Good Stuff magazine vol 7

Page 1

GOOD STUFF Supergoods magazine vol. 7

DRESSR: HUURA VOOR HUREN! Ga voor een huurderobe Pagina’s 7-8 >>>

VANESSA, FAM THE LABEL Het Belgische merk binnenkort bij ons Pagina’s 29-30 >>>

voor een eco + faire ZOMER 10 JAAR SUPERGOODS, TUINFEEST /// MAIUM /// DUURZAAM REIZEN MINIMAL WARDROBE /// MATERIAALGIDS /// WILDPLUKKEN


Good vibes club

ONZE KLANTEN DONEREN MASSAAL! Wist je dat je sinds de lente van 2021 met je aankopen punten spaart via je Supergoods klantenkaart, zeg maar de Good Vibes Club? Die online klantenkaart heb je bij ons automatisch wanneer we je een kasticket doormailen. Je kan ze gebruiken voor interessante kortingen of donaties aan enkele welgekozen goede doelen. En wat een succes is de klantenkaart gebleken! Natuurlijk is het heel fijn om een kortingscode te kunnen gebruiken. Zo belonen we je trouw aan onze eco + faire winkels, en dat doen we maar al te graag. Een bijkomende optie die we in onze klantenkaart voorzien, is dat je je kortingen ook kan doneren aan enkele welgekozen goede doelen. En hoe hartverwarmend is het niet om te zien dat ook die mogelijkheid massaal gebruikt wordt! We stortten onlangs jullie donaties van het eerste jaar Good Vibes Club door aan de liefdadigheidsinstellingen waarmee we samenwerken. En zo bleek dat jullie, onze klanten, samen maar liefst 414 keer €10 doneerden aan River Cleanup. Tel daarbij nog de actie van Black Friday op, waarbij we 82 keer de donatie van €2,5 euro van klanten verdubbelden, en dan komen we in totaal aan €4550. Daarmee kan River Cleanup meer dan 45 ton afval uit rivieren halen!

100 klanten doneerden dan weer €20 aan The Cup, de organisatie die menstruatiearmoede in diverse ontwikkelingslanden bestrijdt en er meisjes perspectief en waardigheid geeft. Naast een menstruatiecup geeft The Cup hen namelijk ook informatie over vrouwenrechten, gezondheid en veiligheid, en een antwoord op al hun (anonieme) vragen. 100 meisjes worden zo geholpen door de klanten van Supergoods! Een Good Vibes Club donatie van 30 euro kan je tenslotte doen aan World Bicycle Relief, dat in moeilijk bereikbare gebieden fietsen doneert en helpt onderhouden, met grote impact. Fietsen zorgen er bv. niet alleen voor dat kinderen naar school kunnen gaan, maar ook dat gezondheidswerkers makkelijker patiënten kunnen bezoeken. Maar liefst 45 klanten doneerden een totaalbedrag van €1350, meer dan 9 fietsen! Dat maakt samen maar liefst €7900 euro dat in het eerste jaar Good Vibes Club door klanten aan liefdadigheid werd geschonken. Indrukwekkend, niet? Log in op supergoods.be en bekijk je gespaarde punten op de Rewards pagina, of hou het mailtje in het oog dat je verwittigt dat je genoeg hebt gespaard om punten te gebruiken. Voor een korting, of een goed doel!

NIEUWS

voorwoord anne Welkom lieve lezer! Je hebt alweer een nieuw Good Stuff Magazine in handen, het onvolprezen tijdschrift van Supergoods! Zoals altijd hebben we samengewerkt met een groep vrijwillige schrijvers voor tal van interessante artikels voor fans van eco + faire mode en duurzaamheid Misschien ben ik niet helemaal objectief, maar ik durf toch te zeggen dat dit het meest interessante magazine tot nu is geworden, dat zowat helemaal rond de zomer draait. Ideaal dus om te lezen tijdens de vakantie, onderweg, in het park of op strand.

Sigrid verzamelde alle pro’s en con’s van quasi alle duurzame stoffen in een overzichtelijke tabel. Handig voor je volgende bezoek aan Supergoods of andere winkels!

En het kan niet altijd mooi weer zijn. Annick neemt je dan ook mee in het verhaal van de regenjassen van het Nederlandse Neem zeker een kijkje in het artikel van Cleo over wildplukken, Maium. Daarnaast geeft ze je ook exclusief een resem tips rond of het stuk over duurzaam reizen van Jill. Wil je graag je stijl wat de vaste zepen van Helemaal Shea. groener maken, dan is het artikel van Evelien vast een hapklare brok. Meer zomerse sferen vind je in onze tuinfeestreportage, Enkele andere nieuwe producten die in onze rekken belandden, waar we je heel wat vertellen over Supergoods zelf, want we kwamen van Ray. Die werden getest door Nimue, Kaat en Dorien bestaan begin augustus maar liefst 10 jaar! De uitnodiging om van team Supergoods. te komen klinken mag je dit najaar zeker verwachten. Ben je nu al niet meer te houden, probeer dan thuis de feestrecepten van Dorien interviewde ook Vanessa van Fam The Label, een merk dat we volgend seizoen in de winkels verwachten. Het is niet alleen ‘t Piekuurtje! een Belgische merk, maar ook innovatief en met interessante Emma heeft gewerkt rond zwangerschapskledij, om te tonen stijlen en prints. hoe je je kleding kan aanpassen tijdens zwangerschap zonder een volledig nieuwe garderobe aan te schaffen. Ze interviewde Last but not least: we hebben dit jaar een klantenenquête gedaan bovendien de oprichter van Dressr, een Belgisch initiatief met onze stagiaire Wendy. Over de resultaten kan je ook lezen in dat kleding verhuurt. En lees ook zeker Emma’s tips voor een dit magazine. minimal wardrobe. GOOD STUFF /// 1

HNST RECYCLEERT JE JEANS! Wist je dat we sinds kort samenwerken met het Belgische merk HNST om jullie oude jeans te recycleren? Dat is een heel makkelijke logistieke oplossing. HNST is namelijk gevestigd in Mechelen, en dat maakt het nog makkelijker om de te recycleren denims opnieuw te laten verwerken. HNST is trouwens een heel bewuste keuze voor nieuwe jeans. Hun stoffen zijn zo veel mogelijk gerecycleerd, en het merk vermijdt tal van hindernissen voor recyclage met slim design. Zo kunnen de knopen makkelijk verwijderd én herbruikt worden.

REFILL WASH & SCRUB Vanaf nu kan je ook de Scrub & Wash van CÎME refillen in alle onze winkels! Dit is het derde product van het populaire skincare merk dat je zelf kan komen bijvullen in refill-punten. Het is niet alleen milieuvriendelijk om je flesje te komen bijvullen, maar je spaart ook telkens €4, in vergelijking met de prijs van een nieuw flesje. Dat is een flinke besparing in je portemonnee! Wat leuk is dat de flesjes van de Nuts About You series zijn gemaakt uit gerecycleerde plastic. Op die manier zetten we een goede stap tot zero waste badkamer, en dit met een handige pompfles! GOOD STUFF /// 2

NIEUW: BRENG JE OUDE KLEDING BINNEN We werken ondertussen enkele maanden samen met het Belgische initiatief Be The Fibre om oud en kapot textiel te laten recycleren. Dat wil zeggen dat je ook als klant oude en versleten kleding kan binnenbrengen. De kleding wordt gesorteerd voor de tweedehandsmarkt in België, en alles dat daarvoor niet meer in aanmerking komt, wordt verwerkt tot nieuwe stoffen. Bij Supergoods vind je ook al enkele accessoires van Be The Fibre, die specifiek daarvan zijn gemaakt. En met elke aankoop steun je ook de projecten van Wereld Missie Hulp.


DOE EENS WILD!

Met wildpluk kan je ook snelle verwerkingen doen: je kan iets doen met zout, olie, azijn, alcohol om die wonderlijke plantjes heel lang te bewaren.

- GA PLUKKEN

Nu volg ik nog een opleiding rond ‘Permacultuur’. Het permanente zit daarin en dat gaat nog een laagje dieper. Het gaat over de cyclus van het leven. Over het feit dat je alles wat je inneemt, teruggeeft aan de natuur. Maar ook dat je heel goed zorg draagt voor alles rondom je. En dat de kleinste aanwezigheid zoals slakken nut hebben. Mieren, wat het betekent als er veel mieren zijn. Welke vogels je kan lokken om beestjes weg te krijgen of juist te krijgen. Welke planten je moet planten om te zorgen dat je grond herstelt. Waarom brandnetels groeien…’ Hoe ver trek je duurzaamheid door in je eigen leven? ‘Permacultuur biedt daar een antwoord op. Duurzaam leven betekent zorg dragen voor water, zo weinig mogelijk water verspillen en regenwater opvangen. Ik zou graag een composttoiletje installeren om zo veel minder water te verbruiken. Het is eigenlijk zot wat we allemaal weg laten vloeien. Dat water verdwijnt niet, maar het gaat niet naar de aarde terug. Maar we hebben het eigenlijk wel nodig, zeker met de droogtes die eraan komen. Ik wil ook geen schadelijke producten meer gebruiken om te poetsen en te wassen. Er is een weelde aan onkruiden en toch hebben we het gevoel dat er schaarste is. Alles wordt duurder. We weten niet meer goed wat we kunnen vertrouwen van voeding enzo. De wereld draait zot, maar onkruid vind je altijd overal. Er is een weelde aan gezonde voedingsstoffen te vinden als we er ons een beetje in verdiepen.’ Wat maak je allemaal zelf? ‘Ik maak heel graag confituren en siropen van bessen en vruchten, bloemen en bladeren. Ik droog heel veel planten waardoor ik infusies (thees) kan maken.

NATUUR Bij Supergoods gaat het al lang niet meer enkel over kledij. Andere duurzame initiatieven verdienen ook wel eens wat aandacht. Zoals daar is: wildplukken. Maak kennis met de immer stralende en enthousiaste Nele Vervenne uit Lede. Ooit kleuterjuf, maar na heel wat opleidingen nu zelfstandig wildplukster. Haar kennis en passie voor wildplukken geeft ze heel graag door. Tekst: Cleo Dursin, foto’s: Nele Vervenne Wat versta jij onder wildplukken? “Wildplukken is voor mij de natuur in trekken en gewoon plukken wat eetbaar is op plaatsen waar dat goed voelt. Ik vind het geweldig om naar buiten te gaan en rond te kijken en elke dag iets wilds te plukken. Door in het wild te plukken, kan ik mij verbinden met de natuur. Daar draait het om: via de natuur een beetje dichter bij jezelf komen. Dan verwonder ik mij over de kracht van die plantjes en dan krijg ik precies het gevoel dat ik die kracht ook inneem.” WAAR KOMT JE PASSIE VOOR WILDPLUKKEN VANDAAN? ‘Ik ben heel graag buiten. Ik werk graag buiten in de tuin. Dat geeft mij rust. Een paar jaar geleden volgde ik een opleiding ‘Creatief Agogisch Coach’. Ik merkte dat ik voor alle opdrachten toevallig altijd iets uit de natuur gebruikte. Zo werd duidelijk dat ik daar iets wou mee doen of mee kon doen. Aangezien ik herborisme al heel lang interessant vond, heb ik me ingeschreven. Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik terugreed van die opleiding en huilde want ik bleek een heks te zijn! (lacht) De leerkracht zei dat als je een plantje uitgraaft en je kan het niet weggooien omdat je je verbindt met de natuur en dat betekent eigenlijk dat je een heks bent. >

En dat klopte wel voor mij. Want ik kon nooit iets weggooien. Als ik iets moest uitgraven omdat het er niet paste, vooral onkruid dan, dan zette ik dat altijd op een plek waar het wel mocht groeien. Dus ik kon die niet ‘doden’ bij wijze van spreken.’ HOE HEB JE AL JE KENNIS VERZAMELD? ‘Ik volgde de opleiding ‘Creatief Agogisch Coach’ bij Balans. Dat was 2 jaar met modules rond beeld, drama, muziek en een basisopleiding waarbij je sessies leert in elkaar steken. Daar heb ik echt ontdekt hoe belangrijk de natuur voor mij is. Hoe graag ik met hout werk, met wilgentakken, met bloemen. Dat was heel tof. Daarna heb ik 2 jaar ‘Herborist’ gevolgd bij Syntra in Aalst. Dat is een hele goeie basis. Voor mij iets te theoretisch, maar wel een goeie wakkermaker die ervoor zorgt dat je onder de indruk kan zijn van wat planten allemaal in zich hebben van inhoudsstoffen, hoe oud plantenkennis al is en hoe ver we daarvan verwijderd zijn. Om dan concreet aan de slag te kunnen gaan, heb ik een jaaropleiding gevolgd bij Lieve Galle, een wildpluk-jaaropleiding. Daar heb ik ontdekt dat dit het vooral is voor mij. Dat wildplukken mij zo gelukkig maakt…Het is eenvoudig, het is puur, het past bij mij. Ik moet geen brouwsels maken, ik moet niet binnenzitten. Ik ga naar buiten en kan aan de slag. >>>

GOOD STUFF /// 3

Ik maak ook graag pesto en sappen met distels, brandnetels, paardenbloemblad, zevenblad, kleefkruid,…’ Hoe komt het dat wildplukken nu zo populair is? ‘Ik denk dat dat komt doordat mensen ook door corona gevoeld hebben hoeveel deugd het doet om tijd te nemen om te vertragen, om de natuur in te gaan. Dat is nu net wat wildpluk doet: het is vers, maakt blij, is tof om te doen. Je hebt het gevoel dat je deel uitmaakt van het ecosysteem. Je leert zo een beetje je plaats in de wereld te kennen door je te verdiepen in de ‘onkruiden’. Maar vooral dus dat vertragen en verbinden met de natuur is wel iets waar mensen naar op zoek zijn. ‘ Heb je in die richting nog dromen? ‘Mijn dromen realiseren is niet zo makkelijk. Zeker om je centen ermee te verdienen. Dus ik droom wel van een soort vastheid, rust daarin. Maar ik vind het ook fijn om daar traagheid in te ervaren. Op dit moment ben ik ook tuinvrouw op een prachtige plek: Christoforus (Gent). Daar werk ik in de tuin met mensen met een beperking.’ Wat organiseer je allemaal en voor wie?

