Page 1

HEADHUNTING

HENKILÖSTÖVUOKRAUS

REKRYTOINTI

J O H TA M I N E N

TALENT CENTER

TALENT CENTER OY:N ASIAKASLEHTI

VAUHDILLA VAKITUISEKSI VILMA VIITALA TYÖLLISTYI VUOKRATYÖN KAUTTA

TACTIC GAMESIN HELJAKKA: LUOPUMINEN TUNTUU HYVÄLTÄ INSTAN RIIKONEN: JOHTORYHMÄ EI OLE KESKUSTELUKERHO


• S I S Ä LT Ö

PELIVINKKI! YKSI TACTIC Gamesin eniten myytyjä

pikkulasten pelejä on Choco. Sitä Markku Heljakka pelaa 2-vuotiaan lapsenlapsensa kanssa. – Pikkulapsille suunnattuja pelejä ei ole paljon. Choco sopii hyvin 3-vuotiaalle, mutta 2-vuotiaskin jo ymmärtää sitä. En pyri voittamaan, vaan nautin siitä, kun onnistumisen ilo tulee jollekin toiselle.

LUE PERHEYHTIÖN TOIMITUSJOHTAJUUDESTA LUOPUVAN HELJAKAN TUNNELMIA SIVULTA 6.

6

10 3 4 5 6 9 9 10 12

Pääkirjoitus Viitala: Vuokratyö vaihtui vauhdilla vakituiseksi Lukeminen kannattaa aina - poimi kirjavinkit Heljakka: Toimitusjohtajuudesta luopuminen tuntuu hyvältä Kirurgin tarkkaa headhuntingia Soveltuvuutta kannattaa arvioida Riikonen: Toimiva johtoryhmä ei ole keskustelukerho Lasten suusta: Ajatuksia työelämästä

TALENT CENTER OY:N ASIAKASLEHTI JULKAISIJA: TALENT CENTER OY TOIMITUS JA TAITTO: LUOVA TOIMISTO PILKE OY KANNEN KUVA: VEERA KORHONEN PAINO: BRANDID OY

4


• PÄ Ä K I R J O I T U S

ASIANTUNTIJATALO löytää oikeat osaajat HENKILÖSTÖPALVELUALA kasvaa nyt kovaa vauhtia ja niin myös meidän liiketoimintamme Talent Centerissä. Vuokrajohtajapalvelut, johtoryhmien koulutukset ja sparraukset sekä strategiatyöt ovat vahva signaali muutoksesta, jonka myötä henkilöstöpalvelutalomme on kehittymässä asiantuntijataloksi.

KIITOS TÄSTÄ kuuluu asiakkaillemme, jotka ovat antaneet meille

mahdollisuuden näyttää osaamisemme. Luottamuksesta ja asioiden tekemisestä oikein kertovat myös lisätilaukset, joita lähes poikkeuksetta saamme asiakasyrityksiltämme.

TYÖVOIMAPULASTA on tullut Suomessa yksi tärkeimmistä kysymyksistä

yritysten osalta. Pelkästään teknologiateollisuus kaipaa kymmeniä tuhansia tekijöitä. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan työikäisten määrä vähenee Suomessa ilman maahanmuuttoa jopa 300 000 henkilöllä vuoteen 2030 mennessä. Vaikka automaation määrä kasvaa ja tekoälykin tekee tuloaan kovaa vauhtia, on selvää, että ilman laajempaa työperäistä maahanmuuttoa ei työvoimapulaa ratkaista.

TALENT CENTER on palveluntuottajana mukana Robocoastrekry-työn-

välityspilotissa etsimässä korkeasti koulutettuja sähkö-, automaatioja robotiikka-alan ammattilaisia Satakuntaan. Tavoitteena on löytää 200 osaajaa alueen yrityksiin vuoden 2019 loppuun menneessä.

JOS SINUN yrityksessäsi on tarvetta osaajille ja asiantuntijoille, Kuva: VEERA KORHONEN

niin otathan yhteyttä.

MUKAVIA LUKUHETKIÄ LEHTEMME PARISSA!

