Page 1

Dags! Tema LĂ„SA

Tema LĂ„SA

Tema LĂ„SA GĂśran Ejeman

Keja StenstrĂśm

r o l ns

Kä

Dags! är ett läromedel i svenska fĂśr ĂĽrskurs 4–6. FĂśr varje ĂĽrskurs ďŹ nns en SprĂĽklära samt Ă–vningsbok A och B med tillhĂśrande facit. Till Dags! hĂśr ocksĂĽ tvĂĽ separata temahäften: Tema Läsa, som ger en fĂśrdjupad lästräning, och Tema Skriva, som utvecklar elevernas skrivande i olika genrer.

*4#/ 

ny

Dags! Tema Läsa tränar elevernas läsfĂśrmĂĽga och läsfĂśrstĂĽelse. Boken är indelad i fem teman: Djur, Trolleri och mystik, Känslor, Att vara nyďŹ ken och MĂĽ bra. Varje tema innehĂĽller tre huvudtexter i varierande svĂĽrighetsgrad. FĂśrutom det ďŹ nns här fĂśrfattarporträtt, dikter, serier och mycket annat som ger eleverna lust att läsa! Varje textavsnitt avslutas med arbetsuppgifter och lästips.

Djur

fi

MĂĽ bra ken

Trolleri och mystik


Innan du börjar I den här boken kommer du att få läsa både faktatexter och korta berättelser. De kan handla om till exempel krokodiler, magi, vänskap och ovanliga sportgrenar. Efter texterna kommer det olika typer av frågor och uppgifter. Du kan få leta efter svaren i texten, ta ställning till vad du själv tycker i ett ämne eller göra en pjäs av en text. Anteckna dina svar i en skrivbok! Meningen med texterna, frågorna och uppgifterna är att du ska utveckla din läsförmåga. Boken innehåller fem teman med tre texter i varje. Temana är: • Djur • Trolleri och mystik • Känslor • Att vara nyfiken • Må bra Den första texten i varje tema är märkt med en gul stjärna ★ (lätt text). Mellantexten har två blå stjärnor ★★ (medelsvår text) och den sista har tre röda stjärnor ★★★ (mer krävande text). Här och där finns också kortare inspirerande texter i form av serier, dikter, efterlysningar och berättelser. Allra först i boken får du läsa om författaren Moni Nilsson som skrivit många barn- och ungdomsböcker. I intervjun med henne berättar hon om varför hon älskar att läsa och lite om hur hon gör när hon skriver en bok.

Vi som har skrivit den här boken önskar dig god läsning! Göran Ejeman

Keja Stenström

3


Innehåll Innan du börjar Moni – porträtt av en författare

3 5

Djur Morris Intelligenta djur Krokodilen – snabbare än du tror Katt försvunnen!

9 12 16 19

Att vara nyfiken Trolleri och mystik Mystik på Kullaberg Hokus Pokus Filiokus Magiska brygder och recept Silhuettklippning

21 23 26 30

Världsberömda svenska uppfinningar Född fri – berättelsen om lejonet Elsa Rymden – var finns det liv?

47 50 55

Må bra Känslor Spela King Vänner och kärlekar Har jag chans på dej? Nemi Den värsta synden

4

33 36 38 41 42

Femte raka segern! Rörelsehinder och dess följder Yoga – konsten att slappna av Ovanliga sporter

61 63 64 68

Till läraren

71


I en människas huvud

Tänk så många böcker det finns! Faktaböcker, spännande berättelser och spökhistorier – böcker om kärlek och äventyr. Ibland innehåller berättelserna starka känslor som ilska, avundsjuka eller förälskelse, som en del tror att de är ensamma om att känna. Men alla känslor och tankar finns i en människas huvud. Hur kommer då en bok till? Vem finns bakom alla orden? Här får du läsa om Moni Nilsson (tidigare NilssonBrännström) som har skrivit många böcker för barn och ungdomar. Mest känd är hon för sina böcker om pojken Tsatsiki. Tsatsikiböckerna har översatts till tio olika språk och en del av dem har också blivit film.

MONI – porträtt av en författare För Moni Nilsson är det både lek och allvar när hon skriver sina berättelser. Som barn älskade hon att läsa böcker. Då läste Moni allt hon kom över. När Moni var 12 år gammal skrev hon i sin

dagbok att hon lovade sig själv att aldrig sluta leka. Hon vägrade att växa upp och bli en allvarlig vuxen. – Jag har nog alltid varit lite barnslig, säger hon. Moni tycker att det känns som en lek när hon skriver. Inte ens hon själv vet från början hur berättelsen ska sluta. Om det händer väldigt sorgliga saker i boken kan hon bli så ledsen att hon börjar gråta framför datorn. En gång när det hände sa hennes son till henne: – Men mamma, det är ju bara en berättelse!

Inledning

5


Skriver i pyjamas När Moni skriver brukar hon gå direkt från sängen på morgonen och sätta sig vid datorn. Ofta blir pyjamasbyxorna på hela förmiddagen. Ibland när hon hittat på något bra känner hon sig som ett geni och tycker att hon är en jättebra författare. Men om hon kör fast tar hon en paus och städar eller tränar karate. Det brukar ta 3–5 månader innan hela berättelsen är skriven. Men då är boken ändå långt ifrån färdig, för då börjar en period när Moni skriver om berättelsen gång på gång. Under den här tiden brukar hon inte längre tycka att hon är så bra på att skriva. Tvärtom tycker hon att mycket är onödigt, och hon stryker och ändrar. Därför brukar den färdiga boken bli mycket kortare än den var från början.

6

Språket är viktigt

Läser och förstår andra

När Moni skulle skriva boken Malin + Rasmus = sant, jobbade hon i två veckor på en fritidsgård för att lyssna på hur ungdomarna pratade. Hon förklarar att eftersom språket förändras med tiden, måste hon se till att det hon skriver inte känns gammalmodigt. – Jag skulle aldrig kunna skriva ett slangord som jag själv använde när jag var ung om det handlar om en berättelse i nutid. Det skulle bli konstigt. Däremot är de stora känslorna som till exempel kärlek, avundsjuka och glädje lika vare sig du är ung eller gammal. Därför kan jag använda mina egna erfarenheter och känslor när jag skriver.

Moni är född 1955 och som barn älskade hon att läsa. När det blev sommarlov lånade hon sju böcker från biblioteket, fler fick man inte låna samtidigt på den tiden. Varje bok läste hon sedan många gånger under lovet. Det finns inte någon annan upplevelse som går upp mot att få läsa en bok, menar hon. – Man får gå in i en annan människas huvud och får se världen på ett nytt sätt! Det finns många ungdomar som undrar om sådant de känner och tänker är normalt. Genom böckerna kan människor få veta mer om sig själva och om den värld vi lever i. Man kan känna sig ensam och onormal, men Moni säger att hittills har hon inte mött en enda ”normal” människa – och det tycker hon är bra! Ingen är ensam om att tycka, känna och göra en massa konstiga och pinsamma saker.

Inledning


Fundera över 1. Vad tror du att Moni menar när hon säger att ingen hon mött är normal? 2. Vilken sorts böcker tycker du om att läsa? 3. Har du läst någon av Moni Nilssons böcker? Vilken/vilka? Vad tyckte du? Varför tyckte du så? 4. Om du var författare – vad skulle du helst skriva om?

Ta reda på 1. Gå till biblioteket och ta reda på hur många av Moni Nilssons böcker du hittar. Skriv upp titlarna. 2. Välj en av Monis böcker eller någon annan berättelse. Läs de första tre sidorna och svara på följande: a) Vad heter huvudpersonen i boken? b) Beskriv vad du tror att boken handlar om.

