Page 1

Smycken GÖR DINA VACKRASTE

Caroline Örtenblad Foto: Wolfgang Kleinschmidt


The Bearded Lady Tegnérgatan 37 111 61 Stockholm hello@thebeardedlady.se www.thebeardedlady.se The Bearded Lady ingår i Nygren & Nygren AB © Nygren & Nygren, Caroline Örtenblad och Wolfgang Kleinschmidt Producent: Nygren & Nygren Text: Caroline Örtenblad Grafisk form: Nygren & Nygren Bildhantering och repro: Nygren & Nygren Korrekturläsning: Silvia Klenz Jönsson Foto: Wolfgang Kleinschmidt Stylist: Malin Thorngren Hår och make up: Catherine Dichy Modell: Towe B. Stockholmsgruppen Tryckt i Kina, 2011, genom Nygren & Nygren AB ISBN: 978-91-86623-09-8 Gör dina vackraste smycken är producerad av Nygren & Nygren AB www.nygrenochnygren.se


Smycken GÖR DINA VACKRASTE

Caroline Örtenblad Foto: Wolfgang Kleinschmidt


Innehåll K ap 1 verktyg och material K ap 2 a rmband – 3 olika modeller K ap 3 halsband – 5 olika modeller K ap 4 örhängen – 2 olika modeller K ap 5 ring – 1 modell K ap 6 broscher – 2 olika modeller K ap 7 n yckelring – 1 modell

4


Inledning Alla kan göra smycken! Med hjälp av din fantasi kan du skapa smycken i olika material och former för en personligare stil. Du kan återanvända gamla kläder, skinnväskor, smycken och blanda med något eget eller nytillverkat. Idag finns dessutom många specialiserade butiker som säljer allt du kan tänka dig att du behöver för att göra egna smycken. När du sätter igång med att skapa smycken behöver du inte köpa alla verktyg eller maskiner på en gång. Börja i liten skala och bygg upp din hobbyverkstad allteftersom. Med den här boken vill jag ge dig en kort introduktion till olika verktyg, tekniker och material som du kan använda när du tillverkar dina smycken. Vissa modeller är enklare att göra, andra lite svårare. Prova på de moment som du tycker verkar intressanta och ge inte upp om du misslyckas vid första försöket. Att göra smycken är både lätt och roligt. Våga ta ut svängarna och se vad du kommer fram till. Ofta kan det som du ser som ditt ”misslyckande” föra in dig på ett annat spår och bli till något alldeles nytt och unikt. Jag hoppas att boken kommer att inspirera dig och att du hittar glädjen i att göra egna smycken, om du inte hittat den redan vill säga. Det är bara att sätta igång!

5


Verkty

Mat


ygoch Kapitel 1

terial


8

Verktyg

1

2

Tänger

3

4

5

6

7

En bra investering är tänger som avbitar-, flack-, rund-, spets- och skentång.

• Skentång behövs när du till exempel ska böja till en ringskena. Den har en rund och en platt käft. Den runda sidan vänds inåt ringskenan och den platta utåt. Då får du inga – eller minimala – märken på metallen. • Rundtången används för att böja runda former. • Flacktänger finns med breda eller spetsiga käftar (spetstång). Ibland behöver man en spetsig flacktång om man inte kommer åt med den bredare. • Sid- och ändavbitare används för att bita av metalltråd eller slaglod.

14

Sågställning

För att såga ut former behöver du en sågställning, dessa finns i olika storlekar.

8

1. 2. 3. 4.

Skentång Rundtång Flacktång (bred) Flacktång (spetsig)


11

10

12

9 13

15

17

16

5. 6. 7. 8.

