Gourmet nr. 5 2017

Page 1

Tema: Løk FATTIGFOLKS TRØFFEL Findus om frysing: BRUKER NATURENS PAUSEKNAPP EN EKTE NORSK VINGÅRD EGGE GÅRD SYSTEMKJØP – EN MER LØNNSOM HVERDAG WWW.SG.NO « Løk er en veldig spennende og kraftig undervurdert grønnsak!» s. 29 Kategorisjef for frukt og grønt hos Servicegrossistene, Nenad Despotovic NR. 5 / 2017 ÅRGANG 13 SG gourmet SERVICEGROSSISTENES MATMAGASIN

Nyt sommerens råvarer hele året

Det er høst i luften, og sommerens matgleder skal i hus. Friske råvarer skal lagres og bearbeides for å kunne drøye siste rest av sommer enda litt lenger.

I dette nummeret har vi besøkt Findus, som har et av landets høyeste ekspertise på nedfrysing av grønnsaker, hentet helt ferske fra åkeren. Vi har også gått i dybden på løk; en spennende grønnsak det er verdt å bruke mer av, i både frisk og tørket utgave. Toten Løkpakkeri er en av Norges største på løk, og gir oss et innblikk i denne allsidige grønnsaken.

Med innhøsting i tankene, har vi også tatt turen til Egge Gård i Lier. Her har Marius Egge åpnet dørene for oss, og gir oss et innblikk i produksjonen av edle dråper. Her er det drikkevarer laget på sjeldne norskdyrkede druer og de velkjente Liereplene, ved hjelp av fransk ekspertise, og en dose solid håndverk.

- God høsthygge!

Jan van der Burg

Administrerende direktør, Servicegrossistene

Agder Grossisten AS

Arne Sjule AS

Cater Drammen AS

Cater Kongsvinger AS

Cater Mysen AS

D. Danielsen AS

Encon AS

Euro Supply Bergen AS

Haugaland Storhusholdning AS

Måkestad Engros AS

Måkestad Engros Øst AS

Måkestad Engros Larvik AS

Nær Engros AS

Nær Engros Levanger AS

Nær Engros Trondheim AS

Paul Nygaard AS

Safari Engros AS

Selboe & Aasebø AS

ServiceNord Engros AS

SG Møre avd. Sunnmøre Engros AS

SG Møre avd. TP Engros AS

SG Gourmet rett i postkassen!

Nå får de fleste av våre lesere SG Gourmet levert rett i postkassen. Vi håper med dette at enda flere kunder får glede av av magasinet vårt med mattips, nyheter og inspirasjonssaker!

Om du ikke får magasinet, men ønsker å motta det, ta kontakt med marked@sg.no. Om du ikke ønsker å motta magasinet, skriv til marked@sg.no, så fjerner vi deg fra distribusjonslisten.

SG GOURMET

Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender.

SG Gourmet utkommer 6 ganger p.a og distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

UTGIVER

Servicegrossistene AS

Postboks 504, 1327 Lysaker www.sg.no

Redaktør Merete Raabe Frantsen – merete@sg.no

DESIGN OG PRODUKSJON

Winkel AS www.winkel.no

Art Director: Helene Ask Hunskaar

Redaksjon: Helene Ask Hunskaar, Petter Utne Børrehaug

Forsidefoto: Shutterstock

firmapost@agdergro.no firmapost@sjule.no post.drammen@cater.no post.kongsvinger@cater.no firmapost.mysen@cater.no firmapost@d-danielsen.no postmaster@encon.no post@eurosupply.no firmapost@hshh.no firmapost@makestad.no ostlandet@makestad.no larvik@makestad.no namsos@narengros.no levanger@narengros.no trondheim@narengros.no firmapost@p-nygaard.no firmapost@safariengros.no firmapost@aasebo.no firmapost@servicenord.no firmapost-se@sgmore.no firmapost-tp@sgmore.no

GROSSISTER
37 09 79 90 75 19 88 88 32 23 12 00 62 88 84 30 69 89 88 99 51 64 88 00 56 52 09 20 55 39 46 60 52 73 64 66 55 14 10 30 63 82 21 21 33 14 00 40 74 22 61 00 74 08 55 60 73 95 73 00 75 11 14 30 57 75 77 50 77 84 04 22 77 00 22 40 81 53 00 38 81 53 00 38

SYSTEMKJØP

Bli kjent med innkjøpskjeden som hjelper til med innkjøp og drift, og til å ta de smarte valgene i driften.

14

FRYSEMESTEREN FINDUS

Det er tid for innhøsting, og da er det godt noen vet hvordan vi skal ta best mulig vare på råvarene.

24

6 26 18 10

BEDEHUSET SOM STILLER SULTEN

Engasjerte kokker sørger for at Bedehuset i Larvik fortsatt er et polulært forsamlingslokale - nå for mat og drikke.

BRENNEVINSHÅNDVERK

PÅ EGGE GÅRD

STORT TEMA: LØK

Bli bedre kjent med en av verdens mest tradisjonsrike og viktige grønnsaker; den mangfoldige løken.

NORGES RÅESTE PÅ LØK

Vi har besøkt Balke Gård på Toten, Norges største løkpakkeri. Dette er historien om friske Lierepler og norskdyrkede druer, ekte håndverk og fin, fransk eksperthjelp.

Innhold
Når ga du sist noen en klem? Prøv vår favoritt – Freia Sjokoklem Freia Sjokoklem 30 g, 30 stk. Mondelez Norge AS Johan Throne Holsts plass 1, P.O. Box 6658 Rodeløkka, 0502 Oslo Norway Tel. +47 22 04 40 22, www.mdlznordic.com EPD Freia Sjokoklem 30 x 30 g 04343463

KALENDER

1. - 3. sep

Bergen Matfestival 2017

Bergen, Norge www.matfest.no

12. sep

Årets kokk 2017

Oslo, Norge www.bocusedornorge.no

15. - 17. sep

Midt i matfatet 2017

Hamar, Norge www.midtimatfatet.no

19. sep

Reiselivskonferansen 2017

Bodø, Norge www.reiselivinord.no

20. - 21. sep

Nordnorsk Storhusholdningsmesse 2017

Bodø, Norge www.messeselskapet.no

22. - 23. sep

Matstreif 2017

Oslo, Norge www.matstreif.no

28. - 29. sep

Á la carte 2017

Bergen, Norge www.messeselskapet.no

5. okt

Storhusholdningsmesse

Nær Engros Levanger

Verdal, Norge www.narengros.no

25. - 26. okt

Østlandske Storhusholdning 2017

Hamar, Norge www.storhushold.no

HELT NYE GLUTENFRIE KNEKKEBRØD

NYHETER

En helt ny smaksopplevelse! Nå lanserer vi nye glutenfrie knekkebrød, bakt på en helt ny oppskrift. Hver pakke inneholder praktiske porsjonspakninger for å bevare knekkebrødets gode smaker og sprøhet.

Produkt Ant. i kart.EPDnr:

Wasa Glutenfri Sesam og havsalt104831638

Wasa Glutenfri naturell 104831392

VÅRT BRØD

En enklere og mer lønnsom hverdag

- bedre betingelser med Systemkjøp i ryggen

Systemkjøp er innkjøpssamarbeidet der et gratis medlemskap gir ca. 3500 storhusholdningskunder ekstra gode betingelser og forenkler innkjøpene betraktelig. Som medlem i Systemkjøp får du ferdig forhandlede rabattpriser på et komplett storhusholdningssortiment.

En innkjøpskjede for alle Det kan være vanskelig å bli hørt når du som en mindre aktør skal prøve å forhandle med leverandørene. Idéen bak innkjøpskjeden Systemkjøp er å samle flest mulig selvstendige aktører innen storhusholdningssegmentet for å gjøre felles forhandlinger. I dag teller Systemkjøp ca. 3500 medlemmer over hele Norge, og er en betydelig aktør som leverandørene virkelig lytter til. I Systemkjøp vil du oppleve at uansett hvor stor du er, vil du bli hørt og tilbudt de beste betingelsene, rabattordningene og bonusprogrammene for akkurat din bedrift. Et medlemskap i Systemkjøp er gratis, så her er det faktisk bare penger å spare.

Snakker medlemmenes språk I Systemkjøp jobber det dedikerte mennesker som har stor erfaring fra bransjen. Flere har selv jobbet i restaurant, kantine eller fastfood, og kjenner godt de problemstillingene

du står overfor ved å drive et eget sted. «Hos Systemkjøp snakker vi medlemmenes språk», forteller daglig leder Eivind Brynhildsen. «Her møter du mennesker du kan snakke fag og drift med, og som kan hjelpe deg med å gå igjennom dine innkjøpsrutiner, sortiment og betingelser basert på egne erfaringer. Et landsdekkende konsulentog salgsapparat sørger for at medlemmer i hele Norge blir ivaretatt.»

En komplett verktøykasse Systemkjøp tilbyr sine medlemmer et komplett storhusholdningssortiment gjennom et omfattende samarbeid med Servicegrossistenes 21 lokale grossister. I tillegg til mat og drikke, omfatter sortimentet også alkohol, frukt og grønt og non-food. Når du bestiller gjennom Systemkjøps og Servicegrossistenes portal, mottar du varene samlet og får kun én faktura. Dette frigjør mye tid som kan brukes på langt mer lønnsomme aktiviteter enn papirarbeid.