NIMITYSUUTISET

Jari Nokkonen toimitusjohtaja

NINA VIKKULA

Asiakkuuspäällikkö

NOORA HÄYHTIÖ

HR-koordinaattori

JERE NOKKONEN

Myyntipäällikkö

TEPPO YRJÖNKOSKI

Kehitysjohtaja (6.8 alkaen)

TALENT CENTER

3


Vuokratyö vaihtui vauhdilla vakituiseksi

Kun Vilma Viitala aloitti asiakaspalvelukoordinaattorin työt Ulvilassa muun muassa puistomuuntamoita, sähkökeskuksia ja -kojeistoja valmistavassa UTU Oy:ssä, ei hän tiennyt sähköalasta juuri mitään. Se ei toimeliasta taloushallinnon tradenomia haitannut. Jo vuoden työskentelyn jälkeen hän pokkasi talon sisäisen Urhotekopalkinnon.

Teksti

4

TALENT CENTER

KREETTA HAASLAHTI

Kuva

VEERA KORHONEN

PALKITSEMISPERUSTEISSA todettiin Viitalan mm. huolehtivan erin-

omaisesti asiakastarpeiden toteuttamisesta, tekevän loistavaa sisäistä yhteistyötä ja hoitavan hommat aina kunnolla loppuun asti. Mikä on tarinan opetus? Tietoja ja taitoja voi aina kartuttaa, mutta lopulta asenne ratkaisee. Viitala aloitti sairausloman sijaisen työt UTU:ssa Talent Centerin vuokratyöntekijänä vain kolmisen viikkoa ammattikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen. Jatkosta ei alkuun ollut takeita, mutta kahden vuokratyöpätkän jälkeen hän sai ilokseen solmia vakituisen työsuhteen UTU:n kanssa. – Minulla oli sellainen olo, että jos teen työni hyvin, niin työsuhteen jatkuminen voisi olla mahdollista. Niin siinä sitten onneksi kävikin, hymyilee Viitala. Se, että Viitala oli aluksi vuokratyöntekijä, ei näkynyt mitenkään työn arjessa. – Samaa työtä tein kuin UTU:n palkkalistoilla olevat työkaverini. Palkka vain tuli ensimmäiset kuukaudet eri taholta. Viitalalla ei ole aiempaa kokemusta vuokratyöstä, mutta lyhyen kokemuksensa perusteella hän pitää sitä varsin toimivana tapana työllistyä. – Jos hommat täällä eivät olisi jatkuneet, niin luulen, että vuokratyöntekijänä olisin varmasti päässyt nopeammin seuraavaan


paikkaan kiinni. Talent Centerillä tiedetään, millaista työtä olen tehnyt ja mitä mieltä minusta työpaikalla oltiin. Suosittelen vuokratyötä opiskelijoille ja miksei myös alan vaihtoa suunnitteleville.

LUKEMINEN KANNATTAA AINA!

TUNNUSTUKSIA JA LETKEÄÄ MEININKIÄ

Tammikuinen Urhoteko-palkinto tuli Viitalalle yllätyksenä. Kaikkien työntekijöiden yhteisessä kuukausi-infossa jaettu tunnustus tuntui hyvältä. – Minulle on tärkeää tehdä työni hyvin, ja onhan se hienoa, jos joku muukin ajattelee niin. Oli hienoa saada se niin nopeasti, olinhan ollut palkitsemishetkellä vakituinen työntekijä vasta muutaman kuukauden. Palkinto jaetaan vähintään joka toinen kuukausi ja perusteet vaihtelevat. – Joskus syyt voivat olla kepeämpiä, välillä palkitut ovat tehneet jotain tosi mullistavaa. En tiedä, kuka minua ehdotti, mutta ehdotus palkittavasta voi tulla esimieheltä tai työkavereilta. Parasta työssä UTU:lla on Viitalan mukaan tehtäväkentän monipuolisuus, työnantajan joustavuus ja hyvä ilmapiiri. – Täällä on tosi letkeä meininki. Jos ei tiedä jotain, niin keneltä tahansa voi kysyä eikä siitä saa kuittia, ellei sitten kysy jotain tosi tyhmää, nauraa Viitala.

