KlinikLiv 2 - 2019

Page 1

NOVEMBER 2019

Til hele tandplejeteamet

NR. 2

tema:

eolær Dento-alv i rg u kir

Patientens tillid gør mig ydmyg

Klinikassistentens rolle er afgørende Hvilke billeder skal du tage? Medicin kan ikke sættes på formel

For overtandlæge Thomas Starch-Jensen har det været vigtigt at lave et program til Symposium, som sætter både tandlægens hverdag og patienterne i centrum.

PRAKTIK

TEKNIK

NYE PRODUKTER

ØKONOMI

KOMMUNIKATION

UDDANNELSE


Nordenta Favoritkøb – sætter dine ordrer i system

Nordenta Favoritkøb

Favoritkøb – sætter dine ordrer i system

- sætter dine ordrer i system Med Nordenta Favoritkøb effektiviserer du dine indkøb. Favoritkøb er et enkelt og individuelt system med QR-koder, der organiserer dine bestillinger og optimerer din lagerstyring. Let lagerstyring Du kan vælge kasser, der passer til dine skuffer, skabe og hylder – eller udelukkende bruge QR-koder, der ikke fylder! Vi hjælper dig med at finde den optimale løsning til din klinik.

Fleksibelt Favoritkøb synkroniserer med kurven i webshoppen, og du kan altid se din pris. Du kan løbende justere det foruddefinerede antal i din bestilling, så det passer til klinikkens aktuelle forbrug.

Tidsbesparende Favoritkøb er enkelt, sikkert og effektivt. Med kun få klik bestiller du dine varer og får mere tid til dine patienter.

Læs mere på www.nordenta.dk/favoritkøb eller kontakt os på tlf. 87 68 16 11

Nordenta A/S

Nydamsvej 8, 8362 Hørning · Suensonsvej 3, 8600 Silkeborg · Naverland 11, 2600 Glostrup

Tlf. 87 68 16 11 · www.nordenta.dk


--- DETTE NUMMER ---

INDHOLD 08 Tema om Dento-alveolær kirurgi: Infektioner, blødninger og fraktur ved fjernelse af visdomstænder 14 Tema om Dento-alveolær kirurgi: Klinikassistentens rolle er afgørende

08

34

tema:

eolær Dento-alv i kirurg

58

18 Tema om Dento-alveolær kirurgi: Rodresektion: Hvordan sikres en god prognose? 22 Forskning: Medicinsk behandling kan ikke sættes på formel 26 Virksomhedsportræt: Fra hæmostase til hvidere smil 30 Portræt: Patientens tillid gør mig ydmyg 34 Symposium 2019: Pausetid er messetid

40

40 Efteruddannelse: Hjørnetænder: Snit, bor, lim og træk

Skærer du eller lader du andre?

44 Teknologi: Hvilket billede skal du bruge?

Uanset om man selv fører kniven under dento-alveolær kirurgi eller lader andre, så er der inspiration og viden at hente på Symposium 2019 og Klinikassistenternes Konference i Aalborg. Det er et emne med flere vinkler – og ikke alle kroge er for flertallet, men viden kan alligevel gøre en forskel. I dette nummer af KlinikLiv varmer vi op til Symposium og konferencen til klinikassistenter med et par smagsprøver – og så lidt om, hvad du også kan møde af produktnyt og inspiration fra branchen.

Redaktionen

NOVEMBER 2019

Til hele tandplejeteamet

NR. 2

Udgiver: Tandlægeforeningen Amaliegade 17 1256 København K tandlaegeforeningen.dk

tema:

MG 13226

eolær Dento-alv kirurgi

Klinikassistentens rolle er afgørende Hvilke billeder skal du tage? Medicin kan ikke sættes på formel

For overtandlæge Thomas Starch-Jensen har det været vigtigt at lave et program til Symposium, som sætter både tandlægens hverdag og patienterne i centrum.

PRAKTIK

TEKNIK

NYE PRODUKTER

ØKONOMI

KOMMUNIKATION

52 Efteruddannelse: Hvordan vurderer man en vanskelig visdomstand? 56 Kommunikation: Tandlæger skal være opmærksomme på diabetespatienter

God læselyst!

Patientens tillid gør mig ydmyg

48 Klinikken: Giver din indretning patienterne tandlægeskræk?

UDDANNELSE

Ansvarshavende redaktør: Nils-Erik Fiehn nef@tdl.dk

Annoncer: DG Media Tlf. 7027 1155

Tryk: Jørn Thomsen Elbo Oplag: 5.700 stk.

Redaktion: Malene Tonnung, Mediegruppen as

Forsidefoto: Lars H. Laursen

Trykt på miljøgodkendt papir hos svanemærket trykkeri, der er kvalitets- og miljøcertifiseeret iht. ISO 9001/14001.

Design & produktion: Mediegruppen as

KlinikLiv

Tandlægeforeningen påtager sig ikke noget ansvar for omtalerne i produktomtalerne, ligesom meninger og ytringer i artiklerne ikke nødvendigvis deles af Tandlægeforeningen.

3

november 2019


--- MELLEMRUM ---

SAS har ændret sidste flyafgang På grund af Tandlægeforeningens Symposium har SAS ændret tidspunktet for den sidste afgang fra Aalborg mod København, så den sidste afgang er rykket fra kl. 16 til kl. 17, så alle kan nå det sidste fly. Symposiet slutter lørdag den 2. november kl. 15.30.

Tandfaglige Dage 2020 Sæt kryds i kalenderen den 23.-24. april 2020, når Tandfaglige Dage løber af stablen i Bella Center. Kom og vær med, når vi igen sætter fokus på høj faglig efteruddannelse og up-todate viden for hele klinikteamet, socialt samvær og en inspirerende messestemning, hvor du både kan se og opleve, hvad der rører sig inden for dentalbranchen. Programmet: Der lægges sidste hånd på programmet for Tandfaglige Dage 2020, så det varer ikke længe før, du kan begynde at planlægge din tandfaglige dag. Det trykte program udkommer sammen med Tandlægebladet i slutningen af november. Der er mindst 5 gode grunde til af deltage på Tandfaglige Dage: • Mød dentalbranchen under ét tag • Få gratis efteruddannelse • Early bird-tilbud • Skræddersy dit personlige kursuspro gram • Høj faglig efteruddannelse for alle faggrupper. Vil du vide mere? Følg Tandfaglige Dage på Facebook og hold dig opdateret på de seneste nyheder: www.facebook.com/ TandfagligeDage

Hotel Hotelreservation kan foretages via VisitAalborg, som sikrer at der er hotelværelser til symposiets og konferencens deltagere. Book værelse her: https://www.visitaalborgproduction.dk/ tandlaegeforeningen2019/hotel-booking.

Tilmelding til Symposium 2019 Tilmeld dig på Tdlnet.dk, hvis du er medlem af Tandlægeforeningen. Tilmeld dig på Tandlaegeforeningen.dk, hvis du ikke er medlem af Tandlægeforeningen. Klik på Efteruddannelse/Kursusoversigt/Symposium og Konference for klinikassistenter.

Symposium 2019

Dokumenteret efteruddannelse Som medlem af Tandlægeforeningen optjener du 12 kursustimer/CE points ved deltagelse i Symposium.

Benyt Tandlægeforeningens event app Forud for konferencen vil du få tilsendt en invitation til Tandlægeforeningens event-app på din mail. Med event-appen kan du holde dig fuldt opdateret vedr. konferencen. Her finder du bl.a. program, information om speakers og praktiske oplysninger.

4

Ankomst Dørene til Aalborg Kongres & Kulter Center åbner kl. 7.30 både fredag og lørdag. Du modtager dit personlige navneskilt, når du ankommer. Parkering: Der findes 700 parkeringspladser lige omkring Aalborg Kongres & Kultur Center. Taksten er 7 kr./time. Dog max. 35 kr. pr. dag Garderobe er obligatorisk. Aalborg Kongres & Kultur Center tillader ikke, at man tager overtøj med ind i salen. Alt overtøj skal derfor afleveres i garderoben, som vil være bemandet under hele arrangementet. Garderoben er gratis for alle deltagere.


Vi gør hverdagen lettere …

Får du vores nyhedsbrev ? Se link https://www.tandlaegetryghed.dk/tandlaegerne.html

tandlaegetryghed.dk

Vi støtter Tandsundhed uden Grænser

Vi kender tandlægernes behov


--- LEDER ---

Kirurgi i praksis Af: Susanne Kleist Foto: Les Kaner

Emnet for Tandlægeforeningens Symposium 2019 er dento-alveolær kirurgi. Dento-alveolær kirurgi er en udfordrende og krævende disciplin i vores virke som tandlæger. Det udfordrer os både på det tandlægefaglige område og på det psykologiske og mentale område i forhold til patienterne, som naturligt nok er meget nervøse i situationen. Vi skal på en og samme tid yde en høj faglig standard, give en smertefri behandling og berolige nervøse patienter. Samtidig er der mange andre forhold, som tandlægen skal tage højde for, og som spiller ind på behandlingen fx patientens alder, almene sundhedstilstand og medicinforbrug. Dette års symposium er tæt på praksis og på hverdagen. Det har fokus på kliniske problemstillinger og på at give os værktøjer, som kan anvendes i vores hverdag på klinikken. Det drejer sig bl.a. om indikation og generelle principper for dento-alveolær kirurgi i praksis - herunder diagnostik, behandlingsplanlægning, medicinering og kirurgiske principper. Min egen erfaring med dento-alveolær kirurgi er, at det giver spænding i hverdagen, udfordrer min faglighed og giver stor tilfredsstillelse, når opgaven er veludført og afsluttet. Jeg ser frem til at blive opdateret af nationale og internationale foredragsholdere fra privat tandlægepraksis og fra hospitalsregi. De vil bl.a. fortælle os om fjernelse af retinerede tænder, relevant præog postoperativ medicinering, håndtering af medicinsk kompromitterede patienter, patologiske tilstande i kæberne, endodontisk kirurgi, dødtvævs-kirurgi og akutte situationer i tandlægepraksis.

Symposiet tegner til at blive fagligt spændende og inspirerende Symposiet tegner til at blive fagligt spændende og inspirerende. Men symposiet er jo også en social oplevelse, hvor vi kan møde nye og gamle kolleger og samle op på, hvad der er sket siden sidst. Det faglige fællesskab og diskussionen med kollegerne er vigtige input til en travl hverdag, hvor vi løber stærkt hele tiden. Løbende efteruddannelse er en nødvendighed – både den formelle fra de mange oplægsholdere og den uformelle fra kolleger fra hele landet. Jeg glæder mig til at møde jer alle. Susanne Kleist Formand for Tandlægeforeningen

6


Fun MY SMILE IS

#MYSMILEISPOWERFUL

April,

fra USA, som er hjemmegående husmor, elsker at campere, bage og at lære fra sig. Hendes største smil ser man, når hun er sammen med familien. Med Opalescence GoTM forfyldte blegeskinner til hjemmebrug med 6 % hydrogenperoxid kan hun nemt blege sine tænder, selvom hun har travlt med fire børn. Komfortable og klar til brug lige fra pakken. Et mere blændende smil bringer alt det sjove frem i dine patienter. That’s the power of a smile. Få mere at vide om kosmetisk tandblegning på opalescence.com/dk.

www.ultradent.com/eu © 2019 Ultradent Products, Inc. All rights reserved.


--- TEMA ---

Dental kirurgi

3 komplikationer, du skal holde øje med:

Infektioner, blødninger og fraktur ved fjernelse af visdomstænder Der er en række mulige komplikationer efter kirurgisk fjernelse af visdomstænder, og der er forskel på risikoen ved operative indgreb i over- og underkæbe. Risikoen ved infektioner udgør den største fare.

Af: Thomas la Cour

Kirurgisk fjernelse af visdomstænder har flere potentielle senkomplikationer, der både kan have udspring i patientens alder, generelle sundhed og eventuelle medicinering. Men infektioner kan ramme alle.

Foto: Adobe Stock

Infektioner kan ofte skylles væk Infektioner er en velkendt komplikation, og i de fleste tilfælde er behandlingen helt ukompliceret. – Af og til ser man en hævelse, der blot kræver, at tandlægen lægger et snit og skyller betændelsen ud, siger Jens Jørgen Thorn, der er ledende overtandlæge på Kæbekirurgisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Men risikoen for langt alvorligere komplikationer er samtidigt til stede. – Infektionen kan sprede sig og gå i mundbunden, svælget eller brysthulen,

1

og så kan det gå helt galt. Så kan det ligefrem blive livstruende. Det er utrolig vigtigt, at der handles på det med det samme, hvis en patient føler synkebesvær, har feber eller måske rødmen ned på halsen efter en operation, siger Jens Jørgen Thorn. Mindre præventiv anvendelse af antibiotika Risikoen for infektioner er steget i takt med tandlægernes øgede fokus på at nedbringe anvendelsen af antibiotika. Førhen gav mange tandlæger antibiotikum præventivt ved fjernelse af visdomstænder. Årsagen var, at man med antibiotikum kunne mindske mængden af bivirkninger i helingsperioden efter operationen. Nyere forskning viser, at væsentlige bivirkninger efter mindre operationer i mundhulen er yderst begrænset, hvis patienten i øvrigt er sund og rask. Det er

8

derfor i mange tilfælde helt overflødigt at give antibiotikum i forbindelse med kirurgisk fjernelse af visdomstænder. Men det kan alligevel have nogle konsekvenser, at antibiotika håndteres med så stor forsigtighed.

Lidt transexamsyre på gazetomponen, før den lægges over såret, er yderst effektivt til at stoppe sivende blødning


--- TEMA ---

– Det er klart, at mindre brug af antibiotika på klinikkerne også medfører en forhøjet risiko for infektioner. Det er naturligvis helt nødvendigt, at tandlægerne bruger mindre antibiotika, men det kræver samtidig en god portion sund fornuft både før og efter operationen. Så har man øje for en eventuel infektion, skal der reageres på den hurtigt, siger Jens Jørgen Thorn. I andre tilfælde kan patienten få et tørt hul i kæben. Det er ikke en infektion, men hullet kommer, når den prop af blod, som er dannet i hullet efter tandudtrækningen, bliver opløst. Det betyder, at kæbeknoglen bliver blottet, og det giver stærke smerter. Det sker typisk inden for en uge efter operationen. Smerterne har typisk været aftagende, men kommer så kraftigt igen, og det giver en grim ånde. Det behandles med en oprensning og smertestillende medicin. Blødninger Anamnesen er naturligvis ekstra vigtig forud for et kirurgisk indgreb. Her skal man sikre sig, at patienten ikke har blodsygdomme, får blodfortyndende medicin eller har et stærkt forhøjet blodtryk. Det kan alt sammen øge risikoen for postoperativ blødning. Under operationen kan tandlægen komme til at lædere et kar. Ofte kan blødningen stoppes ved at afklemme karret med en pean i et minuts tid. Ved frirougineringen bag 8’eren i underkæben oplever man af og til kraftig blødning fra den lille arteria retromolaris, som kommer ud af knoglen. Her er det ofte muligt at standse blødningen med et stumpt instrument. Ellers kan hullet fyldes med knoglevoks. Små synlige arterier i bløddelene kan i nogle tilfælde ”brændes” med el-cauteren – men i underkæben er der grund til at udvise særlig forsigtighed. – Man bør ikke brænde i bunden af underkæben, fordi nerverne ligger så tæt på blodkarrene, at man meget let risikerer at forårsage føleforstyrrelser i underlæben, siger Jens Jørgen Thorn. Det er naturligvis vigtigt at afslutte operationen med at sikre sig, at der er blodstandsning, inden patienten sendes hjem. Eventuel sivende blødning kan ofte standses ved hjælp af en ispose, hævet hoved og kompres i en halv times tid.

2

– Lidt transexamsyre på gazetomponen, før den lægges over såret, er yderst effektivt til at stoppe sivende blødning, siger Jens Jørgen Thorn. Arteriel blødning Den arterielle blødning kræver, at karret lokaliseres, underbindes eller brændes. Ved efterblødning er der risiko for at udvikle blodansamlinger (hæmatomer) i bløddelene. Her kan patienten med fordel bruge kolde pakninger på området og dækkes ind med penicillin, så infektion undgås. Det kan tage op mod et par uger for et hæmatom at resorberes. Man kan efter én uge fremskynde processen med varme pakninger på hævelsen.

Det kan ske, at patienten sidder derhjemme nogle dage efter operationen, tygger på et stykke rugbrød, og så siger det knæk

KlinikLiv

9

november 2019

Kæbefraktur er mest almindelig i underkæben Postoperativ kæbefraktur opstår i underkæben, og ældre patienter er mere udsatte end de yngre. Knoglerne bliver både hårdere og mere skøre med alderen, og i forbindelse med fjernelse af visdomstænder i underkæben kan det være nødvendigt at gå langt ned i kæben for at få tanden ud, hvilket kan skade en i forvejen skrøbelig knogle. Men kæbefraktur kan i princippet ramme patienter i alle aldre.

