Gourmet nr. 3 2017

Page 1

Temasak
Bli kjent med sommerens beste DRIKKETRENDER VARME HJERTER FOR KALDE VARER NORREK WWW.SG.NO «Norsk akevitt er på vei inn
s. 22
D ET NYE KOLDTBORDET
i verdens cocktailbarer!»
Søren Nielsen, KAM for Arcus Brennevin
SERVICEGROSSISTENES MATMAGASIN
NR.
3 / 2017 ÅRGANG 13 SG gourmet

Festen er i gang!

Når vi nå ønsker mai velkommen, er vi på alvor over i den lyse tiden, og vi får en forsmak på sommervarme og soldager.

I vår bransje står festsesongen for døren, og i dette magasinet kan du få insipasjon og tips til spennende og innbydende selskapsmat.

I Trondheim besøkte vi vår grossist NærEngros Trondheim. Vi tok også turen til Skansen Catering, som har vært mange trønderes favoritt i årevis, når det kommer til catering og selskapsmat.

Som en naturlig del av den varme tiden som kommer, setter vi også fokus på fristende og friske drinker. Servicegrossistenes kategorisjef Martin Hallberg har samlet et ekspertpanel fra viktige leverandører i bransjen, og resultatet er hele 12 innbydende drinkoppskrifter, spesielt til dere.

– Da er det bare for meg å ønske dere alle en riktig god forsommer!

Jan van der Burg

Administrerende direktør, Servicegrossistene

Agder Grossisten AS

Arne Sjule AS

Cater Drammen AS

Cater Kongsvinger AS

Cater Mysen AS

D. Danielsen AS

Encon AS

Euro Supply Bergen AS

Haugaland Storhusholdning AS

Måkestad Engros AS

Måkestad Engros Øst AS

Måkestad Engros Larvik AS

Nær Engros AS

Nær Engros Levanger AS

Nær Engros Trondheim AS

Paul Nygaard AS

Safari Engros AS

Selboe & Aasebø AS

ServiceNord Engros AS

SG Møre avd. Sunnmøre Engros AS

SG Møre avd. TP Engros AS

Nytt av året: SG Gourmet rett

i postkassen!

Nå får de fleste av våre lesere SG Gourmet levert rett i postkassen. Vi håper med dette at enda flere kunder får glede av magasinet vårt med mattips, nyheter og inspirasjonssaker!

Om du ikke får magasinet, men ønsker å motta det, ta kontakt marked@sg.no. Om du ikke ønsker å motta magasinet, skriv til marked@sg.no, så fjerner vi deg fra distribusjonslisten.

SG GOURMET

Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender.

SG Gourmet utkommer 6 ganger p.a og distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

UTGIVER

Servicegrossistene AS

Postboks 504, 1327 Lysaker

www.sg.no

Redaktør

Merete Raabe Frantsen – merete@sg.no

DESIGN OG PRODUKSJON Winkel AS www.winkel.no

Art Director: Helene Ask Hunskaar

Redaksjon: Helene Ask Hunskaar, Petter Utne Børrehaug Forsidefoto: Shutterstock

firmapost@agdergro.no firmapost@sjule.no post.drammen@cater.no

post.kongsvinger@cater.no firmapost.mysen@cater.no firmapost@d-danielsen.no postmaster@encon.no post@eurosupply.no firmapost@hshh.no firmapost@makestad.no ostlandet@makestad.no larvik@makestad.no namsos@narengros.no levanger@narengros.no trondheim@narengros.no firmapost@p-nygaard.no firmapost@safariengros.no firmapost@aasebo.no firmapost@servicenord.no firmapost-se@sgmore.no firmapost-tp@sgmore.no

GROSSISTER
37 09 79 90 75 19 88 88 32 23 12 00 62 88 84 30 69 89 88 99 51 64 88 00 56 52 09 20 55 39 46 60 52 73 64 66 55 14 10 30 63 82 21 21 33 14 00 40 74 22 61 00 74 08 55 60 73 95 73 00 75 11 14 30 57 75 77 50 77 84 04 22 77 00 22 40 81 53 00 38 81 53 00 38

NÆR ENGROS TRONDHEIM

12

SERVICEGROSSISTENES DRIKKEVAREFORUM

Der lokale kvalitetsvarer er en del av de hverdagslige leveransene Vi har samlet et knippe drikkevareleverandører for å vise frem denne sommerens beste varer

6 24 16 10

18

KALDE VARER

- VARME HJERTER

Vi besøker Norrek, som sørger for at du får levert de beste frysecvarene

TEMA: DET NYE KOLDTBORDET SKANSEN CATERING

En moderne catering og café-virksomhet med gode, norske mattradisjoner

i Byhaven i Trondheim

TIPS TIL LESKENDE SOMMERDRINKER

Vi rydder opp i de nye begrepene og gir deg et dykk inn i koldtbordets nye vår!

Innhold
Foto: Stian Broch

NORDMENN ELSKER LOKALE MATSPESIALITETER

Hver fjerde nordmann sier at vi er interesserte i norske matspesialiteter, og at kjøp av norske lokalproduserte matspesialiteter øker. Nå kjøper 37 % av befolkningen slike produkter minst månedlig, ifølge Ipsos MMI – Spisefakta 2016.

Lam i verdensklasse gir unik smak

Hardanger er mye mer enn flott natur og epletrær. Endelig tilbyr Gilde lam fra Hardanger!

I dette området har Nortura tilgang til 22 000 sunne og friske lam fra ellbeite. Her tar engasjerte bønder vare på dyra og kyndige hender på Nortura Sandeid foredler produktene. Når du setter Lam frå Hardanger på menyen, bør du derfor fortelle gjestene om den unike opprinnelsen og fantastiske kvaliteten, noe som vil heve gjestens matopplevelse.

Unike Hardangerlam

Det unike med Hardangerområdet er det gode og næringsrike jordsmonnet. Mye nedbør gir frodig natur og de høye ellsidene gjør at dalen holder godt på varmen. Regionen har veldig mange små gardsbruk som driver med sau. Små besetninger gir god kvalitet og bonden har mulighet til tett

oppfølging av hvert enkelt dyr. Lammene beiter på Hardangervidda og i området rundt Folgefonna, fra jonsok til første helg i september. Før dette går de på innmarksbeite i nærheten av gårdene. Nortura har 200 sauebønder som holder til i området, og som leverer til serien Lam frå Hardanger.

Smaken av norsk lam

Vår nye lammeserie, Lam frå Hardanger, består av 8 produkter med ulike stykningsdeler fra lam, både fryst og ferskt. Du får blant annet mørbrad, som er midt i blinken til selskapsmenyer, bog m/knoke passer utmerket hvis du bruker sous vide eller langtidsstek, og ribbe med ytrefilet, som er et perfekt stykke for grilling og steking. Så er det opptil deg og din kreativitet å finne ut hvordan du ønsker å bruke denne ypperlige råvaren for å imponere gjestene neste gang.

Finn ut mer om Lam frå Hardanger på vår nettside www.norturapro .no, Facebooksiden www.facebook.com/norturapro eller send mail til pro @nortura.no

Ønsker du å bestille

Lam frå Hardanger?

Ring en av våre hyggelige salgskontorer. Sør-, Øst- og Vest Norge – tlf. 815 815 44 Nord- og Midt Norge – tlf 815 220 85

ANNONSE
Produktet Lam frå Hardanger har en helt spesiell historie. Bli med på reisen til en frodig og næringsrik beitemark i norsk natur.

KALENDER

4. mai

Storhusholdningsmesse Cater Mysen

Sarpsborg, Norge www.cater.no

4. - 7. mai

Gastronomiske festdager i Jotunheimen

Vågå/Lom, Norge www.gastronomiskefestdager.no

9. mai

Storhusholdningsmesse Arne Sjule

Mo i Rana, Norge www.sjule.no

22. - 23. mai

NHO Reiselivs årskonferanse 2017

Lillehammer, Norge www.nhoreiseliv.no

31. mai

Storhusholdningsmesse

ServiceNord Engros

Harstad, Norge www.servicenord.no

13. - 15. juni

World of Coffee 2017

Budapest, Ungarn www.worldofcoffe-budapest.com

18. - 21. juni

Vinexpo 2017

Bordeaux, Frankrike www.vinexpo.com

Gode saftige brød fra smaksfavoritten Fria

Sørg for å ha det beste glutenfrie utvalget til dine gjester. Våre produkter er gluten-, laktose- og melkeproteinfrie.

EPD.nr. Grovbrød: 2742054

EPD.nr. Fiberbrød: 2742062

EPD.nr. Havrebrød: 4519591

NY & BEDRE!

hamburgerbrød

Gode saftige pølse- og hamburgerbrød helt uten allergener. Ny oppskrift, rett størrelse, ingen smuler og ferdigskåret for bruk.

EPD.nr. Pølsebrød: 2742203

EPD.nr. Hamburgerbrød: 2742484

www.jensenco.no

For mer informasjon, kontakt Sissel mob.: 48 27 88 41

Følg oss på:

Nær Engros Trondheim AS

- Servicegrossisten i Trondheim

Sentralt i Trondheim ligger Servicegrossisten Nær Engros Trondheim. I umiddelbar nærhet til kundemassen, leverer storhusholdningsgrossisten et komplett sortiment til stadig flere private og offentlige kunder.

En av tre i Trøndelag Nær Engros Trondheim er en av tre Servicegrossister i Trøndelag. Søsterselskapene i Namsos og Levanger betjener områdene i Nord-Trøndelag, mens Nær Engros Trondheim AS har Sør-Trøndelag og områdene ned til Alvdal i Hedmark som nedslagsfelt.

I Trondheim besøker SG Gourmet salgssjef Anders Karlsvik, som levende forteller om Nær Engros, og hvordan hva bedriften har vokst gjennom snart 18 år. Det som den gang var et lite, nyetablert firma, er i dag en fullsortimentsgrossist med en omsetning som nærmer seg 200 mill.

