Page 1

Magazine Ledenvereniging Thebe Extra - 14e jaargang uitgave 2, zomer 2018

THEMA: CULTUREN

Goed voorbereid op vakantie pagina 6

Maak kennis met de rijke Afghaanse keuken en cultuur pagina 9


Graag gedaan

‘Ik ben geadopteerd en Nederlands opgevoed, maar geboren op Sumatra. Het is daarom bijzonder dat ik vrijwilligerswerk kan doen bij Raffy in Breda, een woonzorgcentrum voor Molukse en Indische ouderen. De sfeer van de cultuurgerichte zorg merk je al als je binnenstapt: bij de ingang staat een Indische tuktuk.’

Ik leer elke dag meer over mijn Indische roots. ‘In de omgang met de bewoners hoor ik veel over de Indische geschiedenis en cultuur. Dat boeit me. Ik ben ook cursussen gaan volgen bij Raffy om hier meer over te leren. Zo krijg ik een beeld van de wereld en tijd waarin de bewoners hebben ge-

2

leefd en wat zij hebben meegemaakt. Dat helpt me om erop in te spelen of om op de juiste wijze te reageren op hun verhalen. Mijn Indische uiterlijk wekt vertrouwen bij de bewoners. Ze herkennen zichzelf in mij en voelen zich snel veilig. Ik ben blij dat ik wat voor hen kan betekenen als ondersteuner van bewoners bij verschillende activiteiten.’

Wilt u iets voor een ander doen? Lees ‘Kom in actie’ op pagina 6.

Sandra van den Brule (40) draagt bij aan cultuurgerichte zorg OPROEPJE

Sandra (40)

Kent u ook iemand die iets leuks voor een ander heeft gedaan? Bel 088 - 374 75 76 of mail naar ledenconsulent@thebe-extra.nl.


Thema: P6

Vakantie Tips Een geslaagde vakantie begint met een goede voorbereiding.

Culturen Elke cultuur heeft natuurlijk zijn eigen kenmerken, gebruiken, normen en waarden. In deze Leefstijl bieden we u een rondreis langs bijzondere verhalen waarin verschillende culturen centraal staan. We wensen u veel leesplezier.

Inhoud:

Surinaamse angisa

P8

P10

Circus wereld Alle circusmensen delen dezelfde passie.

4

Actuele zaken

6

Tips voor op reis

6

Vrijwilligersorganisaties op zoek

7

Durf hulp te vragen

8

Culturen: 4 verschillende verhalen

10

De wereld van het circus

14

Ledenvoordeel uitgelicht

15

Leden over onze diensten

16

Ledenavond met Eef van Opdorp was een succes

18

Twee culturen in één huwelijk

19

Column & strip

20

Voor u uitgezocht in de thuiszorgwinkel van Medipoint

22

Prijspuzzel

23

Vraag het de ledenconsulenten

24

Actie van het Merlinde hotel

Exclusief voor leden Ledenvereniging Thebe Extra ondersteunt haar leden (105.000 huishoudens in West- en Midden-Brabant) in alle fases van het leven. Wij leveren geen zorg, maar onze leden kunnen wel profiteren van de vele extra’s en kortingen die wij bieden. Wie nu lid wordt, ontvangt een leuk opvouwbaar tasje

P18

Brazilië vs Nederland

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine

bij een (gezins)lidmaatschap van €16,- per jaar (€17,bij acceptgiro). Heeft u vragen over onze producten en diensten? Kijk op www.thebe-extra.nl, bel 088 - 374 75 76 of mail naar ledenconsulent@thebe-extra.nl.

3


Actuele zaken 1

Lees over dagjes uit, nieuwtjes en de voordelen van Ledenvereniging Thebe Extra.

Een reis langs bijzondere plekjes in Nederland en België Tijdens deze dagtocht worden we in een restaurant bij het drielandenpunt in Vaals eerst ontvangen met een kopje koffie/thee en Limburgse vlaai. We vertrekken daarna met de bus (inclusief gids) van het hoogste punt van Nederland (Vaalserberg: 322,7 m boven NAP)richting de Ardennen. We maken een schitterende tocht door de Ardennen, waar we ook het hoogste punt van België bereiken (hoogveenvlakte Baraque Michel: 674 m boven de zeespiegel) tot we aankomen in Coo. Na een smakelijke lunch kunt u hier de watervallen bewonderen en een kleine wandeling maken. We vervolgen de reis door het prachtige Amblève-dal richting het bedevaartsdorpje Banneux, waar we even stoppen. Voordat we de dag afsluiten, genieten we op de terugweg nog van een heerlijk diner in Vaals.

4

PRIJZEN, OPSTAPPLAATSEN EN TIJDEN: Prijzen: A-leden: € 60,B-leden: € 55,C-leden: € 50,-

2

MAANDAG 1-10-2018:

Waalwijk 8.00 uur / Tilburg 8.30 uur

DONDERDAG 4-10-2018: Breda 7.45 uur / Oosterhout 8.15 uur Deze dagtocht is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.

www.thebe-extra.nl/dagtocht

Win kaarten voor Festival Mundial Op 23 en 24 juni is het weer tijd voor het kleurrijke evenement Festival Mundial, dat wederom gehouden wordt in de Spoorzone in Tilburg. Ook zin om een weekend lang te genieten van gevarieerde muziek, heerlijk eten en multiculturele gezelligheid? Ledenvereniging Thebe Extra geeft 3 x 2 weekendkaarten weg! Om hier kans op te maken vragen wij u terug te gaan naar een mooie vakantieherinnering, waarvan u een souvenir heeft meegenomen naar huis. Maak hier een foto van, vertel ons uw verhaal en mail dit voor 19 juni naar: communicatie@thebe-extra.nl. De winnaars worden zo snel mogelijk geïnformeerd.


Info & aanmelden WWW.THEBE-EXTRA.NL

088 - 374 75 76 LEDENCONSULENT@THEBE-EXTRA.NL

Terugblikken! Wat zat er in 2017?

