Page 1

DA N & A NN- CHR IS TIN ROSENHOLM • T R Ä DGÅ R DSDE SIGN I PR A K T I K EN

Drömmer du om ett grönskande paradis? En plats där du kan njuta av alla blommor, kanske servera middagen under trädens kronor eller bara låta barnen härja fritt? Trädgårdsdesign i praktiken handlar om att skapa en lättskött och trevlig trädgård på ett lustfyllt sätt. Läs, inspireras av de vackra bilderna och ge dig själv en skönare miljö och ett behagligare trädgårdsliv. De välkända trädgårdsjournalisterna Dan och Ann-Christin Rosenholm delar med sig av sin kunskap.

TR ÄDGÅRDSDESIGN I PR AKTIKEN

ISBN 978-91-534-3367-5

DA N & A NN- CHR IS TIN ROSENHOLM www.icabokforlag.se

3367_omslag.indd 1

09-12-02 16.21.56


FÖRORD

7

DET ÄR DIN TRÄDGÅRD

9

Börja med drömmarna 10 • Allt ska ha sin plats 13 Platsens själ 15 • Skapa ytterväggar 18

SKAPA TRÄDGÅRDSRUM

27

Storlek och form 28 • Innerväggar – många möjligheter 31 Tak – trädkronor och pergolor 34 • Golvet 38

GÖR TRÄDGÅRDEN TILL EN DEL AV BOSTADEN

41

Utsikter och enhetlighet 42 • Växter binder samman 43 Utgå från husets linjer 47 • Bind samman med trappor och gångar 48

DE PLATSER VI ANVÄNDER MEST

55

Entrén 56 • Uteplatsens utformning 69 Växterna runt uteplatsen 73 • Barnens trädgård 77

SKAPA VACKRA RABATTER

83

Var ska rabatterna ligga? 84 • Storlek och form 85 Lika behov 87 • Minimera, gruppera, repetera 87 Färg 88 • Form 89 • Perenner och buskar tillsammans 91 Vintersnygga perenner 91

DET LILLA EXTRA

99

Rum mellan ute och inne 100 • Vatten på lätt sätt 106 Möbler 110 • Krukor och andra kärl 114 • Prydnader 119

REGISTER

124


De t ä r din tr ä dgå r d

Det är din tr ädgård

at t b l i m e d t r ä d g å r d

är bland det roligaste som finns, oavsett om

det är en helt ny, naken tomt eller en begagnad täppa i behov av uppfräschning. Vi är många som drömmer om ett grönskande paradis, en egen oas nästan dold för världen utanför. Men det är inte alltid så lätt att veta var man ska börja och hur man ska gå till väga. Trädgårdar kan utformas på massor av olika sätt, men det är bara du som kan bestämma hur det ska se ut hemma hos dig. Men hur ska man få som man egentligen vill ha det – och utan att arbeta ihjäl sig? Det kan vara bra med några råd på vägen.

Genom att läsa den här boken så får du steg för steg lära dig hur

man kan tänka och göra. Vi utgår ifrån dina drömmar, för de är viktigast, men förstås också ifrån vad trädgården ska användas till.

9


Sk a pa tr ä dgå r dsrum

37

Föregående sida

Tre tips för rumsbildning Omlott: Plantera häckar som möter

från varsitt håll och är 2–3 meter förskjutna i förhållande till varandra. En spännande passage skapas där man inte kan se vad som döljer sig längre fram. Idé efter Niclas Tengwall, Arlöv.

Vinkel: Skapa rumsbildning på ett enkelt sätt när du planterar häcken i tomtgränsen genom att helt enkelt låta den gå vinkelrätt 2–3 meter in i trädgården. Idé efter Niclas Tengwall, Arlöv.

Tre träd: Tre likadana träd planterade i en triangelformad grupp med 2–3 m mellan stammarna ger ett effektivt tak. Till exempel prydnadskörsbär, rönn och näverhägg fungerar bra för det här. Idé efter Aurelio Enciso, Ulriksdal.

Man behöver inte använda några märkvärdiga träd för att skapa tak i trädgården. Vanliga fruktträd är utmärkta. Äpplen finns på olika starkväxande stammar, det är bara att välja en storlek som passar. Plommonträd håller sig ganska små medan päron- och vissa körsbärsträd blir rejält stora med tiden. På bilden från vår egen trädgård i Uppland ger ett starkväxande bigarråträd verkligen takkänsla, ljuvlig vårblomning och massor av välsmakande bär.


