9789163612299

Page 1

Brita Hahne är en av Sveriges första och främsta ordningsexperter. Hon hjälper både företag och privatpersoner genom sitt företag Smpl – Organiserad enkelhet. I den här boken guidar hon dig steg för steg till ett enklare liv, med smarta knep om hur du sparar både tid och pengar. Lär dig rensa ut onödiga tidstjuvar och behåll bara det du behöver och har glädje av att äga.

BRITA HAHNE

”Föremål påverkar oss mer än vi tror och det skapar en dominoeffekt på annat i livet. Se till att omge dig med få saker som ger dig positiv energi.”

BRITA HAHNE

ORDNING HEMMA SMARTA TIPS FÖR EN ENKLARE VARDAG

Här får du tips och råd om hur du organiserar varje rum i hemmet, men även om planering inför och efter flytt. En praktisk handbok för alla stadier i livet, helt enkelt!

CMYK: 47, 0,CMYK: 15, 0 47, 0, 1

CMYK: 3, 0, 48, CMYK: 0 3, 0, 48

ORDNING HEMMA

CMYK: 5, 35,CMYK: 5, 0 5, 35, 5

ORGANISERA DITT LIV SPARA TID, ENERGI OCH PENGAR BONUSKAPITEL OM HUR DU PLANERAR DIN FLYTT

w w w.pagina . se

CMYK: 73, 0,CMYK: 32, 0 73, 0, 3

PA G I N A F Ö R L A G


INNEHÅLLSFÖRTECKNING Till

7

Om författaren

8

Inledning 10 Britas fem bästa tips

13

Så här använder du boken

14

Verkliga berättelser

16

Hur kommer det sig att vi har oordning?

20

För många saker 20

Smartare reklam 21 Enklare shopping 25 Vår relation till arvegods, minnen och gåvor 26 Förändringar i livet 30 Hantering av tid 32 Så påverkar stöket oss

34

Tid 35 Energi 37 Pengar 40 Så här får du hållbar ordning och reda

44

Målsättning 45 Spelregler 47 Rensa 49 Organisera 52

Börja med en ny vana 55 Uppföljning av ordningen 58 Hallen 60 Köket

68

Badrummet 74 Garderoben 80 4

OR DNING HE MM A


Tvättstugan 86

Barnens rum 88 Förrådet 94 Post och viktiga papper 100 Dags att flytta

106

Checklistor 107

3–4 månader innan 107

1–2 månader innan 108

2 veckor innan 110

3 dagar innan 111

1 dag innan 112

På flyttdagen 113

Packning före och under flytten 113

Flyttstädning 116

Efter flytten 120

Mer hjälp

122

Till sist

124

Tack 126 Brita Hahne och Smpl på nätet

128

Referenser 130 Inköpsställen 134 Egna anteckningar

136

OR DNING HE MM A

5


OM FÖRFATTAREN Brita Hahne är organisatör och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet. Via Smpl hjälper hon människor och företag till en enklare vardag genom att se till att de får struktur och ordning på processer, saker och dokument. Brita kommer ursprungligen från värmländska Degerfors och är i dag bosatt i Stockholmsförorten Bromma. Hon har sen barnsben varit väldigt strukturerad och ordningsam och började sin karriär som kock. Efter en universitetsutbildning i Australien gick hon vidare i karriären, då som projektledare, arbetsmiljöspecialist och utbildare på större företag såsom Axfood och Sandvik. Brita har som mål att göra vardagen enklare för människor, så 2012 tog hon steget och sa upp sig från sin anställning för att starta eget företag inom en ny bransch i Sverige: Professional Organizing (den är så ny att det inte finns något namn på svenska än). Branschen har funnits i USA i över 30 år. Där har de till och med sin egen branschorganisation, NAPO (National Association of Professional Organizers), och över 5 000 företag verkar inom branschen.

Som konsult har hon hittills utbildat hundratals privatpersoner och chefer inom

struktur, ordning och arbetsmiljö via kunder såsom IKEA och Willys. Hon är även en populär ordningsexpert och anlitas löpande för rådgivning i artiklar, tv-inslag och paneldiskussioner. Brita tror på en enklare vardag för alla, oavsett plånbok, och delar med sig av sina tips på Smpl:s hemsidor och i sociala medier, som till exempel YouTube, Facebook, Instagram och Pinterest.

