TheSign 2. utgave 2021

Page 1


Jenny Hellebust Sunniva Valvik Hallo! Nå er det jeg som er redaktør og styrer redda inn mot et nytt år med TheSign. Det er spennende! Jeg føler meg veldig heldig fordi jeg har fått med meg en skikkelig gira og flink gjeng i redaksjonen<3 Tema for denne utgaven er LYS, og dermed også mørke. Vi stilte nettopp klokka, og jeg brukte den ekstra timen på å danse. Dagen etter ble det mørkt mye tidligere (og sikkert lyst mye tidligere og, men da sov jeg). Vi håper at denne utgaven kan inspirere og motivere deg på vei inn i mørketiden.

rEDAKTøRTEKST

Egentlig føles ting lysere enn på lenge. Vi kan klemme! Vi kan gå på skolen! Vi kan forsvinne i mengden på Veronica Maggio-konsert! Vi kan sette oss ved siden av en svett fremmed på bussen! Så bra at korona ble cancelled rett før UKA slik at vi fikk en fullverdig studentfestival. Takk Bent! Jeg håper dere tar dere tid til å tenne stearinlys under frokosten og at dere lukker øynene og nyter sola hver gang den viser seg. Shine on you crazy diamonds Xoxo Jens

2


REDPRESS

3


De siste ukene har vi flyttet tekstboksene og sidetallene millimeter for millimeter. En frem og to tilbake. Vi har plassert teksten på alle mulige måter og rotet oss bort i et kaos av grids. Når det var på det mørkeste kom Jenny H, vår redaktør, med lyset som dro oss gjennom natta. Ideen ble å snu hele strukturen på hodet.

Vi har klødd oss i hodet og stilt de store spørsmålene: Hvilke farger illuminerer? Hvilke fonter lyser? Og hva er egentlig lys? Hilsen Jenny MJ, Marte og Nora

Videre ble vi oppslukt av de ulike gradientene for å kunne illustrere overgangen mellom mørket og lyset. Eller natt og dag. Deretter skiftet fokuset over på fonter. I Ole Petters ånd har vi bladd gjennom de utallige gratis fontene man kan finne på nettet, for å finne den rette. Den fonten som gjennom utforming og negativt rom uttrykker LYS. Den fonten som gløder.

LAYOUT

4


Redpress

3

Layout

4

Innhold

5

Tekst fra Il Presidente

6

Det nye styret

8

Designeren skifter lyspære

10

Tankestrøm

12

Lamper på Finn

14

Midtsidebilde

16

Visste du at..

18

Helt mørkt

20

Litt kunst

22

Det lille lyset

24

Analog destruksjon

26

Quiz

28

Lysliste

29

Hørt av folk

30

Avsluttende poesi

31

INNHOLD

5


Sander Haga Frida Staxrud En UKE er forbi. Forkjølelse. Bihulebetennelse. Lungebetennelse. Alt for kritiske leververdier. Alt for kritiske saldoverdier. FOMO-banken er relativt greit tilfredsstilt etter tre og en halv uke med arrangementer man ikke ville gå glipp av. Jeg håper du sitter igjen med gode minner du vil ha med deg resten av livet. Gikk du glipp av UKA, så frykt ikke, det er bare +/- 700 dager til neste UKE. Tiden går, Leonardo består. Det gjør også fester på IPD. Etter halvannet år med pause, har dansefoten, igjen inntatt bygget. All heder og ære går til Festkom og førstissene,

IL PRESIDENTE

6


som stelte i stand en skumlere Halloweenfest enn fremføring av første prosjekt i Design 1.

Denne sier seg selv. Alle får queue’e sanger. Jeg skipper sanger. Unntak: Oral Bee.

I anledning første fest vel gjennomført, har jeg lyst til å komme med noen forslag til andre temafester vi kan ha på huset.

Lorem ipsum dolor sit amet. (..blabla..)Memento quod sis discipulus; husk at du er student. Det er lov å være stressa for eksamen og innlevering av sluttprosjekter, men husk at vi er studenter. Gjør ditt beste og vær jævlig fornøyd med sluttresultatet. Scientia sit potentia, kunnskap er makt. Ønsk deg pensum til jul. Det høres kanskje unødvendig ut, men når du blir bedt om å kjøpe <<ytterst nødvendig pensum>> til mange tusen kroner i januar, vil du takke meg. Du vil i samme slengen virke megaintelektuell ovenfor familie og venner.

