Page 1

2018 

 19


2018 

 19

voorwoord  thuis in Gent  concerten 18/19  concerten+  het orkest  in de kijker: talentontwikkeling  abonnementen  tickets   praktisch   zaalplannen  concertkalender 

 P 02  P 06  P 08  P 44  P 52  P 56  P 75  P 78  P 80  P 84  P 87

01


voorwoord

Carpe Diem 02

Trouwe muziekliefhebber, In 2018 is het precies 100 jaar geleden dat het laatste kanonvuur van één van de grootste tragedies uit de westerse geschiedenis uitdoofde. Op 11 november 1918 werd nabij Compiègne het einde van de Groote Oorlog bezegeld. Leren uit onze fouten lijkt echter een moeizaam proces. Nog steeds is er oorlog; nog steeds zijn begrippen als ‘respect’ en ‘verdraag­zaamheid’ geen evidenties. Tijdens het vorige concertseizoen probeerden we deze wrange gevoelens subtiel te verklanken in enkele van onze concerten. Vaughan Williams’ Derde Symfonie liet ons stilstaan bij de littekens van de Eerste Wereldoorlog, Arvo Pärt schotelde ons een apocalyptisch landschap voor, Prokofjev en Rachmaninov stonden symbool voor de ontheemden, en Fulco Ottervanger ging met zijn kompanen van De Beren Gieren op zoek naar een lichtpunt. Als redelijke verlichtingsdenkers blijven we evenwel graag geloven in de intrinsieke goedheid, maakbaarheid én schoonheid van mens en maatschappij. Elke dag is een nieuw begin; elke dag draagt een kiem in zich van méér toekomst, méér schoonheid, méér leven. Louis Couperus’ woorden in zijn essay ‘Korte Arabesken’ uit 1911 zijn treffend:


2018 

 19

“Pluk den dag. Dweep en droom niet met de schim van het Verleden en wees niet bang voor het spook van de Toekomst, maar sla de verliefde armen vast om het levende, gloeiende Heden.” Louis Couperus, uit ‘Korte Arabesken’

En zo krijgt de ode aan het leven—en niet de dood—de bovenhand tijdens dit concertseizoen. Na The Waste Land maken we plaats voor hoop, wedergeboorte en leven. Carpe Diem! Het nieuwe concertseizoen opent daarom met Janáčeks Glagolitische mis. Dit meesterwerk uit de 20ste eeuw werd geschreven met de Eerste Wereldoorlog nog fris in het geheugen, maar zet zich bewust af tegen gevoelens van oorlog en terreur. Het resultaat is één van de meest authentieke odes aan de overwinning en de kracht van het leven ooit gecomponeerd. Ook Stravinski’s ballet De Vuurvogel—als symbool van ‘het goede’—krijgt een plaats in het seizoen en wordt geflankeerd door nieuw werk van Peter Vermeersch, die op zijn beurt de wedergeboorte centraal stelt. Terugkeren in de tijd doen we o.a. met Mendelssohns Italiaanse en Schumanns Die Rheinische; twee mijlpalen uit het repertoire die door beide componisten bestempeld werden als hun meest levensbevestigende creaties. Naast enkele spetterende concerti is er tenslotte ook ruimte voor bezinning. Want laten we wel wezen, het feest op podium is slechts één zijde van de medaille. Brahms Schicksalslied, Puccini’s Crisantemi, Lekeu’s Adagio pour Quatuor d’Orchestre en nieuw werk van Bram Van Camp zorgen voor de noodzakelijke nuances. Gidsen op onze seizoenstocht zijn chef-dirigent Jan Latham-Koenig en gastdirigenten Daniel Blendulf, Karel Deseure, Case Scaglione en Kristiina Poska, met aan hun zijde een schare solisten uit binnen- en buitenland waaronder Lorenzo Gatto, Ronald Brautigam, Camille Thomas, Christianne Stotijn en Philippe Thuriot. Speciale aandacht verdient de samenwerking met het Praags Filharmonisch Koor, de gedroomde partner voor een uitvoering van Janáčeks Glagolitische mis!

03


voorwoord

Fast forward

04

Vorig seizoen maakten we onze intrede in Gent als orkest in residentie in Muziekcentrum De Bijloke. Dit seizoen schrijven we onverdroten verder aan dit nieuwe hoofdstuk. Projecten die reeds lange tijd deel uitmaken van ons DNA komen nu tot volle bloei. Zo is er de bijzondere aandacht voor jong talent. Vanaf dit seizoen zetten we maar liefst vijf nieuwe trajecten rond talentont­wikkeling op touw. Naast de nieuwe SOV Composers’ Academy (waarvan u het resultaat hoort tijdens onze producties in november en maart), zijn er masterclasses in samenwerking met KASK & Conservatorium / School of Arts, coachen onze muzikanten de allerjongsten tijdens de musiceerdagen van Amaj, zetten we een parcours op voor jonge solisten, en—last but not least—verwelkomen we Martijn Dendievel als assistent­dirigent. U leest er alles over op p56. Ook onze jongerenwerking krijgt de komende maanden een stevige duw in de rug. Leerlingen uit Gentse scholen ontdekken ons tijdens de ‘open repetities’, onze jaarlijkse familievoorstelling krijgt een nieuw gezicht, we werken aan een gloednieuwe schoolvoorstelling, en in samenwerking met UZ Gent trekken we naar het kinderziekenhuis Prinses Elisabeth. Daarnaast starten we in samenwerking met Muziekcentrum De Bijloke—ons huis van vertrouwen—enkele participatieve en sociaalartistieke projecten op waarvan u de eerste resultaten mag verwachten vanaf dit seizoen.

Adieu, Maestro!

Tijdens dit concertseizoen loopt de samenwerking met chef-dirigent Jan Latham-Koenig op zijn einde. Zoals steeds gaan we na zes jaar van intense samenwerking op zoek naar een nieuwe mentor. Met veel voldoening blikken we terug op een inspirerend en artistiek hoogstaand parcours. We zijn bijzonder verheugd dat Jan Latham-Koenig dit seizoen zijn Janáček-cyclus tot een magistraal einde brengt. Na uitvoeringen van de Sinfonietta en Taras Bulba is het de beurt aan zijn Glagolitische mis. Een mooier afscheidsgeschenk hadden we ons niet kunnen inbeelden. Hartelijk dank Jan, voor de vele mooie muzikale momenten en voor de nieuwe deuren die je opende voor Symfonieorkest Vlaanderen.


2018 

 19

Ik kijk er naar uit u allen opnieuw te verwelkomen op onze concerten in Gent, Antwerpen, Brugge, Brussel en in tal van culturele centra in heel Vlaanderen. En voor diegenen die ons graag volgen op onze buitenlandse omzwervingen: dit seizoen zijn we te gast op festivals in Nederland, Engeland én Duitsland. Welkom! Frederik Styns, Intendant Symfonieorkest Vlaanderen

05

© Tom De Visscher


thuis in Gent

06

Een culturele instelling die zichzelf de naam ‘Muziekcentrum’ aanmeet, hoort te bruisen van muzikale activiteit en energie. Een goede concertzaal brengt kunstenaars en publiek—de twee redenen van ons bestaan—bij elkaar. Veel van die ontmoetingen zijn inspirerend, verrijkend, boeiend, leerrijk, ontroerend, ontspannend, verhelderend tot verwarrend en zelfs confronterend. Vaak ook zijn ze vluchtig en eenmalig, want als concertzaal wil je toch ook zoveel mogelijk musici in contact brengen met een zo groot mogelijk publiek. Andere artistieke relaties zijn dan weer duurzaam en intens. Meerjarige trajecten met binnen- en buitenlandse individuele kunstenaars en ensembles vormen een constante binnen de werking van het Muziekcentrum. Als het klikt, zijn de voordelen legio. Productie en presentatie haken plots moeiteloos ineen. Uitvoerders zijn niet langer te gast, maar komen ‘thuis’. Ze worden geïnspireerd door alle mogelijkheden én beperkingen van de infrastructuur waar ze in huizen en van de mensen waar ze mee samenwerken. Spontane en informele ontmoetingen —dé brandstof van elke creatieve industrie—leiden tot nieuwe, onverwachte ideeën en plannen. En niet in het minst leren publiek en kunstenaars elkaar op een veel organischere en completere manier kennen. De thuishaven voor een symfonisch orkest, de stek waar meer dan zestig musici op vaste basis repeteren, werken én concerteren, was het Muziekcentrum tot op heden nog niet geweest. De komst

van Symfonieorkest Vlaanderen bracht daar verandering in. Een orkest in residentie is voor elke concertzaal, en bij uitbreiding voor elke stad, een absolute troef. Door zijn talrijke inspirerende concerten, zijn aanwezigheid op allerlei kleinere en grotere evenementen en festivals, de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe formats en niet in het minst door zijn participatieve en sociaalartistieke initiatieven, nestelt een orkest zich in het artistieke hart van een zaal en in het culturele en maatschappelijke weefsel van een stad. Zaal en orkest schrijven een gezamenlijk verhaal, waarvan het verloop veel meer boeit dan de afloop. Publiek en orkest smeden duurzame banden, gebouwd op nieuwsgierigheid, respect en fierheid. Meer nog, door de vele educatieve projecten, leert het jonge grut al vroeg ‘zijn’ orkest kennen en groeien beiden vaak letterlijk samen op. Al enige tijd ‘buzzt’ het woord synergie, een dure term voor ‘samenwerking’, in het culturele wereldje. Overgewaaid uit de sectoren van economie en management lijkt het een wondermiddel te zijn voor alle organi­sa­torische, financiële, artistieke en maatschappelijke uitdagingen. ‘Het geheel is meer dan de som van de delen’, wist Aristoteles al. En ja, soms is dat gewoon waar. Onderschat ze nooit, die oude Grieken! Symfonieorkest Vlaanderen is orkest in residentie in Muziekcentrum De Bijloke Gent

Geert Riem, Algemeen directeur Muziekcentrum De Bijloke


2018 

 19

07

© Tom De Visscher


concerten Geen enkel programma is enkel zus, geen enkele compositie alleen maar zo. Symfonieorkest Vlaanderen streeft naar verrassende combinaties, gevarieerde mixen en gelaagde werken. Beschouw deze labels vooral als richtingaanwijzers die u misschien brengen waar u anders niet komen zou.

