TheSign 3 - 2019

Page 1

3 -2019


Ikke lenger leder Nå er klokken to om natta og vi er ikke ferdig. Enden begynner å nærme seg, men det er fortsatt lenge igjen. Her kommer vi til å sitte, en god stund til. Heldigvis har jeg hyggelige mennesker rundt meg. De fleste har dratt, men vi som er mest dedikerte (eller dårligst til å planlegge) sitter igjen. Nå er vi seks stykker som sitter her, forrige utgave var det bare jeg og Erik som satt igjen langt langt ut på morningen. Dette blir min siste utgave som redaktør og det er ingen ringere enn Erik som jeg har stor tro på. Det har vært gøy å være redaktør, utfordrende til tider, men den følelsen man får når man åpner den første pappesken og får plukke opp en rykende fersk utgave gjør det verdt det hver gang. Jeg har vært så heldig å ha sykt flinke folk rundt meg til enhver tid og jeg er allerede imponert over årets førsteklasse, så tusen takk til alle dere som vil være med å lage det som må være verdens beste blad. Nå er klokken tre og jeg sier takk for meg.

2


Redaksjonen: Anders, Ă…smund, Emma R., Emma N., Erik, Fridtjof, Gard, Hedvig, Herman, Jenny, Khai, Maiken, Marija, Rein, Roselin, Vetle, Victoria

3


5 16 24 34 40

4

7 18 28 35 41

10 20 30 37 42

12 22 32 38 43

Leder

Det nye styret

Apestreker

Hong Kong protestene

Plantetortur og tutorial

Artisten

Raff eller rass

Midtside

Velkommen til IPD!

Musikkanmeldelser

Det dummeste du kan gjøre

Liv og død på IPD

Krigsbilder

Origami

Utrydningstruede arter

Traumatiserende barne-tv

Quiz

Kryssord

Hørt av folk

Avsluttende poesiTake it away! NOTORIOUS M.S.A Shit. Taler og tekster var helt ærlig noe jeg ikke tenkte så mye på da jeg i september ble lederen av Leonardo Linjeforening. For etter å ha sittet og stirret på pc-skjermen i noen timer nå har innsett at jeg sliter med å skrive en tekst om Leonardo uten at jeg får helt overtenning og bare skriver klisjéer om hvor bra linjeforeningen er. Jeg satt i stua med kollektivet mitt en hyggelig oktoberkveld mens jeg skulle skrive denne teksten, og spurte de naturligvis om råd til hva jeg kunne skrive til dere. Først foreslo de at jeg kunne fortelle om hvordan min første Leonardofest ga meg en hjernerystelse etter at jeg hadde danset swing med pensko på et glatt steingulv med en nyerfaren swingpartner. Men jeg innså at da hadde ingen turt å danse swing med Stian igjen. Så sa de at jeg heller kunne skrive om en av de mange morgenene hvor jeg har gått hjem i gallaklær etter å ha sovna i sofaen på et nach etter et styrearrangement. Til slutt kom vi fram til at den beste historien er fra da jeg ikke en gang kom meg på gallaen, hvor blant annet Hiroshimadrinkene på Mannhulletkjelleren var en av grunnene til at jeg senere på kvelden våknet i senga fortsatt ikledd gallakjole og styrebånd, men med én tann færre. (Ikke rart mamma begynte å sjekke forsikringen min da hun hørte at jeg skulle være ett år til i styret.) Men, jeg innså raskt at alle disse historiene hadde ett fellestrekk – jeg var drita. Så de jeg bor med foreslo at jeg kunne ta en litt annen vinkling som kanskje ikke ville gi meg et like stort rykte som alkoholiker. Som at jeg på grunn av Leonardo blant annet har surfet i Hoddevika i både solnedgang og soloppgang, og sklidd ned en 50 meter lang vannsklie midt i Høgskoleparken! Alkohol eller ei, konklusjonen min er at å være medlem av en linjeforening som vår fører til mye nytt og spennende! Og det som er så gøy er at alt dette er mulig på grunn av noen veldig dedikerte - og helt frivillige! - studenter. De fulle folka man ser rundt strippestengene på Bodegaen eller tar en burger med på Sesam klokka halv 3 på natta, det er de samme menneskene som sørger for at det blir brettspillkvelder, swingkurs og bedpresser med seriøst kule bedrifter. Så jeg vet ikke om det var dumt av dere å velge tidenes mest uheldige person til å lede dere videre, men jeg vet hvertfall at jeg har et hjerte som dunker for Leonardo! Jeg takker masse for tilliten, jeg gleder meg veldig mye til å se hva vi sammen kan utrette det neste året <3

Med hjertelig hilsen Il Presidente, Maia Sløveren Andressen

6


Eit møte med vårt nye styre Minus Maia. Ho har tatt nok plass allereie.

då må me ha nokre samanleggbare møbel eller liknande tilgjengeleg.

Kan det vera ei løysing å byggja ein ny vegg? Du vil

ha “The American” involvert her ja, seier han på sin veldig passande aksent og ler ein varm, klukkande latter. Ja. Me kan godt byggja ein vegg.

WEBSJEF

Kva er yndlingsundertøyet ditt? Calvin

Kva meiner du leiinga kan gjera med storleiken til førsteklassen? Eg trur ikkje

å slå ned veggen er ei løysing. Det er veldig kortsiktig. Dei må innrømme at dei har gjort ein feil. Når det gjeld sitteplassar, for det er jo eigentleg det som er problemet,

Åh, det er... Kan eg ikkje svara motsett? Meinar de innad i styret? Det er jo litt gøy. Kva er det som eigentleg er kopling? Kor langt går ein i kopling? Eg seier Ådne eg.

Kven trur du overtek den rolla? Han blunkar til meg. Seier

ingenting. Eg føler meg brått som ei av dei todimensjonale kvinnekarakterane i ein James Bond-film, naken og avkledd der eg sitt ovenfor hovudpersonen i historien. Ja. Det held det tenkjer eg.

LORENTZ Klein, svarar han med ein amerikansk aksent full av sjølvtillit. Stilrein og stram. Han sit godt tilbakelent i sofaen på styrerommet. So komfortabel som det går an. Han er som født for dette.

Kven trur du kopla med flest i det gamle styret?

OLE PETTER ARRKOMSJEF

Kva er yndlingsundertøyet ditt?

Ingen undertøy, svarar han og ler lurt. Eg kan ane eit glimt av Sean Connery i smilet hans.

7


Kva er yndlingsundertøyet ditt? Calvin

Klein. Eg har faktisk ein spesiell ein, legg han til med stor entusiasme i stemma.Han er kvit, faktisk, og han held seg kvit.

Kven trur du har kopla med flest i det gamle styret? Fridtjof. Søt kar. Eg

JENNY

VISEPRESIDENT Kva er yndlingsundertøyet ditt? BH. Lang

stillheit. Gard hostar litt.

Kva ønskjer du å oppnå i stillinga di? Få orden i sakene.

hjarteleg. Om det bli vandring blir det i alle fall ikkje skam.

vert ei av jentene då, sidan me er so mange gutar. Gutane har jo berre to å velje mellom. Med mindre dei er ute etter litt... eh... forskjellig.

MADELEINE HUSSJEF

Kva er yndlingsundertøyet ditt? Oi.

Han er litt skummel. Litt? tenkjer eg stille for meg sjølv.

ERIK

REDAKTØR Kva er yndlingsundertøyet ditt? Rosa

8

Fordi du trur det blir deg? Nei! svarar han og ler

Kven trur du overtek den rolla? Det verkar logisk at det

Kva tykkjer du om Ole Petter?

MEDIASJEF

Det har eg eigentleg ikkje lyst å svare på ass...

nikkar samtykkande, kan ikkje sei noko i mot det.

Ha eit godt budsjett. Ha det kjekt. Få til genserar.

VETLE

Kven trur du kjem til å gå skamvandring frå galla?

undertøy med avokadoar på. Dei er veldig stramme. Du ser alt. Han ler litt avvepnande og bryt ut: Kødda! Neida, dei er heilt vanlege.

