Gourmet nr. 3 2021

Page 1

NR. 3 / 2021 ÅRGANG 17 – om mat og drikke Servicegrossistenes magasin Urter GRØNN LUKSUS Fasiliteter med hjertevarme TOMA GRUPPEN COCA-COLA 130 år som markedsleder Park Hotel Vossevangen VIN I VERDENSKLASSE MATTEMA: Suksess med bake-off

GROSSISTER

HER ER SERVICEGROSSISTENE:

Personlig service

Nord-Norge: ServiceNord Engros AS 77 00 22 40 / firmapost@servicenord.no

Selboe & Aasebø AS 77 84 04 22 / firmapost@aasebo.no

Servicegrossisten Bodø 900 18 788/ firmapost@sgbodo.no

Paul Nygaard AS 75 11 14 30 / firmapost@p-nygaard.no

Arne Sjule AS 75 19 88 88 / firmapost@sjule.no

Lokalt

Fleksible leveranser Kundefokusert

Gourmet - gratis rett i postkassen!

Vi er stolte av vårt magasin med mattips, nyheter og inspirasjonssaker, og det gleder oss at vi har over 5.000 faste lesere.

Om du ikke får magasinet i din postkasse, men ønsker å motta det, ta kontakt med marked@sg.no. Ønsker du ikke å motta magasinet, skriv til marked@sg.no, så fjerner vi deg fra distribusjonslisten.

GOURMET

Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender. Gourmet utkommer 5 ganger p.a og distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

UTGIVER Servicegrossistene AS, Postboks 504, 1327 Lysaker Redaktør: Merete Raabe Frantsen, merete@sg.no

DESIGN OG PRODUKSJON Winkel AS, www.winkel.no Redaksjonen: Helene Ask Hunskaar, Petter Utne Børrehaug

Art Director: Helene Ask Hunskaar Forsidefoto: Winkel AS

Magasinet er trykket på 100 % resirkulert papir, på svanemerket trykkeri – i tråd med Servicegrossistenes fokus på miljø og bærekraft.

Midt-Norge: Nær Engros AS 74 22 61 00 / namsos@narengros.no

Nær Engros Levanger AS 74 08 55 60 / levanger@narengros.no

Nær Engros Trondheim AS 73 95 73 00 / trondheim@narengros.no

Vestlandet:

SG Møre avd. TP Engros AS 81 53 00 38 / firmapost-tp@sgmore.no

SG Møre avd. Sunnmøre Engros 81 53 00 38 / firmapost-se@sgmore.no

Safari Engros 57 75 77 50 / firmapost@safariengros.no

Encon

56 52 09 20 / postmaster@encon.no

Euro Supply 55 39 46 60 / post@eurosupply.no

Måkestad Engros

55 14 10 30 / firmapost@makestad.no

Haugaland Storhusholdning 52 73 64 66 / firmapost@hshh.no

D. Danielsen 51 64 88 00 / firmapost@d-danielsen.no

Sør- og Østlandet: Servicegrossisten Øst 32 23 12 00

Agder Grossisten 37 09 79 90 / firmapost@agdergro.no

www.sg.no
s. 32-37 MATTEMA: Bake-off på sitt beste! s. 24-31 URTER OG SPIRER Fantastisk Fersk s. 10-13 TOMA GRUPPEN Storaktør og familiebedrift s. 14- 16 COCA-COLA Markedsleder i over 130 år s. 6- 9 D. DANIELSEN Omstilling og nye muligheter s. 18-20 PARK HOTEL VOSSEVANGEN Vinsamling i verdensklasse INNHOLD Mai/juni/juli s. 6-9 s. 10-13 s. 18-20 s. 24-31 s. 14-16 s. 32-37 Foto: Tom Haga Foto: Birgitte Horn Foto: Coca-Cola Foto: Lantmännen Foto: Toma Gruppen

Et moderne og attraktivt juicekonsept

Førsteklasses ingredienser fra RAUCH

Kvalitetsmaskiner med touchscreen

Free-on-loan – lån maskinen gratis*

Server opp til 4 meget velsmakende juice- og iste-varianter med vårt nye juicekonsept.

Konsentratene kommer i 5-liters bag-in-box, som oppbevares i romtemperatur. Serveres fra to typer elegante og moderne kvalitetsmaskiner. Kontakt oss i dag for å høre mer! T: 800 800 15 |

JDE Professional presenterer...
E: kontaktnorge@JDEco
www.JDEprofessional.no *Lån betinges av et årlig minimumskjøp av Rauch-juice. Det tilkommer en oppstartskostnad.
ee.com
INGEN bindingstid
VANN + =
Så enkelt: KONSENTRAT

AKTUELT

Husk!

Forbudet mot omsetting av enkelte engangsplastprodukter, trer i kraft 3. juli 2021 i EU og Norge. Er du klar med miljøvennlige alternativer?

M ERKEDAGER

for matfolk:

8. mai. Årets 1. grilldag 28. mai. Den int. burgerdagen 1. juni. Verdens melkedag 12. juni. Sjømatens dag

Den internasjonale burgerdagen

28. mai

Hva med å gjøre markeringen av burgerdagen vegetarisk i år?

lidenskapelige nyheter fra maille
Support. Inspire. Progress.
NY SMART STØRRELSE! 1 KG 500 ML
Les mer på side 40. Mai/juni/juli
xx 6 Grossistportrett
1 Foto: Tom Haga

Forus, Stavanger

D. DANIELSEN

- ET MODERNE HANDELSHUS SIDEN 1874

På Forus i Stavanger finner vi Servicegrossisten D. Danielsen, en storhusholdningsgrossist med stolte handelstradisjoner helt fra 1874. I dag drives bedriften fra ett topp moderne bygg, spesialtilpasset alle produktkategoriene en fullsortimentsgrossist tilbyr. Bygget innehar også en egen offshore-avdeling som tilfredsstiller de ekstreme kravene leveranser til eksempelvis oljerigger krever. Hos D. Danielsen møter vi daglig leder Eivind Storli, som forteller litt mer om bedriften.

Alle gode ting er tre Eivind Storli har handel i blodet, og jobber i D. Danielsen for tredje gang. Etter mange år i forskjellige handelsbedrifter, har Eivind nå vært hos Servicegrossisten D. Danielsen i snart syv år. I dag leder han bedriften, som fremdeles er i Danielsen-familiens eie, og som snart kan feire 150 år med sammenhengende handel. I Stavanger-regionen er Danielsennavnet synonymt med kvalitet, kundeservice og presisjon. Eivind forteller at disse verdiene, bygget opp gjennom 4 generasjoner, er han ydmyk og stolt av å kunne forvalte videre.

1. Den høyreiste fasaden til den nye driftsbygningen på Forus.

2. Daglig leder Eivind Storli ( i midten), flankert av økonomiansvarlig Eirik Otto (t.v.) og personal/ HMSK-ansvarlig, Rune Nilsen (t.h).

Xx 7
Grossistportrett
2
Foto: Tom Haga

Et marked som tar pulsen på «ståa» i Norge Stavanger er kanskje den byen i Norge, der konjunkturutviklingen lettest er synlig. Stemningen i byen har tradisjonelt fulgt utviklingen innen «oljå», og det gjelder i stor grad fremdeles. D. Danielsen er et selskap som leverer mye til olje- og offshorebransjen, og ved bevegelser innen dette segmentet, får det direkte følger. Da siste oljekrise inntraff i 2014, ble Stavanger hardt rammet. D. Danielsen, som hadde en omsetningsandel på nesten 70 % til offshore-næringen, merket krisen omgående. Noe måtte gjøres, men med 150 års erfaring, hadde bedriften kommet seg gjennom kriser før.

Suksess i nye markeder

Stavangerbedrifter med lang fartstid, har vist å ha en evne til effektiv omstilling. Hos D. Danielsen ble alle steiner snudd, og en intensiv satsning på å øke markedsandelene på landbasert salg ble satt i gang. I tråd med Servicegrossistenes strategi om å være den foretrukne fullsortimentsgrossist, skulle D. Danielsen sette inn ekstra ressurser på varegrupper de tidligere ikke hadde vært sterke nok på. Etter noen år med hard jobbing, står i

dag det landbaserte salget for over halvparten av omsetningen. Et av D. Danielsens store satsningsområder var uteliv. Mange av Norges aller beste kulinariske destinasjoner finner du i Stavanger, og D. Danielsen skulle bli en viktig del av dette markedet. Servicegrossistene har de siste 5 årene styrket alkohol-kategorien, og nå bærer det virkelig frukter. Både kunder, leverandører og importører har fått øynene opp for fordelene ved å kun ha ett bestillingspunkt for alle varer kundene trenger for vellykket restaurantdrift. «Én bestilling og én levering har vært vinneroppskriften», forteller Eivind.

Alkoholkategorien - en døråpner Eivind forteller at satsningen på utelivsegmentet er så vellykket, at nye kunder ringer D. Danielsen jevnlig for å opprette kundeforhold med oss hver eneste dag. «Det er ikke tvil om at alkohol-kategorien har åpnet mange dører til restaurantkundene for oss!» Eivind trekker frem det utrolige arbeidet kolleger som Johan Andersson, Jan Erik Fister og Kenneth Olsen har gjort mot disse kundene, og er veldig stolt at

2. Daglig leder ser fremover og har stor tro på storkjøkkenfremtiden i Rogaland.

8 Grossistportrett
« Én bestilling og én levering har vært vinneroppskriften»
Eivind Storli, Daglig leder i D. Danielsen
Foto: Tom Haga 1. D. Danielsen er klare for nye tider med lastebiler med ny profilering.

stadig flere utelivskunder bevisst velger D. Danielsen. «Med et komplett alkoholsortiment i tillegg til et fullt storhusholdningssortiment, velger mange kunder å handle det aller meste av oss», forteller Eivind. «Jo mindre tid en restaurantkunde bruker på varebestilling og varemottak, jo mer tid kan han bruke på den verdiskapende kjernevirksomheten.»