08


2018 

 19

09 KL ASSIEKERS

Klassieker dan dit worden ze niet gemaakt: werken die de absolute canon van de symfonische muziek vormen. U herkent, herinnert én herdenkt want ook klassiekers kunnen en mogen fris gebracht worden.

GELUKKIG NIEUWJAAR

Een nieuw jaar feestelijk inzetten? Uiteraard! Symfonieorkest Vlaanderen gaat in 2019 als Сымфониеоркест Влаандерен het nieuwe jaar in. Na zdorovje!

ANDERS KL ASSIEK

Onder deze noemer kiest Symfonieorkest Vlaanderen af en toe vrijmoedig voor een net iets andere insteek. Bijzondere locaties, uitzonderlijke opstellingen en originele muziekprogramma’s bieden u nieuwe perspectieven. Gluurt u zeker mee. Concerten en voorstellingen voor durvers, met unieke herinneringen als beloning!

FAMILIE

Een programma voor wie jong of jong van hart is. Omdat klassieke muziek niet enkel voor grote kinderen of kleine volwassenen bedoeld is.

TE ONTDEKKEN

Ijzeren repertoire omringen met nieuwe en minder uitgevoerde werken, ook dat is Symfonieorkest Vlaanderen. Wedden dat u ook onbekende melodieën in het hart zal sluiten? Worden deze ontdekkingen stilaan klassiekers, dan kan u meteen zeggen dat u er vanaf het begin bij was.


concerten

Tripel Beethoven KL ASSIEKERS

10

P12

P16

Tsjaikovski’s Vioolconcerto GELUKKIG NIEUWJAAR

KL ASSIEKERS

FestaItaliana! KL ASSIEKERS

Franco-Belge KL ASSIEKERS

TE ONTDEKKEN

P36


2018 

 19

Glagolitischemis TE ONTDEKKEN

familieconcert

P20

Symfonievoor valsenoot. FAMILIE

11 P24

P28 P32

Firebird ANDERS KL ASSIEK

DieRheinische KL ASSIEKERS

P40

TE ONTDEKKEN


concerten

TE ONTDEKKEN

Glagolitisch mis 12

Jan Latham-Koenig dirigent Adriana Kohútková sopraan Markéta Cukrová alt Jaroslav Březina tenor Pavel Švingr bas Daniela Kosinová orgel Martijn Dendievel assistent-dirigent


2018 

he

 september/oktober

Praags Filharmonisch Koor

VR 21.09, 20:00

BEETHOVENFEST BONN

13

DE

WO 03.10, 20:00

PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN BRUSSEL

DO 04.10, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

VR 05.10, 20:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

ZO 07.10, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN


concerten

TE ONTDEKKEN

Johannes Brahms 1833–1897 Akademische Festouvertüre, op. 80 Schicksalslied, op. 54 Leoš Janáček 1854–1928 Glagolitische mis duur concert →  1u45min inclusief 20min pauze

14

Jan Latham-Koenig © Simon Van Boxtel


2018 

 Glagolitische mis

Het jubelende karakter van Leoš Janáčeks zelden uitgevoerde Glagolitische mis getuigt van een stevige dosis vaderlands sentiment. Het ontstaan van de TsjechoSlowaakse Republiek net na de Eerste Wereldoorlog vroeg dan ook om niets minder. Met zijn excessieve koper­blazers, donderende orgelakkoorden, stralende melodieën en lyrische intermezzo’s vormt dit werk een hoogtepunt binnen het symfonische koorrepertoire. In handen van Janáček-specialist en chef-dirigent Jan Latham-Koenig belooft deze samenwerking met het gevierde 80-koppig Praags Filharmonisch Koor een bijzonder feestelijke seizoensopener te worden. Brahms warmt op met een even feestelijke ouverture, terwijl zijn eerder tragische Schicksalslied, op tekst van de briljante maar getormenteerde dichter Friedrich Hölderlin, ons opnieuw met beide voeten op de grond zet.

FR\ Avec ses cuivres excessifs, ses accords d’orgue tonitruants, ses mélodies radieuses et ses intermezzos lyriques, la Messe Glagolitique de Leoš Janáček est un point culminant du répertoire du choeur symphonique. Entre les mains du chef titulaire Jan Latham-Koenig, spécialiste de Janáček, cette collaboration avec le Choeur Philharmonique de Prague présage un début de saison festif et prometteur.

EN\ With its expanded brass section, thundering organ chords, glorious melodies and lyrical intermezzos, Leoš Janáček’s Glagolitic Mass is a highlight of the symphonic chorus repertoire. In the hands of Janáček specialist and chief conductor Jan LathamKoenig, this cooperation with the celebrated 80-strong Prague Philharmonic Choir promises to be an exceptionally festive season opener.

15


concerten

KL ASSIEKERS

Tripel 16

Kristiina Poska dirigent Lorenzo Gatto viool Camille Thomas cello Julien Libeer piano

B


2018 

 november/december

Beethoven 17

VR 23.11, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE*

ZA 24.11, 20:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT*

ZO 25.11, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN*

VR 30.11, 20:00

CC ZWANEBERG HEIST-OP-DEN-BERG

ZO 02.12, 17:00

KURSAAL OOSTENDE

*Gratis muzikaal voorprogramma Musici van Symfonieorkest Vlaanderen spelen kamermuziek, gastvrouw: Greet Samyn Start: 1u15min voor aanvang van het concert, duur: 45min


concerten

KL ASSIEKERS

Karel Stulens °1997 ~ creatie Winnaar SOV Composers’ Academy Ludwig van Beethoven 1770—1827 Concerto voor viool, cello en piano, op. 56 Tripelconcerto Franz Schubert 1797—1828 Symfonie nr. 9, op. D 944 Grote duur concert → 2u inclusief 20min pauze

18

FR\ Le pianiste Julien Libeer, le violoniste Lorenzo Gatto, et la violoncelliste Camille Thomas, trois défenseurs de taille pour le Triple Concerto de Beethoven, et tous trois de souche belge. Avec la Grande de Schubert faisons également place à l’optimisme et la vitalité dans notre programme. Avec de tels géants sur scène, une main ferme s’impose. Nous accueillons donc la chef d’orchestre estonnienne Kristiina Poska. Elle sera la première chef femme à l’orchestre!

EN\ Beethoven’s Triple Concerto, performed by our very own renowned Belgian master musicians, pianist Julien Libeer, violinist Lorenzo Gatto and cellist Camille Thomas. The programme also radiates the optimism and vitality of Schubert’s Great Symphony. With such giants on the stage you need a steady beat, which is why we welcome Estonian conductor Kristiina Poska. She will be the first woman to ever lead our orchestra!


2018 

 Tripel Beethoven

Pianist Julien Libeer, violist Lorenzo Gatto, én celliste Camille Thomas, voor het Tripelconcerto van Beethoven mogen dat pleitbezorgers van formaat heten, en nog wel van eigenste Belgische bodem. Over formaat gesproken. Dat gestalte en muzikaal genie weinig met elkaar te maken hebben, bewees de 1,56 meter kleine Franz Schubert met niet minder dan negen symfonieën. En op de bijnaam van de laatste valt al helemaal niets af te dingen: De Grote. Uit alles spreekt optimisme en vitaliteit, inclusief zigeuner­ muziek en citaten uit de Negende van Beethoven. Met zulke reuzen op het podium beschik je maar beter over een vaste hand. Daarvoor verwelkomen we de Estse dirigente Kristiina Poska. Deze pittige dame zal als eerste vrouw ooit voor Symfonieorkest Vlaanderen staan! Kristiina Poska © Kaupo Kikkas

19


concerten

FAMILIE

Symfonie voor 20

familieconcert

6+

Raf Walschaerts tekst & idee Steven Verhaert dirigent Olivier De Smet, Wouter Bruneel, Ineke Nijssen & Raf Walschaerts spel


2018 

 december

valse noot . 21

Vanaf een half uur voor de voorstelling warmen we samen op. Welkom!

ZO 23.12, 16:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

DO 27.12, 15:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

ZA 29.12, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

Als lid van de Gezinsbond krijgt u 20 % spaarkorting op onze familie­voorstelling. Deze korting wordt toegekend via de spaarkaart aan de balie van de Gezinsbond op de dag van de voorstelling.


concerten

Een familieconcert van en met Raf Walschaerts en Symfonieorkest Vlaanderen 6+ duur concert → 50min

22

FAMILIE


2018 

 Symfonie voor valse noot.