3

Het jaarverslag over 2017 van Ledenvereniging Thebe Extra staat nu op onze website. In het jaarverslag kunt u interviews lezen met mensen uit de ledenraad. Deze leden vertellen wat hen motiveert en wat zij het afgelopen jaar hebben betekend voor de ledenvereniging. Tevens ziet u in het jaarverslag welke dagtochten we in 2017 maakten met de leden, welke nieuwe diensten we vorig jaar in het pakket hebben opgenomen, wat onze populairste diensten zijn. Natuurlijk krijgt u ook inzicht in onze jaarcijfers. Het jaarverslag is in te zien via www.thebe-extra.nl/jaarverslag

4

Lekker actief met de Warandeloop

Op vrijdag 23 november gaat het driedaagse, internationale hardloopevent de Warandeloop weer van start. Dit jaar voor het laatst in de Beekse Bergen, maar voor het eerst met een heuse Ledenvereniging Thebe Extra 5 & 10 kilometer run. Ren met ons mee, en start nu met uw voorbereiding! Op onze website vindt u allerlei tips om op een verantwoorde manier uw conditie op te bouwen en andere nuttige weetjes over hardlopen. Wist u dat u daarnaast met een leuke korting nieuwe hardloopschoenen kunt kopen? Kijk hiervoor op www.thebe-extra.nl/schoenen

ALS LID VAN LEDENVERENIGING THEBE EXTRA ONTVANGT U € 2,- KORTING OP UW INSCHRIJVING, WANNEER U MEE DOET AAN DE LEDENVERENIGING THEBE EXTRA 5 & 10 KILOMETER. DEZE VINDEN PLAATS OP ZATERDAG 24 NOVEMBER. Ga naar www.thebe-extra.nl/hardlopen en meld u aan!

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine

5


Tips van de deskundige Een geslaagde vakantie begint met een goede voorbereiding. Bij het bepalen van uw bestemming is het belangrijk na te denken over de reistijd, het klimaat, de cultuur en de politieke situatie van het land. Tijdens uw vakantie wilt u volop kunnen genieten en niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Reisexpert Job geeft advies, over bijvoorbeeld kleding, (eet)gewoontes en cultuurverschillen.

De tips van Job

Job Zeedzen Reisexpert in Tilburg bij Jyvon

• Controleer uw annulerings- en reisverzekering; juist wanneer u denkt ‘dat gebeurt mij toch niet’, gebeurt het. • Check de geldigheid van uw paspoort, regel eventuele visa en benodigde inentingen. Neem over dat laatste contact op met uw huisarts of de GGD. • Ook de douane heeft tegenwoordig een app (Douane reizen)! Hierin vindt u de in- en uitvoer bepalingen: niet alleen voor drank of sigaretten, maar ook voor o.a. planten, namaak-kleding of antiek. • Houd rekening met andere culturen en vraag naar bijzondere wetten: in Singapore een sigarettenpeuk op straat gooien levert bijvoorbeeld een boete van 200 dollar op. • Dierenliefhebber? Zoek op of het olifantenverblijf dat u wilt bezoeken wel op een verantwoorde wijze met zijn dieren omgaat.

6

Kom in actie!

Vrijwilligers gezocht Gastvrouw/-heer bij zwemactiviteit van Beweegsaam Elke donderdagmiddag komen mensen met cognitieve problematiek naar de zwemactiviteit van BeweegSaam in Oosterhout. Ontvangt u de deelnemers en hun mantelzorgers en drinkt u samen met hen een kopje koffie?

aadje.van.essen@surpluswelzijn.nl Taaltalenten gezocht Vindt u het leuk het taalniveau van vluchtelingen of laaggeletterden te verbeteren? Oefen met alledaagse gesprekken, begeleid bij inburgeringscursussen, en help hen vooral om goed te kunnen deelnemen aan de maatschappij.

www.servicepuntvrijwilligers.org

Spelenderwijs taal oefenen Wanneer je zelf niet in Nederland bent opgegroeid, is het soms lastig om je kind te helpen bij het leren van de taal. Kunt u dit wel en wilt u met een moeder en kind spelenderwijs de taal oefenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ContourdeTwern.

gezinsondersteuning@contourdetwern.nl of (013) 583 99 99

Helpende handen voor De Bijtelshof in Sleeuwijk Wilt u samen met de mensen van woonvoorziening De Bijtelshof, die een licht verstandelijke beperking hebben, een kopje koffie drinken, een boodschap doen, een dagje uit, wandelen, koken, knutselen of andere activiteiten ondernemen? Meld u aan!

Bel Saskia Bakker via (0183) 31 02 40


Hulp vragen helpt! Er zijn momenten in het leven dat een helpende hand nodig is. Hulp vragen blijkt lastig voor veel mensen. De stap toch zetten, kan het verschil maken. Dat ervoer Loes Donders - Bogaers (77 jr). Loes had 15,5 jaar een relatie met de Spaanse Juan. Ze woonden om en om in Nederland en Benidorm. Toen

7

haar geliefde dementeerde, was dat moeilijk. Loes voelde zich eenzaam en depressief. ‘Een vriendin adviseerde mij daarom om contact op te nemen met de dagbesteding. Zo kwam ik in gesprek met Bregje.’ De dagbesteding in Oosterhout biedt groepsactiviteiten en individuele begeleiding. Loes heeft veel aan het een-op-een-contact met haar begeleidster Bregje Oomen. ‘Twee keer per week komen we bij elkaar. De ene keer maken we een gezellig praatje, de andere keer gaan we dieper in op zaken waar ik over pieker. Inmiddels is Juan overleden, ook over het verdriet praten we.’ Bregje vult Loes aan: ‘Het gaat steeds beter. Loes krijgt de ondersteuning die ze nodig heeft en hoeft niets te doen wat ze niet wil. Zo zijn de groepsactiviteiten niets voor haar. We hebben contact met de huisarts en geriater over haar gesteldheid en medicijngebruik en helpen haar bij zaken die ze lastig vindt, zoals naar

Met de hulp van Bregje is de zon weer gaan schijnen

de bank gaan. In gesprekken help ik Loes om de eenzaamheid aan te pakken en haar piekergedachten te ordenen. Het opgestelde zorgplan was de eerste keer voor Loes wel confronterend. Dan komt het besef dat er echt hulp nodig is. Die duidelijkheid helpt ons nu wel om zaken aan te pakken.’

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine

LOES IS BLIJ DAT ZE IN CONTACT IS GEKOMEN MET BREGJE. ‘ALS IEMAND IN HETZELFDE SCHUITJE ZOU ZITTEN ALS IK, ZOU IK NET ALS MIJN KENNIS DE TIP GEVEN OM TE BELLEN NAAR DE DAGBESTEDING.’


