Issuu on Google+

NR

09

MAJ-SEP ETT INSPIRATIONSMAGASIN FRÅN SVENSKA SKYDD


Levande inspiration.

TA FRAM PERSONLIGHETEN I DIN FASTIGHET. Alla fastighter har ett eget liv. Arkitekten som ritade fastigheten en gång i tiden hade en vision med sin skapelse. Vi återuppväcker den visionen tillsammans med de önskemål och drömmar ni boende har för ett välkomnande trapphus. Inspiration är något som är levande och ständigt pågående. Vi som arbetar med detta dagligen måste givetvis följa med och förnya oss själva. Vårt varierande produktutbud är en del i denna utveckling. Nytt möter gammalt och allt harmoniserar i en helhet. Så låt oss fortsätta inspirera varandra och gemensamt ge nytt liv till trapphus och entréer runt om i Sverige.

Formsäkra ditt hem. Med vackra helhetslösningar skapar vi tillsammans med våra kunder nya koncept som ger lyster och trivsel i entréer och trapphus. Välkommen till Svenska Skydd.

svenskaskydd.se


i

n

n

e

h

K O N T U R

å

# 2

l

l

LEDARE

4

skönheten ligger i betraktarens ögon

REPORTAGE

10-15

sommarSveriges okrönte konung

26-29

Trapphus förr & nu - sekelskifte

32-35

I huvudet på Henrik Fexeus

48-53

Systrarna Voltaire

INREDNING & DESIGN

6-7

Härliga begär

8

DEZALL LAMPTOPS

9

Design med ett syfte

25

Säkerhet är snyggt

30-31

Rivig design

36-39

Hempiff som ska locka till köp

BOENDE

40-41

Framtidens Energi

43

Så gör du ditt hem grönt

44

Så fungerar nya Rotavdraget

M A J - S E P

2 0 0 9

MAT & HÄLSA

46-47

Baristaskolan

54-55

Kom i form till sommaren

56-57

Den nya livsstilen

RESOR

16-23

10 Upplevelser på hemmaplan

ÖVRIGT

58 Heta sommardeckare 61 KorsORD 63

3 2 - 3 5

I

h u v u d e t

H e n r i k

F e x e u s

medarbetare i fokus - sYLVIA KRAFT


skönheten ligger i betraktarens ögon Ögonen tindrade på min vän redan innan vi klivit in i trapphuset. Det var en snålblåsig söndageftermiddag och jag hade hunnit följa med min vän på sex olika lägenhetsvisningar. Idag skulle hon hitta drömlägenheten! Och jag skulle agera smakråd och moraliskt stöd. Vi såg direkt att den fastighet vi nu klivit in i – dagens andra – hade något alldeles speciellt. Det var inte bara en vacker sekelskiftesfastighet, den var dessutom enormt välbevarad. Trappräcken och taklampor blänkte som om de vore nyputsade samma dag. Och framför allt, några oerhört vackra dekorationsmålningar i entrén som inte såg ut att ha åldrats på – bokstavligen – hundra år! Gissa vilken besvikelse det blev när vi upptäckte att lägenheten inte levde upp till hennes förväntningar. Om trappuppgången var kärlek vid första ögonkastet var lägenheten en trött suck. En sjangserad lägenhet som verkade ha stått orörd sedan slutet av 1960-talet. Sorgset promenerade vi vidare till nästa visning – dagens tredje – i en liknande sekelskiftesfastighet ett par kvarter bort. Och den lägenheten uppfyllde min väns krav med nyrenoverat badrum, balkong och med ett smakfullt kök men det var ändå något som saknades. Trappuppgången var inte ens hälften så fin som den förra och spegeldörrarna var ersatta med släta dörrar. Någon hade frångått stilen från sekelskiftet och det var fult, fel och illa underhållet. – Det blir nog ingen lägenhet den här helgen heller, sa min vän lite besviket när vi skiljdes åt den dagen. Den söndageftermiddagen bekräftades något som jag alltid hållit för en sanning: skönheten ligger i betraktarens ögon. Och när det gäller din lägenhet sker första intrycket redan i trappuppgången. Hemmet börjar redan när du öppnar porten. Några dagar senare fick jag ett sms. Min vän hade vunnit budgivningen av lägenhet nummer två. Hon hade ändrat sig. ”Jag älskade atmosfären i trappuppgången”, skrev hon. ”Lägenheten kommer jag att kunna renovera, precis så som jag vill ha den.” I det här numret av Kontur påbörjar vi en artikelserie där vi tittar närmre på trappuppgångar genom tiderna. Först ut är sekelskifte, och de utmaningar och möjligheter som finns kring att bevara och restaurera dessa historiska pärlor.

AL! V T MIT

Electra Amsterdam

A le x ander G irard c y k el Alexander Girard har varit död i över 15 år men hans illustrationer är fortfarande aktuella. Nu senast i form av tryck på Electras klassiska cykelmodell Amsterdam. Electra har valt att dekorera Amsterdam med illustrationerna Madonna och Tree of Life. Cyklarna har tre växlar och är tillverkade för vuxna men Alexander Girards illustrationer ger dem en barnslig look som inte är helt fel. www.electrabike.com

CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE REDAKTIONSCHEF PRODUKTIONSLEDARE REDAKTIONSASSISTENT ART DIRECTOR

CHEFREDAKTÖR & MARKNADSANSVARIG

Daniel Sjöblom Carl Nero Alexander Åström Johan M Sandell

FORMGIVARE

Kerri Sandell

FOTOGRAFER

Olof Holdar Jessica Gow Åke E:son Lindman Jonas Matsson Karin Lilja Henrik Malmqvist Erik Ceder Filip Cederholm Carl-Johan Söder Malte Danielsson Thron Ullberg Karl Nilsson Gerard van Hees

ILLUSTRATIONER

Johan M Sandell Petter Tingberg

BILDBEHANDLING

Martin Eriksson

SKRIBENTER

Trevlig läsning! / PETRA AL MRÉUS

Petra Almréus

ANNONSERING PRODUKTION REPRO & TRYCK ADRESS

Tor Olsson Alexander Åström Johan Eklund Malin Eijde Kristina Hultquist Clas-Göran Uddh Some Guys Wallen Grafiska Industriv. 11 Box 1420 171 27 Solna


www.lidhults.se Gjort för att användas.Varje dag.

s e n o v e m b e r. s e

Trivsel är lätt att känna igen, men svårt att sätta fingret på. Är det samspelet mellan material och färger, form och funktion? Mellan vardag och fest, tidiga tisdagar och sena lördagar? Ett bra kök fungerar i livets alla lägen. Ett kök från Lidhults är gjort för att användas. Varje dag.


Härliga begär Formgivaren Myrica Bergqvist , känd för sina sinnrika sänggavlar, tycker det är viktigt att omge sig med vackra saker. T e x t : T or O lsson

6

2

F o t o : M y ri c a & J onas matsson

H ÄR L I G A B E G ÄR - M Y R I C A B E R G Q V I S T


Det senaste skål-tillskottet EVE’S APPLE finns i svart och vitt.

DEX, det hjärtformade silversmycket i stöd för bröstcancerforskningen.

V

issa succéer går inte att hejda. När formgivaren Myrica Bergqvist våren 2005 flyttade tillbaka till Sverige, efter fem år på designskola i Italien, var hennes första plan att skaffa praktik hos en annan designer. Men ödet ville annorlunda, och när hennes produkter plockades upp av medier och butiker tänkte hon om. – Jag fick så mycket uppmärksamhet, när min första sänggavel började säljas på Designtorget. Och sedan har det rullat på, berättar hon. Sedan dess har hennes sänggavlar och skålar, alla gjorda i acryl, med samma originellt snirkliga detaljer figurerat i internationella magasin såsom Wallpaper, Living Etc och japanska Arch, samt nära nog varenda svensk inredningstidning. De säljs i USA, England och Finland, har synts i SVT:s morgonsoffa – samt genererat en och annan kopia.

Bakom framgångarna ligger hennes säregna formspråk, och en omsorgsfull kärlek till själva prylen. – Jag vill skapa ett ha-begär med mina produkter, på samma sätt som skor och handväskor gör, säger hon. Folk behöver omge sig med vackra saker, och framför allt mycket färg. Många som köper mina saker hör av sig och säger att de blivit lyckliga när de sett dem. I höstas tog hon steget över till smyckeformgivare när hon i ett projekt för att stödja bröstcancerforskningen ritade Dex, ett hjärtformat, litet pixlat silversmycke som säljs på Svenskt Tenn i Stockholm. – Och efter sommaren kommer mina nya sänggavlar, där jag jobbat vidare på pixlarna i smycket. Jag kallar dem Super Mario!

Skålen BARBARA, som finns i mängd olika färger, har gjort stor succé och synts både i TV-rutan och press över hela världen. Den mindre skålen ALMA gjordes som namngivningspresent åt några goda vänners dotter.

H ÄR L I G A B E G ÄR - M Y R I C A B E R G Q V I S T

2

7


Karin Ljungren , skaparen av Dezall

Lamptops, ifrågasätter varför vanliga lamptoppar är så trista. Hon har lanserat sina egna lamptoppar som är allt annat än konventionella.

Vem har sagt att de alltid måste vara vita och runda?

T e x t : A le x ander Åström F o t o : Karin L j u ngren

- Jag hade köpt en riktigt vacker designlampa men satte upp den med en enkel kåpa i mjuk plast. Den hängde jättekonstigt och helhetsintrycket förstördes helt och hållet. Efter många försök så gav jag upp och tänkte att det måste finnas något bättre sätt. Karin satte igång att designa sin egen lamptopp. Idén var främst att lampan skulle se bra ut men Karin insåg även att en lamptopp kunde ha en innovativ design. - Ursprungsidén var att lampan skulle hänga rakt och snyggt. Sedan kom jag på att den inte måste se ut som alla andra lamptoppar. Vem har sagt att de ska vara vita och runda? Dezall har hittills lanserat två modeller i sex olika färger. En ny modell som heter Parant kommer att lanseras senare under året. Dezall Lamptops finns att köpa i lampbutiker i Stockholm och Göteborg eller från hemsidor som www.smartasaker.se och www.rightlight.se.

8

2

H ÄR L I G A B E G ÄR - D E Z A L L L A M P T O P S


2.

Design med ett syfte

1.

Ibland köper man onödiga prylar bara för att de är snygga. De här sakerna har mer än en snygg yta. Läcker design för ditt hem som du också kommer att ha användning av i framtiden.

3.

4.

5. 1.

DROOG - Bottoms Up, suggestiv ringklocka.

2 . MAZE INT. - MagBag, tidningsför varare. 3 . INVOTIS ORANGE - Dishbunny, diskställ. 4 . ARTEMIDE - Dalu, bordslampa. 5 . I-RADIUM- Minimalistiska element. 6 . VACU VIN - Stilren vinkylare. 7 . D’DIMENSION - D’glas, glas och bricka. 8 . GEORG JENSEN - L ekfull flasköppnare.

6. 7.

8.

H ÄR L I G A B E G ÄR - F U N K T I O N E L L D E S I G N

2

9


Ernst Kirchsteiger har kommit att bli en självklar

del av den svenska sommaren. Här avslöjar han sina favoritplatser, förklarar hur man bäst upplever Sverige och berättar om mötet med raggarna i Umeå.

10

2

S O M M A R S V E R I G E S O K RÖ N T E K O N U N G


Sommar Sveriges okrĂśnte konung T e x t : T or O lsson

S O M M A R S V E R I G E S O K RĂ– N T E K O N U N G

F o t o : Filip Cederholm / T V 4

2

11


Soldränkta skärgårdsklippor, faluröda skogsstugor och… Ernst KirCHsteiger!

O

m man ska definiera den svenska sommaren är det numera omöjligt att inte nämna den silvergrå tevestjärnan från Örebro. Under hans tio år i den svenska teverutan – först i Sommartorpet på SVT, nu i Sommar med Ernst på TV4 – han har kommit att skapa en alldeles egen svensk hypersommar av uppkavlade blåjeans, heminredningsknåpande och matlagning på uteplatsen. Där man tidigare pratade om Pripps Blå-sommar kan man nu prata om en Ernst-sommar. Men kanske ännu mer än den svenska sommaren har Ernst kommit att personifiera den svenska njutningen. Ingen annan kan få uttryck som ”härlig” och ”skönt” att klinga på så många olika sätt, i så många olika situationer. Hans originella uttryck och bevingade ord: ”Jag har mött libbstickor som tittat mig i ögonen.” har blivit kult. De har citerats på tändsticksaskar och givit upphov till omröstningar på nätet. – Man skulle kunna stänga in mig i en garderob och jag skulle ändå hitta något att njuta av, säger den 51-åriga tevestjärnan när jag fångar honom för en intervju, och levererar således ännu ett tvättäkta Ernst-citat. Målet med mitt möte är att prata om just sommarSverige, ett ämne som ligger honom nära. Hela mitt tevevarande har handlat om att åka runt i Sverige, och jag har fått se långt många fler

12

2

platser än jag trodde jag skulle få se. Jag har ätit lövbiff på de flesta stadshotell i det här landet. Ernst menar att om det är något som är gemensamt för alla platser han besökt, så är det människorna. “Alla schysta, sköna lirare” som han träffat längs vägen. – Folk kommer ofta fram, vill hälsa och kramas. Myten om att skåningar är dryga och närkingar är sura kan jag verkligen inte skriva under på, säger han och hamnar i långa anekdoter från sina resor. – En gång var jag och föreläste i Överkalix. Efteråt kom det fram en delegation män och sa: “Nu jäklar har du pratat och tjattrat i flera timmar. Nu är det dags att du badar bastu med oss.” Och så fick jag sitta där med den lokala brevbäraren och jägaren och basta och titta på norrsken. Helt outstanding! – En annan gång... fortsätter han innan jag knappt hunnit ställa en fråga. En annan gång var jag i Umeå och föreläste. Precis när jag skulle gå in i hotellet stannade en raggarbil med tre överförfriskade killar och ropade på mig: “Tjena Ernst! Vad gör du här!” Först blev man ju lite misstänksam, men sen sa en av killarna på bred norrländska: “Vet du Ernst, jag behöver få en kram av dig. Inte vet jag varför, men det känns så jävla rätt!” Så han fick en kram, kompisarna tittade storögt och sen åkte de iväg. De mötena är guld värt!

S O M M A R S V E R I G E S O K RÖ N T E K O N U N G


Fa k ta Namn:

Ernst KirCHsteiger. Bor:

»Vet du Ernst, jag behöver

få en kram av dig. Inte vet jag varför, men det känns så jävla rätt!” Så han fick en kram, kompisarna tittade storögt och sen åkte de iväg. De mötena är guld värt!« S O M M A R S V E R I G E S O K RÖ N T E K O N U N G

I en 1700-tals herrgård utanför Örebro. Yrke:

Inredare/ Programledare på TV4. Ålder:

51 år. Aktuell med:

Ny säsong av SOMMAR MED ERNST på TV4 i sommar. 2

13


A

tt prata med Ernst Kirchsteiger är en berg-och-dal-bana av anekdoter och spontana berättelser. Han tycks vara precis lika entusiastisk och entusiasmerande – om inte mer – som i sina teveprogram. Det är svårt att inte ryckas med, och man förstår snabbt att det är just denna ohejdbara energi och nyfikenhet på människor som gjort att svenska folket tagit honom till sig – oavsett om det rör sig om hatkärlek eller helhjärtad beundran.

utmärkta på kartan eller finnas i turistbroschyrer. Att se en stad bara med byggnader och butiker ger bara halva sanningen. Det är först när man börjar prata med människor som bor där som man verkligen förstår platsen. Man får så mycket kringinformation om man väl börjar prata med lokalbefolkningen. Det gäller att vara på bra humör och hålla alla dörrar öppna. I sommar är det dags för en ny säsong av Sommar med Ernst. En säsong som enligt honom själv “kommer rulla på ungefär som vanligt”.

»Den svenska skönheten möter man på de

mest oväntade ställen. Det är först när man börjar prata med människor som bor där som man verkligen förstår platsen.« – Men ska jag behöva bli förbannad på dig! Har du aldrig varit på Haväng!? utbrister han plötsligt, när jag frågar om hans favoritställen i Sverige. – Är du någon gång kär så måste du åka dit. Man får ett sådant perspektiv på Sverige när man ser Haväng i Skåne. Det är som ett annat land. Med vattnet och de vita gårdarna som ligger som sockerbitar på slätten. Jag firade min frus 50-års dag där. Det enda hon ville göra var att sitta på en filt. Det är inga problem att slösa bort en hel dag. Sedan rasar tipsen ur honom. Han gillar Södermalm i Stockholm för att “det finns en speciell och lugn andning”. Han gillar Österlen för “det magiska ljuset som inte går att beskriva”. Han gillar Sundsvall för “den vackra stenstaden som bitvis känns som Paris”. Och han gillar stenarna på de gotländska stränderna, där “man kan promenera och låta timmarna gå.” – Sen så får man ju se så många fina ställen när vi är ute och spelar in teveprogrammen. Jag minns västkusten i somras, när vi fiskade ostron i Havstenssund och åt rökt makrill. Det var så otroligt vackert där. Och när vi spelar in får vi ju alltid träffa människorna. Vi landade mitt i en familj som berättade historier om platsen. – Den svenska skönheten möter man på de mest oväntade ställen, fortsätter han. De behöver inte vara

14

2

– Vi kommer varva mat, inredning och trädgård. Eftersom det heter Sommar med Ernst vill jag gärna visa platserna vi besöker. Om de är specialiserade på att producera en viss ost, eller så. Innan vi avslutar vårt samtal avslöjar han en eventuell framtid som författare: – Jag har träffat så många människor och hört så många historier på mina resor. Vem vet, innan jag tar ner skylten kanske jag skriver ner mina Sverigeberättelser.

S O M M A R S V E R I G E S O K RÖ N T E K O N U N G


» Jag har träffat

så många människor och hört så många historier på mina resor. Vem vet, innan jag tar ner skylten kanske jag skriver ner mina Sverigeberättelser..«

S O M M A R S V E R I G E S O K RÖ N T E K O N U N G

2

15


10 Upplevelser

på hemmaplan hitta rätt bland sommarens smultronställen

Glöm alla planer på kostsamma utlandsresor.

