Good Stuff Magazine vol 6

Page 1

GOOD STUFF Supergoods magazine vol. 6

Hals-over-bos verliefd Op de poëtische knitwear van Wolvis Pagina’s 3-6 >>>

De grote cadeaugids Voor de faire Kerstman Pagina’s 9-16 >>>

voor een eco + faire winter Komrads /// zwijgen is geen optie /// wintermode /// miokoo corona in mode /// oud & nieuw /// Cîme hand & body scrub


Good vibes club GOOD VIBES CLUB: jouw online klantenkaart! Wist je dat je sinds deze lente met je aankopen punten spaart via je Supergoods klantenkaart, of zeg maar de Good Vibes Club? Zo’n online klantenkaart heb je bij ons automatisch wanneer we je mailadres gebruiken om je een kasticket door te mailen. En de punten staan er dus sowieso op! Je kan ze gebruiken voor interessante kortingen of donaties aan enkele welgekozen goede doelen, namelijk River Cleanup, The Cup of World Bicycle Relief - aan wie je doneert, dat kies je zelf! Maar met de feestdagen voor de deur wilden we je daar toch nog eens graag aan herinneren! Al wat je moet doen, is met je mailadres inloggen op de Supergoods website. Heb je nog geen login? Dan maak je er gewoon een aan met het mailadres dat je bij Supergoods gebruikt (of wil gaan gebruiken) en ook dan kan je je gespaarde punten zien én gebruiken op de Rewards pagina.

TRENDS

voorwoord anne Jawel, je hebt weer nieuw Good Stuff magazine in handen! Na een pauze door al de lockdowns vorige lente en herfst is het eindelijk gelukt een nieuwe editie in elkaar te boksen. We willen met Supergoods een verschil maken en dat verschil zit hem met name in het hoe en wat van wat jij bij ons kan vinden. Daarover willen we graag blijven vertellen aan iedereen die mee wil helpen dat broodnodige verschil te maken. Bijzonder interessant en inspirerend zijn alvast de verhalen achter de duurzame Belgische merken Wolvis, Ray skincare en Komrads - allemaal nieuw bij Supergoods. En zo krijgen lokale merken die fair en milieuvriendelijk te werk gaan ook meer en meer een plaats in onze winkels. Het is fijn te zien dat er lokaal veel beweegt en dat we op die manier ook geregeld nieuwe producten kunnen introduceren. Dat is trouwens ook wanneer het om cadeautjes gaat altijd een belangrijk punt.

iedereen zijn rol, van merken tot consumenten. Merken moeten veel meer slow fashion principes gaan gebruiken en verantwoordelijkheid nemen voor de producten na gebruik. Consumenten zouden zich meer moeten richten op minder maar beter te kopen, spullen te repareren en correct te recycleren. Wetgevend is er zeker ook heel wat werk, al begrijpen we dat er wel een en ander in de pijplijn zit voor de modesector.

Circulaire modellen staan in elk geval ook hoog op onze prioriteitenlijst. Je weet wellicht dat je je oude jeans en nylonkousen kan recycleren bij Supergoods. In onze collecties vind je steeds meer circulaire kleding. Dit jaar lanceerden we een project om kapotte of defecte kleren te hergebruiken voor zakdoekjes van Rosalyn, een Antwerps initiatief. Een topidee waarmee we minder afval veroorzaken en een leuk merk op een duurzame manier materialen kan vinden. Daarnaast bestuderen we momenteel samen met de stad Mechelen ook De pandemie maakt de verschillen tussen ons en de hoe we kleding in een lokaal verhuurmodel kunnen stoppen. producerende landen met andere woorden nog groter. Nog nooit is het zo belangrijk geweest om te kiezen voor Dankjewel vooral aan alle vrijwillige schrijvers voor de hulp faire aankopen, en op die manier eerlijke lonen en veilige met de interessante en leuke artikels! Wil je ook helpen werkplaatsen te ondersteunen. En dat terwijl het ook nog volgende keer, stuur een mailtje naar info@supergoods.be. nooit zo prangend was om klimaatbewuster te gaan leven. Geniet van het magazine en Fijne Feestdagen! In de modesector ligt er op dat vlak nog heel wat werk op de plank. Er moet dringend op grote schaal werk worden gemaakt van een meer circulair modemodel. Hierin heeft Lees ook zeker het artikel over de invloed van de coronacrisis op de mode-industrie. Wist je dat werknemers in de textielindustrie soms geen loon ontvingen voor al uitgevoerd werk? Bij tijdelijke sluitingen van fabrieken belandden ze meestal ook in een situatie zonder werkloosheidsuitkering. En wanneer er wel gewerkt wordt, is dat dan weer vaak zonder beschikbare vaccinaties en zonder bescherming.

Anne

GOOD STUFF /// 1

Colorblocking

Turtlenecks

Corduroy

Iets wat tegenwoordig heel populair is en wat je outfit vaak wat meer pit geeft, is colorblocking. Daarbij kies je voor een combinatie van enkele sterke kleuren waar je normaal gesproken niet meteen voor zou gaan, in combinatie.

Terug van (eigenlijk nooit) weggeweest: de turtleneck! Je kan shirts of truien met een rolkraag voor elke gelegenheid dragen, of het nu casual is of eerder chique. Combineer met een leuke broek en je hebt de perfecte outfit samengesteld.

Corduroy is een heerlijk stofje dat enorm aan populariteit wint de laatste tijd, of hoe we het hier vaak zeggen: een floeren kledingstuk.

ARMEDANGELS Glaan jumper €69,90

Thinking Mu Bell dress €119,90

Paars en rood, blauw en groen, het kan allemaal! Probeer zeker zelf eens wat uit met de stuks die in je kledingkast hangen. Meer outfit tips? Bekijk ons autumn winter lookbook op onze website! SKFK Izki T-shirt €75.95 LANIUS Corduroy skirt €149.90

De jurk op deze foto is er eentje van Thinking Mu in een warme bruine tint. In datzelfde stofje hebben we ook een Het kraagje op zich geeft ook nog eens broek en een overall beschikaar. meer warmte tijdens een frisse dag. De corduroy items zien er niet alleen Win-win! goed uit, ze zijn ook nog eens lekker Deze turtleneck van ARMEDANGELS warm en zitten heel erg comfy! Check hebben we ook beschikbaar in de kleur zeker onze website of kom eens langs in de winkel en ontdek onze floeren kledij! ‘aubergine’.

GOOD STUFF /// 2


hals-over-bos verliefd

op de poëtische knitwear van Wolvis

buitenlandse ontwerpers komen naar hen in plaats van omgekeerd, omdat de kennis hier zo groot is.” Lokaal ontwerpen én produceren zit inderdaad weer in de lift. Kijken meer nieuwe Belgische ontwerpers eerst in eigen land of productie mogelijk is? “Dat verandert inderdaad wel. Maar er is wel een groot verschil tussen een Belgisch merk en echt ‘made in Belgium’. Sommige ‘Belgian brands’ doen het ontwerp wel in België, maar alle productie verloopt bijvoorbeeld in Portugal. Er bestaat jammer genoeg geen label voor dingen die echt volledig in België gemaakt zijn.”

werkte ik als architect en volgde ik een avondopleiding mode in Sint-Niklaas. In het derde jaar kreeg ik een handbreimachine en begon ik te breien voor school. De combinatie mode en architectuur werd te zwaar, dus in het derde jaar stopte ik met de opleiding. Maar ik ben wel sjaals blijven breien. En je kent het: je doet een verkoop voor vrienden, of je geeft eens een sjaal weg. Op een bepaald moment vroeg een winkeltje in Gent of ze mijn sjaals mochten verkopen en maakte ik zelf wat reclame via Facebook. Toen de sjaals echt begonnen aan te slaan, moest ik de knoop doorhakken. Ofwel stoppen omdat het te veel werd, ofwel een producent zoeken die het breien kon overnemen. Zo ben ik in Waregem terechtgekomen.”

