L'esborrador 2n trimestre 22/23

Page 1

2n trimestre 22/23

L'ESBORRADOR

.1.SortidesitallersESO

-Gener:

·Comemveig,comemsento,comactuo

·XerradaGuttmann

·Sabadellmedieval

·APILO

·Fempigments

·RàdioSabadell

·UAB

·EdatMitjana

-Febrer:

·Udiat

·ThePhantomoftheOpera

-Març:

·XerradaAlfredSala

·FiraSabadell

·CertamenLecturaenVeuAlta

·Talleroli

·AmicaldeMauthausen

·Laniñadelamaleta

·Xerradaaddicció

·XerradaJosepSampere

-SetmanaEsportivaiCultural

-ColòniesESO

2.SortidesiTallersPrimària

·Cursad’Orientació

·EscapeRoom

·MuseuPaleontològic

.3.Reportatges:CuriositatsanimalsiBreuhistòriadelServator

.4.Esport:Esgrima

.5.Enquestasobrelesrelacionstòxiques

.6.Curiositats

.7.Memsiacudits

.8.Passatempsisolucionari

.9.EntrevistesaGemmaMaríniNúriaAymerich

.10.RacódeDirecció

Índex

Sortides i tallers ESO

Gener:

· Com em veig, com em sento, com actuo

Aquest taller el vam fer els alumnes de 2n d'ESO el passat dimarts 17 de gener.

A partir d'unes imatges, les monitores ens van explicar que no ens han d'importar els comentaris d'altra gent, per exemple, ens ha de ser igual si una persona és grassa o prima perquè podem fer el mateix i també perquè som humans. A part de comentar les imatges que ens han fet reflexionar, també hem enganxat gomets en un paper per tal d'assenyalar les parts del nostre cos que més ens agraden (en verd) i les que menys (en vermell).

En conclusió, aquest taller ens ha fet canviar d'opinió del que nosaltres pensàvem, fet que ens ha modificat, i molt, la nostra perspectiva.

Molt bon taller!

· Xerrada Guttmann

Dimecres, 18 de gener, els alumnes de 4t d'ESO vam fer el taller "GAME OVER". Es tracta d'un programa de prevenció d'accidents de trànsit que té com a objectiu sensibilitzar els alumnes amb la finalitat que desenvolupin comportaments responsables, adoptin actituds de prudència i prenguin les mesures de seguretat necessàries en conduir un vehicle de motor (patinet inclòs) i en practicar activitats esportives o de lleure que comportin un risc.

Aquest taller es realitza a càrrec de l'Institut

Guttmann i el realitzen persones que han patit en primera persona un accident de trànsit amb greus seqüeles i donen testimoni de la seva experiència. A classe, va venir l'Álex Pardo que a banda d'explicar-nos la seva experiència personal, ens va parlar sobre les causes dels accidents de trànsits i les mesures de prevenció, tot acompanyat d'un vídeo molt impactant que ens va deixar uns minuts aguantant la respiració.

Existeixen tallers impactants, però el clima que es genera a la classe en aquesta xerrada, la química amb el monitor, l' atenció que capta dels alumnes... és brutal. Aquesta activitat complementa la xerrada que al 1r trimestre la policia municipal ens va venir a fer sobre seguretat vial.

· Sabadell medieval

El passat divendres, 20 de gener, els alumnes de 2n d'ESO vam fer una visita guiada pel centre de la nostra ciutat per tal de conèixer el Sabadell medieval, tema que estem treballant a l'àrea de Socials.

El guia, el Pere, ens va explicar de manera molt didàctica, però al mateix temps, molt divertida, com a l'Edat Mitjana estava dividida políticament el que ara són Catalunya i Espanya, les restes que quedaven de les muralles que protegien les ciutats, el que feien els islàmics a les nostres terres, i com ho van destrossar tot els francs i els nobles hispanovisigots...

També ens ha explicat com en època de guerra, ningú feia cas a les regles dels eclesiàstics. A mesura que anàvem parant en llocs del centre: com la via Massagué, l'església de Sant Fèlix, la plaça de l'Ajuntament, etc. ens anava explicant com estava organitzada la societat en aquella època, els impostos que hi havia, etc. Ha estat una sortida interessant.

· APILO

Avui, 20 de gener, a la classe de 1r d’ESO ha vingut la Maria, una noia que treballa en el projecte de l’Apilo XII. Ens ha explicat com es va crear el taller Apilo i ens ha ensenyat com són les piles, què contenen i quant contaminen. Ens ha ensenyat com crear una pila que no contamini amb una moneda, un vis, un cable i una llimona. Fent això hem pogut encendre un llum. Hem après molt i ens ho hem passat molt bé.