‘Ik werk samen met mijn man onder de naam Wild & Kruidig (Lede). Ik organiseer workshops rond wilde planten voor klein en groot. Ik heb een outdoor-kampje voor kleuters. Met de Wilde Kruidenjuffen breng ik kinderen en juffen op school in contact met kruiden. Ik werk voor de provincie rond outdoor education. Dat naar buiten komen vind ik heel belangrijk voor iedereen. Ik organiseer een wildplukopleiding die bestaat uit 6 dagen.

Je leert een heleboel planten kennen en hoe je ze kan verwerken: kruidenzout maken, kruidenolies, pesto, wilde sappen, tinctuur, infuus. Hoe je dus de krachten die in de platen zitten best eruit kan halen en er gebruik van maken. We gaan ook wandelen en ontdekken en staan stil bij onszelf en kijken we wat dat doet met ons, die natuur.’ >>>

GOESTING GEKREGEN?

Vanaf september organiseert Nele een nieuwe reeks wildplukken. Alle info: www.wild-kruidig.be Je kan haar ook mailen voor een worskhop op maat: nele_vervenne@hotmail.com Wildplukken bij jou in de buurt? - Mechelen: Angelique Maes - IG: wildpluk.be - FB: wildgaan - België/Nederland: Forest to plate – IG: forest2plate – FB: Forest To Plate - België: check via www.velt.nu REGELS WILDPLUKKEN, VELT

- Overdrijf niet: pluk enkel wat je nodig hebt. Wilde planten gebruiken we vooral als smaakversterker (en niet als groente). - Pluk op een veilige plek waar niet veel auto’s passeren en `waar niet gesproeid wordt. - Pluk niet in een natuurgebied. - Pluk voorzichtig: trek de planten niet uit de grond. - Ben je niet zeker dat je de jusite plant hebt, laat ze dan staan. TIP: blaadjes hebben de meeste smaak en geneeskrachtige eigenschappen wanneer ze nog niet bloeien.

GOOD STUFF /// 4


>>> Omdat Supergoods zijn 10-jarig bestaan viert, trakteert Nele graag op wat feestelijke wildplukreceptjes. heerlijke kruidenquiche Ingrediënten: bodem: 200 g bloem, 125 g boter, 1 ei, zout beleg: 3 handen vol wilde planten: paardenbloemblad, duizenblad, madeliefjes, klaver, zevenblad, brandnetel, smalle weegbree, pimpernel, oregano, dovenetel, ... 30 g boter, 200 g room, 100 g geraspte kaas, 3 eieren, kruiden naar keuze, zout en peper Zo maak je het: Verwarm je oven op 180 graden.Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een mooi deegje. Was de kruiden met azijn of zeezout. Fruit de kruiden in eeen pan met een beetje boter. Roer de room, kaas en eieren door elkaar in een kan. Voeg er de gefruite kruiden aan toe en pimp dit mengsel met kruiden naar keuze voor je het over het deeg verdeelt. Na 35 minuten in de oven is je kruidenquiche klaar!

Houden of weg ermee?

- Fris je kleerkast op of geef je stukken een TWEEDE leven Tekst: Evelien Morreel ‘Ai, weer niets om aan te trekken!’ Wie heeft dat gevoel nog nooit gehad wanneer hij voor z’n kleerkast staat? Het kriebelt dan meteen om te gaan shoppen. Maar rationeel weet je dat je meer dan genoeg kleren hebt. Sommige passen misschien niet meer, andere ben je gewoon beu. Tijd voor een opruimactie dus! Je portemonnee en de (textiel)afvalberg zullen je dankbaar zijn. Wij geven enkele tips.

1. Sorteer Begin je ‘grote schoonmaak’ met het sorteren van je kleding. Maak een stapel met kleren die je zeker wil houden, kleren die weg mogen en twijfelgevallen. Kledij die te klein is? Klamp je er niet aan vast. Van hopen dat je vermagert en er ooit weer in past, wordt een mens niet gelukkiger. 2. Creatief met twijfelgevallen Een broek die je wel nog mooi vindt, maar amper draagt? Boek een stylingsessie en laat je inspireren om je favoriete kledingstuk(ken) op een andere manier te dragen dan je gewend bent. Je lievelingstrui die opgewold is? Met de Steamery Pilo Fabric Shavers scheer je alle ongewenste pluisjes in enkele minuten weer weg.

Lekker drankje voor erbij: Rozensiroop Ingrediënten: 2 handen vol rozenblaadjes water 2 biocitroenen Zo maak je het: Vul een kom met bloemblaadjes en overgiet met water tot de blaadjes ondergedompeld zijn. Je legt er een een paar schijfjes biocitroen op en je bedekt je kom met een handdoek. Je laat de rozen een 24 uren trekken zodanig dat de kracht die in de rozenblaadjes zit in het water doorgegeven wordt. Daarna zeef je de blaadjes eruit en pers je de citroenen uit door een neteldoek of een handdoek en het sap dat je over hebt, meng je met suiker. Per liter sap gebruik je ongeveer 600 g suiker. Je mengt het sap met de suiker en dat laat het even uitkoken. Daarna giet je de rozensiroop in een fles die is gesteriliseerd. Daarvoor moet je ze minimum 5 minuten in kokend water zetten. De gevulde flessen bewaar je best op een donkere plaats. Ze zijn lekker bij cava of als frisdrankje in de zomer met water en ijsblokjes. Je kan de siroop ook invriezen. Dan heb je rozenijsjes of rozenijsblokjes. Je kan die siroop ook over een ijsje gieten ipv ahornsiroop.. Jezelf OF de tafel versieren kan je met een bloemenkrans Zo maak je die: Je kan een kroon maken met klimop.

Een klein vlekje op je favoriete shirt? Heel wat vlekkenverwijderaars zijn helemaal niet zo goed voor je gezondheid, het milieu én je kleding. Met de Imse Vimse Citrus Soap Stain Remover verwijder je vlekken op een natuurlijke manier. Je kan deze zeepbar met essentiële citroenolie op alle soorten textiel gebruiken. Krijg je het vlekje toch écht niet weg? Een originele strijkpatch, pin of broche stelen de show en camoufleren zo de vlek. 3. Maak er iemand anders blij mee Kledingstukken die nog in goede staat zijn, kan je verkopen of doneren via tweedehandswinkels of online platformen zoals Vinted. Maar nog leuker is het om een kledingruil met je vriend(inn)en te organiseren. Maak er een gezellige avond van met hapjes en drankjes, wissel kleren uit met elkaar en geef er elkaar gratis wat stylingadvies bij (zie punt 2). 4. Doneer en recycleer via Supergoods Maar liefst 73% van het kledingafval wordt tegenwoordig verbrand of eindigt op stortplaatsen in bijvoorbeeld Afrika. En dat gebeurt niet altijd op een legale manier. Elk kledingstuk dat we minder kopen, langer dragen, beter verzorgen, herstellen of recycleren kan een verschil maken in de afvalberg. Technisch is het vaak nog niet mogelijk om 100% circulair te gaan, maar heel wat merken bij Supergoods bieden wel al collecties aan die van gerecycleerde garens zijn gemaakt. Sommige merken recycleren hun producten tot nieuwe items of hergebruiken de materialen voor iets anders. Zo kan je in onze winkels al een tijdje onder andere nylonkousen of jeansbroeken doneren. Swedish Stockings en circulaire denimmerken zoals HNST verwerken deze dan in hun recyclageprojecten. In ruil voor je donatie krijg je als klant 50 punten in het Good Vibes Club. Die kan je inruilen voor een kortingsbon of schenken aan een goed doel, zoals River CleanUp of World Bicycle Relief.

Je vlecht 3 stukken in elkaar. Dat is je basis voor je kroon. Alle bloemen met een iets stevigere steel kunnen erin gevlochten worden.

GOOD STUFF /// 5

GOOD STUFF /// 6


Kleding huren, Caroline Baeten van Dressr weet er echt alles over

Cool. Wat kan ik dan huren? Een nieuwe handtas? Een galakleed? Schoenen?

Door Belgisch te verhuren blijven we ook veel lokaler. Het totaalplaatje klopt.’

‘We verhuren ondertussen echt ongeveer alles van kledij, van heel basic tops tot feestkleedjes, schoenen, juwelen en accessoires. Enkel intieme zaken zoals ondergoed en badkleding verhuren we niet. En hoewel we zeker partyproof items hebben, is ons assortiment echt bedoeld om dagelijks te dragen. Er zijn genoeg verhuurbedrijven voor gelegenheidskleding, maar wij willen ons toeleggen op mooie, kwalitatieve stuks voor elke dag. Zo daalt die cost per wear.’

Je sprak over Nederland. Staan zij verder in het verhuurverhaal?

Het klinkt simpel. Maar van waar die noodzaak? Is huren dan zo’n duurzaam antwoord op fast fashion?

Huura voor huren!

Caroline: ‘Dressr is er gekomen vanuit de wens om de modesector duurzamer en beter te organiseren. Ik ben zelf altijd bezig geweest met de Sustainable Development Goals en doordat ik zoveel wist over de impact van de mode-industrie, kon ik op een bepaald moment gewoon niet meer shoppen. Ik heb me dan toegelegd op tweedehands, maar die frustratie over de impact en achtergrond van kledij bleef. Ik ging nadenken: waar zit de grootste negatieve impact? Die zit duidelijk bij de productie: uitstoot, afval, mensenrechten… Het is vaak echt niet mooi. Uit analyse bleek dat het antwoord voor een groot stuk ligt in het (opnieuw) opkrikken van het aantal draagbeurten: de ecologische cost per wear moet lager. Zo reduceer je vooral het afval en de uitstoot. Dat effect is ook gemeten: van zodra je die 10 draagbeurten overstijgt, maak je al een positieve impact. Het antwoord lag – toch voor mij – in het huren van kledij. Die 10 draagbeurten worden zo moeiteloos overschreden, we vermijden impulsaankopen en we hebben controle over de merken die we aanbieden. Die zijn duurzaam en hoofdzakelijk Belgisch.’ De TOEKOMST IS AAN DE HUURDERS Vroeger huurde je boeken en videocassettes. Nu priesters, fietsen en dus ook kledij. Is kleding huren dan de toekomst?

INTERVIEW

Gedaan met impulsaankopen! Ga voor een huurderobe

Tekst:Emma Didier foto: Dirk Alexander

Check je kleerkast. Hoeveel keer heb je al die dingen al gedragen? Eerlijk? Gemiddeld dragen we een kledingstuk slechts 10 keer in ons leven (vaak zelfs één keer of nooit). En dat aantal daalt jaar na jaar. De ecologische en maatschappelijke cost per wear van een item wordt dus ontzaglijk groot. Fast fashion made us do it. Gelukkig kunnen we er op een relatief simpele manier ook iets aan doen. Een boek lees je slechts één keer. Dus je huurt het. Aha, kleding huren! Zit daar niet wat in? Zeer zeker, dacht Caroline Baeten en ze richtte prompt Dressr op, hét Belgisch online verhuurplatform voor duurzame Belgische kledij. Werkt dat? Hoe dan? Waarom is dat duurzaam en vooral: stinken die kleren dan niet? Het hipste abonnement ooit Caroline, jij bent de oprichter van Dressr. Vertel ons alles. Wat is Dressr en hoe zit dat huren in elkaar? Caroline: ‘Dressr is een online verhuurplatform voor voornamelijk Belgische kleding. We werken met een abonnementsformule: je surft naar onze site en schrijft je in voor een abonnement naar keuze.

Dat abonnement bepaalt hoeveel stuks je per keer kan huren. Van zodra je abonnement actief is, kan je – zoals in een webshop – artikels kiezen. Die worden dan netjes naar jou opgestuurd. Je draagt je items 25 dagen en dan beslis je per item wat je ermee wil doen: langer huren – dat gaat automatisch zolang je niet terugstuurt -, terugsturen en vervangen door een ander item of het item kopen.’ >>>

GOOD STUFF /// 7

Caroline: ‘Ik geloof dat huren even normaal wordt als kopen. Er is al wel wat, vooral in Nederland. Je kan al op verschillende manieren kledij huren en uitwisselen. Het voordeel van onze abonnementsformule is dat het niet iets eenmalig is – zoals voor feestkledij – maar dat het echt een gewoonte wordt. We hopen wel dat we huren nog democratischer kunnen maken. We snappen dat fast – en dus cheap – fashion voor veel mensen de enige optie is. De prijs kan dus afschrikken, maar je moet het grotere plaatje bekijken. In die prijs zit ook het professioneel reinigen en pressen, het transport, de herstellingen en het stockeren. Daarnaast kan je voor de huurprijs vaak items dragen die anders ver boven je budget liggen. Ons goedkoopste abonnement kost trouwens 39 euro. Op die manier proberen we huren voor iedereen toegankelijk te maken.’

