Page 1

DRINKAR

DRINKAR Att blanda drinkar är enkelt om man känner till knepen. Här ger barmästaren praktiska tips och visar hur det går till samt serverar 211 recept på populära drinkar för alla smakriktningar från starka till alkoholfria.

DRINKAR MICHAEL BLOMQVIST

PETER OLZON

ISBN 978-91-534-3735-2

www.icabokforlag.se

3735_Omslag_Drinkar.indd 2

2011-06-17 08.18


Drinkar MICHAEL BLOMQVIST

PETER OLZON


TEMPERATUR. För att få ett bra resultat när du blandar en drink bör alla redskap och ingredienser, utom isen förstås, hålla samma temperatur. Det bästa är om de är rumstempererade. Du kanske tycker att isen då smälter för fort, men det är meningen att den alltid ska avge lite vatten till drinkblandningen. ATT BLANDA DRINKEN. I vilken ordning du häller i ingredienserna har egent­ ligen ingen betydelse. Ett råd är emellertid att alltid hälla i de billigaste ingredienserna först. Blir du tvungen att avbryta blandningen är det skönt att veta att de dyraste och ”ädlaste” dropparna inte gått till spillo. Är det en kolsyrad dryck i blandningen, ska du alltid hälla i den sist direkt i glaset och mycket försiktigt röra om med barskeden. Rör du för häftigt, försvinner kolsyran och då tappar drinken sitt ”sting”. MUDDLING. I några drinkrecept används begreppet muddling. Då behöver du din muddlare, som är den lilla plattan som sitter i änden på barskeden eller på ett eget långt skaft. Den används för att krossa sockerbiten till en Old Fash­ ioned eller krossa sockret och myntan till en Julep. Så här gör du en Old Fash­ ioned: Lägg en sockerbit i ett glas och ge den ett par stänk Angostura och lite sodavatten. Med hjälp av muddlaren krossar du sockret. Därefter lägger du i ett par isbitar och fyller försiktigt med whisky. Old Fashioned serveras med sked så att gästen själv kan röra om för att få önskad sötningsgrad. NÄR DU HÄLLER UPP EN DRINK ska du aldrig fylla glaset till brädden. Att göra det kan tyckas vara ett tecken på generositet, men denna generösa gest slutar oftast med spill och slabb. Vill du bjuda på stora drinkar, ta då hellre ett större glas. Blir det något kvar i shakern eller blandningsglaset, så låt det inte stå utan häll upp det i ett glas till nästa gång du gör en likadan drink. Får det stå kvar blir drinken för ”tunn” när isen smälter. Innan en ny drink blandas är det viktigt att kärlen rengörs väl. Isen kan du återanvända, men du måste skölja den noggrant.

Här skakar barmästaren en SAS Polar, s 64.

17


DUBONNET COCKTAIL

GIN FIZZ

3 cl gin 3 cl Dubonnet 1 stänk Angostura Bitter

4 cl gin 4 cl citronjuice 2 tsk sockerlag soda

Rör med is och sila. Servera i cocktailglas. Ett annat namn på denna drink är Za-Za.

EL MOROCCO 2 cl gin 2 cl Crème de Bananes 2 cl Campari GARNERING: apelsinskiva cocktailbär Häll ingredienserna över flera isbitar i ett old-fashioned-glas. Dekorera med apelsinskiva och cocktailbär.

GIMLET 4 cl gin 2 cl limejuice (Rose’s)

GOTLÄNDSK ­SOMMARNATT bild s 35 4 cl gin 2 cl Cointreau apelsinjuice 2 cl grenadin Lägg några iskuber i ett grogglas. Häll på alla ingredienser utom grenadinen och rör om. Häll grenadinen över baksidan på en sked så att den sjunker till botten.

GREEN LADY

Rör med is och sila antingen i ett cocktailglas eller i ett old-fashionedglas med eller utan is.

2 cl gin 2 cl grön Curaçao 2 cl citronjuice några stänk Pernod

GIN AND CAMPARI

Skaka med is och sila. Servera i cocktailglas.

3 cl gin 3 cl Campari GARNERING: citronskal Lägg iskuber i ett cocktailglas, häll över ingredienserna, lägg i en bit citronskal.

34

Skaka gin, citronjuice och sockerlag kraftigt med is och sila i ett sour-glas som är väl kylt. Toppa med soda.


GARBO

GRÖNA HISSEN

2 cl gin 2 cl punsch 2 cl citron

4 cl gin 2 cl grön Curaçao pommac

Skaka med is och sila i cocktailglas.

GARNERING: citronskiva cocktailbär

Drinkarna är från vänster Gotländsk sommarnatt, s 34, samt Garbo och Gröna hissen, båda med recept ovan.

Häll gin och likör över isbitar i ett grogglas. Fyll glaset med pommac. Dekorera med citronskiva och cocktailbär. En av de mest populära och mest kända svenska drinkarna.


HUBERTA

LADY VIOLET

2 cl vodka 2 cl Apricot Brandy 2 cl citronjuice

2 cl vodka 2 cl gin 2 cl vit rom 2 cl torr vermouth

Skaka drinken med mycket is. Sila upp i väl kylt cocktailglas.

ISBJÖRN 4 cl vodka 2 cl blå Curaçao fruktsoda

GARNERING: citronskiva Rör drinken med mycket is. Sila i väl kylt cocktailglas med finkrossad is. Dekorera med en skiva citron.

