Issuu on Google+

NR

08-09

OKT-MAR ETT INSPIRATIONSMAGASIN FRÅN SVENSKA SKYDD

SIMON TOMAS


DE ELAKA

INREDARNA TV-stjärnorna Simon Davies och Tomas Cederlund anser att man ska vara brutal mot sig själv när man inreder sitt hem. – Var inte rädd för att vara unik, säger de. Sid 18-21


Skinande metallytor i fokus Skapa en trendig atmosfär med en snygg stereo i metallfinish eller placera en tidlös skulptur i hemmet. Vi tittar närmare på olika metallprylar.

Sid 8-9

Höstmys på balkongen Alltför ofta ser man att balkongen blir en förvaringsplats för cyklar och dylikt. Varför inte skänka nytt liv till din balkong? Sid 24-25

Två olika världar under samma tak

INNEHÅLL

I ett hus mitt i Stockholm finns två lägenheter som är likadana i grunden men som skiljer sig när det kommer till inredningen. Kontur gör ett besök hos människorna som gjort lägenheterna personliga. Sid 10-15

LEDARE 4 FÖRSTA INTRYCKET – En ny tidning är född. RESOR 6 thailand för alla plånböcker – Budget, mellan och lyx. REPORTAGE 10-15 TVÅ OLIKA VÄRLDAR UNDER SAMMA TAK – På besök i samma hus men i olika lägenheter. 18-21 DE ELAKA INREDARNA – Intervju med TV-stjärnorna Simon Davies och Tomas Cederlund. INREDNING 8-9 TEMA – Skinande metallytor i fokus. 24-25 HÖSTMYS PÅ BALKONGEN – Gör om din balkong till en oas. SÄKERHET 16 enkät – Hur går det till när man inskaffar nya säkershetsdörrar? 17 förening i fokus – BRF Tallstekeln i Borås skaffade nya dörrar. 26 Säkerhet i hemmet – Säkerhetstips som ger dig en tryggare tillvaro. 29 MEDARBETARE – Vad en dekorationsmålare tycker och tänker om sitt jobb. 30 Världens bästa arbetsplats – Svenska Skydd AB, ett företag som tar ansvar hela vägen. MAT 22-23 värme på recept – Goda höstsoppor för frusna vinterkvällar.


FÖRSTA

INTRYCKET

MITT V

AL Ett smar t tillbeh ör till det mod erna kö ket

– Svarta dörrar! Menar ni verkligen allvar? Jag blev minst sagt förvånad när den långe mannen med de hornbågade glasögonen klev in på vårt kontor. Han skulle beställa nya dörrar till sin bostadsrättsförening och hade just återvänt från en Frankrikeresa. Där hade han sett dörrar i de franska funkishusen från 1930-talet, som var just svarta. – Ja, svarade han bestämt. Resultatet blev något av de häftigaste jobben vi någonsin genomfört. Trappuppgången i funkishuset på Östermalm i Stockholm fick ljusgrå väggar, en knallröd välkomnande matta i entrén och svartlackade dörrar till lägenheterna. Supersnyggt! Denna lilla historia är bara ett exempel på hur vi svenskar blivit allt mer medvetna om miljön runt omkring oss. Intresset för design och inredning har fullkomligt exploderat de senaste åren. För ett decennium sedan fanns det bara fyra inredningstidningar i Sverige, i dag finns det över 40. Under samma period har det startats 50 nya inredningsbutiker bara i Stockholm. För att inte tala om alla heminredningsprogram som syns i varje större TV-kanal. Vi har följt med i den utvecklingen. För tio år sedan var vi en enkel leverantör av säkerhetsdörrar. I dag erbjuder vi ett brett helhetskoncept, med allt ifrån trapphusmålningar och vackra säkerhetsdörrar till återskapande av olika tidsepoker – oavsett om det är 1890-tal eller 1950-tal. Det är i dag väldigt sällan våra kunder pratar om själva säkerheten. Man pratar hellre om att skapa en lugn, trivsam och spännande trapphusmiljö. Som en annan föreningen i en funkisfastighet, som gjorde fondväggar av bladguld och målade taket turkost. Att verkligen ge ett starkt första intryck! Det är mitt i denna fascinerande och föränderliga tid som vi nu lanserar tidningen du håller i din hand. I Kontur kommer vi berätta om inspirerande nyheter, spännande människor och andra intressanta fenomen som berör din inredning, din fastighet och din trygghet.

Jamie Oliver Flavour Shaker Det här är en rolig uppfinning från mästerkocken Jamie Oliver. Med FlavourShaker gör du din egen dressing, marinad eller kryddblandning. En shaker med en keramisk kula inuti som fungerar som en mortel. Man fyller den med det man vill krossa och skakar. På ett enkelt sätt släpper man lös smakerna i kryddor, örter och vitlök. Flavour Shaker finns i flera olika varianter som het röd, isblå och oliv. www.jamieoliver.com

CHEFREDAKTÖR & ANSVARIG UTGIVARE REDAKTIONSCHEF ART DIRECTOR LAYOUT FOTO

BILDBEHANDLING

Trevlig läsning! / PETRA ALMRÉUS CHEFREDAKTÖR & MARKNADSANSVARIG

TEXT

REPRO & TRYCK ADRESS

WEBB

Petra Almréus Daniel Sjöblom Johan M Sandell Kerri Sandell Pekka Koskenvoima Olof Holdar Andrea Björsell Dan Strandqvist Martin Eriksson Tor Olsson Alexander Åström Dan Strandqvist Alfaprint Industriv. 11, Box 1420 171 27 Solna svenskaskydd.se


Till dig som vill minska dina elkostnader. En genomsnittlig delägare i ett vindkraftverk sparar 5000 kronor per år eftersom man får köpa el till självkostnadspris, för närvarande 13 öre/kWh. Bor du i en rymlig villa kan besparingen bli ännu större. Om du vill veta mer om hur du som andelsägare sänker dina elkostnader, gå in på www.o2.se

Till dig som vill minska dina koldioxidutsläpp. En genomsnittlig delägare i ett vindkraftverk minskar sitt koldioxidutsläpp med 8000 kg per år. Det är sex gånger mer än vad en bilist skulle åstadkomma om han eller hon började promenera istället. Om du vill veta mer om du hur som andelsägare slår ett slag för miljön, gå in på www.o2.se


RESOR

thailand

för alla plånböcker

Vill du fly mörkret i vinter? Thailand är landet där man kan välja mellan att antigen lyxa till det rejält eller klara sig undan billigt. Du kan också välja den gyllene medelvägen. Kontur har resetipsen som passar alla.