· Fem pigments

El passat dia 26 de gener els alumnes de 1r d'ESO vam anar al Museu d'Història de Sabadell per conèixer els aspectes claus de la vida a la prehistòria. Hem refrescat conceptes treballats a classe, com la forma de vida, l'evolució, les eines que empraven... i gràcies a les diapositives, hem pogut veure un munt de pintures rupestres i gravats que després de tants anys encara formen part del nostre patrimoni històric. Aquestes importants fonts ens permeten endinsarnos en aquella època i saber com vivien els nostres avantpassats.

La part més divertida de la visita ha vingut després, quan ens hem posat a la pell dels humans de la prehistòria, hem fet pintures rupestres amb pigments naturals. Una gran experiència d'història experimental que ens ha fet conèixer encara una mica més, els nostres avantpassats.

· Ràdio Sabadell

El passat 26 de gener, la classe de 3r d’ESO hem anat a Ràdio Sabadell per veure com funciona aquest mitjà de comunicació. Ens han ensenyat les seves instal·lacions on hi havia molts treballadors i sales on emetien programes de ràdio de diferents seccions. Hi havia emissions en directe, diferents programes d’esport i sales insonoritzades, a les sales hi havia una tauleta amb molts botons, ha sigut una experiència molt interessant!

· UAB

Divendres, 27 de gener, els alumnes de 4t d'ESO vam anar a la Universitat Autònoma de Barcelona dins del programa d'orientació del Pla d'Acció Tutorial. Ens van explicar el funcionament, l'estructura i els serveis de la universitat i ens van fer una visita guiada pel campus. Vam anar per les diferents facultats on ens van fer una xerrada sobre els diferents graus universitaris dividits en les branques del saber i les vies d'accés. Ens va impressionar molt com és de gran la universitat i tots els serveis que ofereix. Es tracta d'una autèntica ciutat formada per unes 40.000 persones!!!

A poc a poc, anem rebent més informació per mirar d'aclarir el nostre futur.

· Edat Mitjana

Avui, 31 de gener, els alumnes de 2n d'ESO hem anat al Museu d'Història de Catalunya a conèixer l'Edat Mitjana. Abans hem passejat pel Born, hem visitat la Catedral de Santa Maria del Mar, la de Barcelona i la plaça Sant Jaume on ens hem trobat amb el Conseller d'educació Josep Gonzàlez-Cambray que molt amablement ens ha saludat, s'ha fotografiat amb nosaltres i ens ha recordat que hem de ser feliços aprenent Ja al museu ens hem posat a la pell de diferents protagonistes i estaments socials que van viure en l' època medieval. Hem fet un itinerari que ens ha ofert una visió de l’evolució de Catalunya al llarg de vuit segles d’història tot centrant-nos en els principals fets polítics i els aspectes socials i de vida quotidiana. Hem après a interpretar les diferents fonts històriques que hi havia al museu. Després hem completat el dia dinant i jugant a la platja de la Barceloneta.

Una sortida molt interessant i productiva que ens ha transportat a l’època medieval, una època que ens acompanyarà al llarg d'aquest curs i que tindrà el seu punt culminant en la fira medieval que farem durant el mes de maig.

Febrer: · Udiat

El passat 7 de febrer, els alumnes de l'optativa de Biologia de 4t d'ESO vam anar a fer una visita als laboratoris de la Corporació Sanitària Parc Taulí, concretament a l'Udiat.

La sortida està relacionada amb els continguts de l'assignatura: genètica, cromosomes, herència, grups sanguinis...

La tècnica que ens va fer la visita ens va ensenyar com s'analitzen les mostres de sang, d'orina... dels pacients i com arriben des de totes les parts de l'hospital fins al laboratori i com les màquines treballen.

Després vam passar pel laboratori d'urgències on arriben les mostres que requereixen una anàlisi immediata. Vam poder veure al microscopi òptic una de les mostres i, fins i tot, vam veure les proves per determinar-ne el grup sanguini. En acabar, vam veure les fotografies que l'ordinador havia fet. També vam poder veure el banc de sang del Taulí.

Al pis superior ens van ensenyar el laboratori de microbiologia, amb els cultius de bacteris, les aplicacions antibiòtiques, el funcionament de les PCRs...

Per últim, vam entrar al laboratori de genètica i el tècnic ens va fer explicacions de genètica bàsica, sobre determinacions cromosòmiques, anomalies gèniques.

La sortida va ser molt motivadora i interessant. Creiem que vam aprendre molt i vam poder posar en pràctica els coneixements apresos a classe.

