__MAIN_TEXT__

Page 1

GOOD STUFF Supergoods magazine vol. 5

GROENE PAKJES GIDS De Kerstman gaat eco + fair met onze beste cadeautips Pagina’s 7-12 >>>

CÎME INNOVEERT Nieuwe producten en nog meer spannende projecten Pagina’s 13--15 >>>

voor een eco + faire winter WINTERMODE /// COSH /// DUURZAME DENIM /// NIEUW: BRAVA KLIMAATBEWUSTE GARDEROBE /// MICROPLASTICS /// ONDERHOUD


VOOR IN JE AGENDA De feestperiode komt eraan en ook de Supergoods winkels zijn in december in kerstmodus. De store in Antwerpen is sowieso elke zondag open, maar ook in Gent en Mechelen zijn we extra veel open voor gezellig kerstshoppen. En er zijn ook extra evenementen. Deze data kunnen zo in je agenda: Black Friday: 0% kortingenfeest en avondopening 29/11 Opening Gift Store 30/11 Zondagopeningen Mechelen: 15/12, 22/12, 29/12 en 5/1 Zondagopeningen Gent: 1/12, 15/12, 22/12 en 29/12 Extra openingen Antwerpen: 5/12 tot 21u, maandag 23/12 10-18u Volg @supergoodsstore voor meer info en nieuws

3 x TREND ALERT

JOBS? JA, MAAR DAN WEL FAIR Zweden was even het middelpunt van het klimaatdebat, toen de CEO van H&M een kritische call for action maakte aan zijn landgenote Greta Thurnberg. Volgens Persson zijn klimaatprotesten namelijk wel goedbedoeld, maar hij vraagt jongeren om te beseffen hoeveel jobs er in de fast fashion industrie eigenlijk wel zijn, en argumenteert dat deze jobs zouden moeten beschermd worden van de trend van consuminderen. Natuurlijk heeft Persson een punt: jobs zijn voor iedereen belangrijk, wereldwijd. Niemand kan wensen dat de textieljobs plots uit Bangladesh verdwijnen. We pleiten echter wel voor een transitie naar eerlijke jobs met leefbare lonen. Dat klinkt niet veel gevraagd. Maar sinds 2013, toen de Rana Plaza fabriek in Bangladesh instortte met dramatische gevolgen en plots iedereen op het nieuws kon zien wat er zich afspeelde in de kledingindustrie, is nog veel te weinig gebeurd om daar ook nog maar een begin mee Fast fashionmerken maken het zich financieel gemakkelijk, maken. In de Universele rechten van de Mens staat: “Je hebt en kunnen allerlei risico’s nemen in ‘trendy’ stijlen en recht op werk naar keuze, met een eerlijk loon. Vakbonden zijn vrij.” Dat staat haaks op de onderbetaalde jobs in de kleuren, en niet te vergeten productieaantallen. Om dan fast fashion, die dan ook nog eens worden gebruikt om toch nog achteloos kleding te verkopen tegen kortingen wegwerpmode te maken - alsof dat eerlijk is, trouwens. van 70% of meer. De ondermaatse omstandigheden (en vaak ook kwaliteit) krijg je er zomaar bij. Met dezelfde mensen en dezelfde (of betere) materialen, Fair trade productie kost sowieso meer, en dat is niet kunnen we iets kwalitatiefs maken, iets dat jaren meegaat, iets dat talloze keren kan gedragen worden. Met minder altijd evident voor de merken en winkeliers, en al zeker niet voor de consument, die er de eerlijke productie op afval, minder CO2, minder pollutie op het land en in het water tot gevolg. Dat kan als we faire jobs steunen, een of andere manier bovenop betaalt. Soms voelt het alsof de kleren zo goedkoop zijn geworden in de grote ook in Azië, in plaats van fast fashion giganten, die wel winkelstraten, dat we zijn vergeten dat kleren gemaakt werk aanbieden maar met grote kosten aan de lokale zijn door mensen, en niet door robots. maatschappij, voor de mensen, het milieu en het klimaat. Bij Supergoods werken we met duurzame merken, en sommige van deze merken produceren in landen zoals Indië, bijvoorbeeld People Tree, of China, bijvoorbeeld Langerchen of Insane In The Rain. Onze merken volgen van dichtbij op dat de werkomstandigheden in orde zijn, ook in lageloonlanden, door te werken volgens volgens fair trade principes en met diverse certificaten om dat aan te tonen.

Gelukkig worden meer en meer mensen zich bewust van de achtergrondverhalen achter de productie van onder meer kleding, ook dankzij Greta Thurnberg.

Want iedereen heeft een job nodig, een eerlijke job, maar ook propere lucht, proper water en een proper milieu, meneer Persson.

GOOD STUFF /// 1

Anne

WIJDE DENIMS

TERRACOTTA PALLET

STATEMENT

De fits van heel wat denims blijven wijd, ook tijdens de lente 2020. Vele stijlen zijn een beetje cropped met een hoge taille.

Koper, gebroken oranje, terracotta, koraal... allemaal trendkleuren nu. Die trend wordt nog groter in de lente 2020, wanneer bijna alle merken kleuren uit dit pallet gaan gebruiken

Statement tops mogen gezien worden, of het nu over het klimaat is, vrouwenrechten of iets anders.

Wist je dat je nu ook de ARMEDANGELS denims kan vinden in alle 3 Supergoods stores en online? De collectie is hoofdzakelijk gebaseerd op blijvende stijlen in enkele wassingen, die voortdurend worden bijgevuld in de winkels. Op die manier werkt dit duurzame merk ook volgens slow fashion principes. Nessaa stone wash €109,90

Aarzel dus niet om deze kleuren te testen in je garderobe, want het is wel ontzettend mooi en mixt leuk met natuurtinten, zwart, navy en beige.

Alleen is het dan wel dubbel zo belangrijk dat je statement item eerlijk is gemaakt, want niks is zo uncool dan een slogan t-shirt met een sterke boodschap, gemaakt in een sweatshop.

Deze jas is sowieso een topper, ook zonder de rijke kleur, wegens superzacht en lekker warm!

De leukste print en sterkste prints krijgen wij van het Zweedse Dedicated, gegaranteerd uit biokatoen en eerlijk gemaakt.

Fyvie jas €299

Visby T-shirt €34,95

GOOD STUFF /// 2


>>> “Het percentage mensen dat zegt duurzaam te leven en/of met circulaire en ethische waarden bezig is en het percentage van consumenten dat effectief ecologisch en ethisch verantwoorde mode koopt, ligt nog te ver uiteen. Mijn buikgevoel zei me dat veel consumenten de moed verliezen eens ze aan hun zoektocht naar duurzame en ethisch verantwoorde merken beginnen.” En je kunt het hen niet eens kwalijk nemen, nu ook steeds meer bedrijven aan greenwashing doen (zich groener voordoen dan ze eigenlijk zijn, red.), klinkt het in Knack. “Het is begrijpelijk dat consumenten niet exact weten wat de verschillende certificaten willen zeggen en of die überhaupt te vertrouwen zijn. Duurzaamheid is zo’n breed containerbegrip dat ook de meest bewuste consumenten geen experts kunnen zijn die elk probleem tot in het detail hebben onderzocht. Ze zien dus door de bomen het bos niet meer.” Grondige screening

COSH MAAKT DUURZAAM SHOPPEN EEN MAKKIE VOOR IEDEREEN INFO Wie ecologisch bewust wil shoppen, ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Daarom ontwikkelde Niki De Schryver COSH! (kort voor COnscious SHopping), een platform waar je duidelijke informatie krijgt over de duurzaamheid van kledingmerken én waar je er moeiteloos een persoonlijke shoppingroute aan kunt koppelen. Tekst: Silke Denissen, foto’s: Jonathan Debeers Dat precies Niki De Schryver dit platform ontwikkelde, is geen toeval. Mode zit haar in het bloed. “Mijn moeder had een brei-atelier, dus ik ben vrij letterlijk opgegroeid tussen de stoffen”, vertelt ze in Knack. “Ook als tiener bleef ik geboeid door hoe kleding gemaakt wordt. Toen ik moest kiezen voor een studie, kwam ik dan ook terecht bij modetechnologie.” Daarna volgde nog een diploma management en bakken praktijkervaring. Zo stond Niki mee aan de wieg van het label Honest By van modeontwerper Bruno Pieters (een 100% transparant modelabel dat vorig jaar opgedoekt werd, red.). “Voor de eerste collectie van dat label heb ik een half jaar research gedaan en een half jaar om met het team de eerste collectie te ontwikkelen, waardoor ik enorm veel kennis heb opgedaan over duurzame mode”, vertelt Niki in Nina. En ook Nehera Prague en sportmerk Pure by Luce mochten op haar expertise rekenen. Erna heeft Niki nog 7 jaar e-commerce ervaring, ondermeer anderhalf jaar bij mini retailketen (7 winkels) Sportline (West-Vlaanderen) als E-commerce Project manager en online marketing manager. Maar het bleef kriebelen bij Niki om zélf iets uit de grond te stampen terug rond duurzame mode te werken.

