Page 1

Utrecht 2018 | €5,95

Investeren en genieten

INCLUS

IEF

10 PA G I N A’ S M ET AANBO D VA N PA R T I C ULIERE N

LUC & ZIJN ECHTGENOTE KOCHTEN EEN TWEEDE WONING VIA DE SECOND HOME BEURS TIPS VOOR EEN WONING IN HET BUITENLAND

MAGAZINE OVER HET KOPEN VAN EEN VAKANTIEWONING

GADGETS DIE NIET MOGEN ONTBREKEN IN UW VAKANTIEWONING

1


n a a s i u h m o o r d uw r a a n ? ! k Op zoe e Costa Blancaor €149,- per persoon d s vo ingsrei Boek d

en be an nu e

zichtig

U bent van plan om een huis te gaan kopen aan de Costa Blanca, maar weet niet waar te beginnen... Boek dan een bezichtigingsreis met ons. Tijdens deze bezichtigingsreis informeren wij u uitgebreid over het aankoopproces van een woning in Spanje. We laten u natuurlijk de woningen/appartementen zien die voldoen aan uw wensen. Maar we gaan u ook uitgebreid de omgeving laten zien; de mooie stranden, de gezellige boulevards, de markten, de heerlijke restaurants, de winkelcentra en alles wat de Costa Blanca te bieden heeft. Kortom….we laten u Spanje zien, voelen en proeven! Deze bezichtigingsreis duurt drie à vier dagen en is uiteraard geheel vrijblijvend. Wilt u meer informatie m.b.t. deze bezichtigingsreis, kom dan naar stand 206. Wij staan u graag te woord onder het genot van een hapje en een drankje.

Stand 206

www.atlasinternational.nl / +31 (0)628944827

2


SECOND HOME MAGAZINE

|

COLOFON

Colofon Redactie & Opmaak Anouk Van Zandwijk Koen De Zutter Vincent Peek

Verspreiding

Dit magazine wordt gratis overhandigd aan alle bezoekers van Second Home Beurs in Utrecht. Op aanvraag (en tegen betaling) kan het magazine ook opgestuurd worden.

Oplage 6.000 exemplaren

Drukwerk

Drukkerij Express

Van harte welkom op de Second Home Beurs! Als producent van het tv programma Way of Living en ambassadeurs van de Second Home Beurs heten wij u van harte welkom op de Second Home Beurs in Utrecht. Inmiddels is het vijfde seizoen van ‘Way of Living’ gestart en zijn wij iedere zondag om 11 uur te zien bij RTL4. Tijdens het programma gaan wij op reis om te kijken naar andere manieren van wonen, leven en verblijven. Het kopen van een vakantiewoning maakt hier een essentieel onderdeel van uit. Ofwel, bent u ook verliefd geworden op een woning in het binnen- of buitenland, gaat u binnenkort met pensioen of heeft u spaargeld om te investeren? Wat uw persoonlijke aanleiding ook is, wij zoeken het voor u uit en de Second Home Beurs is dé perfecte start voor de zoektocht naar uw tweede woning! De crisis ligt duidelijk achter ons, uw bezoek is daar een mooi voorbeeld van! De lage rente en het diverse aanbod zorgen ervoor, dat de vraag naar vastgoed en het aantal vastgoedtransacties toeneemt. Vastgoed als investering, vastgoed om zelf van te genieten, of een combinatie van beiden? Laat u alvast inspireren op de beurs om een verstandige beslissing te maken. Laat u goed informeren door de exposanten en bezoek één van de interessante seminars, waar u informatie krijgt over financiële, juridische en fiscale aspecten die van belang zijn bij de aanschaf en bezit van uw tweede woning. Ook de verhuurmogelijkheden komen aan bod. De seminars geven antwoord op uw vragen en brengen u een stap dichter bij de realisatie van uw droom! En geniet van een heerlijke wijn bij de wijnbar, aangeboden door Verbunt Wijnkopers.

Contact

www.secondhome.nl info@secondhome.nl T +31 (0)30 888 78 77

Meer info over het particulier aanbod? www.secondhome-properties.com

Agenda

28 APR

Antwerp Expo 28-04-2018 - 29-04-2018 Antwerpen - BE

22 SEPT

Brussels Expo 22-09-2018 - 23-09-2018 Brussel - BE

28 SEPT

Jaarbeurs Utrecht 28-09-2018 - 30-09-2018 Utrecht - NL

26 JAN

MECC Maastricht 26-01-2019 - 27-01-2019 Maastricht - NL

15 FEB

Flanders Expo 15-02-2019 - 17-02-2019 Gent - BE

Wij wensen wij u een prettig beursbezoek!