6
Innkjøpskjede
Daglig leder for Systemkjøp, Eivind Brynhildsen

I tillegg til storhusholdningsvarer, gir et medlemskap i Systemkjøp også tilgang til meget gode betingelser på en rekke andre varer og tjenester, som for eksempel forsikring, butikkdata og betalingsløsninger. «Systemkjøp skal være en komplett verktøykasse for våre medlemmer», forteller Eivind, «basert på tilbakemeldinger vi får, og et stadig økende medlemsantall, tror jeg vi også har lykkes!», sier han engasjert.

Ingen gebyrer og tillegg Hos Systemkjøp er en enklere og mer lønnsom hverdag for medlemmene målet med organisasjonen. Et effektivt kjedekontor sikrer lave driftskostnader, og mesteparten av inntektene føres tilbake til medlemmene i form av bonuser. I tillegg til fakturarabatter, opparbeider alle medlemmer seg en bonus som utbetales årlig. Ved å kjøpe inn smart og velge varer »

7
Innkjøpskjede
Gjengen på det serviceinnstilte kjedekontoret som står på for å hjelpe deg og bedriften din!

Servicegrossistene leverer varene ut i det ganske land. Systemkjøp gir deg de gode leverandøravtalerne.

Daglig leder i Systemkjøp, Eivind Brynhildsen

fra avtaleleverandører, kan årsbonusen for et Systemkjøpmedlem bli et betydelig tilskudd til bunnlinjen. «Vi ønsker at Systemkjøp kun skal oppfattes som noe positivt, og ord som småordregebyr og fraktkostnad bruker vi ikke her hos oss», sier Eivind og smiler. «Som Systemkjøp-medlem er det rådgivning, effektivisering, rabatt og bonus som gjelder. Vårt mål er at alle våre medlemmer skal spare tid og penger, i tillegg til å ha tilgang på et av markedets mest komplette sortimenter», konstanterer han.

Positiv utvikling Systemkjøp opplever at stadig at flere melder seg inn i innkjøpskjeden. For å ha nok ressurser til å ta vare på den økende medlemsmassen, bygges uteapparatet opp i disse dager. Samtidig som kjeden vokser, utvides også vareog tjenestesortimentet kontinuerlig. I Systemkjøp finnes det medlemsbedrifter av alle slag, og det er viktig å kunne tilby det enkelte medlem et skreddersydd tilbud. «I tillegg til å tilby det kundene ønsker i dag, er det også viktig å være en samarbeidspartner som kan være

med å videreutvikle medlemmene», forteller Eivind. «Vi skal være her for medlemmene i dag, men enda viktigere er å være der for dem også i fremtiden», avslutter han. SG Gourmet er spent på å følge videre med på Systemskjøps utvikling inn i fremtiden.

Systemkjøp

Daglig leder: Eivind Brynhildsen

Innkjøpskjede innen storhusholdning Samarbeider med Servicegrosssistene.

8
SG
Innkjøpskjede
Illustrasjonsfoto
«Hos Systemkjøp snakker vi medlemmenes språk, her møter du mennesker du kan snakke fag og drift med!»
Sett farge på kaffeserveringen! EPD nr. 4227948 Kaffebeger 25cl Enjoy Huhtamaki Norway AS - 32 11 40 00 - salg@huhtamaki.com ”Best i test” www.bramat.no

BEDEHUSET - som stiller sulten

Kundeportrett
10

Rett ved Herregården i Larvik, som greve Ulrik Frederik Gyldenløve bygget i 1677, ligger det gamle bedehuset fra 1875. Etter omfattende restaurasjons- og ombyggingsarbeid, åpnet Pål Taklo restauranten Bedehuset i juli i 2016. Allerede etter et års drift, har stedet blitt en av de mest populære restaurantene i Larvik.

Daglig leder Pål Taklo og kjøkkensjef Kjetil Bruseth er godt fornøyde med mottakelsen som den nye restauranten har fått.

Et naturlig samlingssted

Bedehuset er et kjent skue i Larvik, og alle som bor i eller kjenner byen har et forhold til dette bygget. Her har folk samles siden 1875, og det gjør de fremdeles, om enn under litt andre omstendigheter enn tidligere. I dag byr Bedehuset på internasjonale fristelser, norske råvarer og mat og drikke servert i moderne, velsmakende omgivelser. Bedehuset har også en stor og luftig uteservering med utsikt over byen og innseilingen til Larvik. Bedehuset har åpent alle dager, og i helgene omdannes restauranten til en pulserende nattklubb. Serveringsstedet har noe å by på for alle, uansett smakspreferanser og alder. Her samles familier, kolleger og feststemte vennegjenger for en hyggelig lunsj, middag eller helaften.

Larvik var klar for noe nytt Mannen bak Bedehuset er Pål Taklo, som også står bak Majas Bakeri og Majas Kaffebar i byen. Som 23-årig baker fra Nordfjordeid, dukket muligheten opp til å kjøpe et lite og nedslitt bakeri med utviklingspotensiale. I Larvik var det et bakeri til salgs, og ingen ting ble da mer naturlig for Pål enn å kjøpe stedet og flytte til Vestfoldbyen. Majas Bakeri ble raskt en suksess, og har blitt et naturlig sted for Larvikfolk som vil unne seg litt ekstra. Etter å ha drevet bakeriet og tatt pulsen på byen i nesten 25 år, mente Pål at Larvik trengte enda noe nytt. Folks spise- og drikkevaner har blitt mer kontinentale, og byen var klar for et nytt spisested, et sted der det kunne være naturlig å møtes til lunsj, og samtidig nyte et godt glass vin.

»

11
Kundeportrett

Folkelig, men likevel litt eksklusivt, kan beskrive Bedehuset. Her får du ærlig mat av gode, sesongbaserte råvarer laget av restaurantens bevisste og engasjerte kokker som gløder for maten og gjestene.

Å endre funksjonen til et gammelt og tradisjonsbundet hus som Bedehuset, er ikke nødvendigvis helt enkelt. Etter bare et års drift, viser likevel antall gjester og omsetningen at Pål og teamet hans har klart å bevise at Larviks befolkning virkelig trengte Bedehuset restaurant.

Bedehuset mat og drikke

Daglig leder: Pål Taklo

Etablert: 1. juli 2016

Restaurant med alle rettigheter. Stedet brukes også som nattklubb i helgene.

12 Kundeportrett SG
Bedehuset er et kjært innslag i bybildet for dem som er lokalkjente i Larvik
«Bedehuset vil fortsette å være et forsamlingslokale, men nå samles folk rundt god mat og drikke.»
Pål Taklo, daglig leder, Bedehuset mat og drikke

bedehusets GUACAMOLE

Guacamole kan brukes til mer en taco og passer til nesten alt fra fisk, kjøtt, dipp, salater, pålegg og oster. På bedehuset har vi guacamole som et naturlig tilbehør til burgere.

Du trenger:

• 3 spisemodne avokadoer

• 1/2 grovhakket klasetomat

• 2 ss finhakket løk

• 2 ss grov hakket vårløk

• 3 ss grovhakket koriander

• 4 ss oliven olje

• 2 ss eller en skvis limesaft

• 1 ss finhakket chili uten frø

• Koriander til pynt

Dette gjør du:

Del avokadoene i to, klem ut steinene og grav ut kjøttet med en skje. Ha avokado sammen med resten av ingrediensene i en lav, vid bolle og mos med gaffel. Smak til og juster eventuelt mengden salt, chili og limesaft. Lag den rett før bruk, slik at den ikke blir brun. Du kan også slå ut luftrom og legge steinen sammen med guacamolen i en boks i kjøleskapet.

Denne oppskriften er sukkerfri, lavkarbo, glutenfri, vegetarisk, vegansk, laktosefri og melkefri. Den inneholder ikke egg, nøtter eller soya, og er både sunn og god.

- Vel bekomme!

13 Kundeportrett

findus - å fryse ned er naturens pauseknapp

I Norge vokser det ikke grønnsaker om vinteren. Derfor er det noen som høster dem for oss når de er på sitt beste, ferskdamper dem og fryser dem raskt ned. Findus er en av Norges største eksperter på nedfrysing av råvarer, og står på for å bevare godene fra sommeren gjennom hele vinterhalvåret.

Råvarer på sitt absolutt beste

Suksessen bak Findus er uten tvil den unike innfrysningsteknikken som gjør at råvarene høstes og fryses når de er på sitt aller beste, og at de unike råvareegenskapene beholdes helt til de når sluttkundenes bord. SG Gourmet har besøkt Findus på hovedkontoret i Asker, og fått en fin innføring om bedriften av marketingsjef Bent Enoksen. Bent har vært i Findus i over 30 år, og få kjenner bedriften bedre enn ham.

