Gourmet nr 4 2022

Page 1

Mattrender og nye spisevaner Nr. 4 / 2022 årgang 18 Gourmet MØTEPLASSER I STORBYEN Flott Gjort har store ambisjoner MATTRENDER Mattema SALGSHJELP PÅ LESKEDRIKK Coca-Cola Europacific Partners Norge INNBRINGENDE MEDLEMSKAP NHO Reiseliv InnkjøpskjedenEt magasin om mat og drikke

Kjære leser.

SERVICEGROSSISTENE AS Lilleakerveien 10 0283 www.sg.no1327Pb.Postadresse:Oslo504Lysaker « Hent

Markedssjef,

Leder

Det er ikke til å stikke under en stol at det kan være utfordrende å drive storkjøkken høsten 2022. Med høye strømpriser og stigende råvarekostnader vil mange få satt driften på prøve. Økonomisk tankegang i all planlegging kan derfor være avgjørende for perioden som kommer, og vi har derfor snakket litt med en sjømatprodusent som avslører hvilke grep du kan gjøre for å passe på kostøret ved innkjøp av fisk.

Redaktør: Mads Christian N. Gribbestad, mads@sg.no I redaksjonen: Kristin Aamotsmo, kristin@sg.no, Helene Ask helene.h@sg.noHunskaar,

Høstlig hilsen fra alle oss i Servicegrossistene

Tenk for en fantastisk sommer vi har tilbakelagt. Vi vet at mange av våre kunder har hatt hektiske måneder med omsetningsrekord og fulle hus – og det synes vi er både kjempegøy og imponerende!

Gourmet

ønsker å motta det, ta kontakt med marked@sg.no. Ønsker du ikke å motta magasinet, skriv til marked@ sg.no, så fjerner vi deg fra distribusjonslisten. deg en kaffekopp og senk skuldrene med dette ferske nummeret.»

Mads

Nå får de fleste av våre lesere Gourmet levert rett i postkassen. Vi håper med dette at enda flere kunder får glede av magasinet vårt med mattips, nyheter og Ominspirasjonssaker!duikkefårmagasinet, men

Magasinet er trykket på 100 % resirkulert papir, på svanemerket trykkeri – i tråd med Servicegrossistenes fokus på miljø og bærekraft.

Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender. Gourmet utkommer 5 ganger p.a og distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

Design og produksjon: Servicegrossistene AS Oppsett og layout: Helene Ask Hunskaar Forsidefoto: Servicegrossistene

Gourmet rett i postkassen!

I denne utgaven av Gourmet har vi sett nærmere på trendene som kommer til å prege årene fremover. Vi har sett hva som rører seg i leverandørleddet, men også hva som skjer ute hos dere – kundene våre! Bli med oss til spennende Tullinløkka, hvor vi har tatt en nærmere titt på et helt nytt konsept som åpner veldig snart. Les også om hvordan du kan trekke til deg nye målgrupper med riktig sammensetning av mineralvann og leskedrikk på ditt serveringssted.

Mads Christian N. Gribbestad,redaktør Christian N. Gribbestad Servicegrossistene

Gourmet skal inspirere – og vi håper virkelig at denne utgaven gjør det. Ta deg fem minutter, hent deg en kaffekopp og senk skuldrene med dette ferske nummeret.

Innhold s. 6- 9 Flott Gjort Fremtidens møteplasser s. 10-11 Coca-Cola Europacific Partners Norge Verdier tilbake til deg og kunden din s. 14-25 Stort mattema: Mattrender og nye spisevaner s. 26-28 Fantastisk Fersk Rotgrønnsaker med ny vri s. 30-31 Norice Seafood AS Eksperthjelp på hvit fisk og sjømat s. 32-33 NHO Reiseliv Innkjøp Sparringspartner og veileder Gourmet # 4 2022 september, oktober s. 6- 9 s. 14-25 s. 10-11 s. 30-31 Foto: Norice Seafood

Rapport Servicegrossistenfra

Arrangør:StorhusholdningsmesseAgderGrossisten AS Sørlandets Travpark

Mat-aktuelt

LastebilerØst: på Biogass

september/oktober

28.-29. sept

13. okt

Dette skjer i

Mat- og Arrangør:drikkemesseD.Danielsen AS

Logistikksjef Espen Borge, Servicegrossisten Øst

- Vi møtes!

«Vi er veldig fornøyde med våre gassbiler fra Scania. De står ikke tilbake for en tradisjonell dieselbil på noen måte. Sjåførene trives veldig godt i trafikken, det er lite støy fra gassmotoren, og god komfort. Rekkevidden er også mer enn god nok. Våre gassdrevne lastebiler har installert elektrisk kjøleaggregat fra Carrier, 100 % utslippsfrie. Vi har ca 30 % av lastebilene våre i drift på CBG-gass, og flere skal det bli. I løpet av de neste 5 månedene venter vi oss 6 nye gassbiler. - Vi gleder oss!»

1. nov ScandicArrangør:StorhusholdningsmesseKnifOsloAirportHotell, kl. 11.00 - 17.00 knif.no/arrangement/knif-as/knif-dagen-2022/

Nordnorsk storhusholdningsmesse Arrangør: NHO Reiseliv Bodø HangurstoppenArrangør:Drikkevare-/alkoholmesseSpektrumEnconASRestaurant, Voss kl. 14.00 18.00

Solastranden Gård, kl. 13.00 - 17.00

Arrangør:Meny-messaNorske Kokkers Landsforening Trondheim, kl. 09.30 - 16.30

29. sept 15. sept 26. sept

Kundeportrett 4

/ Du finner

Merkedager for matfolk: 27. september. Den norske epledagen 29. september. Fårikålens festdag 1. oktober. Verdens vegetardag og verdens kaffedag 4. oktober. Kanelbollens dag 24. oktober. Lutefiskens dag 31. oktober. Halloween 27. sept. Den norske epledagen*

* Siste tirsdag i september! Du finner mer på: sg.no/event Vi sees på messe!

FRIA + FODMAP = SANT!

Nå er 20 av våre produkter sertifisert som FODMAP Friendly! Dette betyr at de inneholder lave nivåer av FODMAPs og kan brukes i behandling av IBS (irritabel tarmsyndrom) i samråd med ernæringsfysiolog. Vi vil gradvis merke emballasjen til de sertifiserte produktene våre med FODMAP Friendly symbolet. Se allerede nå hvilke av dine favorittprodukter som er sertifisert og les mer om merkeordningen på friaglutenfree.com/no oss i frysedisken!

Rom for liv i storbyen

Her skal det skapes rom for mennesker og mat.

Flott Gjort, et av Norges dyktigste team på uteliv og servering, har med stor iver satt i gang et kjempeprosjekt: I løpet av et par år skal utelivsbedriften skape nye møteplasser i og rundt Oslo by. Og ambisjonene er store: over 10 nye serveringssteder åpner bare i løpet av neste kalenderår.

Vi treffer Flott Gjort-representant og matansvarlige Joachim Åkerstrøm på en hektisk byggeplass i en trekantet kontorbygning fra 60-tallet ved St. Olavsplass midt i Oslo. Rundt oss vrimler det av snekkere, håndverkere, elektrikere og frivillige, som monterer og skrur, bærer og stabler og fjerner folie fra blanke, ubrukte flater. Vi møtes av blide mennesker som gjør korte avklaringer med Joachim. En stor bardisk åpenbarer seg i hovedrommet, og splitter nye tappekraner står allerede klare til bruk. Romfølelsen er luftig, men det er også gjort plass til mer intime soner i lokalet. Alle detaljer er moderne og oppdaterte, og spiller på lag med den rå 60-tallsarkitekturen. Flere kjøkkenavdelinger, og til og med et eget bakeri er allerede i bruk. Alt virker nøye gjennomtenkt, men de som jobber her begynner å få dårlig tid: Om bare en uke skal bygget åpne for publikum.

«Her vil vi holde åpent fra klokken 7 og helt til 3 om natten», forteller Joachim entusiastisk. «Her vil det være kaffeservering fra morgenen til langt ut over dagen. Smørbrød fra eget bakeri settes frem til lunsj, og så vil vi tilby øl- og vinservering om kvelden - i de samme rommene. En innendørs trapp

Drivkraft for møtesteder Her i sentrum, spesielt i Tullinområdet, er enorme mengder med mennesker innom i løpet av en dag. En helt ny bydel er i ferd med å vokse frem, og det er et stort behov for nye steder der folk kan møtes. Flott Gjort ønsker å være igangsetter og drivkraft for dem som ønsker å satse i nye områder. Er du daglig leder på et stort serveringssted, kan du fort bli nedsyltet i papirarbeid. Flott Gjort-teamet vil fungere som et backoffice for stedene de har ansvaret for, og hjelpe til med driften. De har folk på booking og på regnskap, folk som hjelper til med mat, menyer og bestillinger, med drikkevarer og hjelp til design og konseptutvikling. Joachims oppgave er å utvikle menyer og matkonsepter sammen med driverne og følge opp kokker og bakerier. «Det er et relativt stort maskineri vi holder på å bygge opp», påpeker Joachim, «og enda er vi fortsatt i en startup-prosess. Samtidig er det mye vi får til med planlegging og godt samarbeid.»

Flott Gjort

Bærekraftig stab

For temaet i Flott Gjort er bærekraft en forutsening, også når det kommer til arbeidskraft. Alle ansatte skal ha en god arbeidsdag, de skal jobbe innen rimelige grenser og ha god lønn og et godt arbeidsmiljø. I tillegg til vanlig opplæring tilbyr selskapet et eget opplæringsakademi for alle sine ansatte. Nyansatte får først en uke med introduksjon og kursing. Senere følger akademiet deg så lenge du jobber her, og du kan selv velge veien din videre.

Fremtidens møteplasser

Kundeportrett6

blir til et atrium for konserter og eventer, og noen etasjer over oss, er det en kantine med plass til 900 gjester.» Målet er, i følge Joachim, å skape fleksible og gode rom for mange ulike mennesker, midt i den vrimlende storbyen.

Attraktivt for gårdeiere

«For vår del handler det om å skape møteplasser», sier han, «og det handler om byutvikling og bærekraft i alle ledd, fra materialene vi bygger med, menneskene som jobber her og maten vi serverer. Vi går ikke inn og endrer arkitekturen, men vi har med oss dyktige og erfarne fagfolk som hjelper oss med å tilpasse lokalene til driften. Nå opplever vi at det er gårdeierne som kommer til oss: Nede ved Eventyrbrua, mellom Grünerløkka og Torggata, er det et stille område der vi nå har fått spørsmål om å hjelpe til med å skape mer byliv. Her åpner vi snart to veldig kule serveringskonsepter, som skal hjelpe til med å gjøre byen mer levende. Det gleder vi oss til!»