<<Konstant Strobe>>-fest: Litt som røykmaskinen til Brage; vi kjører på med konstant strobelys i alle mulige rom på IPD. <<Varm Drikke>>-fest: Her trodde du kanskje at det skulle lages KakaoMinttu og varm Espresso Martini. Nej. Varm Tubis (Tuborg), varm Smirre (Smirnoff ICE), og varm Jäger. Termostaten settes på 40 C. <<Sander skipper sangen din>>-fest:

Voca me, ring meg. Selv om landet nylig har åpnet opp igjen og vi kan stå sild i tønne på konsert, er ikke ensomhet borte. Høytid og ferie nærmer seg, og selv om dette er en tid hvor mange møter samtlige nære og kjære, er det også mange som kjenner ekstra på ensomheten i julen. Så har du en studievenn, bestemor, pappa, barndomsvenn eller kanskje en gammel flamme du gjerne skulle pratet litt med, så gjør det.

- Sander Haga, Il Presidente

7


Penger. Men hvis det blir for kjedelig vil jeg gjerne ha en uendelig mengde fersk basilikum.

JENNY

Liker beger, siden 90% av alle iskjeks enten 1. smaker papp, 2. smuldrer opp, 3. er så små at isen ikke får plass og faller ut. Uten tvil: beger best. Hvis det ikke er snakk om krumkaker som iskjeks. Æ hate når ting er tom for strøm og når æ må hent lader te macen. Bare takle ikke når ting ikke funke, og ork å må fysisk gå og hent laderen..

ANITA

DET NYE STYRET

ANDREAS

Min favorittå må nok være lilletåen. Den er bitteliten, men jeg har hørt at den er jævlig avgjørende for balansen. Å ha så stor betydning er en egenskap jeg beundrer. KAJA

8


Tannbørsten min består av to sylindere, der det letteste og minste av volumene holdes oppe av det tyngre og større volumet. På fremsiden har tannbørsten en knapp. Knappen er blå.

HENRIK

Jeg unngår alle kumlokk, og hvis jeg bommer må jeg slå meg selv tre ganger på ryggen. Min favoritt godtebit i godteposen er gummibjørner, men bare de røde og grønne. Man leke med de og lage nye kombinasjoner med å sette de sammen.

HILDE

SUNNIVA

Hvis jeg var et kjøkkenredskap hadde jeg vært en tannløs gaffel, poengløs og ubrukelig. ANAS

9


Sunniva Nyhamar

DESIGNERE skifter lyspære

10


ALLE ANDRE skifter lyspære

11


Nora Lindi

Onsdag kl. 02.22 Så dette er en tankestrøm. Jeg må prøve meg litt frem. Har ikke gjort det så ofte, sett bort i fra de få antall ganger norsklæreren min fra ungdomsskolen fikk et kreativt innfall hvor vi nedslåtte tenåringer måtte sprute alle våre tanker ut. Den gang da (og nå) tenkte jeg at jeg måtte skrive noe gøy, noe vittig og reflektert. Jeg kunne ikke bare skrive alle de ukontrollerte og upassende ordene som dukker opp i hodet til enhver tid. For eksempel fargen blå. Jeg tror ikke læreren min helt forstod hva hun hadde satt i gang.

Tankestrøm

Tenk deg selv som 13-åring som bare skal skrive det første ordet som kommer til hodet. Tror det var mye pikk, sex og puling som gikk igjen i de tekstene. Gjennom tankestrøm ser man godt hva som foregår i hodet til den enkelte. Om det skjer mye eller lite. I det man begynner å skrive står man i spotlighten og utleverer seg selv. Det er et direkte innblikk i det kreative (ukreative), logiske (ulogiske) verket som ligger gjemt bak hodeskallen under vev, blod, hud og hår. Man åpner seg opp helt og holdent med en enkel penn som skribler i vei på et enkelt blankt papir. Det første ordet er alltids det vanskeligste, men så kommer alt bare rennende ut.

Det ene ordet blir skrevet opp før det forrige i det hele tatt var tenkt. Setningene blir bygget opp uten en tanke om disposisjon og rekkefølge. Tankene og refleksjonene kommer frem i lyset uvitende om at de eksisterer. Jeg tror ikke helt jeg klarte å la tankene styre tekstens innhold den gang da. Jeg var nok for ordfattig i mine ungdomskoleår. Nå derimot kan jeg tre frem i lyset ufiltrert og uttrykke min hjerneaktivitet med nye velformulerte ærlige ord: Blå. Sex. Faen.