8

OR DNING HE MM A


OR DNING HE MM A

9


INLEDNING Jag tror på en enklare vardag för alla. Ett enkelt liv är ett liv som ger oss glädje, närande relationer och tid för det som är viktigt för oss. Ett enkelt liv är fritt från långvariga frustrationer, irritationer, stress och kaos. Min kusins fru, Owolabi, som är från Sierra Leone, sa en gång till mig: ”Min mamma säger alltid att det enda man behöver är en säng och tak över huvudet.” Det får mig att fundera … Min övertygelse är att om vi minskade på antalet saker så skulle vi ha mer tid över, vara lyckligare, hjälpa varandra mer och dela med oss av vår kärlek. Jag har inte alla lösningar, men jag har kompetens och kunskap som jag kan använda till att hjälpa dig ur kaos och till en enklare och gladare vardag. Vad som är viktigt och enkelt varierar från person till person. Så beroende på var du befinner dig i livet, vad du har för mål, vad du tycker är viktigt och hur du fungerar behöver du organisera ditt liv och dina saker så att det passar dig och gör din vardag smidigare. Att förändra och organisera om behöver inte vara svårt eller komplicerat, utan kan göras enkelt och i små steg. Ju mer tid man ägnar åt att få det riktigt bra, desto längre håller det i sig. I den här boken guidar jag dig till en enklare vardag med mer ordning och förhoppningsvis färre saker. Jag hjälper dig att ta reda på orsakerna till oordningen och hur du skapar en struktur som fungerar i din vardag på ett enkelt sätt. I boken finns: Reflektionsfrågor som hjälper dig att ta ett steg tillbaka för att fundera och reflektera över hur du egentligen har det med enkelheten och ordningen.

Steg-för-steg-guider som hjälper dig att komma igång med att rensa, organisera

och skapa nya vanor. Enkla att-göra-uppgifter som tar 5−15 minuter att genomföra, de är perfekta för dig som vill komma igång i liten skala. Tips och råd om hur du rensar, får ordning och kan få bort dina ovanor. 10

OR DNING HE MM A


Checklistor och mallar som hjälper dig på vägen. Personliga berättelser om upplevelser och känslor efter att ha rensat och organiserat hemma med hjälp av utmaningar. Före- och efterbilder från andras hem. Statistik om tidsspill och oordning. Du kanske kommer att känna igen en del av de tips och råd jag ger i boken. Organiserat våra hem har vi gjort sedan urminnes tider och vi är otroligt bra på att komma på lösningar som förenklar. Du kanske får tips och råd från vänner, bekanta, tidningar, TV, internet, möbel- och förvaringsföretag, från andra länder eller i sociala media om hur du bäst organiserar ditt hem eller hur du förvarar dina ägodelar. Till exempel har branschen Professional Organizing funnits i USA över 30 år. Mer än 5 000 företag i USA erbjuder organiseringstjänster för privatpersoner och företag. Japanska Marie Kondo har sålt över 4 miljoner böcker inom ämnet (boken Konsten att städa kom för övrigt ut på svenska på samma förlag som ger ut denna bok). Inredarna på den svenska möbeljätten IKEA är superduktiga på att komma på förvaringslösningar som gör att vi får mer ordning hemma. Den här boken är en handbok som på ett enkelt och lättbegripligt sätt summerar de mest väsentliga av alla råd och tips som finns där ute. Jag brukar säga så här: det jag lär ut eller hjälper till med är inte komplicerat. Det behövs inga komplexa lösningar, det är enkel vardagslogik (som ofta glömts bort i all stress och hets) som är nyckeln. Jag brukar också säga att det bästa sättet att få det gjort är att göra det direkt, så vi börjar redan nu!

OR DNING HE MM A

11


?

Två frågor att fundera på:

1. Vilket av följande värderar du högst i ditt liv? Dina ägodelar Dina relationer 2. Hur ska ditt liv se ut för att vara enkelt att leva? Svar: _________________________________________________________________ ________________________________________________________________________

!

Ta bort en eller två saker som du blir irriterad över eller frustrerad på. Det är ett bra första steg till en enklare vardag.

Jag hoppas verkligen att du kommer att ha nytta av denna bok och att den kommer att följa med dig genom livets olika skiftningar och ge dig ett behagligare liv.