Lees ik het goed? Symfonie voor valse noot? Nee toch? Die titel moet een grap zijn! Wij doen niet aan valse noten in dit orkest. Dit is het beste orkest van de wereld, en beste orkesten van de wereld spelen geen valse noten. Nooit. Echt nooit. Dus ook vandaag niet. Deze Symfonie voor valse noot wordt vandaag gespeeld ZONDER valse noot. Geen vinger zal van de snaar glijden, geen stemband te hoog of te laag trillen, geen trommel te vroeg of te laat klinken. Perfect zal het zijn. Per-fect!

23


concerten

KL ASSIEKERS

GELUKKIG NIEUWJAAR

Tsjaikovski Viool 24

Daniel Blendulf dirigent Josef Špaček viool
2019 

 januari

i’s lconcerto 25

VR 18.01, 20:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

ZO 20.01, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

DO 24.01, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

ZA 26.01, 20:15

CC HET PERRON IEPER


concerten

KL ASSIEKERS

GELUKKIG NIEUWJAAR

26 Josef Špaček © Radovan Subin

Alexander Borodin 1833—1887 Polovtsiaanse Dansen Pjotr Iljitsj Tsjaikovski 1840—1893 Vioolconcerto, op. 35 Alexander Borodin 1833—1887 Symfonie nr. 2 duur concert → 1u45min inclusief 20min pauze


2019 

 Tsjaikovski's Vioolconcerto

De Slavische ziel is een passionele ziel. Dat zullen dirigent Daniel Blendulf en sterviolist Josef Špaček geweten hebben. Tsjaikovski mag dan wel de meest Europese onder de Russen worden genoemd, aan gevoeligheid ontbreekt het zijn Vioolconcerto allerminst. Op slechts elf getroebleerde dagen tijd spatte dit meesterwerk uit zijn pen, met duizelingwekkende uitbundigheid, weemoed en lyriek tot gevolg. Landgenoot Borodin had voor zijn Tweede Symfonie dan weer zeven jaar nodig. Russischer wordt het echter niet. Het resultaat is één van de meest authentieke werken uit de Romanov-dynastie. Zijn Polovtsiaanse Dansen knopen dan weer aan bij de oude, Euraziatische cultuur van de Koemanen en vormen een exotisch opstapje voor het steviger Russische werk. Symfonieorkest Vlaanderen gaat dus als Сымфониеоркест Влаандерен het nieuwe jaar in. Na zdorovje!

FR\ L'âme slave est une âme passionnée. Le Concerto pour violon de Tchaïkovski promet exubérance, mélancolie et lyrisme vertigineux. La Deuxième Symphonie et les Danses Polovtsiennes de son compatriote Borodine complètent le programme. On ne peut plus russe que ça. Le Symfonieorkest Vlaanderen entame la nouvelle année comme Сымфониеоркест Влаандерен. Santé!

EN\ The Slavic soul is passionate. Tchaikovsky’s Violin Concerto promises dizzying exuberance, melancholy and lyricism. The Second Symphony and Polovtsian Dances of his fellow countryman Borodin complete the programme. It doesn't get any more Russian than that! This is how the Flanders Symphony Orchestra is welcoming the new year, as Сымфониеоркест Влаандерен. Cheers!

27


concerten

ANDERS KL ASSIEK

Firebi

28

Case Scaglione dirigent Martijn Dendievel assistent-dirigent


2019 

 februari

ird

Philippe Thuriot accordeon

DO 07.02, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

VR 08.02, 20:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

ZO 10.02, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

MA 11.02, 20:00

PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN BRUSSEL

29


concerten

ANDERS KL ASSIEK

30

Philippe Thuriot © Tom De Visscher

FR\ Comme le phénix renaît de ses cendres, le Prélude à l’après-midi d’un faune de Debussy marque un nouveau départ pour la musique occidentale grâce à son caractère radicalement novateur. Même dans le ballet l’Oiseau de Feu de Stravinsky, la palette orchestrale occupe la place centrale. Avec Eggs & Ashes /  Ashes & Eggs, le dernier travail de l’aventurier Peter Vermeersch porte aussi sur la résurrection.

EN\ Just like the phoenix rising from its ashes, Debussy’s radically ground-breaking Prelude to the afternoon of a fawn charted a new beginning for Western art music. The orchestral pallet is also a core element in Stravinsky's ballet The Firebird. And finally, with Eggs & Ashes / Ashes & Eggs, the newest piece of the adventurous Peter Vermeersch likewise fits with the spirit of resurrection.


2019 

 Firebird

Zoals de feniks uit zijn as herrijst, zo betekende Debussy’s radicaal vernieuwende Prélude à l'après-midi d'un faune een nieuwe start voor de westerse kunstmuziek. Het nieuwe vogeltje bleek, ondanks zijn bokkenpoten, bijzonder kleurrijk gebekt. Ook in Stravinski’s ballet De Vuurvogel staat het orkestrale palet centraal. Toen de componist zelf tot as wederkeerde, schreef Pierre Boulez een muzikaal afscheid, dat hij later herwerkte tot Mémoriale. Met Eggs & Ashes / Ashes & Eggs ten slotte staat het nieuwste werk van avonturier Peter Vermeersch eveneens in het teken van de wedergeboorte, waarbij accordeonist Philippe Thuriot de solopartij voor zijn rekening neemt. De baton is in handen van de jonge Amerikaanse dirigent Case Scaglione, die zijn sporen verdiende als assistent bij de New York Philharmonic. Als adelbrief kan dat alleszins tellen.

Claude Debussy 1862-1918 Prélude à l’après-midi d’un faune Peter Vermeersch °1959 Eggs & Ashes / Ashes & Eggs  ~  creatie Pierre Boulez 1925-2016 Mémoriale Igor Stravinski 1882-1971 De Vuurvogel, Balletsuite 1945 duur concert → 1u45min inclusief 20min pauze

31


concerten

KL ASSIEKERS

Festa Italiana! 32

Jan Latham-Koenig dirigent Filippo Gorini piano — conce rt e n u k Martijn Dendievel assistent-dirigent


2019 

 maart/april

Ronald Brautigam piano 33

DO 14.03, 19:30

MIDDLESBROUGH THEATRE

UK

VR 15.03, 19:30

CADOGAN HALL LONDEN

UK

ZA 16.03, 19:30

G LIVE GUILDFORD

UK

ZO 17.03, 19:30

THEATRE ROYAL NORWICH

UK

DI 19.03, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE*

DO 21.03, 20:15

CC DE WARANDE TURNHOUT

ZA 23.03, 20:00

CC DE SPIL ROESELARE

ZO 24.03, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN*

WO 27.03, 20:00

PARKSTAD LIMBURG THEATERS HEERLEN

NL

VR 29.03, 20:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT*

ZA 30.03, 20:00

CC ZWANEBERG HEIST-OP-DEN-BERG

MA 22.04, 20:00

O.L.V.-TER DUINENKERK KOKSIJDE

*Gratis muzikaal voorprogramma Musici van Symfonieorkest Vlaanderen spelen kamermuziek, gastvrouw: Greet Samyn Start: 1u15min voor aanvang van het concert, duur: 45min


concerten

KL ASSIEKERS

Jawher Matmati °1993  ~  creatie Winnaar SOV Composers’ Academy Gioacchino Rossini 1792—1868 L’Italiana in Algeri (ouverture) Ludwig van Beethoven 1770—1827 Pianoconcerto nr. 3, op. 37 Giacomo Puccini 1858—1924 Crisantemi Felix Mendelssohn 1809—1847 Symfonie nr. 4, op. 90 Italiaanse 34

duur concert → 2u inclusief 20min pauze

FR\ L’ouverture modeste mais pleine d’entrain L’Italienne à Algers de Rossini se trouve côte à côte avec l’héroïque Troisième Concerto pour piano de Beethoven. Le pianiste Ronald Brautigam réunit comme nul autre la sensualité avec la profondeur et l’authenticité. S’ensuit le reflet, où la lamentation modeste de Puccini Crisantemi vient en prélude au soleil allemand. Con brio, Mendelssohn peint finalement des paysages italiens dans sa Quatrième Symphonie.

EN\ You will hear Rossini’s unpretentious yet lively overture from L’Italiana in Algeri next to Beethoven's heroic Third Piano Concerto. Like no other, pianist Ronald Brautigam merges sensuality with depth and authen­ticity. This highly contrasts with Puccini’s subdued elegy Crisantemi, which aptly precedes German brilliance. In his Fourth Symphony, Mendelssohn paints Italian landscapes con brio indeed.


2019 

 Festa Italiana!

Beethoven was geen onverdeeld liefhebber van Italiaanse muziek. Eenvoudigweg niet in staat tot ernst, vond hij, al moest ook hij toegeven dat Rossini niet van enig melodieus genie was gespeend. Diens bescheiden, maar pittige ouverture uit L’Italiana in Algeri kan dus gerust naast het heroïsche Derde Pianoconcerto staan. Zeker met pianist Ronald Brautigam aan het roer, die als geen ander sensualiteit weet te verzoenen met diepgang en authenticiteit. Daarna volgt het spiegelbeeld, waarbij Puccini’s ingetogen treurdicht Crisantemi de opmaat vormt voor Duitse zonnigheid. Mendelssohn schildert Italiaanse landschappen en doet dat con brio. Er kan in het slotdeel van zijn Italiaanse Symfonie zelfs nog een dansje af.