BUDGET

MELLAN

LYX

Att resa till Thailand behöver inte kosta skjortan. Om man väljer ett hotell som inte ligger vid stranden så kan man bo i en bungalow med pool och njuta av Spa-behandlingar. Ett tips är att besöka ön Koh Chang. Här kan man pröva på att dyka med tuber och för under 700 kronor får man en tvådagars dykkurs. Vill du utforska ön kan du hyra bil eller moped, avstånden på öarna är ofta korta.

Bo på ett högklassigt hotell som har nära till Thailands finkorniga vita sand. Ett populärt resmål är Surin Beach som ligger vid en av Phukets bästa stränder. Här kan man utöver vanliga vattenaktiviteter spela golf i Laguna som har en högklassig 27-hålsbana. Man kan också åka till ön Koh Samui, en fin ö med nöjesliv i toppklass. På ön kan man besöka allt från enkla gatukök till femstjärniga resturanger och njuta av thailändska eller internationella rätter.

Bortom turismen finns det ostörda platser med förstklassiga hotell för dem som har råd. Ön Koh Kood ligger längst ifrån fastlandet och har en ostörd atmosfär. Än så länge är denna grönskande ö befriad från massturism så man slipper trängas med andra på stränderna. Här kan man göra allt från privata båtutflykter till att gå en trädgårdskurs. För paren finns Koh Samet, en lugn romantisk plats där man kan ta in på det femstjärniga hotellet Paradee Resort. Hit kommer thailändare och par för att komma bort ifrån all stress och ägna sig åt varandra. Njut av privat pool, utomhusbad, betjäning och duschrum med öppet tak mot den klarblå himlen.

www.changburiresort.com (Koh Chang) www.amandararesort.com (Koh Kho Khao) www.nadivana.com (Ao Nang, Krabi)

www.putahracsa.com (Hua Hin) www.benyadalodge-phuket.com (Surin, Phuket) www.baanbophut.com (Koh samui)

www.sixsenses.com/soneva-kiri (Koh Kood) www.kohsametparadee.com (Koh Samet) www.theracha.com (Koh Racha)

6

1

RESOR – THAILAND FÖR ALLA PLÅNBÖCKER


NOTISER

Ditt hem i fördelaktigt ljus lägenhet men moderna kaminer finns i en varieté av sorter och utseenden som passar allas hem. Den öppna spisen har blivit ett inredningsobjekt och kan numera placeras mitt i rummet eller hängas på väggen som en tavla så att alla ser den. Utöver de traditionella vedspisarna kan man nu beställa enklare kaminer som drivs av biobränsle eller gas.

Gaskamin på tapeten I norden har vi alltid älskat våra eldstäder. En öppen spis alstrar värme, ger ett mysigt intryck och knastrar behagligt. Förr var det ovanligt att ha en sådan extravagans i sin

Rätt belysning kan förbättra intrycket av ett rum enormt. Man kan lyfta fram vackra detaljer som en tavla, kompensera ett mörkt hörn eller bara göra det mysigare med bordseller fönsterlampor.

Gaskaminer kräver inga tillstånd och är flexibla att inreda med. Du behöver ingen skorsten, bara ett ventilationsrör. En biobränsledriven kamin är ännu lättare att montera och placera i rummet. Den behöver inget ventilationsrör.

Vad sägs om denna fräscha lampa från Mooi? En lampskärm i semitransparent spegelglas som reflekterar omgivningen när den är släckt och avslöjar en vacker takkrona när den tänds. Man kan också köpa endast lampskärmen och placera sin takkrona inuti. Med denna innovation kan din trogna takkrona framträda i ett nytt ljus.

www.artdecokamin.se

www.mooi.com

Elton rockar globen

NOTISER – GASKAMINER, ELTON JOHN & LAMPSKÄRMAR

I december kommer Elton John till Globen med sin spektakulära show ”The Red Piano” där bekanta ballader blandas med svängiga låtar. Elton John har vunnit fem Grammys, mottagit Polarpriset och fått en Oscar för bästa sång. ”The Red Piano” hade premiär 2004 och har visats över sjuttio gånger.

1

7


1

2

3

4

5 7

6

8

TEMA

“Skapa en trendig atmosfär med en snygg stereo i metallfinish eller placera en tidlös skulptur i hemmet.”

METALLytor i fokus Metalldesign är här och den glänser. Det rostfria utförandet andas modernitet och har sedan länge funnits i köksredskap och diskbänkar. På senare tid har även kylskåp och kaffemaskiner färgats av denna eleganta trend men den rostfria stilen är inte exklusiv för köket. Du kan inreda med rostfritt stål, aluminium och vanlig metall i hela lägenheten. Skapa en trendig atmosfär med en snygg stereo i metallfinish eller placera en tidlös skulptur i vardagsrummet. Allt från praktiska mjölkhållare till din nya platt-tv kan präglas av skinande metall.

