Page 1

A

TRINE BAKKE

tt sy lapptäcken är ett fantastiskt sätt att hålla minnena vid liv. I ett lapptäcke kommer både den urvuxna sommarklänningen och en oemotståndlig stuvbit till sin rätt. I Fint av lappar får du beskrivningar till över trettio olika projekt – allt från lapptäcken och löpare till kuddar och förkläden. Använd idéerna som grund och improvisera gärna under tiden. Lägg till eller ta bort, lek med färger och mönster och våga testa nya färgkombinationer.

Fint av lappar

Njut av dina lapptäcken i soffan, i solstolen, på sängen, på bordet och i båten, ja varhelst du ser dem ofta så att du ständigt kan glädjas åt dem.

Fint av lappar TRINE BAKKE

www.icabokforlag.se

Fint av lappar.indd 1

2009-12-09 11:21:21


trine bakke

Fint av lappar


Ica Bokförlag www.icabokforlag.se © CAPPELEN DAMM AS 2009 © 2009 svenska utgåvan   Ica Bokförlag,   Forma Publishing Group AB Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av förlaget. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering, bandinspelning, elektronisk lagring och spridning etc. Forma Publishing Group AB är miljöcertifierat enligt ISO14001 Norska originalets titel:   Andre lappesaker Översättning, textmontage, original:   Bodil Andersson, BOA Förlags  service AB, Lund Omslag: Mia Hjortronsteen Johnson Foto: Ragnar Hartvig Styling: Ingrid Skaansar Grafisk formgivning: Laila S.   Gundersen, Artell Tryck: Livonia, Lettland 2009 ISBN 978-91-534-3546-4

Tillräckligt med ljus för att sy? För små stygn och svårt att se färgerna? Färger ser olika ut i dagsljus och elbelysning.   Jag brukar låta mina tygkombinationer ligga framme för bedömning i flera dagar. Då får jag verkligen se hur de tar sig ut i allt slags ljus. Det finns emellertid lampor idag som i princip ger dagsljus. De finns i olika färger och utföranden och de snyggaste kan gärna få stå i vardagsrummet. Det finns också förstoringsglas med och utan ljus. Så kanske behöver man inte hålla ting över färgerna i flera dagar.


Innehåll Inledning Farmors vägg Tillknäppt Mycket syglädje Ljusdekoration Gretas sommarblommor Tapetrester på rad Sexhörningar i en enda röra Tallrikshylla Rosenknopp i all hemlighet Naiv applikation enligt associationsmetoden Fri fågel på egna hjul 2 Rakt västerut In för landning Min första folkvagn Fri fågel på egna hjul 1 Dörrvepa med årstidsvariation Knappar i rad Hoppa ombord Lös höstdel till dörrvepan På väg till julbordet Var är mina vantar? Påskkyckling som kan läsa Duk till köksbordet Barntäcke Romber på Jane Austens vis Kycklingmammans vagntäcke Massor av korgar Gula gator Lodrät lycka Kaka söker maka Köksförkläde av en kökshandduk Åttabladsros i originalversion

5 6 10 12 16 18 22 24 26 30 34 38 40 42 44 46 48 52 54 56 58 60 62 64 66 67 72 76 80 84 88 92 94


Till 2 X Anne ... Anne-Kjersti Johansen och Anne FjellvĂŚr


Kära läsare Lapptäcken ska tvättas och användas. Då blir de mjuka och sköna. I den här boken hoppas jag kunna inspirera till just det. Jag tvättar och stryker alla mina tyger innan jag syr. Dessutom tvättar jag hela täcket när sista stygnet på kantbandet är sytt. Med den otvättade, tunna kvalitetsvadden av bomull, som Request eller Soft Touch, ser mina täcken precis lagom slitna, lite skrynkliga och gamla ut.   Jag hänger sällan täcken på väggen. Där hänger jag tavlor. Täcken ska användas i soffan, på sängen, i solstolen, i bilen och i båten. Mitt lager av löpare och täcken, som är fint sammanvikta, ligger och väntar i öppna hyllor och korgar, där ögat kan glädjas åt dem. Gör på samma sätt, använd täckena och visa upp dem.   Ett par ord till om tvätt av lapptäcken: Välj