Bestemortruse! Ho svarar utan å nøle. Har ei god truse, den er eigentleg ikkje ei bestemortruse, men ser for meg at dei er digge. Det er ein sånn stor Kari Traa-boksar som berre er chill.

Kven trur du blir styrets pinhore? Eg høyrte Maia

vart det i fjor og ho vart jo oppgradert i år, so ho fortset sikkert på same bølgja i år.


Eg og Gard ser på klokka, ho er 12:07. Bjørn skulle vore her for 7 minutt sidan. Eg fiklar litt med pennen min, kjenner tolmodet forsvinn som dugg for morgonsola. Med eitt brasar Bjørn inn døra. Han set seg godt til rette i sofaen, mens han beklagar seg mellom tunge andedrag. I det han dreg opp to matboksar få sekken, spør Gard “Har du huksa å melde deg på surfeturen?” “Faen” bryt han ut. “Var det no? Faen. Helvette. Svarte fittehol. Eg søv i lavvo om det er det som trengs. Helvette. Faen.”

BJØRN FADDERSJEF

Kva er yndlingsundertøyet ditt? Comfyballs,

dei er gode. Den har ekstra polstring der det trengs, seier han ivrig og illustrerar tydeleg med hendene.

Kva ønskjer du å oppnå i stillinga di? At alle er glade,

har det fint og får ein fin start. Eg blir usikker på kor oppriktig han er. Samtidig verkar han veldig blid og jovial. Eg slit litt med å få tak på kven denne Bjørn eigentleg er, under fasaden. Det som hadde vore djevla gøy, er å få ein kul rekord. At alle hadde spydd minst ein gong i fadderveka for eksempel. Der ja. Der har me den ekte Bjørn. Eg vil ha slike kule historiar, som ein kan fortelja om i ettertid. Den gongen me måtte springe frå Jon. Har ikkje planlagt so mykje utover det.

Kva ønskjer du å oppnå i stillinga di? Eg vonar at me

får til ein bedpress der alle kjem nakne. So hadde det vore fint om han var interessant óg då, at folk faktisk tykte han var gøy og ikkje berre kom dit for å eta mat.

Gard Schei Høstmælingen Åsmund Kongsvik Aall Åsmund Kongsvik Aall

FREDERIK BEDRIFTSSJEF

Kva er yndlingsundertøyet ditt? Eg seier ein

ironisk forsvarsboksar eg. Dei er ekstremt ubehagelege. Likar litt smerte.

9


M Maac caacca a nnig igrra a

Apestreker Emma E. Rutherfurd

Over halvparten av verdens omtrent tre hundre primatarter står i fare for å utryddes. Primater omfatter både halvaper, spøkelsesaper, menneskeaper, egentlige aper og menneskeaper. Det som skiller apene fra andre primater er blant annet at de har kun to brystvorter og en hengende penis. Med andre ord ligner de ikke rent lite på oss mennesker. Når det er sagt skal det ikke mange tastetrykk til for å innse at enhver ape skiller seg ut på lik linje som at hvert menneske er unikt. Når man først har begynt å følge linkene på Wikipedia kan jeg bekrefte at det er fort gjort å bli revet med. Dersom du ikke ønsker å oppfattes som altfor sær vil jeg anbefale deg å ikke dele dine oppdagelser med alt og alle, det kan nemlig hende at ikke alle deler din entusiasme for apekatter.

Nasa li

s la rva

tus

For deg som ble litt nysgjerrig av alt dette apetullet, les gjerne videre. Jeg tenkte allikevel å dele noen av det sprø jeg har lært om aper med dere. Kanskje får dere bruk for dem en vakker dag, antakeligvis ikke.

På størrelse med en finger er dette verdens minste ape. Kunne du tenke deg å ha en som kjæledyr må du imidlertid punge ut med opp mot 40 000 kroner. Apene liker seg ikke alene, så regn med å måtte kjøpe flere. Videre bør du vurdere å flytte til et land utenfor Europa hvor det er tillatt å ha apekatter som kjæledyr. Eller gjem dem godt hvis du vil unngå bøter og fengselsstraff i Norge.

ll Cebue a

gmaea py

10

Denne arten går også under navnet langneseape. Det sier seg kanskje selv, for nesen utkonkurrerer selv Pinocchios nese med glans. I motsetning til hos sistnevnte er det ikke løgner som får nesen til å vokse, men trusler. Blodet stiger raskt opp og får nesen til å utvide seg til å bli enda større enn den var i utgangspunktet. Alt dette for å øke volumet på advarende rop og også for å tiltrekke seg damer. For hva er vel mer tiltrekkende enn en enorm nese?


Så rart å være edderkopp. Å henge etter egen kropp.

fusc les A te

Vinner av årets, tiårets, årtusenets selfie.

icep

Charles Darwin skrev at ingen andre pattedyr er farget like ekstraordinært som den voksne, mannlige mandrillen. Faktisk er mandrillen det eneste pattedyret med blå og røde pigmenter. Blåfargen er et resultat av lysbrytningen som oppstår i det tykke laget av kollagenfiber på apens neseparti. Den røde fargen skyldes det høye nivået av testosteron som fører til at blodårene utvider seg. Testosteronet medfører i tillegg tap av hårvekst i ansiktet og på apens bakende. Hvorfor disse markante fargene, lurer du kanskje på? Svaret er ganske enkelt at de mannlige apene vil vise frem sin dominans og kjekke seg for det motsatte kjønn.

s

Mand

sp lus ri l h

inx

g a l l i r

Go

o

cc

uussrroololowwaayy c c e e tihth i oopp CCeer r

a l l i r

Største

apen på jorda. King Kong.

Er sagt å være den mest utrydningstruede apen. RIP.

Trenger jeg si mer? Kanskje at navnet Gorilla kommer fra gresk og betyr “stamme av hårete kvinner”.

11


HONG KONG PROTE STENE


“Hear Hong Kong now or be Hong Kong soon”

Hong Kong står i flammer. Aldri før i moderne tid har byens befolkning blitt utsatt for denne typen vold, eller utøvet den selv. Det som startet som fredelige protester har spunnet ut av kontroll; maskerte menn, kledd i hvitt, utrustet med jernrør som angriper demonstrantene, vannkanoner med sporingsvæske som gjør det mulig å finne ut om noen har deltatt i demonstrasjonene flere uker etterpå. Politiet bruker tåregass som dødelige prosjektiler ved å kaste granatene fra hustak, gummikuler brukes hyppig og én demonstrant har blitt skutt i brystet i det politiet fremstiller som selvforsvar. Ubevæpnet demonstrant, politimann i fullt opprørsutstyr, selvforsvar med potensielt dødelig virkning. Fastlandskina er nådeløse i sin kamp mot demokratiet. Demonstrantene svarer, riving av lyktestolper med overvåkningsutstyr, påtenning av metrostasjoner, bakholdsangrep på politiet og demonstrasjoner hver helg. For mange i Hong Kong markerer de siste 100 dagene et vendepunkt i deres forhold til fastlandet, et nytt regime gryr i horisonten. Xi Jinping, folkerepublikkens president, kommunistpartiets generalsekretær og leder for den sentrale militærkommisjonen, strammer grepet, og det merkes. Ikke bare i republikken, men i hele verden.