8

1

TEMA – SKINANDE METALLYTOR I FOKUS


11

9 10

13 12 14

15 16

1. DADOX – Kubformat bord från Phillipe Starck 2. LJUSSTAKAR – från NK 3. KA4313SI – Cuckoo-Väggklocka från Karlsson/Present Time 4. MIRROR BALL LAMP – Taklampor från Tom Dixon 5. STELLA – Tidningshållare från Svenska Skydd 6. KONG – Stolar från Phillipe Starck 7. KA3626 – Väggklocka från Karlsson/Present Time 8. KOLGRILL – Grill och tillhörande bord från Eva Solo 9. ARTISAN – Matberedare från KitchenAid 10. NORM 03 STEEL – Taklampa från Normann Copenhagen 11. IMAC – Stationär dator från Apple 12. ALUMINUM BED – Säng från MDF Italia 13. ARA – Bordslampa från Phillipe Starck 14. BLANDA BLANK – Serveringsskål från IKEA 15. HELENA – Tekanna från Georg Jensen 16. SUND – Väggklocka från MIO 17. FAB28RX – Kylskåp i 50-talsstil från Smeg 18. VENTO REFERENCE 7 DC – Golvhögtalare från Canton

TEMA – SKINANDE METALLYTOR I FOKUS

17

18

1

9


TVÅ

Text: Alexander Åström /// Foto: Olof Holdar

OLIKA

VÄRLDAR UNDER

SAMMA

TAK

10

1

REPORTAGE – TVÅ OLIKA VÄRLDAR UNDER SAMMA TAK


REPORTAGE: LUNTMAKARGATAN, STOCKHOLM

I ett hus mitt i Stockholm finns två lägenheter som är likadana i grunden men som skiljer sig när det kommer till inredningen. Kontur gör ett besök hos människorna som gjort lägenheterna personliga.

REPORTAGE – TVÅ OLIKA VÄRLDAR UNDER SAMMA TAK

1

11


Vi upptäcker en ljus och luftig lägenhet när vi anländer. Man kan ana doften av oljefärg. I hallen välkomnas vi av Malin Gustafsson en tjugoåttaårig storstadstjej med ett brinnande intresse för konst. Lägenheten känns energisk och genomtänkt. Väggarna är vitmålade och låter de intressanta tavlorna och möblerna bli ögonfånget. Det här är Malins första egna lägenhet och hon har låtit sin konstnärliga sida forma hemmet.

GAMMALT OCH NYTT Malin blandar gärna gamla arvegods med nyare möbler och inredning.

12

1

REPORTAGE – TVÅ OLIKA VÄRLDAR UNDER SAMMA TAK


“Börja med en blank palett och pröva sig fram tills man hittat det som känns snyggt och personligt.”

- För några år sen fick jag ärva lägenheten av min mormor. När jag började fundera insåg jag att jag inte ville göra om för mycket, lägenheten var redan hemtrevlig och mysig. Min tanke var att komplettera det som fanns med mina egna tavlor och skapa en färgstark och personlig känsla. Jag ville att mitt aktiva liv och mitt konstintresse skulle lysa igenom. Lägenheten är mycket riktigt en elegant blandning mellan klassiskt och modernt. Malin har låtit de äldre detaljerna smälta samman med hennes moderna inredningssmak och konst. - Jag är i stort sett helt nöjd med inredningen och jag har haft tur med lägenheten. Den ligger väldigt bra till på Luntmakargatan. Här är det nära till shopping och lätt att hitta ett mysigt café att bli kär i. Vi blickar in i Malins kök som ger en känsla av ateljé. Här finner hon sin inspiration till sina tavlor som hon målar och här finns även massor av tidningar och konstmagasin. Det var när hon insåg hur mycket tidningar hon hade som hon var tvungen att tänka på förvaring. - Jag läser mängder av konst- och designmagasin så förvaringen var ett problem. Jag löste det genom att använda tätt placerade hyllor och ett tidningsställ för att få bort allt. Malins tips till nyutflyttade är att bejaka sin personliga smak. - Börja med en blank palett och pröva dig fram tills du hittar något som känns snyggt och som speglar din personlighet. Lyssna inte bara på vad inredningsexperter säger, utan planera din inredning när du är på rätt humör och känner dig kreativ.

DETALJER Låt dina intressen synas. Här ovan i form av öppna förvaringslösningar för magasin och konst.

REPORTAGE – TVÅ OLIKA VÄRLDAR UNDER SAMMA TAK

1

13


Vi stiger in hos Johan Hammarbäck och Malin Wallebom, ett par som tidigare bodde på Södermalm. När de bestämde sig för att flytta ihop blev det en trea på Luntmakargatan. Avslappnande musik strömmar i en behaglig volym från högtalarna och man lägger snabbt märke till den maffiga stereon. En bordeauxfärgad elgitarr pryder vardagsrummet. Går man vidare till nästa rum står där även en akustisk gura och man kan konstatera att minst en av dessa personer är väldigt musikintresserad. Inredningen andas 40-tal med inbjudande läderfåtöljer som ger en mysig känsla över vardagsrummet. En annan detalj är den moderna bordslampan med kromad skärm som står på soffbordet. Gitarrerna och den annars rena ljusa inredningsstilen får en att tro att man har rest i både tid och rum sen man stod i Malins singellya.

“Vi ville att lägenheten skulle ge ett rymligt och gediget intryck. Inredningen har en klassisk känsla med stora vita ytor som ger ett rent intryck.”

14

1

REPORTAGE – TVÅ OLIKA VÄRLDAR UNDER SAMMA TAK


“En bordeaux färgad elgitarr pryder vardagsrummet. Går man vidare till nästa rum står där även en akustisk gura och man kan konstatera att minst en av dessa personer är väldigt musikintresserade.” band och jag övar lite hemma. Malin säger att hon gillar mina låtar men får hon välja vill hon nog spela Daniel Powters senaste skiva på stereon. Johan och Malin tipsar om att hålla det enkelt när man inreder och inte överdriva. Några få utvalda detaljer räcker för en personlig känsla.