Plåtsax Sid- och ändavbitare Stållinjal Smärgelstickor

18

9. Nålfilar (små) och platt halvrund fil

10. Filnagel 11. Hammare

19

12. Kulhammare 13. Planeringshammare 14. Sågblad 15. Skruvtving

16. Sågställning 17. Borrskaft 18. Borr 19. Kratsborste

9


Kapitel

2

Armb


band – 3 olika modeller


Armband 2 DU BEHÖVER:

färdiga berlocker om du vill (finns att köpa i hobby-

smyckesvajer/stålvajer

butiker, men du kan

eller elastisk tråd

också använda berlocker

träns

från gamla smycken)

ett lås

mikrobrännare

smyckestenar

flacktänger

pärlor

rundtång

silvertråd (0,8 mm och

avbitare

1,3 mm)

pincett

regel för att göra öglor

silverstopp/klämtuber

såg

bets och kratsborste


armband 2 – gör så här

1

Regla upp 1,3 mm silvertråden till öglor. Använd gärna ett skruvstäd om du har tillgång till det. Såga isär öglorna och böj ihop dem med hjälp av flacktängerna. Rätt sätt är att dra/föra den mjukt åt sidan och sedan ihop. Om du vill löda ihop ändarna på öglorna så gör du det nu. Det är inget tvång, du kan också använda dem som de är när du bara böjt ihop dem. För att löda, se sidan 24 under löda.

2

38

Klipp av några bitar av 0,8 mm silver­tråden. Smält en liten silverkula av ena änden av silvertråden. Använd pincetten/korntång för att hålla i silvertråden när du smälter med mikrobrännaren. Jag brukar kalla dessa små pinnar med smält kula i ena änden för knappnålar. Därför omnämns de så också framöver i boken. Lägg i knappnålarna i betsen några minuter och kratsa dem sedan blanka igen.


KAP 2 – Armband

3

Mät din handled för att få rätt längd till ditt armband. Klipp av en bit smyckesvajer och ta i lite extra så att det inte blir för kort. Klipp av en bit träns och sätt på den på ena änden av smyckesvajern. Låt en av dina tillverkade silveröglor få bli en ring att fästa låset i. Sätt på silverstoppet, en sten och några silveröglor. Vik in smyckesvajern igenom pärlan, silveröglorna och silverstoppet. Använd den spetsiga tången och nyp till silverstoppet så att smyckesvajern sitter fast.

4

Ta knappnålarna och sätt på smyckestenar eller pärlor. Böj ihop till små öglor i änden för att sedan fästa på armbandet.

5

Trä på smyckestenar, öglor, pärlor och berlocker på smyckesvajern i den ordning du önskar. När armbandet blivit lagom i längd fäster du med ett silverstopp, träns och låset på andra sidan av smyckesvajern. Gör på sam­ma sätt som i steg 3 så att låset sitter fast. 39


kapitel

3

H als


sband

– 5 olika modeller


Halsband 1 DU BEHÖVER:

rundtång flacktänger

skinnsnodd

flackjärn

karbinhakar/lås

kulhammare

silvertråd (1,3 mm,

penhammare

1,5 mm 2 mm)

stickpassare

silverplåt (1,5 mm)

ritspets

såg

körnare eller en spik

sågblad

betsbad

borr

kratsborste

lödplatta

valfria berlocker

mikrobrännare

Om du inte vill tillverka egna detaljer till smycket kan du köpa dem eller återanvända gamla berlocker.


halsband 1 – gör så här

1

Rita upp en cirkel på silverplåten med hjälp av stickpassaren. Såga ut cirkeln och rita upp en innercirkel med stickpassaren på silverplåten. Med kulhammaren och körnaren (eller spiken) gör du ett märke där du ska borra. Borra. Trä sågbladet genom hålet och fäst det i sågställningen så att du kan såga ut innercirkeln. Nu har du fått en ring.

2

Placera ringen på lödplattan och värm med mikrobrännaren tills ringen börjar smälta. Låt svalna och lägg ner i betsbadet. Kratsa därefter ringen ren med hjälp av kratsborsten.