Alla ingredienser för en lyckad semester finns innanför rikets gränser. Du behöver inte åka utomlands för att promenera på fina sandstränder, se snygg arkitektur eller hitta vackra souvenirer. I vår temaspecial samlar vi tio smultronställen från vårt avlånga land som år efter år lockar besökare med sin inhemska charm. 16

2

T E M A S V E R I G E - 1 0 U P P L E V E L S E R PÅ H E M M A P L A N


1

Kalmar Konstmuseum Förra våren invigdes nya Kalmar Konstmuseum. Byggnaden med sin speciella arkitektur är bara den värd ett besök. Utformad som en kub med fasader av svartlaserat trä står den i Kalmars stadspark och blickar ut över slottet på andra sidan vattnet. Delar ur Kalmar Konstmuseums samling på över 3000 verk visas i växlande utställningar. Kalmar konstförening vill vara tillgängliga för olika grupper, unga och gamla. Exempelvis kan barn få en inblick i konsten genom att besöka söndagsateljén där de själva får möjlighet att skapa.

www.kalmarkonstmuseum.se

KALMAR Foto: Åke E:son Lindman 

T E M A S V E R I G E - 1 0 U P P L E V E L S E R PÅ H E M M A P L A N

2

17


2

ERNST tipsar!

Flickorna Lundgren På Skäret i Nyhamnsläge finns ett klassiskt kaffeställe där det serveras hemlagad saft, kakor, tårtor och delikatesser, allt enligt tradionella familjerecept. Här kan man i lugn och ro sitta med en kopp kaffe under kastanjen och blicka ut över sommarängarna. De vuxna njuter av lugnet och barnen bekantar sig med djur som hängbukssvin, getter och kaniner.

www.fl-lundgren.se

NYHAMNSLÄGE

3

SIGTUNA

RC Chocolat R.C. Chocolat hittar man på Stora gatan i Sigtuna. När man sätter sig vid ett bord på Lilla torget känns det som man är på ett franskt konditori. Här kan man få en tryffel med importerad vanilj från Tahiti och massor av andra exklusiva delikatesser.

www.rcchocolat.se

18

2

T E M A S V E R I G E - 1 0 U P P L E V E L S E R PÅ H E M M A P L A N


4

VELLINGE

Ängavallen För den klimatmedvetne är ett besök på Ängavallen ett måste. På den i stort sett självförsörjande gården utanför Vellinge i Skåne kan du äta, bo och njuta ekologiskt. I restaurangen har alla råvaror som serveras, från kryddorna till biffen, växt upp på gården. I Örtagården växer mer än 70 olika örter och kryddor som används i matlagningen. Väljer du att bo kvar får du uppleva äkta skånsk miljö med anor från förr. Och om det svenska sommarvädret tillåter kan du ta med en picknickkorg ut i parken och slå dig ner i Buxbomsbersån, Lönnbersån eller varför inte i Dammbersån. Det går också att ta smakerna från restaurangen med sig hem genom att köpa gårdens ekologiska råvaror i gårdsbutiken.

www.angavallen.se

T E M A S V E R I G E - 1 0 U P P L E V E L S E R PÅ H E M M A P L A N

2

19


5

YSTAD

Olof Viktors Bageriet Olof Viktors i Ystad bjuder på läckra smakupplevelser som bakas i vedeldad stenugn. Här finns kakor, marmelader, senap, kryddor, kvalitetschoklad, oljor, hemlagad glass och mycket mer. Bageriet kan dessutom stoltsera med flertalet utmärkelser såsom Skånemejeriers utmärkelse “Skånes godaste tårta” eller “Årets konditori” av Stiftelsen Sveriges Bästa Bord.

www.olofviktors.se

6

ERNST tipsar!

VADSTENA Vadstena klosterträdgård Tillbringa en solig sommardag i Vadstena klosterträdgård. Den antika trädgårdsmuren härstammar från 1440-talet och trädgården brukades- ända fram till 1700-talet. Under 1800-talet fungerade munkträdgården som societetspark. Idag är den fortfarande välbevarad och är en populär rekreationsplats.

www.birgittaskloster.se

20

2

T E M A S V E R I G E - 1 0 U P P L E V E L S E R PÅ H E M M A P L A N


7

Kyhls strand Kyhls strandbad ligger söder om Simrishamn men för tankarna till Medelhavet. Här kan man ta en tolv kilometer lång promenad i vit finkornig sand och lyssna på de rogivande vågorna. Ta med matsäck och spendera en solig eftermiddag på stranden med familjen. Bassängbad finns i Borrby Strand.

www.appelkusten.se

SIMRISHAMN T E M A S V E R I G E - 1 0 U P P L E V E L S E R PÅ H E M M A P L A N

2

21


8

LAMMHULT

ERNST tipsar!

Norrgavels fabriksbutik I Lammhult, norr om Växjö finns en miljömedveten möbelbutik. Norrgavel var först i Sverige med att få sina möbler för hemmiljö Svanenmärkta. I Norrgavels fabriksbutik kan man fynda prisbelönta kvalitetsmöbler.

www.norrgavel.se

22

2

T E M A S V E R I G E - 1 0 U P P L E V E L S E R PÅ H E M M A P L A N


9

ANEBY

Åsens by Kulturreservatet Åsens by på den småländska landsbygden tar dig med på en kittlande tidsresa bakåt i tiden. De tre gårdarna, den äldsta från 1594, är utgångspunkten för alla aktiviteter som anordnas. I en miljö som för tankarna till Emil i Lönneberga får besökarna följa de vardagliga bestyr en vanlig svensk lantbrukarfamilj hade för runt hundra år sedan, både inomhus och utomhus. På de omgivande markerna finns flera markerade leder där du själv eller tillsammans med en guide kan ströva omkring. Alla djur som lever här är svenska lantraser som hjälper till att bevara vårt kulturarv. I Handelsboden finns Åsens egna varor, som äppelmust, honung och nymalt rågmjöl.

www.asensby.com

10

ORUST

Slussens pensionat Vattnet är bara en huvudvridning bort när du sitter vid middagsbordet. Snart fylls sommarkvällen av musik från någon av alla de artister som gästar Slussens pensionat på Orust under sommaren. Musikprogrammet är brett, men är du inte ute efter musikupplevelser finns det gott om andra aktiviteter. Slussens pensionat arrangerar temaweekends med bland annat måleri och ekovinprovningar. Den som bara vill ta hand om sig själv kan boka massage eller fotvård. Musiken, maten och miljön bidrar till en alldeles speciella atmosfär.

www.slussenspensionat.se

T E M A S V E R I G E - 1 0 U P P L E V E L S E R PÅ H E M M A P L A N

2

23


Dela upp din betalning!


1.

Säkerhet är snyggt Idag kan du göra ditt hem snäppet säkrare med en vacker brandsläckare, skydda viktiga papper med ett modernt dokumentskåp eller montera ett diskret brandlarm på taklampan. 6. 1.

SAFETYSTORE - Räddningssele för barn.

2 . FIREINVENT - Kromad brandsläkare för den designmedvetne. 3 . FIREINVENT - Räddningsstege att lämna hemmet vid brand. 4 . JACOB JENSEN - Branddetektor med ljus & ljudalarm. 5 . MBG - Dokumentskåpet MBG 360. 6 . FIREINVENT - Snapalarm Brandvarnare.

2.

3.

4.

5.

S Ä K E R H E T ÄR S N Y G G T - F U N K T I O N E L L D E S I G N T I L L H E M M E T

2

25


Epoker & stilar:

26

2

T R A P P H U S F Ă–R O C H N U - S E K E L S K I F T E T


Trapphus förr & nu T e x t : J ohan e k l u nd

F o t o : O L O F H O L D A R & S to c k holms k ällan

K ä l l o r : S to c k holms S tadsm u se u m & S vens k a S k y dd

Sekelskifte

När 1800-talet närmade sig sitt slut var industrialismen i full fart. I en anda av nyrenässans och stark framtidstro går Sverige under denna period igenom en blomstrande tid av tillväxt. Människorna får det över lag bättre och väljer att flytta tillbaka till städerna som växer sig allt större. På grund av den nybyggnation som sker naturligt när stadens kärna växer, blir det nu viktigt att skapa trivsel för de nyinflyttade och bostadshusen smyckas rikligt i sina annars dunkla trapphus.

T R A P P H U S F ÖR O C H N U - S E K E L S K I F T E T

2

27


En klassidentitet

Trapphusens väggar skulle ge en känsla för bostadshusets status och ge en bild av de människor som bodde i fastigheten. Tidsenliga väggdekorationer, marmorimitationer och i färger som grönt, gult och rött gav en ny lyster och rymd i trapphusen. Ju mer färg och dekorationer desto mer välbärgade människor bodde i huset. Nu var det inte bara väggarna som fick ge uttryck för status och klasstillhörighet. I taken i sekelskifteshus hittar man vackra schablonmålningar. Golven täcktes i marmor och kalksten i olika mönster som löpte centralt i korridorer. Allt sammansatt blev en tilltalande helhet där de boende kunde insupa hela bostadshusets prakt.