Sanne & Arno

Presentatoren Way of Living Ambassadeurs Second Home Beurs

3


INHOUDSOPGAVE

|

SECOND HOME MAGAZINE

“Droomde u ook altijd van een 2de woning? Eéntje onder de Spaanse zon om zelf van te genieten, of eerder een chalet in de Oostenrijkse bergen als interessante investering? Bij Second Home ben je alvast aan het juiste adres!”

10 Tips om te investeren in vastgoed

12 Investeren in Zuid-Afrika

26 Jaarlijkse kosten woning in Spanje


SECOND HOME MAGAZINE

|

INHOUDSOPGAVE

58 Portugal? Een land met aantrekkelijke fiscaliteiten

Spanje

48 Een woning in Oostenrijk

26

Jaarlijkse kosten voor een woning in Spanje

36

Een woning kopen in 8 stappen

55

5 tips voor wie wil kopen in Spanje

Andere

Specials 12

Zuid-Afrika

20

KaapverdiĂŤ

33

Griekenland

42

Thailand

25

Gadgets

47

Turkije

62

Recept

65

Hongarije

72

Particulier aanbod

Fiscaliteit

34 Bereken het rendement

40

Gespreid beleggen in vastgoed

58

Portugal? Een land met aantrekkelijke fiscaliteiten

71

Vakantiewoning financieren


INTERVIEW |

SECOND HOME MAGAZINE

Zij kochten een tweede huis via de Second Home Beurs Luc en zijn echtgenote vonden hun droomwoning aan de Costa Blanca, de gezondste regio van Europa Luc Heylens en zijn echtgenote waren eigenlijk op zoek naar een vakantiewoning in Spanje, tot ze het plan opvatten om definitief naar Spanje te verhuizen. Ze verkochten hun bloeiende bedrijf in Nederland om zich in maart 2018 definitief in het buitenland te vestigen. Onder de deugddoende Spaanse zon wacht hen een mooie toekomst samen. Verhuizen naar het buitenland “Het is algemeen geweten dat spaargeld nauwelijks opbrengt op de bank en dat het verstandig is om te investeren in vastgoed. Om ons spaargeld slim te beleggen gingen mijn vrouw en ik op zoek naar een vakantiewoning 6

in het buitenland,” vertelt Luc Heylens. Geleidelijk aan schaafde het koppel hun plannen bij en besloten ze om definitief naar Spanje te verhuizen. Als eigenaars van een bedrijf was regelmatig vakantie nemen niet zo eenvoudig als het lijkt. “Het leek ons dan ook beter om ons bedrijf te verkopen en in het buitenland een nieuwe zaak op te starten. Een grote stap maar we waren er klaar voor. Ik ben nu 52 en ik richtte ons bedrijf op toen ik 17 was. Onze twee kinderen zijn dertigers, die hun eigen leven leiden. Bovendien is het voor hen ook leuk om bij ons op vakantie te komen.”


SECOND HOME MAGAZINE |

INTERVIEW

Goede bereikbaarheid Luc en zijn echtgenote startten hun zoektocht naar hun droomwoning in het buitenland in 2012. “Vroeger waren we echte ‘italofielen’. We gingen regelmatig op reis naar ‘la bella Italia’ met de motorfiets. Toen we het plan hadden opgevat om een vakantiewoning in het buitenland te kopen, is Italië dus uiteraard de revue gepasseerd. Het is echter een duur land en het weer is er niet altijd even schitterend. In de winter is het in de noordelijke regio’s vaak net zo koud als in Nederland. We wilden toch graag een aangenaam klimaat met veel zon. Eventjes hebben we overwogen om iets te kopen in Florida. Daar is het bijna altijd mooi weer, maar qua afstand is het wat te ver voor onze kinderen. Na een tijdje kwam Spanje als onze ‘eindbestemming’ uit de bus, meer bepaald de Costa Blanca. Het is een zonzekere regio met betaalbare woningen. Bovendien is het een streek met een uitstekende bereikbaarheid: op Alicante kan je vrijwel dagelijks vliegen,” aldus Luc.

Gezonde regio, aangenaam klimaat De Costa Blanca is door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot de gezondste regio van Europa. Met meer dan 300 dagen zon per jaar kan je er bijna non-stop genieten van aangename temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 18°C, wat betekent dat de zomers niet extreem heet zijn en de winters relatief warm.

Deze temperaturen zijn te danken aan het microklimaat dat er heerst. “Dit speelde zeker mee bij onze beslissing om naar Spanje te verhuizen. Mijn echtgenote sukkelt al jaren met haar rug en dit klimaat is ideaal voor mensen met reuma of andere spier- of gewrichtsklachten. Ik heb zelf zwakke knieën en op termijn moet ik me misschien laten opereren… Ik probeer dit uiteraard zo lang mogelijk uit te stellen en ik heb al gemerkt wat voor een gunstig effect Spanje heeft op mijn gezondheid en op de gezondheid van mijn vrouw!” vertelt Luc.