Culturen

Wat is typisch Nederlands? Wat zijn kenmerken van de Afghaanse eetcultuur of de muzikale subcultuur metal? En wat is bijzonder aan Surinaamse hoofddeksels? U leest het in deze vier verhalen.

Een stukje historie dat bewaard moet blijven

8

Jan van Gelder is molenaar

Elke vouwwijze heeft een eigen betekenis Patricia Tel draagt een Surinaamse angisa

‘In het Land van Heusden en Altena staan verschillende molens. Een ervan is de Witte Molen in Meeuwen. Het bijzondere aan deze molen is dat die in 1987 is verplaatst.

‘De angisa is niet zomaar een hoofddoek, soms zit er een verhaal achter. In de slaventijd was het een manier om met elkaar te communiceren.

Als molenliefhebber zat ik in de vriendenclub van

Op een speciale manier wordt het gebonden en

de molen. Na het overlijden van de toenmalige

gevouwen en samen met de koto (rok) behoort

eigenaar in 1998, wilden we dit stukje historie van

het tot de Creoolse klederdracht in Suriname. Het

Nederland bewaren. Ik ben een cursus tot mole-

model ‘Mijn beltegoed is op’ geeft aan dat de an-

naar gaan volgen. Ik ben geen beroepsmolenaar

gisa nog actueel is! Sinds 2014 behoort het tot het

die leeft van het werk in de molen, maar zorg er nu

immaterieel cultureel erfgoed, zowel in Nederland

voor dat de molen blijft draaien en maal tarwe tot

als in Suriname. Je ziet het nu nog vaak op feest-

veevoer. Daarnaast verzorg ik rondleidingen en ben

dagen, maar ook op verjaardagen of moederdag.

ik actief in de molenwinkel waar we diverse produc-

In mijn familie was er niemand die het me kon le-

ten verkopen. Die maken we in samenwerking met

ren, maar door het volgen van workshops kreeg ik

de molen in Woudrichem. De Witte Molen wordt

het onder de knie. Ik voel mij op en top Surinaamse

drukbezocht. Het contact met al die mensen maakt

wanneer ik het draag; I’m black and I’m proud!’

het extra leuk!’


Heeft u een interessant verhaal over culturen of hoe u culturen ervaart? Deel het op onze Facebook pagina: www.facebook.com/ThebeExtra

We willen mensen laten proeven van onze cultuur

William Nijhof is zanger in een death metal band

Rabia Alizadah is mede-eigenaresse van restaurant Sarban

‘Vroeger werd er thuis rockmuziek gedraaid. Voor mij was de stap naar metal logisch, ik hield erg van gitaren maar wel meer van het extreme zoals Sepultura en Iron Maiden.

‘Mijn broers zijn Afghaans restaurant Sarban in Tilburg begonnen. Wij willen Nederland laten kennismaken met het mooie en rijke van de Afghaanse keuken en cultuur.

Door bands als deze besloot ik het te proberen als

Inmiddels zijn er vier vestigingen waar gasten kun-

zanger. Na jaren meezingen met metal-platen kon

nen proeven van onze familierecepten en onze

ik mezelf frontman noemen en was mijn eerste band

normen en waarden kunnen ervaren. Koken is in

Domestic Violence een feit. Momenteel doe ik de

onze cultuur een sociale bezigheid. We doen het

vocalen van drie bands in de genres Funeral- en

samen en zijn er een groot deel van de dag mee

death Doom en Goregrind. De drive om dit te blij-

bezig. Kenmerkend is de balans in gerechten.

ven doen komt voort uit de relaxte sfeer en eens-

We werken met tegengestelde kruiden, zodat de

gezindheid onder het publiek. Je merkt dat er veel

verfijnde smaak overblijft. We kijken ook naar wat

passie voor deze muziek is bij deze mensen. Of je nu

ingrediënten doen voor je lijf en zorgen voor een

van black- of trashmetal houdt, het maakt niet uit.

ideale mix. Zo is Mantoe, een gestoomd kussentje

Een biertje erbij en genieten!’

van deeg met gehakt, een feestelijk koningsgerecht dat je ooit in je leven moet proeven.’

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine

9

Kijk ook bij onze puzzel op pagina 22, daarmee kunt u een dinerbon winnen!

Ik houd enorm van het extreme in muziek


Naam: Kevin van Geet Woonplaats: daar waar het circus staat

10

De liefde voor het circus ontstond bij Kevin al vroeg. Doordat zijn opa directeur is van het Nederlands Circus Harlekino kende hij al op jonge leeftijd alle ins en outs. Na de HAVO koos hij toch voor de opleiding ‘Tuin- en Landschapsmanagement’. De passie voor het circus bleef groeien. In het laatste jaar van zijn opleiding besloot hij zijn hart te volgen: het circus in! Nu is hij de jongste circusdirecteur van Europa.

Kevin is de jongste circusdirecteur van Europa

Het circus is mijn passie’

‘Werken in het circus betekent niet alleen een bijzonder beroep, maar je kiest ook voor een ‘way of life’. Je woonplek is je werkplek en andersom en je bent er eigenlijk altijd mee bezig. Ik zie het niet als werk, maar als een hobby waar ik mijn geld mee verdien. Ik heb geen eigen circus waar ik mee rondreis, maar bedenk steeds opnieuw op welke manier ik voor optimaal vermaak kan zorgen en ga dat circus organiseren. Dat doe ik in de wintermaanden nu in vier steden.


1

Circus = paarden

2

Circus = lichtshows

Het circus ontstond met acts met paarden.

De bouwlampen van vroeger hebben plaats gemaakt voor

Paarden horen er na 250 jaar nog steeds bij.

spectaculaire lichtshows.

4

Circus = ZZP’ers

De meeste circusartiesten zijn tegenwoordig ZZP’ers. Kevin werkt samen met mensen uit alle windstreken.

11

3

Circus = humor

Alit velliquia doluptam aut omniendelia verum quiaecust ation res aut que pore quam endam.

Een goed circusprogramma vermaakt mensen. Humor hoort daar zeker bij.