Nye tider krevde nye tanker Nær Engros avdeling i Trondheim ble etablert i 1998 av eierne av Nær Engros AS Namsos og Nær Engros Levanger AS.

Både grossisten i Namsos og i Levanger var opprinnelig agenturforretninger innen dagligvare, men da dagligvarehandelen ble omstrukturert på slutten av 80-tallet og på 90-tallet, ble agentleddet overflødig. Ledelsen i Nær Engros bestemte seg derfor for å satse på storhusholdningsmarkedet. Med stor varekunnskap og handelserfaring i en årrekke, skulle familiene Kongensøy og Hallem lykkes med denne satsningen. De så også store muligheter i SørTrøndelag, og etter en forsiktig start med noen få kantiner og restauranter som kunder på slutten av 90-tallet, har Nær Engros Trondheim vokst til den store fullsortimentsgrossisten den er i dag. Nær Engros Trondheim har opparbeidet seg en stor kundemasse på det private og det offentlige markedet, og har de siste årene opplevd en meget god vekst.

6

Naturlig med lokale leverandører

Mange av Nær Engros' produkter er kortreiste og fra lokale produsenter. Anders forteller at dette ikke utelukkende skyldes en satsning på lokalmat eller at lokalmat blir mer og mer trendy. «Trøndelag er et fantastisk matfat, og våre produsenter er både fremragende på kvalitet, sortiment og på gode priser», sier Anders. «Vi snakker ofte ikke om lokale spesialiteter, men heller om gode produkter som passer for de fleste av våre kunder. At de er produsert lokalt, er jo veldig gledelig!»

Et komplett sortiment gir fordeler

Nær Engros Trondheim merker mange fordeler ved å tilby kundene et komplett sortiment storhusholdningsvarer. Fra eget lager distribueres ferskvarer, tørrvarer, frys- og kjølevarer, non-food og alkohol, og Anders legger vekt på at

7 Grossist
1. Hos Nær Engros Trondheim er Lena Moen og Geir Holte alltid klare til dyst!
»
2. Salgssjef i Nær Engros Trondheim, Anders Karlsvik, er stolt over hva bedriften får til.
2

de får mange nye kunder på å kunne levere alle varer på samme pall. Ett kontaktpunkt, én leveranse og én faktura letter arbeidet for kundene, og ikke minst, frigjør det verdifull tid, som kan brukes i kjernevirksomheten. En fellesnevner hos alle Servicegrossister er også den unike servicen kunden opplever. «Servicegrossistene skal være den personlige og lokale leverandøren som kundene skal føle seg trygg på», sier Anders til slutt, før SG Gourmet takker for et hyggelig besøk i Trondheim.

SG

Etablert: 1998

Daglig leder: Roar Størdal

Ansatte: 22

Fullsortiments storhusholdningsgrossist Har eget transportselskap, Nær Trans AS, med 3 semitrailere som ivaretar inntransporten av varer for alle tre Nær Engros lagrene. Varer lastes opp hos leverandørene på Østlandet og kjøres til Trøndelag.

8
Grossist
2
1. En bil er snart på vei fra Nær Engros Trondheims rikholdige lager. 2. Varm velkomst: Blide og hjelpsomme ansatte møter deg ved skranken. Fra venstre: Helene Olsen, Laila Johansen og Wenche Strand Haltbakk.

ET LØNNSOMT MEDLEMSKAP

Bli en del av storhusholdningsbransjens beste innkjøpssamarbeid!

Gratis medlemskap gir deg:

√ En enklere hverdag

√ De beste leverandøravtalene til meget gode betingelser

√ Personlig service og lokal forankring

For nærmere informasjon og innmelding: Tlf. 24 12 67 00

firmapost@systemkjop.no systemkjop.no

Ta med deg fargene, følelsen og heftige salsarytmer fra Cuba

EPD nr. 4444998

Kaffebeger 25cl Cuba

32 11
Huhtamaki Norway AS -
40 00 - salg@huhtamaki.com

Skansen Catering - suksess med 100 år gamle oppskrifter

Som en videreføring av den legendariske Norrøna Kafé i Trondheim, lever cateringbedriften Skansen Catering med det tilhørende spisestedet "Café Dis" videre i underetasjen på kjøpesenteret Byhaven i Trondheim. Her tilberedes og serveres ekte mat på gamlemåten, og mange av rettene har vært på menyen i over 100 år.

Kenneth Hagen, daglig leder og kokk i Skansen Catering

Tro mot håndverk og råvarer Skansen Catering er et godt innarbeidet navn når trøndere skal arrangere fester, bryllup og konfirmasjoner. Fra kjøkkenet i Olav Tryggvasonsgate 28, leverer daglig leder og kokk Kenneth Hagen og hans fem kolleger et stort utvalg smakfull selskapsmat. «Hemmeligheten bak vår suksess og årsaken til at vi selger alt vi klarer å lage, er nok ingen stor overraskelse», forteller Kenneth, «vi lager nemlig mat fra bunnen av og bruker de beste råvarene. Sausene våre ser dagens lys på vårt kjøkken, og er ikke innkjøpte halvfabrikata!»

Kenneth Hagen er født inn i en matfamile og stått på kjøkkenet siden han var 13 år. Faren til Kenneth var respektert kokk og kafévert, og også oldermann i kokkelauget i Trondheim. «Det ble naturlig for meg å drive videre, og gleden ved å jobbe med mat er fortsatt der», sier Kenneth.

Overtidsmat som motiverer Overtid er et ord som kanskje ikke klinger særlig godt i manges ører. En viktig motivasjonskilde når en skal jobbe

overtid, kan derfor være et godt måltid. Skansen Catering tilbyr bedrifter i Trondheim et unikt overtidsmatkonsept. Bedrifter kan ringe inn bestillinger før kl. 13.00, og få et varmt smakfullt og ekte måltid levert samme ettermiddag eller kveld. «Hos oss har vi ingen krav til minstebestillinger, og vår fleksibilitet har vist seg å være lønnsom», forteller Kenneth Hagen. I dag er ca. 40 bedrifter faste overtidsmatkunder hos Skansen Catering, og årlig leverer kjøkkenet nesten 6000 middager.

100 år gamle bestselgere

I tillegg til det store utvalget av klassiske koldtbordfavoritter og tradisjonell kafémat, tilbyr også Skansen Catering og Café Dis en helt unik 'dagens'-meny. Her kan du hver dag velge mellom et knippe klassiske husmannskostretter der oppskriftene har vært uforandret i over 100 år. «Det er gøy å se hvordan våre gjester setter pris på ekte, norsk mat», sier Kenneth. «I dag handler det ofte om å spare tid når vi lager mat hjemme. Det er kanskje derfor våre tradisjonelle 'slow food-retter' faller så godt i smak når våre gjester besøker oss, og ikke

10 Kundeportrett

skansens Ølgryte

Til ca. 10 personer:

• 1.25 kg entrecôte

• 1.88 dl hvetemel

• 1.25 ss salt

• 1.25 ss pepper

• 350 g Bacon

• Smør til Bruning av kjøtt

• 4 stk løk

• 5 stk gulrot

• 7-8 dl mørkt øl (helst Guinness)

• 4 dl oksekraft

• 1/2 Sellerirot

• 2 stk laurbærblad

• 3 ts timian tørket

• bladpersille grov kuttet

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i terninger og grovhakk baconet. Rull terningene i en blanding av mel, salt og pepper. Rist bort overflødig mel og brun terningene sammen med baconet i en gryte med varmt smør. Ta kjøttet ut av gryten og legg det til side. Skjær løken i skiver og surr den i ti minutter. Skrell og skjær gulrøttene og sellerirot i grove stykker og brun dem sammen med løken. Ha kjøttet tilbake i gryta og tilsett øl og nok oksekraft til at kjøttet er nesten dekket. Ha oppi laurbærblader, tørket timian og grovkuttet persille. Sett på lokket og la alt putre på lav varme i 1 1/2 til 2 timer. Smak til med salt og pepper mot slutten og fisk ut laurbærbladene og restene av persillen. Servér med nykokte poteter eller en god hjemmelaget potetmos.

Appetitt er sultens luksusgave.

trenger å lage maten selv. 'Dagens'-tavla vår er hellig», sier Kenneth og smiler, og kan fortelle videre at husmannskosten står for mesteparten av omsetningen. «Når folk skal arrangere selskaper med venner og familie, er det fortsatt de klassiske rettene og koldtbordet vårt som foretrekkes», sier Kenneth. «Det kan virke som mange er villig til å prøve nye ting når de selv er på restaurant, men når selskapet er i egen regi, da tør man ikke eksperimentere så mye. God mat som alle liker er nok et sikkert kort, ja», sier Kenneth bekreftende idet høye karbonadesmørbrød inntar SG Gourmets utsendtes bord på Café Dis.Etter et smakfullt måltid hos Kenneth Hagen, kunne også vi bekrefte, at lite slår god og hjemmelaget husmannskost!

Lønnsomme koldtbordtips:

- Lag et innveiingsskjema og få full kontroll på råvaremengden

- Ikke levér for mye mat pr. kuvert. Det beregnes oftest for mye enn for lite

- Fokusér på pynting av koldtbordet. – En billig aktivitet som gir fornøyde kunder

11
Kundeportrett SG
«Det er gøy å se hvordan våre gjester setter pris på ekte, norsk mat»
Kenneth Hagen

Servicegrossistenes alkoholforum - et møtested for bransjen

I regi av Servicegrossistene og kategorisjef Martin Hallberg var et panel vin- og spriteksperter fra ledende leverandører samlet på Brick Lane Café på Helsfyr i Oslo, til en uformell samling i hyggelige omgivelser. Her skulle drikkevaretrender og nyheter diskuteres og smakes. Hver deltaker skulle også presentere spennende, nye drinkoppskrifter.