Johan säger att deras lägenhet är idealisk. - Det blir inte mycket tid hemma. Jag jobbar heltid som IT-konsult och Malin är sjuksköterska på Södersjukhuset. När vi väl har tid över brukar vi passa på att resa så mycket vi bara kan, antingen blir det en weekendresa eller en tur till landstället, så det centrala läget var väldigt lockande. Malin har fått bestämma väldigt mycket när det kommer till inredningen. Hon berättar om hur de gjorde lägenheten trivsam. - Vi ville att lägenheten skulle kännas rymlig och gedigen. Inredningen har en klassisk känsla med stora vita ytor som ger ett rent intryck. Johan har sedan uppväxten ett stort musikintresse och för honom var det viktigt att gitarren fick sin plats i hemmet. - Var det något jag stod fast vid var det att vi skulle ha mina gitarrer som inredningsobjekt. Jag spelar i ett progressivt rock-

REPORTAGE – TVÅ OLIKA VÄRLDAR UNDER SAMMA TAK

rymligt Med få detaljer och vita ytor skapas ett rent intryck.

1

15


ENKÄT

Hur går det till när man ska

skaffa nya dörrar? Är en färdig paketlösning det bästa? Vad är viktigt att tänka på? Vi frågade två stycken kommunala bostadsbolag och två stycken bostadsrättsföreningar hur de gjorde. CHRISTINA LUNDQVIST

LARS CARLSSON

Brf Grimvägen, Stockholm

FB, Stockholm

Hur gick beställningen av era

Hur GÅR beställningAR av era

säkerhetsprodukter till?

säkerhetsprodukter till?

– 2006 fick jag uppdraget att bilda ett skönhetsråd som skulle se till yttre och inre utsmyckning av våra hus. I april året därpå började vi söka en leverantör av säkerhetsdörrar. Vi vände oss till fyra företag och hittade en passande lösning. Vi satte igång monteringen i början av 2008.

– Hyresgästen gör en beställning till vår bokonsulent som sedan beställer produkterna. Vi får sällan klagomål på att det tar för lång tid så vi är mycket nöjda. Dessutom kommer leverantörerna redan samma dag vid akuta ärenden.

MARKUS NILSSON LKF, Lund Hur GÅR beställningAR av era säkerhetsprodukter till?

ingrid LINDER Brf Blåmesen, GÖTEBORG Hur gick beställningen av era säkerhetsprodukter till?

Har du märkt några trender

när det gäller säkerhets-

när det gäller säkerhets-

produkter?

dörrar, garageportar eller

– Vi har märkt en ökning av säkerhetsprodukter när det skett lägenhetsinbrott.

– Behovet hade vuxit fram under några år och konsensus var att vi behövde nya säkerhetsdörrar. Vi ville dock ha ett speciellt utseende och inte ändra för mycket på funkisstilen. En grupp tillsattes och fick uppgiften att hitta passande dörrtillverkare. Vi hittade en skräddarsydd lösning som vi gillade.

Vad tycker du är viktigt att

Har du märkt några trender

tänka på när man ska beställa

när det gäller säkerhets-

säkerhetsprodukter?

dörrar, garageportar eller

– Det är viktigt att informera och på plats gå igenom vad det finns för olika lösningar för att slippa missförstånd.

andra säkerhetslösningar?

Har du märkt några trender

andra säkerhetslösningar?

– Man kan se att nyinflyttade tenderar att kräva bättre säkerhet idag än förr, även fast vårt område bara haft kanske ett enda inbrott på fyrtio år. Vad tycker du är viktigt att tänka på när man ska beställa en säkerhetsPRODUKTER?

– Jag tycker att dörrarna ska passa in med det årtal huset byggdes, att man inte lämnar idén med ursprungsstilen.

– Nej, jag tycker generellt att dörrtillverkare har ett tråkigt utbud. Oftast finns det inte så mångsidiga alternativ men vi blev glatt överraskade när vi upptäckte att Svenska Skydd var annorlunda och kunde erbjuda mer flexibla alternativ.

– Eftersom vi är ett kommunalt bolag handlar vi enligt Lagen om Offentlig Upphandling. Vi undersöker först behovet i området för att se vilken typ av dörr som behövs. De senaste året har vi bytt dörrar i områden med hus från 1950-talet där det funnits behov av kraftfullare och tystare dörrar. Har du märkt några trender när det gäller säkerhetsprodukter?

– När det gäller säkerhetsdörrar så har vi märkt att prisskillnaden mellan en oklassificerad dörr och en säkerhetsdörr inte är så stor när man köper stora kvantiteter. Vad tycker du är viktigt att tänka på när man ska beställa säkerhetsprodukter?

– För oss var det viktigt att minimera störningarna hos våra hyresgäster. Montaget måste alltså ske snabbt och effektivt.

Vad tycker du är viktigt att tänka på när man ska beställa säkerhetsprodukter?

– Först att man går igenom hela konsekvensskedet hur lång tid det kommer att ta och att man kontrollerar referenser hos tillverkaren. Det är också bra kunna lägga hela arbetet hos en leverantör som inte bara tar beställningar utan också monterar. Det är skönt med en enda samtalspartner.

16

1

ENKÄT – OM ATT SKAFFA SÄKERHETSDÖRRAR


FÖRENING I FOKUS

Bostadsrättsföreningen

TALLSTEKELN i borås Ralph Digerud är ordförande för bostadsrättsföreningen Tallstekeln i Borås. Han berättar om varför hans förening valde Svenska Skydd som leverantör och hur det gick till när Tallstekeln fick nya gedigna säkerhetsdörrar.

Hur tyckte du resultatet blev och är du nöjd?

– Jag är mäkta imponerad av hur snabbt och smidigt det gick och alla som bor här är väldigt nöjda. Vad är viktigast att ta hänsyn till när man tänker beställa en säkerhetslösning?