”Jos hommat täällä eivät olisi jatkuneet, niin luulen, että vuokratyöntekijänä olisin varmasti päässyt nopeammin seuraavaan paikkaan kiinni.”

KEHITTYMINEN KIINNOSTAA

Viitala uskoo viihtyvänsä UTU:n palveluksessa myös tulevaisuudessa. – Tykkään juuri nyt työstäni tosi paljon. Haluan oppia nykyiset tehtäväni hyvin ja kehittyä työtä tekemällä. Niin kauan kuin minun annetaan kehittyä ja saan sopivasti uusia haasteita, niin viihdyn tässä hommassa. Liikunnallinen Viitala iloitsee myös siitä, että UTU on mukana teknologiateollisuuden Työkaari kantaa -tulevaisuushankkeessa, jonka tavoitteena on työhyvinvoinnin paraneminen koko työkaaren aikana ja sitä kautta työurien eheytyminen ja piteneminen. – Työnantaja on järjestänyt juoksukoulua ja spinning-tunteja. On kiva päästä kokeilemaan uusia lajeja. Vapaa-aikaansa Viitala viettää liikunnan ohella ulkoilemalla kohta 3-vuotiaan Simo-koiran kanssa. Coton de Tuléar -rotuisen pikkukoiruuden hupsutuksien seuraaminen saa työasiat unohtumaan. – Viime joulun aikaan koin myös sellaisen oivalluksen, että pystyn tekemään työni hyvin, vaikken miettisikään niitä yötä päivää. Töistä irtautuminen tekee hyvää sekä itselle että työlle.

JP JAKONEN: STRESSIVAPAA JOHTAJA – 52 NÄKÖKULMAA ITSENSÄ JOHTAMISEEN, HENKILÖKOHTAISEEN KASVUUN JA VIISAASEEN ELÄMÄÄN Miltä haluat elämäsi näyttävän vuoden kuluttua? Miten herätä aikaisin aamulla? Miten alkaisit elää, jos tietäisit, että kuolet? Stressivapaa johtaja tarjoaa 52 ehdotusta henkilökohtaiseen kasvuun, itsensä johtamiseen ja viisaaseen elämään: yhden vuoden jokaiselle viikolle tai vapaasti kerralla kulautettavaksi. Kuuntele myös podcast: www.stressivapaajohtaja.fi. JP Jakonen on kirjoittaja, yrittäjä ja filosofi. Hänen muita teoksiaan ovat Kukoistavan johtamisen käsikirja (2011, Keijo Halisen kanssa), Kotona kosmoksessa (2013) sekä Kokonaisuuden näkemisen taito (2017, Matti Kamppisen kanssa).

SIMON SINEK: START WITH WHY – HOW GREAT LEADERS INSPIRE EVERYONE TO TAKE ACTION Mikä tekee joistakin ihmisistä ja organisaatioista kekseliäämpiä, uraauurtavampia ja menestyvämpiä kuin toisista? Miten menestyä kerta toisensa jälkeen? Start With Why analysoi Martin Luther Kingin ja Steve Jobsin kaltaisia johtajia ja tulee johtopäätökseen, että he kaikki aloittivat kysymällä miksi. Simon Sinek kertoo kirjassaan, miten inspiroivaa johtamista voi oppia. Simon Sinek on kirjoittanut useita menestyskirjoja, kuten Start With Why, Leaders Eat Last, Together is Better ja Find Your Why.

ANTTI MERILEHTO: TEKOÄLY – MATKAOPAS JOHTAJALLE Mitä ovat tekoäly ja koneoppiminen? Mitä hyötyä niistä on minulle ja organisaatiolleni? Millaisia ongelmia niiden avulla voi ratkoa? Tähän kirjaan on tiivistetty se, mitä jokaisen liiketoiminnan vetäjän tulee tietää tekoälystä. Antti Merilehto lähestyy kirjassaan aihetta käytännönläheisesti tarjoten konkreettisia esimerkkejä ja työkaluja tekoälyn hyödyntämiseen. Merilehto on tehnyt yli 10 vuotta töitä digitaalisen liiketoiminnan parissa. Hän toimi aiemmin mm. Googlen Euroopan pääkonttorilla ja nyt Finch Finlandin maajohtajana. Merilehto sparraa yrityksiä ja johtoryhmiä tekoälyn hyödyntämisestä ja digitalisaation tuomasta muutoksesta organisaatioissa.

