Gourmet nr. 2 2021

Page 1

NR. 2 2021 ÅRGANG 17 – om mat og drikke Servicegrossistenes magasin Suksess med NORSK SIDER Servicegrossisten Øst NY, STOR AKTØR SUNDVOLDEN HOTEL Historisk pausested En grønn leverandør UNILEVER MATTEMA Det unike egget

HER ER SERVICEGROSSISTENE:

Personlig service

Fleksible leveranser

Lokalt

Kundefokusert

Nord-Norge:

ServiceNord Engros AS 77 00 22 40 / firmapost@servicenord.no

Selboe & Aasebø AS 77 84 04 22 / firmapost@aasebo.no

Servicegrossisten Bodø 900 18 788/ firmapost@sgbodo.no

Paul Nygaard AS 75 11 14 30 / firmapost@p-nygaard.no

Arne Sjule AS 75 19 88 88 / firmapost@sjule.no

Midt-Norge:

Nær Engros AS 74 22 61 00 / namsos@narengros.no

Nær Engros Levanger AS 74 08 55 60 / levanger@narengros.no

Nær Engros Trondheim AS 73 95 73 00 / trondheim@narengros.no

Vestlandet: SG Møre avd. TP Engros AS 81 53 00 38 / firmapost-tp@sgmore.no

SG Møre avd. Sunnmøre Engros 81 53 00 38 / firmapost-se@sgmore.no

Safari Engros 57 75 77 50 / firmapost@safariengros.no

Encon

56 52 09 20 / postmaster@encon.no

Euro Supply 55 39 46 60 / post@eurosupply.no

Gourmet rett i postkassen!

Nå får de fleste av våre lesere Gourmet levert rett i postkassen. Vi håper med dette at enda flere kunder får glede av magasinet vårt med mattips, nyheter og inspirasjonssaker!

Om du ikke får magasinet, men ønsker å motta det, ta kontakt med marked@sg.no. Ønsker du ikke å motta magasinet, skriv til marked@sg.no, så fjerner vi deg fra distribusjonslisten.

GOURMET

Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender. Gourmet utkommer 5 ganger p.a og distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

UTGIVER Servicegrossistene AS, Postboks 504, 1327 Lysaker Redaktør: Merete Raabe Frantsen, merete@sg.no

DESIGN OG PRODUKSJON Winkel AS, www.winkel.no Redaksjonen: Helene Ask Hunskaar, Petter Utne Børrehaug

Art Director: Helene Ask Hunskaar Forsidefoto: Hardanger Saft- og Siderfabrikk Magasinet er trykket på 100 % resirkulert papir, på svanemerket trykkeri – i tråd med Servicegrossistenes fokus på miljø og bærekraft.

Måkestad Engros 55 14 10 30 / firmapost@makestad.no

Haugaland Storhusholdning 52 73 64 66 / firmapost@hshh.no

D. Danielsen 51 64 88 00 / firmapost@d-danielsen.no

Sør- og Østlandet: Servicegrossisten Øst 32 23 12 00

Agder Grossisten 37 09 79 90 / firmapost@agdergro.no

GROSSISTER www.sg.no
s. 38-41 EN NY VÅR Nyheter og aktualiteter s. 28-37 MATTEMA: Det enestående egget s. 10-13 SUND VOLDEN HOTEL Gjestfrihet ved Tyrifjorden s. 16- 19 UNILEVER FOOD SOLUTIONS Unilever gjør fremtiden grønnere s. 6- 9 SERVICEGROSSISTENE ØST Ny, samlende aktør på Østlandet s. 22-25 SIDER Ettertraktet, norsk drikkevare INNHOLD Mars/april s. 6-9 s. 10-13 s. 22-25 s. 28-37 s. 16-19 s. 38-41

Endelig vender Primula tilbake! En ekte osteklassiker, etterspurt og etterlengtet blant generasjoner.

F- En svært etterspurt lansering

- En smøremyk og smakfull naturellost, akkurat slik målgruppen husker den.

- Et merke som vekker minner og nostalgiskefølelser hos målgruppen.

16 EPD
PRIMULA NATURELL TUBE 175
G X

AKTUELT

Mars/april

Det er vanskelige tider for de fleste av oss i bransjen. Noen har ikke hatt annet valg enn å kutte ned driften kraftig, eller rett og slett stenge dørene. Andre har måttet ta krumspring og helomvendinger, og mange har vist en enorm kreativitet for å klare å holde hodet over vannet. Restauranter landet over har kastet seg ut i take-away og andre matleveringsordninger, alt for å kunne tilby de lekreste retter til kundene sine.

Dette viser at bransjen vår har et evig, inderlig ønske om å fortsette å levere det aller beste til gjestene våre. En dyp og oppriktig beundring til alle dere som står midt i dette, – og står på!

Redaktør Merete Raabe Frantsen

– Takk!

FEBRUAR 2021

Norsk

EPD: 5698808

EPD: 5698790

SUNNE RÅVARERtilenhvermeny

M

ERKEDAGER

for matfolk:

6. mars. Fiskens dag 22. mars. Verdens vanndag

25. mars. Vaffeldagen 4. april. Gulrotens dag

8. april. Kakedagen 12. april. Internasjonal lakrisdag

Verdens vanndag

22. mars

NYHETER
Hodekål ternet, 4x2 kg wok, 4x2,5 kg
xx 6 Grossistportrett 1

CATER DRAMMEN

CATER KONGSVINGER

CATER MYSEN

MÅKESTAD ENGROS ØST

MÅKESTAD LARVIK

Liertoppen

SERVICEGROSSISTEN ØST

- ET NYTT GREP OM

ØSTLANDSOMRÅDET

For å styrke sin posisjon på Østlandet, har Servicegrossistene slått sammen Caters tre avdelinger og Måkestad Engros to østlandsavdelinger til ett selskap. Fra et nytt, toppmoderne anlegg på Liertoppen mellom Drammen og Oslo, blir de tidligere 5 avdelingene samlokaliserte. Bygget er skreddersydd for storhusholdningsvirksomhet, og gir det nye selskapet Servicegrossisten Øst mulighet til å følge sine mål om kraftig vekst i årene som kommer. Østlandet skal merke at det er en mer synlig og samlet aktør på plass! Salgssjef Carl-Åge «Calle» Hoff forteller mer om Servicegrossisten Øst.

Markedet etterspurte en ny, stor aktør Markedet på Østlandsområdet er preget av større byer og tettsteder, og følgelig også meget stor konkurranse. Servicegrossistenes kunder på Østlandet er mange og varierte, og for å skape en enda bedre storhusholdningsleverandør, ble Servicegrossistenes Øst et svar på dette. «Vi opplever at stadig flere kunder på Østlandet finner seg til rette som kunde hos oss, enn hos andre aktører der det er lett å føle seg liten», forteller Calle. Med Servicegrossisten Øst er målet å videreføre det beste fra alle selskaper, samt å gjøre

7 Xx
Grossistportrett
1. Romslige, nye lokaler på Liertoppen. Kapasiteten er på plass for å kunne betjene det tralve Østlandsområdet.
2 ≥
2. Grundig utprøvde bestillingssystemer og -logistikk sørger for at alle bestillinger kommer trygt frem. Carl-Åge, "Calle", Hoff, salgssjef i Servicegrossisten Øst

betingelser, utvalg, varebestilling og varelevering enda bedre for kundene. Servicegrossisten Øst skal være den foretrukne storhusholdningsgrossist for nye og eksisterende kunder, og vi skal jobbe hardt for at Servicegrossisten Øst skal være det naturlige valget for kundene.

Østlandet skal merke at vi er her!

Salgssjef Calle Hoff forteller at Servicegrossistene alltid har hatt mange og gode kunder på Østlandet, men vært for lite synlige, da markedet har vært delt mellom fem ulike aktører. «Nå som avdelingene er slått sammen til én stor grossist, skal Østlandet virkelig merke at vi er her!», sier Calle. «Et marked vi ser virkelig er interessert i oss, er restaurant- og hotellmarkedet. Etter hvert som restauranttilbudet stadig blir mer spesialisert og spisset, er det mange kunder som ønsker seg en mer kundevennlig og fleksibel leverandør», forteller Calle. Det er da Servicegrossisten Øst vil være en perfekt partner. «Hos oss vil kundene få tilgang til et komplett sortiment innen alle varegrupper, samtidig som de vil oppleve å kunne kjøpe akkurat det de ønsker uten å måtte tilpasse seg et rigid system.»

Forutsigbarhet og kostnadskontroll fra første innkjøp Videre forteller Calle at Servicegrossisten Øst sin prisstrategi også er noe kundene setter veldig pris på. Hos Servicegrossisten Øst har du forutsigbare priser og ingen skjulte gebyrer eller kostnader. Enten du kjøper lite eller mye av en vare, lagerføres varen, og du bestiller ønsket kvantum. Et annet moment som også er viktig for kundene, er at en salgsrepresentant fra Servicegrossisten Øst alltid vil gå gjennom sortimentet i innkjøpslisten din sammen med deg i forkant av første innkjøp. Ofte kan enkle grep gi store besparelser og økt lønnsomhet. Dette gjøres selvfølgelig ikke uten at varekvaliteten opprettholdes eller heves. «Mange kunder vil få seg en aha-opplevelse hvis de ringer oss, og vi skal gjøre alt vi kan for å vise østlandsmarkedet at samtalen lønte seg. Vi er nå en storhusholdningsgrossist på hugget og i toppform, og gleder oss til å vise oss frem på Østlandet!», sier Calle Hoff avslutningsvis med et stolt smil. SG

1. - 2.

Topp moderne lagre inndelt i klimasoner sørger for at vareme holder seg friske før de skal ut til kundene. Her finner du varer i de fleste varegrupper, - og alt du bestiller, pakkes i én og samme leveranse.

3.

Kjente merkevarer i store forpakningner og nisjeprodukter fra lokale leverandører. Utvalget er stort!

5.

Personlig oppfølging, fleksibilitet og gode priser på nøye utvalgte produkter av høyeste kvalitet, til dine behov, er noe av det du kan forvente som kunde hos Servicegrossisten Øst.

8
« Vi er nå en storhusholdningsgrossist på hugget og i toppform, og vi gleder oss til å vise oss frem på Østlandet! »
Calle Hoff, salgssjef i Servisegrossisten Øst
Grossistportrett 2 1

Servicegrossisten Øst

Servicegrossistenes avdeling på Østlandet.

Resultatet av sammenslåingen av Cater Drammen, Cater Kongsvinger, Cater Mysen, Måkestad Øst og Måkestad Larvik.

Holder til på Liertoppen mellom Drammen og Oslo.

«Sammenslåingen er svært gode nyheter for storhusholdningskunder i hele landet, for samarbeidsleverandører og de øvrige grossistene i SG-kjeden. Denne fellessatsingen innleder en ny epoke for Servicegrossistene og viser at vi mener alvor med å skape mer konkurranse i dagens marked. Denne satsingen forventes å bidra til bedre innkjøpsbetingelser, mer effektiv logistikk og drift i vår kjede, og ikke minst, en mer koordinert og målrettet markedssatsing på Østlandet som vil gi positive ringvirkninger i hele landet!»