Voor Wolvis is er geen sprake van een verhuis naar het buitenland. Ergens speelt zelf de droom van een eigen breifabriekje. “Het is een verre droom hoor. Maar Lotte van Huyck (die bridal knitwear ontwerpt in Gent, red.) en ik hebben wel bekeken of we zelf een industriële breimachine kunnen aankopen. De machine en de nodige software zijn op zich al een enorme investering, maar de grote kost is de persoon die de machine kan bedienen. Dat is plots wel iets totaal anders dan wat we nu doen, het is een heel nieuwe job. Plots heb je een breifabriek.” Duurzaam tot in de details Een Wolvis is het ultieme voorbeeld van korte keten: het ontwerp, de productie en de verkoop liggen allemaal op een boogscheut van elkaar. En zo lang je hem niet op 90 graden wast, gaat je unieke stuk ook eeuwig mee. Wolvis gaat echter nog een stapje verder om te zorgen dat het een duurzame aankoop is.

interview Je herkent ze meteen, de Wolvissen die rondzwemmen in het straatbeeld. De poëtische sjaals van Griet Depoorter worden helemaal lokaal ontworpen (in Gent), gemaakt (in Waregem) én verkocht (in je Supergoods winkel, bijvoorbeeld). Achter elke sjaal zit een verhaal. Hoe klinkt dat verhaal en waarom past het zo goed bij Supergoods? Tijd voor een interview! Tekst: Emma Didier, foto’s: WOLVIS Schaapje, schaapje, heb je witte wol? Wie een Wolvis rond zijn hals drapeert, voelt het meteen: zo zacht! Dat kan alleen met de beste wol, maar waar komt die precies vandaan? “Ons garen wordt gesponnen in Italië. Doordat wij maar in een kleine oplage werken, gebruiken we stockgaren. Dat betekent dat onze kleuren sowieso gesponnen worden voor een groter merk. Zo komt er niet speciaal voor ons een aparte lijn en blijft er geen ongebruikt garen liggen. We weten zo ook precies hoeveel kilo er van elk kleur in stock is, alles is geautomatiseerd. Niet veel spinnerijen werken zo, maar voor ons is het ideaal. Soms denk ik wel ‘dju, dat blauw mocht net een klein beetje minder donker’, maar aan de andere kant daagt het je ook uit om verrassende combinaties te maken.” De Wolvis-sjaals zijn een mix van Australische en Zuid-Afrikaanse wol. Hier lopen toch ook schapen? Kan dat lokaler? “Nee. Merinowol is zo zacht door de extreme weersomstandigheden waar de schapen in leven, het maakt de vezels van het garen zo fijn en de wol zo zacht. Lamswol van Schotse,

Britse of zelf Belgische schapen is veel ruwer en harder. Voor mutsen en sjaals is de zachtheid toch echt een essentiële voorwaarde.” Écht made in Belgium Een Wolvis is op-en-top Belgisch. Griet ontwerpt de sjaals in Gent, de productie gebeurt in een breifabriek in Waregem. Dat moet in deze tijden een bewuste, maar niet voor de hand liggende keuze zijn. “In het begin was het gewoon handig: de fabriek dichtbij zodat ik snel kon langsgaan. Ondertussen weet ik wel hoe alles in zijn werk gaat en kon ik al lang overgeschakeld zijn op een land met lagere loonkosten, zoals Portugal. Ik doe dat bewust niet. We hebben echt een band opgebouwd met het bedrijf. Het is ook vooral als er veel handwerk aan te pas komt dat de loonkosten snel oplopen. Daarom zijn onze mutsen en kimono’s in verhouding met de sjaals duurder. Als we al zouden moeten veranderen, dan is het omdat de fabriek in Waregem zou stoppen. Steeds meer ontwerpers trekken naar het buitenland, waardoor de fabriek stilaan aan het ‘uitdoven’ is. Maar dan kunnen we naar Zottegem of Sint-Niklaas. Daar zijn moderne breifabrieken die echt inzetten op innovatie en nieuwe machines. Zelfs

GOOD STUFF /// 3

“We geloven dat je sjaal je leven lang moet meegaan. Daarom herstellen we hem ook. Een los lusje is zo gerepareerd, maar soms krijgen we ook sjaals die bijvoorbeeld in het fietswiel gedraaid zijn. Dat is een grotere uitdaging.” Griet toont een knalrode ‘vintage’ Wolvis: acht jaar oud, nog met de hand gebreid, maar met een serieus gat erin. Sowieso het herstellen waard. Maar hoe meer Wolvissen, hoe meer herstellingen. Is dat wel vol te houden? “Moeilijk. We twijfelen soms, maar tot nu toe lukt het. Volgend jaar wordt ons thema waarschijnlijk ‘dingen die hersteld worden’: de creativiteit van het vermaken, waardoor je ziet dat iets al verschillende levens heeft gehad. Een lapje op de knie van een kinderbroek, een ander kleur draad in een trui… Dat heeft iets ontroerends.” Ook over het bewaren van de sjaal is nagedacht. Bij elke sjaal zit een cederhoutje. In de zomer leg je dat in je kast of je wikkelt je sjaal eromheen, dan komen er geen motten op af. En ook duurzaam: op is op. “We werken per seizoen. Als we merken dat een sjaal populair is, kunnen we hem snel bij laten maken. Maar eens het december is, stoppen we. Tot nu toe zijn alle sjaals altijd op geweest. Voor ons vijfjarig jubileum doen we wel iets speciaals met onze bestsellers van de voorbije vijf jaar. Hou dat maar in de gaten.” Architectuur en poëzie Van architect tot ontwerpster van poëtische sjaals. Welke weg heb je daarvoor afgelegd? “Dat gebeurde geleidelijk aan. Toen ik pas afgestudeerd was,

Heeft je opleiding architectuur sporen nagelaten in je werk? “Ja, zeker in het begin. Zo was er in een vorige collectie een sjaal die geïnspireerd was door foto’s van vakwerkhuisjes in de jaren 50. Nu zoek ik mijn inspiratie meer in het leven en de natuur. Maar de manier van werken blijft wel die van een architect: starten vanuit een concept, dat uitwerken en daarna verder linken zoeken.” A poetic knitwear brand, noemen de Wolvissen zichzelf. Poëzie verbindt de Wolvis-sjaal met zijn drager. “Het is meer dan gewoon een sjaal. Het is een verhaal. Per thema zorgen we dat de foto’s en teksten in een bepaalde sfeer passen. Het is moeilijk uit te leggen, het is een gevoel. We denken dat de ontwerpen mensen kunnen inspireren, of zelf ontroeren. Ooit schreef iemand een artikel over Wolvis met als titel ‘Poëtisch breigoed’. Dat was precies wat ik wou overbrengen, dus we hebben die benaming gehouden.” In the woods De huidige collectie moet wel de meest poëtische tot nu toe zijn. Bij elke sjaal zit een gedicht van Charlotte Peys, die ook de tekeningen maakte. Ze liet zich hierbij inspireren door het bos. Allemaal heel zacht en dromerig. “Eerst gingen we de collectie rond bruggen opbouwen. Toch weer wat meer architecturaal dus. Maar we liepen er wat op vast. In februari wandelde ik met Tim (haar vriend, red.) een trektocht in de Ardennen. Ik vond dat zo schoon. Ik postte toen op Instagram: ‘I’m in the woods, it’s silent here’. >>>

GOOD STUFF /// 4


Er is ook net een nieuwe Wolvissoort uitgekomen.

WOLVIS sjaal €122, kleine sjaal €78, beanie €42

“Ja, onze dekens! Minder interessant voor Supergoods wel, want ze zijn alleen online te koop. Deze maken we echt van restgarens: wol die in de fabriek bleef liggen. Door hier dekens van te maken, brengen we die restgarens terug in de markt. Zo heeft iedereen er nog iets aan. Het beperkt de kleurkeuze wel, dus werken we met kleurgroepen. Je weet nooit precies welke tint je uiteindelijke deken zal hebben. Van een bepaalde sjaal kunnen er bijvoorbeeld maar drie exemplaren bestaan. De dekens passen in ons bosthema, met tekeningen van Charlotte en vernoemd naar plaatsen in de Ardennen. Ze zijn zwaar, echt gemaakt om bijvoorbeeld mee buiten te zitten. Ook zijn ze zijn niet vierkant, maar rechthoekig, waardoor ze niet op de grond slepen.” Wat brengt de toekomst nog, hoop je? “Misschien brei ik ooit truien, maar dan uniseks en unisize. En ik zou het ook heel tof vinden om nog meer Wolvissen te zien buiten Gent.” Dat kan geen probleem zijn. Op naar de winkels in Antwerpen en Mechelen! >>> Eigenlijk als verontschuldiging omdat het zo stil was op mijn Instagrampagina. We vonden die dubbelheid plots heel mooi. Dus besloten we iets met dat bos te doen.” Hoe kom je dan uiteindelijk bij de prachtige woorden en tekeningen van Charlotte uit? “Charlotte had hier (in de winkel in Gent, red.) al raamtekeningen gemaakt. Ik stuurde haar een bericht om bij een koffie samen na te denken over de volgende collectie, omdat zij het bos vaak als rode draad gebruikt. Een week na dat koffietje stuurde ze ons vijf uitgewerkte ontwerpen voor sjaals! We wisten echt niet wat we er nog aan konden toevoegen, het was perfect. Dus we dachten: hup, breien en klaar. Maar dat gaat natuurlijk niet. We moesten haar tekeningen nog omzetten naar patronen en zorgen dat de overstap van de vorige collectie naar deze niet te bruusk was. De vorige waren altijd eerder strak en deze is organisch. Het was meteen coup de foudre, maar we hebben toch nog twee maanden werk gehad van tekening naar sjaal.” Elke sjaal is vernoemd naar een prachtige, stille plek in een Vlaams bos. Je krijgt er zelfs een wandeling bij. Wie heeft die allemaal uitgetest? “Zelf heb ik nog maar twee van de vijf wandelingen gedaan. Die in het Heuvelland is alvast prachtig – met een supertoffe teleferiek - en die in Volkegem vertrekt vanuit een favoriet cafeetje van ons, den Obus. Die mocht ook meteen zijn naam geven aan de bijhorende sjaal.” Wolvis werkte vorig seizoen al samen met Griet Aesaert voor een reistas. Je werkt graag samen met lokale, beginnende ondernemers. “Ik heb ook al samengewerkt met Pol Cosmo. Hij ontwerpt kleine beestjes die je op je gevel kan plakken. Helemaal anders dan Wolvis, dat maakt het supertof. Het is ‘meet in the middle’, net zoals bij Charlotte haar tekeningen. Die moesten uiteindelijk ook nog ‘verwolvist’ worden, erg interessant om te doen. Het is nog een droom om ooit met Brecht Evens samen te werken. Hij maakt prachtige graphic novels, met levendige aquarelkleuren. Nog een idee is om misschien sjaals te maken die horen bij de huizen die Tim ontwerpt. Dan heeft elk huis een bijpassende sjaal en heb je een mooie afsluiter van de samenwerking.” GOOD STUFF /// 5

GOOD STUFF /// 6


KOMRADS APL MonoBlack High Top €154

Project in de kijker: zwijgen is geen optie

INFO

Tekst: Nimue Sturtewagen, foto: Michiel Devijver Bij Supergoods hebben we de mond vol van duurzaamheid. Maar duurzaamheid draait volgens ons niet enkel om bewuster consumeren. Nee, duurzaamheid kan ook betekenen: stilstaan bij de grote vragen van onze tijd. Op zoek gaan naar wat echt belangrijk is. Ruimte maken voor oprechte gesprekken.