Caroline: ‘Ja, toch wel. Zo zijn er al zeven kledingbibliotheken. We kijken zelf ook richting Nederland hoor, het zou leuk zijn al die exclusieve Belgische designmerken ook daar te introduceren. In België is het verhuuraanbod nog beperkt, maar er beweegt ook wel wat.’

Laat je tenslotte maar eens gaan: wat zijn de grote voordelen van kleding huren? Caroline: ‘Je stilt heel snel en op een ecologische en budgetvriendelijke manier je variatiehonger. Je leert nieuwe merken kennen en in ons geval hoef je je geen zorgen te maken over de achtergrond van het merk. Wij deden de selectie al voor je. Je kan een item uitgebreid testen voor je toch zou aankopen, wat impulsaankopen vermijdt. Je krijgt toegang tot kwalitatievere en dus vaak ook duurdere merken. Je hebt een positieve impact en het proces is heel erg simpel.’ Dat zijn heel veel redenen. Ook overtuigd? Dressr heeft abonnementsformules op maat. De driemaandelijkse abonnementen zijn favoriet en kan je – net als de aankoop van een stuk – met ecocheques betalen. Check de site van Dressr!

Huren, ok. Maar euh… …ik zit met een keigrote vlek! Wat nu? Een item moet niet gewassen worden voor je het terugstuurt. Dressr reinigt professioneel. Ze zoeken altijd eerst naar andere oplossingen voor je een item moet kopen: misschien kunnen ze retoucheren of aanpassen? …waar heb ik die jas ook weer gelegd? Ook bij verlies zoekt Dressr eerst een andere oplossing. Ben je bijvoorbeeld de band van een handtas kwijt? Dan luisteren ze bij het merk of zij het kunnen oplossen. Op termijn komt er ook een verzekering voor duurdere items, zodat je niet bang bent om iets te dragen. …gedragen kleding, stinkt die niet? Nee dus. Alles wordt extreem goed gereinigd en komt als nieuw bij je aan. Als Dressr dat niet 100% kan garanderen, wordt een item niet meer verhuurd. … dit is echt niet mijn maat of stijl.

‘We beseffen dat we nu nog op een nichemarkt spelen. Dat is ok, van daaruit kunnen we groeien. We merken dat al onze klanten één ding gemeenschappelijk hebben: een bepaalde gevoeligheid voor mode. Dat combineren ze dan altijd met een extra motief om te huren: het ecologische speelt heel vaak een rol, maar ook geen impulsaankopen meer willen doen, graag en vaak willen variëren, nieuwe merken leren kennen…

Je kan altijd ruilen. Stuur gewoon heel snel terug en vermijd zo dat een stuk alweer niet gedragen wordt.

We merken dat we ook klanten hebben die echt huren voor een bepaald merk. We werken trouwens bijna uitsluitend samen met Belgische merken waar we zelf in geloven én die voldoen aan onze strenge criteria zoals ethische productie.

… en de mannen?

… ik ben verliefd. Mag ik dit houden? Ja hoor. Dan kan je het kopen. Je kan dat wel alleen doen als je een item eerst gehuurd hebt.

Voorlopig biedt Dressr enkel vrouwenkleding aan. Ze onderzoeken of er interesse is bij de mannen, maar voorlopig lijken die minder enthousiast.

GOOD STUFF /// 8


10 JAar SUPERGOODS, DAT IS EEN REDEN OM TE FEESTEN!

10 JAAR

Tekst: Anne Hildén, Tonny Van Bavel, Jo Van Laer, in samenwerking met Cleo Dursin foto’s: KantoorKontent

Tekst: Anne Hilden, foto’s: Ellen van den Bouwhuyzen

Wist je dat Supergoods 10 jaar wordt dit jaar? Supergoods Mechelen en Supergoods webshop openden allebei op 9 augustus 2012, in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 116, waar de winkel zich nog steeds bevindt! Het is nog net geen tijd voor een groot feest, maar we brachten ons team al samen voor taart en bubbels, om te klinken. Feest mee met enkele bekende gezichten van de winkels in Mechelen, Gent en Antwerpen! Deze reportage is een initiatief van de groep van onze vrijwillige medeschrijvers, en met name Cleo, en dat idee konden we niet laten liggen, natuurlijk.

Het

Anne

Tonny

Carol Olga

Audre

FEEST

Dorien

Lorence Kaat

Lotte

Jo

Kristien

Ann Wendy

Baabuk pantoffels in verschillende kleuren, €59

Edith

The Nomad Society kaarsen in verschillende geuren, groot €40, klein €20

GOOD STUFF /// 9

GOOD STUFF /// 10


9.8.2012

SUPERGOODS, HET VERHAAL DOOR FOUNDERS ANNE & TONNY

Supergoods opent 9 auguStus 2012 in Mechelen IN DE ONZE-LIEVE-VROUWESTRAAT 116 en online Founders Tonny en Anne wilden graag een ecologische winkel openen in de zich nog ontwikkelende en wat alternatievere Mechelse shoppingstraat: de Onze-Lieve-Vrouwestraat, vlakbij de Vijfhoek. De missie was letterlijk’ een duurzame levensstijl promoten’, en dus meteen ook aantonen dat eco & fair gewoon leuk, normaal en misschien zelfs een tikje hip is. En al zeker niet ‘geitenwollensokken’. De eerste versie van Supergoods was toch wat anders dan de winkels van nu. Op het logo van Supergoods stond ‘ecodesign’ vermeld. Er hing wat minder mode en kleding in de winkel - al was die natuurlijk al wel eco en fair - en je vond er tal van duurzame gadgets, meubelen, lampen enzomeer. Veelal van gerecycleerde materialen. Vanaf het begin was Supergoods een hotspot voor duurzame cadeaus in Mechelen. De webshop supergoods.be opende ook al meteen, maar het was wel al duidelijk dat de core business de offline winkel was. In de allereerste jaren was er geen personeel, behalve jobstudenten, bijvoorbeeld Sandra, Charlotte en Annabel.

ZOMER 2016

Opening Supergoods Gent in augustus op de Brabantdam

Tonny en Anne waren geïnteresseerd om de twee pionierende ecomodewinkels van Today Is A Good Day in Gent en in Antwerpen over te nemen, omdat de eigenaar met de winkels wou stoppen. Ook modeontwerpster Olga was geïnteresseerd in de winkel in Gent. Helaas ging het project niet door, omdat de winkelpanden toch niet zo ideaal waren, en vooral ook omdat financiering voor zo’n project niet makkelijk te vinden was. Zo leerden Anne en Tonny dus wel Olga kennen, die een grote passie voor duurzame kleding met hen gemeen had. Enkele maanden later besloten ze te gaan samenwerken onder het Supergoods concept, dat ondertussen meer een volwaardige kledingwinkel geworden was. Hoog tijd voor een update van de website en het logo, dus! Bovendien werd het Supergoodswinkelconcept nog verder verfijnd. Naast fair fashion, met plaats voor duurzame jeans, vond je er vanaf toen ook natuurlijke cosmeticaproducten en accessoires. Nadat Olga uiteindelijk een klein maar fijn pand gevonden had, was de opening snel een feit. En al snel was het duidelijk dat er voor Supergoods in Gent wel degelijk een publiek was!

GOOD STUFF /// 11

ZOMER 2019

Opening Supergoods ANTWERPEN in augustus

Ondanks de grote verwachtingen voor de onlinehandel bleek het moeilijk om de webshop van Supergoods genoeg te doen groeien om rendabel zijn. Het was dus duidelijk dat als Supergoods nog wat moest groeien, dit toch vooral offline zou moeten gebeuren met een nieuwe vestiging. De buurt van Nationalestraat in Antwerpen ging het worden, omdat het aanbod in duurzame mode er niet zo groot was, terwijl er bijvoorbeeld in het kleinere Leuven al meerdere leuke fair fashion winkels waren. En in Brussel leken de bestaande duurzame winkels het soms echt moeilijk te hebben. Het concept bleef hetzelfde als in Mechelen en Gent, met nog meer aandacht voor kleding en modeaccessoires en ook de ondertussen heel populaire sneakers van VEJA. De medewerkers Kaat en Jo, al goed getraind in Mechelen gingen nu in Antwerpen aan de slag. En zo vestigde Supergoods zich in de gezellige Kloosterstraat. Een goede keuze of niet, dat was nog niet duidelijk, want toen kwam...

2020 2021 “Het is heel interessant geweest om de duurzame mode zien groeien. Soms zijn 2020 2021

DE WERELD STOND STIL MET DE CORONACRISIS

Zes maanden nadat de nieuwe winkel in Antwerpen openging, moest alles op slot. Dat was bijzonder moeilijk, ook mentaal, met een grote stapel facturen aan het begin van het seizoen en een winkel in Antwerpen die nog in de kinderschoenen stond. Gelukkig was er een grote reflex om lokale handel te steunen, zowel horeca maar ook de winkels. De webshoppakjes vlogen buiten in sneltempo en de webshop kon ongeveer de normale omzet van Supergoods Mechelen evenaren. Uiteraard hielp dit enorm. Medewerkers Annabel en Ann moesten al snel terug aan het werk om dit alles bol te werken, omdat Anne en Tonny thuis waren met corona en quarantainemaatregelen... Ook Olga in Supergoods Gent had het zeker niet onder de markt in deze periode, omdat haar winkel niet gelinkt is aan de webshop, en dus zorgden we voor financiële verlichting. Dankzij de enorme trouw van de klanten hebben alle winkels deze onvoorstelbare en donkere periode kunnen overleven!

er enorm boeiend verhalen erbij, waar we een klein stukje deel van hebben uitgemaakt. Bijvoorbeeld VEJA sneakers, die vandaag nog altijd populair zijn, terwijl er nog altijd amper stock is voor bijbestellingen. En als je dan weet dat we onze eerste VEJA-collecties aan de straatstenen niet kwijt geraakten! Gelukkig mochten we de eerste modellen omruilen voor de nieuwe V-10’s, die dan plots een groot succesverhaal waren.” - Tonny

“Onze locatie in Mechelen moest altijd Onze-Lieve-Vrouwestraat zijn, door de leuke andere zaken in de buurt. Het was dan heel spannend toen in 2015 ons winkelpand, dat we toen nog huurden, plots onder onze voeten werd verkocht om een kunstgalerij te worden. Gelukkig maar dat er een voorkoopsrecht in onze huurakte stond. Als groentjes hadden we bij het ondertekenen van het huurcontract bij de notaris in 2012 toch een goeie ingeving gehad! Dankzij een oplossing voor de financiering konden we het pand dus zelf kopen, ook al was dit absoluut geen ideaal moment.” - Anne

2022 Supergoods in 2022

2021

EINDELIJK EEN KLANTEN- KAART

Na lang zoeken lanceert Supergoods een klantenkaart: de Good Vibes Club. Een extra motivatie was dat we de klanten wilden bedanken om zo trouw te blijven tijdens de moeilijke pandemieperiode. Het idee was ook om je punten, of de Good Vibes, ook te kunnen te laten circuleren voor een goed doel. Naast kortingen, is het ook mogelijk om een donatie te doen aan RiverCleanUp, The Cup of World Bicycle Relief. De klanten appreciëren duidelijk dat hun trouw wordt beloond.

GOOD STUFF /// 12

Er blijft veel werk in en aan de winkel. Na 10 jaar wisselen betere perioden mindere nog steeds af en blijft er nood aan het verfijnen van het concept en de winkelervaring. Om dat in kaart te brengen, kwam in Mechelen voor het eerst een marketingstagiaire, Wendy, over de vloer om een klantenenquête te maken. Het bleek duidelijk dat de klanten best tevreden waren - goed nieuws - maar dat er ook nog een en ander te verbeteren valt ehm... ook goed nieuws! Supergoods begint ook samen te werken met Be The Fibre om de oude kleding van klanten te kunnen hergebruiken en nog meer circulair te werken. Om 10 jaar Supergoods goed te beëindigen en de volgende jaren goed te beginnen, zijn er plannen om de winkel van Supergoods Mechelen opnieuw in te richten.


10 LESSEN IN DUURZAAMHEID 1. Kies altijd kwaliteit! 2. Wees kieskeurig. Als je een milieuvriendelijk product koopt, helpt het niet als je die niet kan of wil gebruiken. 3. Wees kritisch ten opzichte van de informatie die de merken zelf aanbieden. Kijk eventueel na bij derde partijen. 4. Duurzame materialen zijn betere alternatieven, maar elk materiaal heeft zijn minpunten. 5. Niets is zwart of wit. Elk product en merk kan nog altijd iets doen om nog duurzamer te werken. 6. De echt duurzame merken doen vaak bijna geen promotie. Daarom blijven die producten vaak onder de radar van media en influencers. 7. Wees mild voor jezelf. Je kan niet alles ineens doen. Doe wat je kan. 8. Als iets te snel kapot gaat, contacteer dan het verkooppunt of het merk. Als regel geldt een garantie van 2 jaar op productiefouten, slijtage door gebruik niet inbegrepen. 9. Hou altijd een herbruikbare tas, een Dopper en andere dagelijkse producten bij de hand, om wegwerpproducten te vermijden. 10. Als een product wordt verkocht als ‘100% duurzaam’ of ‘100% milieuvriendelijk’: wegwezen!

