The Sign 2. utgave 2020

Page 1


REDDA Tja. I skrivende stund sitter eg hjemme i karantene, med skjerf godt knyttet rundt halsen og litt lofi beats i bakgrunnen. Føler at eg kanskje burde stresse, men det er litt vanskelig når man sipper på chai og har en tjukk genser på. Korona har ført til en litt amputert karriere som redaktør, som er megakjipt. Det har preget redaksjonen ganske mye, med tanke på at me kun lagde én utgave på vårsemesteret, og ikkje har hatt lansering siden forrige høst.

19-4052 TCX

Erik Hognestad

Heldigvis så e me i full sving igjen, med någen nye og ganske mange gamle medlemmer. Det siste året i Redda har vært kjekt og lærerikt, med passe mengder stress og seine kvelder. Heldigvis så e eg nesten ferdig med stresset, og lar Maiken ta over. Hun har gjort en fantastisk jobb så langt, og har ikkje klagd i det hele tatt, hverken over en litt halvveis erfaringsoverføring eller en mye mer krevende logistikkoppgave pga 1 meters regelen. Eg tror hun kommer te å gjøre en fantastisk jobb som redaktør, og gleder meg til å se hva hun får te. Da takker eg bare for meg, og takker for de gode minnene. Me snakkes

Erik Hognestad

2


19-4052 TCX

19-4052 TCX

19-4052 TCX

Åsmund K. Aall

Eline B. Thomasgaard

19-4052 TCX

19-4052 TCX

19-4052 TCX

19-4052 TCX

19-4052 TCX

19-4052 TCX

19-4052 TCX

19-4052 TCX

Gard S. Høstmælingen

Jenny Hellebust

Maiken Solheim

Hedvig Kvassheim

Jenny L. Skjetne

Marija H. Milovanovic

Emma Nakken

19-4052 TCX

Helge H. Holtestaul

Julie Hoven

Marte Skogaker

19-4052 TCX

Fridtjof R.Agnalt

19-4052 TCX

Herman Nordbrenden

19-4052 TCX

Khai N. Litleskare

Marte Skogaker

REDDA

3


I l D i s c o r s o d e l P re s i d e n te 5 F i re k j a p p e m e d

TTH HEE

n y e s t y re

6 8

Det er meg Re d d a te s te r d r i n ke r

10 12

Dommedag

14

S p i ra l D y n a m i c s Midtside

16 18

Tro n d h e i m s p a l e t te n Q u a t t ro fo r m a g g i

20

Sy n e s te s i

22

S p i s re g n b u e n , b l i l y k ke l i g

24

Reddddaa aavv Re re d d a Re

26

Quiz

28

D i g i ta l fo re l e s n i n g s b i n g o

29

H ø r t a v fo l k

30

Av s l u t te n d e p o e s i

4

31


presentasjon av styret

IL DISCORSO DEL PRESIDENTE Å være ny leder i Leonardo er først og fremst veldig spennende. Jeg er veldig fornøyd med de som har blitt med i styret, og vi har satt oss noen ambisiøse mål for styreperioden. Nå er det slik at dette styret får en del andre oppgaver enn tidligere styrer har hatt, som krever både mer tid og dedikasjon til vervet enn tidligere. Som leder er det ene aspektet ved vervet mitt å holde gjengen motivert til å gjennomføre oppgavene sine på en god måte, men det har jeg null bekymringer for at vil gå bra. Som sagt er det en flott gjeng som utgjør styret i år. Det andre aspektet er korona. I tillegg til å sørge for at folk har muligheten til å følge smittevernsreglene, er det en psykisk side ved situasjonen. Nå som pandemien er over oss er det også viktigere enn noensinne å sørge for at folk føler på en trygghet og tilhørighet til linjeforeningen. Vi vet at problemer som ensomhet, psykiske problemer og frafall er ting som forekommer blant studenter.Nå som vi risikerer mindre fysisk oppmøte og kontakt mellom studenter er risikoen større enn noensinne. Jeg vil ikke høres for alarmerende ut, men likevel sørge for at det kommer tydelig frem at jeg tar oppgaven om å sørge for at folk har det bra på IPD, på høyeste alvor. Det tredje og siste aspektet med lederstillingen er et prosjekt jeg har satt for meg selv. Å utforme Leonardo og IPD slik at jeg tror flest mulig vil få mest mulig glede av det. Jeg, sammen med resten av styret seff, vil fremme Industriell Design som en linje man vil gå på, og IPD som en plass man vil være. Nøyaktig hvordan vi skal gjøre det skal dere få se utover dette og neste semester. Det siste jeg vil si er: gled dere.

Med hjertelig hilsen Il Presidente, Bjørn Ravlo-Leira

5


VETLE

MAGNUS

Hva er ditt dummeste kjøp? En flaske fernet. Hvilket møbel er du? En vask. Fordi jeg har for mye drip. Hvis du og Bjørn fikk en liten unge, hvordan ville dere oppdratt ungen? Ungen oppdras i henhold til Bjøtles kjerneverdier: B for broderskap. J for juks. Ø for ønsketenking. T for toithet. L for lojalitet og E for ekstremsport. Hvis tannbørsten din var en person, hva ville den gjort mot deg? Jaget meg med en kost.

Hva kommer opp i søkefeltet ditt når du trykker “b”? Best layup animation, Birkin bag og Cardi B. Hvilket møbel er du? En sofa eller kanskje en sakkosekk? Hva hadde du gjort hvis du kunne vært grunnstoffet jern for en dag? Jeg hadde hooket opp med et annet grunnstoff. Jern og kobber blir vel stål? Vi kunne blitt et sverd. Hvis tannbørsten din var en person, hva ville den gjort mot deg? Jeg har tre tannbørster som er helt like, så tror de ville slappet meg. Det er tre hipstertannbørster...