Xi er en mann med store planer. Dette blir gjenspeilet i lovgivningen hans. Siden han kom til makten i 2012 har alt blitt strammet inn. Alle bedrifter må nå ha en representant fra Partiet i styret sitt, sensuren av internett i Kina har eksplodert under det Xi kaller “internett suverenitet”. I tillegg har han slått hardt ned på korrupsjon innad i partiet og har sendt mange eldre og pensjonerte ledere i fengsel eller verre. Valget om å slå ned på korrupsjon høres jo i og for seg bra ut, mindre til lederne, mer til folket de hevder å representere, men flere eksperter hevder at dette er et trekk for å renske politiske motstandere ut av systemet. I et land som Kina, der alle lederne er korrupte i ulik grad, er det bare å ha kontroll over rettsalene og innføre lover som alle bryter så kan man velge og vrake hvem som får bli og hvem som blir sendt i konsentrasjonsleir. Dette er langt fra de eneste grepene Xi har tatt for å sikre sin egen makt. Han har også kvittet seg med grensen på hvor lenge presidenten kan sitte i landet, noe som sammen med korrupsjonstiltaket i praksis gjør han til president på livsstid. Dessverre er det ikke bare i staten Xi satser på et mer samlet og homogent kina. Gjennom de siste årene har kineserne satt opp såkalte “gjenopplæringslerier” i Xinjiang i det nordlige Kina der flere kilder, blant annet en kilde fra det amerikanske forsvarsdepartementet hevder kineserne holder mellom én og tre millioner mennesker fanget. Fangene, i det som kan beskrives som konsentrasjonsleirer, er i hovedsak en muslimsk etnisk minoritet kalt Uyghur, men de holder også andre muslimske minoriteter, kristne, og noen borgerer fra andre land fanget i disse

14

leirene. Den kinesiske staten forsvarer leirene ved å hevde at de er satt opp for å hindre ekstremisme og terrorisme. Inne i leirene driver myndighetene med det de liker å kalle gjenopplæring, der de underviser i kommunisme og kinesisk historie. Dette er dessverre ikke det verste som skjer inne i leirene. Rapporter fra rømlinger melder om vold, tortur, og medisinsk eksperimentering på mennesker. Mihrigul Tursun ankom Kina fra Egypt i 2015 med sine nyfødte trillinger hun skulle vise fram til familien som originalt er fra området. Hun ble raskt arrestert og skilt fra barna. Da hun endelig møtte dem igjen etter varetekten var én død og de to andre alvorlig syke. Hun ble sendt til gjenopplæring igjen i 2018 der hun hevder å ha blitt stappet inn i en liten celle sammen med 67 andre kvinner som måtte veksle mellom å stå og sove i to timers skift på grunn av manglende gulvplass. Kvinnene ble tvunget til å ta piller som fikk dem til å besvime, måtte drikke en hvit væske som forårsaket blødning og fikk lite mat. Tursun ble utsatte for flere dager lange forhør uten søvn og ble lenket til en stol og ble utsatt for elektrosjokk til det frådet fra munnen. Etter tre måneder hadde 9 kvinner dødd i cellen. Tursun ble heldigvis sluppet fri og fikk dra til Egypt for å levere barna, med streng beskjed om å returnere til Kina. Hun klarte heldigvis å komme i kontakt med Den amerikanske ambassaden og bor nå i Virginia, der hun fortsatt frykter for livet. Rapporter fra andre hevder at fanger blir holdt i håndjern i timesvis, vanntorturert, blir tvunget til å rope lovprisninger om Xi samt å synge nasjonalsangen. De blir også tvunget til å drikke alkohol og spise svin, noe islam forbyr. Det er også


”Anyone attempting to split China in any part of the country will end in crushed bodies and shattered bones,” rapporter og spekulasjoner om at de kinesiske myndigheten høster organer fra utøvere av religionen Falun Gong som blir transplantert til kinesere i de mer sentrale delene av landet. I juli 2019 undertegnet 22 land, blant dem Australia, Canada, Frankrike og Norge et brev som fordømte praksisen Kina bedriver og ba om sanksjoner fra FN for å straffe Kina. 37 land signerte et motbrev som forsvarte praksisen, blant dem de muslimske landene Saudi Arabia og Egypt. Dette er altså realiteten i de områdene Kina mener avviker fra deres ideelle samfunn. Der det finnes mangfold utenfor deres rammer. Hong Kong er den siste muligheten. Den siste muligheten for Kinas borgere til å gjøre opprør mot staten. På denne lille øya utspiller det seg nå et drama som er avgjørende for demokratiserende prosesser ikke bare i Kina, men også i verden. Kina utvider innflytelsessfæren sin. De har investert milliarder i infrastruktur i sørøst Asia og Afrika og har lånt bort penger til mange afrikanske land, så mye penger at de landene ikke har mulighet til å betale tilbake. Kineserne vet dette og har derfor satt opp som mulighet at låntagerne kan betale tilbake ved å la Kina etablere militærbaser på deres land. Xi og Kina har rett og slett store planer for fremtiden, både innenriks og utenriks. Planer som uten tvil er skadelige for frihet og demokrati i verden. Én liten øy står nå i veien for disse planene. Én liten øy. Vetle Hoel Haadem Emma Nakken

Fridtjof Rode Agnalt

15


Plantetortur Jenny Leth Skjetne Victoria Welle Fjellbirkeland

Der står den. I hjørnet av vinduskanten. Fortapt, uten noe form for håp. På en pidestall som en evig påminnelse om vår ubrukelighet. Et symbol på det uunngåelige aspektet ved studenthverdagen - plantetortur. Hvis det er noe studenter er gode i, så er det plantetortur. Vi neglisjerer planter på samme måte som vi neglisjerer Möbius-testen som har innleveringsfrist om 23 minutter. Dette fører til at de fleste av oss dessverre har ett eller to (eller flere) planteliv på bevisstheten vår. Favorittorturmetoden vår er uten tvil vanntortur (også kjent som overvanning). I et ærlig forsøk på å ta vare på plantene våre, gjør vi dessverre det motsatte ved å vanne planten ett hakk for mye, slik at planten drukner sakte, men sikkert, mens man undrer på hva man har gjort galt. Av personlige erfaringer har jeg lært at det beste du kan gjøre mot en plante er

16

å neglisjere den med jevne mellomrom. Med andre ord; play hard to get :) Andre populære torturmetoder inkluderer undervanning, kuldesjokk og ikke minst sommerferie. Et lite corner of shame jeg kan dele om meg selv er at jeg har greid å få en plante til å se ut som en kyllingfot som stikker opp av jorden. Ikke spør meg om dette, det er et sårt punkt i plantekarrieren min. Men hvem sier at tortur bare er negativt? En fun fact er at for å gro ekstra sterke chilli hjemme, så burde man rett og slett stresse planten! Når chilliplanten har fått blomster, skal man la planten tørke ordentlig ut før man vanner den på nytt. Teorien er at når planten blir stresset, får den et behov til å beskytte frøene sine og produserer mer capsaicin, som er stoffet som gjør chilli sterkt. Altså er litt plante-BDSM greit en gang i blant ;)


Plantetutorial Lure planter for lure studenter

Livet er ikke alltid lett for en travel student, og hvis du i tillegg skal ha ansvar for et planteliv er det lurt å tenke på hvilken plante som passer ditt behov. Så hvilken plante velger du når du står ved planteavdelingen på IKEA og har lyst til å ta med deg en grønn venn hjem?

Monstera

I tillegg til å være en ekstremt Instagram-vennlig plante, er monstera en plante som tåler det meste. Den trenger lite vann, tåler lite lys og er generelt lite kresen. Monstera er en snedig plante i og med at den har hull i bladene. Hvis du ønsker en plante som for å piffe opp heimen, ville jeg absolutt vurdert denne.

Kaktus

Kaktus er kanskje den planten flest studenter tenker på når de skal få seg en plante som skal overleve studietiden. Det fine med kaktuser er at man kan glemme at de eksisterer i to måneder uten at de dør. Så lenge de får litt sollys (noe som kanskje blir litt vanskeligere nå som vi nærmer oss mørkere tider), så overlever kaktuser det meste.

Smaragdpalme

Denne planten er så å si udødelig. Hjemme har et jeg et eksemplar som har overlevd hele tre studieår, inkludert sommerferier, uten så mye som å vise tegn til å ha det dårlig. Dårlig med lys? Ikke så flink til å vanne planter? Null stress! Smaragdpalmer tåler det meste en person uten grønne fingre kan utsette den for. Hvis du greier å drepe en slik en, så må jeg ærlig si at planter kanskje ikke er noe for deg, eventuelt kan du skaffe deg en fake plante.