Drikkeleverandør
Foto: Christian Albriktsen

Solera

Solera er en ledende drikkevareleverandør til det norske markedet. Vi leverer til Vinmonopolet, hotell- og restaurant, dagligvare og travel retail.

Kristian Esko Haraldsen, Salgssjef / KAM for Bar- & Nattklubbs-teamet i Solera Uteliv

Arcus

Den største leverandør av vin og brennevin til det norske markedet. Vi er lidenskapelig opptatt av å skape 'den gode opplevelsen', derfor byr vi på det beste av nordisk brennevin til Verden, og verdens beste vin til Norden.

Søren Nielsen, KAM for Arcus Brennevin

En god start på dagen

På Brick Lane Café møttes ekspertpanelet, representert av Kristian Esko Haraldsen fra Solera, Søren Nielsen fra Arcus, Morten Hofseth-Olsen fra Palmer Group og bartender/bareier Adam MacDonald en litt tidlig morgen på Helsfyr. Idet travle mennesker strømmet forbi på vei til sine respektive jobber, rigget panelet seg til, under ledelse av kategorisjef Martin Hallberg fra Servicegrossistene. Bordet ble fylt av lekre flasker i alle farger og fasonger, og det var tydelig at denne formiddagen skulle bli riktig så hyggelig.

Fokus på gin og akevitt

På denne samlingen var det i hovedsak gin og akevitt som skulle diskuteres. Gin er i vinden som aldri før, og et utall varianter er kommet på markedet. Smaksatt og botanisk gin blir produsert over hele verden, og i likhet med øl, er det stort fokus på 'small batch' og håndverksproduksjon.

Palmer Spirits

Palmer Spirits representerer et håndplukket utvalg merkevarer innen brennevin. Noen av disse er høyt anerkjente bestselgere i utlandet, men kanskje ikke så kjente i Norge. Palmer Spirits er et datterselskap til Palmer Group, som i tillegg til Spirits også har to vinselskaper og et ølselskap.

Morten Hofseth-Olsen, Commercial Director, Beer & Spirits, Palmer Spirits AS

Som en følge av ginens popularitet, har fokuset på matchende blandevann, såkalte 'mixers', også blitt stort. Kvalitet-tonics med ulike smaker og egenskaper har nådd markedet, og både Morten fra Palmer og Kristian fra Solera hadde med seg spennende varianter. Fra Palmer presenterte Morten ulike varianter fra Indi&Co, og Kristian fra Solera viste frem Schweppes nye Premium Mixers-serie. Søren fra Arcus fortalte også litt om det vi kan kalle det utvidete gin-begrep. Lysholm lanserte nylig en blank, botanisk akevitt, 'Lysholm No. 52', som kan være et spennende alternativ i drinker og cocktails der man normalt bruker gin. Fra Holland hadde Kristian fra Solera med seg en spesiell gin smaksatt med selleri. Destilleriet Rutte, som er en legendarisk geneverprodusent, har også stort hell med gin. Gin er den mer kjente broren til genever, og har mange fellestrekk med den hollandske nasjonaldrikken.

I flasker uforandret siden 1872, tilbyr Rutte ginvarianter man virkelig bør merke seg.

13
» Drikkeleverandør

Skandinavia er trendy

De siste årene har mange av verdens øyne vært rettet mot Skandinavia. Skandinavisk stil og smak har blitt adoptert av et stort internasjonalt publikum, og det rene, klassiske, og kanskje litt stramme, har slått an. Dette dette finner vi også i drikkevaretrendene. Fra København hadde Morten fra Palmer med seg en spennende gin, 'Copenhagen Orange Gin' fra Copenhagen Destillery. Dette er en gin med innslag av appelsin og stjerneanis, og nytes sammen med en klassisk tonic. Søren fra Arcus utbryter også at dette destilleriet har den beste kaffelikøren han noen gang har smakt. – Også verdt å merke seg! I Oslo har cocktailbaren Himkok gjort furore i bransjen og blitt det mange mener er en av verdens beste cocktailbarer. Himkok har eget destilleri, og stadig flere gjester etterspurte de edle dråpene. Sammen med Morten HofsethOlsen og Palmer, har Himkok nå lansert en egen gin som kan kjøpes på Vinmonopolet og gjennom horeca. Dette er en ren, klassisk gin med uante muligheter i cocktails og drinker. «Himkok er blitt spritversjonen av Tim Wendelboes kaffe», sier bartender Adam, og det er tydelig av det er stor respekt i bransjen for hva de har fått til. En annen

spennende nyhet som virkelig er noe for seg selv, er Strand Dry Aquavit fra Strand Brenneri/Arcus. Dette er en liten rebell som er tappet på brune, klassiske medisinflasker og er resultatet av en ny generasjon akevittentusiasters frie tøyler. Akevitten er tro mot norsk potetsprit, men ellers er den noe helt for seg selv. Panelet er alle overbevist om at dette blir en hit, og Adam uttaler: «Amazing!»

Hva blir det neste?

Panelet var skjønt enige om at vi nå er midt inne i gin-trenden, men hva blir det neste? En fellesnevner for trender er ofte at glemte eller utskjelte elementer får en makeover, og lanseres som det siste nye. Kristian Esko Haraldsen hadde med en ganske så lekker tequila fra Cuervo, og mente at trendsignaler fra metropolene verden over gir tydelige signaler om at tequilaen er på vei inn. Tradisjonelt har tequila et dårlig rykte og får ofte skylden for mindre behagelige opplevelser. Dette skyldes at tequilaen ofte har vært av dårlig kvalitet og blitt drukket på de minst egnede tidspunktene. I likhet med alle brennevinstyper finnes det også et stort utvalg premiumtequilaer. Dette er produkter på høyde med eksempelvis finere konjakker, og har et mye større bruksområde

1. Eksperttreff på urbane Brick Lane Café på Helsfyr i Oslo

2. Fristende drinker som venter på sommeren.

14
«Norsk akevitt er på vei inn i verdens cocktailbarer!»
Drikkeleverandør
Søren Nielsen, KAM for Arcus Brennevin

enn de billige, blanke flaskene. En tequila som Jose Cuervo Tradicional viser at denne drikken er mye mer enn en opprivende, lite velsmakende shot. Rom har, i likhet med tequila, også hatt et litt rufsete rykte. Den siste tiden har riktignok publikum fått øynene opp for rom av bedre kvalitet, og gode, mørke romvarianter har blitt populære. Søren fra Arcus hadde med seg en Plantation Grande Reserve som er en blend fra Guatamala og Belize. Et samlet ekspertpanel var meget imponert av denne, og romentusiast Martin Hallberg fra Servicegrossistene, smilte fra øre til øre. «Rom er så spennende fordi produksjonen ikke er styrt av noen lover eller regler», forteller Martin. «Når produsentene i Cognac må følge et meget stramt regelverk, kan romdestillatørene i Karibien virkelig eksperimentere og fritt utvikle nye varianter.»

Aprés & Avec

De fleste som har slikket sol i Italia har fått servert forfriskende drinker basert på sitronlikøren Limoncello, eller drukket likøren bar etter et godt måltid. Mange kjenner seg sikkert igjen i at 'dette må vi drikke også når vi kommer hjem til Norge'. Det blir ofte med tanken, men det er

det ingen grunn til. Solera leverer en av de beste limoncellaene på markedet, nemlig 'Limoncello di Capri'. Her er det sol på flaske, og dette er en garantert vinner hos et stort publikum. Ønsker man en mer klassisk avec, er VSOP-konjakken fra Chateau Montifaud et meget godt valg. Dette er en kvalitetskonjakk fra et familieeid vinhus som nå drives av 6. generasjon. Norge er vinhusets største marked, og dette er en konjakk som virkelig er et godt kjøp.

Med på trendene

Denne samlingen var den første i rekken i regi av Martin Hallberg og Servicegrossistene. Det var ikke vanskelig å merke at samtlige paneldeltakere var meget godt tilfreds med opplegget. Til høsten samles panelet for igjen å se på nyheter og trender, og dette vil du selvfølgelig kunne lese om i et kommende nummer av SG Gourmet.

15 SG
Drikkeleverandør
Vert for seansen: Adam MacDonald, innehaver av Brick Lane Café i Oslo

- Drinkspesial!

SGs kategorisjef for alkoholholdige drikker, Martin Hallberg, gir deg tips om hva du bør ha i glasset denne sesongen.

4 cl Limoncello di Capri 8 cl Prosecco

2 blader frisk mynte

2 jordbær Fyll opp med Soda

Limocello Di Capri: (EPD: 4523833)

Schweppes Soda: (EPD: 2953461)

klar for en ny, forfriskende drinkmeny?

Behov for fornyelser på menyen? Her får du noen forfriskende, sommerlige ideer fra Servicegrossistenes alkoholforum.