7


INTERVIEW |

SECOND HOME MAGAZINE We combineerden deze ‘ontdekkingstocht’ voor onze nieuwe toekomst samen met de vakantie met onze kinderen. We vonden het belangrijk om hen hier ook bij te betrekken zodat ze goed wisten waar we zouden gaan wonen.”

Contactpersoon die je taal spreekt “Veel mensen die zelf iets willen kopen in het buitenland vragen me of ik tips heb voor hen. Ik heb geen negatieve ervaringen maar wat ik wél kan aanraden is om te werken met een makelaar ter plaatse die je moedertaal spreekt. Onze vastgoedmakelaar is een Nederlander en dat zorgde voor een vlotte communicatie. Ik beweer niet dat engels- of spaanstaligen niet te vertrouwen zijn maar het gaat toch sneller als je dezelfde taal spreekt.”

Een nieuw leven onder de Spaande zon Begin maart 2018 verhuizen Luc en zijn vrouw definitief naar hun droomhuis in Villamartin. “We zullen er aan de slag gaan als vastgoedmakelaar. Het is een uitdaging voor ons beiden en we kijken uit naar ons ‘nieuwe leven’ onder de zon!”

Rustig en toch centraal gelegen De woning van Luc en zijn vrouw is gelegen in Villamartin, een kleine en sfeervolle stad op een uurtje rijden van Alicante. Villamartin is vlot bereikbaar via de snelweg (betalend) of via de mooie weg langs de kust. “We kochten een nieuwe woning in een urbanisatie van een 60-tal woningen, wat niet overdreven groot is. De ligging is wat ons betreft perfect, namelijk op een 3-tal kilometer van de kust. Het is er met andere woorden lekker rustig en toch sta je snel aan zee en ‘in de drukte’, als je dat wil. Verder vonden we het belangrijk dat het huis groot genoeg is, aangezien we er definitief gaan wonen. Onze woning heeft een afgesloten ondergrondse garage van 70 m² die ook dienst doet als extra bergruimte,” zegt Luc. De aankoop van de woning was rond in december 2016. “Er werd ons toen gezegd dat alles klaar zou zijn in januari 2018. Het liep zodanig vlot dat de woning zelfs al werd opgeleverd in oktober 2017, een paar maanden vroeger dan verwacht. Je hoort vaak negatieve verhalen over wantoestanden met aannemers maar daar kunnen wij dus echt niet over mee praten… Alles verliep enorm vlot.” Beurs als must-do inspiratiebron Luc en zijn vrouw startten hun zoektocht naar hun droomhuis in het buitenland op de Second Home Beurs. “De beurs heeft een uitstekende reputatie bij al wie op zoek is naar een tweede woning of een huis in het buitenland. Wij deden veel inspiratie op tijdens de beurs en wat ons betreft is het een absolute aanrader voor al wie eraan denkt om vastgoed te kopen in het buitenland, of je al concrete plannen hebt of nog op zoek bent naar de juiste bestemming. De vele standhouders geven een veel informatie. Naast de beurs zijn we ook zelf naar Spanje gegaan om er verschillende regio’s te gaan verkennen.

8

Wij deden veel inspiratie op tijdens de beurs en wat ons betreft is het een absolute aanrader voor al wie eraan denkt om vastgoed te kopen in het buitenland.


GENIET VAN PRACHTIGE WIJNEN UIT ARGENTINIร‹ EN CHILI!

Het Argentijnse wijnhuis Bodegas Salentein werd opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. De bodega maakt op meerdere kwaliteitsniveaus wijnen, allemaal afkomstig uit de eigen wijngaarden. De wijnen van het huis kunnen worden herkend aan de stijl: zacht, elegant en vol van smaak! Het befaamde Chileense wijnhuis Errรกzuriz produceert al ruim 140 jaar prachtige kwaliteitswijnen. Opgericht in 1870 door pionier, ondernemer en politicus Don Maximiano Errรกzuriz. Het wijnhuis staat op nummer 5 in de lijst met meest bewonderenswaardige wijnmerken ter wereld en werd in 2017 door Robert Parker verkozen tot beste Chileense wijnhuis!

Verkrijgbaar via www.salenteinshop.nl of www.errazurizshop.nl voor meer informatie

Geen 18, geen alcohol

9


7

Tips om te investeren in

VASTGOED

Je spaargeld investeren in een vakantiewoning is een verstandige beslissing. Het brengt meer op dan een bankrekening, al blijft het een grote sprong. We verzamelden 7 tips voor wie eraan denkt een tweede woning te kopen.