Medeltida borgar & kyrkmåleri

Mycket av arkitekturen och dekorationsmålningarna vid sekelskiftet influerades starkt av medeltida riddarromantik och kyrkmåleri. Det är också under denna tidsperiod som vi hittar kryssvalv, gotiska spetsbågar med mera som gjorde att de mest exklusiva trapphusen kom att likna medeltida borgar. I de bäst ställda och rikaste bostadsområdena satte man också in smidesarmaturer i form av hänglyktor till den existerande gasbelysningen. Takrosetter och balusterdockor (en vacker och konstnärligt utsmyckad stolpe som bar upp en täckplatta) blev vanliga inslag i trapphusen.

Ju högre upp desto bättre

Det var även i dessa hus som man nu kunde hitta de tidigaste personhissarna. Detta medförde att det genast blev attraktivt att bo så högt upp som möjligt fastigheten. Den mest fashionabla våningen, Piano Noble, som låg på plan 1 fick därför se sig som utkonkurrerad.

28

2

T R A P P H U S F ÖR O C H N U - S E K E L S K I F T E T


Karaktäristiskt för tiden: Måleri:

Dekorationsmålerier influerade av medeltida riddarromantik går så sakta över till vitmålade och enkelt utformade stucklister under åren 1890-1910. Färger:

Vanliga färger var brunt, rött, gult och guld. Snickerier:

Entréer och trapphus var vid tiden rikligt påkostade. De var rikt profilerande och åldringsmålade. Snickeriernas utformning följer resten av trapphusets utformning. Golv:

Husens golv i entréer och trapphus kunde vara av skiftande karaktär. Vanligt förkommande var vitt marmorgolv med en färgrik bård. Marmor la man oftast i entrén och cementmosaik i trapphuset. I påkostade hus var den vita marmorn tongivande genom hela byggnaden. Armaturer:

Sparsamma armaturer hängandes i taket. Detaljer:

Stuckarbeten med så kallad grisaillemålning, imitationsmåleri. Fönsterglas:

Oftast etsade och blästrade för att förhindra insyn och samtidigt släppa in så mycket ljus som möjligt.

T R A P P H U S F ÖR O C H N U - S E K E L S K I F T E T

2

29


Designade djurmöbler från Hepper för den som tröttnat på alla trista hundkorgar. En färgglad hundsäng kan nu pryda vardagsrummet. Varför inte ställa ett kattpodium med klös i sovrummet?

Rivig design 2.

30

2

3.

RIVIG DESIGN - HUSDJUR


1.

1. 2. 3. 4. 5.

Pod Bed “Spring Bud Green”. Wave Bed “Herringbone”. Wave Bed “New L eft Green”. Podium Bed “Sky Blue” Nest Bed “Candy Pink”

www.hepperhome.com

4.

5.

RIVIG DESIGN - HUSDJUR

2

31


32

2

I H U V U D E T PÅ H E N R I K F E X E U S


T e x t : A le x ander å ström F o t o : Carl - J ohan S öder / S V T, T hron u llberg I l l u s t r a t i o n / M o n t a g e : J ohan M S andell

I huvudet på Henrik Fexeus Vad pågår i huvudet på den mystiske tankeläsaren Henrik Fexeus från SVT:s Hjärnstorm som gång på gång förbluffar sin publik med sina tankeexperiment? För Kontur berättar han om varför han blev tankeläsare, positivt tänkande och hur det gick till när han fick sitt eget TV-program. I år har du chansen att se Henrik Fexeus i egen hög person när han håller sin egen aftonsshow på olika teatrar och gör en föreläsningsturné genom Sverige.

I H U V U D E T PÅ H E N R I K F E X E U S

2

33


K

ontur är ett magasin med fokus på hem och inredning. Hur mycket påverkar rum, färger och objekt oss? – Jag har faktiskt gjort ett experiment om just hur rum och miljö påverkar oss. I första säsongen av Hjärnstorm spelade jag en ny programledare för ett fiktivt TV-program. De ovetande experimentdeltagarna fick uppgiften att utvärdera hur jag var som programledare. Deltagarna delades först in i två fokusgrupper som fick sitta i varsitt vänterum. Den första gruppen fick vistas i ett fräscht rum med behaglig musik och

»Experimentet var ganska skrämmande

för det visar hur mycket man kan påverka folk med rätt enkla medel...« en öppen brasa. Den andra gruppen fick vänta i en vidrig miljö med mögligt kaffe och papperskorgar med ruttna bananskal. Tanken var att miljön skulle trigga en sinnesstämning hos deltagarna som även påverkade deras åsikter om mig som programledare. Efter tjugo minuter sammanförde vi fokusgrupperna och de fick utvärdera mig som programledare. Jag försökte uttrycka mig så ambivalent som möjligt för att inte påverka deras åsikter åt ett positivt eller negativt håll. – Mycket riktigt så tyckte gruppen som satt i den otrevliga miljön att programledaren mer eller mindre var en skitstövel och gruppen som vistats i den fina miljön att programledaren var alldeles strålande. Deltagarnas åsikter påverkades uppenbarligen av något mer än bara programledaren. När man sedan berättade för deltagarna att det hela var ett experiment stod de ändå fast vid sina åsikter. Trots att de visste hur vi manipulerat dem kunde de inte se programledaren i ett nytt ljus. De sa bara “Ja, det är möjligt att jag blivit manipulerad men jag tycker fortfarande att...”. Experimentet var ganska skrämmande för det visar hur mycket man kan påverka folk med rätt enkla medel som ett väntrum och trots att de är fullt medvetna om påverkanstekniken är skadan redan skedd och deras skapade uppfattning står fast.

34

2

Är det sant att den största delen av vår kommunikation är ordlös? – Det är alltid en stor del. Det finns många situationer där majoriteten av kommunikationen är ordlös. Hur stor del varierar från situation till situation. Vad var det egentligen som fick dig intresserad av tankeläsning och beteendevetenskap? – Tidigare har jag alltid trott att jag från början haft ett brinnande intresse av hur människor fungerar, men ett samband som jag kanske inte riktigt förstått förrän nu är att jag som väldigt liten hade svårigheter med att förstå sociala regler och hur man umgicks med andra barn. Det som var ett stort problem för mig bidrog nog mycket till att utveckla mitt intresse för tankeläsning. Du har skrivit Konsten att läsa tankar och När du gör som jag vill. Vad handlar dina böcker om? – Den första boken är en handbok i att förstå och tyda ordlös kommunikation, till exempel kroppsspråk och ansiktsuttryck. Den andra boken är mer som en varningstext för psykologiska påverkanstekniker som dagligen används mot oss.

I H U V U D E T PÅ H E N R I K F E X E U S


Fa k ta Namn:

henrik fexeus. Bor:

stockholm. Yrke:

tankeläsare/ Programledare på svt. Ålder:

39 år. Aktuell med:

Ny säsong av hjärnstorm på svt. helaftonsshow på olika ställen runt om i sverige.

Kan vem som helst bli tankeläsare? – Absolut! Hela idén med mina böcker är att vem som helst kan lära sig att tankeläsa. Man kan träna och bli mer eller mindre bra på det, precis som alla andra förmågor. Hur tror du framtiden ser ut för mental träning och positivt tänkande? – Det är redan ett väldigt naturligt inslag i vardagen, speciellt inom företagskultur. Mental träning och positivt tänkande har fått stor genomslagskraft. Jag tror att det var Volvo som etablerade en skrattklubb exempelvis. Mental träning kommer förmodligen alltid finnas även om det kommer och går i vågor och kallas olika saker. Meditation är ju en urgammal mental träning som människor använt. Hur blev du programledare på TV? – Jag hade min idé till ett TV-program som jag pitchade för olika kanaler och SVT nappade.

I H U V U D E T PÅ H E N R I K F E X E U S

Programmet bygger på att jag med min speciella kunskap genomför olika experiment så jag blev också den naturliga programledaren. Vad har du på gång under 2009? – Förutom Hjärnstorm så släpper jag en ny bok snart, gör en föreläsningsturné genom Sverige och kommer också att hålla en aftonsshow på olika teatrar. Finns det något outforskat område du vill ta dig an? – Varje experiment vi gör är som ett outforskat område. Vi gör ofta saker som ingen någonsin prövat. Har du något motto? – Ett motto som jag verkligen gillar kommer från komedifilmen Hitch med Will Smith. “Begin each day like it was on purpose”.

2

35


T e x t : M alin E ijde / T T S pe k tra

F o t o : J essi c a G o w / S c anpi x

»Homestyling har absolut

en prispåverkan. Men möjligen har det ökade intresset för boende och inredning på senare år gjort behovet av själva konsulttjänsten mindre.« 36

2

H E M P I F F S O M S KA L O C KA T I L L KÖ P


Hempiff som ska locka till köp Homestyling har varit en affärsidé i Sverige i fem år. Skeptiker finns fortfarande, men mäklarna är övertygade: homestyling lönar sig.

M

ålet med homestyling är att lyfta fram en bostads bästa sidor, allt för att sälja den så snabbt och till ett så högt pris som möjligt. När Ewa Söderberg och Linda Forsling på inredningsfirman Furnit tar sig an en bostadsrätt på Södermalm i Stockholm är det total förvandling som gäller. Ägarna, en tvåbarnsfamilj, har slitit länge med att skapa utrymme i den överbelamrade trerummaren. Linda och Ewa sveper in med medhavda textiler, ljus och det obligatoriska fruktfatet. Platsen i köket får kafébord och stolar, mjuka kuddar och en varm pläd. I vardagsrummet byts skinnsofforna ut mot en mindre soffa med ett ljust överdrag. En slankare möbel gör rummet större och lyfter fram dess potential.