· The Phantom of the Opera

Last Tuesday 28th February, the 3rd and 4th ESO students went to see the play "The Phantom of the Opera" at the Sant Vicenç Theatre. The play was about a theatre in which it was said that there was a phantom. When a new owner buys the theatre, he begins to receive letters from the ghost warning him that if he does not keep the same conditions that the phantom had established with the previous owner, he will suffer the consequences.

The ghost strictly asks him to replace the main performer, Carlotta, with one of the supporting actresses, Christine Daeé. The theatre owner refuses, so Erik, the phantom, decides to do it his way.

Erik is obsessed with Christine, but she is in love with Viscount Raoul. Meanwhile, Erik is killing people in the theatre and Christine confronts him and Raoul. Erik shoots Raoul and an open ending is left, in which it is understood that Christine and Raoul end up together happily.

Març:

· Xerrada de l’escriptor Alfred Sala

Avui, 1 de març, l'autor Alfred Sala ha fet una xerrada del seu llibre "Una hora al cretaci" als alumnes de 1r d'ESO. Aquesta novel·la curta d'aventures l'han llegida aquest trimestre en l'àrea de Llengua Catalana.

L'Alfred ha comentat moltes coses sobre els dinosaures i, sobretot, del Cretaci, ja que va ser l'època en la que van haver-hi més. Ha explicat amb tota mena de detalls i anècdotes com eren, on vivien, com van evolucionar, etc. L'Alfred ha demostrat la seva passió per aquests animals.

A través d'un Powerpoint ha anat explicant fins arribar a la conclusió que "L'extinció és per sempre", exemplificant-la amb casos actuals com el del rinoceront blanc i el pardal.

Hem de preservar el que ens envolta.

I, finalment, s'ha passat al torn de preguntes. Els alumnes li han preguntat aspectes sobre la seva professió, sobre el llibre i, fins i tot, s'ha parlat dels viatges en el temps. Ha estat una xerrada molt interessant. Els ha encantat!!!

Moltes gràcies, Alfred!!

El passat 2 de març, els alumnes de 4t vam a anar al recinte firal de Sabadell dedicada a la formació professional: Apropa’t a l’FP. Allà hem trobat expositors de la majoria de centres del Vallès Occidental que ofereixen els seus cicles formatius, serveis d’assessorament de l’Oficina Jove i el Departament d’Ensenyament, a més d’una completa programació d’activitats, conferències, tallers i altres formats per assessorar i orientar els nostres alumnes en els seus estudis postobligatoris.

Per últim, vam tenir el privilegi d’assistir a una sessió de coaching sobre gestió de les emocions, motivació... que ens ha fet pensar, reflexionar i afrontar aquesta etapa amb una perspectiva molt diferent i que, sense dubte, ens ajudarà en el futur. Una de les darreres activitats programades en l’orientació acadèmica que esperem que ens serveixi de cara a les preinscripcions que comencen el 12 d’abril!!

· Participació en el XIX Certamen de Lectura en Veu Alta

Dijous, 16 de març, va tenir lloc la dinovena edició del Certamen de Lectura en Veu Alta. Aquest any, hi participen de manera presencial, 1034 centres de tot Catalunya.

En aquestes semifinals, a l'Auditori del Casal Pere Quart de la nostra ciutat, hi participaven escoles de Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Castellar del Vallès i de Cerdanyola.

En la categoria de lectura individual (Corsaris), l'Anna De Gracia (1r d'ESO) va llegir la segona lectura del llibre "El noi de l'última fila" d'Onjali Q. Raúf.

I, en la categoria de lectura col·lectiva (Tropa de Corsaris), la Núria Gómez (3r d'ESO) i l'Isaac Real i l'Ivan Tomey (4t d'ESO) van llegir la cinquena lectura de "Katalepsis" de Maria Carme Roca.

Tots quatre ho van fer fantàsticament bé, controlant la velocitat, la dicció, l'entonació, l'articulació i la interpretació, van posar-se en la pell dels personatges i van fer gaudir a tots els assistents amb les seves lectures.

Cal felicitar-los perquè va ser tot un plaer escoltar-los llegir! La nostra enhorabona!

· Taller oli

Avui, dia 24 de març, ha vingut a 1r d'ESO una noia que es deia Mar i ens ha explicat com fer que l'oli ja usat es pugui convertir en sabó.

Ens ha posat en grups i, després, ens ha donat els materials necessaris per fer aquesta feina.

Nosaltres havíem de portar de casa el nostre oli utilitzat, un got o recipient de iogurt, també una mascareta i una samarreta o bata per no embrutar-nos la roba.

