Gourmet nr. 3/4 2020

Page 1

NR. 3/4 2020 ÅRGANG 16 – om mat og drikke Servicegrossistenes magasin Duket for SERVERING 4 spisesteder I KORONAENS TID Smart kaffeservering med JDE Innkjøpsordninger HJELP I KRISETIDER DRIKKEOPPLEVELSER PÅ BUDSJETT

HER ER SERVICEGROSSISTENE:

Personlig service

Fleksible leveranser

Lokalt

Kundefokusert

GROSSISTER

Nord-Norge: ServiceNord Engros AS 77 00 22 40 / firmapost@servicenord.no

Selboe & Aasebø AS 77 84 04 22 / firmapost@aasebo.no

SG Bodø 900 18 788/ firmapost@sgbodo.no

Paul Nygaard AS 75 11 14 30 / firmapost@p-nygaard.no

Arne Sjule AS 75 19 88 88 / firmapost@sjule.no

Midt-Norge: Nær Engros AS 74 22 61 00 / namsos@narengros.no

Nær Engros Levanger AS 74 08 55 60 / levanger@narengros.no

Nær Engros Trondheim AS 73 95 73 00 / trondheim@narengros.no

Vestlandet:

SG Møre avd. TP Engros AS 81 53 00 38 / firmapost-tp@sgmore.no

SG Møre avd. Sunnmøre Engros 81 53 00 38 / firmapost-se@sgmore.no

Safari Engros 57 75 77 50 / firmapost@safariengros.no

Encon 56 52 09 20 / postmaster@encon.no

Euro Supply 55 39 46 60 / post@eurosupply.no

Måkestad Engros

55 14 10 30 / firmapost@makestad.no

Gourmet rett i postkassen!

Nå får de fleste av våre lesere Gourmet levert rett i postkassen. Vi håper med dette at enda flere kunder får glede av magasinet vårt med mattips, nyheter og inspirasjonssaker!

Om du ikke får magasinet, men ønsker å motta det, ta kontakt med marked@sg.no. Ønsker du ikke å motta magasinet, skriv til marked@sg.no, så fjerner vi deg fra distribusjonslisten.

GOURMET

Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender. Gourmet distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

UTGIVER Servicegrossistene AS, Postboks 504, 1327 Lysaker Redaktør: Merete Raabe Frantsen, merete@sg.no

DESIGN OG PRODUKSJON Winkel AS, www.winkel.no Redaksjonen: Helene Ask Hunskaar, Petter Utne Børrehaug

Art Director: Helene Ask Hunskaar Forsidefoto: Winkel AS

Magasinet er trykket på 100 % resirkulert papir, på svanemerket trykkeri – i tråd med Servicegrossistenes fokus på miljø og bærekraft.

Haugaland Storhusholdning 52 73 64 66 / firmapost@hshh.no

D. Danielsen 51 64 88 00 / firmapost@d-danielsen.no

Sør- og Østlandet: Måkestad Engros Øst 63 82 21 21 / ostlandet@makestad.no

Cater 32 23 12 00 / post.drammen@cater.no

Agder Grossisten 37 09 79 90 / firmapost@agdergro.no

www.sg.no

INNHOLD

August-oktober

s. 34-43 MATTEMA: Den trofaste tomaten s. 26-31 HØSTEN ER HER! Fantastisk Fersk hyller sesongen s. 6-13 NÅ DEKKES BORDENE IGJEN 4 serveringssteder om koronatiden s. 20- 22 SMART KAFFESERVERING Jacob Douwe Egberts (JDE) s. 16- 19 LØNNSOM HJELP I KRISETIDER Innkjøpskjedene vet råd s. 23 GOD DRIKKE PÅ BUDSJETT Vintips for turister i eget land s. 6-13 s. 16-19 s. 23 s. 26-31 s. 20-22 s. 34-43 Foto: Nores

DETTE SKAL VI KLARE!

Vår bransje er inne i sitt mest absurde år noen sinne. De fleste av kundene våre opplevde en god start på året, noe vi fikk bekreftet av de mange som besøkte vår stand på SMAK2020-messen på Lillestrøm 2-6. mars. Korona-epidemien var et faktum, men at den bare en uke etter messen skulle velte om på alt, var utenkelig. Fredag 13. mars ble dagen da Norge, og spesielt vår bransje, måtte stenge ned. Vi satt handlingslammet og observerte at verden endret seg time for time. Usikkerhet om fremtiden meldte seg; hva med hjem, familie og jobb?

Perioden fra midten av mars til utgangen av mai ble meget tung for de aller fleste. Sjokket hadde rammet alle, og frykten for Covid-19-viruset regjerte i hele befolkningen. Etter hvert ble det utformet retningslinjer for serveringsbransjen, og de som hadde mulighet, tilpasset driften til take-away og hjemkjøring av mat. I denne vanskelige tiden så vi at mange aktører gjorde alt som stod i deres makt for å holde driften i gang. Serveringsbransjen har alltid vært forbeholdt driftige og kreative mennesker, og vi er imponert over å se hva kundene våre har fått til.

I en tid som vi hadde vanskelig for å forestille oss noen gang skulle komme, har vi virkelig fått satt hele bransjen på prøve. Det er gledelig å nå, etter nesten 5 måneder med unntakstilstand, se hvordan den nasjonale dugnaden også har preget alle aktørene i serveringsbransjen. Leverandører, grossister, kunder, og ikke minst gjester, har dratt i samme retning. Forståelse, fleksibilitet og ydmykhet har vært gjennomgående. Alle ønsker det beste for hverandre.

Det vi lever av er i bunn og grunn ikke den maten og drikken vi serverer våre gjester. Det er snarere de gode opplevelsene, de gode minnene og den sosiale faktoren et godt måltid har, enten alene eller med gode venner. Mennesker er sosiale individer, og det å kunne unne seg et måltid ute er livskvalitet. Etter noen mørke måneder var et sultefôret Norge virkelig klar for å gå ut og kose seg, og det er veldig gledelig å se at pilene virkelig peker oppover. Mange steder er kundeantallet tilbake igjen på normalt nivå, og enkelte kan virkelig merke at nordmenn nå ferierer og hygger seg i eget land.

Det som er viktig fremover, er at vi som bransje må fortsette det gode arbeidet vi har gjort under pandemien. Smitten er fortsatt på lavt nivå, selv om den varslede «sommerferie-økningen» er et faktum. Vi må fortsette å ta alle forhåndsregler og følge alle de gjeldende retningslinjene. Sammen skal vi bekjempe pandemien, og sammen skal vi ta norsk serveringsbransje til nye høyder.

Leder
Jan van der Burg Administrerende direktør

AKTUELT

August-oktober

Pandemien har ført til stillere tider i bransjen vår enn vanlig. Du vil derfor ikke finne den vanlige event-kalenderen i Gourmet denne gang. Likevel skjer det stadig litt i det små:

I vår inngikk blant annet Servicegrossistene i en avtale med Fiskerinæringens innkjøpsselskap FIAS. – Vi gleder oss over å kunne levere god mat til en aktør som brenner for norsk matproduksjon like mye som vi gjør!

M ERKEDAGER

for matfolk:

13. sept. Den intern. sjokoladedagen 24. sept. Fårikålens festdag 29. sept. Den norske epledagen

Fårikålens festdag

24. september

MIXESKE, SØTBAKST Eplemuffins 2 poser, Kanelboller 3 poser og Sjokolademuffins 3 poser EPD: 4966966 Frem til
brødlandet
det vært vanskelig å leve glutenfritt. Bestselgere samlet i mixesker! E NKELT Å HÅNDTERE, TINER RASKT OG MINIMERER SVINN FOR MER INFORMASJON, KONTAKT OSS PÅ TLF 67 06 67 00, FIRMAPOST@JENSENCO.NO, WWW.FRIA.SE/NO • FØLG OSS PÅ GLUTENFRIE, LAKTOSEFRIE OG MELKEPROTEINFRIE! MIXESKE, GROVT BRØD Fiberbrød 2 brød, Grova 2 brød og Grove Minibaguetter 3 poser EPD: 5254818
nå. I
Norge har

HØYFJELLSRESTAURANTEN

HANGURSTOPPEN RESTAURANT, VOSS

På Hangurstoppen (820 m.o.h.) finner vi Hangurstoppen Restaurant. Etter en tur fra Voss stasjon i Nord-Europas største gondolbane, ankommer du et spektakulært spisested med plass til hele 450 gjester. Våren 2020 gikk ikke som planlagt, men daglig leder Torgunn Hegland kan fortelle at hun nå er positiv til tiden som kommer.

GEOGRAFISK PLASSERING

Som de fleste andre i bransjen, stengte Hangurstoppen Restaurant 12. mars. Staben ble permittert i tre måneder. Tre måneder uten omsetning er selvfølgelig kritisk for enhver restaurant, men full stenging var eneste alternativ for en restaurant som er basert på en gjestestrøm via gondol.

Fra 16. mai ble restauranten åpnet igjen, med redusert drift kun i helgene. Allerede første åpningsdag kunne Torgunn merke på gjestene at de virkelig var klare for å komme seg ut og kose seg litt ekstra. Hun så en endring i hva gjestene bestilte, og det var tydelig at folk var sulteforet på gode spise- og drikkeopplevelser utenfor hjemmet. Gjestene formidlet også tydelig at det var godt å komme seg ut.

SERVERINGSFORMER

• Restaurantservering, basert på turiststrømmen som kommer til fjells via den nye gondolbanen.

• Full stengning fra 12. mars til 15. mai.

• Nå: Reduserte åpningstider.

Også Hangurstoppen Restaurant har foretatt nødvendige endringer i driften under korona-krisen. Som mange andre serveringssteder, kommer også noen av endringene til å vedvare selv om hverdagen blir normal igjen. Torgunn forteller at restauranten har redusert åpningstidene noe. Tidligere var restauranten åpen fra 10-22, men med noe kortere dager vil lønnsomheten bli bedre. Koronatiden er ikke noe noen vil

Hvordan står det til med norske serveringssteder under en lagdrøy pandemi? – Og hvilke grep gjøres for å gradvis komme på beina igjen?

Vi har tatt en rundreise til noen av våre dyktige kunder i vårt langstrakte land, og vi begynner høyt og luftig til fjells.

ønske seg tilbake til, men den har tvunget frem nytenkning og endringer over hele landet. Torgunn og hennes 13 ansatte var i år mer enn klare for en sommer på Hangurstoppen, og gleder seg til å ta imot stadig flere gjester.

6
Kundeportrett
– Det var tydelig at folk var sultefôret på gode spise- og drikkeopplevelser utenfor hjemmet.
Voss Foto: Hunnalvatn media, Jon Hunnålvatn Tøn

HÅP I HENGENDE SNØRE

1. Dette er definitivt en restaurant med utsikt, men Hangurstoppen er også avhengig av gjestene som kommer med gondolbanen. Det har vært litt ekstra stille denne våren.

