Gourmet nr. 1 2020

Page 1

NR. 1 / 2020 ÅRGANG 16 – om mat og drikke Servicegrossistenes magasin Matglede til sjøs EUROSUPPLY THE FEAST Mat fra tre verdener Norsk Storhusholdning FREMTIDSSERVERING ROBERT PRIZELIUS vin- og cocktailmesteren Mattema: NYE TIDER FOR GROVBAKSTEN

HER ER SERVICEGROSSISTENE:

Personlig service

Fleksible leveranser

Lokalt

Kundefokusert

GROSSISTER

Nord-Norge: ServiceNord Engros AS 77 00 22 40 / firmapost@servicenord.no

Selboe & Aasebø AS 77 84 04 22 / firmapost@aasebo.no

Servicegrossisten Bodø 900 18 788/ firmapost@sgbodo.no

Paul Nygaard AS 75 11 14 30 / firmapost@p-nygaard.no

Arne Sjule AS 75 19 88 88 / firmapost@sjule.no

Midt-Norge: Nær Engros AS 74 22 61 00 / namsos@narengros.no

Nær Engros Levanger AS 74 08 55 60 / levanger@narengros.no

Nær Engros Trondheim AS 73 95 73 00 / trondheim@narengros.no

Vestlandet:

SG Møre avd. TP Engros AS 81 53 00 38 / firmapost-tp@sgmore.no

SG Møre avd. Sunnmøre Engros 81 53 00 38 / firmapost-se@sgmore.no

Safari Engros 57 75 77 50 / firmapost@safariengros.no

Encon 56 52 09 20 / postmaster@encon.no

Euro Supply 55 39 46 60 / post@eurosupply.no

Måkestad Engros

55 14 10 30 / firmapost@makestad.no

Gourmet rett i postkassen!

Nå får de fleste av våre lesere Gourmet levert rett i postkassen. Vi håper med dette at enda flere kunder får glede av magasinet vårt med mattips, nyheter og inspirasjonssaker!

Om du ikke får magasinet, men ønsker å motta det, ta kontakt med marked@sg.no. Ønsker du ikke å motta magasinet, skriv til marked@sg.no, så fjerner vi deg fra distribusjonslisten.

GOURMET

Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender. Gourmet utkommer 5 ganger p.a og distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

UTGIVER Servicegrossistene AS, Postboks 504, 1327 Lysaker Redaktør: Merete Raabe Frantsen, merete@sg.no

DESIGN OG PRODUKSJON Winkel AS, www.winkel.no Redaksjonen: Helene Ask Hunskaar, Petter Utne Børrehaug

Art Director: Helene Ask Hunskaar Forsidefoto: Winkel AS

Magasinet er trykket i Norge på 100 % resirkulert papir, i tråd med Servicegrossistenes fokus på miljø og bærekraft.

Haugaland Storhusholdning 52 73 64 66 / firmapost@hshh.no

D. Danielsen 51 64 88 00 / firmapost@d-danielsen.no

Sør- og Østlandet: Måkestad Engros Øst 63 82 21 21 / ostlandet@makestad.no

Cater 32 23 12 00 / post.drammen@cater.no

Agder Grossisten 37 09 79 90 / firmapost@agdergro.no

www.sg.no

INNHOLD

januar/februar

EUROSUPPLY

Leveranser ombord – og langt nord

s. 10-13 DOF

Skips-servering med ekspertise

s. 18-19

THE FEAST Smaker fra tre verdener

s. 24-35

MATTEMA: Brød og korn for fremtiden

s. 14- 17 NORSK

STORHUSHOLDNING Nytenkende tradisjonsmat

s. 38-39 ROBERT PRIZELIUS Vin- og cocktailmesteren

s. 6-9 s. 6-9 s. 10-13 s. 18-19 s. 14-17 s. 24-35 Foto: Idun Industri Foto: Robert Prizelius Foto: DOF s. 38-39

Dette skjer i

JANUAR/FEBRUAR

10. januar

16. januar

17.-26. januar

21. januar

15.-19. februar

3.-9. februar 6. februar

Det Norske Måltid 2019 - Finale Stavanger, Norge www.detnorskemaltid.no

GRESS-Messen 2020 Oslo, Norge www.gress.no

Grüne Woche 2020 Berlin, Tyskland www.gruenewoche.de

NORES Vinmesse Bergen, Norge www.nores.no

IKA Culinary Olympics Stuttgart, Tyskland www.nkl.no/konkurranse

Spis ute-uke Kristiansand, Norge www.spisuteuka.no

Storhusholdningsmessen Hall Toll Stavanger, Norge www.hall-toll.no

M

ERKEDAGER

for matfolk:

17. januar. Grisens dag 6. februar. Samefolkets dag 9. februar. Morsdag 14. februar. Valentinsdag

Valentinsdag

14. februar

SE KAMPANJENE VÅRE PÅ NETT!

På sg.no vil du til enhver tid finne våre beste tilbud!

EUROSUPPLY

NØKKELPERSONER

Daglig leder: Petter Bartz-Johannessen

Markedssjef: Ole Drivdal

GEOGRAFISKE YTTERPUNKTER

Leverer forsyninger og varer til en rekke norske og utenlandske fartøy, og eksporterer også norske varer kloden rundt.

SPESIALOMRÅDER

• Proviant

• TaxFree/bonded goods

• Cabin

• Industrivarer til shipping

Leverer det meste til skip. I tillegg til mat og provianter må grossisten også lagerføre utstyr til skipene og maskinene ombord. Typisk norske varer er også populære i den norskbaserte skipsvirksomheten.

EUROSUPPLY

– EN FULLSORTIMENTSGROSSIST

Kontakt

Adresse Bergen: Litleåsvegen 77

Postboks 74 Nyborg 5879 Bergen

Tlf: 55 39 46 60

Epost: post@eurosupply.no www.sg.no

LOGISTIKK

Når skip ligger i havn i to timer for å bunkre opp og proviantere for tre uker om gangen, må grossisten være på plass med varene. Pålitelig logistikk er avgjørende.

Bergen

6
Grossistportrett
Skal du drive med logistikk og varehandel? – Tenk som en skipshandler!
« TIL TJENESTE 24 TIMER I DØGNET, 365 DAGER I ÅRET. »

EUROSUPPLY – EN RENDYRKET SKIPSHANDLER

I Åsane utenfor Bergen finner vi Servicegrossistenes eneste rendyrkede skipshandler. Eurosupply er eksperten på komplekse skips- og offshoreleveranser og lagerfører et nesten fantasifullt bredt varespekter klar for umiddelbar levering. Blant reoler med melk, konfekt og ankerkjetting møter vi daglig leder Petter Bartz-Johannessen og markedssjef Ole Drivdal som forteller oss mer om bedriften.

Skipshandel siden 1891

Eurosupply er en betydelig aktør på skips-, offshore- og eksportmarkedet, og er resultatet av en sammenslåing av frittstående skipshandlere. Den eldste delen av virksomheten kan spores tilbake til da Sjur Lothe etablerte sin skipshandlerforretning i 1891. Eurosupplys avdeling i Haugesund er en direkte etterfølger av denne bedriften. Helt siden etableringen av Eurosupply i år 2000 har bedriften vært medlem av Servicegrossistene.

Leveringsdyktighet og presisjon er alt En skipshandlers oppgave er å tilfredsstille de meget ulike behovene de forskjellige skip og fartøy har når det kommer til proviant, tørrvarer

og annet nødvendig utstyr. Ett skip er ikke likt et annet, og leveransene må skreddersys i hvert enkelt tilfelle. Da Gourmet besøkte Eurosupply og fikk være vitne til plukking av en kundeordre, skjønte vi at skipshandlere ikke var som andre storhusholdningsgrossister. Her så vi paller med langholdbarhetsmelk, grønnsaker, sjokolade, smøreolje, kjøtt og fisk, samt enorme sjaktler og absorberende oljefiller. «– En typisk ordre her hos oss», kan Petter Bartz-Johannessen fortelle. «Ikke bare må vi lagerføre alle ordinære storhusholdningsvarer, men også dekk- og maskinutstyr til båtene», forteller han videre. Markedssjef Ole Drivdal, som selv også har vært sjømann, legger til at leveringsvinduet til Eurosupplys kunder er meget lite. «Når en båt kun ligger til havn i to timer før den seiler videre, og ikke ser land på tre uker, ja da må vi bare levere innenfor de to timene», sier Ole smilende. Det er helt tydelig at skal en lykkes som skipshandler, stiller det krav til nærmest 100 % leveringsdyktighet. «Det er jo også dette som gjør det spennende – hos oss er ingen dager like», sier Petter. «Kundene utfordrer oss alltid både på tid og sortiment, men vi klarer bortimot alltid å parkere en fullastet Eurosupply-bil på havna i god tid før båten skal gå!»

Bilder: Når du driver med skipshandel, må du kunne levere det meste! Eurosupply sørger for at sjøfolk og båter får alt de trenger ombord, fra langtidsholdbar melk og kjetting til godbiter, til nødprovianten til de helt spesielle anledningene…

7
Grossistportrett ≥

Et lite stykke Norge

Eurosupply er også en viktig eksportør av kjente norske merkevarer til nordmenn spredt over hele kloden. Nordmenn er reiselystne, og selv om vi kan skilte med lange sjøfartstradisjoner, er vi også veldig hjemmekjære. Ikke noe rører et norsk sjømannshjerte mer enn en norsk plate melkesjokolade, eller noen favoritter fra barndommen på frokost- og middagsbordet. Ole kan fortelle at Eurosupply eksporterer betydelige mengder norske varer både til skip og offshore, men også «norske» kolonier over hele verden. Den skandinaviske butikken i London er en av Eurosupplys trofaste kunder.