Ronald Brautigam © Marco Borggreve

35


concerten

KL ASSIEKERS

TE ONTDEKKEN

Die Rheinisc 36

Karel Deseure dirigent


2019 

che

 mei

37

Christianne Stotijn mezzosopraan DO 09.05, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

ZO 12.05, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

MA 13.05, 20:15 DI 14.05, 20:00

MUSIS ARNHEM

NL

PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN BRUSSEL


concerten

KL ASSIEKERS

TE ONTDEKKEN

Bram Van Camp °1980 Creatie voor mezzosopraan en orkest Gustav Mahler 1860—1911 Rückert-Lieder Robert Schumann 1810—1856 Symfonie nr. 3, op. 97 Die Rheinische duur concert → 1u45min inclusief 20min pauze

38

Christianne Stotijn © Marco Borggreve


2019 

 Die Rheinische

Ben je componist, Duitstalig en geboren in de negentiende eeuw? Dan is de kans behoorlijk groot dat je gedichten van Friedrich Rückert op muziek hebt gezet. Gustav Mahler, misschien wel Rückerts grootste fan, was zeker geen uitzondering. Beide heren delen een quasi-oosters gevoel voor onthechting. Maar zo vergeestelijkt als mezzosopraan Christianne Stotijn de Rückert-Lieder zal vertolken, zo van aardse levenskracht getuigt Robert Schumanns Derde Symfonie. Die opperbeste stemming dankte de componist aan een nieuwe positie en een gelukzalige wandeling langs de Keulse Dom aan de Rijn. De bijnaam vloeit dan ook zo van de tong: Die Rheinische. Iets minder ‘rein’ en minder Duits is de muziek van Bram Van Camp, maar ook de Antwerpenaar laat zich voor zijn jongste werk graag inspireren door gedichten van Rückert. Achter de hoogste pupiter staat dirigent Karel Deseure.

FR\ Autant la mezzo-soprano Christianne Stotijn interprétera les Rückert-Lieder de Mahler de manière spirituelle, autant la Troisième Symphonie de Robert Schumann témoigne de la force vitale terrestre: Die Rheinische. La création de Bram Van Camp sera un peu moins ‘pure’ et moins allemande, mais même cet Anversois s’inspirera, dans le sillage de Mahler, des poèmes de Rückert.

EN\ As ethereal as mezzosoprano Christianne Stotijn’s performance of Mahler’s Rückert Lieder, so is the earthiness of Robert Schumann’s Third Symphony: The Rhenish. Less ‘Rhenish’ and German is the music of Antwerp composer Bram Van Camp, who, just like Mahler, found inspiration for his latest work in the poetry of Rückert.

39


concerten

KL ASSIEKERS

TE ONTDEKKEN

Franco40

Ella van Poucke cello Martijn Dendievel assistent-dirigent


2019 

 juni

-Belge 41

Jan Latham-Koenig dirigent

DO 06.06, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

VR 07.06, 20:15

ST. JOHN’S INTERNATIONAL SCHOOL WATERLOO

ZO 16.06, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN


concerten

KL ASSIEKERS

TE ONTDEKKEN

Guillaume Lekeu 1870—1894 Adagio pour Quatuor d’Orchestre Camille Saint-Saëns 1835—1921 Celloconcerto nr. 1, op. 33 César Franck 1822—1890 Symfonie in re klein duur concert → 1u45min inclusief 20min pauze

42

Ella van Poucke © Wouter Le Duc


2019 

 Franco-Belge

De Belgische componist Guillaume Lekeu, afkomstig uit Verviers en veel te jong gestorven, was een leerling van de Franse grootmeester César Franck, al doet zijn beklijvende Adagio pour Quatuor d’Orchestre ons—sacrebleu—meer dan een tikje Wagneriaans aan. Daarna onttrekken we ons aan de Germaanse invloeden met een streepje klassiek Frans strijkersvuurwerk. Ella van Poucke, verbonden aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, zal haar handen ongetwijfeld vol hebben met de acrobatentoeren van Saint-Saëns’ Eerste Celloconcerto. Chef-dirigent Jan Latham-Koenig staat dan weer voor de allerlaatste keer voor Symfonieorkest Vlaanderen. Afscheid nemen doet hij onvervalst à la française. Met César Francks Symfonie in re klein trekt hij voor het laatste concert een kathedraal van klank op, precies het soort grandeur om met opgeheven hoofd te vertrekken. Au revoir, maestro!

FR\ Nous débutons avec l'Adagio pour Quatuor d'Orchestre du compositeur belge Guillaume Lekeu. Ensuite Ella van Poucke, associée à la Chapelle Musicale Reine Elisabeth, s'aventure aux acrobaties du Premier Concerto pour violoncelle de Saint-Saëns. Le chef d'orchestre titulaire Jan Latham-Koenig se trouve au chevet de l’orchestre pour la toute dernière fois. Il fera ses adieux à la française, sans fioritures, avec la Symphonie en ré de César Franck.

EN\ We open with the impressive Adagio for Orchestral Quartet by Belgian composer Guillaume Lekeu. Next, Ella van Poucke, a member of the Queen Elisabeth Music Chapel, ventures into the acrobatics of Saint-Saëns’ First Cello Concerto. Chief conductor Jan Latham-Koenig will be leading our orchestra for the very last time. His farewell will be in genuine Franco-Belgian style, with César Franck’s Symphony in d minor.

43


concerten+ Naar goede gewoonte presenteren we ook enkele projecten die met ĂŠĂŠn been buiten onze reguliere concertreeksen staan. We kijken er alvast naar uit om u ook op deze concerten te verwelkomen!

44


2018 

 19

45

Flanders Remembers

P46

Club Surround

P47

Côté Jardin

OdeGand

P48

P49


concerten+ 

 september 2018

OdeGand 46 17 dagen, meer dan 25 locaties in hartje Gent en ook daarbuiten. Uw afspraak met ronkende namen, jonge wolven, onvergetelijke opera’s, vernieuwende koren en orkesten, levende dirigentlegendes, adembenemende dansers en nog veel meer. In 2018 belooft Gent Festival een eigenzinnig, creatief en feestelijk programma dat je moet horen, zien én voelen. Op zaterdag 15 september trapt OdeGand, als Allerstrafste Gentenaar 2017, samen met Symfonieorkest Vlaanderen het feest voor iedereen op gang.

ZA 15.09, 13:30–18:15

Jan Latham-Koenig dirigent Liesbeth Devos sopraan Edvard Grieg 1843—1907 Peer Gynt Orkestsuites nr. 1 & 2

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

Info & tickets → www.gentfestival.be tickets te verkrijgen vanaf 15.05.2018 Een organisatie van Gent Festival van Vlaanderen.


concerten+ 

 november 2018

Flanders Remembers 47 Sinds 2002 organiseert de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Londen jaarlijks Flanders Remembers, een concert ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Britse soldaten in Vlaanderen. In het symbolische jaar 2018 treedt Symfonieorkest Vlaanderen in de mythische St. Paul's Cathedral aan onder leiding van Dirk Brossé. Naast een selectie uit diens Distortion, A Hymn To Liberty wordt The Cool Web vertolkt, een werk over de gruwel van de Eerste Wereldoorlog van de jonge Engelse componist Jools Scott.

DO 08.11, 19:00

Consort & Choristers of St. Paul’s Cathedral Dirk Brossé dirigent Hanne Roos sopraan Edward Grint bas-bariton Dirk Brossé °1960 Distortion, A Hymn To Liberty ~  selectie Jools Scott °1980 The Cool Web: A Robert Graves Oratorio

ST. PAUL’S CATHEDRAL LONDEN

Info → www.stpauls.co.uk Flanders Remembers is een organisatie van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in het Verenigd Koninkrijk.

UK


concerten+ 

 januari 2019

CLUB Surround beleef Borodin & Tsjaikovski vanuit het hart van het orkest 48 Neem plaats middenin het orkest en ervaar muziek op een fysieke manier. Klanken komen uit alle richtingen, bewegen doorheen de ruimte en weven zich tussen het publiek. Symfonieorkest Vlaanderen laat zijn binnenste zien; Klara-stem Sander De Keere en dirigent Daniel Blendulf gidsen u op deze uitzonderlijke en unieke trip. CLUB Surround nodigt uit tot volstrekt unieke belevenissen, op de lip van de klankproductie, in het zog van de trilling, kortom: in de muziek.

Daniel Blendulf dirigent Josef Špaček viool Peter Vermeersch Round-A-Bouts

°1959

Alexander Borodin 1833—1887 Polovtsiaanse Dansen Pjotr Iljitsj Tsjaikovski 1840—1893 Vioolconcerto, op. 35  ~  selectie duur concert → 60min

VR 25.01, 19:30

CONCERTGEBOUW BRUGGE, OP SCÈNE

VR 25.01, 21:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE, OP SCÈNE

Info & tickets → www.symfonieorkest.be www.concertgebouw.be, plaatsen zijn ongenummerd CLUB Surround is een project van Concertgebouw Brugge in samenwerking met Symfonieorkest Vlaanderen.


concerten+ 

 mei 2019

Côté

De zon hoog aan de hemel, een licht strelend briesje, een groot podium in de tuin, wat ligzetels en tafels in het rond, veel dekens op het gras, picknickmanden, eet- en drankstandjes en niet te vergeten een kleurrijke bende muzikanten en zangers, een goed­ geluimd publiek van piepjong en onervaren tot oud en wijs, één en al feest. Dit moet Côté Jardin zijn, ondertussen een begrip. Opnieuw nodigen we iedereen uit op deze jaarlijkse afspraak voor een dag muziek in de nieuw aangelegde binnentuin van De Bijlokesite. Gratis!

ZO 26.05, VANAF 11:00

Jardin Gratis muzikale picknick op De Bijlokesite

BIJLOKESITE GENT

Info → www.cotejardin.gent Côté Jardin is een project van Muziekcentrum De Bijloke.

