TheSign 3. utgave 2021

Page 1

24-TIMERS UTGAVE!


Ett døgn.


Hei og velkommen til den sagnomsuste 24 – timers utgaven! Fredag kl 16 inntok vi familiehjemmet til Nora (takk til familien Lindi!), også kjent som «Basen». Unge og uskyldige la vi store planer for det kommende døgnet. Noen skulle på fest, andre skulle på Burger King. Vi følte oss selvsikre nok til å bruke en dyrebar time på å lage pizza. Så satte vi oss til rette og begynte å jobbe. Etter hvert var det noen som poppet en pils og gjorde seg klare til undercover å innta festen til Brage som undercover reportere. Klokka 0000 vendte alle tilbake til Basen for å rapportere sine funn. Med masse smågodt (tilbud på Bunnpris!) satt vi rundt Noras veldig lange bord. Noen begynte så smått å gjespe. Kveldens arbeid var likevel bare så vidt begynt for Frida og Sunniva, som hadde tatt på seg det viktige oppdraget med å observere hva som egentlig skjer på BK mellom 0100 og 0200 på en fredag. Resten av gjengen ble sittende å tegne på sine respektive tegnebrett, iPader og skissebøker. Neste morgen var det frokostmøte kl 930, dog uten frokost (ingen tid å miste!). En fresh redaksjon med enkelte reduserte individer gikk rett til angrep på sakene sine. Mange begynte å føle tidspresset. I skrivende stund er vi i 17. time. Stemningen er konsentrert. Det er stille før stormen. 7 TIMER SENERE Det er over. (Det var ikke over)


innhold 2 3 4 5 8 10 12 16 18 20 22 24 26 28 29 30

redpress redaktørtekst innhold tegning på tid redda undercover ratchet hair salon 24 hobbyer midtside tegneserie 24 t på 25 t tidsdilasjon bk 01:13 reddas julekalender hørt av folk hørt på av folk avsluttende poesi

Redda undercover TIRSDAG 23:37 «Liten fest hos meg på fredag:) Hjertelig velkommen<3 gjerne lik om du kommer» Beskjeden melding, men døra er ulåst og huset tar deg imot med åpne armer (les: musikk, strobelys, røykmaskin, +++)

FREDAG Andre etasje, nærmeste nabo til Samfundet, og den første pilsen er for lengst konsumert. 22:14 Redda ankommer med sine utsendte journalister. Vi har med oss penn og papir, kamera, øl og frisørsaks. 22:48 Beer pong. Det er 2 mot 2, noen går for hemningsløs kraft, andre for høyde og presisjon. Det er som det alltid er. Jubel, backing og banning i en herlig harmoni. Redemption, ferdig. Vi går over til en periode med Trick shots: Albuen inntil hofta, via vegg, via panne, knipsing eller dobbelsprett over en opp-ned kopp. Og kveldens nye favoritt: dryling (Det er rå kraft som gjelder)

8

23.12 Jeg tenker at jeg må få gjort litt fieldwork (Reddas nye favorittsyssel! Hvorfor? Vi er på fest?) Jeg tar meg en runde for å gjøre observasjoner. Jeg starter ved hjørnesofaen. Her er det jeg ser: Det er chill stemning, du vet hva det innebærer, en øl i handa og small talk. Jeg fortsetter forbi dansegulvet. Det er fylt med the usual suspects og er en konstant kilde til svette og bevegelser i takt og utakt. På vei inn til kjøkkenet må jeg igjen krysse beer pong-utøverne. Vi har allerede vært innom, aktiviteten går på repeat! Vel inne på kjøkkenet møter jeg kjøkkengjengen. Noen kommer og noen går og glass med vann slukes over enkle samtaler. Her sitter også en annen Redda-utsending og klipper hår. Det siste stedet jeg finner en opphopning av festdeltakere: dokøen. Jeg stiller meg diskret bakerst for å overhøre gossip. Det kan dessverre ikke gjengis på trykk, det er alt for spicy. 23.14 Midtside-bildet tas i dette øyeblikk. I semiprivate omgivelser på soverommet til Brage får vi gjennomført et av kveldens viktigste oppdrag. (se midt i bladet) 23.25 Vi er kommet til punktet midt mellom vors og fest. Noen begynte åpenbart tidligere enn andre. Jeg beveger meg over til Henrikke og Grete (personene er anonymisert og dette er ikke deres egentlige navn. Kjønn kan også være byttet for å sikre anonymitet) og tar meg tid til et intervju mens de fortsatt er taleføre:


Hei! Redda prøver å lage en utgave på 24-timer. Har dere troa? - Jeg har troa på at det blir annerledes. Det er verken positivt eller negativt, melder Henrikke - Jeg tror det blir dritbra! Hva ser du for deg kan illustrere stemningen her inne? - Farget lys, mumler Grete noe usikkert. (Ja, det er kanskje det mest åpenbare med dette rommet.) - Jeg tenker Picasso. Noe som er sammensatt av flere forskjellige ting, mange deler sammen liksom, sier Henrikke, med større sikkerhet. - En eksplosjon satt sammen igjen! - Men hvilket bilde av Picasso? - Picasso viser jo etterkrigstid sant? (... eller... ja?) Litt som post-korona. - Eller neonlys? men noen litt triste... - Kanskje Tokyos gater med blinkende neonlys. Helst i mørket mot en ensom person på cafe. Dette ble litt dystert og jeg vet ikke helt hvordan vi havnet her, jeg kjører på med neste spørsmål.

Kan du beskrive hva som skjer i kroppen når du drikker?

Hva er den beste teknikken i beer pong? - Seriøst. Så hardt du klarer!! - Som håndball og volleyball på en måte. - Du må ikke vær redd for å være god! Burde man gå for kraft eller presisjon? - Kraft eller motkraft? Enhver kraft har en like stor motsatt rettet motkraft. Og med det setter vi punktum for intervjuet og samtalen glir tilbake til feststemt summing idet kjøkkengjengen igjen inntar stua. 23:38 Røykmaskinen skrus på. Jeg sitter fortsatt godt plantet på klappstolen og noterer så fort jeg klarer. Lyder, lys, stemning og alt annet jeg tenker kan være av interesse for deg som leser akkurat nå.

23:55 Redda har vært inne i knappe to timer. Vi har tatt bilder. Vi har notert. Vi har klippet hår. Og vi trekker oss sakte ut igjen.

Julie Hoven

9


Malin & Lians ratchet hair salon

Lian Hansen Malin Hanssen

#denfolelsen når du skal på julebord og tenker søren klype jeg har null flus og schtøgg frisyre!? Vel no problemo mi amigo! det kan fikses på null komma niks. Vi er to chatty og sånn helt ok passe erfarne frisører som kommer deg til utsetning. I tillegg til at vi klipper håret ditt lynkjapt får vi fort i gang en deeptalk som kan øke selvtillitten din hvis du skal prøve å få deg noe i kveld, eller lette på lokket før en ambivalent middag med den jævla fyren på laget ditt som kun snakker om milla. Nevnte vi at det er gratis? Du bare ringer oss og setter deg ned i godstolen, så fikser vi resten. Ja og stolen må ikke være hjemme hos deg forresten. Er du på vors allerede så kommer vi med saks og pils<3 Er du interessert? Sjekk ut referansene våre fra 24-timers skift:


11


24 hobbyer på 24 timer Det er ikke alltid like lett å vite hvordan man skal fylle døgnet. Jeg har testet ut 24 kjente hobbyer og laget en hjelpsom guide over hvilke du burde prøve, eller droppe. Nora Lindi Sunniva Nyhamar


1. Piano Piano er svært fengende, men det blir mye repetitivt og klimpring på de samme notene.

5. Baking Startet klokka 12 på natta. Så lot jeg deigen heve over natta og serverte redaksjonen rundstykker til lunsj.

2. Plænking Dette er egentlig bare avspenning på kule steder.

6. Festing Denne hobbyen tar jeg med meg videre. Se side 8 for utdypende beskrivelse.

3. Puslespill Denne hobbyen krever tålmodighet og sterk nakke. Jeg satt i flere timer(0,5t) bøyd over de brikkene på knærne og fant tre brikker som passet sammen. Altså hva er egentlig poenget?