H E M P I F F S O M S KA L O C KA T I L L K Ö P

2

37


Förmedlar en känsla

I föräldrarnas sovrum plockas de mörka sammetsförhängena ned. Upp åker skira gardiner som släpper in ljus och framhäver den lilla balkongen mot gården. Det är där spekulanternas blick ska fastna, med drömmar om kaffe och morgonsol i bara pyjamasen. – Vi bäddar så fint att man får lust att kasta sig i sängen. Vi väljer soffkuddar och överkast med olika sorters struktur och yta som gör att man vill känna på materialen. Allt sådant förmedlar den känsla som vi vill åt, säger Ewa Söderberg. Hon har drivit Furnit i fem år, ungefär lika länge som homestyling har varit ett begrepp i Sverige. “Vi höjer värdet på dina kvadratmetrar” lovar företaget på hemsidan. Och Ewa Söderberg tror helt och fullt på sin affärsidé, men som hon säger: – Det vore intressant om det gjordes en ordentlig utvärdering av det här.

– Kommer svenska hushåll generellt sett att betala mer för hus som är homestylade än för dem som inte är homestylade? Om en väldigt stor andel av husen på marknaden fräschas upp så är det tveksamt. Bland fastighetsmäklarna är tveksamheten mindre. – Man ser att homestyling har effekt. Men hur mycket det påverkar priset i procent är svårt att säga, säger Niclas Strahner, presschef på Svensk fastighetsförmedling.

Kräsna köpare

De flesta är dock överens om att professionell styling är ett storstadsfenomen som inte lönar sig i mindre

»

Vi bäddar så fint att man får lust att kasta sig i sängen. Vi väljer soffkuddar och överkast med olika sorters struktur och yta som gör att man vill känna på materialen. « Har betydelse

Vid Handelshögskolan i Stockholm gjordes ett examensarbete i ämnet 2004 som kom fram till att homestyling har en prispåverkande effekt. Men i övrigt har den svenska forskningen på det här området varit ganska sparsam. Stellan Lundström, professor i bygg- och fastighetsekonomi på KTH, tror att effekten var störst när fenomenet var nytt:

38

2

samhällen med låga bostadspriser. I dag klarar dessutom många själva av att målgruppsanpassa sin bostad så att den ger ett bra intryck för köparna. – Homestyling har absolut en prispåverkan. Men möjligen har det ökade intresset för boende och inredning på senare år gjort behovet av själva konsulttjänsten mindre. Folk kan göra mycket själva också, säger Lennart Hagberg, vd för mäklarfirman Husman Hagberg.

H E M P I F F S O M S KA L O C KA T I L L KÖ P


Homestyla på egen hand

»

Rensa och skapa tomma ytor - de ger utrymme för köparens egna inredningstankar.

»

Lyft fram bostadens fördelar, till exempel fönster med stort ljusinsläpp eller en rymlig klädkammare.

»

Tänk igenom planlösningen. Är den optimalt utnyttjad? Enkla åtgärder gör stor skillnad, till exempel att flytta sängen från hörnet till mitten för att sovrummet ska se större ut.

»

Textilier framkallar positiva känslor. In med fräscha handdukar i kök och badrum. Satsa på mattor, kuddar och överkast.

»

Sträva efter enhetlighet i färger och mönster. Rummet ska kännas lugnt och harmoniskt.

»

Ta bort stora och mörka föremål som ger ett skrymmande intryck, exempelvis högtalare och stora tv-apparater.

»

Sänk tavlor som sitter för högt och ta bort saker som står ovanpå bokhyllor så ökas rymden upptill i bostaden.

»

Se över belysningen. Bra ljus är nödvändigt vid visning och fotografering.

»

Måla om - det är ett enkelt och billigt sätt att ge bostaden en uppfräschning.

H E M P I F F S O M S KA L O C KA T I L L K Ö P

2

39


INTE HELT HUNDR A

T e x t : A L E Xander Å S T R Ö M

I l lu s t r a t i o n : PETTER TINGBERG

Framtidens Det handlar både om att spara pengar och spara på miljön Idag är fjärrvärme den vanligaste uppvärmningsformen för flerbostadshus, men hur ser det ut i framtiden? Mia Torpe, miljöchef på HSB, berättar om utmaningarna med det långsiktiga arbetet för en grönare framtid. 40

2

Hur ser uppvärmningen ut i flerbostadshus? – Cirka 80 procent består av fjärrvärme och det är också typiskt för flerbostadshus att ha denna typ av uppvärmning. Vad är bra respektive dåligt med denna uppvärmningsform? – Fjärrfärme är bra ur miljösynpunkt och har bidragit till att Sverige har kommit så långt i miljöutvecklingen. Fjärrvärmeverk är effektiva och förbrukar mindre mängd bränsle än småskaligare alternativ. Nackdelen med fjärrvärme är främst priset.


HELT HUNDR A

100% ArAbicAbönor. Alltid. Många kommuner har sålt ut uppvärmningsrättigheterna till privata företag.

Energi

Kommer fjärrvärme vara lika populärt även i framtiden? – Vi tror inte att fjärrvärme kommer vara lika dominant framöver. Det kommer väldigt mycket ny och spännande teknik just nu och det går i en rasande fart. Idealet är att det finns flera uppvärmningsalternativ som leder till bättre miljö och lägre priser. Det ska både sparas pengar och sparas på miljön. Hur ser HSB på framtiden för uppvärmning? – Vi vill ligga i framkant när det gäller miljövänliga initiativ så långt det är ekonomiskt möjligt. Därför startade vi klimatsatsningen där vi arbetar för miljövänliga alternativ som solfångare, solceller och vindkraftverk. Till exempel kommer vi troligtvis att köpa eller bygga egna vindkraftverk och erbjuda som energialternativ till våra medlemmar. Vad ska man tänka på som fastighetsägare om man vill vara miljövänligare? – Förnyelsebara energikällor är ett steg i rätt riktning. Ett annat är energieffektivisering och alla de små steg man själv tar för att vara mer energieffektiv.

2

41


Möt framtiden – nu! Så här fungerar Toyotas Hybrid Synergy Drive Grunden till prestandan hos Prius är Toyotas Hybrid Synergy Drive (HSD) med oöverträffad bränsleekonomi och exeptionellt låga utsläppsnivåer. HSD är ett intelligent konstruerat system som i varje körsituation väljer den optimala kombinationen av kraft från den starka elmotorn och/eller den 1,5 liters bensinmotorn. Nyckeln till Prius framgångar utgörs av synergin mellan dessa båda motorer. Energiflöde Under den inledande fartökningen och vid körning i lägre hastigheter hämtar elmotorn energi från batteriet. När så behövs

laddas batteriet av generatorn. Vid plötslig acceleration, t ex vid omkörningar, används både bensinmotorn och elmotorn. Bensinmotorn driver också generatorn som laddar elmotorns batteri. När du bromsar eller sänker farten förvandlas Prius elmotor till en generator som tar hand om den rörelseenergi som uppstår. Generatorn omvandlar energin till elektricitet för att ladda batteriet. Så fort du stannar bilen, även vid tillfälliga stopp vid körbildning, stängs bensinmotorn av. All annan utrustning, inklusive den elektriska luftkonditioneringen, fortsätter dock att fungera. Prius släpper inte ut några luftföroreningar vid stillastående.

Prius.

BRÄNSLEFÖRBRUKNING/UTSLÄPP VID BLANDAD KÖRNING: 4,3 L/100 KM. CO2 104 GR/KM. MILJÖKLASS HYBRID Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

www.toyotacenter.nu


Miljötips för ditt

boende

Så gör du ditt hem grönt Vi har tipsen - rum för rum Tvättstugan

Valet av rengöringsmedel spelar en stor roll, då det är skillnad på miljöbelastningen hos olika produkter. Köp miljömärkta rengöringsmedel helst i koncentratform eftersom det är onödigt att frakta omkring en massa vatten. Moderna tvättmedel behöver inte så höga temperaturer för att tvätta rent så du kan sänka gradantalet. Använd hellre torktumlaren som drar mindre energi än torkskåp. På sommaren kan du torka kläder och lakan utomhus.

Grovsoprummet

Vi svenskar hör till världseliten när det kommer till sopsorteringen men vi kan förstås bli bättre. Det finns återvinningscentraler för grovsopor, återvinningsstationer för förpackningar och tidningar och i vissa kommuner finns miljöstationer placerade vid bensinmackar där man kan lämna farligt avfall som färg, lack, lim och kemikalier. Pantflaskor och pantburkar kan man lämna tillbaka till alla butiker som säljer dem. Butikerna tar även emot små batterier och glödlampor. Gammal medicin kan du lämna till apoteket.

Köket

Välj ekologisk och närproducerad mat när du handlar. Titta efter KRAV-märkta varor i affären. Mikron bör bara användas för uppvärmning och vid tillagning av mindre mängder mat. Fryst mat kan tinas upp i kylskåpet för minimal energiförbrukning. Lägg lock på kastrullen vid matlagning så minskar du energianvändning och klimatpåverkan med cirka 75%. Stäng av ugn och plattor några minuter innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen. Låta varm mat svalna innan du ställer in den i kylen. Diska inte under rinnande vatten och skölj i kallvatten. Om du har diskmaskin, fyll den alltid. En halvfull maskin drar nämligen nästan lika mycket el som en full.