Den «nye» turismen

Stadig flere får øynene opp for nord- og polarområdene som reisemål, og Eurosupply jobber tett med flere cruise- og turoperatører. Det viktigste aspektet med denne turismen, er respekten for klima- og miljøforholdene i nordområdene. Her utvikles det en helt ny form for cruisefart som gir grunnlag for en helt ny måte å tenke på. Lavutslippsskip og hybridskip vil sørge for skånsom cruisetrafikk med lavest mulig påvirkning på omgivelsene. Eurosupply jobber med flere betydelige rederier, og sammen utvikles det effektive og miljøriktige løsninger for proviantering. Eurosupply er allerede store på leveranser til polare strøk, både i sør og nord. «I nordområdene er vi virkelige spesialister, og stadig flere kunder får øynene opp for oss», forteller Petter.

Tenk som en skipshandler

Etter å ha besøkt Eurosupply var det tydelig at dette var et velsmurt maskineri. Skal man drive med logistikk og handel med varer, er det kanskje et godt tips å tenke som en skipshandler. Da er det nok stor sannsynlighet for at kundene blir fornøyde. Vi takker Petter og Ole for besøket, og vier sjømannen et lite smil. Kanskje koser han seg akkurat nå under solen, med en firkløver eller melkesjokolade – godt levert av Eursupply.

«HEARTS IN THE ICE»-PROSJEKTET: – EUROSUPPLY ER STOLT SAMARBEIDSPARTNER

«Hearts In The Ice» er et prosjekt for sosialt engasjement rundt klimaendringer, startet av Hilde Fålun Strøm og Sunniva Sørby. Det er et ni måneder langt overvintringsprosjekt på Svalbard. Fra august 2019 har Hilde fra Norge og Sunniva fra Canada bodd i den 20 kvadratmeter store fangsthytta Bamsebu, som ligger på 78 grader nord. De er de første kvinnene som overvintrer på Svalbard uten menn.

Prosjektet er ment å fungere som en plattform for global dialog og engasjement rundt klimaendringene i polarområdene, som har innvirkning på resten av verden og det vi, hver for oss, kan gjøre med det. Livet på Bamsebu vil bli sendes og offentliggjøres via en Iridiumsatellittenhet til sosiale medier og videre til forskere, skolebarn, eventyrere og interesserte mennesker fra hele verden.

Under det ni måneder lange oppholdet, er Hilde og Sunniva «folkeforskere», og samler inn data til forskning som utføres i Arktis. Noen av disse prosjektene utføres på samme tid i Antarktis og blir delt på sosiale medier. De to folkeforskerne inviterer alle til å engasjere seg og ta seg tid til å forstå hva som skjer rundt dem. De vil være foregangskvinner i bruk av elektriske snøscootere, i tillegg til at de skal ha et minst mulig karbonfotavtrykk, utnytte sol- og vindenergi og redusere all emballasje fra leverandørene sine.

Eurosupply leverer all proviant til jentene under oppholdet. Containerne med mat og godsaker fra Norge vil være viktige høydepunkter og motivasjonsfaktorer for dem under oppholdet.

8 Grossistportrett SG
« I nordområdene er vi virkelige spesialister, og stadig flere kunder får øynene opp for oss!»
Petter
Bartz-Johannessen, daglig leder hos Eurosupply Bergen

Eurosupply har vært en svært viktig bidragsyter til Hearts In The Ice. De har stått for all proviantering. Vi er et ni måneders «folkeforsker-prosjekt» i Arktis for klimaendringer, så økologiske og grønne produkter har vært viktige for oss. Selv om vi antok at det ville bli utfordrende å innfri våre ønsker, har de levert på alt! Vi vet at Eurosupply har kunder over hele verden, men på tross av at vi var en liten kunde, følte vi oss som de viktigste hver gang vi var i kontakt! – Tusen hjertelig takk!

9 Mattema Grossistportrett
Hilde Fålun Strøm
10 Kundeportrett Foto: DOF

DOF

67 SKIP I TJENESTE FOR OLJE- OG GASSINDUSTRIEN

DOF ASA er et norsk rederi som har spesialisert seg på å eie og drive servicefartøy for olje- og gassektoren verden over. Siden selskapet ble etablert i 1981 har spesialkonstruerte skip og ansatte med unik fagkunnskap vært en stor aktør i norsk og internasjonal oljevirksomhet. Gjennom datterselskapene DOF Management AS og DOF Brasil driftes rederiets 67 skip, og det er faglært kokk, forpleiningssjef og «Catering Superintendent» Magnar Fimreites oppgave å mette hele selskapets mannskap. Vi besøker Magnar i selskapets kontor i Bergen, og lærer mer om matservering til sjøs.

2 millioner måltider Magnar Fimreite er faglært kokk og stuert, og har jobbet som restauratør i Bergen og forpleiningssjef på ulike båter. Nå står han ikke lenger selv over grytene, men har ansvaret for de årlige ca. 500.000 kostdøgnene DOF Management AS har fordelt på mannskapet på sine fartøy. I alt ca. 2 millioner måltider serveres ombord på fartøyene globalt i løpet av et år på sjøen, og når disse serveres i farvann der det er langt til butikken, krever dette enorm planlegging. Å legge denne kabalen er en del av Magnars jobb, og det er helt tydelig at å ha en bakgrunn som kokk og forpleiningssjef på mindre og større fartøy er helt avgjørende for å kunne beherske denne jobben. Ikke bare selve maten og provianten må planlegges, men også artikler som kaffe og toalettpapir er kritiske suksessfaktorer til sjøs. Magnar er en rolig og sindig mann, og det må man nok nesten være, når man tenker på hvordan hans excel-ark antakeligvis ser ut.

God mat er trivsel

er å skape best mulige matopplevelser gitt et definert kostøre. Ombord er det også naturlige begrensninger både når det kommer til lagerplass for råvarer og hvilke råvarer som tåler lagring. Som skipskokk må du være kreativ for å få mest mulig ut av de begrensningene og forutsetningene du har når av og til er ute på en tomåneders tokt.

Planlegging er alt

Magnar forteller at alle innkjøp til fartøyene planlegges for perioder fra 3045 dager under normale omstendigheter, og opp mot 5-6 måneder når fartøyene er ute på større oppdrag. Gjennom mange år i bransjen har Magnar vært med på å utarbeide forhåndsdefinerte ordrelister for hver mannskapsstørrelse, slik at viktige varer ikke glemmes. Avhengig av størrelsen på båtene, er det alt fra én kokk alene til forpleiningssjef, to kokker og flere assistenter ombord.

DOF ASA:

Norsk børsnotert rederi

Etablert: 1981 på Austevoll

Hovedkontor: Storebø

Segmenter: Offshore og subsea Bilde til venstre: Magnar Fimreite, Catering Superintendent hos DOF Management.

Når du jobber på sjøen, blir livet på ombord naturlig nok et gitt mønster av skiftarbeid, måltider og hvile. Under slike forhold vil måltider og mat være noe av det viktigste når det kommer til trivsel blir naturlige høydepunkter. Magnar forteller at kreativitet og variasjon er viktig, samtidig som du må ta hensyn til at det er mange ulike nasjonaliteter ombord. Alle kan ikke få livretten sin hver dag, men i løpet av en uke bør alle ha fått servert noe som virkelig står høyt i kurs. Utfordringen

11
Mattema Kundeportrett

Mange av kokkene og forpleiningssjefene er norske, men det er ofte også filippinske ansatte ombord på båtene som går i internasjonal tjeneste. Norsk skipsfart har lang tradisjon med filippinsk mannskap, og mang en utsøkt norsk juleribbe eller pinnekjøtt-tallerken har blitt tilberedt av en filippinsk kokk. Norsk julemat serveres på alle DOFs fartøyer, og dette har vært en suksess for alle nasjonaliteter ombord.

Kvalitet er avgjørende

En stor del av leveransene til DOFs fartøyer kommer fra Eurosupply i Bergen. Her opplever Magnar en forutsigbar leverandør der kvalitet aldri er et spørsmål. Kvalitet, service og leveringsdyktighet er en selvfølge, og

arbeidsdagen blir enklere for Magnar og hans kollegaer når de alltid kan være trygg på leveransen. DOF bestreber å bruke leverandører som er underlagt den internasjonale sertifiseringen «Global Catering Standard» som regulerer all kvalitetssikring, men i enkelte områder kan det være en utfordring å få tak i gode nok varer. Med Magnars lange erfaring, kan uansett DOFs mannskap være trygg på at ingen dårlige varer kommer ombord i en av hans båter.

Avslutningsvis vil vi anbefale Magnars egne Bacalao, som du finner en oppskrift av her. «Raspeballer har jeg ikke fått utenlandske kolleger til å spise, men bacalaoen går det virkelig unna med», avslutter Magnar. SG

12 Kundeportrett
Foto: DOF
Visste du at…
I alt ca. 2 millioner måltider serveres ombord på fartøyene til DOF i løpet av et år!

M AGNARS BACALAO

Bacalao betyr torsk på spansk. Denne bacalaogryta er lett å lage. – Perfekt mat både til hverdag og til festlige anledninger.

Du trenger:

• 1 kg utvannet klippfisk (ca. 600 gr. tørket)

• 2-3 store løk

• 1 kg potet

• 1 (2) stk. rød chili evt. spansk pepper

• 4 fedd hvitløk

• 1 boks hakkede, hermetiske tomater

• 6-7 tomater, flådde, evnt. hermetiske

• 2-3 ss tomatpure

• 3 dl god olivenolje

• 2-3 dl vann

Slik gjør du:

Rens klippfisken for skinn og bein, og skjær den i ca. 3-4 cm tykke biter. Her anbefales det å bruke loins eller filet uten skinn og ben. Klippfisken vannes ut i 12-24 timer, avhengig av hvor salt den er. Bytt gjerne vann. Skjær poteter og løk i ca. ½ cm tykke skiver. Finhakk hvitløk og chili. Varm olivenoljen i en kasserolle, trekkes litt til side og avkjøles noe. Legg fisk, poteter og løk, hvitløk, chili, tomater og hermetiske tomater lagvis i en stor kjele, gjerne med potet i bunn. Rør ut tomatpureen i litt vann og hell den i kasserollen. Hell olivenoljen over og kok opp, la stå og småkoke på svak varme ca. 1 time under lokk, gjerne lenger. Rist lett på kasserollen av og til, så det ikke brenner seg fast i bunn, men IKKE rør i bacalaoen. Alternativt kan hele bacalaogryten settes i en ovn på ca. 125 grader i ca. 2 timer.