In 2017 nam ze deel aan het evenement Hack Belgium, een jaarlijks innovatiefestival waar mensen met verschillende achtergronden, disciplines en sectoren, kennis en ervaringen komen uitwisselen. Niki besloot er een enquête over duurzaamheid te houden onder de aanwezigen. “Wat bleek? Veel mensen zijn zich bewust van de noodzaak om duurzamer te leven, maar trekken die visie nog niet door in hun mode-aankopen. Daar zat dus een probleem waar ik m’n tanden in wilde zetten”, klinkt het in Knack. Groeiend besef Heel wat consumenten beginnen inderdaad stilletjes aan te beseffen dat de kleren die we kopen een impact hebben op de wereld. De mode-industrie is niet voor niets de tweede grootste vervuilende industrie ter wereld. Documentaires als ‘The True Cost’ brengen die duistere kant van de kledingindustrie je woonkamer binnen en laten zien hoe het maken van je favoriete jeansbroek of goedkope t-shirt gevolgen heeft voor onder meer de textielarbeiders (die vaak in erbarmelijke omstandigheden werken) en de natuur (die te lijden heeft onder bv. schadelijke pesticiden of kleurstoffen). Alleen: welke merken zijn dan wel te vertrouwen? “Transparantie is al bij veel (duurzame) merken aan het doorsijpelen, maar ik merk dat de consument nog onvoldoende mee is”, zegt Niki in Nina.

GOOD STUFF /// 3

Enter COSH! Het platform dat Niki ontwikkelde, wil de consument helpen bij de zoektocht naar duurzame mode en doet dat op een uitgebreide, maar vooral duidelijke manier. “COSH! gaat verder dan de duurzaamheidslabels en -certificaten, die meestal focussen op het ecologische of het sociale aspect”, doet ze in Knack uit de doeken. “Wij nemen alle aspecten van duurzaamheid mee: de arbeidsomstandigheden, de herkomst van de materialen en hun impact op het milieu, hoe transparant een bedrijf over al die zaken communiceert, enzovoort.” Een hoop informatie dus, die Niki en haar team eigenhandig verzamelden en onderzochten. Klopt het wel wat die merken beweren? Dankzij gerichte vragen te stellen en fact checks te doen, vonden ze het antwoord – ook voor kleinere merken. En omdat Niki en haar team volledig onafhankelijk zijn, worden ook bedenkingen en werkpunten eerlijk vermeld op de website. COSH! wil trouwens ook een antwoord bieden aan al wie denkt dat duurzame mode niets voor hem of haar is, vertelt ze. Uit onderzoek bleek namelijk dat stijl en budget grote drempels zijn.

HOE WERKT HET? 1. Surf naar https://cosh.eco/nl/shopping-guide 2. Duid aan wat je precies zoekt en binnen welk budget. En wees gerust uitgebreid. Je kunt onder meer kiezen voor een bepaalde gelegenheid, kleur of sorteren op hoe duurzaam je je kledingstuk wil hebben. 3. COSH! geeft je nu een overzicht van de winkels die de kledingstukken verkopen die je zoekt. Als je doorklikt op een merk, krijg je meer informatie over de ethische en ecologische inspanningen van dat merk. 4. Op het overzicht en bij het merk zie je een kaart waar de merken verkocht worden. Op die kaart kan je een winkel toevoegen aan jouw persoonlijke shopping-trip. Belangrijk, want COSH! wil mensen meer offline laten winkelen. Dat is nog altijd duurzamer dan online winkelen. 5. Als je shop-preselectie klaar is, kan je via de knop rechts bovenaan je gepersonaliseerde shoppingroute bekijken én afprinten of bekijken via je smartphone. (Deze functie wordt binnenkort gelanceerd.) 6. Passeer je voorbij een duurzame retailer, dan herken je die aan de COSH!-raamsticker. Als je de QR-code op de sticker inscant, zie je in één oogopslag de duurzaamheidskenmerken van de merken die de winkel verkoopt!

“Veel mensen denken dat er geen duurzame mode beschikbaar is binnen hun specifieke wensen. Die drempel willen wij wegwerken. We tonen de COSH-gebruikers dat er heel veel soorten winkels zijn, in allerlei verschillende stijlen en prijscategorieën.” Financiering en toekomst Hoe financier je nu zoiets? Wel, Niki kreeg steun van Vlaanderen Circulair, de accelerator Start it @KBC en het projectenfonds Duurzame Stad van de stad Antwerpen. Verder kunnen winkels die duurzame merken verkopen zich abonneren. Afhankelijk van het abonnement worden drie of vijf merken uit hun winkel jaarlijks grondig gescreend. Dat verhoogt dan weer het aantal merken dat op de website uitgelicht wordt, een win-winsituatie dus. Hoewel de website nog maar pas gelanceerd is, denkt Niki ook al aan de toekomst. En die houdt vooral uitbreiding in, zo blijkt. “In de toekomst willen we ook adressen toevoegen waar je tweedehandskleding kunt vinden”, vertelt ze in Knack. “Ook kledingbibliotheken kunnen zich inschrijven bij COSH. We beschouwen de lancering met het huidige aanbod als fase één. In de toekomst blijven we nieuwe merken en winkels toevoegen en consumenten informeren over wat er mogelijk is. De duurzame modesector blijft immers groeien, en dat is heel goed nieuws.”

GOOD STUFF /// 4


BRAVA - HET LEVEN IS TE KORT OM SAAIE KLEREN TE DRAGEN

Tekst: Annick Grieten, foto’s: Brava

Tegenwoordig hoef je geen fashion achtergrond te hebben om een succesvol duurzaam kledingmerk uit de grond te stampen - kijk maar naar de man achter HNST die zijn verleden in afvalverwerking inzet om nieuwe jeans te produceren. Een ander mooi voorbeeld is ons nieuwe merk BRAVA. BRAVA werd in 2015 opgericht door Ramón Barbero en Iván Monells, twee jonge ondernemers die elkaar leerden kennen tijdens hun MBA in Barcelona. Zonder ervaring in de modesector besloten ze samen een duurzaam kledingmerk op te richten. In minder dan 4 jaar tijd wisten ze van een kleine online shop een succesvol urban brand te bouwen dat nu drie eigen winkels heeft. Dit seizoen vind je BRAVA dus ook bij Supergoods.

WE’RE FROM BARCELONA

MERKEN

KINGS OF INDIGO: DUURZAME DENIM KLEURT NU NOG GROENER

Tekst: Sigrid Jacobs, foto’s: KOI

Kings of Indigo is sinds 2011 een vaste waarde in het duurzame denim landschap. Tony Tonnaer, de oprichter van het Nederlandse merk, had van meet af aan de ambitie om het meest duurzame jeansmerk ter wereld te worden. De afgelopen jaren zette Kings of Indigo enorme stappen in die richting. Maar stilstaan is achteruitgaan, dachten ze bij Kings of Indigo, en daarom besloten ze om naar de toekomst toe hun ambities nog meer kracht bij te zetten.

IMPACT VAN DENIM In Nederland worden er per jaar zo’n 45 miljoen spijkerbroeken verkocht. Als je weet dat er voor het maken van één jeansbroek al 10 000 liter water nodig is en dat er bij de productie zo’n 32 kilo C02 vrijkomt, kan duurzame denim een groot verschil maken. K.O.I., dat trouwens genoemd is naar een Japanse vissoort, wil kwalitatieve kledij produceren op een duurzame manier, met aandacht voor mens en omgeving. Vanaf de productie van de eerste jeans zette het merk daarom sterk in op het gebruik van duurzame productiemethoden, lage impact wassingen en natuurlijke verf. Het merk is ook aangesloten bij Fair Wear Foundation, een organisatie die zich inzet voor en toeziet op eerlijke werkomstandigheden.