«Det handler om byutvikling og bærekraft i alle ledd, fra materialene vi bygger med, menneskene som jobber her og maten vi serverer. »

Joachim Åkerstrøm

Gourmet – nr. 4 2022 – 7 Kundeportrett ≥

2. Alle detaljer konseptenekjennetegnertoppmaterialersmartKombinasjonenteller.avgjenbrukogikvalitet

3. Flott Gjort har et team som er gode på å skape noe nytt av arkitekturen og gårdeiere.blantdeisomforholdenealleredefinneslokalene,derforerettertraktedebyens

Rom for mennesker Åpningstider, konsepter og hva som skal serveres, er ulikt fra sted til sted. «Når vi starter et nytt sted, driver vi ingen lukket prosess. Vi ønsker at folk i lokalmiljøet selv skal være med å bestemme», forklarer Joachim. «Noe av det første vi gjorde da serveringsstedet Carls skulle planlegges, var å åpne bygget og invitere borettslag og naboer inn til allmøte. 250 mennesker stilte opp, drakk gløgg og fortalte hva de ønsket seg. Det endte opp med at konseptet måtte på tegnebrettet igjen, men nå vet vi at vi skaper vi et sted

1 2 3

1. MatJoachimformenyutviklerogFlottGjort,Åkerstrøm

Drømmer du om å starte ditt eget sted, skal du få nok kursing til å få til dét. Om folk hopper av og jobber andre steder en stund, kommer de ofte tilbake igjen, og kanskje samarbeider man på en ny måte. Når du jobber her som kokk, står du heller ikke alene, du har hele teamet ditt i ryggen. I tillegg har du nettverket i hele Flott Gjort-universet. De ansatte har mange ulike erfaringer bak seg, og her er det kultur for å hjelpe hverandre. Bakeren ett sted kan følges opp av dyktige bakere på andre serverigssteder: Er det noe du har lyst til å teste ut eller trenger, har du hele tiden noen å sparre med. Her er ikke noe problem å rekke ut en hånd hvis noen trenger hjelp.

Becco i bakgården Vi krysser ringveien og går inn bak stramme, høye kontorbygninger til en hyggelig bakgård med et treetasjers smalt, rødt hus som tidligere har vært en stall. Der holder vinbaren Becco til, som nå har vært i drift i et halvt års tid. «Gårdeieren ville ikke rive, og han spurte oss i Flott Gjort om vi kunne greie å få til noe spennende her», forteller Joachim. «Her har de dyktige driverne selv satt sitt preg på det meste. Møblene her er for eksempel gjenbruk av gamle trematerialer, laget av innsatte i fengsel. Her i båkgården er det planlagt mange konserter og mye mye liv. Vår rolle her hos Becco har vært å dytte prosessene i gang.»

Flott Gjort jobber også med konsepter som ikke er like sentrumsnære: I november åpner noe som minner mer om et grendehuskonsept på Oppsal. Det er kanskje ikke alle som ønsker å sitte i 20 minutter på T-banen for å treffe venner langt inne i byen. Av og til er det hyggelig å ha et sted i nærheten der en kan ta et glass og et måltid, og være hjemme igjen til klokken 22. Dette er et konsept Flott Gjort ser

Mat for alle

som virkelig vil bli elsket i lokalmiljøet. På facebooksiden til Bakkekroen på Smestad har nå 2000 mennesker engasjert seg. – Det er et stort engasjement rundt arbeidet vårt, og det gjør jobben ekstra givende!»

8

Gode samarbeidspartnere i matveien «Vi liker også å slå et slag for ilsjelene som lever og ånder for mat. Her i Oslo er det mye spennende som skjer, og det er det gøy å få være en del av. Matmessig får vi jo litt andre muligheter når vi driver mange steder, men vi må også planlegge. Det er ikke alle som kan levere alle tonnene vi trenger, og da må vi ta høyde for dét. I tillegg trenger vi også kjærkomne basisvarer, og da handler det om å finne den løsningen som fungerer best for oss. Innkjøpsansvarlig hos oss, Timo Baetzel og kokkene våre, er så langt veldig fornøyde med avtalene vi har med Servicegrossisten Øst.»

DetaljerBilder: ute og inne fra vinbaren Becco.

Kundeportrett

For Joachim og Flott Gjort er det viktig med et fellesskap rundt maten. Om det kommer en stor familie, om man er glutenallergikere eller veganere eller annet, så skal alle kunne spise det samme. «Dette er jo en kjempeutfordring, men veldig spennende,» sier matansvarlige Joachim. «Da er det jo også om å gjøre å gjøre dette bærekraftig. Vi jobber blant annet på muligheter for å kunne gi bort mat, og vi ser på komposteringsløsninger. Mange av driverne våre er flinke: På oste- og vinhuset Melum i Mangelsgården er det nærmest null svinn. Her kaster man ikke noe. Samtidig har man klart å skape et sted der alle kan spise.»

Grendehuset på Oppsal

MyeBilder:er i ferd med å skje i Oslos gater. Stadig nye byrom fylles med særpreg og liv.

Carls (åpner i 2023)

Gourmet – nr. 4 2022 – 9

Joachim Åkerstrøm

Flott Gjort

Eventyret (åpner i 2023) BakkekroenOlympen

at fungerer; å løfte opp det som folk tenker på som bykvaliteter og flytte det ut av bykjernen. Stedet på Oppsal skal få kafé, et lekerom og et chambre séparée, som borettslag og lokallag kan leie til for eksempel møter, til den lokale sjakklubben eller til barnebursdager. Teamet i Flott Gjort skaper selvfølgelig steder der de tenker at de selv vil trives. Hvem ønsker seg vel ikke et sted rett i nærheten av der du bor, hvor du kan ta deg en croissant og en kaffe før du løper videre og begynner på dagen?

SG

Vin Vin (åpner snart)

Melum i Mangelsgården (åpner snart)

1 2

Noen av stedene Flott Gjort har under vingene sine: Becco (åpnet)

Aku Aku (åpnet)

Nyetablert utelivsselskap som driver flere serveringsssteder i Osloområdet. Daglig leder: Eyvind Brox

Rent Mel Trekanten(åpnet)(åpner snart)

Rent Mel Anker (åpner snart)

Bakkekroen (åpner snart)

ASKundeportrett

«Nå har vi akkurat satt i gang med Olympen. Trekanten åpner om en uke, og Vin Vin, som vil bli Norges største vinbar, åpner uken etter. Det begynner å smelle godt rundt ørene våre nå, men vi er heldige som er et samkjørt team. Med litt planlegging, og med de rette folka, får vi til det meste!»

Tips: Produkter til ulike formål: Driver du restaurant med borddekking, er det en fordel å kunne tilby Coca-Cola på klassiske glassflasker: Disse kan du ofte også prise noe høyere enn plastflaskene. 0,5-litere med skrukort er praktisk ved takeaway-servering.

EuropacificCoca-ColaPartners Norge

som faktisk tar en stadig større plass i mange kunders hverdag.

Coca-Cola Europacific Partners

Baard Tveito, Key account manager i CCEPN

Vårt mål er jo, som ditt: Å hente ut mest mulig verdi per transaksjon, og få fornøyde gjester.»

Om vi skal prøve å forstå hvorfor energidrikktrenden har blitt så sterk, må vi gå litt i dybden: Energidrikke er en multifunksjonsdrikk for stadig flere,

Drikkeleverandør

Coca-Cola Europacific Partners Norge

Energidrikk som nyttedrikk

Norge: Ingen trendnasjon «Vi liker å se på oss selv som fremoverlente og utprøvende», sier salgssjef til storhusholdning i CocaCola Europacific Partners Norge, Baard Tveito. «Sannheten er at vi nordmenn generelt er ganske bakpå når det gjelder det å følge trender. Selv våre gode naboer i Sverige og Danmark fanger opp nye tendenser fortere enn oss. Det kan selvfølgelig forekomme forskjeller mellom bygd og by, men alt i alt liker vi å holde oss til trygge vaner.»

Merkevare som identitet Tiden da energidrikker, uansett merke, hadde tilnærmet lik smak, er forbi. Nå får du energidrikker i alle mulige smaker og varianter: Uten sukker, laget av fruktjuicer og varianter tilsatt vitaminer. CCEPN har målinger som viser at både den originale varianten, den uten sukker og produktene med juice vokser like mye i salgskurvene. «Merkevare er med på å bygge identitet for forbrukeren», mener Baard. «Det har vel aldri vært så viktig som det er i dag å bygge seg selv som en merkevare og skape sin egen identitet. De fleste prøver til en viss grad å skille seg ut, men likevel ønsker de fleste av oss å være en del av en form for mainstream. Markedsføringen av energidrikke har i mange år bidratt til å bygge opp en slik identitetsskaping. I den senere tid har det også kommet flere varianter til, som gjør det mulig å følge med på energidrikkbølgen, men likevel ta individuelle valg.»

Salgshjelp på leskedrikk

Baard Tveito

Troverdige tall – og én klar tendens Baard vet hva han snakker om: Det finnes få selskaper i verden som har mer kompetanse om den totale verdikjeden; fra produksjon, gjennom salg og til nytelse av egne merkevarer som Coca-Cola. De vet hva forbrukerne vil ha, og hva som skal til for å selge mest mulig til gjesten, i samarbeid med det enkelte utsalgsstedet. Baard har også full forståelse for at alle ikke ønsker å kaste seg på trender. Hva som fungerer hos naboen din, fungerer kanskje ikke på ditt serveringssted. Likevel: Globale trender vil i større eller mindre grad nå Norge på kort eller lang sikt. Han kan vise til håndfaste tall om én tydelig tendens som er verdt å være oppmerksom på: Energidrikke er ikke bare et trendbluss, men en drikkevare

Kundeportrett 10

«

Norge (CCEPN) følger nøye med på alt som rører seg i samfunnet. For CCEPs avdeling i Norge er veien kort for å snappe opp nye trender fra USA og Sentraleuropa, og det er fristende å la seg rive med. Men for oss som lever av å servere, må vi være trygge på at det vi prøver å selge faktisk gir penger i kassa. Vi har fått et innblikk i CCEPNs omfangsrike statsitikk.

wienerbrød og kaffe, spesielt om du har kunder som ofte kjøper med seg mat på farten. Har du en kjøleskapshylle med energidrikke, så har du produkter som potensielt kan nå ut til en enda større og stadig voksende kundegruppe.»

2. En uslåelig trio: Sukkerfritt, original og «Juiced»: Har du varianter fra disse tre seriene, har du ryggdekning for et godt energisalg. 2

Utrolige tall om energidrikk:

Ser vi på salg fra hovedkjøler i norske dagligvarebutikker, er så mye som halvparten av kald drikke som selges en eller annen form for energidrikk.

Nesten én fjerdedel av alle som kjøper energidrikker på norske utsalgssteder, nyter drikken sammen med mat.

«Vi anbefaler ingen under 15 år å drikke energidrikk. Dette påvirker også hvordan vi råder kundene våre til å eksponere varene i butikk. Men til syvende og sist er det den som står i kassa som tar det siste valget. Hjelp oss med å ta et felles samfunnsansvar!»