TALENT CENTER

5


6

TALENT CENTER


Tactic Gamesin toimitusjohtajuudesta luopuva Heljakka:

”Olen tyytyväinen, kun mielipidettäni ei kysytä” Pelialalla on oltava koko ajan valmis oppimaan uutta, muuttumaan ja mukautumaan. Nyt näitä kykyjä kysytään Tactic Gamesin organisaatiossa myös toisesta syystä. 38 vuotta toimitusjohtajan pestiä hoitanut Heljakka ottaa ensiaskelia etäämmälle piikkipaikalta uuden johtajan, Mika Tarvaisen aloitettua tehtävässään.

Teksti

Markku Heljakan ura perheyhtiön leivissä alkoi yli 50 vuotta sitten, kun hän esiintyi Kimble-pelipakkauksen kansikuvassa: Heljakka nuorena poikana keltaisen pakkauksen oikeassa laidassa. Viime vuonna Herra Hakkaraisen Kimble myi enemmän kuin Disneyn Frozen Kimble, mikä on hyvä esimerkki ilmiöiden vaikutuksesta pelialaan.

KREETTA HAASLAHTI

E

Kuvat

MIKAEL LEPPÄNIEMI

nsimmäisenä vuonna tein virheitä, toisena korjasin niitä ja kolmantena luulin osaavani. Näin jälkikäteen voin todeta, että olen tehnyt ja korjannut virheitä joka vuosi enkä enää edes kuvittele osaavani, tiivistää Markku Heljakka kasvuaan johtajana perheyhtiö Tactic Gamesissä. Roolista luopuminen on Heljakalle pitkän valmistautumisen tulosta, ja hän suhtautuu siihen tyyneydellä. – Analysoin omaa ajankäyttöäni ja totesin, etten keskittynyt yrityksemme tulevaisuuden kannalta kaikkein keskeisimpiin asioihin. Sitten mietin, onko helpompi

muuttaa minua ja ajankäyttöäni vai tehtävänkuvaani, ja päädyin jälkimmäiseen, avaa hallituksen puheenjohtajana jatkava Heljakka. Vaihdoksella haetaan muutosta roolitukseen ja johtamistapaan. – Johtajuuden, omistajuuden ja hallitusjäsenyyden roolit ovat tähän asti menneet hyvin pitkälle sekaisin. Halusin tehdä eroa niiden välille. Heljakka toivoo, että uuden johtajan myötä myös yrityksen päätöksentekokulttuuri uudistuu ja hajautuu yhä enemmän organisaation eri tasoille. – Johtajan tehtävä on luotsata ja antaa suuntaviivoja, ei vetää laumaa perässään. Tactic Games on jo nyt aktiivinen ja itseohjautuva organisaatio, mutta uskon, että

TALENT CENTER

7


Tactic Gamesin menestys pelialalla perustuu hyviin tuotteisiin ja ymmärrykseen siitä, mikä kuluttajia kiinnostaa. Hyvän pelin tunnistaa siitä, että sitä pelatessa tulee hyvälle mielelle ja haluaa pelata lisää. uusi, talon ulkopuolelta tuleva johtaja voi viedä sitä vielä aktiivisempaan suuntaan.

TASAPÄISYYS EI VIE ETEENPÄIN

Yritykseen pitää palkata henkilöitä, jotka lisäävät sen kokonaisitseisarvoa. – En väitä, että jokainen vuosien aikana palkkaamani työntekijä olisi ollut itseäni fiksumpi, mutta joku itseltä tai muulta organisaatiolta puuttuva ominaisuus heistä on löytynyt. Tasapäinen osaaminen ei vie yritystä eteenpäin, vaan erilaiset, toisiaan täydentävät ihmiset. Noin 70 maahan tuotteitaan myyvän kansainvälisen yhtiön toimitusjohtajan tehtävä kiinnosti ja hyviä hakijoita oli runsaasti. Mika Tarvainen vakuutti raadin analyyttisyydellään ja rauhallisella, asioihin paneutuvalla tavallaan. Hän tuntui ymmärtävän pelibisneksen haasteita. – Hän ottaa kantaa vasta, kun on sisäistänyt asian. Toisaalta hän tuntuu oivaltavan asiat tavattoman nopeasti, kehuu Heljakka Tarvaisen ensimmäisiä työpäiviä seurailtuaan.