Fersk fisk til folket

I Norge begynte Findus med foredling og frysing av fersk fisk fra sin fabrikk

i Hammerfest i 1952. Herfra sørget en effektiv distribusjonskjede, med egne frysebiler med salgssjåfører, for at hele Norge kunne nyte godt av prima, fersk fisk. Findus utvidet stadig varesortimentet, og bygget en egen fabrikk i Larvik for foredling av grønnsaker og produksjon av bearbeidede produkter og ferdigretter. De populære fiskegratengene og fiskesuppene fra Findus er eksempler på produkter fra Larvik-fabrikken.

Ferskfryste grønnsaker

Som bransjeleder når det kommer til dypfryste grønnsaker, besitter Findus unik kunnskap om råvarebehandling. Hver enkel grønnsak må behandles på sin helt spesielle måte for at kvaliteten skal bli den aller beste. Tradisjonelt har oppfatningen vært at fryste grønnsaker aldri kan måle seg med ferske, men i den senere tid har både profesjonelle kokker og forbrukere endret holdning til dette. Kjøper du en 'fersk' grønnsak i butikken, vet man ikke hvor gammel den faktisk er. Kjøper du en fryst vare fra Findus, kan du være sikker på at den er høstet på sitt aller beste, og at den umiddelbart er dypfryst for å bevare smak, kvalitet og næringsinnhold. Bent kan fortelle at uavhengige fagorganisasjoner, som for

eksempel Nofima, underbygger at fryste grønnsaker produsert på riktig måte ikke står tilbake for ferske. Bent Enoksen velger også å kalle grønnsakene sine for 'ferskfryst' fremfor dypfryst.

Tradisjonsbedrift i vekst Findus har røtter helt tilbake til 1903, og drev først med konservering av frukt og grønnsaker, og fikk i 1941 navnet Findus fra 'FruktINDUStri'. Det var først i 1945 at bedriften, som lå i Skåne i Sverige, lanserte dypfryste produkter som skulle bli kjernevirksomheten i bedriften til dags dato. Fra 1952 produserte Findus dypfryst fisk, og etterhvert også grønnsaker i Norge, og navnet Findus ble raskt innarbeidet på markedet. En milepæl i Findus' historie var oppkjøpet av erkekonkurrenten Frionor i 2000. En naturlig satsning videre, var kjøpet av GRO-fabrikken i Tønsberg i 2006, som var Gartnerhallens tidligere produksjonsanlegg. I Tønsberg produserer Findus i dag alle sine grønnsaks- og potetprodukter. «Med fabrikk midt i grønnsakshagen Vestfold, ligger alt til rette for å være den beste på grønnsaker. Vi har nå alle forutsetninger for å kunne levere kundene våre ferskfryste varer av aller beste kvalitet», forteller Bent. »

14 Leverandør
Marketingsjef ved Findus, Bent Enoksen

«Erter er den grønnsaken som krever mest av oss, men jeg skal si vi får igjen for strevet; – for en smak og konsistens ertene våre har!»

Marketingsjef i Findus, Bent Enoksen

1. Erter er takknemlige å dyrke i norske forhold, men etter høsting er de sårbare, og har en meget kort holdbarhet.

2. Erteproduksjon krever nitidig logistikk, for det skal ikke gå mer enn 3 timer fra tresking til innfrysing. Findus' egne treskemaskiner tar seg av innhøstingsjobben.

3. 'Det grønne gullet'; skjør, delikat og fristende

4. Kravene til å bli Findus-ert er høye, og etterspørselen på det profesjonelle markedet er stadig økende. - Med god grunn!

4

15
Leverandør
3
2

Det grønne gull

«I Norge har vi verdens beste erter», sier Bent Enoksen entusiastisk. «Erter er den grønnsaken som krever mest av oss, men jeg skal si vi får igjen for strevet - for en smak og konsistens ertene våre har!»

Når vi besøker Findus og Bent er det like før det braker løs på ertejordene, og det er en tydelig engasjert marketingsjef som forteller oss om ertehøstingen som nå snart står for tur. Skal en ert bli en Findus-ert, er det mange krav som skal tilfredsstilles. Jordsmonnet skal kontrolleres grundig og analyseres før det sås, og det skal gå minst 7-8 år mellom hver gang det dyrkes erter på det samme jordet. Det skal også gå maks 3 timer fra tresking til ertene er

ferdig innfryst, og det krever en intrikat logistikk. 'Ertesjef ' Torbjørn Landsrød hos Findus, er mannen som styrer hele prosessen, han som sørger for at Findus egne ertetreskere går kontinuerlig i den hektiske innhøstingstiden, og at ertene fraktes til Tønsberg for øyeblikkelig dampblansjering og innfrysning.

Findus produserer ca. 3000 tonn erter i året, noe som ikke er blant de største kategoriene, men Bent kan fortelle at spesielt det profesjonelle markedet virkelig har fått opp interessen for ertene. Under siste Smak-messe ble Findus' grønne ertesuppe servert fra standen i shots-glass, og det gikk gjetord på hele messen om den grønne 'erte-

Oppskrift: Findus' grønne ertesuppe med musserende.

shot'en'. Oppskriften var vi så heldig å få med oss, så her er den til glede for alle Servicegrossistenes kunder. Vi takker Bent for en hyggelig og spennende dag hos Findus. SG

Findus

Etablert i Skåne i 1903

Får navnet Findus i 1941 (FruktINDUStri)

Etableres i Norge i 1952

Kjøpte Frionor i 2000

Kjøpte GRO Industrier i 2006

Ansatte: 300 i Norge

Norges ledende produsent av dypfryste grønnsaker, potetprodukter, fisk og ferdigretter.

Leverandør 16

god Erteforskning

- og FINE TIPS om frosne grønnsaker

Erter er en grønnsak du kun får kjøpt frosne ellerpå boks. Du får dem nesten aldri ferske.

Erter og bønner kan bli ødelagt bare seks timer etter høsting. Norske erter dyrkes ofte bare noen kilometer unna fabrikken der de fryses ned. Slik kan de fryses ned bare noen få timer etter innhøstingen. Dette handler om kjemi. Inne i erten forvandles nemlig sukker til stivelse i raskt tempo etter innhøstingen. Desto raskere erten blir varmebehandlet og så frosset ned, desto søtere og bedre smaker den på tallerkenen.

Tenk kvalitet, også når du kjøper frosne erter. Prøv å kjøpe to poser med frosne erter, én dyr og én billig, og prøv deg frem. Har du først smakt forskjellen, så forstår du hva du går glipp av om du alltid kjøper de billigste ertene.

Vil du spise grønnsaker om vinteren og våren, så kjøpt gjerne norske grønnsaker som er frosset ned sist høst. På denne tiden av året er de vel så gode når det kommer til næringsinnhold som ferske grønnsaker.

Norsk grønnsaksproduksjon holder en høy kvalitet. Importerte varer er i ferd med å danke ut norske varer. Vi spiser snart mer importerte enn vi spiser norske grønnsaker. Dette er en utvikling vi bør prøve å snu.

Dypfryste grønnsaker er oftere norske og dermed kortreiste. Svinnet blir også mindre - frysefabrikkene kaster nemlig minst mulig.

findus' grønne ertesuppe med musserende

Ertesuppe-shoten gikk det gjetord om under årets Smak-messe på Lillestrøm. Her er den 'hemmelige' oppskriften!

Til 8 porsjoner trenger du:

• 800 g frosne erter

• 6 ss smør

• 4 sjalottløk, finhakket

• 1,4 liter kylling- eller grønnsakskraft

• 2 dl fløte, crème fraiche eller rømme

• Sitronsaft, salt og pepper

• 1–2 dl tørr champagne eller musserende vin

Dette gjør du:

Fres løken i smør og ha i ertene. Hell mesteparten av kraften over, kok opp og la blandingen småkoke 3-4 minutter. Ha i fløte og kjør sammen i blender eller med stavmikser til en jevn og fin suppe. Til fest skal suppen ha en helt glatt og fløyelsmyk konsistens. Spe med kraft om den er for tykk. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Frosne grønnsaker er ferdig renset, porsjonert og skåret i riktig størrelse på bitene. Du bruker det du behøver, og legger resten tilbake i fryseren.

Pass på ikke å tine grønnsakene lenge før du tilbereder dem. Prøv å få dem raskest mulig fra frossen tilstand til servering. Da beholder du mer av de sunne næringsstoffene!

Kilde: forskning.no

17
Leverandør

Egge Gård - en ekte, Norsk vingård

I Lier mellom Oslo og Drammen ligger Egge Gård, som under Marius Egge har blitt Norges første kommersielle vingård. Gården befinner seg i en av Norges største fruktregioner og har vært i familiens eie siden 1702. Fra tradisjonell gårdsdrift via hagebruksproduksjon og bær, driver i dag Marius Egge en gård som produserer saft, sider, vin og brennevin av lokalt dyrkede epler og druer. Produktene høster både nasjonal og internasjonal anerkjennelse og er etterspurt av stadig flere kunder.

Drikkeleverandør 18

Med kjærlighet til eplet

Lier er kjent for sine meget gode epler, og i 1997 lanserte Marius Egge eplemosten 'Liereple'. Eplemosten ble godt tatt i mot, og i 2002 kjøpte Egge Gård en egen eplepresse, som ble satt opp på gården. Med god erfaring fra mostproduksjon, så Marius nye muligheter da norske alkohollover åpnet for privat alkoholproduksjon i 2005. Sammen med en av verdens fremste

sider- og calvadoseksperter, Hervé Duclos, utviklet Egge sin egen sider basert på epler fra Lier. Liersideren skulle bli starten på et ekte, norsk vineventyr på Lier.