La Mar ens ha portat uns guants, sosa càustica, galledes, embut, colador, recipient, dues ampolles (una per a aigua i, l'altra, per a l'oli), una cullera gran i unes ulleres.

Amb tot això, la Mar ens ha donat les instruccions per a fer el sabó:

Primer, havíem de posar tota l'aigua a la galleda i, a continuació, posar a poc a poc la sosa càustica amb bata i mascareta. Després, havíem de barrejar l'aigua amb la sosa i l'aigua es posava cada cop més calenta.

Tot seguit, vam posar l'oli mentre remenàvem amb la cullera. I, finalment, ens va dir que havíem d'esperar que es posés com puré, després ja es podia posar al recipient i cal esperar 30 dies i ja tindrem sabó. Ha estat un taller interessant.

· Amical de Mauthausen

Els alumnes de 4t d'ESO vam tenir la gran sort de rebre un representant de l'associació Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, que agrupa els exdeportats republicans dels camps de concentració dels nazis, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps. Els testimonis indirectes dels assassinats sistemàtics que es van produir als camps de concentració han deixat a la classe totalment glaçada. Quin crim havien comès aquests més de 7000 republicans deportats a camps de concentració i aquests més de 5000 morts en aquests camps? va preguntar un. Ser membres del partit Socialista i haver participat a la guerra civil al costat del bàndol republicà. Després d'exiliar-se i ser maltractats pels francesos, reclosos a camps de refugiats al sud de França, van caure a mans dels alemanys i deportats als camps de la mort nazis.

Un homenatge, doncs, a la memòria de tots i totes aquells que van viure i lluitar durant la guerra civil, a la pau i a continuar lluitant perquè els grans errors del passat no es tornin a produir. Abans de concloure una última pregunta: quins ajuts per part del govern han tingut per intentar recuperar la memòria d'aquestes víctimes? Següent pregunta!

· "La niña de la maleta"

El passat dijous 23, els nois de 4t d'ESO han tingut el plaer d'assistir a l'homenatge a les víctimes de l'holocaust nazi i la visualització del documental "Giza, la niña de la maleta".

Posteriorment, hem connectat en directe amb la protagonista, Giza Alterwajn, que viu a Montevideo (Uruguai), amb qui s'ha fet un col·loqui. Una oportunitat única per conèixer de primera veu una víctima de l’horror nazi.

Giza va néixer al gueto de Varsòvia i en va ser treta dintre d’una maleta perquè pogués sobreviure i cuidada durant 6 anys per una família polonesa fins que els seus tiets de sang la van reclamar. Una història de pèrdues i superació davant de les adversitats. Un exemple de resistència i una història entre les més de 8 milions d'històries que hi ha darrere d'aquesta xacra històrica. Una de les últimes supervivents vives de l’holocaust. Una oportunitat única per parlar amb ella.

"Ellos no me contaron, yo no preguntaba, no quería saber" ens relata una lluitadora que durant anys va voler esborrar l'horror viscut i tants i tants records i moments que guardava dins de la maleta...ara dedica la seva vida a recordar al món el que va viure perquè no torni a passar MAI MÉS!

· Xerrada Addicció:

Quanta estona poden passar amb el mòbil? Quins són els riscos de les pantalles? Quin és el percentatge de joves que fumen o beuen alcohol? Totes aquestes preguntes se'ns na plantejat en el taller que des de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona ens han vingut a fer a 4t d'ESO. Aquesta activitat ens ha permès descobrir mites, tabús en relació a l’alcohol, tabac, begudes energètiques, cànnabis i informació general sobre aquestes substàncies addictives. Hem reflexionat sobre els interessos econòmics darrere el consum d'alcohol, tabac i cànnabis per part dels joves i com fan aquestes empreses per publicitar-se i arribar als joves. Per últim, s’ha fet una reflexió sobre canvis en actituds i comportaments relacionats amb el consum. Una part important de la xerrada ha estat dedicada a l'ús de les pantalles i la quantitat d'hores que estem enganxats als dispositius electrònics.

· Xerrada de l'escriptor Josep Sampere

Avui (dijous, 9 de març), l'escriptor Josep Sampere ha fet una xerrada de la seva novel•la "El pou darrere la porta", història de ficció que han llegit els i les alumnes de 4t d'ESO en l'àrea de Llengua Catalana.

El Josep els ha passat un booktràiler fet per ell sobre el llibre. Aquest relat fa uns uns quants anys que va ser escrit i, fins i tot, va guanyar un premi, però, malgrat no ser una novel•la recent, a l'alumnat li ha semblat molt interessant pel misteri, la intriga i la por que té. Després del booktràiler, els i les alumnes han estat fent preguntes sobre la seva professió i han descobert que, a part, de ser escriptor, també és traductor, que ha escrit altres llibres també relacionats amb la ficció i que li encanta el terror. I sobre la novel•la en qüestió, li han preguntat d'on va treure el títol, si certs personatges o elements són reals o no,etc. el Josep els ha explicat que prefereix deixar finals oberts i així els lectors poden decidir si allò ha passat de veritat o no, etc.