MERK

KOMRADS APL: sneakers gemaakt van apPels

Tekst: Jill Tersago, foto: komrads.world

Het Belgische sneakermerk Komrads werd opgestart met het doel hun productielijn zo duurzaam en ethisch mogelijk te houden. Oprichters Greet en Mark maakten van hun sneaker-verslaving hun job met een missie: de mode industrie (een van de meest vervuilende industrieën) van binnenuit mee te hervormen. Hun manier: grondig onderzoek doen naar grondstoffen en leveranciers, blijven zoeken naar vernieuwende technologieën en nadenken over wat er met hun gedragen sneakers kan gebeuren. Een cirkel van recycleren installeren. In hun meest recente collectie Komrads APL gebruiken ze o.a. appelleer gemaakt uit restafval van appels. Een uit de hand gelopen hobby Het avontuur ging van start in 2015, toen Greet en Mark het sneakermerk Komrads oprichtten. Het koppel runde het bedrijfje naast hun job, als een uit de hand gelopen hobby. Maar hoe meer ze zich verdiepten in de mode-industrie en hoe vervuilend die is, hoe meer verontwaardigd ze werden. Het koppel was al erg met duurzaamheid bezig en wist: dit kan en moet beter. Met het oog op de toekomst gingen ze gemotiveerd aan de slag. Ze wouden de meest duurzame sneaker ter wereld maken. Drie jaar lang onderzochten zij grondstoffen, materialen, leveranciers, fabrieken, etc. Ze maakten prototypes en stelden ethische kwesties in vraag. Hun schoen moest en zou zo ‘groen’ mogelijk zijn. Daarnaast moesten de sneakers ook goed zitten én er cool uitzien natuurlijk. Het was een intensief proces. In 2019 haalden zij via een crowdfunding hun target en kon de productie opstarten. Ondertussen heeft het merk twee collecties: de Komrads ICNS en Komrads APL. Komrads APL: de meest duurzame sneaker Een sneaker waarvoor er geen natuurlijke grondstoffen hoeven geoogst te worden. Komrads APL sneakers zijn namelijk gemaakt van gerecycleerde en hergebruikte materialen. De bovenkant van de schoen is gemaakt van appelleer, een vegan alternatief voor echt leder, dat wordt geproduceerd uit appel schillen en klokhuizen. De rest

En laat dat nu net zijn wat Anthony Bosschem en Tom Mahy al vijf jaar doen. Onder de naam Zwijgen is geen optie sturen zij interviews met de meeste diverse gasten de wereld in. Onder ander Jonas Malisse (oprichter van de Too Good to Go app), Dalilla Hermans (auteur en columniste bij De Standaard) en Rutger Bregman (auteur van De Meeste Mensen Deugen) kwamen bij hen in de studio al aan het woord. Wat deze mensen bindt, is dat ze elk hun eigen visie hebben op wat de grote problemen zijn van onze tijd, en dat ze zich daar niet door laten verlammen, maar er net actief iets aan proberen te doen. De thema’s waarover Anthony met zijn gasten spreekt, zijn niet de minste. Denk aan racisme, armoede of machtsmisbruik. En toch zijn hun interviews sprankjes hoop in donkere dagen. Hoop dat we als mensen in staat zijn respectvol te spreken over delicate onderwerpen, dat we ruimte kunnen laten voor mekaars visie en net daardoor dichter tot mekaar kunnen komen. Alle interviews zijn gratis te bekijken op de website zwijgenisgeenoptie.be en YouTube of te beluisteren op Spotify. Supergoods Gent is trotse sponsor van ZIGO en voorziet Tom en Anthony van duurzame outfits.

van de sneaker is gemaakt van gerecycleerd katoen, gerecycleerd rubber, hergebruikte koolstofvezel en gerecycleerde petflessen. De sneakers worden bovendien geproduceerd in Europa, om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Komrads ICNS Het is een icoon: de zwart-witte basket sneaker. De voorganger van de ICNS zag je voor ‘t eerst in de jaren ’50 in de USSR, als antwoord op de Amerikaanse All Stars. Komrads reanimeerde deze klassieker, met een duurzame inslag. ICNS was de eerste collectie van Komrads en heeft ondertussen een evolutie doorgemaakt. De switch werd gemaakt naar een volledig duurzame canvas sneaker, met behoud van het coole design van de ICNS. Nieuw is de zool uit 100% gerecycleerde rubber, de stof uit 100% gerecycleerd katoen en PET-flessen, alsook de veters. In de schoen zitten geen metalen ringetjes meer en de binnenzool is uitneembaar en vervaardigd uit gerecycleerde koolstofvezel. Plannen voor de toekomst Voor Greet en Mark stopt het verhaal niet bij de verkoop van hun schoenen. Ze werken aan een systeem voor het inzamelen, ontmantelen en recycleren van hun gebruikte of kapotte sneakers. Zo trachten ze volledig circulair te werken. Op deze manier ligt de eindverantwoordelijkheid voor recyclage niet bij de consument, maar bij de producent. Het is opnieuw een stapje verder gaan in het plan om zo duurzaam mogelijk te werken.

GOOD STUFF /// 7

GOOD STUFF /// 8

Op zoek naar een origineel kerstcadeau? Maak een van je dierbaren Mecenas van Zwijgen is geen optie! Mecenas worden kan vanaf €10 per maand. Als Mecenas krijg je een leuke pin, toegang tot ZIGO’s online community en de PS-reeks waarin nog dieper wordt ingegaan op hun gesprekken, 20% korting op hun webshop en natuurlijk de voldoening van bij te dragen aan het voortbestaan van deze podcast met sociale impact.


DE GROTE CADEAUGIDS, VOOR DE FAIRE KERSTMAN!

Tekst: Anne Hilden, foto’s: Ellen van den Bouwhuyzen

Het is alweer tijd voor wenslijsten en pakjes voor familie en vrienden. In de Supergoods winkels vind je veel inspiratie voor allerlei cadeaus, maar om de planning nog gemakkelijker te maken, hebben we een cadeaucatalogus gemaakt. In deze gids vind je onze meest populaire cadeaus voor hem en haar, voor elk budget. We hebben steeds enkele nieuwe merken in petto voor je. Dit jaar hebben we een nieuw pyjamamerk: het Zweedse Nufferton. Een klassieke pyjama in hippe streepjes, geproduceerd in Europa en gemaatk van biokatoen. Een aanrader als het net ietsje meer mag zijn. Dit jaar hebben we ook een breder gamma van de heel populaire pantoffels van Baabuk. Deze wollen, faire en milieubewuste sloefjes houden de voeten gegarandeerd warm. Nog voor de warme voeten hebben we het Belgische merk Zokk’n, een collectie van unieke sokken die je helemaal vrij kan combineren. Ook een aanrader is de giftbox van skincaremerk CÎME. De mooie cadeauset bevat de splinternieuwe wash en scrub plus de handcrème. Een ideale set voor in de badkamer, zoals het hele gamma van dit Belgische merk. Baabuk pantoffels in verschillende kleuren, €59

Ray micellar water €18, face wash €17, face cream €29 Dedicated boxer €24,95, sokken €9,95

The Nomad Society kaarsen in verschillende geuren, groot €40, klein €20

GOOD STUFF /// 9

Björk & Berries parfum 50 ml €95

GOOD STUFF /// 10


Nufferton pyjama €195 Deze zijn van Zweedse makelij én gemaakt van biokatoen.

Steamery fabric shaver €60 Hou al je wollen en katoenen items netjes met deze shaver. Hij verwijdert overtollige stofdeeltjes.

People Tree ring €14, oorbellen €20

Moyu herbruikbare agenda €29,95

Steamery stomer €160 Stomen is beter voor je kleding dan strijken. Een must voor het bewust onderhouden van je kleren.

Deels gemaakt van gerecycleerde materialen.

Wolvis sjaal €122, muts €42

Wildthings Collectables oorbellen €29,95/stuk, ketting €69,90

GOOD STUFF /// 11

GOOD STUFF /// 12


Steamery naaikit €25

Deze unieke sokken van het Belgische merk Zokk’n kan je vrij combineren. Ze zijn gemaakt van merinowol.