4 cl Jose Cuervo Traditional 2 cl agave-sirup (evt. sukkerlake)

2 cl limejuice

Juice fra en halv grapefrukt. Toppes med Schweppes Club Soda

Jose Cuervo Tradicional: (EPD: 4169454)

Schweppes Soda: (EPD: 2953461)

3. Red snapper

4 cl Rutte Celery Gin

10 cl tomatjuice

15 cl sitronjuice

4 dasher Worcestershire sauce

7 dasher Tabasco

Salt & pepper

Rutte Celery Gin: (EPD: 4611539)

4. Himkok Gin og Indi Strawberry Tonic

4 cl Himkok Gin

16 cl Indi&Co Strawberry Tonic Limeskive og jordbær som garnityr

Himkok Gin: (EPD: 4755773)

Indi&Co Strawberry Tonic Water: (EPD: 4622817)

1. Capri spritz 2. Paloma
16

4 cl Himkok Gin

16 cl Indi&Co Lemon Tonic Water Sitronskall som garnityr

Himkok Gin: (EPD: 4755773)

Indi&Co Lemon Tonic Water: (EPD: 4622825)

7. Klassisk 'Sidecar'

2 cl Chateau Montifaud VSOP

2 cl appelsinlikør

2 cl friskpresset sitronjuice

1 ts melis

Chateau Montifaud V.S.O.P.: (EPD: 4526901)

Giffard Curacao Triple Sec: (EPD: 4218244)

9. Strand Aquavit

4 cl Strand Dry Aquavit

16 cl Schweppes Heritage Tonic

En skive grapefrukt som garnityr

Strand Dry Aquavit: (EPD: 206059)

Schweppes Heritage Tonic: (EPD: 2954907)

4 cl Copenhagen Orange Gin

16 cl Indi&Co Tonic Water

Appelsinskall som garnityr

Revet sjokolade som topping

Copenhagen Orange Ging: (EPD: 4708731)

Indi&Co Tonic Water: (EPD: 4621769)

2 cl Chateau Montifaud VSOP

2 cl Plantation Rum Grande Reserve

1 barskje med ferskenlikør

3 cl sitronjuice

2 cl sukkerlake

Serveres med knust is og mynteblader.

Plantation Rum Grande Reserve: (EPD: 2441954)

Chateau Montifaud V.S.O.P.: (EPD: 4526901)

10. Lysholm 52

4 cl Lysholm Aquavit

2 cl Ferskpresset sitronjuice

2 cl sukkerlake

Lysholm 52 botanisk Aquavit: (EPD: 4488524)

8. Fish house punch 5. Himkok Gin og Indi Lemon Tonic 6. Orange Gin og Indi Tonic Water
Drikketips 17

Norrek Dypfrys AS - ekspert på sunne råvarer

I idylliske og landlige omgivelser i hjertet av Vestfold ligger Norrek, en av landets største leverandører av dypfryste grønnsaker, frukt og bær. Midt blant frodige åkre og jorder ligger Norreks administrasjons- og produksjonslokale, der det beste fra naturen foredles og sendes dypfryst ut til kunder i hele landet. SG Gourmet besøker Norrek en varm og solfylt vårdag, og blir tatt godt imot av salgssjef Hege S. Svendsen og markedskoordinator Isabell K. Svendsen.

En lastebil med reker

«Norrek er resultatet av ekte gründerånd og evnen til å tenke litt nytt», forteller salgssjef Hege Svendsen. I 1975 fikk

Kjell Manvik fra Eidstein utenfor Larvik, sammen med tre partnere, idéen om å kjøpe reker i Nord-Norge for salg på Østlandet. Reker var dyrt i sør, og ved å hente en full lastebil i nord, kunne man regne seg til en fin fortjeneste. For ikke å kjøre nordover med tom bil, fylte Kjell den opp med frukt og grønt fra områdene rundt gården han vokste opp på. Frukt og grønt var dyrt i Nord-Norge, så her var det snakk om en vinn-vinn situasjon. Etter første tur nordover, satt Kjell igjen med 10 kroner i fortjeneste, og det var følgelig mulig å tjene penger på virksomheten. Norrek-navnet er egentlig en forkortelse for Nordlandsreker og har blitt stående som en kjent merkevare, selv om Kjell Manvik fra 1978 trakk seg ut av samarbeidet rundt rekevirksomheten, og rendyrket salg av frukt, bær og grønnsaker. Etter snart 40 år er Norrek fortsatt i familien Manviks eie, og Kjells sønn, Trond Helge, er daglig leder for bedriften.

Dypfryste råvarer krever omtanke Samtlige Norrek-produkter leveres dypfryste til kundene, og hele Norreks forretningsidé, er tuftet på å bearbeide de aller ferskeste råvarene slik at kvalitet, egenskaper og smak ivaretas på den aller beste måte. Da SG Gourmet besøkte Norreks produksjonsanlegg, skjønte vi tidlig at det ikke bare dreide seg om å kappe opp en kålrot i terninger, putte i en pose og legge den på frys. En topp moderne maskinpark, sammen med dedikerte fagfolk, sørger for en mest mulig skånsom behandling av råvarene. En kålrot går gjennom mange prosesser før delikate terninger finner vei til fryseriet.

På lag med storhusholdningen

Norrek jobber tett med aktører i storhusholdningen og industrien, og mange produkter har sett dagens lys på bakgrunn av samarbeid mellom produsent og kunde. Etter hvert som mattrender forandrer seg, blir stadige nye produkter lansert. Spennende varianter av søtpotet, hvitløk, ingefær og chili er blant nyhetene en absolutt bør merke seg. En annen spennende produktgruppe er smoothieblandingene. «– En trenddrikk som også har også fått stort innpass

i institusjonssegmentet, og næringsrike frukt- og grøntdrikker har dermed fått et nytt publikum», kan Isabell fortelle. Av mer klassiske varianter må vi også nevne Norreks rotmos. Da SG Gourmets utsendte fikk overvære produksjonen av kålrabistappen, duftet det deilig av smeltet meierismør og mørkokt kålrot. Da vi fikk en rykende fersk smaksprøve kunne vi umiddelbart fastslå; – denne lager du ikke bedre hjemme! Hege og Isabell var tydelig stolte, og kunne begge si seg enige i våre betraktninger. Med nylaget rotmos friskt i minne, og med kunnskap og respekt for hva som befinner seg i de karakteristiske, hvite pappeskene med blå Norrek-logo, tok vi turen hjemover gjennom Vestfolds nydelige kulturlandskap.

Etablert 1978

Daglig leder: Trond Helge Manvik

Ansatte: Ca. 75

To produksjonsanlegg i Larvik , Vestfold Leverer dypfryste grønnsaker, bær, frukt og sopp

Kundeportrett Leverandør 18
Norrek Dypfrys AS
SG

1. Nøye kontroll og sortering sørger for at det som havner i posene er av beste kvalitet

2. Hos Norrek er det et menneskelig overblikk gjennom hele prosessen

3. En lekker grønnsaksblanding er klar til pakking

4. Markedskoordinator i Norrek, Isabell K. Svendsen og salgssjef Hege S. Svendsen

5 Ryddig og oversiktig på Norrek, en stolt miljøfyrtårnbedrift, med nærhet til det lokale landbruks-matfatet i Vestfold

19
Leverandør 2 3 4 5

Hamburger

Nå får du JÆDERs populære Homestyleburger også som ferskvare.

Vi grovkverner storfekjøtt fra bryst og bog slik som hos den lokale slakteren, bare i større format.

Hos Jæder finner du garantert en hamburger som passer ditt konsept.

Ta kontakt med vårt dyktige salgsapparat for veiledning!

- din råvareleverandør Harlem Food AS, Pb 57-Smestad, 0309 Oslo Besøksadresse: Skøyenveien 18, 0375 Oslo Tlf: 21 00 42 00 • Faks: 21 00 42 40 • e-post: sales@harlemfood.no www.harlemfood.no
JÆDER Ådne Espeland AS www.jaeder.no
er vår lidenskap!

Paradiso ris - Høyeste kvalitet Optimal matopplevelse for gjesten!

FAKTA OM PARADISO RIS:

Paradiso ris er sortert etter Premium* nivå med minst 95% hele riskorn i pakken.

Paradiso fullkornris er den mest næringsrike ristypen med mest fiber og protein. Det ytre skallet inneholder 20% mer protein enn polert ris.

Paradiso ris er rik på en rekke vitaminer, proteiner og mineraler. Den er en av de beste kildene til energi.

Paradiso ris steriliseres i 8 dager før valsing for å sikre ren ris. Hele prosessen foregår i Europa for å sikre optimal matsikkerhet.

Paradiso ris kommer fra arten Oryza Sativa. (Det finnes per i dag 112 000 typer ris i den internasjonale genbanken for ris.)

*IRRI standard på brudd og kvalitetsnivå: Premium: 95% hel ris/5% brudd. Grade A: 85% hel ris/15% brudd. Grade B: 75% hel ris/25% brudd. (kilde IRRI International Rice Research Institute)

Basmatiris

2x5 kg

EPD: 575399

Jasminris 2x5 kg

EPD: 575662

Villrismix 2x5 kg

EPD: 576090

Fullkornris Brun, parboiled, 2x5 kg

EPD: 1030063

Grøtris 10 kg

EPD: 805317

Middagsris

Parboiled, 3x5 kg

EPD: 576074

FØLG OSS PÅ FACEBOOK

facebook.com/ haugengruppenfoodservice

Middagsris

Parboiled, 25 kg

EPD: 558015

Se våre oppskifter bli laget på

Ønsker du økt salg av småis?

Alle nordmenn kjenner Hennig-Olsen Is*, og vårt merke er kjent for den gode smaken for store og små. Vi kaller den Kremen av iskrem

Småis er et lønnsomt impulsprodukt med god bruttomargin. Riktig eksponering, variert sortiment og sterk merkevare vil

lede kundene til din butikk. Hennig-Olsen tilbyr utvalgt sortimentsmateriell til alle sine utsalgssteder, og slik hjelper vi deg til å oppnå mersalg.

La kundene dine vite at du har Hennig-Olsen sine folkefavoritter!