Yhtiön Heljakka jättää uudelle luotsille hyväkuntoisena. Kasvu on ollut mukavaa ja viime vuonna toteutettu strateginen pysähdys muuttunee kasvuloikaksi, jos ei heti tänä vuonna, niin lähivuosina. – Tactic Games on osa markkinaa, jonka tulevaisuus ei ole uhattu. Tällä hetkellä kaikki viittaa siihen, että ihmiset haluavat jatkossakin erilaisia välineitä yhdessä oloon ja viihtymiseen. Ympäröivän maailman jatkuva muutos ja toimintaympäristön murros ovat oma lukunsa. Verkkokaupan rooli kasvaa myös lelujen ja pelien osalta, ja se johtaa moneen muutokseen kaupankäynnin rakenteissa. Muutoksiin kätkeytyviin mahdollisuuksiin pitää kyetä tarttumaan. – Jos ihan rehellisiä ollaan, niin tällä uudella kaverilla on enemmän tehtävää kuin minulla on pitkään aikaan ollut.

TYÖVIIKKO ALLE 40-TUNTISEKSI

Seuraavat siirtonsa Heljakka on jo miettinyt: ensin hän huolehtii siitä, että uusi johto pääsee hyvin tehtäväänsä sisään,

”Jos mikään ei muutu, niin mikään ei muutu. Olen tosi innoissani tästä. Tuntuu hyvältä ja vapauttavalta.”

8

TALENT CENTER

sitten hän luo perustan toimivalle hallitustyöskentelylle. Operatiivisesta toiminnasta hän pyrkii astumaan sivuun niin pian ja paljon kuin mahdollista. – Olen muuttanut isosta huoneesta tosi pieneen huoneeseen ja sellaisina päivinä olen tyytyväisin, kun kukaan ei tule kysymään minulta mitään. Heljakka jatkaa työtään yhtiön hallituksessa ja odottaa innolla työntekoa erilaisella näkökulmalla. – Näen, että minulla on annettavaa myös tuotannon kehittämisessä ja tulevaisuuden investointeihin liittyvässä selvittelyssä. Työnteon lopettaminen ei tule kysymykseenkään, keventäminen kenties. – Jos suunnilleen 50-tuntisen työviikon saisi pudotettua 37,5-tuntiseksi, laskeskelee koko ikänsä yrittäjänä työskennellyt Heljakka. Jos vapaa-aikaa jää, niin sitä ei ole tarvetta täyttää millään. – Menen mökille enkä tee siellä yhtään mitään. Se on minusta kaikkein mukavinta, hymyilee Heljakka.


HEADHUNTING – kirurgintarkkaa, mutta arkista työtä SYITÄ KÄÄNTYÄ headhuntingin eli suorahaun puoleen perintei-

sen rekrytoinnin sijaan on useita. Tulevaa organisaatiomuutosta ei kenties haluta paljastaa etukäteen, omalle organisaatiolle halutaan taata työrauha, yrityksessä on tunnistettu pula haettavasta profiilista tai kuten usein toimitusjohtajaa haettaessa, se on lähtökohtaisesti paras tapa toimia.

SUORAHAKUPROSESSIIN ja siitä yleisesti käytettyyn englanninkieliseen headhunting-nimitykseen liittyy usein kummaa mystiikkaa. Sen luomiseen syyllistymme varmasti me tätä työtä tekevät kuin myös useat johtajat, joita on näissä merkeissä lähestytty. Tarinoita liikkuu ja niitä kerrotaan monista eri motiiveista.

