Page 1

Sp채nnande vandringar i Tallinn

Kadriorg En park full av konst


Kortet för allt!

GRATIS

• entre museer och turistsevärdheter

• sightseeingrundturer med buss, till fots eller med cykel

• lokaltrafik

• nöjen

rabatter • på restauranger och affärer Försäljningspunkter: turistinformationscentrum (Kullassepa 4/Niguliste 2 och i Viru shoppingcentrum), hoteller, Tallinns flygplats, Tallinns hamn, resebyråer

www.tallinncard.ee


Kadriorg – det exklusiva, havsnära och lummiga distriktet, som har tsar Peter den stores palats som sin historiska medelpunkt och Kumu, Estlands konstmuseum som sin allra senaste attraktion. Att vandra längs vägarna i Kadriorg är som att befinna sig i ett unikt arkitekturmuseum, med många olika epoker och stilar representerade i en spännande blandning. Sida vid sida med typiska estniska trähus, finner man pampiga högreståndsvillor och sommarhus, stilren funktionalism och slottets tjänarbostäder i rysk stil. Kadriorg är känt för det kejserliga sommarslottet och parkkomplexet i barockstil, som Rysslands tsar Peter den store började bygga åt sin familj år 1718. Därefter var Kadriorgs utveckling och utseende starkt påverkat av tsarrysslands societet och de mer förmögna inhemska medborgarna. Trähusens imponerande arkitektur, med sina värdiga uttryck, vittnar å sin sida om vilken välmående badort Kadriorg en gång var. Konstmuseet Kumu, den helt nya och efterlängtade hemvisten för Estlands konstmuseum, öppnades för allmänheten i februari 2006. Sedan dess har denna multifunktionella museibyggnad varit en av de mest besökta attraktionerna i Kadriorg och hela Tallinn. Idag är Kadriorg fortfarande ett av Tallinns mest exklusiva områden och bostäderna här är mycket eftertraktade. I Kadriorg finns presidentpalatset, liksom många av de utländska ambassaderna. Parken är ett av Tallinnbornas mest omtyckta utflyktsmål.


Sp채nnande vandringar i Tallinn

1

2

2


3

Kadriorgs bostadsområde

Kadriorgs bostadsområde Från Koidulagatan mot Faehlmanngatan - exempel på arkitektur från Kadriorgs gyllene år som semester- och badort på 1800-talet Om man anländer med spårvagn till Kadriorg, lönar det sig att stiga av vid hållplatsen Koidula. Spårvagnen fortsätter vidare längs Weizenberggatan, men man kan börja promenaden redan vid Koidulagatan. En stor del av Kadriorgs gator har fått namn efter framstående estniska personer. Lydia Koidula (1843-1886) är än idag en av landets mest omtyckta poeter. Hennes Mu isamaa on minu arm (”Mitt fosterland är min kärlek”) var den inofficiella nationalsången i sovjettidens Estland, och sjöngs med mycket känsla under sångfestivalerna. Koidulagatan, liksom områdets gatunät i stort, är från 1800-talet. Det var Kadriorgs gyllene epok, och stadsdelen var då ett sommarparadis, där de flesta byggnaderna var badinrättningar av olika slag eller välbeställda personers sommarhus. Några exempel på dessa byggnader är villan på Koidula 10 1 och villan i art deco stil djupt in i trädgårde på Koidula 8. Den senare är från år 1906, då den snabba utbyggnaden av järnvägsnätet medförde att de flesta i tsardömets societet per tåg sökte sommarnöjen längre bort än Tallinn. Går man vidare på Koidula till hörnet av Kölergatan, uppkallad efter Johann Köler (1826-1899), det estniska nationalmåleriets fader, kommer man till Koidula 12A 2 , ett välbevarat sommarhus från 1800-talet, med veranda och vackra trädekorationer i typisk stil. I detta hus brukade tsarens guvernör hyra rum. För Tallinnborna är huset mer känt som hem för 1900-talsförfattaren Anton Hansen Tammsaare (1865-1940), som fortfarande är en av de populäraste författarna i Estland. Tammsaares roman ”Sanning och rättvisa” har en berättigad plats i världslitteraturen. Numera är huset ett museum tillägnat honom, och inhyser även Kadriorgs bibliotek och konstgalleri.