Ingen snarveier 'Sider' kan være et vidt begrep, og det florerer av industrielt produserte, søte drikkevarer som selges som sider. Med 'Liersider' får du derimot

1. På Egge Gård i Lier er du hjertelig velkommen innom. I det rødmalte stabburet finner du stedets eget gårdsutsalg.

2. 40 000 liter eplebrennevin fatlagres på Egge Gård i franske eikefat.

3. Det meste av produksjonen foregår for hånd. Her korkes de flotte Iseple-flaskene.

4. Daglig leder og ildsjel Marius Egge viser frem noen av sine flotteste produkter. »

et håndverksprodukt som får like mye omtanke og kjærlighet som de beste vinene fra Champagne. Hos Egge produseres sideren etter Champagnemetoden, der saften fra lokale lierepler først gjæres på tank, for deretter å andreganggjæres på flasker. «En ekte sider lages kun på eplenes eget sukker», forteller Marius, «en god sider står ikke tilbake for noe annet!», påstår han.

19
4 2 Drikkeleverandør
3

1. Tapping av Iseple.

2. Etter å ha deltatt i Apfelvein Weltweit i Tyskland i vår, kom Egge Gård hjem med hele 4 gullog 2 sølvmedaljer for sine produkter, i tillegg til et gull for sin flaskedesign.

3. Et ekte 'Alambic a Colonne' destillasjonsapparat brukes i produksjonen av Egge Gårds lekre eplebrennevin.

Ekte calvados fra Lier?

Egge Gård besitter alle de viktigste ingrediensene for å lage den perfekte calvados. Med kanskje verdens beste epler, herr Herve Duclos med på laget, og et håndlaget, fransk 'Alambic a Colonne' destillasjonsapparat, produserer Marius Egge en eplebrennevin som kan måle seg med den beste calvados fra Normandie. Siden Egges eplebrennevin er produsert utenfor Calvados-området i Frankrike kan ikke calvados-benevnelsen brukes, så 'Eplebrennevin fra Lier' ble det naturlige navnet på dette utsøkte

produktet, som på Egge Gård lagres på håndlagde Troncais eikefat, før det tappes på elegante flasker. Dette er en perfekt avec som dine gjester virkelig vil sette pris på!

Internasjonalt ry

I Frankfurt i Tyskland avholdes verdens største sider- og eplevinmesse, og nå i 2017, var Egge Gård til stede og klarte det mesterstykket å bli den mestvinnende produsenten. Blant 14 nasjoner, 100 produsenter og over 500 produkter, kom Egge hjem med 4 gull-

og 2 sølvmedaljer. Marius Egge forteller oss ydmykt at det nok i hovedsak skyldes de spesielt gode eplene som vokser i Lier, men etter å ha sett produksjonen, utstyret, og ikke minst arbeidsinnsatsen på Egge Gård, er vi nok overbevist om at det ikke bare er eplene i seg selv som står bak suksessen.

SG Gourmet og Servicegrossistene gleder oss til å følge Marius og Egge Gård videre, og kan anbefale våre kunder på det sterkeste å vie litt oppmerksomhet til det spennende sortimentet. SG

20
Drikkeleverandør 3 2

Godt, gammeldags håndverk

Marius og hans team på Egge Gård har de siste årene tatt frem en spennende portefølje av alkoholholdig drikke basert på godt, gammeldags håndverk. Forbrukernes preferanser på kvalitet og smak står i fokus i arbeidet med å ta frem nye produkter. Velkjente vinmaker- og destillasjonsmetoder fra Champagne og Normandie benyttes under produksjonen, men norske råvarer produsert på egen gård og fra lokalmiljøet, har den selvfølgelige hovedrollen. Her er mine favoritter fra Lier.

SGs kategorisjef for alkoholholdige drikker, Martin Hallberg, gir deg tips om hva du bør ha i glasset denne sesongen.

1. Egge Gård One Klimaet på Egge kan sammenlignes med klimaet i Champagne-området slik det var for 150 år siden. Kombinert med den magre sandjorden på Eggemorenen, gir dette så gunstige vekstforhold at det nå er mulig å dyrke vindruer. 1000 av Egges første vinstokker av typen Solaris ble plantet i 2010. Dette er en hvitvinstype krysset frem av Normann Becher i Freiburg, Tyskland i 1975, og druene er en blanding av Riesling, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Zaraya Severa og Seyval Blanc. Denne druesorten er hardfør, modner tidlig og har et potensielt høyt alkoholinnhold. Egge Gård One produseres etter den tradisjonelle franske metoden. Aromatisk duft av sitrus og mineraler med hint av blomster, gjær og stikkelsbær. Konsentrert og fyldig på smak med en spenstig og frisk syre. Lang og kjøttfull utgang med fin mousse. Fersk og overraskende, delikat musserende vin med imponerende konsentrasjon.

Tips: Passer til aperitiff og skalldyr.

2. Egge Gård Rosé Egge Gård Rosésider produseres etter champagnemetoden, en eksklusiv og krevende metode, der sideren andregangsgjæres på flaske. Sideren får da små, fine bobler, slik man ser i en flaske Champagne. Fordi Egge tilsetter bringebærmost, får sideren en mild, rød fargetone, slik en klassisk rosésider har. Egge Gård Rosé er sprudlende, smaksrik og har et nydelig bringebærpreg.

Tips: Et friskt og godt alternativ for dem som liker musserende drikke. Egge Gård Rosé passer best som aperitiff, men er også god til lette forretter, fisk og skalldyr. Serveres kald 6–8 °C i champagneglass.

3. Egge Gård Iseple

EPD: 2975225

Norges eneste desserteplevin og produsentens mest prisvinnende produkt. Når nettene blir kalde, står den friskpressede eplemosten ute på Egge Gård. Da fryser vannet i mosten, og vi får en uvanlig stor konsentrasjon av sukker og syre, hele 26 gram per liter. Dette danner grunnlaget for Iseple. Det går med ca. 30 kilo epler til å lage 1 liter. Produktet har en tett og klokkeklar eplesmak som du aldri har kjent maken til før. Det ligger mye stolthet i Egge Gård Iseple, balansen mellom syre og sødme gjør dette til et helt unikt produkt.

Tips: Iseple nytes helst etter en god middag, gjerne til epledesserter, is og sorbeter, kraftige oster eller helt alene. Serveres kjølig 12–14° C.

4. Egge Gård Eplebrennevin

EPD: 4450755 Egge Gård har hentet ekspertise og tradisjonelt destillasjonsutstyr, Alambic à Colonne, for å lage eplebrennevin slik det gjøres i Normandie. Egge Gårds franske konsulenter setter stor pris på smakfulle, nordiske epler, fordi de preger sluttresultatet så tydelig. Eplebrennevinen får en unik duft av syrlige epler, og smaker både fyldig og fruktig, med et snev av krydder. En flott, gyllen farge kommer etter 3-6 års lagring på håndlagde eikefat fra Tronçais. Egge Brennevin er verken sukret eller karamellisert. Fatene er av typen Barik og rommer ca. 225 liter. Det brukes både nye og gamle fat, og alle er nummererte.

Tips: Dette er den perfekte digestif eller avec, gjerne sammen med en bit sjokolade til kaffen. Egge Eplebrennevin bør serveres temperert for å få frem den runde og gode aromaen.

EPD: 4452140 Egge Eplebrennevin og Liereple møtes i denne flotte hetvinen. Ung Egge har en utsøkt eplearoma og samtidig et smakfullt, friskt preg. Den dype og rødlige fargen kommer når Ung Egge legges til lagring over to år på håndlagde, franske eikefat fra Tronçais. Fatene er tidligere brukt til lagring av Egge Eplebrennevin. Dette er Egge Gårds versjon av fransk Pommeau.

Tips: Mange setter pris på den milde og friske Ung Egge – et trygt valg å servere til gjester som ikke er fullt så glade i sterkt brennevin. Prøv den til en osterett som erstatning for rødvin, som en aperitiff eller gjerne til en frisk dessert. Den bør serveres kjølig, 12–15 °C.

5. Ung Egge
4
Drikketips 21

PREMIUM FRENCH BEER

BESTILLING

RING: 08852 ELLER

E-POST: UTELIV@RINGNES.NO

KRONENBOURG 1664 BLANC 0,33 l flaske EPD nr: 4500476 KRONENBOURG 1664 LAGER 0,33 l flaske EPD nr: 2288314 KRONENBOURG 1664 BLANC FRUITS ROUGES 0,33 l flaske EPD nr: 4740908 KRONENBOURG 1664 LAGER • 1664 BLANC • 1664 FRUITS ROUGES
Foto: Sentralen I høst kommer nye og spennende produkter! www.stykkevisogdelt.no www.norturaproff.no www.facebook.com/norturaproff
24 Mattema 24

Fattigfolks trøffel

Vakre Balke gård på Toten har en av Norges største produksjonsanlegg for løk. Her høstes og pakkes Norges 3. mest dyrkede grønnsak, og en av våre mest smakfulle og elskede næringskilder gjennom både gode og dårlige tider. Det sies at løken er kjøkkenets trøst – og den er kanskje ikke allverdens å se på – men en løk kan ha mange lag.