3


--- TEMA ---

Andre mulige komplikationer Nerveskader Nerveskader er sjældne, men både smagssansen og følesansen i underansigtet er udsatte, hvis man ikke er grundig med studiet af røntgenbilleder og atraumatisk teknik. Kæbeledsluksation/ subluksation Kæben kan i sjældne tilfælde gå af led efter en operation, når patienten gaber højt, og der kommer pres på underkæben. Det anbefales at opsøge kæbekirurgisk afdeling hurtigt, hvis den type komplikation viser sig. Lomme bag 7’eren kræver særlig renholdelse Der kan opstå et hul i tandkødet efter operationssåret, som kræver en særlig opmærksomhed ved tandbørstningen – eventuelt med en solobørste. Hullet vil dog som regel forsvinde efter et års tid.

– Det kan ske, at patienten sidder derhjemme nogle dage efter operationen, tygger på et stykke rugbrød, og så siger det knæk. Der er som regel blot tale om en revne i kæben, der ikke nødvendigvis medfører store smerter. Men det skal naturligvis altid behandles, selvom det ikke umiddelbart destabiliserer kæben. Der er altid risiko for infektion, siger Jens Jørgen Thorn. Denne form for kæbefraktur kræver tilsyn af en kæbekirurg.

Knoglen i overkæben er langt mere vaskulariseret og porøs end den mere massive underkæbe. – Du kan være så uheldig at brække et stykke af knoglen af bag visdomstanden i overmunden. Dette har som regel ikke de store konsekvenser, siger Jens Jørgen Thorn.

10

VIL DU VIDE MERE? Fredag den 1. november kl. 13.50 afholder overtandlæge Jens Jørgen Thorn sessionen 'Håndtering af komplikationer efter kirurgisk fjernelse af visdomstænder' på årets Symposium.


UnicLine S - Ergonomi i alle detaljer Ergonomi understøttes af bl.a. letbevægelig instrumentbro med fjedermonterede instrumenter; rund fodkontrol med 360 betjening og multijusterbar teleskoparm til behandling både med- og uden assistent

Tag kontakt til en autoriseret Heka Dental forhandler: AB Dental: 8681 4800 Dental Kompagniet: 7070 7770 Dentalmontering: 4492 4425 DentSupport: 7023 3121 Dentotal Nordic A/S: 7020 3280 Dental 2000: 8622 1721 Focus Dental Service: 4056 5008

Fyns Dental: 6592 6977 Scandinavisk Dentalservice: 4343 0039 Vestjydsk Dental: 9742 4044 Vestsjællands Dental: 4058 8397 Wessels Dental: 3255 6544 Østjydsk Dentalteknik: 4034 0009

Besøg www.heka-dental.dk/da/forhandlere for geografisk placering

Heka Dental A/S Baldershøj 38, 2635 Ishøj 4332 0990 www.heka-dental.dk


--- MELLEMRUM ---

Lugter det ud af munden?

God tandsundhed starter hos tandplejeren

Dårlig ånde er noget de fleste kender til. I de fleste tilfælde skyldes det en ubalance i det orale miljø. Extra Fresh fra Zendium er udviklet til at give frisk ånde og har en stærk smag af mint, der i samspil med enzymer og proteiner, hjælper til at neutralisere de bakterier, der giver dårlig ånde. Det er videnskabeligt dokumenteret, at Zendium fremmer et oralt mikrobiom i balance. Så med Zendiums unikke enzym proteinformulering passer du mildt og effektivt på både tænder og slimhinder.

Tandlægen.dk arbejder med integrerede behandlerteams og har i dag 130 dygtige tandplejere ansat. Tandlægen.dk forventer dog at blive endnu flere tandplejere i fremtiden. Som tandplejer i tandlægen.dk har du mulighed for at få videreuddannelse – primært PA-modul på diplomuddannelsen. Du får betalt dit medlemskab til Dansk Parodontologisk Selskab, ligesom tandlægen.dk betaler dine lupbriller. Herudover tilbydes du en attraktiv lønpakke og ikke mindst muligheden for at blive en del af et stærkt fagligt fællesskab. Læs mere om at være tandplejer i tandlægen.dk på tandlaegen.dk/jobogkarriere Kontakt: tandlægen.dk på tlf. 69 13 69 65, mail: hr@tandlaegen.dk

Natriumfluorid: 1450 ppm. RDA*: 75.

Allround

Hvordan klarede din klinik sig i 2018? Er du interesseret i at få lavet en analyse af din kliniks regnskab? PwC er klar med den seneste analyse af tandlægernes regnskaber for 2018. Hvis du er interesseret i at høre mere om udviklingen og få lavet en analyse af din klinik, er du velkommen til at kontakte PwC. For en uforpligtende dialog kontakt: Brancheansvarlig Emil Uggerhøj på e-mail: emil.uggerhoj@pwc.com, tlf. 22 64 75 60 eller tandlægeansvarlige Paw Hjelmberg Laursen på e-mail: paw.hjelmberg.laursen@pwc.com, mobiltlf. 23 21 13 20.

Tandpasta med blegende effekt OpalescenceTM blegetandpastaer er en nem og effektiv måde til at opretholde et blændende, hvidt smil. De professionelle blegetandpastaer fjerner ikke blot overfladiske misfarvninger, men styrker også tanden med deres unikke indholdsstoffer. De er specifikt formulerede til at sikre et højt optag af fluorid, men er samtidig milde nok til daglig brug. De giver desuden en fremragende antimikrobiel aktivitet, der gør munden renere og sundere. Disse tandpastaer gør det nemt for dine patienter at vedligeholde resultaterne efter en blegebehandling. Sensitivitetsformlen har alle blegefordelene fra den originale formel, men omfatter kaliumnitrat, der hjælper mod sensitivitet. Begge tandpastaer fås i smagsvarianten Cool Mint. Kontakt: Ultradent, mail: infoEU@ultradent.com

12


ZENDIUM FORBEDRER DEN GINGIVALE SUNDHED VED AT BRINGE DET ORALE MIKROBIOM I BALANCE Zendium er anderledes. En fluoridtandpasta til dagligt brug, der indeholder naturlige enzymer og proteiner med dokumenterede kliniske fordele.

Mød årets S os på ympos i stand um,

9A

Klinisk undersøgelse dokumenterer, at Zendium fremmer et balanceret oralt mikrobiom1* I dette banebrydende mikrobiomstudie medførte tandbørstning med Zendium to gange daglig i 14 uger, at mikrobiomet fremstod mere sundt: • •

Signifikant flere bakterier, der er relateret til parodontal sundhed Signifikant færre bakterier, der er relateret til parodontal sygdom

83 % oplever forbedret gingival sundhed, når de bruger Zendium2** I et kontrolleret klinisk studie over tre måneder forbedrede Zendium den gingivale sundhedstilstand hos frivillige forsøgspersoner: •

Signifikant bedre end kontroltandpasta på alle de tre kliniske parametre, der blev registreret

En tværsnitsundersøgelse viser, at de, der bruger Zendium, har signifikant sundere gingiva3† En tværsnitsundersøgelse viste, at: •

Personer, der har brugt Zendium i lang tid (≥12 måneder), har signifikant sundere gingivale forhold end personer, der har brugt andre tandpastaer

Når du har patienter med gingivitis: Motiver, instruer i tandbørstning og approksimal rengøring og anbefal brug af Zendium. TRICLOSAN PARABENER NATRIUMLAURYLSULFAT

*Henviser til en undersøgelse af den relative forekomst af bakteriearter med kendt association til parodontal sundhed eller sygdom i tandplakkens mikrobiom efter tandbørstning med Zendium to gange daglig i 14 uger sammenlignet med situationen ved forsøgets start. **Henviser til resultaterne af en britisk undersøgelse fra 2017. I undersøgelsen indgik 229 personer, hvoraf 113 børstede tænder med Zendium, og den gingivale sundhedstilstand blev efter 13 uger bedømt med følgende indices: Modified Gingival Index (Lobene). Bleeding Index (Saxton, van Der Ouderaa), Plaque Index (Modified Quigley and Hein). † I en dansk undersøgelse fra 2017 blev 305 personer inddelt efter, hvilken tandpasta de havde brugt igennem længere tid (≥1 år). Zendium blev sammenlignet med andre fluoridtandpastaer. Den gingivale sundhedstilstand hos personerne blev bedømt med følgende indices: Modified Gingival Index (Lobene). Bleeding Index (Saxton, van Der Ouderaa), Plaque Index (Modified Quigley and Hein). 1. Adams SE et al. Nature Scientific Reports 2017; 7:43344. 2. West N et al. A toothpaste containing enzymes and proteins improves gingival health. Abstract presented at CED-IADR 2017. 3. Pedersen AL et al. Gingival health status in individuals using different types of toothpastes. Abstract presented at CED-IADR 2017.

EFFEKTIV NATURLIG BESKYTTELSE


--- TEMA ---

ne ved Hygiej gi kirur

Dental kirurgi:

Klinikassistentens rolle er afgørende Det er vigtigt, at klinikassistenter bliver klædt godt på til at assistere under dental-alveolær kirurgi, påpeger operationssygeplejerske. Og her kan god planlægning på klinikken være med til at gøre en forskel. Af: Marianne Nørup Foto: Adobe Stock

Klinikassistenter er erfarne i at assistere under såvel undersøgelser som tandbehandlinger. Men når tandlægen udfører dental kirurgi, bliver klinikassistenten pludselig til en slags operationssygeplejerske. Opgaven er stadig at assistere tandlægen bl.a. ved at række de rette instrumenter på det rette tidspunkt – og mentalt være en anelse foran, så forløbet glider så hurtigt og glat som muligt. Men når det gælder dentalalveolær kirurgi, er der særlige forhold og regler, man er nødt til at kende til. Specialviden er nødvendig Dento-alveolær kirurgi omfatter operative indgreb på tænder og kæber; blandt de hyppigste er fjernelse af visdomstænder samt implantatbehandlinger.

Under en operation er klinikassistentens rolle essentiel, bl.a. fordi hun er med til at sikre, at hygiejnekravene opfyldes, så der ikke opstår infektioner eller smitte. Kaja Torjusen er sygeplejerske på Specialkirurgisk Tandlægeklinik i Aabyhøj ved Aarhus og har arbejdet med tand- og kæbekirurgi i flere årtier, herunder på Tandlægeskolen i Aarhus og Aarhus Universitetshospital. Hun pointerer, at opgaven med at assistere tandlægen under dental kirurgi er yderst vigtig, og at den kræver forudgående specialviden. – Jeg vil anbefale, at klinikassistenterne sendes på kursus, før de assisterer under en operation. For selvom både tandlæger og klinikassistenter i deres daglige virke med patienterne er omhyggelige med hygiejnen, er der

14

faktorer, som skiller sig ud, når behandling bliver til operation, påpeger hun. Ikke alle tandlæger opererer Kaja Torjusen fortæller, at det ikke er alle praktiserende tandlæger, som vælger selv at operere. Ofte sendes patienterne videre til specialtandlæger som på den klinik, hvor hun selv arbejder. Mange klinikker foretager dog selv mindre indgreb som at indsætte simple implantater og fjerne visdomstænder. Og i de tilfælde er det vigtigt, at personalet er 100 % enige om og klar over, hvad der præcist skal ske i forbindelse med proceduren, siger hun. Klinikassistenterne skal fx vide, hvordan man laver en steril opdækning, og det vil ofte kræve, at de har fået et kursus i aseptik. Bl.a. derfor kan Kaja


--- TEMA ---

Der har været et stort behov for at nå hertil. De gamle klassifikationer stammer fra 1999 og er dermed 20 år gamle. Og der er jo sket meget inden for forskningen og teknologien siden da

Torjusen se en fordel i, at nogle klinikassistenter bliver specialiserede på området, og dermed kan samle og drage nytte af såvel viden som erfaring. – På den anden side må det ikke blive så sårbart, at der opstår problemer på klinikken, hvis vedkommende er syg eller på ferie, tilføjer hun. Før operationen Helt konkret foreslår Kaja Torjusen, at klinikken får udarbejdet nøjagtige planer for, hvad personalet skal lave hver dag. Så ingen bliver overraskede. Det kan fx betyde, at man påbegynder forberedelserne allerede dagen før en operation. – Hos os har vi lavet deciderede opskrifter, som vi følger. Fx hvordan instrument-kassetter og bakker skal pakkes. Vi har taget billeder af dem, så det er lettere at følge opskriften. – Hvis vi skal gøre klar til en operation af en visdomstand, kan opskriften lyde noget i retningen af: “Pak grundkassette og bakke, sørg for afdækning til bryst, ansigt og bord, husk boremaskine, grøn vandslange …” osv. Det kan næsten sammenlignes med serveringsbakken på et cafeteria, hvor vi samler bestik, tallerkner, salt og peber i forbindelse med et måltid, siger Kaja Torjusen. Under operationen Som noget helt afgørende skal klinikassistenterne som sagt kende til måden at arbejde aseptisk på. Hygiejnekravene er nemlig anderledes end for andre kliniske rutiner: Personalets handsker skal være sterile, og nogle typer af operationer kræver også sterile kitler, ligesom afdækningen er noget mere

omfattende end under ikke-kirurgiske behandlinger. – Man gør jo altid, hvad man synes er rigtigt, men i dette tilfælde er der nogle grundlæggende regler, som man er nødt til at lære og ikke kan tænke sig til, påpeger sygeplejersken. – Tingene kan se fuldstændig rene ud, uden de er sterile. Man skal vide, hvilken sfære såvel tandlægen som assistenterne kan være i som steril. Fx må jeg ikke røre på siden af lampen, fordi den ikke er steriliseret. Jeg må heller ikke tage en kuglepen fra bordet og derefter røre ved suget. Der er regler, som skal følges nøjagtigt, siger Kaja Torjusen. Hvis forskrifterne ikke følges, flytter man så at sige rundt på mikroorganismer, og det kan få konsekvenser: – Bakterier kan indtørre for senere at vågne op, hvis man ikke gør ordentligt rent og sørger for desinfektion. Hvis bakterierne finder vej til et operationssår, kan der opstå infektion i såret, eller sygdomme kan blive overført. Efter operationen Derfor er proceduren efter en operation også vigtig. Klinikassistenterne skal sørge for, at der bliver gjort grundigt rent efter hver patient. Der skal bruges godt med sæbevand og tilstrækkeligt med desinfektionsmidler. – Et godt råd er at sørge for, at det rum der opereres i er sparsomt indrettet. Hav kun de ting på stuen, der skal bruges. Hold skabene lukket og hav så få instrumenter fremme som muligt, lyder rådet fra den erfarne operationssygeplejerske.

KlinikLiv

15

november 2019

Gode råd fra operationssygeplejersken ∞S ørg for, at alt personale er oplært. ∞A lle skal have kendskab til de nationale infektionshygiejniske retningslinjer for tandklinikker, NIR. ∞U darbejd klare procedurer for klargøringen til de enkelte operationer, herunder konkrete opskrifter på eksempelvis pakning af kassetter. Tag evt. billeder af de færdige kassetter. ∞ F or at kunne assistere bedst muligt under en operation, skal klinikassistenten have kendskab til operationens forløb, herunder rækkefølgen af tandlægens procedurer samt de gældende krav til sterilzoner.

VIL DU VIDE MERE? På Konference 2019 for klinikassistenter holder Kaja Torjusen oplægget: ‘Rationel og professionel assistance til dento-alveolær kirurgi’ fredag den 1. november kl. 10.20.


Symposium mød os på stand 3

Din tryghed for en driftsikker arbejdsdag Søren Andersen

Tandlægebranchens stærke samarbejdspartner Dent Support er tandlægebranchens stærke samarbejdspartner inden for service og reparation, røntgen, klinikindretning og -ombygning og selvfølgelig salg af udstyr til din klinik. Vores ekspertise, erfaring og stærke kunderelationer er bygget op gennem 35 år. Og med dét afsæt holder vores team af 20 dedikerede medarbejdere tandlægeklinikker i hele Danmark kørende – hver eneste dag, året rundt.

Se det nyeste udstyr i vores showroom Du er altid velkommen til at besøge os i vores showroom. Her kan du se det nyeste inden for behandlingsenheder, lamper, kirurgi, røntgen, autoklaver og meget andet udstyr. Og naturligvis høre mere om vores serviceaftaler over en god kop kaffe.

Mød os på stand 3 på Symposium 2019 i Aalborg Se markedets bedste røntgenudstyr og få en snak med Stig og Søren. Begge har dybe rødder i røntgensektoren og mange års erfaring fra dentalbranchen. Vores røngtenteam kan tilbyde dig præcis den erfaring, ekspertise og service, du har brug for, når du skal vælge nyt røntgenudstyr, der skaber synergi i samspil med dit øvrige udstyr.