Ta kontakt med vårt dyktige salgsapparat i din region for veiledning og informasjon om salg av Hennig-Olsen småis:

Kjell Grimstvedt Sydsæter, Regionsjef Øst-Norge

95 04 28 52 kjell.grimstvedt.sydseter@hennig-olsen.no

Odd Erling Egge, Regionsjef Rogaland/Sunnhordaland

90 09 22 84 odd.erling.egge@hennig-olsen.no

Torbjørn Sørgård, Regionsjef Midt-Norge

90 75 74 13 torbjorn.sorgaard@hennig-olsen.no

Bertil Syversen, Regionsjef Vest-Norge

90 99 16 39 bertil.syversen@hennig-olsen.no

Svein Stien, Regionsjef Nord-Norge

91 11 51 86 svein.stien@hennig-olsen.no

Frode Haukaas, Regionsjef Møre og Romsdal

97 08 76 60 frode.haukaas@hennig-olsen.no

Trond Erling Kleppe, Regionsjef Sør-Norge

90 91 28 86 trond.erling.kleppe@hennig-olsen.no

Sortimentmateriell: Bukke tplakater, f l a g g
.
mm
* Hjulpen kjennskap på 100% (Kilde: Norstat, 2016)

Pizzatopping

BOKS Pizzatopping er en revet blanding basert på hvitost og vegetabilsk olje.

Produktet er en osteerstatning hvor deler av fettinnholdet er erstattet med rapsolje.

BOKS Pizzatopping har en meget god ostesmak, har gode smelte- og brunings egenskaper og egner seg godt til pizza og gratenger.

MEGET PRISGUNSTIG FRI FOR palmeolje TINEs art nr Produktnavn EPD nr Eankode Antall i d-pak 5451 BOKS Pizzatopping revet 4349569 7038010054518 (f.pk) 2 stk av 2,5 kg 2,5 kg 7038010545115 (d.pk)
24

det nye koldtbordet

Sommerens festligheter står for dør, - men hvor har egentlig det tradisjonelle koldtbordet blitt av?

Bare i løpet av de siste 3-4 årene har nordmenns matvaner endret seg ganske mye. Bedrifter som tidligere skulle bestille koldtbord eller canapéer til festlige tilstelninger, er stadig på jakt etter de unike matopplevelsene. Nå spør de samme kundene etter 'tapas' og 'fingermat', og de vil påvirke menyen selv.

Tekst: Helene Ask Hunskaar, Wnkel AS Foto: Stian Broch og Helene Ask Hunskaar

Mattema
25
Foto: Stian Broch

Kreative festbord

I sesongen vi går inn i nå, er det hett om grytene i landets cateringbedrifter. Nå skal firmaer ha sommerfestene sine, og den korte, varme sesongen oppfordrer også til feiring av brylluper, konfirmasjoner og jubiléer.

På kjøkkenet til et av Oslos største cateringselskaper, Gastro Catering, er det jubel! Aldri har mulighetene vært så mange for de kreative og entusiastiske kokkene. «Det har skjedd noe med nordmenns forhold til mat», sier kokk og kjøkkensjef Tor Ivar Berg. «Vi nordmenn har med årene blitt mer åpne for matkultur fra andre land. Utvalget har også endret seg de siste årene. Det er ikke bare kinakål og poteter i butikkene lenger, nå kan du få kjøpt alt du vil i helt vanlige matbutikker, – og da ønsker kunden enda litt ekstra!» «Vi får lite henvendelser på det klassiske koldtbordet, - vi kan så klart fikse dette for kunden, men det er rett og slett tapas fokuset ligger mest på nå», sier Head og Operations, Tove Bergkvist. - Og det er

Head of Operations i Gastro Catering, Tove Bergkvist

vel sånn det er; Skal man arrangere fest, vil man gjerne, servere noe flott, unikt og ’det lille ekstra’ til gjestene sine, og det trygge og gode koldtbordet blir kanskje sett på som litt foreldet og traust? Selv om koldtbordet i utgangspunktet kan inneholde hva som helst av retter, så klinger nok ordet tapas bedre i folks ører, og det gir, ikke minst, kokken muligheter til å trekke inn mer internasjonale og eksotiske innslag, og leke litt ekstra med smaker og råvarer.

Smak og opplevelse

«Det som har vært markedstanken vår fra starten av», sier Tor Ivar, «er at vi ønkser å lage det aller meste av maten helt fra bunnen av. Vi bruker gode råvarer og kortreiste produkter så langt det lar seg gjøre. I tillegg er vi nok ganske tidsriktige i menyene vi lager. Vi har blant annet inngått spennende samarbeid med en rekke lokale leverandører, blant annet en lokal øl-leverandør, en mølle og en kjøttprodusent i Stavanger. Dette setter kundene pris på, – og for oss kokker er det også viktig, at vi hele tiden har god kontroll på kvaliteten i råvarene!»

Gjennomtestede menyer

På et lekkert matbord er farger og estetikk, variasjon og spennende smaker viktige faktorer, og for dette cateringselskapet er ikke sammensetningene av tapasmenyen basert på tilfeldigheter. «Før vi lanserer nye menyer har vi interne prøvesmakninger, der kokkene lager menyforslag», sier Tove, «vi ser på fargene, og vi vurderer smakene;

26
Mattema Fra venstre.: Kjøkkensjef i Gastro Catering, Tor Ivar Berg og Head of Operations, Tove Bergkvist.
«Alle kundegrupper har sine behov, det er det som gjør denne jobben veldig spennende!»
Foto: Marion Wiik Forkerudsæter

hvordan de ulike rettene smaker hver for seg, hvordan de smaker sammen, og hvordan helheten blir i menyene, før vi lanserer dem. I tillegg er det viktig å lytte til kundene: Til jubileer og brylluper kan det komme ønsker om enkelte retter som er sterkt knyttet til minner, og det fører til noen spesialtilpasninger som kokkene våre tar på strak arm!»

Den travle høysesongen

«Det er alfa og omega å være forberedt og planlegge godt!», sier Tor Ivar, «skal man lage mat til mange, må man ha en god plan.» «Det er jo et stort puslespill; kalkyler på maten og lønnsbudsjetter», skyter Tove inn, «Det kan være små marginer i denne bransjen. I tillegg er vi er avhengige av apparatet rundt oss, leverandører som når vi får store bestillinger kan snu seg fort!»

Én av utfordringene til cateringselskapet er at de hovedsakelig får kjøttet sitt levert fra Stavanger et par ganger i uka, noe som gjør at det i de travleste sesongene kan knipe litt på tidsfristene. «– Men den høye kvaliteten på råvarene gjør det likevel verdt det!», konstanterer Tor Ivar.

Sommeren 2017

«Nå nærmer det seg sommer, og i år skal vi prøve ut en ny streetfood-meny, som vi tror blir veldig populær», sier kjøkkensjefen ivrig,« – Og så er det jo grill, som alle vil ha; da tar vi med grillen ut til kunden, og tilbereder maten hos dem. Kokkene våre følger stadig med på mattrender ulike steder i Europa og verden.» «Grilltrenden gir oss mange muligheter», sier Tor Ivar, «– som ulike spennende dressinger, en spenstig salatbuffet, og i tillegg bruker vi utradisjonelle stykningsdeler, som ofte bruker lengre tilberedningstid enn tradisjonell grillmat.»

«Det vi generelt merker på alle kundegrupper vi har», sier Tove, «er at folk stort sett ønsker å være bevisste på hva de spiser og hvor maten kommer fra. Vi legger stor vekt på å ha en god kommunikasjon med kundene våre på alle nivåer. Vi driver jo både med catering, lunsjbarer, kaffebarer og kantinedrift til større og mindre bedrifter. Alle kundegrupper har sine behov, det er det som gjør denne jobben veldig spennende!»

1. Den korte sommersesongen frister til et populært tilbud som stadig flere cateringselsakper tilbyr; lei en kokk, og få festmaten servert rett fra grillen. SG

2 Grønnere matglede: Stadig flere kunder ønsker et grønnere fokus, om det er til hverdags, som festmat eller til kos.

27
2
Mattema Foto: Stian Broch Foto: Stian Broch

catering med riktig fotavtrykk

Josefine Andrén

Startet Funky Fresh Foods i 2006, sammen med Jenni Mylly.

Jobber som daglig leder av Funky Fresh Foods på DogA i Oslo.

Har gitt ut kokebøker og holder kurs og foredrag om økologisk og vegetarisk mat

I store, åpne, urbane lokaler, i Norsk design- og arktitektursenter, bedre kjent som DogA, finner vi Josefine Andrén. Hun har alltid elsket mat og mennesker og god drikke. Da hun flyttet fra Sverige til Oslo i 2006, gjorde hun en oppdagelse som forbauset henne. Det var veldig få vegetartilbud i hovedstaden, og også lite kunnskap om vegetarisk mat generelt. Sammen med venninnen, Jenni Mylly, ville hun gjøre noe med dette. Først og fremst ønsket de å gjøre vegetarisk mat mer tilgjengelig: Lett å få, lett å finne, lett å forstå konseptet, og gjøre

kunnskapen mer tilgjengelig. Det ble starten på Funky Fresh Foods, en kaféog cateringbedrift som serverer smakfull, vegansk mat og rawfood.

«Vi mennesker jo nødt til redusere kjøttinntaket før eller siden, både for miljøet vårt, og for egen helse, men det er ikke lett om det ikke finnes aktuelle alternativer. – For oss i Funky Fresh Foods er det hyggelig å få slippe å være pekefingeren, men i stedet være på tilbudssiden!»

Skandinavisk forankring

I Skandinavia er det jo, av naturlige årsaker, en sterk kjøtt- og melkekultur. Vi har stort sett lagret energien vår i et jur eller i et stabbur gjennom vinteren. Tilgangen på de grønne råvarene er likevel den samme; løk, kål, bønner, rotgrønnsaker tærer vi fortsatt på gjennom den kalde årstiden. «Dette er også blant de mest næringsrike maten vi har i kostholdet vårt, så det å drive vegansk kjøkken her i Nord, er egentlig ikke så problematisk, råvaremessig», påstår Josefine.