Annerledesåret

D. Danielsen har, som alle andre aktører i bransjen, fått merke korona-pandemien på kroppen. Stavangerregionen opplevde mindre smittetrykk enn mange andre steder i landet, men det ble overhodet ikke «business as usual». Likevel ser Eivind lyst på fremtiden, og flere parametere peker nå i riktig retning. «Vi er i dag 46 ansatte, men ser heldigvis at vi snart må bemanne litt opp. Dette er veldig gledelig. Vi hos D. Danielsen ser positivt på fremtiden, og gleder oss sammen med våre kunder, til de lysere tidene som nå er på vei!» Før vi takker for en hyggelig prat, geleides vi ut av en stolt Eivind Storli ned til D. Danielsens lastebiler, som nå er utsmykket i helt ny prakt. «Nå skal det bli enda lettere å se at D. Danielsen er på vei, og det synes vi er veldig kjekt», avslutter en smilende Eivind.

Fullsortimentsgrossist plassert midt i smørøyet i Stavangerregionen. 95 % av kundene er innen 25 minutters avstand.

Har en egen hentetjeneste for mindre bedrifter som vil hente varene selv.

Logistikk

Outsourcer transporten til eksterne firmaer, men bruker en rekke kjøretøyer med egen profil. Leier inn containertransport ved behov. Transporterer også varer i helikopter til plattform ved hasteleveranser.

Vareutvalg

Har et bredt vareutvalg, og det blir stadig større når nye kunder innen mange ulike segmenter kommer til.

9
Grossistportrett SG
D. Danielsen Foto: Tom Haga
10 Kundeportrett
Foto: Toma Facility Foto: Toma Facility Foto: Toma Facility

TOMA GRUPPEN FACILITY MANAGEMENT MED HJERTEVARME

God mat, rene omgivelser og velholdte bygg er viktig å ha på plass for at folk skal trives og gjøre en god jobb. Det vet alle som jobber i Toma Gruppen til fingerspissene. Toma Facility er en landsdekkende Facility Management-leverandør innenfor blant annet renhold, kantine, personalrestaurant, kontorstøtte, vakthold og forpleining. Med over 250 serveringsløsinger og kantiner, står Toma bak over 7000 kjærkomne måltider hver eneste dag. Vi har snakket med innkjøpsansvarlig i Toma, Simen Braut Olaussen.

Fra lokalt til landsdekkende Toma begynte som et renholdsselskap. Grunnleggerne Tore Monsen og Mads Madsen fikk sin første avtale på Akvariet i Bergen i 1978. Så ballet det på seg med småoppdrag og en større avtale på Håkonsvern. På 70 og 80-tallet kom nye forespørsler fra kundene: Kunne Toma hjelpe til med å hente post, vanne planter og kanskje sette frem litt mat til overtidsarbeidere? Da oljeindustrien tok seg opp på 80 og 90-tallet økte også forespørselen etter rene bo- og hygienefasiliteter og gode måltider med store porsjoner, døgnet rundt. Nå er det datterselskapet Albatross som tar seg av forpleining og brakkerigger for industri og shipping, og for mobile løsninger til bro- og veiprosjekter over hele landet. Kantinedrift har også lenge vært en sentral del av virksomheten til Toma Facility. I dag finner du Toma-kantiner over hele landet, med til sammen over

2,5 millioner serverte måltider per år. Eiendomsdrift er også et spesialområde som Toma Gruppen tar seg av. Hele 2,5 millioner kvadratmeter eiendom ligger i dag under Tomas ansvar og omsorg.

Familiebedrift og storaktør Far og to sønner er fortsatt veldig engasjerte i den daglige driften i Toma Gruppen, og hovedkontoret ligger i Bergen. I følge innkjøpsansvarlig Simen Braut Olaussen er Toma et godt sted å være. «Det er ekstra fint å jobbe i en bedrift som også er familieeid», sier han. «Selv om dette er et stort selskap, går beslutningsprosessene fort, og du kan stole på den erfaringen som sitter i veggene. Det er et stort engasjement og iver rundt driften.» Store oppkjøp av nye selskaper kan nok kreve et ekstra løft når ulike bedriftskulturer skal fungere sammen i nye former, men en av suksessoppskriftene til Toma er at de nettopp har klart å holde på mange av de samme ansatte over tid. Det er tydelig at dette er en arbeidsplass med høy trivsel, og som også klarer å holde på grunnverdiene sine. Uansett hvor store endringer bedriften har, vil Toma alltid ha fokus på å være et best mulig vertskap for alle sine kunder, gjester og brukere.

Suksess med nytt kantinekonsept «For et par år siden så vi at enkelte av kantinekundene våre hadde behov for en mer fremoverlent og fremtidsrettet serveringsløsning», sier innkjøpssjefen. «Vi begynte vi å teste ut konseptet som nå går under navnet

Toma Gruppen:

Etablert av Tore Monsen i Bergen i 1978, og er fortsatt heleid av familien Monsen.

Toma Gruppen er en av de største FM-leverandørene i Norge og Danmark.

4000 medarbeidere innenfor renhold, kantine/personalrestaurant, kontortjenester, vakthold, eiendomsdrift, forpleining og facility management.

Omsetning 2020: NOK 2,1 mrd.

Serverte måltider per år: 2,5 millioner.

Eiendomsdrift: 2,5 millioner m2

Kilde: toma.no

11 Kundeportrett
Simen Braut Olaussen, innkjøpsansvarlig for Toma
12 Kundeportrett
2
3 4
1 Foto: Toma Facility Foto: Toma Facility Foto: Toma Facility Foto: Toma Facility

1.

«The Kitchen»-konseptet har blitt godt mottatt – av både gjester og alle som jobber med konseptet.

2. Toma har ansvar for kontoranlegg og kantineløsninger i alle mulige kategorier.

3. Selv burgerne har sin egen logo i det nye kantinekonseptet «The Kitchen»

4. Det skal selvfølgelig ikke stå på utvalget i Tomas nye kantinekonsept.

«The Kitchen». Dette kan betegnes mer som en personalrestaurant enn en ordinær kantineløsning. Vi gikk fra buffet til «plate serving», og vi knyttet driften til digitale bestillingsløsninger og en egen app. Konseptet har blitt veldig populært. På to år har vi ekspandert fra 1 til 7 konseptrestauranter.»

The Kitchen-løsningen skal være så attraktiv at kontoransatte ikke søker ut til omkringliggende restauranter i lunsjpausene, men at jobbkantina blir det selvfølgelige valget for et avbrekk i arbeidshverdagen. Varesortiment og utvalget av retter er mer varierte enn i en ordinær kantine. Det legges ekstra innsats i et tiltalende interiør og omgivelser, og åpningstider som er lengre enn i ordnære kantiner. Detaljer, som The Kitchens egen logo går igjen på vannflasker og brødkasser, - selv på burgerne som serveres. «Dette er et konsept som er nytt og spennende, både for oss som drifter det, for alle som jobber på kjøkkenet, og en opplevelse for brukerne selv.» Allerede nå ser Toma Gruppen at konseptet er både attraktivt og innbringende både for bedriften selv, og for gårdeierne. - Og hvilken arbeidstaker ville vel ikke daglig ha spist i en kantine med slike fasiliteter?

Toma Gruppen tar ansvar Et nært forhold til leverandører og samarbeidspartnere, er en av livsnervene i den daglige driften. «Vi har et veldig godt leverandørsamarbeid, som vi er helt

avhengige av!» Som en av landets største restaurantører, har Toma samtidig en viktig påvirkningskraft i bransjen. «Vi kan gå til leverandørene våre og si: Nå trenger vi produkter med spesielle kvaliteter, og da blir vi lyttet til», sier Simen. «Vi har blant annet et sterkt fokus på å redusere på emballasjevolumet og kutte ned på kuvertforpakninger, og går vi til leverandørene med krav om mindre emballasje, ordner de det vi ønsker. Gode partnerskap og et tett samarbeid er alfa og omega for oss!» Sunnhet og bærekraftig mat står også høyt på agendaen, med kjøttfrie dager og fokus på å øke gjestenes inntak av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat. I tillegg har Toma Gruppen lenge hatt et sterkt fokus på å kutte matsvinnet. Å ta samfunnsansvar og drive en fremtidsrettet servering står helt sentralt i den daglige driften.

Tett på kunder og gjester

«Uansett hva vi gjør: det aller viktigste for oss er å alltid være i tett dialog med kunde eller gårdeier», sier Simen. «Det er tross alt dem vi står til tjeneste for. Å gjøre kundene våre fornøyde er alltid vårt viktigste fokus!» - Og nå skal også kunder i Sverige og Danmark også skal få nyte godt av tjenestene og forpleiningen som Toma kan tilby. Med oppkjøp av større fasilitesselskaper i nabolandene våre, skal Toma Gruppen sørge for at den gode omsorgen og gjestfriheten også spres utenfor Norges grenser i fremtiden.

Servicegrossistene: Ny leverandør Som ny leverandør fra 12. april, ser Servicegrossistene frem til et spennende og inspirerende samarbeid med Toma Gruppen. Toma er avhengig av å ha en nasjonal leverandør med et stort og fleksibelt vareutvalg som kan levere det bedriften til enhver tid trenger. «Den tiden vi har vært inne i nå har vært spesielt utfordrende, med varierende åpningsstider og planer som stadig må snus», sier Simen.

En litt mer personlig service og fleksibilitet kjennetegner Servicegrossistene, og vi gleder oss til å trå til med en hjelpende hånd i en hektisk hverdag for en bedrift som gjør en viktig jobb og daglig metter veldig mange mennesker!

13 Kundeportrett
« Vår visjon er å gi mennesker en bedre arbeidsdag!»
Bedriftsvisjon, Toma
SG

COCA-COLA 130 ÅR SOM MARKEDSLEDER

Coca-Cola er den internasjonale giganten og markedslederen, som likevel er tuftet på lokale verdier og ønsket om å gjøre verden litt bedre. Hos Coca-Cola European Partners Norge (CCEP Norge) på Lørenskog, en av Europas mest moderne mineralvannsfabrikker, forvaltes noen av verdens sterkeste merkevarer. Internasjonale, men likevel kortreiste, kjennetegner produktene fra Coca-Cola.