La xerrada els ha semblat molt interessant i la novel•la molt recomanable.

Setmana Esportiva i Cultural

Els alumnes de l'ESO vam passar una Setmana Cultural i Esportiva plena d'activitats:

El dilluns 13, els alumnes de 1r i 2n van anar a fer tennis i pàdel al Club de Tennis Sabadell; per una altra banda, els alumnes de 3r i 4t vam anar a fer handbol al Pavelló Nord. El dimarts 14, els alumnes de 1r i 2n van anar a fer handbol i els de 3r i 4t a fer tennis i pàdel. El dimecres 15, els alumnes de l'ESO ens vam quedar a classe creant els curtmetratges amb els que seríem nominats als premis Òscars del Servator. El dijous 16, vam passar tot el dia a les pistes de Sant Oleguer fent activitats esportives i després, a la tarda, vam fer un torneig de futbol. L'últim dia, a la tarda, vam celebrar el Carnestoltes amb unes disfresses molt originals!

ESO

Setmana Esportiva i Cultural

Primària

"Com ve sabeu el passat mes de febrer va estar carregat d'activitats per celebrar la Setmana Cultural i Esportiva a l'escola.

Per aquest motiu, els alumnes de sisè, que no ens perdem una, vam voler participar en la gimcana que van fer els alumnes d'Educació Infantil. Així que, amb moltes ganes, vam anar a passar el matí a Cal Balsach. Allà, vam rebre els més petits de l'escola i vam ajudar-los i guiar-los, amb paciència i molta estima durant cada estació.

Va ser una gran experiència on petits i grans vam gaudir moltíssim de compartir moments tan bonics.

Volem aprofitar aquest escrit per donar les gràcies a la Núria Riaño per convidar-nos i fernos partícips d'aquesta pràctica que ja s'ha convertit en tota una tradició."

"El passat mes de febrer els alumnes de Cicle Superior, vam fer un munt d'activitats esportives, entre elles una sortida a les piscines Joan Serra on no vam parar ni un moment. Allà vam realitzar activitats d'aiguagim i d'spinning i vam acabar ben cansats!

Va ser un matí ben animat on la música, el bon ambient, l'exercici i la bona companyia no hi van faltar.

Ja estem desitjant que arribi el proper curs per tornar a repetir!"

Colònies ESO

Els dies 20, 21 i 22 de març, els alumnes d'ESO vam anar de colònies a Poblenou del Delta.

Les colònies a Casa Amadeo han estat molt "guais".

Vam anar en bicicleta fins a la platja d'El Trabucador i, un altre dia, vam estar veient les diferents llacunes que configuren el delta (la Tancada, la de l'Encanyissada), hem fet piragüisme, jocs: pista americana, tir amb arc, bitlles catalanes, gladiadors, etc. A les nits, vam fer un joc d'orientació i, l'última, vam fer una festa a la discoteca que mai oblidarem.

També hem de dir que el menjar estava boníssim.

Aquestes colònies les hem gaudit moltíssim!!!

Sortides i tallers Primària

Museu Paleontològic

Els alumnes de 5è van anar a fer una visita i activitat al Museu Paleontològic de Sabadell. Ens van explicar i ensenyar amb l’ajuda de les maquetes que tenen com trobaven els fòssils, com eren els ximpanzés i l’evolució dels HomoSàpiens. Un cop acabada l’explicació, vam fer una activitat per diferenciar els tipus d’HomoSàpiens a través del seu crani. Va ser una activitat molt interessant perquè van aprendre moltes coses.

·Escape Room

Els alumnes de 5è van fer una activitat a l’escola sobre els residus, però ho van fer a través d’un Escape Room. El tema estava clar, però en petits grups havien de trobar diferents pistes (Operacions, lògica, objectes amagats,etc.) per acabar obrint una caixa amb la solució del problema inicialment explicat. Els alumnes s’ho van passar molt bé, van treballar en equip i van aparèixer els nervis.

·Cursa Orientació

El passat divendres els alumnes de cicle Mitjà i cicle Superior vam fer una sortida al Parc Catalunya on vam posar en pràctica tot el que havíem treballat a un taller sobre orientació.

Allà ens vam dividir en petits grups i amb l’ajuda dels mapes, les fites i les pinces vam haver de fer diferents curses d’orientació.