Het totaalpakket maakt het bijzonder Bij het opzetten van een circus komt veel kijken. Het totaalpakket maakt het voor mij bijzonder. Ik reis veel om circussen te bezoeken om zo leuke acts te ontdekken en inspiratie op te doen. Ik regel materieel en vergunningen, contracteer acts en regel de promotie. Ik bouw ook de tent mee op, zorg dat alles in goede banen loopt en ben spreekstalmeester. Als ik ’s avonds laat het circusterrein aan het opruimen ben en lege

Jong organisatietalent

blikjes opraap, denk ik wel eens ‘waar ben ik aan begonnen’.

Het organiseren heeft me altijd al goed gelegen. In de straat

Maar ook dat hoort erbij. Bij de energie die je krijgt van een

waar ik woonde, zette ik op mijn 12e een kindercircus op. Het

staande ovatie vallen tegenslagen helemaal in het niet.

eerste jaar bedacht ik enkele acts, leende wat materialen van

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine


mijn opa en ging ik samen met de kinderen uit de straat oefenen om de dag erna een voorstelling te geven voor onze

Door de tijd heen Het circus is nog echt iets van nu. Het brengt men-

ouders. Vijf jaar achter elkaar organiseerde ik het. Elke keer

sen van alle rangen en standen samen. Een succesvol

werd het professioneler. Het laatste jaar had ik bijvoorbeeld

circusprogramma bevat acts met humor, acrobaten en

ook kamelen geregeld en reclame gemaakt. Er kwamen

dieren. Dat is niet veranderd, maar de manier waarop

toen maar liefst 200 mensen uit het dorp.

het wordt verpakt wel. We gaan met onze tijd mee, zodat het modern vermaak is: een simpele bouwlamp heeft door de jaren heen ruimte gemaakt voor een indrukwek-

Veel contact met mensen In mijn baan heb ik contact met heel veel verschillende mensen. Dit varieert van een medewerker van het Ministerie van Economische Zaken, met wie ik de ontheffing voor een olifant regel, tot artiesten uit verschillende landen en een omaatje dat me na de voorstelling aanspreekt om me te bedanken voor de leuke voorstelling. Die veelzijdigheid vind ik mooi aan mijn baan. Ik werk ook samen met mensen uit alle windstreken. De groep mensen die ik bij elkaar breng voor een circus, deelt dezelfde passie. We zijn op elkaar aangewezen. Zonder tent of vloer kan de acrobaat zijn act immers niet opvoeren. We werken intensief samen om er een succes van te maken. Iedereen zet een stapje extra als dat nodig is, zonder te mopperen, ongeacht functie of achtergrond. Die samenwerking is heel vanzelfsprekend en

12

kenmerkend voor de circuscultuur.

kende lichtshow en een stuntelende clown is tegenwoordig meer een stand-up comedian. Helaas is het werken met dieren aan steeds meer strenge regels gebonden. Dat is vooral omdat er een verkeerd beeld bestaat van hoe we met dieren omgaan. Mensen vinden het zielig dat we dieren acts leren en denken aan een klappende zweep. Ze beseffen niet dat je alleen met een hechte band van vertrouwen dieren wat kunt leren. En dat de dieren het vaak ook leuk vinden. Door daar heel open over te zijn, zien bezoekers dat we echte dierenvrienden zijn. Dieren horen ook echt in het circus. Het eerste circus, 250 jaar terug, startte met paarden.’

“Alle circusmensen delen dezelfde passie.”

HEEFT U EEN INTERESSANT VERHAAL OVER ‘CULTUREN’? DEEL HET OP ONZE FACEBOOK PAGINA: WWW.FACEBOOK.COM/THEBEEXTRA


Wist u dat?

VIA THEBE EXTRA PROFITEERT U VAN EXTRA VOORDEEL

Het circus is een begrip en niet weg te denken uit onze cultuur. Wist u dat: • Het circus is erkend als immaterieel cultureel erfgoed?

Immaterieel erfgoed wordt gezien als de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is iets wat bij de hedendaagse cultuur hoort en geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties. Tegelijkertijd

Thebe Extra Wilt u weten wanneer u het circus van Kevin kunt bezoeken? Kijk op www.winterwonder-circus.nl of www.kerstcircus-ettenleur.nl. Het circus is helaas niet elke dag in de stad! Wilt u iets leuks gaan doen? Via Ledenvereniging Thebe Extra

is het ook toekomstgericht, omdat mensen het willen

krijgt u op diverse uitjes een flinke korting.

doorgeven aan volgende generaties. Anders dan ge-

Zo kunt u bijvoorbeeld extra voordelig een rond-

bouwen (materieel erfgoed) is immaterieel erfgoed

vaart maken in de Biesbosch of met korting naar

een levende en dynamische vorm van erfgoed, die

de bioscoop, safaripark Beekse Bergen of het

mee verandert met de tijd.

Dolfinarium.

• Het circus dit jaar 250 jaar bestaat?

Ruiter en paardenschooleigenaar Philip Astley (1742-1814) hield van acrobatische trucs en enter-

Meer informatie?

tainment tijdens het paardrijden. In 1768 toonde hij

Kijk op www.thebe-extra.nl/uitjes voor het actuele

zijn kunsten op een open veld in Londen in een

aanbod en meer informatie!

cirkelvormige baan. De circusring was geboren.

13

Robert Ronday Oud-circusdirecteur en vriend van Kevin

Dat vinden wij

Jaren stond het circus centraal in mijn leven. Eerst reisde ik rond met circus Boltini, later met circus Herman RENZ. Kevin heeft dezelfde passie voor het circus als ik. De jonge generatie blijft het circus vernieuwen zonder dat de piste met zaagsel verloren gaat. Zo zag ik laatst een stuntshow met drones en een lasershow. Kevin zorgt er mede voor dat dit waardevolle stukje cultureel erfgoed behouden blijft.

Antonie Teuteberg Oud-eigenaar van Circus Royal Ik leerde Kevin kennen als spreekstalmeester, alhoewel hij beter gastheer genoemd kan worden met zijn talent voor het ontvangen en enthousiasmeren van mensen. Ik ontdekte snel dat hij ook een getalenteerd zakenman is met lef. Dat bleek wel toen hij het wintercircus in Tilburg organiseerde. Elke circusman

links:

beschouwde hem als gek om zoiets in januari op te zetten, maar er stond een topproductie die winstgevend was. Kevin geeft op zijn manier de gehele circuswereld een boost.