Sp채nnande vandringar i Tallinn

3

4

4


5

Kadriorgs bostadsområde

I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet blev Kadriorgs bebyggelse mycket tätare och även medelklassen hade råd att hyra lägenheter här. När man svänger av från Koidula till Faehlmanngatan, uppkallad efter en av de tidigaste samlarna av och forskarna kring estnisk folkpoesi, Friedrich Robert Faehlmann (1798-1850), befinner man sig snart bland tidstypiska tvåvåningars trähus – de mindre bemedlades hem. Men även här finns en hel del snickarglädje och vackra trädörrar av hög klass. Från Faehlmanngatan till Kölergatan – och därifrån samma väg till Koidula och Poskagatan Under 1930-talet utvecklades Kadriorg till att även vara en plats för rekreation och idrott. Många moderna flerbostadshus och villor i funktionalistisk och art deco-stil uppfördes under den här tiden. Kölergatan 3 är ett typiskt exempel på en vacker och tyst gata i Kadriorg – här förstår man, varför Kadriorg är ett så uppskattat bostadsområde. Från slutet av Koidula fortsätter rutten till Poskagatan, döpt efter Jaan Poska (1866-1920), Tallinns första estniska borgmästare. Här är det värt att först ta till höger och undersöka Kadriorgs äldsta delar, slottsbebyggelsen. De små torpliknande stugorna utmed Poskagatan och de ornamenterade bostadshusen i rysk stil leder upp mot Kadriorgs slott och parkkomplex. Slottets tjänstefolk – kokerskor, trädgårdsmästare, snickare, byggare och alla andra som behövdes för slottets dagliga skötsel – bodde här, i vad som kallas Jekaterintalskaja sloboda. En del byggnader har förlorat sitt ursprungliga barockutseende under 1800-talet och är ombyggda i nyklassicistisk stil, men husens storlek och placering är ursprunglig. Slottets betjänter fick innehavanderätt till varsitt hus på livstid, och fick inte ges vidare till utomstående. Det bästa exemplet från den här tiden är det lilla bostadshuset på Poska 35 4 och huset med pampiga trädekorationer på Poska 41. Dessa lutande romantiska hus är unika i Tallinn och är huvudstadens äldsta trähus.


Sp채nnande vandringar i Tallinn

5

6

6


7

Slottsguvernörens residens

Slottsguvernörens residens Nu går vi tillbaka en aning längs Poskagatan. Här på Roheline aas hittar man tre byggnader som är större och mer påkostade än sloboda-husen. Det här var en gång i tiden slottsguvernörens hem 5 – det ljusrosa huset i mitten tillhörde just honom. Slottets trädgårdsmästare, som var underställd guvernören, bodde i en av flyglarna och i de övriga byggnaderna bodde andra ur tjänstefolket. Idag finns här ett författarmuseum som visar Eduard Vildes (1865-1933) hem. Fem rum med tidsenlig inredning visas för allmänheten tillsammans med en utställning i tre rum över författarens liv och verk. På andra våningen finner man ett konstgalleri med verk av estniska konstnärer. Det lönar sig att gå tillbaka längs Poska fram till Narvavägens korsning. I den här etappen kan man kasta en blick på ett par imponerande villor från början av 1900-talet i jugend och historisk stil, t.ex. Poska 51 och 53 6 .Väl tillbaka i Kadriorgparken, kan man beundra förkrigstidens vackra enfamiljshus och trevliga små trähus som ligger till höger på Weizenbergi. Går man tillbaka par steg, är man åter i Kadriorgs park.

Så här såg karikatyristen Gori Vilde. Vilde älskade att resa och reseberättelser var en av hans favoritgenrer.