25
25
Mattema

Toten Løkpakkeri - fersk løk fra Mjøsas bredd

På Skreia i Østre Toten kommune besøker vi Balke Gård og Toten Løkpakkeri AS. Her dyrker Odd Hveem og Sissel Landaasen løk av alle slag og sørger for at hele Norge blir forsynt med saftige og friske varer hele året.

Toten – perfekte forhold for grønnsaker

En nydelig sommerdag besøker SG Gourmet Toten Løkpakkeri. Etter å ha kjørt snirklete veier langs Mjøsa, åpner landbrukslandskapet seg, og store gårder med frodige jorder og åkrer ligger foran oss. Når vi kommer til Skreia, tar vi av mot Balke kirke, og vi finner Balke Gård rett ved. Her blir vi tatt i mot av Odd Hveem og Sissel Landaasen, som skal vise oss gården og bedriften sin, og forklare oss om dyrking og produksjon av løk. Odd kan fortelle at Østre Toten er den kommunen i Norge med størst produksjon av frilandsgrønnsaker, takket være den umiddelbare nærheten til Mjøsa. «Med et meget godt jordsmonn, slik vi har her, og nok vann, ja da trives grønnsakene!», forteller Odd.

En rendyrket løkspesialist

I snart 40 år har virksomheten på Balke Gård vært sentrert rundt løk. Sammen med sin far begynte Odd med dyrking av løk på et område på 2 mål. I dag dyrkes det løk på ca. 500 mål, og Toten Løkpakkeri er en av de største aktørene

på løk i Norge. I tillegg til løken, som dyrkes på egen jord, sorterer og pakker Toten Løkpakkeri løk fra syv andre produsenter på Toten, samt for to produsenter fra Vestfold. Etter hvert som distribusjonen av frukt og grønt måtte tilpasses de store kjedenes krav og rutiner tidlig på 90-tallet, ble det behov for større fellespakkerier, snarere enn mange små aktører. På Balke Gård valgte Odd Hveem, som nå hadde kjøpt gården av sin far, å virkelig satse og bygge et stort mottak og pakkeri for løk. Toten Løkpakkeris vilje til å kontinuerlig investere og foreta nødvendige moderniseringer og utbygginger, har vist seg å være en riktig strategi, da betydelige kunder både i dagligvare og storhusholdning kjøper sin løk herfra.

Norsk løk i særklasse Toten Løkpakkeri produserer og pakker mange typer løk. I Norge dyrkes gul og rød kepaløk, sjalottløk, banansjalott og gul og rød stjerneløk. Både tradisjonell og kinesisk etfedds-hvitløk importeres til Norge og pakkes på gården. For å

Toten Løkpakkeri AS Ligger på Balke Gård, Skreia på Toten Daglig leder: Odd Hveem

Ansatte: 30, 5 i gårdsdrift, 25 i pakkeriet Dyrker, importerer og pakker løk Mer enn 6000 tonn løk pakkes hvert år

26
Mattema

sikre kundene all den løken de trenger gjennom hele året, importerer også Toten Løkpakkeri løk i sommermånedene, mens vi venter på at den norske løken skal bli klar til innhøsting. Toten Løkpakkeri har bygget et topp moderne løklager som gjør at sesongen for norsk løk blir lengre og lengre. «Når løken har det så godt som på her på Toten, kan den holde seg i toppform i mange måneder uten at kvaliteten forringes», sier Odd. Når han forteller videre om løken han produserer, lærer vi at den norske løken er i særklasse. I grønnsaks- og løkkretser forskes det betydelig, og en viktig faktor angående grønnsaker er hvor mye tørrstoff det er igjen hvis man fjerner vannet fra råvaren. Det er i tørrstoffet smaken og karakteren sitter, og i norsk løk er det mer tørrstoff enn i utenlandsk løk. «Norsk løk smaker helt enkelt bedre», sier Odd entusiastisk.

Generasjonsskifte på Balke Gård

At en ny generasjon ønsker å overta et gårdsbruk, er ikke lenger en selvfølge, og mange odelsgutter og -jenter velger karrierer utenfor landbruket. På Balke Gård kan vi derimot observere en temmelig fornøyd Odd Hveem, som kan fortelle at gården nå overføres til hans sønn som skal drive videre. Odd vil da rette alt fokus på pakkeriet, mens den yngre generasjonen vil stå for selve gårdsdriften. Idet SG Gourmet tar turen hjemover langs Mjøsa, kan vi nå være sikre på at kvalitetsløk fra Toten Løkpakkeri AS vil vi fortsatte ha tilgang på i mange år fremover. SG

1. Odd Hveem viser frem vakre Balke Gård.

2. Velkjente strømper med gyllent og lubbent innhold håndteres av kyndige hender

3. Grundig kvalitetssjekk er viktig for å opprettholde den høye kvaliteten.

4. Noe er selvdyrket og noe er importert, men alt pakkes her på Skreia. Her er en herlilg miks av vanlig hvitløk, kinesisk hvitløk, stjerneløk og banan-sjalottløk.

27 Mattema
3 4 2

Lettvinn løksuppe med råvarer fra Toten

En enkel og smakfull løksuppe fra øverste løkekspertise! Dette er kanskje en av de enkleste og rimeligste rettene du kan servere gjestene dine i høst.

Til 8 porsjoner trenger du:

• 10 kepaløk

• 10 sjalottløk

• 4 fedd hvitløk

• Evt. litt purre eller vårløk

• 4 l klar kjøttbuljong (fra terning)

• 4 ts sennep

• 2 laurbærblad

• salt og pepper

Dette gjør du:

Løken skjæres i tynne skiver og surres sammen med hakket hvitløk i varmt smør til den er gyllen/svakt brun. Hell over kjøttkraften. Tilsett sennep og laurbærblader. Gi suppen et oppkok og la den trekke over svak varme i ca. 45 minutter. Smak til med salt og pepper og strø over tørket kruspersille ved servering.

Serveres med krutonger og revet ost. Fyll suppen i tallerken, legg i krutonger og strø revet ost på toppen, slik at den smelter. Suppen kan om ønskelig også helles i porsjonsskåler og gratineres i ovn ved 250 °C i 3-4 minutter.

Oppskrift fra Toten Løkpakkeri
28
Mattema Illustrasjonsfoto

Løk under lupen

«Løk er en veldig spennende og kraftig undervurdert grønnsak», mener Servicegrossistenes kategorisjef for frukt og grønt, Nenad Despotovic, «– og visste du at dette er faktisk den 3. mest dyrkede grønnsaken i verden?», forteller han entusiastisk.

Populær i flere tusen år

Løk er en av verdens eldste kulturplanter, og plantefamilien Allium, som løkfamilien heter, består av rundt 600 arter. Den stammer opprinnelig fra Asia, og vi har kilder som sier at løk har vært dyrket her i Norge helt siden vikingtiden. Den vanligste løktypen i Norge er kepaløk, som finnes i gul og rød variant. Sorter som salatløk og sylteløk er underarter av kepaløk. I løkslekta finner vi blant annet også purre, gressløk, pipeløk, sjalottløk, luftløk og den populære og intense hvitløken.

Et marked i utvikling

Det norske markedet er i stadig endring, og vi nordmenn prøver gjerne ut nye varianter. Det fører til at markedet må tilpasse seg etterspørselen, og det kan by på utfordringer gjennom den lange, nordiske vinteren. Visste du for eksempel at den allsidige vårløken faktisk forekommer på markedet i flere varianter, alt etter når på året vi skal ha tak i den? Her på berget er det mange som venter på den vårsådde, vanlige

kepaløken, som blir høstet før den er ferdig utvokst og selges som vårløk. Vi har også en rettere vårløkvariant som regnes som en egen sort. Andre steder i verden brukes pipeløk som vårløk. Denne kan dyrkes og høstes hele året rundt, og det er stort sett denne varianter vi får importert her til Norden i vinterhalvåret.

Sjalottløk er også en spennende og stadig mer etterspurt løkvariant. Det finnes både små varianter med et til to fedd innenfor det ytre skallet, og typer som banansjalottløk, som er større og har en avlang form. Denne varianten har faktisk blitt odlet spesielt for det norske markedet. Den avlange bananformen skal gjøre det lettere å rense og bearbeide løken på et travelt kjøkken, og igjen føre til at nordmenn spiser mer løk.

Brukes til det meste

Den gode, trofaste kepaløk kan brukes i nesten alle retter. Den kan brukes både rå i salater eller finhakket i farsemat. Den kan grilles hel, kokes, dampes eller

stekes. Du kan også sylte eller konservere løk på andre måter, og lage ditt egne unike, hjemmelagde tilbehør som du kan servere gjestene dine gjennom hele vintersesongen. Nå ut over høsten, når gradestsokken kryper nedover, er løk et kjærkomment tilskudd til storkjøkkenet, næringssrikt og smakfullt. - Så hvorfor ikke utforske den klassiske løksuppa i høst? – En enkel, smakfull, delikat og mettende rett som i tillegg er snill mot bedriftsbudsjettet.

