Page 1

TIIMIAKATEMIA MAGAZINE II/12 Toukokuu

AIKUISKOULUTUS

R akkaussu h d e V R : n kanssa s.4

B isnesakatemia kasvuvau h d issa s . 1 0

W innovalle V au h tia muutokseen s. 6 L uomutilallinen U skalsi U utta s. 8


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Pääkirjoitus

Tunnustetaan rohkeasti samaa väriä

Verkostomme vaikuttavuus kasvaa huimaa vauhtia. Koko ajan löytyy uusia, innokkaita ihmisiä, jotka aukovat lisää ovia. Saamme näin tukevampaa selkänojaa verkostomme ytimeen ja lisää lihaksia tekemiseen. Uusilta verkostoon liittyviltä kuulee usein osuvia kommentteja. Kun eräälle oppijalle valkeni verkostomme laajuus, hän ihmetteli: ”Miksette viesti tästä hommasta yhdessä?” Niinpä! Juuri tähän olemme panostamassa. Meidän on huolehdittava siitä, että puhumme saman brändin ja viestin kautta. Urheilussa puhutaan paljon värin tunnustamisesta. Kun Jyp voitti jääkiekon Suomen mestaruuden, voi Jyväskylässä todeta ihmisten tunnustavan väriä avoimemmin kuin ennen. Ehkä Jyp onkin organisaationa luonut ihmisille lisää kanavia ja paikkoja siihen. Miten yhteisen värin rohkea tunnustaminen vaikuttaa verkostoomme? Sen avulla on yrittäjien ja oppijoiden helpompi hakeutua samanhenkisten ihmisten luo. Ja meillähän on vaikuttava verkosto! Pääsen yli neljääntuhanteen, kun lasken yhteen eri tavoin mukana olevat ihmiset. Pistää miettimään, mitä tapahtuisi, jos kaikki viestisivät, että tiimiyrittäjyys on kasvuyrittäjyyden uusi suunta.

Uutta yhteistyötä syntyy jatkuvasti Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksella on monta uutta ja erilaista yhteistyön alkua, joilta voidaan odottaa paljon. Brasiliassa on käynnistymässä Team Mastery Sao Paulo. Kaksikymmentäkolme tulevaa tiimivalmentajaa saapuu toukokuun lopulla Suomeen valmennusohjelman aloitukseen. Uudet Team Mastery

2

-ryhmät aloittavat kesällä myös Espanjassa ja Britanniassa. Molemmissa maissa on käynnistymässä tulevaisuudessa useita Tiimiakatemioita. Myös kotimassa on aktiivista pöhinää. Lähimpänä itseäni on yhteistyö VR:n ja WinNovan kanssa. Varsinais-Suomeen on hyvää vauhtia syntymässä alueellinen keskittymä, ja länsirannikolta näytetään hyvää esimerkkiä meille muille. Vaikuttavuus kasvaa erityisesti alueellisten ryhmien myötä, kun tapa tehdä ja oppia juurtuu koulujen ja oppilaitosten kautta arkipäivään. Juuri käyntiin pyörähtäneet Tiimimestariryhmät 29 ja 30 osoittivat, että Tiimiakatemia Learning Networkin suunnitteilla oleva osuuskunta tulee tarpeeseen. Se mahdollistaa yhteistyön, ja viestintäkin saadaan sen kautta koordinoidummaksi.

Voimaa onnistumisista Näkymät ovat siis hyvät, mutta kehitys vaatii sitä, että yksilöt laittavat jatkuvasti itsensä peliin ja jaksavat taistella aavikolla hiekkamyrskyjä ja tuulta vastaan. Voimaa saamme uutisista, jotka jatkuvasti kertovat onnistumisista: nuoret saavat aikaan hienoja tuloksia, johtajiamme palkitaan, valmennetut tiimimestarit hyppäävät omilla urillaan uusiin verkostomme haasteisiin ja valmennuksessa olleet yrittäjät vievät yrityksiään ihan uusille tasoille. Aurinkoista kevään jatkoa, ja muistakaa juhlia onnistumisia! Mikael Hirvi Senior Team Coach Kuva: Jukka Lehtinen


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

YHTEYSTIEDOT Tiimiakatemia Aikuiskoulutus / Partus Oy Schaumanin puistotie 1, 40100 Jyväskylä www.partus.fi www.facebook.com/TA.Aikuiskoulutus

4 VR:n ohjaustoiminta etsi valmentajakumppania

Toimitus: Mika Partanen, Marja Pinomäki ja Hanna Tuuri

6 Valmennettava päätyi vauhdikkaasti valmentajaksi 8 Luamupuati Volter jalostuu Sammon Takojissa

Kirjoittajat: Jukka Hassinen, Mikael Hirvi, Johannes Partanen ja Hanna Tuuri

10 BisnesAkatemia kasvaa Salossa vahvasti 12 Kipinä-päivästä vauhtia Turun

Kuvat: Jaana Hiltunen, Tuomas Kujansuu, Jukka Lehtinen, Jaakko Mehtälä, Hanna Tuuri, Matias Ulfves ja sxc.hu

ammattikorkeakoulun kehittäjille

14 Tiimiakatemia suunnitteilla Argentiinaan

TOIMITUS

Sisältö 2/12

tositarkoituksella

Taitto: Matias Ulfves

15 Alkavat valmennusryhmät

Kiitos lehden tekemisessä avustaneille!

16 Johanneksen Kirjanurkka

Lehti löytyy myös netistä osoitteessa www.issuu.com/tamagazine/docs/tamag_2_2012_aikuiskoulutus Rekisteröityjä tuotemerkkejämme ovat mm. Tiimiakatemia, Team Academy, Tiimiyrittäjä, Tulisielut, Tulisoihtu, Sammon Takojat, Tiimimestari ja Team Mastery.

3


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

VR:n ohjaustoiminta etsi valmentajakumppania tositarkoituksella Ohjauspalvelut kulkevat VR-yhtymän etujoukoissa johtamisen kehittämisessä. Kun pitkään jatkuneeseen kehittämistyöhön haettiin nopeaa liikettä, löytyi sopivan notkea kumppani Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksesta. — Tästä voi parhaimmillaan syntyä pitkäaikainen rakkaussuhde, arvelee työyhteisövalmentaja ja kehityskoordinaattori Olli Jalamo Ohjauspalveluista. Ohjauspalveluiden yhdeksän avainhenkilöä ja yksi Operaatiokeskuksen avainhenkilö aloittivat viime vuoden loppupuolella Tiimimestarit-valmennuksen. Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen valmentajat sparraavat ja tukevat heitä uudenlaisen valmentavan johtajuuden löytämiseen organisaatiossa. Yhteisenä haasteena on saada johtaminen johtumaan käytännön työhön ja takaisin.