Jan van der Burg, Administrerende direktør i Servicegrossistene AS

9
Grossistportrett 3 5

Sundvolden Hotel:

Drives av familien Laeskogen, og er Østlandets største privateide og privatdrevne hotell.

Det er også et av De Historiske, med 273 gjesterom, spaanlegg og store konferanselokaler.

Hoteller ligger ved Tyrifjorden, 35 minutter utenfor Oslo, på vei mot Bergen.

Kilde: sundvolden.no

10 Kundeportrett 2 1

SUNDVOLDEN HOTEL – LANDEMERKET VED TYRIFJORDEN

På området der Sundvolden Hotel i dag ligger, har det i uminnelige tider vært en vrimmel av «ferdafolk» på vei mellom Ringerike, Drammen og Oslo. Veien gikk over Krokskogen, og Sundvolden ble et naturlig hvilested idet man ventet på fergekarene som skulle ro en trygt over Kroksundet, sundet som forbandt Tyrifjorden og Steinsfjorden. Forløperen til dagens hotell, har man håndfaste bevis helt tilbake til 1648 at eksisterte. På Sundvolden Hotel har Gourmet møtt kjøkkensjef Fredrik Røine, som forteller mer om hotellet, som i dag har utviklet seg til å bli et av Norges mest besøkte kurs- og konferansedestinasjoner.

Lange gjestgivertradisjoner Helt fra historien forteller at Magnus Lagabøter i 1276 kom over skogen fra Oslo og til Sundvolden, og til i dag, har området ved sundet som forbinder Tyrifjorden og Steinsfjorden vært et naturlig hvile- og overnattingssted for «ferdafolk». Sundet må man over på ens videre reise, enten mot Oslo og Drammen eller mot Ringerike. Det tidligste årstallet man har håndfast bevis på at det var en skysstasjon på Sundvolden, er 1648. I 1805 ble det bestemt at den «nye» kongeveien til Bergen skulle gå over Krokkleiva, og da var det for alvor behov for et organisert hotelltilbud på Sundvolden. Gården Sundvolden ble bygget om til hotell, og dette gamle hotellet utgjør det som i dag huser restauranten. Hotellet hadde mange eiere og drev i ganske liten skala frem til dagens vertsfamilie, Laeskogen, kom på inn eiersiden i 1963. I 1965 kjøpte familien hele hotellet. Med solid hotellutdannelse og seks års erfaring fra KNA-hotellet i Oslo, skulle Arne Laeskogen og hans kone Bjørg bygge opp hotellet til den kursog konferansedestinasjonen vi kjenner i dag. I dag drives hotellet av annen generasjon Laeskogen, med sønnen Tord og svigerdatter Cecilie bak roret. Hotellet kan huse nesten 500 mennesker, og det kan serveres mat til nærmere 1000 mennesker samtidig.

11
≥ Kundeportrett
1 og 2. Det gamle hovedhuset med den lett gjenkjennelige balkongen, troner fortsatt over gårdsplassen.
3
3. Bjørg og Arne Laeskogen i den gamle restauranten en gang på 60-tallet.

Bevisst destinasjonsutbygging

Helt fra første generasjon Laeskogen overtok hotellet, har det hele tiden vært drevet med tanke på fremtiden. Sundvolden har vært i forkant av utviklingen i markedet, og bygget jevnt og trutt opp det som en gang var et lite hotell, til å bli et av de største og mest populære kurs- og konferanseanleggene i landet. Hotellet kan enkelt tilpasses alle typer arrangementer, fra mindre konfirmasjoner til store konferanser, konserter og eventer. Fredrik Røine forteller at Sundvolden Hotel er selve definisjonen på en «JA-bedrift», og med bare «JA-mennesker» på laget, kan de skreddersy arrangementer, konferanser, messer og hotellpakker etter kundenes egne ønsker. Fredrik forteller: «Selv regjeringen og Fremsrittspartiet fant tonen her, så vi er litt stolte av det som i dag er døpt «Sundvolden-plattformen».»

Maten er avgjørende for helhetsinntrykket

Har man vært på jobbreise, enten på interne arrangementer eller konferanser, er programmet ofte tettpakket. Det som da er viktig er at de få stundene du har utenom det faste programmet

fylles av gode opplevelser. Med et litt alvorlig smil, sier kjøkkensjef Fredrik: «Om ikke gjestene forteller om maten på Sundvolden når de kommer hjem til familien, ja da har vi ikke lykkes. Vi gjør absolutt alt vi kan for at våre gjester skal få en matopplevelse her på Sundvolden som de sent vil glemme!» Det som er viktig å ha for seg på et hotell som Sundvolden, er at hit kommer alle typer mennesker. Alt fra gjester som søker klassiske, bugnende koldtbord, til gjester med helt andre preferanser. «Målet vårt er å tilfredsstille alle gjestene våre, og det krever selvfølgelig en stor og variert meny», sier Fredrik.

Et kjøkken basert på fagkunnskap, erfaring og utdannelse På Sundvolden har kjøkkenet førsteprioritet. I et normalår bespises mellom 65.ooo og 70.000 mennesker på Sundvolden, og dette krever et velsmurt kjøkken og dyktige og rutinerte kokker og servitører. Kjøkkenet på Sundvolden Hotel er faglig tungt, og kjøkkensjef Fredrik utdanner årlig tre lærlinger. Fredrik er genuint opptatt av rekruttering til bransjen, og på Sundvolden tilbyr han lærlingene et

1. Sundvolden er stedet for de uforglemmelige måltidene.

2. Kjøkkensjef Fredrik Røine

3. Flotte banketter og folksomme arrangementer. Hotellet ser frem til å kunne ta imot feststemte gjester igjen!

4 og 5. Gammelt og nytt; forholdene ligger til rette for de fleste typer tilstelninger i de allsidige lokalene.

topp utdanningsløp og en allsidig og spennende kokkehverdag. Fredrik var selv lærling på Sundvolden, og denne gode opplevelsen ønsker han å videreføre til andre unge kokker på vei inn i yrket. «Hos oss blir lærlingene på en måte «kastet» rett inn i yrket», sier Fredrik. «Her plasseres du i varmkjøkkenet fra dag 1., og du får raskt et inntrykk av yrket «slik det egentlig er».»

Råvarer fra de lokale skattkamrene I områdene rundt Sundvolden finner vi kanskje Norges største produsenter av salater i alle former, og fra fjordene leverer lokale fiskere ørret som røykes på hotellets eget røykeri. En gang i året tar også hele kjøkkenet på seg turskoene og plukker ramsløk i Sylling, som skal rekke for hele sesongen. Videre forteller Fredrik at hotellet også har sine egne «Duroc»-griser på den lokale gården Nedre Skinnes. Disse prikkete grisene får kun det beste å spise, mye kos og ikke minst stor plass å boltre seg på. Når det kommer til slakting, foregår dette utelukkende med strøm, som er den absolutt mest skånsomme måten å avlive dyrene på. Prosessen går på millisekunder, i motsetning til

12 Kundeportrett
2 1

ved gass, som er den desidert mest vanlige metoden i industrien. «Hos oss er dyrevelferd ekstremt viktig, og overstyrer mer vanlige momenter, slik som kilopris», forteller Fredrik. Han forteller også at grisene skjæres ned av Sundvoldens egne kokker etter slakt, og understreker viktigheten av at lærlingene får oppleve at kjøtt ikke kommer automatisk vakuumpakket. I tillegg til griser, får også hotellet storfekjøtt fra en lokal gård på Heradsbygd. Kjøttet kvernes og spes på hotellet, og blir til de legendariske «Sundvolden-Burgerne».

Mot lysere tider

Fredrik forteller at året 2020 er noe alle helst vil glemme. «Dette er jo det samme for de fleste av oss i bransjen, men nå håper og tror jeg på lysere tider», sier han. Bestillingene har begynt å komme inn samtidig som optimismen stiger i samfunnet, og på Sundvolden Hotel har man benyttet den stille tiden til å skape en enda bedre og mer attraktiv destinasjon. «Vi står klare for våre gjester, – og velkommen skal du være!» avslutter kjøkkensjefen. SG

13 Kundeportrett
« Selv regjeringen og Fremskrittspartiet fant tonen med hverandre hos oss, så vi er litt stolte av det som i dag er døpt «Sundvolden-plattformen»!»
Fredrik Røine, Kjøkkensjef på Sundvolden Hotel
3 4 5

Historien om Kjeldsberg Kaffe, er fortellingen om glødende lidenskap for god kaffe. Med fokus på bærekraft, ansvar og kvalitet skal ordentlig kaffe fra Kjeldsberg både smake godt og føles godt å velge.

Kjeldsberg har importert og foredlet kaffe siden 1856. Vi har lange tradisjoner for å ta god smak og sosialt ansvar på alvor. Over 160 års virksomhet ville knapt vært mulig uten at driften har vært tuftet på respekt og god forretningsetikk.

På fabrikken i Trondheim jobber vi hver eneste dag med å teste, brenne og blande kaffe, slik at du skal få den beste kaffeopplevelsen.

Målet er nemlig ikke mindre beskjedent enn å bli best innen kaffe – både på kvalitet og pris.

Som eneste norske kaffeprodusent i storskala produserer Kjeldsberg utelukkende sertifisert kaffe.

Sertifiseringsordningene sikrer at kaffeproduksjonen foregår under kontrollerte forhold. I dette inngår blant annet at miljøet ivaretas på en bærekraftig måte, at arbeiderne er sikret en minstelønn og at barnearbeid er forbudt.

Disse faktorene bidrar til å skape en tryggere hverdag for kaffebonden og en sikkerhet for kundene våre at kaffen fra Kjeldsberg kan velges med den beste samvittighet.

Våre produkter er sertfisert gjennom enten Rainforest Alliance, Fairtrade og/eller Debio (økologisk).

O
ppdag smaken av k jeldsberg k affe

SLIK GJØR VI FREMTIDEN GRØNN !

UNILEVER FOOD SOLUTIONS

16 Leverandørportrett

UNILEVER FOOD SOLUTIONS GIR OSS NYTTIGE TIPS

Over hele verden regjerer «Det grønne skiftet», og ikke minst i mattrendene merker vi at folk ønsker å spise grønnere. Det er viktig å være forberedt på kundenes krav. Unilever Food Soltions har laget en verktøykasse for serveingsbransjen på veien mot et grønnere og mer bærekraftig kjøkken.

Future 50 Foods-rapporten

Sammen med WWF (World Wildlife Fund), Knorr og ledende ernæringseksperter, har Unilever presentert rapporten «Future 50 Foods». Dette er en rapport som tar for seg de mulighetene som jordkloden har, med tanke på bærekraftig matproduksjon, sett i sammenheng med befolkningsveksten. Med en verdensbefolkning på nesten 10 milliarder i 2050, må verdens matproduksjon endres fra slik vi kjenner den i dag, hvis alle munner skal mettes om 30 år. I rapporten «Future 50 Foods» kan du lese mer om 50 spennende og næringsrike råvarer, der potensialet pr. i dag ikke er utnyttet, og som vil bli viktige deler av matbildet i tiden som kommer. Typiske råvarer som blir enda mer aktuelle i fremtiden er linser, bønner, rotgrønnsaker, erter og blåskjell.

med rødbetebiffer og falafel?

