Page 1

omslag_klantigt_final.indd 1

09-09-14 12.13.29


Bonnier Utbildning Postadress: Box 3159, 103 63 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 56, Stockholm Hemsida: www.bonnierutbildning.se E-post: info@bonnierutbildning.se Order/Läromedelsinformation Telefon 08-696 86 00 Telefax 08-696 86 10 Redaktör: Grafisk form: Illustrationer:

Mia Söderberg Anna Markevärn Lisen Adbåge

Klantigt! isbn 978-91-622-9656-8 © 2009 Mattias Danielsson och Bonnier Utbildning AB, Stockholm Första upplagan Första tryckningen Kopieringsförbud! Detta verk är skyddat av lagen om upphovsrätt. Vid tillämpning av skolkopieringsavtalet (även kallat Bonusavtalet) är detta verk att se som ett engångsmaterial. Engångsmaterial får enligt avtalet överhuvudtaget inte kopieras för undervisningsändamål. Kopiering för undervisningsändamål är således helt förbjuden. Utan tillstånd av förlaget kommer kopiering utöver avtalet att innebära ett otillåtet mångfaldigande. Ett sådant intrång medför straffansvar och kommer att ge upphov till skadeståndsskyldighet enligt 53 och 54 §§ lagen om upphovsrätt. Tryck: Livonia Print, Lettland

omslag_klantigt_final.indd 3

09-09-14 12.13.30


KLANtigt! Historiska klantigheter.. . . . . . . . . . . . . sid. 2 Klantiga 채lgar.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . sid. 8 Sportklantar.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . sid. 16 Klantiga tjuvar.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . sid. 24klantigt_final.indd 1

09-09-14 11.53.21


HiStOriSKA KLANtigHeter De första klantigheterna gjordes för flera miljarder år sedan. Och så har det fortsatt. Det vimlar av klantskallar i historien. Ta dinosaurierna till exempel. De dog ut när klimatet på jorden blev kallare. Det var klantigt. De skulle ha sett till att ha byggt hus och sytt kläder i stället. Men det gjorde de inte. Och så försvann de och kom aldrig tillbaka. Och det kanske var tur, för annars hade kanske inte du och dina kompisar funnits i dag. Även människor kan klanta till det. Vet du varför det inte finns några skogar på Island? Jo, det beror på att när vikingarna seglade till Island och bosatte sig där så högg de ner nästan alla träd när de byggde hus och skepp. Och eftersom Island är en blåsig och ganska kall ö tar det väldigt lång tid för träd att växa och sprida sig igen.

2

klantigt_final.indd 2

09-09-14 11.53.25


ringa in rätt alternativ. 1. Varför dog dinosaurierna ut? 1. De drabbades av ödlepest. x. De klarade inte av en förändring i klimatet. 2. De krockade med en asteroid. 2. Varför kan man säga att det var tur för dig att dinosaurierna försvann från jorden? 1. Du slipper köttätande jätteödlor i klassrummet. x. Annars hade kanske inte människan kommit till. 2. För att du kan se dem på museum. 3. Varför finns det så få träd på Island? 1. Det är för mycket is där. x. Träden blåser omkull i alla stormar. 2. Vikingarna högg ner för många. 4. Vad gjorde vikingarna av träden som de högg ner? 1. Planterade de avhuggna träden på andra platser. x. Byggde surfingbrädor. 2. Använde som material när de byggde hus.

3

klantigt_final.indd 3

09-09-14 11.53.31


Klantiga älgar I skogen kryllar det av djur. Stora, små, vanliga, sällsynta, smidiga – och klantiga. Älgen hör till de senare. De är duktiga på att ställa till det för sig. Har du till exempel hört om älgkalven som badade i en swimmingpool i Tyresö utanför Stockholm? Sent en höstkväll upptäckte en familj att en tjuvbadare simmade runt i poolen på tomten. Kalvens mamma stod vid kanten och kunde inte hjälpa sin unge upp på land, så brandkåren fick åka dit och hjälpa den upp ur bassängen.

Oväntat besök

En skola i Lidköping fick oväntat besök när en stor älgtjur hoppade in i ett klassrum genom ett fönster. Det var inte bara klantigt utan även väldigt sorgligt. Poliserna som åkte ut till skolan lyckades nämligen inte få ut den stressade älgen utan tvingades avliva den.klantigt_final.indd 8

09-09-14 11.53.45


Hur ska meningen sluta? Kryssa i rätt alternativ. 1. Älgen i Tyresö badade i en … badbalja. swimmingpool. 2. Kalvens mamma … hjälpte kalven upp ur badet. stod bredvid och kunde inget göra. 3. Älgen kom in i skolan … genom ett fönster. genom att knacka på dörren så att vaktmästaren kunde öppna. 4. Poliserna tvingades … döda älgen som gjorde besök i skolan. äta upp älgen som hoppade in i ett klassrum.

9

klantigt_final.indd 9

09-09-14 11.53.51


Snäll rånare

Mannen som skulle råna banken ville vara säker på att ingen skulle komma till skada. Han bestämde sig för att bara låtsas att han hade en pistol och pekade med handen i fickan så att det skulle se ut som att han var beväpnad. Men han blev nervös och vips var handen uppe ur fickan – och bankens personal förstod att de kunde larma polisen utan risk.

en avslöjande tatuering

Det gäller att ha koll på var kamerorna sitter, annars åker du fast. En kvinna i USA försökte handla med förfalskade sedlar. Personalen i kassan tyckte att sedlarna inte kändes riktigt äkta och ringde till polisen. Innan polisen kom hann kvinnan smita. Och kanske hade hon klarat sig om det inte varit så att en videokamera inne i butiken lyckats filma kvinnan och hennes tatuerade nacke. I en av tatueringarna fanns ett namn på en man. Polisen lyckades få tag i ma nnen som också han höll på med fuffens. Med hjälp av honom lyckades poliserna även gripa den tatuerade kvinnan.

Olyckligt val

Inbrottstjuvarna som bröt sig in i en tv-butik på Västkusten valde alldeles fel affär. I samma hus som affären låg nämligen polisstationen. Mitt i natten slog och bankade tjuvarna allt vad de kunde för att komma in i butiken och stjäla prylar. Men poliserna hörde förstås oväsendet och kunde snabbt stoppa dem.

28

klantigt_final.indd 28

09-09-14 11.54.46


Stryk över de meningar som är felaktiga. 1. Personalen på banken förstod att rånaren inte var beväpnad. 2. Tjuvarnas misstag var att göra inbrott i en affär som ägdes av poliser som sov över i butiken. 3. Den tatuerade kvinnan hade kunnat klara sig om hon hade haft halsduk på sig.

Lös korsordet.

29

klantigt_final.indd 29

09-09-14 11.54.48


t finns. antiga typer de Tänk så många kl ttare. antiga. Och idro kl ra va n ka r a Tjuv det för r kan klanta till Till och med älga sig ibland! . Den r du läsförståelse na ä tr GT TI N A on I KL n Mattias Danielss te lis a rn ou -j KP tidigare e texter och allmänbildand a lig ro t vi ri sk er r ha Här får du läsa m ll. ti r te if pg up a med olik lle veta. te visste att du vi in du m so nt så om I samma serie: Konstigt! Läskigt! Häftigt!

www.bonnierutbildning.se

omslag_klantigt_final.indd 4

09-09-14 12.13.32

9789162296568  

Order/Läromedelsinformation Telefon 08-696 86 00 Telefax 08-696 86 10 Redaktör: Mia Söderberg Grafisk form: Anna Markevärn Illustrationer: L...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you