10 INSPIRERENDE MENSEN & ORGANISATIES 1. Safia Minney, founder van People Tree 2. Orsola De Castro & Carry Somers, founders Fashion Revolution Day 3. Greta Thunberg 4. RePack 5. Niki van COSH, een pionierend project 6. Ellen & Nikolas, Sustainable Family 7. Brené Brown 8. Anke & Isabel, CÎME skincare 9. Sébastien Kopp & François-Ghislain Morillion, founders van Veja 10. River CleanUp

10 LEUKE MERKEN NIET BIJ SUPERGOODS

Plus: Veel andere ondernemers, ook in en rond de OLV-straat, Brabantdam en Kloosterstraat, maar overal!

1. Two Thirds 2. Kowtow 3. Uhana Design 4. Kuyichi 5. LN Knits 6. SAYE 7. Pure Waste 8. Ekyog 9. Charlie & Mary 10. Patagonia

10 POPULAIRE PRODUCTEN ALLERTIJDEN 1. Dagcremes en andere producten van CÎME 2. Veja V-10 sneakers in wit, marineblauw en rood of effen wit 3. Voor vrouwen de tenceltop Jilaa van ARMEDANGELS 4. Voor heren T-shirt Jaames, graag met een print 5. Vaste zepen voor body en haar, verschillende merken 6. De luchtige henneptops van Thinking Mu, elke zomer in nieuwe kleuren 7. Mairaa mom jeans van ARMEDANGELS 8. LastSwab herbruikbare make-up pads 9. Sokken en boxers met fietsprint van Dedicated Brand 10. De mooie Wolvis sjalen uit Gent!

GOOD STUFF /// 13

10 WENSEN VOOR DE KOMENDE JAREN 1. Veel nieuwe leuke klanten in de winkels en online! 2. Een betere werk-privébalance 3. Leuke vakanties en duurzaam reizen 4. Minder administratie, meer inspiratie! 5. Duurzamer kunnen financieren en bankieren 6. Nog meer kwalitatieve merken en circulaire merken, graag lokaal. 7. Initiatieven waarmee we meer van minder kunnen maken, ook in kleding en retail! 8. Dat er nog meer duurzame alternatieven te vinden zijn waar dat minder gemakkelijk te vinden is, bijvoorbeeld handschoenen! 9. Veel meer leuke momenten samen met het team 10. Geen pandemie en geen oorlog graag!

GOOD STUFF /// 14


Recepten piek

PIEKFIJN TUINFEEST! Jo en Bram van t Piekuurtje serveren verse, heerlijk huisgemaakte vegan lekkernijen met groenten uit Balen in de hoofdrol: piekfijn eten. We ontfutselden 2 recepten uit hun privékookboek! Ijsthee uit de tuin Benodigdheden - 1 handvol tuinkruiden bv. een mix van sinaasappeltijm, salie, oregano, rozemarijn - 1 rabarberstengel in stukjes gesneden - agavesiroop - sumak - 2 L water Bereiding - Doe de kruiden en rabarber in een pot en giet er 2 liter gekookt water op - Voeg agavesiroop en sumak toe naar smaak - Laat de thee afkoelen Serveertip Vul je glas met ijsblokjes, giet de thee erover en werk af met een paar viooltjes. Deze bloempjes mag je opeten!

GOOD STUFF /// 15 GOOD STUFF /// 15

Ferm gevulde puntpaprika met zeekraalsausje

Bereiding

Benodigdheden - gele en rode puntpaprika’s, zaadlijsten verwijderd en in de lengte in 2 gesneden - gefermenteerde mix van reepjes gele raap, alle kleuren wortel, koolrabi, of seizoensgroenten naar keuze. Kijk op velt.nu voor de droge methode van fermenteren, of gebruik de Rotpot verkrijgbaar bij Supergoods! - 20 g zeekraal - 100 ml olie naar keuze - 1 eetlepel citroensap - peper en zout

- Voor de zeekraalsaus: mix met de staafmixer de zeekraal met de olie, het citroensap en wat peper tot een gladde saus - Kruid de puntpaprika’s naar smaak met peper en zout en gril ze. Snijd in stukken van zo’n 8 cm - Vul de stukjes puntpaprika met de gefermenteerde mix - Besprenkel met de zeekraalolie Tip: Vervang de puntpaprika door poblanopepers als het wat pittiger mag. En/of besprenkel de hapjes met Piextreme hotsauce!

GOOD/// STUFF GOOD STUFF 16 /// 16


Linnen

DUURZAME MATERIALEN

de VOOR- en nAdelen van verschiLLende duuRzame MATERIALEN Tekst: Sigrid Jacobs, foto: Adobestock

Als je af en toe naar de labels van je duurzame kleding kijkt, heb je vast al wel gehoord van biologisch katoen, Tencel, bamboe en de vele andere materialen waaruit je kleding bestaat. Maar hoe worden die materialen eigenlijk gemaakt? Waaruit bestaan ze? En wat zijn de voor- en nadelen ervan voor jezelf en de wereld? In het overzicht hieronder zetten we het voor je op een rij.

BIOLOGISCH KATOEN

TENCEL LYOCELL

Katoen wordt gemaakt van katoenplanten, die na de oogst worden gesponnen tot katoengaren.

Tencel is de merknaam van de vezel lyocell. De stof wordt gemaakt van houtpulp van (meestal) Eucalyptusbomen.

VOORDELEN

VOORDELEN

+ Biologisch katoen kan verbouwd worden zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en gesponnen zonder chemicaliën.

+ Eucalyptusbomen zijn duurzamer dan veel andere bomen of planten: ze hebben minder meststoffen en pesticiden nodig en gebruiken minder water dan bv. katoenplanten.

+ Daardoor is de stof beter voor het milieu én voor de gezondheid van katoenboeren, hun dieren en de textielarbeiders. + Ademend materiaal,dat door de afwezigheid van irriterende stoffen tijdens het productieproces prettig aanvoelt en zacht is voor de huid.

+ De stof wordt voornamelijk in Europa geproduceerd.

ECOVERO

BAMBOE

HENNEP

EcoVero is de duurzame versie van viscose en wordt gemaakt van houtpulp van bomen uit natuurlijk gekweekte, hernieuwbare en FSCen PEFC-gecertificeerde bossen.

Bamboe is een grassoort. Van de harde bamboevezels wordt tijdens het productieproces garen gemaakt.

Hennep wordt net als veel andere stoffen van een plant gemaakt: de hennepplant.

VOORDELEN

VOORDELEN

+ De meeste hennepproductie gebeurt nog in Azië, maar hennepplanten kunnen ook in koudere klimaten groeien. Het is dus prima mogelijk om hennep ook in Europa te verbouwen en produceren.

+ Bamboe is een erg duurzame grondstof: de plant groeit snel, heeft geen meststoffen of pesticiden nodig, kan groeien op een bodem van lage kwaliteit en hoeft niet opnieuw aangeplant te worden nadat het is geoogst (de + De hennepplant heeft wortels schieten gewoon weinig water en land weer omhoog). nodig om te groeien.

+ EcoVero biedt de draagbaarheid van viscose, maar met een minder milieubelastend productieproces. + EcoVero wordt in Europa geproduceerd volgens een closed loop proces: de chemicaliën die worden gebruikt om het hout op te lossen, worden steeds hergebruikt.

+Zachte, hypoallergene stof die aangenaam is om te dragen en bovendien goed water absorbeert en ventileert +Ideaal is dat je kleding uit EcoVero amper (ideaal voor in de hoeft te strijken! Op die zomer!). manier bespaar je ook nog energie uit. NADELEN

- Ook al zijn NADELEN Eucalyptusbomen duurzamer dan andere - Katoen heeft van bomen, toch heeft de alle textielsoorten het productie van Tencel ook grootste waterverbruik. ontbossing tot gevolg. Ook voor de productie van biologisch katoen - Er is een chemisch is veel water nodig, proces nodig om het hout te verwerken tot al zijn de meningen daarover verdeeld. een zachte vezel. Dat proces verbruikt energie - Biologische en zorgt voor water- en katoenteelt heeft een luchtvervuiling. lagere opbrengst per hectare. Er is dus meer land nodig om biologisch katoen te kunnen verbouwen.

NADELEN - Net zoals bij viscose krimpt de stof redelijk snel. Let dus bij het wassen op dat je het kledingstuk zeker niet warmer dan 30° wast of kijk goed naar de wasvoorschriften.

GOOD STUFF /// 17

VOORDELEN

+Bamboe is een luchtzuiverende plant: het produceert 35% meer zuurstof dan een gemiddelde boom van dezelfde omvang.

+ Hennep wordt wel eens een koolstofnegatieve plant genoemd, omdat het meer CO2 opslaat dan het uitstoot.

+ Zachte, ademende stof, die snel vocht opneemt en zelfs van nature anti-bacterieel zou zijn.

NADELEN - Hennep spinnen is een erg energie-intensief proces.

- Een van de grootste voordelen van de plant - Bamboe groeit meestal is ook een groot nadeel: in China. Ook de het is een sterke, stugge productie vindt meestal stof, die op zichzelf in China plaats. niet zo zacht aanvoelt en daardoor vaak - Het productieproces gemengd wordt met van bamboe verloopt andere stoffen. Zo’n niet altijd zo mengstof zorgt ervoor milieuvriendelijk. dat recyclage moeilijker Vaak wordt bamboe ligt. nog op een chemische manier geproduceerd, waarbij het gebruik van chemische stoffen (nog) niet via een closed loop systeem gebeurt. NADELEN

Wist je dat linnen de enige textielvezel is die in Europa is ontstaan? Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. De binnenste vezels van de plant worden bewerkt tot een garen, waar uiteindelijk de stof linnen van wordt geweven. Linnen is één van de oudste materialen die nu nog gebruikt wordt. Het was al populair bij de oude Egyptenaren! VOORDELEN + De vlasplant heeft weinig water en pesticiden nodig. In principe is regenwater genoeg om de plant te laten groeien. + Vlasplanten kunnen groeien in arme grond en hebben weinig landoppervlakte nodig. + Ongeveer 85% van het linnen dat op de markt komt is van Europese oorsprong. Dat spaart dus heel wat transport uit. + Linnen is zero waste: tijdens het productieproces gaat niets verloren. Zo wordt het stro verwerkt in bouwmateriaal en worden de zaden vaak gebruikt als grondstof voor zeep, verzorgingsproducten en voeding. NADELEN - Een kledingstuk van 100% linnen kreukt snel. Daarom mixen merken linnen vaak met andere stoffen. Het is dan aangenamer om te dragen, maar moeilijker om te recycleren.

Gerecycleerd polyester

Biologische wol

Bij gerecycleerd polyester of rPET wordt de bestaande plastic kunststof gesmolten om te spinnen tot een nieuwe polyestervezel.

Dierlijk product, dat na het scheren gereinigd, gekamd en gesponnen wordt tot een draad.

VOORDELEN + Er is geen nieuwe grondstof nodig, waardoor er minder uitstoot plaatsvindt. + De afvalberg wordt kleiner, de oceanen worden schoner. + (Gereycleerd) polyester droogt snel en is waterdicht. Het is dus uitermate geschikt voor sport-, zwem- en regenkleding! NADELEN - rPET is duurzamer dan gewoon PET, maar het productieproces vereist nog steeds veel energie. Over de CO2-uitstoot van rPET tegenover gewoon PET is er trouwens wel wat discussie. - Tijdens het wassen komen er microplastics vrij. Die komen via de afvoer in het oppervlaktewater en uiteindelijk in de zee terecht. Gebruik dus altijd je Guppyfriend waszak als je (gerecyleerd) polyester wast!

VOORDELEN + De wol is afkomstig van dieren die vrij de ruimte krijgen om te bewegen en te grazen. De dieren krijgen geen preventieve antibiotica en worden op een rustige manier geschoren.

Vegan leer Veganistisch alternatief voor leer, dat ofwel uit kunstmatige materialen Eco leer bestaat (al dan niet gerecycleerd plastic), Leer wordt gemaakt van ofwel gemaakt wordt dierenhuiden, die na het van plantaardige looien in verschillende alternatieven (maïsleer, stappen bewerkt worden ananasleer, appelleer, tot het uiteindelijke etc.) product. VOORDELEN

+ De wol wordt niet behandeld met + Bij ecologisch leer schadelijke chemicaliën worden tijdens het of giftige verfstoffen. looien geen schadelijke chemicaliën gebruikt, + Bij de productie maar looizuren van wordt meestal gebruik verschillend planten. gemaakt van een closed Men spreekt daarom loop systeem. ook wel van ‘plantaardig gelooid leer’. + Wol absorbeert geen geur en hoeft daarom NADELEN niet vaak gewassen te worden. Even luchten is - Het is moeilijk te vaak al voldoende! achterhalen in welke omstandigheden de NADELEN dieren leven. - Het is een dierlijk materiaal. Geen optie dus voor veganisten. - Er is veel weidegrond nodig voor het houden van de dieren (kan bijdragen aan ontbossing). - Productie van wol draagt bij aan de hoge uitstoot van broeikasgassen door de boeren en scheten van de schapen (methaan).

- rPET wordt vaak gemengd met andere materialen, waardoor het moeilijk opnieuw te recycleren is. Bovendien - Er is veel water nodig is polyester niet eeuwig om de wol te wassen. herbruikbaar, omdat de kwaliteit van de hergebruikte vezel telkens afneemt.

- Het spinnen van linnen is een arbeidsintensief proces. En productie in Europa is prijziger. Linnen kleding is daarom wat duurder. GOOD STUFF /// 18

- Niet geschikt voor veganisten.