— Aiemmin johtamisen strategiat eivät kohdanneet meillä käytännön työelämää. Idea johtamisen muutokseen lähti alueohjaajilta. Johtoryhmä on toimet hyväksynyt, ja niitä peilataan koko ajan strategiaan. Olemme saaneet kehittämisestämme juurevaa toimintaa, jossa tassut ovat hyvin maassa, Jalamo miettii.

Valmennus kytketään tehtyihin toimiin Ohjaustoiminnan johtamisjärjestelmää alettiin kehittää jo 2000-luvun puolivälissä, jolloin alueohjaajat VR:n kaikista kuudesta liikenteenohjauskeskuksesta osallistuivat workshoptyyppisiin esimiesvalmennuksiin.

4

Seuraava etappi muutosjohtamisessa oli Mujo-hanke, johon osallistuivat kaikki alueohjaajat. Kumppaniksi valittiin Turun ammattikorkeakoulu, joka koordinoi koulutusprojektia. Vuosina 2010–2011 koulutettiin noin 60 lähiesimiestä. Hankkeen myötä valmentavasta lähiesimiehisyydestä alettiin puhua paljon, jolloin ajankohtaiseksi tuli etsiä kumppani valmentamaan aluejohtoa. Pieksämäen liikenteenohjauskeskuksessa työskentelevä Karri Peltola vakuuttui Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen tarjoamista mahdollisuuksista keskusteltuaan niistä asiakkuusjohtaja Matti Suomalan kanssa. — Pohdimme Suomalan kanssa, miten saamme johtamisen erikoisammattitutkinnon pyöräytettyä käyntiin ja kytkettyä sen meillä jo oleviin projekteihin. Hän vakuutti meidät siitä, että Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen valmennuksessa voimme tehdä toimia, jotka aidosti kytkeytyvät jo tehtyyn työhön johtamisen kehittämisessä. Samaan aikaan ohjaustoiminnassa haastateltiin myös monta muuta valmentajaeh-


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Karri Peltola, Olli Jalamo ja Juhani Kääriäinen ovat innokkaita kehittäjiä VR:n ohjaustoiminnassa. Tulevat haasteet he kohtaavat joukkoineen vahvassa kumppanuussuhteessa Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen kanssa.

dokasta, mutta useimmissa vastaan tuli liian koulutuksellinen lähestymistapa. Nyt haluttiin valmennusta, josta saadaan ottaa itse paljon vastuuta. Siksi valittiin kumppani ja sparraaja, joka auttaa uudenlaisen johtamistavan löytämistä. — Tiimimestarit-valmennuksen kautta voimme rakentaa yhteistä identiteettiä johtajuuden maailmaan. Meille löytyy tapa keskustella johtajuudesta, ja kaikki puhuvat samoista asioista samoilla sanoilla, toteaa Juhani Kääriäinen Vetopalvelut Jyväskylästä. Hän on tyytyväinen myös siihen, että tässä valmennuksessa laitetaan yrittäjyyttä ja itsensä johtajuutta peliin enemmän kuin valtionjohtoisessa organisaatiossa on perinteisesti totuttu tekemään. Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen valinnassa kumppaniksi painoi myös esimerkki sen yhteistyöstä Wärtsilän kanssa. VR:n väen on tarkoitus aivan lähiaikoina lähteä vierailulle Wärtsilään ”penkkimerkkaamaan”, millaisiin toimiin siellä on ryhdytty ja millaisia rakenteita on syntynyt.

Jatkoa jo suunnitteilla Ohjauspalveluiden ja Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen yhteinen taival aloitettiin viime syksynä, jolloin tiimivalmentajat Hanna Waldén ja Mikael Hirvi vetivät opetusneuvos Johannes Partasen kanssa toimintasuunnittelupäivillä yhden valmennuspäivän. — Kytkimme silloin tarinat yhteen ja myllytimme yhteistyön suoraan meidän toimintamme ohjaamiseen. Päätökset valmennuksista tehtiin jo seuraavana päivänä, kertoo Olli Jalamo. Tiimimestarit 14 -ryhmässä alkoi lokakuussa valmentautua neljä kehittämishankkeissa työskentelevää ja yksi henkilö Operaatiokeskuksesta. He kuvaavat työpaketit, jotka alueilla viedään läpi. Tiimimestarit 15 -ryhmä käynnistyi marraskuussa, ja siinä on mukana viisi ohjauspalveluiden päällikköä, joiden kehittämistehtävä on viedä toimet käytäntöön omilla alueillaan. Liikkeelle lähdettiin kahdessa ryhmässä, jotta

5

reflektoinnista ja ristipölytyksestä muiden alojen toimijoiden kanssa saadaan paras hyöty. Molempia ryhmiä valmentavat Hanna Waldén ja Mikael Hirvi. Valmennuksen innostamana ohjaustoiminnassa käydään nyt hyvää keskustelua, joka mahdollistaa todellisen eteenpäin menon. Tiimimestarit-valmennuksesta pyritään luomaan jatkumo, jonka seuraavassa aallossa nyt valmennettavia henkilöitä hyödynnetään valmentajina. — Väki uskaltaa jo heittäytyä dialogiin ja sietää epävarmuutta. Tässä on tapahtumassa iso kulttuurin muutos, joka voi tulevaisuudessa johtaa vaikka mihin. Ehkä tästä kehittyy myös Senior Team Coaching -valmennus, miettii Juhani Kääriäinen.

Teksti ja kuvat: Hanna Tuuri


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Juha Harikkala kiinnostui Tiimimestaritvalmennuksesta, koska se luottaa oppijaan ja luo mahdollisuudet oppimiselle.

6 6


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Valmennettava päätyi vauhdikkaasti valmentajaksi Koulutusvastaava Juha Harikkalan tie tiimivalmentajaksi on ollut vauhdikas. Hänen oma valmentautumisensa Tiimimestarit 12 -ryhmässä ei ehtinyt vielä päättyä, kun hän jo alkoi itse valmentaa Tiimimestarit 30 Satakunta -ryhmää yhdessä Mikael Hirven kanssa. Tätä ennen hän oli jo ehtinyt sopia yhteistyöstä Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen kanssa syksyllä alkavassa Vakka-Suomen Tulisoihdut-ryhmässä. — Tämä lienee hyvin tiimiakatemiamaista, että asiat soljuvat vauhdikkaasti eteenpäin, tuore valmentaja myhäilee. Harikkala työskentelee kymmenettä vuotta Länsirannikon Koulutus Oy WinNovassa ja on ehtinyt hankkia itselleen paljon koulutusta yrittäjien valmentamiseen. Tiimimestaritvalmennuksessa häntä kiinnostaa uudenlainen toteutustapa. Siinä tulevat konkreettisesti käyttöön ajatukset, joita hänellä itsellään on pitkään ollut. — Tässä on enemmän luottamusta oppijaan. On tärkeää irrottautua perinteisestä opettajan roolista ja siirtyä valmentavaan ja mahdollistavaan rooliin, antaa puitteet ja mahdollisuudet oppimiselle.