LESS WASTE, MORE JEANS K.O.I., dat sinds 2011 uitgroeide tot een volwaardig kledingmerk, is altijd al erg transparant geweest over de eigen duurzaamheid. Op de website vind je makkelijk terug welke kledingstukken in welke fabrieken gemaakt worden, maar ook welke stoffen waar vandaan komen. Sinds dit jaar brengt Kings of Indigo ook elk jaar een duurzaamheidsrapport uit, dat integraal terug te vinden is op de website. In dat rapport lees je alles over de huidige inspanningen en stellen ze zich ook de vraag hoe ze hun impact op mens en planeet nog kunnen verkleinen. Om op die vraag een antwoord te bieden, wil K.O.I. tegen 2025 een collectie die uitsluitend uit gerecycleerde en vegan materialen bestaat. De herfst- en wintercollectie van dit jaar is alvast een goede stap in die richting.

Zo bevatten alle kledingstukken van de outerwearcollectie post-consumer gerecycleerde PET-flessen en zijn de gebreide stukken gemaakt van volledig gerecycleerde vezels. Bovendien is het merk sinds deze zomer PETAapproved: alle patches op het denim zijn veganistisch, gemaakt met gerecycleerd polyester. Het is de bedoeling dat bij elke collectie het aantal stukken gemaakt met gerecycleerde materialen zal toenemen. Less waste, more jeans, zeg maar.

Wie de collectie van BRAVA bekijkt wordt meteen goedgezind. De diepe kleuren en vrolijke prints geven het merk een duidelijke eigen identiteit. Vanaf dag één wisten Ramón en Iván dat ze met hun merk wilden focussen op design. Ze houden er ook van om het anders te doen: geen bandwerk, maar unieke stukken beladen met authenticiteit. Elk kledingstuk is een kunstwerk, of het nu gestempeld of gekleurd is, met felle patronen of illustraties. De jongens laten zich inspireren door muziek, architectuur, urban culture en kunst. En dan is een stad als Barcelona natuurlijk de inspiratiebron bij uitstek.

GELOOF IN EEN BETERE WERELD Vanuit een geloof in een betere wereld is BRAVA toegewijd aan fair trade en het gebruik van duurzame materialen. Doorheen de hele productieketen volgt het merk een duidelijke sociale en ecologische filosofie. Zo werken ze met lokale leveranciers op het Iberisch Schiereiland, die een ijzersterke garantie krijgen op goede werkomstandigheden voor zichzelf en hun werknemers.

Sinds 2019 zijn alle kledingstukken bovendien gemaakt uit 100% gecertificeerde biologische of gerecycleerde materialen. Daarbovenop heeft BRAVA petroleumgebaseerd plastic volledig geband uit haar verpakkingen - zoals het hoort voor een duurzaam merk. Ze vervangen het door recycleerbaar karton of gerecycleerd en biodegradable plastic.

HET LEVEN IS TE KORT Bij de lancering in 2015 had BRAVA enkel hemden voor mannen, met unieke prints en van hoge kwaliteit. De voorbije jaren zijn er gelukkig een heleboel items toegevoegd aan de collectie. Denk aan T-shirts, sweaters, shorts, boxers, zwembroeken en totebags. Ook voor vrouwen is er een lijn bijgekomen. Daarnaast vult BRAVA het aanbod graag aan met andere merken die dezelfde filosofie en sfeer uitstralen. Dat vrijdagnamiddaggevoel wanneer je de deur van je werk achter je dichttrekt, een glaasje wijn tijdens een etentje met vrienden of een gestolen dagje op het strand. Volgens BRAVA is het leven te kort om saaie kleding te dragen. Past perfect bij Supergoods dus!

MERKEN

DUURZAME DENIM BIBLIOTHEEK Kings of Indigo werkt al een tijdje volgens het zogenaamde Triple R-principe. Dat wil zeggen dat kledingstukken zoveel mogelijk hersteld, hergebruikt en gerecycleerd worden (in het Engels ‘Repair, Re-use, Recycle’). Je kan bij hen dus ook terecht voor het vermaken en hergebruiken van je jeans. Aan dat circulaire jeansconcept wil K.O.I. nu nog iets toevoegen: een duurzame denim bibliotheek. Die bibliotheek, die gepland is voor 2020, is voor iedereen toegankelijk en beschikbaar. Het idee is dat je geen jeans koopt, maar leent. Op die manier kunnen meer mensen gebruik maken van hetzelfde kledingstuk, is er minder afval én kan je eerst testen of je een kledingstuk genoeg draagt vooraleer je het effectief koopt. De toekomst zal duurzaam zijn of zal niet zijn, lijken ze bij Kings of Indigo te denken. En dus ligt de toekomst van de mode in het zoeken naar steeds duurzamere en innovatievere opties. Het nieuwe duurzaamheidsplan van K.O.I. belooft alvast veel moois.

GOOD STUFF GOOD STUFF /// 5/// 5

GOOD STUFF /// 6


DE GROTE CADEAUGIDS, VOOR DE FAIRE KERSTMAN!

Zeepjes van Wonderbar €16,95

Tekst: Anne Hilden, foto’s: Ellen van den Bouwhuyzen

Naast favoriete cadeaus zoals Dopper flessen, Qnoop sokken en bijvoorbeeld geprinte t-shirts, kan je dit jaar bij Supergoods veel nieuwe merken ontdekken, zoals bijvoorbeeld twee cosmeticamerken voor heren: het Estse Tuul en Doers of London. In het gamma geurkaarsen is er nu ook The Nomad Society. En met Purpuz planners plan je grote en kleine projecten in 2020... Een liefdevol kerstgeschenk komt niet uit een sweatshop. Het is nodig dat iedereen aandacht heeft voor hoe de producten zijn gemaakt: dat er geen misbruik is, geen kinderarbeid, dat er eerlijke lonen betaald worden en er in veilige omstandigheden gewerkt wordt. Een fair trade of lokaal cadeau is dit jaar nog meer welkom dan vroeger. Klimaatvriendelijkheid staat ook nog steeds hoog op de agenda. Steeds meer beschouwen mensen duurzaamheid als een basisvoorwaarde voor een cadeau. Velen storen zich mateloos aan overdadige plastic verpakkingen of nutteloze niemandalletjes. Dat is ondertussen iets normaals geworden, en terecht - denken wij! Vrolijke kerst!

A Gentle Rain parfum €79,90, Walden

Never Spring parfum, badolie €39, Björk & Berries

Babassu zeep €8,49, conditioner €12,95, deo €8,95 Helemaal Shea

Botanist body lotion €29, hand wash €22, hand cream €25

GOOD STUFF /// 7

GOOD STUFF /// 8


Cami base €59,90, beha €46,90, onderbroek €23,90, Woron

Triangle Bucket Bag, €48, Walk With Me

Kaarsen €20 en €40, diffuser €29,99, The Nomad Society

Halsketting, €80, Plantethics

Blocnote €8, to do lijst €10, daily planner €12, REDOPAPERS

Metalen rietjes, €14,90 per set, PÀI

Miniborstels €8, Less Is More GOOD STUFF /// 9

GOOD STUFF /// 10


Glow In The Dark pyjama €99,95, Thinking Mu

Tandpasta €10, deo €15, shampoo €23, Tuul lab

Sneakers €135, Veja

Hemd €89,95, Dedicated

Shaving cream €16, body wash €18, Doers of London, scheermes €39,95, Bareaya Borstel €34,95, Steamery

Trui €139,90, Thinking Mu Dopper glas €19,50 en glazen thermos €34,50

Boxers €27,90, Brava GOOD STUFF /// 11

Sokken vanaf €9,95, Qnoop

GOOD STUFF /// 12


CîME SKINCARE BRENGT UIT: LE BAUME EN REFILL SYSTEEM

INFO

Cîme verwelkomt een nieuwe telg in de familie: ‘Le Baume by Cîme’, een multifunctionele balsem voor de lippen maar ook andere droge plaatsen op het lichaam. We love! Voor ons de ultieme gelegenheid om hem uitgebreid te introduceren én om vooruit te blikken op de toekomstplannen van deze ambitieuze verzorgingslijn. Tekst: Inge Verhoeven, foto’s: Studio NuNu Het duurde een goede 2,5 jaar om Le Baume te lanceren, maar eindelijk is het zo ver. Als je weet dat andere producten van Cîme doorgaans op een jaar tijd ontwikkeld worden, is dit wel een héle speciale. “Er is onder andere heel wat tijd gekropen in de ontwikkeling van een geschikte verpakking”, getuigt Isabel Coppens. Samen met Anke De Boeck is ze de oprichtster van Cîme. “Zo hebben we overwogen om hem uit te brengen als een stick, maar dat werkte niet zo goed”. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om hem te verpakken in een aluminium doosje. “Aluminium is voor dit soort product de meest duurzame verpakking wanneer het op recycleren aankomt”, vertelt Isabel. Plastic heeft slechts een beperkte recyclagelevensduur: na een aantal keer moet het alsnog verbrand worden. Aluminium kan eindeloos hergebruikt worden. Naast de aandacht voor de verpakking van het product, zijn er ook de nodige pogingen gedaan om het volledig vegan te maken. Uiteindelijk is er toch bijenwas toegevoegd om het functioneel te houden.