17


18


Artisten som har fått legendestatus ble født i Tønsberg i 1949. Tre år gammel flyttet han med moren sin til Chicago, som har blitt en sterk inspirasjon for musikken hans i senere tid. Han fikk sitt gjennombrudd som produsent for Roc-A-Fella Records og Jay-Z, og fikk sin første plateutgivelse da han bidro på singelen «En hemmelig hemmelighet/ Blomsterslottet» sammen med bandet The Enemies. Som soloartist fikk debutplata hans to Grammy-nominasjoner. Oppfølgeren vant både Grammy for beste rap-album og Spellemann for årets mannlige artist. Artisten holder rekorden for flest Melodi Grand Prix-deltakelser for Norge, og flest album som nr. 1 på rad på BillBoard 200. Utenfor musikken har han vært en kontroversiell karakter, blant annet på grunn av sin støtte av Donald Trump. Kjærlighetslivet hans har også vært mye i medias søkelys, da ekteskapene med Anita Skorgan og Kim Kardashian har vakt stor oppsikt. Han er nå aktuell med singelen “Ikke som alle andre” og forhåpentligvis snart albumet Jesus Is King, som egentlig skulle vært utgitt 29. september.

Khai Sigve N. Litleskare Anders Moa Myklebust

19


Grandiosas nye mandagspizza

Raff eller Rass Sammenbrettbare smarttelefoner Jeg har bare sett bilder av dem. De har testa hvor mange brettinger den tåler, det var visst langt under det som stod. Men der vil nok teknologien bli bedre, forhåpentligvis. Hvis de får det tekniske til å virke, så syns jeg det er en glimrende idé. Den løser to problemer, det ene er at den frigjør oss ved å gi en større skjerm å forholde oss til, samtidig som den er selvbeskyttende, så du slipper å ha deksler og sånne ting. Så i utgangspunktet synes jeg det høres glimrende ut. Raft.

Metrobussen i Trondheim Metrobussen er rass. Den er transportverdenens PC, der trikken og T-banen er Mac. Bussen prøver å late som den er en trikk. Det er ikke en trikk. Det er en buss. Synes egentlig idéen i seg selv er god, men det burde ha vært en bybane. Store byer vokser i kraft av at de legger infrastrukturen først. Og det mest effektive infrastruktur-prinsippet vi har er T-bane. Byer som Tokyo, London, Paris og New York kunne aldri fungert uten. Oslo var like store som Trondheim da de bygde sin T-bane. Så metrobuss, både som idé og som form, er rass.

20

Haha. Skal jeg synes noe om det? Ja, jeg har spist Grandiosa, én gang. Nei, den er sikkert helt grei, jeg har ikke spist mandagspizzaen, jeg vet ikke hva det er for noe, men jeg synes jo i utgangspunktet at Grandiosa er en merkelig greie. Det handler mer om pris enn innhold, tenker jeg. Det er en ekstremt billig måte å spise seg mett på, da. Så den har jeg full forståelse for. Ellers så tenker jeg at det er veldig dumt å spise pizza på mandag. Du må glede deg til fredag, det er da du skal spise pizza. Så skal man helst bake pizzaen sin selv, det er jo ekstremt enkelt. Men i kraft av å være vegetarisk er jo pizzaen veldig raff.

Chunky sneakers Sånne, ja. Haha. De skoene der på en person som ser bra ut på håret og har kule klær er jo veldig bra, og motsatt. Men når du har fått ting som er overestetisert i en periode så er det deilig å få noe som er litt vulgært i uttrykket, og eklektisk, og veldig uttrykksfullt. Så jeg tenker de der kan være ganske stilige. Jeg synes det er raft.


NRK-serien Exit

Greta Thunberg

Den er raff. De som er i serien er jo rass selvfølgelig, men serien er jo en veldig tilforlatelig fremstilling. Sånn er det jo sikkert, og mye verre også. Det er den samme regissøren som har lagd Dag, hvis du har sett den. Han har en sånn smartness i måten han forteller historier på. Det er en fin måte å vise en annen side av den kategorien mennesker, som ofte fremstår som veldig kontrollerte og kultiverte - eller prøver å fremstå sånn.

Hun er raff, selvfølgelig. Og så får hun frem mye som er rass. Det er jo flaut å ha en statsminister som er mer opptatt av at Greta skulker skolen enn at hun faktisk får verdens mektigste statsledere til å vri seg i stolen og prøve å komme med motargumenter. Hun har jo fått til mer enn statsministeren i landet her kan drømme om. Shame on alle voksne som på en eller annen måte prøver å “arrestere” henne. Greta er en utrolig positiv ting.

Noe du vil slakte? Tegnesalen til første er rass. Ved at man nå raserer tegnesalsundervisninga på den måten, med å flytte dere inn i alt for små lokaler, så bryter man med en hundre år gammel tradisjon i form av den estetiske utdanningen som faget vårt er tuftet på siden Bauhaus, som er hundre år i år. Så vi feirer hundreårsjubileet med å rasere kanskje den viktigste gjenstående biten av den tradisjonen, og det er tegnesalsundervisningen. Det raseres nå, ved at dere ikke flyttes ned i første, for eksempel, eller at vi utvider. Så den midlertidige diskusjonen av huset her er ganske rass. Det ligger også ganske nærme, jeg må kritisere det som ligger nærme.

Noe du vil rose? Siste plata til Lars Winnerbäck synes jeg er veldig bra, så den kan vi rose. Ekstremt god plate. Og så er det en bokserie som heter Modernist Bread, en seksbinds,

25 kilo tung sak som handler om det å bake brød. Det handler om noe så enkelt som det å blande vann og mel. Å skrive seks bind om det er

