Gourmet nr. 2 2017

Page 1

SERVICEGROSSISTENES EGET MATMAGASIN NR. 2 / 2017 ÅRGANG 13
Macks Ølbryggeri: VERDENS NORDLIGSTE DUNI Det du trenger når bordet skal dekkes MÅKESTAD ØST – I RETTE MÅKESTAD-ÅND
XX WWW.SG.NO
SG gourmet
"XX!"
Kokk og innehaver av Fenaknoken, Eirik Bræk s. 22 PÅSKELAMMET DET NORSKE
«Når gjøken galer om våren, kan spekematen endelig nytes!»

Nytt av året: SG Gourmet

Enspennende start på året

Starten på 2017 har vært full av begivenheter for Servicegrossistene. Vi har vært på Grüne Woche i Berlin, som medlem av statsråd Jon Georg Dales næringsdelegasjon for styrking av norsk lokalmatproduksjon, og vi har vist oss frem under bransjens egen messe, SMAK 2017. Flere og flere kunder henvender seg til oss, og det er gledelig at våre lokalt forankrede grossister i hele Norge, blir foretrukket som den naturlige storhusholdningsleverandør.

Nå som påskehøytiden står for døren vil vi i dette nummeret av SG Gourmet se litt på lammekjøttet som råvare. Dette smaksrike kjøttet har uante muligheter, og vi gir smakfulle tips til tilberedning. Vi tar blant annet også turen til vår leverandør Macks Ølbryggeri i Tromsø, som gir oss en spennende innføring det bryggeriets historie og store produktspekter.

SG Gourmet besøker også våre grossister rundt i landet, og nå er turen kommet til Måkestad Øst som har østlandsområdet som nedslagsfelt. – Jeg ønsker dere god lesing, og håper dere følger med i SG Gourmet i tiden som kommer.

– Vi har mye spennende i vente!

Jan van der Burg

Administrerende direktør, Servicegrossistene

Agder Grossisten AS

Arne Sjule AS

Cater Drammen AS

Cater Kongsvinger AS

Cater Mysen AS

D. Danielsen AS Encon AS

Euro Supply Bergen AS

Haugaland Storhusholdning AS

Måkestad Engros AS

Måkestad Engros Øst AS

Måkestad Engros Larvik AS

Nær Engros AS

Nær Engros Levanger AS

Nær Engros Trondheim AS

Paul Nygaard AS

Safari Engros AS

Selboe & Aasebø AS

ServiceNord Engros AS

SG Møre avd. Sunnmøre Engros AS

SG Møre avd. TP Engros AS

rett i postkassen!

Nå får de fleste av våre lesere SG Gourmet levert rett i postkassen. Vi håper med dette at enda flere kunder får glede av magasinet vårt med mattips, nyheter og inspirasjonssaker!

SG GOURMET

Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender.

SG Gourmet utkommer 6 ganger p.a og distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

UTGIVER

Servicegrossistene AS

Postboks 504, 1327 Lysaker www.sg.no

Redaktør Merete Raabe Frantsen – merete@sg.no

DESIGN OG PRODUKSJON

Winkel AS www.winkel.no

Art Director: Helene Ask Hunskaar

Redaksjon: Helene Ask Hunskaar, Petter Utne Børrehaug Forsidefoto: matprat.no

firmapost@agdergro.no firmapost@sjule.no post.drammen@cater.no post.kongsvinger@cater.no firmapost.mysen@cater.no firmapost@d-danielsen.no postmaster@encon.no post@eurosupply.no firmapost@hshh.no firmapost@makestad.no ostlandet@makestad.no larvik@makestad.no namsos@narengros.no levanger@narengros.no trondheim@narengros.no firmapost@p-nygaard.no firmapost@safariengros.no firmapost@aasebo.no firmapost@servicenord.no firmapost-se@sgmore.no firmapost-tp@sgmore.no

GROSSISTER
37 09 79 90 75 19 88 88 32 23 12 00 62 88 84 30 69 89 88 99 51 64 88 00 56 52 09 20 55 39 46 60 52 73 64 66 55 14 10 30 63 82 21 21 33 14 00 40 74 22 61 00 74 08 55 60 73 95 73 00 75 11 14 30 57 75 77 50 77 84 04 22 77 00 22 40 81 53 00 38 81 53 00 38
Om du ikke ønsker å motta magasinet, skriv til marked@sg.no, så fjerner vi deg fra distribusjonslisten.

MÅKESTAD ØST

Et unikt team står på i rette Måkestad-ånd!

14

DEKK VÅRBORDET MED DUNI

– Bærekraftig og lønnsom borddekking.

6 30 22 10

NEBBENES KROER

En pustepause for reisende siden 1800-tallet.

NORSK PÅSKELAM

Lammestek eller spekemat til påske? Selv langt unna slaktesesongen får du ypperste kvalitet!

NORSK GIN 29

Visste du at norsk gin begynner å hevde seg i verdenstoppen? Kategorisjef Martin viser deg utvalget.

ØLET SOM ROCKER!

Macks Ølbryggeri, klodens nordligste – og kanskje mest rocka – bryggeri?

Innhold

Pizzatopping

BOKS Pizzatopping er en revet blanding basert på hvitost og vegetabilsk olje.

Produktet er en osteerstatning hvor deler av fettinnholdet er erstattet med rapsolje.

BOKS Pizzatopping har en meget god ostesmak, har gode smelte- og brunings egenskaper og egner seg godt til pizza og gratenger.

FRI FOR palmeolje TINEs art nr Produktnavn EPD nr Eankode Antall i d-pak 5451 BOKS Pizzatopping revet 4349569 7038010054518 (f.pk) 2 stk av 2,5 kg 2,5 kg 7038010545115 (d.pk)
MEGET PRISGUNSTIG

KALENDER

7. mars

Måltidsglede – sunt for alle

Stavanger, Norge www.eventogkonferanse.com

9. mars

Serviceforum 2017

Stavanger, Norge www.serviceforum.no

9. - 12. mars

Landsmøte NKL 2017

Sandefjord, Norge www.nkl.no

22. - 25. mars

Stavanger Vinfest 2017

Stavanger, Norge www.stavangervinfest.no

23. mars

Storhushaldmesse Encon AS

Vossavangen, Norge www.encon.no

29. mars

Kaffekonferansen 2017

Oslo, Norge www.kaffekonferansen.no

26. april

Storhusholdningsmesse

Selboe & Aasebø

Finnsnes, Norge www.aasebo.no

27. april

Storhusholdningsmesse Cater

Sarpsborg, Norge www.cater.no

TILBY DINE GJESTER KVALITET MED BARILLA!

* In n e n s a lg
Produkt Antall i kartong Vekt EPD.nr Barilla Mezze Penne Tricolore 3 5 kg 686097 Barilla Lasagne Gastronorm 1 5 kg 241034 Barilla Spaghetti nr. 5 3 5 kg 528091 Barilla Pesto alla Genovese 12 190 g 4079703
Barilla Lasagneplater Gastronorm Barilla Spaghetti nr. 5 Barilla Pesto alla Genovese Barilla Mezze Penne Tricolore

Måkestad engros Øst - Fra

frukt

og grønt til fullsortiment

Siden 1958 har Måkestad-navnet vært synonymt med gode og ferske varer, og i dag har familiebedriften tre avdelinger i Norge. I denne utgaven av SG Gourmet besøker vi Måkestad Engros Øst, som fra et moderne kontor- og lageranlegg på Frogner i Sørum nord for Oslo, forsyner kunder i Oslo, Akershus, Hedmark og Oppland med et komplett storhusholdningssortiment.

En fruktig begynnelse

Fra gården Nå i Hardanger, midt i Norges fruktfat, begynte Torvald Måkestad med salg av epler og pærer som han fraktet til kunder i Oslo og Bergen. Etter hvert ble levering av frukt og grønt til dagligvarehandelen Måkestads største virksomhetsområde. Torvald Måkestad flyttet til Bergen og etablerte sin grossistvirksomhet i nye lokaler på Bønes.

På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet endret rammebetingelsene i dagligvarehandelen seg betraktelig, og de store kjedene så dagens lys. Nå skulle kjedene selv organisere vareinnkjøpene, og dagligvaregrossistene

ble overflødige. På denne tiden hadde Måkestad allerede fått godt fotfeste i storhusholdningsmarkedet i Bergen, og så nye muligheter som ren storhusholdningsgrossist. I tillegg til frukt og grønt utvidet nå Måkestad sitt sortiment til å gjelde alle storhusholdningsvarer og føyet seg inn i rekken av Servicegrossister som kunne levere alt på én pall til glede for profesjonelle kunder.