– Mitt råd är att först se vad man får för pengarna. Svenska Skydd ingav förtroende, de hade rätt lösning och bra kvalité för en rimlig peng.

Vilka behov hade ni innan ni kontaktade Svenska Skydd?

– Vi hade dåliga dörrar tidigare. Man hörde folk gå i trapphuset för det var så lyhört. Vi ville ha nya säkerhetsdörrar som var mer ljudisolerade och säkrare. Var era önskemål skräddarsydda för er eller var det ett standardpaket?

– Svenska Skydd presenterade en lösning som passade oss väldigt bra. Vi ville ha moderna gedigna säkerhetsdörrar utan brevinkast. Vi ville också se till att det blev mindre lyhört.

EN KUNdS BERÄTTELSE

Hur gick beställningen och installationen till?

– Först hade vi en diskussion om upplägget. Vi bestämde ett datum och Svenska Skydd uppfyllde sina löften och blev klara på bara en vecka, vilket fick mig att tappa hakan. Svenska Skydd bytte 138 dörrar på en vecka. Montörerna kom punktligt varje dag och satte igång. Efteråt städade de alltid undan efter sig, vilket uppskattades av våra medlemmar.

FÖRENING I FOKUS – BRF TALLSTEKELN I BORÅS

Har du upptäckt någon trend när det gäller säkerhetsprodukter?

– Det finns ett större behov av säkerhetsdörrar idag än förr. Folk vill inte sätta upp massa galler och extra lås för att känna sig trygga. Tryggheten får de när de har en gedigen säkerhetsdörr.

1

17


Fakta Namn: Simon Davies och Tomas Cederlund. Adress: london w8, ODengatan 26, Stockholm. YRKE: Inredningsdesigners på TV3 och i egna firman London W8. Bor: I en villa på Lidingö i Stockholm. Aktuella med: Ny säsong av Design: Simon & Tomas som har premiär på TV3 i oktober.

SIMON

Text: Tor Olsson /// Foto: Andrea Björsell

18

1

REPORTAGE

REPORTAGE – SIMON & TOMAS


TV-stjärnorna Simon Davies och Tomas Cederlund anser att man ska vara brutal mot sig själv när man inreder sitt hem. – Var inte rädd för att vara unik, säger de.

Look at this. It’s faboulus, glamourous, sexy! Att träffa Simon Davies är att bli precis så knockad av hans engelska charm och råa humor som man blir av att se honom på TV. När jag möter honom och hans partner, den mer timide men lika passionerade Tomas Cederlund, i deras showroom i Stockholm stannar de hela tiden upp och visar mig möbler, prylar och textilier.

TOMAS de elaka inredarna

REPORTAGE – SIMON & TOMAS

1

19


– FEEL THIS, SÄGER SIMON och visar ett rosa sammetstyg för 3 500 kronor metern. Vill man inte bara svepa sig in i det?! Under tolv års tid har de drivit sin inredningsfirma London W8, och samtidigt lett ett korståg mot den likriktade svenska inredningssmaken. I TV3-programmet Design: Simon & Tomas har de invaderat svenska hem och envist propagerat för mer färg, bättre material och… ännu mera färg! – Sverige är en oerhört konservativ marknad, säger Simon Davies. Det är samma vita väggar och Myran-stolar överallt. En av våra viktigaste uppgifter är att lära folk att det går att använda färg och silke och annorlunda material i sina hem. Att det faktiskt tillför liv!

Under tiden ni har hållt på har inredningsintresset i Sverige exploderat. Är folk mer tillåtande i dag än när ni började?

Simon: Visst har inredningar mycket mer färg, men det är alltid använt på samma sätt: några små, färgglada kuddar på en vit, grå eller latte-färgad soffa. Och Tomas och jag skrattar alltid åt den här idén med en fondvägg!

Tomas: Och om folk väl tar in färger i sina hem så måste det alltid vara billigt så man kan ändra ifall det blir fel. Simon: Men det är en start, inget ändras över en natt. Vad är största skillnaden mellan inredningarna ni gör för tV och de ni gör för era kunder?

Tomas: Tidsaspekten. Sen så har vi mindre budget i TV-programmet, men det är inte lika viktigt, vi måste ändå göra samma sak. Simon: Det handlar väldigt mycket om att lösa familjens problem. Oftast har de alldeles för mycket saker och alldeles för lite förvaring. There’s is to much skräp! En inredares uppgift är egentligen att lösa problem, snarare än att ge någon gorgeous gardiner. Tycker ni att folk fokuserar på fel saker i sina hem?

Simon: Absolutely! Svenskar satsar oftast sina pengar på ett nytt kök, en fin bil och flatscreen-TV i varje rum. Personligen skulle jag bara ha en TV, slänga ut mitt laminatgolv och satsa på ett riktigt fint golv. Vad kan vi förvänta oss av nästa säsong?

INREDNING

Föremål i Simons och Tomas inredningsbutik London W8 i Stockholm.

20

1

Tomas: Nu när det gått två säsonger har folk vant sig vid oss, så jag tror vi kommer att kunna vara lite elakare. Simon: Vi försöker alltid driva folk hårdare till att uttrycka sig med färger. Folk säger alltid att de hatar orange, brunt och turkost. Så i nästa säsong måste vi absolut ha mer orange, mer brunt och mer turkost!

REPORTAGE – SIMON & TOMAS


tips för en

bättre

inredning enligt Simon och Tomas 1. Gör en planritning! Lägenheter kostar jättemycket i dag, ändå möblerar man bara in i hörnen. Var inte rädd för att ställa en soffa mitt i rummet – och se till att möblera hela ytan.

2. Belysning, belysning belysning! Alldeles för många belyser sina hem jättedåligt. En enkel lampa mitt i rummet ger ett hemskt ljus. Belys från olika håll – shine up, shine down, shine out! Och ha aldrig en central lampa som huvudbelysning!