Vam arribar ben cansats i és que no vam parar ni un moment. Va ser un matí divertit on el sol, la bona companyia, les rialles i l’esport van ser protagonistes.

Per quan la propera?

Reportatge Curiositats animals

El dragó de Komodo, les pitons, els rèptils perillosos, rinoceronts... sempre posem l'exemple del lleó o del tigre, però hi ha milers d'animals al món que són molt interessants de conèixer: piranyes, ossos, binturongs (os rata), rinoceronts unicorns, serps cascavell...

Els rinoceronts unicorn són molt perillosos ja que la seva banya és una passada.

Al riu Bangladesh hi ha 100 illes aproximadament, unes 40 són habitades, però l'es altres 60 no es poden habitar perquè hi ha la concentració més gran de tigres de Bengala del món.

Els bisons americans es van traslladar per una simple pel·lícula i se’n van quedar 14. És l'animal americà per excel·lència, ha estat un dels animals més extingits del món en menys de 100 anys, són molt grans i amb força pèl i banyes.

A Nepal, trobem el cocodril gavial, es fa mal a la boca a l'hora d'atacar perquè xoquen les dents i es fa sang. És molt curiós i pot arribar a mesurar 7 metres. Un adult pot arribar a treure fins a 110 dents, com més grans són, més els creix el musell i la boca. Acostumen a viure entre 40-50 anys.

La serp cascavell és de les més perilloses, sobretot la trobem a Califòrnia, amb el seu cascavell podem saber l’edat que té.

Joel García 4t ESO

Reportatge

Història Servator

Fa més de 50 anys que formem part de la comunitat educativa de Sabadell jugant un paper important en el desenvolupament de les llengües, de l’esport i de la integració cultural.

El tret característic del Centre ha estat sempre el treball en petits grups, la importància de la llengua catalana i de les llengües estrangeres, l’atenció a la diversitat, el reforç pràctic, la importància de l’expressió corporal (esport), dels llenguatges (coral de música, tallers de teatre, sortides culturals…) i de la gran vinculació amb l’entorn natural (sortides, excursions, colònies escolars, viatge de fi de curs…).

Era una escola petita i barrejaven els grups i hi havia un vincle molt estret amb les famílies. La família feia activitats a l'escola.

L'escola té més de 50 anys d'història.

La primera directora( Montserrat Ustrell) tenia una caseta petita i bàsicament l’escola es va crear allà.

En els inicis, 5 - 6 alumnes per classe.

Montserrat Ustrell (primera directora).

Albert Muñoz (professor).

Quan es feia l’EGB van començar a fer més fitxes i més assignatures.

No hi havia Setmana Esportiva, però si hi feia molt esport.

Era tot igual i les colònies es fan des de sempre, la “millor” va ser la del Pedraforca (Cala Pona, Maçaners). Els grans i els petits feien activitats junts en les colònies.

Servator... 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
El

Esport Esgrima

· Què és l'esgrima?

L'esgrima esportiva és una disciplina de combat en la qual s'enfronten dos adversaris amb la seva deguda protecció i s'utilitza una arma blanca, sigui una espasa, un sabre o floret. És un art de defensa i, a diferència de l'esgrima artística, es duu a terme amb finalitats competitives.

· Origen

Els estils de combat amb espases tenen el seu origen des de milers d'anys, però aquest esport, com a disciplina esportiva va sorgir al segle XIX. Històricament, aquest està pràcticament des de l'origen dels jocs olímpics moderns. En segles passats, com l'Edat Mitjana o principis de l'Edat Moderna. Es practicava com una art de lluita d'espases, però això va deixar d'utilitzar-se quan les armes blanques, van deixar d'utilitzar-se tant, i es va passar més a armes de foc, per això l'esgrima passa a practicar-se com un esport.

· Normes

.1. La pista ha de tenir una mida de 14 metres de llargada i entre 1,5 i 2 metres d'amplada.

.2. Tocar a la part càlida del cos del rival per rebre un punt.

.3. En la modalitat d'espasa, el toc és vàlid a qualsevol part del cos.

.4. En la modalitat de floret, únicament es validarà el punt quan toca el tors.

.5. La durada dels combats poden variar fins a cinc tocs amb límit de temps de tres minuts o fins a 15 tocs amb límit de 9 minuts.

Directiu dels àrbitres

·"En guàrdia": Els tiradors es col·loquen a les línies de guàrdia i es preparen per a l'assalt.

· "Preparats": L'àrbitre pregunta al tirador si està llest per a la ronda i ha de respondre. Els qui no responen es considera afirmatiu.