130 års erfaring som markedsleder Coca-Cola sitt sortiment distribueres gjennom Servicegrossistene-systemet, og dette gjør at det tradisjonelle salgsapparatet hos Coca-Cola nå jobber med en litt annen inngangsvinkel. «Nå har vi ikke lenger et salgskorps, men snarere et team «Business Developers», som alltid er klar til å hjelpe kundene til å bli enda bedre. Baard ler litt selv av den amerikanske betegnelsen, men forteller at dette er dedikerte mennesker som er ute i felten, der de hver dag jobber for å være den naturlige sparringspartner for alle typer profesjonelle kunder. «Det finnes få selskaper i verden med mer erfaring enn Coca-Cola når det kommer til produksjon og salg av drikkevarer, og vi er stolte av å dele denne kompetansen og våre erfaringer med kunder», sier Baard. «Etter snart 130 år som markedsleder, vet vi jo ett og annet om det å drive lønnsomt salg av drikkevarer, men det å bli utfordret av kunder hver dag gjør at vi sammen blir flinkere. Det å skape mersalg sammen, går på å lytte, respektere og komme med gode løsninger sammen som gjennomføres gjennom hele verdikjeden.»

Ærlig kommunikasjon

Hos Coca-Cola er ærlig kommunikasjon mot forbrukerne og samfunnet ellers, av høyeste viktighet. Coca-Cola ble første gang servert av apotekeren

John Pemberton i 1886, og foruten den hemmelige oppskriften, opererer

selskapet med transparens og åpenhet. Det å arbeide med forbrukertrender og forsøke å ligge i forkant av disse er spennende, men også utfordrende. Mange innovasjoner har kommet på markedet, og som i alle andre kategorier, er det flere lanseringer som mislykkes, enn de som lykkes og blir store suksesser. Dette har Coca-Cola lært mye av. I dag er det i den sukkerfrie kategorien det meste av produktutviklingen finner sted. Selv om Coca-Cola Original Taste alltid vil være der for de spesielle anledningene, jobber bedriften sammen med sine kunder for å tilby et sortiment som forbrukere kan nyte med god samvittighet hver dag. Coca-Cola fronter bevisst de sukkerfrie produktene i sin markedsføring og har helt klare mål om at det er i denne kategorien veksten skal skapes. Dette gjelder om man ser på

14
Leverandørportrett

The Coca Cola Company

8. mai 1886, Altanta: Apoteker John Pemberton rørte opp en velduftende, karamellfarget mikstur og bar den noen dører ned til Jacob’s Pharmacy. Her ble blandingen kombinert med kullsyreholdig vann, og ble testet av kunder, - alle enige om at denne nye drikken var noe helt spesielt. Apoteket begynte å selge drikken for fem cent per glass. Resten er historie.

Merkevarer:

Coca Cola, Fanta, Sprite, Urge, Bonaqua, Kuli, Powerade, Tab X-tra, Chaqua, Fuzetea, Glacéau Smartwater, Honest Bio.

Coca-Cola i Norge

Salget i Norge startet i 1926. I 1938 ble de første flaskene produsert i Norge. I dag produseres 217 millioner liter drikke hvert år på Coca Colas anlegg i Lørenskog, i Fyresdal og i Tromsø. Over 700 norske ansatte jobber med å produsere, selge og markedsføre Coca-Cola her til lands, gjennom hele 20.000 utsalgssteder i hele Norge.

Coca Cola satser stort på bærekraftig utvikling i Norge. Norge var blant annet det første landet i Coca Cola-systemet som innførte Plant Bottle-flasken.

Kilde: coca-cola.no

15
Leverandørportrett
Foto: Coca-Cola Foto: Coca-Cola

brus, energidrikker eller i andre deler av drikkevarekategorien. I Coca-Colas markedsføring ligger det et bevisst fokus på det sosiale; mennesker sammen og mangfold. Dette for å vise at Coca-Cola gjennom sitt system jobber bevisst med inkludering og mangfold på tvers av grenser.

En viktig margindriver

«Når det kommer til drift av serveringssteder, er det viktig å ha en bevisst drikkevarestrategi», forteller Baard. «Én ting er hvordan utsalget fremstår i dag, noe like viktig er hvor det ønsker å være om ett eller tre år, og hvilke grep vi sammen må ta for å komme dit.» Han forteller videre at 1 av 3 produkter fra Coca-Cola nytes sammen med mat, og når man er ute og spiser, enten langs veien, på en kafé eller på en restaurant, er drikke til maten noe de fleste ønsker. Ofte bør man likevel minne gjestene på dette, og da spør man ikke: «Ønsker du drikke til?» Da må man huske å spørre: «Hva ønsker du å drikke til?» sier Baard. «Dette er en lønnsom huskeregel!»

Coca-Cola på veien for deg Tidligere var det vanlig å ta imot et mer eller mindre standardsortiment idet man valgte drikkevareleverandør, men nå har tidene endret seg. I dag ser man verdien i

det unike hos kundene, og en Business Developer fra Coca-Cola kan hjelpe deg med å sette sammen det mest attraktive drikkevaresortimentet for akkurat ditt sted. Coca-Colas dedikerte team er på veien hele året, og har gode og lønnsomme tips som enkelt kan settes ut i praksis. Har du for eksempel en «ung» profil, kan et dedikert skap med energidrikke både heve attraktiviteten på stedet ditt, og ikke minst, øke lønnsomheten. Energikategorien har opplevd en revolusjon, og det er også her sukkerfrie lavkalorivarianter som er i vinden. Igjen oppfordrer Baard den enkelte Servicegrossist og alle dens kunder til å bruke ressursene som finnes hos Coca-Cola aktivt. «Vi selger ikke produktene våre, det gjør Servicegrossistene på en aldeles fabelaktig måte. Vi er her for å hjelpe Servicegrossistenes kunder med å gjøre suksess med Coca-Cola sin produktportefølje, og til syvende og sist; å tjene mer penger, og få enda mer fornøyde gjester». Gourmet takker Servicegrossistenes mann hos CocaCola, Baard Tveito, for oppfordringen, og gleder oss sammen med ham til vi igjen kan oppleve normale tider med noe iskald og forfriskende fra CocaCola, kjøpt eller distribuert gjennom din lokale Servicegrossist, nå som det ser ut som det lysner på alle måter. SG

Coca-Cola, nå med 100 % resirkulert plast

Alle plastflasker fra Coca-Cola i Norge blir laget av 100 % resirkulert plast.

Nordmenn er verdensmestere i panting, og med en innsamlingsgrad på over 90 %, blir drikkevareplasten brukt igjen og igjen.

Gjenbruk av plastråstoff fra resirkulerte flasker bidrar til redusert forbruk og lavere klimautslipp.

16 Leverandørportrett
Klar for sommerserveringsen? Coca-Cola hjelper deg med å skreddersy ditt drikkevaresortiment. Foto: Coca-Cola
Mondelez Norge AS Johan Throne Holsts plass 1, P.O. Box 6658 Rodeløkka, 0502 Oslo Norway Tel. +47 22 04 40 22, www.mdlznordic.com NYTT formaT NYTT formaT Freia Sjokoladesaus 6 pk à 1 200 g EPD 971267 EPD Freia Bakepulver 3 pk à 1 000 g 2774024 EPD Freia Sjokoladedrikk 30-pk 8 pk à 960 g 5316732 EPD Freia Regia Kakao 2 pk à 1 000 g 517086 EPD Freia Twist-sylinder 4 pk. á 1,5 kg 4516209 EPD Toblerone Tiny mix-sylinder 4 pk. á 904 g 4300307 EPD Freia mix sjokoladebox (224 stk.) 1 stk. á 5,9 kg 1702596

Park Hotel Vossevangen

Ligger vakkert til ved Vangsvatnet i Voss sentrum, med storslagen utsikt. Hotellet har 122 rom og lokaler og fleksible tilbud til kursog konferansedeltakere.

Restaurant Elysée har et av verdens største og bredeste vinkart. Det ble kåret til Verdens Beste Vinkart og Norges Beste Vinkart i 2020.

18 Kundeportrett
1
Foto: Birgitte Horn

PARK HOTEL VOSSEVANGEN – VERDENS VINØYNE ER RETTET MOT VOSS

På Park Hotel Vossevangen finner vi en av verdens mest komplette vinkjellere, og mannen med kjellernøkkelen er Francesco Marzola, Norges beste sommelier. Sammen med Eirik Vinsjansen fra Servicegrossisten Encon i Voss, har Gourmet tatt turen til hotellet, der Francesco lar oss bli med inn i det aller helligste.

En av verdens mest imponerende vinsamlinger

I forkant av vårt møte med vindirektør Francesco Marzola, var det naturlig å søke litt informasjon om vinkjelleren på Park Hotel Vossevangen. Det første som ble brakt på det rene, var at et av de betydeligste tidsskriftene innenfor vin, «World of Fine Wine», nylig kåret vinkartet på Park Hotel, helt enkelt, til: «Verdens beste vinkart 2020». Vinkartet, som består av 300 tettskrevne A4-sider fordelt på 5.300 etiketter, er mildt sagt imponerende. At det var i Voss vi skulle finne kanskje Norges aller mest imponerende vinkjeller, var kanskje ikke innlysende, men når vi skal få lære litt mer om bakgrunnen, faller brikkene på plass.

Lidenskap og idealisme

En vinsamling á la den vi finner på Park Hotel Vossevangen, er det umulig å bygge opp, kun basert på kommersielle hensyn. Her må det idealisme, tid, energi og lidenskap til. Det var tilbake i 1979 at hotelleier og vinentusiast Jan Bruse Andersen gjorde alvor av å sette sin vininteresse i system, slik at hotellets gjester også kunne få ta del i vinens fantastiske verden. Samlingen ble bygget flaske på flaske, og selv om kjelleren i dag rommer over 40.000 flasker, er ingen plassert der ved en tilfeldighet. Samlingen spenner over alle verdens vinmarker, så vel som den gamle og nye verden. Hele idéen bak vinsamlingen er å gi hotellets gjester mulighet til å smake viner de normalt aldri ville hatt mulighet til. Dette, sammen med nøye avstemt og spesialtilberedt mat, for å gi smaksopplevelser du aldri vil glemme.