49


50


51


Symfonieorkest Vlaanderen Al bijna zestig jaar is Symfonieorkest Vlaanderen een vaste waarde in het Vlaamse culturele landschap. Met zestig geëngageerde en gepassioneerde musici en onder leiding van gerenommeerde (gast)dirigenten brengt Symfonieorkest Vlaanderen zowel uitvoeringen en creaties van hedendaagse muziek als eigentijdse vertolkingen van het vertrouwde symfonische repertoire vanaf het classicisme. Het orkest vervult een voorbeeldfunctie in het scheppen van kansen voor jonge, talentvolle musici, componisten, solisten en dirigenten, en maakt muziek uit heden en verleden toegankelijk voor een zo breed en divers mogelijk publiek in Vlaanderen en daarbuiten. In 1960 zag Symfonieorkest Vlaanderen het levenslicht onder impuls van Dirk Varendonck die tevens de eerste dirigent van het orkest was. Vanaf 1986 werd het ‘Nieuw 52 Vlaams Orkest’ gedirigeerd door Patrick Peire, Robert Groslot en Fabrice Bollon. In 1995 werd het orkest omgedoopt tot ‘Het Symfonieorkest van Vlaanderen’ en grondig hervormd. Hierna bekleedden achtereenvolgens David Angus, Etienne Siebens en Seikyo Kim de functie van chef-dirigent. Vanaf 2013 volgde de Britse dirigent Jan Latham-Koenig de Japanner Seikyo Kim op. Naast de concertreeksen in Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent is Symfonieorkest Vlaanderen te gast in tal van culturele centra in heel Vlaanderen, en op festivals in binnenen buitenland. Symfonieorkest Vlaanderen geniet de steun van de Vlaamse Overheid en Stad Gent, en is sinds 2017 orkest in residentie in Muziekcentrum De Bijloke Gent.


2018  concertmeester

Jo Vercruysse eerste viool

Veerle Houbraken Nathalie Hepp Bence Abrahám Laure Bardet Tim Breckpot Peter Hellemond David Makhmudov Eva Stijnen Fien Van den Fonteyne tweede viool

Gudrun Verbanck Isabelle Buyck Geraldine De Baets Isabelle Decraene Liesbet Jansen Lucia Marica Eva Pusker Hanneke Verbueken altviool

Kris Hellemans Bruno De Schaepdrijver Lieve Dreelinck Bieke Jacobus Kaatje Strauven Korneel Taeckens NN

 19 cello

Renaat Ackaert Isabelle Brys Joyce Kuipers Caroline Steen Hélène Viratelle Lieselot Watté contrabas

Koenraad Hofman Bram Decroix Sanne Deprettere Jan Verheye fluit

Caroline Peeters Veerle Secember hobo

Korneel Alsteens Carola Dieraert klarinet

Daniel Mourek Tom Daans fagot

Koen Coppé NN hoorn

Nick Mooney Frank Clarysse Bruno Melckebeke Lies Molenaar trompet

Steven Bossuyt Bart Coppé

trombone

Bob Van Der Strieckt Charlotte Van Passen NN tuba

Ries Schellekens pauken

Tom Lee slagwerk

Wim De Vlaminck Jonathan Beyers harp

Anouk Sturtewagen piano

Tae Yoshioka

53


Jan Latham-Koenig, chef-dirigent

54

Met zijn Franse, Deense en Poolse roots, is Jan LathamKoenig een Europeaan in hart en nieren. Zijn debuut als dirigent in de Wiener Staatsoper in 1988 bezorgde hem op korte tijd internationale faam. Ondertussen leidt hij al decennia de grootste operahuizen en symfonische gezelschappen. In het seizoen 2013—2014 nam hij het roer in handen bij Symfonieorkest Vlaanderen als chef-dirigent. Dit concertseizoen staat Jan Latham-Koenig voor de allerlaatste keer voor Symfonieorkest Vlaanderen als chef-dirigent. Afscheid nemen doet hij à la française. Met César Francks Symfonie in re klein trekt hij in juni 2019 een kathedraal van klank op, precies het soort grandeur om met opgeheven hoofd te vertrekken. Au revoir, Maestro!

Jan Latham-Koenig nam reeds diverse engagementen op als artistiek directeur van ensembles en organisaties zoals het Orquestra Nacional do Porto, de Cantiere Internazionale d’Arte di Montepulciano, het Teatro Massimo di Palermo, het Orchestre Philharmonique de Strasbourg, de Opéra National du Rhin en de Young Janacek Philharmonic. Sinds 2011 is hij artistiek directeur van de Novaya Opera Moskou. Jan Latham-Koenig verzorgde diverse gastdirecties met onder meer de New Japan Philharmonic, het

Tokyo Metropolitan Orchestra, het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Rundfunk-Sinfonie­ orchester Berlin en het Dresdner Philharmonie Orchester. Daarnaast werd hij uitgenodigd om diverse gezelschappen te dirigeren in de Wiener Staatsoper, het Royal Opera House Covent Garden, de National Opera Prague, de Götenburg Opera en de Tokyo National Opera. In 2014 won Latham-Koenig de Golden Mask Award, een van de meest prestigieuze Russische muziekprijzen.


2018 

 19

55

© Kris Hellemans


in de kijker: talentontwikkeling Jong talent én talentontwikkeling krijgen bij Symfonieorkest Vlaanderen alle aandacht. Vijf nieuwe trajecten zorgen voor extra onder­steuning en begeleiding. Beloftevolle dirigenten, componisten, solisten en musici worden aan de start van hun carrières geïnspireerd, gemotiveerd en geënthou­sias­ meerd. Samen met de jonge garde bouwen we aan de toekomst!

56

© Tom De Visscher


2018 

 19

Martijn Dendievel Assistent-dirigent

SOV Composers’ Academy project voor jonge componisten

Martijn Dendievel ging in het voorjaar 2018 van start als assistent-dirigent bij Symfonieorkest Vlaanderen. Het orkest biedt hem zo de kans om te leren en te groeien, ervaring op te bouwen en zich de uiteenlopende aspecten van het dirigentschap eigen te maken. Martijn studeerde muziekschriftuur, muziektheorie, cello en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Momenteel studeert hij aan de gerenommeerde Hochschule für Musik Franz Liszt in het Duitse Weimar. Over een aantal seizoenen heen zal Martijn Dendievel de dirigenten assisteren, repetitiemomenten voor zijn rekening nemen, en een aantal projecten muzikaal leiden. Dit traject zal uiteindelijk uitmonden in het dirigeren van een heuse orkestproductie.

Elk jaar schrijft Symfonieorkest Vlaanderen verschillende compositieopdrachten uit. Nieuwe muziek is immers een vaste waarde binnen de werking van het orkest: van Mauricio Kagel en Piet Swerts, over Fulco Ottervanger, Joris Blanckaert, Daan Janssens, tot Annelies Van Parys en Peter Vermeersch. Naast die gevestigde namen biedt het orkest nu ook de kans aan studenten compositie aan de Belgische conservatoria om een kort orkestwerk te schrijven. Jaarlijks leggen twee studenten samen met het orkest een traject af van enkele maanden. Tijdens workshops, werksessies en orkestrepetities worden hun composities gekneed, gewikt en gewogen. De apotheose volgt later wanneer Symfonieorkest Vlaanderen de composities opneemt in zijn concert­programma. De geselecteerde kandidaten voor dit concert­seizoen zijn:

“De ervaring die ik nu en volgende seizoenen bij Symfonieorkest Vlaanderen kan opdoen, zal zonder twijfel een enorme verrijking en stimulans betekenen.” Martijn Dendievel www.martijndendievel.com

→ Karel Stulens, student compositie aan KASK & Conservatorium / School of Arts. Onder begeleiding van docent Daan Janssens. → Jawher Matmati, student compositie aan het Conservatoire royal de Liège. Onder begeleiding van docent Michel Fourgon. Het resultaat van deze eerste editie van de SOV Composers’ Academy kunt u horen tijdens de producties Tripel Beethoven (p16) en Festa Italiana! (p32). De SOV Composers’ Academy maakt tevens deel uit van het Manufactuur-project van Muziek­ centrum De Bijloke. i.s.m. Muziekcentrum De Bijloke

57


in de kijker: talentontwikkeling

58

Masterclasses

Jonge Solisten

In het voorjaar van 2018 gingen de aanvoerders van Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. dirigent Karel Deseure aan de slag met studenten van het Gentse Conservatorium. Aan de hand van twee repertoirestukken kregen de studenten inzicht in de werking van een orkest: de communicatie tussen dirigent en orkestleden/concertmeester, het contact tussen lessenaaraanvoerders en hun groep, en de verhouding tussen de verschillende spelersgroepen. Deze samenwerking wordt dit seizoen verdergezet. Tijdens de producties Tripel Beethoven en Firebird nemen de studenten van het Gentse Conservatorium plaats op het podium van Muziekcentrum De Bijloke, en werken zij aan zij met musici van Symfonieorkest Vlaanderen. Afsluiten doen we met een publiek toonmoment.

Vanaf dit seizoen krijgen enkele jonge solisten de kans om een heus traject af te leggen met het orkest. Ze bereiden zich tijdens meerdere repetities en werkmomenten voor om met het orkest een concert te spelen in de zomer van 2019. Dit project kadert binnen de Zomer­academie van De Bijlokesite, een reeks initiatieven voor jonge kunstenaars georganiseerd door o.a. Muziekcentrum De Bijloke.