Den første Coca-Cola-flasken produsert i Norge ble tappet i Oslo i 1938.

og for enkelte, nesten en nødvendighet i hverdagen. Tall fra CCEPN viser at energidrikker stort sett selges hele døgnet. Folk nyter den før og etter trening, i sosiale sammenhenger, til maten, til gaming, til avslapping og som restitusjonsdrikk. Salgstall viser også at enkelte som bestiller mat tar med seg en boks ekstra, som skal nytes på veien videre senere. Noen tar en energidrikk i stedet for en kopp kaffe om morgenen. Aller hyppigst kjøper kundene med seg en boks rundt 2-dippen og noen nyter en boks i løpet av ettermiddagen.

Viktig om energidrikk:

Gourmet – nr. 4 2022 – 11 Kundeportrett

Coca Cola har i dag produksjon i Lørenskog, Fyresdal og i Tromsø Hele 83 prosent av drikkene Coca-Cola selger i Norge, lages her.

Coca Cola fører mange merkevarer, blant annet: Fanta, Sprite, Urge, Kuli, Bonaqua (Telemark), Fuzetea, Powerade, Burn, Monster, Chaqwa.

Drikkeleverandør

1. Sportsdrikke som Powerade (helt til høyre) har også en flott salgsutvikling. Passer denne til ditt kundesegment?

Tett på Servicegrossistene «Vi håper at vi kan, med merkevarene våre og med den kompetansen vi har, bli satt pris på gjennom hele verdikjeden», sier Baard. «Én ting er å få en rabattert vare du skal selge videre. En annen ting er å faktisk få hjelp til å selge varene, hjelp til eksponering og hjelp til materiell, og få kompetanse på leskedrikksalg. Vi i CCEPN kan hjelpe til med å dele av vår innsikt og være en proaktiv part for deg som kunde. Her kan vi være en nær samarbeidspartner både for Servicegrossistene og for det enkelte utsalgsstedet. Vårt mål er jo, som ditt: Å hente ut mest mulig verdi per transaksjon og få fornøyde gjester.»

EuropacificCoca-ColaPartners Norge

1

SG

Er du interessert i å lære mer om hvordan du kan selge drikke på ditt serveringssted? Ta kontakt med din lokale Servicegrossist eller direkte med CCEPN.

Det kunden ønsker – lett tilgjengelig Vi lever i en verden der alt skal gå fort, og effektivt, og der vi helst skal slå flere fluer i ett smekk. Energidrikke er eksempel på en mattype som har flere funksjoner og brukes av stadig flere målgrupper. Tempoet i hverdagen som er blitt høyere og beslutningsprosessene kortere. «Vår rolle som leverandør blir å hjelpe kunden med å ta de raske valgene ved å kunne servere det utvalget kunden ønsker å ha for hånden», sier Baard. «Driver du for eksempel et bakeri, trenger du kanskje å tilby kundene noe mer enn

Skrukorker som ikke faller av: Dette er en del av et EU-direktiv som kommer til å gjelde i hele Europa fra 2024, men Coca-Cola Eurofacific Partners Norge vil starte prosessen allerede nå. Det blir en jobb å venne kundene til den nye korken, men som verdens største aktør ønsker CCEPN å stå frem som et positivt forbilde, og være et hestehode foran.

100% plantebasert super premium is! En vakker silkemyk opplevelse med premium vegansk karamellis blandet og toppet med sjokoladedragerte peanøtter og avsluttet med en deilig salt karamellsaus. For en overraskelse! SALTVEGANVIBESKARAMELL MULTISENSORISK TIPS Best serveringstemperatur -18 grader EPD | 5743687 ALLERGENER Peanøtt, soya. Kan inneholde spor av melk, gluten og nøtter.

Ønsker du kontakt med en av våre salgskonsulenter, se hennig-olsen.no Se filmen om tallerkenserveringSkåret Les Skåret magasin digitalt

14 Temasak

ogMattrenderspisevaner

Maten vi spiser skal helst gi oss «noe mer» enn bare en metthetsfølelse. Mat kan gi oss næring, energi, helsemessige fordeler, god samvittighet, nostalgi, opplevelser, og ren og skjær nytelse. Hva vi putter i oss forteller også noe om oss, om vår egen identitet, og om vår plass i tiden. Hva er mat for oss i 2022?

Temasak

Gourmet – nr. 3 2022 – 15

Selv om forbrukerne g jorde det de kunne ved å kjøpe premiumprodukter og støtte det lokale under pandemien, gikk det hardt ut over servicebransjen. Nå fylles kontorene og restaurantene igjen, og verdiene er på vei tilbake der de skal være.

Vi lever ikke i et vakuum. Trendene henger sammen med verden omkring oss. Hva påvirker oss til å ta valgene vi gjør og forme matvanene våre?

16

Generasjon Z er blitt voksne. De stifter familier, hever stemmene sine og står klare til å ta over skuta. Dette er generasjonen som tar fatt på oppgaven med å rydde opp etter tidligere generasjoner, med bærekraft i fokus. De kommer med nye ideer innen matproduksjon og ønsker seg mer lokalprodusert og ærlig mat.

Det har kanskje gått litt under radaren hos oss, men USA har i de siste par årene hatt bølger av storstreik blant arbeidere hos store matprodusenter. Det handler blant annet om bedring i arbeidsforhold, høyere lønninger og kortere skift. Kelloggs, Mondelez og Frito-Lay, er noen av de store som har hatt streik og produkjonsstans, noe som har hatt en påvirkning på den internasjonale matvaneneindustrien.

Tendenser som skaper trender

Et matfat i krise

En ny generasjon

ProdusenterProduktinnovasjonutviklersegstadig,ogmange

Protester i matproduksjonen

Vi har sett det på enkelte premiumprodukter tidligere: Chiquita bananer, Jaffa-appelsiner og Dole-ananas. Nå blir stadig flere frukt og grønt-produkter markedsført under egne merkevarer. Dette gjør ikke bare produktene mer særegne og eksklusive. Merkevaren gjør det også lettere å fortelle historien bak produktet. Undersøkelser gjort i USA viser at 68 % av forbrukerne er villige til å betale mer for produktet hvis det er markedsført gjennom en merkevare, enn som et umerket produkt.

I 2022 er det spesielt 7 faktoraer som påvirker oss i matveien:

Produktutviklingen og jakten på superingredienser er i en rasende utvikling. Dette har det kanskje ikke vært så mye snakk om i Norge, men det har hatt et stort fokus hos de store, internasjonale matprodusentene. Det har vært mye snakk om at såkalte funksjonelle ingredienser, som CPG og adaptogener, er på vei inn i maten vår. Mat og drikke skal ikke lenger bare slukke sult og tørste, men gjerne gi en ekstra energiboost eller ekstra næringsrike fordeler.

Post-pandemisk optimisme

Ekstremvær, krig og energikriser preger nyhetsbildet. Men til tross for død og ødeleggelser, produserer faktisk utsatte områder fortsatt mat. Nå ønsker bransjen å gjøre det de kan for å hjelpe og støtte bønder som lever i kritiske områder over hele kloden. Det har blitt en trend i matbransjen å hjelpe dem som sliter med å få produktene ut i verden. I tillegg må matprodusenter lete etter alternative ingredienser til produksjonen sin, og stadig flere selskaper leter etter leveransekjeder innad i eget land.

Frukt og grønt med logo

Temasak

Visste du at så mye som 80 % av verdens solsikkeolje blir produsert i Ukraina og Russland?

produkter tar nye former. Ta for eksempel kyllingkjøtt-etterlikninger: Nå klarer produsentene å forme stadig lengre og troverdige fibre og større biter av produktene. Forskning og utvikling av plantebasert fett forbedrer også smaken og munnfølelsen til produktene. Det er mye som skjer på fabrikk-laboratoriene!

Nyutviklede ingredienser

Kilder: fooddive.com, forskning.no

Konsum av potet gikk mye ned med lavkarbodietter og nye internasjonale retter på menyen. – Men på tampen av 10-årsperioden: Renessanse for bærekraftsdiskusjonen og spis norsk-kampanjen

Mat ble synliggjort: Vi lærte mer om hva maten inneholder og hvilken betydning ingrediensene har.

Matvalgene vi tar reflekterer personligheten vår, og du vil helst være beundret. Da er det bra å spise sunt og bærekraftig.

Undersøkelser i USA viser at mange ikke har matlagingskunnskap lenger, for tilgangen til ferdigretter er så stor. Flere sliter med å finne på noe å lage.

Oppbluss av norsk lokalmat: Norsk gin og norske oster er eksempel på to produkter som har hatt en oppsving etter regjeringens satsinger på lokalmat dette siste tiåret.

Matlaging gikk online, bloggere, du og jeg tok over for kjendiskokkene.

Gourmet – nr. 4 2022 – 17 Temasak

Teknologi, apper og matkasser i alle varianter. Tilgang til all verdens menyer, matvarer og oppskrifter på nett, bare et søk unna.

Mat-tiåret vi har lagt bak oss:

Lurt å ha i bakhodet før vi går videre:

Avokadoen og det sunne fettet var i fokus: Trenddietter og rene råvarer. Men nå er avokadoen blitt stemplet som mer klima-uvennlig, og storhetstiden ser ut til å være over?

mer på hva som er lurt å spise «mer av», enn hva vi er nødt til å begrense.

Kunder og gjester velger stadig mer mat i plantebasert retning, og produsentene svarer på etterspørselen med et stadig større utvalg av nye produkter. Ulike kjøtt-etterlikninger kommer i stadig nye versjoner. Der vi tidligere lagde kjøtterstatninger på soya og melk av korn eller mandler, utvikles nå produkter av animalske proteiner uten bruk av dyr. Vi ser også at ultraprosessert mat er mer akseptabelt, så lenge det er snakk om klimavennlige alternativer til animalsk mat.

Alt skal kunne deles

Nye ingredienser

Matkasser og enklere middager

Den daglige middagsfloka er tøff for mange og matleveranser og matkasser på døra blir stadig mer vanlig. Hverdagsmiddagen skal helst være laget fra bunnen av, men alt skal gå enkelt og kjapt. Flere løsninger dukker opp i Europa, som matservering i butikken, abonnementstjenester på de vanligste basisvarene og matkurs og matkits fra restauranter. Her kan konkurransen bli stor!

