Page 1

Det här är en bok om påverkan. Och inspiration. Det är en bok om hur andra lyckats men också om hur du kan lyfta dig själv och din verksamhet. Det finns alltid några personer som höjer sig över mängden, som lyckas bättre än de flesta. Vad är deras hemlighet, varför lyckas just de så bra? Svaret är att de är betydligt mer slipade påverkare än vi andra. I den här boken får du möta Sveriges 10 bästa påverkare. De representerar helt olika branscher och i förtroende avslöjar de sina bästa knep för effektiv påverkan – och framgång.

Magnus Widgren är grundare av och VD på ONE Stockholm, en av Sveriges mest prisbelönta DM-byråer. Han är en mycket populär föreläsare inom reklam och påverkanspsykologi. Detta är uppföljaren till hans första bok, “27 hemliga säljknep” (Liber, 2010).

10

Magnus Widgren

Så lär av de bästa och låt dig inspireras av frisören, servitören, nöjesgurun, fastighetsmäklaren, blocketkungen, advokaten, politikern, bilhandlaren, ICA-handlaren och polisen. Ta till dig deras knep och gör dem till dina egna. Genom att vidga dina vyer – tänka utanför boxen – kan du göra något som ingen annan gjort förut i din bransch.

Sveriges

bästa påverkare

och knepen som gör dem oemotståndliga

10

Sveriges

Sveriges 10 bästa påverkare

bästa påverkare

och knepen som gör dem oemotståndliga

Magnus Widgren

Best.nr 47-09670-1

Tryck.nr 47-09670-1-00

Med förord av Bert Karlsson


Sveriges 10 bästa påverkare – och knepen som gör dem oemotståndliga

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 1

2011-06-28 10.36


Sveriges 10 b채sta p책verkare.indd 2

2011-06-28 10.36


Sveriges

10 bästa påverkare

och knepen som gör dem oemotståndliga

Magnus Widgren

Med förord av Bert Karlsson

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 3

2011-06-28 10.36


5

Innehåll Förord av Bert Karlsson: Ingen spaning, ingen aning.................................... 7 Inledning: Du tycker att det börjar gå trögare ................................................. 9 Frisören ................................................................................................................................13 Servitören............................................................................................................................24 Nöjesgurun....................................................................................................................... 37 Mäklaren............................................................................................................................. 48 Blocketkungen................................................................................................................. 62 Advokaten......................................................................................................................... 73 Politikern............................................................................................................................. 88 Bilsäljaren...........................................................................................................................100 ICA-handlaren................................................................................................................115 Polisen.................................................................................................................................125 Tricks of all Trades .....................................................................................................138 Bonusmaterial: för dig som vill uppfattas som fullkomligt oemotståndlig..............................................................................145 Tack! ....................................................................................................................................148

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 5

2011-06-28 10.36


Sveriges 10 b채sta p책verkare.indd 6

2011-06-28 10.36


7

Förord av Bert Karlsson: Ingen spaning, ingen aning

Det finns en anledning till att japaner och kineser håller på att ta över världen och det är inte på grund av att de är många. Anledningen är att de under flera år varit överlägsna oss andra i en sak – nyfikenhet. De reser utomlands och snokar upp det bästa och gör sedan något eget av det. I den här boken har Magnus för en gångs skull lyssnat på vad jag säger och spanat för oss andra. Vi får lära oss hemligheterna från killar och tjejer som, precis som jag, vågat gå sina egna vägar. Och säkert irriterat en massa folk utmed vägen. Haha! Om du nu har planer på att bli lika framgångsrik som jag (och dem) så låt mig ge dig några tips (förutom att läsa och lära av den här boken):