Brita Hahne

12

OR DNING HE MM A


BRITAS FEM BÄSTA TIPS 1. Ta bort en sak eller två för varje

ny sak du köper eller lägger till.

2. Ge alla saker och dokument

ett hem /en plats.

3. Märk papper, lådor och hyllor

med innehållet.

4. Lägg tillbaka saker och dokument

på sina platser.

5. Ta 10 minuter i slutet av varje dag

för att organisera dina tankar,

att-göra-uppgifter och saker.

Då ger du morgondagen en

bättre start.

OR DNING HE MM A

13


SÅ HÄR ANVÄNDER DU BOKEN Boken ger dig och din familj möjlighet och utrymme att fundera på hur ni har det, vad ni behöver göra för att ta nästa steg, hur ni gör det och hur ni håller i ordningen. Till din/er hjälp finns ett antal hjälpmedel: SYMBOLER För att du enklare ska ta till dig tips och råd har jag markerat vissa delar i texten med symboler.

!

Smarta tips.

?

Frågor att svara på. De är till för att hjälpa dig ta ett steg tillbaka, reflektera, få

insikter och bli motiverad att ta nästa steg. MALLAR OCH CHECKLISTOR På bokens hemsida www.smpl.nu/ordning-hemma finns mallar och checklistor att skriva ut. De är till för att hjälpa och stötta dig på vägen. Ladda gärna ner dem och spara i en mapp på datorn som heter ”Ordning hemma med Brita Hahne” så har du dem lätt tillgängliga. SPELREGLER Spelreglerna är ett hjälpmedel som gör det roligare och mer motiverande att få ordning. De finns också på bokens hemsida.

14

OR DNING HE MM A


ANTECKNINGSSIDOR I slutet av boken finns anteckningssidor som du kan använda för att skriva ner reflektioner, tankar, påminnelser och att-göra-uppgifter.

Behöver du fler sidor finns det att ladda ner och skriva ut från bokens hemsida.

HAR DU EN FRÅGA? På bokens hemsida www.smpl.nu/ordning-hemma hittar du svar på vanliga frågor. Har du en fråga så går det bra att ställa den på bokens hemsida.

OR DNING HE MM A

15


VERKLIGA BERÄTTELSER MAJA Hösten 2015 stod vi inför en flytt till lägenhet. Vi hade bott i radhus med fyra plan i över 20 år. Två av tre döttrar hade flugit ut ur boet men på något vis hade antalet saker inte minskat, snarare tvärtom. Det var som om tomrummen fyllts med saker som vi inte orkat rensa ut. Vi visste inte var vi skulle börja när radhuset skulle rensas, tömmas, stylas och säljas. Jag insåg att vi behövde professionell hjälp. Vi tar ju alltid hjälp av yrkesmän när det gäller el, VVS, målning och liknande och behövde nu styla huset – varför inte ta hjälp med att rensa upp i röran? Jag googlade och hittade en ”ordningsguide”. Tyvärr i Göteborg. Men hon rekommenderade Brita, som visade sig bo bara ett par kvarter bort från oss. Britas hjälp har verkligen varit ovärderlig! Så vad är det då som varit så bra? Konkret struktur med upplägg och lappar. Lugn och metodisk inställning (och ett finkänsligt sätt att påpeka att saker var sjabbiga eller kanske inte passade, vilket oftast stämde!).

Proffsig bedömning ”att två timmar räcker” – i början var jag nästan slut efteråt.

Visste inte att saker, och beslut om saker, kunde vara så utmattande.

Vänlig handfast vägledning, vilket underlättade enormt. (”Använder ni den ofta?”

”Någon annan kanske kan bli glad över den?” ”Det kanske räcker med 15 kökshanddukar?”) Med tiden orkade vi fortsätta på egen hand eftersom Brita ”satt igång oss”. Vi blev verkligen snabbare och snabbare.