–Nei, ikke hvis du spør kjøttentusiasten Jaap Korteweg, som er verdens første vegetariske slakter. Jaap, som tilhører den niende generasjonen i en familie med røtter i tradisjonelt husdyrhold, tok en noe uventet beslutning. Han valgte å legge et liv med kjøtt bak seg for å begynne å jobbe med grønnsaker i stedet. Problemet var bare at han savnet kjøttets smak og konsistens. Dette var noe han savnet så mye at han gjorde det til sin livsoppgave å finne et fullgodt, plantebasert alternativ. Etter tre års arbeid lyktes Jaap og medarbeiderne hans å utvikle et produkt med en unik smak og tekstur, og med en tyggemotstand som er så god at den får til og med kjøttentusiaster til å elske plantebasert mat. «The Vegetarian Butchers» grønne oppskrifter er ikke for deg som ikke liker smaken av kjøtt. – De er for deg som elsker kjøtt! «The Vegetarian Butcher» ble produktserien som ble svaret på Jaaps drømmer, og de ble umiddelbart en suksess på profesjonelle kjøkken verden over.

Klimasmart meny med Unilevers CO2-kalkulator

Ulike ingredienser påvirker miljøet vårt forskjellig. Råvarer som krever mye oppvarming eller vanning, har større miljøpåvirkning enn de som bruker mindre. De fleste vet sikkert dette, men det kan fortsatt være vanskelig å vite nøyaktig hvilke ingredienser vi selv bruker som er de verste. CO2kalkulatoren fra Unilever er enkel å bruke og viser hvilke ingredienser som påvirker miljøet mest, og som bør erstattes med et snillere alternativ. Gjestene forlanger mer og mer informasjon om maten de spiser, og med denne kalkulatoren er det lett å få oversikt over klimaavtrykket.

Kalkulatoren finner du på: unileverfoodsolutions.no/inspirasjon/baerekraft. html

Unilever viser vei til nye matvaner. Med rapporten «Future 50 Foods» og klimaavtrykk-kalkulatoren deres, blir det litt enklere å bli klimaklok på ditt eget storkjøkken.

Les rapporten på: unileverfoodsolutions.no/inspirasjon.html

Vegetarian Butcher

I dag ser vi en sterk trend av folk som verken er veganere eller vegetarianere, men som ønsker å av og til bytte ut kjøtt med vegetariske alternativer. Bare én eneste kjøttfri dag i uken kan gjøre en stor forskjell for naturen, miljøet, det biologiske mangfoldet og klimaet. Men innebærer det at vi må erstatte kjøttet

17
Leverandørportrett

FERDIGE FONDER OG DEMI-GLACE – MER ENN EN LETTVINN SNARVEI

Alle kokker ønsker å servere sine gjester en best mulig smaksopplevelse, men i en hektisk hverdag på kjøkkenet er det ofte umulig å sette av tid til å lage alt fra bunnen av. Kraftkoking er en tidkrevende og møysommelig prosess, og må ofte nedprioriteres. Men heldigvis har det profesjonelle kjøkken flere alternativer enn de klassiske buljongterningene. Servicegrossistenes leverandør Unilever Food Solutions forteller om de profesjonelle fond- og demi-glaceproduktene fra Knorr Professional, produkter som er laget av og for kokker.

Aksepterte produkter

Unilevers «kraft-mester», stjernekokken Simon Marling, er lidenskapelig opptatt av den ekte smaken av god kraft, og sammen med et team utvalgte, nordiske kokker, har Unilever utviklet en egen profesjonell serie fonder og demi-glace for storhusholdningsmarkedet. Han forteller at det du som kokk kanskje føler er en snarvei du kvier deg litt for, overhodet ikke er basert på noen enkel quick-fix fra produsentens side. På Unilevers fabrikker koker og bobler det slik du selv ville gjort det. Brunede, kjøttfulle kraftbein og friske grønnsaker syder i opptil 14 timer før det siles og reduseres til perfekte fonder. Unilever tilsetter ingen konserveringsmidler eller andre tilsetningsstoffer. Bruker du en ferdig fond eller demi-glace fra Knorr i

matlagingen din, får gjesten din en ren og ekte smak. Du sparer tid, men det går overhodet ikke ut over kvaliteten. Simon kan fortelle at disse produktene nå er akseptert også i det segmentet vi kan kalle «Michelin-restauranter». Kvaliteten taler for seg selv.

Høy kvalitet og minimalt svinn

En annen viktig fordel med Knorrs

Professionals ferdige fonder og demiglace, er at kraften alltid holder den samme høye kvaliteten og smaken. Det gir forutsigbarhet, og man oppnår ønsket resultat hver gang. Produktene har også lang holdbarhet, og man bruker bare den mengden man trenger der og da. Dette gir god økonomi og lite svinn. Unilever produserer i tillegg kraftproduktene sine på 100 % klimagassnøytrale fabrikker, og følgelig på en veldig bærekraftig måte. Alle biprodukter fra produksjonen blir til biobrensel eller kompost.

Dele på godene

Unilever ønsker å dele to fantastiske sauser med Gourmets lesere: En klassisk rødvinssaus, som er et must i ethvert kjøkken. I tillegg byr Simon på en spennende viltsaus med en liten miso-twist. Dette er en saus som tar viltkjøttet til nye høyder, og bør absolutt på menyen! Med din fagkunnskap kombinert med Knorrs fonder og demi-glace, er gjestene dine i de aller beste hender, selv om du får litt hjelp til kraftkokingen.

Simon Marling, kokk og «kraft-mester» hos Unilever Food Solutions

Unilever

Det begynte med margarin og såpe: Midt på 1800-tallet startet de to nederlandske familiene Jurgens og Van den Bergh med smørhandel og margarinproduksjon. Sammen dannet de «Margarine Union» i 1927. Samtidig utviklet Lever Brothers produksjonen av såpe i England, de kjente Sunlight og Lux-såpene. I 1930 slo de to da verdenskjente merkevareprodusentene seg sammen og dannet Unilever. De to selskapene avtalte å holde seg unna hverandres interesseområder, og samtidig utvikle samarbeidet rundt kunnskapsutveksling og råvaretilgang. Under 2. verdenskrig satset selskapet på hygiene og matvarer, og utviklet blant annet metoder for nedfrysing av matvarer som konserveringsmetode. Etter krigen økte levestandarden verden over, og Unilevers produkter tok verdensmarkedet med storm. Siden den gang har stadig flere samarbeidspartnere og merkevarer kommet til under Unilever-paraplyen.

Med Unilever inn i fremtiden: Det verdensomspennende selskapet står i dag i teten for en mer bærekraftig produksjon i alle produksjonsledd: Avtaler med WWF, palmeoljeprogrammer, bærekraftig teproduksjon og initiativer til programmer for å redusere miljøavtrykk og heve levestandarden i U-land.

Kilder: unilever.com

18 Leverandørportrett SG
« Så lenge ferdige fonder og demi-glace holder så høy kvalitet, er det ingen grunn til å bruke mange timer på kraftkoking»

KLASSISK RØDVINSSAUS

Til 10 personer:

Du trenger:

2 stk. rødløk, skrelt

1 ss matolje

2 ss råsukker

7 dl rødvin

2 stk. hvitløksfedd

1 kvist timian

1 liter Knorr Professional Demi Glace

30 g sjampinjonger, ferske

2 stk. tomater

Salt og nykvernet, sort pepper

Maizena Maisstivelse

Slik gjør du:

Kutt løken i skiver og stek den gyllenbrun i matoljen. Tilsett sukker og la det smelte til karamell. Hell i vin, knust hvitløk og timian. Reduser til 3-4 dl. Tilsett Demi-Glace og kok ned til halvparten, ca. 6-7 dl. Knus sopp med hendene og kutt tomater grovt. Ha i sausen og la småkoke i ca. 10 minutter. Jevn sausen med Maizena og sil den gjennom en finmasket sil. Smak til med salt og pepper.

VILTSAUS

MED MISO & EINERBÆR

Til 10 personer:

Du trenger:

1 gul løk

50 g gulrot

50 g pastinakk

1 kvist timian

2 ss matolje

1 liter Knorr Professional Viltfond

2 ss misopasta

1 ss einerbær, ferske, grønne eller tørket

Salt og nykvernet, sort pepper

Maizena Maisstivelse

Slik gjør du:

Kutt løk og rotgrønnsaker i terninger. Stek grønnsakene i matoljen til de får farge. Tilsett viltfond og timian og la sausen reduseres med halvparten. Skum om nødvendig. Sil gjennom en finmasket sil. Jevn sausen med Maizena og kok i ytterligere 3 minutter. Pisk inn misopastaen, mortet einerbær og tilsett i sausen. Smak til med salt og pepper.

19
Leverandørportrett

NYHET!

VI GJØR DET ENKELT Å SERVERE med nyheten Stekt & skavet kylling Shawarma

KYLLING SHAWARMA STEKT & SKAVET LÅRFILET 2,5 KG FR

Varenummer: 130061

EPD: 5633938

Forpakning: 2,5 KG fr/5 kg fr

Holdbarhet: 365 dager

• Ferdig grillet og skavet – singelfryst i pose

• Laget av saftig lårfilet, autentisk smak

• Det har aldri vært enklere å servere kebab

EPD: 2253 268

VEKT: 1X3KG

FISH’N CHIPS GOURMETFILET 165G

EPD: 2287 571

VEKT: 1X4KG

FISH’N CHIPS NUGGETS 13G

EPD: 5458 385

VEKT: 1X5KG

FISH’N CHIPS ROLL 60G

EPD: 4855 458

VEKT: 1X7 KG

fish’n chips & digge pommes frites 12x12 www.findusfoodservices.no NYHET! POMMES FRITES 12X12 RETTKUTT M/SKALL EPD: 5696 596 5X1,8KG
CHIPS
FINDUS FISH’N
PRODUKTER:
FISH’N CHIPS GOURMETFILET 125G
22 Drikketips
Foto: Balholm/Ciderhuset

NORSKE EPLER I GLASSET

SGs kategorisjef for alkoholholdige drikker, Erik Wallentin, gir deg tips om hva du bør ha i glasset denne sesongen.

På bare noen få år har norske epler blitt til drikke i verdensklasse og inntatt de mest eksklusive vinkartene. Råstoffet har alltid vært førsteklasses, men det måtte noen lovendringer til før Norge ble en sidernasjon å regne med.

