Page 1

KompAss

Lisa Bjärbo

MĂ„NNISKAN

NO

S S A P M KO SO

MĂ„NNISKAN Kroppen och knoppen

NO

S S A P M KO SO

Lisa Bjärbo Vet du att din hud skulle bli tvü kvadratmeter stor om du vecklade ut den? Eller vad som händer med maten efter att du har stoppat den i munnen? Och har du koll pü vad som fÜrändras i din kropp när du kommer i puberteten? Allt det och mycket annat kan du läsa om i den här boken. Den handlar om hur din kropp fungerar, till exempel skelett, muskler, blod, andning och sinnen. Men den handlar ocksü om kärlek, kompisar, ideal och känslor. Kompass – visar vägen genom no och so!

*4#/Kompass_NO–Manniskan_omslag.indd1 1

MĂ„NNISKAN Kroppen och knoppen

 

08-01-31 13.41.00


Innehåll Klass 5A 4 Liten blir stor 6 Skelettet 12 Muskler 16 Blod och hjärta 20 Andning 28 Rent och fint 32 Huden 36 Mat och hälsa 40 Hjärnan 50 Våra sinnen 54 Att bli vuxen 64

HEJ!

Jag tycker att människor är kul. Det ska bli spännande att få veta mer om kroppen och knoppen.

Vänner och fiender 76 Tobak och alkohol 86 Du är viktig! 90 Ordlista 92 Register 94

Manniskan_s01_31.indd 3

08-01-31 10.33.35


Klass 5A Här står klass 5 A. Kolla in deras skolfoto ordentligt, för du ska få följa dem genom hela den här boken. Du får läsa om hur din kropp är uppbyggd och hur den fungerar. Det handlar bland annat om huden, skelettet, hjärtat och dina sinnen. Vet du till exempel varför blodet ser blått ut genom huden fast det egentligen är rött? Eller varför det inte rasslar om alla dina ben i kroppen när du rör dig? Det kommer du att få svar på i den här boken. Men det ska inte bara handla om hur kroppen fungerar, utan också om kompisar, kärlek och hur det kan kännas att bli vuxen. Det här är en bok om dig, helt enkelt.

Jag tänker följa med genom boken. Jag är mest känd för att vara enormt frågvis. Hur ska man annars få veta något? Vi ses!

4

Manniskan_s01_31.indd 4

08-01-31 10.33.45


5

Manniskan_s01_31.indd 5

08-01-31 10.34.01


Liten blir stor Från början var du inte större än en liten, liten prick. Och fast du inte har sagt åt din kropp att växa och utvecklas så har den gjort det. Och så kommer det att fortsätta. – Hör ni, nu får ni försöka vara lite tysta här inne. Jag vet att det var ett tag sen ni sågs allihop, men nu måste vi faktiskt försöka komma igång med lite vanligt skoljobb. Läraren Andreas står framme vid tavlan och ser solbränd och glad ut. Det var längesen han stod där. Inte bara för att det har varit sommarlov, utan för att han har varit hemma och varit pappaledig med sin bebis Emil också.

6

Manniskan_s01_31.indd 6

08-01-31 10.34.11


– Det här året ska vi jobba mycket med människokroppen. Jag har med mig bilder från min pappaledighet. Jag tänkte vi kunde börja med att titta på dem. Ni ska få se hur snabbt en människa kan utvecklas. Emil har växt hur mycket som helst sedan ni såg honom sist! När Andreas visar första bilden tystnar faktiskt klassen. På bilden ligger Emil och kravlar på gräsmattan utanför en sommarstuga. – En kropp förändras hela livet, säger Andreas. Utvecklingen börjar i samma sekund som människan blir till i mammans mage, och slutar inte förrän människan dör. Precis exakt i den här sekunden finns det massor av saker som utvecklas inuti era kroppar här i klassrummet. Häftigt, va!

Snabba förändringar

Förändringarna i kroppen syns allra tydligast när man är så liten som Emil. Då växer man och utvecklas snabbare än någonsin. När man föds är det mycket i kroppen som inte är riktigt färdigt. Hjärnan är till exempel inte färdigutvecklad och skelettet är mjukare än på vuxna människor. Men vad händer sen? Följ efter Emil till nästa uppslag!

7

Manniskan_s01_31.indd 7

08-01-31 10.34.25


Emil växer och blir äldre 5 år

När Emil blir fem år växer han fortfarande snabbt. Han har lärt sig gå, springa, prata och en massa andra saker som han inte kunde när han föddes. Inuti kroppen bildas det hela tiden nya celler så kroppen kan fortsätta att växa. Och en del saker i kroppen börjar bytas ut mot nya, vuxnare saker. Mjölktänderna, till exempel. Bort med dem!

