Page 1

REPARATIONSKURS GODKÄNT I SVENSKA ÅR 9

LÄSA

lärarpärm MAGNUS JOHANSSON


Innehållsförteckning Introduktion Vad är läsförmåga? Läsverktygen Automatiserad avkodning Ordförråd

Förkunskaper Inferenser Olika lästekniker och läshastigheter Sålla/Följa den röda tråden Motivation

Att förbättra läsförmågan Automatiserad avkodning Ordförråd Förkunskaper Inferenser Olika lästekniker och läshastigheter Sålla/Följa den röda tråden Motivation

Att arbeta med REPARATIONSKURS LÄSA Kartläggning Genomgångar – steg 1 Genomgångar – steg 2 Genomgångar – steg 3 Planering Det fortsatta arbetet Arbeta tematiskt

Att arbeta med ungdomsromaner – några tips Bilagor Översikt texter Översikt övningar Ordkunskapstest Facit Ordkunskapstest Självskattning 1 Självskattning 2 Lärarens bedömning Planering Lathund: Att fylla på ordförrådet Lathund: Att läsa mellan raderna Lathund: Att läsa på olika sätt Lathund: Att återberätta en historia Lathund: Att lära sig det viktigaste i en faktatext Läslogg

Litteraturlista Facit

4 5 7 7 7 8 9 10 11 11 12 12 13 14 15 15 16 17 19 20 21 22 23 24 25 25 27 29 34 35 41 42 44 45 47 49 51 56 58 59 60 68 69


Översikt texter Tema: Lögner Lögnen Novell. Den handlar om Emilio som råkar slänga ur sig en rövarhistoria om att han spelat fotboll med ett legendariskt ungdomslag från Sydamerika. En lögn som får ödesdigra följder … Det handlar alltså om att ljuga, men också om att ha kompisar och om att inte vilja svika.

Varför ljuger man? En krönika som behandlar vardagslögnerna. Man träffar någon på stan, hälsar, och den andra frågar hur läget är. Varför säger man då att allt är JÄTTEBRA när det i själva verket är … jättedåligt?

Karmakontot Raptext/Dikt. En text av den svenske rapparen Timbuktu. Vi ljuger mest hela tiden, säger han, och det får följder för våra karman. Vad är då karma? Här får läsaren anledning att ta reda på det – samt möjlighet att rappa.

Sex på tåg Novell. Tre ungdomar är på resa i Europa. De tar sikte på Grekland, men hamnar på ett tåg till Spanien – och där blir Jerry av med sin oskuld. Eller … blir han verkligen det?

Doktor Romands uppgång och fall Reportage. Den sanna historien om ett av vår tids mest uppmärksammade brott – doktor Romands fru och två barn dör i en villabrand och samma dag mördas hans föräldrar. Av vem? Och varför?

Tema: Jobbajobbajobba Kärlek på jobbet Novell. Gabriel behöver pengar för att kunna åka till Hultsfredsfestivalen. Han får tag på ett pangjobb – genom att bara vara trevlig och framåt i telefon kan han tjäna massor. Det blir dock inte riktigt som han tänkt sig … och tur är väl kanske det? För hur skulle han annars ha kommit i kontakt med killen Robin som visar sig vara en tjej?

Får kopieras! © Författaren och Gleerups Utbildning AB

29


Undvik att bli blåst på sommarjobbet Faktatext. Det första jobbet är ofta ett sommarjobb. Det är förstås fint att få chansen att tjäna lite egna pengar, men det finns också en del fällor man kan gå i. Den här texten handlar om dessa – och om hur man undviker dem.

Lediga platser Fem platsannonser: sportjournalist på en stor tidning, au pair i Kalifornien, telefonförsäljare, butikssäljare på bensinmack och hanterare av betalningsorder. Här ges chans att öva på att tolka den typen av text samt att skriva en egen ansökan.

Därför kom jag fyra timmar försent Dikt. Handlar om att inte veta vad man vill bli när man blir vuxen. Om att inte ens veta om man vill bli vuxen. Om att se på sina föräldrar och undra om det är så det måste bli för en själv. Om en kraftigt försenad ankomst. Om en cykel som svänger åt fel håll, om Odysseus och användbara ordspråk.