Eplekjekk

De siste årene har norsk sider høstet gull i de mest prestisjetunge internasjonale konkurransene. Norske eplebønder har hamlet opp med de store, tradisjonelle sider-landene, som England, Tyskland, Frankrike og Spania. Norske epler har perfekte forhold for å bli god matdrikke. Varme dager gir sødme og aroma, mens kjølige netter gir eplene syrenivået som skal til for at most og sider skal bli frisk og matvennlig. Produsentene har lært gjennom ekspertise fra utlandet og norsk forskning. De har all grunn til å slå seg på brystet.

Starten

For omtrent 20 år siden skjedde det mye som skulle få betydning for norske epler i glasset. Monopolet på import og distribusjon av alkohol ble avviklet i 1996. Etter hvert ble det også fritt for alle å søke bevilling for å produsere for salg. Balholm ved Sognefjorden importerte epletrær fra Sør-England og Normandie for å lage sider. Disse sortene har mer bitterstoff enn de norske spiseeplene og kan gi sideren mer dybde og ettersmak. Kort etter startet Egge i Lier pressing av eplene sine på egen gård. Rundt 2005 var en håndfull epleprodusenter i gang med siderproduksjon.

Da tok det av På kort tid ble det mulig å se og smake ulike sidere og andre alkoholholdige epledrikker på gårdene, ikke minst i Hardanger, med sine hundrevis av epledyrkere. Men alt over 4,7 % måtte man dra helt til Vinmonopolet for å kjøpe, og spesielt utenlandske turister himlet med øynene. Så kom det som skulle sette skikkelig fart: Etter sterkt påtrykk fra produsentene i Hardanger, fikk man fra 1. juli 2016 selge egenprodusert sider og fruktvin opp til 22 % alkoholstyrke direkte fra gården. Dermed ble det også mer økonomisk forsvarlig å starte opp. De neste tre årene økte salget av norsk sider på Vinmonopolet fra 60 000 til 235 000 liter. I 2020 var antallet produsenter rundt 30, og nye kommer fortsatt til.

Hva er sider?

Ordet sider, som skrives med s på norsk, kommer fra det hebraiske ordet sjekar, som betyr sterk drikk. I Spania kalles det sidra og i Frankrike cidre, og en streng definisjon er gjæret råsaft av epler. Det kan være både med og uten bobler. Boblene kommer ved at litt av gjæringen fortsetter i flasken. Mange kaller det også sider når råstoffet er pærer, og noen strekker definisjonen til å gjelde

23 Drikketips
Tekst: Erik Wallentin
« Det bør være en selvfølge, like mye som en glede, at vi nå i mange tilfeller godt kan velge en norsk sider, der vi ellers ville gått for en Champagne.»
Erik Wallentin, kategorisjef for drikkevarer

1.

Nils J. Lekve følger med på blomstringen på fruktgården i frodige Hardanger. Sammen med gårdene Syse og Hakastad med Ulvik Frukt& Cideri, utgjør Lekve gård frukt- og siderruta i Ulvik i Hardanger.

2 og 3: Hardanger Saft- og Siderfabrikk på Lekve Gård er Norges største siderprodusent. I 2020 laget de 150 000 liter sider med alkohol og ca. 100 000 liter eplemost i tillegg til dessertvin, likør og brennevin.

alt av frukt og bær, men da gjerne med bobler, og til og med tilsatt kullsyre. Alkoholprosenten kan være fra ca tre til ti, men til mat fungerer oftest de mellom seks og åtte best. Uten alkohol kalles pressede epler enten most eller jus. Når det tilsettes sukker og vann, kalles det gjerne nektar.

Andre sider

Parallellt med utviklingen av siderproduksjon, økte etterspørselen etter mer matvennlig eplemost. Restaurantene ønsket seg bedre alkoholfrie alternativer, og Ringi i Bærum var tidlig på banen med tørr og syrefrisk most med god balanse. Nå er utvalget enormt. Det lages også eplebrennevin og dessertvin av høy kvalitet hos flere av produsentene. Her har Marius Egge vært en pioner. Hans dessertvin Iseple er laget ved at friskpresset eplemost fryses og iskrystallene siles vekk. Det som blir igjen er en kraftig konsentrasjon

av sukker og syre, og det går med ca 30 kilo epler til å lage en liter av dessertvinen. Det lages også sider på norske ølbryggerier, men eplene er sjelden norske og framstillingen er mer industriell. Likevel kan de være gode og selger relativt mye, om de ikke alltid er like matvennlige.

I stedet for Champagne

På Vinmonopolet er 70 % av sideren nå norsk, og anslagsvis 80 % av denne lages i Hardanger, der det også er en lovbeskyttet merkevare. God sider og most lages flere og flere steder i landet. Balestrand og Lier var tidlig ute, og selv hovedstaden har seilt opp som kilde til den ypperste kvalitet. Martin Bech-Ravn lager sine mange ulike Solhøi-sidere av eplene fra gamle trær i privatpersoners hager. Det bør være en selvfølge, like mye som en glede, at vi nå i mange tilfeller godt kan velge en norsk sider, der vi ellers ville gått for en Champagne.

Balholm/Ciderhuset ved Sognefjorden var i likhet med Lekve i Hardanger blant de aller første til å kombinere sider og turisme.

5 og 6: Balholm produserer drikkevarer av en rekke ulike norske og europeiske eplesorter og frukttyper. Her lages tradisjonelle sidere, eplebrennevin, dessertvin og most i en rekke varianter, og det produseres omlag 300 000 liter drikke i året.

24
Foto: Hardanger Saft- og Sidefabrikk Foto: Hardanger Saft- og Sidefabrikk Foto: Hardanger Saft- og Sidefabrikk 4.
2 3 1 Drikketips SG

Med over 120 års erfaring i kjøttforedlingsbransjen er JÆDER Ådne Espeland AS en tradisjonsrik og kvalitetsbevisst leverandør av kjøttvarer til storhusholdningsmarkedet.

Vi er også stolte av å kunne tilby smakfulle grønnsaksbaserte produkter.

jaeder.no

Foto: Balholm/Ciderhuset Foto: Balholm/Ciderhuset
4 5 6 Drikketips
Foto: Balholm/Ciderhuset
Mondelez Norge AS Johan Throne Holsts plass 1, P.O. Box 6658 Rodeløkka, 0502 Oslo Norway Tel. +47 22 04 40 22, www.mdlznordic.com NYTT formaT NYTT formaT Freia Sjokoladesaus 6 pk à 1 200 g EPD 971267 EPD Freia Bakepulver 3 pk à 1 000 g 2774024 EPD Freia Sjokoladedrikk 30-pk 8 pk à 960 g 5316732 EPD Freia Regia Kakao 2 pk à 1 000 g 517086 EPD Freia Twist-sylinder 4 pk. á 1,5 kg 4516209 EPD Toblerone Tiny mix-sylinder 4 pk. á 904 g 4300307 EPD Freia mix sjokoladebox (224 stk.) 1 stk. á 5,9 kg 1702596

NYHEITER

Kjærleik til ekte vare går i arv

Med lidenskap og kunnskap om foredling av ekte frukt og bær har familien Lerum sidan 1907 safta og sylta i Sogn. I 2021 lanserer vi mange smakfulle nyheiter.

EPD: 5657770

SMUDI - pålegg MangoFersken 10x265g
KLEM Bringebær 10x415g EPD:
KLEM Jordbær 10x415g EPD: 5660154 Solbærsaft Utan tilsett sukker 8x0,9 l EPD: 5633029 Eplemos Original Utan tilsett sukker 10x440g EPD:
Passionfruit & Guava 6x0,8 l EPD: 5664792 Apple& Lime 12x0,5 l EPD: 5443551 Peach& Lemon 12x0,5 l EPD: 5443528 Lemon & Yuzu 12x0,5 l EPD: 5664800 KLEM Vaffel JordbærBringebær 10x415g EPD: 5662200 NYE EPD NR. Mango & Lime Squash 8x0,7 l EPD:
Fersken & Ananas Squash 8x0,7 l EPD:
Strawberry & Rhubarb 6x0,8 l EPD: 5664891 BRUS SAFT NY FLASKE - SAME GODE SMAKEN SMAK NULL SUKKER NULL KALORIER FORFRISKENDE Endeleg SOLBÆRSAFT UTAN tilsett sukker NY NY NY
5661921
5656293
5663588
5663612
28 Mattema

Egg

Det er vår, og hvilken råvare gir vel ikke et bedre håp om lysere tider enn denne livgivende, trinne næringsbomben?

Ingen andre animalske matvarer blir spist av så mange mennesker, eller brukt i så mange ulike matretter som egget. - Og så er det én ting norske eggeeksperter er helt klokkeklare på: Norske hønseegg er blant de friskeste og sunneste i hele verden!

29
Mattema
Tekst og illustrasjoner: Helene Ask Hunskaar
30 Mattema
Foto: Jonas H. Meling Foto: Jonas H. Meling 2. På Anda Gård på Klepp har Hege og Sølve Salte produsert økologiske egg til eggepakkeriet Jonas H. Meling siden 2008.
>>> LEVERANDØREN
1. Ja, hønene tripper faktisk ganske fritt rundt på tunet hos en økologisk eggeprodusent.

JONAS H. MELING – ekte egge-entusiasme!

På Gausel i Stavanger ligger eggpakkeriet

Jonas H. Meling, en trofast leverandør til storhusholdningsmarkedet. Med sine 30 eggeprodusenter, er dette et av de største pakkeriene i regionen. Daglig leder Grethe Kolnes Bergo forteller lidenskaplig om en næring med omtanke for lokalmiljø og dyrevelferd.

Stolt leverandør

Rogalands-pakkeriet leverer alle typer egg: Hvite og brune egg, egg fra frittgående høns, fra økologiske gårder og fra buranlegg med miljøinnredning. Fellesnevneren for alle produksjonsformene, er den glødende omsorgen bøndene viser for dyrene sine. Grethe forteller: «Vi er mer enn bare en varemottaker, vi har en tett dialog med bøndene og vi jobber målrettet sammen under hele produksjonsløpet. For både oss i pakkeriet og for bøndene vi samarbeider med, er det dyrevelferden som er det aller viktigste. Jeg er veldig stolt av våre eggebønder! De er så engasjerte og brenner for å gjøre det best mulig for hønene sine.»

Bærekraftig råvare Eggeproduksjon er ikke regnet som noen stor miljøversting i utgangspunktet, - men hvor bærekraftig er næringen egentlig? «Eggeproduksjon er faktisk ganske bærekraftig», mener Grethe. «Alt blir brukt! – Det er det som er så flott med egg!» Hun forteller at egg som er for små, blir kokt og skrelt og solgt i eggespann. Egg med mindre skader, sendes videre til en eggeproduktfabrikk. Her blir eggene gjort om til eggemasse, som brukes av bakerier og i ferdige rører til storhusholdning. Den lille andelen av egg som er for skitne eller har for store skader, omdannes til bioenergi.

Økologisk produksjon

Den største forskjellen mellom økologisk og ordinær eggeproduksjon, er at hønene i økologisk produksjon skal ha mulighet til å gå ut og inn av produksjonsanlegget som de vil, og de har også et frittgående vaglesystem, et såkalt aviarsystem innendørs. I tillegg er det også noen forskjeller i fôret hønene får. Etterspørsel etter økologiske egg vokser, også i storhusholdningssegmentet. Da Gourmet kontaktet Jonas Meling i 2017, hadde de én økologisk produsent i stallen. Nå, fire år senere, er antallet produsenter doblet til to, og flere kan det bli.