Rohkeasti tilanteisiin Jotta valmentajuuteen pystyy, pitää Juha Harikkalan mielestä olla vahva kokemus omasta substanssialasta ja varmuus siitä, että substanssi

kestää irti päästämisen. Kun aamulla aloitetaan, ei valmennuksessa koskaan tiedä, mihin illalla päädytään. Vaatii rohkeutta antaa asian mennä eteenpäin ja pysyä itse mukana. — Minuun on kolahtanut Tabermanin Uskalla-runo, jonka viesti on, että pitää uskaltaa onnistua ja pitää uskaltaa epäonnistua. Molempia tarvitaan, jotta voi kehittyä. Suuri oppi on mennä rohkeasti tilanteisiin tietäen, että omat taidot riittää. Omaa kokemusta yrittäjyydestä ja koulutusalasta Harikkala on kerännyt pitkään. Lapsuusvuosina yrittäjyyden malli tuli Kalannissa huoltokorjaamoa pitävältä isältä. Lukion jälkeen kiinnostivat kauppatieteet Turun kauppakorkeakoulussa, ja jo niiden ohessa hän teki ensimmäiset opettajasijaisuutensa Novidassa. Vuodesta 2002 hän on työskennellyt sekä toimivia mutta myös aloittavia yrittäjiä kouluttaen. Tällä hetkellä fokus on enemmän toimivissa yrittäjissä. Lisäksi hän koordinoi neljän hengen tiimiä yrittäjyyden ja johtamisen koulutusvastaavana. Harikkalan valmentamassa Tiimimestaritryhmässä on yhdeksän esimiestä ja asiantuntijaa WinNovalta. Toinen puoli osallistujista on muiden organisaatioiden työntekijöitä, ja onpa mukana yksi kokopäivätoiminen yrittäjäkin. WinNovan tarpeisiin valmennus tuli kuin tilauksesta, koska organisaatio on yhä yhdistymisen jälkeisessä muutostilassa. Talossa pohditaan yrittäjyyttä sekä nuorisoasteen että aikuiskoulutuksen kannalta ja myös siitä nä-

Tiimimestarit 30 Satakunta -ryhmä kohtasi oppimisen haasteet Kauttuan Klubin historiallisen upeassa ympäristössä.

7

kökulmasta, mitä sisäinen yrittäjyys on omassa organisaatiossa. Omalla vastuualueellaan Harikkala näkee erityisesti esimieskoulutuksen kehittämisen olevan ajankohtaista. Harikkala on valmentajana mukana pitkälti kehittämässä omaa organisaatiotaan, muuttamassa ajatusmalleja ja tuomassa kipinää talon sisälle. — Juuri nyt yhteistyökuvio Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen kanssa on meille valtavan tärkeä ja saamme siitä paljon uutta potkua. Suosittelen Tiimimestarit-valmennusta lämpimästi myös koko talomme johdolle, koska yrittäjyys on juuri nyt meillä niin vahva puheenaihe.

Teksti ja kuvat: Hanna Tuuri

Porin ammattiopisto, R auman ammattiopisto, Innova Länsi-Suomen Aikuiskoulutuskeskus ja Porin Aikuiskoulutuskeskus yhdistyivät 1.1.2010 Länsirannikon Koulutus Oy WinNovaksi. WinNova on monialainen ammatillinen oppilaitos, jolla on tutkintoon johtavaa koulutusta yli 30 eri perustutkintoon ja noin 90 eri ammatti- ja erikoisammattitutkintoon. Tarjolla on myös koulutus- ja kehittämispalveluja työyhteisöille. Toimipisteitä on 30 eri puolilla Satakuntaa ja Vakka-Suomea (Pori, Rauma, Laitila ja Ulvila). Henkilökuntaa on 800 ja opiskelijoita noin 6000.


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Luamupuati Volter jalostuu Sammon Takojissa Loimaan suunnalla liikkuvan kannattaa ajaa parin kilometrin poikkeama Turku–Tampere -tieltä, sillä Teemulantien päästä löytyy luomuihmisen unelma. Säyseä Hereford-karja käyskentelee mailla, jotka Teppo Heikkilän isoisoisä aikanaan hankki suvulle. Laidunten lomassa kasvaa luomuvehnää ja -ohraa sekä härkäpapuja. Tämän idyllin keskelle avattiin vappuna Luamupuati Volter, joka keskittyy lähiluomuun. — Omalta tilalta myyntiin saadaan pihvilihan, lihajalosteiden ja härkäpapujen lisäksi vihanneksia sesongin mukaan. Poutakesän pienmeijeri toimittaa naapuritilalta myyntiin italialaistyyppisiä luomujäätelöitä ja -juustoja. Kahvilan vitriiniin leivotaan nisua oman tilan viljasta, juttelee Heikkilä ja esittelee samalla lapsiystävällisen puodin liitutauluseinää, johon pienet vieraat saavat toteuttaa itseään. Teekkari-isäntä ei imenyt viljelyinnostustaan äidinmaidosta, sillä hänen vanhempansa eivät pitäneet tilaa. Omakin tie kulki Tampereelle teknilliseen korkeakouluun, mutta vähitellen maalle muutto alkoi kiinnostaa. 2000-luvun alussa hän sitoi itsensä sukutilaan konkreettisesti ja otti isot lainat. Ensimmäiset viisitoista kantavaa Hereford-lehmää ovat niistä päivistä kasvaneet nyt noin kolmesataapäiseksi karjaksi. — Luomuviljelijäksi ryhtyminen oli paras valinta elämässäni. Tämä on minulle luontainen elämäntapa. Oppi siihen tulee tekemällä, lukemalla ja kysymällä. On valtavan hienoa, että olen pystynyt laajentamaan toimintaa koko ajan ja saanut ympärilleni samanhenkisiä ihmisiä tekemään tätä kanssani.

Uudesta saa aina itselleen Viime syksynä Teppo Heikkilä lähti mukaan Sammon Takojien luomuryhmään, jossa hänen kehittämistehtävänsä liittyy juuri tilapuodin luomiseen. Samoihin aikoihin valmennuksen alkamisen kanssa syntyi päätös, että puoti avataan jo vapuksi. Haastetta siis riitti. — Minulla on sellainen asenne, että kun lähtee avoimesti uusiin tilanteisiin ja keskustelemaan ihmisten kanssa, saa aina jotain, hän perustelee ryhmään lähtemistään. — Lähtökohtani elämässä on, että koetan aina tarkkailla itseäni ja omaa toimintaani, etten jää pyörimään paikalleni. On hyvä tuulettaa ajatuksiaan, ettei jää kiinni oman pään sisäiseen pyörittelyyn. Uskon siihen, että hyppääminen uuteen tuottaa aina hyvää. Kahden valmennuskerran jälkeen Heikkilä ei uskalla vielä kovin syvällisesti arvioida, mitä tuotekehittäjän ammattitutkintoon johtava valmennus hänelle tuo. Se on kuitenkin jo selvinnyt, että ryhmästä saa mahtavia kontakteja. Jo nyt on sovittu, että Marja Kompan tilalta tulee luomuhunajaa myyntiin Luomu-Heikkilän puotiin. Valmennuksesta Heikkilä lähti hakemaan ennen kaikkea työkaluja tuotekehittämiseen ja tuotteistamiseen. — Valmennus antaa aikaa kehitystyöhön. Kun lähtee viikonlopuksi pois työympäristöstä, on kiinni siinä hetkessä eikä voi enää juosta navetan ja konehallin väliä. Arjessa aika menee rutiinien pyörittämiseen, ja siinä kiireessä kehittämistä on helppo lykätä.