28 Mattema

Grønn catering

«Det som er spesielt morsomt med å drive catering på økologisk vis, er at kommunikasjonen rundt miljøgevinsten blir så tydelig», sier hun. «Her kan vi vise oss mer frem med 100 wraps om gangen, og ikke bare én og annen til enkeltpersoner. Innen storkjøkken og catering blir også den samlede miljøinnsatsen større og mer alminneliggjort for større grupper om gangen. En kunde som gjør sin egne, bevisste valg i butikken, er kjempeflott, sånne mennesker trenger vi! – Men oss som jobber med de store volumene, kan få til enda mer!»

Kommunikasjon er alt

«Man kan endre helt måten å lage mat på, og da må man ofte begynne helt fra bunnen av. Dette krever en kompetanseheving. - Men man kan også legge lista lavere og lage enkeltretter på et tapasbord eller til en buffet, og da er muligheten absolutt til stede for å velge

noen bra miljøvalg fra restaurantens side», konstanterer gründeren. «En storkjøkkenshusholdning har jo en unik mulighet til å sette frem en stor variasjon med valg for gjestene sine, og da kan man kommunisere til dem som skal velge maten. Sett opp et skilt ved utgangen av serveringsstedet: 'Takk, i dag har vi hatt meatless monday, så da har du vært med på å bidra til...', eller; 'Vi er glade for at du valgte å bidra til miljøet ved å velge vår deilige kikertsalat!'»

«Vegetarisk mat skal se fristende ut, og det gjør det ofte – helt av seg selv! Det er når man tvinger gjestene til å kutte noe helt ut, at valgene blir vanskelig for mange. Men er man mer bevisst, og erstatter den ene ekstra skjeen med tacokjøtt med en skje med bønner i stedet, - så har du også nesten halvert miljøavtrykket ditt betraktelig! - Men noe må først kommuniseres for at folk skal ta det rette valget», mener hun.

For 'the greater good'

Funky Fresh Foods har servert på en rekke festivaler. Helt til inntil 2-3 år siden, prøvde de å unngå vegetar-ordet, og kalte burgerne sine for 'Økologiske burgene' eller 'Funky Fresh Foodburgere', for å få salget i gang. Nå er denne trenden er i ferd med å snu. Bare i løpet av de siste par årene er det nettopp ord som 'økologisk' og 'vegetarisk' som faktisk selger, mener den daglige lederen «Jeg tror vi også har vært med på å forme denne trenden, fra tilbudssiden», påstår Josefine, «helt siden oppstarten i 2006, har vi vært med på å pushe leverandørene på økologiske produkter til det norske markedet. Livet er heldigvis blitt mye lettere nå enn for bare 3 år siden!», sier hun med et smil.

Når Funky Fresh Foods leter etter råvarene sine, har de et fokus på klimaregnskapet som helhet. Det betyr at de ikke nødvendigvis velger produkter som er nærprodusert. Her prøver de

29
«Jeg vil ikke stille med maten min som bare et 'sunt alternativ', jeg vil levere mat for alle!»
Josefine Andrén, gründer og daglig leder av Funky Fresh Foods
»
Mattema

å se på det egentlige karbonavtrykket for hele prosessen rundt det enkelte produkt; på energiforbruk under produksjonen, på prossessering og lagring, og effektivisering av transporten. Det er et puslespill, men det er også en del av den helhetlige tankegangen til bedriften.

Fullverdige måltider «Vi har jo stort sett ikke-vegetarianske kunder. Vi sørger derfor for å sette sammen en variert cateringmeny som tiltaler mange – det er fordi vi har kompetansen og kjærligheten til maten som kokkene på kjøkkenet har. For oss er dessuten næringsverdien og sammensetningen av det vi serverer noe av det viktigste. Et ekstra pluss med et besøk hos oss, er at du får rikelig med næring, til tillegg til et velsmakende og mettende måltid», sier hun stolt. «Jeg vil nemlig ikke stille med maten min som bare et ”sunt alternativ”, jeg vil levere mat for alle: Det skal smake bra, du skal få god service, og du skal få noe nytt du ikke har smakt før.»

Mat for alle Maten hos Funky Fresh Foods inneholder ingen melkeprodukter. De baserer dessuten kjøkkenet sitt på ikke-glutenbaserte retter, og da blir bedriften også flinke på glutenfritt. Det sterke fokuset på vegansk mat og ernæring, gjør også at bedriften blir god på å ta hensyn til allergier og spesialdietter. Josefine mener at alt som skal til, er å finne reelle alternativer som frister alle. Hun håper på at det i fremtiden blir mindre av egne 'spesialbestillingsløsninger', og at allergilistene fungerer på en annen måte enn de gjør i dag. «Vi må ikke gjemme bort 'spesialmaten' i et avgrenset hjørne på bordet, men gjøre den samme maten like fristende og like tilgjengelig for alle. Det setter folk pris på her hos oss; 'Her lager vi mat til alle! - Ikke noe problem', er vårt motto!», sier hun stolt.

De siste trendene

«Vi prøver å være litt foran andre. Nå prøver vi oss på jackfruit, opprinnelig en asiatisk frukt som har skapt en

vegansk trend i USA de siste årene. Dette er en frukt med fin konsistens og god, søt smak. De nye pulled jackfruitburgerne skal vi blant annet servere på Øyafestivalen i sommer.»

«Streetfood-konseptet er en spennende trend for oss; Produkter som Chi-chi’s-burritos og poké bowls er allerede blitt slagere internasjonalt, og fungerer veldig fint i det veganske kjøkkenet», sier hun entusiastisk. «Jeg håper også på at det kommer flere varianter av røtter i løpet av denne sesongen. Svartrot er en gammel plante vi har brukt mye i Norden gjennom historien, og som det er verdt å hente frem igjen. Vi vil også prøve ut havrerot, som smaker som en blanding av pastinakk og asparges, og som virkelig smelter i munnen», understreker hun.

«– I storkjøkkenbransjen generelt har det også eksplodert med tilbud på veganske råvarer; havremelk, soyaprodukter og vegetarisk mat som smaker som kjøtt, såkalt oumph-kjøtt, så det er ingen grunn til å la være å prøve!» SG

Verdt å tenke på for deg som vil tilby gjestene vegetariske alternativer:

• Lag vegetarisk mat som ser friskt og fristende ut

• Tenk enkelt i starten: Noen råvarer har du kanskje allerede, som rotgrønnsaker, løk og naturris.

• Hirse, bokhvete, quinoa, bønner og linser er lette å lagre, og er anvendelig og lett mat å ha med å gjøre. Kan kokes i kjele eller steames.

• Om maten skal tilpasses en diett: Tenk at gjesten kan få proteiner fra risen, fra nøtter, eller fra ingredienser i sausen.

Behov for mer inspirasjon til vegetarisk mat?

Eller er du usikker på det egentlige næringsinnholdet i den vegetariske maten du serverer?

Funky Fresh Foods har gitt ut bøker og holder kurs for deg som vil lære mer.

• Vegetarisk mat er ofte en god løsning hvis du skal ta hensyn til allergier og oppfylle ulike diettkrav. Finn alternativer som kan friste alle!

• Kommunisér til gjestene; 'tar du dette valget, minsker du også miljøbelastningen.'

• Sørg for å sette sammen flere forskjellige retter som kan tiltale mange ulike mennesker.

30
Mattema

Tapas = fingermat = canapé

FESTFYLT SMÅMAT

Koldtbord = smorgasbord/smörgåsbord

Selv om tapas strengt tatt har en ekstra touch fra det spanske kjøkkenet, og canapéen har fransk opprinnelse, blir disse begrepene i dag stort sett brukt om hverandre i norsk dagligtale.

Gode tips til tapasbordet

- Fra Gastro Catering og Funky Fresh Foods

• Sørg for pen presentasjonav maten. Tenk på fargesterke innslag og sørg for en fin visuell helhet på det du setter frem på bordet. - Vi spiser også med øynene!

• God smak er viktig for at gjestene skal komme igjen. Jobb systematisk med gode sammensetninger mellom smakene på smårettene. Aller helst bør smakene også passe godt sammen.

• Et tapasbord bør inneholde et par varmretter, men kan ellers godt bestå av kalde retter. Ost og spekemat hører ofte også med.

• Hold deg oppdatert på trender, ikke bare på hva som skjer på det norske tapasbordet, men også ellers i Europa og Verden. Streetfood er virkelig i vinden for tiden, og her finnes det et hav av muligheter - verden over!

• Salat og grønt blir stadig mer populært hos en voksende gruppe kunder, så benytt muligheten til å vise frem et miljøvennlig fokus fra kjøkkenets side.

• Ikke gjem bort allergenfri spesialmat i et hjørne. De rettene som 'alle' kan spise, bør få den beste plassen på bordet! - Da føler alle gjestene seg velkomne.

• Vis gjerne frem at kjøkkenet tar bevisste valg om det dere serverer. Informér gjestene om hvor maten kommer fra, og når gjesten din gjør de beste miljøvalgene.

• Mattilbereding på grill eller bål er stadig mer populært blant cateringkundene. Her er også muligheten til å variare tilbehøret uendelig.

Hva er hva?

Koldtbord: Internasjonalt blir dette sett på som en typisk skandinavisk serveringsform, der varme og kalde festretter serveres samlet, enten midt på spisebordet, eller på et sidebord, og gjestene kan forsyne seg selv med det de ønsker. Kan sidestilles med svensk smörgåsbord eller, i engelsktalende land; smorgasbord.

Buffet: På norsk også i formen 'buffé', et begrep som kommer fra fransk og latin og som opprinnelig betyr «praktbord». Et samlende begrep over alle typer matservering der maten ligger fremme på et eget bord, og gjestene forsyner seg selv. Begrepet kan brukes i en rekke sammenhenger knyttet til matservering; frokostbuffet, lunsjbuffet, 'stående buffet', salatbuffet, grillbuffet, og så videre.

Fingermat: Stort sett stående bespisning uten tallerken. Gjestene spiser med fingrene, og gjerne med et glass med god drikke til.