7. Dansing Dansing er en veldig god måte å få ut energi på!

4. Parkour Nå vet ikke jeg helt hvor streken mellom hopping på gata og parkour er, men jeg tok en 360...

8. Vinsmaking Det funket veldig bra økonomisk sett å dra på fest for å be alle vindrikkerne om en liten smak. Jeg fikke hilse på nye folk, snakke med gamle kjente og ikke minst smake på et bredt sortiment av den billigste vinene fra polet. 19


9. Korthus Jeg har ikke så lyst til å snakke om det. 10. Plantestell Plantene hjalp på atmosfæren så lenge de levde. Jeg skal huske å vanne de litt mer. 11. Språk Her er det duolingo som var livredderen min. Le chat et le homme! 12. Spå i hånd Her var det mye å lære. Det heter visst egentlig kiromanti. Jeg var litt usikker på hva linjene egentlig tydet, så jeg gikk alltid for det hyggeligste utfallet. Er litt kjipt å spå din venns tidlig død. 13. Isbading Isbading var en forfriskende opplevelse. I 3 grader celsius skal man bevare roen og puste rolig. Sekundet jeg forsiktig brøyt vannoverflaten omfavner kulden meg. Virkeligheten er vel at jeg egentlig bare skle ut i og klarte verken å puste eller pese. 14. Dødsing Den nye sporten har fasinert meg lenge, men det er skummelt å skulle late som man tar mageplask for og så deretter trekker seg sammen i reka fra 12 meter. Derfor gjorde jeg det fra 1.5 meter. 15. Synkronsvømming Den største utfordringen ved synkronsvømminga var å huske å puste når jeg var over vannoverflata, ikke under. 20

16. Vannpolo Jeg har ikke skjønt så mye mer enn at man bader med en ball.


17. Morellspytting De selger visst ikke moreller i november så jeg prøvde å finne druer med steiner i, men det finnes visst bare steinfrie druer. Så da ble det bare druespytting. Jeg 18. Fugletitting Jeg så for det meste byduer og måker. Et par ender som tassa rundt også. 19. Ansiktsmaling Ansiktsmaling var svært vanskelig egentlig. For det første burde man egentlig kunne å male. Det kan ikke jeg. 20. Blomsterdekorering Blomsterdekorering er kanskje ikke den mest relevante aktiviteten i november, men jeg fant noen fine tørre kvister og noe granbar i hagen til naboen. 20. Øksekasting Her fikk jeg ut mye aggresjon. 22. Skating Det jeg skal ta med meg videre herfra er bare: Husk hjelm, knebeskyttere, håndleddsbeskyttere, bobleplast og zumo drakt. 23. Lego Svært terapeutisk. God avkobling. 24. Rubiks kube Det finnes utrolig mange forskjellige fremgangsmåter for å denne hobbyen. Først så satt jeg og prøvde å løse med egen tankekraft. Deretter ga jeg opp.

21


MIDTSIDE KUN TILGJENGELIG PÅ TRYKK

25 timer på 24 timer Denne saken går ut til alle de stakkars overtravle studentene i Trondheim by. Jeg vet at alt for mange går rundt med en konstant følelse av at tiden ikke strekker til. Skulle du ikke gjerne hatt en ekstra time i døgnet? Vel, nå kan du det! Jeg viser deg hvordan du med enkle grep kan spare hele 60 minutter i hverdagen. 12

Frokosten Det kan kanskje virke fristende å droppe frokosten for å spare tid, men dette er det dummeste du kan gjøre! Dette er nemlig måltidet som skal gi deg krefter til å gjennomføre resten av dagen på 1.75 speed. Så work smarter not harder ved å spise tre brødskiver oppå hverandre i et næringsrikt frokosttårn. Videre må du helle appelsinjusen i kaffen for å spare opp til 2 minutter drikketid. Tid spart: 11 min Dusjen Dusjen er et optimalt sted å spare noen minutter. I stedet for å bare stå der og tenke på alle de flaue tingene du noensinne har gjort, kan du heller gjøre ikke bare én, men to andre ting samtidig: pusse tennene og tisse. Tid spart: 7 min Treningssenteret Her er det mange muligheter for tidsbesparelse! Jeg velger meg tredemølla. I stedet for å løpe en halvtime i åtte kilometer i timen, slik jeg vanligvis ville gjort, HALVERER jeg tidsbruken min ved å løpe i 16 kilometer i timen i et kvarter. OBS: dette er veldig skummelt og veldig slitsomt. Anbefales kun hvis klokka virkelig kniper. Tid spart: 15 min


Forelesning Denne sier seg selv. Jeg ser aldri en forelesning på mindre enn 1.2x hastighet, og det håper jeg ikke du gjør heller! I anledning denne saken skrur jeg opp Matte 3 videoene til hele 1.5x speed, og sparer nesten 25 min. Tid spart: 25 min Messenger Personlig bruker jeg alt for mye tid på å motta, lese og svare på meldinger i Metas chattetjeneste. Derfor vil jeg tipse dere om muligheten for å spare usannsynlig mye tid ved å bruke forkortelser som «d» i stedet for «det», «m» i stedet for «med» og «r» i stedet

for «er». Videre lønner det seg å droppe alle store bokstaver og egentlig alt av punktum og komma og tegnsetting generelt. Tid spart: 120 sek Vors fest nach Hvem har tid til alt det?? Her må det kombineres. Chug en øl i dokøen mens du har deeptalk med en kompis og holder håret til en venninne som spyr på sida. Dans macarena på dobbel hastighet og avslutt med en halvhjertet klimpring på gitaren (maks 30 sek for alles del) før du løper hjem som en moderne askepott. Tid spart: uklart

Total tid spart: 60 min!