VOORDELEN + Er komt geen dierenleed aan te pas. NADELEN - (Nog) niet altijd dezelfde kwaliteit en comfort als dierlijk leer. - Milieuvriendelijke alternatieven kunnen op dit moment nog niet aan de grote vraag van de kledingindustrie voldoen.

- Voor de productie van vegan leer uit plastic zijn veel chemicaliën - Dierenhuid is niet en grote hoeveelheden altijd een bijproduct van water nodig. Dit soort de vleesindustrie. Er vegan leer is moeilijk te worden jaarlijks zo’n 1 recycleren en vergaat miljard dieren speciaal niet in de natuur. gefokt en gedood voor hun huid. - Het proces van ecologisch leer duurt langer, er is meer water voor nodig en het drogen van het leer vraagt veel energie.


MAIUM: slecht weer bestaat niet Tekst: Annick Grieten, foto: Maium We durven wel eens klagen dat België een regenland is. Hoewel de opwarming van de aarde het aantal in de war stuurt, zagen we de voorbije 40 jaren gemiddeld meer dan 190 neerslagdagen. Meer zelfs, dan in Nederland, waar de oprichters van MAIUM zichzelf tot slecht-weer experts kronen. Geïnspireerd door jaren van natte fietstochten, ontwierpen ze een functionele regenjas: eentje die je gemakkelijk aanpast naar het onvoorspelbare weer en een druk leven. MAIUM maakt kiezen voor een duurzaam vervoersmiddel heel wat makkelijker én stijlvoller. Van stijlvolle jas naar waterdichte poncho

Doordrongen van duurzaamheid

Zowel de Lightweight Parka als de Original Raincoat zijn ideaal voor de zomer. Verkrijgbaar in subtiele aardse kleuren, makkelijk op te vouwen in een rugzak of fietstas en lekker licht om te dragen. Perfect voor een dagje uit of op de fiets.

MAIUM streeft ernaar om een duurzame levensstijl mogelijk maken. En dat trekt het merk door op vele vlakken. Eén van de doelen: bewijzen dat mode en innovatie de planeet niet hoeven te verwoesten. Alles wordt vervaardigd onder eerlijke, veilige en gezonde omstandigheden, met partners die hun normen en waarden delen. Ze blijven steeds zoeken naar duurzame alternatieven voor productietechnieken, stoffen en ruwe materialen.

Word je overvallen door een bui? Dan zijn deze jassen je beste vriend: ze zijn volledig waterdicht, met getapete naden. Een MAIUM regenjas herken je bovendien aan de ritsen aan de zijkant. Door ze te openen, transformeer je de regenjas in een handomdraai tot een poncho. MAIM jassen zijn voor iedereen, voor vrouwen en heren, de modellen zijn allemaal unisex. Dit jaar is er ook een leuke waterdichte multifunctionele fietstas gelanceerd. Die kan je ook nog eens gemakkelijk dragen op je rug of op je schouder.

Een Lightweight Parka bijvoorbeeld, is gemaakt van 77 gerecycleerde PET-flessen. Een Original Raincoat van 66 flessen. Alle packaging is biodegradable, gerecycleerd of herbruikbaar. Zelfs de voering en tape zijn gemaakt van gerecycleerde materialen. Alle stukken zijn vegan. Dit wordt dé nieuwe aanwinst in je garderobe. Wedden dat je uitkijkt naar een spatje regen?

MODE

GOOD STUFF /// 19

GOOD STUFF /// 20


GETEST DOOR TEAM SUPERGOODS: NIEUWKOMERS BIJ RAY BODYCARE

REVIEW

Tekst: Jill Tersago foto’s: Jill Tersago, AdobeStock

TIPS

Tekst: Dorien, Nimue, Kaat, Anne. Foto: Ray

Ken je het Gentse skincare merk Ray al? Ray werd ontwikkeld door Hilde Nys, een apotheker uit het Gentse. “Als we onze huid en ons haar willen reinigen en voeden, waarom gebruiken we dan producten die vol schadelijke ingrediënten zitten?”, was een vraag die Hilde steeds vaker kreeg. Na veel zoeken en ontwikkelen, met veel aandacht voor feedback van klanten, ontstond Ray: gezonde hair & body care met enkel en alleen werkzame ingrediënten, die goed zijn voor zowel je gezondheid, je huid, als de planeet. De producten van Ray worden nog steeds ambachtelijk bereid in de apotheek in Gent. Dit voorjaar zijn er veel nieuwe producten gelanceerd in het Ray gamma, en ons team testte met veel enthousiasme de nieuwe producten. ECO MINI LIP BALM €7

VOETENcRÈME €17 “De lippenbalsem van Ray heeft een heerlijk subtiel en lichtzoetig geurtje. Ik ben fan van de ecovriendelijke en handige kartonnen verpakking. Hij smeert lekker uit en houdt mijn lippen de hele dag lang zacht en gehydrateerd. Een blijvertje!”

Ik ben fan van de voetencrème van Ray omdat hij heerlijk snel intrekt. Geen plakkerige voetjes, maar wel een effectief hydraterend en verzachtend effect. Het parfum is vrij neutraal, maar zo heb ik het graag. Een lifesaver als je een staande job hebt, je je voeten dus best wel wat te verduren krijgen!

Nimue, Supergoods Gent

Olga, Supergoods Gent

Hoera: een nieuw lid bij de uitbreidende Ray familie: het Ray peeling serum!

De nieuwe Ray-zonnecrème slaagt met glans voor mijn test. Het begint al met het handige flesje met doseerpomp. Gedaan met tubes waar je maar niet het laatste beetje uitkrijgt. Daarnaast is het een handig formaat, zodat je hem gemakkelijk overal mee kan nemen.

Dit serum gerbuik je voor het slapengaan, nadat je je huid grondig gereinigd hebt. Na het aanbrengen kan je gerust nog je dagcrème gebruiken. Door de fruitzuren die er in zitten, verdwijnen de dode huidcellen. Zo wordt je teint frisser en wordt de aanmaak van nieuwe huid gestimuleerd.

De crème zelf is geurloos, en aangenaam van textuur. Hij smeert gemakkelijk uit en trekt goed in de huid. In tegenstelling tot veel andere zonnecrèmes op basis van mineralen, laat deze zonnecrème geen witte waas achter op je lichaam. Kortom, een aanrader!

De textuur is iets vloeibaarder, waardoor ik de eerste keer wat te veel gebruikte. Eigenlijk heb je maar een heel klein beetje nodig.

Omdat deze zonnecrème op basis van mineralen is, breng je hem best aan na je dagcrème.

De geur is zoals altijd subtiel maar aangenaam, het smeert heel goed uit en voelt fris op de huid.

PEELING SERUM €34

Dit is een product om langere tijd te gebruiken, maar ik kreeg toch al complimentjes dat ik er uitgeslapen uit zag. Dat kan nooit kwaad als peutermoeder :)

De zonnecrème is oceaanvriendelijk, waardoor je hem ook perfect kan gebruiken als je gaat zwemmen. ZONNEcRÈME €27

RAY raadt aan om de zonnecrème iedere 2 uur aan te brengen, of na het zwemmen Dorien, Supergoods Antwerpen

Kaat, Supergoods Antwerpen GOOD STUFF /// 21

Duurzaam reizen deze zomer Heb jij al vakantieplannen voor deze zomer? Ontbreekt het je aan inspiratie? Blijf je liever eens wat dichter bij huis? Of ben je op zoek naar een alternatief voor een vliegvakantie? Er zijn genoeg toffe manieren om duurzaam te reizen deze zomer. En eens een andere soort vakantie kan je aangenaam verrassen! Nog beter: je hoeft het opzoekwerk niet zelf te doen! Wij geven hier gewoon een lijstje vol tips om uit te kiezen. Treinreizen Misschien hoorde je het al, maar met de trein op vakantie gaan wordt weer populairder. Voordelen genoeg: je kan ontspannen, een boek lezen, een dutje doen, een film kijken, even rondwandelen, een drankje bestellen aan de bar en bijpraten met je reisgezelschap. Bovendien zijn de verbindingen in een groot deel van Europa best goed en doe je er niet per se langer over dan met de auto of het vliegtuig. Vanuit België vertrekken er opnieuw nachttreinen. Zo is er de ÖBB Nightjet die drie keer per week vanuit Brussel vertrekt richting Wenen, Oostenrijk. Vanuit Wenen kan je dan weer verder treinen naar bv. Venetië, Firenze, Rome of Milaan. Daarnaast zijn er nog andere handige treinverbindingen in Europa. Vanuit Brussel sta je met de ICE-trein van Deutsche Bahn op minder dan 10u in hartje Berlijn of Hamburg. Je hoeft een enkele keer over te stappen in Keulen. Hou zeker de promoties op www.b-europe.com in de gaten. Voor wie jonger dan 26 jaar is zijn er zelfs extra voordelige tickets te vinden. En voor wie meerdere Europese landen wil bezoeken deze zomer is de Interrail/Eurail Pass een goed idee. Je kan ook ten rade gaan bij een trein-reisbureau, zoals ‘Ergens Onderweg’ of Treinrondreis.nl WANDEL- OF FIETSVAKANTIE Zin in een actieve vakantie? Ga dan eens wandelen of fietsen. Boek ook meteen je bagagevervoer en overnachtingsplek. In de Oostkantons kan dat bijvoorbeeld via de toerismedienst Ostbelgien.eu. Zuiderhuis organiseert wandel- en fietsreizen elders in Europa. Wat denk je van vier dagen fietsen door de natuurgebieden en bossen van Friesland (Nederland) of het actieve met het Bourgondische combineren in de Moezelstreek in Duitsland?

The Outsider Aalst verhuurt fluistersloepen voor een tochtje op de Dender. Via Urbanescape.be of Paddle & Sup kan je dan weer kayakken op kanaal het Zennegat in Mechelen, of via Pacific Supschool op de Dijke. In Gent kan je op water met Sup Gent of SUP in Gent. DUURZAAM OVERNACHTEN Hoorde je al van Wikkelhouses? Het zijn kleine eco-friendly huisjes gemaakt uit karton, voorzien van basisvoorzieningen. Huur er eentje op een mooie locatie in de natuur en geniet van je offline time. In Nederland is het al een echte hype en vind je er op verscheidene plekken. Misschien is huizenruil iets voor jou? Een manier om budgetvriendelijk op reis te gaan. Neem een kijkje op huizenruil.com en kom in contact met mensen van over de hele wereld. Heb je een huisdier dat liefst op z’n eigen plekje blijft? Dan is Trustedhousesitters een goeie tip. Zo heb je meteen iemand om op je kat of hond te passen. Reisgids 'Romantisch weekendje weg‘, 15 stedentrips dichtbij, TE KOOP BIJ SUPERGOODS Geen tijd of zin om ver te reizen deze zomer? Ik geef je tips voor 15 stedentrips dichtbij huis. Een weekendje shoppen in Antwerpen of Parijs, kunst kijken in Den Haag of Brussel, de kleine, geheime plekjes in Londen of Rotterdam ontdekken? Het kan met deze lieflijk geïllustreerde en praktische reisgids.

We Are Outsiders is een organisatie gespecialiseerd in avontuurlijke hikes, fiets- en kanotochten in België en Duitsland. Je wandelt in groep en kampeert samen rond een gezellig kampvuur, waar ‘s avonds Belgische bands live muziek brengen. Het afgelegen basecamp heeft een buitenkeuken waar de chef elke dag een heerlijk ontbijt, lunch en diner tevoorschijn tovert. We Are Outsiders biedt verschillende programma’s (ook op maat) aan doorheen het hele jaar. OP HET WATER Zomer betekent voor veel mensen: verkoeling zoeken in het zwembad, aan zee, op een meer,... Wat denk je van een supavontuur, een bootje huren of met een motorboot een land doorkruisen? GOOD STUFF /// 22


Kledij voor een paar maanden? Dacht het niet!

MODE

Een topper deze zomer: een sportbeha onder je salopette en verder niets. Ideaal voor de festivals!

Je voelt je tijdens de zwangerschap niet altijd top. Er zijn uitzonderingen, maar de meesten hebben toch het gevoel dat niets nog past. Eén oplossing: gooi jezelf vol coole accessoires! Een toffe sjaal, een nieuw juweel (jij verdient dat, je maakt een mens in jezelf) en het gemakkelijkste paar schoenen dat je kan vinden (tip: velcro!). Sidenote: koop geen verzorgingstas. Ook dat is een aankoop die maar een paar maanden dienstdoet. Investeer in een mooie grote tas die je later gewoon blijft gebruiken. Je baby kent echt het verschil niet en die schattige beertjes kan hij of zij nog niet eens zien.

Tekst: Emma Didier. Foto’s: Ellen van den Bouwhuyzen

Als je een beetje bewust bezig bent met de impact van mode en kledij, dan draag je je items zo vaak mogelijk. Er is echter één periode in ons leven (we richten ons hier even exclusief aan de vrouwen) waarin het blijkbaar heel normaal is een splinternieuwe garderobe te kopen die je maar een paar maanden draagt: de zwangerschap.

Hier kan je moeilijk om heen Om het maximum uit je eigen kleerkast te kunnen halen, is het wel handig een paar zwangerschapsbasics in huis te hebben. Een zwarte legging (lang en/of kort) waar je een lang hemd over kan dragen en thuis in kan chillen met een oversized trui erop. En een tweetal langere tops die je onder zo’n hemd of open jurk kan dragen zijn ook altijd handig. Niet doen: een jumpsuit. Kan erg comfortabel zijn, maar weet je hoe vaak je moet plassen als je zwanger bent? Awel.