Kategorisjef for frukt og grønt hos Servicegrossistene, Nenad Despotovic

29
SG
Mattema
Fersk, rød kepaløk, klar til pakking på Toten Løkpakkeri.

Hvitløk m/fedd

Består av flere båter, 'fedd', som danner hele løken. Hvitløken er mindre enn kepaløk, hvit i kjøttet og har en ganske sterk smak. Fersk hvitløk er mildere på smak enn den tørkede.

Kinesisk hvitløk, kalles også hodehvitløk eller enkløftet hvitløk

Består av ett eneste, rundt fedd; enkløftet hvitløk. Kan forekomme noe kraftigere på smak enn den vanlige hvitløken.

et lite Løkleksikon

Kepaløk

Dette er den tradisjonelle løken vi bruker i Norge. Den kan være både gul, rød og hvit, og den selges også fersk i bunter på sensommeren. Har forholdsvis sterk lukt og smak, men den ferske varianten er noe mildere enn den tørkede.

Rødløk/rød kepaløk Har litt mildere smak enn gul kepaløk, og har røde løkskjell.

Sjalottløk

Består av flere småløker eller 'fedd' som henger sammen. Den har en mer aromatisk smak og mindre syre og bitterhet enn vanlig gul løk.

Vårløk

Det meste som selges som vårløk er en egen sort som ikke danner noen fortykning nederst, som vanlig kepaløk gjør. Kepaløk som tas opp meget tidlig og selges med det grønne gresset, og kan altså bli solgt under benevnelsen 'vårløk.' En annen art, pipeløken, importeres fra utlandet og selges her i Norge i vinterhalvåret, også den under navnet 'vårløk'.

Purre I stedet for en rund løk har vi her en langstrakt og sylindrisk løk med kjøttfulle bladstilker. Hele purren brukes bortsett fra roten. Purre har mildere smak enn vanlig løk.

noen nyere løktyper i det norske markedet:

Søtløk Ser ut som vanlig gul løk, men er søtere og mildere på smak enn vanlig kepaløk.

Bananløk En variant av sjalottløken. Den avlange og spisse i formen gjør den lettere å rense og bearbeide.

Stjerneløk, også kalt delikatesseløk

Små kepaløk finnes i gul og rød variant. De kan lett forveksles med sjalottløk, men er ikke delt i fedd. Smaken er noe sterkere enn vanlig kepaløk.

Navn Beskrivelse
30
Mattema Mattema

SalatBake/ grille Koke

SausSmakstilsetning

Bruksområder

Hvitløken brukes til å smaksette mange forskjellige retter, kjøtt, pasta, pizza, supper og sauser, hvitløksmør, hvitløkmajones, m.m. Brukes også mye som helsekost, og også som medisinplante.

Kinesisk hvitløk brukes som vanlig hvitløk.

Kepaløk kan brukes i nesten alle retter. Rå er den god på smørbrød, i salater, på hamburgere, finhakket på pølser eller i salsa. Videre kan kepaløk kokes, smørdampes, grilles eller stekes. Lettkokt løk kan serveres som varmt tilbehør eller som grønnsaksrett. Løk kan også syltes, frityrstekes eller wokes. Kepaløk har en sterk lukt og smak, som blir mildere og søtere ved steking. Rødløk er nydelig rå i salater, og ellers de fleste andre steder der vi bruker vanlig gul løk.

Sjalottløk er aller best varmebehandlet, da kommer den beste smaken fram. Den er meget anvendelig og passer til de fleste retter, enten den er kokt, smørdampet, woket, bakt eller stekt. Svært god å bruke når sauser skal lages fra bunnen av.

Vårløk har en mild og fin løksmak, og hele planten kan spises både rå, kokt og stekt. Vårløk brukes naturell i salater og dressinger. Den kan også kokes, smørdampes, stekes eller brukes i wok, men husk at vårløk ikke skal varmebehandles lenge. På grunn av sin fine, milde smak er den mye brukt i salater, og i Sverige kalles den for salatløk. De grønne bladene kan brukes som gressløk, selv om smaken kan være noe sterkere. Purre har et stort bruksområde, og kan brukes rå, kokt, stekt, stuet, dampet og gratinert. I alle retter hvor det ellers brukes løk, kan også purre benyttes. God rå i salater sammen med andre grønnsaker, smørdampet, strødd med baconbiter eller gratinert med ost. Den hvite delen regnes som den fineste, mens den grønne delen er mest næringsrik.

Egner seg godt i salater. Som tilbehør til kjøttretter utgjør den et fargerikt og nydelig innslag, enten du sursylter den, glaserer den eller bare koker den mør i litt sukkervann.

31 Kilder: frukt.no, Servicegrossistene
Mattema
Mild løksmak, god i salat. Brukes som sjalottløken (se over).

Matfaglig rådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen

den unike grønnsaken

– fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Positiv statistikk

I følge totaloversikten til Opplysningskontoret for frukt og grønt, brukte vi 5,8 kilo kepaløk per person i Norge i 2016, en økning fra tidligere år. I tillegg kommer alle de andre gode løksortene, som hver især gir gode egenskaper i form av smak og utseende på retten vi skal lage. Løk er en tradisjonsrik grønnsak, og stadig flere får øynene opp for alle dens fantastiske egenskaper. Det dyrkes mye god løk i Norge, og 76 % av totalforbruket vårt i 2016 var norskprodusert.

Godt for helsa

Løk er såpass bra for oss at vi burde spise det mye og ofte. «Internasjonal og norsk forskning viser at et høyt inntak av løk har en helsebringende effekt», har forsker Ingunn Vågen i Nibio uttalt. «Løk inneholder en rekke stoffer som kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, astma og diabetes, samt ha en betennelseshemmende effekt som kan bekjempe sopp- og bakterielle angrep i kroppen», mener forskeren. Løk har også dokumentert effekt på forebygging av livsstilssykdommer. Som andre grønnsaker, har løken et lavt energi- og fettinnhold og har et høyt innhold av kostfiber. Kostfiber er dessuten gunstig for fordøyelsen.

Sjekk kvaliteten selv!

Tørket løk skal være fast og vel tørket, velformet og jevn i størrelsen, og den skal ikke ha spirer. Om en løk er god eller dårlig, avgjør du ved å lukte eller klemme litt på den. Har den begynt å utvikle en emmen lukt, eller er litt myk når du trykker på toppen av den, er løken i ferd med å bli dårlig. Flekker på skallet er som oftest bare kosmetisk og har ingen betydning for den indre kvaliteten – skallet fjerner du jo uansett før du spiser den. Oppkuttet løk har derimot mer begrenset levetid. Det optimale er å lagre løken hel i nett eller papirposer, på et mørkt og kaldt sted. Ferskløk, eller bunteløk har langt kortere holdbarhet enn den tørkede løken i strømpe. Bunteløk skal ha en blank og smidig ytterside, og det grønne gresset skal ikke være vissent.

Liker ikke grønnsaksskuffen

Det fine med løk er at den kan lagres både kaldt og varmt. Enten på noen få varmegrader eller i romtemperatur 18-20 °C. Det eneste den ikke liker er temperaturer omkring 10-12 °C, for da tror løken det er på tide å blomstre og begynner å sende opp en blomsterstengel inne i løken. Dette kaller vi groing. Løken begynner da å bruke av sine egne næringsreserver,

de vi gjerne vil spise, og kvaliteten på løken blir redusert. Dessverre er 10-12 °C akkurat den temperaturen mange kjøleskapsprodusenter synes det skal være i grønnsaksskuffen.

Ta vare på næringen

Rå løk inneholder enda litt mer av de helsefremmende stoffene enn når den er varmebehandlet. Dette er imidlertid såpass ubetydelig at du like gjerne kan spise varmebehandlet løk. Er løken stekt eller kokt, spiser du som oftest langt mer enn hvis løken er rå, og mengden har stor betydning for helseeffekten. Varmebehandlet får løken en søtlig smak, men gir allikevel ikke rask blodsukkerstigning. Løk er dessuten en råvare hvor ernæring og økonomi spiller på lag.

«Løk er fattigfolks trøffel. Om det er én grønnsak vi ikke kan klare oss uten, så er det løk», sier matfaglig rådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen. «Det kan konmme mye godt ut av å sette litt ekstra fokus på løk!», mener hun. «Mitt tips til storhusholdningskokken, er å prøve å doble innholdet av løk i oppskrifter hvor løk inngår. Løk er definitivt en ingrediens vi burde bruke mer av!»

32
«Løk er fattigfolks trøffel. Om det er én grønnsak vi ikke kan klare oss uten, så er det løk»
Se flere gode tips og ideer til bruk av løk i alle former på frukt.no. Foto: frukt.no
SG
Mattema

Kepaløk = Gul løk ('vanlig' løk i Norge)

Kepaløk selges både som tørket løk og som fersk bunteløk:

Tørket løk:

Tørket løk skal ikke ha spirer

Kvalitetssjekk: Skallet skal henge på, og det skal ikke ha store, mørke flekker.

De ytterste lagene inneholder mest av de sunne stoffene i løken, så ikke skrell bort for mye!