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 7

2011-06-28 10.36


8

• Tips 1: För att lyckas här i världen måste du lyssna på vad kunderna vill ha och anpassa din produkt därefter! En av mina största succéer var att jag helt enkelt gjorde dansbandsmusiken bra. Innan jag kom in i bilden var dansbandmusiken något du kunde dansa till, men definitivt inte lyssna på. Nu gör jag om succén igen med den gamla Arnparken i Götene som vi bygger om till något som du inte sett förut. Nöjespark blir äventyrspark med bland annat Sveriges första fotbollsgolfbana. Nu säger du kanske att det redan finns fotbollsgolfbanor, men jag menar inte något turfjuttande på ett gräsfält. Nu snackar vi 10 000 kvadratmeter med tekniska hinder. Inget för mesar. • Tips 2: Var noga med att inte omge dig med ja-sägare! Trevliga läkare är bokstavligen livsfarliga. De säger att du är frisk och så visar det sig att du har prostatacancer. Inte bra för framgången. Nej, se till att omge dig med motparter till dig själv. Först då får du den hjälp du behöver för att lyckas lika bra som jag. • Tips 3: Bra reklam är en förutsättning för att nå stor framgång! Men om du inte kan göra bra reklam så skit i det helt och hållet. Det fungerade för Ullared som struntade i reklamkontot och gick andra vägen genom att be svenskarna att inte komma till Ullared eftersom det var för mycket folk. Tror ni det kom färre kunder efter det? De här tre tipsen är viktiga för alla. Oavsett om du är skivbolagsdirektör, handlare eller politiker. Eller något annat. Så spika upp tipsen på dörren. Men glöm inte att du även bör ha känsla för timing. Det finns en fel tid för allt. Bert Karlsson

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 8

2011-06-28 10.36


9

Inledning: Du tycker att det börjar gå trögare

Din försäljning ökar inte längre. Den kanske rent av minskar. Uppförsbacken börjar tära på krafterna. Frustrationen knackar på dörren och du vet inte vad du ska ändra på. Du vet bara att något måste göras annorlunda. Och det snabbt. Var ska du börja? Du har ingen aning, men känner dig tvärsäker på tre saker:

1. Du är inte redo att kasta in handduken.

2. Du vill mer (men vad, hur?).

3. Du vill inte riskera att förlora allt. Det här är en bok om påverkan. Och inspiration. Den vill hjälpa dig att förändra och förändras, att bli bättre på att påverka din omgivning och marknad så att du kan sälja mer av dina produkter, vad det än kan vara. Den vill också bekräfta att gräset kan vara grönare på andra sidan. I boken får du möta 10 av Sveriges vassaste påverkare. De representerar helt olika branscher. I förtroende avslöjar de sina bästa tips (Tricks of the Trade) för effektiv påverkan – och framgång. De har fungerat för dem och de kan fungera för dig. Så låt dig inspireras (påverkas) av frisören, servitören, nöjesgurun, fastighetsmäklaren, blocketkungen, advokaten, politikern, bilhandlaren, ICA-handlaren och

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 9

2011-06-28 10.36


10

polisen. Till sist får du även en summering av vad de alla har gemensamt – Tricks of all Trades. En sak kan jag avslöja redan nu – de vill ha mer. Hela tiden. Den goda nyheten för dig är att de har lärt sig att slå hål på taket utan att för den sakens skull ta onödiga risker. Så med den här boken är du inte ensam längre. Med den här boken kan du revolutionera din verksamhet och få den att lyfta rejält utan några större risker. Om hjulen har kört fast så är det dags att prova något annat. Förmodligen har du redan kikat på vad dina konkurrenter gör. Gjort lite benchmarking. Men du har också konstaterat att de ligger lika risigt till som du. Om inte värre. Tro mig, lösningen finns inte hos dina konkurrenter. Och sannolikheten är stor att den inte ens finns i din bransch. Vi behöver alla ibland vidga våra vyer, tänka lite utanför boxen. Det har du säkert också försökt, men ändå inte hittat den där självklara lösningen som kan rädda dig. Nu kan svaret finnas i den här boken. Den kan hjälpa dig att hitta en lösning på ditt problem enligt devisen: Lär alltid av de bästa! Vad det hela handlar om är att du behöver göra något som ingen annan gjort förut. I din bransch. Du ska revolutionera, men du ska göra det genom att låna redan testade idéer. Som inte bara har fungerat utan även utvecklats, förfinats, över tiden. Nu finns de där. Nu finns de här. Låter det överdrivet? Minns då Henry Ford. Han uppfann inte bilen. Det gjorde Gottlieb Daimler och Karl Benz 1886. Henry byggde sin första bil tio år senare. Och han var inte ensam. Över 2 000 andra byggde bilar samtidigt som herr Ford. De jobbade lika hårt och åstadkom i princip samma resultat. Alla hade dock samma problem, och den enda trösten de hade var att det var lika hopplöst för alla i branschen. Känner du igen det?