Vardagsrummet

Gör det till en vana att stänga av apparaterna ordentligt. Datorn, teven och stereon ska inte bara sättas i stand-by-läge. Alla apparater drar ström till och med när de är helt avstängda så det är ingen dum idé att dra ut sladdarna när man åker bort. Byt glödlamporna i tak- och golvlampor till lågenergi-lampor. Dra ut laddare ur uttaget när du inte laddar telefonen eller digitalkameran. När du rengör ditt vardagsrum så kan du använda en microfiberduk så slipper du använda rengöringsmedel. Titta efter energimärkning av datorer och tv-apparater när du ska köpa elektronik. Märken man kan leta efter är TCO, Energy Star och EU-blomman.

Badrummet

Cirka tjugo procent av din totala energianvändning går till att värma upp din bostad och ditt varmvatten. Börja duscha i fem minuter i stället för en kvart så sparar du stora mängder varmvatten. Du kan också minska mängden varma bad.

Sovrummet

Ställ inte sängen framför elementen. Detta hindrar värmespridning i rummet, vilket i sin tur leder till att elementen skruvas upp. Köp sängkläder som är gjorda av organiskt odlad och producerad bomull. Fyll gärna din garderob med second hand kläder också.

KÄLLOR: www.naturochmiljo.fi/sve/ www.hsb.se Naturskyddsföreningen – Grön Guide www.konsumentverket.se Miljöförvaltningen Sthlm Stad - Tips och Råd för Bostaden. www.sopor.nu Närmaste återvinningsstation på www.ftiab.se

M I L J Ö T I P S F ÖR D I T T B O E N D E

2

43


Information om ditt

boende

Så fungerar nya Rotavdraget Rotavdraget, även kallat hushållsskatteavdraget, är tillbaka och innebär skattereduktion för småhusägare och bostadsrättsägare. Skattereduktionen gäller enbart arbetskostnaden och maxbeloppet är 50 000 kronor per person och år. Vilka gäller rotavdraget? - Småhusägare eller bostadsrättsägare. Hur snart kan jag få pengarna tillbaka? - För att få skattereduktionen tillgodoräknad vid 2010 års taxering ska man ansöka om skattereduktion hos Skatteverket före den första juli 2009. Om man vill få pengarna snabbare ska man begära jämkning hos Skatteverket. Hur mycket pengar kan man få tillbaka? - Skattereduktionen gäller enbart arbetskostnaden och maxbeloppet är 50 000 kronor per person och år. Om ett par som äger en bostad renoverar och har en arbetskostnad på 200 000 kronor kan de högst få ett avdrag på 100 000 kronor.

TÄNK PÅ DETTA: Spara kvitton. Om du säljer bostaden kan du dra av för materialkostnader och arbetskostnader som du inte fått skatteavdrag för. Det gäller för alla ny-, till- och ombyggnader och för vissa reparationer om de inte är äldre än fem år. Du kan begära jämkning hos Skatteverket om arbetet är utfört och betalt före den 1 juli 2009. I annat fall får du tillbaka pengarna tidigast vid midsommar 2010. Från den 1 juli 2009 och framåt gäller fakturamodellen där man får skatterabatten direkt på fakturan eftersom det är hantverkarna som då ansöker om avdraget. Har du ett hus som är yngre än fem år och som du vill bygga om? Gör det före den sista juni, därefter får du bara avdrag för reparationer av nya hus, inte för om- och tillbyggnader.

44

2

S Å F U N G E R A R N YA R O TAV D R A G E T


Turister gillar sydafrikansk mat, och de vilda djuren gillar turister.

Skräddarsydda resor för mat- och vinälskare. Läs mer på www.sydafrikaresor.se


Barista skolan Du måste inte gå på café för att kunna njuta av en god cappuccino eller en krämig latte. Med några enkla knep blir du en proffsig barista hemma i ditt eget kök. T e x t : Kristina H u lt q u ist

V

ilja och engagemang räcker långt, men det finns några saker en hemmabarista bör känna till. Är inte köket fullt av kaffe-kvarnar och espressomaskiner kan du klara dig med en presskanna eller en mocka-bryggare, en liten kaffekokare som du sätter direkt på spisen. Det viktigaste är att du använder färsk malet kaffe.

F o t o : J onas matsson

Dosera rätt

Beräkna ungefär sju till åtta gram kaffe för en enkel espresso. Se till att du använder kallt vatten.

Skummad mjölk

Tycke och smak bestämmer vilket kaffe du ska välja. Arabica är den mest köpta kaffebönan på våra breddgrader och anses av vissa vara det enda riktiga kaffet. Mindre rostade bönor ger ljusare och svagare kaffe, medan till exempel espresso som bryggs på bönor som rostats länge blir mörkare och starkare. De flesta kaffedrycker vi känner igen från caféerna grundas på espresso. Det är bara cafe au lait som tillreds med bryggkaffe.

För den som inte gillar svart kaffe finns en mängd olika kaffedrycker med mjölk, där grunden oftast är espresso. Ju högre fetthalt mjölken har desto krämigare blir skummet. De flesta espressomaskiner har en mjölkskummare, men du kan lika gärna bereda skummet på spisen. Huvudsaken är att mjölken inte blir för varm. Blir den varmare än 65 grader ändrar den smak och lukt och påminner mer om välling än skummjölk. Värm långsamt och vispa under tiden med elvisp eller mixerstav. Knacka kastrullen, eller tillbringaren om du har använt en mjölkskummare mot ett hårt underlag så att de största bubblorna försvinner. Mjölkskummet ska ha små bubblor och vara mjukt och följsamt.

Förvara rätt

”Latte art”

Espresso är grunden

Kaffe ska alltid förvaras lufttätt, torrt, mörkt och svalt, särskilt om det är malet. Maler du själv ska du helst göra det precis innan du brygger kaffet. Då behövs oftast fler mått eftersom egenmalt kaffe är luftigare än det vakuumförpackade du hittar i butiken.

46

2

När du väl har förfinat baristakunskaperna kan du ge dig på att dekorera dina kaffedrycker. De som pysslar med ”latte art” vill att det ska se lika fint ut som det smakar. Ett klassiskt löv på toppen i sann caféanda imponerar på de flesta. B A R I S TA S K O L A N


LITEN KAFFEORDBOK Barista En kaffebartender. På italienska betyder barista en vanlig bartender, men ordet syftar numera på en person som är skicklig på att tillreda drycker baserade på kaffe. Espresso Det smakrika, starka kaffet serveras i små koppar på bara några centiliter. Espresso är grunden i de flesta kaffedrycker. Cappuccino Dubbel espresso med lika delar varm mjölk och mjölkskum. Espresso macchiato En espresso som rundas av i smaken med maximalt två matskedar varm mjölk, alltså en starkare cappuccino. Café au lait Lika delar bryggkaffe och varm mjölk. Caf fe latte Cirka 1/3 espresso och 2/3 skummad mjölk. Latte macchiato Mer skummad mjölk än i Caffe latte, alltså en svagare sådan. Caf fe mocha Lika delar espresso, varm choklad och skummad mjölk.

Källor: Lattehemma.nu, Kaffefakta.se, Kaffeinformation.se

tack till: Caffé Testolin och Paolo Testolin på Kocksgatan 52, Stockholm. www.kocksgatan52.se

B A R I S TA S K O L A N

2

47


48

2

S YS T R A R N A VO L TA I R E


Allting började när systrarna Renée och Lotta Voltaire köpte en nedgången krog i början av nittiotalet som sedan skulle yngla av sig till ett mindre matimperium. Tretton år senare sålde de hela rasket och gick vidare i sina respektive spår. Idag är de framgångsrika krögare var och en för sig men med samma passion för matlagning.

Systrarna

Voltaire T e x t : A le x ander Åström F o t o : privat, E ri k c eder & isto c k photo

S YS T R A R N A V O L TA I R E

2

49


renée voltaire Renée Voltaires namn har blivit syno-

nymt med hälsa. Den populära matkreatören har sin egen serie av naturliga och hälsosamma matprodukter. Renée berättar att bra råvaror är nyckeln till framgång både i köket och i livet. - Renée Voltaire står för ren mat. Våra produkter har inte tusen olika ingredienser eller en massa kemikalier i sig och de flesta av produkterna är ekologiska. Produkterna ska kännas naturliga men också roliga. Sortimentet är väldigt varierat med allt ifrån quinoa till torkade äppeltärningar. Jag frågar om vad som är hetast just nu. - Våra nya hampaprodukter är populära. Vi har skalade hampafrön, hampapasta och även hampachoklad. Jag kan också tipsa om våra handtorkade hallonremmar. Det är en blandning av aprikoser, hallon och lite banan som torkas i speciella ugnar. Sedan klipper man blandningen i remmar och vips så har man en nyttig sötsak. Renée är full av hälsotips och berättar hur man enkelt kan göra sin vardagsmat mer hälsosam. - Börja med att lägga till något nyttigt i maträtten och låt något onyttigt falla bort. Till exempel kan du lägga på lite Tamarirostade pumpakärnor på salladen istället för knaperstekt bacon. Det behöver inte vara svårare än så. Byt ut en sak i taget så äter du så småningom bättre.