Måkestad satser på Østlandet Etter god vekst på Vestlandet valgte Måkestad å etablere seg også på Østlandet. Gjennom oppkjøp av Kiga Engros AS ble Måkestad Engros Øst etablert i 2008 og betjener kunder

6
Grossist

i Oslo, Akershus, Hedmark og Oppland. Et sentralt lager på Frogner i Sørum kommune, med effektive logistikkløsninger, gjør at alle kundene i Måkestad Engros Øst sitt nedslagsfelt får ferske kvalitetsvarer levert til riktig tid.

Menneskene er viktigst

Hos Måkestad Engros Øst møter SG Gourmet daglig leder Jan Gustav Andersen og selger Lillan Næss. Jan Gustav har ikke vært hos Måkestad mange månedene, men det er helt tydelig at han trives. Det går ikke lang tid før han trekker frem menneskene som jobber hos Måkestad Øst. «Det er et unikt team vi har her», forteller Jan Gustav stolt. I bedriften jobber det

Fra venstre: Konstituert daglig leder Jan Gustav Andersen, selger Lillan Næss og driftsjef Thomas Fosstveit. (Selger Joar Bjørklund var ikke til stede da bildet ble tatt.) »

7 Grossist
1. Luftige og moderne lokaler er nødvendig for å kunne forsyne store deler av det sentrale Østlandet. 2. En blid administrasjon!
2

11 på lageret og 4 i salgsavdelingen og administrasjonen. «Hos Måkestad har vi ett kundeløfte. – 'Kunden er kongen'. Dette løftet jobber vi alle for å holde, og jeg synes det virkelig er gøy som nyansatt å kjenne dette på kroppen hver eneste dag. Her jobber vi alle mot et felles mål!

Du ikke drikke kaffe i en nettbutikk Effektive innkjøp gjøres i dag helt klart gjennom nettbaserte portaler og automatiserte løsninger. Servicegrossistene jobber kontinuerlig med å forbedre og forenkle hverdagen til sine kunder, men likevel er den personlige kontakten viktig!», understreker Lillan og Jan Gustav. «Selv om vi skriver 2017, liker vi fortsatt å ta en kopp kaffe sammen», sier Jan Gustav og smiler. «Vi bestreber å besøke kundene våre for å få ansikter, og ikke bare brukernavn, på menneskene bak bestillingene. Det er jo ved de personlige møtene vi kan gi råd og tips, informere om produktnyheter – og også le litt sammen», sier Lillan.

«Fleksibiliteten er vår styrke»

«Det våre kunder virkelig setter høyt, er vår evne til å yte litt ekstra service når det trengs. Hverdagen til mange av våre kunder er langt fra forutsigbar, og trenger en kunde noe spesielt eller er avhengig av en hasteleveranse, strekker

vi oss alltid langt for å tilfredsstille kunden», sier Lillan. «Det er dette som er Måkestad-ånden», skyter Jan Gustav inn. «Det er ikke sjelden Måkestad har rykket ut til fortvilte kunder med sårt tiltrengte varer både på helligdager og i helger.»

Alle varer på samme pall I tillegg til fleksibilitet og kundeservice utover normalen tilbyr Måkestad Engros Øst et komplett storhusholdningssortiment. På samme pall får du fine viner, friske grønnsaker og alle øvrige storhusholdningsvarer. «Med bare ett kontaktpunkt sparer kundene mye tid i hverdagen, og tid er som oftest en mangelvare i serveringsbransjen. Våre kunder skal merke at de er kongen, og de skal hver eneste dag ha glede av å være en Måkestad-kunde», avslutter Jan Gustav idet SG Gourmet takker for seg for denne gang.

Etablert: 2008

Ansatte: 15

Daglig leder: Jan Gustav Andersen

Fullsortiments storhusholdningsgrossist

Område: Oslo, Akershus, Hedmark og Oppland

8
Grossist SG
Dean Edwardes har full kontroll på logistikken
Grossist
«Hos Måkestad har vi ett kundeløfte: – 'Kunden er kongen'»
9
Konstitiuert daglig leder, Jan Gustav Andersen

Nebbenes Kroer

- et naturlig stoppested i generasjoner

Langs E6 ved Eidsvoll Verk ligger de to Nebbenes-kroene på begge sider av motorveien. Familien Nebbenes har drevet serveringssteder i området siden 1936, og et stopp på Nebbenes har vært mang en turs høydepunkt i generasjoner.

Servering siden 1800-tallet Vis à vis Eidsvollsbygningen, langs den gamle kongeveien, ligger eiendommen Ludvigsrud som hadde vært skysstasjon, gjestgiveri og posthus siden 1800-tallet, da Gudmund Nebbenes kjøpte stedet i 1936. Her drev familien Eidsvoll Verk Kafé og Gjestgiveri helt til 1959, da driften ble flyttet til den nybygde Nebbenes Kafeteria ved den nye E6 og veikrysset som ble kalt Piro-krysset. Med direkte adkomst fra motorveien skulle Nebbenes Kafeteria bli et naturlig stoppested for trafikanter, og også et fast utfartssted for folk fra lokalområdet, som ville kose seg litt ekstra. Da E6 ble flyttet i 1989, flyttet Nebbenes etter og etablerte to veikroer, en på hver side av motorveien. Kroene har fått navnene Nordgående Kro og Sørgående Kro. På Sørgående Kro skal SG Gourmet treffe daglig leder John Kåre Sørgården, for å bli litt bedre kjent med Nebbenes-

Suksessen er husmannskost

John Kåre har jobbet på Nebbenes siden 1996. Først som skolehjelp, og deretter på heltid etter fullført fagbrev som kokk i 2000. Siden 2002 er det John Kåre som har vært daglig leder på sørgående kro. «Suksessen vår er hjemmelaget husmannskost, store porsjoner og samtidig å tørre å utvikle menyen», sier John Kåre. «Vi skal selvfølgelig aldri skuffe våre gjester, som ofte kommer langveisfra for å spise våre kjøttkaker med stuet kål, men vi skal heller ikke skuffe dem som heller vil ha en kebabtallerken eller taco». På menyen hos Nebbenes finner gjestene mange norske klassikere, og det er husmannskosten det går mest av. Hjemmelagde, smaksrike tradisjonsretter er populære. På Nebbenes kan gjestene kose seg med mat som kanskje ikke lenger er så vanlige å tilberede på norske hjemmekjøkken, men som likevel har et stort publikum. «God mat med et smil, oppsummerer

10 Kundeportrett
kroene. John Kåre Sørgården, daglig leder, Sørgående kro, Nebbeneskroene.

vel stort sett Nebbenes», forteller John Kåre stolt. «Kommer det en ekstra sulten trailersjåfør, slenger vi gjerne på en ekstra kjøttkake».

Uforutsigbar hverdag

Når du driver veikro kan man være sikker på at man ikke alltid vet hva morgendagen bringer. John Kåre forteller at det gjelder å følge med på nyhetsbildet, festivalkalendre og sosiale medier. Et ferskt eksempel er da det skulle være ulvedemonstrasjon foran Stortinget. Da var det bare å forberede storinnrykk. «Demonstranter er alltid sultne», sier John Kåre. «Også når det er festivaler, der E6'en er den naturlige fartsåren, må vi legge oss i selen. Da vet vi at det bare er å brette opp ermene!»

Trofast kunde hos

Servicegrossistene

Nebbenes har vært kunde hos Servicegrossistene Måkestad i mange år. «Vi prøvde en annen leverandør en kort

stund, men var raskt tilbake», sier John Kåre. «Det er ikke alle leverandører som rykker ut med mer akevitt en sen kveld midt i julebordstria. Vi hadde fullt hus her og plutselig gikk vi tommeakevitten var på døra ikke lenge etter!»

For oss i SG Gourmet er det alltid hyggelig å kunne ta med litt skryt hjem, og i det vi runder av en hyggelig matprat med John Kåre serverer han oss Nebbenes legendariske stekte flesk og en raus porsjon meksikanske fristelser. Fra Nebbenes går man ikke sulten!