13


Jenny Johansen Julie Hoven

Pixar 2.0 400 kr «Med ledlys.»

Vi kjenner den alle. Denne gangen i ny drakt. Lampen som åpner enhver klassiker fra Pixar. Finding Nemo, Up, Wall-e, Toy Story, Biler. Lampen som nå er på jakt etter en ny eier har ikke bare to ledd, men hele seks. Vri og vend som du vil og få lyset akkurat dit du trenger.

Det lille ekstra 16 000kr «Passer godt i en stor hall eller spisestue» Hvor høyt sikter kollektivet ditt? Her har du det perfekte tillegget til leiligheten som er ute etter «det lille ekstra». Med en twist på den vanlige Tiffanylampen, får du her en lampe i samme glade farger, med 12 (ja, 12) realistiske papegøyer i glass. Ingen tvil om at denne lampa blir samtaletema på neste vors! Blir dette derimot en for stor investering for deg har du ingenting å frykte. FINN byr nemlig på en mindre versjon med åtte papegøyer for bare kr 10 000;))

LAMPER PA FINN

14


Lavalampe 100 kr

Mysterielampa 100 kr

«Det følger med en ekstra fot som er rosa»

«Lampe. Et lite hull.»

Lavalampen er tilbake. Ønsker du en varm og avslappende atmosfære? Et fascinerende og altoppslukende blikkfang? Nå har du sjansen til å sikre deg grønn lava på sølvfot. Dette blir ingen skuffelse! Selger forsikrer om at lampen er testet og virker. Og som oppfinneren av den originale lavalampen sier det selv: «I think it will always be popular. It´s like the cycle of life. It grows, breaks up, falls down and then starts all over again.”

REDDA ANBEFALER!

Denne lampen er for deg som trenger litt ekstra spenning i hverdagen. Her har selger nemlig valgt å gjøre lampen om til et mysterie ved å droppe bilder helt i annonsen. Du ender dermed opp med et spennende eventyr OG en (sikkert veldig fin) lampe. Et to-for-et-tilbud som vil hjelpe deg å lysne opp en ellers mørk og kjedelig høstkveld. Kanskje er du så heldig at du ender opp med en ny skrivebordslampe? Eller best av alt; en lavalampe! Obs; den har «et lite hull» - hva nå enn det betyr.

15


MIDTSIDE Kun tilgjengelig på trykk

16


17


Frida Staxrud Lian Hansen Helge Holtestaul

visste du at..

.... dagens lyspærer er produsert for å gå i stykker?

...rode lys på soverommet er mer enn bare Tiktok-trendy?

Allerede på 1920-tallet var det mulig å produsere lyspærer som kunne vare i mer enn 50 år. Men det resulterte i særdeles dårlig business. Derfor ble det bestemt at det ikke lenger var lov å lage lyspærer som varte i mer enn 1000 timer.

Prostitusjon har ikke alltid vært akseptert, verken som profesjon eller hobby. For å holde en diskré business i gang, ble det derfor brukt røde lys for å signalisere at sjappa var åpen. Derav kommer også navnet Red Light District. Røde lys på soverommet ser kanskje kult ut, men vær OBS på uvelkomment selskap.

18


.... grunnen til at man ikke kan lage ekte lasersverd er:

.... det ikke er ekte lava i lavalamper?

at det ikke finnes noen måte å begrense laseren på. I tillegg ville sverdet blitt sinnsykt varmt, og dermed vært umulig å holde i. En realistisk utgave av Star Wars ville, om ikke annet, vært et spektakulært lasershow featuring Luke Skywalker med grytekluter i stedet for hender.

Det er faktisk bare voks og olje... vi har alle blitt lurt, det var ikke bare deg. Det eneste som skjer er at voksen varmes opp og avkjøles etter tur, og lager den nesten hypnotiske bevegelsen. Selv om LAVA-biten viser seg å være fake news, er det ganske fett med lavalampe likevel. BONUS FAKTA: verdens dyreste lavalampe kostet 126 000 kr.

19


et tropisk regnfall møter kroppen din. Du gjør som du oftest gjør når du dusjer, tar litt på deg selv, bare det at denne gang er sensasjonen av dine egne hender større. En dusj i mørket er en veldig intim opplevelse. Varmt vann tett på kroppen, heit damp rundt deg og dine egne hender som lett stryker over huden som vanlig, men som denne gangen føles mer sensuelt.