Vindestinasjonen Voss

Med en vinkjeller som den du finner på Voss, tiltrekker hotellet seg en stor gruppe «vinturister» både fra inn- og utland. Francesco forteller at en stor del av hotellets virksomhet er sentrert rundt vin. «Sett bort fra den unormale situasjonen vi nå har hatt med korona-pandemien, lager vi en rekke vin-eventer gjennom hele året», forteller han. «Vi har gjester som kommer ens ærend for å smake på en helt spesiell vin, og vi har gjester som besøker oss for å lære mer om vin og for å delta på ulike smakinger.» Francesco er født inn i en restaurantfamilie fra Sicilia, og har jobbet med vin siden han var 18 år gammel. At han skulle finne både sin drømmekvinne og drømmevinkjeller på Voss, lå kanskje ikke helt i kortene, men Francesco ser ut som han stortrives. «Det gir stor mening for meg å jobbe med vin, og det er helt fantastisk å se hvordan vårt arbeid verdsettes av våre gjester. Det er også gøy å se engasjementet for hotellet vårt fra vinprodusenter over hele verden», sier han. På Park Hotel Vossevangen er et normalår fylt med aktiviteter som «Winemakers Dinner», foredrag, temamiddager og vinsmakinger. Francesco forteller

1. Park Hotel Vossevangen med flott utsikt over det idylliske Vangsvatnet.

2. Med en felles lidenskap for edle dråper, skaper de vinmagi sammen på Voss. Fra venstre: Vindirektør på Park Hotel Vossevangen, Francesco Marzola, og Encons Eirik Vinsjansen.

19 Kundeportrett
1 ≥
2 Foto: Birgitte Horn

også at hotellet tilbyr spennende aktiviteter for alle kunnskapsnivåer og lommebøker, enten du er en fersk vinentusiast eller selv er sommelierutdannet.

Med Servicegrossisten Encon

med på laget

Francesco og Park Hotel Vossevangen har et langt og godt samarbeid med Servicegrossisten Encon. Hos Encon er det Eirik Vinsjansen som sørger for at hotellet får de forsyningene det trenger, og Francesco er imponert over hva de får til. «Jeg er jo ikke akkurat verdens enkleste kunde, men Encon og Eirik gir seg ikke før de har skaffet varene jeg etterspør», sier Francesco. Eirik på sin side synes det er veldig morsomt å ha en kunde som Francesco. Eirik er selv vinentusiast på sin hals, og også utdannet vinkelner. «Å få jobbe med kunder som Francesco og andre store vinkunder, er virkelig givende» forteller Eirik. «Jeg lærer noe av kundene mine hver eneste dag. – Og heldigvis hender det også at jeg har noe å bidra med!», sier Eirik og smiler.

Ned i krypten

Idet vi får lov å bli med ned i det aller helligste, nemlig selve vinkjelleren, er det som om vi beveger oss ned i en flere hundre år gammel krypt. Man inntar en høytidelig holdning, og vi går naturlig inn i hviskemodus. Den litt rå luften og synet av de over 40.000 flaskene, slår litt luften ut av oss. Nå gleder vi oss virkelig til andre tider, og til å komme tilbake til Park Hotel Vossevangen for å feire livet med mennesker vi er glade i, og vin i verdensklasse. Gourmet takker Francesco Marzola og Eirik Vinsjansen for et spennende besøk på Park Hotel Vossevangen. – Måtte det ikke bli lenge til vi kommer tilbake!

1. Utmerkelser for restaurantens unike drikkekart og vinfaglig kompetanse vises stolt frem. F.v.: Eirik Vinsjansen og Francesco Marzola.

2. Et dypdykk inn i det aller helligste.

20 Kundeportrett
« Jeg er jo ikke akkurat verdens enkleste kunde, men Encon og Eirik gir seg ikke før de har skaffet varene jeg etterspør!»
2
Francesco Marzola 1 Foto: Birgitte Horn
SG
Foto: Birgitte Horn

DE NYE BOBLENE

Tekst: Erik Wallentin Illustrasjon: Helene Ask Hunskaar

Bobler går aldri av moten. Champagne vil kanskje alltid være de musserende viners konge eller dronning, men stadig nye bobler stiger til værs og vil konkurrere om oppmerksomheten.

Spanias Cava og Italias Prosecco har for lengst plassert seg i folks bevissthet. Cremant fra andre franske regioner enn Champagne, vaker stadig i overflaten. Men nye trender har fått sine gjennombrudd, eller er på god vei: En produksjonsmetode har dukket fram fra glemselen. En glemt og forsømt klassiker likeså. Og en ny konkurrent til Champagne kan takke klimaendringene.

Nesten umulig

For å ta det siste først: For noen tiår siden var det kun en håndfull mennesker som så det komme, og satset på det foreløpig nesten umulige. Men det kalde Sør-England hadde allerede den samme kalksteinen som i Champagne i Nord-Frankrike. En gang var hele området et grunt hav. Alt britene manglet var litt høyere gjennomsnittstemperatur, og resten er historie. Fra nær null for få år siden, er i dag rundt førti ulike musserende viner fra England tilgjengelig fra norske importører, og antallet øker i takt med nyplantingen av vindruer.

Klassisk

Metoden er den samme: Den klassiske, der en annengangs gjæring på flasken lager boblene. Druesortene er etter hvert også de samme som i Champagne, den hvite Chardonnay og de to røde, Pinot Noir og Pinot Meunier. Nord for kanalen modnes druene enda langsommere, høstes enda senere, og får gjerne enda mer saftig fruktighet, når de først kommer i mål før det er for sent. Bare i mindre grad ser vi hybride druesorter, avlet fram for ekstra kaldt klima andre steder. Lange lyse dager gir også mer smak.

I støpeskjeen

Smaken kan også fort forveksles med Champagne. Begge steder får du hele spekteret, fra de unge, syrefriske munnrenserne, til de mer avrundede, der lang lagring på bunnfallet av døde

gjærceller kan gi aromaer som minner om brødbakst, sopp og nøtter. Men med kort historie har britene hatt kort tid til lagring og lite av eldre årganger å blande inn. Den mer ungdommelige stilen har hittil dominert, men britisk musserende er fortsatt i støpeskjeen. For kort tid siden var prisene også i overkant og vinene litt for enkle. Nå finner vi lett engelske musserende som konkurrerer godt på pris og kvalitet.

Sekt: Den glemte og forsømte klassikeren Mange av de store champagnehusene er grunnlagt av tyskere. Utover 1800-tallet begynte flere av dem å lage musserende på samme måte i Tyskland. Etter første verdenskrig fikk de ikke lenger lov til å kalle det champagne, og all tysk, musserende vin kalles ‘sekt’. Etter andre verdenskrig stupte etterspørselen, og prisene måtte stupe etter. Det ble lov å bruke importerte druer og lage boblene i tank i stedet for i flasken. Produktet er gjerne søtlig og endimensjonalt i smak. I dag går det enorme mengder av dette i Tyskland, og markedet domineres av noen få, store produsenter. Sekt som begrep har lagt seg på laveste hylle.

Under radaren

Men under radaren på mange har dyktige vinprodusenter en stund laget musserende i verdensklasse av de beste druene fra de beste vinmarkene. Det er fortsatt ‘sekt’. Men det står mer på etiketten: ‘Deutscher Sekt’

SGs kategorisjef for alkoholholdige drikker, Erik Wallentin, gir deg tips om hva du bør ha i glasset denne sesongen.

består kun av tyske druer, og borger normalt for friskere og mer aromatisk musserende, men fortsatt er boblene laget i tank. ‘Traditionelle flaschengärung’ betyr i tillegg at boblene er laget i flasken, som i Champagne, og potensialet for kvalitet er et helt annet. Vær obs på at for sekt betyr ‘trocken’ halvtørr (17-35 gram sukker pr. liter), mens ‘brut’ betyr tørr, og ‘brut nature’ brukes om de aller tørreste. Utvalget er enda større enn fra England, med større variasjon i druesorter og stilarter. Og prisene gir mulighet for mange gode kjøp. Det er grunn til å spørre seg hvor lenge det varer.

Den første metoden

Og helt til slutt, det som nok egentlig kom aller først: ‘Pét Nat’ er en forkortelse av det franske uttrykket ‘Pétillant naturel’, også kalt ‘methode ancestrale’. Den første måten å lage bobler på var å tappe vinen på flaske før den var helt ferdig gjæret. Trykket blir lavere og flasken har gjerne «bruskork». Det er for lite trykk til at de kan kalles ‘musserende’, og de går gjerne under betegnelsen ‘perlende’ her på berget. Metoden er hentet opp igjen i flere land og blir stadig mer populær. I Italia kaltes den gjerne ‘col fondo’, som indikerer at litt bunnfall er med i flasken og lager trykk og smak. De er gjerne tørre, fruktige, bløte og saftige med en syrlig snert, og de kan ofte minne om sider. Dette er bobler slik de smakte for riktig lenge siden, og vel verd et bekjentskap. Men her kan det være stor variasjon, så døm ikke kategorien etter aller første møte! SG

21 Drikketips

Tork Mikrofiber Rengjøringsklut for engangsbruk er en klut av høy kvalitet i 100 % mikrofiber. Den er utformet for å gi svært gode rengjøringsresultater på harde overflater enten den brukes tørr eller sammen med rengjøringsmidler. Ettersom den kastes etter bruk unngår du vasking av kluter samtidig som du sikrer optimal hygiene.

Les mer på www.tork.no

RAW NOBEEF BURGER

En vegansk nyhet fra The Vegetarian Butcher

Elsker du kjøtt? Det gjør vi også. Derfor har vi utviklet en vegansk premiumburger som er utrolig lik just kjøtt når det kommer til både smaksopplevelse og utseende. Nå finnes det ikke lenger noen grunn til å ikke bytte ut kjøttet. Les mer på ufs.com

NYHET!