Ring 70 233 121 info@dentsupport.dk I dentsupport.dk

Stig Færch


Besøg os på stand 3 ... og bliv klogere på røntgenudstyr, software og support

Røngten fra KaVo – det sikre valg Fås også som OP 2D

KaVo OP 3D OP 3D-apparatet er det første apparat i ORTOPANTOMOGRAFserien, hvor det sædvanlige bly i røntgenhovedet er erstattet af et miljøvenligt alternativ, som effektivt stopper røntgenstrålingen. Forskellige energisparefunktioner reducerer det samlede energiforbrug. Intuitiv betjening – forbundet med fremtiden Funktionerne betjenes nemt og effektivt via PC forbundet til netværk. Kun patientposistionering skal udføres på apparatet.

Alle KaVo’s 3D-scannere kan anvendes med X-Guide

ORTHOselect™ feature optimerer workflowet Let valg af det ønskede område med ORTHO -select. Individuelt valg af tænder, en hel over- eller underkæbe samt kæbeled. Det optimale field of view indstilles automatisk på baggrund af dine valg og præferencer.

– 2D/3D apparat som kan opgraderes med Ceph – Markedets laveste stråledosis – Udstyret med KaVos nye Orthofocus-teknologi – Scanner 2D-billeder på kun 9 sekunder – Smartview til præcis volumenplacering – 4 billedopløsninger til 3D (lavdosis, standard, high-res, endo)

9 x ø14 cm – optagelse af hele maxillofacialområdet – – – – –

Visning af sinusområdet Kæbeledsanalyse Åndedrætsveje Fjernelse af visdomstænder Med endoopløsning for ekstrem høj opløsning og præcis markering af nerver og strukturer


--- TEMA ---

RODRESEKTION:

Hvordan sikres en god prognose? Tidligere var prognosen for rodresektion tvivlsom. Men i dag er prognosen betydeligt forbedret pga. bedre udstyr kombineret med nye teknikker og materialer.

Af: Carsten G. Johansen Foto: Specialtandlæge Søren Schou

Når en patient henvender sig med smerte svarende til en tidligere endodontisk behandlet tand, vil behandlingen ofte involvere ortograd revision eller kirurgisk retrograd revision. Som hovedregel er det stadig ortograd revision, der bliver foretrukket – hvis det altså er muligt, og prognosen bliver vurderet som god.

Men det betyder ikke, at muligheden for retrograd endodonti ikke skal overvejes. – Inden for de seneste 5-10 år er der blevet introduceret en række diagnostiske og behandlingsmæssige forbedringer, så prognosen for rodresektion er forbedret markant, siger Søren Schou, specialtandlæge i tand-, mund- og kæbekirurgi, dr.odont.

18

På symposiet i Aalborg den 1.-2. november gennemgår den tidligere formand for Dansk Selskab for Tand-, Mund- og Kæbekirurgi sammen med tandlæge Thomas Foldberg de fem vigtigste årsager til, at prognosen for kirurgisk retrograd revision er betydeligt forbedret.


--- TEMA ---

Fra scanning til fyldning

– Tidligere brugte vi ofte almindeligt kirurgisk standardudstyr til operationerne. Det vil sige et almindeligt rosenbor til den apikale kavitetspræparation og efterfølgende retrograd rodfyldning med amalgam eller et andet fyldningsmateriale, siger Søren Schou. Han understreger, at specialudstyr kombineret med forbedrede teknikker og materialer de senere år har øget chancen for et succesfuldt behandlingsresultat. Søren Schou peger på fem forhold, som har medført forbedret diagnostik og behandling med deraf forbedret prognose: CBCT scanning – CBCT-scanning er bestemt ikke en teknik, som man skal bruge rutinemæssigt. I udvalgte tilfælde er det imidlertid et særdeles nyttigt diagnostisk hjælpemiddel, som har forbedret vores muligheder for at lægge en detaljeret behandlingsplan, understreger Søren Schou. – I de fleste tilfælde kan der lægges en tilfredsstillende behandlingsplan baseret på intraorale røntgenbilleder. Men CBCT-scanning kan i særlige

1

tilfælde give værdifulde oplysninger om rodmorfologi, antallet af involverede rødder på tænder med flere rødder, udstrækningen af den patologiske proces i alle tre planer samt relationen til omkringliggende anatomiske strukturer. Det giver mulighed for at planlægge operationen meget præcist, siger Søren Schou. Optisk udstyr Hovedformålet med den kirurgiske retrograde revision er at foretage en tæt og permanent forsegling af tandens rodkanalsystem. I de senere år er vores viden om, hvordan det bliver sikret øget betydeligt. Et godt overblik over det apikale område er vigtigt. Derfor anvendes i stigende grad optisk udstyr i form af lupbrille med kraftigt lys, kikkertudstyr (endoskop) eller operationsmikroskop. – På klinikken anvender vi rutinemæssigt et endoskop. Andre anvender lupbrille og/eller operationsmikroskop. Det kommer lidt an på, hvad man er vant til at arbejde med. I en nyere systematisk oversigtsartikel blev det konklu-

2

I de fleste tilfælde kan der lægges en tilfredsstillende behandlingsplan baseret på intraorale røntgenbilleder

KlinikLiv

19

november 2019

deret, at alle tre metoder synes at øge succesraten efter kirurgisk retrograd revision, forklarer Søren Schou. – Der er altså ikke på nuværende tidspunkt bevis for, at en af disse metoder er bedre end de andre, blot at anvendelse af optisk udstyr med forstørrelse og kraftigt lys er vigtig for at opnå en god og forudsigelig prognose, anfører Søren Schou.


--- TEMA ---

Før behandlin 1-års kokontrol E ftEfter er behandling behandlin ntro l kontrol Før behandling behandling 1-års kontro FørFør behandling Efter behandling 1-års g behandling Efter 1-års g

Anvendelse af optisk udstyr med forstørrelse og kraftigt lys er vigtig for at opnå en god og forudsigelig prognose Ultralyd til apikal kavitetspræparation Den apikale præparation er et vigtigt element i forbindelse med den kirurgiske retrograde revision for at sikre en tæt aflukning af tandens rodkanalsystem. Det kan foretages på flere måder. Der kan foretages en skålformet præparation, hvor hele resektionsfladen afdækkes med Retroplast. Imidlertid er Retroplast ikke kommercielt tilgængeligt for øjeblikket. Søren Schou håber, at det bliver kommercielt tilgængeligt igen, for metoden fungerede tilfredsstillende. Den anden metode til apikal kavitetspræparation involverer en kasseformet præparation. Tidligere blev der benyttet et lille rosenbor, mens der i dag bliver anvendt ultralyd. – Der er en række fordele ved at anvende ultralyd til den apikale kavitetspræparation sammenlignet med et rosenbor. De væsentligste er, at der kan præpareres en dybere kavitet i roden parallelt med rodens akse, og desuden er ultralydsspidserne mindre, så der ikke er behov for at fjerne så meget knogle og tand som tidligere. Da ultralydsspidserne

3

som sagt er mindre end de tidligere anvendte rosenbor, er det i dag også muligt at foretage præparation sv.t. områder med et isthmus, siger Søren Schou.

Hæmostase I de senere år har der været øget opmærksomhed på, at sufficient hæmostase er vigtig for en god prognose efter rodresektion. På symposiet vil Søren Schou og Thomas Foldberg vise, hvordan de sikrer hæmostase ved anvendelse af lokalanalgesi, lokal applikation af adrenalin-opløsning og tyndt sug. Andre metoder vil også blive vist. – Teknikkerne er meget effektive og kan derfor sikre optimal hæmostase i forbindelse med behandlingerne, siger Søren Schou.

4

Fyldningsmateriale Fyldningsmaterialerne til den retrograde rodfyldning har også udviklet sig de seneste år. De er blevet mere vævsvenlige, ligesom deres forseglingsegenskaber er betydeligt forbedret. – Flere og flere anvender i dag MTA, forklarer Søren Schou. – Der forskes meget inden for dette område, og der bliver hele tiden introduceret nye materialer. MTA er ikke det letteste materiale at arbejde med. Jeg er sikker på, at der vil blive markedsført materialer i fremtiden, som er lettere at arbejde med, og som har de samme gode materialeegenskaber og videnskabelige dokumentation som MTA, tilføjer Søren Schou.

5

Symposiet og rådgivning af patienterne På Symposiet i Aalborg vil Søren Schou og Thomas Foldberg præsentere den

20

nyeste viden om kirurgisk retrograd revision med udgangspunkt i konkrete patienttilfælde. Der vil blive fokuseret på den kirurgiske teknik samt faktorer, som påvirker prognosen i positiv eller negativ retning. – Det er vores intention at opdatere deltagerne i årets symposium om faktorer i forbindelse med den kirurgiske teknik, som er vigtige at have fokus på for at få en god prognose, siger Søren Schou. – Det er også vores intention at opdatere alle om væsentlige aspekter vedrørende behandlingsplanlægningen, tilføjer han. Med andre ord: Hvornår er der indikation for ortograd revision? Hvornår er der indikation for kirurgisk retrograd revision? Hvornår er prognosen for videre behandling af tanden så dårlig, at ekstraktion bør foretrækkes? – Sessionen skal gerne sikre, at deltagerne på symposiet er opdateret om behandlingsmulighederne, så vi er bedre klædt på til at rådgive patienterne, slutter Søren Schou.

VIL DU VIDE MERE? Lørdag den 2. november kl. 9.00 starter dagens program med sessionen ‘Kirurgisk endodonti. Indikation og teknik’. Her vil Søren Schou og Thomas Foldberg uddybe pointerne fra denne artikel.


NYHED!

SmartLite®Pro

Mere end bare en hærdelampe

Smartlite Pro er en avanceret hærdelampe designet med udskiftelige lyslederspidser til henholdsvis diagnostik og hærdning. Den kliniske alsidighed gør SmartLite Pro til et af de mest anvendelige dentale instrumenter.

• Avancerede LED-dioder giver jævn lysdistribution og pålidelig hærdning. • 3600 roterbare lyslederspidser med lav højde giver bedste kliniske adgang. • Ladestation med to batterier og indbygget radiometer - altid klar til brug.

SmartLite Pro Introduktionskit indeholder: 1 x håndstykke 1 x hærdespids 1 x transilluminationsspids 2 x batterier og ladestation

Læs mere på: dentsplysirona.com/smartlitepro

©2019 Dentsply Sirona. All rights reserved.


--- FORSKNING ---

Medicinsk behandling kan ikke sættes på formel Af: Clara Edgar Jakobsen

Som led i et tandkirurgisk indgreb er det naturligt at tænke medicin ind både før, under og efter operationen. Den rette brug af medicin kan nemlig øge livskvaliteten og mindske risikoen for indlæggelse på sygehuset. Spørgsmålet er bare, hvornår man bør gøre hvad?

Illustration: Adobe Stock

Patienter oplever, at de kan gøre noget aktivt, og at man selv lidt er i kontrol

22


--- FORSKNING ---

En gang blev tænder ekstraheret uden nogen form for smertelindring. Måske lige bortset fra lidt brændevin. Hvem husker ikke historien om smeden fra Lønneberg, der trak dårlige tænder ud med sin store, frygtindgydende tang for halvtreds ører i timen? Meget er heldigvis sket siden. I dag har vi smertestillende piller og antibiotikum, der mindsker gener og risiko for infektion. De mange medicinske muligheder betyder også, at tandlæger nøje skal overveje, hvilken behandling der er den rette for at forbedre patientforløbet og mindske risikoen for postoperative komplikationer efter dento-alveolær kirurgi. Marie Kjærgaard Larsen er tandlæge i videreuddannelsesstilling i tand-, mundog kæbekirurgi og ph.d.-studerende ved Aalborg Universitetshospital. Hun har sin daglige gang på Kæbekirurgisk Afdeling, hvor hun bl.a. ser, hvilke komplikationer det kan give, når postoperativ behandling ikke er tilpasset den enkelte. Tag det fulde sygdomsbillede i betragtning Når man laver almindelig tandkirurgi på sunde og raske mennesker, er der ikke umiddelbart en indikation for infektion og derfor profylaktisk antibiotikum. Men for nogle patientgrupper er risikoen større. Det skyldes bl.a. deres generelle sygdomsbillede. Har man fx diabetes, vil det kunne øge risikoen for infektion, og derfor kan det være væsentligt at tænke penicillin eller lignende ind i det postoperative forløb. – Patienternes generelle helbred har stor betydning for de efterfølgende komplikationer, og det er vigtigt, at vi som tandlæger er bevidste om, at fx diabetespatienter har øget risiko for at udvikle infektion, siger Marie Kjærgaard Larsen. Så selvom der er god grund til at være forbeholden med at ordinere antibiotikum, kan der altså være god grund til at gøre det, når andre sygdomme og lidelser går ind og påvirker risikobarometret for, at en infektion kan opstå. Man skal ikke bare udskrive medicin som standard – hverken antibiotikum eller smertestillende. Men smerte er en subjektiv og individuel fornemmelse, og derfor ser Marie Kjærgaard Larsen en vigtig pointe i at lytte mere til den enkelte patient. Smerter er subjektive – Herhjemme behandler vi oftest postoperative smerter med Panodil og lignende, men nogle patienter kan have behov

Herhjemme behandler vi oftest postoperative smerter med Panodil og lignende, men nogle patienter kan have behov for kraftigere medicin efter et indgreb for kraftigere medicin efter et indgreb, siger hun. I modsætning til vores standarder, er det næsten kutyme at udskrive opioidpræparater i USA. Marie Kjærgaard Larsen forklarer, at det i høj grad skyldes frygten for, at smertelindringen ikke er tilstrækkelig, hvilket kan have konsekvenser for den enkelte tandlæge. Men de mange udskrivninger kan være problematiske, for de skaber en risiko for afhængighed. Marie Kjærgaard Larsen angiver dog, at der i enkelte tilfælde kan være behov for at anvende morfin eller lignende præparater til at smertedække. Men for at mindske risikoen for afhængighed anbefaler hun, at man udskriver mindre mængder ad gangen, og at man, hvis man er i tvivl, kan sende patienten forbi egen læge. Hvad virker – og hvad virker ikke? Men der er også andre – mere eller mindre effektfulde – metoder til at lindre smerter. En af dem er glykokortikosteroider, som nogle anvender, når en visdomstand skal fjernes. Der kan dog være tvivl om, hvor meget og hvordan det skal gives, og om det i det hele taget har en virkning. Det har Marie Kjærgaard Larsen været med til at undersøge i en oversigtsartikel. – Vi kunne ikke umiddelbart påvise den store effekt på de postoperative gener. Studierne som indgik i oversigtsartiklen var få og meget forskellige, og der er derfor behov for yderligere studier, som kan be- eller afkræfte om glykokortikosteroider har en effekt på de postoperative komplikationer efter fjernelse af visdomstænder. De er derfor ved at undersøge effekten af forskellige doser af glykokortikosteroider administreret i tyggemusklen. Lidt mere positivt ser det ud med kuldebehandlinger. Marie Kjærgaard Larsen er også ved at undersøge virknin-

KlinikLiv

23

november 2019

gen af denne type lindring. Hun har ligeledes undersøgt, hvad der foreligger i litteraturen og er i gang med et studie, som undersøger effekten. Umiddelbart tyder det på en gavnlig effekt. – Jeg tror, det handler om, at patienter oplever, at de kan gøre noget aktivt, og at man selv lidt er i kontrol over smerterne. Og så er det jo et lille tiltag, så der er ingen grund til ikke at anbefale det, siger hun. Slutteligt fremhæver Maria Kjærgaard Larsen brugen af lokalbedøvelse. Der er maksimaldoser for lokalbedøvelse, som naturligvis ikke må overskrides, men hun ser et potentiale i at bruge bedøvelsen til ikke bare at lindre under indgrebet, men også efterfølgende. – Der findes langtidsvirkende lokalbedøvelser, som virker i op til 10 timer, og det kan i nogle tilfælde være at foretrække over systemisk smertestillende medicin, siger hun.

VIL DU VIDE MERE? Marie Kjærgaard Larsen holder sessionen ‘Præ- og postmedicinering af raske patienter og valg af relevant lokalbedøvelse’ på Symposium 2019 fredag den 1. november kl. 14.00.


--- MELLEMRUM ---

Daglig emaljebeskyttelse Det er videnskabeligt dokumenteret, at Zendium fremmer et oralt mikrobiom i balance – så med Zendiums unikke enzym proteinformulering passer du mildt og effektivt på både tænder og slimhinder. Zendiums Emalje Protect er udviklet til at hjælpe med at modvirke syreskader. Denne variant indeholder casein og colostrum – der sammen med spytproteiner hjælper til med at modvirke syreskader. Indeholder desuden natriumfluorid, der styrker, beskytter og genopbygger tandemalje og gør den mere modstandsdygtig overfor caries. Mildt skummemiddel, der skåner både tandemalje og slimhinder samt et skånsomt slibemiddel. Natriumfluorid: 1450 ppmF. RDA 80.