CÎME gift box - hand cream en wash & scrub €29,90 Underprotection toiletzak €55, oogmasker €25

Zokk’n €11/sok

Andrée Jardin sneaker kit €32,90

Dopper insulated in nieuwe kleuren, 580 ml €34,50, 350 ml €29,50

Redo luxe agenda 2022 €34, pocket agenda 2022 €16

People Tree nacktkleed van biokatoen €55

Gemaakt van 100% paper waste.

ARMEDANGELS T-shirt van biokatoen €34,90

GOOD STUFF /// 13

GOOD STUFF /// 14


Moyu herbruikbare notitieboek A5 €26,95

ARMEDANGELS trui €129,90

People Tree ketting €32, ring €10

Wildthings Collectables ringen vanaf €34,95

Steamery kledingborstel €15

Thinking Mu jumper €149,90, sjaal €69,90

GOOD STUFF /// 15

GOOD STUFF /// 16


NIEUW

CÎME voegt nieuw lid toe aan de populaire 'Nuts About You' familie

Het Belgische skincare label CÎME voegde op 20 oktober een nieuw lid toe aan de ‘Nuts About You’ familie. Naast de ‘Nuts About You’ volume shampoo en hand & body wash is er nu ook de ‘Nuts About You Wash & Scrub - For hands & body’ in beeld. De signature hand & body wash is gehuld in een nieuw geurenpalet van roos geranium en bergamot. Daarnaast bevat het ook fijne scrubdeeltjes van 100% natuurlijke oorsprong die je huid zacht reinigen en verzorgen. Heerlijke geuren in de lucht en een zalig gevoel op de huid, wat wil je nog meer? CÎME creëert een heus festijn voor al je zintuigen! Tekst: Marnix and Ally & Kaat Meys, foto: Studio NuNu Is het een hand & body wash? Is het een scrub? Het is beide! Je verliest vanaf nu nooit meer kostbare tijd in de badkamer want met dit gloednieuwe CÎME product ben je ready in no time. Deze hand & body wash, opnieuw gemaakt op basis van zeepnoten, reinigt de huid grondig maar verzorgt het ook meteen nadien. Dit komt door de fijne scrubpartikels die je lichaam mild exfoliëren en zorgen voor een instant zijdezachte, gladde huid. Het 100% natuurlijke parfum is samengesteld door Walter De Boeck, één van de productontwikkelaars en vader van co-founder Anke De Boeck. De bloemige geur van roos geranium in combinatie met de zachte citrusgeur van bergamot doen wegdromen naar zonnige dagen in verre oorden. De kruidige noot van Sichuan peper zorgt dan net weer voor dat extra tikkeltje pit. Net zoals de andere producten uit de Nuts About You lijn, is de verpakking opnieuw gemaakt van 100% post consumer recycled plastic. Kortom, de gloednieuwe CÎME ‘Nuts About You Wash & Scrub’ tovert je badkamer om tot een heuse botanische spa met deze heerlijke aroma’s!

Natural Goodness For your body and our planet Het merendeel van de body & face scrubs die verkrijgbaar zijn op de markt bevatten microbeads. Deze zorgen enerzijds voor het reinigende effect maar zijn anderzijds zeer vervuilende plasticdeeltjes die rechtstreeks van je badkamerafvoer het riool instromen. Zo dragen de microbeads voor een groot deel bij aan de ‘Plastic Soep’ die ronddwaalt in onze oceanen. In plaats hiervan hebben ze bij CÎME ervoor gekozen om cellulose op basis van houtpulp (FSC duurzaam gecertificeerd) te gebruiken voor het scrubeffect. Deze fijne partikels exfoliëren de huid op een mildere manier en maken de huid zijdezacht zonder ze te beschadigen. Last but not least zijn deze duurzame exfoliants volledig van natuurlijke oorsprong en helemaal vrij van gifstoffen. Daar kan geen plastic tegenop! Let's Go back to where it all started Traditionele wasproducten bevatten steeds sulfaten. Het probleem met sulfaten is echter dat ze het natuurlijk beschermend laagje van je huid afbreken waardoor deze kwetsbaarder en droger wordt na iedere wasbeurt. Naast het feit dat sulfaten niet de beste keuze zijn voor je lichaam, zijn ze ook niet de beste vriend van onze planeet. Wanneer sulfaten doorgespoeld worden met ons douchewater, komen er schadelijke stoffen in het milieu terecht.

Soapnuts, what? Het plukken van de zeepnoten gebeurt via Community Foresting projecten. Hierbij wordt een natuurgebied overgedragen aan een lokale gemeenschap die het vervolgens toekennen aan leden van de gemeenschap. Zij zorgen ervoor dat de natuur niet ten koste gaat van de landbouwprojecten. Alle leden van die gemeenschap onderhouden het bos en mogen in ruil een paar weken per jaar zeepnoten oogsten in dit gebied. De oogst komt toe aan de eerlijke plukker, in ruil voor een kleine bijdrage per geplukte kilo zeepnoten. Met dit geld worden sociale projecten voor de gemeenschap gefinancierd, zoals de verbetering van het onderwijs in de lokale school. Eenmaal de zeepnoten geplukt zijn, verwijderen ze de schalen. Hiervoor werkt het team van CÎME samen met Rabindra, die samen met zijn schoondochter Supriya een lokaal bedrijf in Nepalese plantenextracten runt. ‘Ik geloof heel erg in women empowerment, vrouwen zijn de toekomst van Nepal. 90% van onze werknemers zijn dan ook vrouwen en wij garanderen een gelijk loon voor iedereen, ongeacht geslacht. Over het algemeen doen vrouwen dit werk ook vaak secuurder dan mannen.’ — Rabindra, founder van Nepalees bedrijf in plantenextracten Nadien verwerken ze de schalen tot een extract, wat het veel compacter maakt in transport. Dit zou perfect in het labo van CÎME kunnen gebeuren, maar ze kiezen er bewust voor om dit in Nepal te laten verwerken. Zo kunnen de dames van CÎME meer jobs in Nepal creëren en hun ecologische voetafdruk reduceren. Ook dit deel van het werk wordt grotendeels door vrouwen uitgevoerd, die hier opnieuw een eerlijk loon voor krijgen. Review Kaat Meys, supergoods antwerpen ‘De zachte bloemige geur van deze scrub maakt hem heel geschikt voor dagelijks gebruik. De piepkleine houtdeeltjes zijn heel zacht voor mijn huid. Zo kan ik ‘m gebruiken voor de delicate, dunne huid van mijn hals en rug onder de douche. Andere scrubs of een loofah zijn te ruw en mijn huid is nog een tijdje rood na het schrobben. Deze krijgt een vast plekje in de douche, voor een fijne scrubbeurt met een van mijn favoriete geuren.’

Op hun trip naar Nepal namen de dames van CÎME de lokale verzorgingsrituelen onder de loep. Zo gebruiken ze hier een volledig natuurlijk alternatief voor sulfaten, namelijk de zeepnoten. De schaal van de zeepnoot heeft een schuimend en reinigend effect zonder dat het je huid uitdroogt of schade toebrengt aan onze planeet. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg toegankelijk doordat ze in het laagland van Nepal aan de bomen groeien. CÎME Nuts About You Wash & Scrub €16,70 GOOD STUFF /// 17

GOOD STUFF /// 18


RECEPT

EENVOUDIGE 3 GROENTEN CURRY VAN BIJ ONS

Comfort food is een must tijdens de koude wintermaanden. Een warme kom om je handen rond te wikkelen, om te delen met geliefden of lekker alleen in de zetel. Maar moet het persé ongezond genot te zijn? Nope! Hoeft het echt uren op het vuur te staan? Nope! Het kan zelfs 0-waste! Check dit recept van de hand van Jo en Bram van ‘t Piekuurtje. Tekst: Jo Van Laer, foto’s: Jo Van Laer Om ons te verwarmen in deze koude tijd, maken wij al eens graag een curry van groenten die wij nu vinden in onze moestuin. Een paar verkwikkende specerijen toevoegen, en je bent helemaal gereed om het winterseizoen te trotseren! We kiezen in dit recept voor pompoen, pastinaak en spruitjes. Een leuke kleurencombo! Maar je kan natuurlijk aan de slag met de groenten die jij verkiest en die je deze maanden in je tuin vindt, of bij de groenteboer. Zo heb je een lokale basis voor je gerecht. Ga daarom ook eens voor havermelk in plaats van kokosmelk. Met de kruiding gaan we namelijk al de exotische toer op door het gebruik van gember, komijn, curry en sumak (de kleurrijke struik op de achtergrond van ons portret!). Sumak is een smaakmaker uit het Midden-Oosten. Die geeft samen met de citroentijm het gerecht een frisscherpe toets. Het kruid verliest bij verhitting veel smaak dus voeg het toe aan het eind van de bereiding! Wij houden van pittige kost dus een chilipeper mag niet ontbreken. Wist je dat pepers boordevol vitaminen en mineralen zitten en ontstekingsremmend, vetverbrandend, antibacterieel en goed voor hart en vaten zijn? Eet geregeld hete pepers en word minder snel verkouden! Pepers houden de luchtwegen open, wat je direct merkt als je ze opeet. De capsaïcine die ze bevatten geeft je daarbij een blij gevoel. Als je wil, kan je trouwens helemaal loos gaan door wat van onze homemade Piextreme hotsauce toe te voegen. Gemaakt van eigen gekweekte Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia, Habanero, Jalapeño en Carolina Reaper die staan te popelen om alle virussen te lijf te gaan! Alvast een piekfijne maaltijd gewenst,