Om tommer, inch og centimeter I boka er det brukt tommer, eller inch på engelsk. Grunnen er rett og slett den at jeg alltid har sydd i tommer og ikke centimeter. Det vil si, jeg begynte med centimeter, men det viste seg fort at alle kursledere jeg gikk hos, alle bøker jeg hadde lyst til å lese, de opererte med inch. Dermed måtte jeg krype til korset og benytte tommer. Ellers ville ikke noe av det jeg sydde stemme. Nå har det gått så langt at jeg har bedre øyemål på tommer enn jeg har på centimeter. Som norsk i Norge med metrisk målesystem skulle det vært naturlig å bruke centimeter. Jeg er «En synder i sommersol» med andre ord. Hvis du bruker centimeter sammen med denne boka, må du bruke hodet samtidig. En tomme er det samme som 2,54 cm. Det betyr at du kan ta et tommetall og gange det med 2,54 for å få et centimetertall. Hvis tommene har en brøk etter seg, må du først dele ut brøken. For eksempel er 6 3/4 det samme som 3 delt på 4 pluss 6. Altså først dele brøken for å få et desimaltall (0,75) og deretter legge til det hele tallet som sto foran brøken (6,75). Hvem i himmelens navn trodde at man skulle få bruk for brøkregning etter skolegang? For å få 6 3/4” til å bli et centi-metertall, må du gjøre slik: 6,75 x 2,54 er lik 17,145 cm. Det tallet er ikke lett å finne på en centimeterlinjal. Derfor blir det aldri bra å regne om. Løsningen blir

fintvätt på 40 grader och lätt centrifugering. Lägg gärna med en trasa som kan fånga upp överskottsfärg. Torka täcket på ett rent lakan på golvet. Täcken med bomullsvadd får aldrig hängas till tork, för då förlorar de formen.   Använd dina täcken och hoppas på att de måste tvättas, för då blir det så vackra.

Trine www.lappemakeriet.no

å starte med de delene som jeg har regnet om for deg, og deretter måle deg frem når du kommer lenger ut i sømprosessen. Eller så kan du jo ønske deg en tommelinjal til jul. Sømmonn er beregnet til 1/4” i hele boka. Det tilsvarer 0,635 cm. Marti Michell www.frommarti.com har tenkt ut et brukervennlig hjelpemiddel for oss måleenhet-forvirrede lappedamer. Nemlig en linjal som viser streker med både cm og inch på en og samme linjal. Man sikter seg inn på den måleenheten man behersker og følger linjen over til det som oppleves fremmed. Da blir konvertering fra cm til tommer og fra tommer til centimeter en grei sak. Anbefales.

Om trykketekniske kontrollmål Du vil se at jeg ofte har tegnet en linje tvers over et mønster og skrevet et tall på linjen. Det er et kontroll-mål fra meg til deg. Når du vil bruke en oppskrift, bør du alltid måle den linjen jeg har tegnet. Hvis den er like lang som jeg har notert, da er verden problemfri. Er den for lang eller kort, da har datatrollet vært ute med revestreker, og du må forstørre eller forminske tegningen til kontrollmålet stemmer.

5


Min farmor dog när jag var liten, så minnena av henne är knutna till fotografier. På en bild sitter hon i sitt vardagsrum och bakom henne ser man tapeten på väggen. Så fort jag såg tygerna till bården i det här täcket tänkte jag på likheter i mönstren på tapeten. Det är alltså farmor som hedras i det här täcket.

Farmors vägg

Material Utfyllnad: ljust och livligt mönstrat tyg ca 220 cm Blommor: 40–100 olika tyger till blommorna, ca 10 cm av varje Bårder: rutig bård i grönt ca 60 cm blommig bård ca 215 cm Kantband: rött kantband ca 55 cm Baksida och vadd: ca 200 x 240 cm

täcket är 168 x 203 cm när det är tvättat och krympt Sidorna på den färdigsydda sexhörningen är 1¼" (ca 3 cm).

anatomi Täcket består av 31 blommor som exempelvis har: 1 gul sexhörning i mitten, 6 gröna sexhörningar runt om och 2 röda upptill och nedtill. Färgerna varieras i varje block. Dessutom är det 8 halva blommor längs långsidorna och 10 över- respektive underdelar upptill respekive nedtill. Se bilden på sidan 8.

en sömsmåns avstånd från kanten och fäst noggrant. Se illustrationen. En del symaskiner kan programmeras så att den syr en lika lång raksöm varje gång och fäster automatisk samt eventuellt också klipper av tråden när den har fäst. Kan man spara den som en egen söm går arbetet lättare. Varje gång man trycker på pedalen gör maskinen exakt samma sak. Stryk isär varje söm när den är sydd, så blir resultatet fint. Det tar lång tid att få alla bitar på rätt plats och täcket blir efterhand stort och tungt i maskinen. Jag kunde efteråt konstatera att det lika lång tid att sy på maskin som det skulle ha gjort att sy för hand över kartong. Till handsömnad skulle jag ha valt Paper Pieces 1¼" Hexagon. Tekniken är densamma som till Åttebladsros i originalutförande.