Support. Inspire. Progress.
Vi introduserer Tork Mikrofiber Rengjøringsklut for engangsbruk
Porsjonsprodukter fra Kavli og Q-Meieriene. Hygenisk, enkelt og tidsbesparende! Har du spørsmål om produktene kontakt oss gjerne. Se Q-meieriene.no/foodservice

Grønn luksus

Oppbevaring av sarte urter

• Ta planten ut av plasten så fort som mulig

• Vann urtene fra rota/på skålen

• Jo varmere det er i rommet, jo mer overlys bør planten ha.

• Nyt den mens den ennå er grønn og frisk!

Fra Servicegrossistene 24
URTER OG SPIRER

Fantastisk Fersk er Servicegrossistenes egen merkevare for frukt og grønt.

Ugress? Kaninfôr? Krisemat? Det er blitt “ut” å snakke ned spiselige vekster på tallerkenen. I de siste årene har interessen rundt grønn mat økt. I matbransjen snakker vi om “Det grønne skiftet”. Grønt på tallerknenen har blitt den nye luksusen: måltidet får et løft, og du viser den ekstra omsorgen for gjesten. - Og det er jo ganske enkelt; det er ikke så mye som skal til for å jazze opp et allerede velsmakende restaurantmåltid til nye høyder!

Grønt, skjønt og tilgjengelig Krydderurtene gir et aromatisk tilskudd til rettene du lager, og er en fryd for øyet på tallerkenen. De mest kjente og kjære urtene våre dyrkes året rundt, – også i Norge. Spirer er kanskje ikke brukt i like stor utstrekning, men du vet vel at dette er noe av det sunneste vi kan spise? Hver eneste lille stilk og blad inneholder hele næringspakken som trengs for at planten skal vokse seg stor. Innen vår verden av urter, krydderplanter og spirer finner du også garantert varianter som kan muntre opp en gjest som har gått lei av eget hjemmekjøkken. Spesielt nå når det går mot vår og sommer er utvalget stort. Det er vår, og det bugner, – det er bare å begynne å plukke!

Mattema Fra Servicegrossistene
Servicegrossistenes kategorisjef for frukt og grønt, Nenad Despotovic, er opptatt av å levere varer av ypperste kvalitet, hele året rundt.

Ravnsborg Gård

Kryddergården med gårdsdrift siden 1650

På Hvalstad, mellom Sandvika og Asker, ligger Ravnsborg gård med røtter helt tilbake til 1650. Som et av Norges største, spesialiserte krydderurtgartnerier, finner årlig om lag 2,5 millioner urtepotter veien fra Ravnsborg Gård til kjøkken over hele Norge.

En rendyrket urtegård Etter en litt krapp sving fra E18 finner vi gartneriet til Jan Tore Ravnsborg. Her har han siden slutten av 80-tallet spesialisert seg på krydderurter i potter, og i dag er han en rendyrket urtebonde. Fordelt på flere veksthus, utgjør arealet på gartneriet nå 10.000 kvadratmeter, og Ravnsborg Gård produserer hele 22 ulike krydderurter. Gården drev tidligere tradisjonelt med epler og kål og noe tomat og agurk i veksthus. Etter hvert som nordmenn fikk smaken for friske krydderurter, skulle Jan Tore jobbe dedikert for at Ravnsborg Gård skulle bli en foretrukken leverandør av dagsferske urter. Jan Tore bor selv på gården, og hans team med 14 gartnere sørger for at sarte krydderplanter får det beste stellet, slik at smak og kvalitet beholdes helt til urtene har ankommet kundenes kjøkken.

Nordmenn elsker basilikum «Basilikumplanten er den vi helt klart dyrker mest av», forteller Jan Tore. «Basilikumen kan være litt lunefull, og krever veldig mye stell og en porsjon kjærlighet», sier han videre. «Vår basilikum har det heldigvis som plommen i egget her på Hvalstad, og den er helt utmerket på smak». I Norge er vi heldige å ha noen fantastiske tomatprodusenter, og basilikum i kombinasjon med norske, smakfulle tomater er nok ikke lenger et hemmelig stalltips, men det er likevel så godt at det ikke kan nevnes for ofte. Basilikum og koriander er blant krydderurtene med veldig høy etterspørsel gjennom hele året, mens andre urter følger mer sesong.

Bærekraftig krydderurtproduksjon

Ravnsborg Gård har stort fokus på bærekraftig produksjon. Etter at krydderurtene har drukket 20 % av vannet, resirkuleres de resterende 80 % til ny vanning. Moderne ozon- og IR-renseanlegg gjør at eventuelt restvann er av drikkekvalitet.

For å beskytte plantene mot skadedyr, brukes kun biologisk plantevern i form av nyttedyr. «Skal man drive et moderne gartneri og har tenkt til å fortsette med det inn i femtiden, er en miljøvennlig og bærekraftig drift eneste alternativ», sier Jan Tore. «De aktørene som tar dette alvorlig, og heller ligger i forkant av utvikling og ikke bak, – ja, det er de som kommer til å lykkes!»

Rosmarin, en selvfølge til hjortesteken Jan Tore forteller at han er en ivrig jeger. Selv om basilikum er hans favoritt, slår ingenting en saftig hjortestek fra egen jakt, smaksatt med frisk rosmarin fra Ravnsborg Gård.

26
Fra Servicegrossistene
SG

Tett på det lokale

Gjennom Servicegrossistenes lokale grossister, er vi geografisk tett plassert ved Norges lokale produsenter.

Når du handler produkter fra Fantastisk Fersk, er du dermed med på å støtte bønder rett i nærheten av deg.

Jan Tore Ravnsborg, krydderbonde

RAVNSBORG GÅRD

En av markedslederne innen krydderurter

Daglig leder: Jan Tore Ravnsborg

Ansatte: 14 gartnere

Dyrket areal: 10.000 m²

Utvalg: 22 ulike krydderurter

Årsproduksjon: 2,5 millioner urtepotter

27 Fra Servicegrossistene
« Basilikumen er litt sær, den krever ekstra mye stell, og sier fort fra om du ikke er snill nok med den!»
Et hav av krydderplanter i veksthuset på Ravnsborg Gård. Krydderurter og norskdyrkede tomater: Finnes det en bedre kombinasjon?

Slik varer urtene lenger

Ravnsborg Gårds tips om stell av krydderurter:

Første bud: Planten må ut av emballasjen umiddelbart slik at den får «puste».

Vanning:

Vann alltid fra bunnen av, det vil si på skålen. Den er nemlig vant til å drikke fra bunnen av potten fra gartneriet. Sørg for at jorden blir gjennomfuktet når du vanner - men det er også viktig at jordklumpen får tørke litt mellom vanningene. Vann må aldri bli stående mer enn 5 minutter på skålen, røttene trenger oksygen.

Lys & varme:

Jo varmere omgivelsene er, jo mer lys trenger planten. Hvis det er over 20 grader, er det en fordel å bruke godt overlys store deler av døgnet. På den lyse årstiden er et trekkfritt solvindu ok, men vær ekstra påpasselig med vanningen. Norsk sommersol kan være opptil 20 ganger mer intensiv enn et lysstoffrør.

Næring:

Hvis du vil beholde planten mer enn en måned, bør du gjødsle den litt. Ellers blekner den etter hvert.

Basilikumstell:

Basilikum stelles som andre urter, men pass på at den ikke får trekk eller kulde. Romtemperaturen bør være på over 12 grader, ellers fryser den.

Dyrke selv?

Urteproduksjon for produksjonens skyld, kan kanskje overlates til ekspertene, men et lite planteprosjekt kan kanskje også gi en fin gimmick i restauranten? Det finnes mange smarte løsninger på innendørs dyrking på markedet. Dere vil kanskje ikke få til de største volumene ved første forsøk, men dere kan forvente en positiv mottakelse fra kulinarisk nysgjerrige gjester!

Gjenopplivingsforsøk

Noen grønnsaker krever ikke så mye for å komme igjen. Hvitløk som har blitt for gammel, eller en rotstump av en vårløk, kan settes i en kopp vann og «glemmes» et par dager, og en fin, liten spire kommer opp. Spiren kan høstes, eller den kan plantes over i jord og vokse seg enda større. Grønnsaker som er enkle å «redde»: Selleri, grønn løk/vårløk, kål, salat og gulrottopper.

Et årtusengammelt kjærlighetsforhold

I den gamle orienten, hos de gamle egypterne og i den bibelske midtøsten, kunne ulike urteplanter være verdifulle ingredienser i røkelse, hellige salver og medisiner, – og i mat for konger og keisere. Her i nord er rester av krydderplanter funnet på levninger helt tilbake til folkevandringstiden. Men urtenes historie har ikke alltid vært gyllen. Urtesamlende kvinner ble uglesett under hekseforfølgelsene, og i harde tider ble urter brukt som ren matauke. Moderne medisinsk forskning og dagens trendfokus på grønt og kortreist mat, har løftet urtene frem i lyset igjen. Lokaldyrket eller håndplukket grønt har igjen blitt luksusvarer.

28
FAKTA
Fra Servicegrossistene

Fisher Wine 2018

100% Chardonnay

Gyllen. Smør, grapefrukt og vanilje. Passer til lette retter av fisk, skalldyr eller til salater.

EPD 5381686 /Vmp 10893201

Veil. Horeca kr. 123,50

Big Red Beast 2019

100% Alicante Bouschet; en krysning av Grenache og Petit Bouschet

Røde og mørke bæraromaer, hint av fioler og røktoner fra fatene.

Fyldig, rund og rik med en meget fruktig, flott og lang ettersmak. Til grillet kjøtt a la Mediterrane, eller til meksikanske retter av kjøtt, lammekarré.

EPD 5769682/ Vmp 10446101 Veil. Horeca kr.127,50

Domaine Saint-André

Nuit D'arbres 2018

100% Cinsault ROSE

Lys rosa på farge. Aromaer av jorbær og blomster. I munnen røde bær og frukt. Fin aperitiff. Passer til skalldyr, koldtbordet eller til retter av lyst kjøtt.

75 Cl/EPD 5038583/ Veil. Horeca kr.111,20

Couveys 2018

100% Chardonnay Citruspreget duft med touch av røyk og mineraler. Smidig, fruktig, velbalansert og innsmigrende. Til skalldyr, lyst kjøtt og middels rike oster.