Sp채nnande vandringar i Tallinn

7

8

8


9

Kadriorgs slott och park

Kadriorgs slott och park Genom Kadriorgparken till konstmuseet Kumu. Utmed vägen finns många intressanta museer. Idén till slottet och parken uppstod under den ryske tsar Peters besök i staden i samband med byggnationen av den nya militärhamnen år 1714. Kadriorg var på den tiden ett relativt öde område, med ett fåtal träd och hus. Tsaren tyckte det var en perfekt plats för att skapa ett semesterparadis åt sig själv. Det medförde naturligtvis att också det övriga hovet och Rysslands ledande tjänstemän följde efter. Under 1700-talet påbörjades därför en intensiv omvandling av området. Fast parken inte är bevarad i sin helhet, är den ändå den främsta av sitt slag i Estland. Uppdraget att skapa slottet och parken gavs till den italienske arkitekten Niccolo Michetti. Det var hans första stora projekt åt det ryska hovet. Han blev snart Rysslands ledande arkitekt och ansvarade bland annat för byggandet av palatset Peterhof. En av parkens populäraste platser är den symmetriska Svandammen 7 och dess omgivningar. Vid dammens östra sida finns numera en staty av Friedrich Reinhold Kreutzwald (1803-1882) 8 som sammanställde det estniska nationaleposet Kalevipoeg (”Kalevs son”). Parken var ursprungligen nästan 100 hektar stor. På motsatta sidan av dammen från vägen sett, fanns en strikt italiensk-fransk trädgård. Endast en mindre del av parken var formellt planerad. Det mesta av ytan bibehöll sin karaktär av naturligt landskap, med ängar och skogspartier, genomkorsade av stigar. Bara under år 1722 planterades 550 träd i parken. För att parken snabbt skulle bli klar förde man hit färdigväxta träd som planterades av soldater. En del av träden, särskilt hästkastanjerna, skulle senare flyttas till trädgårdar i S:t Petersburg, men efter tsar Peters död glömdes detta bort och träden fick stanna i Kadriorg.


Sp채nnande vandringar i Tallinn

9

11

10

10


11

Kadriorgs slott och park

Utmed promenadvägen (Weizenberg) som leder från Svandammen till slottet finns flera ekonomibyggnader 9 , t.ex. slottets gästhus och parkpaviljong. Ännu lite närmare slottet, mittemot dess grindar, finns en liten vaktstuga, ett kök och en iskällare. Den restaurerade köksbyggnaden är numera ett museum för Johannes Mikkels konstsamling 10 . Johannes Mikkels (19072006) konstsamling är en av få privata samlingarna skapade i efterkrigstidens Estland. Den grafiska delen av samlingen är Estlands mest värdefulla och innehåller bland annat fyra etsningar av Rembrandt. Det mesta i samlingen är holländska mästare från 1500- till 1800-talet. Mikkel donerade 1995 sin samling med över 600 verk från Västeuropa, Ryssland, Kina och Estland, till Estlands konstmuseum. Tsar Peter I påbörjade bygget av slottet Kadriorg 11 år 1718 och det döptes till Ekaterinenthal eller Catherinenthal (Kadriorg på estniska), för att hedra kejsarinnan Katarina I. Slottet ritades, i likhet med italienska villor, i tre delar. Det påstås att tsaren själv la grundstenarna till bygget. Ett av slottets vackraste rum är den stora salen, av många ansedd som ett av de finaste exemplen på rysk barock från Peter den stores tid. Salen sträcker sig uppåt två våningar och är rikligt dekorerad med stuckaturer och takmålningar. Entréhallen, flera kakelugnar och vattenrännor har också kvar sitt ursprungliga utseende. Den övre trädgården, bakom slottet, har återskapats till hur den såg ut på 1700-talet och är öppen för allmänheten. Trots att de flesta personer av betydelse i det ryska imperiet under tidigt 1900-tal ändå besökte tsarens sommarresidens, var Kadriorg inte avsett som residens utan som ett tillfälligt sommarslott. Därför är det också relativt litet jämfört med S:t Petersburgs officiella palats. Trots detta förmedlar det känslan av tsardömets ståt och lyx. Under 1930-talet blev Kadriorg den estniska presidentens residens, vilket innebar att en bankettsal byggdes och att flera av


Sp채nnande vandringar i Tallinn

12

13

12


13

Kadriorgs slott och park

rummen målades om i folkloristisk stil. Den omgivande parken, vars underhåll länge varit, förvandlades till en respektingivande och strikt stadspark, med en konsertscen och tillhörande trädgård, samt flera olika paviljonger och lusthus. På samma nivå som slottet, på andra sidan blomsterträdgården, finner man presidentens kontor, byggt några år före andra världskrigets utbrott. Idag tjänar byggnaden som presidentpalats åt Estlands president 12 . Ända sedan det byggdes och vidare genom århundradena har Kadriorg förknippats med makt. För närvarande används det nyrenoverade slottet av Estlands konstmuseum för dess samling av utländsk konst. Här arrangeras även konserter, teaterföreställningar, föreläsningar och mottagningar. Nu återvänder vi från slottet och presidentens residens till Weizenberggatan, uppkallad efter Estlands förste yrkesverksamma skulptör August Weizenberg (1837-1921) och håller utkik efter ett litet stenhus mot slutet av gatan, på vänster sida. Det är lätt att missa! Detta är den äldsta av alla byggnader i Kadriorgs slottskomplex, äldre än slottet självt. Tsar Peter använde detta anspråkslösa hus redan innan slottet började byggas och kallade huset för sin ”stuga i skogen”. Det hus man kan se idag är ungefär hälften så stort som det en gång var och rymmer Peter den stores hus 13 , och ställer ut föremål som tillhört tsaren och en hel del annat från den tiden.