Har du någon favoritingrediens? - Jag gillar alltid att pröva nya saker. Jag förälskar mig i något ett tag och går sen vidare. Men en återkommande ingrediens är ingefära. Det är en utmärkt krydda som fungerar i drycker, tillsammans med grönsaker i stekpannan, i såser och dressing och i stort sett till allting. Jag har svårt att leva utan ingefära. Hur utvecklade du ditt matintresse? - Jag har nog alltid varit hungrig. Min mormor drev ett konditori så jag växte upp med många goda smakupplevelser. Som ung började jag att jobba extra i restaurangen på NK:s takterass som de hade innan de byggde om. Min syster jobbade där också. Är du och din syster lika som bär? - Ibland säger min man “nu låter du exakt som din syrra”, så visst delar vi många egenskaper som vårt matintresse och vår förmåga att brinna passionerat för något. Jag tror att vi är lika i grund och botten, men alla egenskaper delar vi förstås inte. Om du fick hälsa din syster någonting, vad skulle det vara? - Glöm inte bort att vi ska ses i helgen!

»

Börja med att lägga till något nyttigt i maträtten och låt något onyttigt falla bort... Det behöver inte vara svårare än så. Byt ut en sak i taget så äter du så småningom bättre. « 50

2

S YS T R A R N A VO L TA I R E


Fa k ta Namn:

RENÉE Voltaire. Bor:

Saltsjöbaden utanför Stockholm. Yrke:

Krögare, kokboksförfattare och matkreatör. Ålder:

42 år. Familj:

Maken Robert, sönerna Henry, 6 år, och André, 10 år. 2

51


LOTTA voltaire Lotta Voltaire

är den upptagna kändiskocken som ligger bakom inte mindre än fyra restauranger i Stockholm där sommarens smakupplevelser skapas med närodlade råvaror. Skånska gruvan är stället där man kan få en räkmacka på hembakat filmjölksbröd. I Dieselverkstaden kan man få en knäckemacka med strömming och Västerbottenost tillsammans med en kall öl. Hurry Curry är en restaurang där indisk mat blandas med sunda och svenska rätter, allt i Lottas egen stil. Hon berättar för Kontur om hennes senaste restaurang som ligger tjugo minuter från Stockholms city. - Sturehofs slott är min senaste ”baby”. Det är en unik miljö och jag föll för lokalerna snarare än läget. Vi har en nybyggd grill och här präglar jordgubbsodlingarna vid slottet bakverken. Lotta förklarar sina idéer bakom varje restaurang och lägger tonvikten på att bra och varierad mat överväger prålig inredningsdesign. - Det viktiga för mina restauranger är miljöer som gör gästen glad och att även damen med hatt tittar in. Jag lägger inga pengar på dyr inredningsdesign utan sparar dem till att servera bra mat istället. Jag låter våra trevliga svenska råvaror gifta sig med de nya invandrade produkterna.

Vill man lära sig mer om Lottas matfilosofi kan man läsa böckerna Systrarna Voltaires mat som hon skrivit med syster Renée, Lotta Voltaires mat och Hurry Curry som hon skrev för Indiska Magasinet och som senare kom att bli ett helt restaurangkoncept. Vilka sommartips i matväg vill du ge? - Nässelsoppa, hemlagad flädersaft, jordgubbspaj och givetvis grillen som gör jobbet. Har du din systers produkter i dina skåp? - Renées produkter står i mina restaurangers skafferier och kryddar maten. Är du och din syster lika som bär? - Vi är väldigt lika. Om du får hälsa din syster någonting, vad skulle det vara? - Att vi ska avsätta den tid vi behöver för att sätta igång vårt gemensamma projekt. Tillsammans är vi oslagbara!

»

Det viktiga för mina restauranger är miljöer som gör gästen glad... Jag lägger inga pengar på dyr inredningsdesign utan sparar dem till att servera bra mat istället. «

52

2

S YS T R A R N A VO L TA I R E


FLÄDERBLOM OCH JORDGUBBSSKÖRD Flädersaft 40 fläderblomklasar 4 citroner 2 liter vatten 2 kg socker 50 g citronsyra

Lottas

smak av sommaren

Fa k ta Namn:

Lotta Voltaire. Bor:

Saltsjöbaden utanför Stockholm. Yrke:

Krögare, kokboksförfattare och matkreatör. Ålder:

46 år. Familj:

Plocka blommorna. Lägg dem i en stor bunke som rymmer ca 8 liter. Tvätta citronerna under varmt vatten. Skiva dem tunnt. Lägg citronen över blommorna. Koka upp vatten och rör ner socker samt citronsyra. Slå vätskan över blommorna. Låt härligheten stå och dra i 3 dagar Sila saften. Förvara i frys.

jordgubbsmarängtårtan Enkel och slarvig gör den sig perfekt på kalaset. Vill man pynta det hela så lämpar sig myntablad bra. Då maräng smälter så bör tårtan förberadas endast 30 min innan servering. Inhandla marängbottnar. 3 dl grädde 1 liter jordgubbar 2 lime 1,5 dl socker Tvätta limen. Finriv skalet samt pressa saften. Blanda samman skal, saft samt socker. Vispa grädden. Skiva jordgubbarna tunnt. Bred botten med grädde. Lägg på den andra marängbottnen. Bred ytterligare ett lager grädde. Häll över jordgubbar samt ringla över limesocker.

Sex barn i åldrarna 8-24 år. 2

53


Kom i form till

sommaren T e x t : A le x ander Åström

F o t o : E lei k o sport

ETT nygammalt träningsredskap Vårens heta träningsform är i själva verket ett gammalt träningsredskap som använts av Rysslands armé i nästan tvåhundra år. I USA har fenomenet vuxit så det knakat på sistone och nu är det Sveriges tur att få pröva på kettlebells .

A

tt träna med kettlebells ger en funktionell och allsidig styrka. Kettlebellträning involverar två olika typer av lyft, så kallade ballistiska lyft som sker i högt tempo och kontrollerade lyft som utförs saktare. I båda typerna så siktar man på att använda så många muskler som möjligt till skillnad mot vanlig styrketräning som isolerar enskilda muskelgrupper. Du kan gå in på nätet och köpa dina egna kettlebells på eleikosport.se där det också finns en DVD med kettlebellträning. Du hittar gratis instruktionsfilmer på kettlebellinc.com.

Fakta:

54

2

En kettlebell liknar en kanonkula med handtag och används till dynamiska helkroppsövningar. Kettlebells passar alla som vill träna styrka, uthållighet, balans och koordination. Det finns många olika storlekar men de vanligaste är 16, 24 och 32 kg.

KOM I F ORM TILL S OMMAREN


Fler heta träningstrender Kom i toppform till sommaren med funktionella träningspass som stärker hela kroppen. Kontur tipsar om de roligaste träningsformerna på gymmen just nu. Afro Power Dance

Danspasset som är inspirerat av olika afrikanska danser ger motion för både kropp och själ. Afro Power Dance finns som träningspass på gym och som danskurs. Man dansar barfota till afrikanska trummor, svänger på höfterna och använder stora frigörande rörelser. Dansen aktiverar hela kroppen och sägs påverka känslan. Efter ett pass är man harmonisk och känner sig hel och levande.

Bosu

En Bosuboll är ett populärt redskap som kan användas till bland annat bålstabilitetsträning och balans. Redskapet ser ut som en halv fitnessboll med en fjädrande halvrund sida och en platt hård botten. Man kan använda både den runda och den platta sidan till mängder av övningar. På de flesta gym finns det Bosupass där man använder redskapet i grupp. Om man vill ha sin egen BOSU Balance Trainer finns den att köpa på nätet, exempelvis på fysiopartner.se

KOM I F ORM TILL S OMMAREN

Pilates

Detta är träningsmetoden som sångare, idrottsstjärnor och skådespelare älskar. Pilates består av långsamma och mjuka rörelser som kombinerar styrketräning, yoga och stretchövningar. Pilates blev populärt i Hollywood där stjärnor som Jennifer Aniston, Gwyneth Palthrow och Sara Jessica Parker är hängivna utövare. Nu uttövas Pilates i Sverige bland gemene man och ökar stadigt i popularitet.

Poweryoga

Med sin tusenåriga historia fortsätter den urgamla yogan att attrahera nya utövare. Poweryoga är en svettig variant av yoga där man tränar med sin egen kroppsvikt i en kombination av rörelser, ställningar och andningsteknik. Hela tiden strävar man efter balans mellan kropp, tanke och själ. För dig som fastnar för denna träningsform finns det mängder av inspirerande böcker, kläder och musik.

2

55


Den nya livsstilen T e x t : T or olsson

56

2

F o t o : M alte D A niels S on & isto c k photo

D E N N YA S T I L E N


Gi-metoden har gått från diet till livsstil. Det som först

ansågs vara en ultimat “vikt-quick-fix” har blivit ett sätt att leva.