CELINE

HELGE

Aldri mer til Åre, alltid bære på en åre eller alltid være stygg på håret? Jeg vil tilbake til Åre, så velger å alltid bære rundt på en åre. Hva er din nærmest døden opplevelse? Da jeg var to år hoppa jeg ut i bassenget uten armringer… Hvis tannbørsten din var en person, hva ville den gjort mot deg? Skreket av full hals: “hvorfor dumper du meg for elektrisk tannbørste?!”. Hva kan du saksøkes for? Kjøre Voi i fylla og kræsje.

Hva står det i din siste DM? “Hei! Vi er et konsept på 22 jenter og trenger en logo til selve konseptet. Hvor mye tar du for logo?” Hva heter ditt politiske parti? Morfar har samme navn som meg og er i Venstre så jeg er i Venstre og står for Venstre ting. Ha tre nyrer eller aldri svette? Har en i kollektivet med tre nyrer og han chiller maks, så tar den. Stjerne, sjøstjerne eller Bjørnstjerne? Bjøtlestjerne.

Visepresident

Arrkomsjef

THE FIRE KJAPPE MED HEINYE STYRET!

6

Websjef

Mediasjef


KHAI

MAIKEN

Hvor mange bonger får du plass i munnen og hvor mange øl får du plass i magen? Veldig mange. Skummelt mange. Sånn 7? Hva heter ditt politiske parti? Folkekartellet! Vi står for statlig subsidiering av alle fast food-steder nord for Bergen og forbud mot kaker som ikke ser ut som kaker. Hva hadde du gjort hvis du var grunnstoffet jern for en dag? Blitt en brunost. Celine tar form som en iPhone. Hvordan høres ringelyden ut? Som en hes brannbil kanskje, eller litt som rosahelikopter.

Hva er ditt drømme-midtsidebilde? Det blir fort Louis Litt hengende fra en PHlampe. Verste klesplagget du har sett på IPD? Merch fra andre linjeforeninger… Hva hadde du gjort hvis du var grunnstoffet jern for en dag? Jeg hadde inngått en avtale med hvit sjokolade. Da hadde alle med jernmangel blitt kurert på en hyggelig måte. Hva kan du saksøkes for? Kan saksøkes for å være en bergenser med RBK-kaffekopp.

SANDER

KAJA

Hvilket møbel er du? Sjeselong i en sofa med menory foam. Hva hadde du gjort hvis du kunne vært grunnstoffet jern for en dag? Prøvd å ikke oksidere. Stay fresh. Ville prøvd å hoppe fra en høy bygning og se hvor stort hull jeg kunne laget. Hva kan du saksøkes for? Kopiere sanger på limewire.toxinc.britney.not_virus. mp4. Alltid toga eller alltid tanga? Alltid toga. Litt kaldt, men jeg går i skinnjakke på vinteren uansett, så kulde går greit liksom.

Hvilket møbel er du? Gyngestol, nei assa det er en ubalansert balanse. Ha tre nyrer eller aldri svette? Det blir et festkomsvar: Tre nyrer! Har drukket tre liter vodka så langt i Trondheim, så tror det hadde vært praktisk. Hvilket sjekketriks bruker du på Hybrida? Vil jeg sjekke opp Hybrida? Dra på hardfylla tre ganger i uka resten av studietiden, eller aldri feste igjen? Går for hardfylla, for når har jeg tre nyrer og en bra tactical-puke routine, så jeg redder meg inn der.

Bedkomsjef

Faddersjef

Redaktør

Festsjef

Emma Nakken Eline Thomasgaard

7


Det er meg Hei alle sammen. Jeg er en fiktiv karakter som aldri har sett solen reise seg over horisonten. Jeg har heller aldri sett den gå ned for den saks skyld. En litt innviklet måte å si at jeg aldri har eksistert, for de av dere som ikke forsto ordet «fiktiv». Uansett, min agenda her er å fortelle historier som aldri blir hørt. Det finnes dessverre alt for mange av dem. De eksisterer i områder langt unna der både du og jeg har beveget oss, og kanskje til og med sett på kartet. For ikke å glemme de historiene som finnes i fortiden til hun gamle damen du ga bort plassen din til på bussen i morges. Beklager hvis du ikke kjenner deg igjen, kanskje du ikke har busskort eller kanskje du ikke er et godt menneske. Nok om det. Der ute i verden sitter jeg helt mutters alene og venter. Ingen vet hvor jeg er, hverken vennene mine eller familien min. Ikke at jeg heller vet hvor på denne planeten jeg befinner meg akkurat nå. Hukommelsen min er delt opp i biter, det er som om noen

8

har tatt en skalpell og skåret ut biter av hjernen min. Hodet banker etter operasjonen, og jeg er overbevist om at den har etterlatt seg en betennelse som sakte, men sikkert spiser opp siste rest av meg. Troen min ble skrapt vekk, og med den forsvant også håpet. Jeg eier ikke meg selv lenger, og jeg føler jeg ikke eier mine egne tanker. De eksisterer bare i et låst tomrom, og jeg mangler nøkkelen. Den er utenfor min rekkevidde, slik som verden min også nå har blitt. Rommet som restene av meg befinner seg i, er lite og mørkt. Betonggulvet under meg sender smertestøt gjennom den utslitte skrotten noen ville omtalt som en kropp, og kulden treffer den nevnte skrotten i bølger. Jeg fornemmer hverken smerten eller kulden, jeg føler kun en frykt som ligger og grubler under meg. Det er som om jeg svømmer midt ute på et mørkt og stille hav, og kjenner noe dødelig som sneier de nakne tærne mine. En hai som venter på at kreftene mine skal


brukes opp og viljen min skal dø ut. Den venter på at jeg skal synke rett ned i dens åpne munn. En svak klikkelyd drar meg ut av vannet og tilbake til den mørke betongjungelen. Låsen på døren vendes om, og døren åpnes opp. Hodet spinner og hjertet banker nesten ut av brystet mitt. Alenetiden min er over, og haiens tenner kjennes skarpe mot bena mine. De river meg med seg ut av rommet og jeg vet at flere der ute venter på meg. Jeg aner ikke hva som kommer til å skje med meg. Haien er sint, og den likte ikke at jeg prøvde å svømme min vei. Jeg ble tatt i et forsøk på å finne min frihet, men det førte meg bare til denne uunngåelige situasjonen.

Dette er ikke meg, jeg er ikke lenger en søster, en datter eller en kineser*. Helvete heller, jeg er ikke et menneske. Frustrasjonen min dør fort ut, som en ild som mangler oksygen. For det mangler også skrotten min. Der ligger jeg altså, på bakken og hiver i meg oksygen. Jeg husker ikke hvorfor, men en stikkende smerte i siden kan være årsaken til mine pusteproblemer. Alle står og ser på, og samtidig ser jeg ingen bak alle de tomme øynene som betrakter meg. Haien kommer nærmere, og denne gangen har han med en kjøttøks. Det er ikke lenger en operasjon, men et slakt, og jeg er et skadet dyr som har mistet alt håp. Jeg synker.

Marte Skogaker

*I Xinjiang-provinsen i Kina har de opprettet omskoleringsleirer for muslimer. De omtaler leirene selv som yrkesutdannings- og opplæringssentre, men realiteten er litt annerledes ifølge (alle) andre kilder.

9


Redda tester drinker

Tenker du at drinker på byen er for dyre? Har du lyst til å finne fram bartenderen i deg, men vet ikke hvor du skal starte? Da hjelper vi deg! Vi i redaksjonen har testet fire forskjellige drinker som kanskje får fart i sakene. K-faktor aka “kanakasfaktor”: Grad av hvor godt drinken egner seg på grøftefylla.

Midori Sour

!

Ha 4 cl Midori, 4 cl vodka og juicen til 1/2 lime og 1/2 sitron i et glass. Tilsett isbiter og topp glasset med tonic. Presentasjon Smak K-faktor Totalt Kommentar: “Minner om Shrek.”

Ha 4 cl Kahlúa og 2 cl vodka i et glass med isbiter. Topp glasset med en dæsj kremfløte. Presentasjon Smak K-faktor Totalt Kommentar: “Hvis drinker var et måltid hadde denne soleklart vært en dessert!“ 10

White Russian


Bjørnebærmojito

Ha et par bjørnebær, et lite knippe mynte og en teskje brunt sukker i et glass. Knus det godt med en muddler. Tilsett 4 cl rom, juicen til 1/2 lime og litt isbiter. Topp glasset med tonic. Presentasjon Smak K-faktor Totalt Kommentar: “Ypperlig mulighet til å bruke opp bestemors bærlager.”

Jenny Leth Skjetne

Pink Gin & Tonic

Ha 4 cl gin og juicen til 1/2 lime i et glass. Pynt innsiden av glasset med tynne skiver av lime, sitron og grapefrukt. Fyll glasset med isbiter og topp med rosa tonic. Presentasjon Smak K-faktor Totalt Kommentar: “Sklir ned som små Jesusbarn i silkebukser!” 11


Dommedag Mitt skip er lastet med lommelykter, førstehjelpsutstyr, Swiss Army-kniver og brun lapskaus på boks. 2020 har så langt kjempet seg frem til førsteplassen blant mine favorittår. 2020 topper 2006, året da Pluto ble nedgradert fra planet til dvergplanet. Det tar knockout på 2010, til tross for Justin Biebers lansering av landeplagen “Baby”, og overgår 2016, året Donald Trump ble innsatt som president i USA. Hele verden er preget av dommedagshysteri. Dette er likevel ikke første gang folk har pakka seg inn i bobleplast og kjøpt seg en bunker idyllisk plassert på vidda. Mayaenes kalender teller tiden mellom de ulike gjenskapelsene av jorda. En dag er et k`in, 20 k`in et winal, 360 k`in et tun, 20 tun et k`atun, 20 k`atun et b`ak`tun eller 144 000 k`in. Da forrige skapelse var i 3114 f.Kr. blir datoen 13.0.0.0.0 selvsagt 21. desember 2012. Denne dagen sammenfaller med bytte til et nytt b`ak`tun, eller ifølge regissøren av filmen 2012, Roland Emmerich og resten av Hollywood, verdens undergang. I realiteten er ikke et skifte i b`ak`tun mer spektakulært enn nyttårsaften med raketter, sigarer, fyll og alt som hører til. Likevel førte året 2012 til hysteri blant jordas amerikanere av typen Flat Earth Society-tilhengere og crystal healing-fanatikere. Fanatisk kan også brukes til å beskrive Jehovas vitner. De står fast ved at Satan er verdens usynlige hersker som skal fratas makten under det kommende slaget ved Harmageddon i 1878. Eller var det 1881? Må ha vært 1914. Ikke godt å si, det må ha vært en regnefeil. Når den dagen kommer skal Jesus, sammen med sine 144 000 fans, herske i de kommende 1000 år. Det er lovet god mat, drikke og generelt “god S”. Strålende nyheter for de 144 000 av totalt åtte millioner medlemmer som trekker det lengste strået. Som hun kule i klassen på ungdomsskolen sa: “Det er ikke plass til alle.” “There was a turtle by the name of Bert, and Bert the turtle was very alert; when danger threatened him, he never got hurt. He knew just what to do, he’d duck! And cover!” I feelgood atombombelifehackvideoen fra 1951, produsert i samarbeid med The American Federal Civil Defence, får vi nyttige tips til hvordan vi kan redde oss selv fra en atombombe. Finn deg et bord, gjerne en skolepult fra 1950 med integrert benk, legg deg i fosterstilling og dekk ansikt og nakke. Det var ikke bare amerikanske myndigheter som kom med atomrelaterte oppfordringer til sin befolkning. I Sverige, og en rekke andre europeiske land, ble alle husstander oppfordret til å ha jodtabletter liggende. I tilfelle krise skal pillene poppes. Tar du dem samtidig som trankapslene, p-pillene og resten av godsakene blir det lettere å huske.

12


Dommedagshysteri er på ingen måte noe nytt, men med skogbranner i Australia, Prince Harry og Meghan Markles avgang fra det britiske kongehus, Covid-19 og faren for gjenvalg av Donald Trump, kan det virke som Gud mener alvor. I tilfelle krise har vi tre alternativer: “Duck and cover”, pakke baggen og stikke til månen ASAP slik Stephen Hawking anbefalte, eller gjøre som gjengen i Big Brother Deutschland: “see no evil, hear no evil, speak no evil”. Personlig tenker jeg at duck and cover er en hit. Rundt om i verden finnes utallige eksempler på apokalypsebunkere, alt fra plastbunkere til hyggelige 56 000 kr til bunkerkomplekser til svimlende 9,3 milliarder kr. Bunkerkomplekset Survival Condo Project i Kansas regnes som verdens mest motstandsdyktige bunker. Ifølge selgeren tåler den et direkte treff fra en atombombe. Ikke bare er denne bunkeren i stand til å holde deg i live under et eventuelt vulkanutbrudd, en pandemi eller en eskalert runde håndbak mellom USA og Russland. Bunkeren er også utstyrt med svømmebasseng, kino, treningssenter mm. Hele opplevelsen blir nærmest som en ferie å regne. For oss studenter er selvsagt ikke dette et alternativ. Her kommer et lite tips fra meg til hvordan du kan bruke ditt storstipend på en “bunker on a budget”. Suss og klemz<3 På finn.no ligger det masse tønner ute, både gratis og til salgs. Gå til anskaffelse av en slik. “Bigger is better”. På matbutikken kjøper du to ruller aluminiumsfolie, Rema 1000 burde være billigst. I en hage på Møllenberg henter du en spade. Jeg anbefaler å dra på nattestid. Finn frem en tube UHU-lim type blå og dekk innsiden av tønna med folie. Videre finner du frem hermetikken du kjøpte i et panisk øyeblikk i mars. Fyll tønna halvt opp med sodd, joikakaker og Mutti tomatsaus. Grav tønna ned i utkanten av sentrum for best effekt. Når nettene blir lange i tønna, husk at “gutta backer”. Emma Siberg Nakken

13


Spiral Dynamics - alle verdensbilder i én modell Hva om man kunne samlet alle verdensbilder i én modell? Hva om menneskesinnet utviklet seg på en forutsigbar måte gjennom disse? På 50-tallet ville psykologiprofessor Clare Graves vite hvilken modell som forklarte psykologien best. Han skjønte at vi aldri når en ultimat forståelse av verden, men stadig utvikler en ny forståelse. Han kartla hva slags verdier og verdenssyn folk hadde, og kom etter tjue år med forskning fram til en modell som beskriver sinnets utvikling gjennom trinn eller stadier. Man utvikler seg i den ene retningen, men aldri den andre. Utviklingen skjer både for mennesket individuelt og som kollektiv. Graves trinn har etter hvert fått farger, og modellen kalles Spiral Dynamics.

Vi starter på Trinn Beige, med det mest primitive perspektivet på virkeligheten. Verdiene i Beige dreier seg om å overleve ved å ta avstand fra farer, og lete etter næring og trygghet. Hvert steg har et “transformasjonelt dilemma”, en begrensning som til slutt resulterer i utviklingen videre til det neste trinnet. Beige innser at man er omgitt av andre individer, og at muligheten for å overleve blir større om man lærer seg å samarbeide. Dermed utvikler Beige seg til neste trinn. Man knytter bånd med en flokk, og i Trinn Lilla er flokken viktigere enn selvet. Verdensbildet er preget av mystikk og magi, som er viktig for å unngå farer: En fiendtlig stamme bærer onde ånder, mens Guder står bak gevinster. Lilla opplever også til slutt et transformasjonelt dilemma: I gruppa ofrer man sin egen individualitet. Lilla skjønner etter hvert at den kan bryte ut, utnytte ressursene sine, ta kontroll og raskere få det den vil ha. Trinn Rød handler om egosentrisk bruk av makt. En person i Rød er impulsiv, og tar hva han vil med makt - uten hensyn til konsekvensene. Rød driter i å følge normene fra Lilla, og misbruker dem gjerne for egen vinning. Samfunn med denne strukturen ser opp til den sterke lederen, fordi slike egenskaper trengs i det de anser som en “dog eat dog world”. Den hensynsløse oppførselen får til slutt for åpenbare og store konsekvenser for Rød selv. Trinnene svinger mellom fokus på individet og kollektivet. I Blå identifiserer man seg igjen med gruppa si, men denne gangen utvidet til en hel sivilisasjon! Blå verdier om orden og lydighet gjør at man klarer å samhandle med flere. Felles ideologi, religion eller språk blir fokus. Likemenn er gode og fortjener kollektivets varme, men de utenfor, f.eks. lovbrytere, fortjener straff. Reglene er ofte for strenge, dogmatiske og vanskelige å følge. Dømmer man andre, dømmer man også seg selv, og Blå føler derfor på mye skyldfølelse og skam.

14


Oransje vil langt vekk fra Blå. Vitenskap tar over for religion, som nå sees på som ren fantasi. Kapital og det frie markedet styrer, og materiell velstand og suksess blir viktig. Oransje er løssluppent, og ting som komedie og uforskammet banning vokser fram. Problemet med Oransje er at et slikt samfunn overser konsekvensene av en “uendelig vekst”-mentalitet. Det går utover fattige arbeidere, dyr og miljøet. Dessuten fins kanskje ikke lykken i de materielle godene. Dermed vokser Trinn Grønn frem, hvor verdiene handler om empati, følelser og nestekjærlighet. Aktivisme står sterkt, for eksempel for dyrevelferd, klimaet eller minoriteter. Grønn forkaster de “overfladiske” verdiene i Oransje, som på sin side latterliggjør Grønns “naive” engasjement. Grønn finner tilbake til spiritualitet, men på et dypere nivå enn i Blå. Grønns begrensning er at den ser på ting for sort-hvitt, og kan overse nyanser. Trinn Gul er, ifølge Graves, et kvantesprang i utviklingen. Her går man over til nivå to av Spiral Dynamics. Man blir bevisst på at man selv har et perspektiv. De fleste i vår del av verden befinner seg i Blå, Oransje eller Grønn, hvor forskjellige verdensbilder ofte fører til konflikt og frustrasjon. Gul ser nyanser og snev av sannhet i alle perspektiver. Gul tenker mesterlig i modeller og konsepter, men er nødt til å manifestere flere av tankene for å utvikle seg videre.

Turkis tar steget videre. Mens Gul handlet om selvrealisering, øverste trinn i den berømte Maslow-pyramiden, handler Turkis om selvtranscendens. Maslow anerkjente faktisk Graves’ modell som overlegen, og la også til et transcendent steg over behovspyramiden. Turkis fokuserer på dyp, ubetinget kjærlighet, global harmoni, og balanse

Menneskeheten har gjennom historien støtt på stadig mer komplekse utfordringer, og utviklet nye verdenssyn deretter. Som individer utvikler vi oss gjennom disse trinnene, men stopper som regel der samfunnet vårt er. Graves døde dessverre før han rakk å publisere arbeidet sitt, men ønsket å gjøre oss oppmerksomme på en utvidet forståelse av verden. En innsikt i Spiral Dynamics kan gi svar på hvorfor vi har problemene vi har, og hvordan man i fremtiden vil måtte tenke for å løse dem. Dessuten kan modellen gi deg håp, veiledning og hjelpe deg med å forstå deg selv som en del av noe større.

Herman Nordbrenden Erik Hognestad

15


IKKE TILGJENGELIG

16


17


TRONDHEIMSPALETTEN 18


19


QUATTRO FORMAGGI

Fire kanter i en firkant, fire bokstaver i tallet 4, fire besteforeldre, firehjulstrekk, fire fundamentalkrefter, fire i Ludo, firkløver, fire årstider, fire Ninja Turtles, fire elementer, fire blokker i en tetrisfigur, 4-stjerners middag og fire intervjuer med fire ulike studenter fra fire ulike studier.

20

ARKITEKT ANKI

ØKONOMI ØRJAN

Beskriv en designstudent! Arkitektstudenten du ikke har sett før. Hva synes du om nye Edvard Munch? æsj. Hvis du kunne spsit middag med hve som helst, hvem ville du valgt? Meg selv som 12 åring. Beskriv en farge som ikke fins? NSC 9045 R345B. Er kjolen blå og svart eller hvit og gull? Blå og svart. Hva hadde du gitt kongen i bursdagsgave? En natt han skulle ha ønsket han hadde glemt. Hvis jeg sier rød, så sier du…? Blå. Hvis du kunne badet i et basseng fylt med hva som helst, hva skulle det vært? Orbeez.

Beskriv en designstudent! Speisa kreativ og stilig. Hva synes du om nye Edvard Munch? Minner meg om en skifermur. Hvis du kunne spsit middag med hve som helst, hvem ville du valgt? Kanye West. Beskriv en farge som ikke fins? Fargen til helg. Fin og etterlengtet før den plutselig forsvinner. Er kjolen blå og svart eller hvit og gull? Blå og svart. Hva hadde du gitt kongen i bursdagsgave? En dag fri. Hvis jeg sier rød, så sier du…? Underskudd. Hvis du kunne badet i et basseng fylt med hva som helst, hva skulle det vært? Lunken kakao


INDES IVAR

DATA DANNY

Beskriv en designstudent!Kreativ, arbeidsvillig og fleksibel. Hva synes du om nye Edvard Munch? Fullstendig enig i at kritikken som kom før bygningen ble ferdig var helt meningsløs. Jeg er fan, selv om det ser ut som blikkmetall. Hvis du kunne spsit middag med hve som helst, hvem ville du valgt? Mozart. Han var en fuckboy til tusen! Vil spørre han hva han mener om musikk og damer og kjønnsroller. Beskriv en farge som ikke fins? Det går jo ikke. Det er det samme som å se for seg verden i fire dimensjoner. Fargene utgjør jo et spekter, det er bare så mange. Men en ny farge skulle ha vært lys, som et hulrom. Er kjolen blå og svar og svar eller hvit og gull? Hvit og gull. Hva hadde du gitt kongen i bursdagsgave? En highfive. Eller en flaske jager HAHAH. Hvis jeg sier rød, så sier du…? Rød. Hvis du kunne badet i et basseng fylt med hva som helst, hva skulle det vært? Cash da. Eller dameeerrr.