SUORAHAKUPROSESSI on kuitenkin varsin arkinen, tosin

korkeaa ammattitaitoa vaativa kokonaisuus. Normaalista avoimesta hakuprosessista sen erottaa anonymiteetin lisäksi määrittelyvaiheen tarkkuus. Hausta vastaavalla headhunterilla tulee olla riittävä kokemus erilaisista liiketoimintaympäristöistä sekä johtamistausta, jotta hän kykenee selvittämään asiakasyrityksen oikean tarpeen. Substanssiosaamisen selvittäminen on prosessin helpoin osa. Kokonaan toinen juttu on kandidaatin sopivuus yrityksen kulttuuriin ja erilaiset motivaatiokysymykset.

TEKOÄLY ON TULOSSA vauhdilla myös meidän alallemme. Eri-

laisia joukkoseulontatyökaluja on jo käytössä, mutta menee vielä tovi ennen kuin AI auttaa meitä suorahakuprosesseissa. Ihmisen motivaatiotekijöiden sekä arvojen analysointi vaatii aikaa ja keskusteluja, joita on erittäin vaikea alistaa neuroverkkojen ratkaistaviksi. Tämä kyllä tarjoaisi meille varsinaisen kateloikan, mutta toistaiseksi meidän täytyy tehdä työmme vanhanaikaisesti ja perusteellisesti. Mika Niininen liiketoimintajohtaja – suorahaut

SOVELTUVUUTTA KANNATTAA ARVIOIDA ERILAISET TYÖPSYKOLOGISET testit ovat mainio apuväline

niin henkilöstön kehittämisessä, exit-keskusteluissa kuin rekrytointitilanteissakin. Hyödyntämällä persoonallisuus- ja motivaatiokyselyitä sekä erilaisia kyvykkyyksiä mittaavia arviointeja saadaan henkilöstä sellaista tietoa, joka ei haastattelemalla kävisi ilmi. – Soveltuvuusarviointi ja työpsykologiset testit lisäävät objektiivisuutta, jolloin päätöksiä ei tehdä vain omien fiilisten pohjalta. Internetpohjaiset testit ovat myös kustannustehokkaita suhteessa käytettyyn aikaan, rahaan ja niistä saatavaan hyötyyn, summaa testejä suunnittelevan ja toimittavan cut-e Finland Oy:n konsultti Kimmo Haapanen.

NELJÄ KESKEISINTÄ arviointialuetta ovat persoonallisuus,

arvot ja motiivit, kyvyt ja taidot sekä integriteetti. – Persoonallisuustestillä saadaan selville työn kannalta tärkeät persoonallisuuden piirteet. Arvoja ja motiiveja tutkimalla saadaan tietää, mitä asioita henkilö arvostaa ja mitä hän työltään haluaa. Kyky- ja taitotestit kartoittavat esimerkiksi kognitiivista kapasiteettia, prosessointitehokkuutta ja nopeutta. Integriteettitestillä voidaan saada viitteitä todennäköisyydestä ongelmakäyttäytymiseen.

Testauksen merkitys on sitä korkeampi, mitä monimutkaisemmasta työstä on kyse.

ESIMERKIKSI KYKYTESTAUS antaa tutkimuksen mukaan

parhaan selitysarvon henkilön tulevalle työssä suoriutumiselle. Kaikilla ihmisillä on persoonallisuus ja kyvykkyyksiä, joten testausta voi hyödyntää, olipa kyse mistä positiosta tai tehtävästä tahansa. – Testauksen merkitys on sitä korkeampi, mitä monimutkaisemmasta työstä on kyse.

TYÖPSYKOLOGISET TESTIT perustuvat tilastotieteeseen ja

satavuotiseen työpsykologiseen tutkimukseen. – Tilastotiede perustuu todennäköisyyksiin, joten suoria vastauksia testit eivät tietenkään anna. Toisaalta tutkimus osoittaa, että esimerkiksi avoin haastattelu antaa vielä vähemmän. Yhdistämällä testaus strukturoituun haastatteluun voidaan löytää parhaimmat tyypit tehtäviin.

TALENT CENTER

9


TOIMIVA JOHTORYHMÄ EI OLE KESKUSTELUKERHO Sähkö- ja automaatioalalla toimiva Insta Automation on tarttunut rivakasti sekä johtamisen että alaa koettelevan osaajapulan haasteisiin. Hajautetusti toimivaa osaajien joukkoa luotsaa aluetoiminnan ja kunnossapidon liiketoimintajohtaja Mika Riikonen.