Gember zelf kweken Kweek dit natuurlijk hulpmiddel tegen hoofdpijn, hoesten, verkoudheid, keelpijn en stress zelf! Wat je nodig hebt is een stuk bio gember, een paar kleinere plantenpotjes, een grote pot, potgrond en een beetje geduld. Volg deze stappen: • • •

Jo & Bram

ingrediënten voor 6 personen

• •

scheutje zonnebloemolie 300 g pompoen 300 g pastinaak 300 g spruitjes 1 ui 20 g gember, fijngehakt 1 chilipeper, fijngehakt 1 el komijn 1 el curry 1 el citroentijm 700 ml havermelk peper en zout 1 el sumak

Koop een biologisch stuk gember met veel knoppen. Snijd de gember in stukken met minstens één knop. Help de gember met groeien door de stukjes in een kommetje met een bodempje water te leggen. Plaats dit op een warme plaats, vlakbij de verwarming bijvoorbeeld. Na enkele weken ontstaan er scheutjes aan de knoppen. Plaats de gemberstukjes elk in een potje met potgrond, met de scheutjes omhoog. Zet ze op een warme plaats, maar uit direct zonlicht. Geef wekelijks water. Er zullen groene stengels groeien. Na een paar maanden kan je ze verpotten naar een grotere pot om verder te groeien. Na een half jaar kan je de gember oogsten. Verwijder de aarde en snijd de stengels eraf. Mooie frisgroene-roze gemberknollen ontluiken zich! Die worden vanzelf bruin na een tijdje. Bewaar de gember op een donkere, koele plaats.

Wij zijn Jo en Bram van ‘t Piekuurtje. Bij ons kan je terecht voor plantaardig eten, vers en helemaal huisgemaakt! Aan ons eetkraampje voorzien wij jou van een Piekburger, broodje Paddokroket, portie Sperziballen en meer.

Snijd de pompoen, pastinaak, spruitjes en ui in grove stukken van gelijke grootte. Verhit de olie in een kookpot en stoof de ui aan. Voeg de andere groenten toe en bak een vijftal minuten. Voeg de gember en chilipeper toe en daarna de komijn, curry en citroentijm, en bak even mee aan. Giet de havermelk erop en laat zachtjes koken tot alles beetgaar is. Voeg peper en zout naar smaak toe, en helemaal aan het eind de sumak.

Je kan bij ons ook verschillende gerechten afhalen. Ons aanbod wisselt per seizoen. We laten ons inspireren door wat er groeit in de tuin en verkiezen daarnaast zoveel mogelijk lokale ingrediënten te gebruiken. Groenten uit Balen! Wij streven naar vitaminen rechtstreeks uit de grond in uw mond: rode biet in onze Piekoworst en Black Moshbeanburger, pompoen in de Pompatoburger, wortelen in onze Spiekhettisaus enzovoort. Wie maaien wil, moet zaaien!

Meer info over aankomende evenementen, leverdata en ons piekfijn Kerstmenu vind je op www.piekuurtje.com.

Serveer met naanbrood of rijst, plantaardige yoghurt ter verfrissing en desgewenst verse koriander. Onze Pompatoburger in reepjes misstaat hier ook niet bij. En als het nog iets pittiger mag, vergeet dan de Piextreme hotsauce niet op tafel te zetten!

Kleding Jo: People Tree Mary trui, Dedicated Haga rok, Swedish Stockings Olivia black 60 den, ARMEDANGELS Faabero sjaal Kleding Bram: ARMEDANGELS Daamo Earthcolors natural indigo trui, KOI John Stay Black Rinse

GOOD STUFF /// 19

GOOD STUFF /// 20


productie tot het transport, de labels en het verpakken – gebeurt op een ethische en ecologische manier. Tot slot is ook het design uniek: je ziet en voelt het vakmanschap van onze naaisters.”

MIOKOO Coco high waist menstruation underwear €59

“Op lange termijn komt menstruatielingerie goedkoper uit.” Het prijskaartje dat hieraan vasthangt is dus correct, maar voor velen nog steeds een serieuze investering.

MIOKOO Fé low rise menstruation underwear €49

Comfortabel, gezond én mooi: de herbruikbare menstruatieslips van Miokoo

Merk

Je kent ze wel, die reclamedames die met een brede glimlach verkondigen hoe goed in hun vel ze elke maand zitten dankzij maandverband of tampons van merk x of y. Maar laat ons eerlijk zijn, zo comfortabel voelen wegwerpmaandverbanden en – tampons helemaal niet, toch? Kathleen Peers ging op zoek naar een alternatief. Het resultaat: de menstruatieslips van Miokoo. Mooi, comfortabel en lief voor je lijf en de planeet. Tekst: Evelien Moreel, foto’s: Miokoo Elke dag belanden er in België meer dan twee miljoen wegwerpmaandverbanden- en tampons in de vuilnisbak. Dat menstruatieondergoed een pak beter is voor de afvalberg en onze planeet, daar bestaat geen twijfel over. Ondertussen brachten verschillende merken zo’n lijn ondergoed op de markt, maar het kon nog een pak duurzamer en transparanter, vond Kathleen. “Toen ik 7 jaar geleden in Singapore woonde, ondervond ik veel last van maandverbanden. Ik ging toen een Amerikaans merk menstruatieondergoed gebruiken en dat was een openbaring!

producten groener en verantwoorder voor dan ze werkelijk zijn, red.) Singapore lanceerde toen een wedstrijd voor innovatieve starters. Ik eindigde bij de tien geselecteerden en kreeg de kans om te onderzoeken of het mogelijk is een product op de markt te brengen dat goed is voor de mens én de planeet. Dat is het wel degelijk, maar het is een keuze. Grote marges zoals bij fast fashion zijn niet mogelijk. En dat is net wat de meeste bedrijven wel willen.”

Ik was op dat moment ook vrijwilliger voor Fashion Revolution, een NGO die zich bezig houdt met de verborgen aspecten aan mode: thema’s zoals milieu en mensenrechten. Toen ik me ging verdiepen in het productieproces van menstruatieslips, stuitte ik op een mist van vage informatie en greenwashing. (bedrijven doen zichzelf en hun

“Het verschil zit hem onder andere in de kwaliteit van de gebruikte stoffen. De slips gaan zonder problemen langer dan drie jaar mee en gebruikte slips nemen we terug. Ze krijgen een tweede leven in de vorm van groene daken of hangende tuinen. De slips zijn bovendien gezond en vrij van toxische chemicaliën. Elke stap in het proces – van de

“Op lange termijn komt menstruatielingerie nochtans goedkoper uit. Op amper 9 maanden heb je de investering eruit. Menstruatiearmoede is een onderschat en belangrijk probleem, maar voor de meesten onder ons is deze prijs haalbaar. Je kiest immers voor een oplossing die langer meegaat. Over een Netflix-abonnement of smartphone die maar twee jaar meegaat, denken we soms minder lang na. Menstruatiearmoede houdt me zeker bezig. Elk jaar schenk ik een pakket met 3 slipjes aan minimum 50 schoolmeisjes die door gebrek aan financiële middelen geen toegang hebben tot menstruatiemateriaal. Maar in mijn eentje los ik het probleem niet op. Daar is een taak weggelegd voor de overheid. In de media werd het topic het afgelopen jaar aangekaart. Ik heb daarop een mail gestuurd naar de bevoegde minister. Wegwerpverbanden schenken is mogelijk maar slips gaan én langer mee en zijn zoveel makkelijker.” MIOKOO Grace mid rise menstruation underwear €55

Wat zou je tot slot nog zeggen om twijfelaars over de streep te trekken? Ik denk dat sommigen zich afvragen hoe hygiënisch zo’n slip is? “Onze broekjes zijn hygiënischer dan maandverband, net omdat de stof ademend is en dus sneller droogt. Dat verkleint de kans op infecties en geeft geen nare geurtjes. Maar vooral: het is zo gemakkelijk! Als je onregelmatige regels hebt, kan je de slips al enkele dagen vooraf beginnen dragen. Je moet er niet meer op letten dat je voldoende voorraad in je badkamer of handtas hebt. Je moet niet met schaamrood op de wangen aan je collega een tampon vragen… Ook wassen is heel eenvoudig: je wast de slips samen met je andere donkere was op 40 graden.” De slips van Miokoo bestaan in drie verschillende modellen, van maat xs tot xxxl en zijn verkrijgbaar vanaf 49,00 euro.

Wat maakt de menstruatielingerie van Miokoo dan zo anders?