Publieke toonmomenten op vrijdag 23.11.2018 en op vrijdag 08.02.2019 telkens om 12:45 in Muziekcentrum De Bijloke i.s.m. KASK & Conservatorium / School of Arts.

Musiceerdagen De musiceerdagen van Amaj Jong Symfonisch vonden vorig seizoen voor de eerste keer plaats in Muziekcentrum De Bijloke. Tijdens een dolle tweedaagse kwamen kinderen en jongeren van alle leeftijden samen om in verschillende ensembles muziek te maken. Musici van Symfonieorkest Vlaanderen namen de touwtjes stevig in handen. Ook dit seizoen coachen, dirigeren en begeleiden onze musici opnieuw het jonge geweld tijdens de paasvakantie. Meer info → www.amaj.vlaanderen/musiceerdagen i.s.m. Amaj Jong Symfonisch


2018 

 19

59


60


61


62


63


64


65


66


67


68


69


70


71


72


73


74


abonnementen Een abonnement is de meest voordelige formule om een jaar lang te genieten van onze concerten. Als abonnee van Symfonieorkest Vlaanderen geniet u ook dit concertseizoen heel wat voordelen! De abonnementsformules van seizoen 2018/2019 en hun prijzen vindt u op de volgende pagina's.

uw voordelen als abonnee →→ Beste zitplaatsen De verkoop van abonnementen start vóór de losse ticketverkoop. Zo heeft u steeds keuze uit de beste zitplaatsen. →→ Steeds zeker van uw zitplaats Bij een abonnement hoort een vaste zitplaats. →→ 20% korting op de normale tarieven →→ 20% korting op extra losse tickets Indien u bovenop uw abonnement extra losse tickets wenst te kopen dan geniet u eveneens een korting van 20%. →→ Ruilservice U heeft het recht om één keer per seizoen een ticket uit uw abonnement gratis om te ruilen*

→→ Gratis voorprogramma’s met drankje Twee keer per seizoen nemen we u mee achter de schermen van het orkest. Tijdens een muzikale inleiding leert u onze muzikanten, solisten en dirigenten van dichtbij kennen. Ze spelen voor u kamermuziek en beantwoorden al uw vragen. Gastvrouw is radiostem Greet Samyn (Klara). Onze abonnees bieden we na afloop ook een gratis drankje aan. →→ Open repetities We nodigen u enkele keren per seizoen uit om voorafgaand aan een concert een open repetitie bij te wonen.

*Omruilen mogelijk tot 1 week vóór het concert, en enkel voor een concert in Brugge, Antwerpen of Brussel binnen dezelfde concertreeks. Afhankelijk van beschikbaarheid. Niet inwisselbaar voor een tegoedbon.

75


abonnementen

abonnement Brugge *

abonnement Antwerpen *

20% korting op 7 concerten in Concertgebouw Brugge

20% korting op 7 matinee­concerten in deSingel

rang rang rang rang

rang 1  rang 2  rang 3 

1  2  3  4 

 € 205  € 160  € 120  € 70

*Koop uw abonnement Brugge rechtstreeks bij Symfonieorkest Vlaanderen → zie P80

 € 175  € 126  € 70

*Koop uw abonnement Antwerpen rechtstreeks bij Symfonieorkest Vlaanderen → zie P80

76

Het Concertgebouw is dé plek in Brugge waar u moet zijn voor klassieke muziek. Met zijn uitstekende akoestiek is deze concert­ zaal een ideale plek om te genieten van het gevarieerde en avontuurlijke programma van Symfonieorkest Vlaanderen.

Klassiek op zondag! Ontsnap aan de drukte van de stad en laat u in de Blauwe Zaal van deSingel verrassen door een heerlijke mix van symfonische klassiekers, wereldcreaties, grote meesters en aanstormende talenten!

DO 04.10, 20:00

GLAGOLITISCHE MIS P12

ZO 07.10, 15:00

GLAGOLITISCHE MIS P12

VR 23.11, 20:00

TRIPEL BEETHOVEN P16

ZO 25.11, 15:00

TRIPEL BEETHOVEN P16

DO 24.01, 20:00

TSJAIKOVSKI’S P24 VIOOLCONCERTO

ZO 20.01, 15:00

TSJAIKOVSKI’S P24 VIOOLCONCERTO

DO 07.02, 20:00

FIREBIRD P28

ZO 10.02, 15:00

FIREBIRD P28

DI 19.03, 20:00

FESTA ITALIANA! P32

ZO 24.03, 15:00

FESTA ITALIANA! P32

DO 09.05, 20:00

DIE RHEINISCHE P36

ZO 12.05, 15:00

DIE RHEINISCHE P36

DO 06.06, 20:00

FRANCO-BELGE P40

ZO 16.06, 15:00

FRANCO-BELGE P40


2018 

 19

abonnement Brussel *

abonnement Gent *

20% korting op 3 concerten in het Paleis voor Schone Kunsten

20% korting op 5 concerten in Muziek­centrum De Bijloke

rang 1  rang 2  rang 3 

rang 1  rang 2 

 €69  € 54  € 42

*Koop uw abonnement Brussel rechtstreeks bij Symfonieorkest Vlaanderen → zie P80

 € 130  € 105

*Abonnement Symfonisch. Symfonieorkest Vlaanderen info & reservatie → www.bijloke.be Start verkoop abonnementen: → voor voordeelpashouders 02.05.2018 → voor iedereen 14.05.2018

77

De belangrijkste musici uit de 20ste eeuw stonden er op het podium: Mengelberg, Horowitz, Rachmaninov, Walter, Menuhin, Stokowski, Prokofjev, Stravinski... Nestel u in de roodfluwelen zetels van de prachtige Henry Le Bœufzaal en geniet van meesterwerken uit het symfonische repertoire!

Muziekcentrum De Bijloke is de thuishaven van Symfonieorkest Vlaanderen. Hier wordt gerepeteerd, geconcerteerd én gecreëerd! In Gent bouwt u samen met ons aan de toekomst van het orkest. Geniet in de prachtige historische grote zaal van het gekende repertoire en van verrassende creaties!

WO 03.10, 20:00

GLAGOLITISCHE MIS P12

VR 05.10, 20:00

GLAGOLITISCHE MIS P12

MA 11.02, 20:00

FIREBIRD P28

ZA 24.11, 20:00

TRIPEL BEETHOVEN P16

DI 14.05, 20:00

DIE RHEINISCHE P36

VR 18.01, 20:00

TSJAIKOVSKI’S P24 VIOOLCONCERTO

VR 08.02, 20:00

FIREBIRD P28

VR 29.03, 20:00

FESTA ITALIANA! P32


tickets Voor de concerten in Brugge, Antwerpen en Brussel koopt u uw tickets rechtstreeks bij Symfonieorkest Vlaanderen. Voor deze concerten geldt telkens een normaal en een reductietarief.

78 Reductietarief Bent u 60+ of bent u houder van een kortingskaart (Knack Clubkaart, lerarenkaart, Davids­fonds Cultuurkaart) dan geniet u 10% korting op de normale tarieven. -26 Bent u jonger dan 26? Dan betaalt u voor al onze concerten slechts €8 per ticket. Deze korting is strikt persoonlijk, deze tickets mogen niet worden doorgegeven. Bij het binnen­komen van de zaal moet een identiteitskaart als bewijsstuk kunnen worden voorgelegd. Gezinsbond Als lid van de Gezinsbond krijgt u 20% spaarkorting op onze familievoorstelling. Deze korting wordt verrekend op de dag van de voorstelling.

Fonds Vrijetijdsparticipatie Wij werken samen met het Fonds Vrijetijdsparticipatie, zodat mensen die leven van een beperkt inkomen ook van onze concerten kunnen genieten. Groepstarieven →→ Groepen 10+ (10 t/m 19 personen) waarvan de tickets in één keer worden afgerekend genieten 10% korting op de normale tarieven. →→ Groepen 20+ (20 of meer personen) genieten een korting van minstens 20%. U kan als groep bovendien ruim op voorhand een optie nemen op het gewenste aantal tickets. Pas vijf weken voor de voorstelling wordt het definitieve aantal tickets afgerekend. →→ Ook kunnen wij een arrange­ ment op maat uitwerken. Reserveren kan via groepen@symfonieorkest.be

Scholentarief Leerlingen of studenten (-26) betalen €8 per ticket. Per 10 leerlingen komt één begeleider gratis mee. Reserveren kan via groepen@symfonieorkest.be of 09 292 75 57. Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) Bent u leerkracht of leerling deeltijds kunstonderwijs? Kom in groep naar een concert en bezorg zo uw leerlingen of klasgenoten de ultieme concertervaring. U geniet van een zeer voordelig DKO-tarief. Leerlingen -26 betalen €8 per ticket. Leerlingen ouder dan 26 betalen €12 per ticket. Per 10 leerlingen komt één begeleider gratis mee. Reserveren kan via groepen@symfonieorkest.be of 09 292 75 57. Kortingen zijn niet cumuleer­­­baar. Betaalde tickets worden niet omgeruild of terug­betaald.