Server bacalaoen rykende varm fra gryten, strø gjerne over finhakket persille like før servering. Serveres med ferskt olivenbrød ved siden av, også utmerket med noe spansk eller portugisisk i glasset.

– Bon Appétit!

Mattema Kundeportrett
$
6 personer Kokes i gryte Over 1 time Kostpris middels Illustrasjonsfoto
14 Leverandør

Foto (under):

Fra venstre:

NORSK STORHUSHOLDNING

– ET KOMPLETT SORTIMENT FRA SLÅTTO OG HOFF

Under paraplyen Norsk Storhusholdning har Slåtto Marketing AS og Hoff SA samarbeidet mot storhusholdningssegmentet siden 1996. Med hovedfokus på hamburger, potetprodukter og pizza er Norsk Storhusholdning et meget kjent navn for de fleste i bransjen, men også et stort utvalg av produktene finner veien til gourmetrestauranter og nisjekonsepter. Med et felles salgsapparat bestående av fagfolk med lang erfaring fra mat- og kokkefaget, tilbyr Norsk Storhusholdning utelukkende kvalitetsprodukter og bidrar også med råd og veiledning.

Slåtto – Suksess gjennom innovasjon

Et annet produkt Slåtto var en sterk pådriver for var mikroburgeren, som ble å finne på de fleste bensinstasjoner på 80-tallet. Tradisjonelle bensinstasjoner hadde ikke lov til å drive serveringsvirksomhet, men mikroburgeren passet perfekt, og ble åpnet for salg som første mattilbud på den tiden. Mange av oss husker godt pausene hjem fra påskefjellet, der det plinget konstant av ferdige burgere. Andre innovasjoner Slåtto stod for i Norge, var de kjente og kjære hengende sennep- og ketsjupflaskene man ofte fant på gatekjøkkenene. Også mikropopcornet var Slåtto først ute med.

Markedssjef John Arne Jørgensen forteller at kanskje den viktigste innovasjonen i fastfoodmarkedet var da Slåtto på slutten av 80-tallet satset på frosne, rå hamburgere. Slåtto hadde utviklet produksjons- og distribusjonsmetoder som gjorde at frosne hamburgere ikke stod tilbake for den beste, ferske burger. Dette hadde store effekter på lønnsomheten hos kundene, og matsvinnet ble tilnærmet null.

Steffen Dalheim, markedskoordinator, Jan Erik Teigen, produktsjef i Slåtto, Svein Dystvold, salgssjef i Hoff og John Arne Jørgensen, markedssjef i Slåtto. ≥

Slåtto Marketing AS er en bedrift, som helt siden Berit Slåtto etablerte den i 1976, har tenkt nyvinning og innovasjon. Det å være først ute var viktig for bedriften, og mange oppfinnelser og nyvinninger kan tilskrives Slåtto. På midten av 70-tallet var pizza et relativt ukjent begrep i Norge. Slåtto hadde stor tro på de amerikanske favorittene, og begynte å levere fersk pizza til dagligvarehandelen. Det skulle ikke gå lang tid før nordmenn ble bitt av pizza-basillen.

Hoff – den evigaktuelle norske poteten Helt tilbake til 1844 kan vi spore Hoffs arbeid med å foredle den norske poteten.

15 Mattema Leverandør

Ca. 1/3 av alle potetene som dyrkes i Norge finner veien til Hoffs produksjonsanlegg, og salgssjef Svein Dystvold forteller stolt at så godt som alt av poteten blir brukt til noe matnyttig. For forbrukermarkedet produseres ulike potet, pommes-frites og grønnsaksvarianter, og for industrien produseres sprit, stivelse, glykose og protein. Reststoffer etter denne produksjonen blir dyrefor og gjødsel. Hoff tar også imot reststoffene fra andre potetbaserte produsenter, og bidrar til at ingen næringsstoffer går til spille.

Naturlige samarbeidspartnere

I tiden før Slåtto og Hoff startet sitt samarbeid i 1996, var de tøffe konkurrenter i fastfood-markedet. Begge var store på pommes frites, frityrolje og kjøtt. Da Hoff etter hvert kjøpte fabrikken i Lærdal, som Slåtto fikk all sin pommes frites fra, ble det naturlig å diskutere et større samarbeid. Hoff og Slåtto ble enige om å opprette det felles salgsapparatet Norsk Storhusholdning, og samtidig opprette en felles varebok der alle dubletter ble fjernet. Nå kunne begge aktører legge alt fokus på produktene de var best på, og tilby markedet et spennende og attraktivt fastfood-sortiment.

John Arne Jørgensen, markedssjef i Slåtto

Smaken er alltid viktigst Som Norsk Storhusholdning fortsatte Slåtto og Hoff å tenke innovasjon og nyheter hele veien, og på utviklingskjøkkenene i Oslo og Gjøvik, ser stadig nye produkter dagens lys. Her blir både smaks- og kostholdstrender omhyggelig analysert, og det slippes kontinuerlig nye produkter på markedet for å tilfredsstille et stadig mer bevisst publikum. «Nye råvarer og oppskrifter legger grunnlag for mange nye, spennende produkter, men ingen produkter når markedet, om ikke vi kan stå 100 % inne for smaken», forteller John Arne Jørgensen.

I den senere tid har det kommet en rekke vegetar- og veganprodukter som nå har blitt reelle alternativer til kjøttbaserte produkter. Jan Erik Teigen, produktsjef hos Slåtto, forteller at vegetarprodukter ikke lenger er forbeholdt mennesker som bevisst ikke spiser kjøtt, men også har fått godt fotfeste hos dem som ønsker å spise mer variert. En annen spennende nyhet fra Norsk Storhusholdning, er fiskeburgeren med norskdyrket tare. Denne burgeren er et resultat av ekstensiv forskning, og med på

Bilder:

1. For Hoff er det viktig å tenke på hele kretsløpet til produktene. Figuren viser hvordan potetene blir brukt fullt ut.

2. Kokk Johan Johansen står bak mange av de lekre burgerkomposisjone som Norsk Storhusholdning står bak.

3. Den nye fiskeburgeren med tare stakk av med førsteplassen i NM i sunn fastfood i 2018.

16 Leverandør
« Ingen produkter når markedet, om ikke vi kan stå 100 % inne for smaken!»
1

laget har Norsk Storhusholdning hatt med seg matforskningsinstituttet Nofima. Den taren som brukes i burgeren er ikke bare et eksotisk innslag, men en viktig ingrediens som gjør at burgerens struktur blir optimal, selv med reduksjon av saltet og et høyt fiskeinnhold.

Kvalitet, bredde og lønnsomhet

I vareboken til Norsk Storhusholdning finner du et bredt spekter varer som gir uante muligheter for deg som driver et gatekjøkken eller restaurant. Et tips er de ulike ferdige konseptene som tilbys, som lett kan implementeres i din meny. Her finner du blant annet autentisk gresk gyros, meze fra Midtøsten, som er spennende småretter skapt for å deles, og et italiensk pizzakonsept. Felles for alle produkter og konsepter fra Norsk Storhusholdning er at de holder en meget høy kvalitet, gir mulighet for bredde og variasjon, og ikke minst er utviklet for å skape attraktivitet og lønnsomhet for deg som driver. Det er bare å anbefale å se litt ekstra på hva Norsk Storhusholdning kan tilby, og du finner garantert spennende produkter og nyheter som vil passe for deg og ditt konsept. SG

Norsk Storhusholdning:

Salgs- og markedsføringssamarbeid mellom Slåtto og Hoff, med fokus på storhusholdning.

Har et felles, landsdekkende salgsapparat.

Sier om seg selv på hjemmesiden: «Spesialist på gode matopplevelser, tilpassede produkter og menyløsninger for storhusholdning.»

17 Mattema Leverandør
2 3
18 Kundeportrett 1

THE FEAST - DET BESTE FRA TRE VERDENER

Rett ved Svinesund og svenskegrensen, finner vi et moderne spisested som tilbyr folk på farta, turister og fastboende et annerledes veimat-konsept. The Feast er en autentisk indisk restaurant, samtidig som hjemmelaget pizza og saftige burgere også står på menyen. The Feast er en del av burgerkonseptet GO2 grill, som innkjøpskjeden Systemkjøp tilbyr sine medlemmer. På The Feast treffer vi restaurantgründer Dinesh Jeyabalasingam og kokk Krishna Kumar Babu, som stolt viser oss den nyåpnede restauranten sin.

Differensiert konsept

Dinesh forteller at restauranten The Feast er resultatet av fire kameraters drøm om å skape noe sammen. Ingen av dem hadde bakgrunn fra restaurant tidligere, men en felles interesse for tradisjon og god mat skulle få The Feast til å bli en realitet. Restauranten tilbyr en imponerende indisk meny, og med den indiske stjernekokken Krishna Kumar Babu med på laget, serveres indiske smaker på nye, kreative og lekre måter. I tillegg til indisk mat, forteller Dinesh at beliggenheten rett ved E6 gjør at serveringstilbudet også må tilpasses slik at det passer for alle. «I burgerkonseptet GO2 grill fant vi det perfekte supplementet til vår indiske meny, og det har vært en suksess fra dag én» sier Dinesh. «Med et differensiert konsept passer vi for alle, og tilbakemeldingene har vært meget gode!»