GARNERING: citronskiva cocktailbär Lägg några isbitar i ett grogglas. Häll i de båda spritsorterna. Fyll upp med fruktsoda. Garnera med citronskiva och cocktailbär.

KANGAARO 4 cl vodka 1 cl torr vermouth

Mar de San Remo

Rör drinken med is. Sila och servera i cocktailglas.

Huberta

Russian Bear

52


MAR DE SAN REMO

NIKITA

3 cl vodka 3 cl vit rom 3 stänk blå Curaçao

4 cl vodka 2 cl Cointreau 2 cl citronjuice

Häll ingredienserna direkt i ett högt champagneglas. Fyll glaset med finkrossad is.

Skaka kraftigt med is. Sila drinken i väl kylt cocktailglas.

MERRY WIDOW

4 cl vodka 2 cl Crème de Cacao 2 cl grädde

2 cl vodka 2 cl Dubonnet 2 cl torr vermouth 1 stänk Orange Bitter

RUSSIAN BEAR

Skaka med is. Sila. Servera i väl kylt cocktailglas.

Rör med is. Sila och servera i väl kylt cocktailglas.

Merry Widow

Gipsy, s 51

53


OLD FASHIONED bild s 21, s 56

POLAR BEAR

sockerbit (ej snabblöslig) Angostura Bitter sodavatten 6 cl Bourbon whiskey

4 cl Bourbon whiskey 1 cl Peter Heering 1 cl vit Crème de Menthe

GARNERING: citronskiva apelsinskiva körsbär

Rör med is och sila. Servera i cocktailglas med körsbär.

Old Fashioned är en av de mest klassiska drinkarna världen över. Lägg en sockerbit i ett old-fash­ionedglas. Stänk sedan angostura på sockerbiten så att den färgas brun. Häll på lite sodavatten och stöt sockerbiten lätt. Lägg i isen och häll på whiskeyn. Garnera med citron- och apelsinskiva och cocktailbär. Servera med sked så man kan röra upp sockerlösning efter egen smak.

OLD PAL 2 cl Kanadensisk whisky 2 cl torr vermouth 2 cl Campari Rör med is och sila. Servera i cocktailglas.

Boston Flip, s 59

62

GARNERING: körsbär

Polar Bear


RATTLESNAKE

RED SHADOW

5 cl Scotch whisky 1 cl citronjuice 3 stänk Pernod 1 äggvita

3 cl Scotch whisky 1 cl Apricot Brandy 1 cl Cherry Brandy 3 stänk citronjuice

Skaka med is och sila. Servera i old-fashioned-glas.

Skaka med is och sila i cocktailglas.

Red Shadow

Rattle­ snake

63


AMERICAN

CARAMBOLE

1 cl Bourbon whiskey 12 cl vitt mousserande vin 3 stänk sockerlag 1 stänk bitter

1 sockerbit 2 stänk Angostura Bitter 12 cl vitt mousserande vin

Häll ingredienserna, spriten först, i ett väl kylt champagneglas med is och servera.

BUCK’S FIZZ 8 cl apelsinjuice 8 cl vitt mousserande vin GARNERING: apelsinskiva Häll först i apelsinjuice och sedan vin i ett cocktailglas. Dekorera med apelsinskiva och sugrör.

GARNERING: 1/2 carambolefrukt Lägg i sockerbiten i ett cocktailglas och stänk på några droppar ango­ stura. Häll i vinet. Skär carambolefrukten i skivor och lägg dem i drinken.

CHAMPAGNE COCKTAIL bild s 85

1 sockerbit 1 stänk Angostura Bitter vitt mousserande vin Lägg sockerbiten i cocktailglaset och stänk på angosturan. Fyll med vinet.

86


Drinkarna är från vänster Carambole, s 86, Jordgubbschampagne, s 88, ­American, s 86, och Buck’s Fizz, s 86.


Alkoholfritt Många människor kan eller vill inte dricka alkohol, men kan ändå bjudas på en festlig drink. Exotiska och färggranna drinkar som både är aptitretande och goda går mycket väl att göra utan alkohol. Detta också till glädje för barnen. Frukter i alla former, mjölk, honung och till och med yoghurt passar utmärkt att blanda tillsammans. Det underlättar om du har tillgång till en elektrisk mixer, eftersom färsk frukt används i största möjliga mån. Alkoholfria drinkar går ofta lätt att göra i större satser och ha stående i kylskåpet. Glöm inte bort att de alkoholfria drinkarna kan dekoreras lika vackert som sina starka kusiner.

108

Tre alkoholfria alternativ: Orange Smile, s 112, till vänster, Pukka Chukka, s 112, i bakgrunden, och Virgin Mary, s 112, till höger.


DRINKAR

DRINKAR Att blanda drinkar är enkelt om man känner till knepen. Här ger barmästaren praktiska tips och visar hur det går till samt serverar 211 recept på populära drinkar för alla smakriktningar från starka till alkoholfria.

DRINKAR MICHAEL BLOMQVIST

PETER OLZON

ISBN 978-91-534-3735-2

www.icabokforlag.se

3735_Omslag_Drinkar.indd 2

2011-06-17 08.18

9789153437352  
9789153437352  

DRINKAR MICHAEL BLOMQVIST PETER OLZON Drinkar MICHAEL BLOMQVIST PETER OLZON TEMPERATUR. För att få ett bra resultat när du blandar en drink...