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine

rechts:

Robert Ronday Antonie Teuteberg


Uitgelicht

Leden van Ledenvereniging Thebe Extra hebben altijd een streepje voor. Als u gebruik maakt van onderstaande diensten, krijgt u een leuke korting. Mooi meegenomen toch? Kijk ook eens op de flyer bij deze Leefstijl!

Een zorgeloze verhuizing Verhuist u binnenkort naar een andere woning of zorgappartement? Dit brengt vaak stress met zich mee. Met behulp van de ervaren medewerkers van UTS Van den Berg Verhuizingen B.V. of De Bresser Verhuisservice wordt deze gebeurtenis een stuk zorgelozer. Zij nemen u graag werk uit handen in de voorbereiding en op de dag zelf. Als lid van Ledenvereniging Thebe Extra krijgt u inpakmaterialen gratis in bruikleen en nog veel meer voordelen. www.thebe-extra.nl/verhuizen

Studenten bieden een helpende hand Kunt u wel wat hulp in en om het huis gebruiken? Of heeft uw kind bij-

14

les nodig? De studenten van Hulpstudent.nl gaan graag voor u aan de slag. Zo doen zij bijvoorbeeld de boodschappen, verzorgen een maaltijd, geven bijles of houden u gezelschap. Hulpstudent.nl bemiddelt tussen u en de student, vooraf komen zij ook even kennis met u maken. Als lid van Ledenvereniging Thebe Extra betaalt u slechts E 12,90 i.p.v. E 13,50 per uur.

www.thebe-extra.nl/hulpstudent

Lingerie online

Elke vrouw is anders en in elke fase van het leven zijn er weer andere wensen en behoeften als het gaat om lingerie. Bijvoorbeeld als u zwanger bent of als u ouder wordt. Via Ledenvereniging Thebe Extra kunt u met maar liefst 15% korting naar hartenlust shoppen bij www.shop4mama.nl en www.slimwear.nl.

De webshops bieden u een ruim assortiment met o.a. voedings-bh’s, aangepaste bh’s voor na een operatie, grote, kleine en afwijkende maten en been-, bad- en nachtmode. Bij beide sites kunt u rekenen op deskundig advies per telefoon of e-mail en een ‘niet goed geld terug’-garantie. www.thebe-extra.nl/lingerie


Leden vertellen: Mantelzorger Marijke Bakx krijgt hulp van Saar aan Huis

‘Vanaf het begin was er een klik’ ‘Vorig jaar is mijn vader gevallen,

Ze komen ieder twee middagen per week

maar bleef na de revalidatie slecht ter

en ondernemen dan van alles. Wande-

been. Mijn moeder is dementerende.

len met mijn moeder en spelletjes spelen

Mijn zus, broer en ik doen zoveel we

zoals sjoelen. Als er vouwwas ligt, doen

kunnen voor ze. Mijn zus zag bij haar

ze die ook. Mijn moeder is zelfs onder be-

huisarts een folder liggen van Saar

geleiding van ‘Saar’ weer gaan breien!

aan Huis. Het concept sprak ons aan

De ‘Saars’ bieden structuur, zodat mijn

en we zijn meteen gestart met de aan-

vader zijn momenten van rust kan pakken

vraag. Vervolgens werden wij bij mijn

wanneer ze er zijn. We hebben er veel

ouders thuis voorgesteld aan de twee

plezier van!’

‘Saars’ Joke en Heleen. Er was vanaf het eerste moment een klik.

Kijk op: www.thebe-extra.nl/saaraanhuis

SAAR AAN HUIS

5% KORTING OP UURTARIEF

15

Marie-José Franken liet de pedicure aan huis komen

‘Mijn voeten zien er weer verzorgd uit’ ‘Ik had altijd het idee dat een behan-

mijn voeten had gedesinfecteerd, wat

deling van de pedicure iets was voor

eelt had verwijderd en mijn nagels had

oudere mensen of mensen die pro-

verzorgd, kreeg ik nog een kleine voet-

blemen met hun voeten hadden. Een

massage. Met als resultaat voeten die

vriendin vertelde me dat dat niet zo is.

ontzettend zacht zijn en zo in zomerse

Zij haalde me over eens een afspraak

slippers kunnen stappen. Ik heb normaal

te maken. Ik wist dat ik via Ledenver-

gesproken altijd nagellak op, maar dat

eniging Thebe Extra een pedicure aan

is nu helemaal niet meer nodig. Ik heb

huis kon laten komen. Dat leek me

meteen een vervolgafspraak gemaakt.

extra makkelijk met het oog op mijn

Ook dan komt ze weer bij mij thuis, wel

drukke agenda.

zo makkelijk.’

De behandeling was heerlijk. Nadat ze

Kijk op: www.thebe-extra.nl/pedicure

Info & aanmelden WWW.THEBE-EXTRA.NL/TOTAALPAKKET

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine

PEDICURE AAN HUIS

10% KORTING VOOR LEDEN

088 - 374 75 76 LEDENCONSULENT@THEBE-EXTRA.NL


Leuke ledenavond Donderdagavond 1 februari gaf financieel deskundige Eef van Opdorp, onder meer bekend van het tv-programma ‘Uitstel van executie’, aan onze leden tips over hoe je slimmer om kunt gaan met je geld. Met de nodige humor zorgde ze voor een stukje bewustwording en legde ze uit hoe onze hersenen omgaan met ons koopgedrag.

Eef van Opdorp 16

gaf tips over slimmer omgaan met geld

Drogen in de buitenlucht Heeft u er wel eens over nagedacht wat een droogtrommel aan energie verbruikt per wasbeurt? Ongeveer E 0,46 per keer. Als je dat optelt voor een jaar, dan is de was drogen op de ‘ouderwetse’ manier wellicht toch een alternatief. Reizen per vliegtuig is op dinsdagmiddag het voordeligst, is u dat ooit opgevallen? Ook iets om in gedachten te houden wanneer u op zoek bent naar een nieuwe vakantiebestemming.