Tip 1: Bekijk je aankoop als een investering op lange termijn. Vastgoed koop je niet om het een week later alweer te verkopen. Doorgaans stijgt de waade van onroerend goed met de tijd. Het is dus belangrijk om je pand op termijn opnieuw te verkopen op het juiste moment.

Tip 2: Vertrek van een plan Elke vastgoedinvestering start met een helder financieel en organisatorisch plan. Laat je indien nodig bijstaan door een expert. Kleine details maken een groot veschil, bijvoorbeeld een appartementsgebouw waar eigenaars wonen wordt doorgaans beter onderhouden dan een pand met enkel huurders. 10


SECOND HOME MAGAZINE

|

7 TIPS OM TE INVESTEREN

Tip 3: Denk niet enkel aan rendement Het is belangrijk om rendement te halen uit je investering, daar gaan we niet flauw over doen. Maar fixeer je er niet op want er zijn nog andere factoren die meetellen. Een tweede woning is bijvoorbeeld aangenaam om zelf op vakantie te gaan. Denk daarom goed na over de locatie. Die moet niet alleen in de smaak vallen bij het type huurders dat je wilt bereiken. Je moet er ook graag zelf naartoe gaan.

Tip 4: Stel een degelijk huurcontract op Op het internet vind je heel wat huurcontracten. Helaas zijn ze niet altijd juridisch correct en/of afgestemd op de specifieke eisen van je pand. Je doet dus beter een beroep op een expert om een huurcontract op te stellen. Hou er rekening mee dat er heel wat komt kijken bij het verhuren van een vakantiewoning: zoeken van huurders, herstellingswerken, administratie… ‘Verhuren’ is echt een werkwoord!

Tip 5: Focus op duurzaamheid en kwaliteit Het wordt steeds belangrijker om te kijken naar hoe energiezuinig een pand is. Vewacht wordt dat de normen de komende jaren nog strenger zullen worden. Ook kwaliteit is een doorslaggevende factor. Een woning gebouwd met kwaliteitsmaterialen doet het beter op de vastgoedmarkt.

“Vastgoed koop je niet om het een week later alweer te verkopen”

Tip 6: Begin bescheiden Het is aan te raden om voorzichtig te beginnen bij een segment van de markt dat je goed begrijpt, bijvoorbeeld personen uit dezelfde leeftijdscategorie of bevolkingsklasse. Het is beter om vastgoed te kopen met een kleinere oppervlakte, bijvoorbeeld 3 kleinere appartementen, dan 1 villa in een residentiële wijk. Dit levert je meer rendement op én de spreiding beschermt je tegen mogelijke risico’s.

Tip 7: Ga een hypothecaire lening aan De rente staat historisch laag, waardoor het interessant is om een hypothecaire lening af te sluiten. Voor jou als investeerder betekent het dat je minder interest moet betalen, wat gunstig is voor je rendement. Het is sowieso niet verstandig om ál je geld in vastgoed te besteden. Je kan beter een appeltje voor de dorst bewaren. 11


Zuid-Afrika en ‘the Big Five’

Zuid-Afrika beschikt over adembenemende natuur, een prachtige kustlijn van meer dan 3000 km en veel mooie steden. Je kan er lekker en gezond eten en en heerlijke topwijnen proeven. Met tal van accommodaties die zeer ‘Europees’ aandoen is het de droomplek voor levensgenieters én het ideale land voor wie wil investeren in vastgoed.

Genieten van de natuur

In Zuid-Afrika vind je een prachtige natuur en een rijke fauna en flora. Er is een enorme diversiteit van het land: er zijn wildparken, stranden, bergen, steden en dorpen, botanische tuinen, natuurreservaten en woestijnen. Zuid-Afrika wordt niet voor niets ‘de wereld in één land’ genoemd! Een safari in een nationaal wildpark (zoals het bekende Krugerpark) of in een van de vele privé-wildparken is een onvergetelijke ervaring. Je gaat er niet alleen op zoek naar de ‘big five’ (leeuw, luipaard, olifant, buffel,

neushoorn) maar ook naar de vele andere wilde dieren, vogels en reptielen die in de Afrikaanse bush leven.

Genieten van het leven

Zuid-Afrika is de ideale vakantiebestemming voor sportievelingen. Het land beschikt over heel wat golfbanen en je kan er duiken, surfen, mountainbiken, paragliden, bergbeklimmen, benjispringen… Hier verveel je je geen seconde! Bovendien schijnt in Zuid-Afrika de zon bijna elke dag. Letterlijk – een warm en aangenaam klimaat vrijwel het hele jaar door – maar ook figuurlijk want de bevolking van ‘The Rainbow Nation’ is erg vriendelijk en gastvrij. Een pluspunt is dat Zuid-Afrika in dezelfde tijdzone ligt als België dus je hebt geen last van een jetlag. En last but not least: de Afrikaanse taal lijkt sterk op Nederlands. Hier lees je zonder problemen menukaarten, kranten etc.