En ekte restaurant langs veien

For de fire kameratene var det viktig at The Feast skulle være en «ekte restaurant». Ofte er spisestedene du finner langs veien tuftet på konsepter der gjestenes smaksopplevelse er noe underordnet. På The Feast finner du kun de beste råvarene tilberedt på det beste utstyret som finnes. Bestiller du en GO2 grill-burger her, får du den stekt på en ekte lavasteingrill, og den indiske maten tilberedes på en autentisk måte uten «norske» snarveier. «Vår restaurant skal være attraktiv både for mennesker på veien og ikke minst også for lokalbefolkningen i området», sier Dinesh. «Vi opplever allerede å ha fått et knippe stamgjester, og det er veldig hyggelig!»

En perfekt ramme for måltidet En annen faktor som var viktig for de fire restaurantgründerne, var at lokalet skulle være moderne og innbydende. Her har de virkelig lykkes. Et stilrent skandinavisk design, forent med spennende og fristende matdufter, danner en perfekt ramme for et avkoblende måltid langs veien. Vi ønsker The Feast lykke til videre, og anbefaler alle som tar turen på E6 mot Sverige eller bor i området om å besøke denne nye restauranten.

19 SG
1. Kokk Krishna Kumar Babu
2 Kundeportrett
2. Gründer og daglig leder Dinesh Jeyabalasingam

SCAMPI MASALA Á LA “THE FEAST”

Her avslører vi en av de velsmakende oppskriftene til kjøkkensjef Krishna Kumar Babu.

Du trenger:

• 300 g scampi

• 3 ss kokosolje

• ½ ss fennikelfrø

• ½ ts bukkehornkløver

• 1 ss gurkemeiepulver

• Korianderpulver

• 2 stk. grønn chili

• Litt ingefær

• Noen karriblader

• Noen korianderblader

• 1 løk

• 1 tomat

• 200 ml kokosmelk

Slik gjør du:

Varm opp 3 ss kokosolje i en panne. Når det er varmt, tilsetter du fennikelfrø, bukkehornkløver og karriblader. Varm opp til det kommer «poppe-lyder».

Tilsett løk, skru ned varmen litt og kok i 3 minutter, tilsett litt ingefær Tilsett 1/2 ts gurkemeiepulver, korianderpulver, og rør krydrene rundt i noen sekunder. Tilsett tomat og kok langsomt opp før legger i scampiene. Hell i kokosmelken og la det putre mens du rører til kokosmelken får en gul farge fra gurkemeien. La det trekke i ett minutt. Dryss over med friske korianderblader. Helles over i en bolle og garneres.

Kundeportrett
$
1 porsjon Stekes i wok Få minutter Kostpris middels

Velkommen til vårt univers av Fantastisk Fersk

Fantastisk Fersk er Servicegrossistenes frukt og grønt-konsept, hvor du finner tips, sesongvarer og inspirasjon.

Frukt og grønnsaker smaker best når de er i sesong. Når årstidene skifter, gjør de sesongaktuelle råvarene det også.

Fantastisk Fersk-konseptet vil sørge for en grundig rådgivning, matnyttig kunnskap og et alltid stort fokus på rask levering og profesjonell behandling av de ferske, sarte råvarene.

Ta kontakt med din lokale Servicegrossist, eller besøk oss på sg.no.

Spar penger og bytt til vår basic serie i dag!

Stadig flere kunder bytter til vår basic serie. Vestfold Fugl basic serie er vårt rimligste alternativ. Produktene inneholder salt og vann, som gir robuste og saftige produkter som er lette å lykkes med.

NYHET

B

KYLLING OVERLÅR BASIC

Singelfryst – tilsatt vann og salt

EPD: 5355938

Forpakning: 2,5kg pose /10kg

Holdbarhet: 547 dager i frys

B

KYLLINGLÅR BASIC, RÅ

Singelfryst – tilsatt vann og salt

EPD: 5129317

Forpakning: 2,5kg/5 kg

Holdbarhet: 547 dager i frys

B

KYLLINGFILET BASIC, RÅ

Singelfryst – tilsatt vann og salt

EPD: 5129150

Forpakning: 2,5 kg/5kg

Holdbarhet: 547 dager i frys

Råvarene kommer fra aktive gårder på Jæren og er produsert etter de strengeste kvalitetsrutiner på våre BRC-sertifiserte anlegg. Produktene er singelfryst, som gir fleksibilitet med tanke på opptining, mindre svinn og kortere tinetid.

Flere kunder foretrekker disse produktene når vi utfordrer i en blindtest.

Vi utfordrer deg til å teste i dag. Ta kontakt så kommer våre kokker og konsulenter til deg for å gjennomføre en test.

B B

KYLLING VINGEMIKS BASIC, RÅ singelfryst – tilsatt vann og salt

EPD: 5227061

Forpakning: 2,5kg /10kg

Holdbarhet: 547 dager i frys

KYLLING SALATKJØTT, BASIC

Stekt, krydret og ternet.

EPD: 5128806

Forpakning: 3kg/6kg

Holdbarhet: 547 dager i frys

BASIC B
Mattema 24

NYE TIDER FOR GROVBAKSTEN

Nordmenn har et spesielt forhold til brød. Brødskiva er hverdag, men vi lengter også etter den når vi er på ferie, og norske restauranter serverer den gjerne på hvite duker. Man hva slags bakst er det egentlig kundene foretrekker, og hvordan vil vi spise kornet vårt i fremtiden?

Tekst og illustrasjoner: Helene Ask Hunskaar

Mattema 25

Nye baketrender?

Grovbrødet er viktig for nordmenn, og heldigvis er vi glade i skikkelig grovt og sunt brød. – Det lover bra for fremtiden! Ingvar Ursfjord og Brit Bjørkli hos Idun Industri er oppdaterte på trendene i norsk bakeribransje.

Grove valg

Siden 60-tallet har vi hatt god tilgang på hvetemel, og finbaksten har lenge gjort rent bord i bakeridisken. Nå har denne tendensen for lengst snudd. Brit Bjørkli, marketingsjef i Idun Industri, mener at moderne forbrukere helst velger bakst av grovere kaliber: «Forbrukerne har blitt mer bevisste», påstår hun, «de vil selv ha kontroll på hva de putter i munnen. – Og folk vil ha det ferskt, ikke pakket inn i plast. Spesielt har det blitt populært med bakeriutsalg som smører på stedet; gjesten velger seg ut baguettestørrelse, og står og venter mens baguetten blir smurt på bestilling.»

Brødfokus på buffeten Brød er en viktig del av hverdagsmaten, også i norske kantiner. «Serverer du buffet, er det faktisk en stor økonomisk fordel hvis du kan tilby mange brødvarianter som er attraktive for kunden!», sier Ingvar, kjedesalgssjef for storhusholdning. «- Og plasserer du brødene først, utsetter du kanskje at gjesten går rett bort til salatbaren eller forsyner seg grovt av varmmaten. Uansett vil metningsverdien på brød ha store økonomiske fordeler for deg som driver med servering!»

Ikke bare brød Korn er mer enn bare bakst! Den gode, gamle grøten er i ferd med å bli noe av det mest trendy du kan spise. I oppdatert drakt, med Instagram-vennlig topping av

frisk frukt, bær og nøtter, har det blitt en hit blant unge influensere. Spesielt er det etterspørsel etter de grove variantene, basert på tradisjonskornene havregryn og byggryn. Små, friske porsjoner med yoghurt og frokostblanding er fortsatt praktisk og populær mat i bakeridisken, og scones er et produkt som også sies å være up and coming. Trikset er å tilby smakfull og sunn mat som er lett å ta med seg for travle kunder.

Søte favoritter

De mektige, amerikansk-inspirerte kakene overlesset med fete kremer, er ikke veldig hot lenger. Klassisk napoleonskake og marsipankake selger heller ikke lenger like bra til de yngre kundene. Det er produkter som ostekaker i nye smaksvarianter, brownies, mindre muffins, doughnuts, bubble waffle og rawfood-kaker som er i full fart på vei inn i bakerivarmen.

og rom, og fylles med mandelfyll eller marmelade, før de stekes i et toastjern og serveres. Slik blir gårdsdagens croissanter mer populære enn de ferske! – Men selv om det stadig kommer fristende nyheter på markedet, er det fortsatt lite som slår nybakte boller og saftige kanelknuter. Skikkelig velbakte klassikere er heldigvis fortsatt uslåelige i disken.

Melete utfordringer

Glutenfri bakst ble for få år siden sett på som helsefremmende; helseguruer kastet seg over glutenfrie bakevarer og spredte budskapet til følgerne sine. «Dette helt store glutenhysteriet ser nå ut til å ha stoppet litt opp», sier Brit, «men vi må huske på at det finnes kunder som har cøliaki og glutenintoleranse, og som selvfølgelig skal få kjøpe seg noen godt på bakeriet som alle andre. Da må bakeren kunne tilby kunden glutenfrie alternativer.

Trendene går også i retning av mindre porsjoner. For de yngre generasjonene skal også baksten helst være fotovennlig for sosiale medier. Serverer du softis, kan du for eksempel gjerne bruke strøssel som du allerede har, til kaker og hvetebast som topping. Klarer du å kombinere søtsaker med bærekraft, kan det gå rett hjem hos unge forbrukere. Her seiler det også inn en ny favoritt fra kontinentet; den dobbeltstekte croissanten. Dagsgamle croissanter dyppes i en blanding av sukkerlake

- Men vi skjønner alle at der er vanskelig for et lite bakeri å bake all glutenfri bakst selv. Heldigvis har norske grossister gode utvalg av glutenfrie bake-off-alternativer. Plukk ut ett brød og noen kaker til repertoaret ditt i disken. Du kan faktisk legge glutenfrie brød i hyllene ved siden av annet brød, men pass på å beholde dem i emballasjen, for å hindre krysskontaminering fra annet bakverk. Du kan også ha ekstra bakst liggende på frys og ta det opp ved behov.»