· "Endavant": Inici de l'assalt. No és permet donar cap toc abans d'aquesta ordre.

Esgrimistes famosos

Eduardo Mangiarotti José Luis Abajo Aladár Gerevich Pál Kovács Ellen Preis Giovanna Trillini

Enquesta

Relacions tòxiques

Els alumnes de 3r d'ESO hem fet una enquesta a les classes de l'ESO sobre les relacions tòxiques, per saber com porten els adolescents aquest tema ja que hi ha un 70% de relacions tòxiques. La majoria ha fet l'enquesta, aquí us deixem els resultats:

1. Saps diferenciar una relació sana i una de tòxica?

Un 90,9% dels alumnes diu que sí que sap diferenciar una relació tòxica d'una de sana i un 7,3% diu que no sap diferenciar una tòxica d'una sana.

2. Com creus que afecta una relació tòxica a la persona que la pateix?

La majoria d'alumnes diu que afecta de manera negativa, d'altres diuen que fa que perdis autoestima, que tinguis més inseguretats i més desconfiança i, fins i tot, hi ha persones que acaben amb traumes.

3. Quina pot ser la causa perquè una persona actuï així?

La majoria d'alumnes ha estat d'acord i diuen que per gelosia, unes altres han dit que és perquè tenen inseguretats en ells mateixos, i altres per traumes passats.

4. T'has sentit algun cop en una relació tòxica?

Un 45,5% dels alumnes diu que no ha estat mai en una relació. Un 12,7% diu que sí que ha viscut en una relació tòxica, fet que encara que sigui una xifra baixa segueix preocupant. Un 41,8% diu que mai ha estat en una relació tòxica, cosa molt positiva.

5. Què faries si tu estiguessis en una?

La majoria d'alumnes diu que sortiria d'aquesta relació, però hi ha alumnes que diuen que no sabrien com reaccionar en aquesta situació. D'altres, que buscarien ajut, ja sigui de família, amics, o bé, professionals.

6. Si has estat en una relació tòxica li has dit a algú?

La majoria diu que no ha estat mai en una relació. Uns altres que sí que ho han dit a algú. I un petit percentatge de gent que ha estat en una relaciò tòxica, però que no li ha dit a ningú.

7. Què faries si algú proper a tu té una relació tòxica?

Hi ha alumnes que no farien res, uns altres que demanarien ajuda i, d'altres, parlarien amb aquella persona.

8. Creus que les relacions tòxiques són més probables en adults o adolescents?

El 49,1% diu que els dos són igual de probables. Un 10,9% diu que és més probable en adults. I el 40% diu que és molt més probable que sigui en adolescents.

9. Creus que a les relacions tòxiques hi ha amor? Si no és així, què hi ha?

La majoria dels alumnes diu que no hi ha amor, sinó que hi ha dependència, uns altres diuen que sí que hi ha amor, però que aquest amor és tòxic.

10. Existeixen les relacions tòxiques en amistats? Com poden afectar?

Tots els alumnes diuen que sí que existeix i que com les relacions tòxiques de parella afecten de forma negativa.

11. Quines accions tòxiques coneixes?

Les més repetides han sigut: Revisar el mòbil. No deixar vestir a la teva parella com vol. Dir que la teva parella és només teva.

12. Creus que a les relacions tòxiques sempre hi ha xantatge?

Un 36,4% diu que no sempre hi ha d'haver xantatge. Un 63,6% diu que sí que sempre hi ha alguna mena de xantatge.

Curiositats

· Si esternudes el teu cor s'atura un mil·lisegon.

· Els mosquits tenen dents.

· El múscul més potent del cos humà és la llengua.

· Els dofins dormen amb un ull obert.

· La memòria del peix daurat dura 3 segons.

· La sal té més de 10.000 usos.

· La lletra J és l'única lletra que no apareix a la taula periòdica.

· La gent rossa té més cabells que la gent de cabells foscos.

"· El cotó de sucre el va inventar un dentista que es deia William Morrison.

· Una persona té més de 1.460 somnis cada any.

· En néixer tenim 300 ossos, però d'adult només en tenim 206.

· Les dents humanes són gairebé tan dures com pedres.

· Les abelles poden reconèixer cares humanes.

· Els cocodrils no poden treure la llengua.

· Esternudar amb els ulls oberts és impossible.

· Encara que no sempre recordem els somnis, sempre que dormim, somiem.

· El ratpenat és l'únic mamífer que pot volar.

Mems

·

Acudits

- Pepet, per què la teva redacció sobre la llet és tan curta?

- Perquè parlo de la llet condensada.

Van dues vaques juntes, i una li diu a l'altra:

-Muuuuuuuuuuu...