52

Gör tr ä dgå r den till en del av bos ta den

› Det går bra att blanda olika markmaterial i gångar, speciellt om de ligger i liknande färgskala. De avlånga betongstenarna med trämönster är designade av trädgårdens ägare, Torgny Nordin i Medelpad. Drivveden står som symbol för det gamla industrisamhället i området. NÄSTA SIDA Marktegel med stora gröna skuggväxter hängande över blir otroligt snyggt. I skuggpartier får man riktig djungelkänsla. Längre in i bilden vidgar sig entrégången till en öppen yta framför huset. Bild från Stefan Mattsons hem i Mälardalen, skaparen av Enköpings parker.

Checklista för god kontakt mellan inne och ute 

Låg nivåskillnad mellan hus och trädgård.

Stora fönsterpartier som börjar lågt ner.

Breda dörrar, gärna av glas.

Dölj höga socklar med infattningshäckar och andra, helst vintergröna, plantor.

 Använd

breda trappor med rejäla steg och en plattform utanför dörren.

 Kläng-

och klätterväxter på huset, alternativt träd, buskar eller höga perenner invid huset.

 Utgå 

från och förläng husets linjer ut i trädgården.

Repetera husets byggmaterial, stil och färg i uteplatser och trädgårdsbyggnader.


DE PLATSER V I AN VÄNDER MEST

DE PLATSER VI ANVÄNDER MEST

det finns delar av trädgården

som används mer än andra. Där till-

bringar man mycket tid, eller så ser man dem ofta, medan andra delar bara besöks någon gång ibland. Entrén passerar du flera gånger varje dag, och det är därifrån dina gäster får ett första intryck. Gör den därför intressant och inbjudande, både för din egen och för andras skull. På uteplatsen tillbringar man gärna mycket tid med familj och vänner, eller med bara sig själv som sällskap. Den ska helst vara både tilltalande och lättåtkomlig. Mycket kan förändras till det bättre bara genom att välja vackra och passande växter. Och barnens trädgård, gör den spännande för både deras och oss vuxnas skull.

Har du ont om tid, men ändå vill ha en trädgård som känns som

en riktig dröm? Ett rufsigt bortre hörn stör inte, men är det misskött och otrivsamt där man oftast vistas, känner man olust och får dåligt samvete så fort man sticker ut näsan. Satsa därför på de platser som används mest.

55


66

DE PLATSER V I AN VÄNDER MEST

Åtta blommande träd och buskar för de platser som används mest

Hybridblomsterkornell Cornus 'Eddie's White Wonder' • Stora vita högblad

under juni. Höstvackra färger. Höjd 3–5 meter. Zon 3. Hybridtrollhassel Hamamelis x intermedia • Små blommor på bar kvist under

senvintern. Höjd 1,5–3 meter. Zon 3. Sammetshortensia Hydrangea aspera ssp. Sargentiana • Blommar i violett och vitt

i augusti och september. Vackra blad. Plantera den skyddat. Höjd 1,5–3 meter. Zon 2. Hybridmagnolia Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’ • Lättodlad med rosa blommor

på bar kvist under tidig vår. Höjd 2–4 meter. Zon 3. Rosenapel Malus floribunda • Prydnadsapel som översållas av blommor i mitten av maj. Höjd 2–3 meter. Zon 4. Buskpion Paeonia suffruticosa • Blommor i vitt, rosa och purpur under juni.

Höjd 1,5–2 meter. Zon 4. Prydnadskörsbär Prunus ’Accolade’ • Skira ljusrosa blommor i april och maj. Överhängande öppet grenverk. Höjd 4–6 meter. Zon 3. Pingstsyren Syringa x hyacinthiflora • Stora, bulliga och hängande blomklasar en vecka

före vanliga syrener. Höjd 2–3 meter. Zon 4.


80

DE PLATSER V I AN VÄNDER MEST

En barnanpassad trädgård

H

ur vet man om en trädgård är trevlig att vara i? Jo, barn gillar den, så enkelt är det. Barnens egna platser är viktiga, men ännu bättre är det om hela trädgården passar dem. Hur åstadkommer man det?