Johan Grahn

Å gjøre ting i mørket er en måte å oppleve det man gjør hver dag på en helt ny måte. Du får sett verden annerledes (uten å faktisk se den). Ved å bruke de gjenværende sansene åpnes muligheten for å merke emosjoner som vanligvis går til glemme. Nylig har jeg satt meg selv i to eksperimentelle situasjoner uten lys og uten forstyrrelser for å oppleve hverdagslige ting mer intenst. Av disse to opplevelsene har jeg deretter laget ekspresjonistiske illustrasjoner for å formidle følelsen videre til deg som leser! Ta gjerne sjansen selv og utsett deg for mørke, overraskende perspektiver.

helt mørkt

Dusje

Spise

Det er stille og mørkt. Du står på et bad som vanligvis er kjent, men som du nå ikke lenger når ved hjelp av synet. Du må føle deg frem til dusjkabinettet, som ellers er så lett å finne. Din egen kropp føles som tåke. Du skrur på vannet og en intens varme sprer seg over huden. Noe som ligner

Med en gaffel i hånda sitter du i en helt ny situasjon. En enkel oppgave som bare det å finne munnen er vanskeligere enn noensinne. Det skjer ikke så mye rundt omkring og etter den første oppgaven med å få gaffelen til matinnkastet kommer en spiseopplevelse som

20


aldri før. Konsistensen kommer frem, lydene fra maten og munnen som du ikke ellers hører blir tydelige og smaker som vanligvis er forventede kommer i helt ulike nyanser. Spisingen blir virkelig et fenomen som oppleves i din munn, hva som skjer ellers i rommet blir helt uinteressant.

27
Marte Skogaker

Alt er mørkt, og jeg ser kun noen centimeter foran meg. Hvorfor kan jeg ikke se hvor jeg går? Hva skal jeg gjøre? Hva om jeg tråkker på noe jeg ikke burde tråkke på og får panikk? Jeg orker ikke å få panikk i dag igjen. Kontroll er det jeg trenger. Så hvorfor kan jeg ikke bare ta meg sammen? Alle andre har jo kontroll, så hvorfor skal jeg være så annerledes? Hvorfor kan jeg ikke bare være en lyspære i mengden? Spørsmålene kommer i kalde bølger, men det er ingen svar å plukke opp. Vannet renner ut av hendene mine uansett hvor hardt jeg holder dråpene. Der borte ser jeg noe! Ett lys, nei, flere lys som skinner, og de

DET LILLE LYSET

kommer nærmere. Hva gjør jeg? Hva skal jeg si? Jeg venter. De så meg ikke. Jeg brenner ikke sterkt nok til å bli lagt merke til her i verden. Verden er et dystert sted, og vi går sakte mot en uunngåelig slutt. Jeg stopper her, dette blir for mørkt for meg. Fremtiden er et usikkert sted, og jeg burde fokusere på her og nå, forteller jeg meg selv. De andre skinner så sterkt der borte, og de virker så lykkelige. Hvis bare jeg også kunne skinne slik som de gjorde, så ville jeg følt meg mye bedre. Ikke sant? Det gir veldig mye mening. Det må være noe galt med meg. Mørket er altoppslukende, og jeg vet ikke om jeg befinner meg i et liten boks eller i verdensrommet. Det spiller egentlig ingen rolle, jeg er

alene uansett. Det har ikke noe å si hva jeg gjør, fordi i den store sammenhengen utgjør jeg ingenting. En uendelig liten del av et uendelig stort univers. Min tid her vil snart være omme, og ingen vil savne meg eller huske meg. Hvorfor må jeg tenke disse tankene? Hadde det ikke vært bedre om jeg sluttet å tenke, om det kun fantes stillhet? Alt jeg hører nå er støy. Kanskje jeg hører hjemme her i mørket. Kan jeg kanskje bli en del av dette rolige og behagelige mørket en dag. Ser jeg feil, eller er det noe der borte? Er det et lys? Nei, det kan det ikke være. Det lyser for svakt. Det må være innbilning. Du vet når man lukker øynene og forestiller seg ulike farger og mønstre, og så dukker de plutselig