Dessutom var Britas humor och den värmländska dialekten en rejäl bonus, det

kändes lite som att vara med Anna i Solsidan. Samma underfundiga humor. Med Britas hjälp strukturerades utrensningen under hösten och vi fick ihop tydliga högar för försäljning på Blocket, ge till Stadsmissionen och liknande organisationer, ge till barn, köra till återvinningen samt laga, tvätta och packa med i flytt. Brita 16

OR DNING HE MM A


visade smarta förvaringslösningar och snygga arkiv och hade även goda råd om flyttfirmor och packning. Flyttdagen blev ändå rörig. Under total kaoskänsla och oro över hissen såg vi våra saker bäras in och ställas på tokiga ställen. Saker som var rätt i radhuset, men blev fel i lägenheten. Eftersom jag kände mig trygg med Britas proffsiga hjälp så bokade jag henne även till organiserad uppackning och iordningställande. Allt gick över förväntan, mycket tack vare att vi hade rensat före flytten. 100 flyttlådor tömdes inom en vecka och saker placerades i stort sett på rätt plats från början. Jag som inte lagar mat hade stor hjälp av Britas bakgrund som kock (de är välorganiserade!) när kökssakerna skulle packas upp. Och när det gällde att få ordning och överblick över resten så visste Brita nästan bättre än jag vad som passade var. Nu ligger verktyg på ett bra ställe, sladdar, lampor och el samlat i en kökslåda och så vidare. Make, dotter och jag har varsin låda i köket i stället för att allas saker flyter runt överallt. Tydlig ordning i garderober, sopskåp, städskåp, badrumsskåp − i alla skåp och lådor! Livet är så mycket enklare. Och jag har äntligen fått ro till att läsa och skriva. Tack igen Brita! Maja Björklöv, Stockholm

OR DNING HE MM A

17


LILIAN Det här med ordning och reda, det har jag alltid varit noga med. På arbetsplatsen, då när jag inte jobbade hemifrån och hade en assistent som tog hand om smått och gott. Och så startade jag mitt företag. Gjorde i ordning en arbetsplats. Köpte kontorspryttlar av alla de slag: pärmar, register, mappar, pennor, gem, allt. Skrev prydliga etiketter till pärmarna. Vad hände? Det blev inte alls som jag tänkt. Jag försökte hitta på ett system för att hålla reda på kunderna och deras specifika önskemål, behov och ibland problem. Organiserade och strukturerade i det oändliga. Jag drunknade i systemet. Jag drunknade i min arbetsplats. Men på Qoola Qvinnors ”Framgångsresa” i Kroatien träffade jag Brita Hahne. Sen dess är ingenting sig likt. Jag dristade mig till att anta en av Smpl:s utmaningar, ”Rensa 100 saker på en månad”. Plötsligt var vi ett gäng som tävlade i grenen ”rensa bort flest onödiga och oanvända saker”. Utmaningen var välstrukturerad; vi fick specifika uppdrag och skulle hålla oss till det. Vi skulle redovisa och gärna ta foton före och efter. Vi slet allihop, ingen ville vara sämst.

En dag började jag uppleva både hemmet och arbetsplatsen på ett helt annat

sätt. Skrivbordets yta var riktigt snygg och där i lådan låg de saknade stiften till pennan. Kunderna fick ”byta bostad” från pärmar till en extern hårddisk. Dessutom tog inte städningen lång tid längre. Och efter att ha skickat två svarta sopsäckar med hela och rena kläder till Afrika blev det så luftigt i garderoben att jag hittade den där toppen jag letat efter så länge, och som hade hängt inuti en annan topp på galgen. Nu fick jag galgar över! Efter utmaningen ”Spara 12 000 kronor på ett år” fick jag gott om pengar att resa till Sydafrika för i november 2015 och kunde skänka några tusenlappar till stolar och madrasser till en förskola där barnen bara hade golvet i rummet att vara på. Tack Smpl! Tack Brita Hahne! Lilian Westlin, Tolånga 18

OR DNING HE MM A


CATHARINA Jag hörde först talas om Britas företag Smpl genom en av våra döttrar och tänkte att det vore väl bra att få lite tips för ordning och reda för att förenkla vardagen. Numera går jag in på Facebook klockan åtta varje morgon för att se vilken dagens uppgift är. Det är alltid lika roligt och spännande att se vad Brita har tänkt ut, och hennes idéer verkar aldrig ta slut. Jag tycker att jag är ganska strukturerad och välorganiserad i grunden, men jag har ändå stor nytta och glädje av Britas tips för en förenklad vardag. Uppgifterna är varken för omfattande eller för komplicerade. Tvärtom, de är ibland så enkla och nästan så självklara att jag blir förvånad över att jag inte tänkt på dem själv tidigare. Det är fantastiskt bra att få den där extra ”knuffen” att komma igång och få det gjort, en bit och en dag i taget. Sedan kan jag njuta av känslan av att ha åstadkommit något bra som gör att min vardag blir enklare. Extra trevligt är det ju också att läsa andras kommentarer och ta del av deras bilder och att dela med mig av det jag har gjort. Jag har också haft förmånen att närvara vid en av Britas föreläsningar. Det var otroligt inspirerande och engagerande! Det var härligt att ta del av hennes tips och råd och vi blev dessutom själva engagerade i och med olika uppgifter för att tänka till och skriva ner några bra minnesregler. Brita är verkligen på rätt plats i livet. Hon ÄR Smpl personifierad och jag hoppas att fler och fler kommer att kunna ta del av alla hennes kloka råd för en förenklad vardag. Catharina Tenebäck, Karlskoga