D

et är nu några år sedan GI-metoden blev ett kvällstidningsbegrepp. Överallt kunde man läsa om hur man genom att undvika så kallade »snabba kolhydrater« kunde minska sin vikt och öka sitt

välmående. Men nu har denna »quick fix« vuxit till sig, blivit ett etablerat begrepp, och i takt med att antalet GIprodukter i butikerna ökat har många helt enkelt börjat leva helt och hållet efter GI-metoden. Det menar GI-experten Ulrika Davidsson, som driver The Diet Shop i Stockholm. – Från början var GI bara något man använde för att gå ner i vikt, men nu märker man att folk fortsätter att leva enligt GI-metoden, säger Ulrika. – Detta hjälps av att butikerna säljer mer och mer fullkorn, ekologiska produkter och närodlat. Vi märker att folk äter mer linser och mindre socker. Om man sedan kallar det för GI eller inte, det spelar inte så stor roll. Ulrika själv fick upp ögonen för GI-metoden för några år sedan när hon själv ville gå ner i vikt. – För mig gick det fort från fix till livsstil. Jag ifrågasatte hela min kost. Jag började läsa på förpackningarna och upptäckte att det var socker i det mesta. I flingor som skulle vara hälsosamma, i bröd som skulle vara nyttigt. Eftersom jag har familj blev det ännu mer viktigt. Man kan ju inte hålla på att ge dålig mat till sina barn.

D E N N YA S T I L E N

Efter den insikten sade Ulrika upp sig från sitt jobb på ett telekomföretag och startade The Diet Shop. En verksamhet som i dag omfattar en butik, en kundklubb, egen matproduktion och ett dietcenter som sammankopplar rådgivare inom allt från diet till terapi, massage- och stresshantering. – Mitt jobb är att informera, men också instruera. Att få folk att bli inspirerade och känna glädje i detta. Och i takt med att det blir lättare att få tag på bra produkter i butikerna – en utveckling som drivits på av oss konsumenter – blir det också lättare. – Det som också är nytt är att fler och fler som arbetar med hälsofrågor, från dietister till livsmedelsverket, börjar se fördelarna med GI, vilket är positivt, säger Ulrika. Det senaste som Ulrika satsar på är detox, en metod för att rensa kroppen på de gifter och slaggprodukter som kommer med alkohol, nikotin och tillsatser i mat. – Detox är ytterligare ett led i att ifrågasätta vad vi får i oss. Ta en sak som roll-on-deodoranter till exempel. Det har visat sig att allt vi sätter på huden går rakt in i kroppen. Vi kommer höra mer och mer om detox i framtiden, säger Ulrika.

2

57


Heta

sommardeckare Sommaren bjuder på rykande färska titlar för den som gillar

deckare. Sätt dig med en kaffekopp på balkongen eller lägg dig i en hammock och låt dig fänglas av en gastkramande thriller. De flesta av böckerna kommer även i form av ljudböcker som man kan följa med slutna ögon i solskenet på stranden.

odström Thomas B Idealisten m lj ud bo k) (ko mm er so

M aj No rste dts

Elisabeth George Stråk av Rött

FEBRUARI N o r st e (ko m m er so m lj u d bo k) dt s

Ann Cleeves Rött Stoft Maj (kommer som ljudbok) Albert Bonniers

ædel Sara Bl fri mera Aldrig JUNI dts N o r st e

58

2

Anna Jansson Först när givaren

j UNI (k o N o r s mmer som lju t e dt s dbok )

är död

H E TA S O M M A R D E C K A R E


kan blåsa va r m l u ft

vi ç i får bråda tider ÷ ç

k l a ra r typ av s l it och klocka släng

dyl i kt m ed bus bru kar ej sås

÷

fialik böna

fin sto l

rike

÷

iridium h ö rs i in dianlek

sönder

÷

grekisk halvgud

låter uven verkar åtskiljande

⁄kan

samlas i mappar

fo rm av ko mm u n i kat io n

lustigkurre

ç utgör en

gräns

knäckt

tas ur en sill passar kvast i

Ç

begripa verkar sm ittande

Ç

åks på halt rubbet

ha r e n v i kt i g ro l l i l i vet

ses

m inimal

karo

matlåda tecken i notsystem trut

är söta men sura

går man ej upp av knorr

plaggdel saknar brätte

tordön önskar jäktad

ha r va s s a ta g ga r l u rt i d

lokal

÷

kulmen

gam mat sport i vatten

större

sobo

kväve

dra ut

alfa kan omge olja

avsnitt modern arbetsmaskin madridja

ger oss en identitet

butter

euro fog i däck

har baljor singel böjer sig ogärna

÷

brukar scouter

brukar seriös utrym me

lirar

ä r hög i verk motorbränsle

Ç

lever mycket en kelt har ruta

bärs mången bärs i fullkomligt naturlig såsig dans

är k ra m vä n l i g naken

÷

sker i tya affä r anger ta sned- tillhörsteg ighet

plandrift h ö rs åsnan

vägledn ing på scen ra st l ö s

bru kar gröna vara mullig li llkulla

÷

ç

går mot mål g rö n s l i n ga

börda

÷

patina anger fö rsta va rg pa r

ç tropisk frukt prata “till rätta” vä s a

i n te ra kt söderut göra verkan saknar grad

vardagstal

rovfågelnäste

fångstmedel

vara god nog

gastar gastar är acklikt

k l a ra r man sig u n da n genom

sym bolblom ma

svarta

får vi

bitar

på lån

© www.korsordDIREKT.se


Bli Miljöfadder! Klimatet kan räddas. Naturskyddsföreningen debatterar, informerar och påverkar våra politiker för att skapa en bättre framtid. Vi vill öka tempot i klimatarbetet och behöver ditt stöd.

Ditt engagemang gör skillnad! Gå in på www.naturskyddsforeningen.se/ miljofadder


M E D A R B E T A R E I F O KU S

P R O J E K T L E DA R E

SYLVIA

KRAFT

Vad arbetar du med på Svenska Skydd? – Jag arbetar med projektledning och events. Som projektledare tar jag hand om allt från det att säljaren lämnar över avtalet till godkänd slutbesiktning. Det kan vara att hålla byggmöten till att löpande informera de boende om de olika saker som händer i deras trapphus. Det blir naturligtvis även ett nära samarbete med styrelsen. – Som eventansvarig ordnar jag olika typer av tillställningar för att förbättra relationerna med våra kunder. Hur blev du projektledare och event ansvarig? – Det ena har lett till det andra. Jag har provat på en hel del olika saker men det har alltid funnits en röd tråd i det jag har trivts med. Jag tycker om att styra, organisera, koordinera och nå uppsatta mål.

– Eventbiten har varit en hobby så länge jag kan minnas, och det är jättekul att få en möjlighet att utveckla det vidare. De olika rollerna ligger inte så långt ifrån varandra, det är egentligen bara produkten som skiljer. Vad gillar du mest med ditt jobb? – Jag älskar variationen, friheten och alla nya utmaningar som jag får! Inget projekt eller event är det andra likt. Det finns alltid saker som kan förbättras. – Jag tycker om kontakten med alla trevliga människor jag får arbeta med och det ger en kick varje gång vi avslutar ett projekt när alla är nöjda och glada. Är det någon skillnad på hur Svenska Skydd arbetar nu mot för fem år sedan? – Det är en stor skillnad! Nu arbetar vi efter vårt nya arbetsflöde. Alla har ansvar för sitt kompetensområde och vi har bra rutiner för överlämnandet mellan varandra så att inget ”faller mellan stolarna”. Vi lyckas leverera ett bra koncept som borgar för mycket hög kvalitet, och det är kundnytta för mig.

M E DA R B E TA R E I F O KU S - S V E N S KA S K Y D D

Fa k ta Namn:

SYLVIA KRAFT. Ålder:

38 ÅR. Intresse:

renovera, resa, träna och umgås med familj och nära vänner. Dold Talang:

ingen dold, jag gör allt för att framhäva mina talanger.

2

61


Inte för att skryta, men vi är faktiskt lite världsbäst.

Med Latte Art® skummar du enkelt mjölken som ett proffs, till och med som en världsmästare. 2008 vann vi nämligen Latte Art VM med australiensaren Con Haralambopoulos. Hemligheten med vår mjölk är att den är speciellt framtagen av baristor för baristor. Resultatet blev ett följsamt och krämigt skum som lyfter fram kaffesmaken på bästa sätt. Varje gång. Läs mer på arla.se/latteart. Latte Art ® – nytt namn, samma goda innehåll.


OKT-APR mera information på svenskaskydd.se

HÖST & VINTER

2009 »BÄSTA KÖPEN«

NÄSTA NUMMER

»DESIGNPRYlAR att ha koll på« »unika höstresor«

»epoker & stilar: tjugotalsklassicism« »Intervjuer«

REPORTAGE | tips | mat | böcker | filmer | inredning | RESOR | DESIGN


Inbyggd känsla för design Fulländade var för sig men allra vackrast tillsammans. Med Mieles raka linje formges hemmet. Detaljer i samspel, ett resultat av perfektion. Dessutom med CleanSteel som skyddar mot synliga fingeravtryck. ”Immer besser” har varit vår ledstjärna sedan starten 1899. Det betyder ”Alltid bättre” och nu förstår du kanske att vi lever som vi lär. Upplev Mieles kvalitet och design hos våra återförsäljare och på www.miele.se

Konsumentkontakt 08-562 29 000. www.miele.se


Kontur #2