3. Var inte rädd för färg! Men sätt inte upp en freaking fondvägg! Gör något intressant istället. Hur lång tid tar det att måla ett vardagsrum? En lördag! Våga byta oftare.

4. Gör dig av med alla onödiga saker! Ge bort eller sälj allt du inte känner passionerat för. Behåll bara det du verkligen gillar. Don’t use skräp for interior design! Man måste vara brutal mot sig själv.

5. Tänk på vad du hänger på väggen! Häng inte små, illa inramade foton på en stor vägg. Man måste tänka på väggstorleken. Om man inte har stora tavlor – gruppera ett gäng tavlor i samma tema och storlek. Och köp inte konst från stora inredningsbutiker – då kan man vara säker på att de redan finns i vart femte hem. Var inte rädd för att vara unik!

REPORTAGE – SIMON & TOMAS

1

21


VÄRME PÅ RECEPT

– Goda höstsoppor för frusna vinterkvällar Text / Foto: Dan Strandqvist (TT Spektra)

Spansk vitlökssoppa Vitlökssoppa är billig och nyttig mat hämtad från det spanska lantköket. En soppa lika god i strålande sol som en regnig dag.

1. Skär bort kanterna och riv vitt matbröd. Flå tomaterna, dra bort skalet och hacka tomatköttet. Skala och finhacka vitlöken.

Normalt reds soppan av med ägg. Vill man göra soppan helt vegetarisk kan äggen uteslutas eller ersättas med maizenaredning. Och vitlökssmaken då? Jo den får man leva med eller också äta en massa persilja efter maten.

2. Fräs vitlöken med olivolja på låg värme i kastrull. Löken får inte ta färg. Tillsätt det färskrivna brödet och öka på värmen. Rör i och avvakta till dess brödet fått färg. Tillsätt hackade tomater, paprikapulver, vatten och en grönsaksbuljongtärning. Låt soppan koka upp och sjuda 20 minuter under lock.

Spansk vitlökssoppa 3. Vispa upp äggen i en skål. Slå äggen och den hackade persiljan i soppan och lyft kastrullen från spisen. Smaka av med salt och peppar.

För 4 personer 3 msk olivolja

1 hel vitlök

3 1/2 dl färskrivet vitt bröd

4 tomater

1 tsk paprikapulver

salt och vitpeppar

1 liter vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 msk konc. grönsaksfond

2 msk torr sherry

2 ägg

1 dl hackad persilja

Vitlökssoppa

Till en soppa för fyra personer behövs en hel vitlök. Persiljan gör att vitlöken inte tar över helt.

22

1

RECEPT – SOPPOR FÖR HÖSTEN OCH VINTERN


Text / Foto: Dan Strandqvist (TT Spektra)

Text / Foto: Dan Strandqvist (TT Spektra)

Festsoppa pÅ kantareller

Soppa på skockor

Torr sherry är kanske inte världens mest uppskattade dryck, men till kantarellsoppor passar vinet utmärkt. Tillsammans med fint strimlade grönsaker, grädde och örtkryddor blir det en soppa som passar på det bästa av festbord. Dessutom helt vegetariskt.

Jordärtskockor är knöliga och vresiga att arbeta med men underbart goda när de väl är klara att avnjuta.

Kantarellsoppa med sherry

Med vass potatisskalare, eller liten skalkniv, kan man skala jordärtskockor råa. Men vänta inte med skalningen efter kokning, då får jordärtskockorna bismak.

För 4 personer

Jordärtskockssoppa

1 liter färska kantareller

2 morötter

1 bit zucchini

1/2 purjolök

1 rödlök

2 msk smör

1 kg jordärtskockor

2 mjöliga potatisar

8 dl vatten

2 dl grädde

1/2 purjolök, bara den vita delen

5 dl vatten

2 msk konc. grönsaksfond

2 msk torr sherry

5 dl grönsaksbuljong

1 dl grädde

1 kvist timjan

maizena till redning

1 äggula

salt och vitpeppar

För 4 personer

salt och vitpeppar

1. Ansa svampen. Dela större exemplar i bitar. Skala och strimla morötterna. Strimla zucchini och purjolök. Skär rödlöken i tunna klyftor. 2. Fräs svamp och grönsaker med smör i kastrull. Tillsätt vatten och grädde. Koka upp och smaksätt med koncentrerad grönsaksfond, sherry och timjan. 3. Sjud soppan fem minuter. Red av lätt med maizena. Sjud ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera soppan med ostpinnar eller rostat bröd.

RECEPT – SOPPOR FÖR HÖSTEN OCH VINTERN

1. Skala jordärtskockor och potatis. Skölj purjolöken. Skär allt i mindre bitar. 2. Koka rotsaker och lök mjuka i en halv liter lättsaltat vatten. Slå av, men spara kokvattnet. Enklast med durkslag över ny kastrull. Kör rotsaker och lök till puré med mixerstav eller i matberedare. 3. Slå tillbaka purén i kokvattnet. Tillsätt även en halv liter grönsaksbuljong. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar. 4. Rör samman äggula och grädde i en varm soppskål alternativt kastrull. Slå på den varma purésoppan under vispning. Servera soppan direkt med brödkrutonger.

1

23


HÖSTMYS

PÅ balkongen

– Gör om din balkong till en oas

BALKONGLIV

24

1

BALKONGLIV – HÖSTMYS PÅ BALKONGEN


Text: Alexander Åström /// Foto: Pekka Koskenvoima

Balkongen hamnar ofta i skymundan när man inreder sitt hem. Vad folk ofta inte tänker på är att alla balkonger, stora som små, har potential att bli en välkomnande oas i höstmörkret. Kontur visar hur du med enkla grepp kan skänka nytt liv till din balkong. Alla som har en balkong har möjligheten att göra den till en vacker plats men alltför ofta ser man att balkongen glöms bort och blir en trist förvaringsplats för cyklar och saker man inte vet var man ska ställa. Ge den en makeover med ny het utsmyckning och få den att blomstra med frodiga växter. Din balkong kan bli en livfull rekreationsplats.