«- Og det er jo så hyggelig

Visste du at:

Yngre høner verper mindre egg enn høner som er fullvoksne. De små eggene fra de yngste hønene, blir ofte solgt som kokte, skrelte egg i spann. Små egg har ofte et ganske hardt skall, og jo større eggene blir, jo svakere er skallet. De aller største hønseeggene kan dessuten inneholde flere plommer.

å besøke en økologisk eggeprodusent; hønene tripper faktisk rundt på tunet!», sier Grethe entusiastisk.

Velferd i hønsehusene

Til sammenlikning med økologiske eggehøns, har også frittgående høner bevegelsesfrihet, i trygge forhold inne i fjøset. Kravene til hønenes velferd i eggeproduksjonen generelt er blitt bedre og klarere det siste tiåret. I 2012 kom et EU-krav om nye burtyper, såkalte «berikede bur» med vagler, strøbad og reder i fjøsene, og norske regler er enda litt strrengere. «- Slik som dyrevelferden har blitt hos alle eggeprodusenter nå, kan vi egentlig ikke sette én produksjonsform foran en annen», påpeker Grethe. «Det aller viktigste for oss er at hønene har det bra!»

Grethe Kolnes Bergo, daglig leder i Jonas H. Meling

Nok til påske?

Ei høne verper i snitt ca. 6 egg i uka, og produksjonen er ganske jevn gjennom hele året. - Men hvordan dekker produsentene egentlig etterspørselen til de store eggesesongene? «Det er et litt kjedelig svar på det», sier Grethe: «Det har med markedsregulering å gjøre: Vi produserer alltid litt mer enn det egentlige behovet i markedet, og det gjør at vi kan justere oss inn når behovet i perioder blir større. - Det skal i hvert fall være nok egg til alle som vil ha egg på menyen i vår!», forsikrer hun.

31 Mattema
« Det aller viktigste for oss er at hønene har det bra!»
Foto: Jonas H. Meling

DET UNIKE, NORSKE EGGET

Betraktninger fra landets største leverandør

Med leveranser både til privatmarkedet og til proffmarkedet, og med sin årelange erfaring, er Nortura en av landets fremste eksperter på egg. Vi har stilt dem noen uformelle spørsmål:

Er norske egg sunne og friske?

- Ja, norsk dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet er i verdenstoppen. Det gjør blant annet at vi helt trygt kan spise bløtkokt egg, selv helt rå egg, uten å risikere salmonella. I en rekke andre land er salmonellasmitte gjennom mat et stort problem, og det anbefales kun hardkokte eller gjennomstekte egg. Norske høner testes jevnlig for salmonella, og vi kan si at norske egg er salmonellafrie. Visste du at alle norske høner har «fastlege», en veterinær som besøker hønene i innsettet, og ellers ved behov? Norske egg er både gode og trygge å spise mye lenger enn det datostemplingen viser. Lukter egget friskt, kan det helt trygt spises.

Hva spiser norske verpehøner?

Fôret som norske høner får er et konsentrert fôr laget av ulike råvarer, blant annet havre, hvete og mais. Disse råvarene inneholder det hønene trenger for vedlikehold av egen kropp, og til eggproduksjon. Strukturen på fôret må også være riktig, slik at hønene faktisk spiser det. Spesielt viktig er innholdet av kalsium til høner som legger egg, for at det viktige eggeskallet skal bli sterkt og beskyttende.

Har en gulere plomme noe å si?

I fôret vil det være råvarer som gir farge på eggeplommen. Innhold av disse råvarene vil bestemme hvor mye farge det blir på plommene. Slike råvarer er blant annet mais, paprika og tagetes. En gulere plomme gir ikke andre egenskaper til egget enn at det ser gulere ut; det har kun en kosmetisk effekt. - Men det er klart det ser lekkert ut på tallerkenen, spesielt nå til påsketider!

Forskjell på proff og forbruker?

I proffmarkedet selges det store volum av ferdige eggmixer, som for eksempel

Nye eggevaner i pandemitider

Eggsalget på forbrukermarkedet har økt betydelig i koronaperioden. Dette tror vi blant annet kan skyldes at mange har kost seg litt ekstra i hjemmetilværelsen, for eksempel ved å bake, – og ved å lage speilegg eller eggerøre til frokosten. (Nortura)

omelettmix og eggeplomme på kanne. Nortura forteller at en av deres bestselgere til storhusholdning er Prior Hjertevafler, laget med norske egg. I slike produkter kan produsenten bruke store, små og skjeve egg som ikke egner seg i eggkartonger. Til forbrukermarkedet selges nesten kun skallegg. Storhusholdningsprodukter spiller dermed en viktig rolle i en bærekraftig og god utnyttelse av alle egg som produseres i Norge.

Travle eggehøytider?

Nortura har en solid statistikk på nordmenns spisevaner. De vet at nordmenn flest er ganske tradisjonsrike og forutsigbare når det kommer til høytidsmat. Vi spiser som regel det samme vi spiste året før. Derfor har de gode prognoser på hvordan salget kommer til å bli, og klarer å planlegge godt for å sikre leveringene, men det blir alltid litt ekstra hektisk på norske eggepakkerier før jul og påske!

32
Mattema
Foto: Øivind Haug/Nortura
>>> EGGE-EKSPERTISEN
Foto: Øivind Haug/Nortura

KOKKEPRAT OM EGG

Kokk og matrådgiver Cecilie Maske i Matprat deler sine tanker og erfaringer om egget som ressurs på storkjøkkenet, og gir oss noen inspirerende tips.

Brukes i alt

Egget er en allsidig råvare. Det kan brukes i absolutt alt, i både salt og søtt, og det er proppfullt av energi og næring. - Men selv om det finnes mye godt man kan lage med egg, står det vanlige, kokte frokostegget fortsatt sterkt på kjøkkenbordet i norske hjem. «Du som har kokkeutdanning, vet hvor anvendelige egg er», sier Cecilie. «Du kan posjere, koke, steke, vispe, emulgere, og du kan glanse, klare, binde, tykne og heve med egg. Egg er en fantastisk råvare som kan varieres i det uendelige, fra det enkle til det mest avanserte og elegante. Egg kan tilberedes til alle måltider og forvandles til alle slags retter, fra den enkleste omelett til det mest fantastiske bakverk. Det gjør egget ganske unikt. Bruk kunnskapen du har om råvaren, og vis gjesten hvor lekkert det kan gjøres!»

Egg i bakhånd

Driver du et serveringssted, kan det være lurt å alltid ha noen egg liggende på kjøla, da har du alltid noe du kan

lage god mat av, uansett hvordan situasjonen er. Egg har svært lang holdbarhetstid om de oppbevares i emballasjen sin. Noe væske vil fordampe gjennom skallet, proteinbindingene vil bli litt slappere og gjør at hviten flyter mer utover, men så lenge skallet er helt, vil ingen mikroorganismer slippe gjennom det aseptiske skallet. «En omelett kan

varieres på et utall måter, og er en lettvint og mettende lunsj eller middag. – Og hvorfor ikke la egget spille hovedrollen på menyen når vi nå går mot lysere tider?»

Salmonella-fri sone

«Vi er heldige – norske egg er veldig friske», sier Cecilie. «Det er bare noen få land i hele verden som har salmonella-fri egg. Det betyr at vi godt kan spise rå egg. Få kokker i verden har samme muligheter til å eksperimentere med egget på samme måte som det vi har. Nok et påskudd til å benytte seg av denne fantastiske ressursen!»

Mat med superkrefter!

Egg er en råvare med mange gode kvaliteter: Et egg inneholder at som skal til for å utvikle en kylling. Det er derfor viktig at det er friske høner med god helse og riktig fôr som verper eggene. Egget er proteinrikt, inneholder mange vitaminer og mineraler, er lettfordøyelig og har en mild smak som er lett å like. For et balansert kosthold er det selvfølgelig viktig at vi får i oss en god variasjon av sunne matvarer, men egget kan gjerne stå for en sentral del av hverdagsvanene våre. – Og som en rimelig, mettende og allsidig råvare på restaurantmenyen din.

33
Mattema
Toast med stekt egg: Oppskrift på matprat.no. Se flere av Cecilies oppskrift-tips på side 32 og 33.
« Egg er en fantastisk råvare som kan varieres i det uendelige, fra det enkle til det mest avanserte og elegante!»
Cecilie Maske, kokk og rådgiver i Matprat
>>> INSPIRATOREN
Foto: matprat.no

Påskeegget >

Påske er eggetid. Egget er symbol på nytt liv. Tradisjonelt har det vært på denne tiden av året at hønsene begynte å legge egg igjen etter den lange, mørke vinteren. I dagens eggeproduksjon reguleres lyset og temperaturen i hønsehusene, og hønene verper ganske likt året rundt. Egg har også hatt en symbolsk verdi i ulike religioner, og med påkehare-tradisjonens oppblomstring på 18oo-tallet, ble egget enda mer populært å servere, nettopp til påsketider.

De 10 mest populære eggerettene til påske:

1. Frokostegg i eggeglass

2. Eggerøre

3. Hardkokt egg som pålegg

4. Egg og bacon

5. Hjemmebakte kaker

6. Vafler

7. Speilegg

8. Omelett/eggepanne

9. Desserter: Puddinger, crème brûlée, vaniljesaus

10. Majonesbaserte salater

< Konservering av egg

Konservering av alle mulige matvarer er på moten, og det kan være spennende å teste ut noe nytt!

Legge eggene i kalkvann: Dette er en av de eldre metodene for konservering av egg. Eggene beholder næringen, men kan miste friskhet, og aroma og egenskaper kan endre seg. Prøv dem i bakst eller blandet inn i ulike retter!

Syltet egg: Rå egg legges i eddiklake, gjerne smakstilsatt med hvitløk eller chili. Eggeskallene blir da helt myke, og eggene tar til seg smaken fra laken. Legges de sammen med fargesterke grønnsaker, som rødbete eller rødkål, får eggene en fin farge.

> Eggeallergi

Ved eggallergi reagerer immunforsvaret på proteiner som finnes i hviten og/eller plommen. Allergiformen er vanligst hos små barn, mange vokser det av seg. Enkelte eggeallergikere kan tåle varmebehandlede egg, fordi noen av proteinene brytes ned under oppvarming.

Det finnes mange gode erstatningsprodukter for egg på markedet. Bakepulver kan også erstatte egg i noen bakverk. I tillegg til erstatningsprodukter og/eller bakepulver, kan man tilsette litt maismel for å få den gule fargen og et par spiseskjeer vann eller olje for å erstatte væsken fra egget.

Egge-vokabular:

Klinkegg: Egg med brist i skallet, sees ved gjennomlysning

Knekkegg: Egg med synlig brist i skallet

Skinnegg: Egg uten skall, bare skallhinne rundt seg

> Brune eller hvite?