Belysning skaber form Det handler om, at variation og kontrast i indretningen skabes, når belysningen i hvert rum er forskellig og med varierende lux. Lys, skygge og mørke understøtter stemninger med farver, stil og designudtryk, som man vil have i indretningen. Gallotti & Radice lampe anvendes fx her som stemningsskabende lyskilde i klinikkens lange gang. Ring og få en snak med Dekoform om din belysning og indretning. Kontakt: Dekoform, mail: anja@dekoform.dk, tlf. 22 40 18 40, www.dekoform.dk

Udenpå

Let kamera Eyespecial III er et digitalt kamera specielt designet til brug på dentalklinikker. Glem alt om ISO, tid og blænde. Eyespecial III er nærmest uhyggelig nemt og intuitivt at bruge. Vælg program – tryk halvt ned og kameraet stiller selv skarpt – tag fotoet. De otte indbyggede programmer dækker de forskellige typer af fotografi, som typisk udføres på klinikken. Når et program er valgt, skal du blot trykke halvt ned, så måler kameraet selv lys, afstand og stiller skarpt og du kan blot trykke af. De otte lyskilder sørger for ensartet belysning overalt. Uovertruffen dybdeskarphed opnås gennem den digitale teknologi i kameraet. Stor touchscreen gør det nemt at se detaljer og navigere rundt på dit billede. Den indbyggede computer kan desuden beskære dine billeder, så efterbehandling bliver stort set overflødigt. Ved køb af kamera får du undervisning på klinikken og en direkte telefon-hotline som en del af pakken. Prøv Eyespecial III på Zeniths stand på Symposium, hvor der også er en speciel kampagnepris.

Kontakt: Zenith Dental, www.zenith-dental.dk, mail: mail@zenith-dental.dklaegen.dk

24

Afslør biofilmen Biofilm discloser fra EMS viser både ny og ældre biofilm, så indfarvningen gør arten af biofilm tydeligere. Biofilm discloseren består af pre-indfarvede rondeller, som påføres: Den røde farve betyder ny biofilm. Den blå farve indikerer gammel biofilm. En beholder indeholder 250 stk. indfarvningsrondeller. Kontakt: W&H Nordic, WH.com


Hos Dekoform har vi udviklet en særlig tilgang til tandklinikkers indretning, hvor vi arbejder med at tilføje sanselige oplevelser for brugerne. Vi arbejder holistisk med funktion og sansernes betydning gennem musik, duft, farver og interiør. Vi har afsæt i brugerdrevne designmetoder og mere end 20 års erfaring med at skabe harmoniske og rolige indretningsløsninger, der virker angstdæmpende. Dekoform - indretning af tandklinikker, virksomhedsdomiciler og private hjem. Kontakt os for en uforpligtende snak.


--- PRODUKT ---

e Innovativ produkter

Fra hæmostase til hvidere smil Ultradent har eksisteret i over 40 år, og virksomheden laver den dag i dag mange forskellige produkter til tandlægepraksis. Fællesnævneren er kvalitet og innovation.

Af: Malene Tonnung Foto: Produkt fotos

Det begyndte alt sammen med en enkel idé, som Dr. Dan Fischer fik som ung tandlæge, da han netop havde afsluttet sit studie på Loma Linda University. Han ønskede at skabe et produkt, der kunne løse et problem, som alle tandlæger kendte til – at opnå en pålidelig, hurtig og dyb hæmostase. Produktet skulle ikke blot spare tandlæger tid og penge, det skulle også skabe bedre kvalitet og mere nøjagtige aftryk. Astringedent hæmostatiske midler blev da også en succes, og det var startskuddet til i indtil videre 41 års karriere med at udvikle innovative og avancerede dentalprodukter – ligesom produkterne førte til grundlæggelsen af Ultradent i marts 1978. Hvide smil giver større mental sundhed Siden da har Ultradent Products fortsat udviklingen og producerer fortsat holistiske dentalprodukter til tandbehandling med harmoniserede komponenter. Og der har været flere successer. Nogle af de bedste eksempler er Ultra-Etch ætsgel (1984), Ultrapak pochetråd (1984) eller Opalescence PF tandblegemiddel (1990). Med lanceringen af Opalescence tandblegesystem for næsten 30 år siden

blev Ultradent Products en af de førende inden for professionel tandblegning. Et kosmetisk område kan nogle mene, men ifølge Dan Fischer handler kosmetisk tandpleje også om mental sundhed. For i virkeligheden kan flere problemer med mental sundhed tilskrives problemer med oral sundhed. Tandsmerter, manglende tænder eller farven på tænderne kan alt sammen påvirke vores velvære og selvtillid. Hvis vi ikke har selvtillid til at smile, har det stor indvirkning på vores evne til at omgås og være sammen med andre – og dermed stor indflydelse på vores arbejdsog privatliv. Høj kvalitet – mindre behandling I dag tilbyder Ultradent Products en lang række forbrugsartikler, enheder og instrumenter til minimalinvasiv tandbehandling til kunder i mere end 120 lande. Ultradent Products mission er at forbedre niveauet for tandbehandling og at gøre de dentale procedurer mere forudsigelige og problemfri. Dan Fischer er stadig personligt involveret i udviklingen og sikringen af Ultradents kvalitetsstandarder – og det er fortsat idéen om minimal invasiv tandbehandling, der bidrager til forskningen og udviklingen af produkterne.

26

Uden for dentalfællesskabet donerer Ultradent Products materialer til humanitært arbejde lokalt, nationalt og internationalt. Desuden sponsorerer Ultradent Products en non profit-organisation, Diversity Foundation, som er et program, der fremmer mangfoldighed og multikulturel bevidsthed hos mennesker fra alle miljøer. Læs mere om Ultradent Products på Ultradentproductseu.blog eller på Facebook (søg på Ultradent Products Nordics).

Tandsmerter, manglende tænder eller farven på tænderne kan alt sammen påvirke vores velvære og selvtillid


--- PRODUKT ---

En af de nyeste produktinnovationer er Endo-Eze MTAFlow reparationscement, som blev lanceret i Europa i 2018. Takket være det ultra finkornede pulver (mindre end 10 μm) og det varemærkebeskyttede gelmateriale er MTAFlow-reparationscementen hurtigt og nemt at blande til en ensartet konsistens i den tykkelse, tandlægen ønsker.

Faktisk er MTAFlowreparationscement den eneste reparationscement med mineraltrioxid-aggregat, der er specifikt udviklet til en jævn og let udpresning gennem tips så små som 29 G NaviTipTM tippen. Desuden kan man opnå forskellig konsistens ved at variere forholdet mellem det fine pulver og den vandbaserede, varemærkebeskyttede gel – fra en tynd konsistens til en pastaagtig konsistens.

Ultradent Products, som har kontorer i hele verden, har sit hovedkvarter i South Jordan, Utah. Her bliver 95 % af alle solgte produkter udviklet og produceret.

10 Ultradent Product lancerede sin første model: VALO Corded i 2009. Den blev hurtigt anerkendt for sin kraftige, bredspektrede effekt, holdbare design og evnen til at nå et hvilket som helst område i munden. Med kontinuerlig forbedring in mente lancerede Ultradent Products VALO Cordless i 2011, den meget værdsatte VALO Grand Cordless sent i 2017 og efterfølgende VALO Grand Corded i 2019 – netop i tide til at kunne fejre produktfamiliens 10-års jubilæum.  Med sin 12 mm linse kan VALO Grand-hærdelampe dække en molar på 10-11 mm i kun én hærdecyklus. Et yderligere plus er endnu en strømknap for endnu nemmere betjening.

Den multi-prisvindende VALOhærdelampeserie fejrer 10-års jubilæum i år.

I 29 år har Opalescence være førende inden for professionel tandblegning.  I en verden, hvor æstetikken har større og større betydning, får professionel tandblegning en vigtig rolle og kan være et mindre indgribende, men effektivt, alternativ til facader, kroner og broer. Den omfattende Opalescence-produktserie har velegnede løsninger til enhver behandling både på klinikken og som hjemmeblegning. Her er det Opalescence Go, der har forfyldte skinner (6 % hydrogenperoxid) og Opalesence PF til tilpassede skinner (10 % eller 16 % carbamidperoxid) til kosmetisk hjemmeblegning.

Tandlægen Dan Fischer stiftede Ultradent Products i 1978.

KlinikLiv

27

november 2019


187 tandlæ

ge

r fik i alt ud beta fra Tandlæ lt 42,2 mill. dagpenge geTrygheds ordnin sygdom i g under 2018.

TandlægeTryghed – vi holder hånden under dig TandlægeTryghed hjælper dig med at sikre økonomisk tryghed ved sygdom og barsel samt en række uforudsete situationer.

Som medlem af Tandlægeforeningen kan vi bl.a. tilbyde dig: TandlægeTrygheds Dagpengeordning, der udbetaler dagpenge ved sygdom og barsel i op til 1 år, når klinikejer eller en ansat tandlæger er sygemeldt. Dagpengene udgør op til 38 % af den sygemeldtes omsætning.

Krisehjælp Alle tandlæger, som er medlem af Tandlægeforeningen – uanset om man er klinikejer, ansat i privat praksis eller offentlig tandpleje – har mulighed for Psykologhjælp via Erhvervspsykologisk Rådgivning og hjælp fra Halsnæs Alkoholambulatorium ved alkoholafhængighed.

Tandlægeforeningens obligatoriske erhvervsudygtighedsforsikring på 300.000 kr., der administreres i TandlægeTryghed. Udover grundmodulet er der mulighed for at tegne yderligere frivillige dækninger a 100.000 kr. op til ialt 1 mio. kr.

Gruppelivsforsikring – giver økonomisk tryghed ved dødsfald og visse kritiske sygdomme.

Erhvervsrådgivning, der består af forskellige tilbud indenfor coaching, rådgivning og sparring i samarbejde Erhvervspsykolog, Rådgivnings/ konsulentbistand, Erhvervskonsulent og Fagligt netværk.

TandlægeTrygheds rådgivning er gratis for medlemmer af Tandlægeforeningen.

Herudover tilbyder TandlægeTryghed en lang række forsikringer – både erhvervsforsikringer og privatforsikringer.

Du kan læse om alle vores tilbud på tandlaegetryghed.dk

TandlægeTryghed tilbyder: Dagpenge • S ygdom • B arsel • D ødsfaldsdækning Forsikringer • E rhvervsudygtigheds-

forsikring • G ruppelivsforsikring

med dækning ved kritisk sygdom og dødsfald Krisehjælp • P sykolog

eller misbrugsrådgiver

Erhvervsrådgivning • Erhvervspsykolog • Rådgivning/ konsulentbistand • Erhvervskonsulent • Fagligt netværk

3 ud af 4

læger får syge tand erhvervsg fra udbetalin gen dsforsikrin e h g ti g y ud g fa f a på grund t. invalidite

Du kan også kontakte os på tlf. 39 46 00 80 – tast 1, mandag-fredag kl. 10-14, torsdag kl. 10-16 eller skriv til web@tdlt.dk

28


Vi holder hånden under dig Krisehjælp

Dagpenge Erhvervsrådgivning

Gruppelivsforsikring

Vi kender tandlægernes behov Tlf: 39 46 00 80 · web@tdlt.dk · www.tdlt.dk · Facebook: @tandlaegetryghed

Vi støtter Tandsundhed uden Grænser

Erhvervsudygtighedsforsikring


Af: Carsten G. Johansen Foto: Peter Halskov

"Patientens tillid gør mig ydmyg" Nutidens tandpleje mødes med krav om smertefri behandling, høj kvalitet og ukomplicerede behandlingsforløb. Og dento-alveolær kirurgi er yderligere kompliceret af komplekse problemstillinger og medicinsk kompritterede patienter. Thomas Starch-Jensen har sammensat et fagligt program for Tandlægeforeningens årlige symposium, som sætter både tandlægens hverdag og patienterne i centrum. Når du læner dig tilbage i stolen, skal du hvile i bevidstheden om, at du får den bedste behandling. Også selvom tandlægen står klar med et større udvalg af spidse, skarpe og maskindrevne instrumenter. Det kræver tillid.

– Tandlægen skal være en autoritet, som patienterne kan stole på. Og for at fortjene den rolle skal tandlægen have respekt for både faget og for det menneske, hvis behandling de tager ansvaret for. Thomas Starch-Jensen var ikke meget for ideen om at blive fotograferet til KlinikLiv i en håndværker-opstilling,

30

som skulle vise, at han har 'kniven i værktøjsbæltet'. – Jeg forstår godt, det skulle være en sjov gimmick. Men jeg synes ikke, det passer med den rolle, jeg som behandler har over for patienten. For tandlæger møder i dag patienter, som stiller store krav og har forvent-


--- PORTRÆT ---

Nogle konferencer og kurser kan være meget teoretiske. Men det har vi ikke brug for på nuværende tidspunkt

ninger, men samtidig kan være mere komplekse. Og det har sat retningen for Thomas Starch-Jensens program ved Symposium 2019. En ny type patienter Tandlægen er stadig en autoritet, men nutidens patienter lader sig ikke blindt dirigere, blot fordi de ser en hvid kittel. – Patienten er i centrum og stiller større krav til behandlingen, den faglige ekspertise og kvaliteten. Der er ikke bare en forventning om, at du fagligt kan løse problemet. Det skal også være smertefrit og gå hurtigt. Samtidig skal behandlingen leve op til meget præcise hygiejneregler og Nationale Kliniske Retningslinjer, skitserer Thomas Starch-Jensen. Han sammenligner et kirurgisk indgreb på tandklinikken med en operation på almindeligt sygehus. – På sygehuset er der læger med hvert speciale; én er uddannet i medicin, en anden er pædiatriker, en tredje er anæstesilæge. Der er også en geriatriker og en radiograf. I tandklinikken har tandlægen alle rollerne på samme tid. Derfor er det klart, at vi skal følge godt med udviklingen og holde os opdateret. Og derfor har jeg forsøgt at lave et program, som rammer de praktiske, daglige udfordringer i klinikken.

En gammel type patient Typisk for disse år er det, at mange af patienterne er ældre. Det hænger sammen med den generelle befolkningssammensætning, og udviklingen vil fortsætte mange år frem i tiden. De ældre patienter lider af kroniske sygdomme, og de tager flere former for medicin. Men de har mange flere af deres egne tænder, end folk på deres alder havde for en generation siden. – Den hyppigste kirurgi, når det gælder denne gruppe, er ekstraktioner og kirurgisk endodonti, forklarer Thomas Starch-Jensen. – Men på grund af deres kroniske sygdomme og medicinering er der øget risiko for især dårlig heling, infektion eller blødning. Det kan være meget komplekse problemstillinger fx brugen af bisfosfonater ved behandling af osteoporose, som påvirker knoglestrukturen i kæbeknoglen med risiko for komplikationer ved et kirurgisk indgreb. Tandlægen skal altså have en meget bred viden om de mest almindelige, kroniske sygdomme og den medicin, som følger med. Med viden følger en mere sikker vurdering af, hvornår man er på sikker grund med sin behandling, og hvornår man skal bede om hjælp. – Selvfølgelig kan man ringe til en ven. Jeg bliver fx tit kontaktet af tandlæger, som har brug for rådgivning forud for en operation. Men du skal kunne vurdere, hvad du skal spørge om. Det giver det bedste svar, siger Thomas Starch-Jensen. Ros til danske tandlæger – med opdatering Henvendelser fra tandlæger ude i klinikkerne var en vigtig inspiration, da Thomas Starch-Jensen sammensatte programmet til Symposium. Han møder også mange tandlæger gennem sin undervisnings- og kursusaktivitet og som foredragsholder ved både internationale kongresser og nationale kurser. Disse input viser, at der er et stort behov for, at tandlægerne løbende opdaterer deres viden. – Danske tandlæger har et meget højt niveau. Det er der ingen tvivl om.

KlinikLiv

31

november 2019

Men det er også tydeligt, at vilkårene ændrer sig meget hurtigt i disse år, og det er den udvikling, som gør det nødvendigt at supplere sin viden om dento-alveolær kirurgi, forklarer Thomas Starch-Jensen. Professoren har lagt vægt på, at symposiets foredragsholdere er forankret i praksis – både privat og offentligt – ligesom han selv er.

Blå bog Thomas Starch-Jensen er klinisk professor, overtandlæge, specialtandlæge i tand-, mund- og kæbekirurgi ved Kæbekirurgisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital. I 2012 forsvarede han sin ph.d.-afhandling om genopbygning af kæbeknoglen. Thomas Starch-Jensen har publiceret talrige videnskabelige artikler og er en velkendt national og international foredragsholder. Ved siden sin aktivitet som underviser og kæbekirurg er Thomas Starch-Jensen aktiv i en række forskningsprojekter og vejleder for flere ph.d.-studerende.