Plantebasert og prosessert

Mer av alt som er godt for oss Fokuset på mat for immunsystemet og tarmhelse fortsetter. Etter årene med pandemi har vi fått et fornyet fokus på helse og mat. Noen drar det også inn i et klimaperspektiv: Å spise mat som er godt for kroppen - og for kloden. Ideelt sett: «Hvis du spiser rå, ren, organisk mat, skal du også kunne rense tarmen og redde planeten i samme slengen». Plantebaserte ingredienser: mer funksjonelle enn noensinne. Vi kommer antakelig

Et tankesett som har blusset opp, og som blir stadig viktigere, også for gjestene våre: Vær god mot verden. Vi er blitt vant til å bare tenke på hva kundene våre ønsker seg på tallerkenen, men nå kommer vi ikke unna lenger: gjestene er også opptatte av påvirkningen bedriften din har på verden rundt seg. Det kan gjøres på mange måter: Vi kan blant annet være flinke til å bruke opp all mat, ha gode give-back-modeller, engasjere oss i positive merkeordninger eller støtte de mest miljøpositive leverandørene og grossistene. - Og vi må formidle hva vi gjør til gjestene våre.

Serveringsstedets påvirkning på verden

Smårettenes inntog Hørt om «Boards»? Store brett og fat med en mengde småretter med ulike smaker og valgmuligheter er i ferd med å overta frokosten og dessertrutinene våre. Her kan gjesten utforske en

Sterke trender i 2022 så langt:tilåfokusere

18 Temasak

Sopp-bølgen ruller videre Soppbaserte produkter har vært populære en stund, og vil fortsette videre. Soppen gir maten en god umami-følelse, den minner om kjøtt, og den gjør maten mer smakfull. Nå kommer vi til å se mer sopp i drikkeprodukter fremover.

Matprodusenter må lete etter alternative ingredienser i matproduksjonen sin, rett og slett på grunn av en mer begrenset råvaretilgang. Vi vil også se ingredienser med bestemte funksjoner og helsemessige fordeler.

Bærekraftig innpakning Konsumentene vil fortsatt bry seg om emballasje. Innpakningen bør helst være like bærekraftig som maten som ligger på innsiden.

Om du er veganer, bare spiser organisk mat, glutenfritt eller annet; du kan dele med alle! Mat som er laget for spesifikke dietter og matvaner smaker ekstra godt når alle kan nyte dem sammen!

“Trend: Langtidstendensen i en utvikling, hovedretning”. Sånn står ordet beskrevet i Store Norske Leksikon. Vi bombarderes av nye påfunn og ideer hele tiden, men skal en dille bli en trend, må det altså skje en viss utvikling over tid. Trender henger tett sammen med begivenheter, tidsånd og menneskers respons på omgivelsene. Hvordan bestemmer tidsånden over maten vi putter i oss i 2022?

Hva er trend-agendaenpå i år?

Mat fra Asia/Japan

Drikkene som trender

Salgstallene på Vinmonopolet taler for seg: salg av produkter med lavt alkoholinnhold eller ingen alkohol, stiger. Flere ønsker å drikke mindre og med måte. Cocktails on-thego, har blitt et populært alternativ til rusbrus, og bartendere eksperimenterer med smaker og aromaer som kan erstatte alkoholsmaken i mocktails. Biodynamiske viner er fortsatt i vinden internasjonalt. Her i Norge er vi heldige som har et stort og godt utvalg. I tillegg ser vi at det kommer stadig flere viner på engangsfat, ofte i fat på 20 liter, for raskere servering og mindre emballasje. Mulitfunksjonelle drikker er også blitt stadig mer populære blant nordmenn. Les mer om energidrikker i saken om Coca-Cola side 10 og 11. SG

Mindre sukker

Umamismaken er «in», og skal du i tillegg lage mat som er god for helsen, er det ikke rart at asiatisk mat har fått et oppbluss akkurat nå. – Og nå er det ikke lenger bare sushi som gjelder. Andre typer japanske retter og bakverk er i ferd med å bane vei, også i Oslos gater. Ønsker du å begeistre i matveien? Se til Asia!

Sukkerfrie alternativer blir stadig mer populært. Det handler om å spise sunt og ha kontroll på blodsukkernivået. Visste du at nordmenn allerede er verdensmestere i å drikke sukkerfri brus?

Sosiale medier

Vi kan ikke overse nettet i tiden videre fremover, og spesielt ikke TikTok når det gjelder mat, trender og kreative kokkepåfunn.

1 23 Temasak

verden av smaker, og trenger ikke å forplikte seg til en hel tallerkenporsjon.

Gourmet – nr. 4 2022 – 19 Kundeportrett Kilder: forskning.no, matprat.no. frukt.no, brødogkorn.noKilder: newhope.com, spoonagency.no 1. Alkoholfri drinker vil vi se mer av. Her er en ingefærdrikk, servert på Smak i 2020. 2. Folk har hatt mulighet til å reise igjen. Finnes det grønn inspirasjon fra utlandet? 3. Fermentert mat som er bra for helsa og fordøyelsen er fortsatt populært

Kundeportrett 20 Temasak

Sterke farger er trenden i moteverdenen, - og i mat: En hummus eller dressing blir enkelt litt mer spennende med fargesterke tilsetninger:

Slike fat kan serveres i uendelig mange varianter: Frokostbrett, lunsjbrett, tapasfat, afternoon tea-fat, meze-fat, piknikfat, sushifat, ostefat, dessertbrett, konfektbrett, godterifat, snacksfat, kakefat, fruktfat, eller som et oppgradert, tradisjonelt spekefat. Du kan også følge sesonger. Hva med et 17. maifat, et julefat, eller et eget fat til påske? Lek deg med farger, smaker og teksturer.

Følg trender på dine premisser! - Noen enkle grep

Ikke trender - men populære produkter de siste årene:

Her kan du gi gjestene et helt lite måltid. Bruk brett i ulike størrelser, alt ut ifra hvor mange som skal dele. Legg litt flid i å gjøre brettet lekkert, og ha et system på hvordan du bygger det opp hver gang. Man kan for eksempel begynne med ost, så legge på skinke, gjerne brettet i litt ulike former. Fordel så små glass og skåler med sauser eller syltetøy, nøtter eller bær rundt omkring på fatet. Oppkuttede grønnsaker og frukt fordeles så på, gjerne i gjennomtenkte mønstre eller fargefelter. Varier gjerne kuttene for å skape kontraster og liv til fatet. Til slutt pynter du med garnityr og småsnacks: Urter, kjeks, frø, nøtter, tørket frukt og andre godsaker.

Dette er egentlig en trend som stadig kommer tilbake i nye former. Vi kan kalle det fingermat, tapas, småretter, sharingmenyer. De siste par årene har konseptet «charcuterie-boards» tikket inn i sosiale medier. Charcuterie er et fransk ord for en delikatessehandel som spesialiserer seg på skinker, pølser og andre kjøttvarer. Charchuterie-boards er klassiske skinke- eller ostefat. De siste årene har brettene dukket opp i sosiale medier: overdådig anrettet etter alle kunstens regler med fargerik, smakfull mat, klar til å deles. Litt av poenget er at brettet skal se like bra ut som det smaker.

, friskt og innbydende tilbehør gir en fin kontrast

Et dryss med frø gir kontrast og liv til maten - og oser sunnhet.

- Endelig kan vi dele igjen!

Selv om du ikke er noen trendnisse, er det greit å være litt oppdatert! Plukk ut noe du synes er spennende og lag din egen vri. Vi har samlet noen ideer

Baskisk ostekake Bubble Sjøgressteaog alger: Ekstra aktuelt nå, med tanke på umami-trenden, og en næring som ventes stor vekst hos Servicegrossistene.

Småmather:2.0

Insta-mat er fortsatt hot: Lek deg med farger og teksturer!

Raspede rødbeter: balanser gjerne smaken med løk eller gressløk Finhakket GrøntGurkemeiespinat

Enkelt tips:

Avansert tips:

Lag små sideretter med fristende add-ons fordelt i porsjoner. Serverer du burgere? Tilby et sharing burgerfat med sliders i ulike smaker, eller hva med kebabfat, et pizzafat, et fat med ferdig fylte tacos, et smørbrødfat, et frokostfat, lunsjfat, eller et lekkert dessertfat med is, kjeks og oppkuttet frukt?

Frokost-måltidet: Enten på restaurant, eller i ulike kreative take-awayformater.

Smak av alkohol, men uten promille:Tequila-smaken, for eksempel ses på som en sprit som er lett å dele med andre, og som gir uendelige mikser og smaker å utforske.

Utelivs-trend: Mindre hjemmelaget mat, flere som vil spise ute.

Mattrender 2022/2023:

Emballasje: Vi vil ha mindre plast, mer resirkulering og gjenbruk.

Et større fokus rundt blodsukkernivået.

Nostalgiske smaker som man husker fra egen barndom.

Smaken av umami og det asiatiske kjøkkenet.

Kundeportrett Gourmet – nr. 4 2022 – 21 Riv meg ut og heng meg opp! Kilder: matprat.no, snl.no, ir.kroger.com, forskning.no Temasak

Spise mindre kjøtt: Stadig flere er opptatte av miljø og å redusere kjøttinntaket, også når de skal ut og spise.

Fra forskning. no: De siste 10 årene har vi blitt flinkere til å innse hvor bærekraftig norsk landbruk faktisk er. ”Spis norsk, spis sesong og spis opp” har blitt et mantra mange nordmenn heldigvis har tatt til seg.

Sopp: Å gå på sopptur og sanke selv har blitt trendy. Det har også vært mye soppfokus innen medisin og forskning den siste tiden. Sopp er populært!

Potetmelk i mange varianter, til ulik bruk. Svært lavt CO2-avtrykk.

Større interesse for kulturhistorien til maten vi spiser og historien rundt.

NoLo: Mindre eller ingen alkohol i drikke.

Kjøtt-etterlikninger: Vegeratprodukter som etterlikner kjøtt, kylling – og til og med tunfisk: Dette er matvarer vi vil bli bedre kjent med i årene som kommer.

Temasak SG

Koreanske pølser

Skal du bruke kjøtt: Lag kjøttgryter. Nostalgisk mat og mulighet for å bruke kjøtt på en bærekraftig måte.

Roboter tar over matlagingen. I USA finnes flere forhold der matprodusenter har måttet se seg om etter automatiserte løsninger: Streik i matbransjen, som blant annet har ført til mange oppsigelser og høye lønninger. Det eksperimenteres med pannekake-flippende roboter, helautomatiske burgerrestauranter og mat-minibanker. Her kan det dukke opp mye rart i tiden som kommer.

Koreansk eggerøre

Is med mac’n cheese-smak, ramen-smak eller smak av søtsur miso, eller hva med sopp-iskrem? - Men om trenden består, må vi bare vente og se.

I følge den amerikanske*

Restauranter og matkonsepter som har en kulturell annerledeshet, har lenge pirret nysgjerrigheten til eventyrlystne gjester. Hvert land har sin stolthet og sine mattradisjoner. Restaurantdrivere med utenlandsk opphav vil fortsette å utforske mattradisjoner fra forfedrenes hjemland, og her vil vi se mye spennende fremover. Vi vil nok også se mer kulturelle formuleringer i menyene.