EPD 4509162/Vmp 3773101

Veil. Horeca kr 135,50

Sommerpriser

Periode 1.MAI til 31.AUGUST 2021

så langt beholdningen rekker

Petite Chapelle 2014

100% Carignan

Bringebær og moreller, tranebær og tobakk.

Passer til retter av grillet kjøtt, smaksrike gryter og pasta.

EPD 5666474/ Vmp 12193501

Veil Horeca kr. 155,50

Domaine

Saint-André

Folie d'ines 2017

70% Cabernet Franc, 30% Merlot

Bjørnebær, sure kirsebær, paprika, frisk og fruktig med fine tanniner. Balansert og velstrukturert.

Passer til BBQ, røkt mørkt kjøtt, faste oster, retter med oregano & tomater.

EPD 5666482/Vmp 12202101

Veil. Horeca kr. 167,50

Chapelle du Bois 2019

100% Colombard

Smaken er fruktig, frisk og mineralsk med ren og frisk ettersmak. Dette er en anvendelig vin. Deilig som aperitiff, men har også kraft og fylde til å matche enklere retter av både skalldyr, fisk og kylling.

EPD 1146794/ Vmp 5021501

Veil. Horeca kr 115,50

Chapelle du Bois 2019

40% Grenache, 30% Merlot, 30% Carignan Saftig, rund og innsmigrende krydret fruktighet i munnen. Passer til retter av svin, kylling, pizza, pasta eller taco.

EPD 587063/Vmp 4109901

Veil. Horeca kr 107,60

Kilder: Xx 10,00 Rabatt kr. www.redwhite.no
16,82 Rabatt kr. 18,82 Rabatt kr. 5,00 Rabatt kr. 8,83 Rabatt kr. 16,83 Rabatt kr. 4,82 Rabatt kr. 22,50 Rabatt kr.
30 2 1
Fra Servicegrossistene
Foto og oppskrifter: frukt.no

1 2

MOJITO VIRGIN JORDBÆRSALSA

MED ANANAS OG CHILI

En klassisk og god oppskrift på mojito virgin; en såkalt mocktail; en drink uten alkohol. Ønsker du en ekte mojito, tilsetter du rom.

Salsa kan lages uten tomater. Her er en variant med jordbær, kiwi, ananas og chili, smakt til med hakkede krydderurter og lime. Sprekt og friskt tilbehør for eksempel til sommerens grillserveringer.

Du trenger:

• 12 blader frisk mynte

• Saften av ½ lime

• 2 ts brunt sukker

• 10 isbiter

• 0.5 liter sitronbrus

• Blader med frisk mynte til pynt

Slik gjør du:

Alt kjøres i en blender og serveres umiddelbart. I stedet for sitronbrus kan du bruke Sprite, 7-up eller soda.

Ønsker du noen gode annerledesvarianter av mojitos? Prøv å tilsette ananas, rips, tranebær eller basilikum!

Du trenger:

• 600 g jordbær

• 1 slangeagurk

• 1 frisk ananas

• 2 kiwi

• 2 lime

• Hakket, frisk basilikum

• Hakket, frisk mynte

• 1 rød chili

• 2 ts knust rosépepper

• Smak til med salt

Slik gjør du:

Skjær jordbær, ananas, agurk og kiwi i små terninger og ha alt over i en serveringsbolle. Riv litt limeskall over og klem ut saften fra ca. 1/2 lime over salsaen. Vend inn friske hakkede urter, knust rosépepper og finhakket rød chili. Smak til med salt. La salsaen stå og trekke i kjøleskap i minst en time før servering.

31
$
$
Per porsjon Kjøres i blender og serveres Under 20 minutter Kostpris rimelig 8 porsjoner Kuttes og hakkes Over 1 time Kostpris rimelig
Fra Servicegrossistene
32 Mattema

MED BAKE-OFF FOR HÅNDEN

Ønsker du å redusere kostnadene, spare tid og minske matsvinnet? Bake-off-produkter lenge hatt et ufortjent dårlig rykte, mange glemmer at bake-off faktisk har mange fine fordeler. Dagens bakemetoder og fryseteknikker gir oss ferdigbakst-produkter som holder en unik serveringskvalitet. Til deg som ønsker å friste gjestene dine med grove, lyse, rustikke, delikate, søte, sprø og nystekte bakevarer: Her gir vi deg tips og inspirasjon til hvordan du kan få det aller beste ut av bake-off-produktene du kjøper inn.

Matteme 33
Foto: Leverandørene

BAKE-OFF: – EN REVOLUSJON INNEN KVALITET, BÆREKRAFT OG LØNNSOMHET

Bake-off assosiertes ofte med det mursteinslignende bensinstasjonsbrødet, du i nøden av og til måtte kjøpe den gang butikkene stengte klokken fem. Nå vil vi i Gourmet slå et slag for bake-off á la 2021, og sette fokus på den utrolige utviklingen kategorien har hatt de siste ti - femten årene. I dag tilbys brød og bakervarer av høyeste håndverksmessige kvalitet som bake-off. Bake-off finner nå stadig veien inn i topprestaurantene. Ikke fordi det forenkler, men snarere fordi kvaliteten er skyhøy.

Bake-off overrasker

Heldigvis har mange innen det profesjonelle markedet fått med seg den utviklingen vi har sett i bake-off kategorien de siste årene. Fra å være «billige» alternativer til baking på eget kjøkken eller ferskleveranser fra bakeri eller grossist, tilbyr nå flere leverandører bakervarer av aller høyeste kvalitet som bake-off. Steinovsnbakte landbrød, surdeigsbrød og speltbrød har blitt store bake-off-favoritter for dem som har fått øynene opp for dem. Det kommer ofte som en overraskelse at disse bakervarene faktisk er bake-off-produkter, noe som underbygger den høye kvaliteten.

Jevn kvalitet hele veien

En av Norges største leverandører av bake-off er Lantmännen Unibake. Fra sine to bakerier på Langhus og i Lier produseres et bredt sortiment bakervarer av alle slag. Hos Lantmännen Unibake møter vi kokk og fag- og utviklingssjef Jørn Lauritzen, som forteller at kokkekolleger over hele landet, mer og mer sverger til bake-off. «Når mine kolleger føler at bake-off ikke går på bekostning av kvalitet, men snarere tvert imot, ja da velger stadig flere å servere sine gjester rykende ferske bake-off -bakervarer». Han understreker også at det i en hektisk hverdag og med hyppig rullering på kjøkkenet er vanskelig å oppnå en jevn kvalitet når man baker selv. «Jeg kjenner flere kokker, meg selv inkludert, som ikke akkurat er verdens beste bakere. Med bake-off-brød og bakervarer i fryseren er kvaliteten den samme hver gang, og ikke minst så får man duften av rykende ferskt i lokalet,» sier Jørn.

Bakt i Norge

En trend vi heldigvis også finner i næringsmiddelindustrien er fokus på norsk produksjon. PR-ansvarlig hos Lantmännen Unibake, Christel Nordhagen, forteller at de i fjor sommer kjøpte et håndverksbakeri med to steinovnslinjer i Lier for å styrke kapasiteten og muliggjøre egen produksjon av et bredere sortiment. Nå flyttes stadig mer av produksjonen hjem til Norge fra internasjonale samarbeidspartnere. Gunnar Ragnarsson, 3. generasjons baker og produktutvikler hos Lantmännen Unibake forteller at de virkelig ser verdien av å kunne utvikle produktene som skal selges i Norge ved egne anlegg her hjemme. «Brød og bakervarer er produkter der vi virkelig finner ulike preferanser fra land til land, og vi har hatt stor suksess med våre norske oppskrifter og produkter,» forteller Gunnar.

Gi gjestene bredde med bake-off

I tillegg til brød, baguetter og rundstykker i alle varianter, har bake-off gitt muligheten til også å tilby gjestene søte fristelser i form av søtbakst, kaker og wienerbakst. En annen viktig aktør på storhusholdningsmarkedet med over 25 års erfaring som leverandør til det profesjonelle markedet er Baxt. Her

Merete Strand, fagsjef i Baxt

forteller fagsjef Merete Strand, at den meget høye kvaliteten og et stadig bredere tilbud har blitt tatt veldig godt imot hos kundene. «At man i dag kan tilby gjestene sine en ekte rykende fersk croissant i verdensklasse, uansett hvilke begrensninger ditt kjøkken måtte ha,ja, det er jo bare helt fantastisk!» sier en smilende Merete. Videre understreker hun også at bake-off ikke lenger er en «snarvei». Bake-off gir kundene mulighet til å tilby gjestene en bredde det hadde vært umulig å tilby på egen hånd. Ved å ha godt med bake-off på frys, kan du skape litt variasjon fra dag til dag, og gjester komme med en og annen overraskelse.

Null matsvinn og bedre bunnlinje Bake-off gir deg muligheten til å minimere svinnet på bakervarer betraktelig, og ved enkle grep eliminere det helt. Hver dag kastes 170 000 brød i Norge. Ved å bytte til fryst kan vi halvere brødsvinnet. (Dette underbygges av undersøkelser gjort ved Ipsos i Norge og Sheffield Hallam University i Storbritannia. Resultatene i undersøkelsene viser hvor stor innvirkning våre daglige valg har på å redusere matsvinn og pengebruk. Å gå over til fryst mat er et av de enkleste

34 Mattema
« At man i dag kan tilby gjestene sine en ekte, rykende fersk croissant i verdensklasse, uansett hvilke begrensninger ditt kjøkken måtte ha, – ja, det er jo bare helt fantastisk!»

grepene du kan gjøre for å bidra.) Med litt planlegging steker du bare opp det volumet du trenger fra dag til dag, og selv et ustekt, tint produkt holder seg inntil 3 dager i romtemperatur før steking uten noen grad av kvalitetsforringelse. En annen heldig bieffekt av lite eller ingen svinn, er at den maten du ikke kaster, betaler du heller ingen ting for. Bakervarer er tradisjonelt en kategori med bra fortjeneste i vår bransje, og med bakeoff, fokus på svinn og noe planlegging, kan lønnsomheten bli enda bedre.