Een serieuze waste of resources, als je ’t ons vraagt. En laat ons eerlijk zijn: zijn zwangerschapskleren écht mooi? Meh. Gelukkig zijn er simpele trucs om je de hele zwangerschap comfortabel en mooi te kleden zonder een heleboel speciaal daarvoor ontworpen items aan te kopen. Ga in plaats daarvan voor stuks die je ook na je zwangerschap perfect jaren kan doordragen. Buikske klaar? Lezen maar! DRAAG WAT JE HEBT ‘Dat gaat niet, he, want ik kan er niet meer in!’ Think again. Ga eens met andere ogen door je kleerkast. Goed, je krijgt een hemd misschien niet meer toe, maar je kan het misschien wel open dragen? Idem voor doorknoopjurken, die kunnen perfect als lange jas. En T-shirts en truien worden dan wel te kort, je kan ze nog steeds in een broek of rok met hoge taille kwijt, of onder een salopette. Dan toon je toch gewoon vol trots die buik? De laatste jaren zijn jurken ook best wijd, misschien passen die gewoon wél? Denk dus niet zomaar dat ‘niets nog past’ en probeer eerst alles uit. HOUD DE REK ERIN Stretch en elastiek: na ijs en chocolade de beste vrienden van de zwangere vrouw. Broeken met ritsen en knopen, dat gaat even niet, sorry (al zijn er wel trucjes om je broek voor die eerste maanden een maatje groter te maken met een stukje elastiek, op Pinterest vind je er alles over). Ga op zoek naar rokken en broeken met een hoge taille en met een elastiekboord of heel veel stretch in de stof. Trek die over je buik, stop een van je favoriete shirts erin en hop, supercomfortabel gekleed.

GEDRAGEN DOOR EMMA Ga daarnaast ook op zoek naar broeken met een lint in de taille. Dat kan je dan wijder of strakker aantrekken naargelang je de broek onder of op je buik draagt.

Bovenaan: THINKING MU Bell denim jurk €129,90, ORGANIC BASICS workout bra €69

WIJ WILLEN WIJD!

Links: KCA pants €99,95, top ARMEDANGELS €59,90

Een echte no-brainer en nu helemaal in de mode: wijde jurken. Ook niet-zwangere vrouwen hebben het graag comfortabel, zeker in de zomer. Ga voor wijde jurken in verschillende lengtes, met extra veel ruimte en dus vooral zonder strakke taille. Draag ze in de winter gewoon door met een paar panty’s en een trui (gestolen van je lief, weetwel). Ook ideaal voor wie extra veel kroketten wil eten tijdens de feestdagen!

Onderaan: MAIUM regenjas €135

Steel zoveel je wil

SIZE IT UP!

Krijg je je hemd niet meer toe? Geen probleem toch: de kans dat je lief, man of broer hemden in de kast heeft hangen, is zeer groot. Ga op jacht in zijn kast. Steel een hemd, knoop het in je taille of stop het in een rok of broek met hoge taille. Voilà: aangekleed - en nog eens superhip ook. Hetzelfde geldt voor truien. Die voor mannen zijn meestal minder getailleerd en vallen ruimer. Genoeg plaats voor je buik, dus!

Tijdens de zwangerschap kan een maatje meer echt het verschil maken tussen vrij ademen en stikgevaar. Probeer bij mooie stuks dus gewoon eens een grotere maat. De kans dat je die size up na de zwangerschap nog even aanhoudt, is niet onbestaand. Heb je toch snel terug je oorspronkelijke maat? Broeken en rokken met een rekker in de taille zijn heel gemakkelijk door een naaidienst een maatje kleiner te maken.

FLEXIBELE KLEDIJ IS DE MAX Er is ook kleding die zich aan alle situaties aanpast. Zo vallen salopettes uit zichzelf al redelijk ruim en vaak zijn er knoopjes aan de zijkant die je wat meer buikruimte geven. >>> GOOD STUFF /// 23

Gooi jezelf vol accessoires

MAIUM JASSEN Toptip: ga voor een jas die ook ruimte biedt voor je buik. Je huidige jas open dragen tijdens een stortvlaag is niet zo tof. De jassen van MAIUM hebben ritsen aan de zijkant om makkelijker te kunnen fietsen, en kijk: met die ritsen open past ook je buik er perfect in! GOOD STUFF /// 24


Zeg het met zeep: favorieten van Helemaal Shea

BEAUTY

In De Rijp, in Noord-Holland, vind je de kleinschalige zeepziederij van HelemaalShea. Met veel liefde én met de hand wordt daar vegan zeep, shampoo en natuurlijke huidverzorging geproduceerd. HelemaalShea maakt zepen op basis van natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie en shea boter, zonder sulfaten en siliconen. Testen op dieren is er niet bij en alle producten worden in kleine oplage gemaakt, zo is alles altijd vers. Kortom: deze zeepjes wil je hebben, al is het maar om de vrolijke verpakking van illustrator Marijke Buurlage! Het assortiment is groot, dus wij lichten er onze favorieten uit. Tekst: Annick Grieten Foto’s : Helemaal Shea 1. Coffee Scrub Zeep: altijd een grondig schone huid, €7,95 handzeep / lichaamszeep / in de keuken of badkamer / weg met vieze geurtjes De scrubdeeltjes in deze zeep zijn gemalen koffiebonen. Koffie bevat veel antioxidanten die je huid beschermen tegen vervuiling. De huid wordt niet droog of vet, maar net sterker en strakker. In de badkamer is dit een topper: de scrub verwijdert dode huidcellen, vermindert striae en zelfs cellulitis doordat de bloedcirculatie verbetert. Ook in de keuken is deze zeep onmisbaar! Door de scrub raak je makkelijk verlost van rouwrandjes, modder of vieze geurtjes zoals knoflook of vis. Na het klussen in huis of tuin zijn je handen dus snel weer grondig schoon. Hoe gebruiken? Wrijf de zeep in masserende, ronde bewegingen direct over je huid. Of gebruik een washand, loofah of spons. 2. Shaving Soap His & Hers: must have in je badkamer, €7,95 scheerzeep / in de badkamer / zacht scheren voor iedereen De natuurlijke scheerzeep van HelemaalShea is perfect om je zorgeloos te scheren. De zuiverende bentonietklei maakt je huid zacht en glad, zodat het scheermes er over glijdt. Citroenmelisse hydrolaat verzacht en laat wondjes sneller genezen: ideaal voor kleine sneetjes. De combinatie van etherische olie van cederhout, dennen, eucalyptus, lavendel en rozemarijn geeft de zeep een heerlijke, warme geur. Hoe gebruiken? Deze scheerzeep is er voor iedereen. In aanraking met water schuimt de zeep gemakkelijk op. Scheer je je gezicht? Dan is een scheerkom handig. Op andere plaatsen wrijf je het zeepblok direct over de huid zodat het schuim vrijkomt. 3. Babassu: hypoallergeen & parfumvrij, €8,49 shampoo / lichaamszeep / in de badkamer / vrij van kokosolie Allergisch aan kokosolie? Dan is deze zeep voor jou. Deze hypoallergene zeep bevat babassu-olie, zonnebloemolie, castorolie en cacaoboter. Babassu-olie lijkt erg op kokosolie, ook in werking. Het zit boordevol antioxidanten en gezonde vetten. Zo geef je je huid een boost zonder dat ze vettig aanvoelt. De olie kan zelfs beschadigd haar herstellen en volume toevoegen aan droog, plat haar! Deze zeep is parfumvrij, maar door de cacaoboter heeft ze een subtiele, chocolade-achtige geur. Hoe gebruiken? Dagelijks gebruik, voor alle haar- en huidtypes. Let wel: je haar moet wennen aan het wassen met haarzeep. Misschien ben je niet meteen tevreden, zeker na 2 tot 3 keer wassen kan het haar nog wat vet aanvoelen. Het kan, afhankelijk van hoe vaak je wast, tot een maand duren voordat je haar echt ‘gewend’ is. 4. Oatsilk & Calendula: verzacht droge haren en huid, €7,79 lichaamszeep / in de badkamer / zeg vaarwel tegen ontembare lokken Een van de fijnste, zachte zepen in het assortiment is die met haverzijde en calendula. Deze zeep bevat ook kamille-extract, dat in de zeepmakerij zelf wordt gemaakt. Calendula (of goudsbloem) zuivert, verzorgt en hydrateert. Het geeft stug haar meer veerkracht en verzacht de huid wanneer die geïrriteerd is. Haverzijde bevat veel antioxidanten en verzacht eveneens de huid. In combinatie met het rustgevende kamille-extract is dit een erg zachte zeep. De bar bestaat voor bijna 25% uit shea-boter, wat vochtinbrengend werkt. Hoe gebruiken? Dit is zeep en shampoo in één bar. Je kunt de zeep dus gebruiken voor wassen van het lichaam en voor het haar. Dagelijks te gebruiken, voor wie een drogere huid, normaal tot droog haar of breekbaar haar heeft.

GOOD STUFF /// 25

5. Baby & Kids: speciaal voor de gevoelige babyhuid, €7,79 lichaamszeep / in de badkamer / voor heerlijk rustgevende badjes Deze parfumvrije, erg milde zeep is het kleine zusje van die met haverzijde en calendula. Aan de verzachtende haver en rustgevende kamille werd extra verzorgende shea boter, olijfolie en zoete amandelolie toegevoegd. Speciaal voor de kwetsbare babyhuid. Na een badje ruikt je kind dus geweldig lekker. Natuurlijk kunnen ook volwassenen genieten van deze fijne, zachte zeep! Hoe gebruiken? In theorie kan je deze zeep zowel voor het lichaam gebruiken, als om de haartjes mee te wassen. Omdat het een ambachtelijke zeep is prikt deze wel in de ogen. Daarom raden we aan om contact met de oogjes te vermijden. 6. Nettle & Rosemary: van vet naar vol en stevig, €7,95 shampoo / in de badkamer / voor wie last heeft van roos en/of vet haar Wist je dat brandnetels erg goed zijn voor je haar? Deze shampoo bar op basis van verse thee met brandnetel en hennepzaadolie zorgt voor een sterke, glanzende haardos. Bij regelmatig gebruik krijg je vol en stevig haar. De hennepzaadolie ondersteunt de brandnetel bij haar dat last heeft van roos, omdat het de bloedsomloop in de hoofdhuid verbetert. Etherische olie van rozemarijn en litsea cubeba geven deze shampoo een onweerstaanbare geur. Hoe gebruiken? Dagelijks te gebruiken voor normaal tot vet haar. Maak je haar nat en masseer de zeep over je hoofd. Spoel goed uit. Je kan er ook je lichaam mee wassen. 7. Triple Mint: frisser dan fris, €7,49 handzeep / lichaamszeep / in de badkamer / voor wie gek is op pepermunt Deze opvallende aquablauwe zeep ziet er uit zoals hij ruikt: frisser dan fris. Geschikt voor alle huidtypes, bevat ie etherische oliën van pepermunt, siberische spar, jeneverbes, cederhout en kruizemunt. Ook kaolienklei zit verwerkt in de Triple Mint. Deze klei is een kei in het verzachten van de huid, het absorberen van overtollig talg en het verfijnen van de poriën. Ben jij ook zo dol op de geur van pepermunt? Dan is dit dé zeep voor jou. Hoe gebruiken? Het beste te gebruiken als handzeep. 8. Activated Charcoal & Lemongrass: zeg nee tegen acne €7,49 gezichtsverzorging in vaste vorm / in de badkamer / om onzuivere huid te reinigen Wanneer je last hebt van een onzuivere huid, is deze Activated Charcoal & Lemongrass van HelemaalShea echt de moeite om eens te testen. Niet schrikken, deze zeep is zwart! Dat komt door de actieve kool, wat zeer effectief is om een onzuivere huid te reinigen. Actieve koolpoeder trekt namelijk onzuiverheden aan en reinigt daardoor de huid bijzonder grondig. De etherische olie van citroengras en een vleugje gember zorgen voor een frisse citrusgeur. Hoe gebruiken? Gebruik deze zeep ongeveer 3 keer per week om je gezicht mee te wassen, eventueel samen met een Konjac spons. 9. Solid Face Cream bar: dag- en nachtcrème in een blokje, €19,95 handzeep / lichaamszeep / in de badkamer / geen gedoe met watjes of water Door de warmte van je handen komt er wat product vrij, dat je dan meteen op je gezicht smeert. Cupuaçu boter (een vrucht uit het Amazonegebied met een exotische geur) trekt snel in en maakt je huid elastisch en glad. Het bevat ook vitamine A, C en E. Granaatappel olie vertraagt het verouderingsproces, net als rozenbottelolie, dat ook hydrateert en veel vetzuren bevat. Zo vervagen fijne lijntjes en littekens. Calaminepoeder wordt toegevoegd om een gevoelige, jeukerige huid tegen te gaan. Hoe gebruiken? Wrijf de bar wat heen en weer tussen je handen. Door de warmte komt er wat product vrij. Dit breng je zachtjes aan op je gezicht, met draaiende bewegingen. Let op. Bescherm het blokje tegen smelten: bewaar het in een een blik of bakje - en bij warm weer in de koelkast. 10. Citronella soap: de alleskunner handzeep / lichaamszeep / afwaszeep / schoonmaakzeep / overal Deze frisse zeep met biologische shea boter, biologische kokosolie en etherische olie van citronella is de perfecte hand- en douche zeep. Ook afwassen of schoonmaken kan deze kanjer als de beste. Hoe gebruiken? Gebruik als een ‘normale’ zeep om jezelf te wassen. Ga je schoonmaken? Rasp dan wat zeep. Los per afwas- of schoonmaakbeurt een eetlepel rasp in warm water op. Of drop het volledige zeepblok gewoon even in het water tot je genoeg schuim hebt. Bijkomend kan je een half kopje geraspte zeep combineren met 1 kopje baking soda. GOOD STUFF /// 26