Nebbenes AS

Omfatter to veikroer, en på hver side av E6 ved Ormliakrysset (Eidsvoll Verk) og et tilhørende selskapslokale ved Eidsvollsbygningen

Etablert: 1936 av Gudmund Nebbenes Fortsatt i familien og drives av Per Nebbenes Ansatte: ca. 10, og flere i høysesongen

1. Øverst: Nebbenes Nordgående kro, nederst: Nebbenes Sørgående kro

2. De ansatte er godt forberedt på storinnrykk av sultne bilister

11 Kundeportrett
SG
2
«God mat med et smil, det beskriver Nebbenes»
John Kåre Sørgården

STEKT FLESK MED

KÅLROTSTAPPE OG DUPPE À LA NEBBENES

En kjent klassiker for mange, og en av favorittene blant stamgjestene på Nebbenes kroer.

Til 4-5 porsjoner trenger du:

Kålrotstappe:

• 2 kg skrelt kålrot

• 500 g skrelte poteter

• 500 g skrelt gulrot

• 200 ml kremfløte

• 50 g smør/margarin

• Salt og hvit pepper

Duppe:

• 80g smør/margarin

• 10 g løk

• 80 g hvetemel

• 1 l helmelk

• 200 g fleskefett

• Salt

Dette gjør du:

Lag kålrotstappe og duppe etter mengdeforholdene vist over, og servér med en rikelig mengde stekt sideflesk og nykokte poteter.

12

Liv Laga Vegetarburgere - mexi - med ost og soltørket tomat

Philly Steak

Black Bean Veganburger Spennende hamburgermenyer!

Norsk Storhusholdning presenterer disse nyhetene og en rekke andre menyløsninger fra uke 8 - 2017. Ta kontakt med våre salgsrepresentanter for en god prat om god mat!

produkter fra
Rabatt! Slåtto Marketing AS P. B. 161 Leirdal, 1009 OSLO Tlf. 23 28 84 00 Faks 23 28 24 01 HOFF SA Bryggeveien 3-5 Tlf. 61 13 11 00 E-post: post@hoff.no Spennende nyheter fra Norsk Storhusholdning
Hold alle friske med håndhygiene
Tork 15%

DUNI - bærekraftig og lønnsomt når bordet skal dekkes

Duni har vært en foregangsbedrift i Skandinavia når det kommer til produksjon og salg av engangsartikler for hjem og storhusholdning. I dag er Duni representert over hele verden og leverer innovative og bærekraftige produkter som følger trender, er gjenvinnbare og som ikke skader miljø og omgivelser.

Det begynte med engangsbegre

Da Marcus Rosendal, sjefen for forløperen til Duni, var på en togreise i USA på 1940-tallet, oppdaget han engangsbegerne av vokset papir som sto ved vannkaraflene. Smittekilder til datidens farlige sykdommer, som tuberkulose, var ofte skitne glass og kopper, og Rosendal tenkte at dette trenger vi også hjemme. To begermaskiner ble innkjøpt, og i 1949 kom engangsbegerne i produksjon på Rosendals fabrikk i Sverige. Etter hvert ble sortimentet stadig utvidet, og nye produkter, som papptallerkener, og senere; plastkopper og plastbestikk, skulle bli store salgsvinnere sammen med papirservietter, duker og stearinlys.

Et sortiment tilpasset alle

Duni er leverandøren som virkelig forstår at ingen kunder er like. Enten du driver en hypermoderne fusion-restaurant eller en rustikk pizzeria, finner du et sortiment tilpasset akkurat deg. I tillegg til å utvikle produkter etter sesong og trender i det internasjonale motebildet, tilbyr Duni borddekkingsprodukter i alle former og fasonger. Duni har produktene som løfter frem ditt serveringskonsept og som gir kundene det lille ekstra. Innkjøpsprisene på Duni-produktene gjør også at det er meget lave kostander per kuvert som skal til for virkelig å løfte totalinntrykket.

Miljøvennlig, enkelt, elegant

I denne rekkefølgen oppsummerer disse tre ordene Duni-kolleksjonen. Intuitivt forbindes engangsprodukter som mulige miljøfiender, men gjennom Dunis store fokus på bærekraftig produksjon og bruk av innovative materialer, tilbys det i dag engangsprodukter som er bedre for miljøet enn tradisjonelle løsninger. I dag produserer Duni engangsprodukter av nedbrytbare materialer som for eksempel sukkerrørfiber og mais, og nye miljøvennlige og nedbrytbare produkter finner stadig veien inn i Duni-sortimentet.

Duni i Norge

Duni har vært representert i Norge i en årrekke, og markedsandelen er på stolte 60%. På salgskontoret på Lilleaker utenfor Oslo møtte SG Gourmet Vidar Jørgensen og Jarle Balstad, som har jobbet i Duni i henholdsvis 23 og 31 år. «Det er gøy å jobbe i Duni!», sier Jarle, og det er jo tydelig om man har vært i bedriften i over 30 år. «Ikke minst er det gøy når vi alltid kan være så stolte av produktene våre!», skyter Vidar inn. I Dunis showroom er det dekket opp lekre og innbydende bord som viser den kommende kolleksjonen. Det er tydelig at vi har med mennesker som kan skape stilige omgivelser. SG Gourmet oppfordrer alle våre lesere til å boltre seg i Duni-sortimentet og bli inspirert! SG

14
Leverandør
«Det er gøy å jobbe i Duni, ikke minst når vi alltid kan være så stolte av produktene våre!»
Leverandør 15
Vidar Jørgensen og Jarle Balstad, Duni

Kaffekunnskap – en serie i 3 deler

Kaffen oppdages

Reisen vår starter i Etiopia, i et land med ørken, fjell og skog hvor kaffen ble oppdaget ved en tilfeldighet, for nesten tusen år siden. Sagnet forteller om gjetergutten Kaldi, som en dag så at geiteflokken han passet oppførte seg merkelig; de hoppet og danset som de aldri hadde gjort før. Kaldi tenkte det var noe de hadde spist, og oppdaget raskt at alle geitene spiste små, røde bær som vokste på busklignende trær. Kaldi spiste en håndfull av de små bærene selv, og det tok ikke lang tid før han også hoppet og danset rundt sammen med geitene sine. En passerende munk så Kaldis oppførsel, og fikk forklart årsaken. Ikke lenge etterpå ble kaffen et viktig middel mot søvn under bønnen i klosteret.

… og så kom den til Europa

Man regner med at kaffen kom til Europa første gang i 1615 i Venezia. Kaffe var det siste av den nyere tids nytelsesmidler som kom til Europa. Spanjolene hadde innført kakaoen allerede i 1528, og teen kom til Europa i 1610 med hollenderne.

… og til sist også til Norge

Kaffen ble første gang kjent i Norge på 1600-tallet, men det virkelige gjennombruddet kom ikke før i 1840/1850-årene. Før den tid var kaffe en sjelden og svært kostbar vare. Forbruksveksten på midten av 1800-tallet skyldtes fallende priser. Kaffekonsumet spredte seg til hele landet, og gikk fra å være en drikk for de velhavende, til å bli en drikk for alle. Økningen i kaffekonsumet hadde også sammenheng med de mange kampanjene mot brennevin. Kaffen ble ønsket velkommen som en erstatning for brennevinet, selv om det ofte den gang dreide seg om kaffedrikking i form av 'karsk' eller kaffe avec.

Del 1 av 3: Kaffens vugge

Herman Friele

Hvor dyrkes kaffen i dag?

Kaffe er et jordbruksprodukt som trives best i et belte som strekker seg

12–15 grader sør og nord for ekvator, i tropiske eller subtropiske strøk. Helst bør vekststedet ligge mellom 500 og 2000 meter over havet, og det bør være rikelig med nedbør. Det beste jordsmonnet er vulkansk, leiraktig og fuktig. Kaffe dyrkes i en rekke land rundt ekvator. Land i Sør- og MellomAmerika, og noen land i Afrika og Asia, er de viktigste kaffeprodusentene, med Brasil regnes i dag som den desidert største.

Kilder: kaffe.no (Norsk Kaffeinformasjons sider), friele.no og illy.com

«Søvn er et symptom på koffeinmangel»

Litt av hvert siden sist…

Her gir vi deg en liten oppdatering på hva som har skjedd for Servicegrossistene siden forrige utgave av SG Gourmet.

Grüne woche 2017

I kalde og golde januar, ble den 82. Grüne Woche-utstillingen i Berlin avholdt. Dette er en årlig, internasjonal utstilling for ernæring, jordbruk og hagebruk. Grüne Woche er også en arena for samtaler, diskusjoner og seminarer og fremtidsrettet næringssamarbeid. Hvert år samles en rekke betydningsfulle og innflytelsesrike personligheter i matvareog jordbruksindustrien her.