--- PORTRÆT ---

– Nogle konferencer og kurser kan være meget teoretiske. Men det har vi ikke brug for på nuværende tidspunkt. Det er vigtigt, at symposiet har en klar forbindelse til hverdagen og mødet med patienterne ude i klinikken. Blødtvævskirurgi i topklasse Hvad ser Thomas Starch-Jensen så selv frem til på symposiet? Det skal han ikke tænke så længe over. – Vi har et meget spændende afsnit om blødtvævskirurgi, hvor vi har får besøg af Daniel Thoma fra Schweiz samt Peter Lindkvist. Det er virkelig nogle af de store kapaciteter på et område, hvor der er en del udvikling for tiden bl.a. med mikrokirurgi. – Kirurgi med tandkød er en meget speciel disciplin, hvor der er en temmelig stor risiko for en mislykket behandling. Men vi har nogle af de største eksperter til at fortælle om teknikkerne, og det er ikke bare spændende for en specialist for mig. Kurset vil også give nogle redskaber til almindelige tand-

Det er lidt af en kæphest for mig, at tandlægen skal være varsom med sit valg af radiologisk undersøgelse før dento-alveolær kirurgi læger, så de bedre kan vurdere, hvornår et godt resultat er forudsigeligt. I nogle tilfælde kan den kirurgisk erfarne tandlæge selv foretage operationen, men de fleste skal nok sendes videre, siger Thomas Starch-Jensen. Han peger også på kurset om brugen af røntgen eller CBCT-scanning, hvor Lars Bo Petersen vil klarlægge retningslinjerne for valg af radiologisk metode ved fjernelse af visdomstænder. – Det er lidt af en kæphest for mig, at tandlægen skal være varsom med sit valg af radiologisk undersøgelse før dento-alveolær kirurgi. Jeg håber, at

mange deltagere er på plads for at høre mere om den gode praksis på dette område. At vænne sig til det uvante Men det gennemgående tema på et symposium med overskriften ‘Dentoalveolær Kirurgi’ er altså de specielle patienter, der bliver mere og mere almindelige i klinikken; nemlig den voksende gruppe af ældre mennesker. Når det ualmindelige bliver almindeligt, kræver det en ny måde at planlægge og organisere sit arbejde på. Når tandlægerne og klinikassistenterne rejser hjem fra Aalborg den 2. november, er de klædt på til at finde den rigtige løsning på udfordringen i netop deres daglige praksis. – Et typisk tilfælde kunne være en ældre patient med diabetes og osteoporose, som tager blodfortyndende medicin, og som har en infektion ved en tand. Der kan opstå komplikationer som følge af både sygdommene og den medicin, der følger med. – Når du er usikker, vil jeg altid anbefale at kontakte specialister på hospitalet eller tandlægeskolen. Men jo mere viden, tandlægen har, jo lettere er det at afgøre, om du selv kan indlede behandling eller vælger at henvise videre. Det rimer med patientens forventning til dig: Du er en autoritet, men en autoritet, som man kan stille krav til, siger Thomas Starch-Jensen.

VIL DU VIDE MERE? Klinisk professor og overtandlæge Thomas Starch-Jensen er selv i centrum en enkelt gang på Symposium 2019 med sessionen 'Dento-alveolær kirurgi i hospitalsregi – hvad skal henvises?' Lørdag den 2. november kl. 14.40. 32


> Sparer tid - 2 kg gods på kun 30 min > Sparer tid - 2 kg gods på kun 30 min > Interaktiv display med tydelige menuer > Interaktiv display med tydelige menuer > Super lydsvag under brug – perfekt i > Super lydsvag under brug – perfekt i åben sterilisation åben>sterilisation Hurtig tørretid med patenteret Eco Dry+ > Hurtig tørretid med patenteret Eco Dry+ funktionen funktionen > Hurtigt program - kun 13 minutter > Hurtigt program - kun 13 minutter

NYLISA LISA NY

Bedre for miljøet, bedre for dig!

Bedre for miljøet, bedre for dig!

W&H Nordic AB, t: 64 41 41 42, info@whnordic.dk, wh.com

W&H Nordic AB, t: 64 41 41 42, info@whnordic.dk, wh.com

: whnordic

: whnordic


--- SYMPOSIUM 2019 ---

Pausetid er messetid ta

n d nr

Af: Malene Tonnung

2

.

S

Til Symposium 2019 kan du besøge forskellige messestande i pausen. Her vil nogle af branchens leverandører byde på nyheder, viden og gode tilbud – et udvalg har løftet sløret lidt for, hvad de har med.

Foto: Produkt fotos

Unident – stort sortiment af kvalitet Unident Danmark er hovedsageligt kendt for sine digitale og kirurgiske produkter, men firmaet er faktisk totalleverandør med mere end 15.000 varer og leveringsdygtige i alt fra vatruller til CBCT. I produktrækken finder man flere unikke produkter og varemærker, et bredt udvalg af forbrugsvarer samt et komplet sortiment af kvalitetsprodukter inden for endodonti og kirurgi. Unident har et Happy-loyalitetskunde-program, hvor kunden kan få et skræddersyet sortiment til en rentabel løsning med rabat på alt forbrug – fx til køb af en intraoral scanner eller CBCT. Installation og vedligeholdelse af mere end 7.500 behandlingsrum har givet Unident en erfaring inden for netop digital røntgen, som firmaet gerne deler gerne med kunderne.

Unident er 3Shape-leverandør samt forsyner mange danske klinikker og dentallaboratorier med TRIOS og lab 3d-scannere. Itero og Invisalign er en anden del af den digitale palet. Invisalign Go er en specialudviklet clear aligner til den almene tandlæge, som gør det nemt for tandlæger at udføre æstetisk tandregulering. I kvalitetssortimentet inden for kirurgiområdet finder man knogleerstatning fra Geistlich, piezo- og ultralydskirurgi fra Acteon Satelec, kirurgiinstrumenter fra Kohler og suturer fra Johnson & Johnson. Desuden har Unident et bredt sortiment af kirurgiske engangsprodukter fra bl.a. Mölnlycke. Se et udsnit af produkterne på Symposium 2019.

34


3

S

n d nr

ta

n d nr

5

.

ta

.

S

--- SYMPOSIUM 2019 ---

Dent Support – en driftsikker arbejdsdag Ved Dent Support finder du en samarbejdspartner inden for Service & Reparation, Røntgen, Klinikindretning & -ombygning – og selvfølgelig salg af udstyr til klinikker. 34 års erfaring fra dentalbranchen og 20 dedikerede medarbejdere er kernen i Dent Support. I Service og reparationer møder du forståelse for vigtigheden af, at dit udstyr til enhver tid fungerer optimalt. De dedikerede serviceteknikere har mange års erfaring fra dentalbranchen og ved, at visse typer udstyr ikke kan undværes. Derfor har Dent Support som en naturlig del af servicekonceptet en fleksibel låneordning. Så kan arbejdet fortsætte, mens udstyret repareres. Skal du bruge nyt traditionelt røntgenapparat til din unit, en ny digital løsning, software eller et avanceret panoramarøntgenanlæg – så har Dent Support en løsning. Søren Andersen og Stig Færch er de dedikerede røntgeneksperter, der guider. Bl.a. har Dent Support en lang og succesfuld erfaring med KaVo, som har udnævnt firmaet til certificeret forhandler. Hos Dent Support finder du desuden massiv erfaring med indretning af klinikker, fra afdækningen af behovet over indretningsforslag og indkøb til den afsluttende montage. Dent Support kan fungere både som sparringspartner og totalleverandør. Det er helt op til dig. I webshoppen finder du en lang række produkter til klinikkens daglige drift.

Philips – anbefalet tandpleje Hjælp dine patienter med at opleve Philips Sonicre-teknologien. Den mest anbefalede børstemetode, der giver effektiv og skånsom tandbørstning. De lange børstehår kombineret med sonisk teknologi, når dybere ind mellem tænderne og forbygger gingivitis. Philips Sonicare bidrager til sundt tandkød ved bare to ugers brug. Fjerner misfarvninger og er nem at bruge af alle. Philips AirFloss Ultra kan give forbedret ortodontisk pleje. De nyeste publicerede studier fra JCD påviser, at ved brug af AirFloss Ultra kan der opnåes betydelig forbedring af den gingivale sundhed hos patienter generelt, men især hos patienter med bøjle. JCD påviser desuden, at ved brugen af Philips Sonicare el-tandbørster opnår man sundere tandkød, da der ses bedre plakfjernelse, som derved reducerer gingival inflammation og blødning.

Hør mere om det hele på Symposium 2019 eller ring til en uforpligtende snak på tlf. 70 233 121, mail: info@dentsupport.dk, www.dentsupport.dk

Se og hør mere på Symposium 2019.

Kilde: The Journal of Clinical Dentistry® THE INTERNATIONAL JOURNAL OF ORAL CARE PRODUCT RESEARCH, www.JClinDent.com

KlinikLiv

35

november 2019


6

S

n d nr

ta

n d nr

7

.

ta

.

S

--- SYMPOSIUM 2019 ---

Colgate – fokus på hele mundens sundhed På symposiet kan du møde den nye Colgate Total, der er ny banebrydende teknologi med fokus på hele mundens sundhed. Den indeholder to zink-komponenter + arginin, som giver op til 24 timers effekt: • Reducerer plakdannelse • Beskytter emaljen • Forebygger caries • Giver friskere ånde • Gorebygger gingivitis • Forebygger tandstensdannelse • Beskytter mod følsomme tandhalse • Fjerner misfarvninger. Duraphat er en højfluorid behandling til patenter med øget cariesrisiko, fx:

NORDENTA – SYSTEM OG GRØN OMSTILLING

• Ældre patienter • Patienter i medicinsk behandling, der forårsager mundtørhed • Cancerpatienter • Patienter der lider af Sjøgrens Syndrom • Diabetes-patienter • Gigtramte patienter.

På Nordentas stand kan du bl.a. se den nyeste kirurgimaskine fra W&H, høre om sterile opdækningssæt til kirurgi og se den nye, spændende AMG antimikrobielle handske fra TopDent. Du kan også høre om Nordentas tiltag mod en grønnere, mere bæredygtig praksis og om effektivisering af dine indkøb med Nordenta Favoritkøb, som sætter dine ordrer i system. På Symposium kan du opleve Nordentas bud på digital røntgen samt få en demonstration af den nyeste scanner på markedet, Sirona PrimeScan, hvor du kan se de nye, forbedrede scans. På standen kan du også møde al dente, og få et rigtig godt tilbud på al dentes FMK-modul!

WHO og FDI betragter underernæring og dårlig oral sundhed som en stor udfordring, særlig i den ældre befolkning. Derfor har Colgate særligt fokus på caries hos de ældre patienter på standen. Kom og hør, hvordan du kan hjælpe dine ældre patienter til en bedre livskvalitet, og hvordan deres behov for oral pleje hænger sammen med den enkeltes plejebehov.

36


8

S

n d nr

ta

n d nr

9a

.

ta

.

S

--- SYMPOSIUM 2019 ---

UNILEVER – BEDRE MUNDSUNDHED MED ENZYMER Et nypubliceret dansk studie udført af Odontologisk Institut i København, konkluderer at brug af tandpasta med enzymer og proteiner over tid giver en signifikant effekt, dvs. mindre plak, mindre gingival inflammation og mindre gingival blødning. Undersøgelsen var et blindet tværsnitsstudie, hvor behandleren ikke var bekendt med deltagernes tandpastaforbrug. I studiet indgik en testgruppe på 161 personer, der havde børstet tænder med Zendium i mindst et år, og en kontrolgruppe på 144 personer, der det seneste år hverken havde brugt Zendium eller tandpastaer med triclosan eller zinkcitrat. De to grupper adskilte sig ikke med hensyn til køns- og aldersfordeling, almen sundhedstilstand, forbrug af tobak, alkohol og medicin, mundhygiejnerutiner eller tandplejebesøg. Ved den kliniske undersøgelse viste det sig, at personerne i testgruppen havde signifikant mindre plak, mindre gingival inflammation og mindre gingival blødning end kontrolgruppen.

Zenith Dental – specialiteter til særlige priser På Zeniths stand kan du se flere nyheder og supplere dit lager. Zenith Dental har valgt at medbringe flere spændende specialiteter: Indenfor kirurgi kan du for eksempel se og prøve de atraumatiske ekstraktionstænger Physics Forceps, som omfatter et allround sæt med fire tænger samt et sæt med to tænger specielt til molarer og visdomstænder samt et allround blødtvævskirurgi-anlæg til unik pris. Indenfor endodonti kan du af specialiteter bl.a. se en ny Gutta Cut og den verdenskendte endo- og kirurgiske håndinstrumenter af fjederstål med titanium fra Lascal Instruments samt reciprokerende file. Du kan også få demonstreret et kamera designet specielt til dental brug. Kameraet tåler vand og sprit og er nemt og intuitivt at anvende. I anledningen af symposiet er der tilbud på blandt W&H kirurgisk udstyr, turbiner og vinkelstykker, samt meget mere. På standen møder du også friske og erfarne medarbejdere fra Zenith Dental, som har deres specialer indenfor endodonti, kirurgi, klinisk fotografi m.v. De vil kunne give dig råd og information. Sidst, men ikke mindst, gå ikke glip af verdensnyheden: Omnichroma komposit (en universal kapsel, der dækker ALLE farver).

KlinikLiv

Har dette vakt din interesse? Så kig forbi Unilevers stand på Symposium 2019 og hør mere om Zendium.

OVERSIGT OVER STANDE TIL SYMPOSIUM 2019 Stand: 1: W&H Nordic 2: Unident 3: Dent Support 4: Dentsply 5: Philips og Thorning Dental Optik

37

november 2019

6: Nordenta 7: Colgate 8: Zenith 9a: Unilever 9b: Vest Jydsk Dental


--- MELLEMRUM ---

Få overblik over klinikkens nøgletal

Rumlige farver Farver skaber rum og stemning. Farver påvirker os forskelligt og medvirker til forskellige sindsstemninger og handlinger. Farvernes betydninger er også kulturelt betinget. Derfor handler indretning om at fastsætte den særlige farveskala til stedet og stedets funktion. Hos Dekoform tænker vi også på miljøet. Derfor forhandler vi den miljøvenlige og bæredygtige maling fra Little Greene, der har en helt særlig dybde i farverne. Hos Dekoform kan du få hjælp til at gennemgå dit projekt, så du kan få lige de særlige farver, der passer til projektet.

Hvordan arbejder du med nøgletal som timeomsætning, tomstol-procent, omsætning på nye patienter etc.? Som klinikejer er det essentielt at være ajour med virksomhedens daglige drift. Virksomhedens nøgletal giver den enkelte klinikejer et klart overblik over den økonomiske situation i forhold til en række konkrete områder, og disse nøgletal kan ses som et barometer over virksomhedens nuværende og fremtidige situation. Med PwC’s DentalBiz kan du helt konkret få et større overblik og en ny indsigt i din klinik, som resulterer i et bedre beslutningsgrundlag og forbedret indtjening. Er du interesseret i at høre mere? Så læs mere på www.pwc.dk/dentalbiz, eller:

Kontakt: Dekoform, mail: anja@dekoform.dk, tlf. 22 40 18 40, www.dekoform.dk

For en uforpligtende dialog kontakt: Brancheansvarlig Emil Uggerhøj på e-mail: emil.uggerhoj@pwc.com, tlf. 22 64 75 60 eller tandlægeansvarlige Paw Hjelmberg Laursen på e-mail: paw.hjelmberg.laursen@pwc.com, mobiltlf. 23 21 13 20.

Finish

Klar, parat, bleg!

Gør afslutningen lettere

Opalescence Go TM (6 % hydrogenperoxid) er en praktisk, klar-til-brug løsning med et forbedret skinnedesign, der giver en endnu mere individuel og komfortabel blegeoplevelse. Efter blot 10 minutter i munden bliver den nye UltraFit – skinne blødere, tilpasser sig tandrækken og giver en perfekt pasform, der er både overraskende komfortabel og effektiv. Og skinnens udstrækning fra kindtand-tilkindtand sikrer, at gelen kommer i kontakt med flere tænder posteriort. Opalescence Go tandblegegel indeholder PF (kaliumnitrat og fluor) til styrkelse af emaljen og reduktion af sensitivitet. Et vandindhold på 20 % forhindrer dehydrering og recidiv. Efter første behandling hos tandlægen kan Opalescence blegeskinner let og praktisk anvendes derhjemme (60-90 minutters brugstid). Opalescence Go fås i behagelige smagsvarianter i Mint og Melon.

Intensiv Swingle Ortho sæt er et effektivt og kalibreret IPR stripping med Ortho strips og Swingle vinkelstykket. Ortho-Strips er diamantcoatede på begge sider. De fås i forskellige kornstørrelser samt en strip til at åbne mellemrummet og strips til henholdsvis finishing og polering. Strips kan bøjes efter behov og skader ikke gingiva. Vinkelstykket har en "knap" bag på hovedet, som gør det muligt at låse instrumentet i ønsket position eller lade instrumentet arbejde 360 grader frit roterende.