3

Placera ringen på flackjärnet och använd penhammaren för att dekorera det mönster som du önskar. Fila till kanterna på ringen. Smärgla, slipa och polera ringen.

48


KAP 3 – Halsband

4

Forma öglor och andra former av silvertråden. Använd de olika dimensionerna av silvertrådarna. Ta de olika tängerna till hjälp för att forma.

5

Lägg sedan öglorna på lödplattan i den form som du önskar.

6

Ta mikrobrännaren och börja smälta öglorna. Se till att alla öglor smälter ihop med varandra så att de sitter ihop i ett stycke. De mindre öglorna kommer att smälta först. Alternativt låter du de kraftigare öglorna smälta ihop först och lägger sedan till de mindre öglorna. Låt berlocken svalna och lägg sedan ner den i betsbadet. Ta upp din berlock efter några minuter och kratsa med kratsborsten.

7 Gör några öglor med 1,3 mm silvertråden,

använd rundtången eller regla upp. 8 Ta skinnsnodden och gör en ögla för att fästa

silverringen. Trä de mindre öglorna över skinnsnodden och gör sedan knutar på varsin ände av skinnsnodden. Du får då ett halsband som du själv kan reglera längden på. Använd karbinhakarna/låsen och fäst din nya berlock tillsammans med de övriga som du valt.

49


Halsband 2 DU BEHÖVER: virad silkessnodd eller tygsnoddar silverchaner (silverrör) i rätt dimension för silkessnodden berlocker/smyckestenar/pärlor såg och sågblad lim sax silvertråd (0,7 mm) pincett/korntång mikrobrännare bets och kratsborste rundtång och avbitare


halsband 2 – gör så här

1

Mät upp hur långt du vill ha ditt halsband, klipp av silkessnodden till den önskade längden.

2

Om du vill ha smyckestenar eller pärlor på silkessnodden behöver du silvertråd för att tillverka knappnålar och fästa dem. Klipp av silvertråd i passande längd för dina smycke­ stenar, men lägg till extra tråd eftersom du ska ha material över för att göra öglan på silkessnodden. Smält små kulor i en av ändarna. Använd en pincett/korntång för att hålla i silvertråden när du smälter med mikrobrännaren. Lägg ner några minuter i betsbadet och kratsa sedan med kratsborsten.

52


KAP 3 – Halsband

3

Trä på smyckestenarna på silvertråden och gör en liten ögla som passar, använd rundtången för att göra öglan. Trä på silverberlocker, smyckestenar eller pärlor på silkessnodden.

4

Såga av cirka 2 cm på silverchaneret och smärgla ändarna med smärgelstickan.

5

Spruta in lim inuti silverchaneret och trä över ändarna på silkessnodden. Alternativt kan du knyta en knut i varje ände istället för att använda silverchaner.

53


KAPITEL

4

Örhä 68


ängen

– 2 olika modeller

69


Örhänge 1 DU BEHÖVER: rundtång avbitartång pincett valfri kedja (jag har använt ärtlänk) örhängeskrokar silvertråd (0,6 mm) argentoxid smyckestenar el. pärlor mikrobrännare T-röd bets och kratsborste


Örhänge 1 – gör så här

1

Klipp av 3 olika längder av silvertråden, förslagsvis 20 mm, 35 mm och 50 mm.

2

Smält små kulor i en ände på de avklippta silvertrådarna. Använd pincetten för att inte bränna dig.

3

Klipp av en bit kedja, längden avgörs av hur långa du vill att örhängena ska vara. Jag har använt 35 mm av ärtlänken.

4

Trä igenom silvertråden genom en av länkarna och smält en liten kula i den andra änden. Högre upp på kedjan placerar du de kortaste trådarna, i mitten de mellersta och längst ner de längsta trådarna. Böj till en liten ögla på silvertrådarna med hjälp av rundtången och lägg ner kedjan med trådarna i betsen. Kratsa dem med krats­ borsten efter en liten stund.