fantastisk, det er et bevis på at vi lever, o

g at sånne ting er like viktige nå som all den høyteknologien og at vi skal være så moderne, så raffinerte, så rasjonelle. Han jobber med en ny serie med bind nå, om pizza. Jeg bruker mye den analogien til baking og matlaging i designyrket. Det er veldig akkurat det samme vi holder på med: å få et forhold til råvarene og foredlingen av dem så de blir best mulig for det de er tenkt brukt til. Og brød er en av de mest bærekraftige, gode idéene vi har. Det som er rass er all grønnvaskinga vi har nå. Vi prøver å løse klimautfordringene med å fortsette som før, men bare gi det et strøk av grønn farge. Så det å bake brød er et veldig resolutt svar. Det er veldig få - det er ingen andre ting som gjør akkurat det samme. Du kan ta vann, du må ha rent vann, da, og korn som gjøres om til mel, og ved å blande de to tingene kan du få det vi trenger, altså mat, der bestanddelen er primært luft, gjennom å lage for eksempel surdeig, naturlig surdeig av bygg og vann, som bare får gjære, så er jo brorparten i et brød luft, hovedbestanddelen er jo luft eller gasser som oppstår. Det er en god idé, å mette mange med lite, på en sunn måte, så vi får ernæring og energi. Handler om historien til brød og hvordan du baker brød, men også om hvordan dagens bakeri på en måte er så opphengt i at det skal være så tradisjonelt og så autentisk, mens han prøver på en annen måte å bruke dagens kunnskap, som ofte er en mer rasjonell og analytisk måte å jobbe med ting på, altså hvordan er det vi egentlig kan bake brød på best mulig måte? På smartest mulig måte? Er det steinovn som egentlig er det beste? Er det egentlig sånn vi trenger å gjøre det? Kan vi ikke gjøre sånn? Og da gjør han det gjennom det å bake. Men også gjennom det å sette seg inn i det, han har jo spist masse brød og gått gjennom masse oppskrifter og reist verden rundt. Og det er jo litt sånn … For å bli designere så må dere som skal studere design, det er jo bare en måte å studere design på, og det er jo å studere design, og studere god design, selvfølgelig. Det er jo det å bruke design, og sitte og kjenne på ting og holde i ting, det er jo eneste måten man kan sette seg i en situasjon der man faktisk kan gjøre noe bedre. Dere hørte jo på Per Formoe sist, ikke sant. Når han snakker om, han er jo musiker, men han snakker om sin forståelse av sitt yrke i kraft av å tenke analogt med musikk. Rytme og takt og de landskapene som det bringer. På lik linje har vi også analogt sammenfallende ting med musikk, men også med matlaging. Matlaging generelt, og brødbaking spesielt. Det å bake brød vil gjøre dere til bedre designere, for et brød inneholder alt det vi holder på med og alt det det handler om, faktisk. Det handler om å greie å ta utgangspunkt i noe som i seg selv mangler en verdi for oss, og på en måte foredle det frem, så det blir totalt sansbart, både i lukt, følelse, syn og smak. Alt du kan få frem av noe så enkelt - tenk deg hva du kan få frem av et stykke eik. Eller smeltet sand i form av glass og en jævla god glassblåser, hva han kan få fram av det, som har ekstremt varig verdi for oss. Sånn sett blir veldig mye av det vi gjør og veldig mange av produktene vi jobber med frembragt ikke noe mer komplisert enn det det vil si å bake brød. Det er ofte noen få materialer og noen få prosesser, men som har en sterk intimitet med menneskene som styrer de maskinene, som har erfaring. Hvor varm skal ovnen være? Hvor skal brødet settes inn? Når skal det tas ut? Det samme gjelder et støpejern. Eller vakuumtrekking av plast, eller fresing av tre. Helt likedan. Men baking av brød er så tilgjengelig, du også kan gjøre det. Du kan begynne å forstå hva som ligger bak industrielle prosesser. Og så tar det livet av en del myter, for eksempel myten om at industri er det motsatte av håndverk. For industri er også håndverk, men industri benytter andre prosesser, men håndverk er en stor del av den industrielle prosessen også. Alle maskinene og alle forberedelsene og alle etter-bearbeidelsene er jo basert på håndverksmessig smarthet som menneskene utfører der og da. Det blir det neste her på linja, brødbaking. Hvis vi tar et steg tilbake så blir det jo å jobbe med leire, da, å lage keramiske produkter er jo helt likedan, ikke sant. Den er kanskje litt lettere å forstå, “jaja, det er produkt”. Vi lager en salatskål, men det er akkurat samme prosessen som ligger bak 50 års kunnskap til en keramiker, som 50 års kunnskap til en baker. Men det som er interessant med bakeriet er jo at den er nærmere industridesign, for den toucher borti enda flere sansedeler i oss, som det vi lager ofte gjør. En keramiker kan ofte komme borti mange deler av det også, men i mange tilfeller er det ofte kun det visuelle de appellerer til. Industridesign er alltid, ofte i hvert fall, som oftest, også befattet med taktilitet, for eksempel; ting som vi må røre borti. Og det handler ofte om at der må de ha industridesignere inn. På veldig mange andre områder kan også en ingeniør gjøre masse av arbeidet uten at det får katastrofale følger. Det blir jo som oftest katastrofe da også. Det området der industridesignere har blitt brukt nesten hundre prosent av tiden, er på medisinsk-teknisk utstyr. Der vet de at ting er såpass subtilt og såpass taktilt at der må industriarbeidere inn og greie å tolke for eksempel operasjonslegens tilbakemelding, hvordan ting må være, og oversette det til de som skal støpe ting i plast. Der må det en industriarbeider inn. En maskiningeniør vil kunne gjøre en del av de tingene, men han vil aldri greie å ha den helt hårfine, subtile oppfattelsen av hva du må gjøre for at apparaturen skal greie å opereres på riktig måte i situasjonen den er tenkt til. Så taktilitet er en ekstremt viktig ting for oss. Derfor er brød veldig bra; å lage brød er ekstremt taktilt, og så er det utrolig deilig å gjøre, for du ser resultatet med en gang. Brødbakemaskinen er en industridesigners svar til en løsning for de som ikke vil gå inn og få de opplevelsene med å kna en deig. Den gjør jo mye av det som er sannheten, og det er jo det at hvis en deig skal knas nok, vil du neppe holde ut å gjøre det manuelt. Så alle bakere og profesjonelle bruker jo den eltemaskina jeg regner med ligger i den brødbakemaskinen. Det er jo sannheten, og det er der det ligger. Det er der vi industridesignere ofte skiller oss fra kunsthåndverkere, vi erkjenner at vi ofte må ha hjelp av maskinene, enten for å oppnå tilstrekkelig rasjonalitet, eller tilstrekkelig perfeksjon (at ting er presist nok). Da bruker vi maskinene til hjelp, så brødbakemaskinen er en kul ting. Jeg liker jo formatet på dem og, det er jo sånn kubisk, haha. Så jeg tenker at det er en fin måte å harmonisere den aktiviteten opp mot det faktiske liv folk lever. Mange har jo ikke tid til det der. Så handler det jo om å flytte produksjonen nærmere deg selv, at du har mer kontroll over hva du putter i maskina, det vil si at du forstår mye mer hva det du får er for noe. Så sånn sett er det jo et fint kompromiss. Men baking av brød er så tilgjengelig, du også kan gjøre det. Du kan begynne å forstå hva som ligger bak industrielle prosesser.

Så det er en ekstremt bra bokserie, da, som burde ha vært obligatorisk her, på lik linje som at det burde ha vært obligatorisk å bake brød på linja her.

Herman Nordbrenden Vetle Hoel Haadem

21


Alexander Samuelson

205 x 55 x 55 mm volum 330 ml

Midtsidebildet kan du kun finne i papirversjonen av TheSign.


Det hele startet i 1886 da en nysgjerrig apoteker ved navn Dr. John S. Pemberton ville lage en unik brus til brusfontener. Han døde av kreft kort tid etter og fikk aldri oppleve den kommende suksessen Coca-Cola skulle oppnå. 125 år har gått og i dag er The Coca-Cola Company blitt verdens største drikkevareselskap. De er etablert i over 200 land og har mer enn 3 500 forskjellige drikkevareprodukter. Coca-Cola kom med et nytt design til glassflasken sin ved markeringen av 100 årsjubileet i 2016 og fremhevet glassflaskens ikoniske form. Den er sagt å være modellert etter en kvinnes form, men tar egentlig utgangspunkt i en kakaofrukt. Den var designet av 5 personer, Chapman Root, William Root, Earl Dean, Clyde Edwards, og Alexander Samuelson, som et bidrag i en konkurranse med mål om å lage en flaske så distinkt at du kunne gjenkjenne den i mørket.


Sado-vors, trashionshow og baris-

velkommen til IPD!

Marija HĂĽkonsen Milovanovic

24

Maiken Tomren Solheim


Vi har nok alle kjent den urolige følelsen i kroppen. Å være fanget i et hav av nye ansikter, alle med desperasjon i blikket. Ingen har tilhørighet eller kjennskap til noen, og navn flyter rundt i rommet og renner ut mellom fingrene dine før du rekker å memorere dem. Med kaos på innsiden og en påtvungen «ro» på utsiden kan det nesten kjennes ut som man er i ferd med å miste bakkekontakten. Det er da man begynner å tenke over de store spørsmålene i livet: «Kommer jeg til å passe inn her?» «Har noen mistet en finger på verkstedet før?» «Er jeg egentlig en verdig designstudent hvis jeg aldri har hørt om Bauhaus?»

av egenskaper, og forhåpentligvis vil det være akkurat de egenskapene som blir avgjørende for at vi en dag kan avslutte skolegangen som dyktige designere. Dette sammensuriet av mot og usikkerhet trenger likevel å temmes, og det er nettopp derfor IPD har blitt så viktig for oss. Instituttet har blitt et sted der vi kan bygge hverandre opp, lære å ta konstruktiv kritikk, samt arrangere kontefester dersom det skulle bli nødvendig etter endt matte 1. Kanskje enda viktigere har det blitt en arena som gir oss rom for å planlegge og å drømme, og man kan bruke tapetkniv rett i pulten uten å få konsekvenser for det.