OR DNING HE MM A

19


HUR KOMMER DET SIG ATT VI HAR OORDNING? Vi är alla olika − vi lever skilda liv, har olika hem och förutsättningar. Vad som är oreda är individuellt. Med det menar jag att oordning för en person kanske är ordning för en annan.

Du kanske har varit med om att någon sagt: ”Mitt skrivbord ser stökigt ut, men

jag vet var allt ligger.”

Vi är också bra på olika saker och vi behöver bli bättre på att ta hjälp av varan-

dra för att få det riktigt bra. Ta till exempel en arbetsplats. En arbetsplats kan liknas vid ett hem, det finns olika uppgifter som ska utföras för att det ska fungera. Är det en person (eller flera) som inte tycker sin uppgift är rolig så blir den inte så bra utförd. Till exempel en vaktmästare som inte tycker det är roligt att fixa det som är trasigt eller en familjemedlem som tycker det är supertråkigt att diska. Jag brukar säga att vi ska ta till vara varandras olikheter i stället för att gå och irritera oss på dem. Dela upp uppgifterna så att alla får göra vad de tycker är roligt, då blir det mycket enklare att hålla ordning och trevligare att umgås tillsammans! Ja, det finns olika anledningar till att vi har oordning (och ibland till och med kaos). Här har jag tagit med de orsaker till oordning som gäller de flesta människor och som man kanske inte tänker på alla gånger.

FÖR MÅNGA SAKER Visste du att ett barn i Sverige har i genomsnitt 536 leksaker? 1 Det är ofta jag ser barnens rum överfyllda med leksaker. Men även vuxna samlar på sig för mycket prylar. Min erfarenhet är att 80 % av de saker vi äger använder vi inte och 80 % av de bilder, filer och dokument som sparas tittar vi inte på igen.

Ett tecken på att vi har för mycket saker som vi inte använder kan vara att self

storage-lösningar utanför hemmen har ökat markant. 2005 fanns det knappt 40 förrådsanläggningar i Sverige, 2015 fanns det 124 stycken. Det är en ökning med 20

OR DNING HE MM A


över 200 % på 10 år! 2 Enligt Self Storage Association Sweden är förändringar i människors liv största orsaken till behov av mer utrymme, och flytt är den största enskilda anledningen till att hyra förråd. Hur kommer det sig då att vi har så mycket saker? Det enkla svaret är att vi inte gör oss av med lika mycket som vi köper eller lägger till. Om vi skulle göra oss av med saker i samma takt som vi tar in dem i våra hem, skulle vi ha större chans att kunna hålla ordning.

En sak in

En sak ut = Lika många saker kvar

Om du ska flytta till eget boende för första gången är det lite annorlunda eftersom du behöver möbler och utrustning för att skapa ett hem. Då rekommenderar jag Konsumentverkets informationsbroschyr Koll på pengarna och kapitlet om att flytta hemifrån. Där finns en lista på vilka saker som behövs i det nya hemmet.3

SMARTARE REKLAM Vi handlar mer och inköp av kläder och skor har ökat med 27 % i Sverige mellan åren 2004 och 2014.4 Om jag ser till mig själv så handlar jag mer när jag är stressad och har mycket att göra − jag vill ”unna mig”. OR DNING HE MM A

21


Köket – Före

KÖKET I det här köket är det matlagning och ingredienser som står i fokus. Oljor och såser har kategoriserats i olika lådor på bänken och i skåpet. Detsamma gäller tårtdekorationer och godis i skåpet. Lådorna är enkla att ta fram/ner för att få översikt över vad man har. Märkningen gör att det är enkelt att hitta. De övriga sakerna som stod i skåpet fick en ny plats i köket.