Beskriv en designstudent med tre ord?Kreativ, sprudlende, snål Hva synes du om den nye Edward Munch bygningen? Skikkelig stygg. Helt unødvendig. Uten bøyen er det bare en glassfirkant. Kjedelig bygg. Hvis du kunne spist middag med hvem som helst, hvem ville du ha valgt? Kjæresten min. Hva vi hadde spist, kommer an på hva hun hadde invitert meg med på. Beskriv en farge som ikke finnes. Alle farger finnes jo. Er ikke definisjonen til primærfargene at du kan lage alle farger av de? Er kjolen blå og svart eller hvit og gull? Den er blå og svart. Hva hadde du gitt kongen i bursdagsgave? En opplevelse. Ikke sånn «o I’m gonna rock his world», men noe han ikke gjør til hverdags. Han kan jo stort sett gjøre det han vil. Hvis jeg sier rød, sier du...? Blå. Hvis du kunne badet i et basseng fylt med hva som helst, hva skulle det vært? Det hadde vært gøy å se om man kan svømme gjennom

Maiken Solheim Eline Thomasgaard

21


22


SYNE ESTESI

Har du noen gang følt at et tall er grønt? At en ukedag er gul? Eller at riffen i en sang er rød? Da har du noe til felles med kjente skikkelser som Pharrell, Kanye West, Lorde og Vincent Van Gogh! Dette fenomenet er nemlig kjent som synestesi, som betyr “union av sensasjoner”. Synestesi går ut på at man opplever en kobling mellom to eller flere forskjellige sanseinntrykk. Det vanligste er at visuelt abstrakte konsepter, som tall og bokstaver, oppleves å ha spesifikke farger; altså at det for deg kan være en universell sannhet at A er blå, B er lilla og C er turkis. En annen form for synestesi får en til å visualisere musikk med farger og former. Artisten Pharrell har sagt at han ikke tror han hadde klart å drive med musikk uten tilstanden, mens Kanye West mener det hjelper han å lage musikkvideoer og sceneoppsett. Noen studier antyder at typen synestesi et individ har utvikles i barndommen, altså tiden da man først starter å forholde seg til abstrakte konsepter. Dette kan være en forklaring på hvorfor de vanligste formene for synestesi omhandler elementære konsepter som tall, bokstaver og farger. Det er usikkert hvor stor del av befolkningen som har tilstanden, ettersom resultatene fra de ulike studiene varierer ekstremt. Vi kan anta at mellom 1 av 23 eller 1 av 2000 mennesker på verdensbasis har synestesi. Eline Thomasgaard Helge Hveem Holtestaul Hveem Holtestaul ElineHelge Thomasgaard

23


Spis regnbuen, bli lykkelig Regnbuedietten er funnet opp av en sunn person som er glad i grønnsaker, og modifisert av meg. Utgangspunktet er at man skal spise variert og fargerikt, noe jeg har tolket slik at man kun skal spise én farge per dag i ROGGBIF-rekkefølgen. Hvorfor gjøre det lett når man kan gjøre det vanskelig! Jenny Hellebust

RØD MANDAG

Ikke noe blåmandag her i gården! På menyen står jordbæryoghurt til frokost, rød pesto på skiva til lunsj og tomatsuppe til middag. Jeg tar en sjefsavgjørelse på at det er lov å spise brødskive, så lenge pålegget er riktig farge. Til dessert skulle jeg gjerne si at jeg bakte Red Velvet Cupcakes, men det ville vært en løgn, og jeg lyver ikke på trykk.

ORANSJE TIRSDAG

Andre dag på diett og jeg tar en ny sjefsavgjørelse: Det er lov å spise havregrøt så lenge man har en farget topping. I dag ble det appelsin og kanel #høstvibes<3. Jeg tenkte at dette var en perfekt dag for å prøve den beryktede Pumpkin Spice Latten fra Starbucks. Til min forferdelse var den slettes ikke oransje! Jeg klikket i vinkel på den stakkars baristaen, og skrek at jeg er på diett. Det føltes fantastisk å være en del av «Sær i matveien»-klubben. Vel hjemme igjen lagde jeg søtpotetfries, som var veldig gode og veldig oransje.

24

GUL ONSDAG

Eggerøre til frokost! Lett. Skive med gulost til lunsj, dobbelt-lett. Spiste en banan. Spiste et hemmelig, ugult måltid på ettermiddagen, da jeg fant et tilbud jeg umulig kunne takke nei til(2 pizzastykker for 45kr på Kjelhuset). Til middag lagde jeg pannekaker (ja, pannekaker er gule!) med sitron og sukker. Så dro jeg på vinonsdag på Edgar, som var uproblematisk, fordi hvitvin tross navnet faktisk er gul. Nachos til nattmat! Har virkelig fått øynene opp for gul mat etter i dag.


GRØNN TORSDAG

Jeg hadde absolutt ikke lyst på noen som helst form for grønnsak da jeg våknet i dag. Derfor bestemte jeg at grønn torsdag ikke begynte før kl 13. Drakk en alt for sunn grønn smoothie for å bli kvitt fyllesyken, men kan ikke si den hjalp noe videre. Den var dessuten veldig dyr. Jeg lagde pasta til middag, med grønne erter oppi og et grønt salatblad på siden. Begynner i grunnen å miste sansen for regnbuen.