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 10

2011-06-28 10.36


11

Problemet för bilindustrin var att det var svårt att bygga en bil. För att få alla muttrar och skruvar att sitta på rätt ställe var man tvungen att ha en uppsjö av listiga supermekaniker med dyra verktyg. Det tog tid att bygga en bil av just den anledningen att kreti och pleti inte kunde rycka in och hjälpa till. Nu vet ju du att Henry Ford löste detta genom löpandebandprincipen som revolutionerade industrin och gjorde Henry till en mycket förmögen herre. Men vad du kanske inte vet var att han lånade idén om det löpande bandet från en helt annan bransch. Henrys tanke var från början att försöka finna en lösning där han snabbutbildade mekaniker till att kunna bygga komplicerade bilar. Han begav sig till Chicagos köttdistrikt för att studera hur slakterierna lyckades utbilda så många slaktare som krävdes för att möta efterfrågan på kött. Väl där fick han se att slaktaren inte alls utbildades till att kunna stycka hela djur utan endast delar av dem. Djuren hängde i krokar och flyttades från slaktare till slaktare som var och en ansvarade för just sin del. Löpandekroken blev löpandebandet, och löpandebandet blev just den lilla idé som kom att förändra en hel bransch. Och resten är, som man brukar säga, historia. Kom igen. Tänk stort. Låt dig inspireras.

”Sadder than living your whole life without ever achieving your dream would be to live your life without dreaming. But perhaps the greatest tragedy of all would be to have a dream and achieve it, never realizing that happiness is not the reward at the summit of the climb. Happiness is the climb.” – Dave Lakhani

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 11

2011-06-28 10.36


Sveriges 10 b채sta p책verkare.indd 12

2011-06-28 10.36


Frisören

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 13

2011-06-28 10.36


”Jag piffar upp mig till allt, till gymmet, till affären … för andra tittar ju. Dom vill ju inte se någon ful människa som går omkring.” – Maria Montazami

”Konstnärer svälter men artister lever av sin konst.” – Victor Hulgaard

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 14

2011-06-28 10.36


15

Möt Victor Hulgaard

Att glaset på dörren var nypolerat med exakt två droppar citrus rengöringsmedel och två deciliter vatten var såklart inget du direkt tänkte på när du för första gången steg in på frisörsalongen Salon Victor på Grönsakstorget 2 i Göteborg. Inte heller tog du någon större notis om att du var tvungen att runda krukan med miniapelsinträdet. Vad som däremot slog dig senare var att frisörsalongen inte riktigt såg ut som en frisörsalong brukar göra. Där fanns till exempel inte en enda hårfotomodellaffisch à la David Hasselhof. Och en sak är du säker på. Du har aldrig förut lagt så mycket pengar på din frisyr. Du har heller aldrig kommit hem med så många dyra hårprodukter. Jösses, vad ska du ha allt till? Förvisso känner du dig nöjd, men hur hamnade du i den här situationen? Att gå till frisören innebär olika saker för olika människor. För en del är det månadens höjdpunkt, medan det för andra kan vara ett nödvändigt ont. För Victor Hulgaard betyder hårklippning allt. Han skämtar visserligen gärna om att han job-