De første ukene som ny student er omsider over, og jeg har gjort meg noen tanker om hva som kjennetegner en førsteklassing på IPD. Hvis man ser bort fra at vi er (alt for) mange, og at alle er «unike individer», finnes det nemlig noen fellestrekk blant oss. Vi er en stolt gjeng, med pågangsmot og en viljestyrke som til tider gjør at vi føler oss uovervinnelige. Det, kombinert med en usikkerhet like stor og altoppslukende som avstanden fra R2-pensum til delta-epsilon. Med andre ord, vi besitter en ganske interessant kombinasjon

“vi har sunget Lambo på rams mens vi shottet fra halvspiste pølseglass” IPD har allerede rukket å bli som et hjem for oss. Kreativiteten og latteren sitter løst, og dyktige designstudenter kan beundres gjennom deres utstilte produkter (eller bare egen tilstedeværelse) i idecafeen. Vi førsteklassinger har følt oss velkommen fra første stund, til tross for piskeslag på stumpen under et horribelt sado-vors i fadderuken, og de andre klassenes evinnelige trang til å kle seg i baris på ethvert Leonardo-vors. Vi har

stått sammen i skammen om å posere helhjertet på catwalk i Hangaren, ikledd gamle matrester og ødelagte lyspærer. Vi har danset swing natten lang på et herlig immatrikuleringsball på IPD’s egen nattklubb, og vi har sunget Lambo på rams mens vi shottet fra halvspiste pølseglass. Kan man ønske seg en mer innholdsrik start på studenttilværelsen enn det? Det beste med instituttet er uten tvil folks vennlighet, og det fine samholdet som finnes både i klassene og på tvers av trinnene. Det er vanskelig å forklare andre hva som egentlig foregår på instituttet, eller hva man faktisk studerer for å «bli». Det er derfor veldig befriende å høre at femteklassingene fremdeles ikke vet helt hva de holder på med, og at Rolf og Terje alltid stiller til disposisjon om man skulle trenge noen gode råd til bruk av verkstedet. Heldigvis kommer det nok til å gå fint uansett, med dyktige lærere og medstudenter som bare vil oss godt. (Med unntak av når det serveres Fernet, selvsagt) Akkurat det er et privilegium vi ikke bør ta for gitt. Måtte det bli mange flere verkstedvafler, temafester og lange dager på IPD, i hjertet av Gløshaugen. <3

25


TRASHIONSHOW OG FOTOBOKS

Om disse fotografiene er hentet fra en episode av Animal Planet eller IPD, er kanskje ikke så lett å se… I dette tilfellet kan vi forsikre deg om at de kommer fra sistnevnte. Det er lite som slår bildene etter en forrykende aften med design. Ja, ikke engang David Attenborough og dyrerikets mangfoldige artsrike kan sammenlignes med disse godbitene. Kos deg!

Åsmund Kongsvik Aall


Matsvinn er et omfattende problem i hele verden. I Norge kaster vi over 350 000 tonn mat som burde vĂŚrt spist fra matindustrien. Ximinver ibusam il idelis apenis ut idus audanimus mincien ecaborata aut opturestecto ma aceatusam ium exere lant aboris in plias autetus aperitium asimus et explige nihitio. Ita vollandemqui tet, cus, comniendi coreict atecepuda cusda derspe atur? Quid eicipsa qui dolorehendis dolenihic tem que di ratqui qui repedis adis pedit autem eost lautem vollorrovid quiaeperum lam velentus serempor archili gnatem velicil iquias num quis simaximet verspie nditatis et arum voluptaere omni blatur aliqui antibus etur alitae dicatur ernatum Sed que expla coresequibus expel mod

Tobias Wulvik Bendik Schrøder

Ximinver ibusa’m il idelis ape nis ut idus audanimus mincien ecaborata aut opturestecto ma aceatusam ium exere lant aboris in plias autetus aperitium asimus et explige nihitio. Ita vollandemqui tet, cus, comniendi coreict atecepuda cusda derspe atur? Quid eicipsa qui dolorehendis dolenihic tem que di ratqui qui repedis adis pedit autem eost lautem vollorrovid quiaeperum lam velentus serempor archili gnatem velicil iquias num quis simaximet verspie nditatis et arum voluptaere omni blatur aliqui antibus etur alitae dicatur ernatum Sed que expla coresequibus expel mod molorerunt eum reiciant voluptate rese nos quibustio et

27


Arif i Wanderlaand av Arif Arif er endelig tilbake med oppfølgeren til debutalbumet HighEnd/Asfalt, og han har fortsatt den desidert beste flowen i hip hop-Norge. Arif i Waanderland tar deg med på en reise gjennom Arifs oppvekst. Det er den Arif vi kjenner fra debutalbumet, og det er en tydelig kreativ og tematisk utvikling. Han har blitt mer voksen, og ser tilbake på hvor han kom fra, samtidig som han skildrer livet sitt nå. Albumet starter hardt med “Waanderland”, hvor han setter tonen med tunge trap-beats og en dyster skildring av kampen om overlevelse. Videre er det et bredt tematisk spekter. I sangene “Eskimoblod” og “Bogerud” beskriver Arif mentaliteten og sulten som har fått ham dit han er. “Hvem er hun” og “Kaninhullet” er lystigere kjærlighetssanger, som blir satt i kontrast til “1000 netter”, som handler om et forhold som går mot slutten. “Sommeren var den varmeste (Susano)” lager et melankolsk bilde av spriket mellom begravelser, døde venners drømmer og Arifs suksess, backet opp av himmelske vokaler fra Natnael. Et gjennomgående tema om oppvekst og bakgrunn preger de fleste låtene, og spesielt “Malaika”, hvor Musti og Arif hyller sine mødre. De siste tre sangene, “Historien om Nassor” , fortelles delvis gjennom perspektivet til Arifs far. De går gjennom de håpefulle tidene før han kom til Norge, realiteten som møtte han der og innflytelsen han hadde på en ung Arif. Dette er de høydepunktene, både lyrisk og følelsesmessig. Produksjonen er sterk gjennom hele albumet, og flowen er som vanlig plettfri. Arif leker seg gjennom sangene med en konstant variasjon av rim, melodi og rytme som få andre i Norge kan matche. Albumet som en helhet, og spesielt “Historien om Nassor”-trilogien gir et helhetlig og komplekst bilde av dagens Arif, og forteller fint videre på historien fra HighEnd/Asfalt. Alle gjestene på albumet tilfører noe eget, og bidrar til et spennende lydbilde. “Hvem er hun” bidrar ikke så mye til resten av albumet lydmessig eller lyrisk, men det passer fint som en lett banger mellom tunge trap-låter og mørkere tematikk. Og alle respekterte albumer må kanskje ha en sang som passer perfekt inn på et jentevors? Alt i alt et kult album. Miksen mellom det seriøse og det lekne fungerer bra. Jeg liker det godt. Beste features: Musti, Store P, Natnael, Ruben Favorittsanger: Historien om Nassor del 2 og 3, Bogerud, Malaika, Eskimoblod Favorittlinje: “Digg som Lille Saigon, sier bare dau mè”

28


Ikke som alle andre av

Jahn Teigen

I en alder av 70 år gir Jahn Teigen ut sin første singel siden 2014. Akkompagnert av akustisk gitar synger Teigen om det å være og å føle seg annerledes. Han skildrer vanskelighetene med å være alene og utenfor, samtidig som han er fornøyd med å ha gått sin egen vei hele livet. Sangen er både en retrospektiv analyse av Teigens fortid, og ment som en inspirasjon til andre som føler seg på samme måte. Det er et interessant perspektiv å høre fra den folkekjære artisten som er mest kjent for å være optimist. Melodien er enkel og fengende uten å bli kjedelig, og Teigen synger sjelfullt og klart som aldri før. Jahn Teigen as. For en mann. Favorittlinje: “En av gjengen, ikke kom her. Du ble veiet og funnet for sær”