Fargen på skallet dannes de siste timene før egget verpes, og skyldes omdannet blodfargestoff. Om fargen på eggene blir hvitt eller brunt, avhenger av rasen og individet. Høner som vanligvis verper brune egg, verper egg med en lysere brunfarge i perioder med mer intens verping. Eggene er ofte brunere i starten av verpesesongen og etter pauser.

34
Mattema
Rødbetfargede, syltede egg. Se oppskrift på matprat.no Foto: matprat.no Foto: matprat.no
>>> NYTTIG Å VITE
Kilder: nrk.no, matprat.no, Synovate

KLART SOM ET EGG!

Illustrasjoner: Helene Ask Hunskaar

Et norsk gjennomsnittsegg veier cirka 63 gram. Av dette er omtrent:

EGGETS EGENSKAPER

Heve

Kaker basert på eggedosis blir ekstra luftige. Under pisking av eggehviten dannes mikroskopiske luftbobler, som øker i volum ved oppvarming. I tillegg økes eggehvitens evne til å holde på luften ved å tilsette sukker eller salt. Visste du at egget kan heve hvetemel tilsvarende sin egen vekt? Eksempler på egge-hevet mat: Sukkerbrød, vannbakkels, sufflé og rullekake.

Tykne

Eggeplommen tykner eller koagulerer ved oppvarming. Temperaturen må ikke bli for høy, slik at eggeplommen «skiller» seg, dette er en irreversibel prosess. Vi kan tykne supper, sauser og kremer med egg. Retter der egg brukes som tykning: Eggekrem, lemon curd, puddinger.

Binde

Eggeplommens molekyler som har evne til å binde andre molekyler til en fast forbindelse. Se på pannekakerøre: Jo flere egg vi har i røren, jo mer melk kan vi tilsette, og vi får tynne, fine pannekaker. Det samme gjelder når vi skal spe kjøtt eller fisk til farse. Retter med egg som bindemiddel: Pannekaker, tortilla, kjøttboller, pastadeig.

Emulgere

Eggeplommen har en evne til å absorbere fett, slik at vi får en emulsjon eller en finfordeling av fettet. Dette bruker vi når vi lager majones av eggeplommer og olje, eller når vi lager béarnaisesaus av oppvarmede eggeplommer tilsatt syre og spedd med smeltet smør. – Ikke helt enkelt for nybegynnere; sper man for raskt eller for mye, eller blir sausen for varm, vil det skille seg. Eksempler: Majones, aïoli, béarnaisesaus, cæsardressing.

Glanse bakst

Egg gir gjærbakst en gyllenblank overflate. Eksempler: Berlinerkranser, hveteboller, rundstykker, horn og brød.

Klare

Eggehviten har egenskaper som gjør at den kan klare grumsete buljong eller uklar gelé. Eksempler: Klarifikasjon (klarekjøtt, grønnsaker, eggehvite), consommé, gelé, aspikk.

Eggehvitens egenskaper

Pisket eggehvite gir de mest luftige kakene. Hvis eggehviten kommer i kontakt med fett fra eggeplomme eller urene redskaper, vil vi forhindre oksidering, og eggehviten lar seg ikke piske stiv. Eggehvite er alkalisk med ca. pH 9. Får eggehviten stå noen dager, vil pH stige noe, og eggehviten øker sin evne til å oppnå mer volum. Retter der eggehviten har en sentral rolle: Marengs, pikekyss, pavlova, sufflé.

OPPBEVARING AV EGG

Egg bør oppbevares i en temperatur på mellom 4 og 10 grader, helst rundt 8 grader, og gjerne med litt fuktighet. Egg bør ikke utesettes for temperaturer over 22 varmegrader eller utsettes for sollys, trekk eller store temperaturendringer. Unngå å legge dem sammen med varer med sterk lukt.

For lengst mulig holdbarhet, bør plommen holde seg unna skallet. Når egg oppbevares med spissen ned, beskyttes plommen av luftlommen som er i den butte enden. Egg er ganske motstandsdyktig mot infeksjon, men det bør ikke ristes, da kan bindingene inni egget ødelegges.

Frysing av egg

Det er mulig å fryse ned egg, men da bør de enten vispes sammen til eggemasse eller skilles i plomme og hvite før innfrysning.

Romtemperering før bruk

Tempererete egg blir lettere å piske stiv, og skal egget kokes, blir det faktisk lettere å skrelle det hvis det har vært romtemperert først – og skal de spises rå, smaker de selvfølgelig best romtempererte.

Visste du at...

Egg bør, så langt det er mulig, ikke vaskes. Egg som senkes ned i vann, får økt risiko for bakterievekst. Er egg veldig skitne, kan de tørkes av med en fuktig klut eller tørr-renses.

Vi spiser i gjennomsnitt ½ egg hver om dagen, og det norske forbruket har holdt seg stabilt i lang tid. I de røde dagene i påska spiser vi dobbelt så mye egg som i resten av året.

Kilder: matprat.no, Norges Landbrukshøyskole

35 Mattema
36 2 1
Mattema
Foto og oppskrifter: matprat.no (Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)

SCOTCH EGGS SPEKET EGGEPLOMME 1 2

Innbakte egg er populær snacks og piknikmat i England. Den kan også serveres som forrett, kanskje på et rede av salat eller spirer? Denne varianten er asiatisk-inspirert og smaker nydelig sammen med soyasaus eller søt chilisaus.

Saltede og tørkede eggeplommer krever god tid, men resultatet er nydelig. Et finrevet dryss av den gyllengule plommen er prikken over i’en i salat, til tapas eller over nykokt pasta.

Du trenger:

• 8 små egg

• 1 kg kjøttdeig av svin, storfe eller kylling

• 2 ss soyasaus

• 1 ss sukker

• 2 ts revet muskatnøtt

• 2 ts salt

• 1 ts kvernet pepper

• 1 ss finrevet frisk ingefær

• 2 stk. finhakket, rød chili

• 2 stk. finhakket vårløk

Panering:

• 4 dl hvetemel

• 2 ts salt

• 0,5 ts pepper

• 4 egg

• 4 dl panko brødkrum eller griljermel

Til frityrsteking:

• 3 liter olje til fritering

Slik gjør du:

Kok eggene i 7-9 minutter, avhengig av hvor hard du vil ha plommen. Legg dem over i kaldt vann, skrell og sett til side. Legg kjøttdeig i en bolle og bland godt inn soyasaus, sukker, muskat, salt, pepper, ingefær, chili og vårløk. Finn frem 3 skåler. Bland hvetemel og salt og pepper i den ene, visp sammen egg i den neste, og ha panko/griljermel i den siste. Ha litt olje på hendene og del kjøttdeig i like mange deler som porsjoner du skal lage. Ta én og én del i hånden og klem ut til en stor oval på størrelse med hånden din. Legg et egg på kjøttdeigen og brett deigen rundt. Rull dem forsiktig først i mel, deretter i egg og til slutt i panko/griljermel. Hell olje i en kjele, (5-6 cm opp fra bunnen av kjelen) og varm opp til 180 °C. Frityrstek eggene i 5-6 minutter, eller til de er gyllenbrune.

Du trenger:

• 300 g salt

• 200 g sukker

• 4 egg

Slik gjør du: Bland salt og sukker og hell halvparten i en liten form. Lag små groper med litt mellomrom (bruk den butte enden av et egg til å lage gropene). Skill egg og legg én og én plomme i gropene. Dryss over resten av salt- og sukkerblandingen slik at eggeplommene er helt dekket. Dekk formen med plastfolie eller lokk. Sett i kjøleskap i 24 timer. Forvarm stekeovnen til 60 °C. Legg litt bakepapir på et stekebrett. Løft eggeplommene forsiktig ut av saltblandingen og skyll dem godt i kaldt vann. Tørk vekk så mye som mulig av vannet. Legg eggeplommene på stekebrettet og plasser brettet midt i stekeovnen. Bruk steketermometer, da blir det lettere og kontrollere temperaturen i ovnen. La eggeplommene tørke i ovnen i ca 2 døgn, til de er tørre og faste. Oppbevar eggeplommene mørkt og kaldt i et tett glass med lokk. Oppbevart riktig har de en holdbarhet på minst 1 måned.

Tips:

I denne oppskriften trenger du bare eggeplommer, men ikke kast eggehvitene!

- De er dyrebare ressurser, og du kan lage mye godt av dem. Hva med marengs eller pikekyss, eggehviteomelett eller en suffé?

37
$
$
8 porsjoner Stekes i ovn 1/2 time Kostpris rimelig
Mattema
Ca. 10 porsjoner Stekes i ovn 2 døgn Kostpris rimelig

SUKKERFRI SLUSH FRA BRAINCOOLER

BrainCooler sukkerfri slush: en sunnere servering. Dette er en forfriskende slush helt uten sukker, med høyt innhold av kostfiber og lavt kaloriinnhold. 4 av smakene er også veganske. Som de andre BrainCooler-smakene, er også de sukkerfrie helt uten azo-farger.

EPD: 5438924 – Cola

EPD: 5440235 – Fruit Crush

EPD: 5439187 – Smashberry

EPD: 5518899 – Sunny Fruits

EPD: 5518907 – Tropical Dream

STELLA 0.0

Nå introduseres Stella Artois 0.0. Akkurat som det ordinære Stella Atrios-ølet, har denne alkoholfrie 0.0-versjonen en godt balansert smak og en behagelig bitterhet med en forfriskende avrunding, som gjør det ekstremt allsidig. - En god kombinasjon med retter fra hele verden. Flaske: 330 ml, alkoholprosent: 0,0%

EPD: 5658869

RIESLING FRA ØSTERRIKE

Denne rieslingen kommer fra det ærverdige slottet Gobelsburg, som i år feirer 850-års jubileum som vinprodusent.

Dom. Gobelsburg Riesling Niederösterreich er ren og frisk på nesen. Vinen er åpen med litt røykfylt smak av hvit frukt og sitrus. Crisp, tørr med tydelig eplefrukt og en fin mineralitet i avslutningen. Flott aperitiff, passer perfekt til sjømat og til hvitt kjøtt. Prøv den også til sushi.

Druer: 100 % Riesling. Sukker: 3,1 g/l / Syre 6,6 g/l. Alkohol: 12 %.

Dom. Gobelsburg Riesling Niederösterreich

EPD: 5662762

HØRT OM BUBBLE TEA?

…eller boblete, boba-te, taiwansk melkete; dette litt snodige drikkekonseptet har mange navn, men den er leskende, ser fancy ut og er morsom å drikke. Så enkelt er det: Bland iste med vingummiaktige tapiokaperler (kalles også boba), som kokes og svelles før bruk. Serveres i høye glass med sugerør.

Drikken kan varieres i det uendelige med smaker og farger. De vanligste variantene er:

• Klar: Iste med sitronskiver og isbiter.

• Melkevri: Sort eller grønn te med melk (eller mandelmelk/havremelk) og isbiter.

• Fruktig: Mos fersk frukt i en blender, tilsett melk (hvis ønskelig), honning og isbiter.