2018 

 19

tickets Brugge

Concertgebouw Brugge reductie -26 rang 1   € 37 € 33 € 8 rang 2   € 29 € 26 € 8 rang 3   € 21 € 19 € 8  € 14 € 12 € 8 rang 4 

tickets Antwerpen

deSingel reductie -26 rang 1   € 32 € 29 € 8 rang 2   € 23 € 21 € 8 rang 3   € 14 € 12 € 8

tickets Brussel

Paleis voor Schone Kunsten reductie -26 rang 1   € 29 € 26 € 8 rang 2   € 23 € 21 € 8 rang 3   € 18 € 16 € 8

79


praktisch

Brugge, Antwerpen, Brussel

80

Abonnementen en tickets kopen Vanaf wanneer? →→ hernieuw uw huidige abonnement: vanaf maandag 30.04, 10:00 t/m vrijdag 25.05 →→ koop een nieuw abonnement: vanaf maandag 28.05, 10:00 →→ koop losse tickets: vanaf maandag 11.06, 10:00 Hoe hernieuwt u uw abonnement? →→ online via de unieke activatielink die u ontvangt per mail, alsook per post →→ per mail tickets@symfonieorkest.be →→ telefonisch 09 292 75 57, ma—vr van 10:00—13:00 / gesloten op feestdagen →→ per post via het bijgevoegde bestelformulier. Stuur het naar: Symfonieorkest Vlaanderen, Bijlokekaai 8 bus 8, 9000 Gent →→ pop-up bespreekbureau In de eerste week van de abonnementenverkoop zijn we in Brugge en Antwerpen

telkens één dag aanwezig met een pop-up bespreekbureau. DO 03.05, 11:00 t/m 22:30, Concertgebouw Brugge (inkomhal) ZO 06.05, 10:00 t/m 19:00, deSingel Antwerpen (inkomhal) Hoe koopt u losse tickets & nieuwe abonnementen? →→ online 7/7, 24/24, via www.symfonieorkest.be. Op de vernieuwde website kan u aan de hand van een persoonlijk profiel in alle comfort en veiligheid online tickets kopen. Deze site bevat o.a. een persoonlijk winkelmandje: stel uw bestelling samen, krijg de beste korting en kies zelf uw stoelen; een persoonlijk profiel: beheer zelf uw reservaties alsook uw inschrijving op nieuwsbrieven en Symfozines. →→ per mail tickets@symfonieorkest.be →→ telefonisch 09 292 75 57, ma—vr van 10:00—13:00 / gesloten op feestdagen

→→ per post Via het bijgevoegde bestelformulier. Stuur het naar: Symfonieorkest Vlaanderen, Bijlokekaai 8 bus 8, 9000 Gent →→ avondkassa Voor concerten in Brugge, Gent en Antwerpen: de (avond)kassa opent steeds 1 uur voor aanvang van het concert (tenzij anders vermeld). Voor concerten in Brussel kan u tickets kopen bij BOZAR TICKETS, Ravensteinstraat 16, 1000 Brussel. Bestelde tickets via Symfonieorkest Vlaanderen kan u ter plaatse af­halen aan onze onthaaldesk in de inkomhal. Hoe betalen? →→ online & telefonisch bancontact, kredietkaart (VISA, Mastercard), per over­schrijving (BE06 7330 1321 0622 / BIC KREDBEBB) →→ avondkassa bancontact, kredietkaart (VISA, Mastercard), cash


2018 

Goed om weten Hoe ontvang ik mijn tickets? E-tickets worden naar uw E-mailadres verstuurd. Op uw vraag kunnen tickets ook per post worden verstuurd. Indien gekochte tickets niet tijdig per post bezorgd kunnen worden, kan u ze ophalen aan de avondkassa op de verschillende concertlocaties. Opgelet, concerten starten stipt. Vermijd lange wachtrijen aan de kassa en kom tijdig. Genummerde zitplaatsen: Al onze zitplaatsen zijn genummerd. Tenzij anders vermeld. Toegankelijkheid: In de verschillende zalen reserveren wij de meest geschikte plaatsen voor rolstoelgebruikers. Vraag ernaar bij uw reservatie. Het aantal rolstoel­ plaatsen is beperkt per concert. Laatkomers: Na het officiële aanvangsuur wordt geen publiek meer toegelaten in de zaal. Dit kan wel tijdens de pauze, of — op aangeven van de onthaalverantwoordelijke — op een ander geschikt moment tijdens de voorstelling.

 19

GSM: Schakel uw gsm volledig uit voor elk concert.

Laat uw gegevens achter op onze website.

Opnames: Het is verboden foto’s, film- of geluidsopnames te maken tijdens de concerten.

→→ gratis programmaboekje Bij elk concert ontvangt u een gratis programmaboekje, met meer tekst & uitleg over het concert, de uitgevoerde werken, over de dirigent, solisten en orkest. Voor bio’s, filmpjes en aanvullende informatie kan u steeds terecht op symfonieorkest.be. Enkele dagen voor de voor­ stelling vindt u er ook het programmaboekje.

Jaarlijkse sluiting: Opgelet, in de zomervakantie zijn we enkele weken gesloten, van 15.07 t/m 15.08.

Blijf op de hoogte →→ online Blijf op de hoogte van nieuws en speciale acties. Schrijf u in via www.symfonie­orkest.be op onze nieuwsbrief en volg ons op www.facebook.com/symfonieorkest →→ gratis symfozine Het driemaandelijkse magazine van Symfonieorkest Vlaanderen brengt interviews met solisten en (gast)dirigenten, neemt u mee achter de schermen van het orkest en zorgt voor verdieping bij de concerten. Wilt u het Symfozine graag thuis ontvangen?

→→ online concertinleidingen De dirigent, een solist, orkestmuzikant of musicoloog vertelt u in circa 5min allerlei interes­sante wetenswaardigheden over het concert, de muziek en de componisten. U bekijkt de inleiding op uw eigen tempo, op een moment dat het best uitkomt. Zo beleeft u het concert nog intenser. Minstens een week voor aanvang van het concert vindt u de online con­cert­­­ inleiding op onze website.

81


praktisch

82

Andere locaties Muziekcentrum De Bijloke Gent www.bijloke.be, 09 323 61 00 ticketbalie Bijlokekaai 7, 9000 Gent →→ abonnementen te verkrijgen vanaf 14.05 (voor houders voordeelpas vanaf 02.05)

CC Het Perron Ieper www.hetperron.be, 057 239 480 ticketbalie Fochlaan 1, 8900 Ieper

CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg www.zwaneberg.be, 015 250 770 ticketbalie Cultuurplein 1, 2220 Heist-op-den-Berg

CC De Spil Roeselare www.despil.be, 051 265 700 ticketbalie Hippoliet Spillebout­­dreef 1, 8800 Roeselare

St. John’s International School Waterloo www.musicchapel.org, 02 352 01 17 tickets@musicchapel.org →→ Heeft u een abonnement in Brussel? Als abonnee krijgt u €10 korting op tickets voor het concert ‘Franco-Belge’. Vergeet bij de reservatie van uw tickets niet te vermelden dat u recht hebt op de korting voor abonnees van Symfonieorkest Vlaanderen.

Kursaal Oostende www.kursaaloostende.be, 090 040 850 (max €0,50 / min.) ticketbalie Toerisme Oostende, Monacoplein 2, 8400 Oostende

O.L.V.-ter-Duinenkerk Koksijde www.paasconcert.be, 058 512 910 info@paasconcert.be ticketbalie Toerisme van Koksijde, Zeelaan 303, 8670 Koksijde

Gent Festival van Vlaanderen www.gentfestival.be, 09 225 01 01 ticketbalie Tickets Gent, Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent →→ tickets te verkrijgen vanaf 15.05

CC de Warande Turnhout www.warande.be, 014 416 991 ticketbalie Warandestraat 42, 2300 Turnhout


83


ZONE ZIJBALKON PARTERRE (LINKS) N M L K

F G H I J K L M N O P Q R S T

PODIUM

U V W X Y Z

ZONE 1 E MIDDENBALKON

ZONE CORBEILLE (PARTERRE)

ZONE PARTERRE

A B C D E F G H I J

ZONE 2 E MIDDENBALKON

F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J

U V W X Y Z

A B C D E F G

K L M N

H I

RANG 4RANG 1

ZONE 2E ZIJBALKON (RECHTS)

RANG 2

RANG 3

Concertgebouw Concertzaal 't Zand 34 8000 Brugge

ZONE 1E ZIJBALKON (RECHTS)

ZONE ZIJBALKON PARTERRE (RECHTS)

ZONE 1E ZIJBALKON (LINKS) I H

A B C D E F G

84

 Brugge zaalplan 

ZONE 2E ZIJBALKON (LINKS)


41 42 43 44 45 46 47 48 49 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422

PODIUM

9

8

7

6

5

4

3

2

1

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

RANG 1

RANG 3

85 ZONE PARTERRE

RANG 2

deSingel Blauwe Zaal Desguinlei 25 2018 Antwerpen

 Antwerpen zaalplan 


M

L

K

J

I

H

G

F

E

D

C

B

A

P

O

N

M

L

K

J

I

H

G

F

E

D

C

B

A

PODIUM

N

A

D

C

B

A

Q

B

F

E

O

ZONE PARTERRE

C

RANG 1

RANG 2

 VOORBEHOUDEN VOOR PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN

RANG 3

Paleis voor Schone Kunsten Henry Le Bœufzaal Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

P Q

D

ZONE CORBEILLE

E F

G

G

86

 Brussel zaalplan 


concertkalender OdeGand

P46

ZA 15.09, 13:30

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE

ZA 15.09, 15:15

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE

ZA 15.09, 17:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE

Glagolitischemis

P12

VR 21.09, 20:00

BEETHOVENFEST BONN

de

WO 03.10, 20:00

PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN BRUSSEL

DO 04.10, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

VR 05.10, 20:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

ZO 07.10, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

Flanders Remembers

P47

DO 08.11, 19:00

ST. PAUL’S CATHEDRAL LONDEN

TripelBeethoven

uk

P16

VR 23.11, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

ZA 24.11, 20:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

ZO 25.11, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

VR 30.11, 20:00

CC ZWANEBERG HEIST-OP-DEN-BERG

ZO 02.12, 17:00

KURSAAL OOSTENDE

Symfonievoorvalsenoot.

familieconcert 6+

P20

ZO 23.12, 16:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

DO 27.12, 15:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

ZA 29.12, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

87


concertkalender Tsjaikovski’s Vioolconcerto

P24

VR 18.01, 20:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

ZO 20.01, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

DO 24.01, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

ZA 26.01, 20:15

CC HET PERRON IEPER

Club Surround P48 VR 25.01, 19:30

CONCERTGEBOUW BRUGGE

op  s cè n e

VR 25.01, 21:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

op  s cè n e

Firebird

88

P28

DO 07.02, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

VR 08.02, 20:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

ZO 10.02, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

MA 11.02, 20:00

PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN BRUSSEL

FestaItaliana!