Tapas: Visste du at 'tapa' betyr lokk eller topp på spansk, og at fenomenet 'tapas' kommer av at spanjolene opprinnelig la småretter på toppen av sherryglassene sine for å holde fluer og andre insekter unna? Mange mener at en fortsatt bør holde seg til de mer opprinnelige Middelhavsingrediensene, for å kunne kalle det tapas. I dag har begrepet sklidd mer ut, og 'alt' av småretter går nå under betegnelsen. Tapas kan serveres på bordet, eller som buffet.

Canapé: Fransk opprinnelse. Ordet betyr 'sofa' eller 'hvilestol', og gjenspeiler det myke, lyse brødet som ofte brukes som basis. I dag lages canapé på en rekke andre måter enn på brødbiter, og kan omtrent sidestilles med begrepet 'fingermat'.

Kilder: matprat.no, store norske.no

Illustrasjon: Helene Ask Hunskaar
31
Mattema
32 1 2
Mattema

Veganskefristelser

QUINOA-TALLERKEN

1 2 PULLED JACKFRUIT BURGER

Mange bestanddeler utgjør denne tallerkenen, med flere ulike småretter, som hummus, falafel, kikertsalat og friske sauser, som hver og én kan inngå på et tapasbord. På kaféen i Oslo, serveres denne tallerkenen som Funky Fresh Plate, – så mye mer enn bare en salat!

En næringsrik, vegansk tallerken kan for eksempel bestå av:

• ⅓ råkost; raspet gulrot, strimlet kål, biter av grønnkål og salatblader

• ⅓ quinoa med bakte grønnsaker

• ⅓ med proteintilbehør, som for eksempel hummus, linsesalat eller falafel

• Pesto eller aîoli som dressing

Her får du fullverdige proteiner fra quinoa, fra nøtter i sausen, eller fra belgvekster, dersom du velger for eksempel hummus som proteintilbehør. Her er det sunt plantefett fra nøtter i sausen eller oljen i pestoen, og nok med fiber får du fra råkosten.

Denne burgeren er super i burgerbrød, men også lekker som innslag på et koldtbord. Pulled jackfruit er ganske nytt i Norge, og Funky Fresh Foods tester den ut på Øyafestivalen i sommer. – Her får du den hemmelige oppskriften!

Til 3 serveringer trenger du:

• 1 boks med jackfruit - hele i vann

• 150ml solsikkeojle

Kryddermarinade:

• 3 ts paprikapulver

• 3 ts løkpulver

• 2 ts hvitløkspulver

• Røkt paprikapulver

• 1 1/2 ts salt

• 1/2 ts chilipulver

• 1/2 ts hvit pepper

• 1/2 ts gurkemeie

Dette gjør du:

Åpne boksene med jackfruit, og la frukten renne av seg i en stor sil. Legg fruktene på en stekeplate og la dem tørke i ovnen i 10 minutter på 80 grader. Bruk hansker og dra jackfruiten fra hverandre i 3 deler.

Marinér frukten i olje og i krydderblandingen og stek dem i ovnen i 3 omganger, hver på 10 minutter, på 210 grader. Vend massen forsiktig med en sleiv mellom hver steking. Den ferdigbakte jackfruiten stekes i stekpanne og serveres i wrap eller burgerbrød.

Xx 33 Mattema
oatly.com
quality foam.
cool for vegans and vegetarians. EPD.nr: 4143400 Havredrikk iKaffe Oatly - 6 stk.
1 liter
Barista
100%
x

Nye komprimerte pakker med 14 % lavere karbonutslipp

Tork rengjøringskluter utkonkurrerer tekstiler. De er alltid konsekvent i kvalitet, mer effektive og krever mindre innsats.

I motsetning til filler er Tork rengjøringskluter spesielt laget for jobben og i motsetning til de fleste kluter så er de aldri brukt. Det betyr at du ikke finner noen overraskelser som kan skade arbeidet og overflater eller forsinke produksjonen eller rengjøringsrutinene.

SÅSER

av Erik Lallerstedt

Erik Lallerstedt er en av Sveriges mest anerkjente kokker, og har i en årrekke laget mat til det svenske folk. ’Eriks’ består av produkter til både dagligvare og storhusholdning. Med Eriks Såser får du en like god smaksopplevelse hjemme som på restaurant. Sausene produseres av naturlige råvarer av høyeste kvalitet, og sortimentet er bredt.

Curry-lime EPD: 4224564 Fransk hvitløk EPD: 2610624 Cæsar EPD: 2610632

Kaffekunnskap – en serie i 3 deler

Del 2 av 3: hva er kaffe - egentlig?

grønne fakta

Kaffeplantens latinske navn er Coffea. Coffeaplanten stammer fra Etiopia, der den vokser vilt og kan bli opptil 10 meter høy. Når kaffetrær dyrkes i plantasjer, beskjæres de til en høyde på 2-4 meter, og vokser da mer i bredden. Vanligvis bærer kaffetreet frukt etter 3-4 år, og etter 20-25 år blir utbyttet fra hver busk gradvis mindre. Kaffebusken har 10-15 cm lange, glinsende, mørkegrønne blader. Der hvor bladstilken møter grenen, dannes store blomsterklaser. Blomstene er hvite og dufter jasmin.

Blomstringen varer i 2-3 dager, og det tar ca. 9 måneder for blomsten å utvikle seg til moden frukt. Kaffetreet har noen helt spesielle kvaliteter; på de trærne som vokser i lavereliggende strøk, kan én og samme gren bære både blomster, umodne grønne bær og dyprøde, modne bær. Kaffebuskens blomstring avhenger av når det kommer regn der den dyrkes. For hver periode med regn vil det settes i gang en blomstringsprosess.

- Størrelse

Trivsel

Kaffebusken trives best i temperaturer mellom 19 og 25 grader celsius, men tåler lavere temperaturer i korte perioder. Frost er derimot kaffebuskens verste fiende, og en eneste natt med frost, kan ødelegge en hel kaffeavling. Derfor er det stor spenning på kaffebørsen når det er vinter i dyrkingslandene, noe som ofte resulterer i økte kaffepriser.

Sortering

-

Farge - Form

Det er fastsatt svært strenge regler for klassifiseringen av råkaffe. Den beste kaffen blir eksportert, mens kaffe av mindre gode kvaliteter ofte blir konsumert i produsentlandene. Kaffen vurderes etter bønnenes størrelse, farge og form. Dette er et møysommelig arbeid, som ofte gjøres for hånd. Kaffedyrking er en meget tidkrevende og ressurskrevende prosess. Hele 100 millioner mennesker verden over har sitt daglige virke knyttet til kaffe. Kaffe er også verdens nest største handelsvare, kun slått verdimessig av olje.

36
blomstringvedregn modneretter9måneder høstesogsorteres

- Espresso

- finmalt/filtermalt

- grovmalt/kokEmalt

Brenning

Grønne kaffebønner er nesten smakløse. Under brenningen gjennomgår kaffebønnene store fysiske forandringer, som frigjør aroma og smak. Vannet fordamper, og kaffebønnene blir gylne og sprø. Bønnene blir lettere, og opp til 50 % større. Temperatur og brennetid er avgjørende faktorer for det ferdige produktets smak og aroma. Brennes bønnene for lite, blir smaken tam, men om de brennes for mye, blir smaken besk og sterk. Dette kommer av at de flyktige oljene i kaffebønnene må få tid til å utvikle seg. Ved for lang brenning, vil disse oljene forkulles. Når kaffen er ferdig brent, avkjøles den raskt, slik at brenneprosessen avsluttes.

Maling

Når kaffebønnene er ferdig brent og avkjølt, går de videre til maling på store møller. Denne prosessen er av stor betydning for den ferdige drikken. En riktig formaling er avgjørende for at smaks– og aromastoffene skal komme til sin rett. Det opereres med flere malingsgrader i dag, fra grovmalt/kokemalt via filtermalt/finmalt til espressomalt kaffe. Jo finere malingsgrad, jo mer trekkes smaks- og aromastoffer ut. Når kaffen er malt, er den også mer utsatt for nedbrytning av smaks-og aromastoffene. Ferdigmalt kaffe forringes av oksygen, og bør oppbevares lufttett.

Kilder:
kaffe.no (Norsk Kaffeinformasjons sider), friele.no og illy.com
«Kaffe skal være varm som helvete, svart som djevelen, ren som en engel og søt som kjærligheten!»
C.M. de Talleyrand-Périgord, fransk politiker
37

forsommerens fristende nyheter

GLUTENFRITT FRA FRIA

Grov, glutenfri minibaguette bakt med solsikkefrø, linfrø og flak av fullkorns bokhvete er godt og smaksrikt. Fiberinnhold 6 %. Minibaguettene er frie for gluten, melk og laktose. De tines raskt i romtemperatur, men kan også varmes i stekeovn eller mikro. Behold emballasjen på for å unngå kontaminasjon. Emballasjen er godt merket.

Fria lanserer i tillegg glutenfrie singelpakkede varianter av:

Kanelbolle

EPD: 4735791

Sjokolademuffins

EPD: 4735734

Rundstykke m/chiafrø

EPD: 4735742

Grov, glutenfri minibaguette

EPD: 4735759

SUNNE NYHETER FRA FINDUS

Mattrenden er «grønn», og myndighetene anbefaler mindre kjøttinntak. Findus hjelper til med flere gode, grønne løsninger.

Nye mini-falafel

Dette er en 100% vegetarisk og glutenfri småbolle og vil være meget anvendelig i matlagingen på et hver kjøkken. Med sitt brede bruksområde, passer den perfekt som fingermat, pizzafyll eller til salatbaren. Trenger kun tining.

Falafel, mini, 7 g, 5 kg pk. (ca. 715 stk.)

EPD: 4706552

Lokalt dyrkede Findus Erter

Nå kan det velges både Classic og Petit Pois til menyen – Fra ferskt til fryst på mindre enn 3 timer!