Kontakt: Ultradent, infoEU@ultradent.com

Kontakt: W&H Nordic, WH.com

38


Prøv verdensnyheden som alle taler om: Omnichroma

7 millioner farvenuancer i én og samme universal kompositkapsel

OMNICHROMA er en universal radiopak én-farve komposit, som indeholder Smart Chromatic Technology. Dette betyder at den hærdende komposit tilpasser sig den omkringliggende tandstrukturs farve, således at kompositten går i ét med tandens farvenuancer (ægte kamæleoneffekt). Ved store klasse III og klasse IV restaureringer kan et tyndt lag OMNICHROMA BLOCKER påføres for at forhindre skygge-interferens og maskere kraftig misfarvning.

Ring for GRATIS prøver. Se mere om Omnichroma her:

Bestillingsinfo: Varenr. 47269 - GRATIS testkapsler samt en test tandblok Varenr. 47270 - Omnichroma Universal, 20 kapsler x 0,2 gram Varenr. 47271 - Omnichroma Blocker, 20 kapsler a 0,2 gram Varenr. 47272 - Omnichroma Universal, 1 sprøjte med 4 gram Varenr. 47273 - Omnichroma Blocker, 1 sprøjte med 4 gram Pris: Kapsler 675,-/æske. Sprøjte 565,-/stk. Producenten af Omnichroma er Tokuyama Dental fra Japan har i en årrække udviklet verdens førende kvalitets dentalmaterialer. Deres Estelite Quick er netop, for 10. år i træk, blevet kåret som årets bedste universalkomposit af Dental Advisor.

Mød Zenith Dentals team, på Symposium stand 8 og prøv Omnichroma. Forhandling i Danmark:

ZENITH DENTAL Aps

Byggebjerg 8 · DK-6534 Agerskov · Tlf. +45 7483 3404 · CVR nr. DK 20 27 92 81 Tlf: 7483 3404, e-mail: mail@zenith-dental.dk www.zenith-dental.dk · e-mail: mail@zenith-dental.dk www.zenith-dental.dk

til symposium 2xx.indd 1

27-09-2019 11:49:48


e De vigtig hjørnetænder

Snit, bor, lim og træk

Af: Clara Edgar Jakobsen Foto: Adobe Stock

Hjørnetænderne i overmunden har betydning for kæbens vækst og biddet. Derfor er det også vigtigt, at de vokser planmæssigt frem. Men nogle gange vokser tænderne skævt eller har svært ved at bryde frem, og så kræver det den rette hjælp at få dem på plads.

Det moderne menneskes hjørnetænder er ikke helt så kraftige, som de en gang var. De har nemlig mindet mere om dem, vi kender hos dyr, der skal kunne bide og flænse kød fra hinanden. Så stærke tænder, behøver vi ikke i dag, hvor vi kan skære maden ud i små bidder og nøjes med at tygge den. Men hjørnetænderne er stadig de kraftigste, vi har. Derfor har det også stor betydning og kan gøre stor skade, hvis de ikke bryder korrekt frem. Sven Erik Nørholt er professor og overtandlæge på Afdeling for Tand-, Mund- og Kæbekirurgi, Aarhus Universi-

40

tetshospital og har indgående kendskab til de konsekvenser, det kan have, hvis hjørnetænderne ikke arter sig. – Dannelsen af tænder stimulerer vækstzoner og knogledannelse i kæben, og her spiller hjørnetænderne, som er de stærkeste med den største rod, en vigtig rolle. Det er også de vigtigste tænder til at styre biddet, fordi man med et normalt tandsæt har hjørnetandsføring, som betyder, at det er dem, der styrer, hvordan tænderne går i hak, når man tygger, siger han. Men der kan være forskellige komplikationer, der hindrer den normale vækst


--- EFTERUDDANNELSE ---

og det normale bid, og det er vigtigt at have fokus på de potentielle udfordringer for at kunne sætte ind i tide og undgå vedvarende skade.   Det handler ikke kun om hjørnetanden Man skal reagere, hvis hjørnetænderne ikke ser ud til at være på vej frem i 10-12års alderen, som er det normale frembrydningstidpunkt. Det kan være nemmere at se, at noget er galt, hvis den ene tand er begyndt at vise sig, mens den anden stadig gemmer sig i gummen, så man har noget at sammenligne med.   Er begge tænder skjulte, vil man ofte kunne mærke tænderne på forsiden af kæben, hvis de selv er ved at bevæge sig på plads. Kan man ikke det, er det tid til røntgen. – Man kan starte med et todimensionelt billede for at se, hvor tanden ligger. I nogle tilfælde vil man dog skulle bruge tredimensionelle billeder for at kunne lave en ordentlig vurdering og planlægge, hvad der skal ske, forklarer Sven Erik Nørholt. De tredimensionelle billeder er et relativt nyt tiltag, som har givet mulighed for at se nærmere på de skader, det kan give, hvis hjørnetanden vokser skævt. Sven Erik Nørholt forklarer, at de kan se begyndende skader på andre tænder, som resultat af den forkertliggende hjørnetand, på op imod halvdelen af de 3d-scanninger, de laver. Som oftest vil man kunne undgå, at skaden bliver alvorlig ved at få hjørnetanden tilbage på rette kurs, og så følge problemet på nabotanden. Men nogle

Her spiller hjørnetænderne, som er de stærkeste med den største rod, en vigtig rolle. Det er også de vigtigste tænder til at styre biddet

KlinikLiv

41

november 2019

gange vil man være nødt til at sætte mere drastisk ind. – Det kan være nødvendigt at fjerne hjørnetanden helt, så den ikke laver yderligere skade. Så kan man erstatte den med et implantat, eller man kan bruge en bøjle til at rykke de bagerste tænder ind i tandrækken, siger Sven Erik Nørholt. Han forklarer, at man i dag kan få den fremrykkede tand til i høj grad at ligne den hjørnetand, der mangler, så der ikke er kosmetiske udfordringer med indgrebet. Vælger man den løsning, er man dog nødt til at have fokus på kæbens vækst, der jo som bekendt bliver stimuleret af tænderne. Det kan være nødvendigt at påvirke den på andre måder fx med en ganebøjle.  Hvordan baner man vej? Det er dog ikke altid nødvendigt at operere tanden væk. Nogle gange vil man kunne løse problemet ved at ekstrahere mælketanden, så hjørnetanden har fri passage til at komme frem. Er det ikke nok, skal der et kirurgisk indgreb til, men igen behøver det ikke indebære, at tanden skal fjernes helt. Vurderer man, som man gør i de fleste tilfælde, at det er muligt at få tanden på plads, er der grundlæggende fire skridt, man skal igennem for at få tanden derned, hvor den skal være. Men inden man kan gå i gang med de fire trin, kræver det selvfølgelig, at man har plads til at arbejde, og det betyder et farvel til mælketanden. Når det er sket, går indgrebet i gang. Her starter man med at lægge et snit i tandkødet


--- EFTERUDDANNELSE ---

Det kan tage op til et år at trække hjørnetanden på plads

Hjørnetænderne i overmunden har bety dning for kæbens vækst og biddet. Derfor er det vig tigt, at de vokser planmæs sigt frem.

for at finde den vildfarne tand. Den kan enten ligge ud mod læben eller ind mod gummen. Når den er fritlagt, er næste step at finde ud af, om der ligger knogle henover tanden. Gør der det, er det frem med boret for at få knoglen væk. Dernæst limer man en lås på tanden, som man hæfter til en bøjle, som over tid vil trække tanden på plads. – Man hæfter til togskinner, så man sikrer, at der er nok tænder til at stå imod, og trækket bliver nedad frem for, at de andre tænder bliver trukket op, siger Sven Erik Nørholt. Det er forskelligt, hvor lang tid processen tager, og det afhænger bl.a. af, hvordan tanden ligger. I nogle tilfælde vil den ligge på tværs eller meget skævt, mens den andre gange står lodret, og bare skal hjælpes frem. I særligt svære tilfælde kan tanden ligge helt oppe under næsen. – Det tager typisk nogle måneder, men det kan tage op til et år at trække hjørnetanden på plads, siger Sven Erik Nørholt.   Det rigtige værktøj Selvom vi mennesker ikke er helt så afhængige af vores hjørnetænder, som

vores tidlige forfædre var, er de stadig uhyre vigtige. Vigtige for kæben, biddet og andre tænders sundhed. Og i modsætning til vores forfædre, har vi kendskab og værktøjer til at undgå, at de stærke tænder får lov til at lave ravage. Men det kræver rettidig opmærksomhed og de rigtige remedier. Heldigvis bliver udstyret kun bedre og bedre og kendskabet til hjørnetænderne større og større – et eksempel på det er 3dscanningernes åbenbaring for de skader, der kan opstå på de omkringliggende tænder, hvis hjørnetanden er på afveje. Et andet eksempel er udviklingen af de låse, der skal hæfte tanden til bøjlen.   – Vi har tidligere brugt noget ret fugtfølsomt materiale, og det kunne være noget bøvl at få det til at sidde fast. Nu har vi materialer, som er meget nemmere at arbejde med, og det er vigtigt, for det er et område med fugt, og hvor det kan bløde. Sven Erik Nørholt nævner også, at han i dag har mulighed for at lime flere låse fast, så der kan komme træk i forskellige retninger, som nogle gange er det, der skal til for at få tanden derned, hvor den hører hjemme.

42

VIL DU VIDE MERE? På årets Symposium i Aalborg kommer professor og orthodontic specialist Adrian Becker og holder sessionen: ‘Diagnosis, treatment planning, surgical exposure and biomechanical resolution of impacted canines’ om netop de vigtige hjørnetænder og behandlingen af dem, når de er på afveje. Oplægget er planlagt til fredag den 1. november kl. 9.50.


ANNONCE

Da Jacobs overtog Colosseum i 2017, bestod kæden af to velrenommerede klinikker hhv. på Kongens Nytorv i København og i Herlev. I dag er der i alt 9 klinikker, og målsætningen er at åbne i alle større byer over hele Danmark i løbet af de kommende år.

Colosseum Tandlægerne

Hos Colosseum er man en del af noget større Med en gennemarbejdet og velovervejet model vokser Colosseum Tandlægerne nu i Danmark. Tilbud om et stærkt internationalt fagligt fællesskab og eget akademi til videreuddannelse øger interessen for kæden, der har et stærkt og fuldstændig unikt værdisæt med rødder hos ejeren – schweiziske Jacobs Holding AG FORRETNING OG VELGØRENHED Jacobs Holding er en familieejet schweizisk virksomhed grundlagt i 1994 af Klaus Jacobs. Virksomheden ejer bl.a. Barry Callebaut Group, der er verdens førende producent af bæredygtig kakao med mere end 9.000 ansatte. Barry Callebaut gør en aktiv indsats for at forbedre livsvilkårene for de ansatte kakaobønder. Jacobs Holding ejer desuden Cognita, en global kæde af privatskoler og har dannet Colosseum Dental Group for at udvikle en europæisk tandlægekæde af højeste kvalitet. Den eneste modtager af udbytte fra Jacobs Holding er den velgørende fond Jacobs Foundation. JACOBS FOUNDATION Den schweiziske Jacobs Foundation blev grundlagt i 1988 af Jacobs Holdings ejer – filantropen Klaus Jacobs. Jacobs Foundation er en af verdens største velgørende fonde og har til formål at sikre, at børn og unge i hele verden får de bedst mulige læringsvilkår. Siden etableringen har fonden investeret

mere end 5 milliarder kroner i forskning og uddannelse for børn. NORDENS STØRSTE KÆDE Colosseum Dental Group har siden 2017 etableret tandlægeklinikker over hele Europa og driver i dag mere end 300 klinikker i 8 europæiske lande. Med 200 klinikker i Norge, Sverige, Finland og Danmark er Colosseum Dental Group den førende tandlægekæde i Norden. Med åbningen af uddannelsescentret Colosseum Academy i Oslo tidligere i år, er der investeret stort i et styrket fagligt netværk for tandlægerne, hvor fokus på videndeling og erfaringsudveksling skal komme både medarbejdere og patienter til gode. DEL AF NOGET STØRRE Jacobs Foundations stærke værdier er et vigtigt fundament for Colosseum Tandlægerne i Danmark. Hos Colosseum er formålet ikke kun at levere tandpleje i højeste kvalitet, men også at give tilbage til de lokale samfund og enga-

“Hos Colosseum er man en del af noget større. Det handler også om at give videre. Her er fuld opbakning til frivilligt arbejde” Stine Martoft, tandlæge hos Colosseum Tandlægerne Østerport

gere sig i velgørenhedsarbejde for samfundets mest sårbare grupper. Flere tandlæger hos Colosseum udfører frivilligt humanitært arbejde bl.a. for Bisserne og Tandlæger uden Grænser. Colosseum har netop indgået et samarbejde med Tandlæger uden Grænser, og vil fremover bidrage med mandskab og materialer til NGO’ens missioner i verdens brændpunkter. Hos Tandlæger uden Grænser er børn og unges vilkår nemlig et bærende element – ligesom det er hos Colosseum og Jacobs Foundation. Er du interesseret i at høre mere om Colosseum Tandlægerne i Danmark? Kontakt Lars Buchardt på lars.buchardt@colosseumklinikken.dk


--- TEKNOLOGI ---

cbct eller røntgen?

Hvilket billede skal du bruge? Visdomstanden skal opereres ud, og tandlægen vil gerne forberede sit kirurgiske indgreb bedst muligt med et billede af tandens tilstand. Men hvilken optageteknik skal man vælge? Af: Carsten G. Johansen

Når pressefotografen ankommer på scenen, bliver der knipset løs til højre og venstre. Du gør måske det samme, når du er til bryllup, og parret viser sig i døren.

Foto: Lars Bo Petersen/Colosseumklinikken

I betragtning af den ekstra stråling er det en tendens, vi skal undgå at kopiere. I en travl hverdag kan den slags forsvinde lidt af syne Men situationen er en anden, når tandlægen har brug for et billede af den visdomstand, som skal fjernes. Her er princippet 'less is more' – både når det gælder antal fotos og det udstyr, du bruger.

– Vi har som tandlæger en pligt til at give patienten den bedste behandling. Operationen skal naturligvis være smerte- og fejlfri, og hertil er røntgenfoto et vigtigt redskab til at sikre den gode behandling. – Men vi er også forpligtet til at undgå unødig brug af stråling, ligesom der er gode grunde til at holde patientens udgifter nede. Så det er vigtigt at have nogle principper at styre efter, når indgrebet skal planlægges, forklarer Lars Bo Petersen, tandlæge og ph.d. med daglig base på Colosseumklinikken Kgs. Nytorv i København. Derfor har han sagt ja til at afholde en session på årets Symposium, hvor han kortlægger fordele og ulemper ved de forskellige teknikker. Og ender med at anbefale den mest low-tech løsning – mere herom senere. Strålende diagnose Det overordnede princip for røntgenoptagelse før en kirurgisk fjernelse handler om stråling kontra brugbar information, forklarer Lars Bo Petersen.

44

– Målet for enhver behandling er, at patienten skal udsættes for minimal strålepåvirkning. Og det betyder, at der nærmest aldrig er brug for den dyre CBCTscanner, når en visdomstand skal fjernes kirurgisk, slår Lars Bo Petersen fast. Forklaringen har han naturligvis også. Den er i to dele: Først er der risikoen for stråleskade. Selvom patienten kun udsættes for ganske små doser stråling, når der bliver fotograferet eller scannet, er der forskel på dosis ved en klassisk intraoral optagelse, et panoramarøntgen og CBCT. – Der er mere stråling ved panoramarøntgen end ved en intraoral optagelse og meget mere stråling ved CBCT. Risikoen for stråleskade hos et menneske er forskellig fra individ til individ, men jo yngre du er, når du udsættes for stråling, jo større er risikoen. Eftersom visdomstand-operation ofte foretages på unge mennesker, bør CBCT være undtagelsen i individuelt begrundede tilfælde, siger Lars Bo Petersen. Det andet forhold er risikoen for at forårsage en nerveskade i forbindelse med operation i underkæben.


--- TEKNOLOGI ---

– Det er korrekt, at CBCT-scanning giver et bedre billede af placeringen af nervus alveolaris inferior. Men overvældende meget forskning viser, at det ikke gør nogen forskel. Andelen af nerveskader er uændret, uanset om kirurgien er planlagt på baggrund af CBCT eller ej. Massivt overforbrug Selv om pris ikke skal være den overvejende faktor, når det gælder et alvorligt kirurgisk indgreb som fjernelse af en visdomstand, så understreger Lars Bo Petersen, at det har en betydning for patientens valg af behandling. – Hvis en behandling er for dyr, er der risiko for, at patienten fravælger den. Så udskyder patienten måske operation eller går til egen læge og beder om antibiotikum med risiko for, at infektionen breder sig og koster en tand mere.