2. Det mangler ikke på kreativitet og pågangsmot i denne flotte høyfjellsrestauranten!

3. Den dyktige staben var glade for å kunne åpne opp for sultne turister også denne sommeren.

(Bildene i denne saken ble tatt før korona-pandemien brøt ut.)

7 Mattema
Kundeportrett
Foto: Hunnalvatn media, Jon Hunnålvatn Tøn Foto: Hunnalvatn media, Jon Hunnålvatn Tøn Foto: Hunnalvatn media, Jon Hunnålvatn Tøn Foto: Hunnalvatn media, Jon Hunnålvatn Tøn Foto: Hunnalvatn media, Jon Hunnålvatn Tøn
1 2 3

DEN URBANE MØTEPLASSEN

JONNY ROCKETS, OSLO

Hvordan har de mellomstore restaurantene i byene klart seg? – Og hvordan tilpasser byrestauranter seg nye serveringsrestriksjonene i trange storbyer? Vi har besøkt burgerrestauranten Johnny Rockets, midt i Oslo sentrum.

GEOGRAFISK PLASSERING

Johnny Rockets er burgerkonseptet fra Los Angeles som tok Norge med storm da første restaurant åpnet i 2018. Med tre restauranter i Oslo-området, serverer Jon-Erik Kristiansen og hans stab saftige hamburgere og legendariske milkshakes, som har blitt favoritter hos mange gjester. Da koronakrisen inntraff, ble alt annerledes, men Johnny Rockets holdt restaurantene åpne. Det har vært noen tøffe måneder, men nå peker pilen oppover.

Et lynnedslag

Jon-Erik forteller at Johnny Rockets, som nesten alle andre i bransjen, ble truffet av et lynnedslag 12. mars. Over natten var næringsgrunnlaget mer eller mindre borte, og grep som umiddelbare permitteringer, var uunngåelige. I et vakuum av stillhet og fortvilelse, jobbet Johnny Rockets ledelse med mulige løsninger for å komme seg gjennom korona-krisen. Usikkerheten rådet, men viljen til å ri av stormen var glødende tilstede hos hele Johnny Rockets-teamet.

Burger-bikes

SERVERINGSFORMER

• Restaurantservering og take-away.

TILTAK GJENNOM KRISEN

• Større fokus på take-out og hjemlevering, – blant annet på sparkesykkel!

• Utsettelse av nyåpning.

Med en delvis permittert stab, holdt Johnny Rockets-restaurantene åpne gjennom hele krisen. Det ble fokusert stort på take-out, og med sparkesykler og sporty medarbeidere, fikk gjestene fortsatt de gode Johnny Rocketsopplevelsene servert hjem på døren. Etter hvert som myndighetene lempet på kravene til serveringssteder, gjorde også Johnny Rockets store lokaler, til at gjestene igjen kunne begynne å besøke restaurantene.

Nyåpning midt i krisen

Etter planen skulle en ny Johnny Rockets -restaurant åpne i mars. Nyåpning i krisetider er ikke en optimal kombinasjon, men med bare noen få ukers utsettelse valgte Johnny Rockets likevel å åpne. Jon-Erik forteller at de er stolte av denne beslutningen, og ser i dag at den var riktig. Den nye restauranten i Sandvika har en god vekst, og det lover godt for fremtiden.

Gleder seg til sommeren

Etter fire måneder med unntakstilstand er korona-sitasjonen på langt nær over, men Jon-Erik kan fortelle at mye peker riktig vei nå. «Jeg er veldig positiv til tiden som kommer, og er glad for at stadig flere kan nyte en ekte Johnny Rockets-burger servert sammen med kanskje Norges og verdens best shake!», avslutter en alltid positiv Jon-Erik Kristiansen.

8
«Jeg er veldig positiv til tiden som kommer!»
Oslo
Kundeportrett

ÅPEN GJENNOM HELE KRISEN

1. Med nytenkning og tåmodighet har daglig lederJon-Erik Kristiansen og resten av Johnny Rockets lederteam holdt restaurantdørene åpne; kontrollert og koronasikkert.

2. Optimistiske ansatte er klare for ta imot sultne gjester som lengter etter å gå ut og spise i storbyen.

(Bildene i denne saken ble tatt før korona-pandemien brøt ut.)

9 Mattema Xx
Kundeportrett
1 2
Foto: Horecanytt

HUSLY UNDER MIDNATTSOLEN

HAMN I SENJA, SENJA

Denne sommeren skulle norske turister virkelig ta for seg av eget ferieland. Det ville og vakre Nord-Norge har mange nordmenn drømt om en gang å få oppleve. – Men hvordan ble denne annerledessommeren egentlig for serveringsstedene i nord?

Hamn ligger idyllisk til på øya Senja i Troms og Finnmark fylke med det mektige havet rett ut. I et av de rikeste fiskeområdene i verden finner vi det gamle fiskeværet som i dag fremstår som en komplett destinasjon enten det gjelder ferie, opplevelser, kurs eller konferanse. I Hamn yrer det av liv hele året, men 12. mars, da Koronakrisen var et faktum, var det brått stopp også her.

GEOGRAFISK PLASSERING

Senja

SERVERINGSFORMER

• Hotelldrift og restaurantservering.

TILTAK GJENNOM KRISEN

• Full permittering av ansatte i starten.

• Gradvis gjenåpning med dyktige ansatte og en ny «skynde seg langsomt»-tankegang.

Den 12. mars stengte hotell- og restaurant-Norge, og også i Hamn førte koronapandemien til full permittering av alle ansatte. Driftsleder Mari Anne Feet hadde som mange andre i bransjen ikke annet alternativ, da noen som helst form for drift var umulig. Det ble noen rare måneder i det ellers så levende fiskeværet. Til tross for et folketomt Hamn, kan ikke Mari Anne rose de ansatte nok. I en veldig vanskelig tid holdt de ut og var der for hverandre. I det gamle fiskeværet helt ut mot havet, var det tydelig at den iboende overlevelsesviljen fortsatt var til stede. Først i juni var det mulig å starte så smått opp igjen. Myndighetene begynte å åpne landet, og Eli Anne og hennes stab måtte begynne å planlegge for det som kanskje skulle bli en bra sommer til tross for omstendighetene. I media var det mye snakk om at sommeren 2020 skulle bli «turist i eget land»-sommeren, og at norske destinasjoner kunne vente seg besøk av sine landsmenn. Hamn i Senja var klare for innrykk, men den eksplosjonen som skulle komme i juli, var det umulig å kunne forutse.

«Vi hadde belaget oss på å ta imot mange gjester i sommer, men det

som skjedde i det vi bikket juli var umulig å forberede seg på», forteller Eli Anne. «Vi var helt fullbooket hele juli, og det bare av nordmenn! Den første tanken var: «Dette er jo helt fantastisk!», men etter hvert bekymret Eli Anne seg for sine medarbeideres liv og helse. Koronapandemien gjorde at destinasjonen ble mye tyngre å drive, og med et fullbooket fiskevær ble dette selvfølgelig en veldig belastning på de ansatte. Det skulle likevel vise seg at et fullbooket Hamn skulle fungere over all forventning. «De ansatte her er helt fantastiske, og jeg er også imponert over gjestenes forståelsesfullhet, ydmykhet og fleksibilitet. Med verdens beste ansatte og verdens beste gjester, har vi klart brasene», forteller Eli Anne, som også kan melde om mange bookinger og lyse utsikter også for sensommeren.

«Koronaen har også lært oss mye», sier Eli Anne. «Vi er blitt mye mer bevisste, og vi har lært oss å skynde oss langsomt. Vi er nødt til å jobbe med lave skuldre, skal vi drive en destinasjon etter de til enhver tid gjeldene retningslinjene. Mye av dette skal vi også ta med oss videre, også etter at pandemien er over», avslutter Eli Anne Feet før hun må løpe videre i sitt ærend med å skape en uforglemmelig sommer for sine gjester.

10
«Med verdens beste ansatte og verdens beste gjester, har vi klart brasene.»
Driftsleder Mari Anne Feet
Kundeportrett

FISKEVÆR MED IBOENDE OVERLEVELSESKRAFT

11 Mattema
1. Ville og vakre Nord-Norge har vært et yndet reisemål for overraskende mange nordmenn denne sommeren. 2 og 3. Nydelige Hamn i Senja er et ferie-, konferanse- og opplevelsesresort som har mange flotte opplevelser å by på – året rundt.
Kundeportrett 1 2 3
(Bildene i denne saken ble tatt før korona-pandemien brøt ut.)

SØRLANDS-DESTINASJONEN

FISKEBRYGGA, ARENDAL

Sørlandskysten er det nærmeste solhungrige nordmenn har kommet Syden i år. Småstedene her er avhengige av sommergjestenes innrykk. Hvordan har spesialbutikker og serveringssteder i småbyene løst utfordringene rundt servering og smittevern?

GEOGRAFISK PLASSERING

På den yrende fiskebrygga i Arendal har familien Larsen drevet fiskehandel i 4 generasjoner. Dagens eier og driver er Freddy Larsen, men både datter Monica (5. generasjon) og barnebarn Camilla (6. generasjon) er å finne bak fiskedisken. Gourmet har tatt en prat med Monica i kjølvannet av korona-krisen. Hun kan heldigvis forsikre oss om at fiskebutikken, med den tilhørende pub’en og vinstuen, vil eksistere i mange generasjoner fremover.

smidigst mulig restaurantdrift, gitt de nye forutsetningene. Et annet viktig grep som ble gjort var å hasteinnføre et nytt kassesystem. Monica kan fortelle om at dette systemet har vært en stor suksess. Fiskebrygga opplevde et uventet stort mersalg. Måten systemet presenterte menyen på, gjorde at gjestene simpelthen bestilte mer mat og drikke enn tidligere. «Det nye kasse- og ordresystemet ble helt klart innført som følge av koronasituasjonen, men dette er noe vi kommer til å fortsette med», sier Monica.

Fiskebrygga i god driv

Arendal

SERVERINGSFORMER

Butikk med sjømatutsalg og servering i en egen pub- og vinstue.

TILTAK GJENNOM KRISEN

• Hjemlevering av sjømatprodukter.

• Ominnredning av lokaler.

• Vakter i restauranten.

• Nytt kasse- og ordresystem.

Fiskebutikken hjem til deg Også i tradisjonsbedriften Fiskebrygga AS i Arendal, måtte det tys til permittering av hele staben, da nedstengingen av Norge var et faktum. Nå måtte familien Larsen gjøre alt i sin makt for å prøve å bevare bedriften og de ansatte. Målet om en gjenåpning av butikken snarest mulig, gjorde at fiskehandlerfamilien kombinerte gamle handelstradisjoner med ny teknologi. Butikken åpnet igjen, da med tilbud om utkjøring og hjemlevering av varer. Hjemlevering av varer er ingen ny oppfinnelse, men har bare vært på «pause» en generasjon eller to. Med suksessen «fisk på døren», forteller Monica at dette helt klart er en tjeneste de kommer til å tilby også etter koronatiden.