8

Verkostoituminen on elinehto Heikkilän tilapuoti alkoi kevään korvalla olla jo tunnettu, vaikka se eli vasta suunnitelmissa. Tästä kiitos kuuluu hyvälle markkinoinnille ja erityisesti sosiaaliselle medialle. Luomu-Heikkilän tilalla on Facebookissa lähes kuusisataa kaveria. Tilan emännällä Laura Rantasella ovat freelancetoimittajana tiedottaminen ja kontaktit kunnossa. — Laurasta löysin pari vuotta sitten rinnalleni samanhenkisen ihmisen, joka uskaltaa ideoida ja toteuttaa kanssani. Lauran myötä touhuun tuli ihan uusi vauhti. Hän on löytänyt oikeat ihmiset tekemään asioita, joten nyt meillä on logot, tuotemerkit ja nettisivut luotuina ja verkkokauppa kehitteillä. Niihin eivät oma aika ja ammattitaito olisi riittäneet. Sykäys puodin perustamiseen tuli yhteistyöstä maatalousmuseon kanssa. Suomen Maatalousmuseo Sarka sijaitsee aivan LuomuHeikkilän lähellä ja myy vierailijoille luomukierrosta, jossa he pääsevät katsomaan Heikkilän tilalle, mitä luomutuotanto on käytännössä. Puotiajatus syntyi, kun tarvittiin paikka, jossa voisi ottaa vieraat vastaan ja tarjota kahvit. — Verkostoitumista tarvitaan nykypäivän maaseudulla ja uusia toimintatapoja on pakko keksiä. Vanha MTK:lainen meininki, jossa jarrutetaan luomua ja valitetaan kaikesta, ei johda mihinkään, Heikkilä arvioi. Teksti ja kuvat: Hanna Tuuri


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Teppo Heikkilä vaihtoi insinöörin valkokaulustulevaisuuden luomutilan pitoon. Se oli hänen elämänsä paras valinta.

9


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

BisnesAkatemia kasvaa Salossa vahvasti Salon BisnesAkatemialla on melkoinen vauhti päällä. Kokemusta osuustoiminnasta Salossa on jo vuodesta 2004, mutta toiminta BisnesAkatemiana aloitettiin viime syksynä kahden osuuskunnan voimin. Ensi syksynä osuuskuntien määrä tuplataan, ja vuoden kuluttua koko liiketalouden opetus Turun ammattikorkeakoulun Salon yksikössä siirtyy Tiimiakatemian malliin. — Tämä on Salon yksikössä valtava muutos ja mahdollisuus, myhäilee yliopettaja Jussi Puhakainen keskellä värikästä tilaa, jossa opiskelijat pyörittävät tiimiyrityksiään. BisnesAkatemia sai käyttöönsä opetusyksiköstä kokonaisen kerroksen, joka vielä viime kesänä oli täynnä perinteisen ankeaa luokkatilaa. Opiskelijat kävivät myymässä ajatuksen muutoksesta kaupunginjohtajalle, ja kaupunki maksoi remontin. Nyt riittää avaraa yhteistä tilaa, värejä ja muotoja, sohvia ja muunneltavia kalusteita.

— Tämä on Boxi-tila eli studiohuone, jonne saimme uuden sohvan ja säkkituoleja. Täällä voi brainstormata tai vaikka huutaa, jos niin huvittaa, sillä ovikin on äänieristetty, esittelee Proodo-ideaosuuskuntaan kuuluva Sami Kettunen ylpeänä. Ensi kesänä uuteen uskoon laitetaan tekniikan labra, jotta tilaa riittää myös uusille osuuskunnille. Suunnitteilla on lisäksi kunnon nörttiluola koodausta varten, sillä puolet osuuskunnissa toimivista on tietojenkäsittelyn opiskelijoita. Myös valmennusosaaminen on BisnesAkatemialla kunnossa, sillä kaikki valmentajat ovat joko käyneet Tiimimestarit-valmennuksen tai aloittamassa sen. — On tärkeää, että valmennusputkessa on koko ajan porukkaa. Lähdemme silti siitä, että ketään ei pakoteta valmentajiksi. Myös asiantuntijaopettajilla on paljon annettavaa, Jussi Puhakainen painottaa.

Helppo siirtymä työelämään Osuuskunta Meiloon kuuluva Juuso Wikman valitsi BisnesAkatemian oppiakseen oikeaa tekemistä. Ensimmäisenä opiskeluvuonna hän sai Salon mallissa tuntumaa yrittäjyyteen harjoitusyrityksen virtuaalisessa maailmassa. Toisen vuoden alussa päästiin tositoimiin osuuskunnassa. — Työelämä muuttuu koko ajan lähemmäs projektitöitä ja käytännön osaaminen t u l e e t ä r k e ä k s i . Te k e m ä l l ä o p pi m i n e n osuuskunnissa kaventaa kuilua työelämän ja opiskelun välillä. Teemme loistavia projekteja, joten työnantaja näkee cv:stämme, että olemme 2,5 vuoden ajan oppineet tekemään eikä sitä tarvitse meille alusta opettaa, Juuso miettii.

Sami Kettunen ja Juuso Wikman lähtivät hakemaan BisnesAkatemialta todellista tekemisen meininkiä – ja sitähän riitti!

10


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

— BisnesAkatemia ajaa työelämään, ei tutkinnon suorittamiseen, Sami Kettunen kiteyttää.

jo esitellä onnistuneita asiakastutkimuksia, tapahtumajärjestelyjä ja esitetilauksia.