24


opp? Jeg har hørt at når man kommer til et visst punkt vil man kunne se det man ønsker å se, men jeg har da ikke blitt gal enda? Jeg føler meg ikke gal, men det er kanskje det alle de gale sier. Det er der fortsatt! Synet har aldri lurt meg før, og jeg merker at det vekkes en energi i meg, en energi jeg ikke har følt på veldig lenge. Nysgjerrighet tror jeg det heter. Forventninger oppstår, og pulsen går raskere. Samtidig kan jeg ikke unngå en annen litt uhyggelig følelse. Frykt. Merkelig hvordan følelser fungerer. Lyset er ikke sterkt, ikke like sterkt som de andre som var her tidligere, men det virker for svakt til å være noe som helst. Det nærmer seg, og frykten øker, men det er noe annet som tar mer plass. Håp er det ordet jeg leter etter, men jeg

ønsker det ikke. Jeg mister kontrollen igjen. Hodet banker i takt med hjertet og jeg skjelver. Gå bort! skriker jeg. Det er som å se i et speil, og jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er redd det faktisk er et speil, eller at jeg hallusinerer. Foran meg befinner det seg et lys, og det skinner ikke sterkt i det hele tatt. Det gløder mot det svarte bakteppet, og jeg synes, til min store forbauselse, at det er vakkert. Lyset legger merke til meg, og jeg skvetter til. Det virker like nysgjerrig som meg, og vi blir stående slik lenge. Er jeg ikke alene likevel? Jeg er en måne som sammenligner seg med soler. Vi glemmer at månen skinner den også. Den er vakker på sin måte, og selv om den ikke skinner like sterkt

som solen er den like viktig. En måne i mørket kan vise veien hjem sent på natten, og skinner vakkert i et basseng av stjerner. Det var noe jeg ikke tenkte over da, men lyset som skinner svakt i den sorte natten er det lyset vi trenger mest. I et hav av mørke vil den lille lyskilden trekke til seg andre som har gått seg bort. De bortkomne som så sårt trenger en hjelpende hånd eller et lite smil. De trenger å bli sett, men ikke gransket. Det kan skremme de bort. Dette kan være ditt svake lys. Hjelpetelefonen: 116 123 Hjelpetelefonen er Mental Helses gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med.

25


Mikkel Angelo Joner Sofie Eide

ANALOG DESTRUKSJON

26


LUX

Du gir og du tar. Du skaper og du ødelegger. Du foreviget minnet om bursdagen min. Du ødela sommerminnet mitt da jeg åpnet kamera med et uhell. Du diskriminerer ikke. Du favoriserer ikke.

Du er.

27


1. Hvor mørk er sjelen din? 2. Hva er lysets hastighet? 3. Når solen slukner, hvor lang tid tar det før vi oppdager det? 4. Hva er et annet navn for UV-stråling? 5. Hvor dypt ned i havet må du for å ikke lenger se noe sollys? 6. Hvem er forfatteren bak eventyret “Piken med svovelstikkene”? 7. Hvilken egenskap har neon som gjør den egnet til å danne lys (neonlys)?

9. Hvor lang tid tar det før vi ser optimalt når vi beveger oss fra lys til mørke? 10. Enn fra mørke til lys? 11. Hvilke 5 land slutter med bokstaven L? 12. Hvor lys er fremtiden din?

QUIZ

1. 73 melkekartonger 2. 300 000 km/s 3. Ca. 8 minutter 4. Svart lys 5. 1000 meter (men er svært lite lys etter 200m) 6. Hans Christian Andersen 7. Det er en edelgass 8. Sverige 9. Ca. 30 min 10. Ca. 5 min 11. Senegal, Brasil, Portugal, Nepal, Israel 12. 174 000 000 000 000 000 Watt (Sola)

8. Hvor ble Tsjernobyl-ulykken først oppdaget utenfor Ukraina (daværende Sovjetunionen)?

28


Nora Lindi og Lian Hansen

Denne spillelista lar deg kjenne på kontrasten mellom det mørke og det lyse. Den er ganske så dyster de første 6 sangene, men stemningen tar seg opp fra og med sang nummer 7. Du kan tenke at du er på en reise gjennom natta og fra og med sang nr 14 kommer de første solstrålene. Det beste er å lytte til alle sangene og være med på reisen, men har du litt dårlig tid og egentlig bare behov for glade, lyse sanger: snu lista.

lysLISTE

29


Frida Staxrud Lian Hansen

HøRT AV FOLK

30


Hva ser du her

Ikke Ola

Bruk refleks

31


2.UTGAVE 2021


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.