BLÅ FREDAG

Finnes det overhode blå pålegg? Jeg spiste hvert fall havregrøt med blåbær til frokost. Egentlig ville jeg spise blåskjell på Lyche til middag, men det serverer de visst ikke for tiden. Spiste laks i stedet, som er rosa, men som kommer fra havet, som er blått. Kanskje min svakeste dag så langt. Blå er dog en vanskelig farge, så jeg er fornøyd med innsatsen. Til dessert plukket jeg ut alle de blå bærene i smågodthylla.

LILLA HELG

Skillet mellom indigo og fiolette matvarer ble for komplisert for en stakkars sulten student. Jeg slo sammen fargene til den fine fellesnevneren lilla, og drakk biola til alle måltider. Ellers spiste jeg noen lilla druer. Den mest spennende delen av dagen var mitt forsøk på å lage den første drinken som kommer opp når man søker på ‘purple cocktail’, nemlig «The Spooky Purple People Eater». Den eneste ingrediensen jeg hadde var imidlertid vodka, og jeg orket ikke blakke meg på polet. Derfor dro jeg i stedet til Coop Extra og kjøpte lilla konditorfarge og sprite, og skapte en umiddelbar klassiker jeg døpte «Fiolett regn».

KONKLUSJON

Denne dietten ga seg ut for å være spenstig og Pride-vennlig, men som de fleste andre dietter var den simpelthen ikke holdbar i lengden. Jeg startet sterkt, men må innrømme at jeg ganske raskt ga opp å følge fargekoden slavisk. Høydepunktet i uka var definitivt gul onsdag! Bunnpunktet kom hakk i hæl (som så ofte her i livet), med grønn torsdag. Nå er vi kommet til regnbuens ende, og som kjent er det her man finner skatten. I dette tilfellet er det friheten til å blande alle slush-smakene i én kopp.

25


REDDA AV REDDA Jeg er veldig interessert i estetikk-studassen min. Hvilken estetiske kvaliteter burde jeg fremheve for å få oppmerksomheten hans? -Estetikeren

Exen min går på IPD og jeg møter henne overalt!!!! Hvordan skal jeg overleve? Hilsen en med knust hjerte Hallo til deg med knust hjerte! Kjærlighetssorg kan være vanskelig, og dessverre vil det beste rådet være at “tiden leger alle sår”. Vi har likevel kommet opp med et par quick-fix løsninger, med utgangspunkt i ulike scenarioer: Dersom du vil unngå å se vedkommende overalt kan det være en idé å snike seg opp nødtrappa i stedet for hovedtrappa. Om du derimot ønsker å kapre hjertet hennes kan du prøve å lime dere sammen med klebfix. Da blir dere uadskillelige igjen. Uavhengig av hva du ønsker er det likevel viktig å poengtere at det er flere flotte jenter på IPD, så kanskje det vil hjelpe å flørte med noen av dem for å få tankene over på noe annet? Det kan være lurt å sørge for at du ser godt ut om dagen, så husk å tørke tårene før du kommer på skolen. På den måten vil selvfølelsen bedres (og kanskje en viss person kjenner et lite stikk i hjertet?). Uansett: when in doubt - peace and pout!

Jenny Hellebust Marija Håkonsen Milovanovic

26

Hei Estetikeren! Dette er veldig forståelig, studassene er jo ordentlig flotte! Flørting er først og fremst en retorisk øvelse. Fremhev gjerne hvordan han dominerer klasserommet. Trekk oppmerksomheten mot hans voluminøse brystkasse, og si at han har et utrolig spennende uttrykk. Unngå å si at han fremstår tung. Se ham dypt i øynene når du spør om hjelp til å definere forholdet mellom de ulike boksene. Når dere har etablert en god tone, kan du sende ham melding lørdagskvelden og spørre om en privat veiledningstime. Ha middag og vin klart på bordet, og estetikkprosjektet beklageligvis gjenglemt på skolen. Vær likevel forsiktig, da det er litt flaut å måtte gå til Ole Petter og spørre om å bytte studass hvis det skjærer seg… ! Si at man hypotetisk sett fulgte Rolfs råd om at alt kan ordnes med klebfix, men så ender det teoretisk sett opp med at snurrebassen setter seg fast i dreiebenken. Hva gjør man da? Spør for en venn (PS det haster <3) Hilsen ulykkesfuglen.. Hei Ulykkesfuglen! Først og fremst: beklager for seint svar. vi håper og tror at situasjonen allerede har løst seg, og kanskje har du lært noe av hendelsen. Dersom du fortsatt står med skjegget i postkassa og snurrebassen i dreiebenken, har nok limet størknet ganske hardt. Den eneste løsningen vil isåfall være å ta sats og rive seg løs. Du kan eventuelt bruke klebfix til å lime snurrebassen på igjen etterpå. Lykke til (og god bedring)!


Vet ikke lenger hvordan jeg skal sjekke opp førstiser nå som jeg går i femteklasse. Trenger råd <3 Hilsen Småripsplukker Hei Småripsplukker! Godt å se at du prokrastinerer masteroppgaven ved å jage etter førsteklassinger! Her finnes det en del lure triks, men også noen fallgruver å styre unna. Først og fremst må du bruke din etos som erfaren designer for alt den er verdt. Stikk innom førsteklasserommet og gi komplimenter på pappkomposisjonen til din utkårede. Si at du ser at hen har masse potensiale! Deretter kan du lokke de med deg ved å si at du har verkstedstilgang. Imponer ved å bruke stikksagen uten å spørre Terje om hjelp. Brief gjerne med et par designhistoriske referanser, men vær svært forsiktig med å namedroppe spesifikke designere. Førsteklassinger har ikke hørt om dem enda! Lykke til<3 Beste stedet å ha sex på IPD? Hilsen Nysgjerrigper Hei Nysgjerrigper! Vi har gjort en nøye vurdering over hva vi anser som de beste stedene for samleie på IPD. Et av stedene som scoret høyt er prosjektrom 321, altså grupperommet i tredjeetasje med tykke gardiner og seng. Videre vil også de blå sofaene i datasalen kunne brukes til formålet. Dersom disse skyves sammen danner de et eget, lite og intimt rom. RaR tror også at handicaptoalettet i førsteetasje kan være et fint og inkluderende alternativ, bare pass på å forlate toalettet en og en;) Vi kan strengt tatt ikke unnlate å nevne verkstedet i denne sammenheng, og vil mer spesifikt trekke frem lakkrommet. Bortgjemt og avsidesliggende, med mulighet for spotlight og innebygd avsug. Nyt! Det skal dog sies at vi i RaR har en klar førsteplass som ikke er nevnt. Denne er for dyrebar til å avsløre, så med mindre samleiet skjer med en av oss i redaksjonen forblir den hemmelig… <3

