Page 1

Grattis – du ska bli pappa! MARTYN COX

Nu är det mycket att ordna med och det finns en hel del att fundera över både före, under och efter förlossningen. Tvåbarnspappan Martyn Cox ger praktiska råd och svarar på många frågor som kretsar kring den nya familjemedlemmen.

MARTYN COX

att bli pappa

www.icabokforlag.se

att bli pappa


MARTYN COX

att bli pappa Översättning: Ulla-Märta Westerstål


www.icabokforlag.se © 2010 Martyn Cox och Ryland Peters & Small, London © 2011 svenska utgåvan Ica Bokförlag, Forma Books AB

Forma Books AB är ett dotterbolag till Forma Publishing Group som är miljöcertifierat enligt SS-EN ISO 14001.

Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av förlaget. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering, bandinspelning, elektronisk lagring och spridning etc.

Engelska originalets titel: new father’s survival guide Översättning: Ulla-Märta Westerstål Fotografier: se s. 112 Tryck: Toppan Printing Ltd, HK, Kina 2011 ISBN 978-91-534-3662-1


innehĂĽll inledning

6

planering och fĂśrberedelser

9

hemma igen

39

viktigt att veta

81


inledning Oavsett om du har varit singel i åratal eller levt i ett förhållande kan insikten om att du ska bli pappa för första gången kännas både spännande och lite skrämmande. Tidigare har du egentligen bara haft dig själv att tänka på, men snart får du en hel familj att ta hänsyn till, och du kommer att möta nya utmaningar varje dag i takt med att ditt barn växer och utvecklas.


7 Inledning

Det kan låta som en utsliten kliché, men föräldrar som säger att hela livet förän­dras när man får barn har faktiskt rätt. Så fort du får syn på din nyfödda baby kom­mer du att känna ett enormt behov av att beskydda den lilla, och an­svaret för den nya familjemedlemmen ger dig en mognad som får ditt tidig­are liv utan barn att kännas ganska ytligt. För att omställningen från tillvaron som barnlöst par till livet som en familj ska gå så friktionsfritt som möjligt (även om det är osannolikt att övergången sker helt utan problem) är det en hel del saker som måste klaras av innan barnet kom­mer. Hur hanterar man då ankomsten av en liten människa som kommer att vända upp och ner på hela ens tillvaro? Jo, genom att följa det gamla scoutmottot ”var redo”. Jag är själv tvåbarnsfar och under min partners första graviditet, som resulterade i en pojke, virrade jag mest omkring, men när hon senare födde vår dotter kände jag mig som en riktig expert. Naturligtvis är alla förlossningsupplevelser unika, men jag tror att mina egna erfarenheter och goda råd från många av mina manliga vän­ ner, som också har blivit fäder, kan vara till nytta för andra blivande pappor. Den här lilla boken är inte någon ersättning för heltäckande vetenskapliga verk eller medicinska rådgivningsböcker. Jag är ingen expert på barnpsykologi eller föräldraskap utan en helt vanlig pappa som hoppas att mina praktiska tips ska kunna göra det lättare att bli förälder. Förutom råd om hur du bäst förbereder dig inför barnets födelse, vad du ska göra när den stora dagen är inne och vad som händer när barnet kommer hem från BB, innehåller boken också praktisk information om val av barnvagn och bilbarnstol samt barnsäkring av bostaden. Grattis till ditt väntade barn! Det kommer att bli en skakig men mycket lycklig resa!


planering och förberedelser 20

tillbaka till skolbänken I likhet med andra ämnen som man saknar erfarenhet av blir det lättare att vara förälder om man förbereder sig för den uppgift som väntar. Även om du väljer att inte göra något alls, utan helt enkelt litar på att dina instinkter ska hjälpa dig under de första veckorna som pappa, kommer du förr eller senare till en punkt då du känner


dig förvirrad, orolig och i behov av stöd. Därför är det klokt att an­mäla sig till en föräldrakurs för att få en viss upp­fattning om vad det innebär att få barn. Föräldrakurserna är informella och grupperna är små. Det finns dels kostnadsfria kurser som anordnas av MVC, dels privata kurser. Träffarna brukar vara fyra till sex stycken och pågå i en och en halv till två timmar. På kursen får blivande mammor och pappor veta vad som händer under förlossningen och efter hemkomsten från BB. De får goda råd, information och chansen att lära sig nya färdigheter, exempelvis andnings- och avslappnings­tekniker som kan underlätta förlossningsarbetet. En annan fördel är möjlig­heten att träffa andra blivande föräldrar och hitta nya vänner.


hemma igen 64


En gång läste jag en intervju med en känd fyrabarnsfar som stolt deklarerade att han inte hade varit med vid någon av förlossningarna och att han aldrig hade bytt en blöja. Otroligt! Även om han har rätt att göra som han vill (och förmodligen också har diskuterat saken med sin fru), anser jag att en så gammalmodig inställning till föräldraskapet hör hemma på stenåldern och inte i vår upplysta tid. Vad är det egentligen för vits med att skaffa barn om man inte tänker engagera sig helt och fullt i dem? Vardagliga uppgifter som att byta blöja, bada och klä på barnet och mata det om ni använd­er nappflaska ger dig värdefull tid tillsammans med babyn och stärker bandet mellan er. Samtidigt kan din partner ta en vilopaus om hon känner sig trött och sliten. Förutom att ditt engagemang fördjupar relationen mellan dig och barnet, kan det också vara myck­et givande och trevligt och leda till en del lustiga situationer som du kan leva länge på och komma tillbaka till långt senare i livet.

65 hemma igen

engagera dig!


Grattis – du ska bli pappa! MARTYN COX

Nu är det mycket att ordna med och det finns en hel del att fundera över både före, under och efter förlossningen. Tvåbarnspappan Martyn Cox ger praktiska råd och svarar på många frågor som kretsar kring den nya familjemedlemmen.

MARTYN COX

att bli pappa

www.icabokforlag.se

att bli pappa

9789153436621  

att bli pappa MARTYN COX MARTYN COX Översättning: Ulla-Märta Westerstål

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you