Sp채nnande vandringar i Tallinn

14

14


15

Kumu, Estlands konstmuseums nya huvudbyggnad

Kumu, Estlands konstmuseums nya huvudbyggnad Att till slut få en egen museibyggnad, speciellt avsedd för det statliga konstmuseet, var ett långvarigt och efterlängtat projekt. Konstmuseet hade varit inrymt i tillfälliga byggnader alltsedan 1919! År 2006 öppnades äntligen det nya Kumu konstmuseum 14 för allmänheten. Liksom alla moderna konstmuseer är Kumu också ett multifunktionellt konsttempel. Museet har sammanlagt 5000 m2 utställningsutrymme och ställer ut estniska klassiker från 1700-talet fram till 1945, estnisk konst från åren 1945–1991, samt estnisk och internationell modern konst. I museet finns också en hörsal, ett undervisningscentrum, en museibutik, ett kafé med sommarterrass och en restaurang. Kumu är ritat av den finländske arkitekten Pekka Vapaavuori, som vann den internationella arkitekttävlingen 1993–1994. Från Kumu genom parkens rosengård till Kadriorgs slott och därifrån längs boulevarden till strandpromenaden Efter besöket på Kumu är det väl värt att ta en annan väg tillbaka, dvs. lite åt vänster, så att man snart återigen ser den nyrestaurerade rosengården 15 med sina rosenbuskar och terrasserade blomrabatter. Därifrån kan man vandra mot Kadriorgs slott. Fortsätter man vägen från slottets framsida och längs boulevarden som leder till sjöstranden, befinner man sig på snart på Strandpromenaden.


Sp채nnande vandringar i Tallinn

16


17

Strandpromenaden

Strandpromenaden Vid slutet av boulevarden, på andra sidan av vägen finns Rusalka (1902) 16 , ett av Tallinns mest kända monument, och ligger på Kadriorgs strandpromenad. Det är ett minne över pansarbåten Rusalka, som 1893 stävade ut från Tallinn mot Helsingfors. Fartyget hamnade i en svår storm och förliste med 177 man ombord. Rusalka är skapad av Amandus Adamson och är en klassiker inom estnisk konst. Naturstenarna som omger granitfundamentet symboliserar havets vågor och ängeln på toppen sträcker sin hand i riktning mot platsen där skeppet förliste. Adamson (1855-1929) var en av Estlands mest kända skulptörer. Liksom de flesta av de tidiga estniska konstnärerna under 1800-talet, arbetade han först som frilansande konstnär för att senare bli medlem i S:t Petersburgs konstakademi. Han kom från en sjömansfamilj, 16 vilket återspeglas i många av hans verk. Ett av hans mest berömda verk – också det ett minnesmärke över ett förlist fartyg – står i Sevastopol vid Svarta havet. År 1962 restes en staty i Kadriorgparken till minne av konstnären.

Monumentet skapades av A. Adamson, den första skulptören av estnisk börd och son till en sjömansfamilj. Konstnärens vackra hushållerska, vars avkomma är en nutida estnisk politiker, stod modell till ängeln.