GOOD STUFF /// 21

GOOD STUFF /// 22


Good Stuff sprak met verschillende professionals die de coronacrisis in de textielsector vanop de eerste rij volgden. Zij vertellen een verhaal van misbruik en uitbuiting, maar ook van hoopvolle initiatieven een nieuwe, veelbelovende partnerschappen. Massamisbruik Sarah Vandoorne is onderzoeksjournalist, schrijver (onder meer op haar eigen blog Ontketening.be) en spreker. In haar e-book ‘Shopdown’ schetste ze al in 2020 een beeld van de impact van COVID-19 op de textielindustrie. Grote merken annuleerden massaal hun bestellingen en betalingen aan de producenten bleven uit. Textielarbeiders in de productielanden verloren massaal hun baan. Tegelijkertijd ontdekten heel wat consumenten de voordelen van het ‘vertragen’. Campagnes wezen op het belang van lokale handelaars, duurzaam consumeren kreeg hernieuwde aandacht, de transitie richting slow fashion leek even dichterbij. In ‘Shopdown: de impact van COVID-19 op de textielindustrie’ beschrijft Sarah Vandoorne een dramatisch maar genuanceerd beeld, met veel uitdagingen en een aantal hoopvolle noten. “Ik wil dit niet meer pikken. Ik wil niet meer terug naar die grote winkelstraten, waar fastfashionketens domineren en kleine boetieks en ondernemers die inzetten op slow fashion, compleet weggeconcurreerd worden. (…) Gaan we na deze crisis terug naar een systeem waarbij massaconsumptie massamisbruik in de hand werkt? Of gaan merken, samen met andere actoren, op zoek naar een nieuwe manier van produceren, eentje waarbij elke schakel in de textielketen op het einde van de dag een billijk loon naar werken ontvangt?” klinkt het strijdvaardig.

“De situatie in Aziatische productielanden wordt nog steeds alsmaar meer precair. Nieuwe lockdowns strooien er roet in het eten.”

reportage

Corona: crisis of kans voor duurzame mode?

Tekst: Jo Wyers, foto’s: Michael Burrows & Sarah Vandoorne

In het voorjaar van 2020 brak wereldwijd de coronacrisis uit, een gezondheidscrisis met verregaande gevolgen voor alle sectoren. Ook de textielsector werd hard getroffen. Winkels gingen dicht, de productielijn werd onderbroken, bestellingen werden geannuleerd. Nu, bijna twee jaar later, durven we stilaan weer te denken aan een wereld zonder covidrestricties. Hoe heeft de modesector de crisis tot nu toe doorstaan?

GOOD STUFF /// 23

Nu, bijna twee jaar verder in de crisis, blijft ze voorzichtig: “De situatie in Aziatische productielanden wordt nog steeds alsmaar meer precair. Nieuwe lockdowns strooien er roet in het eten. Bijvoorbeeld in Myanmar zijn – niet alleen door de coronacrisis maar ook vanwege de coup – onderhandelingen over een hoger minimumloon afgesprongen. In India is de arbeidswetgeving teruggeschroefd met covid als excuus. Mensen aanvaarden dat dan ook, omdat ze eenvoudigweg geen alternatief hebben. Heel wat arbeiders zijn nu nog slechter af dan voor de coronacrisis.” Wat moet er dan precies gebeuren? “Dat de lonen in de productielanden zouden stijgen, is niet voldoende. We zien immers dat wanneer de gebeurt, de huurprijzen daags nadien mee stijgen. Bovendien ontstaat er dan een kloof met de andere sectoren. Een stijging van de lonen alleen is geen oplossing. Op dit moment is er meer bewustzijn over het thema dan twee jaar geleden, nu moeten we die ongelijkheid dus fundamenteel aanpakken.”

Sarah Vandoorne #WHOSAVEDTHEWORKERS Niet lang voordat de coronacrisis losbarstte, lanceerde Niki de Schryver het platform COSH! (conscious shopping). Net op tijd, zo bleek. In het voorjaar van 2020 trok de sector immers luid aan de alarmbel: wereldwijd werden bestellingen geannuleerd en betalingen opgeschort, arbeiders kwamen zonder werk en zonder loon te zitten. Een onderzoek van Schone Kleren Campagne berekende dat in de zeven belangrijkste productielanden tussen de 2,7 en 4,9 miljard euro aan verschuldigde salarissen niet werd uitbetaald (gepubliceerd in augustus 2020). COSH! riep vervolgens ook Belgische merken op om transparant te communiceren over hun cashflow naar de productielanden. Na #whomademyclothes werd ook #whosavedtheworkers een hot topic. In opdracht van COSH! en MO* Magazine voerde Sarah Vandoorne een onderzoek naar de achterstallige betalingen van Belgische merken. Daaruit bleek dat in het totaal orders van zo’n 7 miljoen kledingstukken ter waarde van 15 miljoen euro uitgesteld werden. Zoiets heeft natuurlijk een impact, maar zelf uit Niki de Schryver geen beschuldigingen: “Wij erkennen de problemen, maar reiken ook oplossingen aan. We geloven dat de consument kiest met zijn portefeuille. De shift in de mode-industrie zal er komen door duurzame oplossingen aan te reiken aan de consument. Om te weten wat die duurzame oplossingen zijn, is transparantie en onderzoek nodig.” Oplossingen zoeken voor fouten in het systeem dus, en niet individuele merken met de vinger wijzen. Hoopvolle initiatieven van Belgische merken “We spraken naar aanleiding van onze oproep voor transparantie met verschillende kleine, Belgische ontwerpers”, vertelt Niki. “Zij hebben echt wel de koe bij de horens gevat en waar ze konden hun productielijn beschermd. Zo zagen we bijvoorbeeld hele boeiende initiatieven bij Studio AMA, FAM the label en Infantium Victoria.” Studio AMA is een jong merk van circulaire kledingstukken gemaakt van stofoverschotten. Door een systeem van preorders worden er enerzijds geen overschotten geproduceerd, en gebeuren anderzijds de betalingen nog voor de >>>

GOOD STUFF /// 24


>>> stukken in productie gaan. Oprichtster Soraya vertelde aan COSH! dat ook zij met stevige omzetverlies te maken kregen: “Maar we blijven niet bij de pakken zitten. Onze transparantie versterkt onze relatie met toekomstige klanten. Nu kunnen we echt duidelijk maken waar we voor staan. We hebben een diepgeworteld vertrouwen dat we daar in de toekomst de vruchten van gaan plukken.” Het einde van de seizoenen? Het huidige tempo van seizoenen en collecties ligt al langer onder vuur. Dat systeem kaartte onder meer Isolde Delanghe van Mode Unie al in ‘Shopdown’ aan: “Daardoor worden collecties geleverd wanneer het vorige seizoen nog bezig is. Wintercollecties leveren in augustus en september terwijl de zomerverkoop nog volop aan de gang is: dat kan anders.” De coronacrisis wierp een nieuw licht op deze problematiek. Doordat de productie een tijdlang stopgezet werd, gingen verschillende merken het tempo herdenken. De pauze in productie schiep een kans om nieuwe collecties vroeger op te starten, en meer tijd te nemen om die uit te tekenen en af te werken. FAM the label, een duurzaam modelabel uit Gent, werkte al eerder met productie op voorhand: om niet mee te doen aan de ratrace, besloot oprichtster Vanessa al van in het begin om de ontwikkeling van de collecties vroeger op te starten dan de gewoonte is in de sector. Door bestellingen van stoffen niet te annuleren maar op te schuiven naar het volgende seizoen, zorgde het label er ook voor dat betalingen gewoon bleven doorlopen.

om ook echt het verhaal mee te geven. Tijdens zo’n winkelbeleving kan je je klanten je verhaal laten zien, horen en voelen. Op die manier werkt fysieke verkoop dus zeker voor duurzame merken nog altijd versterkend.” Nieuwe partnerschappen Wat voor Niki zeker mag blijven plakken na twee jaar corona? “Doordat de toelevering moeilijk was, merkten we ook dat circulaire mode gemakkelijker opgepikt werd en gewone retail terechtkwam: dat mag zeker blijven. We zien daarnaast ook meer speciality stores het afgelopen jaar de deuren openden, met bijvoorbeeld duurzame pyjama’s, duurzame brei- en haakwol … Dat maakt het bewust shoppen weer wat makkelijker voor de consument.”

“We zien partnerschappen ontstaan tussen platformen die vroeger concurrerend leken, maar die nu de handen ineen slaan om hetzelfde doel te bereiken.”

Ook Antwerpse ontwerpster An Buermans geeft aan dat ze op die manier haar collectie eerder in productie kon laten gaan. Zij werkt met hoogwaardige stoffen en produceert haar stuks bij lokale ateliers in Antwerpen in beperkte aantallen: “Doordat er een aantal maanden niet geproduceerd kon worden, kregen we te maken met vertragingen. De eerste collectie werd later uitgeleverd, maar bij de volgende productie hebben we meteen de nieuwe collectie sneller opgezet. Zo konden we langer op voorhand produceren, zonder overschotten.” De vertragingen in de supply chains creëerden op die manier een unieke kans voor ondernemers om zich anders te gaan organiseren en het systeem van de seizoenen te herbekijken.

Het meest van al hoopt ze de nieuwe partnerschappen en de grotere solidariteit die in deze periode de kop op staken, mee te kunnen nemen naar de toekomst. “We zien partnerschappen ontstaan tussen platformen die vroeger concurrerend leken, maar die nu de handen ineen slaan om hetzelfde doel te bereiken. Zo zetten we een partnerschap op tussen COSH! en de duurzame marktplaats The Canvas NYC, waardoor onze Belgische merken gemakkelijker bij hen terecht kunnen. Met al die nieuwe partnerschappen kunnen we veel beter duurzaamheidsinformatie en onderzoek uitwisselen, en verschillende partijen rond de tafel krijgen voor debatten.”