Hasteinnføring av nytt kassesystem Da det var mulig så smått å gjenåpne serveringsdelen av bedriften, måtte en rekke grep tas for å overholde myndighetenes krav. Lokalet måtte ominnredes, antibac-stasjoner settes ut, og vakter måtte til for å hjelpe til med

Monica kan fortelle om en uventet bra juni-måned, og håper trenden fortsetter. Selv om Korona-pandemien helt klart har hatt stor innvirkning på Fiskebrygga, har den også sørget for en del lønnsomme endringer, som også vil være med videre. Fiskebrygga i Arendal vil bestå, nå med et enda bedre tilbud til både fastboende og tilreisende kunder.

12
«Vi har innført nye systemer som vi kommer til å fortsette med å bruke.»
Kundeportrett
Foto: Fiskebrygga Fiskehandler Monica

KRISEN HAR FORANDRET TRADISJONSBEDRIFTEN

1 og 2. Havnen i Arendal har vært sentrum for fiskehandel i århundrer.

3. De populære barnehagevisittene må kanskje vente en liten stund til?

4. Fire generasjoner fiskehandlere bak disken. Fra venstre: Ole William, Freddy, Monica og Camilla.

5. Sørlandet ble et attraktivt reisemål for norske turister i sommer. – Og Fiskebrygga har levert, som alltid!

(Bildene i denne saken ble tatt før korona-pandemien brøt ut.)

13 Mattema
Kundeportrett
Foto: Fiskebrygga Foto: Fiskebrygga Foto: Fiskebrygga Foto: Fiskebrygga
3 5 4 1 2
Foto: Fiskebrygga

DIGGE NYHETER FRA FINDUS!

FISH’N CHIPS NUGGETS

EPD: 5 458 385

VEKT (D-PAK): 5 kg

FISK, RØSTI PANERT 50 G

EPD: 5 468 384

VEKT (D-PAK): 4 kg

QUORN BRATWURST 90 G VEGETAR

EPD: 5 457 916

VEKT (D-PAK): 6,21 kg

GRØNNSAK FRIES, NORDIC STYLE

EPD: 5 458 005

VEKT (D-PAK): 6 kg

Les mer om nyhetene på www.findusfoodservices.no Sammensetningen av ingredienser i produktene kan bli endret, les derfor alltid ingredienslisten på pakningens etikett.

QUORN ULTIMATE BURGER 113,5 G VEGAN

EPD: 5 458 021

VEKT (D-PAK): 6,12 kg

QUINOA PILAFF

M/ LINSER & BROKKOLI

EPD: 5 463 773

VEKT (D-PAK): 10 kg

Kontakt oss ved spørsmål. Tlf: 800 40 480 Epost: findus.foodservices@no.findus.com

For mer inspirasjon og fristende oppskrifter, følg oss på Facebook: findusfoodservicesnorge / Instagram: findusfoodservices

annonse_sg_gourmet_2020.indd 1 06/01/2020 09:05:09

Økologisk

- Kjeldsberg Økologisk -

Fyldig, aromatisk og spennende kaffe med økologiske

arabicabønner fra Honduras gir deg den beste smaksopplevelsen. Råvaren er dyrket uten bruk av kunstgjødsel eller sprøytemidler.

Søt og fyldig kaffe med smak av sjokolade og sitrus.

Kjeldsberg Økologisk

Finmalt 500 g

Ant: 12 pk à 500 g

EPD: 5500269

Kjeldsberg Økologisk

Finmalt 90 g

Ant: 60 pk à 90 g

EPD: 5500277

Hva er en innkjøpskjede?

En innkjøpskjede er en medlemsbasert organisasjon som samarbeider med en eller flere grossister. De tilbyr sine medlemmer gode innkjøpsavtaler og andre støttefunksjoner tilknyttet drift av serveringstilbud. Noen innkjøpskjeder retter seg mot for eksempel restaurant og hotelldrift, andre tilpasser innkjøp for arrangementer, offentlige tjenester, barnehager eller kantiner.

Servicegrossistenes samarbeidspartnere

NHO Reiseliv

Nores

RCG (Restaurant & Cafe Gruppen)

FIAS (Fiskerinæringsne Innkjøpsselskap)

Knif Innkjøp

Systemkjøp

PBL (Private Barnehagers Landsforbund)

16
Samarbeidspartnere

INNKJØPSKJEDENE LØNNSOMME

MEDHJELPERE I TØFFE TIDER

Vi har vært i kontakt med de største innkjøpskjedene som Servicegrossistene samarbeider med, og tatt pulsen på erfaringene bransjen har samlet gjennom det siste krisehalvåret. Hvordan står det egentlig til med serverings-Norge, og hva er spådommene for høsten?

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden: «Koronapandemien har ført til det største økonomiske tilbakeslaget i nyere tid. Ferske tall viser at pandemien går hardest utover reiselivet og overnattings- og serveringsbransjen. Over 80 % av våre medlemsbedrifter mener det vil ta mellom ett og tre år før man er tilbake til situasjonen før korona. De fleste nordmenn har i sommer også feriert i eget land. Dette er veldig positivt, men dessverre ikke tilstrekkelig for å dekke opp de 30 prosentene utenlandske gjester utgjør i reiselivsmarkedet.

Vi har fått gjennomslag på flere saker:

- Kompensasjonsordning (kontantstøtten): Rundt 480 millioner er gått ut til NHO Reiselivs medlemmer.

- Utsatte skatter og avgifter.

- Midlertidig fått redusert hotellmoms.

- Staten tar større del av arbeidsgiverperioden ved permittering.

- Bevilgning på 250.mill i tilskuddsordning.

- Lønnstilskudd.

- Lånegarantiordning.

I tillegg forsetter vi i NHO Reiseliv å kjempe for viktige saker for bransjen. Noen av våre krav til myndigheten er:

- Forlenging av permitteringstiden slik at vi forhindrer masseoppsigelser.

- Åpne opp for 500 deltakere på konferanser allerede fra 1. september.

- Forlenging av kompensasjonsordningen.

- Beholde lav-moms for hotell på 6 %.

- Senke restaurantmoms fra 25 til 15 %.

- Sesongbedrifter må få mer støtte.

Vi ser også at stadig flere bedrifter ønsker å melde seg inn hos oss i Innkjøpskjeden. Distriktssjefene våre har gjort en fantastisk jobb de siste månedene. Samtidig har NHO Reiseliv vært veldig synlig i media og vi har stått på døgnet rundt for medlemmene våre. «Det er gledelig å se at mange har fått med seg den jobben som er blitt gjort. Vi kommer til å komme styrket ut av dette», sier en optimistisk Javvad Latif, salgs- og markedssjef i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden. «Samtidig vil vi minne folk på at krisen ikke er over!»»

17
Samarbeidspartnere
« Vi kommer til å komme styrket ut av dette, samtidig vil vi minne folk på at krisen ikke er over!»
Javvad Latif, NHO Reiseliv Innkjøpskjeden Foto: Nores

Nores

Nores er en medlemseiet innkjøpsorganisasjon med mer enn 1100 medlemmer og over 3 milliarder kroner i innkjøpsvolum:

«Situasjonen for vår bransje har vært, og er, svært dramatisk. Våre medlemmer er rammet på samme måte som bransjen ellers, med svært redusert omsetning fra midten av mars og gjennom hele april. I mai så vi en stadig forbedring som har forsterket seg i juni. For mange vil sommeren bli brukbar, selv om det er store variasjoner avhengig av type bedrift og geografisk beliggenhet. Mange har benyttet seg av de ulike støtteordningene og funnet god hjelp i det.

Nores som organisasjon er et speilbilde av bransjen. Vi måtte dessverre gå til omfattende permitteringer av våre dyktige medarbeidere, men har heldigvis kunnet ta alle tilbake i hel eller delvis stilling etter hvert som situasjonen sakte, men sikkert, normaliserer seg. Vi har mange spennende oppgaver foran oss, både med å bidra til at medlemmene kan redusere sine kostnader, og store reforhandlinger av leverandøravtaler. Vi har lagt vekt på å kommunisere godt med medlemmene innenfor alle områder gjennom koronasituasjonen. Samfunnet åpnes stadig mer opp, og vi håper det vil ha en positiv effekt også ut over høsten, som det knytter seg stor usikkerhet til.»

Systemkjøp Systemkjøp er en av landets største innkjøpskjeder, med nesten 4000 medlemmer og et innkjøpsvolum på over 2 milliarder. Da hele markedet klappet sammen over natten 12. mars, opplevde de fleste medlemmene en umiddelbar stopp i omsetningen. Systemkjøp var også tvunget til å permittere i egne rekker, men et lite kriseteam ble satt opp for å jobbe dag og natt, hvor alle tilgjengelige ressurser ble brukt til å bistå medlemmene.

Forretningsutvikler Knut Kleivenes forteller at mye tid gikk med på å fange opp all informasjon og retningslinjer fra myndighetene, for så å umiddelbart formidle dette videre til medlemmene gjennom klar og enkel kommunikasjon og forklarende eksempler. «Vi utarbeidet fortløpende informasjonsmateriell og laget en Koronaverktøykasse som hele tiden ble oppdatert», forteller Knut.

«Systemkjøp har sørget for at medlemmene våre til enhver tid har fått den siste informasjon om gjeldende regler og retningslinjer. Vi har fokusert på å jobbe frem attraktive kampanjer på viktige produkter sammen med leverandørene og har bidratt med tiltak for dem som holdt åpent eller som ønsket å åpne igjen.»

18
« Jeg er imponert over ansatte, medlemmer og leverandører, og den kreativiteten og skaperviljen som er vist i disse vanskelige månedene!»
≥ Samarbeidspartnere
Eivind
Brynhildsen, daglig leder i Systemkjøp Foto: Nores
3
Foto: ANdreas Backe-Wiig 1 2

1. og 2.

De norske innkjøpskjedene hjelper mange ulike medlemsbedrifter i hverdagen, – alle med sine særegne behov og utfordringer.

3.

På messer, kurs, markeder og eventer kan innkjøpskjedene og medlemmene deres møtes og få inspirasjon av hverandre. – Forhåpentligvis blir slike arrangementer mulig igjen om ikke så alt for lenge.

Daglig leder Eivind Brynhildsen er imponert over ansatte, medlemmer og leverandører, og den kreativiteten og skaperviljen som er vist i disse vanskelige månedene: «Krisen rammet jo alle i bransjen ekstremt hardt, men vi har sett en imponerende dugnadsånd blant alle aktører», sier han.