Løken er oppbygd av blader, som ligger i tette lag.

De ytterste bladene er tynne og tørre. De indre bladene er tykkere og saftigere.

LITT OM LØKEN

Illustrasjoner: Helene Ask Hunskaar

Fersk bunteløk:

Fersk løk gir deg to grønnsaker i ett: Det grønne løkgresset på toppen kan brukes på samme måte som du ville brukt vårløk.

Kvalitetssjekk: Den skal være lys i fargen og fast og spenstig. Ingen flekker.

Fersk løk inneholder mer vann og er mildere på smak enn 'vanlig', tørket løk i strømpe.

Gul løk

'Gul løk' er den vanligste løken på det norske markedet. Kepaløk, som er den korrekte benevnelsen på denne løktypen, kommer opprinnelig fra Asia. De klimatiske forholdene i Norge er velegnet for dyrking av kepaløk, som tåler vinterkulde i hvileperioden godt.

Visste du at... Hvitløken er en av verdens aller eldste kulturplanter.

en kort historie: helseeffekter med løk:

• Matløk kommer opprinnelig fra Asia, og det finnes fremdeles viltvoksende kepaløk i nordvestre Kina, Usbekistan og Afganistan.

• I Kina dyrket man løk allerede for over 3000 år siden. I Egypt har man funnet skisser av løk i pyramidene. Med romerne spredte løken seg til Nord-Europa, og Columbus tok den med seg videre til Amerika.

• I middelalderen ble løken brukt både som matvare og legemiddel her i Europa, og løkdyrking var vanlig.

• Løk i alle varianter dyrkes i dag i stor utstrekning over hele verden. Det finnes en mengde sorter løk, som er forskjellige i farge og fasong og tilpasset forskjellige vekstforhold.

Det 'vanlige', gule løken har kanskje ikke så høy status innen medisin og helse som sin slekting hvitløken. Likevel har den gule løken og hvitløken mange av de samme egenskapene, for innholdsstoffene i de to grønnsakene er faktisk ganske like. Begge løktypene inneholder:

• Organiske svovelforbindelser: Godt for hjertet og virker bakteriehemmende.

• Flavonoider, en gruppe antioksidanter: Krefthemmende og dreper sopp og bakterier.

• Fruktaner: Løkens lagringskarbohydrater, bidrar til god tarmhelse.

Kilder: frukt.no, forskning.no, aftenposten.no, Bioforsk (skogoglandskap.no)

33
Mattema
34 1 2
Oppskrifter og bilder er hentet fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, frukt.no. Mattema

Løkfristelser

2 LØKSYLTETØY HONNINGGLASERT LØK

Bland forskjellige sorter løk og bak dem i ovn som tilbehør til middagretten. Honningen fremhever den søtlige smaken som løken får når den stekes.

Til 8 personer trenger du:

• 4 løk

• 4 rødløk

• 16 sjalottløk

• 4 båter hvitløk

• 1 rød paprika

• 1 grønn paprika

• 2 ts salt

• 1 ts pepper

• 2 ss flytende honning

• 4 ss olivenolje

Dette gjør du:

Rens løken. Skjær vanlig løk og rødløk i to på tvers, sjalottløk i to på langs. Hakk hvitløken. Rens paprikaene og skjær dem i brede strimler.

Blad alt i et ildfast fat. Dryss på en blanding av salt og pepper og drypp honning og olje over. Stek grønnsakene midt i ovnen ved 200 °C til de er møre, ca. 45 minutter.

Dette syltetøyet laget på løk smaker nydelig, og anbefales servert sammen med en moden brie, camembert eller blåmuggost. Passer også godt til tilbehør til middagsretter, og er også fint som smaksforsterker i supper og gryteretter.

Til en god porsjon syltetøy trenger du:

• 2 ss smør

• 4 store løk

• 1 ss brunt sukker

• 1 ss søt soyasaus

• 1 ss søt chilisaus

• 1 dl revet, frisk ingefær

• 1 rød chili uten frø

• 2 ts salt

• ½ ts nykvernet pepper

• saften av 2 lime

Dette gjør du:

Smelt smøret i en kjele. Skjær løken i ringer og fres dem i smøret. Det skal ikke bli brent eller brunt. Tilsett sukker, soyasaus, chilisaus, revet ingefær, finhakket chili, salt, pepper og limesaft. La det småkoke på svak varme i ca. 15 minutter, eller til det får syltetøykonsistens.

Helles over på varme, rene glass.

Tips: Skal løken brukes rå?

Legg den i isvann en liten stund, da blir den mildere på smak!

35 Mattema
1

Harlem Food AS, Pb 57-Smestad, 0309 Oslo

Besøksadresse: Skøyenveien 18, 0375 Oslo

Tlf: 21 00 42 00 • Faks: 21 00 42 40 • e-post: sales@harlemfood.no

www.harlemfood.no

36 - din råvareleverandør

Med over 120 års erfaring i kjøttforedlingsbransjen er JÆDER Ådne Espeland AS en særdeles tradisjonsrik og kvalitetsbevisst leverandør av kjøttvarer til storhusholdningsmarkedet

ET LØNNSOMT MEDLEMSKAP

Bli en del av storhusholdningsbransjens beste innkjøpssamarbeid!

Gratis medlemskap gir deg:

√ En enklere hverdag

√ De beste leverandøravtalene til meget gode betingelser

√ Personlig service og lokal forankring

For nærmere informasjon og innmelding:

Tlf. 24 12 67 00

firmapost@systemkjop.no systemkjop.no

37
Tlf: 51 61 16 00 www.jaeder.no

ferske Høstnyheter

KRYDRET BØNNEBLANDING

Norrek lanserer en bønneblanding bestående av red kidneybønner, grønne soyabønner, brekkbønner, vårløk, linser og gulrot julienne. Alt smaksatt med litt olje og et velbalansert og aromatisk krydder, et spennende produkt til salatbaren. Bønneblandingen er et smakfullt vegetarmåltid i seg selv, og et flott alternativ til fredagstacoen. Kan nytes varm eller kald. Belgvekster inneholder store mengder med proteiner og kostfiber, og har blitt en del av den nye 'supermaten'.

Tilberedes fra dypfryst tilstand – raskt og enkelt.

6 x 1 kg

EPD: 4854725

POLLY MED NYE, SMAKSRIKE BARNØTTER

Polly Bartender er en ny nøtteserie som gir et skikkelig smakskick. Passer perfekt sammen med noe godt å drikke. Nå også i mindre poser, perfekt på farten.

Polly nøttemiks Texas Beef Ribs, 60 g Krydret nøttemiks med cashewnøtter, peanøtter og mandel. Gir variasjon med ulike smaker.

EPD: 4851879

Polly mandler Habanero, 60 g Mandelpose med habanerosmak. Mandel er Norges mest spiste nøttetype, med stort potensiale innen snacksnøtter.

EPD: 4851861

KORNMO MED KUN 7 INGREDIENSER OG UTEN TILSATT SUKKER

Kornmo 7 er en kjeks med kun 7 ingredienser, og er også eneste kjeksen på markedet uten tilsatt sukker. Med 100% fullkorn og rikelig med fiber, er nyheten også et sunt og godt alternativ. Passer perfekt på frokostbordet med noe godt pålegg på.

EPD: 4817383

PRODUKTNYTT FRA MILLS PROFF PARTNER

Nå lanseres Olivero i pakninger på 2 kg og 10 g kuvert. Olivero plantemargarin er laget med smør og olivenolje. Den kombinerer den gode smørsmaken med sunnheten fra olivenoljen slik at du får det beste fra to verdener i ett og samme produkt. Olivero er først og fremst smørbrødmargarin, men egner seg også godt til steking og baking. Innholdet av mettet fett er lavt, 26,6%, og produktet inneholder ikke kolesterol, palmeolje eller transfett.

Olivero 2 kg (2 pr. d-pk)

EPD: 4825071

Olivero kuvert 10g (200 pr. d-pk)

EPD: 4825048

38 Produktnytt

NYHETER FRA WASA

Markedslederen på knekkebrød, Wasa, lanserer nye glutenfrie knekkebrød, bakt på en helt ny oppskrift. Wasa Glutenfri knekkebrød har en gyllen farge, samt en herlig sprøhet. Perfekt for ditt favorittpålegg, server det til frokost, mellommåltid eller som tilbehør til lunsj og middag. Hver pakke inneholder porsjonspakninger for å bevare knekkebrødets gode smaker og sprøhet.

Oppdag Wasa Glutenfri Sesam & Havsalt med smak av ristede sesamfrø og et hint av havsalt. Prøv også Wasa Glutenfri Naturell, et sprøtt og gyllenbakt knekkebrød.

Wasa Glutenfri

Sesam & havsalt

EPD: 4831368

Wasa Glutenfri Naturell

EPD: 4831392

HAVSNØ FLAKSALT FRA NORSKEHAVET

Havsnø er håndhøstet flaksalt fra Norskehavet. Saltflakene har en myk, krisp konsistens som gjør at den lett kan smuldres mellom fingrene for å gi maten et jevnt dryss av salt. Kan nytes til alle typer mat. I 2016 vant produktet 'Juryens Spesialpris' under Det Norske Måltid.