Clicks en bricks

Zowel Sarah Vandoorne als Niki de Schryver zien ook kansen bij het publiek: de consument. Niki merkte de laatste jaren dat het publiek dat interesse heeft in duurzame mode, al sterk veranderde. “Er is een toename in vraag naar informatie, ook bij mensen van wie je het op het eerste gezicht niet zou verwachten. We zien bijvoorbeeld tijdens onze modetours het publiek veranderen en meer divers worden. Bij COSH! merken we steevast interesse vanuit een heel brede leeftijdsgroep. Er komt steeds meer openheid om bij te leren over de modesector, en dat is mooi om te zien.”

Tijdens de coronaperiode noteerden verschillende sectoren aanvankelijk een sterke verschuiving van de fysieke winkels naar online verkoop: mensen ontdekten massaal het online shoppen. Niki de Schryver vertelt: “We zagen dat merken die al een sterke online aanwezigheid hadden, op Instagram bijvoorbeeld, grote omzetten konden draaien, ook tijdens de coronaperiode.” Maar ook in de fysieke winkels vonden verschuivingen plaats. “Aan de ene kant had je bestaande merken die hun flagship stores moesten verlaten, omdat de opbrengsten van fysieke verkoop te klein werden en de huurprijzen hoog bleven”, vertelt Niki. “Als reactie op die leegstand daalden de huurprijzen en konden kleinere merken net tóch een pand huren. We zagen dus dit jaar dat nieuwe starters iets meer kansen kregen in pop-up stores, en dat zie ik wel als een positief effect.” Is hiermee een omschakeling ingezet? Volgens Niki zal die fysieke verkoop ook in de toekomst nog niet meteen verdwijnen: “Voor lokale retailers blijft het contact tussen de mensen en de verkoper volgens mij nog altijd van ontzettend belang. Bij lokale retail heb je de mogelijkheid

Muts €42, Hemd €159,99, Trui €99,99

Mentaliteitswijziging

Sarah Vandoorne wijst tot slot op de mentaliteitswijziging die zich momenteel bij veel consumenten voltrekt. Zo merkt ze op dat veel mensen in West-Europa heel bewust vertraagd hebben tijdens de pandemie. “De vraag is of we na de crisis weer gaan shoppen als vanouds, of bewuster blijven nadenken over onze aankopen. Mensen zijn zich het afgelopen jaar meer gaan afvragen of dit tempo wel aanvaardbaar is. Door het thuiswerken hoefden we bijvoorbeeld niet elke dag een andere outfit te dragen. Maar: zit dat niet tussen je oren? Moeten we onszelf wel dubbel plooien voor hoe we denken dat anderen ons zien? Ik ben er zo goed als zeker van dat heel wat mensen snakken naar een nieuwe norm. Zo’n mentaliteitswijziging kan al een grote impact hebben op de sector.”

GOOD STUFF /// 25

Trui €149,90

WINTERMODESPECIAL Tekst: Kaat Meys, foto’s: Ellen van den Bouwhuyzen, modellen: Jeroen De Winter & Lily Roberts, make-up: Eva von Winckelmann Deze stijlen houden je warm en stijlvol. De wintercollectie zit vol met warme truien, jassen - maar ook feestelijke outfits en stukken voor alle leuke kerstfeestjes en uiteindelijk ook nog oudejaarsavond! Combineer vrij en vraag gerust advies in de winkels, want we helpen je graag de juiste maat of combinatie te vinden, of te bestellen. Weet trouwens dat kleren ook een leuk cadeau zijn, zeker bij Supergoods, want ze zijn eco en fair gemaakt, en indien de maat verkeerd is of het stuk valt niet in de smaak, kan je altijd nog ruilen. De meest populaire cadeaus zijn truien en t-shirts, boxers en sokken, sjaals en mutsen. Allemaal te vinden voor onder de kerstboom! GOOD STUFF /// 26


Tip van de stylist Met een combinatie van blauw en zwart kan je niet misgaan, klassiek maar altijd stijlvol.

Tip van de stylist Mooie accessoires kunnen je outfit echt naar een hoger plan tillen. Deze superzachte Wolvissjaal is Belgisch en gaat jaren mee.

Trui €69,90, Broek €119,95, Schoenen €130

Sjaal €122, Top €59,90

Hemd €99,90, Sjaal €122

Tip van de stylist Met een hemd dat je opendraagt voeg je een extra laag toe aan je outfit, dit maakt je outfit interessanter en natuurlijk warmer.

Muts €42, Hemd €159,99, Trui €99,99

GOOD STUFF /// 27

GOOD STUFF /// 28


Tip van de stylist Draag je pastels ook eens in de koudere seizoenen, als afwisseling voor de donkerdere kleuren.

Leuke T-shirts met tekst of print zijn ook ideale cadeautjes! Jas €350

Muts €39,90, Trui €119,90, Broek €119,90, Schoenen €130

Trui €189,90

GOOD STUFF /// 29

Tip van de stylist Deze heerlijke puffer coat is een must-have in de winter. Voelt als een dekentje maar ziet er stylish uit.

GOOD STUFF /// 30


T-shirt €39,95, Sjaal €59,90, Broek €119

Tip van de stylist Natuurlijk knallen de kleuren van deze outfit sowieso al, maar wat het nóg interessanter maakt, zijn de verschillende texturen in deze outfit: ribfluweel met een trui met een heel subtiele rib. Top €54,90, Jurk €119,90, Boots €329,90

Muts €39,90, Trui €149,90

GOOD STUFF /// 31

GOOD STUFF /// 32


Hemd €99,95, T-shirt €69,90, Broek €109,95, Schoenen €120

Muts €39,90, Hemd €89,95, Trui €129,90, Broek €109,95, Sjaal €59,90

Vest €159,90, T-shirt €75,90

Tip van de stylist Maak een statement met een co-ord of two style piece. Ze zijn een goed alternatief voor een jurk of een jumpsuit. Co-ords zijn hip en veelzijdig, je draagt ze chic met hakken en een blouseje onder of juist casual met een sneaker en een T-shirt met print.

Broek €99,90, Schoenen €130

Tip van de stylist Deze witte, gebreide, chunky trui is een basic die werkelijk altijd goed is, warm en gezellig.

Trui €149,99

Jurk €119,90

GOOD STUFF /// 33

GOOD STUFF /// 34


Ray skincare en hun zoektocht naar duurzame producten en verpakkingen

Jeans: Kings of Indigo, Hemd: Mr. Manchette, Schoenen: Veja, Bretellen: vintage/preloved Strik: vintage/preloved

MERK Hilde Nys werkt al meer dan 20 jaar als apotheker in de Veldstraat in Gent. Haar moeizame zoektocht naar echt gezonde en duurzame verzorgingsproducten mondde uit in het idee om zelf aan de slag te gaan. Samen met haar zoon Thomas richtte ze Ray op en in 2019 brachten zij hun eerste producten op de markt: een shampoo en conditioner. Als snel kwamen hun klanten met de vraag naar meer. Vandaag bieden zij ook een breed gamma aan lotions, oliën en crèmes aan. Alles wordt eigenhandig geproduceerd in de apotheek in Gent en dankzij het directe contact met de klanten houden zij de vinger aan de pols. Tekst: Jill Tersago, foto’s: Thomas Kindermans dat er flessen uit nieuwe fossiele brandstoffen worden gemaakt, maar stimuleren ze ook de vraag naar dit soort Duurzaam is geen modewoord bij Ray. Doordat Hilde alles plastic. lokaal produceert, in de apotheek zelf, houdt ze controle over de kwaliteit. Er wordt gewerkt met ingrediënten die Transparantie geen plastic deeltjes of siliconen bevatten of schadelijk zijn voor de natuur. De producten worden snel biologisch Hilde en Thomas spelen open kaart over hoe duurzaam hun afgebroken en vervuilen ook na gebruik de natuur producten zijn. Zij zeggen eerlijk: “Een product blijft een niet. Ray skincare is volledig natuurlijk, maar bevat product, een verpakking blijft een verpakking. Maar wij doen daarnaast ook geen natuurlijke ingrediënten die mogelijk ons uiterste best om zo duurzaam mogelijk te werken.” Op huidirritatie kunnen veroorzaken (zoals linalool, geraniol, hun website zijn ze erg transparant over hun werkwijze en limoneen of citronellol). Om de kans op allergieën te ingrediënten. Ze blijven zichzelf ook in vraag stellen. “Welke beperken gebruikt Ray enkel strikt noodzakelijke actieve aspecten kunnen we nog verbeteren? Zo vragen wij onze en functionele ingrediënten. Elke component wordt leveranciers om ons op de hoogte te brengen wanneer er afzonderlijk geanalyseerd en goedgekeurd op mogelijke bijvoorbeeld een duurzamer alternatief of nieuwe technologie gezondheidsrisico’s zoals kanker, hormoonverstoring, ontdekt wordt. Met de apotheek hebben we de troef dat onze huidirritatie, immuniteit verstoring en pigmentvlekken. klanten al hun vragen face to face kunnen stellen, en wij hen Ieder product van Ray scoort daarom tussen 93/100 en feedback kunnen vragen.” 100/100 op de gezondheid app Yuka. Recycleren, recycleren, wie zijn best doet zal Verpakking het leren Duurzaam, natuurlijk en gezond