Systemkjøp har fulgt de dramatiske månedene tett, og Knut er glad for å kunne fortelle at det som i mars ble definert som et «worst case scenario» heldigvis ikke inntraff. «Omsetningen sank selvfølgelig dramatisk, men lå likevel over det nivået vi hadde fryktet. Etter å ha tilbakelagt fire måneder i krisemodus ser vi nå en god vekst, og dette lover veldig godt for resten av sommeren og høsten», sier Knut optimistisk.

SUNNE RÅVARER RETT FRA FRYS! Norrek Dypfrys AS Helgeroveien 892, Eidsten, 3267 Larvik T: 33 16 54 00 | salg@norrek.no TIN OG SERVERenklereblirdetikke! Fylloppsalatbarenmed Last ned vår salatbrosjyre her!
SG

EN GOD KOPP KAFFE

- SMAK, BÆREKRAFT OG LØNNSOMHET

Kaffehuset JDE (Jacobs Douwe Egberts) er en av verdens største kaffeprodusenter. I Norge er det den kjente og kjære Friele-kaffen som er det mest solgte produktet. Med røtter tilbake til 1799, har Friele-kaffen blitt en del av den norske folkesjela. JDE leverer i dag kaffe og komplette kaffekonsepter til profesjonelle kunder over hele Norge. Smak, kvalitet og bærekraft i kombinasjon med god lønnsomhet, gjør at stadig flere velger kaffeløsninger fra JDE.

En god kopp kaffe

Som en av verdens største innkjøpere av kaffe, har JDE stor innflytelse på verdensmarkedet. Det er da av stor betydning at JDE tidlig tok initiativ til å utarbeide strenge retningslinjer og fremtidsmål, da det kom til ansvarlig innkjøp av råvarer, miljøavtrykk og sosialt ansvar. JDE har mål om å øke fra 89 % til 100 % ansvarlig innkjøp av kaffe og te innen 2025. Dette vil påvirke 15 millioner bønder som JDE kjøper kaffe fra. Med ansvarlig innkjøp menes det at JDE forsikrer seg om at råvarene stammer fra bærekraftig landbruk, og at menneskene som jobber på gårdene, har gode arbeidsforhold. En kaffekopp fra JDE, skal uansett hvor i verden du nyter den, være en god kopp kaffe. Både når det kommer til smak og samvittighet.

Sertifisering

I dag er kun 22 % av verdens kaffeproduksjon sertifisert. Sertifiseringsordningene er alt for

komplekse og kostnadskrevende for millioner av småbønder. JDE kjøper kaffe fra 15 millioner kaffebønder, og har derfor laget et eget program i samarbeid med Rainforest Alliance. Dette betyr at JDE foretar grundige og kontinuerlige undersøkelser av gårdene, og sørger for kun å kjøpe fra dem som tilfredsstiller JDEs strenge krav til bærekraft og arbeidsforhold. JDE har 27 egne prosjekter i 14 kaffeproduserende land, som hjelper lokale bønder til å kunne bli godkjente leverandører. Her jobbes det med temaer som gårdsdrift, finansiering, arbeidsvilkår, utdannelse, likestilling og barnearbeid.

Miljøavtrykk

JDE er også en foregangsbedrift i bransjen når det kommer til fokus på å minimere miljøavtrykket. I Norge har miljøtiltak som gassfyrt kaffebrenning og effektivisert råkaffemottak alene gitt 700 tonn reduksjon av CO2-utslippet. JDE bruker 100 % fornybar energi fra

vannkraft i kaffeproduksjonen i Bergen, og bruker overskuddsvarmen fra kaffebrenningen til oppvarming. Innen 2025 skal 100 % av all emballasje være komposterbar eller resirkulerbar. De mange kaffemaskiner som JDE selger rundt om i verden er også konstruert for mange års bruk og har et så lavt energiforbruk som mulig. JDE ønsker å bidra til en sirkulær økonomi, og kan i dag tilby miljøvennlige maskiner med materialer som har en gjenbruksgrad på 94 %. Målene JDE har satt seg gjelder for hele verden.

Tilstede lokalt

For JDE er det viktig å være synlige og til stede i alle lokalmarkedene. Hos JDE sier man at «alle fortjener en god kopp kaffe». Dette forplikter, og i Norge er JDE stolt samarbeidspartner og sponsor av Kirkens Bymisjon. JDE definerer kaffe som «den sosiale oljen». Med en kaffekopp i hånden går praten lettere, og det skapes en fin ramme for hyggelig

20
Drikkeleverandør
1

samvær. Årlig gir JDE 700.000 kopper kaffe til Kirkens Bymisjon, og alle de ca. 100 ansatte i JDE Professional jobber også frivillig én dag i året på en av Kirkens Bymisjons kaféer. Dette samarbeidet har vart siden 2007, og det er helt tydelig at begge parter har stor glede av det. ≥

Jacob Douwe Egberts (JDE)

• JDE er et av verdens største kaffeselskaper, med mer enn 16.000 ansatte i 44 land.

• Hovedsete: Nederland.

• I Norge: Ca. 200 ansatte.

• Avdelingen JDE Professional leverer både kaffe og totalløsninger rundt kaffeservering.

• JDE tilbyr kjente kaffemerker som illy, Krone, Norwegian Roast, L’OR, og selvfølgelig Friele, som er den største merkevaren deres i Norge.

1. Som en av verdens største kaffeaktører, er JDE klar over at de har et stort miljøansvar.

2. Det er mye jobb bak én kopp kaffe: JDE jobber kontinuerlig for gode arbeidsforhold gjennom hele produksjonsløpet.

3. Bærekraftig og ærlig kaffe er viktige fokusområder for den kjente kaffeprodusenten.

21 Mattema
Drikkeleverandør
2 3

L`OR PROMESSO – HYGIENISK KAFFELUKSUS

Promesso er det nye prisbelønte kaffekonseptet fra JDE som virkelig har tatt av i Norge. På siste SMAK-messe var Servicegrossistene så heldige å kunne presentere L`OR Promesso-konseptet på standen vår, og de gode tilbakemeldingene uteble ikke! Vi anbefaler våre kunder å ta Promesso-konseptet nærmere i øyesyn.

Promesso er et konsept basert på espressokaffe, der en helt ny kaffemaskin sørger for perfekt tilberedt kaffe med eller uten melk. Kaffen tilberedes og serveres på en så hygienisk måte som mulig. Maskinen er konstruert på en slik måte at den kun krever rengjøring én gang i uken. Et helautomatisk renseprogram sørger for at maskinen på kun 7 minutter er grundig rengjort. Melkehåndteringssystemet, som ofte er akilleshælen på en kaffemaskin, er på Promesso-maskinen løst på en hygienisk måte. Det spesialutviklede melkeproduktet Promesso Milc sørger for optimale melkebaserte kaffedrikker uten hygieniske utfordringer.

Da L`OR Promesso-maskinen skulle settes i produksjon, var det fra første stund viktig at

maskinens design måtte matche den nydelige kaffen den skulle tilberede. Dette resulterte i en lekker maskin som er et syn for øyet. Maskinen ble premiert med den høythengende designprisen «Red Dot Award 2016».

L`OR Promesso-kaffen er et premium-produkt som sørger for den beste kaffeopplevelsen gang etter gang. Kun de beste arabicabønnene benyttes, og dette gir en kraftig, god kaffesmak. Kaffen som serveres vil hold en jevn og uovertruffen kvalitet, og dette er en kaffe du kan servere dine kolleger eller selge til dine gjester med stolthet.

1.

Maskinen fylles, renses og betjenes med enkle grep. Her demonstrert på Servicegrossistenes stand under SMAK 2020-messen på Lillestrøm tidligere i år.

2.

Maskinen gir mulighet til å servere mange spennende kaffevarianter. Gjestene finner garantert sin favoritt!

EGEN ESPRESSO HOUSE PÅ JOBBEN?

Nå kan JDE tilby egne in-house Espresso House kaffestasjoner til sine kunder. Det er duket for en ekte kaffebaropplevelse på jobben, studiestedet eller sykehus-kantinen. Med JDEs kunnskap om effektiv og lønnsom kaffeservering i kombinasjon med Espresso House spisskompetanse på servering av kvalitetskaffe, kan en ubetjent Espresso House kaffestasjon være kilde til godt arbeidsmiljø og gode opplevelser.

Espresso House Barista Station, som det nye konseptet kalles, er en ubetjent kaffestasjon som kan være frittstående eller som del av en kantine. Stasjonen er utformet i lett gjenkjennelig

Espresso House-profil, og kan leveres både med og uten betalingsløsning.

På kaffestasjonen vil gjestene kjenne seg igjen fra en av de tradisjonelle Espresso House kaffebarene, og vil bli servert den unike signaturkaffeblandingen til Espresso House. Kaffen tilberedes på en måte som gjør at den holder den samme høye kvaliteten som kaffen du drikker på et av Espresso House sine serveringssteder.

På en Espresso House Barista Station vil gjestene dine finne enkle menyer som gjør dem til ekte baristaer, slik at de selv kan trylle frem sin favorittkaffedrikk. Kunder og ansatte vil elske kaffestasjonen fra Espresso House og JDE, så undersøk mulighetene for å få din egen Espresso House-avdeling!

Drikkeleverandør SG
2 1 22

DRIKKEMENY FOR TURISTER I EGET LAND

Tekst: Erik Wallentin Illustrasjoner: Helene Ask Hunskaar

I år må serveringsstedene basere seg på norske familiebudsjetter. Firmakortene er lagt i skuffen for en stund. Høstlige sydenfarere må basere seg på norske turistattraksjoner og norske priser. Hvordan kan vi gi dem litt «syden» her hjemme?

Enklere

Vi tror restaurantgjestene vil etterspørre mer av enklere matretter som pizza og pasta, salater og supper. Samtidig vil de nok helst ha vin til sydenpris. Heldigvis er det gjerne de rimeligere vinene som passer best. Men det er noen hensyn å ta for en god match, og de aller enkleste vinene vil nok fort falle igjennom.

Frukttyvene

En del smaker stjeler fruktighet og framhever bitterhet i vinen, og får den dermed til å virke mager og stram. Konsentrert tomat, som i pizzasausen, er en av stortyvene. Også andre grønnsaker stjeler frukt. Smaken kalles ‘umami’ som er japansk og kan oversettes til ‘velsmakende’. Aminosyren glutamat er den viktigste komponenten, men en rekke andre stoffer bidrar også til smaken umami. MSG er umami i pulverform. Det er en kraftig smak og vi har egne reseptorer på tunga og egne nervebaner i hjernen for denne smaken. Du finner den også i stekt kjøtt, buljong, fisk, egg og meieriprodukter der parmesanost peker seg spesielt ut. Sopp er også ganske ren umami, der shiitake er klassikeren, mens kantarell er min favoritt.