ZUID-AFRIKA |

SECOND HOME MAGAZINE

Investeren in Zuid-Afrika, het land voor de levensgenieters

Kaapstad de mooiste stad van de wereld

Kaapstad is volgens veel wereldreizigers de mooiste stad van de wereld. Het ligt tussen de Tafelbaai en de Tafelberg, een imposante berg die 1068 meter boven de stad uittorent. De naam is afgeleid van de speciale vorm van de berg, die volledig tot zijn recht komt met een ‘tafelkleed’ erop, een wolkenmassa die net boven de berg zweeft. Met een kabelbaan is het mogelijk om bij de top te komen. Wie over een goede conditie beschikt, kan naar boven wandelen of klimmen. Het uitzicht op de berg is echt uniek!

Heerlijke topwijnen

De wijnbouw van Zuid-Afrika vindt zijn oorsprong in 1652, toen de eerste Europeanen hun voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Vandaag is Zuid-Afrika een van de grootste wijnproducenten ter wereld. Je kan hier tientallen wijndomeinen bezoeken om heerlijke wijnen te proeven, vooral rond Stellenbosch en Paarl.

Het hele jaar vakantie

Doordat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan die van ons. Het winterseizoen loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en droogste maanden. ‘s Nachts is vorst en sneeuw mogelijk, maar overdag lopen de temperaturen echter meestal weer op tegen de 20 graden. Het zomerseizoen loopt van december tot en met februari. Wil je ontsnappen aan de winter? Dan is Zuid-Afrika de ideale zonbestemming. Maar ook tijdens onze zomer is het interessant om naar het land af te reizen gezien de milde plaatselijke winters. Geniet van het uiterst gunstige klimaat van Zuid-Afrika en je weet nu: Zuid-Afrika is een klein paradijs! Het is een uitstekende keuze voor wie wil investeren in een vakantiewoning.

14

Hoedspruit: de ongerepte Afrikaanse bush

Als je de aankoop van een tweede woning in Zuid-Afrika overweegt, is Hoedspruit een aanrader. Het kleine dorp in safaristijl is vlot bereikbaar vanuit Johannesburg (430 km) met de auto en met het vliegtuig. Hoedspruit wordt vaak ‘het mooiste gedeelte van Zuid-Afrika’ genoemd omdat het de enige plaats is in het land waar de echte, ongerepte Afrikaans bush nog bestaat. Daarom is het een geliefde bestemming van veel toeristen, net als het nabijgelegen Kruger Park en veel andere privé-wildreservaten. In Hoedspruit vind je winkels, supermarkten, restaurants… Kortom, een aantrekkelijk toeristisch centrum voor vakantie. Er zijn bovendien veel Nederlandse en Belgische huiseigenaren, die samen een gezellige club hebben opgericht.

Interessante prijzen

In Zuid-Afrika geniet je volop van het leven en kom je tot rust. De grond- en huizenprijzen liggen een stuk lager dan in Nederland. Voor een stuk grond betaal je tussen € 37.000 en € 123.000. Een huis heb je vanaf € 148.000, waarbij je nog eens € 25.000 moet rekenen voor de inrichting. De maandelijkse kosten hangen af van hoevaak je het huis gebruikt. Gebaseerd op 3 maanden gebruik per jaar gaan wij uit van € 350 per maand. Dit is inclusief poetsvrouw (1 keer per week), onderhoud van het zwembad, water, elektriciteit en belastingen. Deze gunstige prijzen maken van Zuid-Afrika een interessante plek om een tweede woning te kopen.

Bron: Zandspruit Estate


SECOND HOME MAGAZINE

| KAAPVERDIË

In Zuid-Afrika liggen de grondprijzen en huizenprijzen lager dan in Nederland

15


VERHUREN |

SECOND HOME MAGAZINE

EIGENAREN OVER HUN TWEEDE HUIS AAN DE COSTA BLANCA: ‘Wij verhuren zonder enige zorg onze villa als vakantiehuis’ Marielle Schut (49) en Roel Griffioen (55) werden verliefd op vissersdorp Javea, gelegen op het meest oostelijke puntje van Spanje aan de Costa Blanca. Een paradijs met prachtige stranden en baaitjes, omringd door bergen, veel groen en bijzondere

16

dorpjes met gezellige restaurants. Inmiddels bewonen én verhuren Marielle en Roel hun prachtige villa ‘Las Brisas’ in Javea, genoemd naar het altijd aanwezige, aangename ‘briesje’ tijdens de warme zomermaanden.