Sp채nnande vandringar i Tallinn

17

18


19

Sångfältet

Sångfältet Från Rusalka längs stranden till Sångfältet Från stranden och Piritavägen har man en fin utsikt över Tallinnbukten och Gamla stadens silhuetter. Kadriorgs en gång så berömda badområde och badstrand låg här. De var en av de första badanläggningarna av sin typ och lockade till och med tsarfamiljen att njuta av strand och salta bad. Numera finns det ingen officiell strand i Kadriorg, men det är fortfarande en populär plats för friluftsliv. Till höger ligger en av Estlands mest värdeladdade symboler, Tallinns sångfält 17 . Traditionen med sångfestivaler i Estland, härrör sig från år 1869 och har aldrig upphört. Det estniska kollektiva medvetandet innefattar två företeelser med anknytning till sångfestivalerna. Den ena när en namnlös jordbruksbefolkning 1869 började sjunga sig hela vägen till att bli en europeisk nation. Det andra är av senare datum, då Estland sjöng sig till frihet. År 1988 var Sångfältet platsen för en enad sångfestival, vilken förvandlades till en enorm protest mot den sovjetiska ockupationen. Nästan en tredjedel av befolkningen deltog i festivalen. Själva stadion ritades av arkitekten Alar Kotli år 1960 och är en av sovjettidens mest intressanta byggnader, ovanlig med sin välvda båge. Sångstadion i Vilnius i Litauen byggdes senare efter samma ritningar. Stadions närhet till havet ger de åhörare som sitter högst upp möjlighet till en fantastisk utsikt över bukten. Uppe på kullen, på motsatta sidan, finns en staty av Gustav Ernesaks (1908-1993). Han förkroppsligade 1900-talets sångfestivaler. De allmänna sångfestivalerna arrangeras vart femte år och samlar tusentals sångare. Den största kör som framträtt på stadion bestod av 25 000 sångare. Utöver festivalerna anordnas här även rockkonserter och andra typer av festivaler. Det 54 meter höga eldtornet närmast stadion är fin en utsiktsplats med en fantastisk vy över staden, och en fackla som är tänd under tiden sångfestivalen pågår.


Spännande vandringar i Tallinn

20

Här slutar rundturen. På Piritavägen kan man ta en buss tillbaka till innerstadens hektiska liv. Man kan också välja att gå eller åka buss några kilometer utmed stranden till Pirita. Där finns ruinerna av Piritas birgittinerkloster, en fin badstrand, en småbåtshamn och Piritaåns vackra dalgång.


21

Museer och attraktioner

Museer och attraktioner Kumu Konstmuseum Weizenbergi 34/ Valge 1 • Tel. +372 602 6000 • www.ekm.ee Kumu öppnades 2006 och är Estlands konstmuseums nya imponerande hemvist och en självklar magnet för alla intresserade av estnisk kultur. Den enorma, ultramoderna anläggningen fungerar dels som nationalgalleri, med de klassiska estniska mästarna, dels som modernt museum med det senaste inom nutida konst.

Kadriorgs slott – Kadriorgs konstmuseum Weizenbergi 37 • Tel. +372 606 6400 • www.ekm.ee Den ryske tsaren, Peter den store, lät uppföra detta kompletta barockslott med parkanläggning i början av 1700-talet som en gåva åt sin hustru, Katarina I. I dag visar Estlands Konstmuseum i det historiska slottet sina samlingar för utländsk konst.

Mikkels Museum Weizenbergi 28 • Tel. +372 606 6400 • www.ekm.ee Den restaurerade köksbyggnaden är numera ett museum för samlaren Johannes Mikkels konstsamling. Johannes Mikkels samling är en av få privata samlingarna skapade i efterkrigstidens Estland. Den omfattande samlingen består av västeuropeisk, rysk och kinesisk konst (målningar, trysk och porslin) från 1500- till 1900-tallet.


Spännande vandringar i Tallinn

22

Peter den stores hus Mäekalda 2 • Tel. +372 601 3136 • www.linnamuuseum.ee Under sina besök i Tallinn i början av 1700-talet, bodde den ryske tsaren Peter den store i denna anspråkslösa stuga i Kadriorgs park. Huset är numera ett museum och de fåtaliga rummen är fyllda med föremål från tiden. Några av tsarens personliga tillhörigheter är också utställda.

A. H. Tammsaares Museum Koidula 12A • Tel. +372 601 3232 • www.linnamuuseum.ee Anton Hansen-Tammsaare (1878-1940) anses allmänt som den främste estniske författaren under 1900-talet. Hans mest framträdande verk är den fem band tjocka episka berättelsen “Sanning och rättvisa”, vilken täcker det estniska samhällets alla aspekter. Museet berättar om hans liv och arbete, men är också intressant för att man i detalj har återskapat lägenheten till hur den såg ut på 1930-talet.

Eduard Vildes Museum Roheline aas 3 • Tel. +372 601 3181 • www.linnamuuseum.ee En av Estlands främsta författare, Eduard Vilde (1865-1933), bodde de sista åren av sitt liv på bottenvåningen i detta grandiosa hus från 1850-talet i Kadriorgparken. Flera av rummen ägnas åt utställningar om författarens verk, medan resten av våningen är inredd för att efterlikna hur det såg ut här åren 1927 till 1933. På husets övervåning finns ett galleri, med olika konstutställningar.