Drikk mindre – men bedre – er også en økende trend i USA. Amerikanske alkoholprodusentene har tatt signalene til seg, og tilbyr nå flere varianter med mindre eller ingen alkohol. I følge Baum + Whiteman-rapporten startet den amerikanske NoLo-trenden med botaniske drinktyper, som gin-smakende drikker. Nå har utvalget ekspandert, og kjente spritsmaker, som bourbon, rom og tequila har kommet i alkoholfri utgaver. Dette er drinksmaker som smaker fest og sosialt liv, men som ikke gir alkoholens effekter. – Og på den annen side: kombucha med alkohol i ølstyrke? Joda, det eksperimenteres med det, også.

Kulturelle22

Ghost-kjøkken

Velg etisk korrekte slaktere, og aller helst kjøtt fra pensjonerte melkekyr, altså 8-10 år eller eldre. Helst de som er foret med gress og ikke kraftfor. Dyrking av kjøtt på laboratorier fortsetter, men foreløpig er kostnadene skyhøye.

De aller største fastfoodkjedene i USA satser stort med plantebaserte nuggets og tender kylling-produkter.

smakfull sennepssaus, aioli, pico de gallo, bulgogi-saus, kimchi, hango-habanero-saus, eller overstrødd med sukker og parmesan.

NoLo - American style

- Men matvanene og spisekulturen er litt annerledes enn i Norge, så ta disse trendene med en klype salt, men la deg inspirere!

Serveringsformer

Bisarr iskrem

Nostalgiske middager

Et allkrydder-produkt som er i vinden i USA: Krydderblanding med tørkede chiliflak, szesuan-chili, hvitløk, fermenterte soyabønner, sesamfrø, litt sukker og tørket sopp. Et dryss av dette på pizza, dumplings, spaghetti bolognese, eggerøre eller omelett, – til og med over is og på sjokoladekjeks, – gjør susen.

Kjøtterstatninger er den viktigste trenden

På stadig flere restauranter møtes du i døren med en henvisning til å gjøre alle bestillinger ved baren, av både mat og drikke, før du går og setter deg. Dette er effektive serveringsformer som sparer restaurantene for servitører.

mattradisjoner

*Hvorfor se til USA? Spesielt den yngre generasjonen påvirkes av trender herfra, gjennom sosiale medier blant annet.

Flere større serveringskjeder snuser nå på muligheten for å satse bredere på ghost-servering. Med store kjøkken som lager mat til flere utleveringssteder og restauranter uten sitteplasser. I USA dukker nye slike serveringspunkter opp på kjøpesentre, på flyplasser, hoteller og kontorer.

Dette er en trend som vokser i USA: Stadig flere jobber hjemmefra, og under pandemien har mange spart penger og ønsker seg komfort i hverdagen. Da øker også behovet for å spise flere måltider ute. Stadig flere fine restauranter tilbyr frokost til gjestene sine. Mindre serveringssteder kan tilby take-awaypakker med mange kreative frokostretter: kreative eggeretter, komplekse sandwicher, frokostpizza, meksikanske og israelske frokoster, helse-bowls, grønnsaks-frittatas, kylling og vafler, short ribs og frokost-burritos.

Trender fra “over dammen”

Kjøtt

Frokostservering

Bestillinger i baren

Koranske Corn Dogs, også kalt K-Dogs. En pølse tres på en pinne og dyppes i en tykk røre, som ofte består av ris og hvetemel. Så blir de sprøstekte og dekket med coating: Brødsmuler, sprø ramen-nudler, french fries, bacon eller annet godt. Pølsa i midten kan du også få i fiskekakeversjon eller som mozzarellasticks. Retten serveres ofte med en

Serveres ofte i sandwich-format begynner å slå rot i store, asiatiske byer, i Canada og USA. De sies å kunne oppleves som en miks av smøraktig, crunchy, søt, salt, mør, eggete, krydret rett. Den kalles også Egg Drop Sandwich.

Chili crunch

Baum + trendrapportWhitemansfor2022:

“Pan-Asian smokehouse restaurants” Asiatiske grillrestauranter.

Klassiske amerikanske kjøtt- eller kyllingpaier med lokk av deig. Serveres nå også på finere restauranter.

, eller jordmandler på norsk. Små, næringsrike knoller med et høyt innhold av kalium ogå magnesium, og mye vitamin E og jern.

Khachapurismartini

Labneh er en gresk ferskost laget av yoghurt og salt. Birria herjer fortsatt. En meksikansk, tradisjonell kjøttsuppe/lapskaus med blant annet geitekjøtt. Serveres ofte i maislefser.

Chili crunch/crisp/crack Kryddermiks/toppingkrydder basert på chiliflak. Kan brukes i veldig mange ulike typer retter.

Frokost-sandwicher med en etnisk touch.

Gourmet – nr. 4 2022 – 23 Temasak

BUZZwords for 2023:

Pasta alla gricia Pastarett som minner om carbonnara, med speket svinekjake.

Tiger

Jackfruit Stor asiatisk frukt som er populær i vegetariske retter. Kan få en konsistens som minner om pulled pork.

Churros (Fortsatt populært!) Spansk bakverk av fritert deig. Små stenger som kan dyppes i ulike søte sauser.

Birria

Tater tots (Fortsatt populært!) Frityrstekte boller av raspet potet. Til fondue eller raclette, som topping på pizza eller i frokost-bowls. Espresso martini (Fortsatt populært!)

Salsa macha En slags salsa fra Mexico. Minner om chili crunch (over), men i en ikke-tørr versjon.

Meksikansk brunsj

Fine Pot-paierfrukt-eddiker

TigerEkstremeFusion-ramenhummus-varianternuts

Labnehnuts

Espresso

Khachapuris Opprinnelig en tradisjonell georgisk rett: Brød fylt med ost. Nå er retten i ferd med å bli multi-kulturell.

24 Foto og oppskrifter: matprat.no Temasak

Det er aldri feil å spille på identitet og særpreg. Du kan skape noe som stikker seg ut og blir husket av gjesten. - Lag en focaccia som ser ut som et lite kunstverk og gi blomsterfocacciaen ekstra smak med grønnsaker, urter og krydder. Lekkert på tapasbordet!

• 25 g gjær

Start med tonkatsusausen. Bland sammen ingrediensene og la sausen stå og trekke. Du kan også bruke en ferdigkjøpt tonkatsusaus. Finsnitt kål. Legg strimlene i en bolle med kaldt vann, gjerne isvann, slik at de blir supersprø til serveringen. Skjær bort beina på nakkekotelettene. Bruk en kjøtthammer og bank kotelettene til de er 1 1,5 cm tykke. Finn frem tre dype tallerkener. Bland sammen hvetemel, salt og pepper i den ene, visp sammen egg i den andre og ha panko i den tredje. Du kan også panere i brødkrum, cornflakes, eller annet. Fyll frityrolje i en egnet gryte eller dyp stekepanne. Du bør minst ha minst 2 cm olje i gryten/pannen. Varm opp oljen. Dypp kotelettene først i melblandingen, deretter i egget og til sist i panko. Sørg for at kotelettene er godt dekket med panko rundt hele. Sjekk at oljen er varm nok. Ideell temperatur er ca. 180 °C. Legg kotelettene nedi og friter til de er gyllenbrune, 3-4 minutter på hver side. Legg kotelettene på en rist eller et ark kjøkkenpapir så noe av oljen får renne av. Stek brødskiver i en stekepanne eller rist dem i stekeovn eller i brødrister. Legg litt kål på et par brødskiver, legg på den panerte schnitzelen, topp med mer kål og litt saus, legg på en skive til, og del sandwichen i to. Server med ekstra saus, og eventuelt finsnittet vårløk og koriander.

• 20 stilker frisk koriander (kan sløyfes)

Noen tips til toppingen: Kutt grønnsaker i de formene du ønsker, enten i skiver, strimler eller terninger. Hvor tykt eller tynt du kutter vil påvirke hvor mye grønnsakene stekes.

• 5 finsnittet vårløk

• 1,25 ts pepper

- Skal du bruke sopp, squash eller aubergine, bør disse freses raskt i en panne slik at de slipper vann.

Gourmet – nr. 4 2022 – 25

• 7 dl vann

Til••••Tonkatsu-saus:15ssketchup15ssworchestershiresaus10tssoyasaus5tssukker10personer

• 4 ss

Til servering:

• 10 nakkekoteletter av svin

pynt: Rødløk, tomat, vårløk, gulrot, paprika, frisk sjampinjong, hvitløk, ramsløk, chili, sesamfrø, grovhakkede cashewnøtter, frø, sopp, oliven, sukkererter, chilipulver og friske urter som salvie, oregano, timian, rosmarin.

Asiatiske smaker er i vinden, og vil du lage noe ordentlig digg til gjestene dine, kan du lage en tonkatsu sandwich, eller en tonkatsu sando, som de kaller det i Japan. Deilig, panert svinenakke servert i toast med finstrimlet kål og tonkatsusaus. Denne vil slå an!

• 1 kg hvetemel

Rør ut gjær i lunkent vann i en bakebolle. Tilsett honning, og ha i hvetemel og salt. Elt deigen sammen, den skal være litt løs. Ha olje over deigen, dekk den til og hev til dobbel størrelse, i ca. 45 minutter.

Klem ut deigen på et bakepapirkledd stekebrett. Du kan lage én stor focaccia eller dele deigen i mindre deler. Press deigen ned med fingertuppene og lag små groper. Hell over litt olje og strø på flaksalt. Legg på urter, grønnsaker, frø eller nøtter og dryss over tørkede krydder om du ønsker. Det gjelder å jobbe litt raskt, for deigen vil fortsette å heve. Trykk grønnsakene litt ned i deigen, da holdes de mer på plass og blir litt beskyttet mot varmen. Stek focacciaen på 200°C på over- og undervarme i ca. 30 minutter. Legg et ark bakepapir over pynten mot slutten av steketiden dersom det ser ut til at noe skulle brenne seg. Avkjøl focacciaen på rist.

• 1,5 ss flytende honning

Forslagoljetil

Til 1 stk. focaccia

Smakfulle trendretter

• 0,5 ts salt

• 2,5 ts salt

Temasak

• 5. egg

• 20 skiver brød

Sandwich med tonkatsu

- Tørk grønnsakene med litt papir, eller del dem opp for å unngå for mye fuktighet.

• 5 ss smør til steking

- Legg urter i sitronvann, så holder de bedre på fargen.

medFocacciablomster

• ca. 25 ss hvetemel

• ca. 2,5 l olje til fritering

• ca. 10 dl panko brødkrum

• 750 g hodekål

Løk:GrønnkålKålBåde fersk og tørket Purreløk

Produkter du finner mye av nå:

Det beste er: Akkurat nå er disse grønnsakene på sitt aller beste har i Norge. - Rimelige er de, også!

26 Ønsker du å servere bærekraftig og lokalt? Det er ingen andre tider på året du kan fråtse mer i norske kvalitetsråvarer enn nå. Er rotgrønnsaker, poteter og beter kjedelig, sier du? - Da har du en verden å utforske!