Makeover för balkongen i tre steg 1. Köp bekväma och vackra möbler som får dig att vilja sitta och njuta på balkongen. Ett tips är att köpa lättskötta utemöbler med minimalt underhåll. 2. Skapa en frodig oas med hjälp av rätt växter. På hösten vill man ha tåliga blommor som t.ex. alunrot, taklök och murgröna som trivs långt in på hösten. 3. Belysning kan göra underverk på en balkong. Skapa ett mysigt intryck på hösten med ljuslyktor och snygga värmeljushållare.

RÄTT DEKORATION Din balkong kan bli en livfull rekreationsplats.

Nordiska Hem, 08-753 33 50 Magasinet i Vaxholm, 08-541 305 05 Kullö Trädgård, 08-541 755 50 Olsson & Gertel, 040-611 70 00 Flower Design, 031-40 19 04

BALKONGLIV – HÖSTMYS PÅ BALKONGEN

1

25


SÄKERHET I HEMMET

saker som ger dig en

tryggare

tillvaro Pulversläckare

Reflex

En pulversläckare väger bara sex kilo, är nästan underhållsfri och är effektiv mot de flesta typer av bränder. Ovana personer kan lätt hantera denna brandsläckare och den går dessutom att använda i elektrisk utrustning. Pulver har också en god förmåga att komma runt vinklar i rummet då den färdas med hjälp av luftrörelserna i brandrummet. Den enda nackdelen med pulversläckare är att det blir smutsigt när man använder den men om man jämför med vad en brand kan orsaka är det värt det alla gånger.

Reflexer är en billig livförsäkring, inte bara på mörka landsvägar utan också inne i stan. Kolla efter SIS-märkta reflexer som håller hög kvalitet. Det finns många varianter, hängande, band runt hand- och fotleder samt reflexvästar. Det viktiga är att reflexerna syns från flera håll. Vad många inte vet är att reflexer faktiskt är färskvaror. Efter några år förlorar de reflektionsförmågan på grund av slitage.

Första hjälpenkudde När olyckan är framme kan du vara väl förberedd med Första hjälpenkudden som innehåller allt från pincett till druvsocker-tabletter mot insulinchock. Ett handtag på ovansidan gör den lättburen och när man öppnar den ligger innehållet uppdelat i åtta fack på ett överskådligt sätt. På insidan finns också tryckta Första hjälpen-instruktioner så du slipper slå i ett häfte i en nödsituation.

Jordfelsbrytare Jordfelsbrytaren är till för att rädda liv och förhindra bränder som kan uppstå i villor och lägenheter. Den känner direkt av om strömmen går fel väg, som genom en människa till jord, och bryter strömmen på bråkdelen av en sekund. Jord kan vara allt ifrån marken utanför huset till metallhöljet på spisen, betong golvet du står på eller diskbänken. En jordfelsbrytare kan installeras vid elcentralen, i ett vägguttag eller vara portabel. Att skaffa en jordfelsbrytare är lätt och kostar inte mycket.

26

1

Maglite ficklampa Maglite D-Cell är en bra ficklampa med ett kraftigt aluminiumhölje för att tåla stötar. Lamporna är vattenskyddade samt korrosionssäkra. Du kan ställa in ljusstrålen till en intensiv punkt eller till ett brett flöde.

Räddningshammare I trafiken kan en räddningshammare i bilen vara ovärderligt. Den används för att krossa bilfönstret både för egen säkerhet och för att hjälpa andra förare vid en bilolycka. I hammarens handtag finns även en inbyggd kniv som kan skära av bilbälten.

SÄKERHET I HEMMET – SEX SAKER SOM GER DIG EN TRYGGARE TILLVARO


Dela upp din betalning! Har du tänkt på att du kan dela upp din betalning? Enkel och smidig ansökan – besked på minuten. T ex vid upp till 12 mån räntefritt/200 kr i månaden blir effektiv ränta 19,77% vid 10 000 kr och 16,05% vid 100 000 kr.


Känner du till oss? Vi har jobbat med proffs i 50 år. Proffs är sig lika överallt. De kräver resultat, eftersom det är resultatet av deras arbetsinsats som räknas. Vi började med skogsproffsen för mer än 50 år sedan. Sedan dess har Husqvarna utvecklats till ett av världens ledande varumärken för produkter för kommersiell skötsel av grönytor. Alltifrån handhållna till åkbara maskiner. Vad du än vet om oss idag, så kan du vara övertygad om att vi aldrig glömmer att alla proffs är beroende av sina verktyg för ett bra resultat.

Ring 0771-14 65 00 – Du blir kopplad till närmaste återförsäljare. www.husqvarna.se


MEDARBETARE I FOKUS DEKORATIONSMÅLARE

Fakta

BJÖRN

Namn: BJÖRN ANDERSSON.

ANDERSSON Han bestämmer hur ditt trapphus ska se ut.

Vad gillar du mest med ditt jobb?

– Friheten att bestämma hur ett trapphus ska se ut, ett trapphus som förmodligen inte ändras på fyrtio år. Det är jättekul att ha ett sådant ansvar och sen är det en adrenalinkick att få visa upp resultatet för en nöjd kund.

ÅLDER: 33. INTRESSE: Cykel (Landsväg och MTB), Skidor (Alpint). dold TALANG: Jag kan cykla sittandes baklänges på vilken cykel som helst, och hur långt som helst. plus så har jag dansat breakdance på balettakademin.

Vilken stil på trapphusen Vad arbetar du med på

är populär just nu?

Svenska Skydd?