WEGENS SUCCES VERLENGD! Heeft u deze interessante en gezellige ledenavond gemist? Niet getreurd, er volgen namelijk nog 2 gratis avonden met Eef van Opdorp! 25 oktober a.s. in Theater De Leest in Waalwijk en 1 november in De Avenue in Breda. Nu al aanmelden? Bel 088 374 75 76. Houd voor meer informatie onze nieuwsbrief, website en Facebook-pagina in de gaten.

Kijk voor meer foto’s van deze leuke avond op www.thebe-extra.nl/ledenavond


Spontane en leerzame avond

‘Mijn complimenten!’

Naast deze tips vertelde Eef nog veel meer om de leden

‘Ik vind bewust omgaan met geld een uitdaging, dus

bewust te maken van hun financiën. Over geldlekken bij-

de beslissing om naar deze ledenavond te komen was

voorbeeld: deze ontstaan wanneer u iedere treinreis een

snel genomen!’, vertelt bezoeker Nicole van Leeuwen.

kop koffie bij de kiosk besteld. Dit soort aankopen doen we

‘Eef kon de mensen boeien, er was veel actie en inter-

onbewust en zorgen op jaarbasis voor een flinke kostenpost.

actie. Ze bezorgde iedereen een lach op het gezicht, het was een spontane en leerzame avond.’

17

‘Leuk initiatief’ Bezoeker Nicole vervolgt: ‘In de pauze waren er kraampjes. Hier presenteerden verschillende diensten van Ledenvereniging Thebe Extra zich, bijvoorbeeld dagjes uit met korting, lingerie en de nieuwe maaltijdservice. Ik mocht zelfs een bordje met lekker eten proeven, leuk initiatief! Ik ben na deze ledenavond bewuster gaan nadenken en ik heb Eefs advies opgevolgd om mijn verzekeringen te checken.’

Bespaarvarken De opkomst in het Klasse Theater in Tilburg was verrassend hoog; er waren ruim 175 leden. Na afloop werd er enthousiast gereageerd door de bezoekers. Niemand werd met lege handen naar huis gestuurd. Aansluitend op het thema werd er een leuk spaarvarkentje uitgedeeld.

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine


Hoe doet zij dat?

Brazilië vs. Nederland

een gemengd huwelijk Daniela:

18

‘Mijn nichtje, die al langer in Nederland woont, koppelde Joost en mij. Ik was op zoek naar liefde en zij kende wel een leuke man. Onze eerste ontmoeting was via Skype en de klik was er meteen. Nadat we elkaar een paar keer ontmoet hadden, kozen we voor een leven samen. Een hele stap. Ik zegde mijn baan op in Brazilië en kwam naar Nederland.

‘Brazilianen tonen meer emoties. Nederlanders zijn nuchterder.’ Dankzij mijn nieuwsgierigheid en open houding hebben cultuurverschillen me nooit in de weg gestaan. Ik kon snel wennen en was vastbesloten de Nederlandse taal snel onder de knie te krijgen. Joost leerde op zijn beurt Portugees. We hebben nu een dochter van 6. In de opvoeding combineren we het beste van twee werelden. Zo voeden we Isabella

Tips van de ledenconsulent

tweetalig op, zodat ze ook met onze familie in Brazilië kan praten.’

Net als in een gezin met verschillende culturen zoals dat van Daniela, kan het in een samengesteld gezin soms zoeken zijn hoe u verschillende achtergronden en opvattingen combineert in een nieuwe situatie. Stiefgoed helpt u om de kans op slagen te vergroten. Voor Ledenvereniging Thebe Extra ontwikkelden zij de workshop ‘In harmonie leven als samengesteld gezin’ die u als lid voor € 10,- kunt volgen. Op andere workshops van Stiefgoed krijgt u 15% korting. Kijk voor meer informatie op www.thebe-extra.nl/samengesteldgezin


Column

In elke Leefstijl deelt een van de ledenconsulenten haar ervaringen en gedachten. Dit keer is Dorien Korthout aan het woord.

Samen kunnen we meer betekenen! Ledenvereniging Thebe Extra en zorgorganisatie Thebe in Midden- en West-Brabant zijn twee verschillende organisaties. Van oudsher dragen we wel (gedeeltelijk) dezelfde naam en hechten we veel waarde aan samenwerking. Samen kunnen we mensen meer bieden.

“We zijn verschillend, maar vullen elkaar aan.” Beiden zetten zich in voor de zorg en welzijn van mensen. De wijkverpleegkundigen van Thebe doen dat door het leveren van zorg. Regelmatig zien zij dat diensten van Ledenvereniging Thebe Extra een waardevolle aanvulling zijn voor mensen thuis. Ze wijzen dan bijvoorbeeld op de kapper-aan-huis, een digitale cursus als ‘omgaan met dementie’ of ons Woonadvies Zelfstandig Thuis. Onze diensten geven net dat beetje extra ondersteuning waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Andersom komen onze ledenconsulenten vaak op huisbezoek bij mensen met een zorgvraag. Wij wijzen ze dan de weg in zorgland, waarin Thebe een belangrijke speler is. De korte lijntjes zijn dus keer op keer erg waardevol. Wilt u mij iets vragen? Bel 088 - 374 75 76.

door Dorien Korthout

Strip Willem Wijzer

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine

19


Voor u uitgezocht %

Op vertoon van uw ledenpas ontvangt u altijd 20% korting op koopartikelen bij Medipoint. In deze editie presenteren we u een aantal leuke aanbiedingen.

Driewielfietsen Soms voelt u zich niet meer zo zeker op de fiets. Als u niet meer zo lang achter elkaar kunt fietsen of balansproblemen heeft, kan een driewielfiets de oplossing zijn. Maak kennis met het uitgebreide assortiment van Medipoint! De fietsen zijn van Nederlands fabricaat en ook elektrische aandrijving is mogelijk! Meer informatie? Medipoint geeft u graag persoonlijk advies aan huis. Maak vrijblijvend een afspraak via 088 - 10 20 100 (optie 3) of kijk op www.medipoint.nl/thuisadvies/fietsen

TOT WEL

25%

20

LEDENKORTING

KIJK VOOR DE TOTALE ZOMERACTIE OP

Normaal E 769,-

Rollz Motion: rollator en rolstoel in ĂŠĂŠn Met de Rollz Motion gaat u altijd goed voorbereid op pad. In elke situatie heeft u het juiste hulpmiddel bij de hand. U kunt de Rollz Motion gebruiken als rollator die u ondersteunt bij het lopen. Op momenten dat u rust nodig heeft, transformeert u hem eenvoudig om tot rolstoel.

voor leden

E 599,-

MEDIPOINT.NL/ THEBEACTIE

Hulpmiddelen lenen

INFO EN VOORWAARDEN

Als lid van Ledenvereniging Thebe Extra kunt u bij Medipoint kleine loophulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld krukken, voor 26 weken gratis lenen. Bij Medipoint kunt u ook terecht voor andere tijdelijke hulpmiddelen. Denk aan douche- en toilethulpmiddelen, bedden of kraamproducten. We werken samen met alle zorgverzekeraars, dus de kosten worden in veel gevallen vergoed.

