Page 1

20

VILJA


Vilja förlag info@viljaforlag.se www.viljaforlag.se

Ä ST

E

X

.

.

I VÅ

ISBN 978-91-88293-09-1

TL

N

Sidantal: 124 Lättlästnivå: X-Large

L ÄT

Titel: Inte en främling Omslag: Lukas Möllersten/Lyth & Co Sättning: Alltext Boken är en bearbetad version av Inte en främling, utgiven på Norstedts förlag 2015. Bearbetning: Maria Bohlin © 2016 Vilja förlag och respektive skribent Första upplagan 2016

LARG

På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är kostnadsfritt att ladda ner, utan kod eller inlogg.


Inte en främling


20

Vilja fรถrlag


INNEHĂ…LL FĂśrord 9 Sannah Salameh 12 Madeleine Opira 18 Soraya Post 23 Zinat Pirzadeh 28 Patrik Lundberg 34 Noomi Andemark 40 Navid Modiri 45 Henrik Chetan Aspengren

52

Denniz Bshara 57 Michel Issa 61 Britt-Inger Lundqvist

67

Kristin Amparo 72 Emerich Roth 78 Lena Maria Klingvall

87

Behrang Miri 92 Armina Imamovic

99

Dragomir Mrsic 104 Sofia Jernberg 108 Georgios Karpathakis 113 Pooneh Rohi 118


9

FÖRORD Den 3 december 2013 frågade en vän om jag ville följa med till riksdagen. Artisten Timbuktu – Jason Diakité – skulle få Fem i tolv-priset. Det är ett pris till personer som arbetar mot rasism. Jag har lyssnat på Jasons musik sedan jag var femton år, så självklart ville jag gå med. Det var en intensiv stämning i riksdagshuset. Synen på pristagaren var splittrad. Alla ville inte att Jason skulle få priset.


10 Men där fanns en stark känsla som många av oss delade: Vi ville vara en motkraft till allt det negativa i samhället, rasismen som börjat växa. Jason höll ett tal om att bli behandlad som en främling i sitt eget land. Han höll upp sitt pass och sa: ”Jag tog med mig det idag för att säga, detta är mitt bevis på att jag inte är någon främling.” Vi har långt kvar för att få ett jämlikt samhälle. Men jag är glad att jag är med i en organisation där vi gör allt vi kan för att Sverige ska bli ett land för alla.


11 Den här boken handlar om utanförskap. Kända och okända personer berättar sin historia. Historierna handlar om identitet, rasism, om att känna sig annorlunda och inte passa in. Lovisa Fhager Havdelin verksamhetschef, Teskedsorden

Teskedsorden är en stiftelse som grundades av Tidningen Vi år 2006. Teskeden är en symbol för handling. Den människa som vill släcka en eld, tar en hink med vatten och häller över elden. Om hon inte har någon hink, tar hon ett glas. Om hon inte har ett glas tar hon en tesked. Om alla gör något kan vi släcka den farliga eld som brinner i världen. Läs mer på www.teskedsorden.se eller följ oss på Facebook, Instagram och Twitter.


SANNAH SAL AMEH Att bli reducerad till sin hud är en hudlös känsla


13 Jag står och väntar på tåget. En liten flicka ser på mig. Hon har stora, bruna ögon och krulligt, mörkt hår. Flickan stirrar på mig. Hon tar ett djupt andetag och så säger hon: ”Min pappa tycker du är jätteful.” Det blir tyst i några sekunder. Hon ser frågande på mig, som om hon vill veta om hon sa rätt sak. Jag kan inte se på henne. ”Det var ju tråkigt”, säger jag och tittar på flickans mamma. Mamman står några meter bakom flickan. Hon tittar bort.


14 Jag försöker komma på något mer att säga, men just då kommer tåget. Flickan och hennes mamma går in i en vagn och jag går in i en annan. Hela vägen hem tänker jag på flickan och det hon sa. Jag är arg. Förbannad. Jag är förbannad på pappan som lär sin dotter att utseendet är det viktigaste hos en kvinna. Det spelar ingen roll om hon är rolig, smart eller duktig på något. Det är viktigast att hon är vacker. Jag är arg, men jag inte förvånad. Det är inte första gången någon säger att jag är ful. Jag har fått höra det många gånger.


15 Jag har fått höra att jag har en platt näsa och för stora läppar. Jag har fått höra att det är något fel på mitt ansikte, att jag ser missbildad ut. Och även om jag vet att jag är bra som jag är, så tänker jag ibland: ”Har de verkligen fel, alla de som säger att jag är ful?” Min mamma är svensk och min pappa är från Syrien. Jag växte upp i Sverige. Jag känner mig svensk. Jag tänker och pratar som en svensk, men jag ser inte svensk ut. Här i Sverige kommer jag alltid att se annorlunda ut, med min mörka hy och mitt mörka hår.


16 När jag var i New York behövde jag inte känna mig annorlunda. I New York finns människor från tusen olika nationer. Människor med tusen olika utseenden. Där kände jag mig för första gången fri från min kropp. Mitt utseende var inte så ovanligt som det är i Sverige. Jag önskar att jag kunde säga till den lilla flickan att hon aldrig ska låta någon annan bestämma om hon är ful eller inte. Att hon aldrig ska låta någon säga att hon har fel hudfärg, att hon pratar konstigt eller att hon väger för mycket. Jag vill säga till henne:


17 Den här världen är din. Din att njuta av, att ta över och ta plats i. Du är ingen främling.

SANNAH SALAMEH föddes i Malmö 1983. Hon är utbildad konstnär, men arbetar också som program­ ledare i teve, på Bolibompa i Barnkanalen. När hon växte upp bodde familjen i perioder i Saudiarabien.

Profile for Smakprov Media AB

9789188293091  

9789188293091  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded