Page 1


Tillägnad

Prins Valter och Prinsessan Lisen

Prinsen och Kundtjänst Text och illustrationer copyright © 2010 Josefin Sjölander Grafisk Form: Henrik Westbacke Marcus Förlag Box 22010 702 02 Örebro Telefon 019-16 54 10 info@marcusforlag.se www.marcusforlag.se ISBN: 978-91-7999-568-3 Boknummer 9568 Tryck: Leo Paper Group, Hong Kong 2010


Prinsen vaknade tidigt. Han kände i hela kroppen att det var en speciell dag, men han kunde inte komma på vad det var. Då plötsligt hörde han något som prasslade utanför dörren. Han gömde sig snabbt under täcket. – Vad är det som låter? tänkte Prinsen. Tänk om det är två tigrar som vill äta upp mig. Han låg alldeles stilla. Så hörde han hur dörren öppnades.


– Grattis vår älskade Prins, nu är det dags att vakna! Prinsmamman och Prinspappan klev in i rummet. – Ja, just det, sa Prinsen, det är ju min födelsedag! Han tittade fram under täcket. Vet ni, jag trodde det var två tigrar som kom och skulle äta upp mig. – Grattis på födelsedagen, tänk att du har blivit så stor, sa Prinsmamman och räckte fram ett paket. – Nu är jag sex år! sa Prinsen stolt samtidigt som han öppnade paketet. Däri låg det en ficklampa. Prinsen tog upp den och tryckte på knapparna – Åh, den kan ändra färg! Precis en sån som jag önskat mig. – Senare ska du få något mer, sa Prinsmamman samtidigt som hon gömde något bakom ryggen. Men först ska vi äta frukost.


När Prinsen hade ätit färdigt fick han ett kort av Prinsmamman. Där stod det att han skulle få ännu en present senare på dagen. Prinsen läste på kortet: – Presenten du ska få kan beskrivas så här: Den är hård, lite rutig men inte så snabb. Prinsen blev väldigt nyfiken. Vad kunde det vara?

För längesedan hade Prinsen berättat vad han ville göra på sin födelsedag. Prinspappan hade nämligen sagt att på sin födelsedag får man bestämma alldeles själv vad man vill göra. Prinsen hade önskat sig att Prinsessan skulle komma och att de tillsammans skulle göra en utflykt till den stora djuraffären i stan.


Klockan två plingade det på dörren. – Grattis Prinsen! sa Prinsessan och sprang in genom dörren. Det regnade ute och hon var alldeles blöt. – Oj då, jag glömde visst att lämna paketet, sa hon sedan och gav Prinsen ett rött, fyrkantigt paket. Prinsen blev så glad och ivrig att han slet upp paketet. – Tack! En djurbok! Den passar mig perfekt. – Jag vet! Du älskar djur och har precis lärt dig läsa, det kan ju inte bli bättre, sa Prinsessan belåtet.


När de kom upp till Prinsens rum började de tillsammans titta i djurboken. Det var en faktabok. I den stod det vad olika djur tycker om att äta, var de bor någonstans, hur långa dom kan bli och hur snabba de är. – Prinsen, kan du läsa vad det står om den här ormen, sa Prinsessan och pekade på en bild av en orm med sick-sackmönster på ryggen. – Huggormen finns i Sverige, den är en giftorm och tycker om att äta näbbmöss, grodor och sorkar, läste Prinsen. – Vad står det om lejonet då, undrade Prinsessan? – Lejonet är ett kattdjur som lever i flock och bor i Afrika. Lejonhanen har en stor man.


– Ska vi leka att du är lejon och jag huggorm, sa Prinsessan ivrigt. Och vet du, fastän lejonet bodde i Afrika och huggormen bodde i Sverige så var de kompisar ändå … – … för lejonet var pilot och brukade flyga med sitt flygplan till Sverige och hälsa på huggormen, sa Prinsen och sträckte ut armarna och flög runt i rummet. – Nu är det dags att åka till djuraffären, ropade Prinsmamman. Ta på er regnkläder för det regnar fortfarande!


– Det här är nog den största djuraffären i hela världen, tänkte Prinsen och tittade ut genom fönstret. Åh, vad jag har längtat efter att få komma hit.


Djuraffären var fyra våningar hög och därinne fanns fler djur än Prinsen och Prinsessan någonsin sett. – Titta Prinsessan, ropade Prinsen, vilka roliga glasögon de här fiskarna har! Han sprang in bland akvarierna och Prinsessan följde efter.

De stod länge och tittade på glasögonfiskarna. Prinsens favoritfisk var den lilla med röda glasögon och Prinsessan tyckte mest om fisken med gröna glasögon. Medan de stod där hann Prinsmamman ifatt dem.


– Om vi kommer ifrån varandra så ses vi här vid skyltarna, sa Prinsmamman bestämt. – Okej, svarade Prinsen och Prinsessan som precis fått syn på den sjungande papegojan.


7r7YPUZLUZM€KLSZLKHNpYKL[pU[SPNLUKHNZM€Y\[Å`R[LU [PSSKLUZ[VYHKQ\YHMMpYLUPZ[HU+L[ÄUUZTrUNHKQ\YH[[ [P[[HWrPKQ\YHMMpYLUVJOKL[pY]pSKPN[Sp[[H[[RVTTH IVY[;\YH[[[HU[LUTLKKLZUpSSH€NVULURHUOQpSWH[PSS 4LUO\YILZRYP]LYTHUZPUIpZ[HRVTWPZTLKVYK&6JO U`HZR€SKWHKKHU]HKOL[LYKLULNLU[SPNLU&

8:1;-7+0=,<2K;< pYLUVLTV[Z[rUKSPNVJO PURpUUHUKLT\ZPRZHNHVTO\Y]PZLYWr]HYHUKYH4LK Z[VYMPULZZVJO[YpMMZpRLYOL[OP[[HY1VZLMPU:QÂ&#x20AC;SHUKLY KLZTrU`HUZLYUHZVTNÂ&#x20AC;YILYp[[LSZLU[PSSL[[TpR[PN[ p]LU[`Y,UIVRZVT[HYIHYUZRpUZSVYVJOMHU[HZPWr M\SSHZ[LHSS]HY 0UULOrSSLYSQ\KJKTLKMÂ&#x20AC;YMH[[HYPUSpZUPUN ZL_VYPNPUHSZrUNLYVJOT\ZPRIHRNY\UKLY ZWrY:WLS[PK! 7YVK\JLYHKH]7LY)VX]PZ[ .YHÃ&#x201E;ZRMVYTNP]UPUNH]/LUYPR>LZ[IHJRL

ISBN 978-91-7999-568-3

9789179995683  
9789179995683  

ISBN: 978-91-7999-568-3 Boknummer 9568 Marcus Förlag Box 22010 702 02 Örebro Telefon 019-16 54 10 info@marcusforlag.se www.marcusforlag.se T...