Inledning

7


Djur I kapitlet Djur kan du läsa om:

Morris

Hur tror du att det känns att upptäcka att ens älskade hund har försvunnit?

★★

Intelligenta Gorillan hör till dina djur närmaste släktingar bland djuren. Hur kan det komma sig?

s. 12

s. 9

★★★ Krokodilen – snabbare än du tror Hur du klarar dig undan en anfallande krokodil.

s. 16

8


Morris

Nu ska du få läsa om taxen Morris upplevelser under en alldeles särskilt spännande dag. Det som skulle bli en rolig utflykt håller på att gå riktigt illa, när Nathalie glömmer bort vad pappa har sagt… Plötsligt är Morris försvunnen. Det är en vacker dag i början av mars och

solen lyser från en klarblå himmel. Det rinner och droppar från istapparna längs takkanten. Nathalie och hennes klasskompisar, Dina och Johan, ska ses. Varje dag efter skolan brukar de träffas. Kompisar är toppen att ha, men den som betyder allra mest för Nathalie är hennes strävhåriga tax. Morris är snart ett år gammal. – Glöm inte kopplet, säger pappa. Nathalie tar kopplet från kroken innan hon försvinner ut genom dörren. – Hej då pappa, vi ses om en stund! Nathalies pappa är för det mesta i sin ateljé i uthuset på gården. Där drejar han krukor och stora fat. När keramikugnen är full bränns de under ett helt dygn, och pappa är vaken hela natten för att se till att ugnen har rätt temperatur. Då är han trött dagen efter och vill gärna att någon annan i familjen tar hand om Morris.

– Ska vi gå till ödegården i dag? undrar Dina. Ödegården ligger ensligt på andra sidan skogen. Där har de varit många gånger. För det mesta brukar de leka att de är en familj som bor där. Nathalie brukar nästan alltid vara barnet i den familjen, för att hon är kortast till växten. Det är ganska mycket snö kvar i skogen eftersom det är så skuggigt där. Morris springer först med sina korta ben, sedan kommer Nathalie i andra änden av kopplet. Efter henne går Johan och Dina. – Den som är först vid dörren får välja lek, ropar Johan i samma stund som han ökar stegen och försöker springa om Nathalie. Men det är Morris som hinner först. Han nosar på den halvtrasiga dörren och vill in. – Du kan väl släppa Morris fri, säger Johan. Annars kommer han bara att sitta i kopplet och gnälla när vi ska leka.

Djur

9


Dags! Tema LĂ„SA

Tema LĂ„SA

Tema LĂ„SA GĂśran Ejeman

Keja StenstrĂśm

r o l ns

Kä

Dags! är ett läromedel i svenska fĂśr ĂĽrskurs 4–6. FĂśr varje ĂĽrskurs ďŹ nns en SprĂĽklära samt Ă–vningsbok A och B med tillhĂśrande facit. Till Dags! hĂśr ocksĂĽ tvĂĽ separata temahäften: Tema Läsa, som ger en fĂśrdjupad lästräning, och Tema Skriva, som utvecklar elevernas skrivande i olika genrer.

*4#/ 

ny

Dags! Tema Läsa tränar elevernas läsfĂśrmĂĽga och läsfĂśrstĂĽelse. Boken är indelad i fem teman: Djur, Trolleri och mystik, Känslor, Att vara nyďŹ ken och MĂĽ bra. Varje tema innehĂĽller tre huvudtexter i varierande svĂĽrighetsgrad. FĂśrutom det ďŹ nns här fĂśrfattarporträtt, dikter, serier och mycket annat som ger eleverna lust att läsa! Varje textavsnitt avslutas med arbetsuppgifter och lästips.

Djur

fi

MĂĽ bra ken

Trolleri och mystik

9789127408197  
9789127408197  

Tema LÄSA n y f i k e n Må bra Trolleri och mystik Här och där finns också kortare inspirerande texter i form av serier, dikter, efterlysnin...