72


KAP 4 – Örhängen

5

Klipp av en bit silvertråd lagom lång så att du senare kan fästa dina smyckestenar/ pärlor. Doppa ner silvertråden, ”fjädersvansen” och örhängeskroken i T-röd. Torka och häll upp lite argentoxid för att doppa ner dessa så att metallen svartnar. Skölj med vatten. Torka.

6

Trä silvertråden genom smyckestenarna och pärlorna. Gör en liten ögla där örhänges­ kroken ska fästa. Gör ytterligare en ögla där du ska fästa ”fjädersvansen”. Innan du förseglar den sistnämnda öglan fäster du din ”fjädersvans”. Nu sitter den fast.

7

Fäst örhängeskrokarna.

73


KAPITEL 7

Nycke 94


elring – 1 modell

95


Nyckelring DU BEHÖVER: smyckestenar och pärlor i olika storlekar silvertråd (0,6 mm, 0,8 mm och 1,25 mm) valfri silverkedja silveröglor lås mikrobrännare betsbad kratsborste avbitare rundtång flacktång eventuellt argentoxid T-röd


NYCKELRING – gör så här

1

Placera ut smyckestenarna och pärlorna för att bestämma vad som ska bli huvud, hals, mage, ben och så vidare.

2

Börja med att tillverka knappnålen som ska gå genom mage, hals och huvud. Mät ut på ett ungefär hur lång tråd du kommer att behöva. Ta silvertråden på 0,8 mm och smält en kula i ena änden med mikrobrännaren. Smält därefter knappnålarna som ska gå genom ben och fötter av samma tråd. Lägg ner i betsbadet några minuter, skölj och kratsa rent med kratsborsten.

3

Ta silvertråden på 1,25 mm och böj till axlar och höfter med hjälp av rundtången. Gör också en ögla med rundtången där du se­­nare ska fästa huvudet med ett lås.

98


KAP 7 – Nyckelring

4

Klipp av silverkedjan till lagom långa armar. Om du vill kan du svärta dem med argent­ oxiden, rengör dem i så fall först med T-röd.

5

Gör små knappnålar av silvertråden på 0,6 mm. Dessa används för att fästa dekorationer. Klipp lagom långa bitar och smält små kulor i ena änden på dessa. Lägg ner i betsbadet, ta upp efter några minuter, skölj och kratsa med kratsborsten. Om du vill ha svarta knappnålar doppar du dem i argent­ oxid.

6

Trä smyckestenar/pärlor på knappnålarna och fäst på silverkedjan. Gör fästet på öglan med rundtång.

7

Montera hela kroppen och fäst därefter öglan vid huvudet där du kan sätta en karbinhake eller annat lås. Du kan använda den lilla gubben både till nyckelring, som dekoration på en väska eller som berlock till ett halsband.

99


Alla kan göra smycken! Med hjälp av din fantasi kan du skapa personliga smycken i olika material och former. Smyckesformgivaren Caroline Örtenblad vill inspirera andra att våga sig på det kreativa och stimulerande arbetet att göra egna smycken. Vissa av modellerna i boken är enklare att göra, andra lite svårare. Välj själv på vilken nivå du vill börja. Boken ger en kort introduktion till olika verktyg, tekniker och material som du kan använda när du tillverkar dina smycken. Börja i liten skala och bygg upp din hobby-verkstad allteftersom. FÖRFATTARPORTRÄTT Caroline Örtenblad började tillverka smycken redan i tonåren. Idag är hon smyckesformgivare och driver sedan 2003 varumärket Jezebel Smycken som framför allt består av silversmycken. 2008 lanserade hon varumärket Caroline Örtenblad som är mer inriktat på guldsmycken och juveler. Caroline gillar utmaningen att formge smycken till kunder som vill ha något eget och unikt.

www.thebeardedlady.se ISBN: 978-91-86623-09-8

9789186623098  

GÖR DINA VACKRASTE Caroline Örtenblad Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you