Een ander duurzaam aspect aan Ray is de verpakking die zij ontwikkelden. Die bestaan voornamelijk uit suikerriet en gerecycleerd plastic (flessen), glas (potjes crèmes) of karton (lippenbalsem). Door grote flessen te ontwikkelen wordt vrijwel evenveel plastic gebruikt als voor kleinere varianten, maar de inhoud gaat tot twee keer langer mee. En sommige flessen uit het gamma kan je net als de handige deofles met roller navullen in de apotheek of thuis. Door gerecycleerd plastic aan te kopen, vermijden ze niet alleen

Er zijn dus bepaalde containers en flessen uit het gamma van Ray die je kan laten hervullen. Momenteel kan dit enkel in de apotheek in Gent, maar Ray bekijkt of dit in de toekomst ook op andere plekken kan (bv. in Supergoods stores). Voor de andere verpakkingen geven zij tips op hun website om deze zo goed mogelijk te recycleren. Bewustzijn creëren vinden Hilde en Thomas erg belangrijk. Verder heeft Ray ook een blog met meer uitleg over hun werking, trends binnen het thema duurzaamheid en skin care tips.

GOOD STUFF /// 35

vier OUD & NIEUW

TIPS

Van gezellige familiefeesten tot uitbundige club party’s: na bijna twee jaar platte rust, kunnen we ons voorzichtig weer smijten. Dat màg natuurlijk in jeans en T-shirt (tijdlozer wordt het niet en ook dat is heel erg duurzaam), maar mag het iets meer zijn? Vul tijdloze basics aan met vintage speciallekes. Lees verder voor inspiratie! Tekst: Emma Didier, foto’s: Emma Didier

GOOD STUFF /// 36


Begin bij de basis

Vintage kooptips

Je viert maar één keer per jaar oud en nieuw. Dat is meteen ook het probleem: je feestoutfit ligt zich vanaf 2 januari te vervelen in je kast. Vertrek daarom van tijdloze basisstukken. Toevallig is dat de specialiteit van Supergoods. Kies een item dat je kan ‘verfeestelijken’, maar stel jezelf ook de vraag: kan ik variëren? Kan ik het ‘warmer’ kleden met een coltrui of panty’s? Kan ik het pimpen met accessoires? Kan het ook in de zomer? Een echte basic is niet saai, maar net veelzijdig en multiinzetbaar.

Koop gericht Zorg dat je heel goed weet wat je zoekt. Alleen zo koop je wat je echt nodig hebt. Het is niet omdat die gekke kersttrui weinig kost, dat je hem moet meenemen. Koop ook tweedehands alleen wat je vaak en graag gaat dragen. Kijk vooral niet naar de maten, met mate De maten van 1985 zijn niet die van nu en een Italiaanse maat is geen Belgische. Pas dus steeds alles, ook als het niet veel kost! Broeken en rokken kunnen gemakkelijk ingekort of versmald worden. Schoudernaden verplaatsen is alweer wat moeilijker. En een broek die te klein is… die blijft te klein.

Is er iets tijdlozer dan een little black dress? Combineer deze wijde jurk van Armedangels met sneakers, een coltruitje en panty’s (Tip: die van Swedish Stockings) en je hebt een perfecte winteroutfit. Een handtas van je moeder, pumps en een spetterende vintage blazer erbij maken je dan weer klaar voor de dansvloer.

Leve de baksteen Hoe kledij aanvoelt, bepaalt voor een groot stuk of je het zal dragen. In een bakstenen winkel kan je kledij passen en het etiket ontleden. Let goed op het materiaal: kies voor zo natuurlijk mogelijk: liever katoen en wol dan polyester. Deze info ontbreekt online nogal eens. Reken daarbij nog de uitstoot van de levering aan huis en je ziet: de bakstenen tweedehandswinkel is nog steeds de beste optie.

Ook voor mannen is de switch gemakkelijk gemaakt. Begin met je all time favourite zwarte jeans, zoals deze van Kings of Indigo. Even comfortabel als een blauwe jeans, maar net iets chiquer. Tip: deze blijven voor altijd zwarter dan zwart. Aanrader! Combineer met een al even tijdloos wit hemd (de prachtige modellen van het Gentse Mr. Manchette bijvoorbeeld) de bretellen van je opa en een strikje. Klaar voor een peaky blindersinspired party?

Take care Combineer! Oud en nieuw combineren is heerlijk puzzelen. Je hoeft geen fortuin uit te geven aan iets wat je maar één keer draagt, je maakt een duurzame keuze en je resultaat is sowieso uniek. Het is ook helemaal niet moeilijk, als je een paar trucjes in je achterhoofd houdt.

Draag evenveel zorg voor een vintage parel als van een duurder nieuw kledingstuk. Ook tweedehandskleren zijn ooit door echte mensen gemaakt en bevatten kostbare grondstoffen. Geef ze dus de liefde die ze verdienen!

Clash of colours Heb je knaldrang? Combineer je basisstuk dan met een powerkleur. Vintagestuks uit de jaren 80 lenen zich hier prima toe. Hier zie je de prachtig veelzijdige stippenrok van People Tree en de oudroze blazer van Armedangels. Op het werk combineer je die met een witte of zwarte blouse, maar kijk hoe feestelijk de boel wordt als we er een knalkleur op gooien! Liever een overzichtelijk geheel? Zoek dan een vintage stuk in hetzelfde kleurenpalet. Clash of fabric Een andere manier om je outfit extra schwung te geven, is verschillende stoffen mixen. Velvet is hot right now, en makkelijk te vinden in vintage shops. Combineer het met een gladde stof als lyocell. De ultieme gouden feestrok van Jan ‘n June clasht mooi met deze groene velvet vintage top. Met stoere boots eronder krijg je een heel coole look! Finishing touches Begin bij een basic broek of rok met een simpel truitje of hemd en je kan je volledig laten gaan met de accessoires. Draag bijvoorbeeld de groene chino van Organic Cotton Apparel met een basic wit T-shirt en je favoriete Veja-sneakers. Gooi er een preloved kostuumvestje boven en je look heeft nét iets meer. Of doe gewoon helemaal je zin. Tijdens de feestdagen haal je gewoon alles uit de kast (van je oma)!

GOOD STUFF /// 37

Foto pagina 37 bovenaan Rok: JAN ‘N JUNE, Supergoods Top: vintage/preloved Halsketting: vintage/preloved Handtas: vintage/preloved Foto pagina 37 onderaan Blazer: ARMEDANGELS, Supergoods Rok: People Tree, Supergoods Blouse: vintage/preloved Halsketting: vintage/preloved Foto pagina 38 bovenaan Broek: Knowledge Cotton Apparel, Supergoods Schoenen: Veja, Supergoods T-shirt: vintage/preloved Vest: vintage/preloved Foto pagina 38 onderaan Jurk: ARMEDANGELS, Supergoods Blazer: vintage/preloved Handtas: vintage/preloved

GOOD STUFF /// 38


Zondagope

ningen

05/12 alle winkels 12/12 alle winkels 19/12 alle winkels 26/12 alle winkels 02/01 alle winkels 09/01 Antwerpen en Mechelen P.S. Supergoods Antwerpen is sowieso elke zondag open!

KOM SHOPPEN BIJ SUPERGOODS! SUPERGOODS MECHELEN /// Onze-Lieve-Vrouwestraat 116 /// Open ma-za 10-18u Supergoods Mechelen verkoopt al fair fashion sinds 2012. De duurzame modewinkel in Mechelen vind je aan de Vijfhoek, aan het begin van de Onze-Lieve-Vrouwestraat - op een boogscheut van het station.

SUPERGOODS GENT /// Brabantdam 63 /// Open ma 11-18u, di-za 10-18u Sinds 2016 is er ook een Supergoods winkel in Gent, op de Brabantdam. In 2020 verhuisde Supergoods Gent naar een andere, ruimere locatie in dezelfde straat voor nog meer fair fashion plezier.

SUPERGOODS ANTWERPEN /// Kloosterstraat 38 /// Open di-za 10-18u, zo 13-18u De Supergoods winkel in Antwerpen is sinds 2019 een vaste waarde in de vermaarde Kloosterstraat. Je kan er trouwens ook gewoon elke zondag terecht, tussen 13u en 18u.

SUPERGOODS WEBSHOP /// Supergoods.be /// gratis levering vAnaf 99 EURO We sturen je je pakket in een herbruikbare RePack-verpakking. Wat moet je doen om de verpakking te retourneren? Drop hem in de dichtstbijzijnde postbus en je krijgt extra punten op je klantenkaart!

www.supergoods.be @supergoodsstore info@supergoods.be

Verantwoordelijke uitgever: Tonny Van Bavel Supergoods BVBA Onze-Lieve-Vrouwestraat 116 B-2800 MECHELEN

S U P E R g o o d s eco + fair fashion