Vinen kompenserer

Tilbake til poenget: Umami stjeler fruktighet i vinen. Det gjør også salt, sukker, og sterkt krydder som svartpepper og chili. Fruktigheten må derfor være særdeles tydelig i vinen for å kompensere tapet. Og de samme smakene framhever bitterheten fra tanniner, som det må være desto mindre av. Da er det bare syre som kan utgjøre ryggraden som strammer opp fruktkroppen og bidrar til friskhet. Så er det jo gjerne en del fett fra ost eller fløte ute og går, og her er det også syre som må til.

Ung og ueiket

Skal vinen være rød, kan vi gå for relativt rimelige varianter fra Valpolicella, en Barbera fra Piemonte eller en ung saftig Montepulciano d’Abruzzo i Italia, en Côtes du Rhône eller noe tilsvarende fra Languedoc i Frankrike. Du finner unge, ueikede og saftige fruktdrevne viner i de fleste vinland, og det finnes prisgunstige overraskelser fra litt ukjente og uventede steder, som gjør jobben fint. En god importør gir gode råd.

Bitter salat

Vi tenker gjerne hvitt når vi kommer til fiskeretter,

SGs kategorisjef for alkoholholdige drikker, Erik Wallentin, gir deg tips om hva du bør ha i glasset denne sesongen.

supper og salater. Rå grønnsaker som de ulike grønne salattypene er fulle av bitterstoffer, og hvit vin her må også ha godt med fruktstoffer. De krever ikke i seg selv en spesielt kraftig vin, men det er gjerne andre ingredienser som legger lista der. En Grüner Veltliner fra Østerrike kan være kjekk å ha. Druesorten Colombard gir også gode og rimelig kandidater i Sør-Frankrike.

Asiatisk vri

Fiskesuppe eller blåskjell med litt asiatisk vri er populært, og innebærer gjerne litt chili. Den kan møtes med ekstra fruktighet, eller gjerne noe restsukker (druesukker som ikke ble til alkohol) i vinen. En Chablis, som ellers er super til sjømaten, blir mager og sur sammen med chili. En rimelig Riesling gjør en bedre jobb her, og er ellers særdeles anvendelig til det meste.

Framheve frukten

Vinforslagene er på ingen måte uttømmende, men gir en pekepinn på hva du skal spørre etter. Poenget er at det er rimelige viner å finne, som gjør både restauratøren og kunden glade. Tilbyr du flest mulig viner på glass, får du nok solgt mer. Reduser svinn ved å oppbevare vinene kjølig. Server gjerne den røde ved 15 grader for å framheve frukt og friskhet framfor alkohol og garvestoffer, og den hvite noe over kjøleskaptemperatur for å framheve frukt framfor syre. SG

Mattema Drikketips 23

NYHEITER

Kjærleik til ekte vare går i arv

Med lidenskap og kunnskap om foredling av ekte frukt og bær har familien Lerum sidan 1907 safta og sylta i Sogn. 2020 er det største lanseringsåret gjennom tidene, med mange nye smakfulle produkt av frukt og bær.

NYHETER

OGSÅ SOM DRIKKEKLARE PRODUKTER
Eplesyltetøy 6x980g EPD:
SMUDI Bringebær 10x265g EPD: 5448055 SMUDI Jorbær 10x265g EPD: 5447909 Vaffel KLEM 10x415g EPD: 5446695 Pannekake KLEM 10x415g EPD: 5446737 Bringebærsaft UTS 8x0,9 l EPD: 5416755 Blåbærsaft UTS 8x0,9 l EPD: 5416763 Jordbær Original UTS 10x425g EPD: 5458161 Bringebær Original UTS 10x435g EPD: 5458179 NYTT EPD NR. MANGO&LEMON 6x0,8 l EPD:5404561 Sparkling soda Strawberry& Passionfruit 12x0,5 l EPD: 5443510 Sparkling soda Apple& Lime 12x0,5 l EPD: 5443551 Sparkling soda Peach& Lemon 12x0,5 l EPD: 5443528 Sparkling soda Orange& Mango 12x0,5 l EPD: 5443544 KLEM Jordbær 10x415g EPD: 5360029 KLEM Bringebær 10x415g EPD: 5360037
5446646

SESONG

Høsten er her!

Ditt kjøkken er unikt!

For deg vil Fantastisk Fersk-konseptet bety tilpasset rådgivning og nyttig kunnskap til din storkjøkkenhverdag. Vi har alltid et stort fokus på rask levering og profesjonell behandling av råvarene. Ta kontakt med din lokale Servicegrossist, eller besøk oss på sg.no.

26 Fra Servicegrossistene

For å gjøre det enklere og tryggere for kundene å gjøre innkjøp, ble Servicegrossistenes frukt- og grøntavdeling samlet under merkevaren Fantastisk Fersk sommeren 2019.

Når luften blir kjøligere og den frodige, varme sommeren er på hell, er det noen som står litt ekstra på: Nå bugner åkrene, og det er tid for innhøsting og konservering årets avlinger. - Og den norske forbrukeren har skjønt det: krisetid har vist at vil folk vil ha norsk, kjent og kjær kvalitetsmat på tallerkenen.

De naturgitte og klimatiske forholdene er avgjørende for avlingene vi får. I Norge fører det stabilt kjølige sommerværet til en langsom modning på åkrene, og vi kan høste smakfulle produkter av høy kvalitet. Vi tar det kanskje for gitt, men når høsten kommer, settes det i gang et stort maskineri som sørger for at vi har noe å tære på gjennom den lange vinteren vi har i vente. Jo lenger ut på høsten vi kommer, jo mer hardføre og lagervennlige grønnsaker høstes opp av jorden. Grønnsaker, poteter og epler som høstes i september og oktober, kjøres rett til fryserier og kjølelagre. Her blir grønnsakene nøye overvåket, med temperatur og luftfuktighet tilpasset de ulike produktene. Sartere vekster, som bladgrønnsaker, blomkål, brokkoli, bær, plommer og moreller tåler ikke langvarig lagring, og må sendes raskest mulig ut til forbruker. I en kort periode er det en overflod av disse produktene på markedet.

Covid-19-krisen vi nå har vært inne i, har ført til at forbrukerne har lagt sin elsk på norskdyrkede, tradisjonelle grønnsaker. Kanskje det denne høsten virkelig vil være verdt å satse på norskproduserte råvarer? Eller hente frem sparekniven ved å kjøpe inn rimelige råvarer i støre kvanta og trylle dem om til hjemmelagde sauser og baser som kan vare til langt utpå vinteren? – Det er uansett ikke dumt å benytte denne tiden på året til å legge en slagplan for den skrinne vintersesongen vi har foran oss.

På den annen side; når restaurantlivet og kantineserveringen nå sakte, men sikkert vekkes til liv igjen, lengter nok gjestene etter andre smaker

enn det de selv har klart å koke sammen på kjøkkenet hjemme. Det finnes mange fine importvarer som høstes inn i store volumer på denne tiden av året; gresskar, søtpoteter, aubergine, squash, bønner og tamarillo. Spice opp høstgryta med noen eksotiske ingredienser denne høsten, eller komponer en saus med en litt ny twist.

27 Fra Servicegrossistene
Servicegrossistenes kategorisjef for frukt og grønt, Nenad Despotovic, er opptatt av å levere varer av høyeste kvalitet til kresne kokkekunder.
Novemb er September Oktober t rebmeseD 28 Fra Servicegrossistene

September

August og september er de to aller mest fruktbare innhøstingsmånedene på våre breddegrader. Når luften blir kaldere, er det de mer tidkrevende avlingene som er klare for innhøsting. Epler og pærer har vokst seg store og fine. Kanskje har du et barndomsminne om at du fikk ta med deg en bærepose med plommer på skolen og dele ut til klassekameratene dine? – Det er akkurat denne sesongen vi er inne i nå.

Egenproduserte varer: Nå er det høysesong i Norge, og god tilgjengelighet på det meste. Epler, plommer, pærer, bladpersille, blomkål, brokkoli, bønner, gresskar, grønnkål, gulrot, hjertesalat, hodekål, isbergsalat, kinakål, kålrot, løk, jordskokk, mais, pastinakk, rødkål, selleri, persille, persillerot, potet, purre, rosenkål, rødbeter, rødkål, sellerirot, squash, spinat, stangselleri, vårløk og sukkererter, – alt dette får du ferskt og nyplukket fra norske gårder.

Import: Nå får vi gode forsyninger med ferske varer fra eget landbruk, og det er det lite behov for import fra utlandet.

Oktober

Mer robuste rotgronnsaker og bladgrønnsaker med tykkere blader høstes nå inn. Pakkerier, fryserier og grønnsakslagre i hele landet er klargjort for storinnrykk. Nå legges grunnlaget for at markens grøde skal klare å holde en høyest mulig lagerkvalitet gjennom en lang vinter. Halloween, høsttakkefest, fårikålsesong og lutefiskfest; anledningene står i kø for å få et påskudd til å ta for seg av godsakene.

Egenproduserte varer: Nå når temperaturene stadig blir lavere, får du ikke lenger sarte og kuldefølsomme bladvekstene rett fra åkeren. Sesongen er i gang for epler, pærer, blomkål, brokkoli, bønner, gresskar, grønnkål, gulrot, hjertesalat, isbergsalat, kinakål, kålrot, løk, jordskokk, mais, pastinakk, rødkål, selleri, persille, persillerot, potet, purre, rosenkål, rødbeter, rødkål, sellerirot, squash, spinat, stangselleri, vårløk og sukkererter.

Import: Sesongen for moreller og sommerbær er over, og det har blitt for kaldt for florlette salater og sarte, grønne vekster. Her må du ty til import hvis du ønsker å bevare en siste smak av høysommer. – Og lengter du etter en skikkelig smak av høst? Skal du servere sopp, tyttebær, multer eller skogsblåbær, har vi nå god tilgang på dette fra Sverige og Polen. Disse landene har gode systemer for å skaffe store kvanta med kjente og kjære produkter av høy kvalitet.

November

Den første snøen kommer, og frosten begynner å sette seg i bakken. Bare de mest hardføre plantene bærer frukt, og siste rest bringes i hus fra jorder og frukthager. Det er godt å vite at det er folk som virkelig kan lagring, som tar seg av rasjonenen som vi skal tære på i vintermånedene. – Det er et stort ansvar å ha!

Egenproduserte varer: Jorda her i nord er ikke lenger fruktbar. Nå i november må vi begynne å forsyne oss av avlingene vi har lagt til side for vinteren. Epler, gresskar, grønnkål, gulrot, hodekål, jordskokk, kinakål, kålrot, løk, pastinakk, persillerot, potet, purre, rødbeter, rødkål, sellerirot, stangselleri ligger nyplukkede og sprø på kjølelagrene våre. Paprika, tomater og agurker høstes ferskt fra norske drivhus.