 Skapa mysiga vrår och hemliga gömställen, för i en trädgård ska det gå att leka kurragömma. Det gör man genom att plantera träd och buskar och bilda trädgårdsrum.  Plantera det som är gott att äta: äpplen, päron, körsbär, plommon, vinbär, krusbär, vindruvor, jordgubbar, smultron, hallon. Satsa på rubbet om det finns plats. Vuxna och barn blir lika glada.  Odla med barnen. Plantera sådant som de gillar och se hur det växer. Det är dubbelt så roligt som att påta i ensamhet.

Gör ett trädgårdens lekrum med sandlåda, gungor, lekstuga och kanske studsmatta, beroende på hur mycket plats som finns. Bädda in det så att det blir trivsamt, kanske med egen miniträdgård. Lämna en öppning att hålla koll genom.

Placera en sandlåda bredvid uteplatsen när barnen är som allra minst.

 Skaffa hängmatta om det finns någonstans att hänga upp den. Trodde du att du skulle få ha den för dig själv? Glöm det, barnen använder den snart som gunga.


DE PLATSER V I AN VÄNDER MEST

81

‹‹ Att odla det är kul, det tycker de flesta barn. Hur kan det komma sig att det ur ett litet frö nedstoppat i jorden bildas en vacker, frodig planta? Man undrar själv ibland. Det mesta är kul att odla men prydnadspumpor tillhör de mer tacksamma. De blir alla olika, ser lustiga ut och kan sparas ända till nästa sommar. ‹ En hoppträdgård har Cherith Bourne, som driver Wickham Lodge i Kent, England, byggt, något som de flesta barn uppskattar. Dessutom pryder den verkligen sin plats, liksom de flesta fantasifulla lekmiljöer.

‹ Studsmatta finns i många trädgårdar där det bor barn. Men det är inte ofta den smälter in i den omgivande miljön, som i den här lilla idéträdgården i Appeltern i Holland. En idé väl värd att ta efter. Och visst kanske man landar i rabatten ibland, men vad gör det? Den är mjukare än gräsmattan och växterna reparerar snabbt några avbrutna stjälkar.


92

Sk a pa vack r a r a bat ter

› Fröställningar kan vara snygga redan under sommaren. På kirgislök Allium aflatunense blir bladen däremot fula redan innan de blommat klart. AnnaLisa Julin utanför Hudiksvall löste problemet genom att plantera dem under astilbe. Simsalabim, det osköna döljs medan de vackra fröställningarna framhävs. Bra kombination att ta efter.

NÄSTA SIDA Med starka former och stabilt växtsätt kan perenner vara lika tjusiga på vintern som på sommaren. Med lite snö ovanpå blir de ibland rena konstverken. Bolltistel Echinops sphaerocephalus är dessutom både tålig och vacker under större delen av sommaren och hösten.

Nio snyggingar – även som vissnade 

Röllika Achillea.

Anisisop Agastache foeniculum.

Kirgislök Allium aflatunense.

Astilbe Astilbe.

Röd rudbeckia Echinacea purpurea.

Glansmiskantus Miscanthus sinensis.

Bolltistel Echinops sphaerocephalus.

Stäppsalvia Salvia nemorosa.

Röd lejonsvans Phlomis tuberosa.


De t lill a extr a

105

‹ Charmigast blir uterummen när man bygger det själv, som Göran Persson och Astrid Pettersson i Hudiksvall gjort. Fönster av riktigt glas, blandat gamla och moderna, har de fått tag i genom släktingar. Snickarglädjen på taket ansvarade Göran för.

FÖREGÅENDE SIDA Är det en uteplats eller ett uterum? Snarast en praktiskt användbar installation. Med glasfönster mot tallskogsslänten skapas en nästan magisk känsla på sittplatsen i utkanten av Maud och Göran Perssons trädgård utanför Hudiksvall. På sensommarkvällen gör den höga luftfuktigheten glaset immigt.

Goda råd för uterum 

Kan vara fristående eller tillbyggnad, det som passar bäst hos dig.

Gavelplacering är vanligen lättare att anpassa till hus och omgivning.

 Välj mellan tak av härdat glas, transparent plast eller vanliga ogenomskinliga material. 

Studera solens gång och placera uterummet så att det passar dina behov.