13

Jenny Hellebust Julie Hoven


22


Tidsdilasjon Johan Grahn Tid er en ting vi tar for gitt. Enten vi har for lite tid eller for mye så er det alltid noe som er til stede. Et sekund er et sekund, et minutt er et minutt og en time er alltid en time. Tid finnes alltid der og vi er alle tidsbrukere eller tidsmisbrukere avhengig av om glasset er halvfullt eller halvtomt. De gjenkommende store filosofiske spørsmålet: Hva er tid? Er tid virkelig et mål som er likt overalt? Er det forskjell på datid og fremtid? Svaret på disse spørsmålene finnes i det fenomen som kalles tidsdilatasjon. Tidsdilatasjon er en følge av Einstein sin relativitetsteori. Den innebærer at det ikke finnes noe som heter absolutt tid. Den tiden som oppleves er avhengig av observatørens hastighet og påvirket av gravitasjonsfeltet. Sammenfattet kan man si at hvis du vil ha mer tid til å skrive Exphil-arbeid så skal du sette deg på et romskip og dra et sted med jææævlig mye gravitasjon. Tiden går nemlig langsommere under innflytelse av sterkere gravitasjon og i høye hastigheter. I lavere hastigheter (sammenlignet med lyshastigheten) så er ikke denne tidsforskjellen så stor, eksempelvis skulle en astronaut ombord på The International Space Station etter seks måneder aldres

0.005 sekunder mindre enn oss andre på jorden. Tiden har altså gått langsommere. Et mer ekstremt eksempel er tankeeksperimentet som kalles tvillingparadokset: Et enegget tvillingpar vokser opp og er selvfølgelig like gamle. En av disse velger å bli astronaut. Denne tvillingen blir med på den første bemannede reisen til Alfa Centauri. Romskipet går med en hastighet nær lysets hastighet. Romfarerne når målet sitt og returnerer deretter til jorden. For tvillingen som reiset i rommet har det gått 10 år mellom avreise og hjemkomst. I mellomtiden, på jorden har tiden gått raskere, og det har passert 40 år mellom de to hendelsene. Det merkverdige i dette at ingen av de to har gått glipp av noen år, de har rett og slett opplevd følgene av tidsdilatasjon. Meningen med denne teksten er å føkke litt med hvordan du som leser ser virkeligheten. At vi i redaksjonen ikke har brukt akkurat 24 timer å skrive denne utgaven på, uten i selve verket har vi alle opplevd disse 24 timene på forskjellig mengde tid. Hvis du vil bli enda litt mer føkked med på samme tema så kan jeg anbefale filmen Interstellar. Over and out. 23 Kilde: Trust me bro


BK 01.13 Det er fredag, og det bobler og bruser under byens overflate. Livet og levenet, som tidligere har holdt seg skult bak stål og betong, begynner å velte ut i gatene. Illusjonen er brutt, klokka slår tolv. Et felles behov melder seg instinktivt på denne tiden hver fredag. Sult. Mangelen på næring driver mennesket, som et innebygget kompass. En jevn strøm beveger seg med bestemte skritt og målrettet blikk gjennom Midtbyen. De er på vei til BK. Utenfor BK er det satt opp gjerder for å holde hordene under kontroll. Det presses og knuffes fra alle kanter, køen får ikke gått fort nok. BK er byens største attraksjon. Rivaliseringen i køen er dessverre

til ingen nytte. Det er nemlig leid inn hele tre alfamales for å drive streng adgangskontroll. Vel på innsiden venter øyeblikkelig tilfredstillelse av de få som slippes inn. Lykken er derimot kortvarig, ettersom køen frem til kassa er enda lengre enn den som var på utsiden. I mellomtiden flakker blanke blikk i retning reklameskjermene. Dusinvis av burgere reflekteres i pupiller utvidet til bristepunktet. En rødhåret jente lener seg hengslet over kanten av en bås, mens hun mumler noe som kan minne om «crispy chicken». Det tar ikke lang tid før både brus og fries har inntatt plass i hver sin hånd. Med ansiktet begravet i friesposen og pappbegeret på halv 4,