Det får cirka 280 sexhörningar i utfyllnaden.

tankar om tygval Särskild urustning

Endast vid maskinsömnad: Placera knappnålarna 6 mm in. Fäst noga i början och slutet.

6

Sexhörningarna kan sys för hand eller på maskin. Oavsett vilket bör de skäras till med kniv efter en plastmall. Här har jag använt en plexiglasmall från Sharlene Jorgenson (Grandmother`s Flower Garden QS21) och jag har sytt dem på maskin. Börja och sluta på

6

Tygerna är huvudsakligen gröna och röda. Dessutom har jag tagit med bränd orange, senapsgult, grått, brunt, ljuslila och svart. Och naturligtvis det viktiga tyget till utfyllnaden, som var svårt att hitta. Jag började sy med ett annat tyg men intrycket blev för platt och grått för min smak. Det tyg som jag till slut


7


1:1

1¼"

hittade har ett oroligt mönster utan förutsägbara upprepningar. Mönstret är lagom rörigt för att framhäva de andra tygerna utan att dominera. Bårderna är rutiga och storblommiga. Kantbandet tar upp de röda färgerna i mittstycket.

Utfyllnad Lägg ut alla blocken i mönstret enligt bilden. Fördela färgerna i hela täcket så att det inte blir för mycket rött eller grönt någonstans.   Fyll på med bakgrundsbitar där det har uppstått luckor mellan blommorna.

Bårder Tillskärning Skär 3" breda remsor och skär sedan efter plastmallen om du har en sådan. Snurreskive? 1 remsa med måtten 3 x 24" som viks i fyra delar ger 16–20 sexhörningar.

Sömnad Block: Sy först 31 vanliga blommor och sy därefter bitarna till toppen och botten. Lägg mycket tid på att tänka igenom färgsammansättningarna. På några ställen har jag använt rester och fått block utan den normala färgindelningen. Topp- och botten har för det mesta fått samma nyans som blomman, medan mitten i blommorna för det mesta skiljer sig från resten av blomman.   Titta noga på bilderna.   Sy på en omgång utfyllnadsbitar runt 16 av blommorna utom på de båda sidbitarna på varje blomma. Se illustrationen. Sy alltså inte runt alla 31 blocken.   Sy 8 halva blommor till långsidorna. Se bilden.   Sy också 10 toppar och bottnar till kortsidorna.

Bårdernas bredd är 2" (5 cm) respektive 8¼" (21 cm).

Quiltning Täcket är quiltat för hand innanför sömsmånen i varje sexhörning. Den rutiga bården har fått ett gallermönster. I blomsterbården är det parallella linjer som avbryts av en rad halva fjädrar. Se illustrationen. Avståndet mellan linjerna är cirka 1 cm eller 3/8" och de går ända ut i kanten på täcket. Handquiltningen är utförd av Myrna Jeremiasse.

Kantband Kantbandet är skuret 2¼" brett.

Quiltmönster

9


Ännu ett tävlingsbidrag, den här gången med ordet Quiltglädje som tema. tyvärr blev juryns dom hård även om denna duk.

Material Särskild utrustning Bomullsband eller snedslå till blomsterkransen, 15 mm brett, cirka 270 cm långt

Mycket syglädje

Kartong från Paper Pieces; Circles och Leaf Pärlgarn till applikationer Till 4 block: stjärnbakgrund 30 cm stjärnspetsar 15 cm stjärnmitt 15 cm Vill man sy fyra olika stjärnor behövs bara 10 cm till bakgrund och spetsar. Men då måste man förstås ha fler tygalternativ i stället.

Den roliga, livfulla duken är cirka 95 x 95 cm när den är tvättad och krympt Storleken på det färdigsydda stjärnblocket är 8 x 8" (20 x 20 cm)

Uppbyggnad Fyra stora olika stjärnblock sitter diagonalt inne i det fyrkantiga mittpartiet. Denna är också placerad diagonalt på ett rutigt tyg i grönt. Bården runt omkring är brun med blommor. Alla färgerna hålls samman av en blomserkrans som är applicerad lite grovt och vårdslöst. Stommen i kransen består av ett bomullsband och blomknopparna har skurits ut med hjälp av färdigstansad kartong.