I år var Servicegrossistene en av bidragsyterne. Representanter fra Servicegrossistene dro sammen med en næringsdelegasjon, som består av representanter for produsenter, distributører og offentlige personligheter, med landbruks- og matminister Jon Georg Dahle i spissen, til Berlin for å fremme norsk matkultur. Storhusholdningsbransjen er en relativt ny og upløyd mark i Norge, og da spesielt i forhold til omsetning av lokale produkter. En av de viktigste oppgavene til Servicegrossistenes i denne næringsdelegasjonen, er å bygge kunnskap om storhusholdningsbransjen innad i det norske lokalmatmiljøet.

18

Smak 2017

SMAK er en utstilling som avholdes hvert

3. år på Norges Varemesse i Lillestrøm. Dette er en møteplass som samler utstillere innen områdene mat & drikke, maskiner & utstyr, interiør & design, IT & teknologi og Øl, vin & brennevin.

Utstillingen er en arena hvor fagbesøkende får innblikk i innovasjon, nyheter og hva som er det neste store i bransjen, og samtidig fremme norsk matkultur. Messen har også stort fokus på handel og verdiskapning for bransjen. SMAK er dermed en viktig arena for nettverksbygging, profilering og for å skape forretninger.

Blant besøkende var det innkjøpere, beslutningstakere og påvirkere innen horeca og dagligvare. De mange utstillerne er leverandører, produsenter, grossister, agenter og distributører av mat, drikke, utstyr og interiør til proffmarkedet. Her bugner det også av mat- og drikkeglede og rikelig med inspirasjon for alle i bransjen.

I årets stand viste Servicegrossistene frem mangfoldet i varesortimentet innenfor de store hovedkategoriene våre, og vi delte ut fersk frukt til de besøkende. I et stort barområde serverte vi deilige juicedrikker, laget på stedet av profesjonelle bartendere. Vi viste også frem en video med transportdistansen fra Oslo til Harstad, 'minutt for minutt'. Et popuært innslag på standen gaffeltruck-konkurransen, der publikum kunne vinne små premier på den lille modellbanen vår.

- Mange besøkende og en hyggelig stemning, alle de fire messedagene.

19

På alle kuleisnyheter!

KARAMELL
TE
MINT
SALT
NØTTEBLANDING GRØNN
MONSTER-IS APPELSINSORBET SITRONSORBET 15% rabatt

Drømmebase 5 %

Perfekt base til dressinger og mye annet.

Som en lettrømme –mindre fett og mer proteiner.

Gresk Yoghurt

Naturell 2,5 kg spann.

Laget av norsk melk på original gresk metode.

Fin konsistens og nydelig smak.

NYHETER FRA Q-MEIERIENE
Produktene er tilgjengelig hos din grossist fra 20. februar.
Foto: MatPrat 22
Mattema

det norske påskelammet

Idet du trer inn i den sjarmerende lille spesialbutikken Fenaknoken, kjenner du duften av stabbur og tradisjon. Lammesesogen er over for et halvt år siden, men resultatet av fjorårets høst dekker vegger og tak i det lille lokalet. Påsken nærmer seg, men den norske lammesteken, hvor er den? Innehaver Eirik Bræk tar oss med bort til frysedisken.

Norsk lammekjøtt er blant verdens ypperste. Kvaliteten på lammet som blir slaktet om høsten er den aller beste. Lammet kommer rett fra beite, kjøttet er relativt lyst, fintrevlet, saftig og mørt med en mild smak av urter og fjellvekster. Med sin høye kvalitet, blir det hyllet av stjernekokker verden over. – Men skal du ha lammestek nå til påske, må du kjøpe den frossen. Det er minimalt med slakting av ferske lam før påske, derfor blir en stor mengde med lammekjøtt, spesielt lår, øremerket til påske, og frosset ned under slaktingen på høsten. «Når du skal tilberede dette kjøttet, bør du gjøre det enkelt. Tin kjøttet sakte, la det marinere i ramsløk en time eller to, før du steker det i fire omganger. Da får du et smakfullt og saftig kjøtt», konstanterer han.

Fredskart og brobygger

«- Men skal du ha en virkelig særegen, norsk spesialitet nå om våren, må du gå for denne!», Eirik holder frem et flott eksemplar av et fenalår «Jeg kaller

dette for fredskartet. - Nesten formet som et norgeskart i seg selv, er denne er strålende symbol for landet vårt. Det finnes ikke sidestykke til dette produktet noe sted i verden. Ved å samle mennesker til å dele et lår som dette, deles også matglede og fellesskap. - og vi nordmenn liker jo dessuten å se på oss selv som en fredsnasjon. – Hvem har sagt at mat som dette ikke kan være brobygger?»

Godt beskyttet tittel

Det norske fenalåret er beskyttet av merket Norsk Spesialitet av Matmerk, og i dag er det bare 9 ulike produsenter i Norge som får sette dette merket på sine produkter. Likevel kan alle som produserer fenalår i Norge kan bli medlemmer av sammenslutningen. Som medlem i her, er det viktig å ha et ønske om å ta vare på fenalårets norske særpreg, og følge faste retningslinjer for produksjonen.

Det beste av det beste

«Det er noe samlende og forenende i det å dele et lammelår, og det ligger mye kos i å ha et lammelår stående på kjøkkenbenken hjemme, eller på buffeten for hotellgjestene. Ethvert kjøkken er nakent uten fenalåret», påstår Eirik Bræk.

Råvaren er viktig når man skal lage et godt fenalår. Det kan lages av både sau og lam, men i praksis brukes som regel lam. Låret bør veie minimum tre kilo, ha et jevnt fettlag, og kjøttets pH-verdi bør ligge mellom 5,6 og 5,8 for å levere topp kvalitet som ferdig speket produkt.

Fenaknoken henter mye av lammekjøttet sitt fra Sogn på Vestlandet. Ellers er Eirik på konstant leting etter de beste råvarene over hele landet. Helst henter

Xx 23
Mattema
»
Tekst: Helene Ask Hunskaar
«Ethvert kjøkken er nakent uten fenalåret»
Eirik Bræk

han inn fenalår fra dem som produserer kjøttet i samsvar med tradisjoen fra området dyrene kommer fra. «- Og dessuten er det er store forskjeller på lammekjøtt som er tørket i sjøluft og den som er tørket i fjellufta», påstår han, «derfor deler jeg butikken inn i ulike geografiske deler, kyst og bygd, slik at kundene skal få en helhetsforståelse for mattradisjonene våre». – I tillegg til å bli påvirket av oppvekst og klimaforhold, kan fenalår også bli smaksatt med særegne kryddere, urter, bær, og honning, eller andre, lokale smaksvarianter, så her er det mye godt å velge mellom!

Norsk speketradisjon

I Norge har vi en lang og sammenhengende tradisjon for fremstilling av fenalår, mest sannsynlig helt tilbake til

Eirik Bræk

Har i 20 år drevet spesialbutikken og cateringbedriften Fenaknoken i Oslo

Entusiastisk opptatt av norsk mattradisjon og matglede

vikingtiden. Dette henger sammen med det norske klimaet som er spesielt godt egnet til tørking av blant annet kjøtt. I følge tradisjonen skulle lammelåret henge til gjøken galer om våren. Da var spekematen klar til å nytes. Mange mener også at spekematen helst bør henge til gjøken har galt to ganger, for at kjøttet skal få den rette modningen. Slik har vårsesongen tradisjonelt vært sesong for spekemat her til lands.

Modning og salting

Fenalår fra Norge kommer i to varianter, tradisjonelt og modnet. Forskjellen ligger i saltinnhold og modningstid. Den tradisjonelle varianten har et maksimalt saltinnhold på 9 %, med en modningstid på ca. 3-6 måneder. Varianten som kalles modnet, har et lavere saltinnhold, maksimalt 7 %, men det modnes til

gjengjeld lengre, i ca. 9 måneder. Det skal derfor ta litt tid å få frem de virkelig gode spekeproduktene. «Når man salter mindre og bruker lengre tid på tørkingen, får man som oftest et mørere og bedre resultat», er Eiriks mening.