För länge sedan En novell som handlar om att vilja ge sig ut på äventyr i Europa – men också om hur man skaffar pengar så att äventyret kan bli av. Hur man gör? Sommarjobb, förstås. Den som haft ett sådant känner nog igen sig här. Men kanske ändå inte … för detta utspelar sig nämligen på den tiden då mobiltelefonerna var stora som mindre resväskor och datorerna saknade hårddiskar.

Tema: Gå sin egen väg eller andras? Timbuktu – en rappande poet Reportage. En presentation av en kille som verkligen gått sin egen väg. Han har rötter i Västafrika, föddes i New York, växte upp i Lund och blev så småningom en av Sveriges mest kända artister. Killen som rappar på skånska, som gör hiphop som är lika svensk som köttbullar: Timbuktu.

Det gäller att inte vara som alla andra Teaterpjäs. Just det – man måste förstås vara originell och självständig! Man vill inte bara vara en vanlig svenne! Eller? Och vem är egentligen självständig? Ta del av detta samtal mellan fem kompisar på ett fik någonstans i Sverige – och fundera sedan över om man ska skratta eller gråta åt dem. Här ges möjlighet till att pröva på lite skådespeleri.

30

Får kopieras! © Författaren och Gleerups Utbildning AB


Molntussbloggen Blogg. En tjej skriver om sin känsla av att vara en utomjording. En osynlig utomjording, dessutom. Hon är ny stan, ny i klassen, ingen frågar om hon ska med och fika, läraren märker nog inte när hon skippar idrotten – tänk om någon åtminstone kunde fråga var hon köpt sin tröja. Livet är pest. Men så får hon svar på bloggen …

Jag vill dansa Novell. Äntligen vet Ernad vad han vill syssla med, vilken väg han ska gå, vad han ska göra för att bli någon. Han ska dansa. Som killen i den där filmen. Ernad vill vara som han. Och kanske lite som tjejen också. Så han går till SYO för att ta reda på hur man blir professionell dansare. Men det blir inte riktigt som han hoppats.

En vanlig dag Novell. Ännu en vanlig dag för huvudpersonen. Han hänger med polarna Karim och Mille, skolkar från matten, hänger utanför ICA och snackar med folk som går förbi, surfar på nätet och tänker på Maja. En helt vanlig dag, alltså. Men kanske ändå inte? Kanske är den här dagen början på något nytt?

Magdalena tog morgontåget till Katmandu Låttext/Dikt. Handlar om en kille som var på väg hem från en fest och mötte en tjej som var på väg åt ett helt annat håll. Om vart hon skulle – och varför.

Tema: Ut i världen – och vidare Typiskt svenskt Krönika. Typiskt svenskt – det vet man ju vad det är: Volvo, köttbullar, mellanmjölk, dansband och självmord. Och så lagom förstås, ordet som inte finns på något annat språk. Eller … hur är det egentligen? Det handlar den här krönikan om.

Europeiska unionen Faktatext. EU – där är väl vi med? Men vad är det egentligen? Vilka andra länder finns med? Vilka är det som bestämmer i EU – och vad får de bestämma om? Varför finns överhuvudtaget EU? Dessa frågor besvaras i denna faktatext om en av de viktigaste företeelserna och händelserna i Europa sedan andra världskriget.

En natt fick jag en elektrisk stöt Novell. Pizza och Cola, surfande och chattande, tv-spelande och filmtittande … visst kan det vara härligt att frossa i det. Men en hel sommar? Medan världen pågår därutanför? Berättaren i den här novellen får plötsligt nog och bestämmer sig för att lämna sina kompisar och sticka ut i Europa. Rom är hans mål.

Får kopieras! © Författaren och Gleerups Utbildning AB

31


Krocken Novell. En tjej arbetar som au pair i USA. För att kunna fixa en fest ljuger hon för sin värdfamilj – hon får låna deras bil om hon lovar att inte köra in till San Fransisco. Strax efteråt krockar hon med bilen – inne i San Fransisco. Skit! Vad ska hon ta sig till?