68

OR DNING HE MM A


Köket – Efter

OR DNING HE MM A

69


DAGS ATT FLYTTA Tänk dig känslan av att ha totalkoll på vilka saker du äger och i vilken låda de ligger den dag du flyttar … Tänk dig känslan av lugn över att du före flytten har fixat allt det där som ska fixas; internet, el, flytthjälp och flyttstädning …

Ju mer du gör i god tid i förväg och ju mindre saker du har att flytta, desto smi-

digare går det och desto mindre tid tar det att packa upp och komma på plats. Flytten är ett perfekt tillfälle att passa på att gå igenom dina saker och bara spara det som du vill ha kvar och som du älskar. Ju tidigare du börjar rensa desto bättre. Börja med det utrymme som kan användas till förvaring av packade flyttlådor (förråd, garage, vind och extrarum). Kaos är ett ord många förknippar med att flytta, men det finns hopp även för den mest oorganiserade. Nyckeln till en smidig flytt är att planera den i god tid före flyttdagen. För att slippa leta och glömma bort var saker finns är det bra att ha en plats för allt som har med flytten att göra. Du kan till exempel förvara checklistor och dokument i en pärm, i plastmappar eller i en brevkorg, beroende på vad som fungerar för dig. Jag hjälper dig från den första planeringen tills du har kommit in i det nya boendet! Checklistorna nedan är generella, om något inte gäller dig kan du stryka eller ändra punkten så att den passar dig. Lägg till om något saknas. Är det så att du behöver göra något tidigare eller senare justerar du bara utifrån det.

106

OR DNING HE MM A


När du vet att du ska flytta: 1. Planera in en tidpunkt (minst 2 timmar) i kalendern då du/ni ska börja planera

flytten. Det är bra om alla vuxna i familjen är med i planeringen. Vill barnen vara

med så är det bara bra, de bör också hjälpa till. 2. Gå igenom checklistorna här i boken för att se vad ni behöver göra och vem som ska göra vad. 3. Gör eventuella tillägg och justeringar av uppgifter och tidpunkter. 4. Summera vem som ska göra vad och när det ska vara klart. 5. Sätt upp summeringen synligt i hemmet. Gör gärna plats för att markera när uppgiften är klar.

CHECKLISTOR 3−4 MÅNADER INNAN Säg upp bostadskontrakt. Säg upp eventuellt gymkort och andra medlemskap. Säg upp eventuella tidningar. Säg upp eventuella försäkringar. Säg upp tv, bredband, etc. Säg upp garageplats och parkeringsplats. Säg upp el och beställ el till nya boendet. Din elmätares nummer hittar du på fakturan och ibland på hyreskontraktet. I anmälan anger du när flytten sker. Börja rensa!

OR DNING HE MM A

107


Brita Hahne är en av Sveriges första och främsta ordningsexperter. Hon hjälper både företag och privatpersoner genom sitt företag Smpl – Organiserad enkelhet. I den här boken guidar hon dig steg för steg till ett enklare liv, med smarta knep om hur du sparar både tid och pengar. Lär dig rensa ut onödiga tidstjuvar och behåll bara det du behöver och har glädje av att äga.

BRITA HAHNE

”Föremål påverkar oss mer än vi tror och det skapar en dominoeffekt på annat i livet. Se till att omge dig med få saker som ger dig positiv energi.”

BRITA HAHNE

ORDNING HEMMA SMARTA TIPS FÖR EN ENKLARE VARDAG

Här får du tips och råd om hur du organiserar varje rum i hemmet, men även om planering inför och efter flytt. En praktisk handbok för alla stadier i livet, helt enkelt!

CMYK: 47, 0,CMYK: 15, 0 47, 0, 1

CMYK: 3, 0, 48, CMYK: 0 3, 0, 48

ORDNING HEMMA

CMYK: 5, 35,CMYK: 5, 0 5, 35, 5

ORGANISERA DITT LIV SPARA TID, ENERGI OCH PENGAR BONUSKAPITEL OM HUR DU PLANERAR DIN FLYTT

w w w.pagina . se

CMYK: 73, 0,CMYK: 32, 0 73, 0, 3

PA G I N A F Ö R L A G


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.