Hverdagsmagi

«Generelt er jeg veldig opptatt av at nordmenn ikke må glemme sin egen kulturarv. Jeg har en drøm om at folk flest skal få gode matopplevelser inn i hverdagen sin hvor de måtte befinne seg – om det er i jobbkantina, på bøben, eller i den lokale burgersjappa – og at disse opplevelsene igjen trigger til gode samtaler om matkultur», avslutter han, og lar oss besøkende smake på en bit speket elgskinke som smelter i munnen. SG

24
Mattema

Oppdeling av fenalår

Vil du sette frem et lekkert fenalår i hotellbaren, eller skal du renkutte et lår til spekefatet?

Eirik fra Fenaknoken gir deg noen gode råd:

1. Se for deg fenalåret som et norgeskart og begynn kuttingen i 'Nord-Trøndelag'. Skjær i 900 inn mot beinet, og del opp kjøttet i tynne skiver. Jobb deg helt ned til 'Hordaland'.

2. Snu låret rundt, og begynn å kutte i 'Hedmark'.

3. Ta så for deg "Innlandet". (Her er det litt mer kronglete å komme til)

4. Til slutt renskjæres beinet, og det deles opp i leddene. Småplukk og bein kan brukes til å koke suppe på.

på Pers kjøkken er de klarE for våren!

Startskudd for spekemat

Mange vil ha spekemat til påskens frokostbord. Påsken er dermed også starten på spekematsesongen. Fenalår, westfalerskinke, spekeskinke og andre tradisjonelle norske spekematprodukter får økt etterspørsel når vårsola kommer. Pers Kjøkken har et bredt sortiment høyt premiert spekemat.

Jobben er gjort for deg

For kjøttbransjen betyr påske betydelig økt salg av lammekjøtt, og da spesielt lammesteken. Pers Kjøkken har i mange år produsert lammestek med lammekrydder, tilberedt etter sous videmetoden. Denne metoden gir en saftig og lettvint lammestek med sjy. Pers Kjøkken fikk gullmedalje for dette produktet under Kjøttbransjens NM i 2015.

Sørg for god kvalitet!

Se etter kvalitet når du går til innkjøp av fenalår til påske. Kjøper du prrodukter merket Bestkyttet Geografisk Betegnelse er det garantert at fenalåret er fremstilt på tradisjonelt vis. Det at produsenten i tillegg har en ekstra lang modningstid på produktet sitt, også et kvalitetsstempel for at du får et smakfullt og mørt fenalår.

Litt om skjæreteknikker

Det finnes to skoler for skjæring av helt fenalår; den norske og den søreuropeiske. Her i Norge er den mest innarbeidete måten å dele opp fenalåret på, å skjære skivene på tvers av muskelfibrene.

Smak og behag

Ved å adoptere den søreuropeiske måten å skjære skinke på, altså på langs av fibrene, er det mange som mener at du får en råvare som gir en litt annen smaksopplevelse. Med tynnere, lange skiver av fenalåret er det noen som hevder at saltsmaken mer dempet, og det blir lettere å kombinere med andre ingredienser – og med vin i glasset.

- Skjær alltid opp fenalår med en lang, skarp kniv

- Husk at fenalår smaker best ved romtemperatur!

Husker du saken om lokal mat som vi skrev om i SG Gourmet nr. 5 2016? Der presenterte vi Tind, som produserer langtidslagrede fenlår med redusert saltinnhold av sauer fra lokale fjellgårder.

25
Kilder: matmerk.no, apetitt.no, matprat.no
2 3

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

26 1 2
Mattema
Prøv å erstatte fisken med pinnekjøtt neste gang du skal lage bacalao

1

EIRIKS RAMSLØKMARINERTE PÅSKELAM

Den enkle er ofte det beste. Prøv å marinere lammesteken i ramsløk en time eller to før den stekes i flere omganger.

Til 4 porsjoner trenger du:

• Økologisk ytrefilet av lam (frossen)

• frisk ramsløk, finkuttet eller

• ramsløkpuré

• Smør (til steking)

• Langtidslagret, norsk ost, gjerne litt tørr i konsistensen

• Salt og pepper

Dette gjør du:

Tin lammesteken. Marinér lammesteken i ramsløk i 1-2 timer. Kjøttet periodestekes i 4 omganger og hviler mellom hver gang. - Da får du det desidert saftigsste kjøttet. La kjøttet hvile før servering. Rasp osten og rull fileten i raspet ost før servering.

Hvis du i stedet ønsker å steke lammesteken med kjerneteemperatur, bør ikke denne være på mer enn 50-600c

Viktig: Ikke salte kjøttet før steking, da kan det fort bli tørt.

Tørket lammekjøtt kan brukes til så mangt! Prøv deg frem i ulike gryter eller rullet inn i lefser med saftig fyll.

2

EIRIK BRÆKS 'BRÆK-ALAO'

Mange av Eiriks privatkunder, sier at de har for vane å spare en porsjon pinnekjøtt til påske. - Og pinnekjøtt er jo festmat, så hvorfor ikke bruke det året rundt?

Har du rester av pinnekjøtt liggende fra jul, kan du prøve deg på Eirik Bræks "Bræk-alao". - Tenk tradisjonell bacalao, men bytt ut fisken med pinnekjøtt. Finn frem din favorittoppskrift og prøv selv!

«Du vil bli overrasket over hvor godt soltørkede tomater passer til pinnekjøtt!»

Eikik Bræk

Xx 27 Mattema

HELLIG HERLIGHET

Ikke sesong, men tradisjon

Lammekjøtt spises over hele verden i påsken. I Norge er det også vanskelig å tenke seg en påske uten lam. Skikken med et lammemåltid i påsken er flere tusen år gammel, og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. I Bibelen er det Jesus som kalles for Guds lam, da han døde på korset, ofret som et uskyldig lam for menneskenes synder. I dag spiser både kristne og jøder lam i påsken, til minne om utferden fra Egypt.

Lammekjøtt = smak

ny vri på årets lammestek

– Matprats kryddertips til lam:

Rosmarin og hvitløk

Når det først skal serveres ordentlig lammestek til påskemiddagen, er det lett å ty til den uimotståelige klassikeren, krydret med rosmarin og hvitløk. Rosmarinen er utbredt i middelhavslandene og brukes som krydderurt til alt fra grønnsaker til kjøtt. Rosmarinen har vært brukt i lang tid, og kan spores blant annet tilbake til romerne.

Hvitløken har reist langt og har røtter i Norge, helt tilbake til vikingtiden hvor den da ble kalt "geirlaukr". Derfra stammer ordet garlic - som er det engelske ordet for hvitløk. Man antar at hvitløk kommer fra SentralAsia, og den dyrkes nå over nesten hele verden. Hvitløken har et bredt bruksområde, og er ypperlig til lam.

Indisk

Man finner store variasjoner innen mattradisjon og kokekunst rundt om i India, men likevel er det mulig å snakke om et indisk kjøkken. Indere betrakter maten som en gave fra gudene, og kosten er et middel til å oppnå både fysisk og åndelig balanse. Riktig sammensetning av ingrediensene til hvert måltid og rikelig bruk av krydder og urter er svært viktig for å gjøre en person til et balansert og sunt individ. Ingefær, gurkemeie, chilipepper, safran, sennep, nellik, kardemomme og kanel er bare noen, og alle brukes som krydder til lam.

Topp kvalitet

Lammestek som påskemat har fått popularitet de siste årene, selv om nok har mindre religiøs betydning i Norge. Lammestek som påskemat har fått popularitet de siste årene. Høsten er hovedsesong for lam i Norge, og det er da mesteparten av kjøttet blir slaktet og omsatt til lammeelskende nordmenn. Det er minimalt med slakting av ferske lam før påske, derfor blir en stor mengde med lammekjøtt, spesielt lår, øremerket til påske, og frosset ned under slaktingen på høsten.

Mange muligheter

Mulighetene er mange når det gjelder oppskrifter og tilberedning av lammekjøtt. Med langtidssteking eller koking kan du la kjøttet godgjøre seg i ovnen på svak varme i timevis. Denne metoden gir verdens møreste og saftigste kjøtt. En gryte kan også gjøre samme nytten. Da er det en fordel å bruke mindre stykker av lammelåret, som er utbeinet og surret til mindre steiker, eller du kan bruke et lammelår uten skank og få en saftig og fin steik.

Gresk

De fleste greske lammene går ute hele året og helst på fjellet hvor oreganobuskene vokser vilt. Dette gir greske lam en litt krydret smak på kjøttet. Det finnes over 35 ulike sorter oregano i Hellas, og oregano er den desidert mest brukte urten i matlaging. Gresk mat er ganske mild, og kjennetegnes ved bruk av olivenolje, sitrusfrukt og urter.