– Det som är mycket efterfrågat är ekutförandet på dörrarna. Ungefär sjuttio procent av dörrarna är ek, resten är mahogny och valnöt. Det är också inne med ljusa och fräscha färger. De flesta som vill återskapa en originalstil, till exempel 40-tal, kan bli osäkra när de ser att det från början var väldigt mörka färger. Då är det vanligt att använda ljusare toner av samma grundfärg.

– Jag är dekorationsmålare. Det innebär att jag planerar och tar fram idéer om hur trapphuset ska se ut. Ofta vill kunden återskapa den ursprungliga tidsepokens stil. Då arbetar jag tillsammans med kunden och hittar ett förslag, ofta blir det en modern tappning av originalstilen. Hur blev du dekorationsmålare?

– Min pappa arbetade som målare och min farfar tecknade mycket så det kändes naturligt för mig att lära mig målningsyrket. När jag väl bestämde mig att bli målare så fanns det ont om utbildningar inom dekorationsmålning som jag ville syssla med så jag fick börja som lärling hos pappa. Han jobbade med kulturmålning i muséer.

MEDARBETARE I FOKUS – DEKORATIONSMÅLARE

Är det någon skillnad på trapphusmålning idag och för femton år sen?

– För femton år sedan när jag började var det inte lika populärt att återskapa originalstilen. Man sökte ofta efter någon tokrolig framtoning med klatschiga färger. Idag är det mer sobert och smakfullt och man strävar ofta efter den ursprungliga tidsepokens anda.

1

29


Fakta företag: SVENSKA SKYDD AB. KONTOR: STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ OCH HELSINGBORG. ANTAL MEDARBETARE: 50 ST. ANTAL MONTERADE DÖRRAR: 80 000 ST MED EGEN PERSONAL.

världens

bästa

arbetsplats FÖRETAGET har under de senaste 5 åren arbetat efter målet att skapa världens bästa arbetsplats. Detta kan tyckas aningen ambitiöst vid första reflektionen. Vi tror det är avgörande med tydliga mål att sträva efter som känns viktiga och meningsfulla. Att enas runt en målsättning som denna gör oss till ett svårslaget team där alla har samma mål i sikte. ETT STEG I LEDET att skapa världens bästa arbetsplats är arbetet med jämställdhetsfrågor och värderingar. Dessa frågor är högaktuella och berör oss alla. DETTA GÄLLER kön, etnisk bakgrund eller sexuell läggning. Vi arbetar ständigt med dessa värderingar i organisationen för att skapa den arbetsplats som vi beskriver som världens bästa, inte bara för några, utan för alla. En stor utmaning för oss som organisation i framtiden är att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi vill skapa världens bästa arbetsplats med världens bästa medarbetare.

torbjörn svahn ulrik englund verksamhetsledare vd

30

1


3 3 4

2 1

6

5

7

5

4

8

9

ETT urval ifrån Vårt

1. Armatur Torup – Tidstypisk trapphusarmatur som ger en vacker allmänbelysning och skapar trevlig atmosfär i entrén. 2. Armatur Bellman – Vacker klassisk armatur som ger klass och ett varmt välkomnande i entrén eller trapphuslöpet. Finns i olika utföranden och storlekar. 3. Tidningshållaren Stella – Här i får du morgontidningen utanför din dörr. Finns i mässing och i rostfritt stål. En vacker form och funktion som förgyller trapphuset med karaktär och stil.

6

1

sortiment 4. Tidningshållaren Nova – Denna hållare för din morgontidning kan monteras på dörrbladet. En utmärkt lösning när väggytan saknas. Vacker form som harmonierar med våra trycken och beslag. Finns i mässing och i rostritt stål. 5. Dörrklockan Funkis – Elektronisk dörrklocka i funkisstil i mässing eller rostfritt för montering på dörrkarmen till din säkerhetsdörr. 6. Dörrklockan Stil – Elektronisk dörrklocka i klassisk elegant stil av gedigen kvalitet.

7. Dörrklockan Sekel – Elektronisk dörrklocka i sekelskiftesstil med tryckknapp i porslinkänsla. 8. Fastighetsboxar – Här hämtar du din post i entrén medan du får morgontidningen till dörren i din tidningshållare. Finns i de flesta modeller, färger och storlekar. Våra boxar är P-godkända av Statens provnings- och forskningsinstitut. 9. Trapphusmålning – På Svenska Skydd AB har vi en komplett måleriavdelning med färgsättare, täckoch dekorationsmålare.


Möt framtiden – nu! Så här fungerar Toyotas Hybrid Synergy Drive Grunden till prestandan hos Prius är Toyotas Hybrid Synergy Drive (HSD) med oöverträffad bränsleekonomi och exeptionellt låga utsläppsnivåer. HSD är ett intelligent konstruerat system som i varje körsituation väljer den optimala kombinationen av kraft från den starka elmotorn och/eller den 1,5 liters bensinmotorn. Nyckeln till Prius framgångar utgörs av synergin mellan dessa båda motorer. Energiflöde Under den inledande fartökningen och vid körning i lägre hastigheter hämtar elmotorn energi från batteriet. När så behövs

laddas batteriet av generatorn. Vid plötslig acceleration, t ex vid omkörningar, används både bensinmotorn och elmotorn. Bensinmotorn driver också generatorn som laddar elmotorns batteri. När du bromsar eller sänker farten förvandlas Prius elmotor till en generator som tar hand om den rörelseenergi som uppstår. Generatorn omvandlar energin till elektricitet för att ladda batteriet. Så fort du stannar bilen, även vid tillfälliga stopp vid körbildning, stängs bensinmotorn av. All annan utrustning, inklusive den elektriska luftkonditioneringen, fortsätter dock att fungera. Prius släpper inte ut några luftföroreningar vid stillastående.

Prius.

BRÄNSLEFÖRBRUKNING/UTSLÄPP VID BLANDAD KÖRNING: 4,3 L/100 KM. CO2 104 GR/KM. MILJÖKLASS HYBRID Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

www.toyotacenter.nu


Kontur #1