Norske grønnsaker i ny drakt!

Interessen for kreativ vegetarmat og lokale ravarer når ut til stadig flere. Trendsettende eventer og serveringskonsepter har vært flinke til å løfte vegetarmaten frem. Street foodtrenden er fortsatt rollemodell for mye av det som nå rører seg. Her snakker vi enkel servering, ofte av rimelige, gode råvarer i sesong, og gatemat inneholder ofte ikke så mye kjøtt. Overraskende mange retter baserer seg på akkurat de samme hverdagsgrønnsakene vi kanskje ser på som ensformige: poteter, løk og rotgrønnsaker. Kanskje verdenskartet kan inspirere deg til å bruke norske grønnsaker på nye måter?

Nå er den norske sesongen på det mest bærekraftige. Grønnsaker dyrket lokalt på friland har nemlig et ekstra lavt karbonavtrykk.

Frukt og grønt Servicegrossistenes kategorisjef på frukt og grønt, Nenad Despotovic. PærerEplerPoteterRotgrønnsaker ≥

4. Gi retten noe gjestene kan tygge på eller som gir en litt annen konsistens: Peanøtter eller cashewnøtter, gresskarkjerner eller grønnsaker som fortsatt er sprø når retten skal spises, eller du kan ha sprøstekt tortilla, chapati eller nanbrød til. Finn din vri!

• 2 ss finhakket frisk kruspersille

sitron

. Lag en base av norske sesongvarer, for eksempel rotgrønnsaker, poteter og løk. Tilsett ingredienser som gir litt liv og dybde i retten, for eksempel: Aubergine, vårløk, søtpotet, bønner, mango, sopp, squash eller paprika i ulike farger. Bak grønnsakene i ovn eller stek alt i en panne.

1. Ta på deg den kreative kokkelua og dykk dypt inn i krydderskapet:

Rødbeter, gulbeter og chioggiabeter eller polkabeter som de også kalles, fortjener å bli brukt mer. Her har vi bakt betene i ovnen på samme måte som med poteter, og resultatet er en sprek liten smårett eller et deilig tilbehør.

3 Smak til med krydderne og smakstilsetningene du ønsker å teste ut.

Kryddere og smaker som gir en eksotisk touch: Spisskummen, kanel, muskat, hvitløk, chilipaste, garam masala, kardemommefrø, lime, kokosmelk, fersk koriander og fersk ingefær.

Saltbakte beter

Hvordan lage spennende, smakfulle retter på helt vanlige rotgrønnsaker?

La gjesten din få varme seg på krydrede, lune grønnsaker.

Til 8 personer

Gourmet – nr. 4 2022 – 27 Frukt og grønt

AsiatiskeAktuelt:retter og umamismaken er i trendbildet nå.

Eksotisk touch på rotgrønnsakene

2

5. Topp retten med et dryss med noe friskt, eller med en kontrast: Koriander, persille, spirer, ruccola, sesamfrø og kanskje en klatt yoghurt eller rømme til?

Vask betene og legg dem på en seng av grovt salt i en ildfast form. Baketiden varierer med størrelsen. Beregn 1 - 1 1/2 time i ovnen på 220°C. Betene er ferdige når de er møre helt igjennom. Kutt av toppen på betene. Ha over noen dråper olje og finhakket kruspersille. Server betene som en bakt potet. De passer like godt som et spennende innslag på tapasbordet som til garnityr til vilt.

frukt.no-grøntogfruktforOpplysningskontoretoppskrift:ogBilde

••••Salat4gulbeter4chioggiabeter1kggrovtsalt4ssrapsoljemed

vann

Til 8 personer

• 8 poteter

Kundeportrett

••Pizzabunn1pkgjær6dlfingervarmt

• 14 dl hvetemel

• 6 ss olivenolje

• 2 ts pepper

Frukt og grønt

Bland sammen créme fraîche og hvitløk. Bre det over pizzabunnen i et tynt lag. Smuldre fetaost over. Vask potetene, men behold skallet på. Skjær dem i løvtynne skiver og la dem ligge litt i vann for å fjerne stivelse. Ferdig kokte poteter kan også brukes. Legg skivene i «taksteinsmønster» på pizzabunnen. Drypp over olivenolje og fordel hakket, frisk timian på toppen. Krydre med salt og pepper. Stek pizzaen midt i ovnen i 12-15 minutter, til bunnen er sprø og gyllen og potetskivene er gjennomstekte og begynner å få farge.

• 6 båter hvitløk, hakket

Saus og topping

• 1 ts salt

Gjør noe nytt og uvant med poteten! Denne pizzaen er en hvit variant, en såkalt pizza bianco, men en tradisjonell tomatsaus fungerer også supert.

• 4 ss olivenolje

Potetpizza

Rør gjæren ut i vannet, tilsett olje, salt og mel og elt deigen sammen til den er blank og smidig. Dekk deigen med plast og la den heve til minst dobbel størrelse. Elt deigen og kjevle den tynt ut. Legg leiven på bakepapir på et stekebrett.

frukt.no-grøntogfruktforOpplysningskontoretoppskrift:ogBilde

• 1 ts salt

• 100 g fetaost

• 6 ss hakket, frisk timian

• 6 ss crème fraîche

Nytt søk

Nye muligheter

Ny versjon

treffsikre56.91% Visste du at… folk i Sula kaller stortorsken for storkrøppong? Eller at man i Velledalen kaller surmelk for skjør? Vi i SG vil alltid ha en dyp forankring i vårt lokalmiljø og det er vi veldig stolte av!

Nå har vi blitt mer

forsterke vår lokale tilhørighet. Vi vet for eksempel at for våre kunder hos Haugaland Storhusholdning heter den velsmakende kombinasjonen av jalapenos og cheddarsost dekket med crispy panering, «poppers», og da skal man jo også kunne søke på nettopp dét og få resultat.

tilbakemeldinger fra våre grossister og deres kunder – noe vi setter stor pris på! Det har gitt oss mange ledetråder i arbeidet mot den nyeste versjonen av vår søkemotor og selv om vi er klar over at denne jobben aldri blir ferdig føler vi at vi nå er på rett vei. Vi ser i alle fall at etter én uke med oppdatert søkemotor har antall søk som ikke gir treff blitt redusert med nesten 57 %. Det utgjør nesten to tusen færre søk uten resultater om dagen(!)

P.S. Har du flere lokale ord og uttrykk du kunne tenke deg å dele med oss? Send oss gjerne en e-post på marked@sg.no

Vi fikk blant annet muligheten til å benytte oss av søkeord og synonymer – noe som vi mener er viktig for å

Den første versjonen av ny søkemotor var noe mer rigid enn hva vi tidligere har vært vant med. Vi har i kjølvannet av dette fått mange gode

I juli lanserte vi en ny søkemotor på sg.no. Hensikten med dette var først og fremst å gi oss større spillerom til å jobbe med søk, noe den gamle søkemotoren ikke tillot oss. Noen merket kanskje at etablerte søkevaner ble rokket ved og enkelte ting man vanligvis søkte på plutselig ikke ga treff.

Gründer på fiskehandel

Det beste som er å få tak i Norice importerer fisk og bearbeidede fiskeprodukter fra hele verden i samarbeid med anerkjente, danske J. P. Klausen & Co. De kjøper i tillegg inn og foredler norsk klippfisk og torsk, og lager fiskekaker og fiskeburgere hos Gorines i Lillesand. Skrei er selvfølgelig selve «indrefileten» og luksusvaren i produktporteføljen, men torskeloin er det produktet produsenten selger mest av: Hele 450 tonn førsteklasses torsk når ut til norske tallerkner i året.

Den norske fiskeimportøren og -produsenten Norice lever ut lidenskapen sin for at du kan tilby fiskeprodukter av yppertse klasse til gjestene dine. Her får du norsk skrei og klippfisk, monkfish fra New Zealand, akkar fra Stillehavet og reker fra Argentina. Havets delikatesser på et serveringsfat.

Hjertebarnet hokien

Og hokien har brått blitt mer høyaktuell enn det Norice kunne sett for seg, nå når torsketilgangen i Barentshavet er begrenset**. Tilgangen på hoki, derimot, er veldig god, og prisene er forsatt lave. «Dette er fisken som likner mest på torsken i smak og utseende», forklarer Thomas, «og den har omtrent de samme

Norices Fiskekake med ost vant gull i NM i sjømatprodukter under Matstreif i 2018.

«Det er jo hoki* som er grunnpilaren i bedriften vår, og en av de første fiskeartene Tore begynte å importere»,

Kundeportrett 30

sier salgs- og markedsdirektør Thomas Hegge og peker på den særegne fisken som pryder Norice-logoen. «Fisken er i lysingfamilien og den blir fanget vilt utenfor kysten av New Zealand og i Sørishavet. Den blir skåret ned, filetert og frosset, akkurat som den norske torsken. Hoki kalles «den første grønne hvitfisken», for det var den første hvitfisken som fikk panda-merket. Senere ble den MSC-sertifisert sammen med blant annet Alaska pollock, lenge før MSC ble viktig i Norge.»

Leverandør NM

Travel oppfølging Når en driver med fiskeimport, er det en selvfølge at alle sertifiseringer er i orden. I tillegg har Norice egne folk som hele tiden følger med ute i alle lokasjoner. Tore og Thomas reiser også årlig rundt selv og følger opp. Produksjonen i Asia har nemlig sine fordeler, mener Thomas: «I Asia blir fisken håndskåret av dyktige mennesker som kan faget godt. Håndskjæring er mer nøyaktig enn industriell skjæring, og utbyttet på fisken er opp til 10 % bedre enn om man skulle gjort jobben på et anlegg i Norge. De 10 prosentene flere man metter, utgjør til sammen et mindre avtrykk enn frakten i seg selv.»

Fiskeprisene går opp. Korona, krig og transportutfordringer har hatt en medvirkning, men hovedårsaken er fordelingen av torskekvoten med Russland. Russerne har 50 % av torskekvoten i Barentshavet. Per i dag mangler vi altså halvparten av tilgangen på torsk i markedet. Derfor går prisene til himmels. Russiske båter kan gå i havn og lagre fisken i Norge, men vi får ikke kjøpt den. Nå blir vi nødt til å se oss om etter nye fiskeslag.

På kontoret i Gvarv er veggene fulle av malerier av fiskebåter og fyr og skulpturer av fisker og krepsdyr pryder veggene både ute og inne. For gründer Tore Hamre er fisk og sjømat den store lidenskapen. Fiskehandleren fra Stadt begynte karrieren som fisker. Senere fristet det mer med salg, logistikk og fiskebiler. Direktesalg har han holdt på med siden i 1994. I de siste årene har Norice opparbeidet et solid avtalenettverk, og selger og leverer i dag fiskeprodukter over hele landet.