Pakistansk

Pakistanere er veldig glad i karriretter, også når det gjelder lam. Karri er en krydderblanding som består av mange meget sterke og aromatiske krydder, som pepper, gurkemeie, korianderfrø, cayennepepper, ingefær, kanel og spisskummen.

– En uventet vri

Selv om ikke sennep akkurat er et krydder, så passer det også vært godt til lam. - Og er du åpen for noe litt annerledes, bør du absolutt prøve benfri lammestek med myntepesto og byggrynsalat. Her er det både ingefær, hvitløk, stjerneanis og five spice-krydder, i tillegg til mynte og koriander. Se oppskrifter på matprat.no.

Kilder: matprat.no, nrk.no, aperitif.no

Illustrasjon: Helene Ask Hunskaar Mattema

Norsk gin i verdensklasse!

Brennevin er virkelig i vinden om dagen. Fokuset har snudd vekk fra kunstig smaksatt vodka til kvalitetsprodukter med fokus rettet mot det håndverket som kreves for å oppnå høy kvalitet. Gin er en av de kategoriene som virkelig viser til ny bredde i sortimentet, og har en vekst over hele Europa – og ikke minst i Norden.

Norske importører og produsenter følger med i utviklingen. Det ble solgt ca. 480 000 liter gin på Vinmonopolet i løpet av 2016, og Servicegrossistene har hele 107 ginvarianter tilgjengelig. 13 av dem er norske, og av topp kvalitet, og her er de jeg mener er de mest interessante:

1. Harahorn Small Batch Gin

EPD: 4498457 (46%, 50 cl, Det Norske Brenneri AS)

Norsk håndverksgin har siden 2015 vært en viktig del av Det Norske Brenneris sortiment. De bruker urter og bær fra himmel og hav; einebær fra Røros, blåbær fra Nordmarka utenfor Oslo, rabarbra fra Grimstad og tang fra Stadt, blant annet. De produserer kun 300 liter om gangen, for å ha maksimal kontroll over kvaliteten.

Harahorn Small Batch Gin fikk gull i San Francisco World Spirits Competition i 2016.

2. Fatlagret Harahorn Gin

EPD: 4756250 (41,7%, 50 cl, Det Norske Brenneri AS) Harahorn Gin, med en hint av fatlagring som gir ginen en lys grønngul farge.

3. Bareksten Fatlagret Gin

EPD: 4498440 (46%, 50 cl, Det Norske Brenneri AS)

Stig Bareksten er mannen bak et flertall spennende norske brenneviner de siste årene. Denne ginen er lagret i 1 år på Oloroso Sherry-fat og har et fint preg av einebær, furunål, kardemomme og sitrus. Hint av fat, vanilje og tørket frukt.

4. Bivrost Gin

EPD: 4755781 (44%, 50 cl, Palmer Spirits AS)

Fra verdens nordligste destilleri, Aurora Spirits, ved foten av Lyngsalpene i Troms, lages denne silkemyke ginen med elegant balanse. Den inneholder krydder fra den arktiske faunaen, og duften gir toner av grapefrukt, som passer utmerket til en GT.

5. Himkok Gin

EPD: 4755773 (41%, 50 cl, Palmer Spirits AS)

Himkok er den ledende cocktailbaren i Norge, og ble i 2016 votert som den 42. beste cocktailbaren i verden. Dette er en bragd ingen norsk bar har vært i nærheten av tidligere. I tillegg produserer også Himkok brennevin til eget bruk på destilleriet som ligger rett ved siden av bardisken deres. Apparatet er det første man ser når man ankommer Himkok, og det har direkte linjer rett inn i baren. Nå lanseres deres hus-gin for det åpne markedet, og den er nå tilgjengelig på Vinmonopolet og horeca.

SGs kategorisjef for alkoholholdige drikker, Martin Hallberg, gir deg tips om hva du bør ha i glasset denne sesongen.

6. Marius Egge Gin

EPD: 3505166 (40%, 50 cl, Egge Gård AS)

Marius Egge Gin er laget av poteter fra Østlandet og hele einerbær fra Finnemarka. Den er og laget på vann fra deres lokale kilden Øksenebekken, som inneholder mye mineraler og salter som demper alkoholpreget, og gir den en frisk ettersmak. Marius Egge Gin skiller seg ut fordi den er destillert på Alambic à Colonne. Ved å destillere gin på så eksklusivt utstyr, fremmes råvarepreget slik at ginen får en rik, karakteristisk og behagelig smak.

7. Kimerud Distilled Gin

EPD: 4476636 (42%, 50 cl, Kimerud AS)

Familiebedriften Kimerud på Kimerud Gård i Lier står bak denne ginen, som slått seg opp i internasjonale tester og vurderinger. Kimerud gin har, som eneste norske gin, fått toppkarakterer i "iTQi Superior Taste Award". Dette er en utmerkelse som gis av en jury bestående av medlemmer fra kulinarisk institusjoner fra 17 land. Kimerud bruker hele 22 ulike urter ved produksjonen, og innholdet av rosenrot setter et preg som skiller den ut fra andre gin.

8. Ægir Heimdall Gin

EPD: 4640355 (46%, 50 cl, Cask AS)

Siden dette er gin for velutviklede ganer, har den fått navn etter guden med de skarpeste sansene av alle i den norrøne mytologien; "Heimdall kunne sjå heilt til verdas ende og høyre graset gro på engene." Ægir Heimdall er en kraftig gin med rikt krydderpreg og smaker av einebær, koriander og pomeransskall.

9. Oslo Håndverksdestilleri Vidda Tørr Gin

EPD: 4616173 (43%, 70 cl, Cask AS)

Oslo Håndverkdestilleri er et resultat av kjærligheten til den flotte naturen; Norges landskap, fjelluft, fjellvann, skandinavisk mat og design. De bruker planter som vokser naturlig i Norge, noe som kommer tydelig frem i produktene; de både lukter og smaker norsk natur. En frisk og smakfull gin som bærer tydelig preg av einebær, mjødurt og kvann.

10. Myken Artic Gin

EPD: 4547147 (47%, 50 cl, Cask AS)

Dette er en gin med fin og ren lukt av einerbær, furunål, einertre, karve og koriander. Den smaker lett av appelsinskall, koriander, einerbær og tindved, som blir plukket på Myken.

Xx
1 Drikketips
6 7 8 10 29 4 5 9 1

Macks Ølbryggeri - innovatør med tradisjoner

En kald og solfylt januardag besøker SG Gourmet Macks Ølbryggeri i Tromsø. Her blir vi bedre kjent med bedriften som har vært en viktig del av bybildet siden 1877, og en bedrift de fleste nordlendinger trykker tett til sitt bryst. Mack er tradisjonsbedriften som har vært en innovatør i bransjen i 140 år, og som kan skilte med tittelen: 'Verdens nordligste bryggeri'.

Bakersønnen fra Tyskland

Ludwig Mack ble født i Tromsø i 1842 og var sønn av en tysk baker, Georg Mack, som hadde kommet til Tromsø fra Tyskland 8 år tidligere.

Familien Mack var vitne til en by med store alkoholproblemer, der alt for mange drakk seg fra hus, hjem og familie. Det var på denne tiden kun sprit av slett kvalitet det gikk i, og det var dette triste synet som skulle få den unge Ludwig til senere å etablere et ølbryggeri. Å tilby øl i stedet for sprit skulle få stor betydning i bekjempelsen

av alkoholisme og en overdreven fyllekultur. I Tyskland florerte det med bryggerier, og bestefaren til Ludwig var selv brygger, så Ludwig hadde fått mye kunnskap fra egen familie. Etter utdannelse og praksis i Tyskland, riktignok i baker- og konditorfaget, vendte Ludwig Mack tilbake til Tromsø i 1865. Han arvet sin svigerfars handelsforretning og utvidet denne stadig. Det var i 1877 Ludwig Mack stolt også kunne servere folk i Tromsø skummende øl fra eget bryggeri.

30 Xx
Drikkeleverandør

Kommersiell direktør

Roger Karlsen og Key Account Manager

Ketil Bøe ønsker

SG Gourmet

velkommen til Macks Bryggeri i Tromsø.