L'altra li respon:

- muuuuuuuuuuuuuuuuhastretdelaboca.

Hi havia una vegada, un home tan beneit, tan beneit... que posava el diari a la nevera per llegir les notícies fresques.

Van dos zeros pel carrer i veuen un vuit a la vorera de davant. Un zero li diu a l'altre:

- Mira aquest que xulo: amb cinturó!

Què li diu un cigró a un altre?

-Xaval, no te'n vagis de l'olla!

Passatemps Infantil

Ressegueix al ritme dels números:

Pinta el peix:

Ajuda el cuc a arribar a la poma, pel laberint:

Pinta aquest dibuix de la Peppa Pig:

Pinta aquest dibuix de Pasqua:

Passatemps Primària

Troba els animals a la sopa de lletres:

Marca l'opció correcta:

Troba el camí correcte per arribar a la sortida:

Fes l'altra meitat del dibuix:

Solucionari

Entrevista

Gemma Marín

.1. Descriu-te.

-Soc una persona positiva, sociable… Soc una gran educadora, crec que també tinc molta paciència, soc molt constant i crec que em preocupo pels altres i per mi mateixa.

.2. Què et va motivar a estudiar les llengües?

- Em va motivar que sempre se m'han donat bé les llengües, és una capacitat que tinc d’aprendre llengües i vaig decidir anar per allà.

.3. Què volies ser quan eres petita?

- Jo volia ser arqueòloga o historiadora.

.4. Has viatjat als països de les llengües que parles?

- Sí, he estat a Anglaterra i Alemanya.

.5. D’aquí 10 o 20 anys, com et veus?

- Allargant la família i seguint treballant de professora de secundària.

.6. Hi ha alguna altra cosa que t’agradaria estudiar avui dia?

- M’agradaria continuar estudiant alemany perquè l’he deixat una mica apartat.

.7. Si poguessis parlar amb tu quan tenies la nostra edat, què et diries a tu mateixa?

- Que pots amb tot i que endavant.

.8. Estàs orgullosa del que ets avui dia?

- Sí, totalment.

.9. Com va ser la teva primera classe?

- Va ser “challenging”, tot un repte.

.10. Només has treballat al Servator o has estat en altres escoles?

- Havia treballat a moltes acadèmies d'anglès.

Entrevista Núria Aymerich

.1. Com et defineixes?

- Una persona alegre,activa,amb ganes d'ajudar els altres, m'agraden els nens.

.2. Què et va motivar a ser professora d'Infantil?

- Estar amb nens, descobrir coses amb els nens i nenes.

.3. On vas estudiar?

- A la Universitat Autònoma de Barcelona.

.4. Quants anys portes de professora ?

- 34 anys.

.5. Sempre has volgut ser professora ?

- Primer volia ser infermera, però com vivia en un poble havia de buscar pis a Barcelona…em vaig adonar que seria una muntanya i vaig decidir ser professora.

.6. Se't donaven bé els estudis ?

- Se'm donaven bé perquè estudiava, però no se'm feia fàcil.

.7. Te'n recordes del primer dia que vas fer de professora ?

- Sí, fa molt temps, però me'n recordo, a més, m'ho van posar molt fàcil.

.8. Què és el que més t'agrada dels nens ?

- Les ganes d'aprendre, l'alegria que desprenen.

.9. Què és el que més et costa de fer amb els nens ?

- Que tots vulguin que els ajudi i controlar que tinguin paciència.

.10. Si tornessis al passat, tornaries a fer aquesta carrera?

- Sí…sí, clar.

Racó de Direcció

Benvolgudes, benvolguts…!

Doncs ja som a les portes de la Diada, primavera, “que llueva, que llueva…”.

Potser és temps de recordar-nos que, no fa pas tant, no ens deixaven sortir de casa i, trobar-se amb la família o els amics, “no era possible”. Deixem enrere tantes angúnies i tantes pors i mirem de viure i gaudir de cada instant, que ens ho mereixem.

Un recent estudi elaborat per experts de Harvard, ha posat de relleu que la felicitat de les persones depèn sobretot i, fins i tot, per sobre de la salut o els diners, de la qualitat de les relacions amb les persones que tenim al nostre voltant… Sentiu-vos com a casa, doncs, si us plau, a l’escola i tingueu-nos en compte també per a qualsevol cosa que necessiteu. Nosaltres us agraïm la confiança que ens doneu deixant-nos tenir cura del que més us importa i us fem arribar una abraçada be,n ben forta i els nostres millors desitjos de primavera.

Som-hi!!!

ElreiCarnestoltes ElreiCarnestolte

Us desitja una bona Setmana Santa!

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.