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 15

2011-06-28 10.36


16

bar i transportbranschen (flyttar hår från huvudet till golvet), men bakom fasaden gömmer sig år av påverkansknep. Han driver nämligen en av Sveriges mest lönsamma salonger och har en hel del att berätta om listig försäljning. Låt oss fortsätta berättelsen med vad som egentligen hände när du besökte Salon Victor. Och vi tar det från början, för redan när du ringde och bokade klippningen så satte Victors list tänderna i dig. Så här gick det till: Det är tisdag eftermiddag och du är trött på din frisyr. Du har bestämt dig för att klippa dig. Kanske till och med göra några slingor för att liva upp det hela. Det var ett tag sedan och du känner verkligen att du är värd något extra. Din kompis har rekommenderat det hon kallar för ”en modern och fräsch salong som ligger centralt och bra nära dig”. Du tänker att du i alla fall kan slå en signal för att höra vad de har att erbjudande. Du söker på frisörsalonger på Eniro och Salon Victor kommer såklart överst eftersom de är de enda som skippat ”g:et” i salong enbart för att komma högst upp på söklistan. Du slår numret. Plingeling. – Välkommen till Salon Victor. Det är Karin. (Du gillar rösten. Ingen falsk falsett. Inget onaturligt. Hon låter snygg och hon låter glad. Du får känslan av att hon längtat efter att du ska ringa.) – Hej, jag skulle vilja veta vad det kostar att klippa sig hos er. – Det kostar mellan 395 och 640 kronor. Vi gör en konsultation, klipper och fönar, och dessutom får du tips om vilka produkter som passar ditt hår bäst. Vilken dag passar dig? (Oj, det gick snabbt. Sa hon konsultation?) – Öhh, vet inte riktigt. Jag hade ju bara tänkt fixa till håret lite. – Inga problem! Är det klippning du vill göra eller är det något annat du skulle behöva få hjälp med? Är du nöjd med din hårfärg?

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 16

2011-06-28 10.36


Sveriges 10 bästa påverkare - och knepen som gör dem oemotståndliga ISBN: 978-91-47-09670-1 © 2011 Magnus Widgren och Liber AB Förläggare/redaktör: Anders Abrahamsson Omslag och grafisk formgivning: Fredrik Elvander/Jens Westerberg Illustrationer: Kari Aarnivaara

Upplaga 1:1 Sättning: Bild & Form Jonny Hallberg Tryck: Kina 2011

KOPIERINGSFÖRBUD Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen. Den som bryter mot lagen om upphovsrätt kan åtalas av allmän åklagare och dömas till böter eller fängelse i upp till två år samt bli skyldig erlägga ersättning till upphovsman/rättsinnehavare. Liber AB, 205 10 Malmö tfn 040-25 86 00, fax 040-97 05 50 www.liber.se Kundservice tfn 08-690 93 30, fax 08-690 93 01

Sveriges 10 bästa påverkare.indd 4

2011-06-28 10.36


Det här är en bok om påverkan. Och inspiration. Det är en bok om hur andra lyckats men också om hur du kan lyfta dig själv och din verksamhet. Det finns alltid några personer som höjer sig över mängden, som lyckas bättre än de flesta. Vad är deras hemlighet, varför lyckas just de så bra? Svaret är att de är betydligt mer slipade påverkare än vi andra. I den här boken får du möta Sveriges 10 bästa påverkare. De representerar helt olika branscher och i förtroende avslöjar de sina bästa knep för effektiv påverkan – och framgång.

Magnus Widgren är grundare av och VD på ONE Stockholm, en av Sveriges mest prisbelönta DM-byråer. Han är en mycket populär föreläsare inom reklam och påverkanspsykologi. Detta är uppföljaren till hans första bok, “27 hemliga säljknep” (Liber, 2010).

10

Magnus Widgren

Så lär av de bästa och låt dig inspireras av frisören, servitören, nöjesgurun, fastighetsmäklaren, blocketkungen, advokaten, politikern, bilhandlaren, ICA-handlaren och polisen. Ta till dig deras knep och gör dem till dina egna. Genom att vidga dina vyer – tänka utanför boxen – kan du göra något som ingen annan gjort förut i din bransch.

Sveriges

bästa påverkare

och knepen som gör dem oemotståndliga

10

Sveriges

Sveriges 10 bästa påverkare

bästa påverkare

och knepen som gör dem oemotståndliga

Magnus Widgren

Best.nr 47-09670-1

Tryck.nr 47-09670-1-00

Med förord av Bert Karlsson

9789147096701  

bästa påverkare Magnus Widgren och knepen som gör dem oemotståndliga Med förord av Bert Karlsson Sveriges 10 bästa påverkare – och knepen so...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you