Familieeid i 6 generasjoner

Macks Ølbryggeri har helt siden starten vært familieeid. Det skulle riktignok ikke bli en av Ludwig Macks sønner som skulle overta driften, men hans svigersønn Bredrup. I dag ledes bryggeriet av Harald Bredrup, som er 5. generasjons ølbrygger, og alle selskapets aksjer er fordelt innen familien. Alle som blir født inn i Mack-familien får et aksjebrev i bryggeriet i dåpsgave.

Sprek 140-åring

Hos Macks Ølbryggeri er det kommersiell direktør Roger Karlsen og Key Account Manager Ketil Bøe som tar imot SG Gourmet, og vi merker med en gang den entusiasme og spirit som befinner seg i Macks lokaler i Tromsø. Roger tar oss gjennom bryggeriets lange historie, og det er tydelig at iveren etter å ligge i forkant alltid har vært en suksessfaktor for Mack. «Vi har alltid hatt evnen til å snu oss rundt, og veien fra idé til ferdig produkt er kort», forteller Roger. «Selvfølgelig er vi tro mot Mackpilsen, som har vært uforandret siden 30-tallet, men vi har alltid fulgt med på internasjonale trender ,og vi har stadig kunnet tilby vårt publikum nytt og spennende øl.» I dag brygger Macks Ølbryggeri

ca. 30 ulike typer øl, i tillegg til produksjon av mineralvann, cider og alkoholholdig iste. «Isteen vår må dere smake!», sier Roger med et smil om munnen. Macks 'Hard Ice Tea' er et spennende produkt som de aller fleste kan like.

Pub, mikrobryggeri og opplevelsessenter Man kan vel ikke si at man har besøkt Tromsø uten å ha vært innom den legendariske ølhallen. Ølhallen fra 1928 er Tromsøs eldste pub, og har vært i bryggeriets eie siden starten. Her kan gjestene smake på alle de gode produktene fra Mack, puben tilbyr til sammen hele 67 øl på fat. Mack serverer nemlig ikke bare eget øl, men har også invitert en rekke andre bryggerier inn på tappetårnet sitt. «Våre kunder skal virkelig få mangfold», forteller Ketil, «vi har ikke tro på å være vanskelige, og vi synes det er hyggelig med et godt samarbeid med de andre aktørene i bransjen». I Macks lokaler i Muségaten befinner også bryggerimesternes lekestue seg, nemlig mikrobryggeriet. Her utvikles nye øltyper, samt at det brygges en rekke 'smallbatch'-spesialøl. Dette mikrobryggeriet er virkelig noe for seg selv, og legendarisk rockemusikk og street-art pryder bryggerilokalet. Under hver eneste

31 Drikkeleverandør »

brygging pumpes rockeklassikere ut fra høyttalere plassert rundt bryggkjelene, og kun vinylplater er godkjent musikkilde. Mack har også etablert et opplevelsessenter der besøkende kan få innblikk i det rocka mikrobryggeriet, samtidig som man kan få kyndig forelesning om bryggeriets historie og om øl generelt. I opplevelsessenterets egen butikk, tilbys også alt utstyr du trenger for å brygge øl hjemme. «Mack er synonymt med øl og ølkultur», sier Ketil, «og slik skal det være i all fremtid!»

Et eget sushi-øl

Som den innovasjonsbedriften Macks Ølbryggeri er, studeres alltid forholdet mellom mat og drikke. Trendene fra gastronomien krever at drikkevareprodusentene følger med, og en virkelig trend som nå har fått fotfeste, er sushi. Hva drikker man egentlig til sushi? – var spørsmålet produktutviklerne hos Mack stilte seg. Svaret var at det ofte drikkes smakssvakt øl som ikke tilfører maten noe i det hele tatt. «Her må noe gjøres», tenkte Mack, og under vårt besøk hos Mack ble SG Gourmet presentert et øl av belgisk saison-type med innslag av grønn te. Naturlig skepsis ble raskt skjøvet til side, idet vi fikk servert dette skummende ølet sammen med helt fersk sushi. Vi trodde umiddelbart på dette ølets suksess, og Ketil kunne også avsløre at det var det mange fra landets beste sushirestauranter som også gjorde. – Vi venter i spenning, for dette ølet vil vi ha!

Mack - en fleksibel partner Roger og Ketil kunne også fortelle om Macks satsning på festivalmarkedet. «Vi kan alt om øl og alkoholservering, og sammen med vår samarbeidspartner Festivalgruppen tilbyr vi våre kunder et problemfritt og bekymringsløst festivalprodukt», forteller Ketil. «Kundene tenker på musikken, og vi fikser resten. – Ellers er vi veldig gode på horeca og uteliv!», fortsetter Roger. «Samarbeidet med Servicegrossistene gjør at vi når ut til profesjonelle kunder i hele Norge, og vi synes det er veldig gøy med alle de gode tilbakemeldingene vi får fra nye kunder i hele landet!» Med disse ordene fra Roger runder SG Gourmet av besøket i Tromsø for denne gang, og med smaken av sushi-ølet friskt i minne, setter vi igjen kursen hjemover etter et spennende leverandørbesøk.

Macks Ølbryggeri, etablert i 1877 i Tromsø Familieeid siden oppstarten. Åpnet helt nytt bryggeri i 2012. Produserer et komplett soriment med øl, cider og mineralvann. Driver også den legendariske Ølhallen i Tromsø med tilhørende opplevelsesenter rundt ølbrygging.

1. Den spennende, nye sushi-ølen til Mack.

2. Den rocka stemingen når helt inn i de innerste gemakker i mikrobryggeriet.

3. Varm velkomst inn til Ølhallen en vintertung Trømsøkveld.

4. I Ølhallen er valgmulighetene mange!

32
Drikkeleverandør
SG
33 Drikkeleverandør 3 4
«Mack er synonymt med øl og ølkultur, og slik skal det være i all fremtid!»
Key
Account Manager Ketil Bøe

STORHUSHOLDNINGS-NYHETER FRA Q-MEIERIENE

Gresk yoghurt

Q-Meieriene lanserer nå en Gresk naturell yoghurt i 2,5 kg spann for SHH markedet. Produktutviklerne hos Q-Meieriene har vært i Hellas og funnet den perfekt greske yoghurtkulturen som de har tatt med seg hjem til meieriet i Gausdal.

Drømmebase 5 %

Q-Meieriene lanserer nå Drømmebase 5 % som smaker fantastisk, og er et sunnere alternativ til lettrømme. Dette er en rømme med kun 5 % fett og hele 8 % protein. Drømmebase brukes som en base for kalde dressinger og sauser, og kan også med fordel brukes i bakverk, for eksempel scones, desserter og kaker.

NYHETER FRA WASA

EKO Sprø Hvete

Nå lanserer Wasa Eko Sprø Hvete, som kan minne om det kjente og kjære knekkebrødet Wasa Frukost, lansert i 1965. Eko Sprø Hvete er bakt i Sverige med økologisk hvetemel og solsikkeolje, ved hjelp av vannkraft. Produktet er merket med EU sin logo for økologiske produkter. Dette varmbakte knekkebrødet egner seg svært godt til frokost, men også som mellommåltid eller en lettvint snack.

Wasa Sandwich Tomat & Basilikum

Nå re-lanseres Wasa Sandwich Tomat & Basilikum. Hendig forpakning med to knasende sprø knekkebrødbarer. Inneholder ingen kunstige tilsetningsstoffer. Et perfekt mellommåltid og typisk impulsprodukt som gir ekstra godt salg rundt kassesonen. 5 % fiber og holdbart i 10 måneder.

KORNMO FULLKORNSCOOKIES

Kornmo er en folkekjær favoritt innen kjeks, og kommer nå med to sunnere cookievarianter. Kornmo fullkornscookies er sprø cookies bakt med 50 % fullkorn, og er naturlig søtet med dadler i stedet for sukker. En Kornmo Fullkornscookie dekker 15 % av daglig fiberbehov, og er et sunnere alternativ i hverdagen. Kommer i variantene tranbær og sjokolade.

Kornmo Fullkornscookie Tranbær

EPD: 4665543

Kornmo Fullkornscookie Sjokolade

EPD: 4665550

Produktnytt
Ny
vår - ferske nyheter

SMAKFULLE NYHETER FRA JÆDER ÅDNE ESPELAND

Kyllingfilet Krydret Sous Vide Singelpakket kyllingfilet fra Rogaland. Kyllingfileten er smakfull og sous vide behandlet. Produktet er serveringsklart men kan også varmes før servering. Filtene er singelpakket og har et lavt saltinnhold. Bruksområder er salater, burger, taco, sandwich, pizza.