Import: Selv om matproduksjonen på norsk jord er over for i år, er det alltid et himmelstrøk som har noe godt i sesong. Kanskje mørke, kalde november er tiden for å prøve ut noe nytt og eksotisk?

Mattema 29
En lang og frodig sommer er over, og den friske høsten melder sin anmarsj. Nå kan vi høste av godene som har modnet gjennom varme solmåneder.
Fra Servicegrossistene

SESONG Høst

30
Fra Servicegrossistene

Høstens sesongvarer

Den store høstmåneden september får markedet til å bugne av frisk og lekker frukt og grønt i verdensklasse. Hvem lengter vel ikke etter starten på den fine sesongen for de smakfulle, norske eplene?

Bladselleri Purre

Blomkål

Plommer

Brokkoli

Bjørnebær

Sjampinjong

Drueagurk

Fenikkel

Hodekål

Gulrot

Hokkaido-gresskar

Knollselleri

Løk

Mais

Pastinakk

Pepperrot

Persille

Persillerot

Portobello

Pærer

Rosenkål

Rødbete

Salat

Savoykål

Squash

Eple

Mattema 31
Fra Servicegrossistene
Mondelez Norge AS Johan Throne Holsts plass 1, P.O. Box 6658 Rodeløkka, 0502 Oslo Norway Tel. +47 22 04 40 22, www.mdlznordic.com NYTT formaT NYTT formaT Freia Sjokoladesaus 6 pk à 1 200 g EPD 971267 EPD Freia Bakepulver 3 pk à 1 000 g 2774024 EPD Freia Sjokoladedrikk 30-pk 8 pk à 960 g 5316732 EPD Freia Regia Kakao 2 pk à 1 000 g 517086 EPD Freia Twist-sylinder 4 pk. á 1,5 kg 4516209 EPD Toblerone Tiny mix-sylinder 4 pk. á 904 g 4300307 EPD Freia mix sjokoladebox (224 stk.) 1 stk. á 5,9 kg 1702596

Server mer. Bruk mindre.

Med over 120 års erfaring i kjøttforedlingsbransjen er JÆDER Ådne Espeland AS en tradisjonsrik og kvalitetsbevisst leverandør av kjøttvarer til storhusholdningsmarkedet. Vi er også stolte av å kunne tilby smakfulle grønnsaksbaserte produkter.

jaeder.no

Reduser serviettforbruket med Tork Xpressnap®

Uansett hvilken Tork Xpressnap® dispenser du velger, kan du redusere serviettforbruket med minimum 25 %*.

Finn ut mer på www.tork.no

*Sammenlignet med tradisjonelle dispensere

34
Mattema

DEN TROFASTE TOMATEN

Tomaten er grønnsaken som har alt! Den er frisk og leskende, eksotisk og søt, og den kan også bidra til de mest smakfulle puréene og de frekkeste chilisausene gjesten din har smakt.

Tomaten har faktisk ikke vært i bruk her til lands i mer enn 70 år. På kort tid har den blitt en folkefavoritt og et høyt elsket jordbruksprodukt, også på våre breddegrader.

Mattema 35

NORGE: - ET FREMRAGENDE TOMATLAND!

Rogaland er sentrum for norsk tomatproduksjon, og på Nærbø på Jæren finner vi Miljøgartneriet AS. Her dyrkes de fineste tomater på en bærekraftig måte, og daglig leder Kåre Wiig forteller oss mer om vellykket og miljøsmart, norsk tomatproduksjon.

Gartneri + Meieri = Grønne tomater Da Norges største og mest innovative meieri skulle bygges på Nærbø i Hå kommune i Rogaland, tok en fremsynt teknisk leder hos Tine kontakt med gartnerieier Kåre Wiig. Kåre Wiig drev familiegartneriet fra 1937, et av landets største gartnerier, i nabokommunen Klepp. Kunne Tine og Wiig Gartneri gjøre noe spennende sammen? Det er på det rene at et meieri produserer enorme mengder overskuddsvarme i form av spillvann, i tillegg til mye CO2. Kjenner man litt til veksthusproduksjon av grønnsaker, vet man at varme og CO2 er akkurat hva plantene trenger for å trives. Tines tekniske leder Torbjørn Kvia visste dette, og plantet idéen hos Kåre Wiig om et meieri og et gartneri vegg-i-vegg. Kåre tente umiddelbart på dette, og i rekordfart stod et enormt gartneri på 77.000 kvadratmeter klart,

uten noen annen varmekilde enn spillvann fra meieriet. 320 kilometer med rør fordeler det varme spillvannet på 55 grader rundt i gartneriet, før det sendes tilbake i kald tilstand til meieriet. CO2-gassen føres også i rør fra meieriet og inn til gartneriet, der dette blir «mat» for tomatplantene gjennom fotosyntesen. Gartneriet ble hetende Miljøgartneriet. Det er et navn som forplikter, men der også forpliktelsene virkelig innfris.

Kvalitet og mattrygghet

Kåre forteller at tomatproduksjonen på Miljøgartneriet følger tradisjonelle metoder i kombinasjon med det aller siste av teknologi. Miljøgartneriet benytter seg ikke av sprøytemidler og kjemikalier, men anvender kun biologisk bekjempelse av skadedyr i form av nyttedyr. Alle tomatene høstes

for hånd og pakkes under kontroll av fagfolk. Miljøgartneriet er Global Gapsertifisert, noe som betyr at absolutt alle ledd i produksjonen er kontrollert og utføres etter meget strenge krav.

Forbrukerne mer kvalitetsbevisste

Når det kommer til det evige spørsmålet rundt pris vs. kvalitet, kan Kåre fortelle at pilen tydelig peker mot at kvalitet er viktigst, og bare blir viktigere og viktigere. På profesjonelle kjøkken har kokkene alltid ønsket kvalitet, men kommer ofte til kort når kalkyler og lønnsomhet skal beregnes. I dag er heldigvis trenden at gjestene krever mer, og de ønsker å få vite mer om råvarene som er brukt. Folk er villig til å betale mer når de vet råvarens historie og opprinnelse. Dette er en meget gledelig utvikling, og gjør også at mye spennende er på trappene i Norge.

36 Mattema
2 1

1. De er søte og smakfulle, og de blir stadig mer populære; friske cherrytomater, snart klare for innhøsting.

2. Miljøgartneriet er et av Nordens største. Tines meieri kan skimtes i bakgrunnen.

3. Gartneri-eier og tomatnestor Kåre Wiig.

Full drift hele året

På Miljøgartneriet strekker tomatsesongen seg fra 10. mars til 10. november. Det betyr ikke at det ikke skjer noe på fire måneder. Nye tomatplanter forberedes allerede fra 10. januar. Tiden fra 10. november til 10. januar brukes til å vaske og desinfisere gartneriet, og denne tiden trengs for å komme i mål med det 70 mål store produksjonsområdet.

20 tomatsorter

På Miljøgartneriet dyrkes opp til 20 ulike tomatsorter. Den «vanlige», store, runde tomaten er fortsatt salgsvinneren, men ulike cherry-tomatsorter er også blitt veldig populære. Disse såkalte «smakstomatene» foretrekkes av stadig flere, og det er her vi ser at markedet vil ha smak og kvalitet, og ikke bare en rimelig pris. I Norge ser vi også en markant økning i

etterspørselen etter bifftomater. Her har serveringsbransjen ledet an, og nå inntar bifftomatene også stadig flere hjem.

Tomatens fremtid er sikret

Servicegrossistene er stolte leverandører av tomater fra Miljøgartneriet, og Kåre Wiig forsikrer om at hans familie skal levere det ypperste av norsk tomat også i fremtiden. Hans to døtre, som ganske sikkert lærte å sykle mellom tomatplantene i gartneriet, lever og ånder også for gartneriet. Nok en generasjon står klar til å drive videre.

Etter en lang og interessant prat med en av Norges tomat-nestorer, kan vi bare anbefale å se etter de røde, fristende og saftige tomatene fra Miljøgartneriet. Dette er blant verdens grønneste tomater, og også blant verdens aller, aller beste.

Klipp fra forskning.no*:

«Norge har større avlinger av tomat og agurk enn Spania og Nederland. Sammenlignet med Nederland får vi 50 prosent større avlinger per kvadratmeter av tomater og agurker. Likevel ligger vi på jumboplass i forbruk av ferske grønnsaker. I Europa foregår det ganske mye forskning på hvordan man kan forbedre produksjonen av grønnsaker i veksthus.»

*Fra saken: «Norge har større avlinger av tomat og agurk enn Spania og Nederland», august 2019.

Miljøgartneriet AS:

• Veksthus oppført i 2009 i Kviamarka, på Nærbø i Rogaland, vegg-i-vegg med Tines meierianlegg.

• Med sine 77.000 kvadratmeter, er dette et av Nordens største gartnerier.

• Eneste gartneri i Norge som blant annet dyrker søt snackspaprika, i tillegg til en rekke ulike tomatsorter.

Kilde: miljogartneriet.no

37 Mattema
3 SG

Navn Beskrivelse

Vanlig tomat Lycopersicon lycopersicum L.

Bifftomat

ET LITE TOMATLEKSIKON

Plommetomat

Den vanligste typen tomat på det norske markedet er rund og glatt i formen. De er ofte 4-7 centimeter i diameter store, og har 3-5 fruktkamre. Tomater er milde på smak og anvendelige i mange retter. Selges enkeltvis og som klasetomat.

Bifftomat er den største tomaten på det norske markedet. Men en vekt på opp til 250 gram, er den markant større enn den vanlige tomaten. Den er ofte litt flattrykket i formen, og noen har en bulkete overflate. Denne tomaten har også flere frøkamre enn de andre sortene, og er dekorativ i skiver.

Plommetomaten har en avlang form, og minner om en plomme i utseende. Den kan være rød, gul eller oransje, og finnes i mange forskjellige størrelser. Den selges også som klasetomat. Den har mye fruktkjøtt, og smaken er god og rund.

Mini-plommetomat

Miniversjon av plommetomaten. Se beskrivelsen av plommetomat over.

Cherrytomat

Cherrytomat er den minste tomaten på det norske markedet, og de er omtrent på størrelse med kirsebær. Det finnes både røde, oransje og gule varianter av cherrytomaten, og de fleste typene har en kraftig, søt tomatsmak. Cherrytomater selges i klase eller enkeltvis.

Cocktailtomat

Cocktailtomaten er vår nest minste tomatsort. I Norge er det sorten Aranca som er mest populær å dyrke. Denne kalles ofte for «aromatomat» på grunn av den runde, fyldige tomatsmaken. Den leveres gjerne i hele kasser, og også i gule og oransje nyanser.

