Page 1

arne norlin

Halvans abc

Arne Norlin och tecknaren Jonas Burman gör noggranna studier inför varje bok. Böckerna om Halvan har realistiska bilder och många intressanta detaljer. Därför älskar både barn och vuxna Halvan.

Norlin / Burman

Här kommer Halvans ABC fylld med spännande fordon. Häng med på en kul resa från Ambulans till Överljudsplan. Brandbilen, polisbilen och rymdskeppet har Halvan kört förut. Men de flesta är nya: isbrytare, jeep, långtradare, ubåt, traktor, zeppelinare – och Halvan klarar allihop!

Jonas bUrMan

Motorcykel

traktor

isbrytare

Vikingaskepp

Älsklingsbil

OMS_Halvans ABC.indd 1

2011-06-21 11.37


Arne norlin jonas burman


Aa


Ambulans Här är ambulanssjukvårdare Halvan. Hans ambulans är ett litet rullande sjukhus. Där kan han snabbt ta hand om den som är skadad eller sjuk. Ibland är det extra bråttom att köra patienten till ett riktigt sjukhus. Då sätter Halvan på siren och blinkande ljus – och kör så fort han kan.


Bb Brandbil Det brinner! Brandkåren rycker ut. Först kommer släckbilen. Där sitter tre rökdykare beredda. I last­utrymmet finns slangar, skum och tretusen liter vatten.

Sedan kommer stegbilen, med en stege som når trettio meter. Den behövs om det brinner i ett höghus.


Buss Vanliga stadsbussar är tolv meter långa och tar 78 passagerare. 30 kan sitta och resten får stå. För längre resor finns landsvägsbussar och bekväma turistbussar. Dubbeldäckare har två våningar.

Bärgningsbil En bärgningsbil har en jättestark motor. Det behövs om den ska orka dra upp en långtradare eller en grävmaskin ur ett dike. Men det vanligaste som en bärgare gör är att bogsera bilar som har gått sönder till en verkstad.


Cc Cykel Cykla är kul! Med cykel kan man ta sig till kompisar, skola och bad.Vuxna cyklar till dagis, affärer och jobb. BMX kör på banor, mountainbike i skogen. Tävlingscyklar är superlätta och har elektroniska växlar. Cykeln har funnits i över hundra år. Skicka ett tack till dem som kom på kullagren, kedjan och gummislangen!


Dd

Dressin En dressin är en liten järnvägsvagn utan motor. Man trampar den, som en cykel. Det finns också en broms, för det kan gå fort i nerförsbackarna. Förr användes dressinen av banarbetare som lyfte den av spåret när tåget kom. I dag hyrs de av turister. En dressin låter nästan ingenting, så det finns en chans att komma nära älgar och andra vilda djur.

9789129678581  

traktor Vikingaskepp isbrytare Älsklingsbil Arne norlin jonAs burmAn Aa AmbulAns Här är ambulanssjukvårdare Halvan. Hans ambulans är ett lit...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you