Utfyllnad mellan stjärnorna: 40 cm till sidtrekanter 30 cm till hörntrekanter 30 cm till kvadraten i mitten Utfyllnad bakom applikationer:(grönrutig), 50 cm Tyg till applikationer: 10 cm av många olika tyger, här är det 40 olika tyger och bara små bitar av varje, 16 blad och 24 blomknoppar (rundlar) Bård och kantband: 75 cm Baksida och vadd: 125 x 125 cm

12

tankar om tygval Jag har använt lekfulla tyger i många färger, som brunt, orange, senapsgult, mintgrönt, himmelsblått, äpplegrönt, rosa, svart och rött.Det är både klara och dämpade färger och mönstren är både försiktiga och djärva. Särskilt färgvalen fick sämsta möjliga betyg av juryn. Och jag håller förstås inte alls med utan menar tvärtom att dukens färgprakt är ett resultat av djärva kombinationer och ren quiltglädje.

tillskärning Block: Till ett stjärnblock Stjärnbakgrund: 4 bitar à 2½ x 2½" och 4 bitar à 2½ x 4½" Stjärnspetsar: 8 bitar à 2½ x 2½" Stjärnmitt: 1 bit à 4½ x 4½" Skär bakgrunder, spetsar och mittbitar till fyra stjärnor. Utfyllnad mellan stjärnorna: 1 bit à 8½ x 8½" 2 bitar à 6½ x 6½", som skärs diagonalt en gång och bildar hörntrekanter. Vill man ha olika tyger i hörnen används fyra olika tyger och man får acceptera att få hälften av tygbitarna över.


13


1 bit à 12½ x 12½", som skärs diagonalt två gånger och bildar fyra sidtrekanter. Vill man ha olika tyger används fyra olika kvadrater och tre fjärdedelar av trekanterna får användas till något annat. Utfyllnad bakom applikationerna: 2 bitar à 16 x 16", som delas diagonalt två gånger till 4 trekanter Bård: Skärs 4½" bred Kantband: Skärs 2¼" brett

Quiltning Det är quiltat i alla sömmar och dessutom är det en söm inne i mitten på stjärnorna. En del av trekanterna har en stickning längs den längsta sidan. Hela bakgrunden, utom stjärnorna och blomsterkransen, har ett heltäckande quiltat rutmönster. Den bruna bården är quiltad med hjälp av Borders Made Easy nr 104 (samma som Köksbordsduk, sidan 64).

Kartongmall

Avigsidan på tyget

Fäst en mall på tygets avigsida. Klipp ut tyget runt om med cirka ¼" sömsmån. Tråckla runt kanten och dra åt tråden, så att tyget rynkas runt mallen. Fäst.

kantband Sömnad Sy stjärnblocken med snabbhörn enligt illustrationen och sy ihop hela täcket enligt illustrationen överst på sidan.

Det är samma färg på kantbandet som på bården för att skapa lite lugn i ett så kaotiskt landskap.

applikationer En krans har sytts fast på det grönrutiga tyget. Den består av ett bomullsband som sytts fast med grova stygn. Eftersom ett vanligt bomullsband inte passar så bra till rundade former får man dra och kämpa lite med det. En snedslå och remsor av vliesofix fungerar bättre. Även vända snedslåtuber, sådana som man använder i Baltimore-applikationer, går bra. Välj det som fungerar bäst för dig. Gör blomknopparna och bladen enligt beskrivningen till höger på denna sida. Lägg sedan ut alla delarna och tänk noga igenom hur varje rundel och blad kommer att te sig bäst. Sy sedan fast applikationerna.

Baksidan av en färdigtråcklad mall med tyg.

Pressa tygrundeln med mallen kvar och ta sedan ur mallen.

Nåla fast tygrundeln där du vill ha applikationen. Se till att få tillräckligt mycket sömsmån här

Sy fast applikationen med grova, enkla stygn. Använd pärlgarn i en kontrastfärg.

15


A

TRINE BAKKE

tt sy lapptäcken är ett fantastiskt sätt att hålla minnena vid liv. I ett lapptäcke kommer både den urvuxna sommarklänningen och en oemotståndlig stuvbit till sin rätt. I Fint av lappar får du beskrivningar till över trettio olika projekt – allt från lapptäcken och löpare till kuddar och förkläden. Använd idéerna som grund och improvisera gärna under tiden. Lägg till eller ta bort, lek med färger och mönster och våga testa nya färgkombinationer.

Fint av lappar

Njut av dina lapptäcken i soffan, i solstolen, på sängen, på bordet och i båten, ja varhelst du ser dem ofta så att du ständigt kan glädjas åt dem.

Fint av lappar TRINE BAKKE

www.icabokforlag.se

Fint av lappar.indd 1

2009-12-09 11:21:21

9789153435464  

F int av lappar TRINE BAKKE Fint av lappar trine bakke Ica Bokförlag www.icabokforlag.se © CAPPELEN DAMM AS 2009 © 2009 svenska utgåvan Ica...