26 Mattema
« Uansett vil metningsverdien av brød ha store
økonomiske fordeler for deg som driver med servering!»
Ingvar

– Ønsker du å lokke til deg flere gjester? Det gamle Donaldtrikset sies å fungere fortsatt; varm opp baksten på utsalgsstedet ditt. Moderne kunder ønsker seg fersk bakst, og duften av nystekt brød er uimotståelig!

27 Mattema

Det norske surdeigseventyret Surdeigsbølgen i Norge startet med en gruppe unge norske bakere som hentet ideene fra fransk baketradisjon; de ønsket å bake smakfulle brød bakt med lidenskap og ekte håndverk. For få år siden startet Idun en egen surdeigsfabrikk som har utviklet ulike typer flytende surdeiger basert på norske smakspreferanser og tradisjoner. Gjæringsprosessene tar lenger tid og krever litt ekstra planlegging enn ved vanlig gjærbakst, men den ekstra tilberedningstiden gir noen gode fordeler:

- Mer smak

- Kornet endrer seg ved surdeigsbakst, og mange mener at surdeig tåles bedre av allergikere.

- Håndverk og slow cooking-trenden er motvekten til industrielle, hurtighevede produkter.

Vegansk bakst

Med en gang du sier «erstatte med», blir det negativt fokus på «et alternativ»; Da er det bedre å kunne si at; «Det er denne kaken vi tilbyr alle gjester og ja; - den er også vegansk!» Du bør selvfølgelig ikke skremme skeptiske gjester, men kanskje noen blir positivt overrasket?

Noen tips:

• Finn noen gode grunnresepter. Sett gjerne lærlinger eller praktikanter til å finne frem til noe nytt og spennende!

• Erstatning for krem/toppinger: Kokoskrem: Når kald kokosmelk får stå litt, skiller den seg. Den fetere massen kan forsiktig piskes til krem.

Cashewkrem: Bløtlegg rå, usaltede nøtter og kvern dem sammen med litt vann til en tykk krem. Smakstilsettes.

• Andre spennende ingredienser som ofte brukes i vegansk kaker: Aprikos, dadler, fiken, chiafrø, sesamfrø, mandler, råkakao, kakaosmør, sirup, kokosolje, havre, chili.

• Råvarene som erstatter fløte og melk til vegansk matlaging er foreløpig dyre. Kanskje det rett og slett er lettere å kjøpe en ferdig miks som du vet er vegansk?

Veganske bakevarer

I følge dem som jobber i bransjen, er det de veganske bakevarene som kanskje blir de viktigste produktene i bakeridisken i fremtiden. Her kommer det stadig mer å velge mellom av både ingredienser og bake-off-produkter. Du kan selvfølgelig også produsere veganske bakevarer selv, men da må du være bevisst og vite hva du gjør. Først og fremst må du unngå melk, egg og honning. Vanlige brød vil normalt være veganske, men du må være litt ekstra oppmerksom på gjær. Hos noen produsenter er fersk gjær vegansk, men tørrgjær er det ikke. Du vil kunne få spørsmål fra kundene og må kunne svare for deg, så her er det lurt å lese seg litt opp og være litt i forkant.

Unngå bakevaresvinn

Det for tiden mye snakk om matsvinn, men det kan være vanskelig å tilby kundene et bredt sortiment, og samtidig unngå at mat må kastes.

«Norske bakeriutsalg og kafeer kan bli bedre på ett område», sier Brit; «– det er lov å bli utsolgt, og det er lov å begrense sortimentet», mener hun. «Du må kanskje ikke ha fjorten brød og allverdens kakeutvalg, – det krever ofte mer enn det smaker. Det bør være lov å si til kunden: «Vi er utsolgt i dag, kan du prøve noe annet? Vi prøver å ikke kaste mat, så vi velger å ikke ha så mye fremme. Vær heller litt ekstra bevisst på utvalget du har i forhold til kundegruppen din. En disk med baguettesmøring kan for eksempel ha sine fordeler med tanke på svinn. Du kan begrense utvalget i disken, men planlegg nøye hvilke ingredienser du har med, og forbered deg godt til rushtidspunkene, slik at serveringen går unna raskt. Har du en smøredisk, slipper du å kaste ferdigsmurt som ikke blir spist, og kanskje du kan sette opp en egen toastmeny og bruke opp gårdsdagens brødrester der?» SG

28 Mattema

Fremtidens bakeri?

Når mediene skal ha bolletester, plukkes det ut boller fra ulike bakerier og bakevareutsalg i nærområdet. Og hvem blir som regel vinnerene?

Bensinstasjonene, – for de baker bollene ferdig i butikkene. Kundene vil nemlig ha baksten ferskest mulig. Tradisjonen i norske bakerier har vært å bake tidlig om morgenen og kjøre ut alt brødet til utsalgsstedene tidlig på dagen, men i de siste 10-15 årene har vi sett en tendens til at kundene helst vil kjøpe inn brødene sine på ettermiddagen. I bakerier i Danmark testes det ut produksjonsmåter som skal garantere at brødet ikke er mer enn 1-2 timer gammelt - uansett når kunden måtte komme og kjøpe. Brødene ligger klare og stekes opp ved behov. Slik får kundene brødene sine så ferske som overhodet mulig. Kanskje bakerne vil få nye arbeidsrutiner i fremtiden?

29 Mattema
En av Iduns siste nyheter; vegansk kakemiks til formkaker og annen finbakst.

Kraftfôr for fremtiden

Vi trodde vi var en brødnasjon, men blant norske forbrukere er energien fra karbohydrater kun på 30 prosent, mens resten av verden ligger på et snitt på 50. Vi må spise mer plantebasert mat i fremtiden. Kan brødet bli endringen vår?

Smarte fordeler

«Det finnes mange fordeler med å spise brød: For det første er korn en takknemlig råvare for oss her i nord», sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn. «Vi har etter hvert utviklet gode metoder for å dyrke frem avlinger av høy kvalitet. Kornet tørkes og lagres gjennom vinteren, noe som gjør at kvaliteten holdes høy, selv gjennom våre kalde og lite fruktbare vintere. Grovt brød er dessuten næringsrik og mettende mat. Det inneholder vitaminer og mineraler. Grove meltyper omdannes til langvarig energi, og kli er gunstig for fordøyelsen. – Og sist, men ikke minst; brød er billig å servere! Et godt brødtilbud gir mette og fornøyde gjester.»

Bærekraftige spisevaner

«Har du tenkt over hvor bærekraftig korn og brød faktisk er? Hvis du ønsker å ta spesielt hensyn til kortreist og bærekraftig mat, er brød er noe av det enkleste og beste du kan spise. Selvforsyning er en viktig del av bærekraftdiskusjonen, og å spise mer av det vi dyrker selv, blir stadig viktigere. Hvert år produseres det mellom hele 1,2 og 1,3 millioner tonn korn i Norge. I 2018 gikk kun ca. 154.000 tonn av dette til matkorn, og resten går til dyrefôr. Andelen av korn som kan brukes til mat avhenger av bakeegensskapene til kornet, og kvaliteten på kornet vil av klimamessige årsaker variere fra år til år. De siste fem årene har andelen av det norskproduserte matkornet ligget på mellom 40-50 %. Resten er import.

Den norske hveten

«Visste du at den norskdyrkede hveten er ganske unik?», sier Torunn. «Den har en høyere utmalingsgrad enn andre land, og er dermed er bedre og sunnere for oss enn importmelet vi kjøper.» Hun forklarer at i Norge bruker vi rett og slett mer av kornet i malingsprosessen, og sitter igjen med et hvetemel som har en høy andel av fiber. For 30 år siden ble nesten 100 % av hveten vi brukte til menneskemat importert. Grunnen var at vi ønsket en meltype med høyt proteininnhold og god proteinkvalitet. Kvaliteten på hveten vi dyrket selv var den gang for dårlig til å bruke til menneskemat. En målrettet forskning, utvikling av dyrkingsteknikker og kornforedling har ført til store endringer. Nå kan opp til 75 prosent av mathveten vi spiser være norsk på et godt år. - Dette er positive nyheter både for norsk landbruksøkonomi, bærekraft og helse.

Fremtidstallerkenen

Egentlig er vi et folkeslag oppforstret på bygg og havre. Et sted på veien har vi mistet litt av tradisjonskostholdet vårt. Kanskje det er på tide med en endring? «Hvorfor ikke bytte ut litt av all risen vi spiser med bygg?», foreslår korneksperten. «I bygg finner vi flere vitaminer og mineraler og rikelig med kli og fiber. I Norge dyrker vi ca. 500.000 tonn bygg av høy kvalitet årlig, men vi mennesker spiser bare 3.000 tonn, resten går til dyrefôr. Det er synd, for dette er korn vi kunne spist mer av selv!» Myten om at man kan bli tjukk av å spise brød, er forlengst passé, i følge Torill. Forbrukeren er bevisst på hva han/hun får i seg, og det går sakte, men sikkert i retning av et mer plantebasert kosthold. – Og kanskje vi kan gi gjesten en dytt i riktig retning; en større prosentandel av tallerkenen kan bli grønnere, og kanskje det heilnorske bygget bør få innta hedersplassen på tallerkenen igjen?

30 Mattema
Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn Foto: brodogkorn.no

Kornets historie i Norge - kort fortalt:

I gamle dager hadde vi stort sett bare tilgang på bygg og havre. Vi bakte flatbrød, kokte graut, og vikingene skal ha spist «brødtallerkner», et slags flatt brød med mat oppå, altså en slags pizzavariant. - Men alt dreide seg om grove meltyper.