Molemmissa osuuskunnissa on jo ehditty oppia sekä onnistumisen että epäonnistumisen kautta. Juuson mieltä lämmittää vieläkin ihan opintojen alussa valaisinliikkeelle menestyksellisesti tehty imagon uusiminen ja myynninedistämiskampanja. Emämunaukseksi hän taas luokittelee ahneuden, joka sai haalimaan liikaa töitä ja vei messuille keskeneräisen tuotteen kanssa. — No, se ei mennyt kaupaksi. Tuli vain vatsahaavoja ilman korvausta, hän kuvailee tätä oppimiskokemusta. Proodolla taas tuli tonni takkiin ensimmäisestä projektista, jossa innostuttiin vähän liikaa. Siitä ainoa suunta oli ylös ja kohti uusia haasteita. Nyt osuuskunta voi

Vahvasti verkostossa Tiimiyrittämisen kulttuuria luodaan Salossa askel askeleelta, eikä tuossa prosessissa ylenkatsota muiden tukea. Mallia ja apua on haettu erityisesti Tampereen Proakatemialta, mutta suhteita on tarkoitus tiivistää myös Jyväskylän Tiimiakatemiaan. Ensimmäinen askel siinä oli koko opiskelijajoukon osallistuminen Jyväskylässä järjestettyyn Aivomyrskyyn. Yhte y ksi ä Sa lost a on s olmittu myös kansainväliseen tiimiyrittäjien verkostoon. Jussi Puhakainen kävi kollegansa kanssa Mondragonissa, ja muutama opiskelija on lähdössä verkostokohtaamiseen Amsterda-

miin. Samalla reissulla he käyvät Haarlemin Tiimiakatemialla. Omaa innostustaan salolais et vie vät Vietnamiin, josta on löytynyt yhteistyöstä kiinnostunut oppilaitos. Vierailuja on suunnitteilla puolin ja toisin. Tässä kuviossa Puhakainen näkee mahdollisuuden myös yhteistyöhön Jyväskylän Tiimiakatemian ja Tampereen Proakatemian kanssa. — Me näytämme vietnamilaisille käytännössä, miten harjoitusyritykset toimivat ja annamme samalla avaimet akatemian malliin. Kun pohjat saadaan tehtyä pienin askelin, voisi olla paikka yhteistyölle. Ehkä sinnekin saadaan syntymään akatemia.

Teksti ja kuvat: Hanna Tuuri

Opiskelijat pääsivät viime syksynä luomaan Salon BisnesAkatemiasta omannäköisensä oppimisympäristön.

11


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Kipinä-päivästä vauhtia Turun ammattikorkeakoulun kehittäjille

Tiimivalmentajat Hanna Waldén ja Mikael Hirvi innostivat Turun ammattikorkeakoulun opettajia Kipinä-päivässä rohkeisiin kokeiluihin.

Turun ammattikorkeakoulussa on vahva suunta kohti Tiimiakatemian mallia. Osassa isoa oppilaitosta uusien menetelmien kanssa edetään jo pitkin harppauksin, kun taas toisaalla otetaan vielä tunnustelevia ensiaskeleita. Yhteistä intoa ja näkemystä joukkoihin luotiin Kipinä-päivässä. K ipi n ä n o p pi l a it o k s e l l e puu h a n nut Timo Linnossuo koki tärkeäksi koota yhteen opettajat, jotka ovat kiinnostuneita pedagogisesta kehittämisestä. Hän tiesi, e tt ä Ti i m i a k ate m i a Ai ku iskou lutu k s e n valmentajat pystyvät tsemppaamaan heitä vielä lisää. — Tärkeää oli myös saada neljän tulosalueen kehittäjiä saman pöydän ääreen. Meillä on menossa pedagogisia Agricolakehittämishankkeita, joissa suunnataan kohti uusia oppimisympäristöjä ja tapoja opettaa, mutta hankkeita toteutetaan erillään neljällä alueella. Nyt saimme vuorovaikutusta näiden kehittäjien välille. Linnossuolle itselleen päivän parasta antia oli useampikin oivallus siitä, mitä yhteistä hänellä on monen kollegan kanssa. Paras palaute tuli opettajalta, joka totesi, että vastaavia päiviä pitäisi saada jatkuvasti eri kehittäjien välille.

Tiimi ja osuuskunnat todettu toimiviksi Asiat menevät Turun ammattikorkeakoulussa eteenpäin monella tasolla; eri suunnilla ihmiset puhuvat, suunnittelevat ja tekevät. Linnossuo on tyytyväinen siihen, että työelämäyhteistyötä ja yhteisöllistä oppimista uskalletaan vähitellen lisätä. Monelle opettajalle uusien menetelmien käyttö saattaa vielä liittyä esimerkiksi yhteen kurssiin, joka on teemaan ja aikaan sidottu kokonaisuus. Hänelle itselleen verkkainen tahti ei kuitenkaan riitä. — Minä haluan olla Tiimiakatemia-valmentaja eli haluan koko paketin, hän toteaa. Linnossuo on hyödyntänyt tiimejä ja osuuskuntia jo vuodesta 2002 lähtien estenomikoulutuksessa. Aluksi hän käytti Tiimiakatemian menetelmiä viimeisen vuoden opiskelijoiden kanssa, mutta nykyään lähes koko tutkinto opiskellaan tällä tavoin. — Kun opiskelijoille itselleen annetaan vastuu oppimisesta kavereiden kanssa, homma todella toimii. Tämä on nähty meillä myös BisnesAkatemiassa, hän vakuuttaa.

Valo näkyy jo

Todellinen vahvuus Turun ammattikorkeakoulussa on se, että talossa on paljon Tiimimestarit-valmennuksen käyneitä opettajia. Yksi parhaillaan valmennuksessa olevista on Salon toimipisteessä työskentelevä Timo Luukka. Hän kohtaa uusien opetusmenetelmien haasteet käytännössä ensi syksynä, kun tradenomiopetus siirtyy Salossa kokonaan BisnesAkatemiaan. — Minulle ei uusia menetelmiä tarvitse enää myydä, sillä näen jo valon. Kipinä-päivä lähinnä vahvisti, että suunta on oikea. Erityisen hyödyllistä oli, että salolaisten opettajien joukko pääsi ensimmäisen kerran vähän laajemmalla kokoonpanolla pohtimaan asioita yhdessä. Luukka toteaa maailman muuttuvan niin nopeasti, että uusia menetelmiä tarvitaan. Liiketoiminnassakin on vaikea löytää yhtä totuutta. — Nuorten on hyvä heti opintojen alusta lähtien oppia, että he voivat muokata omaa tulevaisuuttaan. Nuori polvi on niin fiksua, että he oppivat oikeasti paljon enemmän tiimityöskentelyn kautta kuin luento-opetuksella.

Teksti ja kuvat: Hanna Tuuri

12


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Kipinä – Tuoreita yrittäjyyskasvatuksen tuulia! ”Tiimiyrittäjyys on tiimissä oppimista ja tekemistä yhdessä.”

— Kuinka opettaja voi harjoittaa tiimivalmentamisen taitoja? Kipinöihin on osallistunut jo yli 600 opetusalan ammattilaista. Päivien vetäjät ovat Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen valmentajia, joista jokaisella on vahva kokemus yrittäjyyskasvatuksesta.

Kipinä on kaikille koulutusasteille suunnattu yrittäjyyskasvatusta käsittelevä valmennuspäivä. Kattoteemana on tiimiyrittäjyys, eli yhdessä oppiminen ja tekeminen. Asioita käsitellään keskustelemalla ja rennolla työotteella.