Gul tomat Gul tomat finnes i vanlig tomatstørrelse, og den finnes også som klasetomat, plommetomat og cherrytomat. Smaken er søt og mild. Gule tomater har et noe skjørere skall enn vanlige tomater. Det gjør mekanisk plukking vanskeligere, så gule tomater er dermed ofte litt dyrere enn andre sorter.

Grønn tomat

Det grønne tomatsorten er ganske liten, bare litt større enn cherrytomaten. Den virker noe fastere enn vanlige tomattyper, og er søt og mild i smaken.

Sort tomat/Kumato Solanum lycopersicum Kumato kommer opprinnerlig fra Galapagos, og er en relativt ny sort på det europeiske markedet. Den har en rund form og er liten til middels stor, og har et skinnende, brunrødt skall. Oppbevares som vanlig tomat.

Tigertomat/Tigerella

Tigertomat er en tomatsort med særpregede, oransje striper. Den har en god og frisk tomatsmak, og brukes på samme måte som andre tomater.

Daddeltomat/Teardroptomat/Pæretomat

Daddeltomatene er små plommetomater som er dråpe- eller pæreformet. De finnes i både gul og rød farge.

38
Mattema
VANLIGSTE
–DE
TYPENE
DET NORSKE MARKEDET*
*Det dyrkes hundrevis av ulike tomatvarianter i Norge, men vi har her valgt å ta for oss de vanligste hovedkategoriene hos norske storhusholdningsgrossister. Mattema

Salat Bake/grille Saus Garnityr Bruksområder

Tomaten er en næringsrik og anvendelig grønnsak som kan tilberedes på mange ulike måter. Vanlig tomat har en mild smak og en jevn fordeling mellom saft og fruktkjøtt. Den kan spises som den er, kokes, smørdampes, stekes eller gratineres. Den er også et vanlig innslag i salater eller som tilbehør.

Bifftomat har et noe fastere fruktkjøtt enn andre tomater. Den er dermed god å skjære i skiver, og enger seg godt på hamburgeren eller som tilbehør. Tips til vegetarservering: Skjær bifftomaten i tykke skiver, krydre den godt og stek den som biff.

Plommetomaten har et tykkere og fyldigere fruktkjøtt enn andre tomatsorter. Den egner seg derfor spesielt godt til gryteretter og fyldige, tomatbaserte sauser og til pureer og ketchup. Hermetiske tomater er stort sett laget av plommetomater. Den er også fast og fin å kutte i skiver.

Har noe fyldigere fruktkjøtt enn andre småtomater, og kan brukes som den større varianten plommetomat (se over). Egner seg dermed godt både til gryter og sauser, og er også dekorativ på salater og som garnityr.

Cherrytomaten er søt og aromatisk, og er spesielt god til snacks, i salatbollen eller som tilbehør. Der er også ypperlige å steke i ovnen, de er gode å lage saus av, eller hva med å lage dine egne, tørkede cherrytomater? Den håndterlige størrelsen på cherrytomatene gjør dem til populære munnfuller på tallerkenen.

Nydelig til garnityr og i salater. Fungerer fint som søte, aromatiske og dekorative innslag i friske salater eller som garnityr på ovnsbakte retter. Har du prøvd dem i paier eller terter? Eller hva med for eksempel å blande dem sammen med chalottløk i vinaigretten som du sprikler over ovnsbakt laks?

Gul tomat gir en fin fargekombinasjon i salater og garnityr. De blir ofte litt mer vanndige enn vanlige tomater når de kokes, og egner seg dermed ypperlig i sauser, supper og gryteretter. - Eller hva med å lage en sprek, gul gazpacho?

Tenk så spennende å overraske gjestene med en helgrønn salatkomposisjon! Grønne tomater brukes også mye i meksikansk matlaging, og er en naturlig ingrediens i for eksempel grønn salsa. De er faste i fruktkjøttet og egner seg godt til sylting. De er også supre på grillen eller stekt i oven. - Kanskje du vil la deg inspirere av 90-tallsfilmklassikeren «Stekte, grønne tomater»?

Den litt mystiske og vakre kumatotomaten blir ekstra dekorativ sammen med andre, mer fargesprakende ingredienser. Den er litt søtsyrlig på smak, med blir mild og fyldig i smaken når den kokes i sauser og gryter. God i chutney, supper eller stekt i panne.

Se anvendelsesområdene til vanlig tomat over. Dessuten er tigertomaten ekstra dekorativ og fin i salater og på buffeten.

Daddeltomat har en god og kraftig tomatsmak og brukes i salater, som snacks eller som garnityr.

Mattema 39
Kilder: frukt.no, foodandwine.com, miljøgartneriet.no Bilder: frukt.no

TOMAT-LOOKALIKES

Det finnes flere eksotiske frukter, bær og grønnsaker som kan minne litt om tomaten i utseende, og til dels også smak og egenskaper. Her er noen sorter det kan være spennende å åpne øynene for:

Tomatillo

Tomatillo er egentlig en bærsort, og den leveres ofte med tørket hams rundt seg. Den kommer i mange ulike former, farger og størrelser, men har et hvitere og fastere fruktkjøtt enn tomaten. Bruk den oppkuttet i gryteretter og supper, eller i sauser og dipper, der du ellers ville brukt tomat. Er i sesong fra juni til november.

Persimon/kaki/sharon

Det finnes mange ulike varianter av denne frukten, men de to mest kjente kalles sharon og persimon. Ifølge frukt.no har begge en guloransje farge og smaker ganske likt: søtt og litt aprikosaktig. Sharon ser ut som en litt flatklemt tomat, mens persimon er litt større og rundere i formen. Frukten kan spises som den er, også skallet. Bruk gjerne persimon på fruktfatet sammen med banan eller appelsin, eller server den til kaldt kjøtt eller spekemat. Er i sesong fra oktober til mars/april.

Tamarillo

Denne frukten er fra Peru, og kalles også tretomat. Med sin intense, søtlige smak, kan tamarillo brukes både som frukt og grønnsak. Bruker du den som grønnsak, kan den fungere som erstatning for tomat eller paprika i middagsretter. Den kan også fint brukes i fruktsalater eller serveres sammen med ost. Er mulig å få tak i fra mars til desember.

TOMAT TIL OVERS?

Ferske tomater har kort holdbarhet. Har du kjøpt inn et stort parti som du ikke får brukt opp, finnes det noen knep som kan få dem til å vare litt lenger:

Tørking: Her snakker vi smaksbomber! Del tomatene i to og tørk dem i langpanne i ovnen. Oppbevar dem tørre eller i olje eller lake. Tørkede tomater er en kjent og kjær ingrediens i blant annet middelhavsretter.

Lag en god tomatsaus: Husets ketchup eller serveringsstedets egen salsa. Lag opp en anvendelig saus som kan fryses og oppbevares lenge.

Lag tomatpuré: Tomater i sin sunneste form! Tomatene skoldes og kjernen fjernes, før de kokes ned til et konsentrat.

Hermetisering: Om du er så heldig å ha et parti modne, søte plommetomater til overs, er hermetisering noe av det smarteste du kan gjøre med dem.

40
Mattema
Kvalitetssjekk av spiseklar tamarillo på Fruktringens lager i Langhus.

TOMATENS VERDEN

Latinsk navn (vanlig tomat): Lycopersicon lycopersicum L.

Anatomi:

Tomaten har et tynt skall og et ganske tynt fruktkjøtt. Innsiden er inndelt i kamre, der en geléaktig masse omgir mange flate frø. En stor tomat kan inneholde opptil 250 frø.

Antall fruktkamre varierer fra to til mer enn ti.

Fasongen på frukten varierer fra rund, til avlang, flaske- eller pæreformet. Den kan være glatt og jevn, eller ha tydelige, langsgående fordypninger.

Det er kun selve frukten på tomaten som er spiselig. – Resten av planten er faktisk giftig!

EN KORT TOMATHISTORIE

Tomaten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og kom til Europa med de spanske erobrerne på 1500-tallet. De røde fruktene ble først møtt med skepsis; de så giftige ut. Bedre ble det ikke da tomatsyren medvirket til blyforgiftninger når tomatene ble servert på fat med tinnlegeringer. Først på 1800-tallet ble tomaten populær som mat i landene rundt Middelhavet. Så sent som etter første verdenskrig ble tomaten vanlig i Nord-Europa, og noe senere ble den også en del av det norske kostholdet.

Fremtidens tomater

I dag dyrkes tomaten både på friland og i drivhus over store deler av verden. Vi har rukket å bli ganske ivrige tomatdyrkere i Norge. Visste du at vi produserer ca. 1/3 av alt vi forbruker selv? I Norge har vi ideelle forhold for drivhusdyrking, med et stabilt, kjølig kystklima og gode lysforhold store deler av året. Det utvikles stadig nye metoder for drivhusbruk med lukkede systemer og en mildere miljøbelastning. Tomatdyrking i drivhus er viktig, for å finne frem til miljøpositive og effektive matproduksjonsmetoder for fremtiden.

UTENOMJORDISKE VEKSTER

Egenskaper og kvalitet:

Tomaten skal ha en jevn overflate uten merker. Skallet skal være stramt og skinnende, uansett hvilken modningsgrad tomaten er i. Den skal verken ha bløte flekker eller «grønn skulder» (– det vil si: Grønnfarge fra stilkfestet og nedover på tomaten).

Tomaten kan høstes når den er moden innvendig, selv om skallet ikke har fått fullstendig farge. Dette utvikler seg under distribusjonen.

Det er forskjeller i tykkelsen på fruktkjøttet, og egenskapene til de ulike artene varierer deretter.

Modne, ferske tomater har kort holdbarhet, og bør ideelt sett oppbevares i en temperatur på mellom 10 og 12°C. Ved oppbevaring under 8°C mister tomatene smak og aroma, og de blir raskt bløte. Tomater skiller også ut mye etylen, og bør holdes borte fra varer som er ømfintlige for etylen.

GODT FOR HELSA

Tomat er en mager grønnsak, den har et lavt energi- og fettinnhold og er rik på beta-karoten og vitamin C. Tomat har også et høyt innhold av kostfiber. Forskning viser mange fordeler med å spise tomat. Den skal blant annet ha en forebyggende effekt mot prostatakreft hos menn, og i konsentrert form skal den være gunstig, blant annet for å forebygge demens.

Har du hørt om “Tomatosphere”-prosjektet til NASA? I snart 20 år har millioner av skolebarn fra hele verden fått med seg hjem tomatfrø som har vært en tur i verdensrommet. Plantene elevene dyrker dokumenteres, og resultatene brukes blant annet til å forske på mikrogravitasjonens effekt på frøspiringen. I tillegg ønsker forskerne å gi barn og unge en forståelse for maten vi spiser og løfte engasjementet rundt jordbruk.