Havsnø distribueres fra Jensen & Co., og leveres i to ulike størrelser:

Pose 6 x 175 g

EPD: 4149209

Bøtte 4 x 750 g

EPD: 4553384

Forpakning:

Salatkjøtt fra Vestfold Fugl finnes kanskje allerede i din salatdisk, men har du prøvd å bruke dette gode og saftige kyllingkjøttet i andre typer retter?

Vestfold Fugl har laget et hefte med mer enn 20 oppskrifter laget på denne fantastiske råvaren, alle rettene er basert på kylling salatkjøtt. Her håper vi du kan finne inspirasjon, last ned fra vår hjemmeside www.vestfoldfugl.no eller hvis du ønsker heftet tilsendt kontakt vf@vestfoldfugl.no

Forpakning: 4 x 1,5 kg skål

Den Stolte Hane, Vestfold Fugl vf@vestfoldfugl.no • www.vestfoldfugl.no EPD 1688068 KYLLING SALATKJØTT Naturell, grillet, Frys 4 x 1,5 kg skål EPD 1376037 KYLLING SALATKJØTT Krydret, grillet, Frys

Pizzatopping

BOKS Pizzatopping er en revet blanding basert på hvitost og vegetabilsk olje.

Produktet er en osteerstatning hvor deler av fettinnholdet er erstattet med rapsolje.

BOKS Pizzatopping har en meget god ostesmak, har gode smelte- og brunings egenskaper og egner seg godt til pizza og gratenger.

FRI
palmeolje TINEs art nr Produktnavn EPD nr Eankode Antall i d-pak 5451 BOKS Pizzatopping revet 4349569 7038010054518 (f.pk) 2 stk av 2,5 kg 2,5 kg 7038010545115 (d.pk)
MEGET PRISGUNSTIG
FOR

Bli med i vårt pris- vi ende fastf dkonsept

GO2 grill er administrert av innkjøpskjeden Samkjøpsgruppen as, og i tett samarbeid med leverandører og dedikerte medlemmer, har vi utviklet GO2 grill til å bli en suksess. Pr. mai 2017 er 22 steder profilerte som GO2 grill, og flere er på gang. Alle stedene har opplevd et løft, og en klar økning i omsetningen.

• Gode innkjøpsavtaler • gratis mersalgskampanjer • egne lokale kampanjer

• ekstra oppfølging av Samkjøpsgruppen, og hovedleverandører

• kursing i svinn/kalkyle, mat, renhold/IK-mat • årlige fellesmøter der man utveksler erfaringer, og treffer kollegaer • lav medlemsavgift

Patricias Gatekjøkken og GO2 grill, stakk av med seieren I NM i sunn fastfood.

Juryen har i sin vurdering lagt vekt på den helhetlige tankegangen med langsiktig og konkret arbeid med sunnere menyer. Fokuset ligger på mindre porsjonsstørrelser, sunnere tilbehør som søtpotetfries, kylling- og vegetartilbud, og friske og kortreiste grønnsaker. Alt uten at dette går på bekostning av smak, kvalitet og kundetilfredshet.

Gratulerer til Anne-Lise Sørensen i Patricias gatekjøkken, med seier i NM i sunn fastfood, og tredjeplass i NM i burger.

Samkjøpsgruppen as

Ønsker du mer informasjon om GO2 grill - Norges råeste fastfoodkonsept?

Ta kontakt på tel.: 73 89 48 10, eller samkjoep@samkjoep.no PB 3915 Leangen, 7443 Trondheim. www.samkjoep.no

BBQ-style GO2 grills Spicy potetburger toppet med BBQsaus, løkringer, grilla paprika, løk, tomat champignon, salat og coleslaw Serveres med søtpotet, løkringer og beger med BBQ dipp Allergener: Gluten (hvete), sesamfrø, melk, egg, sennep, soya MEATFREE’N GREEN-style GO2 grills Spicy potetburger toppet med løkring, avocado/guacamole, ost, salsa, alfaspirer, pepperrot, rødløkmarmelade, tomat, salat, og rømmedressing. Serveres med søtpotet fries, løkringer og beger med Allergener:rømmedipp Gluten (hvete), sesamfrø, melk, egg, sulfitt, sennep, soya MEXI-style GO2 grills orginal potetburger toppet med nachos,avocado/guacamole, salsa, champignon, jalapenos, mais, løk, tomat, salat og Serveresrømmedressing. med søtpotet fries, nachos og beger med salsa dipp Allergener: Gluten (hvete), sesamfrø, melk, egg, sennep style , NM 2016 Norgesmester i su fastf d 2016  GO2 grill kyllingfilet med avocado, nachos og salsa, med champignon, jalapenos, mais, rødløk, tomat, salat og rømmedressing. Serveres med søtpotet. Velegnet til vegetar. Allergener: gluten (hvete), sesamfrø, melk, egg og sennep Prisvinner NM i sunn fastfood MEATFREE’N GREENalfaspire Se veres søtpo Glu
bestselger,
kåret
Norges3beste hamburgere2017!
A -in meat GO2 diner b f burger -ekstra tjukk og saftig, med bi strimler, bacon, ost, BBQsaus, champignon, løk, tomat, salat og rø edre ing. Serveres med po es bistro, løkringer og BBQ dipp. GO2 grill diner, ekstra tjukk og saftig beefburger (eller kyllingfilet). Toppet med egg, bacon, blåmuggost, bbq saus, rødløksmarmelade, tomat, salat og coleslaw. Serveres med pommes bistro med skall, løkringer og beger med BBQ saus. Allergener: Egg, soya, melk, sennep, sesamfrø (kan) sulfitt, Gluten (hvetemel) Finnes også kyllingvariant.somHANGOVE Inneholder: gluten (hvete), sesamfrø, melk, egg, sennep og sulfi GO2 grill kyllingfilet toppet med guacomole, løkringer, koriander, pepperrot, alfaspirer, rødløksmarmelade, tomat, salat, og rømmedressing. Serveres med søtpotetfries, løkringer og beger rømmedipp. Velegnet til vegetarvalg. Meat´n green kyllingvariant. ER - Valget er di - Valgfri grovt,brød:fint - Ski y (=uten brød med mere salat og grø saker) FINALIST NM SUNN FASTFOOD 2016 - A e burgervarianter kan by es i ky ingfilet Norgesmester i su fastf d 2016 Norgesmester i su fastf d 2016
-vår
og
til enav
A -in meat
ANNONSE
*Innen salg Produkt Vekt EPD-nr Tagliatelle 6 kg 474593 Farfalle 3 x 5 kg 191635 Lasagne 5 kg 241034 Ekte italiensk pasta av høyeste kvalitet SUNNE RÅVARERtilenhvermeny Norrek Dypfrys AS Helgeroveien 892, Eidsten, 3267 Larvik T: 33 16 54 00 | salg@norrek.no www.norrek.no Kartong 6 kg, 6 poser á 1 g EPD: 4854725 NYHET - SEPTEMBER 2017 KRYDRET BONNEBLANDING
100289 / EPD nr: 1416643 Tork Xpress® Mykt Multifold Håndtørk 110253 / EPD nr: 1027606 Tork Myk Mini Jumbo Toalettrull 420501 / EPD nr: 1992569 Tork Mild Flytende Såpe Hold alle friske med håndhygiene produkter fra Tork 15% rabatt! Ta kontakt med din Ecolab-spesialist for mer informasjon om våre komplette program for kjøkkenhygiene Tlf.: 22 68 18 00 | e-post: no-kundeservice@ecolab.com | www.ecolab.no Apex™ redefining warewashing Trygg håndtering Bedre kontroll reduserer ditt forbruk av energi, vann og avfall Setter ny hygienestandard Trygg håndtering Sparer tid og kostnader KitchenPro Cleaner • Safer • Healthier den PERFEKTE KOMBINASJONEN for et RENT KJØKKEN
“Gjestene dine fortjener det beste i glasset”
www.sg.no Servicegrossistene – fullsortimentsgrossisten med spisskompetanse Agder Grossisten AS 37 09 79 90 / Arne Sjule AS 75 19 88 88 / Cater Drammen AS 32 23 12 00 / Cater Mysen AS 69 89 88 99 / Cater Kongsvinger AS 62 88 84 30 / D. Danielsen AS 51 64 88 00 / Encon AS 56 52 09 20 EuroSupply AS 55 39 46 60 / Haugaland Storhusholdning AS 52 73 64 66 / Måkestad Engros AS 55 14 10 30 / Måkestad Engros Øst AS 63 82 21 21 / Måkestad Engros Larvik AS 33 14 00 40 / Nær Engros AS 74 22 61 00 Nær Engros Levanger AS 74 08 55 60 / Nær Engros Trondheim AS 73 95 73 00 / Paul Nygaard AS 75 11 14 30 / Safari Engros AS 57 75 77 50 / Selboe & Aasebø AS 77 84 04 22 / ServiceNord Engros AS 77 00 22 40 SG Møre avd. Sunnmøre Engros AS 81 53 00 38 / SG Møre avd. TP-Engros AS 81 53 00 38
Martin Hallberg Kategorisjef drikkevarer
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.