Säker på resan Faktatext. Att resa är härligt. Att råka ut för en olycka, bli bestulen, bli sjuk eller på annat sätt hamna i trubbel när man är ute på en resa är mindre härligt. Här finns information om vad man bör tänka på och göra innan man sticker iväg – så att man slipper strulet efteråt.

På väg … Tabeller. Att åka tåg är ett suveränt enkelt sätt att resa. Att tolka tågtidtabeller är svårare. Här får man chansen att öva på det. Resan går till Köpenhamn! Eller Københvn H, som det står i tabellen.

Loris resedagbok Dagbok/Novell. Lori är ute på sitt livs resa – en flera månader lång tur genom Indien och Nepal. Hon åker med sina kompisar Linus och Thea och så småningom ansluter även en amerikansk kille som de träffat. Vi får följa dem via Loris rapporter på webbsidan resedagboken.com – Lori berättar om häftiga upplevelser men också om en del strul vännerna emellan. Och slutet blir dramatiskt …

Den andra bebodda planeten Faktatext/Tidningsartikel. I alla tider har människan funderat över om det finns liv någonstans därute i universum. Och nu har man kanske hittat något … Man har i alla fall funnit en planet – Gliece 581c – som påminner om jorden och där det därför kan finnas någon form av liv. Forskarna är eniga om att upptäckten är sensationell. Läs mer om detta i denna artikel.

Tema: Att stå på egna ben Socker under fötterna Novell. Anna bor med sin mamma och sin bonuspappa Sture. Relationen till Sture är inte bra. Och en dag kraschar den totalt – på grund av lite socker under fötterna …

Flytta hemifrån Faktatex/Tidningsartikel. En guide till hur man fixar sin första egna flytt – den från föräldrarna till den egna lägenheten. Var ska man bo? Hur skaffar man en lägenhet? Vad kostar det? Vem betalar elen? Hur ska man få råd med möbler? Här finns svaren!

32

Får kopieras! © Författaren och Gleerups Utbildning AB


Två rejäla middagar Recept. Bor man själv, då måste man klara sig själv i köket också. Här är två hyfsat enkla middagsrecept. Men vad betyder egentligen smaksätta? Och hur mycket är en nypa? Det finns ord och uttryck som bara förekommer i recept – här dyker flera sådana upp.

Ett litet SIM-kort Novell. Linus går omkring i den tomma lägenheten. Han ska snart flytta – igen. Innan han går därifrån bläddrar han igenom gamla sms i sin mobiltelefon och minns det senaste året: den förra flytten, de nya polarna, handbollslaget, tränaren – och så Lisa förstås … En modern variant av Strindbergs novell Ett halvt ark papper.

Lena fastnade i skuldfällan Reportage. Lena utnyttjade de många möjligheter att låna pengar och handla på kredit som finns idag. Likt många andra ungdomar gick det så långt att hon inte kunde klara av att betala tillbaka. Hon berättar om hur det gick till – och om vägen ut ur skuldfällan.

Happycash.se Annons. Vad är det för ett slags avtal man ingår när man tar ett sms-lån? Är det en bra eller en dålig affär? Det står i ”det finstilta”. Här får man titta lite närmare på det, och man får förstås också chansen att försöka förstå vad de som har skrivit det egentligen menar.

Vill va vild Låttext/Dikt. En tjej som klippt av sig håret på toaletten och som sovit ute i en vecka. En kille som ser sig själv som ett ogräs och som nu sitter och väntar på henne i en bil han lånat av någon på gatan. De ska söderut. En låttext om att vilja leva. Leva vilt.

Att vara eller inte vara kroat, det är frågan Novell. Macka sitter vid datorn i familjens kök. Hon ber om hjälp ute på nätet. Hur ska hon göra? Familjen kommer från Kroatien, men Macka har alltid sett sig som hundraprocentig svenska. Ända tills hon motvilligt följde med familjen ner till Dubrovnik. Nu vill hon flytta ner dit. Men hennes föräldrar tänker stanna i Sverige. Macka vet varken ut eller in. En novell om att bli vuxen och om att ha två hemländer.

Får kopieras! © Författaren och Gleerups Utbildning AB

33


I S BN 978-91-40-66116-6

9

789140 661166

9789140661166  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you