Daarnaast werd er gekozen voor (cruelty free!) bijenwas en chiuri boter. Palmolie of een ander ethisch bezwarend of te milieu-impacterend ingrediënt zal je in de Cîme producten nooit terugvinden.Tenslotte wordt er gebruik gemaakt van biologische abrikozenpitolie. Die wordt gewonnen uit pitten die tot voor kort werden weggegooid in Nepal: enkel de vrucht van de abrikozen werd gebruikt. Hierdoor maakt Cîme van een wegwerpproduct een opbrengstproduct. Alle ingrediënten zijn natuurlijk en biologisch, dat betekent dat je er nooit parabenen, bewaarmiddelen of synthetisch parfum in zal terugvinden (dat geldt trouwens voor alle producten van Cîme). Er wordt nooit getest op dieren.

DUURZAAM/GEVETENSVOL SMEREN

Alle producten van Cîme zijn vanwege de afkomst van de ingredienten onlosmakelijk vervlochten met het Himalaya gebergte. Bij elk verkocht product wordt een donatie aan THUIS OP ALLE FRONTEN een lokaal goed doel geschonken (Little Doctors project). Voor de abrikozenpitolie in deze balsem werd een project Le Baume by Cîme kan beschouwd worden als een natuurlijk met enkel vrouwen in Nepal opgezet en ging Cîme nog een alternatief voor Vaseline. Een must-have in de badkamerkast stapje verder. De Nepalese vrouwen verzamelen de pitten omwille van zijn multifunctioneel karakter. In tegenstelling die ze nagenoeg overal gratis kunnen vinden - en persen ze tot Vaseline, dat volledig op basis van petroleum is gemaakt, dankzij een elektrische handpers die hen door Cîme werd is Le Baume 100% natuurlijk en biologisch. Dat maakt hem toegestuurd. Die is klein, makkelijk in gebruik en wordt ook geschikt voor alle leeftijden: je mag hem zelfs gebruiken aangestuurd door de lokale waterkrachtcentrale. op baby’s. Ook dat is een zeer bewuste keuze van Anke Dit proces geeft de vrouwen veel vrijheid: ze kiezen en Isabel: “we willen dat onze producten veelzijdig zijn en dat mensen niet met veel verschillende potjes moeten zelf hoeveel olie ze maken en kunnen dit gemakkeijk rondlopen. Hierbij denken we aan de drukbezette mama die combineren met hun klein huishoudelijk werk aangezien met één potje in de handtas zowel zichzelf als haar kinderen ze het huis niet uit moeten. Doordat de opbrengsten rechtstreeks naar hen gaan, verwerven ze een zelfstandig helpt”, aldus Isabel. inkomen en meteen ook meer inspraak en respect in de lokale gemeenschap. >>> De balsem legt een laagje over je huid maar sluit die niet af, zoals bijvoorbeeld Vaseline dat wel doet. Daardoor blijven je poriën vrij en kan de huid ademen. Tegelijk houdt hij je huid soepel en heeft hij een genezend effect bij kloven of andere uitdrogingsverschijnselen. Je kan hem gebruiken als lippenbalsem, op droge of rode plekjes (zoals ellebogen of de kin van een kindje), op geïrriteerde huid, als bescherming tegen koud weer of zelfs om je jukbeenderen te highlighten of wenkbrauwen te shapen.

WHAT’S IN IT (FOR ME)? Le Baume bestaat uit 4 ingrediënten, dat maakt hem bijzonder in zijn eenvoud. Kamille is het eerste natuurlijke ingrediënt dat kalmerend en verzachtend werkt en werd dan ook zeer bewust gekozen voor de balsem. Het heeft een stabiliserend effect op de vochtbalans van je huid en gaat ontstekingen tegen. Daardoor treedt het helend op bij irritaties of wondjes. De zeer subtiele geur van de balsem is ook die van kamille.

GOOD STUFF /// 13

GOOD STUFF /// 14


>>>

STRENGE SELECTIE “Het idee achter Le Baume by Cîme ontstond omdat dit soort product nog ontbrak in het gamma”, licht Isabel toe. Er wordt ook zo veel mogelijk rekening gehouden met de vraag van de klanten wanneer er een nieuw product wordt uitgebracht. Lang niet alle voorstellen halen de eindmeet. Alle producten van Cîme worden onderworpen aan een strenge kwaliteitscontrole door een panel vooraleer ze op de markt komen. Dat panel is samengesteld uit klanten, pers, bloggers, winkelgeranten, influencers,…die hun ongezouten mening geven over de textuur, werking, geur, enzovoort. Niet tevreden? Dan kruipt het labo terug in ontwikkelfase. Nog geen succes? Dan stopt de ontwikkeling in het slechtste geval zelfs volledig. Zo zijn er producten waarvan de ontwikkeling na een tijdje werd gestopt, zoals een oogcrème. Het duo achter Cîme wil immers dat hun producten een succes worden en stellen daarvoor alles in het werk. Nieuw voor Cîme is dat een douchegel en een shampoo in navulbare verpakkingen zullen uitgebracht worden. De Supergoods winkels zullen onder andere dienst doen als ‘refill stations’. De flesjes zijn gemaakt uit 100% gerecycleerd plastic, afkomstig uit je lokale PMD-zak.

“We kregen al vaker de vraag om refill verpakkingen te voorzien”, getuigt Isabel. “Ook doen we hier voorturend onderzoek naar, omdat de mogelijkheden evulueren en we onze verpakkingen zo ecologich mogelijk willen maken. Het is echter niet vanzelfsprekend om bepaalde producten uit te brengen in een navulbare verpakking. Een dagcrème bijvoorbeeld moet in stabiele labo-condities luchtdicht worden verpakt. Om te vermijden dat er bewaarmiddelen moeten worden toegevoegd aan de producten, is dit vaak een doorslaggevende factor”. Je lege verpakkingen terugbrengen om door Cîme te laten recycleren blijkt voorlopig ook niet ecologischer dan ze opnieuw in omloop te brengen door ze in de PMD-zak te stoppen. Het reinigen gebeurt door een ander labo, wat zorgt voor extra transport, en er wordt gebruikt gemaakt van agressieve detergenten. De gezichtscremes van Cîme worden in de nabije toekomst wel vervangen door ocean waste plastic dat door vissers wordt opgehaald. Ook worden alle tubes nu gemaakt op basis van suikerriet in plaats van petroleum, waardoor de basis bio-afbreekbaar is (let op, ze moeten nog wel in de PMD!). PS! Wist je dat je een Cîme atelier kan volgen in de Supergoods winkels? Meer info op supergoods.be

BALLETJES MET KRIEKENSAUS EN KNOLPUREE Comfort food is een must tijdens de koude wintermaanden. Een warme kom om je handen rond te wikkelen, om te delen met geliefden of lekker alleen in de zetel. Maar moet het persé ongezond genot te zijn? Nope! Hoeft het echt uren op het vuur te staan? Nope! Het kan zelfs 0-waste! Check dit recept van de hand van Lily Roberts. Tekst: Lily Roberts, foto’s: Fayenne Luijben Hier een van mijn gerechtjes die ik voor Bar d’Henri ontwikkelde: dus als je geen zin hebt om te koken, kan je altijd bij ons langskomen zodat ik het voor je kan maken. Trouwens, dit gerecht is geen precisiewerk! Gewoon wat haver erbij doen indien te nat, en een beetje olie en passaat indien te droog. Proef je deeg ook, want aangezien het een plantaardig gerecht is, kan je al controleren of de smaak goed zit! Voor de balletjes (een 15-tal)

RECEPT

1 kopje gekookte gierst 1 kopje rode bonen (zelf gekookt, of een blikje uitstrooien op bakpapier en een kwartiertje in de oven op 180°C tot beetje uitgedroogd) 2 el olijfolie 1 el gedroogde oregano 1 el gedroogde tijm 1 tl venkelzaadjes 2 sjalotjes, fijngesneden 2 el edelgist 2 tenen look, fijngehakt 1/2 kopje havermout, geblend tot bloem

1/2 tl zout 1 tl mosterd 2 el (groot) tomatenconcentraat peper (1/2 tl chili vlokken indien gewenst) 2 scheuten Worcestershire Saus (of balsamico) 0-waste opties: een kopje donkergroen deel van prei (fijngesneden, gewassen en opgebakken), schil van wortels (gewassen en fijngesneden in blender) en/ of overschot van kruidenstengels