P32

DO 14.03, 19:30

MIDDLESBROUGH THEATRE

uk

VR 15.03, 19:30

CADOGAN HALL LONDEN

uk

ZA 16.03, 19:30

G LIVE GUILDFORD

uk

ZO 17.03, 19:30

THEATRE ROYAL NORWICH

uk

DI 19.03, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

DO 21.03, 20:00

CC DE WARANDE TURNHOUT

ZA 23.03, 20:00

CC DE SPIL ROESELARE

ZO 24.03, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

WO 27.03, 20:00

PARKSTAD LIMBURG THEATERS HEERLEN

nl

VR 29.03, 20:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE GENT

ZA 30.03, 20:00

CC ZWANEBERG HEIST-OP-DEN-BERG

MA 22.04, 20:00

O.L.V.-TER DUINENKERK KOKSIJDE


2018 

 19

DieRheinische

P36

DO 09.05, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

ZO 12.05, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

MA 13.05, 20:15

MUSIS ARNHEM

DI 14.05, 20:00

PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN BRUSSEL

Côté Jardin

P49

ZO 26.05, vanaf 11:00

Franco-Belge

uk

BIJLOKESITE GENT P40

DO 06.06, 20:00

CONCERTGEBOUW BRUGGE

VR 07.06, 20:15

ST. JOHN’S INTERNATIONAL SCHOOL WATERLOO

ZO 16.06, 15:00

DESINGEL ANTWERPEN

89


Symfonieorkest Vlaanderen in De Bijloke

Ontdek het volledige programma op www.debijloke.be

AD 1/2 p

Praags Filharmonisch Koor - Josef Špaček Philippe Thuriot - Ronald Brautigam

Info & tickets via 09 323 61 00 of www.debijloke.be

vanaf 9 mei op concertgebouw.be

concertgebouw.be Info & tickets: +32 70 22 12 12 In&Uit: ‘t Zand 34, Brugge

AD 1/2 p

© Dries Segers

90

Symfonieorkest Vlaanderen met


AD 1/2 p 91

IEDEREEN EROPUiT Koop nu een UiTPAS en krijg 1 gratis museumbezoek en AD 1/2 p 1 gratis zwembeurt.

Gentinfo 09 210 10 10 www.uitingent.be

REGIO GENT


92

Cultuur beleef je samen met Davidsfonds Davidsfonds, dat zijn volwassenen en kinderen die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel. Bijvoorbeeld door cursussen te volgen, cultuurreizen te maken, culturele evenementen mee te pikken of boeken te lezen.

Surf voor meer info naar

WWW.DAVIDSFONDS.BE Of volg ons op

Davidsfonds wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers die samen kleine en grote culturele activiteiten organiseren in jouw buurt. Vraag ook jouw Davidsfonds Cultuurkaart aan en krijg korting op al onze activiteiten. Bovendien geniet je van niet te missen voordelen bij grote cultuurhuizen, zoals Symfonieorkest Vlaanderen.


AD 1/2 p 93

AD 1/2 p Klara_sponsor_ad_144x222.indd 1

30/03/18 09:06


Alle hoeken van de kamer.

94

Opportunisten of populisten? Visie of kortzichtigheid? Ruk naar rechts of ruk naar links? Een verenigd front of kibbelkabinet? Sterk aan het regeren of zwakke oppositie? Er zijn veel meer dan twee kanten aan een verhaal. Knack verheldert door de feiten op een rij te zetten. Want hoe beter we de wereld begrijpen, hoe groter de kans dat we hem zullen veranderen.

TWINTIG JAAR ’T HOF VAN COMMERCE: BRIHANG EN ZWANGERE GUY BLAZEN DE KAARSEN UIT ★ ‘NEW SINCERITY? GADVER!’: KAT STEPPE NEEMT AFSCHEID VAN TABOE

CB10941

Ruslandkenner Mark Galeotti

‘Het liefste zou hijj aftreden. Maar hijj kan niet’

POETIN IV

WWW.KNACKWEEKEND.BE - HOORT BIJ HET WEEKBLAD KNACK EN KNACK FOCUS NR. 11 VAN 14 TOT 20 MAART 2018 - ISSN.0772294X

Vlaamse experts wijzen ouders mett de vinger: ‘We kweken een generatie van medicijnverslaafde kinderen’

J E A N S

Le nouveau denim est arrivé

De modeweken vanaf de eerste rij

Weinig slapen is het nieuwe roken

50

en dement Als je vader of moeder je niet meer herkent

w w w. k n a c k fo c u s . b e HOORT BIJ HET WEEKBLAD KNACK NR.11 VAN 14 TOT 20 MAART 2018 KNACK FOCUS, ELKE WEEK SAMEN MET KNACK EN KNACK WEEKEND ISSN.2031-664X

EXCLUSIEF

Jack White ‘Ik heb een bowlingbaan in mijn huis. Iedereen die er komt bowlen, krijgt zijn eigen bal. Ja, Bob Dylan ook.’

MAAK NU KENNIS MET KNACK OP KNACK.BE/PROEF

Helemaal anders. Helemaal Knack.


Classical music, crafted with care

AD 1/2 p 95

Dive into the catalogue of prestigious independent labels, artist’s playlists & exclusive previews. All in an ad-free environment and in HD sound quality.

AD 1/2 p ALPHA-SYMP-144x222-060418-vPRINT.indd 1

alphaplay.com

16/04/18 12:42


colofon

Symfonieorkest Vlaanderen vzw Bijlokekaai 8 bus 8 9000 Gent Ondernemingsnr 0411 022 553

Info & tickets 09 292 75 57 ma—vr 10:00—13:00 tickets@symfonieorkest.be info@symfonieorkest.be www.symfonieorkest.be

Frederik Styns intendant 

 frederik.styns@symfonieorkest.be

Stephanie Dierckxsens artistieke coördinatie 

 stephanie.dierckxsens@symfonieorkest.be

Wiske Renders communicatie & publiekswerking  Charles Vanden Broucke productie 

 wiske.renders@symfonieorkest.be  charles.vandenbroucke@symfonieorkest.be

Sarah Van Buggenhout financiën & administratie 

 sarah.vanbuggenhout@symfonieorkest.be

Elias Vercruysse & Dirk De Strooper orkestregie

96 Raad van Bestuur Geert Dhondt voorzitter Luk Pillen ondervoorzitter Bart Snauwaert secretaris Arnoud Declerck penningmeester Frank Beke Inge Buyse Rinaldo Castelli Lieve Ectors Filips Pieters Bernard Sintobin Vrijwilligers Lieve Braet, Leo Davit, Danielle Debrauwere, Guido Dendievel, Warre Dendievel, Kristien Devolder, Sony De Pauw, Greet De Smet, Hugo Dierckxsens, Hannie Haers, Elly Lambert, Erica Loridon, Paul Pieters, Ingrid Reynaerts, Lut Schiltz

Symfonieorkest Vlaanderen wordt gesteund door

Werkten mee aan deze uitgave

druk Graphius nv

coördinatie Wiske Renders

v.u. Frederik Styns, Bijlokekaai 8 bus 8, 9000 Gent

redactie Régis Dragonetti, Johan Van Acker, Wiske Renders, Stephanie Dierckxsens & Frederik Styns

Deze brochure werd afgesloten op 16.04.2018. Alle weergegeven informatie is vatbaar voor wijzigingen in de loop van het seizoen.

fotoreportage Tom De Visscher grafisch ontwerp Lieven Haneca & Johny Van de Vyver

Symfonieorkest Vlaanderen is in residentie in


Glagolitischemis

Tripel Beethoven

september / oktober

P12

november / december

P16

Familieconcert december

Firebird

P24

februari

Die Rheinische P32

mei

P40

Symfonieorkest Vlaanderen Bijlokekaai 8 bus 8 9000 Gent

P20

Tsjaikovski’s Vioolconcerto januari

P28

FestaItaliana! maart / april

P36

Franco-Belge juni

09 292 75 57 info@symfonieorkest.be www.symfonieorkest.be

Symfonieorkest Vlaanderen Jaarbrochure 2018-19  

Concertseizoen 2018-19 Ontdek onze concertkalender ook op www.symfonieorkest.be

Symfonieorkest Vlaanderen Jaarbrochure 2018-19  

Concertseizoen 2018-19 Ontdek onze concertkalender ook op www.symfonieorkest.be

Advertisement