Kipinäpäivän hinta on 2400 € (+ alv). Se on mahdollista toteuttaa VES-päivänä.

Aiheita ovat: — Millaisia uusia opetus- ja oppimismenetelmiä tiimien ja yrittäjyyskasvatuksen saralta löytyy? — Miten lähteä rakentamaan tiimejä ja uudenlaista yrittäjyyskasvatuskulttuuria?

Haluatko Kipinän omaan oppilaitokseesi? Lisää tietoa: www.partus.fi -> Valmennukset -> Kipinä.

TIIMIAKATEMIA AIKUISKOULUTUS TIIMIAKATEMIA AIKUISKOULUTUS TIIMIAKATEMIA AIKUISKOULUTUS TIIMIAKATEMIA AIKUISKOULUTUS TIIMIAKATEMIA AIKUIS-

Taloushallintoa selkokielellä.

Yrityshuoltamo Oy KOULUTUS TIIMIAKATEMIA AIKUISKOU-

Väinönkatu 42 (2 krs) 40100 Jyväskylä

LUTUS TIIMIAKATEMIA AIKUISKOULUTUS

Miten johtaminen ja psykologia liittyvät toisiinsa? Makke Leppäsen ja Ilona Rauhalan uutuuskirja tarjoaa raikkaita näkökulmia jokaisen edelläkävijän arkeen. Mikä saa ihmisen toimimaan niin kuin he toimivat ja voiko ihmisen tavoitteelliseen toimintaan vaikuttaa?

13

Tutustu johtamisen psykologiaan ja tilaa kirja osoitteessa:

www.psykologiaajohtajille.fi

044 578 4428 info@yrityshuoltamo.fi


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Tiimiakatemia suunnitteilla Argentiinaan Tiimiakatemia Aikuiskoulutus ja argentiinalainen Natalia Ceruti ovat laatineet ja allekirjoittaneet huhtikuussa 2012 yhteistyötä linjaavan visiopaperin. Osapuolet aikovat tarjota Argentiinassa yhteisiä valmennuksia paikallisille keskisuurille ja suurille yrityksille. Pääpaino yhteisessä visiossa on kuitenkin se, että Argentiinaan perustetaan uusi Tiimiakatemiayksikkö. Suunnitteilla oleva Argentiinan Tiimiakatemia on ristitty työnimeltään TABAksi eli Tiimiakatemia Buenos Airesiksi sen sijainnin mukaisesti. Pitkällä tähtäimellä se tulee toimimaan Argentiinan toiminnan keskuksena.

Yrittäjyydellä siltoja — Argentiinalaiset ovat sitkeitä ja pystyvät selviämään vaikeistakin tilanteista. Maassa on hyvä kasvualusta yrittäjyydelle. Yrittäjyys, erityisesti mikroyrittäjyys, on aina ollut maan kantava voima niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Siksi Tiimiakatemian menetelmät istuvat hyvin meillekin, kertoo liiketaloustieteiden opettaja Ceruti. Argentiinassa on merkittävät tuloerot eri yhteiskuntaluokkien välillä. — Luokkaerot ovat muodostaneet kuilun rikkaiden ja köyhien välille. Tämä kuilu heikentää talouskasvua. On löydettävä keinoja kuroa tätä kuilua ja saattaa ihmisiä yhteen, Ceruti toteaa. — Pelkät hyväntekeväisyysprojektit ja tulonsiirrot eivät riitä korjaamaan tilannetta. Niiden

lisäksi tarvitaan kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat köyhempään kansanluokkaan kuuluvia ihmisiä perustamaan tuottavia yrityksiä. Siksi TABA pyrkii saattamaan eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvia opiskelijoita ja yrittäjiä yhteen, hän jatkaa. Alkuvaiheessa TABA tullaan suuntaamaan maksukykyisille opiskelijoille. Verkostoon otetaan mukaan erilaisia yhteiskunnallisia projektiorganisaatioita ja mikroyrityksiä. TABAn tiimiyrittäjät tulevat näin työskentelemään suoraan mikroyritysten kanssa auttaen niitä markkinoinnissa, myynnissä ja muussa yritystoiminnassa. Tiimiakatemian menetelmät auttavat argentiinalaisia opiskelijoita ja verkostoon kuuluvia mikroyrittäjiä oppimaan nopeammin. — TABAn mallissa tiimiyrittäjät tarjoavat omalta osaltaan tuoretta osaamista kun taas mikro- ja pienyritykset tuovat projektimahdollisuuksia ja käytännön kokemuksen liiketoiminnasta, tiivistää Ceruti.

Monialaisuus tuo mahdollisuuksia TABA on tarkoitus perustaa uutena yliopistoyksikkönä. Tavoitteena on, että tiimiyrittäjien opinto-ohjelma olisi alempaan korkeakoulututkintoon johtava ohjelma. Lisäksi suunnitteilla on, että yksiköllä olisi oma MBA-ohjelmansa sekä muita elinkeinoelämälle suunnattuja esimies- ja yrittäjäkoulutuksia. Luonteeltaan TABA olisi monialainen yksik-

14

kö, joka saattaisi taloustieteilijöitä, insinöörejä, tuotesuunnittelijoita ja matkailualan opiskelijoita yhteen. Yksikkö tulee olemaan aktiivinen osa Tiimiakatemioiden verkostoa, jolloin argentiinalaiset tiimiyrittäjät voivat tehdä yhteistyötä Suomen, Espanjan, Ranskan, Unkarin, Britannian ja monien muiden Tiimiakatemia-yksiköiden kanssa. – Monialaisuus mahdollistaa monien erityyppisten projektien toteuttamisen. Eri alojen opiskelijat ja tiimiyrittäjät pystyvät ristipölyttämään yli rajojen. Kansainvälinen verkosto on myös tärkeä, sillä globaali maailma edellyttää uudenlaisia taitoja, joita voi hankkia vain olemalla kansainvälinen, toteaa Ceruti. Tiimiakatemia Aikuiskoulutuksen kansainvälisessä toiminnassa Argentiina on uusi avaus. Toimitusjohtaja Mika Partanen kertoo, että Buenos Airesiin pyritään rakentamaan ensin yksi yksikkö, joka toimii tukikohtana ja kasvualustana muulle Tiimiakatemia-toiminnalle. – Etenemme vaiheittain ja teemme rohkeasti erityyppisiä kokeiluja Argentiinan markkinassa. Mahdollisuuksia on paljon, Partanen toteaa. TABA on tällä hetkellä vasta suunnitteluasteella. Pilotointivaihe sijoittuu vuosille 2013 ja 2014. Isona tavoitteena on, että itse yliopistoyksikkö olisi sertifioitu ja täysimääräinen Tiimiakatemia vuonna 2015. Teksti: Jukka Hassinen Kuva: Tuomas Kujansuu


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Yhteistä kaikille valmennuksillemme ovat Tiimiakatemian menetelmät. Valmennuksemme ovat hauskoja ja rentoja mutta täyttä asiaa! Takaamme, että kehitystä tapahtuu, jos olet siihen valmis! Laajennat ajattelua lukemalla, saat käytännön vinkkejä muilta ryhmäläisiltä ja viet oppisi käytäntöön. Vertaistukea, tuloksia, kauppaa ja ystävyyssuhteita!