Runt 20 till 40 kvadratmeter brukar vara lagom stort.

Anlägg ett riktigt golv av betongsten eller tegel.

Använd gärna begagnade fönster.

Bygg helst med samma material som i hus och uteplatser i närheten.

Skugga behövs någon del av dagen.

Gamla möbler passar utmärkt.


106

De t lill a extr a

› Några vattenväxter i en stor, vid keramikskål har blivit en både behändig och vacker minidamm vid Ada Hofmans vattenträdgårdar i Holland. När man klär in den med växter som vitalbaklematis, till vänster, och sköldbräcka Darmera peltata, smälter den naturligt in i omgivningen. NÄSTA SIDA Vill man ha en lite större vattenyta en bit bort från huset passar en naturlig, informell damm bra. Vegetationen får gärna välla ut över kanterna. På bilden från Anna-Lisa och Thomas Julins tomt i Hälsingland samsas astilbe av okänd härkomst med funkior som Hosta 'Fringe Benefit' och Hosta 'Gold Standard', liksom ormbunkar och dagliljor. I bakgrunden klättrar klematis Clematis 'Södertälje', i en ligustersyren.

Vat ten på l ät t sät t Nästan alla uppskattar någon typ av vattenanläggning i sin trädgård, vare sig det är ett fågelbad, en damm med guldfiskar eller ett lejongap som sprutar vatten. Det är inte ett nutida fenomen, tvärtom. Vattenarrangemang utgör grunden i allt från islamiska och renässansträdgårdar till japansk och kinesisk trädgårdskonst.

Att få vatten i trädgården behöver inte vara svårt. Med enkla arrange-

mang kommer man långt. Kanske man helt enkelt låter några vattenväxter växa upp ur ett vattenfyllt kärl. I zinkbaljor och trätunnor kan charmiga minidammar skapas, flytväxter kan täcka en del av vattenytan.

Om du inte vill lägga ned extra arbete är ett litet fågelbad absolut enklast.

Det gläder inte bara fåglarna utan man får själv nöjet att studera när de väter sina små fötter. Fågelbad finns att köpa, men det går lika bra att använda


116

De t lill a extr a

› Inte behöver det vara speciellt märkvärdiga krukor man odlar i för att det ska bli snyggt. Vanliga jutesäckar fyllda med jord blir hur bra som helst. Pröva gärna blommande växter, inte bara grönsaker. Trädgården ”Get a glimpse into the future” på Hampton Court Palace Flower Show 2008.

› Terrakottakrukor som står i grus är helt enkelt urtjusigt. Inte blir de sämre mot en mörk bakgrund av idegran. Ett mycket uträknat arrangemang från Wisley i England, var annars? Nästa sida Mer effektfullt än perenner och buskar tillsammans i krukor kan det knappast bli. På höstarna får daggfunkia Hosta sieboldiana den mest underbara gula färg. Bakom står japansk lönn Acer palmatum permanent placerad i lätt isolerade planteringskärl och med visst skydd från taket. De mår prima och exploderar i färgutbrott varje höst. Bild från Laila Lindströms trädgård på Lidingö.


DA N & A NN- CHR IS TIN ROSENHOLM • T R Ä DGÅ R DSDE SIGN I PR A K T I K EN

Drömmer du om ett grönskande paradis? En plats där du kan njuta av alla blommor, kanske servera middagen under trädens kronor eller bara låta barnen härja fritt? Trädgårdsdesign i praktiken handlar om att skapa en lättskött och trevlig trädgård på ett lustfyllt sätt. Läs, inspireras av de vackra bilderna och ge dig själv en skönare miljö och ett behagligare trädgårdsliv. De välkända trädgårdsjournalisterna Dan och Ann-Christin Rosenholm delar med sig av sin kunskap.

TR ÄDGÅRDSDESIGN I PR AKTIKEN

ISBN 978-91-534-3367-5

DA N & A NN- CHR IS TIN ROSENHOLM www.icabokforlag.se

3367_omslag.indd 1

09-12-02 16.21.56

9789153433675  
9789153433675  

TRÄDGÅRDSDESIGN I PRAKTIKEN DAN & ANN-CHRISTIN ROSENHOLM de platser Vi anVänder mest 55 det lilla eXtra 99 gÖr trädgården till en del aV...