SECOND HOME MAGAZINE |

VERHUREN

we zoveel mogelijk naar onze eigen wensen realiseren. En dat kon, want daar moest nog veel aan gedaan worden. Zo hebben we in de tuin een zwembad geplaatst, een grasveld en meerdere terrassen aangelegd, mooie begroeiing geplant en natuurlijk wat speelfaciliteiten voor de kinderen geplaatst, zoals een ingegraven trampoline. We zijn echt trots op het resultaat.’

Waarom kozen jullie ervoor je huis te verhuren? En waarom via een verhuurorganisatie? Jullie besloten in de omgeving van Javea een vakantiehuis te kopen…

Verhuur bleek noodzakelijk voor de dekking van de jaarlijkse kosten

‘We wilden een plek hebben waar wij en onze vier kinderen een aantal weken per jaar heerlijk onbezorgd vakantie konden vieren en ons thuis zouden voelen. Javea is heel mooi en ligt ook nog eens strategisch tussen Valencia en Alicante in. Voor ons bood deze plek uitsluitend pluspunten.’

Wat zochten jullie vooral in een huis? ‘De locatie en het uitzicht. We zochten naar een locatie met mooi uitzicht op de baai van Granadella. Dat is heel goed gelukt. Niet alleen de prachtige baai, maar ook de berg Montgo zie je vanuit onze villa en vanaf de terrassen. Daarbij hebben we geen zicht op elektriciteitskabels. Een prettig detail.’

Wat stond verder op jullie wensenlijst? ‘Natuurlijk was ook de indeling belangrijk. We hadden op zijn minst 3 slaapkamers en 2 badkamers nodig. De verdere invulling van villa en tuin wilden

‘Dat was simpel. Verhuur bleek noodzakelijk voor de dekking van de jaarlijkse kosten. En zelf verhuren is lastig op vele fronten. Via via hoorden we goede berichten over verhuurorganisatie Belvilla en hebben we contact gezocht. Dat bleek een goede beslissing! Via Belvilla bereiken we een groot publiek en hebben we geen omkijken naar de financiële afhandeling met de huurders.’

Hoe regelen jullie de ontvangst, schoonmaak en het contact met de gasten? ‘Het contact met de huurders verloopt allemaal via Belvilla, vanaf de boeking tot en met de terugkomst in Nederland. Daarbij wordt de ontvangst ter plekke gedaan door een zeer prettige Nederlandsen Spaans sprekende gastvrouw, die ons werd aangeraden door Belvilla. Zij zorgt voor een warm welkom en is tijdens het verblijf van de gasten hun persoonlijke aanspreekpunt. Onze gastvrouw regelt tevens de schoonmaak. Als er problemen zijn, of er gaat iets stuk, dan zorgt zij voor een oplossing, vervanging of reparatie. Ze fungeert als onze ogen en oren in Spanje. Beter kun je niet wensen!


Uw vakantiehuis succesvol verhuren?

Kom naar ons seminar “Uw tweede huis succesvol verhuren” Bezoek ons op stand #410

U wilt een vakantiehuis kopen en bent benieuwd naar

Bereik miljoenen internationale vakantiegangers

de verhuurmogelijkheden? Uw huis verhuren via Belvilla

Ontvang betalingen voor aankomst van uw gasten

betekent dat alles met zorg en aandacht voor u wordt

Uitstekende 24/7 service

geregeld. Minimale inspanning, maximaal rendement!

NIEUW vraag naar onze uitgebreide Property Services mogelijkheden

belvilla.nl/verhuren

|

verhuur@belvilla.nl

|

 NL - +31(0)88 202 12 17 BE - +32(0)784 808 06

Thuis in vakantiehuisverhuur 18 DESIGN-1187_SHB _advert.indd 2

15/01/2018 10:20


SECOND HOME MAGAZINE |

VERHUREN

Ook onze accountmanager van Belvilla is vaak in Javea. Hij bezoekt dan ook ons huis en bespreekt met de gastvrouw hoe het gaat en welke verbeteringen er eventueel mogelijk zijn. Voor ons als verhuurders heel gemakkelijk, want hierdoor kunnen wij zonder enige zorg onze villa als vakantiehuis verhuren. Al met al merken we er thuis in Nederland weinig van. We worden vooral goed op de hoogte gehouden. Niet alleen over de voortgang van de verhuur, maar ook over belangrijke praktische zaken en ontwikkelingen. Zoals recent de verhuurlicentie, een actueel onderwerp in Spanje.’