Kehitä tuotteita, palveluita tai prosesseja uudelle tasolle, yrittäjänä tai toisen palveluksessa. Voit suorittaa samalla tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon. www.sammontakojat.fi

Tule oppimaan tai päivittämään tiimivalmentajan taitoja – oletpa sitten opettaja, kehittäjä tai esimies. Voit suorittaa myös johtamisen tai tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon. www.tiimimestari.fi

Rohkaisua, vertaistukea ja vauhtia liiketoimintaan! Saat apua yrittäjän alkutaipaleelle. Suoritat samalla yrittäjän ammattitutkinnon. www.tulisielut.fi

Develop your own team coaching skills and your organization – both theoretically and in practice! www.teammastery.net

LISÄTIETOJA:

Mika Partanen Tiimiakatemia Aikuiskoulutus p. 040 730 5511 mika.partanen@partus.fi www.partus.fi

Kokenut yrittäjä: kehitä liiketoimintaasi ja johtamisosaamista vertaistesi joukossa! Samalla suoritat yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. www.tulisoihtu.fi

KESÄ-HEINÄKUU

SYYSKUU

· Team Mastery 31 Spain · Team Mastery 32 UK

· Mestarivalmentaja 3 - aloitus 6.9. · Sammon Takojat 16 Savonlinna - aloitus 17.9. · Sammon Takojat 17 Ruoka ja Matkailu - aloitus 18.9. · Sammon Takojat 18 Asuminen - aloitus 25.9. · Tiimimestarit 33 · Tulisielut 6 Ikaalinen

ELOKUU · Tiimimestarit 27 Svenskfinland (på svenska)

MARRASKUU

LOKAKUU · Tiimimestarit 34 HOPE · Team Mastery 35 Europe · Sammon Takojat 19 · Sammon Takojat 20 Oulu · Tulisielut Vakka-Suomen matkailu

· Sammon Takojat 21 Kolmas Sektori Valtakunnallinen ryhmä mm. sosiaalisille yrityksille sekä julkishallinnon ja säätiöiden kehittäjille

TAMMIKUU

ILMOITTAUDU MUKAAN NYT! 15

· Tulisielut Oulu 7 · Tiimimestarit 36 Etelä-Karjala · Tiimimestarit 37 Satakunta


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

Vetovoiman kehittäminen Mandelin, Nando & Hakala, Jukka: Vetovoima – Kirja inspiroivista yrityksistä, merkitysten johtamisesta ja idealismin voimasta, Talentum 2012 Tekijät kertovat tässä kirjassaan, miten vetovoimainen yritys on houkutteleva työpaikka ja kiinnostava kumppani. Teos kertoo, mitä vetovoiman luominen edellyttää organisaation johtamiselta, toimintatavoilta ja viestinnältä. Kirjoittajat uskovat, että yrityksen vetovoimaisuus riippuu siitä, miten se tarjoaa ihmisille mahdollisuuksia toteuttaa itselle tärkeitä päämääriä. Esimerkiksi yrityksen arvot voivat sopia joillekin täydellisesti, kun taas toiset eivät voisi niihin sitoutua. Jokaisessa kirjan pääluvussa on myös aihepiiriin sopivat caset selvittämässä vetovoimaisuutta.

Tarkoitus ja onnellisuus Tähän lehtemme numeroon valitsin tuoreen kirjan. Nando Mandelinin ja Jukka Hakalan ”Vetovoima” on nimensä mukaisesti kirja inspiroivista yrityksistä. Markkinointi kannattaa leipoa sisään tuotteeseen jo sitä suunniteltaessa. Tuote myy silloin itse itsensä. Suosittelen kirjaa omaan lukuohjelmaasi. Tämäkin kirja on mukana uudessa, vuoden 2012 Tiimiyrittäjän & tiimivalmentajan parhaat kirjat -valintaoppaassa! Tilaa omasi: www.partus.fi!

Ihmisillä on tarve etsiä jatkuvasti tarkoitusta toimilleen, myös työelämässään. Hyödyksi voi itsensä lisäksi olla esimerkiksi tiimilleen, koko edustamalleen ammattialalle, maakunnalleen, kotimaalleen, koko ihmiskunnalle ja maailmalle. Monet ihmiset saavat onnellisuutta lisääviä onnistumisen kokemuksia tekijöiden mukaan useammin työssään kuin vapaa-ajallaan. Onnellisuuden kokeminen edellyttää, että toiminnalla on selkeät, saavutettavissa olevat tavoitteet sekä säännöt, jotka ovat yksilön ymmärrettävissä ja hallittavissa.

Vetovoiman luonne Kirjoittajat vakuuttavat, että markkinointi kannattaa leipoa sisään tuotteeseen jo sitä suunniteltaessa. Tuote myy silloin itse itsensä. Jos tuote sellaisenaan pystyy kertomaan tarinansa ja kuvaamaan toiminta-ajatuksensa, se ei tarvitse erillistä markkinointiviestintää. Yritys tuotteena on itsessään kaikkein voimakkain markkinoinnin ja brändityön väline, eivät mainokset. Yrityksen vetovoimaisuutta ei voi rakentaa kampanjoimalla, vaan sen on oltava seuraus vetovoimaisesta toiminnasta ja vetovoimaisista toimintavavoista. Vetovoimaisen yrityksen mainetta ei luoda markkinointiviestinnällä vaan käyttäytymällä vetovoimaisesti.

16

Strateginen humanismi Olen itse humanisti ja myös siksi kirjan toinen luku on mielenkiintoinen: Entä jos investoisimme ihmisiin, henkilöstön johtamiseen ja henkiseen pääomaan sekä korostaisimme yksilön arvoa, inhimillistä ajattelua ja luovuutta? Dave Ulrichin mukaan ”Organisaation osaaminen on kilpailukyvyn DNA”. Osaamisen johtaminen pitäisi nähdä yhtä tärkeänä johtamisen toimena ja vastuuna kuin taloudellisen pääoman johtaminen. Gary Hamelin mukaan olisi panostettava uudenlaisten johtamisprosessien luomiseen. Tekijöiden mukaan osaamisen kehittäminen, työntekijöiden kohtelu ja arvostaminen sekä inspiroivat johtamistavat ovat yhä merkittävämmässä roolissa yrityksissä. Yhdessä tekeminen on nousemassa kiinnostavammaksi yhteistyön muodoksi kuin pelkkä rahallinen tukeminen. Suuntaus on yleismaailmallinen. Näihin ajatuksiin johdattelee case Helsinkimissio.