Da brødet til Sebastian Kneipp kom til Norge i 1895, var dette et 100 % grovt brød. Det moderne kneippbrødet har nå en grovhet på bare 20-60 prosent. Det produseres så billig at det nesten er i ferd med å bli umoderne bare av den grunn.

Da importen av den fine, rene hveten startet utpå 1900-tallet, fikk vi nye matvaner. I starten var hveten eksklusiv mat, men fra 60-tallet steg den utenlandske produksjonen. Prisene på hvete sank, og kornet ble allemannseie. I dag har vent oss til å spise fint mel, og nå må vi jobbe for å gjeninnføre de grove vanene. – Det er en tøff prosess!

Tips:

Redningsaksjon for brødet

Hver av oss kaster 9,5 kilo brød i året. Det blir mye søppel! I tillegg er dette sløsing med råvarer, energi og tid. Er du kreativ og bruker opp brødrestene, skaper du noe nytt for gjestene dine, og du sparer penger.

Bløte det opp

Tykne sauser, bruk det i ny deig, i søt eller salt brødpudding, som arme riddere, eller som monkeybread.

Steke det/tørke det

Lag toast, ostesmørbrød, stekte middagsbrødskiver, bruk brød som krutonger, kavringer, rasp og dryss.

Bruke hele brødet

Lag et pull apart-brød og fyll det for eksempel med god ost, chorizo, bacon, krydder og hvitløk.

- Se flere oppskrifter på brodogkorn.no

31
Bruk havre i deigen til boller; da blir de sunnere, og de smaker enda bedre!
Mattema

Baker dere brødet selv?

Visste du at på brodogkorn.no finnes det en grovhetskalulator som beregner grovheten på selvbakt brød? – Det kan være nyttig for både deg og gjesten din!

Hva gjør grovt mel «sunt»?

Får vi i oss mer av skalldelene på kornet, får vi også i oss mer av næringsstoffene. En stor del av kornet i et bakeverk bør bestå av grove eller ekstra grove brødtyper, helst over 50 % sammalt mel. Grovhet handler ikke om partikkelstørrelse, men beregnes ut fra bestanddelene i selve melet. Ingredienser som linfrø, sesamfrø, gresskarkjerner, chiafrø og solsikkekjerner slår dermed ikke ut i grovhetsberegningen.

Brødskala'n ® og Nøkkelhullet ® :

Selger du bakevarer, må du kunne opplyse om hvor grov baksten er og hva den inneholder. Brødskala'n® er en frivillig merkeordning og har lett gjenkjennelige symboler som vil gi kunden nyttig informasjon i bakerihyllene.

Nøkkelhullet® er en felles nordisk, frivillig merkeordning for sunnere matvarer. For brød stiller merket krav til et minimumsinnhold av kostfiber og sammalt mel – fullkorn, og et maksimumsinnhold av fett, salt og sukker. Nøkkelhullsmerket brød skal for eksempel inneholde minst 30 prosent fullkorn.

Skalaens opprinnelse

Brødskalaen eller grovhetsskalaen er en frivillig merkeordning for mel- og bakeribransjen. Brødskalasymbolet ble utarbeidet i 2006 av NHO Mat og Drikke i samarbeid med Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Forbrukerrådet, Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet. Siden 2018 har bransjen også pålagt produsenter og selgere å også angi grovheten i prosent. Ordningen eies av Baker- og Konditorbransjens Landsforening, BKLF AS.

Kilder: Opplysningskontoret for brød og korn, ntfe.no, Helsedirektoratet, snl.no

32 Mattema
SG

Kilder: Opplysningskontoret for brød og korn, snl.no

FULLKORN = FULL PAKKE!

DET VIKTIGE KORNET KORNETS ANATOMI:

Korn er kanskje den aller viktigste energikilden i kostholdet vårt. I dag utgjør korn 28 prosent av total energitilførsel i Norge, i stor grad gjennom bakervarer, men også pasta og ris. Korn bidrar også med 25 prosent av proteinet og rundt 50 prosent av kostfiberet i kosten. I tillegg står korn for omkring 35 prosent av jerntilførselen, 45 prosent av selentilførselen og 35 prosent av tiamintilførselen.

Andre fordeler med korn og brød:

- Holder deg mett lengre

- Forebygger livsstilsykdommer: Overvekt, diabetes type 2 og visse typer tarmkreft.

Bygg og havre er de sunneste korntypene vi har i Norge. Disse korntypene har fibre som er spesielt gunstige for hjertet.

Skall/kli (cellulose);

- Fiber

- B-vitaminer

- Mineraler

Kli (Aleuronlag)

- Mineraler

- Proteiner

- B-vitaminer

Frøhvite; tilfører energi:

- Kullhydrater/stivelse

- Protein og vann

- B- og E-vitaminer

Fint hvetemel er i stor grad fremstilt av frøhviten.

Kim; næringsbank:

- B-vitaminer

- VItamin B-E

- Mineraler

- Phytokjemikalier

KORNSORTER: DE FIRE STORE

1. Hvete; en veldig proteinrik kornart med relativt lavt fiberinnhold. Er en av våre viktigste kulturplanter. Skiller seg fra de andre kornartene ved at den inneholder glutenproteiner. Sterk hvete har gode elastiske egenskaper gir brød med stort volum. Svak hvete gir en mindre elastisk deig, og passer til kjeks, kaker, pizzabunner og annen småbakst.

2. Havre: Rangeres på en 7. plass av kornartene produsert i verden. Tåler kjølig klima og er en viktig matplante i Norden. Havre er en ganske fettrik kornart. Høyt fiberinnhold og kolesterolsenkende egenskaper.

3. Bygg: Rangeres som nummer fire i dykningsomfang i verden. Har en kort vekstperiode og egner seg godt i her i nord. Høyt fiberinnhold og kolesterolsenkende egenskaper. I Norge brukes det aller meste av bygget vi dyrker til fôr. Tidligere ble det i Norge brukt mye bygg i grøt og flatbrød, men denne bruken har avtatt.

4. Rug: Har vært vanskelig å dyrke i Norge. i mange land ble dette kornslaget lenge regnet som «mat for de fattige». Har en sterk posisjon i blant annet i de skandinaviske landene og Øst-Europa. Høyt fiberinnhold og kolesterolsenkende egenskaper.

33 Mattema
Illustrasjon: Helene Ask Hunskaar
Med «korn» mener vi frøene, som egentlig er en nøttefrukt med sammenvokst frøskall og fruktskall.
I Norge dyrkes fire arter: Bygg, havre, hvete og rug, og i noen grad mais. Bygg: Antakelig den første kornarten som mennesket dyrket.
34 Mattema 2 1
Foto og oppskrift: Idun Industri Foto og oppskrift: brodogkorn.no

ASIATISK BYGGRYNSGRØT MED KOKOSMELK SURDEIGSBRØD UTEN GJÆR

Denne grøten er en spennende miks av norsk tradisjonsmat og asiatiske impulser.

Det er ikke vanskelig å bake surdeigsbrød, men det krever tålmodighet. Dette brødet har kulturer som fermenteres i flere omganger, og det blir fantastisk smakfullt og luftig!

Du trenger:

• 2 ½ dl byggryn eller perlebygg

• 1 bit ingefær

• 1 stilk sitrongress

• 2 båter hvitløk

• Saft av 1 lime

• 2 ss sukker (lys brunt)

• ½ boks kokosmelk

• 7 dl kylling- eller grønnsaksbuljong

• 5 kaffirlimeblader

• 2 ss fiskesaus

• 2 stk pak choi

• 1 grønn chili

• 1 dl hakkede peanøtter

• 2 ts ristede sesamfrø

• Frisk koriander

Slik gjør du:

Legg byggryn i bløt natten over. Har du ikke tid til å la byggryn ligge i bløt, kan du bruke perlebygg istedet – som ikke trenger bløtlegging. Hell av bløtleggingsvannet og kok byggrynene i en kjele med buljong, revet hvitløk, revet ingefær, kaffirlimeblader og en stilk sitrongress. Kok til grynene er møre, rundt 45-60 minutter. Rør jevnlig. Tilsett kokosmelken og kok videre i 10 minutter. Smak til med fiskesaus, limesaft og sukker. Del pak choi i to på langs og stek den raskt i litt olje i en stekepanne. Anrett grøten i en skål. Legg på kål, dryss over peanøtter og sesamfrø. Topp med grønn chili og koriander.

Starterkultur dag 1:

• 165 g hvetemel

• 165 g sammalt rug, fin

• 30 g Idun Rugsur 20a

• 330 g vann

Ingrediensene blandes sammen og skal stå romtemperert ved 20-24°C i ca. 18-24 timer.

Starterkultur dag 2:

• 665 g starterkultur fra dag 1

• 665 g hvetemel

• 665 g sammalt rug, fin

• 65 g Idun Rugsur 20a

• 1000 g vann

Ingrediensene blandes og settes romtemperert ved 20-24°C i ca. 18-24 timer.

Dag 3:

• 8500 g hvetemel

• 1250 g sammalt rug, fin

• 100 g Hjerter-ess

• 3060 g starterkultur fra dag 2

• 80 g Idun Procedura

• 250 g salt

• 500 g Idun Rugsur 20a

• 200 g honning

• 6250 g vann

Fremgangsmåte:

Deigtemperatur: ca. 24-25°C

Eltetid: 8+7 minutter

Hviletid: 240 minutter. Deigen foldes etter 60 minutter.

