__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Efter det kan han inte längre klara sig själv. Han behöver en personlig assistent. Philippe väljer Abdel, en ovanlig kille med lite kriminell bakgrund från en fattig förort till Paris. Kommer de att kunna samarbeta?

Philippe Pozzo di Borgo  EN OVÄNTAD VÄNSKAP

Philippe Pozzo di Borgo är en mycket rik man i Paris. Han älskar skärmflygning. En dag råkar han ut för en olycka.

PHILIPPE POZZO DI BORGO

EN OVÄNTAD

VÄNSKAP

TITEL Författare www.viljaforlag.se

www.viljaforlag.se

VILJA


Titel: En oväntad vänskap Originalets titel: Untouchable © text Eenvoudig Communiceren Untouchable är en bearbetad version av Le second souffle av Philippe Pozzo di Borgo © Bayard Editions 2011 Published by arrangement with Eenvoudig Communiceren. Författare: © 2014 Philippe Pozzo di Borgo Översättning till engelska: Anna Asbury Bearbetning av den engelska versionen: Sonja Markowski Översättning till svenska: Nike Bengtzelius Omslagsfoto: Med tillstånd av EFD/The Weinstein Company Sättning: Alltext Första upplagan 2014 Sidantal: 100 Lättlästnivå: 4 av 4 (X-Large) Lix: 20 ISBN 978-91-7567-168-0 Vilja förlag – en del av Nypon förlag AB info@viljaforlag.se www.viljaforlag.se www.facebook.com/viljaforlag På vår hemsida finns gratis arbetsmaterial.


PHILIPPE POZZO DI BORGO

En oväntad vänskap Översättning: Nike Bengtzelius

Vilja förlag


Innehåll Förord 6 Att flyga

9

Olyckan

12

På sjukhuset

15

Abdel

20

Morgon

25

Beatrices död

28

Abdels uppväxt

29

Abdel och kvinnor

32

Abdel och män

36

Stöldgods

39

Abdel och konst

43


Tagen på bar gärning

47

Vilket skämt

52

Kvinnor till mig

56

En skyddsdjävul

60

Abdels affärsplan

62

Överraskning

69

Lättnad

75

Att äntligen få flyga igen

79

Vinter i Marocko

85

Khadija

90

Födelsedag

93

Vad gör Philippe och Abdel nu? 98 Bok och film

99


Förord En oväntad vänskap är en sann berättelse om fransmannen Philippe Pozzo di Borgo. Philippe var en framgångsrik affärsman. Han hade gott om pengar, och levde ett spännande liv fyllt av äventyr. Men en dag förändrades hans liv av en olycka. Plötsligt var Philippe inte längre någon sportig, ung man. Han var förlamad, satt i rullstol och kunde inte göra någonting själv. Han var bara 42 år gammal. 6


Philippe skrev en bok om den här svåra tiden. Han skrev om smärtan och rädslan, och om den specielle man som fick honom att vilja leva ett aktivt liv igen. Boken heter Le second souffle och gavs ut 2001. År 2010 gjorde Oliver Nakache och Eric Toledano film av boken. Filmen heter Intouchables. På svenska: En oväntad vänskap. Nästan allt i filmen kommer från boken. Så det man ser i filmen hände på riktigt. 7


Att flyga Jag älskade skärmflygning. Äventyret. Friheten. Jag flög hundratals gånger. Jag brukade köra upp i bergen till de allra vackraste ställena. Jag förberedde mig på starten och undersökte vindens riktning. Jag höjde vingen så att vinden kunde lyfta mig upp i luften. Sedan sprang jag snabbt mot kanten och kastade mig ut. Väl uppe i luften drog jag i linorna och loopade, om och om igen. Jag skrek och jublade. 9


Ibland tände jag en cigarett eller hörde på klassisk musik i mina hörlurar medan jag flög. Ofta sjöng jag högt till en opera. Jag brukade stanna där uppe i luften i timmar. Jag var högre upp än de andra. Högt ovanför bergstopparna. När jag blev törstig drack jag ur ett sugrör som satt fast i min hjälm. Om jag blev hungrig tog jag ett bett av min chokladkaka. För att vara beredd på att landa måste jag luta mig framåt. Det fick skärmen att susa iväg neråt, snabbare och snabbare. Jag hade alltid koll på allt. 10


När jag närmade mig marken saktade skärmen in. Jag kunde landa mjukt på marken. Som en fjäril på en blomma. Men en dag ändrades allt. Jag störtade rakt ner mot marken. Då förstod jag inte att mitt liv aldrig mer skulle bli detsamma.

11


Olyckan Jag vaknar upp och ligger med ansiktet i backen. Jag har svimmat. Mina vänner står runt mig. En av dem gräver ett hål i marken vid min näsa för att hjälpa mig andas. Sedan ringer min vän efter en läkare. Han låter orolig. Ett problem har uppstått. Något med en helikopter. Varför frågar alla om jag andas? Varför hjälper ingen mig upp? Varför rör ingen vid mig? Ett grässtrå kittlar mig i näsan. Jag nyser och kan inte låta bli att skratta.

12


En vän talar till mig som om jag var ett barn. Han darrar i hela kroppen. Då märker jag att jag inte kan röra mig. Jag svimmar igen. Sedan vaknar jag med ett ryck av ljudet från helikoptern. Vinden är så stark att helikoptern knappt kan hålla sig i luften. En läkare och en brandman hoppar ur. De lyfter upp mig på en bår. Jag känner inte någonting. Jag ser upp på himlen och helikoptern ovanför mig. Sakta förstår jag.

13


Efter det kan han inte längre klara sig själv. Han behöver en personlig assistent. Philippe väljer Abdel, en ovanlig kille med lite kriminell bakgrund från en fattig förort till Paris. Kommer de att kunna samarbeta?

Philippe Pozzo di Borgo  EN OVÄNTAD VÄNSKAP

Philippe Pozzo di Borgo är en mycket rik man i Paris. Han älskar skärmflygning. En dag råkar han ut för en olycka.

PHILIPPE POZZO DI BORGO

EN OVÄNTAD

VÄNSKAP

TITEL Författare www.viljaforlag.se

www.viljaforlag.se

VILJA

Profile for Smakprov Media AB

9789175671680  

9789175671680  

Profile for smakprov