13 år

I tonåren är nästan alla delar inuti kroppen färdigutvecklade, det är dags för puberteten. Skelettet växer fort och vissa kan bli flera centimeter längre på bara några månader. Dessutom sätter speciella hormoner igång en massa förändringar i kroppen. Håll utkik efter hår runt könsorganen, svett, bröst, mens, skägg och mörkare röst. Puberteten är här! 8

Manniskan_s01_31.indd 8

08-01-31 10.34.36


40 år

Hallå, vad är det där för gråa hår? I 40-årsåldern är det många som får gråa hårstrån och behöver skaffa glasögon för att de inte ser så bra på nära håll. Det är för att linserna i ögat har blivit stelare. Kolla in någon vuxen så får du se! När man börjar se dåligt så håller man tidningen eller boken mycket längre från ögonen än vanligt.

70 år

18 år

Vid 18 års ålder är skelettet nästan färdigvuxet, och kroppen börjar se vuxen ut. Om några år slutar cellerna i kroppen att dela sig, och då slutar man växa. Ingen vet riktigt varför kroppen slutar växa helt plötsligt. Men på ett sätt är det ju tur, tänk vad långa och stora alla hade varit om kroppen bara hade fortsatt att växa i all evighet!

Vad sa du? I 70-årsåldern är det stor risk att man har börjat höra lite sämre. Huden blir rynkig och skelettet blir svagare. Men det är ändå samma person i kroppen. Säkert gillar 70-åringarna samma slags skämt och glass-sorter som de gjorde när de var 26 eller 43. 9

Manniskan_s01_31.indd 9

08-01-31 10.34.39


Många miljarder celler Precis som en snögubbe är byggd av en massa små snöflingor är du byggd av en massa små celler. Flera miljarder celler, faktiskt! Alla människor och djur börjar sina liv som en enda cell. En del djur fortsätter att vara en cell hela livet, till exempel amöbor. De är så små att man bara kan se dem i ett mikroskop. Men din kropp har utvecklats en hel del sedan du blev till. Dina celler har delat sig och blivit fler och fler. Ju fler celler din kropp har bildat, desto större har du blivit. Dig behöver man inte direkt ett mikroskop för att se, eller hur? Cellerna lever och dör

En ny cell bildas genom att en gammal cell delar sig. Många av de nya cellerna används till att utveckla din kropp. Det behövs också nya celler när det är dags att byta ut de gamla. Cellerna lever olika länge. En del lever bara i några timmar, andra har du med dig hela livet. När en cell dör behöver inte kroppen den längre. Då bryts den ner i mindre delar och kan användas som byggstenar till nya celler. En del följer med kisset och bajset ut ur kroppen.

Manniskan_s01_31.indd 10

08-01-31 10.35.00


De röda blodkropparna är celler som finns i blodet. Syret som du andas in för de röda blodkropparna ut i hela kroppen.

Hudcellerna bygger upp huden som täcker hela din kropp.

Nervcellerna skickar signaler med information mellan hjärnan och kroppens alla delar.

Muskelcellerna bygger upp alla musklerna i din kropp.

kan du ? 1 Nämn några saker som händer när du blir äldre.

Cellerna jobbar med olika saker

Cellerna i din kropp har olika uppgifter och ser olika ut. På bilden ser du exempel på några av de celler som finns i din kropp. Det finns förstås många, många fler celler med andra uppgifter. Du behöver inte anstränga dig ett dugg för att cellerna ska jobba, det gör de helt automatiskt. Och de är väldigt flitiga, de jobbar hela tiden utan att vila!

2 Hur bildas en ny cell?

3 Vad händer med cellerna när de dött?

4 Kan du räkna upp

några olika celler?

11

Manniskan_s01_31.indd 11

08-01-31 10.35.56


KompAss

Lisa Bjärbo

MĂ„NNISKAN

NO

S S A P M KO SO

MĂ„NNISKAN Kroppen och knoppen

NO

S S A P M KO SO

Lisa Bjärbo Vet du att din hud skulle bli tvü kvadratmeter stor om du vecklade ut den? Eller vad som händer med maten efter att du har stoppat den i munnen? Och har du koll pü vad som fÜrändras i din kropp när du kommer i puberteten? Allt det och mycket annat kan du läsa om i den här boken. Den handlar om hur din kropp fungerar, till exempel skelett, muskler, blod, andning och sinnen. Men den handlar ocksü om kärlek, kompisar, ideal och känslor. Kompass – visar vägen genom no och so!

*4#/Kompass_NO–Manniskan_omslag.indd1 1

MĂ„NNISKAN Kroppen och knoppen

 

08-01-31 13.41.00

9789127407084  

Kroppen och knoppen Lisa Bjärbo NO SO Hjärnan 50 Register 94 Ordlista 92 Våra sinnen 54 Mat och hälsa 40 Att bli vuxen 64 Blod och hjärta 20...