Bak sjallotjes, look en gedroogde kruiden even op in wat olijfolie tot glazig. Gooi rode bonen, sjallotmix, zout, verse kruiden, 0-waste ingrediënten, venkelzaad en chili (indien je dit wil) bij elkaar in de blender tot fijngemalen. Voeg dan je gierst, tomatenconcentraat, edelgist en Worcestershire saus toe en pulseer tot homogeen deeg. Strooi de haver erover en kneed goed tot je een mooi deeg hebt. Proef en pas smaak aan naar wens. Rol balletjes van het deeg ter grootte van een pingpongbal. Rol ze in gemalen oud brood of chapelure. Zet 15 min. in de koelkast om op te stijven. Bak de balletjes in olijfolie op hoog vuur tot je rondom een licht korstje krijgt. Plaats de balletjes op een bakplaat met bakpapier en bak in oven 15 min. op 180°C. Vries de balletjes die je teveel hebt in, dan heb je een maaltijd klaar voor de volgende keer! Voor de puree: 2 wortels, in kleine blokjes gesneden 1/2 zoete aardappel, in kleine blokjes gesneden 1 aardappel, in kleine blokjes gesneden 1 tl mosterd 1 teen knoflook, fijngehakt

scheut havermelk scheut olijfolie (scheut walnootolie) snuifje nootmuskaat zout & peper

Schep alle groenten in een kookpot en giet er water bij tot alles onder water staat. Breng aan de kook en laat pruttelen tot alles zacht is. Giet water af. Mix in de blender met alle andere ingrediënten tot glad en smeuïg. Gebruik havermelk en olie om juiste textuur te krijgen. Voor de krieken: 1/2 potje ontpitte krieken (ongeveer 200g)

1 tl maiszetmeel 1/2 tl citroen zeste

Giet de sappen even af in een kommetje en los je maiszetmeel er in op. Meng je zeste er door en giet dan in een pannetje met de krieken. Zet al roerend op het vuur tot een beetje ingedikt. Zet van het vuur, klaar om te serveren. Verwarm alles apart op en schep op! Ik smeer een nestje puree, leg vervolgens de balletjes erop en krieken rond de rand, afgewerkt met verse kruiden, zaadjes en peper. Maar laat je creativiteit maar de vrije loop! Geniet ervan! PS! Je kan meer genieten van heerlijke duurzaam eten bij Lily in Bar d’Henri, Montignystraat 21, in Antwerpen. GOOD STUFF /// 15

GOOD STUFF /// 16


LANGERCHEN ‘Fair, conscious, sustainable’, dat is hoe LangerChen zichzelf in drie woorden omschrijft. Toch begint het verhaal van dit duurzame jassenmerk niet met jassen, maar met de oprichting van een eigen textielfabriek in China. Philipp Langer en Miranda Chen, de oprichters van het merk, wilden in 2009 met hun eigen textielproductiefaciliteit bewijzen dat ‘made in China’ niet per definitie gelijk staat aan slechte werkomstandigheden. Hun GOTS-gecertificeerde Jiecco-textielfabriek is gespecialiseerd in duurzaam geproduceerde kleding en is een absolute pionier in eerlijke en goede arbeidsomstandigheden. In de fabriek werken ongeveer 100 werknemers, die niet alleen een eerlijk loon krijgen, maar ook een ziekteverzekering, pensioen, opleidingen, gratis transport van en naar het werk en elke dag een verse lunch. Fairness, zo zeggen ze zelf, is voor Langer en Chen de enige optie.

“Made in China staat nu ook weer niet per definitie gelijk aan slechte werkomstandigheden” In 2013 richtten de twee businesspartners het jassenmerk LangerChen op. Met LangerChen willen ze een ecologisch outerwear-merk op de markt brengen dat een tijdloze look moet verenigen met duurzame materialen en maximale functionaliteit. Het merk, dat een hoofdzetel heeft in München, wordt volledig in de eigen Jiecco-textielfabriek geproduceerd. Van draad tot stof, van stof tot eindproduct: de hele productie speelt zich af op één plaats. In het huidige modelandschap is deze aanpak op z’n minst uniek te noemen. LangerChen ontwerpt mannen- en vrouwenjassen die tijdloos zijn en bijgevolg niet snel uit de mode raken. Het merk zet sterk in op bewuste consumptie, op kledingstukken die lang meegaan en hun kwaliteit en design blijven behouden. Voor de productie van de jassen gebruikt LangerChen uitsluitend duurzame materialen als biologisch katoen, ecologische wol, Tencel en gerecycleerd polyester. Door de toevoeging van een speciaal ademend membraan zijn de jassen bovendien wind- en waterdicht.

REPORTAGE

DUURZAME JASSEN - OUTERWEAR ZONDER SCHULDGEVOEL

Tekst: Sigrid Jacobs, foto’s: Ellen van den Bouwhuyzen

Nu de dagen killer worden, de wind wat harder waait en er (gelukkig!) wat meer regen valt, komen ook de herfst- en winterjassen weer tevoorschijn. Wie op zoek is naar een nieuwe regenjas of mantel die ook nog eens fair en ecologisch is, is tegenwoordig werkelijk spoiled for choice. De afgelopen jaren zijn steeds meer faire en duurzame merken zich gaan toeleggen op kwalitatieve jassen met een leuk design. LangerChen, ECOALF en KnowledgeCotton Apparel zijn enkele van die merken. Hoewel ze elk vanuit een eigen concept vertrekken, hebben ze een ding gemeen: ze willen jassen produceren die niet alleen leuk zijn voor de mensen die ze dragen, maar ook voor de planeet. GOOD STUFF /// 27 GOOD STUFF /// 17

Deze pioniers in ethische productie- en arbeidsomstandigheden hebben zichzelf daarnaast ook als doel gesteld om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Hoe ze dat doen? Voornamelijk door hun CO2-emissies tot het minimale te beperken. Als LangerChen op olie gebaseerde stoffen gebruikt, zorgen ze ervoor dat die gerecycleerd zijn, een proces dat veel minder energie en C02 vergt dan het gebruik van nieuwe materialen. Het merk probeert daarnaast overproductie zoveel mogelijk te vermijden door enkel te produceren wat klanten bestellen. Je kan bij LangerChen terecht voor mannen- en vrouwenjassen in verschillende stijlen (van mantels tot parka’s, van heel warme tot eerder lichte jassen).

ECOALF Als Javier Goyereche in 2009, na de geboorte van zijn zoon Alfredo (naar wie het merk genoemd is), reflecteert over de wereld die we nalaten aan de volgende generatie, groeit zijn frustratie over het excessieve gebruik van de natuurlijke bronnen en materialen die de aarde ons biedt. De manier waarop we consumeren en voor die consumptie steeds nieuwe materialen produceren – vaak op een erg belastende manier – zorgen ervoor dat we de aarde uitputten, zo redeneert Goyereche. En dat terwijl we terzelfdertijd met een afvalprobleem zitten waar niemand een oplossing voor lijkt te kennen. Javier maakte van twee problemen één oplossing en creëerde een kledingmerk op basis van louter gerecycleerde materialen. De missie van het Spaanse ECOALF is dan ook om gerecycleerde producten op de markt te brengen die dezelfde kwaliteit en design hebben als de beste niet-gerecycleerde producten.

GOOD STUFF /// 18


>>> ECOALF verkiest voor hun kledingstukken gerecycleerde materialen boven duurzame, nietgerecycleerde materialen, omdat de negatieve impact van recyclage veel kleiner is en bovendien de consumptie van natuurlijke bronnen vermindert. In termen van energieverbruik en CO2-emissies heeft de productie van gerecycleerd materiaal een veel kleinere impact dan die van conventioneel materiaal, ook als het duurzaam geproduceerd is. “Where others see trash”, zo stelt Javier, “ECOALF sees premium quality raw elements”. Gebruikte visnetten, plastic flessen, versleten autobanden en zelfs koffiegruis: in plaats van deze materialen de aarde te laten vervuilen, gebruikt ECOALF ze om er opnieuw een functie aan te geven. Sinds 2015 gaat ECOALF zelfs nog een stapje verder in het circulaire concept. In plaats van kledij te maken uit gerecyleerd materiaal dat hun aangeleverd wordt, beslissen ze om met het project ‘Upcycling the oceans’ zelf plastic uit de oceaan te halen. In samenwerking met meer dan 3000 vissers over de hele wereld, gaat het merk zelf op zoek naar afval dat ze kunnen transformeren tot hoogkwalitatieve stoffen en leuke kledingstukken. Met het project hebben ze tot nu toe al meer dan 80 miljoen ton plastic flessen gerecycleerd. Leuk om te onthouden als je indruk wil maken met je nieuwe jas van ECOALF.