Kylling Pops panert

Smakfulle og sprø kyllingsnacks. Spennende kyllingnyhet som har flere bruksområder. Passer perfekt på sharingplate og i salater.

Gårdsskinke

Saftig marmorert svinelårskinke med en naturlig kjøttstruktur. 22 g per skive og med et lavt saltinnhold for å få frem den gode naturlige kjøttsmaken. Kvalitetsskinke med et rustikk utseende.

Pølse-grønt

En smakfull og nydelig pølse med 37 % grønnsaker. Grønnsakene er nøye utvalgt og krydderblandingen gjør denne pølsen unik. 100 g per pølse.

Nå lanserer vi Homestyleburgeren også som ferskvare! Råvarer fra bog og bryst grovkvernes i denne premiumsburgeren. Burgeren ser ut som om den er laget på kjøkkenet.

Kyllingfilet Krydret Sous Vide

EPD: 4682076

Kylling-pops panert

EPD: 4718151

Gårdsskinke

EPD: 4681904

Pølse-grønt

EPD: 4729802

Hamburger Homestyle fersk 170 g

EPD: 4646501

DUNITEX I NY DRAKT

Nå finnes Dunitex i nye design - tidløse Linnea og Giovanni. Dukene holder seg fine i lang tid og gir deg en mulighet til å få ditt spisested til å se enhetlig ut, og du behøver ikke konstant å bytte duk når noen søler.

• Bomullskvalitet med overflate av akryl

• Vanntett, avtørkbar og har lang levetid

• Nytt format og nye design

• Perfekt for uteserveringen, men fungerer også godt inne på spisestedet.

Linnea Vit

EPD: 4710307

På rull:

Linnea Vanilj

EPD: 4710315

Linnea Svart

EPD: 4710323

Vanilj

EPD: 2729929

LANTMÄNNEN UNIBAKE DONUT BUNS

Lantmännen Unibake lanserer 2 velsmakende hybridprodukter i henhold til trendene. Produktene er en blanding av velkjente berlinerboller og donuts fylt med velkjente klassikere som sjokoladekake og ostekake.

Donut bun cheese cake, 60 x 72 g

EPD: 4693941

Donut bun choco cake, 60 x 72 g

EPD: 4693974

LANTMÄNNEN UNIBAKE WELLBREAD-KONSEPT

Wellbreads er et helt nytt konsept der vi har samlet alle våre produkter som passer for dem som har valgt en alternativ livsstil. Det er tre kategorier som går inn under fellesnavnet Wellbreads: Glutenfritt, Økologi og Hvetefritt.

Økologisk Ølbrød, 600 g x 12 stk

EPD: 4694998

Økologisk Surdeigsbaguette, 420 g x 18 stk

EPD: 4695201

Hvetefritt Rugstykke 100% grov, 60 g x 72 stk

EPD: 4695425

Surdeigsbrød skåret Levain , 720 g x 9 stk

EPD: 4695201

Surdeigsbaguette rustikk fin, 150 g x 40 stk

EPD: 4680104

Surdeigsbaguette rustikk grov, 150 g x 40 stk

EPD: 4680096

PENT. SMART. HOLDBART

Med Dunis holdbare ecoecho® sortiment kan du alltid tilby et miljø tilpasset alternativ for ditt måltid. Mange av våre bokser produseres av bagasse med tilhørende lokk av resirkulert plast (rPET). Nå også i hvit.

www.duni.no | info@duni.com | +47 23 30 45 45
NYHET NÅ OGSÅ I HVIT BA GASSE

orkla Matbarometer

- Hvor sunne er vi - egentlig?

«Vi må ha fokus på de små ting som vi gjør hver dag, ikke bare ta skippertak. Orkla føler et ansvar for å hjelpe forbrukeren til et sunnere kosthold, da vi leverer de store kjente merkevarene som folk spiser hver dag.» Slik innledet fagsjef ernæring og helse i Orkla Foods Norge, Linn Anne Bjelland Brunborg Orklas frokostseminar hvor resultatene fra Orklas kostholdsundersøkelse.

Status for folkehelsen i Norge

Helse- og omsorgsminister Bent Høie informerte om at Norge sakter akterut

og er ikke lenger på topp når det gjelder folkehelse. Dette må vi snu. Hvis vi alle hadde fulgt helsedirektoratets kostråd så hadde Norge spart hele 154 milliarder i utgifter som følge av bedre helse, og i snitt ville vi alle fått 2 gode ekstra leveår. Det er så lite som skal til for at det skal gjøre en forskjell; litt mer fiber i maten, litt mer fisk, litt mindre rødt kjøtt og litt mer aktivitet. Andelen av voksne med fedme har økt de siste årene og i Norge har 20 % en BMI på over 25 og halvparten av disse lider av sykelig overvekt.

Den nakne sannhet

Matbarometeret tar for seg folks holdninger til og kunnskap om mat og kosthold og er gjennomført av Kantar TNS på oppdrag fra Orkla. «Funn viser at forbrukerne fremdeles er skeptiske til industriprodusert mat og det er noe vi må ta på alvor. Som en av de største aktørene må vi i Orkla jobbe for å øke kunnskapen til forbrukeren på innhold og fremstillingsmåte. Vi produserer det meste i Norge og maten som tilbys forbrukerne har aldri vært sunnere enn hva det er i dag.» uttalte konsernsjef i Orkla, Petter Ruzicka.

FRITT FOR ALLERGENER I PERS KJØKKEN

Pers Kjøkken har hatt en langsiktig og målbevisst satsing på å være en av de beste produsentene på pålegg, julemat og pizzatopping. Det siste året er fabrikken blitt utvidet og oppgradert, og fremstår som en ny høyteknologisk og moderne fabrikk.

På produktsiden er det gjort en omfattende jobb for å få bort alle allergener, det gjør at teksten «kan inneholde spor av» nå er fjernet fra alle varedeklarasjoner.

Les mer på: perskjokken.no

Tre viktige funn i undersøkelsen:

1. Kun 13% mener at industrimat er like sunt som hjemmelaget mat

2. 50 % vet ikke innholdet av hva de spiser

3. 2/3 sier det er viktig at maten er produsert i Norge og med norske råvarer

1. Helse-og omsorgsminister Bent Høie legger frem statusen til den norske folkehelsen.
1 2
2. Konsernsjef i Orkla, Petter Ruzicka er sitt ansvar bevisst i kampen for et sunnere, norsk kosthold.

Vårt mellommåltid

Ferdigsmurt knekkebrød fra Wasa! Den hendige forpakningen inneholder to knekkebrødbarer og gjør det til et perfekt mellommåltid, hvor som helst og når som helst.

√ Personlig service og lokal forankring

Lett og lurt - ferdigsmurt
Produkt Antall i kartong EPD-nr. Wasa Sandwich Gressløk 24 1465145 Wasa Sandwich Tomat & Basilikum 24 4683298
SandwichogsåPrøvnyheten Tomat & Basilikum! ET LØNNSOMT MEDLEMSKAP
en
storhusholdningsbransjens
Bli
del av
beste innkjøpssamarbeid!
Gratis medlemskap gir deg:
En enklere hverdag
De beste leverandøravtalene til meget gode betingelser
www.systemkjop.no
SUNNE RÅVARERtilenhvermeny Norrek Dypfrys AS Helgeroveien 892, Eidsten, 3267 Larvik T: 33 16 54 00 | salg@norrek.no www.norrek.no www.impuls.no Kartong 5 kg, 2 poser á 2,5kg Kartong 6 kg 4 Poser à 1,5 kg OKOLOGISK BROKKOLI ØNYHETER - FEBRUAR 2017 OKOLOGISKE JORDBAR & BLÅBAR * In n e n s a lg HVORDAN KOKE PERFEKT PASTA MED BARILLA? Ekspresskoking (100 % av koketiden) Dobbelkoking
% av koketiden) Varmeholding
% av koketiden) Velg Barilla pasta, perfekt “al dente”.
(50
(75
KLASSIKEREN SIDEN 1919 Et godt, palmeoljefritt valg! Sofienberggata 19, Postboks 4644, Sofienberg, 0506 Oslo, Tlf: 22 80 86 00, millsproffpartner.no MELANGE Vekt 1 kg Ant i kartong 12 EPD 4670253 15% rabatt i mars og april!
EKSPERTEN SOM ALLTID LEVERER
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.