Om stråleskader Der ikke er en kendt tærskelværdi for stråleskaders opståen. Dog stiger sandsynligheden for skade med stigende dosis. De karakteristiske skader er cancer og arvelige skader grundet DNAændringer. Latenstiden, dvs. tiden fra stråleudsættelse til canceren opstår, vil være fra få år til flere årtier. For børn er risikoen omkring tre gange så stor som for befolkningen som helhed. Børns celler er mere følsomme overfor røntgenstråler, derfor er det vigtigt kun at udsætte børn for røntgenstråler, når det vurderes, at det er den eneste mulighed for at opnå en sikker diagnose. www.sundhed.dk

Jeg ville være ked af, hvis jeg havde en andel i sådan et forløb, siger han. Samtidig ønsker han at advare imod en 'blind' indførelse af en ny metode – bare fordi den findes. – Det er en kendt tendens, når der kommer ny teknologi, at den bliver implementeret uigennemtænkt mange steder – uanset om der er indikation. Vi kan se fra USA, hvor sundhedssystemet er anderledes, at der i de senere år har været et massivt overforbrug af eksempelvis CBCT-scanninger og anden røntgendiagnostik. – Men i betragtning af den ekstra stråling er det en tendens, vi skal undgå at kopiere. I en travl hverdag kan den slags forsvinde lidt af syne. Min rolle på symposiet er at minde tandlægerne om denne viden, som de naturligvis allerede har, siger han. Intraoral optagelse tilstrækkeligt Tilbage til anbefalingen. I sit oplæg  på symposiet vil Lars Bo Petersen  argumentere for, at tandlægen starter med en simpel intraoral optagelse som forberedelse af en operation. – Jeg er selvfølgelig en rimelig erfaren kirurg, men jeg mener, at en almindelig intraoral optagelse er tilstrækkelig ved mere end halvdelen af operationerne. Måske endnu flere gange. Eftersom panoramarøntgen udsætter patienten for mere stråling, er det min anbefaling, at tandlægen altid starter med et almindeligt røntgenbillede, siger han. I de tilfælde, hvor den simple optagelse ikke virker, kan tandlægen gå videre til panoramarøntgen.

KlinikLiv

45

november 2019

– På den måde sikrer vi patienten den lavest mulige omkostning og den laveste stråledosis, og det skal vi være tilfredse med, siger Lars Bo Petersen. Eksempler fra praksis Fjernelse af visdomstænder foregår hver uge på alle tandklinikker, så selve indgrebet er velkendt for både tandlæger og deres klinikassistenter. Det samme er anbefalingen om at skåne patienter maksimalt fra stråling. – Jeg tror, det er naturligt at miste nogle ting af syne i hverdagen. En rutine bliver afløst af en anden rutine, og derefter vænner man sig bare til at gøre det sådan. – På symposiet medbringer jeg eksempler fra praksis. Jeg har også forskning, statistik og grafer, og tilsammen vil det vise, hvor let det er at komme til at overbehandle. Forhåbentlig vil det også støtte deltagerne i at tænke over praksis ude i deres egen klinik, siger Lars Bo Petersen.

VIL DU VIDE MERE? Fredag den 1. november kl. 11.20 holder Lars Bo Petersen sessionen: ‘Radiologisk diagnostik før kirurgisk fjernelse af visdomstænder’.


--- MELLEMRUM ---

Passer du på din krop? Dufte virker afstressende

Med bare to minutters let træning om dagen kan man styrke sin krop, så den bedre kan udholde de ofte ret udfordrende belastninger, den udsættes for på en tandklinik. I tandlægen.dk får alle medarbejdere mulighed for at styrke kroppen i arbejdstiden, så de får færre smerter i nakke, skuldre og ryg. Derfor har alle klinikker fået en træningsvæg med simple øvelser og træningselastikker, samt et kursus til klinikkernes udvalgte træningsambassadører. Træningen er både god for krop og sind, og den styrker fællesskabet, når kollegaer mødes med et smil ved træningsvæggen.

Med NEOM-dufte kan du tilbyde dine patienter en beroligende og afstressende atmosfære på klinikken. NEOM er 100 % naturlige duftstoffer blandet med 24 af de reneste essentielle olier – lavendel, brasiliansk palisander og jasmin. De lugter ikke kun vidunderligt, det har også en dybt beroligende virkning og fungerer, når du har mest brug for det. Bestil på https://dekoform.dk/shop-online.

Følg tandlægen.dk på LinkedIn

Kontakt: Dekoform, mail: anja@dekoform.dk, tlf. 22 40 18 40, www.dekoform.dk

Opfylder dine handsker NIR?

Levende miljø

NIR anbefaler en AQL-værdi under 1,5*. De fleste handsker, som bruges i Danmark, har en AQL-værdi på 1,5, hvilket er lige over det anbefalede niveau. Safari-handsker har en AQL-værdi på 1,0. Safari handsker findes både i nitril og i latex, er naturligvis pudderfri og i en topkvalitet med særdeles god fingerføling. Vælg mellem hele fem forskellige farver for nitril-handskerne: Hvid, lilla, blå, grøn og pink. Handsker er en stor post på budgettet, så derfor er det et ekstra plus, at Safari-handsker er et særdeles godt økonomisk valg. Der er kampagnepris på Symposium 2019 på kun 39,-/æske. Normalpris 69,-/æske. *NIR for tandklinikker CEI 2. udgave 2019, afsnit 14.5.1. vedrørende anbefalinger for handsker: “… have gode barriereegenskaber over for mikroorganismer (acceptable quality level, AQL<1,5)” Kontakt: Zenith Dental, www.zenith-dental.dk, mail: mail@zenith-dental.dk

Passer på nabotanden Intensiv Swingle Proxoshape er et EVAlignende system til approksimal fjernelse af overskudsplast samt polering uden at skade nabotanden. File og diamanter i superhøj kvalitet. Vinkelstykket har en "knap" bag på hovedet, som gør det muligt at låse instrumentet i ønsket position eller lade instrumentet arbejde 360 grader frit roterende. Vinkelstykket passer til andre lignende systemer. Kontakt: W&H Nordic, WH.com

46--- KLINIKKEN ---

Giver din indretning patienterne tandlægeskræk? Spørgsmålet er sat på spidsen, men det er ikke helt urelevant at spørge om. For indretningen af tandklinikken kan gøre en stor forskel på, om dine patienter føler sig trygge og afslappede eller nervøse og urolige. En stemning, der allerede bliver slået an, når man træder ind ad døren på klinikken.

Af: Malene Tonnung Foto: Alex Tran

Når man sidder der i venteværelset og måske har smerter og skal fordrive ventetiden, er det ikke altid, at det nyeste sladder i ugebladene kan distrahere nok. Især ikke, hvis man også kan høre maskineriet, der suser, knurrer og skramler lidt, mens lugten af eugenol og desinficerende midler fylder næseborerne. Pludselig kommer man i tanke om alt det, der kan være galt. Og at det også kan gøre ondt. Eller det kan blive blodigt – og koste mange penge. Det hviner fra maskineriet inde ved tandlægestolen, og nakkehårene rejser sig. Tandlægeskræk er ikke altid noget, tandlægen er direkte skyld i. Og faktisk kan skrækken både intensiveres eller dæmpes længe inden, patienten kommer i stolen. Indretningen har nemlig stor betydning for den stemning, vi sættes i, og derfor har vi taget en snak med Anja Holdt Lange, der til dagligt arbejder med at indrette bl.a. tandklinikker. Det vil sige – hun starter med at blive ganske stille, da vi spørger, hvad tandlæger er gode til, når det kommer til indretning. – Det er jo ikke der, tandlæger har deres spidskompetence … – Til gengæld er de rigtig gode til at have patienten i fokus også med hensyn til tandlægeskræk. De er gode til at snakke patienterne lidt ned, men det er sjældent rammerne på klinikken, der dæmper tandlægeskræk, siger Anja Holdt Lange.

Jeg benytter mig af den viden, vi har om, hvad der virker beroligende i vores omgivelser

48

Hygiejne og ugeblade Når hun kommer ud på klinikkerne, er der et par træk, der typisk går igen: Det skal være praktisk, stolene og gulvene skal være lige til at tørre af, og så skal der ligge ugeblade. – Tandlæger er rigtigt dygtige lige til deres felt. De er gode til hygiejne, og så er de faktisk gode til at tænke på, at der gerne må være lidt underholdning. Derudover er der sjældent tænkt særligt dybere over indretningen, hvilket Anja Holdt Lange faktisk synes, kan ridse lidt i den dygtighed og faglighed,


Kvinden bag Dekoform Så kan man sidde der og vente på, om man skal have en god eller dårlig dom

Anja Holdt Lange har en baggrund som dekoratør, visual merchandiser og indretningsdesigner. Kombineret med en stor passion og viden om arkitektur, rumligt design, kunst, tekstiler, form og farver finder hun tidløse og raffinerede designløsninger til de forskellige opgaver. Udover indretning tilbyder Dekoform også foredrag om indretningskonceptet, teoretisk baggrund for konceptet, sansernes/ farvernes betydning og erfaringer med indretning af tandlægeklinikker.

KlinikLiv

49

november 2019


--- KLINIKKEN ---

ser eller fylde op med potteplanter. Påvirkningen af vores sanser handler udelukkende om at berolige eller skabe rum, der fungerer. På et tidspunkt bad en tandlæge fx om, at Anja Holdt Lange undlod at skabe kroge, fordi patienterne havde en tendens til at gemme sig i krogene. – Generelt er vi ikke gode til at huske at påvirke vores sanser, så der falder en vis form for ro over patienten i venteværelset. Det halter også gevaldigt på lægeklinikker, hvor man ofte ser ti stole, som børnene kan lege imellem under et lysstofrør. Så kan man sidde der og vente på, om man skal have en god eller dårlig dom. Selv har Anja Holdt Lange oplevet at møde patienter, der udtrykker stor tilfredshed med indretning af klinikker, der dæmper tandlægeskrækken. Som selv har oplevet den ro, der opstår, når man som tandlæger selvfølgelig gerne vil give indtryk af. Men hvad er så “god stil” at have med i overvejelserne, når en klinik skal indrettes? – Jeg bruger flere ting fx musik, dufte og organiske former, der er bløde for øjet. Jeg benytter mig af den viden, vi har om, hvad der virker beroligende i vores omgivelser. Anja Holdt Lange benytter også sin viden til at indrette institutioner for både børn og voksne, hvor man fx arbejder med begrænse udadreagerende adfærd som at smide rundt med tingene eller i det hele taget blive ophidset og opfarende.

Til gengæld kan man holde lidt længere på sine patienter, hvis de ikke er bange for at komme på klinikken

Det handler om sanser – ikke potteplanter Til gengæld handler indretning af klinikker ikke om at skabe hjemlige omgivel-

bliver mødt af rare dufte og behagelige lyde i venteværelset. – Det betyder meget for dem, at det er behageligt at komme der. Og det er patienterne, jeg indretter klinikkerne for, ikke tandlægen. Til gengæld kan man holde lidt længere på sine patienter, hvis de ikke er bange for at komme på klinikken. Og personligt mener jeg, at hvis du kan fordrive en angst, så er det værd at arbejde med.

50


Vil du have tid til mere? Vi vil gerne tilbyde dig som klinikejer et gratis og uforpligtende sparringsmøde. Vi har udviklet et koncept til tandlægeklinikker, hvor vi kan hjælpe med at løse de daglige administrative opgaver, så du kan bruge din tid på det, som skaber værdi for dig og klinikken.

Hvad kan PwC hjælpe din klinik med?

Generationsskifte

Start af egen praksis

Økonomisk overblik

Indsigt i klinikkens skjulte data

Klinikejer Årsregnskab og skat

Outsourcing af bogholderi, løn, HR og jura Køb og salg af klinik

Kontakt

Aalborg/Aarhus - Steffen Damsgaard Sørensen, E: steffen.damsgaard.sorensen@pwc.com Holstebro/Herning - Yvonne Dalsgaard Bager, E: yvonne.bager@pwc.com Trekantområdet - Paw Hjelmberg Laursen, E: paw.hjelmberg.laursen@pwc.com Ringsted - Lars Vagner Hansen, E: lars.vagner.hansen@pwc.com København - Allan Kamp, E: allan.kamp.jensen@pwc.com Hillerød - Nurettin Korkmaz, E: nurettin.korkmaz@pwc.com Brancheansvarlig - Emil Uggerhøj, E: emil.uggerhoj@pwc.com

Succes skaber vi sammen ...


--- EFTERUDDANNELSE ---

VIL DU VIDE MERE? Fredag den 1. november 2019 kl. 11.40 holder Malene Hallund sessionen: ‘Indikation og teknik for kirurgisk fjernelse af visdomstænder’.

Hvordan vurderer man en vanskelig visdomstand? Hos nogle vokser visdomstænderne problemfrit frem, mens de hos andre kan skabe problemer. Derfor er det vigtigt at have fokus på kæbens bagerste tænder og vide, hvordan man vurderer tandens tilstand, og hvornår man skal sætte kirurgisk ind. Af: Clara Edgar Jakobsen Foto: Privat

Mange steder i verden er det næsten kutyme at fjerne alle visdomstænder. Sådan forholder det sig dog ikke indenfor dansk tandpleje, hvor der skal være en væsentlig årsag til at fjerne tanden – og den vurdering skal vejes op imod de potentielle risici ved et kirurgisk indgreb. Malene Hallund er specialtandlæge og afdelingslæge og forklarer, at man skal vurdere både indikation og risici, inden man tilbyder et operativt indgreb. – En naturlig følge af at fjerne en visdomstand er ømhed eller smerte, nedsat gabeevne og hævelse. Der er også en risiko for infektion, og ved fjernelse af tanden i underkæben er der en risiko for sensibilitetsforstyrrelser, forklarer hun. Hævelsen og smerten aftager, mens sensibilitetsforstyrrelser kan være både midlertidige og permanente. Man kan

dog mindske risikoen betragteligt ved at lave tilstrækkeligt med forarbejde. Pas på nerverne Man kan danne sig et fuldt overblik over området ved at have de relevante radiologiske optagelser, som her vil sige ortopan røntgen og måske supplerende CBCTscanning for at vurdere tandens præcise placering og relation til fx nerven. Ud fra det relevante røntgenmateriale er det muligt at lægge en plan for, hvorvidt tanden skal fjernes, eller om den bedste løsning måske er en delvis fjernelse – koronektomi. Når sidstnævnte kan være at foretrække, skyldes det, at man ved at fjerne kronen, men efterlade roden, kan undgå at operere tæt ved nerven, som kan være forbundet med en øget risiko for sensibilitetsforstyrrelser.

52


--- EFTERUDDANNELSE ---

klarer Malene Hallund. Med de hjælpemidler i form af røntgen og scanning, der er til rådighed i dag, er det muligt at forudse alle skridt og dermed også forkorte operationstiden og mindske risikoen for komplikationer.

Der skal væsentlige indikatiorer for at fjerne tænder.