MEDIPOINT.NL/ LENEN

De genoemde aanbiedingen zijn geldig t/m 10 sept. 2018. In deze aanbiedingen is de ledenkorting al verrekend. Ze zijn niet geldig in combinatie met andere acties, kortingen of waardebonnen.

Medipoint winkels T 088 - 10 20 100

Etten-Leur Tilburg

Lage Witsiebaan 2a

Almkerk

Prof. de Quayplein 6

Tilburg

Hilvarenbeekseweg 60-14

Breda

Slingerweg 87

Waalwijk

Van Assendelftstraat 20

Kerkwerve 50

Oosterhout Heuvelstraat 1b

Meer info, zoals openingstijden op www.thebe-extra.nl/thuiszorgwinkel


Product in de test Travixx Deluxe rollator Getest door mevrouw Couwenbergh Mevrouw Couwenbergh is al enige tijd in het bezit van een Travixx rollator. Door weer en wind gaat ze met haar rollator op pad. Een uitstekende kandidaat om onze vernieuwde Travixx Deluxe rollator uit te proberen. Eerder koos mevrouw voor de Travixx rollator vanwege het design en omdat deze het fijnste liep. Het eerste wat opvalt bij het uitproberen van de nieuwe Travixx Deluxe rollator is dat deze nog lichter loopt. ‘Dat komt door de bandjes. Je hebt geen dreunen meer in je armen en schouders. Daarnaast is de tas groter en afsluitbaar, als het regent blijft alles droog. Maar de rollator is vooral heel wendbaar. Hij draait en loopt zo wat uit zichzelf, dat is echt een groot verschil.’ Mevrouw blijft ook niet onopgemerkt. ‘Ze zien het ook allemaal. Dan zeggen ze van wat heb jij toch een mooie rollator! Ik geef de rollator ook een 9, een grote 9! Ik zie heel veel rollators, maar dan vind ik deze het beste, mooiste en het wendbaarste.’

Beoordeling:

21

Deze rollator

is geweldig! De hieronder genoemde aanbieding is geldig t/m 10 sept. 2018. In deze aanbiedingen is de ledenkorting al verrekend. Ze zijn niet geldig in combinatie met andere acties, kortingen of waardebonnen.

Medipoint presenteert: Huismerk Travixx.

Rollator Travixx Deluxe Exclusief design en comfortabel in gebruik.

De vrijheid om te gaan en staan waar u wilt, daar wilt u het liefst zo lang mogelijk van genieten, ook wanneer u minder mobiel wordt. Daarom heeft Medipoint een eigen lijn mobiliteitsproducten ontwikkeld: Travixx by Medipoint. Deze lijn bestaat uit 3 rollators en 1 rolstoel.

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine

IN DE MEDIPOINT THUISZORGWINKEL VAN € 349,- NU € 259,- VOOR LEDEN WWW.MEDIPOINT.NL/TRAVIXX


Woordzoeker Zoek de woorden, vind de oplossing en maak kans op een dinerbon t.w.v. € 30,- van Afghaans restaurant Sarban in Tilburg. U kunt met deze dinerbon ook terecht bij Attan in Waalwijk, Zaher in ’s-Hertogenbosch of Darah in Utrecht.

WIN STUUR UW OPLOSSING VÓÓR 1 AUGUSTUS 2018 IN VIA ONZE WEBSITE: WWW.THEBE-EXTRA.NL/PUZZEL OF PER POST: LEDENVERENIGING THEBE EXTRA, POSTBUS 1216, 5004 BE TILBURG.

De oplossing K L E D E R D R A C H T I T H C A M V B O

1

A N E M R O N A T H C I R E B S W U E I N

2

A E N V B E E E G I N S T A B I E L R T T

3

S E E E E I A D G V L A B D N A R T S S S S T G R K N E D R A A W O P G E R I C H T O G N E E D S S L E D A D L L U N C H E A O E I E E J M S E O R T R E E A A U I i A R W M R R E U T T E C N S D G I Z L L D N T O O D D U U R S I V K A E I N O T L M R

4 5 6 7 8

R O T A F S T A N D J D V N E N R U E E E A N S O I O S L E W P L E V K F G R N D L

9

I T K R E O O E U O U L A E L A M E F E E

10

N E E E S L K N O C L T N R I T U E E L P I N I M T K A L H A B N U E M S I L I A S N T Z O A A E T B T E U A N R O R A R N L G H U Z E D E R I U R T S I E E E A E D E S A M E N L E V I N G S M G K N P I G E E P A E A I T N E R E G I R I D L M E N R N A K R N T W O O N B O O T N U L I N O S O K A G I V R I J W I L L I G E R S D O R T

11 12 13

14 15

W E B A D R E S M U R T N E C K J I W D G 16 Afstand Bekeerd Benut Bitsheid Bitterballen Dadels Dagvaarding Dakloos Dirigeren Dreadlock Eetgewoonten Eindje

Fatsoen Feestdagen Fiesta Groeperen Imperium Instabiel Kaassoort Klederdracht Klimrek Kostuum Laaiend Ledenvereniging

Levensstijl Lunch Macht Medelanders Multicultureel Muziekstromingen Nazorg Nieuwsbericht Normen Ontstaan Opgericht Paraplu

Ruimte Samenleving Sauna Stralen Strandbal Stunt Subculturen Tenthaak Toelating Toneelspeler Trainingspak Veganist

Vereerd Verschillen Vluchteling Vrijwilligers Waarden Warandeloop Webadres Wijkcentrum Woonboot Woongerief Zomer

17 18 19 20 21

De oplossing van de puzzel in Leefstijl 1 van 2018 was: ‘Vrijheid van meningsuiting’. De winnaar is meneer T. van de Hout uit Tilburg. Van harte gefeliciteerd met de gratis maaltijden aan huis van Food Connect.


Heeft u een vraag over gezondheid, welzijn, wonen of het dienstenpakket van Ledenvereniging Thebe Extra? Blijf er niet mee rondlopen. Onze ledenconsulenten Ineke, Brigitte en Dorien geven u graag antwoord.

Vraag het de ledenconsulenten

Vraag & antwoord: ‘Ik wil op vakantie, maar door mijn handicap heb ik een aangepaste woning nodig en wil ik liever ook niet te ver van huis. Waar kan ik terecht?’

1

LEDENCONSULENT BRIGITTE: ‘De vakantiewoningen van Klein Beek in Hilvarenbeek zijn van alle gemakken voorzien voor mensen met een lichamelijke beperking. U kunt er onder andere gebruik maken van een tillift, hoog-laag bed, douchebrancard, aangepast toilet en aangepaste keuken. Als dat nodig is,

2

‘Mijn man heeft dementie. Dat heeft ons leven veranderd en dat vind ik best moeilijk. Hoe moet ik hier mee omgaan?’

LEDENCONSULENT INEKE:

‘Zowel voor de persoon zelf als voor de naasten is dementie een ingrijpend proces. Als lid van Ledenvereniging Thebe Extra kunt u gratis de digitale cursus ‘Omgaan met dementie’ volgen. Deze geeft u veel informatie en tips die u kunnen helpen. Ervaringen delen met anderen

3

kunt u ook Thebe Wijkverpleging inschakelen voor persoonlijke zorg. Klein Beek is een heerlijk vakantieadres voor gezelschappen van 4 tot 7 personen. Als lid van Ledenvereniging Thebe Extra hoeft u niets te betalen voor de eindschoonmaak en de huur van het bedlinnen.’

is ook waardevol. Dat kan in het Alzheimer-Café. Op www.alzheimer-nederland. nl ziet u waar dat in uw regio wordt georganiseerd. Wilt u online lezen hoe anderen omgaan met bepaalde situaties? Kijk op onze website www.thebe-extra.nl ook eens naar de blogs.’

‘Ik heb moeite met begrijpend lezen. Dat maakt bijvoorbeeld het lezen van een bijsluiter lastig. Hoe kan ik dit aanpakken?’

3

LEDENCONSULENT DORIEN: ‘U kunt over uw medicijnen bij uw apotheek meer informatie verkrijgen, maar ook op andere vlakken zult u tegen het probleem aanlopen. Er zijn veel mensen die net als u moeite hebben met begrijpend lezen. Het Taalhuis kan helpen. Dit is een ontmoetingsplek waar vrijwilligers

iedereen helpen die wil oefenen met taal. Ook volwassenen die beter willen leren omgaan met computers en internet kunnen er terecht. Er zijn inmiddels zeven locaties in Midden-Brabant. Op www.bibliotheekmb.nl/taalhuis vindt u meer informatie hierover.’

Zelf een vraag stellen? Contact:

STEL UW VRAAG VIA LEDENCONSULENT@THEBE-EXTRA.NL,

OF PER POST: LEDENVERENIGING THEBE EXTRA,

WWW.THEBE-EXTRA.NL OF BEL 088 - 374 75 76

POSTBUS 1216, 5004 BE TILBURG.

Ledenvereniging Thebe Extra • Leefstijl Magazine

23


Voor leden

Ontspannen in het Merlinde Hotel Mantelzorgers staan dag en nacht klaar voor een ander. Wanneer u hiervan afhankelijk bent, zou het dan niet fijn zijn om hen even tijd voor zichzelf te geven? En zou het andersom, voor de mantelzorger zelf, niet goed zijn om een paar dagen te ontspannen en weer op te laden? Het team van het prachtige Hotel Merlinde in Breda neemt de zorg graag over. Het hotel biedt verschillende arrangementen waarbij het u aan niets zal ontbreken.

Korting op uw verblijf Als lid van Ledenvereniging Thebe Extra ontvangt u korting! Reserveren kan via: 076 - 751 3000. Voor meer informatie: www.zorghotelbreda.nl Voor een virtuele tour: www.hotelmerlinde.viditour.nl

Mantelzorg weekend arrangement (inclusief ontbijt) Als lid krijgt u 10% extra korting bovenop het aantrekkelijk geprijsde arrangement waarbij u én uw mantelzorger zorgeloos genieten van een heerlijk weekend in Bourgondisch Breda. Uw prijs is dan € 45,75 p.p.p.n.

Het Single-stay arrangement U geniet alleen van een volledig verzorgd verblijf in ons hotel (alle maaltijden zijn inclusief). Uw mantelzorger kan op adem komen, want het Merlinde zorgteam neemt alle zorg tijdelijk over. Als lid krijgt u dubbele korting op dit arrangement. Vanaf €115,50 p.p.p.d.

Aanvullend verzekerd?

BIJ VGZ? Vraag na of u recht heeft op een vergoeding

Kijk op www.thebe-extra.nl/merlinde voor meer info

088 - 374 75 76

www.facebook.com/ThebeExtra

www.thebe-extra.nl

www.instagram.com/Thebe_Extra

Digitale nieuwsbrief

Daisy CD-rom

Aanmelden via: www.thebe-extra.nl/nieuwsbrief Elke 25e aanmelder ontvangt een bioscoopbon.

Luisterversie van Leefstijl magazine, verkrijgbaar via de ledenconsulenten.

Colofon Leefstijl is een uitgave van Ledenvereniging Thebe Extra en wordt verspreid onder leden in een oplage van 108.000 exemplaren.

Redactieadres Ledenvereniging Thebe Extra postbus 1216, 5004 BE Tilburg communicatie@thebe-extra.nl Fotografie Nick Luypen

Strip Richard Bijloo Redactie, teksten, vormgeving & realisatie: Commpanion reclame-adviesbureau, Tilburg i.s.m. Ledenvereniging Thebe Extra. Alle tarieven in deze uitgave zijn onder voorbehoud van drukfouten en prijswijzigingen.

Leefstijl zomer. Thema: Culturen  
Leefstijl zomer. Thema: Culturen  
Advertisement