Kilder: frukt.no, forskning.no, aftenposten.no, nasa.gov

Mattema 41
Tekst og illustrasjoner: Helene Ask Hunskaar

Tomater som er varmet opp slik tomatene i tomatpure, tomatsauser har blitt, er nemlig sunnere enn ferske

antioksidanten lykopen, og når tomatene er varmet tilgjengeligheten av lykopen og antioksidantnivået i blodet.

olje eller annet fett, noe vi jo gjerne gjør når vi lager eller tomatsaus, tas lykopenet fra tomatene bedre

annet at lykopen reduserer risikoen for prostatak risikoen for å bli solbrent, og kan være med på å redusere

Oppskrifter og bilder: frukt.no

42
2 1
Mattema

GAZPACHO-SHOTS 1 2

CROSTINI MED TOMATCONCASSÉ

Disse godbitene er supre som små apetittvekkere. Perfekte som tapasretter eller på sensommerbuffeten. – Eksklusive munnfuller for en rimelig penge!

Gazpacho er en kald grønnsakssuppe, også kalt «flytende salat». Server suppen i små shotglass som en liten forrett, eller som innslag på tapasbordet eller på lunsjbuffeten.

Du trenger:

• 1 fersk baguette

• 2 ss olivenolje

• ½ ts flaksalt

• ½ ts pepper

Tomatconcassé:

• 3 plommetomater

• 2 ss olivenolje – gjerne smaksatt med chili eller hvitløk

• 1 ss hakket, frisk basilikum

• 1 ss finhakket sjalottløk

• ½ ts flaksalt

• ½ ts pepper

Slik gjør du:

Skjær baguetten i skiver på en halv centimeter. Ha olivenolje på et brett med bakepapir og pensle begge sider av skivene med olje. Krydre litt med salt og pepper. Stek i ovn på 170°C varmluft til de er sprø og gylne, i ca. 10 minutter. Flå tomatene* og fjern fruktkjøttet; det er kun de faste «veggene» som skal brukes. Kutt tomatene i små terninger og tilsett olivenolje, hakket basilikum og finhakket sjalottløk. Smak til med salt og pepper. Legg tomatconcassé på de sprø crostiniene og server straks.

Du trenger:

• 2 skiver loff uten skorpe

• 1 kg moden tomat

• 2 slangeagurk

• 2 rød paprika

• 6 båter hvitløk

• 2 dl olivenolje

• 6 ss sherryeddik

• 6 dl grønnsaksbuljong (utblandet)

• Salt og pepper etter smak

Slik gjør du:

Skjær brødet i små biter og la det ligge i bløt i vann i ca. 30 minutter. Flå tomatene* og fjern frøene. Skrell agurken, del den i to på langs, fjern frøene og skjær agurkkjøttet i biter. Del paprikaen og fjern frø og hinner. Skrell hvitløken. Bland dette i en blender eller foodprosessor, og tilsett kraft mens blenderen går. Suppen skal være jevn og ikke for tynn. Smak til med salt, pepper og sherryeddik. Sett suppen i kjøleskap til den skal spises. Serveres kald i små shotglass.

*Slik flår du tomater:

Kok opp en kjele med vann. Kutt et lite kryss lett igjennom skinnet i toppen av hver tomat. Legg tomatene i kokende vann i ca. 30 sekunder, til skallet begynner å løsne. Ta dem opp og legg dem over i kaldt vann. Fjern skallet på tomatene.

43 Mattema
$
$
Ca. 10 porsjoner Stekes og kokes 15-20 minutter Kostpris rimelig 8 porsjoner Skal kun blendes 20-40 minutter Kostpris rimelig

NYHETER SIDEN SIST

ET SUNNERE ALTERNATIV FRA FINDUS

Grønnsak Fries Nordic Style er sprø og smaksrike nordiske grønnsaker i en unik, god batter. Leveres singelfryste. Serveres som smårett eller som snack med dipp eller garnityr. Grønnsaker 58 % (gulrot (28 %), aspargesbønner (16 %), pastinakk (14 %). Produktet inneholder 42 % panering og er vegansk. Disse kan brukes som et sunnere alternativ til pommes frites. Tilberedes fra dypfryst tilstand.

EPD: 5458005

SPENNENDE NYHETER FRA HOFF

Rainbow Fries

HOFF Rainbow fries er en blanding av pastinakk, rødbeter, gulrot, søtpotet og potet. Grønnsakene har en coating som gjør at de får en ekstra sprø konsistens. Produktet tilberedes fortrinnsvis i frityr, men kan også tilberedes i kombidamper uten tilsetning av damp. 12 x 750 g.

EPD: 5445630

McCain Cheese Nacho Cheese Triangles «ostesnacks»

Produktet er formet som klassiske tortillachips, har en panering som består av sprø tortillachips, og en kjerne av smelteost med «smak av Mexico». McCain Cheese Nacho Cheese Triangles passer godt som fingermat eller som tilbehør til meksikanske retter. 6 x 1 kg.

EPD: 5460019

FORNYE SALATBAREN?

Norrek kommer med to nye blandinger med bønner og linser: Salatblanding med adzukibønner Smakfull og mettende salat med adzukibønner, rødløk, paprika og grønne bønner. Fryst.

EPD: 5441233

Salatblanding med røde linser Et sunt kosthold er viktig, og salater er alltid populært. Her har du en ferdig blanding med blomkålstilk, rødløk, linser og bønner. Fryst.

EPD: 5441597

KYLLINGSTEAK FLAMMEGRILLET

Vårens nyhet fra Vestfold Fugl er spiseklart, saftig og smakfullt, flammegrillet lår med skinn og uten bein, fra Aktive Gårder på Jæren. Produktet kan spises rett fra pakken, men smaker aller best når den varmes opp og skinnet får litt «crisp». Kyllingen er singel- og porsjonsfryst, og den kommer ikke lenger i sorte plastskåler, men i poser som er 100 % resirkulerbare.

EPD: 5457874

NORSK CHEDDAR FRA TINE

Cheddar er sannsynligvis verdens mest spiste ost. Den kommer opprinnelig fra England, der den har blitt produsert siden slutten av det 12. århundre. Osten kjennetegnes av en gyllen oransje farge, ofte med en syrlig, litt nøtteaktig ettersmak. Tines nye variant har gode smelteegenskaper, og det gjør den svært velegnet til burgere, pizza og andre varme osteretter. Norsk Cheddar fra Tine er ystet av norsk melk fra gårder i Trøndelag, og kan smykke seg med Nyt Norge-merket.

44
Produktnyheter

REGAL LYS BROWNIE FRA LANTMÄNNEN CEREALIA

Smakfull, hvit sjokoladebrownie, også kalt «Blondie», med 100 % hvit sjokolade. Et unikt produkt; det er for tiden ingen andre blondie-brownies på markedet.

EPD: 54400110

TRYGG MAT PÅ RENT KJØKKEN MED LILLEBORG

Gjennomgå viktige punkter for trygg mat. Bruk alltid Lilleborgs standard prosedyrer for renhold og desinfeksjon av overflater. Bruk gjerne huskeliste til serveringspersonell. Husk anbefalte håndhygienerutiner.

Lilleborg har samlet og oppdatert informasjon sammen med Folkehelseinstituttet til serveringssteder. Se veiledere for Trygge serveringssteder på lilleborg.no

NYTT DESIGN PÅ WASAS PRODUKTER

I disse dager rulles det ut velkjente Wasa-forpakninger med et nytt design og i et delikat, matt papir. Den karakteristiske logoen, formet som hveteaks, har fått et modernisert og mer naturlig uttrykk. Likevel er forpakningene lett gjenkjennelige. Også snacking-serien Wasa Sandwich har fått en ansiktsløftning, med ny logo og skrifttype:

NYTT FRA GO-TAN

Go-Tan Fish Sauce

Fra sauseeksperten Go-Tan kommer en knallgod thai-inspirert fiskesaus. Den kan brukes som smakssetting til i wok, dressinger, sauser eller suppeer.

EPD: 5511670

Go-Tan Ketjap Manis Økologisk Ketjap Manis er en indonesisk soyasaus som er redusert og tilsatt krydder og urter, noe som gir sausen en fyldig, søtlig balanse. Nå kommer denne klassikeren som et økologisk og glutenfritt alternativ.

EPD: 5511597

NYHET FRA PHILADELPHIA

Philadelphia er verdens mest solgte kremost, elsket for sin unike smak og kremede konsistens. Nå kommer en laktosefri variant i en forpakning tilpasset storhusholdning: Philadelphia Laktosefri 1,5 kg. Philadelphia Laktosefri er glutenfri, vegetarisk og uten tilsatte konserveringsmidler.

Philadelphia Laktosefri

EPD: 5449376

TONIC WATER PÅ BOKS

Berentsens Brygghus er først ut med tonic water på boks i Norge, fra The Headless Horseman. Den finnes i flere spennende smaker, og selvsagt en klassisk «original», som passer til alle typer G&T og andre drinker. Prøv en Pink Grapefruit, Rabarbra, eller Orange Blossom for en spennende vri! Boks har flere fordeler, men det du nok kommer til å merke best, er at du får litt mer kullsyre. Kullsyren bærer frem smaken til både gin og tonic water, og er helt kritisk for en god opplevelse av drinken.

Tonic water

EPD: 5524731

Pink grapefruit

EPD: 5524855

Orange blossom

EPD: 5524939

Rhubarb

EPD: 5524863

45 Produktnyheter
Miljøriktig take-away PPraktisk i bruk PHygienepakket bestikk PÅrlig fornybare ressurser Huhtamaki Foodservice Nordic Oy, Norway Branch 32 11 40 00 - salg@huhtamaki.com Future SmartTM Smaken av sol og sommer! BESTILL NÅ! TRIM LINE NO PRINT 14 AUG 2018 AASS CIDER TAP LENS GOLD - Pantone WHITE BLACK PANTONE

SE KAMPANJENE VÅRE PÅ NETT!

ELSKER DINE GJESTER KJØTT?

Da vil de elske våre plantebaserte produkter.

The Vegetarian Butcher er varemerket for alle som elsker kjøtt, men av forskjellige grunner ønsker gode og grønne alternativer. Velg mellom NoMince, NoBeef Burger og NoChicken Chunks, som ikke bare smaker som ekte kjøtt, men som også ligner ”The real deal” med tanke på tekstur. For bra til å være sant? Prøv så får du se.

Support. Inspire. Progress.
Art.no Produkt 5519715 NoMince, 2,0 kg 5519186 NoBeef Burger, 2,4 kg (30 st) 5518220 NoChicken Chunks, 1,75 kg Vil du vite mer om The Vegetarian Butcher? Kontakt oss gjerne! www.unileverfoodsolutions.no På sg.no vil du til enhver tid finne våre beste tilbud!

Alt til storkjøkken

sg.no
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.