Hvilken designer-stol egner seg best for lapdance? Hilsen Striptease;) Hei Striptease! Ja, man skulle kanskje tro at en stol bare er en stol - men det stemmer ikke. Vi i RaR har testet stolene på Leonardokontoret, og gir de en svak 4/10 til dette formålet. Vi har likevel funnet et par kandidater som egner seg bra til en aldri så liten lapdance. Aller først må man ta stilling til den evige armlen vs ikke armlen-debatten. Vi konkluderte med at en stol uten armlener vil være mest praktisk, ettersom den gir rom for å slenge beina over vedkommende som sitter på setet. Stolen bør også være stabil og elegant, og gjerne behagelig for den som sitter. Den burde derfor ikke ha noen harde kanter. I tillegg bør den være lett å rengjøre, skinn kan fort bli litt klamt (og skittent…). Noen gode kandidater som oppfyller våre krav er “Grace” av Staffan Holm, “Them Chair” av Karlovasiti & Gibson, og, såklart, “Soft Edge” av Iskos-Berlin. Husk forøvrig alltid å be om samtykke, til syvende og sist er det opp til deltakerne å sørge for en vellykket lapdance, ikke stolen!

27


DIGITAL

FORELESNINGSDU SKRUR PÅ PÅ KAMERA ELLER ELLER MIKROFON MED MED ET UHELL UHELL

DU DUGÅR GÅRMED MED FIN FINGENSER GENSEROG OG NULL NULLBUKSE BUKSE

LATER SOM DU LATER SOM FORELESER FORELESERFÅR FÅR DU OM MIC-EN DIN OM MIC-EN DIN TEKNISKE TEKNISKE IKKE FUNGERER IKKE FUNGERER PROBLEMER PROBLEMER

NOEN SMISKER NOEN SMISKER MED MED FORELESER FORELESER CHATTEN II CHATTEN

FORELESER FORELESER STÅR STÅRFORAN FORAN EIFFELTÅRNET! EIFFELTÅRNET!

DU DUSER SERPÅ PÅFRA FRA SENGEN SENGEN

DU SOVNER DU SOVNER FØR PAUSEN FØR PAUSEN

“NOEN “NOEN SPØRSMÅL?” SPØRSMÅL?” *SIRISSER* *SIRISSER*

SAMME SAMMEBLIR SPØRSMÅL SPØRSMÅL BLIR STILT 3 GANGER STILT 3 GANGER

DU TAR EN DU TAR DUSJ/ GÅREN PÅ DUSJ/ GÅR PÅ DO DO

Julie Hoven Maiken Tomren Solheim

28

BILDET FRYSER BILDET FRYSER MENS MENS FORELESER FORELESER NYSER NYSER

NOEN SNAKKER DU SJEKKER OM NOEN SNAKKER DU SJEKKER OM STYGT OM CRUSHET OGSÅ STYGT OM CRUSHET OGSÅ FORELESNING SER PÅ FORELESNING SER PÅ MED MIC-EN PÅ MED MIC-EN PÅ

KATT PÅ KATT PÅ TASTATURET TASTATURET

KIDSA TIL KIDSA TIL FORELESER FORELESER BRÅKER I BRÅKER I BAKGRUNNEN BAKGRUNNEN

BINGO


Quiz 1. Eau Rouge er en sving i hvilken berømte racerbane? 2. Hvilken dans er Moulin Rouge kjent for? 3. Hvilke to farger pryder Trondheims byflagg? 4. I oldtiden var lilla reservert for kongelige, men hva var fargen laget av? 5. Hvilken farge har Tindved? 6. Hva er blåforskyvning? 7. Hva heter fargesystemet som forbindes med trykk? 8. Hvilket pigment brukes tradisjonelt til å farge dongeri? 9. Når ble det første syntetiske pigmentet framstilt? 10. Hvorfor er låver røde? 11. Hvor mange prosent av jordens befolkning har grønne øyne? 12. Hvilke farger hadde det nederlandske flagget før år 1600? 13. Hvilke fire farger kan man kjøpe den nye iPhone 12 Pro i? 14. Når kom den første farge-TV sendingen i norge? 15. Tapper er fargereseptorene i menneskeøyet, hvor mange har man? Circuit de Spa-Francochamps 2.Can-can 3.Rød og gul 4.Huset til en sjøsnegle 5. Oransje 6. Når synlig lys blir forskjøvet mot den blå delen av EM-spekteret 7.CMYK 8. Indigo 9. 1856, pigmentet var Mauvein 10. Rød var den billigste malingen 11. 2% 12. Blått, hvitt og oransje 13. Stillehavsblå, gull, sølv og grafitt 14. 31.12.1971 (i kongens nyttårstale) 15. Ca. 6 millioner

29


30
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.