stilner hun det verste av sulten. Det virker som at hun har glemt hvor hun er, til det dukker opp en kar i grønn boblejakke. «Ella, KOM HER!». Han veiver med en finger og knipser, som for å peke hvor hun skal gå. Lik en hund som har trosset eierens ordre. Hun titter til slutt opp av fries-posen. Med øynene pekende i hver sin retning, og en enslig pommesfrites hengende fra munnviken, sjangler hun i retning av den grønne boblejakka. Lokalet begynner å fylles opp. Kort oppsummert fra en i køen, går kvelden over i en ny fase: «Ehhhhh, kaos..». Midt i dette kaoset, nærmere bestemt ved brusautomaten, utspiller det seg et helt nytt drama. En gammel dame har forvillet seg inn på BK kl 01.31. Hun ser ikke ut til å forstå seg på brusautomaten. «Klikk, klikk, klikk, klikk». Den skrur seg ikke på, og det kommer bare litt

brus... Slik holder hun på i noe som virker som en evighet, men som i realiteten bare er rundt fem minutter. Da er hun fornøyd, eller sier seg i hvertfall ferdig, og har fylt koppen halvfull. En jente lener seg mot kjæresten sin. Begge har oppmerksomheten rettet mot munnen hennes. Hun mater seg selv med fries. Hans mange forsøk på kyss får lite respons, og ender med blandet resultat. Til slutt blir det en slags fransk side-kyss-klem. Det er likevel ingen tvil om hvilke primære behov som er neste punkt på listen. Blant mye annet var dette en del av hendelsesforløpet på BK i byens myldrende timer. Det er på denne tiden, på dette stedet, at mennesket forlater all skam, alle hemninger og all fornuft. Og erstatter det med burger.

25

Frida Staxrud


ER D N E L A K LE U J S A D D E R 1. Lag deg en kopp te

4. Tenn stearinlys til frokost

7. Lag deg

2.

3.

Spis et

Si hei til en

måltid i

person du

mørket

ikke kjenner

5.

6.

Prøv en ny

Mediter i 10

hobby

minutter

8.

9. Rydd

smoothie og

rommet

kjenn på den

26

ditt

10.

11.

12.

Kjøp

Gjør noe du

Doner 20 kr

blomster

aldri har gjort

til en veldedig

til deg selv

alene, alene

organisasjon


13.

14.

15.

Spill en jule-

Se Coldplays

Ring et

sang og syng

musikkvideo til

familie-

høyt til den

"Up and Up"

medlem

16.

17.

Spis et eple i

Gjør noe du

dusjen

vanligvis ikke tar deg tid til

18. Se "A Nightmare Before Christmas"

19.

20.

21.

Fiks en jule-

Lag en drink

Skriv ned en

gave til noen

filmidé

22.

23.

24.

Hør på

Gå en dag

God jul fra

spotifylista

uten sosiale

alle i REDDA

fra side 29

medier

<3 27

Jenny M. Johansen


Hørt av folk


Lian Hansen

24 folk, hva hører de på? Jeg har forstyrret folk i sine løragsysler og forlanget å vite hva de spiller akkurat nå. Kanskje du finner noen hidden gems, eller bare masse trash?

åp rerøh kloF


30


Lasagne på 50 minutter

Det tar for lang tid å lage lasagne så jeg tenker hva tiden meg mer kan gagne mens kjøttet steker setter jeg på min høyttaler og slår av en prat med kollektivet om spermhvaler lasagnen skal steke i hele 30 minutter så jeg underholder meg med en serie om sølvgutter og finner fram et halvferdig strikketøy som jeg startet på under familieturen på Austvågøy timeren går fremdeles og det lagger på internettet så jeg tar meg en rolig tur på toalettet der sitter jeg på doskåla og synger karaoke samtidig som jeg tisser og børster ut en floke der ringer klokka så jeg drar på meg buksa og slår tåen i en stol på vei til kjøkkenet jeg tar ut av ovnen det jeg har gjort på 50 minutter og det jeg har gjort er så mye mer enn bare lasagne men lasagnen ble brent da og jeg husker ikke hva serien handlet om og jeg klarte å miste flere masker på lua mi og floken ble bare større så tar det virkelig for lang tid å bare lage lasagne? Malin Hanssen


3.UTGAVE - 2021

Jenny Meen Johansen