Museer och attraktioner

23

Sångfältets torn Narva mnt. 95 • Tel. +372 611 2102 • www.lauluvaljak.ee Sångfältet är platsen för sångfestivaler, rockkonserter och andra typer av festivaler. Det 54 meter höga eldtornet närmast stadion har en utsiktsplats med en fantastisk vy över staden, och en fackla som är tänd medan sångfestivalerna pågår.

Kadriorgs rosarium På platsen för det nuvarande rosariet, anlades 1934 enligt den tidens mode en klippträdgård. Efter kriget lät man trädgården förfalla, men här har man nu anlagt ett rosarium. Rosariet har nästan 5500 olika sorters rosor och över tusen barrväxter. I anslutning till rosariet finns även en konsertplats, där man sommartid arrangerar olika konserter.

Gallerier Deco galleri Koidula 12A • Tel. +372 5567 2593 • Estniskt måleri och grafik

Kastellaanimaja galleri Roheline aas 3 • Tel. +372 601 3181 • Konst- och fotoutställningar


Spännande vandringar i Tallinn

24

Restauranger och kaféer Det finns flera utmärkta restauranger i Kadriorg. De är nog helt olika med varandra, men det är säkert lätt att välja den som faller dig i smaken. Det finns också trevliga kaféer, där man kan friska upp sig med kaffe och bakverk då man lite vilar sina ben. 1

Weizenberi 34/Valge 1 • tel. +372 602 6164

2

Kafé Park Café

Weizenbergi 22 • tel. +372 601 3040

3

Restaurang Kadriorg

Weizenbergi 18 • tel. +372 601 3636 • www.restorankadriorg.ee

4

Restaurang Cantina Carramba Weizenbergi 20a • tel. +372 601 3431 • www.carramba.ee

5

Restaurang Lydia

Koidula 13 • tel. +372 626 8990 • www.lydia.ee

6

Restaurang Villa Thai

J. Vilmsi 6 • tel. +372 641 9347 • www.villathai.ee

7

Kafé Tigu

J. Vilmsi 45 • tel. +372 5666 8493 • www.tigukohvik.ee

8

Kafé och restaurang i Kumu

Kafé Vesivärava

Vesivärava 42, tel. +372 601 3490 • www.vesivarava.ee


1

17

2 3 4 5 6 7

13

1 14

8 9

15

11 12

10

11

16

12

10

7

16

5

8

15

3 4 5

2

14

17

Hus på Poska 35 och 41 Slottsguvernörens residens Villor på Poska 51 och 52 Svandammen Staty av F.R.Kreutzwald Slottets ekonomibyggnader Mikkels Museum Kadriorgs slott Estlands presidents residens Peter den stores hus Kumu konstmuseum Rosengården

1 Kafé och restaurang i Kumu 2 Kafé Park Café

3

8

Rusalka Tallinns sångfält

3 Restaurang Kadriorg 4 Restaurang Cantina Carramba

6

Kadriorg

1

2

A.H.Tammsaares Museum J.Köler-gatan

7

4

6

Tallinns bukt

9

13

Informationscenter Villor på Koidula 8 och 10

5 Restaurang Lydia 6 Restaurang Villa Thai 7 Kafé Tigu 8 Kafé Vesivärava


Tallinns Turistinformationscenter Kullassepa 4/Niguliste 2, 10146 Tallinn, Estland Tallinns Turistinformation i Viru Keskus Viru väljak 4, 10111 Tallinn, Estland Tel. +372 645 7777 • Fax +372 645 7778 turismiinfo@tallinnlv.ee www.tourism.tallinn.ee Utgiven av Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau Vabaduse väljak 7, 15199 Tallinn, Estland • Tel. +372 645 7777, Fax +372 645 7778 tourism.marketing@tallinnlv.ee • www.tourism.tallinn.ee Layout: Bummi • Foto: Ain Avik, Kaido Haagen, Peeter Langovits, Hop on Tours, Mari Kadanik, Vallo Kruuser, Andreas Meichsner, Kristjan Mändmaa, Annika Palvari, Arbo Tammiksaar, Kaido Teesalu, Toomas Volmer Tryckt av AS Folger Art • © 2008

Informationen i denna broschyr insamlades under april 2008. Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau har gjort allt för att informationen ska vara korrekt. Vi reserverar oss dock för eventuella felaktigheter eller ändringar.

Spännande vandringar i Tallinn  

Konstmuseet Kumu, den helt nya och efterlängtade hemvisten för Estlands konstmuseum, öppnades för allmänheten i februari 2006. Sedan dess ha...