Teksti

KREETTA HAASLAHTI

Kuva

MIKAEL LEPPÄNIEMI


R

iikosen oma ura on kulkenut sähkösuunnittelijasta kunnossapidon johtotehtävien kautta nykyiseen rooliin. Käänteentekevä oli vuosi 2000, kun tekniikka jäi toiseksi ja johtaminen vei voiton. Johtamisessa Riikosta kiehtoo vaihtelevuus, jatkuva kehittyminen ja ongelmanratkaisu. – Olen ollut aika kulmikas kaveri ja on ollut tosi motivoivaa oppia johtamaan itseään ja tunnistaa siihen vaikuttavia asioita. Ulkoistettujen palvelujen parissa työskentelyyn liittyy aina ristiriitoja, joiden ratkaiseminen on osa johtajan työsarkaa. – Olen saanut olla mukana henkilöstövalmennustilaisuuksissa, joissa on etsitty ratkaisuja erilaisiin ongelmiin yhdessä oman väen ja asiakkaan edustajien kanssa. Ne ovat äärettömän opettavaisia tilanteita, kun ristiriitoja purkamalla pyritään kohti parempaa tulevaisuutta.

SPARRAUSTA JOHTORYHMÄTYÖSKENTELYYN

Vuodenvaihteessa Insta Automationin alueliiketoiminnan organisaatiota uudistettiin. Uusien liiketoimintojen myötä johtoryhmään liittyi henkilöitä, joilla ei ollut aiempaa kokemusta johtoryhmätyöskentelystä. Riikonen kaipasi ulkopuolista apua työskentelyn kehittämiseen ja kääntyi toimivaan rekrytointiyhteistyöhön tyytyväisenä Talent Centerin puoleen. – Meidän operatiivinen johtoryhmämme oli pienen porukan keskustelukerho, joka kaipasi ammattimaisuutta ja selkeää formaattia. Kahdeksanhenkiseksi kasvaneessa ryhmässä piti varmistaa myös se, että jokainen saa äänensä kuuluviin. – Meille kaikille tehtiin työtyylianalyysit ja niiden tulokset käytiin yhdessä läpi, jotta kaikki tietävät myös toistensa työskentelytyylin. Pohdimme yhdessä, mikä meidän johtoryhmämme tarkoitus on ja mitä haluamme saada aikaiseksi. Siltä pohjalta rakennettiin agenda, sisältö ja esitystavat. Instan alueliiketoiminnassa jokainen yksikön päällikkö vetää periaatteessa omaa liiketoimintaansa ja kaikilla on samankaltaiset vastuut. Näin ollen johtoryhmätyös-

kentelykään ei vastaa perinteistä mallia, jossa yksi vastaa esimerkiksi kehittämisestä ja toinen taloudesta. Yhdessä tehty kehittämistyö näkyy sitoutumisena kerran kuussa kokoontuvan johtoryhmän työskentelyyn. – Toimiva johtoryhmä on tosi merkityksellinen asia. Jo nyt sieltä on noussut hyviä juttuja niin liiketoiminnan kehittämisen kuin yhteisten hankkeidenkin kannalta. Ryhmämme koostuu keskenään hyvin erilaisista tyypeistä, joiden välillä vallitsee hyvä keskinäinen kunnioitus. Se on iso vahvuus.

USEITA HANKKEITA OSAAJAPULAA VASTAAN

Satakuntaa vaivaa akuutti pula sähkö-, automaatio- ja muiden teknisten alojen osaajista. Sen on saanut kokea myös Insta Automation. – Harjavallan suurteollisuuspuistossa toimivat yritykset investoivat tällä hetkellä tosi voimakkaasti. Venatorin suurpalon korjaustyöt ovat nostaneet meidänkin henkilömäärän siellä lähes nelinkertaiseksi normaalikäyntiin verrattuna. Turun meriteollisuus imee väkeä, samoin Uudenkaupungin autotehdas, ja ulvilalainen Cimcorp ilmoitti hiljattain tuplaavansa tuotantonsa. Kun tähän lisätään vaikka 30 pienempää firmaa, jotka kukin palkkaavat yhden, niin se on jo 30 osaajaa. Riikosen yksikköön on palkattu alkuvuoden aikana neljä uutta SA-suunnittelijaa ja useita paikkoja on avoinna tälläkin hetkellä. Osaajapulan taustatekijöiksi hän mainitsee vuonna 2008 alkaneen taantuman, joka löi leimansa automaatioalaan. Koulutuspaikat eivät täyttyneet ja tekijöitä valmistui vähemmän 2010-luvulla. Lupaavia hankkeita kurssin kääntämiseksi on onneksi käynnissä.