Har du tenkt over alt det spennende du kan gjøre med bake-off? Gjør søtbaksten litt ekstra instagram-vennlig med krem eller glasur, bær eller strøssel. – Og om du er litt ekstra raus med pålegg og grønt, vil rundtstykkene i påsmurt-disken få bein å gå på!

35 Mattema
1. Christel Nordhagen, PR-ansvarlig hos Lantmännen Unibake Norway AS. 2. Merete Strand, fagsjef i Baxt. 3. Gunnar Ragnarsson, tredje generasjons baker og produktutvikler hos Lantmännen. 4. Jørn Lauritzen, kokk-, fag- og utviklingssjef hos Lantmännen.
2 3 4 1
SG

SLIK OPPBEVARER OG HÅNDTERER DU BAKE-OFF

Lantmännen Unibake deler noen gode tips med oss:

Vi kan i hovedsak dele bake-off inn i tre kategorier; rå deigemner, halvstekt bakst og ferdig stekte bakervarer. Moderne fryseteknikker gjør at bakervarene fryses raskt ned og holder på saftigheten. Derfor kan du servere godt og ferskt brød til dine kunder når du bruker bake-off.

Unngå kjøleskap

For å bevare produktenes gode egenskaper, er det viktig at produktene pakkes i plast når de tiner for ikke å miste fuktighet. Halvstekte og ferdig stekte bakervarer skal aldri settes i kjøleskapet. De får en bedre kvalitet om du tiner og oppbevarer dem i romtemperatur. Tinte produkter skal ikke fryses på nytt.

Rå deigemner

Det finnes mange varianter av rå deigemner å få tak i; hvetebakst som skal tines og heves, ferdig hevet hvetebakst, deigemner til brød og wienerbakst. For rå deigemner er det viktig at frysekjeden ikke brytes, og at de kommer raskt på frys etter levering. Deigemner tar mye mindre plass i fryseren enn ferdig bakte brød: Perfekt for deg med liten frysekapasitet!

Hvetebakst og deigemner til brød tines tildekket med plast på brett over natten på kjøl, eller 3-5 timer i romtemperatur, før heving og steking. Ferdig hevet hvetebakst tines i 60 minutter i romtemperatur før steking. Wienerbakst og croissanter stekes rett fra fryst. En av de viktigste suksessfaktorene for å lykkes med bake-off av rå deigemner, er å ha gode og godt synlige bakeplaner for når de ulike produktene skal tines, heves og stekes.

For å redusere matsvinnet, kan brød laget av deigemner som ikke blir brukt samme dag, pakkes i plast og oppbevares i romtemperatur 2-3 dager, eller fryses ned. Tin brødene og stek dem 4-6 minutter på 230 grader.

Halvstekte bakervarer Brød, baguetter og porsjonsstykker er bakst du vanligvis får kjøpt halvstekt. Halvstekte bakervarer tines i romtemperatur, innpakket i plast eller i eske. Alle halvstekte produkter kan ligge i 2-3 døgn innpakket i plast i romtemperatur før de stekes.

Stek gjerne i flere omganger ut over dagen. Alle elsker duften av ferskt brød!

For å redusere matsvinn, kan brød og porsjonsstykker som ikke er delt opp, dekkes med plast over natten i romtemperatur og stekes på nytt påfølgende dag i 3-4 minutter på 230 grader.

Med ferdig stekte brød får du en fleksibilitet som gjør at du kun trenger å planlegge én time frem i tid. Slik får du bedre kontroll på matsvinn og kostnader.

Ferdig stekte bakervarer Ferdig stekte bakervarer kan for eksempel være pølsebrød, hamburgerbrød, porsjonsbrød, ferdig skåret brød, kaker og muffins. De fryses ofte raskt ned etter baking og beholder saftigheten.

Ønsker du en sprø skorpe, kan porsjonsstykker stekes i forvarmet ovn ved ca 190°C i 2-3 minutter. Pølse- og hamburgerbrød bør helst varmes i pressgrill eller i en karamelliseringsmaskin.

Med miksbokser med flere ulike brød og porsjonsstykker får du en god variasjon av bakeprodukter, selv om du har liten fryseplass. Husk at du ikke trenger å steke opp mer enn det du trenger hver dag. Resten av det du har tint holder seg ofte i 2-3 døgn innpakket i plast i romtemperatur.

Slik håndterer du halvstekte brød og porsjonsbrød:

*Noen produkter har avvikende temperatur og steketid, sjekk alltid stekeanvisningen!

36 Mattema
Brød Porsjonsbrød Baguette Tines i lukket eske 12 timer 4 timer 4 timer Tines løse, innpakket i plast 4-6 timer 1 time 1 time Holdbarhet i romtemperatur før stek 3 døgn 2 døgn 2 døgn Stekes 230 grader i 4-6 minutter* 230 grader i 3-5 minutter* 190 grader i 8-10 minutter* ! ! ! !
HÅNDTERINGSHJELP!

• Produktene må være helt tint før steking.

• Sørg for at ovnen er riktig forvarmet.

• Ingen fukting før steking er nødvendig.

• Ikke bryt skorpen på et ferdig stekt brød før det skal spises.

• Brød trives ikke over lengre tid i kjøledisk. Liggetid i kjøledisk er maks 4 timer.

Det fine med ferdigbakst er at du kan tilby kundene produkter du ikke har mulighet til å lage fra bunnen av selv. – Som denne fristende, veganske blåbær- og limekaken du kan få fra Baxt, for eksempel.

Finn ut hvilke begrensninger og muligheter dere har på deres storkjøkken. Har dere en serveringsform som gjør det mulig å planlegge serveringen på forhånd, kan rå deigemner kanskje være mest aktuelt for dere. Skal dere tilberede mat på kortere varsel, er halvstekte eller ferdigstekte alternativer smarte å ha på lur.

Mattema 37
Tommelfingerregler fra baker Gunnar Ragnarsson hos Lantmännen:

NYHETER FOR LYSERE TIDER

QUORN: BÆREKRAFTIG OG SUNN SERVERING

Quorn satser på vegetarprodukter der smak og kvalitet er førsteprioritet og tilbyr verden et sunnere og mer bærekraftig proteinalternativ til kjøtt. Bedriften streber etter å minimere miljøavtrykket både i selve driften og i maten de produserer. De velkjente, fryste produktløsningene i fileter, biter, farse, pølser og hamburgere/ karbonade, tilbyr Quorn nå også i storhusholdningsformater.

BAD BREATH – BE GONE

Etter suksess med blant annet Sandwich Bites, Pæreis drops og Lakris Bites, lanserer Candy People tyggegummiserien Zinq. Tyggegummiserien inneholder sink, som er klinisk bevist til å motvirke og redusere dannelse av svovelgasser i munnhulen i flere timer. Emballasjen er inspirert av «vintage» apotek og medisiner.

Zinq Strong Mint 30 stk.

EPD: 5653738

Zinq Sweet Mint 30stk.

EPD: 5653134

TRE NYHETER FRA BARILLA

Risoni ble opprinnelig utviklet som en erstatning for manglende ris i Italia. Barilla Risoni er en allsidig pastaform med mange bruksområder. Den har en større andel protein og fiber sammenliknet med vanlig middagsris, og den samme gode «al dente»-kvaliteten som øvrig Barilla pasta, og passer utmerket i supper og gryter.

Barilla Risoni 500 g:

EPD: 5664826

Barilla Pesto Basilico Peperoncino er en helt ny, grønn pesto fra Barilla, med 100 % italiensk basilikum og peperoncino (sterk chilipepper). Pesto Basilico Peperoncino har en unik krydret og karakteristisk smaksopplevelse, og er helt uten tilsatte konserveringsmidler. I tillegg er den glutenfri

Barilla Pesto Basilico Peperoncino 195 g

EPD: 5562012

Barilla er markedsleder innenfor 1 kg-segmentet og lanserer nå verdens mest kjente pastaform også i 500 g-forpakning.

Barilla Spaghetti 500 g:

EPD: 5657655

NYHETER FRA NORGES ELDSTE BRYGGERI

Aass Blanc

Et ufiltrert, fransk hveteøl med lav bitterhet. Ølet er tilsatt naturlig juice og aroma av fersken, pasjonsfrukt og lime.

0,5 liter boks i 6-pakning:

EPD: 5679501

Aass Sommerbrus

En sukkerfri brus med naturlig smak av mango og pasjonsfrukt. En frisk og eksotisk brus som du kan selge på stranden, campingen eller uteserveringen.

24 bokser på brett:

EPD: 5745963

4 stk. 6-pakninger på brett:

EPD: 5746466

Zinq Spearmint 30 stk.

EPD: 5654462

HENNIG-OLSEN IS LANSERER ISKREMTILBEHØR!

Hele syv typer strøssel og tre toppinger fra Hennig-Olsen Is er nå klare til å flytte inn i isbarer over hele landet. Med det tar iskremprodusenten steget inn i en ny kategori med mål om å tilby iskremelskere en enda mer sammensatt smaksopplevelse.

Dette er nyhetene:

Tutti Frutti

Jordbærcrunch

Karamellfudge

Lakriscrunch

Hakkede hasselnøtter

Sjokoladepulver

Ekte Krokan

Nytt i år er også en egen dispenser for de nye strøssel- og toppingvariantene. Den passer perfekt inn med resten av sortimentet og er både praktisk og et fint tilskudd til isbaren.

38 Produktnyheter

NORSKE, BÆREKRAFTIGE NYHETER

Spar tid og penger med ferdig rensede, grovkuttede og forblansjerte grønnsaker fra Norrek Dypfrys, - helt klart til ditt bruk. Hurtig nedfrysing rett etter innhøstingen gir sunne og næringsrike råvarer helt uten konserveringsmidler.

Norsk wok

Herlig blanding av hodekål, gulrot, gulbete, pastinakk og purreløk.

EPD: 5698808 4 x 2,5 kg

Hodekål, ternet Perfekt til kremet kålstuing, surkål eller i en fyldig grønnsakssuppe.

EPD: 5698790 4 x 2 kg

PANERTE KYLLINGPRODUKTER

Vestfold Fugl utvider sin produktserie med tre nye kvalitetsprodukter av panert kylling. Produktene er forfrittert, med rustikk panering som gjør at de blir skikkelig Crispy selv om du ikke har frityr. Produktene er også singelfryst i pose for å unngå svinn. Disse kan kombineres med Vestfold Fugls populære nuggets og crispy wings som har vært bestselgere i mange år.