30 stuks in je kleerkast? Da’s meer dan genoeg

Een voorbeeld

WARDROBE

In een tijd waarin de mode sneller verandert dan voetballers van club, zien we steeds meer de roep naar kleerkastrust. Er is meer vraag naar tijdloze basics en kleding die trends overstijgt. De capsule kleerkast (capsule wardrobe) is daar een antwoord op. Slechts een dertigtal items, waar je zonder al te veel nadenken alle kanten mee uit kan. Klinkt heerlijk? Wel, zo begin je eraan. Tekst: Emma Didier, foto’s Ellen van den Bouwhuysen De capsulekleerkast wordt ook de minimal wardrobe genoemd. Toch is er een klein verschil. De capsule kleerkast kan je in principe elk seizoen (zomer en winter dus) licht aanpassen. Die hard minimal wardrobe-fans houden hun zelfde kledij over de seizoenen heen. De basics en niets dan de basics Uit hoeveel stuks je capsulekleerkast bestaat, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het gemiddelde is ongeveer 30. Ben jij gebeten door mode, dan kan het wat meer zijn, maar ook minder is mogelijk. Het belangrijkste is dat al die stuks tijdloos zijn en onderling combineerbaar. Dan kom je al snel bij neutrale kleuren als zwart, wit, grijs, blauw en camel uit. Maar ook dat is geen geschreven regel. Als jij weet met welke kleuren je heel goed staat, kunnen we alleen maar aanmoedigen om meer kleur te dragen.

Mag ik dan alleen nog zwarte T-shirts dragen? Nee, niet als je dat niet tof vindt. De basis van je kleerkast zal wel neutraal zijn, dat combineert nu eenmaal gemakkelijk. Maar je kan gerust een aantal felle items toevoegen, die matchen dan sowieso met je neutrale basisstukken. Zorg alleen dat je kleuren kiest die je veel zal dragen, niet die toevallig in de mode zijn. Bij patronen geldt hetzelfde. Ga voor klassieke patronen als bolletjes, ruitjes of strepen. Hawaiibloemen mogen misschien hip zijn (of niet), ze combineren moeilijk en zijn morgen alweer passé.

Hier geven we een voorbeeld van een capsulekleerkast van 30 stuks. Ga deze nu niet klakkeloos kopiëren. Je kleerkast moet echt een weerspiegeling zijn van jouw stijl. Draag je niet graag korte mouwen, stop die er dan niet in. Draag je zomer en winter jurken, stop er dan meer in dan broeken. Je moet bij elk item ‘ja’ antwoorden op de vraag ‘Zou ik dit élke dag kunnen dragen?’. 3 T-shirts (twee effen, één met patroon)

2 jurken van verschillende lengtes

2 tanktops (effen of 1 met patroon)

2 paar jeans (twee verschillende kleuren en/of modellen)

3 hemdjes en/of blouses (liefst in verschillende stoffen en kleuren)

1 broek in een andere stof (een chino bijvoorbeeld)

3 truien of cardigans (zeker eentje die je open kan dragen) 3 ‘geklede’ broeken of lange/korte rokken

2 jasjes (een jeansjas en een blazer bijvoorbeeld) 1 lange jas (een trenchcoat werkt altijd)

1 jumpsuit (of lange jurk, of salopette)

3 paar schoenen (eentje sportief, eentje plat en gekleed, eentje met hakken)

2 shorts (1 jeans en 1 gekleed)

2 handtassen (verschillende groottes)

Waarom zou ik het met minder doen? Er zijn heel goede redenen om je aantal kledingstukken te beperken. Ten eerste is het een ongelofelijk sterk signaal tegen fast fashion. Het is het compleet tegenovergestelde. Je gaat voor tijdloze, kwalitatieve stuks die trends overstijgen. Daarnaast brengt het enorm veel rust in je hoofd: niet meer piekeren hoe je die broek met die wilde print combineert, en dus heb je veel meer tijd ‘s morgens. Het spreekt voor zich dat je, eens je kleerkast gevuld is, ook veel minder geld uitgeeft aan (impuls)aankopen. En tenslotte: je bent gewoon zeker dat je er al-tijd goed uitziet. Een minimal capsulehandleiding Zo’n capsulekleerkast heb je niet van vandaag op morgen. De eerste stap is extreem kritisch door je eigen kleerkast gaan. Welke items draag je écht vaak? Waarschijnlijk zijn dat basics. Een neutrale jurk, je favoriete jeans, een trui die overal op past… Houd die als vertrekpunt. Kledij die je nooit of veel te weinig draagt, die niet meer past of versleten is, die gooi of geef je weg of verkoop je.

HNST jeans €139 en tee €59,95

Ga daarna nadenken hoe je leeft. Wat voor outfits draag je meestal? Werk je ergens waar je veel moet bewegen, of moet je strak in het pak staan? Heb je kleine kinderen, neem je vaak de fiets… Al die zaken bepalen mee de keuze van je ideale kledingstukken. En het verklaart meteen ook waarom je bepaalde dingen nooit draagt.

EMBASSY jas €370, KCA broek €109,95 ORGANIC BASICS top €40

ARMEDANGELS jurk €129,95

SKFK top €79, jumper €119,90

Vervolgens ga je kijken welke stuks ontbreken. Denk hierbij goed na over je voorkeuren. Ben je eerder een broekentype, stop dan geen drie jurken in je capsule omdat het internet zegt dat dat moet. Houd rekening met je favoriete modellen, stoffen en patronen. Elk stuk dat je toevoegt moet 100% bij jou passen, op verschillende momenten draagbaar en van oerdegelijke kwaliteit zijn. Oh ja, een aantal zaken hoef je niet mee te tellen in je kleerkast: ondergoed, slaapkledij, panty’s, kousen, badmode en juwelen. Ook sportkledij en eventuele echte werkoutfits (als je een uniform aan moet bijvoorbeeld) tellen niet mee. En ook een praktische regenjas en een dikke winterjas mag je apart houden.

ARMEDANGELS jumpsuit €149,95

GOOD STUFF /// 27

ARMEDANGELS top €39,95

GOOD STUFF /// 28


Interview met founder en ontwerpster Vanessa Beniers Vanessa maakte speciaal voor ons even tijd in haar drukke agenda voor een kort interview. Zo kunnen ook onze klanten haar wat beter leren kennen. Hoe zou je jezelf in het kort omschrijven? Intuïtief, ik ga heel erg op mijn intuïtie af. In contact met mensen, maar ook tijdens het creëren van mijn collecties, bij het kiezen van stoffen en kleuren. Ik ben ook wel een beetje impulsief en ik hou van een open ingesteldheid. Ik ben ervan overtuigd dat datgene je met je hart doet, daar haal je het meeste uit. Hoe zou je FAM the label in 1 zin omschrijven? “Express your inner duality” is ons motto. Elke vrouw heeft een dualiteit in zich, en dat hebben mijn kledingstukken ook. Mijn kledij kan op een stoere manier gedragen worden, maar ook ‘zacht’ gemaakt worden. Zo vaak zoeken vrouwen bv iets voor een trouwfeest, maar willen ze het nadien ook nog kunnen dragen in het dagelijkse leven. Dat is zeer contradictorisch en vaak moeilijk. Ik probeer ervoor te zorgen dat dat met onze stuks wél kan, want ook dat is duurzaamheid. Waar ben je het meest trots op, dat je met FAM the label tot hier toe hebt bereikt? Op het duurzame aspect dat we met FAM realiseren en het feit dat alles in een klein familiebedrijfje wordt geproduceerd in Portugal met heel veel liefde. Daarnaast toch ook wel dat we verkocht worden in 30 winkels in België, 3 in Nederland en 3 in Zwitserland.

NIEUW: Supergoods verwelkomt Fam the LABEL

Tekst: Dorien Van Oevelen, foto’s: Fam The Label

Jawel, je leest het goed. Binnenkort kan je een nieuw merk in onze winkels vinden. Wij verwelkomen namelijk met veel plezier het Belgische ‘Fam the Label’ in ons gamma in augustus. Het fashionlabel werd door Vanessa opgericht, in samenwerking met de Portugese Clarisse, vanuit hun gezamenlijke liefde voor mode en duurzaamheid. Hoe zet het label zich in op duurzaamheid?

2. Productie

100% duurzaamheid is jammer genoeg de dag van vandaag niet haalbaar. Dat merken wij als winkel, en ook FAM beseft dit ook maar al te goed. Dus is ook bij FAM steeds het doel om steeds te streven naar ‘zo duurzaam mogelijk’.

Dat de kledingproductie een enorme impact heeft op ons klimaat en milieu, moeten we jullie ondertussen niet meer vertellen. Daarom koos FAM ervoor om de productie van hun kledij uitsluitend binnen Europa te organiseren. Vanessa en Clarisse werken hiervoor nauw samen met Ilda en Manuel, 2 belangrijke leden van hun FAMily. Zij produceren de FAM-kledij in Portugal, met een veel liefde, zorg en oog voor perfectie.

1. Tijdloze en veelzijdige ontwerpen Iedere 6 weken een nieuwe collectie en nieuwe designs om de trends maar te volgen, daar doet FAM gelukkig niet aan mee. Ze kiezen voor 2 collecties per jaar. En het leuke aan deze collecties is, dat ze steeds proberen om hun stuks draagbaar te maken over verschillende seizoenen heen. Veel van hun stuks zijn geschikt voor ieder seizoen. Zo heb je veel minder stuks nodig in je kleerkast natuurlijk. Ook uitzonderlijk geschikt voor een land als België, waar we in 1 week soms de 4 verschillende seizoenen kunnen beleven. Daarnaast probeert de ontwerpster ook steeds haar ontwerpen veelzijdig te maken. Of zoals ze het zelf beschrijft: Via de dualiteit van hun stuks, de dualiteit van iedere vrouw belichamen. Denk maar aan t-shirts met een verschillende voor- en achterkant, die in beide richtingen gedragen kunnen worden. Of een kimono die ook als jurk gedragen kan worden.

Waar haal je je inspiratie voor de designs? Ik haal mijn inspiratie zowat overal, maar vooral van de vrouw in de straat. Verschillende nationaliteiten intrigeren mij, dus ik bevind mij graag in de stad als ik ontwerp. Ik zet mij dan op een terrasje of koffiebar met een klein schetsboekje. Nadien breng ik die schetsen dan samen tot een geheel. Ik hou daarbij ook van het principe ‘less is more’, als een stuk al een print heeft, zal ik het ontwerp voor de rest eerder eenvoudiger houden. Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om origineel te zijn, want er is al zoveel. Ik volg daarom vooral mijn gevoel. Wat is jouw ultieme tip voor kleding-onderhoud? Wel ik heb er eigenlijk twee. Als eerste en belangrijkste: was uw kleding aub niet!

Als je een mooie open sterrenhemel hebt ‘s nachts en er wordt een mooie dag voorspeld de volgende dag, gaat er veel dauw vallen in de nacht. Hang dan gewoon je kledij buiten om het te verfrissen. Voor de geurtjes vul je simpelweg een plantenspray met een scheutje wodka en water en verstuif dat erop. Als 2e tip: als je toch echt vlekken hebt, doe dan eerst aan ‘spot-on’ reinigen. Ik doe dit met Dreft (of ander afwasmiddel) en was hier enkel de vlek zelf. Kledij, en zeker kledij gemaakt uit duurzame, natuurlijk materialen, is niet gemaakt om veel en continue te wassen. De kwaliteit zal hierdoor sneller achteruit gaan. Hoe ziet jouw ideale zomerdag er uit? Opstaan met koffie én thee, ik kan nooit kiezen want ik hou van lekkere thee en van lekkere koffie. Dus drink ik beide ‘s ochtends. Daarnaast is mijn ideale dag slow: genieten van het zonnetje, alles op het gemak en zonder plan. Zo zijn we graag creatief bezig, maar dat kan enkel als je tijd hebt. Dus daar draait zo’n dag voor mij rond: tijd hebben. Welke FAM-stuks gaan als eerste in je koffer als je op reis gaat en waarom? Dat zal eerst en vooral een jumpsuit zijn. FAM staat bekend voor de jumpsuits, die zitten standaard in iedere collectie. Ze zijn lekker gemakkelijk en verlengen je optisch. En ik draag ze gewoon supergraag. Daarnaast kies ik nog voor een jurk met ¾-mouwen. Omdat deze je optisch versmallen en je taille accentueert, maar ook vooral omdat je die bij eender welk weer kan dragen. De productie van FAM ligt grotendeels in Portugal, wat is daar jouw favoriete plekje? Guimarães, de alleroudste stad van portugal. Dat is gewoonweg fenomenaal, een prachtige stad. Als Clarisse en ik onze stoffen gaan kiezen, logeren we daar meestal. En als we langs gaan bij de productie, mogen we altijd logeren bij Ilda en Manuel, ook fantastisch natuurlijk. Dankjewel voor dit fijne interview! Wij kunnen alvast niet wachten tot jouw stuks in onze winkels liggen. Wil je zelf nog iets kwijt? Ik hoop vooral dat de klanten van Supergoods de waarde van onze kledij zullen appreciëren. En dat ze gaan stralen in onze kleren.