Khai Sigve Nguyen Litleskare Roselin O’hara Dawes

29


mme u d t e st D ed uk an g jør

Gard Schei Høstmælingen Erik Hognestad

e

Det er umulig å ikke legge merke til dem. De er overalt, alltid. Må du på do? Vil du jobbe på verkstedet? Vil du 3D-printe? Vil du spise lunsj i Idékafeen? Det er det bare å glemme – 1. klasse har beleiret alt. De er som maur rundt den honningflekken du glemte å tørke opp. Midt i kapitalismens høyborg, med fine hjørnekontorer og assistenter, sitter IDs ledelse og gnir seg i hendene. Det de har oppnådd de siste ti årene er utrolig. Fra 25 studenter til 48 i hver klasse - uten at noen har lagt merke til det. De ser inn i fremtiden og drømmer om alle de ekstra midlene de skal få. Så fornøyde alle vil bli, tenker de. Så fornøyde… De drømmer om alle de fine pultene de skal kjøpe inn, alle materialene studentene kan få tilgang til, alle de nye 3D-printerne. Sånn hverken ble det eller blir det. Verkstedet er overfylt, klasserommene er alt for trange, og om ikke 3D-printerne blir ødelagt fordi lærerne ikke har tid til å ha kurs med alle sammen, er de allerede reservert av IDs produktelite. Vi studenter kan jo trøste oss med at vi har 136, som er det eneste rommet som foreløpig ikke har blitt rammet av IDs ekstreme mangelplass og sprengt kapasitet. Ånei, vent. Jeg hadde visst glemt at ledelsen har startet utredning av riving av veggen mellom 136 og 2. klasserommet. For en fin måte å få folk til å slutte på. Det burde kanskje nevnes at det ikke er 1. klasse sin feil at de er så mange. Det er total mangel på

30

selvkontroll og evne til å se hvordan man driver god undervisning. De siste årene har klassene bare vokst og vokst, og nå har vi virkelig brutt bristepunktet. Det å følge statistikken om hvor mange som starter og ikke – så slavisk, når det bare er 35 plasser, er jo helt idiotisk. Det sier seg selv at om man gir plass til 70 stk. i utgangspunktet, vil det bli noe feil på et eller annet tidspunkt – spesielt når studiet blir mer og mer ettertraktet, og snittet fortsetter å krype opp mot toppen. Ledelsen på et institutt burde være smarte nok til å klare å opprettholde en viss kvalitet på studiet, noe som helt åpenbart blir skadet av at et rom som er ment for 35 stykker, blir brukt av 48, og det allerede overfylte huset blir fylt enda mer opp. Vi studenter ønsker ikke å være en togvogn i India, men et bygg og studie som legger til rette for at vi kan bli verdens beste på det vi driver med, med en ledelse som både ønsker og viser at de prøver å få til det samme. Så, det å gi plass til 30% fler enn i fjor, som ALLEREDE var for mange, i et bygg som er helt sprengt for kapasitet kan jeg med en stødig og trygg hånd på hjertet si at er noe av det dummeste du kan gjøre.Liv og død på IPD Nå som vi beveger oss mot mørkere tider er det naturlig å reflektere litt rundt de viktige spørsmålene; nemlig liv og død. Jeg har derfor huket tak i noen dypsindige typer som trasker rundt på IPD, og stilt dem et par spørsmål. Ettersom dette er et litt sårt tema velger jeg å holde personene anonyme. Merk; det ene intervjuet er av 2 stk.

Hvordan tror du at du kommer til å dø? Person 1: Kommer trolig til å dø i en ulykke, som konsekvens av at jeg gjør noe crazy gøy. Vil absolutt ikke dø av alderdom, det er altfor kjedelig. Eventuelt kommer jeg til å forlate denne jord pga. antibiotikaresistente virus, det er en frykt som følger meg så å si hver dag. Person 2: Når jeg fyller 60 skal jeg kjøpe meg en jaguar E-type, kle meg i veldig britisk stil (som tatt ut av en episode av Downtown Abbey) for så å kjøre utfor en klippe og dø med stil Person 3 og 4: Se for deg at det er en kjølig høstdag i Trondheim. Stedet er EG11B, du ser 2 gamle menn sitte kledd i turtleneck og svarte bukser, brillene er som alltid på. I tillegg har de på seg tynne boblejakker og regnjakker over (fordi været i Trondheim endrer seg alltid). I koppen er det lunken kaffe, og på TV-en spilles siste episode av Ex on the Beach sesong 80. Akkurat idet programmet er ferdig, sovner de begge på sekundet i armkroken til hverandre. De våkner aldri opp igjen. </3 Person 5: Jeg tror helt ærlig at det er alderdom som kommer til å ta knekken på meg. Sannsynligvis dør jeg på senga i et sykehjem, tipper jeg er 100 år. Kjedelig og naturlig.

Hva/hvem er du villig til å dø for? Person 1: Først så tenkte jeg mamma, men jeg tror ikke hun hadde klart seg så bra etterpå hvis hun visste at hennes sønn døde for henne. Søstrene mine kan jeg dø for, uten tvil. Person 2: Jeg gjør alt for madammen <3 Person 3: OP!!! Person 4: *såret* Da tar jeg Fridtjof… Person 5: Ingen jeg er villig til å dø for per dags dato, men sikkert barna mine når den tid kommer.

32


Hva tror du skjer med oss etter døden?

Hva tror du skjer med oss etter døden?

Person 1: Absolutt ingenting Person 2: Jeg tror vi blir reinkarnert som et lavere verdt vesen enn Person 1: Absolutt ingenting det vi er. peanøtten som meg ivesen timen.enn det vi er. Jeg blir sikkert den peanøtten Person 2:Jeg Jegblir trorsikkert vi blir den reinkarnert som et drepte lavere verdt 3:Hvis det så absolutt skulle skje noe så håper jeg at jeg som Person drepte meg i timen. i mitt neste liv det får så prate med skulle Lilli Bendriss. Kommer aldri til åi mitt skje neste i Person 3: Hvis absolutt skje noe så håper jeg at jeg liv får prate med Lilli Bendriss. dette livet, så kanskje endelig fårsådratt på date henne da? Men Kommer aldri til å skjejeg i dette livet, kanskje jeg med endelig får dratt på date med henne da? Men helt ærlig heltjeg ærlig trorblir jeg spist vi bare blir mark og skrukketroll. tror vi bare opp avspist markopp og av skrukketroll. Person 4:Hvis vi skal at det finnes et etter liv etter døden så tenker Person 4: Hvis vi skal antaanta at det finnes et liv døden så tenker jeg at man bare vil leve igjen hvis man at man leveikke igjen Så hvisikke man ikke vil så et liv etter døden frister kanskje viljeg leve nå. Såbare hvisvil man vilhvis leve man nå såvil villeve mannå. kanskje leve igjen, levesånåmye. så vil man ikkemeg! levePoenget igjen, såeretatlivjeg etter frister ikke Men detkanskje frister for ikkedøden er suicidal. kanskje5: ikke mye. Menskjer det frister for meg! Poenget at jeg ikke erJeg bare klarer ikke se for meg at vi Person Jegså tror at noe etter døden, men jeg veterikke helt hva. suicidal. helt, da føles alt så meningsløst. Men samtidig så tror jeg at man selv bare får én sjanse. Det er forsvinner Person 5: Jeg tror at noe skjer etterforstår døden, men jeg vet ikke helt vanskelig å forklare, jeg tror ikke jeg helt hva. Jeg bare klarer ikke se for meg at vi forsvinner helt, da føles alt så meningsløst. Men samtidig så tror jeg at man selv bare får én Hva ersjanse. den beste og dårligste måten Det er vanskelig å forklare, jeg tror ikke jeg helt forstår det selv.

Leve evig eller dø i morgen?

å dø på?