Deigvekt per enhet: ca. 750 g

Rasketid, kjøl: ca. 12-18 timer (12-24°C)

Dampetid: 3-5 sekunder i steinovn

Steketemperatur: ca. 210-240 grader i steinovn

Steketid: ca. 45-60 minutter

35 Mattema
1 2
$
$
10 personer Kokes i gryte Over 1 time Kostpris rimelig Gir ca. 25 brød Stekes i steinovn ca. 3 døgn Kostpris middels

CHIP NUTS FRA BRYNHILD GRUPPEN

‘Chip Nuts – nøtter du kan spise mye av’ er et nytt og unikt konsept fra Brynild Gruppen. Nøtter kan bli mektige i store mengder. Chip Nuts er sprø og lettspiste nøtter med et krydret overtrekk for en helt spesiell smaks- og spiseopplevelse og kommer i tre ulike smaker.

Chip Nuts Paprika

EPD: 5326707

Chip Nuts Sour Cream & Onion

EPD: 5327788

Chip Nuts Western Style BBQ

EPD: 5327697

MYE NYTT FRA FINDUS!

Sprøbakt fiskerullade med grønnsakssaus

Laget av renskårne fileter med Alaska Pollock (51%) og fylt med god saus av gulrot, pastinakk og kremost. Lik størrelse gir god kjøkkenøkonomi. Passer ypperlig både som lunsj- og middagsrett.

155 g.

Findus vnr. 96013367 Pakningsstørrelse: 5 kg – 1 X 5 kg. MSC.

EPD: 5300 645

Sprøbakt fiskerullade med spinatsaus

Laget av renskårne fileter med Alaska Pollock (51 %). Panert og fylt med god spinatsaus basert på spinat, urter og kremost. Fiskerulladen holder godt på varmen etter tilberedning. Server den som lunsj- eller middagsrett sammen med pommes frites, pasta, ris eller i en tortilla.

155 g. Findus vnr. 96013256 Pakningsstørrelse: 5 kg – 1 x 5 kg. MSC.

EPD: 5279 088

Fisk Bordelaise med økologisk topping

Denne retten består av Alaska Pollock med en god, økologisk smørsaus med smak av sitron og urter på toppen. Toppingen holder godt på varmen og saftigheten i fisken. 160 g. Findus vnr. 96008327

Pakningsstørrelse: 5,1 kg – 2 x 2,56 kg. MSC.

EPD: 5353 545

Quorn Veganburger

Denne veganburgeren oppleves som et kjøttprodukt. Glimrende vegansk alternativ til kjøtt, god tekstur og viktig kilde til protein og fiber. 80 g. Findus vnr. 96013801 Pakningsstørrelse: 6 kg – 3 x 2 kg.

EPD: 5345 160

Veggie Nuggets

Sprø, rispanerte Veggie Nuggets som inneholder en rekke gode grønnsaker. Produktet er forfritert. Passer ypperlig på en barnemeny og som forrett, til tapas og større retter. 23 g. Findus vnr. 96012545

Pakningsstørrelse: 5 kg – 1 x 5 kg

EPD: 5279 278

Findus Fiskepinner

Findus fiskepinner er MSC-sertifisert og glutenfrie. Enkle å servere både i wraps, med potetmos eller i en sandwich. God smak, mye fisk og sprø skorpe har gitt Findus fiskepinner terningkast 6 i flere tester av fiskeprodukter. 5 kg kartong. MSC.

EPD: 5205091

36 Produktnyheter
VINTERNYHETER

CO-YOG FRA ALNA

Alna lanserer en ny plantebasert yoghurt, produsert i eget meieri. CO-YOG er naturlige laktosefrie ingrediens- og mellommåltidsprodukter laget av plantebasert melk med minst mulig bruk av råvarer som inneholder allergener. CO-YOG er i tillegg til å være en naturlig del av et sunt kosthold, et godt alternativ for miljøet, og er godt egnet i alle offentlige institusjoner. Et 100-grams beger er en perfekt mengde, særlig for dem som har redusert allmennhelse, dårlig matlyst og sliter med å få i seg nok mat.

CO-YOG naturell

EPD: 5393996

CO-YOG vanilje

EPD: 5394002

CO-YOG sitron

EPD: 5394002

ET LØNNSOMT MEDLEMSKAP

KNASENDE NYHETER

Lantmännen Cerealia kommer med nye snackprodukter; Finn Crisp Snacks i to ulike smaker. De er bakt med 100 % fullkorn rug, solsikkeolje og toppet med krydder. Deilige, sprø og smakfulle snacks. Perfekt som et smakfullt mellommåltid.

Rye Snack Sour Cream & Onion

EPD: 5336912

Rye Snack Roasted Peppers & Chipotle

EPD: 5336953

Bli en del av storhusholdningsbransjens beste innkjøpssamarbeid!

Gratis medlemskap gir deg:

√ En enklere hverdag

√ De beste leverandøravtalene til meget gode betingelser

For nærmere informasjon og innmelding:

Tlf. 24 12 67 00

√ Personlig service og lokal forankring systemkjop.no

E-post: firmapost@systemkjop.no

Produktnyheter

ROBERT PRIZELIUS AS - VIN OG BRENNEVIN SIDEN 1860

En av de største aktørene på det norske markedet når det kommer til vin og brennevin er Robert Prizelius AS, etablert allerede i 1860. På grunn av forbuds- og monopoltid i Norge ble selskapet drevet som et enkeltpersonforetak, men er i dag re-etablert og i full vigør, siden importmonopolet opphørte i 1996.

I trygge familiehender

Salgssjef Eirik Smestad hos Robert Prizelius AS forteller at selskapets hovedeier er det danske familiekonsernet Hans Just AS, som siden starten i 1867 har vært en av de største innen vin og brennevin i Skandinavia. Hos Hans Just er det uttalt at selskapet aldri skal forlate familiens hender, og det er høyst sannsynlig grunnen til at mange av leverandørene også har vært med i generasjoner. Hans Just AS driver i dag selskaper i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og Eirik forteller at det er en felles kultur og et omfattende samarbeid over landegrensene.

Mange kjente merkevarer

Om ikke selve Prizelius-navnet lyder kjent for alle i bransjen, kjenner du

garantert til mange av merkevarene de representerer. Vinene fra verdens største vinhus, Torres, finner veien til norske serveringssteder via denne leverandøren. Klassikere som Jägemeister, Remy Martin cognac, Sierra tequila, Campari og Mount Gay rom, er også alle importert av Prizelius.

Nye trender

Eirik forteller at en tydelig trend er at yngre mennesker drikker mindre enn generasjonene tidligere, og folk flest drikker gjennomgående mer eksklusive produkter. Dette gjør sitt utslag på at dagens gjest nå forlanger mer spennende og komplekse drikke- og smaksopplevelser på både vin og brennevin. Cocktailsegmentet har eksplodert, og ingrediensene blir stadig mer raffinerte. De fleste brennevinprodusenter utvikler nye premium-varianter, og det er her vi ser veksten. Eirik er godt fornøyd med dette, og forteller at det selvfølgelig gjør jobben morsommere, når kundene stadig blir mer opplyste og følgelig også krevende. Ikke minst er dette en sunn trend, og det er også hyggelig at den er lønnsom for aktørene i serveringsbransjen.

Den høyaltuelle Aperolen

Aperol er en mild og alkoholsvak aperitif, som nordmenn nå virkelig har lagt sin elsk på. I dag drikkes Aperol for det meste i form av drinken Aperol Spritz. Her får

du servert en iskald forfriskende drink i store vinglass med masse is, like deler Aperol og Prosecco og en dash soda.

Da Eirik begynte hos Robert Prizelius i 2011, var det knapt noen som hadde hørt om aperitifen, men nå er den en av bestselgerne til Robert Prizelius.

Fenomenet «aperitivo», er også en trend vi ser i Norge. Dette er en Nord-Italiensk «afterwork», der mennesker samles for hyggelig samvær over snacks, fingermat og god drikke. Dette er også et fenomen som styrker trenden med at vi drikker svakere og lettere.

Jägermeister-nyheter

Jägermeister er en bitter/urtelikør mange nordmenn liker å kose seg med i den kalde årstiden, og her har Eirik spennende nyheter å presentere for oss. Jägermeister har ikke for vane å komme med hyppige lanseringer, men nå er den splitter nye Jägermeister Scharf sluppet på markedet. Dette er en litt skarpere variant av klassikeren, og smaksatt med ingefær og galangarot. Denne er anbefalt servert på minus 18 grader, men vil likevel oppfattes som en «hot shot». Jägermeister Scharf har blitt meget godt mottatt av kundene, forteller Eirik, og blir en sikker vinner på drinkmenyen. Han har samlet et utvalg spennende cocktail-oppskrifter som han gjerne deler med oss. – Sett disse på barkartet i vår!

xx 38
Tonic
Spanish
Ginger Smash Espresso Martini
Drikkeleverandør
Tullamore Dew Irish coffee Eirik Smestad, salgssjef hos Robert Prizelius Strawberry Negroni SG

VÅRENS BESTE COCKTAILS!

Tullamore Dew Irish Coffee

4 cl Tullamore Dew

1 ts farinsukker

Sterk kaffe

Lettvispet kremfløte

Bland whiskey med sukker og en varm kaffe til sukkeret er oppløst. Hell i mer kaffe og topp med ett lag lettvispet kremfløte og litt brunt sukker på toppen.

Side Car

3 cl Remy Martin VSOP

2 cl Cointreau

3 cl sitron

1,5 cl Sukkerlake

Shake alle ingredienser med is og sil over i et kaldt cocktail-glass.

Schaquiri

2 cl Jägermeister Scharf Hot Ginger

2 cl Appelton Estate Rom

3 cl lime

2 cl sukkerlake

Shakes med is og siles over i et kaldt cocktailglass.

Aperol Spritz

6 cl Aperol

12 cl Prosecco

3 cl sodavann

Appelsinskive Hell prosecco og sodavann i et vinglass med is, og ha i Aperol til slutt. Rør forsiktig og garner med en skive appelsin.

