Page 1

Ann-Christine Magnusson Lovisa Lesse


UppfinnarJohanna & skrämselmaskinen Ann-Christine Magnusson Lovisa Lesse UppfinnarJohanna & skrämselmaskinen är den andra delen i serien om den kluriga UppfinnarJohanna. Den första delen heter Här kommer UppfinnarJohanna!

”Den pigga UppfinnarJohanna får vi säkert höra mer om!” Bibliotekstjänst om Här kommer UppfinnarJohanna!

”Min fyraåring gillar UppfinnarJohanna jättemycket då hon kan identifiera sig med huvudpersonen och för att den är rolig. Hon skrattar högt = högsta betyg!” Carolina, förälder om Här kommer UppfinnarJohanna!

förlag AB

OLIKA förlag AB 2009 www.olika.nu Skrivit: © Ann-Christine Magnusson Illustrerat: © Lovisa Lesse Tryck: Lettland 2009 Första upplagan ISBN: 978-91-85827-17-6

Böcker ut & in – ut med stereotyper – in med möjligheter!

Olika förlag ger ut nytänkande böcker för vardagen i takt med samtiden. Våra böcker ger olika barn lika möjligheter att skapa en positiv identitet utan förlegade normer och föreställningar. Vår vision är att verka för jämställdhet och mångfald. Miljö: Vi vill arbeta för hållbar läsning. Tryckeriet är certifierat enligt den internationella miljömärkningen FSC (Forest Stewardship Council). Pappret är FSC-märkt. Läs mer på www.fsc.org.


UppfinnarJohanna har byggt en båt av Sten och Stanleys gamla potta. Nu ska den provas i kvarterets största vattenpöl. Det brukar alltid vara båtrace där när det har regnat hela natten. Och det har det gjort i natt!


– Din båt får inte plats, säger en taskmört. – Det får den visst det, säger Johanna. – Näe, det får den inte, säger taskmörten. Och så är du för liten för att få vara med. – Om du tror att du är stor har du fel, säger Johanna. Du är inte stor, du är bara lång.


Då blir taskmörten helgalen och tar tag i Johannas arm och väser mellan tänderna: – Säg att du är en tönt! – Okej då. Du är en tönt, säger Johanna.


Sedan går hon därifrån. Med snabba steg. Och bultande hjärta. För det var ganska läskigt med den där gaphalsen.


Johanna går raka vägen hem. Hon tänker göra en ny uppfinning! En uppfinning som får tyst på alla taskmörtar. Och på alla gaphalsar. Och på alla ”du får inte va’ med typer”. En läskig uppfinning som skrämmer dom till tystnad!


skrivit

Ann-Christine Magnusson debuterade som barnboksförfattare 2002. UppfinnarJohanna och skrämselmaskinen är den andra delen i serien om den kluriga UppfinnarJohanna och hennes bröder. Ann-Christine har sin bakgrund i skådespeleriet och skriver och regisserar även teater för barn och unga. Hon skriver också avsnitt till det populära barnprogrammet Hotell Kantarell.

illustrerat

Lovisa Lesse

har sin bakgrund inom tecknad film. Många av oss känner igen hennes manér från populära tvproduktioner som Nasse och De tre vännerna och Jerry. Hon har också ritat 2009 års radiojulkalender, ”Nelly Rapp – en gastkramande jul”. När Lovisa inte illustrerar barnböcker arbetar hon med formgivning och gör animationer och illustrationer till hemsidor.


Här kommer UppfinnarJohanna! ca 3–6 år

Värsta prutten, Lolly! ca 3–7 år

Cirkus Bestivus, ca 3–7 år

Vem är tjuven, Mirjana? ca 3–7 år

MIcklan letar, ca 0–3 år

Morfar blir kär, ca 4–7 år

Pappa hämtar! ca 0–3 år

Godnatt Tyra! ca 0–3 år

Var är kaninen? ca 0–3 år

MIn familj, ca 1–6 år

Eva Lundgren

Magic, Cilla & Baby – ramsor om tjejer, killar och grejer

En ABC-bok ABC_Marknads.indd

1

07-07-06

23.18.59

Allan och Mike på promenad, ca 2–4 år

Mormor & Morfar, ca 4–7 år

Isporten, ca 6–12 år

ABC-bok Magic, Cilla & Baby, ca 3–9 år

Jonathan och kroppen, ca 3–7 år

Sandalerna, ca 3–6 år

Ritbok

Vilken är din favoritsak? ca 3–7 år

Vad gillar du att göra? ca 3–7 år

Vad vill du bli när du blir stor? ca 3–7 år

Sugen på att läsa fler böcker?

Här finns en del av vår utgivning samlad. Och fler är på väg! Läs mer på olika.nu och anmäl dig till vårt digitala nyhetsbrev så missar du ingen av våra titlar! Gabriellas resa, ungdomsbok

Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2

Vovven Moa går på Toa, ca 2–6 år

www.olika.nu


Åh! Johanna blir så arg! Vaddå för liten för att vara med? Johanna bestämmer sig för att uppfinna en skrämselmaskin. En maskin som ska få tyst på alla taskmörtar och ”du får inte va’ med typer”. ca 3–6 år rosa blå svart vit bror syster glad arg mamma pappa liten stor modig rädd extrafarfar bonusmormor tänkig pratig halvsyskon helsyskon blommig randig plastpappa glad ledsen svenne blatte regnbågsfamilj söt sur stjärnfamilj adoptiv­familj busig försiktig svag stark

det spelar ingen roll. I Olikas böcker får alla plats! olika barn lika möjligheter

Läs även Här kommer UppfinnarJohanna! ”Lätt att identifiera sig med! Min 3-åring har lekt att hon uppfinner saker hela tiden!” Susanna, förälder om Här kommer UppfinnarJohanna!

”Berättelsen är väl sammanhållen ...//... illustrationerna är naivistiska och lättillgängliga.” Bibliotekstjänst om Här kommer UppfinnarJohanna!

ISBN 978-91-85827-17-6

9 789185 827176

förlag AB

9789185827176  
9789185827176  

Ann-Christine Magnusson Lovisa Lesse ”Den pigga UppfinnarJohanna får vi säkert höra mer om!” OLIKA förlag AB 2009 www.olika.nu Skrivit: © An...