Dat klopt. Het hebben van een verhuurlicentie is nu verplicht en actueel in grote delen van Spanje. Hoe hebben jullie dat geregeld? ‘Heb je als buitenlander een huis in Spanje, dan is het verstandig om via een gestor (een soort zaakwaarnemer of servicebureau) al je Spaanse belastingzaken te regelen. Spanje is een bureaucratisch land en zonder de taal te spreken kan het regelen van juridische en fiscale zaken soms moeilijk zijn. Een gestor is gespecialiseerd in belastingen en verzekeringen en vormt de schakel tussen verhuurders en de diverse Spaanse instanties. Ook in onze regio (de Valenciaanse gemeenschap) dienen vakantiewoningen, die op toeristische wijze worden verhuurd, een verhuurlicentie te hebben. Op deze wijze probeert de Spaanse regering de verhuur van vakantiewoningen te reguleren. In ons geval heeft de gestor contact opgenomen met een Spaanse advocaat, die er vervolgens voor zorgde dat onze woning als vakantieverblijf geregistreerd werd.’

Hebben jullie nog tips voor Second Home Beursbezoekers die een huis in Spanje willen kopen én verhuren?

• • • • • •

‘Je weet en kunt veel zelf, of hebt wellicht vrienden en kennissen met verstand van zaken. Toch adviseren we om altijd vooraf een advocaat in de arm te nemen die alle papieren checkt. Neem daarin geen risico.’ ‘Controleer ook of alle aspecten van het huis goed zijn ingeschreven bij het kadaster. Klopt de vermelding van het zwembad, de oppervlakte van het huis, de tuin? Check ook of bij eventuele verbouwingen de vergunningen in orde zijn.’ ‘Laat je goed informeren over de Spaanse fiscale aspecten van aanschaf, deze zijn afwijkend van die in Nederland. Ook bij een eventueel latere verkoop van het huis krijg je hiermee te maken.’ ‘Bekijk wat er allemaal komt kijken ten aanzien van erfrecht en wat je moet regelen. Hiervoor is een Nederlands testament namelijk niet voldoende.’ ‘Tot slot met betrekking tot de verhuur: schakel een goede verhuurorganisatie zoals Belvilla in. Dat scheelt je veel zorgen, werk, administratie en organisatie. We hebben prima contact, Belvilla brengt goede huurders aan en de financiële afwikkeling verloopt uitstekend. Ze hebben ook een handige, informatieve website voor huiseigenaren zelf én ze maken veel reclame. Daar hebben wij veel profijt van.’

Bron: Belvilla Vakantiehuizen

19


Een tweede woning in Kaapverdië?

Oneindige witte stranden, heerlijke temperaturen het hele jaar door, een vriendelijke lokale bevolking: welkom in Kaapverdië. Deze groep van exotische eilanden aan de Westkust van Afrika beschikt over een stabiel politiek klimaat en een groeiende economie. Geen wonder dat de ‘verborgen parel’ op slechts 5,5 uur vliegen steeds populairder wordt bij investeerders.

Populaire vakantiebestemming

Kaapverdië is de ideale vakantiebestemming voor wie niet té ver wil vliegen en zeker wil zijn van de zon. Na 6 uur vliegen vanuit Amsterdam kom je terecht in een exotische wereld terwijl van een jetlag helemaal geen sprake is. Op de Kaapverdische Eilanden schijnt de zon bijna altijd en regent het nauwelijks. Er is een gemiddelde temperatuur tussen 25 en 30°C het hele jaar door. De Kaapverdische Eilanden behoren vandaag dan ook tot de top 3 van de populairste vakantiebestemmingen.

20

Toerisme Kaapverdië in de lift

Het toerisme in Kaapverdië is ‘booming’. Met een groei van 115% sinds 2000 beschikt het land over een van de snelst groeiende toeristische sectoren van het moment. In vergelijking met de Canarische buren werd de Kaapverdië pas laat ontdekt door toeristen. De eilandengroep is een opkomende bestemming en er is nog veel ruimte voor investeerders. Toerisme wordt beschouwd als een van de belangrijkste economische pijlers. Er zijn tal van mogelijkheden voor investeerders, die dan ook met open armen worden verwelkomd.

Gecontroleerde groei

De overheid in Kaapverdië mag dan wel volop inzetten op toerisme en de bijbehorende investeringen, maar zij doen dit gecontroleerd. Er is een strikte regelgeving op gebied van bouwen om overontwikkeling en wildgroei tegen te gaan. Zo blijft de levenskwaliteit en de schoonheid van het land behouden. Hoogbouw is bijvoorbeeld verboden aan de kust en de eilandengroep heeft veel beschermde gebieden waar nooit gebouwd mag worden.