Espresso Martini

3 cl Jägermeister

2 cl Licor 43

1 dobbel espresso (alt. 6 cl sterk kaffe) Shake med is og sil i ett kaldt cocktailglass. Garner med sjokoladepulver.

Strawberry Negroni

2 cl Hendrick's Gin

2 cl Cinzano Rosso Vermouth

2 cl Campari

Frosne jordbær

Lag gjerne denne drinken i større mengder om gagnen, såkalt pre batch. Hell like deler Hendrick's Gin, Cinzano Rosso Vermouth og Campari i en beholder, fyll på med frosne jordbær opp til toppen av væsken og la stå minst 24 timer. Sil til slutt bort jordbærene. Drinken holder seg i flere måneder i kjøleskap. Serveres 6 cl på is og garner med jordbær.

Ginger Smash

4 cl Hendrick's Gin

3 cl sitron

2 cl sukkerlake

2 st jordbær

1 cm fersk ingefær

Knus ingefær i bunn av en shaker. Legg i jordbær og knus sammen med ingefæren. Ha i resten av ingrediensene og shake med is. Sil over i et rocks-glass og garner med agurk.

Spanish Tonic

3 cl Licor 43

3 cl Tio Pepe Fino Sherry

10 cl Tonicwater

Hell ingrediensene i et vinglass med is og rør forsiktig. Garner med en skive appelsin.

Født i Hannover, Tyskland i 1835. Slo seg ned i Kristiania gjorde det stort fra 1860 som agent, grosserer og vinhandler.

Utvalgte merkevarer, vin: Champagne Henriot, William Fèvre Chablis, Henri Bourgeois Sancerre, Andre Delorme, Reh.Kendermann, Marques de Riscal, Mezzacorona

Utvalgte merkevarer, het- og brennevin: Jägermeister, Remy Martin cognac, Sierra tequila, Campari, Mount Gay rom, Tullamore Dew, Hendrick’s Gin, Glenfiddich, Cointreau, Aperol

39
Robert Prizelius
Mattema
Drikkeleverandør
Side Car

Servicegrossistene

ønsker velkommen til til messe!

Servicegrossistene samler kunder, leverandører og samarbeidspartnere til lokale messer over hele landet. Her får du inspirasjon, spennende nyheter, gode samtaler og viktig påfyll fra kunnskapsrike fagfolk i husholdningsbransjen. Våre grossistmesser er en arena for å formidle, lytte, smake, bli kjent med mennesker i bransjen og drodle på nye ideer.

Oversikt over kommende messer finner du på www.sg.no.

Bilder: Fra en messe hos Cater på Lierskogen

VIN TIL VEGETAR OG VEGAN

Tekst: Erik Wallentin

Stadig flere kunder krever vegetarisk eller vegansk på tallerkenen, og disse bør vi jo også kunne servere en god vin. Rett vinvalg handler mest om hva vinen ikke skal inneholde, og vegansk er litt ekstra krevende. Slik får du kontroll på dette:

Vegetarisk

En vegetarianer er en person som av ulike årsaker ikke spiser kjøtt, fisk eller fugl. Mange vegetarianere spiser heller ikke meieriprodukter eller egg. Vin i seg selv inneholder ingen av delene, og utfordringen i vinvalget her, er å matche et bredt spekter av ulikt tilberedte grønnsaker, frø, nøtter, sopp, eventuelt pasta og lignende.

Ung og fruktig Fellesnevneren er fravær av animalsk fett og dyreprotein – omtrent det eneste som nyter godt av litt tøffere rødvinstanniner. En rød vin bør derfor generelt være på den lette, fruktige siden, og da gjerne ung. Gode kandidater kan være en Beaujolais, Bourgogne Rouge, Côtes du Rhône, Carignan fra Languedoc, Valpolicella, Barbera d’Asti, ung Montepulciano d’Abruzzo, Sangiovese fra Emilia-Romagna, Carmenere fra Chile, for å nevne noen av de mange mulighetene. Konsentrert tomat, og smaksrik sopp bør få tilsvarende smakskonsentrasjon, men fortsatt ikke for tannin-tørt.

Aromatisk eller jordlig

Når retten domineres av aromatiske grønnsaker som sellerirot, asparges eller rødbeter, er det lettere å finne hvite viner med tilsvarende aromatisk karakter. Også de jordlige tonene, som i rødbeter og jordskokk, er lettest å matche med hvite viner. Forøvrig gjelder de samme grunnreglene for vin og mat som ellers. Vinen må ha minst like mye fruktighet og sødme som maten for ikke å bli borte i munnen. Syre eller tannin i mat og syre eller tannin i vin forsterker hverandre gjensidig.

Dyr i prosessen

En veganer er – litt enkelt sagt – en

vegetarianer med begrunnelse i en klar filosofi mot utnytting av dyr for mat, klær eller andre formål. Dette berører to sider av vinproduksjon. Den ene er klaring av vinen. Eggehvite er et tradisjonelt brukt middel for å felle ut de aller minste proteinpartiklene og enkelte uønskede tanniner på, som ikke fanges opp av filtrering. Blant de animalske klaringsmidlene finner vi også kasein fra melk, gelatin fra dyrebein, og proteiner fra skalldyr eller svømmeblærer fra fisk. Ikke noe av dette skal være igjen i vinen etter filtreringen. Men problemet er at det i det hele tatt har vært brukt for å fremstille vinen.

En oversikt

Det er ingen felles krav til merking av hvilket klaringsmiddel man har brukt. Heldigvis er det også mange som bruker ikke-animalske klaringsmidler, som leirmineralet Bentonitt, eller Kiselsol, og atter andre filtrerer ikke i det hele tatt. Heldigvis har Norsk Vegansamfunn listet opp en omfattende oversikt over vinprodusenter, tilgjengelig gjennom norske importører, som ikke bruker de animalske. De er mange og kan finnes på vegansamfunnet. no. Det finnes en rekke ulike sertifiseringer, og mange produsenter er sertifiserte, men denne

EN AV DE FÅ MED VEGAN I NAVNET

Den velrennomerte vinmakeren

John Matta har nylig vegansertifisert sin Vicchiomaggio Vegan Chianti Classico Riserva, som kan bestilles hos din Servicegrossist (EPD: 5370044). Matta kan fortelle at han også måtte dokumentere at det ikke ble brukt animalsk gjødsel i vinmarken. Vinen er smaksrik og saftig med så lite fatlagring som appellasjonen kan tillate, for å matche vegetar- og veganretter best mulig.

SGs kategorisjef for alkoholholdige drikker, Erik Wallentin, gir deg tips om hva du bør ha i glasset denne sesongen.

informasjonen inngår sjelden i varedata på det norske markedet.

Ikke nevnt

Det de derimot ikke nevner er hvorvidt disse produsentene har brukt animalsk gjødsel i vinmarkene. For de fleste produsenter av kvalitetsvin er gjødsel i det hele tatt tabu, men i biodynamisk vinproduksjon, er ulike preparater laget av dyregjødsel en av hjørnesteinene. Noen steder pløyes vinmarkene med hest, uavhengig av eventuell sertifisering. Dessuten er det ikke uvanlig i enkelte vinområder å se sau gresse mellom vinrankene...

Problemstillingen er nokså fersk her på berget, men dette kommer for fullt. Og selv om fasiten kan være litt diskutabel, så er du nå litt mer forberedt på spørsmålene som måtte komme fra gjestene.

Lurer du på hvordan merkingen av vegan-sertifiserte varer ser ut rundt omkring i verden? Ta en titt på: //vegan-labels.info/

41 Mattema
SG
Drikketips
Vinmaker og eier John Matta på Castello Vicchiomaggio i Toscana og Erik Wallentin.

Allsidig buljong med lavt saltinnhold!

Knorr Grønnsaksbuljong har en god og ren smak og er perfekt for videreutvikling i ulike retninger. Kan brukes som basis til alle dietter fordi den er vegansk og allergenvennlig.

• Lavsalt – kun 0,3% i ferdig buljong.

• Prisgunstig og drøy i bruk – 8 gram pulver pr liter.

• Enkel tilberedning – pulveret løses opp i kokende vann.

• Uten smakforsterker, kunstig farge eller konserveringsmiddel.

Knorr Lavsalte Buljonger (pulver):

EPD: 5197058 Knorr Grønnsaksbuljong, lavsalt, 5 kg (gir 625 L)

EPD: 5196621 Knorr Oksebuljong, lavsalt, 5 kg (gir 625 L)

EPD: 5196811 Knorr Oksebuljong, lavsalt, 3 x 1 kg (gir 125 L)

EPD: 5196951 Knorr Hønsebuljong, lavsalt, 3 x 1 kg (gir 125 L)

EPD: 2530699 Knorr Fiskebuljong, lavsalt, 3 x 1 kg (gir 125 L)

ufs.com Bestselger!
Lime Lyst, lokalt øl Risnudler Stjerneanis Ramsløk Soyabønner Scampi Rødkål Rød chili Thai basilikum Servicegrossistene presenterer Dagens høydepunkt Elsket av gjestene – laget av deg! Levert av din lokale Servicegrossist. bestill på sg.no
SG Møre avd. Sunnmøre Engros AS
SG Møre avd. TP-Engros
Agder Grossisten AS / Arne Sjule AS / Cater Drammen AS / Cater Mysen AS / Cater Kongsvinger AS / D. Danielsen AS / Encon AS / EuroSupply AS Haugaland Storhusholdning AS / Måkestad Engros AS / Måkestad Engros Øst AS / Måkestad Engros Larvik AS / Nær Engros AS / Nær Engros Levanger AS
Nær
Engros Trondheim AS / Paul Nygaard AS / Safari Engros AS / Selboe & Aasebø AS / ServiceNord Engros AS
/
AS
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.