Ekspertise på hvit fisk og loins

Norice Seafood

I Gvarv sentrum, midt i Telemark, ligger et murhus dekorert med fiskeskulpturer. Her holder Norice til. Hvordan i all verden havnet en sjømatbedrift her? «Det er veldig enkelt», påstår salgsog ThomasmarkedsdirektørHegge.«Kona til gründer Tore er herfra. Men her drives det stort sett med finnerHovedlageretpapirflytting.vårtduiÅlesund.»

Sjømatprodukter INDUSTRI

Aktuelt!**

* Hoki forveksles ofte med pangasus, men pangasus kommer fra Mekongelven i Vietnam og er en ferskvannsfisk som smaker helt annerledes. 2018

bruksområdene. Den er også litt hvitere i kjøttet og inneholder mer omega 3 enn torsken, så her er det bare fordeler. Det er en nydelig fisk, vel verdt å teste ut!»

I verdenstoppen på klippfisk Norice har klippfisk i alle varianter, og i siste lutefisk-VM, stakk de av med sølvet, med klippfisk fra Averøya. «De største, norske produsentene lager lutefisk av tørrfisk», forklarer Thomas, «men vi lager lutefisken vår på klippfisk, et produkt som både er saltet og tørket. Klippfisken vår blir dessuten produsert i loins, rene stykker uten skinn og bein. Vi ser at stadig flere gjester foretrekker et rent stykke fisk på tallerkenen. Etterspørselen etter lutefisken vår øker stadig.»

Sommerturné til Servicegrossistene

Thomas, som også er utdannet kokk, tipser om at skal du servere hvit fisk er pollock det aller rimeligste alternativet. Den likner på lysing i smak, og har en litt mykere i konsistens enn torsk. «Her skal du få et godt sparetips av meg; skal du lage fiskegrateng, må du ikke finne på å bruke torskeloin til 150 kroner kiloen. Bruk heller pollock. Du vil ikke smake stor forskjell uansett, og den koster halve prisen!»

Gourmet – nr. 4 2022 – 31 Leverandør

• Har nylig inngått en avtale med Slåtto: 15 selgere skal hjelpe til med salget i hele landet.

Navnet Norice står for «Norway-Iceland», for bedriften hadde mye samarbeid med Island tidligere. – Men navnet har siden hengt ved. SG

• Egen merkevare: De Pedro. Produserer også for andre merkevarer.

Etablert i 1993

2. Den kresneerlutefiskenprisbeløntefraNoriceverdtåprøveutpålutefiskgjester.

Foto: Norice Seafood Foto: Norice Seafood

Fiskekokkens sparetips

• Importerer bearbeidede fiskeprodukter i samarbeid med J. P. Klausen & Co i Danmark

Norice har også et eget showroom på Seljord: En gård med plass til 20-25 overnattende gjester. Her viser de frem varene sine i vakre omgivelser, med middagsservering og avslappet stemning. «Dette er en veldig fin måte å komme nær kundene våre på», mener Thomas.

1 32Foto: Norice

Gutta i Norice vil gjerne få med seg alt som er av messer, og Thomas er ivrig etter å vise frem nye produkter og holde kontakten med kundene sine. I fjor sommer, da verden stod covid-stille og alle messer lå i brakk, måtte han foreta seg noe. Han dro til lageret i Ålesund og lastet tilhengeren full av vareprøver, reiste landet rundt og besøkte hver eneste Servicegrossist fra nord til sør. De heldige grossistene fikk en smak av Thomas’ deilige sjømat og en hyggelig prat.

3. Sprø bolinhos: Et eksotisk innslag på buffeten tapasmenyen,eller som også gir deg litt ekstra god samvittighet. Seafood

Og Thomas er alltid klar for en fiskeprat. Neste gang du besøker en matmesse; se etter Norice og be om en smaksprøve!

Bolinhos er et portugisisk tapasprodukt av klippfisk, potet, hvitløk og olivenolje. Bolinhos er egentlig et biprodukt til bacalao. I bolinhosbollene, «klippfiskboller» på norsk, som produseres for Norice av Ferdigmat i Arendal, brukes avskjær og rester fra klippfiskproduksjonen. Resultatet blir smakfulle, sprø boller som kan spises med god samvittighet, og gjerne med en deilig aiolidip til.

Prisvinnende produkter – og rette reker! Norice ligger ikke på latsiden, og de er stadig å se i konkurranser. De har vunnet gull på Matstreif for fiskekaken sin med ost i, et produkt som stadig blir mer populært. Du har kanskje også lagt merke til de fargerike, panerte rekene deres? Disse bidro til å vinne NM i sunn fastfood i 2021, i en rett laget av Husly Kafe i Bø. Rekene fanges vilt i saltvann og foredles av dyktige produsenter i Malaysia. Mange kunder har fått opp øynene for de fargerike rekene, og flere har ønsket å bruke dem i makiruller. Norice lytter til kundene, og nå starter snart produksjon av snorrette reker til bruk i sushi.

Norice Seafood AS

Gründer og daglig leder: Tore Hamre

Hele fisken i en liten delikatesse

• Fører norske torskeprodukter og klippfisk

1. De panerte, argentiske villrekene er allsidige: De piffer opp forretter, tapasbord og buffeter og tar seg godt ut restauranttallerkenen.på

– En nyttig sparringspartner med dyp kunnskap og omsorg for næringen.

Servicegrossistene: Stolt vinner av hederspris!

Medlemseid og non-profit «Vi er også unike ved at vi er 100 % eid av medlemmene våre, og vi er en non-profit-kjede», sier Javvad stolt. «Vi har også regionale samlinger med medlemmer og samarbeidspartnere med våre 9 dyktige distriktsjefer som pådrivere. Som medlem hos oss får du også innblikk i samarbeidet vi har med leverandørene og grossistene, og du ser hva du faktisk får igjen for pengene dine. Samarbeidspartnerne våre må også kunne samarbeide seg imellom: Medlemmene våre skal se at her er det et fellesskap: Det er sånn vi gjør hverandre gode! Hvilke trender er det der ute? Hva er det markedet ønsker seg? – Alle har et felles ansvar.»

Kundeportrett 32

Vi møter salgs- og markedssjef i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden, Javvad Latif på NHOs hovedkontor i Oslo. Han forteller oss ivrig om medlemsfordelene: «Den næringspolitiske kunnskapen vi har ved å være en del av hovedorganisasjonen NHO, er helt klart verdifullt for medlemmene våre», forklarer han. «Uansett hvor liten eller stor du er, vil NHO Reiseliv være der for hele reiselivsnæringen.» – Og Innkjøpskjeden har en bred medlemsmasse som virkelig favner vidt forskjellige segmenter. De aller fleste medlemmene er, naturlig nok, restauranter, frittstående hoteller og kantiner. I tillegg er også en god del campingplasser, opplevelsesbedriter og utelivssteder med i porteføljen. – Alle spiller like viktige roller i innkjøpskjeden.

Som en del av NHO Reiseliv, er Innkjøpskjeden en medlemsfordel på lik linje med andre medlemsfordeler i organisasjonen. NHO Reiseliv Innkjøpskjeden tilbyr alt det en reiselivsbedrift trenger til driften: Fra forsikringer til korttransaksjoner, veiledning rundt miljø og bærekraft, avfall, rådgivning rundt mat og drikke og non-food. Når det gjelder økonomi, er Innkjøpskjeden frempå for å hjelpe medlemmene med gode priser og avtaler. Som en del av NHO Reiseliv, kan medlemmene også tilegne seg førstehåndskunnskap om markedet og bransjen, og det gjør det lettere for

Under paraplyen NHO Reiseliv finner du Innkjøpskjeden, en medlemsfordel som står parat til å hjelpe deg med alt du måtte trenge i den daglige driften.

Stor takk til alle Innkjøpskjede-medlemmer som stemte frem Servicegrossistene, - dette er stas!

Driftskunnskap fra A-Å

Tidligere i år ble Servicegrossistene kåret til årets samarbeidspartner av Innkjøpskjedens medlemmer. Kriteriene for kåringen lyder: «Lokal og sentral oppfølging, samarbeidsevne, innovasjon og salgsutvikling. Kvalitet i forhold til pris, kundeforståelse og samfunnsansvar.»

Som en del av NHO Reiseliv har Innkjøpskjeden også en direkte informasjonskanal mot alt som skjer ute i selve reiselivet. Her kan du som medlem få kursing i drift, blant annet om bærekraft, netthandel, menyoppsett og kalkulasjoner. Under pandemien oppdaterte NHO Reiseliv hele markedet, og da var Innkjøpskjeden

NHO InnkjøpskjedenReiseliv

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden

«Akkurat nå kjenner næringen veldig på de mange prisoppgangene», sier salgsog markedssjefen, «og her gjør vi det vi kan for å støtte og veilede medlemmene våre. Vi har en netthandelsportal med blant annet menykalkulasjon, varetelling og innkjøpsfunksjon. Dette er gratistjenester der du selv kan beregne og planlegge gode innkjøp. Medlemmene bør ha en god struktur på innkjøpene sine, være samarbeidsvillige og være flinke til å tenke bærekraft. Med gode vaner på plass, får man også best mulig utbytte av medlemskapet.

Viktige verktøy for en effektiv drift

Innkjøpskjede

den enkelte reiselivsbedrift å planlegge driften fremover i tid. Her får du også blant annet advokathjelp til arbeidsrett og andre tjenester. Med en bransjenær medlemsorganisasjon i ryggen, er det enklere å få til en forutsigbar og trygg drift.

NHO Reiseliv som kunnskapsbase

Målrettet bærekraftfokus NHO Reiseliv merker at bærekraft er et tema som opptar bransjen sterkt. For NHO Reiseliv Innkjøpskjeden er bærekraft en helt naturlig del av driften; egne ansatte passer på at fokuset opprettholdes.

NHO Reiseliv, Innkjøpskjeden:

Er du allerede medlem i NHO/NHO Reiseliv, kan du bli med i innkjøpskjeden uten ekstra kostnader.

– Det viser stor tillit.»

medlemmer hos oss. Det viser stor tillit. Januar var tøff for alle, men siden da har pilene bare pekt oppover. Vi har tro på at vi nå vil få en god serveringshøst, og julesesongen ser også ut til å bli fin i år. Gjestene våre er sosiale, så vi regner med at det blir fullt trøkk!» SG

Campingsommer og lyse utsikter «Nå har vi hatt en god sommer. Juni-omsetningen i år var historisk høy», sier Javvad begeistret. «Norge er et attraktivt land å feriere i. Vi ser spesielt at campingnæringen har hatt god inntjening nå i sommermånedene. Mange nyetableringer som har blitt

« Mange nyetableringer har blitt medlemmer hos oss.