Hva er den Person beste og1:dårligste måten å dø på?Lett. Man sitter Beste; kullosforgiftning. i en bil i en lukket garasje. Bilen står på og rommet Person 1: Beste; Lett.(CO), Mansom sitter i engass bil som i en fylleskullosforgiftning. av mer og mer kullos er en lukket garasje. Bilen stårsmaker, på og rommet fylles av eller mer og merirriterkullos verken lukter, har farge virker (CO), som er en gass som verken har farge eller virker ende. Man vil tilsmaker, slutt gålukter, tom for oksygen og det vil irriterende. Man føles vil tilut slutt gåom tomman for bare oksygen og det vil føles ut som som sovner. Chill. om man bare sovner. Chill. Verste; Å bli bitt av et dyr ellerno. Verste jeg kan tenLeve evig Dø i morgen Person 2: Verste; Å bli av et dyrstivner ellerno. Verste kan mentenke ke meg er bitt at kroppen helt men jeg at man meg er at kroppentalt stivner men at man mentalt er til stede. *grøss* er til helt stede. *grøss* Beste; Jeg er gira på å dø et fritt vil svinge liPerson 2:som Beste; Jegmenneske. er gira påJeg å dø som etfra fritt ane til liane i jungelen til jeg blir skutt av enfra krypskytter. På gravsteinmenneske. Jeg vil svinge liane til liane i jungelen min skal det stå en“FRI”. til jeg blir skutt av en krypskytter. På gravsteinen Verste; choke min på enskal peanøtt mens du har presentasjon foran klasdet stå “FRI”. sen og ingen gjørVerste; noe som helst. choke på:-(en peanøtt mens du har presentasTror du Person 3og 4: Beste; spm. 1 og ingen gjør noe som helst. :-( jon foranSeklassen på liv etter Verste; Dø fraPerson hverandre uten :-0 1 3 og 4:turtleneck Beste; Se spm. døden? Person 5: Beste; GårDøraskt! Rekker ikke engang. Verste; fra hverandre utentenke turtleneck :-0Vet ikke helt hvordan da, hehe. Person 5: Beste; Går raskt! Rekker ikke tenke enVerste; Drukne, fryse alt som gjør at er bevisst over at gang. Veti hjel, ikke helt hvordan da,man hehe. man holder på å dø, menDrukne, kan ikkefryse gjørei noe det gjør at man er Verste; hjel,med alt som bevisst over at man holder på å dø, men kan ikke gjøre noe med det Ja Nei Nja Roselin O’hara Dawes Jenny Leth Skjetne

33


Amerikanske soldater vasser i land under invasjonen i Normandie, 1944.

34

Ikkje bruk dette, forsvinner inn i bretten

Vietnamesisk buddhistmunk tar sitt eget liv pĂĽ ĂĽpen gate i Saigon, 1963.


Origami


Kan bli et kult bokmerke det her da ...


UTRYDNINGSTRUEDE DYR

“YANGTZE FINNELØS NISE”

Neophocaena asiaeorientalis ssp. asiaeorientalis Antall: 1000-1800 Område: Yangtze elva Habitat: Ferskvann: innsjø og elv Truet på grunn av: Overfiske i elvene forårsaker matmangel for nisene. Kollisjoner med båter i området har også forårsaket mange dødsfall.

“ORANGUTAN” “Man of the forest”

Pongo abelii, Pongo pygmaeus Antall: 119346 (Borneo, Sumatra og Tapanuli) Område: Indonesia Habitat: Trær, tropisk regnskog Truet på grunn av: Tap av habitat fra ulovlig avskoging for jordbruk og palmeoljeindustri.

“SIRI LANKISK ELEFANT”

Elephas maximus maximus Antall: 2500-4000 Område: Siri Lanka Habitat: Tropisk lauvfellende skog Truet på grunn av: Jordbruk og avskoging. Mye av det som dyrkes i regionen er mat som elefantene foretrekker, noe som har ført til dødelige konflikter mellom menneske og elefant.

“SNØLEOPARD”

Panthera uncia Antall: Estimert 6500 Område: Midt-Vest-Asia Habitat: Steinete fjelltereng og skog Truet på grunn av: Ulovlig jakt for pels. Reduserende habitat på grunn av den synkende alpine sonen som følge av drivhusgass-utslipp. Source: WWF

37


38


Traumatiserende barne-tv Hufsa I mummidalen (1990-1991)

Crud Nye eventyr med Ole Brumm (1988)

Ursula Den lille havfruen (1989)

Hattifnatter I mummidalen (1990-1991)

Hallusinasjoner Dumbo (1941)

Heffalompen Nye eventyr med Ole Brumm (1988)

Scooby-Doo, Where Are You! (1969)

Rasputin Anastasia (1997)

Scar Løvenes konge (1994)

Khai Sigve N. Litleskare/ Anders Moa Myklebust Anders Moa Myklebust

39


QUIZ OM DØDEN, PIZZA OG PILS 1. De dødes dag er en eldgammel høytid. Hvem var de første til å markere denne dagen, og ca. hvor gammel er tradisjonen? 2. Hvor mange barn blir født i minuttet på verdensbasis? 3. Hvor mange 0,33 liter øl er det tillatt å ta med over grensen? 4. Mange arbeidere mistet livet under byggingen av Den kinesiske mur. Omtrent hvor mange arbeidere er gravlagt i muren? 5. Hva er steketiden på en klassisk Grandis? 6. Ved balsamering av mumier i oldtidens Egypt var det ofte bare ett organ som ble etterlatt i kroppen. Hvilket organ var dette? 7. Lemaitre ble startet opp i 2010 av to karer fra Oslo. Hva heter de? 8. Oktoberfest var gøy, men hva var prisen for en halvliter? 9. Hvem skrev Frankenstein? 10. Hvor mange prosent av alle pizzabestillinger ber om pepperoni som topping? 11. Når ble Samfundet stiftet? 12. Når kommer afrikanske hunnelefanter i overgangsalderen? 13. Hvem regisserte filmen «Once Upon a Time in Hollywood»? 14. Hvor gammel er Billie Eilish? 15. Når og hvor ble Kong Harald signet? 16. Hvem vant VM i fotball for menn i 2018? 17. Hvem gjorde pilotbrillene ikoniske på 80-tallet? 18. Hva var den opprinnelige hensikten med høyhalsede gensere? 1. Aztekerne og mayaene, 2000 år siden 2. Ca. 250 3. 19 4. 300.000 ligger begravet i muren 5. Til osten er gylden og smeltet... 6. Hjertet 7. Ketil Jansen og Ulrik Denizou Lund 8. 84kr 9. Mary Shelley

10. 36% (tvilsom kilde) 11. 1910 12. Aldri, de er fruktbare hele livet, aka forever young. 13. Quentin Tarantino 14. 18 år 15. I Nidarosdomen i 1991 16. Frankrike 17. Tom Cruise 18. Å beskytte soldater mot gnagsår på halsen fra brynjen

40


Markus Rosenvinge PettrĂŠm

41


Hørt av Det e bare exen min som har sendt mæ en lengre melding noensinne Bjørn, 1. Det er lettere å sovne etter du har grått litt Emma, 2. Det er jo det mest populære hullet Jonas, 2. Jeg skulle gjerne tatt av meg buksa, og vist hvor ødelagt jeg er Herman, 1. Komtek Du kan ta gutten ut av Vestre Viken, men du kan ikke ta Vestre Viken ut av gutten Arin og Ruben, 3. Ikke at du har trekantpupper, men i dag har du det Emma, 1. Tenk om jeg kunne vært så uærlig at jeg kunne sett han i øynene og sagt at han var fin Solveig, 2.

folk 42


Poe

si Klokken er to jeg vil hjem

jeg forstår jeg forstår men synes ikke det går jeg gråter en tår og blir våt i mitt hår

Rim schim diktets superlim

jeg ser jeg ser men jeg vet ikke mer trenger fler ideer men det fins ikke fler jeg sa fre uten det tenk på d

Avsluttende