Wij bekeken alvast eens uitgebreid de FAM-collectie en kozen er onze 3 favorieten uit.

Bij deze top voegde FAM een lintje aan de zijkanten toe, dat je zowel naar voor, als naar achter toe kan binden. Gecombineerd met de broek in matchende print, kan je het ook als jumpsuit dragen.

3. Stoffen en prints FAM kiest steeds voor duurzame stoffen, zoals we dit gewoon zijn van al onze merken bij Supergoods. Zo maken ze onder andere gebruik van Tencel,gerecycleerd bamboo en gerecycleerd katoen. Het team van FAM stopt veel tijd in het kiezen van stoffen die duurzaam zijn, maar tegelijk ook degelijk en esthetisch aantrekkelijk. Niet altijd een gemakkelijk opdracht. De prints van hun stuks worden in België ontworpen en geprint in Europa. Hierbij wordt steeds gebruik gemaakt van inkt die minder schadelijk is. Het waterverbruik tijdens het bewerken van de stoffen wordt zoveel mogelijk beperkt.

GOOD STUFF /// 29

Een knap staaltje veelzijdigheid. Je kan het kleed dragen met ofwel de blauwe kant vooraan, ofwel met de oranje kant. Daarnaast zorgen de lintjes aan de zijkanten ook hier er weer voor dat je in een oogopslag van look kan veranderen. Wij kunnen niet anders dan fan zijn!

Deze broek is gemaakt van ‘deadstock’. Dit betekent dat het gemaakt van stoffen die niet meer gebruikt werden, bv: restjes, overstock, fout geproduceerde stuks… GOOD STUFF /// 30


Nimue in Supergoods Gent

“ Een duidelijke chapeau voor onze teams!" COLLECTIE EN CONCEPT Zoals gezegd is het productgamma bij Supergoods behoorlijk uitgebreid. Bij Supergoods kan je minstens 50 eco + faire merken vinden, van bekende grote modemerken tot kleine merken met één of maar enkele producten. Wat duidelijk wordt bij de antwoorden was dat heren iets minder tevreden waren met de collectie, in alle winkels en ook online. Het is niet helemaal een verrassing dat heren niet altijd kunnen vinden wat ze zoeken bij Supergoods. We horen ook in de winkels af en toe wat er ontbreekt. Het is ook soms moeilijk de juiste merken voor heren te vinden, zo dat er voldoende variatie is in verschillende stijlen, kleuren en pasvormen. Sowieso is dit een belangrijk werkpunt voor de toekomst bij Supergoods. Andere werkpunten volgens de klanten waren feestkleding en sportkleding. Het was duidelijk dat er nog meer variatie mag zijn in de stijlen van kleding. Duurzaamheid centraal Het is altijd fijn als het plaatje klopt: Supergoods klanten vinden duurzaamheid belangrijk, konden we concluderen op basis van de data. Van de verschillende aspecten van duurzaamheid was de belangrijkste dat de producten zijn gemaakt in goede werkomstandigheden. Daarnaast appreciëren de deelnemers dat producten circulair en van hoge kwaliteit zijn.

Klanten shoppen graag bij SupergooDS

Tekst: Anne Hildén, foto: Ellen van den Bouwhuysen

Zoals je misschien al weet, wordt Supergoods dit jaar 10 jaar. Bij Supergoods hebben wel elke feedback altijd serieus genomen - zo vragen we ook na aankoop naar je mening. Maar een echte grootschalige klantenbevraging, dat hadden we nog niet gedaan. Maar toen was er plots Wendy, studente marketing en communicatie aan de Thomas More hogeschool. Zij zette eindwerkgewijs haar schouders onder de Grote Supergoods Klantenbevraging, om te weten te komen hoe klanten het winkelen bij Supergoods ervaren, in de winkels en ook online. Een algemene tevredenheid was er duidelijk wel, maar op basis van de antwoorden kan je ook enkele werkpunten aankaarten. Leuk, want we maken de klanten graag nog blijer, uiteraard.

Verder stelden wij vast dat onze webshopklanten geen interesse hebben in ultrasnelle leveringen: Verrassend, maar misschien ook weer niet zò verrassend! Zaken als ‘same day delivery’, waar andere winkels veel lawaai rond maken, kunnen onze klanten blijkbaar gestolen worden. Het gaat er hen om, duurzaam aan te kopen, op een zo duurzaam mogelijke manier. Zoals dat je via de Supergoods webshop je spullen geleverd krijgt in herbruikbare verpakkingen van RePack, bijvoorbeeld. De meeste deelnemers shoppen ook niet heel vaak. Ze komen doorgaans enkele keren per jaar bij Supergoods. Ze komen meestal met de fiets of te voet naar de winkel, wat ook past bij het profiel van een groene shopper. Bij Supergoods vonden ze dan ook als grootste meerwaarde dat juist alle producten duurzaam zijn in de winkel. Dat kan je ook duidelijk zien in hun antwoorden op de vraag in welke andere winkels ze verder graag winkelen of wat hun andere favoriete winkels zijn: Juttu, Mieke, Just Hazel, Harvest Club, enz. De favoriete merken zijn duidelijk

FIJN WINKELEN BIJ SUPERGOODS Superleuk om te weten is het, dat meeste klanten tevreden of heel tevreden zijn met de ervaring bij Supergoods. Vooral de vriendelijkheid en daarna de behulpzaamheid van het team was hoog. Er was bijna niemand die de klantenservice slecht vond. Oef! Al is kritische feedback zeker ook welkom. We zien ook dat de deelnemers de productkennis links en rechts iets minder goed vonden: een goed signaal om elk personeelslid en zeker ook de jobstudenten nog wat meer training te geven over het brede gamma van producten.

In een multibrand store zoals Supergoods zijn nu eenmaal heel wat producten, en het is een grote uitdaging even goede informatie te geven als in een merkwinkel van één merk. Niet evident, en dat zien we ook in de resultaten. Anderzijds appreciëren de klanten juist wel zo’n brede collectie, voor hem en haar, van mode tot cosmetica. Sowieso is de tevredenheid in de klantenservice in het algemeen en vooral in de vriendelijkheid in het bijzonder een duidelijke chapeau voor onze teams! >>>

GOOD STUFF /// 30

Niet specifiek verrassend is verder dat de twee merken die het meeste plaats innemen in de winkels ook duidelijk de favoriete merken van de klanten zijn: ARMEDANGELS en VEJA. Thinking Mu is de derde, en People Tree, Kings of Indigo en Organic Basics delen de vierde positie. Bij de heren is de lijst net ietsje anders. Daar komt Knowledge Cotton Apparel na ARMEDANGELS en voor Veja.

Sinds kort heeft Knowledge Cotton Apparel trouwens ook een vrouwencollectie, maar het is nog te vroeg om echt een favoriet te zijn bij vele klanten. We vroegen ook welk budget de klanten zouden spenderen aan bepaalde kledingstukken. Bij de meeste types kledingstukken stemden de budgetten mooi overeen met het reële prijsniveau van dat soort items in onze winkels. Bij jeans, truien en jurken zijn er dan ook altijd opties binnen het meest gekozen budget bij de meest populaire merken, en bij Veja sneakers kloppen de budgetten ook vrij goed. Hopelijk zit daar voor de toekomst geen addertje onder het gras. Veel merken kampen met hogere kosten momenteel. We verwachten dan ook dat er nog wat prijsverhogingen aan zitten te komen bij Supergoods, net als van heel wat andere al dan niet dagelijkse producten in andere winkels. We moeten de prijsniveaus goed bewaken, opdat ze betaalbaar blijven, maar uiteraard ook goede werkomstandigheden blijven garanderen, én kwaliteit én milieuvriendelijkheid. De waarde van de ouderwetse marketing verrast Een andere vraag peilde naar hoe de klanten Supergoods gevonden hebben. Het was nogal verrassend hoe onbelangrijk bijvoorbeeld social media was om de klanten naar Supergoods te brengen. Ook mond aan mond reclame was minder belangrijk dan je vaak zou denken. Bijna de helft van de respondenten had namelijk de winkel ontdekt door er eenvoudigweg langs te wandelen of te rijden. Social media op de schop dan maar? Het is nogal verrassend hoe veel tijd winkeliers tegenwoordig spenderen online en op social media, terwijl de meeste klanten de winkel vinden op basis van locatie en vitrine. Nee, da’s geen rocket science, maar toch zou je denken dat online marketing toch soms overschat wordt op basis van de antwoorden van onze klanten. Op basis van de data kan je zien dat er nog mogelijkheden zijn om de ouderwetse marketing te verbeteren. De vitrine behaalde een aantrekkelijkheidsscore van 3,5 van 5. Dat kan dus beter. Circulair, ja graag - maar hoe? Er wordt veel gesproken over circulaire productmodellen en bij Supergoods zijn we ook actief bezig te onderzoeken welke volgende stappen we kunnen nemen voor een meer circulaire manier van werken. We vroegen onze klanten bijvoorbeeld of ze interesse hadden in het leasen of huren van kleding, of een manier om hun oude kleding te verkopen bij Supergoods. Huren of leasen was bij de deelnemers iets minder populair onbekend is onbemind? Heel wat klanten dachten dat het wel interessant zou zijn om ongebruikte kleding te verkopen bij of via Supergoods. KLANTENKAART, toch oké Vorig jaar lanceerden we een klantenkaart, de Good Vibes Club, waarbij je je punten kan gebruiken voor een kortingbon of een goed doel. De klantenkaart is volledig elektronisch en gelinkt aan het kassasysteem in de winkels en online. De deelnemers vonden de klantenkaart zeker een meerwaarde. De klanten zeggen iets vaker te kiezen voor een kortingbon, maar de optie voor donaties blijft ook belangrijk en interessant naast de kortingen. Tof om te weten, want niet iedereen is zomaar enthousiast over klantenkaarten. Al is een digitale klantenkaart natuurlijk wel handig, en zeker wanneer je automatisch verwittigd wordt wanneer je genoeg punten verzameld hebt voor een korting of een donatie. Makkelijker kan niet!

GOOD STUFF /// 32


Embassy of Bricks and Logs jas €270, Papu sweater €119

Veja Campo nubuck natural €130

Thinking Mu rok €99,90, Trash top €54,90

ARMEDANGELS jas €89,90, Munoman sweater €94,95 zonnebril €94,90, Kings of Indigo jeans €139,90 HNST tees €59, HNST jeans €135 Jeroen en €139 Lily

People Tree shorts €116, Thinking Mu bluse €79,90

DUURZAME ZOMERMODE IN EEN LOFT Tekst: Anne Hildén, foto: Ellen van den Bouwhuysen Afgelopen lente deden we onze eigen eco + faire fotoshoot, samen met onze vaste supermodellen Jeroen en Lily. Dit keer gebruikten we een mooie loft in het centrum van Antwerpen, met zicht op de prachtige Schelde, die trouwens flink tekeer ging omdat er stormwind was. Die locatie was ook nog eens onze winkel in de Kloosterstraat, wat wel heel erg handig was. In de loft was het niet moeilijk voor fotograaf Ellen om mooie plekjes en hoekjes te vinden: de eenvoudige, statige sfeer met heel erg veel licht was heel erg inspirerend en deed de shoot vanzelf gaan. Deze prachtige plek op een bovenverdieping, met dakterras, kan je boeken voor jezelf en je vrienden via AirBnB. De make-up van de fotoshoot werd gedaan door Kim van Hoof. Supergoods duizendpoten Kaat, Jo en Lotte deden de styling.

GOOD STUFF /// 33

Veja’s €155 GOOD STUFF /// 34


KOM SHOPPEN BIJ SUPERGOODS! SUPERGOODS MECHELEN /// Onze-Lieve-Vrouwestraat 116 /// Open ma-za 10-18u Supergoods Mechelen verkoopt al fair fashion sinds 2012. De duurzame modewinkel in Mechelen vind je aan de Vijfhoek, aan het begin van de Onze-Lieve-Vrouwestraat - op een boogscheut van het station.

SUPERGOODS GENT /// Brabantdam 63 /// Open ma 11-18u, di-za 10-18u Sinds 2016 is er ook een Supergoods winkel in Gent, op de Brabantdam. In 2020 verhuisde Supergoods Gent naar een andere, ruimere locatie in dezelfde straat voor nog meer fair fashion plezier.

SUPERGOODS ANTWERPEN /// Kloosterstraat 38 /// Open di-za 10-18u, zo 13-18u De Supergoods winkel in Antwerpen is sinds 2019 een vaste waarde in de vermaarde Kloosterstraat. Je kan er trouwens ook gewoon elke zondag terecht, tussen 13u en 18u.

SUPERGOODS WEBSHOP /// Supergoods.be /// gratis levering vAnaf 99 EURO We sturen je je pakket in een herbruikbare RePack-verpakking. Wat moet je doen om de verpakking te retourneren? Drop hem in de dichtstbijzijnde postbus en je krijgt extra punten op je klantenkaart!

supergoods.be @supergoodsstore info@supergoods.be

Verantwoordelijke uitgever: Tonny Van Bavel Supergoods BVBA Onze-Lieve-Vrouwestraat 116 B-2800 MECHELEN BE0846381121

S U P E R g o o d s eco + fair fashion


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.