For mer informasjon: kontakt NHO Reiseliv www.nhoreiseliv.no/om-oss/finn-ansatt/innkjop/på:

Innkjøpskjede eid av medlemmene. Overskuddet tilbakeføres til medlemmene gjennom en attraktiv bonusordning. Har i dag til sammen 3600 medlemmer, med en omsetning på ca. 3,8 milliarder i året.

Javvad Latif NHO Reiseliv Innkjøpskjeden

Foto: NHO Reiseliv

I tillegg sitter Innkjøpskjeden i styret for Kutt Matsvinn, og har en sentral stemme her. Javvad forteller at de også jobber målrettet for å redusere saltet i maten og med å minske bruken av mettet fett. Innkjøpskjeden er også opptatt av å ta godt vare på sine arbeidsressurser og medlemmer. Kunnskap, medvirkning og en bærekraftig drift til fordel for menneskene de har under sine vinger.

kanskje den viktigste sparringspartneren for helen bransjen. Samtidig ble det viktig å holde samarbeidspartnere, grossister og produsenter informert til enhver tid, blant annet i form av digitale kaffemøter, som ble veldig populære.

Gourmet – nr. 4 2022 – 33 KundeportrettInnkjøpskjede

Servicegrossistene: Innbringende samarbeidspartner Javvad understreker at samarbeid er en viktig faktor for å lykkes. «Vi har et veldig tett og fint samarbeid med Servicegrossistene. Vi har gode samtaler og vi ser en positiv vekst, og det gjør medlemmene våre også. Det at Servicegrossistene for eksempel er en del av vin- og brennevinsavtalen vår, har gitt oss gode omsetningstall. Vi er opptatte av at medlemmene skal se nytteverdien av samarbeidet. Servicegrossistene har vært en viktig brikke til å få dette til.

Himkok og Aass bryggeri samarbeider om produksjon og distribusjon av Himkok coctails på tapp og boks. Reseptene er utviklet og perfeksjonert av bartenderne ved Himkok, skalert opp og tappet ved Norges eldste bryggeri, med samme kvalitetsråvarer som benyttes i den verdenskjente cocktailbaren.

JDE PROFESSIONAL LANSERER PINK GUAVA!

PRODUKTSLIPP I UKE 38

Fordeler med cocktails på tapp:

Himkok Paloma 8 %

• Lik servering hver gang, uansett hvem som er bartender.

EPD: 6038947

Varmbakte rugknekkebrød med ostebasert fyll og smak av taco. Klare til å spises og enkle å ta med seg på farten. Fin å ha på frokostbuffeten eller godt synlig på disken.

Himkok Oslo Mule 8%

WASA SANDWICH TACO!

Pink Guava er en helt ny fruktnektar med smak som minner om pære og friske jordbær. Alle JDEs juicer og nektarer leveres av det familieeide selskapet Rauch i Østerrike. Drikken leveres som konsentrat i 5 liters bag-in-box, og selve drikken blandes direkte i juicemaskinen, som er koblet til vann. På den måten transporteres ikke noe vann unødvendig og emballasjen og avfallsmengden reduseres til et minimum. Konsentratet oppbevares i romtemperatur. Har du ikke juicemaskin? JDE tilbyr to lekre maskinvarianter som ‘free on loan’. 1x5 liter.

Høstslipp2022

IDEAL FLATBRØD I NY OG FORBEDRET UTGAVE

Nyheter

AASS OG HIMKOK-SAMARBEID

...Ideal Flatbrød var det første produktet i norsk dagligvare med strekkode?

UNILEVER:5908744

• Rask servering av kunder.

Det nærmer seg hundre år siden Emil Nordby tok verdens første Ideal Flatbrød ut av bakerovnen på Hamar, i 1924.

Dette er en frisk cocktail med dype kryddertoner komplementert av livlig ingefær og hint av naturlig salvie.

Visste du at...

Oppskriften er endret litt på og flatbrødet er gjort litt tykkere, noe som gjør at man kjenner mer av den gode smaken. I tillegg er produktet 100 % klimakompensert, slik hele porteføljen til Wasa er.

Her har du en frisk cocktail med dype kryddertoner fra Himkok Aquavit, komplementert av den søte og sure smaken fra rosa grapefrukt. Smak av Mexico, servert fra 20 liter keykeg med pant.

I høst kan vi vente oss nye, kraftige fonder og glacer fra Unilever, laget på 100 % naturlige ingredienser. Fondene kommer i 1- og 10-literspakninger. - Tidsbesparende og praktisk!

Klassisk og frisk cocktail med dype kryddertoner fra Bourbon Whiskey, komplementert av juice fra sitron. Verdens eldste drink, servert fra 20 liter keykeg med pant.

Kundeportrett 34

Emballasjen kan kildesorteres som plast, produktet er 100 % klimakompensert og har et høyt innhold av både fullkorn og Antallfiber.ikrt: 24

EPD:

Nå har jubilanten tatt steget og fornye seg litt. I den anledning vil du finne Ideal Flatbrød i en litt annen drakt nå i høst: et nytt og mindre format som gjør det mer hendig, og i to innerpakninger, som gjør at flatbrødet holder bedre på den samme gode smaken frem til hele pakken er spist opp, samt at holdbarheten blir forlenget med tre måneder – noe som minsker matsvinnet.

Himkok Whiskey Sour 10 %

Proffserien består av to typer mel som er spesielt utviklet for kunder som baker på proffkjøkken og vil bidra til å få like godt resultat på bakverket hver gang du baker. Serien inneholder foreløpig ett pizzamel som er spesielt godt egnet til produksjon av italiensk pizza og et allroundmel som passer ekstra godt til amerikansk pizza. Begge meltypene leveres i 2 kilos forpakning.

langtidsheve i kjøleskap. Vi sier gjerne at denne type mel er et «sterkere» mel som tåler mer, rett og slett fordi en lengre bakeprosess gjør at noe av stivelsen i melet «spises opp».

Visste du at… Ulike melsorter kan gi forskjellige resultat? Med proffserien fra Regal får du det optimale melet til din pizzabunn.

Til raske bakeprosesser, som for eksempel det å lage en amerikansk pizzabunn, loff eller rundstykker, er Hvetemel Ekstra et godt valg. Det gir deg et luftig og smakfullt resultat. Hvetemel Ekstra har en sterkere og hurtigere gjæringsevne i forhold til Pizzamel.

Pizza er en klassiker som vi aldri blir lei av, både med italiensk tynn bunn eller den tykkere amerikanske varianten. Toppingen er mer varierende og følger mattrendene.

Det er eksempelvis stor forskjell på en fyldig amerikansk pizzabunn og en tynn italiensk pizzabunn. Derfor har det så mye å si hvilket mel du benytter. Enkelt sagt er forskjellen mellom Pizzamel og Hvetemel Ekstra at det førstnevnte inneholder mer protein, Det har en stor innvirkning på melets egenskaper. Blant annet innebærer dette at pizzamel er spesielt godt egnet til lange bakeprosesser – noe som er aktuelt om deigen for eksempel skal

EPD-nr: 5672415 EPD-nr: 5672423

Aldri lei av pizza!

Vil du vite mer? scan QR koden: Veien til en god pizza starter med deigen. Lantmännen Cerealia har lansert et nytt melkonsept for proffmarkedet. Melet i Proffserien passer perfekt til den lokale pizzabakeren og til produksjonskjøkken som baker pizzabunner, gjærbakst og rundstykker der hjemmelaget står høyt på menyen.

Ulike melsorter har ulike egenskaper, noe som selvfølgelig påvirker det endelige resultatet.

36 Mondelez Norge AS Johan Throne Holsts plass 1, P.O. Box 6658 Rodeløkka, 0502 Oslo Norway, tel. +47 22 04 40 22, mdlznordic.com NYTT arT.Nr. Philadelphia Original 1,65 kg, 4-pk á 1,65 kg EPD 966580 Oreo knust kjeks 12-pk á 400 g EPD 02294437 EPD Freia3-pkBakepulverá1 000g 2774024 EPD Freia 30-pk,Sjokoladedrikk3pká960g 5898655 EPD Freia Regia Kakao 2-pk á 1 000 g 517086 EPD Freia4-pk.Twist-sylinderá1,5kg 4516209 TobleroneEPDTiny mix (sylinder), 4-pk. á 904 g 4300307 EPD Freia mix sjokoladebox (224 stk.) 1 stk. á 5,9 kg 1702596

VELG SPISEKLART SÅ KLART! Aldri mer tørr kylling…. Prøv våre spiseklare kyllingprodukter. Supersaftig og smakfull, klar til å brukes i en salatbowl, wraps, sandwich, burger etc. Det har aldri vært enklere å sette sunn, klimasmart og smakfull kylling på menyen. Kyllingspesialisten viser deg hvordan – sjekk ut vår nye inspirasjonsbrosjyre.

Sterkt og stabilt engangsbestikk i kraftig papirkvalitet, ingen ”tresmak” - prøv dem! Huhtamaki Foodservice Nordic Oy, Norway Branch 32 11 40 00 - salg@huhtamaki.com Prøv loaded fries på din meny! Enkelt, attraktivt og inntektsbringende. HOFF SA, Bryggeveien 3-5, Postboks 110, N-2801 Gjøvik Tlf.: +47 61 13 11 0 post@hoff.no www.hoff.no Vi inspirerer til ekte potetglede5x1,6 kg EPDnr 5659719 HOFF Pommes Bistro 7x14mm, 6x1,6 kg EPDnr 5919261 HOFF Pommes Frites Krydder og KETCHUP EPDnr 5919063 HOFF Pommes Frites Krydder og MAJONES EPDnr 5919089

ServiceNord Engros AS 77 00 22 40 / firmapost@servicenord.no Selboe & Aasebø AS 77 84 04 22 / 37Agder32Servicegrossisten51D.52Haugaland55Måkestad55Euro56Encon57Safari81SG81SG73Nær74Nær74Nær75Arne75Paul919Servicegrossistenfirmapost@aasebo.noBodøAS19888/firmapost@sgbodo.noNygaardAS111430/firmapost@p-nygaard.noSjuleAS198888/firmapost@sjule.noEngrosAS226100/namsos@narengros.noEngrosLevangerAS085560/levanger@narengros.noEngrosTrondheimAS957300/trondheim@narengros.noMøreavd.TPEngrosAS530038/firmapost-tp@sgmore.noMøreavd.SunnmøreEngrosAS530038/firmapost-se@sgmore.noEngrosAS757750/firmapost@safariengros.noAS520920/postmaster@encon.noSupplyAS394660/post@eurosupply.noEngrosAS141030/firmapost@makestad.noStorhusholdningAS736466/firmapost@hshh.noDanielsenAS648800/firmapost@d-danielsen.noØstAS231200/kundeservice@sgost.noGrossistenAS097990/firmapost@agdergro.noVi er Servicegrossistene : Lokalt leveranserFleksiblePersonligservice fokusertKundeGrossister www.sg.noNord-NorgeMidt-NorgeVestlandetSør-ogØstlandet

sg.no

Alt storkjøkkentil