- Husk ekstra vide sugerør, slik at perlene kommer gjennom!

NY PRODUSENT I NORGE: LIEU DIT WINERY

Grunnlegger og vinmaker hos velkjente Tyler Winery, Justin Willett og Eric Railsback startet opp Lieu Dit Winery i 2011. Hovedfokus var å dyrke de såkalte Loire-druene i Santa Barbara i USA. Lieu Dit Chenin Blanc er lagret i både ståltanker og franske eikefat, som gir en kompleks og frisk vin. Den har aromaer av gule frukter, honning, aprikos og grønne epler, god munnfølelse med fedme, syre og lang avslutning. Den passer utmerket sammen med varierte retter av ost, skalldyr, fisk og lyst kjøtt. Vinen importeres av Palmer Group.

Druer: 100% Chenin Blanc

Sukker/syre: 0,1 g/l / 5,7 g/l Alkohol: 12,9%

EPD: 5717798

THE PRODUCT FORMERLY KNOWN AS IKAFFE

Før het den jo som kjent iKaffe, men nå har vi altså byttet navn til Barista. Det betyr dog ikke at den bare er til for baristaer og latte-kaffer. Nei da. Den gjør seg fortsatt ypperlig i matlaging, baking, på cornflakes, i teen eller i et glass på lunsjbuffeten.

38 Produktnyheter
EN NY VÅR

COCA-COLA TAR BÆREKRAFTSGREP!

Norge er et av de første landene i verden der Coca-Cola vil gjennomføre store endringer på emballasjen. Alle flaskene skal lages av 100 % resirkulert plast. Dette gjør Coca-Cola fordi de vil gjøre virksomheten mer bærekraftig.

Fra uke 10 i år vil alle flaskene Coca-Cola produserer i Norge lages utelukkende av resirkulert plast. Dette betyr e n årlig reduksjon i bruken av ny plast med 4 300 tonn (75 %), og i klimautslippene fra flaskeproduksjonen med 25 %.

Flasker med Coca-Cola, Fanta, Sprite og Urge i norske butikkhyller vil dermed være laget av 100 % resirkulert plast utpå nyåret. I tillegg er allerede Telemark av Bonaqua og Fuzetea, og snart også Powerade, produsert med 100 % resirkulert plast.

I Norge har vi kanskje verdens beste system for panting, som driftes av Infinitum. Dette velutviklede pantesystemet og nordmenns sterke ønske om å bruke det, betyr at målet om en sirkulær økonomi for plast er mer oppnåelig her enn kanskje noe annet sted i verden. Som en stor aktør har Coca-Cola et ansvar for å bidra til denne utviklingen,og det er det de nå gjør.

De nye flaskene skal pantes som før.

NYE VINGLASS FRA RIEDEL

Riedels nye serie Winewings løfter vinopplevelsen til et helt nytt nivå. Serien inneholder 7 druespesifikke glass med flat bunn, sjenerøs klokkestørrelse og en form som ligner en flyvinge. Glassene er designet for Riesling, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Champagne, Chardonnay, Syrah og Carbernet Sauvignon. Den grunnleggende formen er justert for å passe ulike druesorter, men felles for dem alle er den store overflaten som øker kontakten mellom vin og luft.

Riedel R0123/07 Winewings Rest.

Pinot Noir: EPD: 3509069

Riedel R0123/15 Winewings Rest.

Riesling: EPD: 3509070

Riedel R0123/28 Winewings Rest.

Champagne Wine: EPD: 3509071

Riedel R0123/33 Winewings Rest.

Sauvignon Blanc: EPD: 3509072

Riedel R0123/41 Winewings Rest.

Syrah: EPD: 3509073

Riedel R0123/97 Winewings Rest.

Chardonnay: EPD: 3509074

Riedel R0123/0 Winewings Rest.

Cabernet Sauv.: EPD: 3509075

NY PRODUSENT HOS HAUGEN-GRUPPEN

Østerriske Rainer Wess driver Kremstal sammen med sine barn Christina og David, med fokus på å lage typeriktige viner fra spesifikke vinmarker. Druene innhøstes for hånd for å unngå botrytis (edelråte). Wess prioriterer drueplantenes helse og frastår fra bruk av ugressmidler og insektmidler, samt kopperbasert plantebeskyttelse. Medlem av Association of Austrian Traditionsweingüter.

Rainer Wess Gemischter Satz

EPD: 5721683

Rainer Wess Kremstal Grüner Veltliner

EPD: 5721782

Rainer Wess Krems Grüner Veltliner Reserve

EPD: 5722004

Rainer Wess Pinit Noir

EPD: 5722202

39 Produktnyheter

KORONATIDEN HAR GITT OSS NYE MATVANER: RESTAURANTKIT-TRENDEN

Det er ingen tvil; pandemien har endret matvanene våre, i hvert fall for en stund. I følge et studie av Nofima, har mat blitt viktigere for nordmenn under pandemien, og 2 av 3 av oss har endret matvanene våre. Flere forbrukere har blitt mer opptatt av å spise norsk mat og å støtte lokale bedrifter.

«Cookalong» er et konsept som har vært populært en stund: Deltakere melder seg på en digital seanse og kokkelerer sammen med andre, ofte veiledet av en erfaren kokk. Med restaurantkitet, derimot, heves ideen opp enda et nivå; med litt hjelp fra favorittrestauranten, bidrar kunden selv til et måltid som garantert vil gjøre kunden både stolt og mett!

Kreativ servering

Endringer i myndighetskrav og nye spisemønstre har ført til mange kreative serveringsløsninger. Ved å tilby takeaway eller matkit, har mange av våre kjære restauranter kunnet tilby de lekreste retter til trofaste gjester. Dette viser et brennende ønske om å fortsette å levere det beste for kundene, - og for mange serveringssteder har det rett og slett handlet om ren overlevelse i en vanskelig tid.

Matkit-trenden

Et matkit er en samlebetegnelse på halvferdige retter i take-awayformat.

Med en liten anvisning kan kunden selv gjøre en siste finish på retten på egen tallerken hjemme. Matkitene minner om såkalte «meal kits», eller matkasser, men der kunden får ingrediensene levert og lager maten mer fra bunnen av selv. Restaurantkit er ofte litt mer forseggjorte. De kan bestå av nesten ferdige retter; med serveringsstedets egne sauser og råvarekomposisjoner og enkle instruksjoner vedlagt, eller helt ferdige retter som bare skal varmes opp hjemme. I pandemi-førjulstiden vi har lagt bak oss, ble slike kit morsomme erstatninger for det tradisjonelle julebordet; med julematen levert døra,

kunne gode kolleger dele matgleder sammen digitalt, i trygge, smittefri omgivelser hjemme.

En annerledes vår

Kanskje du kan tilby en påske-matkasse, eller et 17. mai-kit til kundene dine i år? En ekstra god frokost, for eksempel, eller en lekker middag som gjesten selv fullfører hjemme? Husk å få frem at du med dette tilbyr gjestene noe som de ikke får andre steder. - Og pakker du med noen lokale spesialiteter; edle dråper, gjerne uten alkohol, eller et smakfullt tilbehør, varmer du et sultent kundehjerte litt ekstra.

40 Aktuelt
SG

ECD: EUROPEAN CATERING DISTRIBUTORS

– DER LOKALE, EUROPEISKE SPESIALISTER MØTES

Servicegrossistene er del av det internasjonale samarbeidet ECD. Her er storhusholdningsgrossister fra 15 europeiske land representert, – alle nasjonale og kundeorienterte aktører i sine hjemmemarkeder.

ECD er bygget på idéen og troen på at det er den lokale storhusholdningsspesialisten som er best egnet til å forstå kundens lokale behov, – om du befinner deg i Bayern, Toscana, Amsterdam eller Aalborg. Med mer enn 350 grossistlokasjoner er ECD alltid tett på kunden og sortimentet som etterspørres.

Som ECD-medlem får Servicegrossistene være en del av et europeisk samarbeid og får tilgang til unik bransje- og produktkunnskap. I tillegg blir Servicegrossistene også en del av en større aktør, noe som sikrer gode betingelser, samarbeid rundt IT- og forretningssystemer, og ikke minst, bistand til å hjelpe egne kunder med å vokse internasjonalt.

Admin. direktør for Servicegrossistene, Jan van der Burg, har vært styreformann i selskapet i mange år, og har klart å samle ECDs medlemmer til et tett, europeisk samarbeid for å kunne være tilpasningsdyktige til den enkelte kunde, i konkurranse mot globale, internasjonale konkurrenter.

Sun Profesjonell

Fra

Lange tradisjoner og kjente produkter, med profesjonell styrke. Effektivt maskinoppvask – skinnende rent resultat hver gang!

› Høykonsentrert og effektivt

› For alle vannkvaliteter

› Svanemerket

› Enkelt, forståelig, praktisk

› Informative etiketter og støttemateriell

oppvaskeksperten du kjenner!
SVANE M ERKET NYHET! Les mer på www.lilleborg.no Aktuelt
Les mer på ecd.eu – En del av noe større!

NII: NORDMØRE

INTERKOMMUNALE INNKJØPSSAMARBEID

– BEDRE INNKJØP VED SAMARBEID OG SAMHANDLING

NII er innkjøpssamarbeidet som ble startet i 2002 av 12 kommuner på Nordmøre. Idéen var å bedre innkjøpsbetingelsene som følge av et økt innkjøpsvolum, samt å profesjonalisere innkjøpene gjennom bedre rutiner og en samling av kompetanse kommunene imellom. I dag kjøper NII inn årlig for mellom 500 og 700 millioner, og er et viktig organ for kommunene på Nordmøre.

Bedre rustet for fremtidens innkjøp I Kristiansund holder Nordmøre Interkommunale Innkjøpssamarbeid (NII) til, og Gourmet tar en prat med innkjøprådgiver Audun Torvik, som forteller oss mer om hva NII er, og om bakgrunnen for samarbeidet. Audun forteller at innkjøpssamarbeidet, som ble stiftet i 2002, hadde to formål.

Det ene var å etablere rammeavtaler som sikret kommunene på Nordmøre bedre innkjøpsbetingelser, samt å oppnå en rekke synergieffekter kommunene imellom. Det andre var å heve kompetansen ut i kommunene for å sørge for gode innkjøpsrutiner, slik at lover og regelverk ble fulgt. Staten hadde lansert et nytt regelverk for offentlig anskaffelser, og med et interkommunalt innkjøpssamarbeid, skulle det bli enklere for Nordmørekommunene å utføre innkjøpsprosesser som var i henhold til retningslinjene.

Innkjøpssamarbeidet binder kommunene sammen Medlemskommunene oppnevner egne styremedlemmer til innkjøpssamarbeidets styre, som gis mandat til å ta avgjørelser på vegne av kommunen. I tillegg utnevnes det faggrupper

42
Kjedeportrett
Audun Torvik, innkjøpsrådgiver i NII

med kompetanse innenfor de ulike innkjøpsområdene, når kommunene skal sette i gang en innkjøpsprosess. Med dette hentes avgjørende og viktig kunnskap og kompetanse inn i prosessene, også utenfor egen kommune. Ved å være 10 kommuner (redusert fra 12 til 10 kommuner etter kommunereformen) som samarbeider, vil man ikke bare sikre gode betingelser, men man vil også kunne sikre at innkjøpene er riktige i henhold til hvilke behov som skal dekkes.