KNOWLEDGE COTTON APPAREL Mode is meer dan enkel de stoffen die we op ons lichaam dragen, mode gaat ook over respect voor mens en omgeving. Met die filosofie richt de Deen Mads Morup in 2008 KnowledgeCotton Apparel op, een kledingmerk voor mannen dat enkel tijdloze en duurzame kledingstukken wil produceren. De mode-industrie zit Mads weliswaar in het bloed. In 1969 startte zijn vader, samen met Mads grootvader, J. Morup Stof, een klein textielbedrijf voor mannenkleding. Ook dat bedrijf was bezig met duurzaamheid en begon eind jaren ’80 al te werken met biologisch katoen.

Tot op vandaag is J. Morup Stof een autoriteit in de ontwikkeling en productie van biologisch katoen. Materiaalgebruik is ook voor KnowledgeCotton Apparel erg belangrijk. Het merk gebruikt, naar het voorbeeld van vader en grootvader, enkel 100% biologisch katoen. In tegenstelling tot regulier katoen verbruikt de productie van biologisch katoen significant minder water en tot 46% minder CO2 – dat is dus bijna de helft. Helaas maakt biologisch katoen nog maar 1% procent uit van de totale katoenproductie. Naast bio-katoen zet KCA volop in op het gebruik van gerecycleerde PET-flessen. Het PET-polyester dat daaruit ontstaat heeft dezelfde kwaliteit als niet-gerecycleerd polyester, maar verbruikt 37% minder CO2. Leuk weetje: in 1 jas van KCA kruipen zo’n 25 PET-flessen. KnowledgeCotton Apparel probeert over de hele productie (van draad tot afgewerkt product) de impact op de aarde te reduceren en natuurlijke bronnen zoveel mogelijk met respect en zorg te behandelen. Om die visie concreet te maken, heeft het bedrijf zich drie grote doelen gesteld. Het eerste doel: tegen 2020 meer dan 4,5 miljoen PET-flessen recycleren. Het tweede doel: tegen 2020 zo’n 800 000 liter chemicaliën en pesticiden uitsparen door het gebruik van biologische materialen. Het derde en strafste doel: tegen 2025 de eigen koolstofuitstoot volledig terugdringen en dus CO2-neutraal worden. Best ambitieus, als je het mij vraagt. KnowledgeCotton Apparel maakt regenjassen en parka’s, maar ook leuke corduroy jasjes voor wanneer het wat minder fris is. Enkel voor mannen. Conclusie: ben je deze winter op zoek naar een mooie, comfortabele jas die je warm en droog houdt én die bovendien ethisch en duurzaam geproduceerd is? Neem in onze winkels (of online) zeker eens een kijkje bij deze merken. De keuze zal verdomd lastig worden.

WIE ZORGT VOOR ZIJN KLEDING, ZORGT OOK VOOR HET MILIEU

INFO

Wist je dat je ook nadat je een kledingstuk gekocht hebt, nog een heel grote milieu-impact kan hebben via je duurzame garderobe? Vaak is dat om te beginnen al een kwestie van de kleding wat vaker te dragen. Daarom is het belangrijk dat de kwaliteit van de kleding goed is, maar vooral ook dat de kleding op de juiste manier wordt onderhouden. Helaas is die kennis in deze fastfashiontijden minder evident geworden. Kleine reparaties worden daarom vaak ook gewoon niet gedaan. Maar goed, hier alvast enkele eenvoudige maar praktische tips. Tekst: Anne Hilden, foto’s: Ellen van den Bouwhuyzen 1. Minder wassen is beter voor je kleren. Soms is het genoeg om de kleren om even laten luchten in frisse lucht. Dit geldt zeker voor wollen kledij! 2. Was de kleren binnenstebuiten in de wasmaschine. Zo is de voorkant wat beter beschermd. 3. Lees de wasinstructies in de winkel, maar ook thuis. Sorteer je was goed op basis van temperaturen maar ook kleuren. Zeker witte kleuren was je beter apart (ook met handwas). 4. Een droogkast verbruikt niet alleen heel veel energie, je kan ook je kleren beschadigen door te warm te drogen. Een droogrek is milieuvriendelijker, ook al is dat dan wat trager.

GOOD STUFF /// 19

5. Pluisjes of bolletjes op bijvoorbeeld een wollen trui kan je vermijden of verwijderen met bijvoorbeeld de Pilo shaver van Steamery, te koop bij Supergoods. Eigenlijk kan je dit ook proberen te doen met een scheermes. 6. Stoom je kleren in plaats van een strijkijzer te gebruiken. Stomen is een veel mildere methode om je kleding kreukvrij te maken, en je kan het bovendien doen terwijl het stuk al op een kapstok hangt. Bij Supergoods kan je de producten van Steamery kopen. 7. Kies een milieuvriendelijk wasmiddel, bijvoorbeeld van Seepje, te koop bij Supergoods. 8. Vlekken zijn lastig, zeker op lichte kleuren. Gelukkig vind je ook milieuvriendelijke vlekkenverwijderaars, bijvoorbeeld door Imse Vimse, ook te koop bij Supergoods.

GOOD STUFF /// 20


WARM & ZACHT Deze tuniek is gemaakt uit zacht biokatoenfleece. Ideaal voor thuis of buiten als extra laagje warmte. €169, Suite 13

Trui €89,90, sjaal €89,90, broek €89,90 Muts €29,95, trui €119,90, jeans €99,90 sokken €9,95

WINTERMODESPECIAL Tekst: Anne Hilden, foto’s: Ellen van den Bouwhuyzen Deze stijlen houden je warm en stijlvol. De wintercollectie zit vol met warme truien, jassen - maar ook feestelijke outfits en stukken voor alle leuke kerstfeestjes en uiteindelijk ook nog oudejaarsavond! Combineer vrij en vraag voor advies in de winkels, want we helpen je graag de juiste maat of combinatie te vinden of te bestellen. Weet trouwens dat kleren ook een leuk cadeau zijn, zeker bij Supergoods, want ze zijn eco en fair gemaakt, en indien de maat verkeerd is of het stuk valt niet in de smaak, kan je altijd nog ruilen. De meest populaire cadeaus zijn truien en T-shirts, boxers en sokken, sjalen en mutsen. Allemaal te vinden voor onder de kerstboom! GOOD STUFF /// 21

Top €69, broek €135

Trui €89,90, sokken €9,95, jeans €99,90 GOOD STUFF /// 22


RUITEN Dit seizoen is een ruiten broek bijna een must - al blijft zoiets altijd een beetje tijdloos. Deze fit is trouwens ook beschikbaar in bruin en zwart. Een beetje cropped, maar dat is juist leuk!

PRINTS

Show maar lekker met die prints! Deze jurk heeft mooi warme tinten met een beetje vintagelook. Biokatoen, natuurlijk, van de collectie van ArmedAngels.

Broek €99,90 Lanius, trui €99,90.

Jurk €89,90, kousen €27

Trui €149,90

TERRACOTTA Deze sweater komt in een warm terracotta, een tint die heel hot is, ook in lente 2020.

Broek €99,90 top €49,90

Sweater €89, broek €99,90

GOOD STUFF /// 23

GOOD STUFF /// 24


PAISLEY You love it or hate it, maar ze zijn nu wel terug: de kleurrijke paisleyprints. Broek, bloes of hemd, sweater, T-shirts - we hebben het in alle vormen.

PRINTS Leuke T-shirts met tekst of print zijn ook ideale cadeautjes!

Voor hem en haar! Blouse €99,95, dungaree €129 Trui €79,90, broek €99,95

Trui €129,90, broek €149,90

Trui €79,90, broek €159

Sweater €119,90

Jurk €119,90

GOOD STUFF /// 25

GOOD STUFF /// 26


Cardigan €119,90

Trui €99,90

MATCHING Het lynxpatroon van Dedicated is te gek! En òf mode vrolijk mag zijn! Cardigan €119,95, jurk €79,90, nylonkousen €27 Trui €89,95, culotte €94,95 Blouse €119, broek €139,90, oorbellen €21 GOOD STUFF /// 27

GOOD STUFF /// 28


Bloes €119, rok €99,90 nylonkousen €21

Jumpsuit €149

FEEST We zijn verliefd op dit zilver-zwarte rokje met strik! Het feest kan beginnen! Rok €139, top €49,90, kousebroek €27

Jurk €149,90

Jurk €119,90

GOOD STUFF /// 29

GOOD STUFF ////30 28


>>> De bedoeling is om het water waar je mee gepoetst hebt, plasticvrij te maken voor je het loost. Alweer een manier om je bewust te maken van alle plastic die rondom je hangt en ligt. Wil je meer info over de Guppyfriend, surf dan naar guppyfriend.com.

Alles wat met je kleding gewassen is, leidt tot aanzienlijk meer vezels die breken. Vermijd items zoals schoenen en scheenbeschermers. Ook het gebruik van wasballen en (losse) zeepnoten - hoewel met goede bedoelingen gebruikt resulteert in meer plastic in de oceaan.

6. HARD EN ZACHT

TIEN GEBODEN VOOR DE OCEAAN Op de website zerowaste.com vind je 10 tips om te voorkomen dat er tijdens het wassen van je kledij microplastics vrijkomen. ‘Tien geboden voor de oceaan’ worden ze op de website genoemd. Vrij vertaald, krijg je deze handige tips:

Scheid textiel met een hard oppervlak van textiel met een zacht oppervlak. Als je stopt met het wassen van dingen zoals jeans en fleece-items in dezelfde wasbeurt, vermindert je jouw bijdrage aan wasgerelateerde microplastische vervuiling.

7. BOYS DON’T CRY

Geen droogkast. De hitte en mechanische krachten in een wasdroger zijn ook de oorzaak van microplastische Denk na over wat je echt nodig hebt voordat je koopt. vervuiling. Synthetische kledij droogt sowieso supersnel. Controleer het etiket en vermijd synthetisch textiel zoals Laat je kleding dus gewoon aan de draad drogen. Als je polyester, acryl en nylon. Wees kritisch voor misleidende een droger moet gebruiken, zorg er dan voor dat je een advertenties. Vraag ook uw plaatselijke winkel en favoriete droogkast koopt die het gecondenseerde water filtert. merk naar alternatieven zonder microfiber. Ze moeten weten dat het je interesseert. Koop minder maar beter. 8. WEES SNEL Hoe langer je wast, hoe meer vezels breken. Alle wasmachines hebben een kort wasprogramma. Gebruik het. 2. HOU HET KOU Was kouder. Het is een dogma dat van generatie op generatie wordt doorgegeven: was gekleurde was op 40° C 9. GROENER EN PROPERDER en beddengoed op 60° C. In de overgrote meerderheid van Waspoeder bevat vaak minerale schuurmiddelen. de gevallen is 30° C voldoende. Water in combinatie met Deze schuurmiddelen hebben de neiging de wrijving te warmte verzwakt het garen. De zogenaamde hydrolyse verhogen en verhoogde wrijving leidt tot meer vezels die resulteert in veel meer plastic dat in onze oceanen breken. Bleekmiddel en PH-waarde beïnvloeden ook de terechtkomt. vezelconstructie. Zoek een wasmiddel met een neutrale PHwaarde en zonder bleekmiddel.

1. VERMIJD PLASTIC

INFO

3. WAS MINDER

DE GUPPYFRIEND DOET MEER DAN JE DENKT

Tekst: Cleo Dursin, foto’s: Guppyfriend

4. GEEN CENTRIFUGE

Als je bij Supergoods komt, dan heb je het vast en zeker al zien liggen: de Guppyfriend. Maar waar dient dit waszakje eigenlijk voor? We stellen je de Guppyfriend graag even voor. De Guppyfriend is een ecologisch handig hulpmiddeltje om duurzamer je kledij te wassen. Het zorgt ervoor dat er minder microplastics loskomen als je je synthetische kledij wast en beschermt je kledij. Het filtert bovendien de plasticvezels die toch vrijkomen zonder daarbij zelf vezels te verliezen. Zo komen er minder microplastics in zeeën en rivieren terecht en gaat je kledij langer mee. Duurzamer dus. Maar wat doe je dan met die vezeltjes in de Guppyfriend als je was klaar is? Die hou je best bij in een gesloten pot zodat ze niet in je omgeving terug vrijkomen. Je gooit ze nadien als restafval weg.

DE GUPPYFRIEND VS. STOP! MICRO WASTE Oprichters Alex en Olivier van het Duitse kledingmerk Langbrett willen met hun Guppyfriend de bewustwording rond microplastic boosten. Langbrett produceert plasticvrije kledij in Portugal en Duitsland. Toen een marinebioloog aan Alex en Oliver vertelde over de problemen met microplastic wilden ze hier iets aan doen. Zo ontwierpen, produceerden en lanceerden ze met succes de Guppyfriend. Een groot merk wou de Guppyfriend overkopen, maar uit angst voor greenwashing gingen de oprichters hier niet op in. Met het geld dat ze met de Guppyfriend ophalen, gaan ze nog een stap verder in het bewustwordingsproces. Samen

Verlucht je kledij en spoel vlekken met de hand uit om onnodig wassen te voorkomen. Laat gemak het zeeleven en onze gezondheid niet schaden.

met surfers en natuurliefhebbers hebben ze de non-profit organisatie STOP! Micro Waste opgericht. Met de STOP! Plastic Academy verspreiden ze hun (micro) plastic kennis op basis van hun onderzoeksresultaten, ervaringen en wetenschappelijke publicaties. Met hun Trainthe-Trainer-programma kunnen zowel scholen als bedrijven de opgedane kennis verspreiden onder leerlingen, collega’s en klanten.

Verminder de snelheid van de rotatie. Veel wrijving gebeurt tijdens de spincyclus. Synthetisch textiel droogt snel. Sla de centrifugecyclus over of verlaag ten minste het toerental (rotatie per minuut) om jouw kledij en het milieu te beschermen.

10. FILTER

Filter je afvalwater: bouw een filter voor de afvoer van je wasmachine. Gebruik de Guppyfriend-waszak. Het voorkomt dat microvezels oceanen binnendringen. Het gebruik ervan leidt tot minder vezelbreuk en verlengt zo de levensduur van jouw textiel. Die vezels die breken, worden zeker tegengehouden. De Guppyfriend is ook een dagelijkse herinnering om de TIEN GEBODEN VOOR DE OCEAAN niet te vergeten.

5. GEEN SCHOENEN

Was geen vaste artikelen met jouw was. Vezels breken door de mechanische krachten in de wasmachine.

Microplastics zitten niet alleen in de oceaan, maar je ademt ze in en eet ze ook op. Een stad zoals Mechelen, met 72.000 inwoners, geeft elke dag een wasgerelateerd volume aan microvezels vrij en dat komt overeen met minstens 10.800 kg plastic zakken. Figure that! Hoe slecht het is voor ons lichaam, is nog niet duidelijk, maar het is een feit dat we nu al per week 5 gram plastic opeten, wat te vergelijken is met het gewicht van een creditcard. We moeten dus dringend bewuster bezig zijn met wat we doen, onze wasgewoontes aanpassen, bewuster kopen, geen fast fashion meer kopen, plastic vermijden, op zoek gaan naar alternatieven… En als je de Guppyfriend in huis haalt, word je daar dagelijks aan herinnerd.

EMMERFILTER Naast de Guppyfriend wil STOP! Micro Waste binnenkort uitpakken met een filter om op een emmer te plaatsen. >>>

GOOD STUFF /// 31

GOOD STUFF /// 32


KLIMAATBEWUSTE GARDEROBE

TIPS

Een duurzame kleerkast heeft uiteraard veel te maken met wat er in hangt en waar je het hebt gehaald. Werd er rekening gehouden met de werkomstandigheden waaronder de kleren zijn gemaakt? Werd er gebruik gemaakt van chemicals om de stoffen te kleuren of behandelen? Zijn het duurzame of gerecycleerde stoffen? En ga zo maar door. De COSH! website die onlangs werd gelanceerd en verder in dit magazine wordt belicht, helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Daarnaast geven we je graag een aantal tips mee voor een duurzame kleerkast. Tekst: Inge Verhoeven, foto: Ellen van den Bouwhuyzen

ZEG EENS NEE

COMBINEER

‘Buy less, choose well, make it last’ zei Vivienne Westwood ooit. Heel wat kleren worden nooit gekocht en eindigen in landfills of op de brandstapel. Pure verspilling, aangezien ze wel liters water, geld, moeite en grondstoffen hebben gekost. Door de invloed van fast fashion en de continu wisselende collecties in de winkels krijgen we het gevoel dat we voortdurend nieuwe spullen moeten kopen. Wil je werken aan een klimaatvriendelijke kleerkast? Zeg dan eens ‘nee’ tegen het kopen van een nieuw kledingstuk. Heb je nood aan een wake-up call, gooi dan eens al je kledij op één grote stapel zoals Marie Kondo het bepleit. Gegarandeerd shock-effect!

Nadat je jezelf hebt overtuigd van het feit dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, inventariseer wat je hebt en wat je graag draagt. Hou in gedachten dat het niet gaat over hoeveel je hebt, maar wat je ermee doet. Je wil per slot van rekening een eigen stijl creëren. Vaak lukt dat aardig met de dingen die al in je kast hangen, soms door ze anders te combineren. Doe eventueel inspiratie op via Pinterest of Instagram. Investeer in kledingstukken die je gemakkelijk kan combineren en creëer je eigen ‘capsule wardrobe’. Die bestaat uit een aantal combineerbare stukken die je modulair kan samenstellen. Let wel: een echte capsule wardrobe bestaat uit maximum 33 stukken, accessoires inclusief!

PLAN JE AANKOPEN Toch van plan om te gaan winkelen? Bestudeer dan eerst je kleerkast en zoek uit wat je nodig hebt. Zeker tijdens de soldenperiode is dit een goed idee, aangezien je dankzij de hoge kortingen gemakkelijk verleid wordt om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Zoek je winkels vervolgens doelgericht uit op basis van een aantal criteria: gebruik de COSH! website om een strenge selectie te maken. Laat je niet verleiden (of misleiden) door merken die door middel van greenwashing proberen een duurzame indruk na te laten.

WASSEN EN DROGEN Wist je dat je kleren het meest slijtage ondergaan door ze te wassen? Stel jezelf de kritische vraag of je kledingstuk echt aan een wasbeurt toe is wanneer je het in de wasmand wil gooien (zeker voor de lezers onder jullie die hun was niet zelf doen!). Als je hiermee af en toe een wasje uitspaart, verleng je meteen de levensduur van je kledij. Daarnaast spaar je – afhankelijk van je wasmachine – tussen de 45 en de 110 liter water uit. Als je toch gaat wassen, hou dan zeker rekening met de wasvoorschriften. Stoffen zoals tencel zijn vrij delicaat en vragen dan ook om een zachtaardige aanpak. Was ze altijd op een mild programma, eventueel binnenstebuiten. Maak gebruik van een Guppyfriend waszak voor synthetische kledij om ze te beschermen en ervoor te zorgen dat er minder microplastics in de riolen verdwijnen. Hang je kledij achteraf op in plaats van ze in de droogtrommel te steken, in veel gevallen is strijken dan zelfs niet nodig. Een handstomer kan ook heel wat kleding uit de strijkmand redden en werkt doorgaans goed op tencel en soortgenoten.

INVESTEER IN KWALITEIT Duurzame of lokale mode betaal je meer, maar je draagt wel bij tot de lokale economie en beperkt hiermee je impact op het klimaat. Als je de bovenstaande regels hebt gevolgd, heb je intussen ook begrepen dat je niet zo veel kledij in je kast hoeft te hebben. Investeer in kwaliteit in plaats van kwantiteit en wees daarbij streng in je selectie. Koop eventueel af en toe iets in de solden om niet te streng te zijn voor je portemonnee, maar wees je ervan bewust dat er altijd iemand de prijs betaalt voor kortingen of soldenprijzen.

HERSTELLEN EN ONDERHOUDEN Door het dragen en wassen van je kledij komt er onvermijdelijk slijtage op. Vooral voor je favoriete stukken is dat een spijtige zaak. Door je kledingstukken geregeld aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen, blijven ze er langer mooi uitzien. Zo kan je wollen kledij ontdoen van pluisjes door middel van een ‘ontpiller’: een klein toestelletje waarmee je veilig en efficiënt de wol als het ware scheert (ook te koop bij Supergoods).

GOOD STUFF /// 33

Als je investeert in duurzame stukken kan je ze ook langer (laten) herstellen. Denk maar aan een schoenmaker die nieuwe zooltjes onder je schoenen plaatst of een kleermaker die een kapotte rits vervangt. Wist je trouwens dat elk kledingstuk zijn voorkeursplek in de kast heeft? Hang een wollen trui bijvoorbeeld niet aan een kapstok, daardoor zal hij snel zijn vorm verliezen.

UPCYCLEN Gooi je oude spullen niet zo maar weg, want ze kunnen je nog goed van pas komen. Ook voor de niet-zo-handige Harry’s. Uit een oude jeans kan je lapjes knippen om – geen al te grote – gaten in een andere jeans te herstellen of om ze van binnen uit te verstevigen. Oude handdoeken kan je in stukjes knippen en met een paar steken bevestigen aan een ander lapje stof om zo zelf herbruikbare wattenschijfjes te maken. En voor de minder creatieven onder ons: een oud T-shirt kan in het slechtste geval nog steeds dienst doen als poetsdoek.

RECYCLEN Wanneer je versleten kledij werkelijk nergens meer toe kan dienen, zorg er dan voor dat je ze correct recycleert. Er bestaan diverse inzamelpunten waar je gebruikte kledij kan deponeren Dit kan dan later dienen als basis voor nieuwe kledij, er wordt immers steeds vaker gewerkt met gerecycleerde stoffen. Overweeg zeker ook om je kleren weg te schenken indien je ze niet meer draagt en ze wel nog in goede staat zijn. Winkels zoals Oxfam werken vaak met vrijwilligers en zorgen ervoor dat de opbrengsten van hun verkoop terechtkomen bij een goed doel.

RUILEN EN LENEN Werken aan een duurzame kleerkast betekent dat je moet toegeven dat je niet alles in elke kleur of formaat moet hebben (‘voor het geval dat’). Wil je eens iets anders dragen voor een speciale gelegenheid? Ga dan eens te rade bij je vrienden. Misschien kunnen zij je wel eens iets lenen en omgekeerd. Daarnaast kan je kledij die je niet meer draagt ook ruilen. Dat wordt steedss meer gedaan! Neem eens een kijkje op Swishing.be: daarop worden geregeld ruilevents gedeeld.

KOOP TWEEDEHANDS Naast het groeiende aanbod aan duurzame kledij, kan je leuke spullen op de kop tikken in tweedehandswinkels. In de grotere steden in België kan je er heel wat terugvinden en worden er meestal democratische prijzen gehanteerd. Retro snits, prints en stoffen zijn vaak origineel en verfrissend. Door de lagere aankoopprijs heb je soms nog budget over om een eventuele aanpassing te laten doen bij een kleermaker indien de snit niet volledig op jouw figuur past. Naast het ecologische aspect van tweedehands winkelen, loop je tegelijk met een uniek stuk rond. Ook vind je vaak zeer degelijke stoffen tussen het aanbod van een tweedehandswinkel.

GOOD STUFF /// 34


KOM SHOPPEN BIJ SUPERGOODS! SUPERGOODS MECHELEN /// Onze-Lieve-Vrouwestraat 116 /// Open ma-za 10-18u. Supergoods Mechelen verkoopt al fair fashion sinds 2012. De duurzame modewinkel in Mechelen vind je aan de Vijfhoek, aan het begin van de Onze-Lieve-Vrouwestraat - op een boogscheut van het station.

SUPERGOODS GENT /// Brabantdam 56 B /// Open ma 11-18u, di-za 10-18u. Sinds 2016 is er ook een mooie Supergoods winkel in Gent, op de Brabantdam. Net zoals in Mechelen vind je ook hier een breed gamma van de hipste eco+faire mode, verzorgingsproducten, cadeaus en accessoires.

SUPERGOODS ANTWERPEN /// Kloosterstraat 38 /// Open di-za 10-18u, zo 13-18u Vanaf afgelopen zomer kan je Supergoods ook vinden in de gezellige Kloosterstraat, en wat extra leuk is: de winkel is elke zondag open. Welkom!

SUPERGOODS WEBSHOP /// Supergoods.be /// gratis levering in Benelux vanaf â‚Ź149 We sturen je je pakket in een herbruikbare RePack-verpakking. Wat moet je doen om de verpakking te retourneren? Drop hem in de dichtstbijzijnde postbus en wacht op je beloning.

www.supergoods.be @supergoodsstore info@supergoods.be

Verantwoordelijke uitgever: Tonny Van Bavel Supergoods BVBA Onze-Lieve-Vrouwestraat 116 B-2800 MECHELEN

Hoofdredacteur: Anne Hilden Fotografie: Ellen van den Bouwhuyzen Modellen: Lily Roberts, Jeroen De Winter, Tine Poot Make-up en hairstyling: Von Winckelmann, Ad van Mierlo

S U P E R g o o d s eco + fair fashion

Profile for Supergoods Eco+Fair Fashion

Good Stuff Vol. 5  

The magazine of Supergoods Eco + Fair Fashion

Good Stuff Vol. 5  

The magazine of Supergoods Eco + Fair Fashion

Advertisement