Erter Classic, 6 kg (3 x 2 kg)

EPD: 4705562

Erter Petit Pois, 6 kg (3 x 2 kg)

EPD: 4706248

SMAKFULL NYHET FRA FREIA

1.mai 2017 lanserer Freia en helt ny plattform innen sjokoladeplater som heter Smakfull. Smakfull skal levere nye spennende produktstrukturer og unike smakskombinasjoner. Konseptet skiller seg ut fra det som er på markedet i dag; fylt, krønsj, smooth på en og samme tid. Smakfull er den mer vågale og morsomme siden ved Freia, og skal appellere til hele familien.

Første produkt i denne serien er Freia Smakfull med Oreo er en ny og unik smaksopplevelse med sprø Oreo kjeks og kremete vaniljefyll med Freia sjokolade.

NYE, SMAKSRIKE BARNØTTER FRA POLLY

Polly Bartender er en ny nøtteserie som gir et skikkelig smakskick. Nøtteblandingene er av høy kvalitet, og spesielt krydrede for å få frem mye smak.

Polly nøttemiks Texas Beef Ribs

Krydret nøttemiks med cashewnøtter, peanøtter og mandel. Gir variasjon med ulike smaker.

EPD: 4743837

Polly mandler Habanero

Mandelpose med habanerosmak. Mandel er Norges mest spiste nøttetype, med stort potensiale innen snacksnøtter.

EPD: 4743829

38 Produktnytt

VEGETARBURGERE FRA NORSK STORHUSHOLDNING

Vegetartrenden øker i USA og resten av Europa, - også i Norge. Mange ønsker å redusere kjøttforbruket. Norsk Storhusholdning lanserer nå de første produktene i en ny serie:

HOFF Liv Laga Vegetarburger Mexi

Denne vegetarburgeren har saftig konsistens, og sprø overflate. Smaken minner litt om taco. Den består blant annet av poteter, linser, aspargesbønner, kikertmel og krydder. Smakfull og sprø.

HOFF Liv Laga Vegetarburger med ost og soltørkede tomater

Denne vegetarburgeren inneholder blant annet poteter, brune linser og soltørkede tomater, som sammen med et hint av urter og god ost, gir en herlig smak. Saftig og mettende.

Slåtto Blackbean Veganburger 90 g

Black Bean Burger er panert og forfritert i rapsolje og hovedingrediensen er sorte bønner med innslag av ris, mais, potet og krydder. Den inneholder hverken egg eller melk, og kan derfor nytes som del av et vegansk måltid.

Slåtto skivet burgertopping

En praktisk og enkel løsning med fyldig og cheddarpreget smak. Skivet burgertoppinng er velegnet for cheeseburgere, ostesandwich, gratinering av baguetter. En enkel og god løsning i praktisk pakning som ivaretar produktet og smaken.

ØKOLOGISKE NYHETER FRA NORREK

Norrek Dypfrys AS lanserer nå økologiske jordbær, blåbær og brokkolitopper til storhusholdningsmarkedet. Tilberedes fra dypfryst tilstand – enkelt og godt!

Jordbær økologisk 2 x 2,5 kg

EPD: 4687067

Blåbær økologisk 2 x 2,5 kg

EPD: 4685426

Brokkolitopper økologisk 4 x 1,5 kg

EPD: 4687125

Se norrek.no for mer informasjon og inspirasjon!

39
Produktnytt

MIDDELHAVSMAT FRA GALLEBERG

Handelshuset Galleberg har de siste årene utvidet med mange spennende nyheter i flere produktkategorier, både innfor middelhavsmat, husholdning, drikkevarer og ikke minst smakfulle og sunnere alternativer til sjokolade og snacks. Med svensk-Italienske DiLuca i ryggen, tilbyr Galleberg nå også et rikt middelhavssortiment under kvalitetsvaremerket Zeta.

www.zeta.nu eller www.galleberg.no

PASTEL DE NATA FRA MAREXIM

Marexim lanserer nyheten Pastel de nata, som er et tradisjonelt portugisisk bakverk. Pastel de nata er lekre, små, karamelliserte terter med butterdeig som base. Bakverket kommer i flere varianter, fylt med tradisjonell krem, og med smaker som sjokolade, pasjonsfrukt eller skogsbær. Rask tilberedning.

Pastel de nata original

EPD: 4687562

Pastel de nata sjokolade

EPD: 4687570

Pastel de nata pasjonsfrukt

EPD: 4687596

Pastel de nata skogsbær

EPD: 4687588

EN ISKALD NYHET

One Shot iskrem og frozen yoghurt er laget etter originale italienske oppskrifter og har en unik kremaktig konsistens. Produktene fås i mange forskjellige smaksvarianter og leveres i forseglede porsjonskapsler. Dette gir deg null svinn og full kalkylekontroll. lskrem/frozen yoghurt presses igjennom isdispenseren, slik at du raskt og enkelt kan servere kundene iskrem/frozen yoghurt i delikat rilleform. Ved bruk er det ingen kontakt mellom produkt og maskin, dette bidrar til enkel og rask rengjøring, samt lave vedlikeholdskostnader.

For mer informasjon: One Shot Norge AS, Tlf. 91 7211 67, salg@one-shot.no, www.one-shot.no

40
Produktnytt

BARE BRA MAT – ORKLA FOODS

'Bare Bra Mat' er Orkla Foods Storhusholdnings nye helsekonsept. Orkla har i de siste årene bidratt til sunnere mat ved å redusere salt, sukker og mettet fett i produktene. Orkla vil videreføre dette arbeidet, og har nedfelt et forpliktende bærekraftsløfte om å bidra til å bedre folkehelsen gjennom utvikling av produkter med en bedre helse- og ernæringsprofil, tydelig merking og ansvarlig markedsføring.

På bakgrunn av dette vil OFN Storhusholdning utvikle et konsept som er skreddersydd mot ulike målgrupper. Navnet på konseptet er Bare Bra Mat, og aller først rettet mot sykehus og sykehjem. Arbeidet vil basere seg på helsemyndighetenes kostråd og retningslinjer. Videre vil konseptet stå på tre pilarer: kunnskap, inspirasjon og løsninger. Først handler det om å samle og spre relevant kunnskap om problemstillinger og sammenhenger. Dernest gjelder det å bidra med inspirasjon og motivasjon til å gjøre tiltak. Sist, men viktigst, handler det om å foreslå og tilby enkle, praktiske løsninger om står seg over tid.

Utfordringen på sykehus og sykehjem er å få i pasientene nok riktig og næringsrik mat. Over halvparten av pasientene er underernært, og det er viktig med økt fokus på mellommåltidsløsninger og beriking av maten.

Orkla Foods Storhusholdning kommer med flere nyheter inn i konseptet, som for eksempel Liva Energi, som er en fruktdrikk med ekstra energi, spesielt tilpasset alle de som sliter med å få i seg nok næring. Den har også en tykkere konsistens som gjør det lettere for mange eldre å svelge, samt at den er beriket med vitamin C.

Produktnytt

Tilby pasientene god ka e uten investeringer!

Cafitesse-konseptet er en ideell løsning for kaffeservering i helse- og omsorgssektoren. Løsningen består av velsmakende kaffe, tilhørende maskiner og fri service. Maskinene låner* du fra oss, og det er ingen bindingstid.

Noen av de viktigste fordeler med Friele Cafitesse:

• Krever minimalt med arbeidstid: Det er svært lite løpende vedlikehold. Ukentlig renhold tar under 10 minutter, og selv de minste maskinene leverer ca 200 kopper uten påfyll av kaffe.

• Enkel og rask kaffeservering: En kopp kaffe leveres på 3-4 sekunder, og de mest effektive maskinene kan fylle 4 kanner à 1,5 liter på bare halvannet minutt.

• Valgmuligheter: Cafitesse tilbys i en rekke varianter. Det finnes både Utz-sertifiserte og økologiske kaffevarianter. Noen maskiner kan også tilby varm sjokolade og populære melkedrikker som cappuccino.

Les mer på friele.no/jde-professional

Kontakt oss i dag!

• Fersk og god kaffe: Cafitesse er 100% kaffe, som er traktet og deretter konsentrert og frosset. Vann tilsettes direkte i maskin, slik at hver kopp er fersk og god. Cafitesse hevder seg svært godt i smakstester.

Telefon 815 52 333 eller kundesenter@friele.no

• Hygienisk og med svært god kapasitet: Maskinene er lynraske og svært egnet for selvbetjening. De største maskinene kan levere inntil 600 kopper i timen. I tillegg er systemet svært hygienisk.

• Enkel håndtering: Man bytter de små kaffebeholderne raskt og enkelt gjennom frontdøren, helt uten tunge løft.

* Lån av maskin betinges av årlig minimumskjøp av Cafitesse-kaffe, fra 30 liter (ca 6.000 kopper) per år

Digge nøttebarer med mindre sukker enn andre barer

En komplett sunnere småsulten serie

Tre spennende varianter popcorn i porsjonsposer

Norges mestselgende små nøtteposer, nå i ny drakt

Småsulten Nøttebar

Småsulten Nøttebar med bær

Småsulten Popcorn mild parmesan

Småsulten Popcorn creme fraiche & urter

Småsulten Popcorn havsalt

Småsulten Frukt

Småsulten Bær

Småsulten Nøttemiks

Ovnsristet Mandler

Ovnsristet Nøttemiks

Småsulten 2 varianter,

Visste du at popcorn har mer fiber enn mange sorter brød?

Perfekt på farten!

NORGESNYHET!
prepack NYHETER Prepack f-pk i d-pk f-pk i prepack EPD EPD 30 30 14 14 14 21 21 21 16 16 168 4666046 4666061 4667994 4667986 4667341 2607810 2607604 2607828 4250023 4250056 4420717
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.