– Koronektomien betyder ikke nødvendigvis, at man kan undgå gener. Det er vigtigt, at man følger patienten løbende til kontrol, og at man holder øje med vandring af rodkomplekset. I sådanne tilfælde kan man på sigt blive nødt til at fjerne resten af tanden – dog med en mindre risiko for nerveskade, forklarer Malene Hallund. Hvis ikke der er en intim relation mellem tand og nerve, som udgør en risiko for forstyrrelser, er det kirurgiske greb et andet. Manglende plads kan give udfordringer Når man i første omgang bør overveje at fjerne en visdomstand, kan det blandt andet skyldes aktuel sygdom i tanden eller øget risiko herfor på sigt. – Vi skal have væsentlige indikationer for at fjerne. Det kan fx være et større hul, uhensigtsmæssig position, relation til nabotanden, infektion eller risiko for sygdom i kæben eller nabotanden, siger Malene Hallund. En af årsagerne til, at der særligt omkring visdomstænderne kan opstå problemer, er manglende plads. Malene Hallund forklarer, at vi grundlæggende alle har de samme 32 tænder, som gerne vil frem, men at kæbens størrelse kan vise sig som en hindring. Derfor kan de bagerste tænder have svært ved at bane sig vej, og så kan der opstå pladsproblemer og sygdom. Når der er sygdomstegn, er første skridt altid at undersøge patienten samt tage et røntgenbillede for at stille en korrekt diagnose. Herefter vurderes sværhedsgraden af tandfjernelsen, og først derefter kan man vurdere den rette behandling. Inden selve operationen udføres, er det vigtigt, at tandlægen skaber sig et sufficient overblik over tandens placering, vinkling og dybdeplacering samt omkringliggende strukturer. Først når

disse forhold er afdækket, kan man trække i handskerne. Undgå overraskelser Ved selve indgrebet er det vigtigt at give sig selv ordentlige arbejdsbetingelser. – Man skal starte med en god oplukning til tanden, så man har et godt overblik. Herefter fritlægges tanden, så man kan mobilisere eller dele den afhængigt af, hvilken teknik der er mest optimal i det pågældende tilfælde. Som hovedregel gælder det om at fjerne mindst muligt knogle – tanden er kirurgens, knoglen er patientens, forklarer Malene Hallund med et smil. Fordi man allerede inden operationen har et fuldt billede af operationsområdet og tanden, bør der ikke opstå overraskelser, mens patienten ligger i stolen, for-

Som hovedregel gælder det om at fjerne mindst muligt knogle – tanden er kirurgens, knoglen er patientens

KlinikLiv

53

november 2019

Muligt at overse en syg tand Nogle sygdomstegn kan være nemmere at identificere – akut infektion eller større hul – mens andre tilstande, som cyster, opstår i det skjulte. Typisk vil man have et godt overblik over tændernes lejring og risiko for sygdomsudvikling, hvis man tager en stor ortopan røntgen, når en person overgår fra skoletandplejen. Her vil man nemlig kunne se, hvis tanden ligger forkert, eller ser ud til at kunne komme i karambolage med andre tænder. Den eneste måde at sikre, at man handler i tide, er ved at tage de korrekte billeder og følge op på disse, forklarer Malene Hallund. – Vi laver ikke rutinemæssige kontroller af voksne patienters visdomstænder, så ofte er det kun, når vi tager et større røntgen, at vi opdager patologiske forandringer, siger hun. Det er nemlig ikke altid, at en syg visdomstand betyder synlige symptomer. Man oplever ofte, at tanden er blevet forskubbet i kæben, eller at der er opstået omkringliggende cyster, uden at patienten har haft ondt. Sådanne situationer kan betyde et større operativt indgreb, hvor både cyster og tand skal fjernes. Tal med patienten Det er altså vigtigt at have opmærksomhed på visdomstænderne, fordi der ikke er plads til dem i kæberækken. Og selvom det ikke er standardprocedure at fjerne alle visdomstænder, er det vigtigt at have relevant røntgen, så sygdomsforandringer kan opdages i tide. Indikation og sværhedsgrad for den aktuelle visdomsfjernelse fastlægges efter undersøgelse af patienten og vurdering af røntgenmaterialet. Først derefter kan behandlingsplanen lægges og risikoen for postoperative komplikationer vurderes, så man kan beslutte, om indgrebet ligger inden for tandlægens kompetencer, eller om der skal henvises til en specialtandlæge. Når alt det er på plads, er sidste vigtige skridt at sørge for at informere patienten ordentligt om hele forløbet – både selve årsagen til fjernelse, men også om selve indgrebet og det postoperative. – Hvis både patienten og tandlægen er klædt ordentligt på til indgrebet, er det som ofte ingen sag at få fjernet en visdomstand, fastslår Malene Hallund.


Vil du være kl Ser du dig selv som klinikleder i fremtiden og arbejder du i dag på en klinik, hvor et generationsskifte ikke er i sigte, så betyder det ikke, at du ikke kan gå ledelsesvejen i din udvikling og karriere.

Vi har udviklet vores egen lederuddannelse

Du bliver en del af vores ledernetværk for kommende klinikledere, hvor I kan sparre og dele erfaringer med hinanden på tværs af klinikkerne. Tandlæge Jens Tang klinikleder i tandlægen.dk Bagsværd

Tandlægen.dk’s hovedkontor vil desuden supportere dig som ny leder i forhold til personale, drift, markedsføring m.m.


?

inikleder?

Fordi fællesskab, faglighed og fremtiden betyder alt

Udlev dine ambitioner om at være klinikleder uden selv at skulle opbygge eller selvstændigt købe egen klinik.

Læs mere på tandlaegen.dk/blivklinikleder og følg os på LinkedIn, så du får mere indblik i dine muligheder, hvis du gerne vil være leder i en af vores klinikker.

På tandlægen.dk’s lederuddannelse bliver du rustet til at varetage personaleledelsen og driftledelsen, samt hvordan du præger den strategiske og organisatoriske udvikling af klinikken, herunder klinikkens faglige profil og visioner.


50%

Man kan starte med at kigge på taljemål og BMI og spørge ind til blodtryk

Ved visse operationer er op til 50 % flere infektioner og andre komplikationer hos diabetespatienter

Tandlæger skal være opmærksomme på diabetes-patienter I yderste instans kan det få alvorlige konsekvenser, hvis tandlæger ikke er velinformerede om diabetes. Og det er værd at bemærke, at ikke alle patienter selv er klar over, at de har diabetes.

Af: Marianne Nørup Foto: Adobe Stock

Tandlæger skal altid være omhyggelige med at beskytte patienter mod infektion og andre komplikationer i forbindelse med dental kirurgi. Men hvis en patient har diabetes, er det af ekstra stor betydning. I yderste instans kan det få fatale konsekvenser for patienten, hvis der ikke tages særlige hensyn. Morten Grauballe er tandlæge hos Evident Tandlægerne i Hørsholm, ph.d. og forsker i diabetes og tandbehandling. Han fortæller, at det først og fremmest er afgørende, hvorvidt diabetes-patienterne er velregulerede eller ej. Hvis de, via livsstil og medicin, har styr på blodsukkeret, går det nemlig som regel fint i tandlæ-

gestolen. Helt anderledes forholder det sig, hvis en patient ikke er velreguleret. – Hos den ikke-velregulerede patient vil risikoen for komplikationer være stor. Det kan fx betyde, at såret ikke heler op, eller at der opstår infektion. Dertil kommer risikoen for, at det eventuelle implantat eller den nye knogleopbygning kan gå tabt, og at patienten i så fald sandsynligvis vil være dårligere stillet efter operationen end før, fortæller han. Særlige hensyn Hvis en patient har diabetes, er der særlige hensyn, tandlægen skal tage, både før, under og efter operationen.

56

Det er helt oplagt at tjekke for parodontitis, som er en meget hyppig følgevirkning af diabetes


--- KOMMUNIKATION ---

Uanset om han eller hun er velreguleret eller ej. – Det gælder om at tilrettelægge forløbet på en måde, så patienten kan opretholde sit stabile blodsukkerniveau. Man skal fx ikke planlægge operationen, til når det tilfældigt passer i kalenderen, men derimod tage højde for, at patienten sandsynligvis ikke er i stand til at spise lige efter indgrebet. En løsning kan være at give patienten en formiddagstid, hvor han eller hun lige har spist og indtaget diabetesmedicin, og dermed blodsukkermæssigt er så godt kørende så længe som muligt, forklarer Morten Grauballe. Under operationen må tandlægen være ekstra skånsom, så operationen forløber så utraumatisk som muligt, og risikoen for komplikationer mindskes. Efter operationen er det essentielt, at patienten er godt informeret, påpeger Morten Grauballe. Fx kan det være nødvendigt med flydende næringsrig kost, som patienten i forvejen skal sørge for at have adgang til, ligesom det kan være relevant at indtage antibiotika efter instruktion fra tandlægen. Det er i det hele taget uhyre vigtigt at følge patienten tæt i efterforløbet, og Morten Grauballe understreger, at det altid vil være nødvendigt med en individuel tilgang, idet alle patienter har forskellige behov og udfordringer. Velreguleret eller ikke? Forskellen på, om en patient er velreguleret eller ej, er som nævnt en afgørende faktor. Men hvordan kan tandlægen vide, hvorvidt en patient er velreguleret? – Det oplagte er selvfølgelig at spørge ind til det. Mere konkret kan man spørge ind til langtidsblodsukkeret. Det skal helst ligge under 64 mmol/mol – hvilket svarer til 8 % efter den gamle målestok, siger Morten Grauballe. Men man kan desværre ikke altid forvente et fyldestgørende svar, tilføjer han, og tandlæger har ikke mulighed for at se patientens reelle tal for blodsukkerværdier nogle steder. I tvivlstilfælde er der dog andre tegn, som bør vække tandlægens mistanke: Er patientens diabetes dårligt reguleret, fungerer immunforsvaret fx ikke så godt, så måske skranter patienten generelt. Men også en tandundersøgelse kan være afslørende, siger forskeren: – Det er helt oplagt at tjekke for parodontitis, som er en meget hyppig følgevirkning af diabetes. Velregulerede patienter med diabetes kan ganske vist også have parodontitis, men de ikkevelregulerede vil oftest respondere dårligere på behandling. Ydermere er

Har min patient diabetes? Din patient ved måske ikke selv, at han eller hun har diabetes. Følgende kan være tegn på diabetes: • Øgede tandkødslommer og øget tendens til blødning. • Øget tendens til parodontitis, caries og Candida-infektion. • Nedsat immunforsvar. • Livsstils-indikatorer som højt BMI, stor livvidde og forhøjet blodtryk. Mange diabetikere har også en hjertekar-diagnose og tager måske blodfortyndende medicin.

Alle tandlæger får patienter med diabetes Mindst 260.750 danskere er diagnosticeret med diabetes, heraf har 235.175 type 2-diabetes. 60.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes.

ikke-velregulerede diabetespatienter prædisponerede for infektioner, såsom svampeinfektion med Candida, hvilket både kan skyldes nedsat immunforsvar og nedsat spytmængde, siger Morten Grauballe. Er tandlægen i tvivl, skal han eller hun kontakte patientens læge, og viser det sig, at patienten ikke er velreguleret, må lægen i første omgang tage over, lyder det fra forskeren. Tusindvis ved ikke, at de har diabetes. Mere end 260.000 danskere er diagnosticeret med diabetes (1 og 2). Men mindst yderligere 60.000 har diabetes uden at vide det, og 300.000 danskere skønnes at have forstadier til type 2 diabetes. Alle disse har behov for ekstra opmærksomhed, når de skal opereres. Det lyder som en næsten umulig opgave for tandlægen at kontrollere. For hvordan spotter man fx dem, som ikke engang selv ved, at de har diabetes? – Livsstilen spiller som bekendt en stor rolle ifm. type 2 diabetes, som er langt den hyppigste type. Så man kan starte med at kigge på taljemål og BMI og spørge ind til blodtryk. En anden indikation er, at flere med diabetes eller forøget risiko for sygdommen vil have fordybede tandkødslommer, siger Morten Grauballe og tilføjer, at også hjerte-kar-sygdomme, øjensygdom og nyresygdom kan være tegn på diabetes, og dertil kommer de symptomer, som også ses hos de patienter, der har dårligt reguleret diabetes. Viden er afgørende En eventuel mistanke om udiagnosticeret eller dårligt reguleret diabetes skal altid føre til en dialog med patientens læge, sådan så patienten kan blive udredt inden tandoperationen, understreger Morten Grauballe. Og det er åbenlyst, at det kræver en særlig viden hos tandlægerne at kunne spotte disse patienter, ligesom det kræver viden at kunne håndtere dem bedst muligt, når de er klar til operation. – Det kan få meget store konsekvenser, hvis tandlæger ikke er klædt godt nok på til denne type patienter. Undersøgelser har vist, at der ved visse operationer er op til 50 % flere infektioner og andre komplikationer hos diabetespatienter. Derfor er det uhyre vigtigt at søge viden, så man før, under og efter operationer kan tage særlige hensyn, opsummerer diabetes-forskeren.

300.000 danskere skønnes at have forstadie til type 2-diabetes (prædiabetes). Antallet af mennesker med diabetes er mere end fordoblet fra 2000-2016.

Kilde: Diabetesforeningen.dk

KlinikLiv

57

VIL DU VIDE MERE? Morten Bay Grauballe holder sessionen ‘Håndtering af patienter med diabetes’ fredag den 1. november kl. 16.30 på Symposium 2019.

november 2019


--- MELLEMRUM ---

Atraumatisk tandekstraktion? sæt specielt til molarer og visdomstænder

Spidser til vanskelige steder De nye spidser PSL og PSR er specifikt designet til fjernelse af sub- og supragingivalt tandsten i vanskeligt tilgængelige distale og mesiale områder, samt på rodfurkaturer. De er også meget anvendelige til patienter med svær adgang til øverste parodontale pocher eller 2. eller 3. molarer.

Physics ekstraktionstænger er en helt anderledes måde at ekstrahere tænder på, atraumatisk, nemt og hurtigt. De to unikke tænger i Physics-serien er specielt designet til molar anvendelse, ved blandt andet svært tilgængelige molarer og frembrudte visdomstænder. Det særlige design gør det nemt at komme til, selvom tanden sidder langt tilbage i munden. Støttepuden, som placeres på buccale eller linguale side af tanden, giver perfekt støtte under ekstraktion. Se dem på Zeniths stand på Symposium 2019. Kontakt: Zenith Dental, www.zenith-dental.dk, mail: mail@zenith-dental.dk

Kontakt: W&H Nordic, WH.com

Penible områder

Til de sensitive Med Zendiums unikke enzym proteinformulering passer du mildt og effektivt på både tænder og slimhinder. Zendium Sensitive er en mild tandpasta med dokumenteret beskyttelse mod følsomme tandhalse. Indeholder 5 % kaliumnitrat, der lindrer den øjeblikkelige smerte. I tandpastaen ses høj koncentration af natriumfluorid og en ekstra lav RDA-værdi. Indeholder desuden enzymer og proteiner, som hjælper til at forstærke bestanddele i spyttet. Kan anvendes til børstning af proteser, bideskinner m.m. Indeholder xylitol. Natriumfluorid: 1450 ppmF. RDA 50.

Kosmetisk hjemmeblegning OpalescenceTM PF blegegel gør det muligt for dine patienter at blege tænderne professionelt hjemme hos sig selv. Gelen leveres i specialtilpassede skinner til en endnu mere individuel behandling af dine patienter. Opalescence PF tandblegegeler indeholder PF (kaliumnitrat og fluor) til styrkelse af emaljen og reduktion af sensitivitet. Et vandindhold på 20 % forhindrer dehydrering og recidiv. Gelen fås i varianter med 10 % og 16 % carbamidperoxid. Hjælp patienterne med at vælge den bedste metode, afhængig af deres sensitivitetsniveau, hvor hurtigt de ønsker at få resultater, og hvor længe de ønsker at anvende deres skinner (4-6 timer eller natten over). Efter første behandling hos tandlægen kan Opalescence blegeskinner let og praktisk anvendes derhjemme. Opalescence PF fås i Mint, Melon og Regular smagsvarianter. Kontakt: Ultradent, infoEU@ultradent.com

58


XyliMelts

®

ved mundtørhed dag og nat

XyliMelts® er selvklæbende tabletter, der klæbes fast mellem tandkødet og kinden, og sidder på plads under søvnen. XyliMelts® opløses langsomt, stimulerer spytproduktionen og holder mundhulen fugtig. Dette betyder, at brugeren kan sove hele natten uden at plages af tør mund. XyliMelts® indeholder 550 mg naturligt xylitol. XyliMelts® kan ved behov bruges både dag og nat, men er specielt velegnet til brug om natten. XyliMelts® kan købes på apoteket.

BESTIL GRATIS PRØVER TIL UDDELING I KLINIKKEN: Send en e-mail med din postadresse til os på mail@xylimelts.dk

Virker fugtgivende, også om natten


Vi tilbyder mere end blot regnskab og revision - hos os er driftsoptimering og sammenspillet med privatøkonomien også i fokus. Trine Rohde, Aros Revision

Med vores proaktive rådgivning får du udarbejdet statistikker og branchespecifikke nøgletal. Dette gør dig istand til at videreudvikle lige netop din klinik.

Vi er tandlægebranchens foretrukne samarbejdspartner

og betjener et stort antal tandlæger og tandlægevirksomheder over hele landet.

Vi tilbyder et ungt professionelt og dynamisk team, med mange års erfaring og målrettet specialisering inden for tandlægebranchen.

Det gør, at vi har særlige kompetencer, værktøjer og viden netop inden for din branche.

Aros statsautoriserede revisorer er et ungt og proaktivt revisionsfirma. Firmaet ledes af 4 partnere, der alle er statsautoriserede revisorer, og har kontor i Aarhus og København. Hos Aros revision er vi i alt 6 statsautoriserede revisorer og 44 dygtige øvrige medarbejdere, der alle er specialiseret i sundhedsbranchen. Partnere: Kai Møller, Henning Juel Møller, Morten Ballum Lind Birkebæk, Villy Rabe Bech Mousten. Læs mere på vores hjemmeside www.arosrevision.dk eller kontakt os på tlf.: 86 270 271.

Vore kompetencer og service omfatter alle de områder, du som tandlæge efterspørger: • Virksomhedsstruktur og driftsoptimering • Revision • Skatteplanlægning • Regnskab • Personskat og selskabsskat • Erklæringer • Bogføring og regnskabsmæssig assistance • Forretningsudvikling • Virksomhedsoverdragelse • Hovedaktionærforhold • Generationsskifte • Økonomisk rådgivning • Finansiering og bankrelationer • Budgetudarbejdelse- og opfølgning • Moms og afgifter


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.