Crispy Burger

EPD: 5684113

Crispy Sticks

EPD: 5684071

Crispy Bites

EPD: 5684089

ARGENTINSKE VILLREKER FRA NORICE SEAFOOD

Friske farger og sprø panering på argentinske villreker passer perfekt som forrett eller tapas og take away. Villrekene har pankopanering som er farget med naturlige farger. Den sorte fargen består av bambuskull, den røde av rødbetpulver og del gule av gurkemeie. Fargene er smaksnøytrale, så det som er viktig for å få frem den gode smaken av villrekene.

Red Velvet Prawns

EPD: 5242581

Kuro Prawns

EPD: 5242409

Golden Prawns

EPD: 5239157

NYHET FRA ALNA

Endelig er Alna Majones Ekte og Lett tilgjengelig som sjaktel. Dette er reale utfordrere både på kvalitet og pris. Produktet egner seg til salater, dressinger, som tilbehør til smørbrød, og i andre retter hvor det er naturlig å benytte majones.

Majones Ekte Alna 2 x 165 g sjaktel: EPD: 5702873

Majones Lett Alna 2 x 165 g sjaktel: EPD: 5702816

NYHETER FRA JDE

Nytt og attraktivt juicekonsept Velsmakende juice og iste fra østerriske Rauch serveres fra minimalistiske, vanntilkoblede juicemaskiner. Maskinene lånes fra JDE, og alle kostnader er knyttet til kjøp av juicen. Systemet bruker konsentrater, der vann tilsettes ved et trykk på berøringsskjermen.Maskinenen er enkle å rengjøre, og har plass til fire BIB’er, slik at du kan servere mange typer drikke på liten plass. Mer informasjon finner du på www.jdeprofessional.no

Rauch Appelsinjuice BIB 1 x 5 l

EPD: 5686373

Rauch Eplejuice BIB 1 x 5 l

EPD: 5686357

Rauch Iste Fersken BIB 1 x 5 l

EPD: 5686365

Rauch Pink Grapefruit BIB 1 x 5 l

EPD: 5686688

Ny, dobbeltsertifisert kaffeserie fra JDE

Friele Økologisk & RA er dyrket etter økologiske prinsipper i Sør- og Mellom-Amerika. Kaffen re også sertifisert av Rainforest Alliance. Dette er en fyldig arabicakaffe med god sødme og fin syrlighet, med et hint av sitrus og en harmonisk ettersmak. Den tilbys i flere størrelser og malingsgrader:

Friele Økologisk & RA

finmalt 80 x 90 g

EPD: 5698485

Friele Økologisk & RA

finmalt 15 x 500 g

EPD-nr 5698527

Friele Økologisk & RA

grovmalt 15 x 500 g

EPD: 5698436

Friele Økologisk & RA

ekstra finmalt 8 x 1000 g

EPD: 5698428

39
Produktnyheter

HUSK FORBUDET MOT PLASTPRODUKTER!

EU vil forby omsetting av plastprodukter til engangsbruk, inkludert også engangsprodukter av biobasert og bionedbrytbar plast (som CPLA). I tillegg blir det også lovpålagt å merke enkelte plastprodukter. Direktivet vil tre i kraft 3. juli 2021, og vil også gjelde i Norge.

Dette er produktene som forbys:

• Engangsbestikk (gafler, kniver, skjeer og spisepinner)

• Engangstallerkener

• Sugerør og rørepinner

• Bomullspinner i plast

• Ballongpinner i plast og festemekanismer til disse

• Matbeholdere av ekspandert polystyren (EPS, eller isopor), med eller uten lokk

• Drikkevareemballasje av ekspandert polystyren (EPS, eller isopor) og korker og lokk til disse

• Alle typer produkter laget av plast som brytes ned gjennom oksidasjon («okso-plast»)

Forbudene gjelder ikke for bomullspinner og sugerør til bruk som medisinsk utstyr.

Kilder: Mepex/Miljødirektoratet, NRK, dlf.no

BARILLA VINNER CATALYST AWARD I 2021!

Slik forklarer Regjeringen det nye direktivet:

EUs Engangsplastdirektiv eller SUP-direktivet (single-use-plastics directive) ønsker å redusere plastforsøpling og bidra til sirkulærøkonomi.

Rettsakten er del av oppfølgingen av EUs handlingsplan om sirkulær økonomi fra 2015.

Arbeidet skal bidra til omstilling til en sirkulær økonomi, der verdien av produkter og materialer tas vare på så lenge som mulig, ved at de brukes lengst mulig, oppgraderes/ repareres, og at produkter og materialer brukes om igjen. Gjennom dette ventes store positive effekter for klima, miljø og økonomi.

Endringene i det europeiske avfallsregelverket skal blant annet bidra til bedre design av produkter, reduserte avfallsmengder, redusert forsøpling, økt ombruk og materialgjenvinning og redusert deponering og et velfungerende indre marked med færre handelshindre og konkurransebegrensninger.

Fra: regjeringen.no

Barilla er det første italienske familieeide næringsmiddelselskapet som har mottatt den The Catalyst Award. Bedriften får prisen for tiltak som har skapt ytterligere fremgang for kvinner, og for økt inkludering av alle i organisasjonen rundt om i hele verden. Barilla blir hedret for sin snuoperasjon med å bli en modell for inkludering for sine LGBTQ -ansatte og alle underrepresenterte grupper som jobber for selskapet.

Catalyst er en global ideell organisasjon som jobber med konsernsjefer i noen av verdens ledende selskaper for å bidra til å etablere arbeidsplasser som fungerer for kvinner. Catalyst ble grunnlagt i 1962, og har i mer enn 30 år delt ut Catalyst Awards for å anerkjenne eksepsjonelle initiativer som selskaper har tatt for å akselerere og fremme kvinner i sin ledelse, fordi; fremgang for kvinner er fremgang for alle!

«Vi er beæret over å bli anerkjent av Catalyst for vår globale innsats i Barilla for å fremme likestilling på arbeidsplassen, forsterket av vår oppnåelse av likestilling rundt i Barilla-verden», sier Claudio Colzani, CEO i Barilla Group. «Prisen er et resultat av Barilla sin innsats for å forsterke en kultur med mangfold og inkludering for våre ansatte, partnere og samfunnene vi spiser, bor og jobber i. Ettersom vi ennå har mer å utrette, vil vi fortsette å kjempe på dette området for å skape et enda mer inkluderende selskap for alle. Vi har økt ledelsesengasjement for mangfold og inkludering og engasjerer mer 1300 ansatte i alle regioner verden over for å akselerere inkluderende kulturendring», sier Colzani i en pressemelding.

40 Aktuelt
MIXESKE, SØTBAKST Eplemuffins 2 poser, Kanelboller 3 poser og Sjokolademuffins 3 poser EPD: 4966966 Frem til nå. I brødlandet Norge har det vært vanskelig å leve glutenfritt. Bestselgere samlet i mixesker! E NKELT Å HÅNDTERE, TINER RASKT OG MINIMERER SVINN FOR MER INFORMASJON, KONTAKT OSS PÅ TLF 67 06 67 00, FIRMAPOST@JENSENCO.NO, WWW.FRIA.SE/NO • FØLG OSS PÅ GLUTENFRIE, LAKTOSEFRIE OG MELKEPROTEINFRIE! MIXESKE, GROVT BRØD Fiberbrød 2 brød, Grova 2 brød og Grove Minibaguetter 3 poser EPD: 5254818 SUNNE RÅVARER DIN LEVERANDØR AV FRYSTE GRØNNSAKER, BÆR, FRUKT OG POTETPRODUKTER SIDEN 1978! Våre produkter gir deg • Smakfulle råvarer av topp kvalitet! • Null svinn • Høyt næringsinnhold • Tilgjengelighet hele året • Enkel tilberedning • God økonomi tilenhvermeny Norrek Dypfrys AS Helgeroveien 892, Eidsten, 3267 Larvik T: 33 16 54 00 | salg@norrek.no

Nyheter på fat fra Aass Bryggeri

• Aass Fatøl, nyhet på 30 liter stålfat.

• Aass Bayer, Aass IPA, Aass Halling, Aass Lite og Aass Eple Cider nå på 20 liter key keg.

Ferskere øl og mindre svinn.

TIBE Drammen
I mai og juni har vi også rabatt på nyheten 30 L Fatøl, samt bestselgeren Pinta på 0,33 L flaske TRIM LINE NO PRINT 14 AUG 2018 AASS CIDER TAP LENS GOLD - Pantone WHITE BLACK PANTONE AASS BRYGGERI AS - Postboks 1530 - 3007 Drammen - Tlf.: 32 26 60 00 - aass@aass.no - aass.no EPD Varenavn Emballasje 5746086 Aass Fatøl Fat 30 l returfat 5286125 Aass Pinta Mexican Style lager Flaske 0,33 l TA KONTAKT! I mai og juni har vi ekstrapriser.gode

NYHET! TINE® Grill & Stek

TINE® Grill & Stek er et helt nytt matlagingsprodukt som er laget med Jarlsberg®. Produktet kan både stekes, grilles, bakes, paneres og friteres. Det kan dessuten hakkes og brukes som alternativ til kjøttdeig.

TINE® Grill & Stek har en rund og mild smak. Produktet passer utmerket både som vegetarrett og som tilbehør til kjøtt og fisk. Nyheten består av 75 prosent Jarlsberg® og inneholder hele 23 prosent protein. Laget på norsk melk kan den også smykke seg med Nyt Norge-merket!

Prøv for eksempel retten på bildet: bakt betesalat. Finn denne og flere herlige oppskrifter på bit.ly/oppskrifter_grillogstek

TINE® Grill & Stek 1,5 kg

Varenr. 6845

EPD-nr. 5673488

Antall i D-pk: 4

TINE® Grill & Stek 200 g

Varenr. 6855

EPD-nr. 5712716

Antall i D-pk: 8

Alt til storkjøkken

sg.no
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.