”Pohdimme yhdessä, mikä meidän johtoryhmämme tarkoitus on ja mitä haluamme saada aikaiseksi.” – Automaation merkitys teollisuudessa kasvaa koko ajan ja digitalisaatioon ja IoT:hen liittyvä hypetys on lisännyt myös automaatioalan vetovoimaa. Robocoast-hankkeen suunnitelma, joka pyrkii lisäämään kiinalaista ja eurooppalaista yhteistyötä Satakuntaan sijoittuvan robotiikkakeskittymän myötä, on tosi merkittävä. Olen itsekin mukana monissa keskusteluissa ja ohjausryhmissä. Toivottavasti ne kantavat hedelmää. Toinen asia on Satakunnan houkuttelevuus alueena. – Satakunta on mainettaan paljon parempi paikka asua ja elää. Alueellisen imagon vahvistamiseksi pitäisi tehdä vielä enemmän töitä, toteaa Jyväskylän liepeiltä Satakuntaan aikanaan muuttanut ja sittemmin hyvin juurtunut Riikonen. Riikonen perheineen viihtyy mainiosti Euran Paneliassa metsäisellä tontilla sijaitsevassa kodissaan. – Se on varsinkin kesäisin sellainen puuhamaa, ettei tule vapaa-ajan ongelmia. Pyörittelen kiviä ja seuraan tomaattien kypsymistä kasvihuoneessa. Kun kesäaamuna astun ulos auringonpaisteeseen enkä kuule muuta kuin linnun laulua, niin eihän sitä mikään voita.

INSTA AUTOMATION Insta Automationin alueliiketoimintaa työllistävät pääosin Satakunnassa sähköja automaatiosuunnittelu- ja projektipalvelut sekä uusimpana prosessiteollisuuden säätöjen optimointipalvelut. Tytäryhtiöistä Goodwork Finland keskittyy teollisuuden sähköasennuksiin ja kunnossapitoon ja KMJ-Engineering verkostolaskentaan. Tampereella liiketoimintaan kuuluu sähkönjakelulaitteiden huolto- ja modernisointiyksikkö sekä yksi kokonaiskunnossapidon kohde.

TALENT CENTER

11


Lasten suusta:

AJATUKSIA TYÖELÄMÄSTÄ Miksi töitä tehdään?

Mitä tarkoittaa työelämä?

Ettei lapset häiritse ja saa siitä kyl rahaakin.

Olivia, 4 v.

Sinne voi mennä joku ihminen, se on joku paikka.

Valtteri, 4 v.

Mitä töissä tehdään? Noo, tyttömäisiä töitä.

Uno, 4 v.

Mitä tulee mieleen töistä?

Mikä haluaisit olla isona ja miksi? Rakentaja, ku sit osaa rakentaa teoksii, mitkä on välillä hyviä ja välillä pahojakin ja sit voi rakentaa työkalujakin ja robotteja.

Haluan tehdä töissä pääkallopuhelimen ja ostaa kaikki maailman pelit.

Isabella, 6 v.

Kuisma, 5 v.

Juttuun on haastateltu porilaisen Pilke-päiväkodin lapsia.

talentcenter.fi

Talent Center -asiakaslehti  

Talent Center on henkilöstöpalveluja tarjoava asiantuntijatalo. Palveluihimme kuuluvat mm. headhunting, henkilöstövuokraus, rekrytointi, vuo...

Talent Center -asiakaslehti  

Talent Center on henkilöstöpalveluja tarjoava asiantuntijatalo. Palveluihimme kuuluvat mm. headhunting, henkilöstövuokraus, rekrytointi, vuo...

Advertisement