Työn tarkoitus Kolmannessa luvussa selvitellään työn tarkoitusta: ”Miten luoda tarkoitusta, kehittää yhteiskuntaa ja inspiroida ihmisiä?” Johtajien on valettava uskoa tulevaisuuteen. Visionäärinen johtaminen on haasteellista. On tarjottava työntekijöille erityisen innostavia tulevaisuudenkuvia. Tässä ovat onnistuneet sellaiset edelläkävijäyritykset kuten esimerkiksi Apple ja Google. Ne ovat myös inspiroineet henkilökuntaansa luomalla uskottavan tarkoituksen ja motivoivan sisällön organisaation toiminnalle. Ihminen haluaa olla osa tarkoituksellista kokonaisuutta, jolla on hyödyllisiä seurauksia ja myönteisiä jokapäiväisiä vaikutuksia? Mihaly Csikzentmihalyi on määritellyt kolme kutsumusta, jotka motivoivat visionäärisiä johtajia: halu tehdä parhaansa, halu auttaa ihmisiä elämään parempaa elämää ja halu rakentaa parempaa maailmaa. Case tässä luvussa on OPPohjola.

Merkitysjohtajat Luvussa neljä kerrotaan merkitysjohtajista: ”Miksi merkityksiä on johdettava? Entä miksi


Tiimiakatemia magazine Aikuiskoulutus

strategia epäonnistuu – paitsi sattumalta?” Kirjoittajien mukaan jokaisen työntekijän tulisi voida ymmärtää, mitä työyhteisössä on tapahtumassa, miksi ja miten, ja mikä on hänen oman panoksensa merkitys tässä kokonaisuudessa. Yleensä näissä asioissa epäonnistutaan, koska ihmisten luomia merkityksiä ja yhteisöllistä ymmärrystä ei ole osattu mieltää voimavaraksi tai vetovoimatekijäksi. Siksi panostaminen merkitysjohtamiseen tarjoaa tilaisuuden erilaistua ja luoda kilpailuetua. Merkitysjohtaminen on tekijöitten mukaan suuri käyttämätön mahdollisuus yrityksille ja yhteisöille.

mies on luova johtaja?” Kirjoittajien mukaan nyky-yritysten merkittävimpiä johtamishaasteita on työilmapiirin kehittäminen sellaiseksi, että työntekijät voivat antaa parhaansa. Yrityksen menestyminen perustuu työntekijöihin: henkilökunnan luovuuteen ja innostukseen. Miksi ihmiset arvostavat tiettyjä johtajia? Tärkeimmäksi syyksi on osoittautunut ihmisten kokemus siitä, että heitä arvostetaan ja tuetaan työssään, ja että työ inspiroi ja haastaa heitä. Arvostettujen johtajien alaiset ovat myös ylpeitä työstään ja omasta työyhteisöstään. Casena on 358.

”Tiimien vetäjät luovat perustan sille, miten yhteisössä tulkitaan ja ymmärretään arkisen toiminnan kannalta tärkeitä asioita. He ovat yhtiön strategisten periaatteiden sanansaattajia.” Esimiehet ovat avainasemassa strategian viestimisessä – ja lopulta myös strategian toteuttamisen onnistumisessa. Esimiesten on myös pidettävä huolta, että heidän alaisensa osaavat keskustella strategiasta ja sen periaatteista ilman, että erilaiset monitulkintaiset termit vievät keskustelua väärille urille. Strategiatyö on muuttunut jatkuvaksi prosessiksi sen sijaan, että strategia päivitettäisiin kerran vuodessa. Tämän luvun case on Stockmann.

Vetovoiman kehittäminen

Luova kasvu Viidennessä luvussa on aiheena luova kasvu: ”Mitä kasvu tarkoittaa ja miksi jokainen esi-

Viimeinen luku on vetovoiman kehittäminen: ”Miten vetovoimaisia yrityksiä rakennetaan, entä millaista asennetta se vaatii?” Kirjoittajat ovat kiteyttäneet kirjan sanoman viiteen vetovoimaiseen johtamisen periaatteeseen: Ensinnäkin on tehtävä vetovoimaisia päätöksiä. Kaikkia merkittäviä päätöksiä tulisi arvioida vetovoiman ja brändin näkökulmasta. Auttaako tämä päätös lisäämään vetovoimaamme? Vahvistaako se brändiämme? Toiseksi on kiteytettävä rohkeasti. Miksi yritys on olemassa? Mistä se tunnetaan? Mihin se uskoo? Miten se aikoo tavoitteensa saavuttaa? Kolmanneksi on lisättävä vuorovaikutusta ja hyödynnettävä tunteita. Viestinnässä korostuu konkreettisuus, tarinallisuus sekä tunteisiin

Poimi rusinat pullasta! Johannes Partasen 218 valkoista paperia nyt netissä. Kuumimpien bisneskirjojen parhaat ideat tarjolla maksuttomasti ja ilman rekisteröitymistä: www.partus.fi/artikkelit

vetoaminen. Neljänneksi on valtuutettava henkilöstö brändilähettiläiksi. Tämä on kaikkein kovin juttu. Tässä auttaa tekijöitten kehittämä yrityksen ansioluettelo eli CCV (Corporate CV). Se on mahdollisimman avoin kuvaus yrityksen olemuksesta ja toiminnasta. Viidentenä on usko idealismin voimaan. Mitä enemmän yritys arvostaa ihmisiään, sitä enemmän ihmiset arvostavat yritystään.

Mitä tämä tarkoittaa? Tässä taas hyvä kirja Tiimiakatemia® Learning Networkin kehittämiseen. Vetovoimaisen oppivan verkoston rakentaminen vaatii keskittymistä verkoston tarkoitukseen ja tarinaan. Verkoston kehittämistä on arvioitava brändin vetovoiman näkökulmasta. Uskon, että verkoston perustaminen osuuskuntana lisää vetovoimaamme ja vahvistaa brändiämme. Tiimiakatemia tunnetaan tiimiyrittäjien® synnyttäjänä ja se uskoo johtaviin ajatuksiinsa. Tiimiakatemia ei jätä ketään kylmäksi. Se ammentaa nuoruuden vilpittömyydestä ja riemusta jokaisen toimiessa brändilähettiläinä. Tiimiakatemia Learning Networkin on noustava yhteisöllisyyden idealismista, jonka takana on ihminen, joka panee kaikkensa peliin ja jota arvostetaan. Teksti: Johannes Partanen Kuvat: Matias Ulfves ja Jaakko Mehtälä

Tiimiakatemia Magazine 2/2012 Aikuiskoulutus  
Tiimiakatemia Magazine 2/2012 Aikuiskoulutus  

Tiimiakatemia Aikuiskoulutus Magazinen kevätnumerossa kerrotaan mm. rakkaussuhteestamme VR:n kanssa, uudesta Luamupuati Volterista, kasvavas...

Advertisement