Servicegrossistene:

Ny partner fra 1. mars 2021 Som ny avtaleleverandør for matvarer fra 1. mars, ser Servicegrossistene frem til et enda tettere samarbeid med Nordmørekommunene. Audun forteller at også de gleder seg til det kommende samarbeidet, og at leveringsfleksibilitet

og viljen til å tilpasse leveransene, bidro til at Servicegrossistene fikk tildelt kontrakten. Med stort fokus på bærekraft og matsvinn er det viktig å ikke bestille mer mat enn man trenger, selv om dette kan ha logistiske utfordringer for leverandørene. Det koster å bryte opp forpakninger og spesialpakke ordrer, men det er en absolutt viktig og bærekraftig investering. «Med våre ca. 215 ganske så ulike kommunale enheter som skal kjøpe inn over den nye avtalen, var det for oss veldig viktig at vi valgte en leverandør som var villig til å tilpasse forpakninger og volum til den enkelte enhet», sier Audun. En litt mer personlig service og fleksibilitet er kjennetegn hos Servicegrossistene, og vi gleder oss til å begynne å levere for fullt på Nordmøre.

Sterkere sammen: Smart innkjøpssamarbeid i en region der kommunene er relativt små, og avstandene store.

Audun Torvik, innkjøpsrådgiver, NII

NII - Nordmøre Interkommunale Innkjøpssamarbeid

Etablert 2002

Koordinerer innkjøp fra ca. 215 kommunale enheter.

Medlemskommuner:

Aure, Averøy, Gjemnes, Hustadvika, Kristiansund, Rindal, Smøla, Sunndal, Surnadal, Tingvoll.

Årlig innkjøpsvolum: 500-700 millioner.

43 43
« Med våre ca. 215 ulike enheter som kjøper inn over avtalen, var det viktig å velge en leverandør som kunne være fleksibel og skreddersy forpakningsstørrelser og volum.»
Kjedeportrett
SG

I Norge er vi i verdenstoppen i panting, med en innsamlingsgrad på over 90 %. Det vil si at 9 av 10 flasker samles inn gjennom pantesystemet.

De pantede flaskene er et materiale som kan brukes om igjen. Derfor går vi i Coca-Cola nå over til 100% resirkulert plast1 for alle våre plastflasker i Norge.

Dette reduserer vårt plastforbruk og våre klimautslipp, og er et bidrag på veien mot en sirkulær økonomi for norsk drikkevareplast.

Kundeportrett
like utenfor Oslo, markedsføres og distribueres Coca-Cola®, Coca-Cola uten sukker®, Coca-Cola light®, Fanta®, Sprite®, Sprite zero®, Urge®, TAB X-tra®, Glaceau Smartwater®, bonaqua®, fuzetea®, Honest®, Powerade®, Minute Maid®, Kuli®, CHAQWA®. Coca-Cola European Partners Norge har rundt 550 ansatte i Norge, og Coca-Cola Company Norge har i overkant av 10 ansatte. Se www.coca-cola.no for mere informasjon. 1. 100 % resirkulert plast i hele plastporteføljen som produseres i Norge (bortsett fra etikett og kork) Les mer på www.coca-cola.no Norway Alle flasker
100 % resirkulert
Om
Coca-Cola Norge The Coca-Cola Company (TCCC) er verdens ledende produsent av alkoholfrie drikkevarer. Oppskriften på Coca-Cola ble laget i 1886 av apotekeren John S. Pemberton i Atlanta, USA, og i Norge kom Coca-Cola på markedet i 1926. Coca-Cola Norge eier og leder merkevarene mens Coca-Cola European Partners Norge AS (CCEPN) har ansvaret for produksjon, salg og distribusjon av Coca-Cola i Norge. Fra produksjonsanlegget på Lørenskog,
fra Coca-Cola med
plast1

Softis Mix Frossen

Softisblanding til produksjon av vaniljesoftis, med naturlig farge og aroma.

HOI art. nr: 418 Innhold: 9,5 l FPK i DPK: 1 DPK pr. pall: 64

Bestilling DPK

2494466

Softis Mix Fersk

Softisblanding til produksjon av vaniljesoftis, med naturlig farge og aroma.

HOI art. nr: 411 Innhold: 9,5 l FPK i DPK: 1 DPK pr. pall: 64

Isvaffel Stor m/stryll Isvaffel Liten m/stryll

Eksklusiv kjeks til bruk når man skal servere fler en en kule eller en stor softis.

250 stk.

HOI art. nr: 10951

Innhold: 250 stk. FPK i DPK: 1 DPK pr. pall: 30

Softiskjeks

Premium Økologisk Softis

Innhold: 9,5 l

FPK i DPK: 1 DPK pr. pall: 64

Bestilling DPK

4556312

Eksklusiv kjeks til bruk når man skal servere en iskrem kule eller en liten softis. 468 stk. 4708970 4708962

Enkel kjeks stekt i form laget for servering av softis. 400 stk.

HOI art. nr: 10952

Innhold: 468 stk. FPK i DPK: 1 DPK pr. pall: 30

Pappbeger

HOI art. nr: 10957

Innhold: 400 stk.

FPK i DPK: 1 DPK pr. pall: 42

FPK i DPK: 1 DPK pr. pall: 30

5025267

HOI art. nr: 10953

Antall pr.

kasse: 1200

Bestilling DPK

Papirstryller til iskjeks HOI art. nr:

150 ml. Bestilling DPK

3000

hennig-olsen.no • facebook.com/hennigolsen Tlf 38 00 11 00 • Hannevika, Vesterveien 51, 4613 Kristiansand
2494383
Bestilling DPK
809806
FPK i DPK: 1 DPK pr. pall: 6 902551
HOI art. nr: 405
Innhold
kasse:
FPK i DPK: 1 DPK pr. pall: 50 3000 stk. 4708020
Softisblanding. Miksen er å anbefale KUN kjørt i maskiner utplassert av Hennig-Olsen. Denne softismiksen er laget med ekte eggeplommer og kan derfor ikke brukes i selvpasteuriserende maskiner.
Isvaffel Softis m/stryll
10968
pr.
Vi har tatt vår deilige softis ett steg videre, og er ekstra stolte over at vi nå er den eneste leverandøren i Norge med naturlig vanilje i softisen. Det betyr at vi har endret oppskriften slik at vi nå kan, i følge forskriftene fra Euroglaces, kalle vår softis for vaniljesoftis. Og med det har den gode smaken blitt enda bedre. Sammen med vårt unike Bag In Box-system er det nå enda enklere enn før å servere ekte iskremlykke fra Kremen av iskrem.
Softis med ekte vanilje!

NYHET! PRAKTISK FOR TAKEAWAY!

FINN DIN

HELLMANN’S-FAVORITT

HELLMANN’S

Real Majones, 10 kg

EPD 2543106

HELLMANN’S

Real Majones, 2 l, plastglass

EPD 2542850

HELLMANN’S Majones Extra Thick, 5 kg

EPD 2542868

HELLMANN’S Vegan, 2,5 kg

EPD 5355532

HELLMANN’S Ketchup, kuvert, 198 x 10 ml

EPD 5727995

HELLMANN’S Sennep, kuvert, 198 x 10 ml

EPD 5728001

For kontakt, inspirasjon og oppskrifter besøk hjemmesiden vår unileverfoodsolutions.no eller følg oss på @unileverfoodsolutionsno

HELLMANN’S

Real Majones, kuvert, 198 x 10 ml

EPD 5728480

Support. Inspire. Progress.

10 ulike smaker med

naturlig fruktjuice

SLURP fra Hennig-Olsen er en forfriskende og mer naturlig slush, laget med ekte fruktjuice og kun naturlige farger. Produktet er utviklet i samarbeid med Lerum, og produseres på saftfabrikken deres i Sogndal. Siden vi presenterte SLURP for det norske markedet, har det vært en storselger. SLURP er et svært lønnsomt produkt, med god bruttofortjeneste.

SLURP Vannmelon Slush med smak av Vannmelon. Inneholder søtning fra frukten og fra søtningsmiddel. Slush-konsentrat

HOI art. nr: 10854

Innhold: 1,5 l x 6

FPK i DPK: 6

DPK pr. pall: 48

Bestilling DPK

UTEN TILSATT SUKKER

5546338

SLURP Blåbær

Slush med smak av blåbær. Slush-konsentrat

HOI art. nr: 10851

Innhold: 1,5 l x 6

FPK i DPK: 6

DPK pr. pall: 48

Bestilling DPK

5284419

SLURP Mango

Slush med smak av mango. Slush-konsentrat

HOI art. nr: 10895

Innhold: 1,5 l x 6

FPK i DPK: 6

DPK pr. pall: 48

Bestilling DPK

5025093

SLURP Sitron-Lime

Slush med smak av sitron-lime. Slush-konsentrat

HOI art. nr: 10898

Innhold: 1,5 l x 6

FPK i DPK: 6

DPK pr. pall: 48

Bestilling DPK

5025168

SLURP Cola

Slush med smak av Cola. Slush-konsentrat

HOI art. nr: 10896

Innhold: 1,5 l x 6

FPK i DPK: 6

DPK pr. pall: 48

Bestilling DPK

5025119

SLURP Grønt Eple

Slush med smak av grønt eple. Slush-konsentrat

HOI art. nr: 10899

Innhold: 1,5 l x 6

FPK i DPK: 6

DPK pr. pall: 48

Bestilling DPK

5025184

SLURP Iste Fersken Slush med smak av fersken-iste. Slush-konsentrat

Ny smak – kommer i mai!

SLURP Bringebær

Slush med smak av bringebær. Slush-konsentrat

HOI art. nr: 10892

Innhold: 1,5 l x 6

FPK i DPK: 6

DPK pr. pall: 48

Bestilling DPK

5025028

SLURP Jordbær

Slush med smak av jordbær. Slush-konsentrat

HOI art. nr: 10897

Innhold: 1,5 l x 6

FPK i DPK: 6

DPK pr. pall: 48

Bestilling DPK

5025143

Digital skjerm til SLURP-maskin

Kontakt din salgskonsulent for å få pristilbud på digital skjerm display.

Ny!

Slush med smak av pære. Slush-konsentrat

HOI art. nr: 10893

Innhold: 1,5 l x 6

FPK i DPK: 6

DPK pr. pall: 48

Bestilling DPK

5024898

hennig-olsen.no • facebook.com/hennigolsen Tlf 38 00 11 00 • Hannevika, Vesterveien 51, 4613 Kristiansand For å finne kontaktinfo til din lokale salgskonsulent sjekk: https://www.hennig-olsen.no/om-oss/kontakt/#finn-salgskonsulent

Alt til storkjøkken

sg.no
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.