SECOND HOME MAGAZINE

|

RUBRIEK

21


KAAPVERDIË |

SECOND HOME MAGAZINE

Naast grote toeristische projecten ligt de focus momenteel op meer authentieke ervaringen en plattelandstoerisme. Dergelijke projecten bieden heel wat mogelijkheden voor investeerders.

Vertrouwen van investeerders

Kaapverdië is een van de meest democratische landen ter wereld. Het politieke klimaat is erg stabiel en er zijn tal van gloednieuwe voorzieningen (scholen, luchthavens, ziekenhuizen…) en investeringsmogelijkheden. VN Coördinator Patra Lantz-de Bernardis noemt het land een schoolvoorbeeld van ‘good governance’ met een levensstandaard die ver boven het Afrikaanse gemiddelde ligt. De Kaapverdische escudo is aan de euro gekoppeld, wat zorgt voor financiële stabiliteit. Bovendien werd recent beslist dat Europeanen zonder visum het land kunnen betreden, wat een grote administratieve vereenvoudiging betekent. Hierdoor geniet de eilandengroep een zeer hoog vertrouwen bij investeerders. Naast het Verenigd Koninkrijk neemt Nederland een groot stuk van de toeristische investeringen voor zijn rekening.

Investeringen in opleidingen

Door de stabiele economie en het gunstige politieke klimaat investeren heel wat Kaapverdianen, die eerder waren uitgeweken naar het buitenland, in eigen land. Een aanzienlijk deel van de inkomsten uit toerisme worden geherinvesteerd in betere wegen en infrastructuur. Ook in scholing wordt er geïnvesteerd waardoor het land snel stappen vooruit zet. Heel wat vooraanstaande hotelscholen leveren uitstekende hotelprofessionals af, die vervolgens in een van de vele vakantieresorts aan de slag gaan.

Interessant rendement op vastgoed

In Nederland brengt een bankrekening nog nauwelijks iets op. Door te investeren in vastgoed kan je een rendement halen van zo’n 3%. Je geld beleggen biedt kans op een hoger rendement maar het houdt risico’s in en het vergt heel wat tijd én kennis om je aandelen op te volgen. Door te investeren in Kaapverdië krijg je meer zekerheid. Je koopt al een luxesuite in een vastgoedproject vanaf € 100.000 en je kan rekenen op een rendement van 7%, wat zelfs kan stijgen tot 12%. De vastgoedprijzen zijn momenteel zeer gunstig omdat we aan het begin zitten van de groeicurve. Het is nu hét moment om te investeren in vastgoed in Kaapverdië. Bron: Living On The Beach

22

Oneindige witte stranden, Door de stabiele economie en het gunstige politieke klimaat investeren heel wat Kaapverdianen, die eerder waren uitgeweken naar het buitenland, in eigen land. Een aanzienlijk deel van de inkomsten uit toerisme worden geherinvesteerd in betere wegen en infrastructuur.


SECOND HOME MAGAZINE |

KAAPVERDIË

heerlijke temperaturen het hele jaar door!

23


INVESTEER IN

luxueus 5-sterrenvastgoed OP KAAPVERDIË

10 %

NETTO OPBRENGST VANAF DAG 1 (TIJDENS BOUWFASE) TOT OPENING RESORT

7% NETTO VERHUUROPBRENGST VOOR DE EERSTE 5 JAAR

5% NETTO VERHUUROPBRENGST VOOR DE VOLGENDE 10 JAAR

Onze ervaring in de exclusieve Kaapverdië vastgoedsector is ongeëvenaard. Onze partner The Resort Group Plc is uitgegroeid tot marktleider op Kaapverdië. Met drie operationele Resorts in partnerbeheer met Meliá Hotels International, ‘s werelds grootste resortuitbater, kan elke gast een exclusieve vakantie-ervaring beleven. Dit verklaart het uitstekend rendement voor vastgoedinvesteerders, naast de overeenkomsten voor gegarandeerde bezetting met grote touroperators die uw jaarlijkse netto huuropbrengsten ondersteunen. Bovendien wordt uw eigendom geregistreerd in een notariële akte.

KOM LANGS OP ONZE STAND (NR 306) OF CONTACTEER ONS VIA Willem Balkema Representative in The Netherlands info@living-on-the-beach.nl +31 (0)85 0655269 www.living-on-the-beach.nl

24 LotB_Ad_Second Home Magazine_210x277_NL_01.indd 2

23/02/18 13:22


SECOND HOME MAGAZINE |

GADGETS

Onmisbaar in uw tweede huis.

Gadgets die niet mogen ontbreken in uw vakantiewoning! SONOS Sonos is het Smart Speakersysteem dat al uw favoriete muziek naar een kamer of alle kamers streamt. Bedien uw muziek met een simpele gratis App, en vul uw vakantiehuis met puur, meeslepend geluid. Stream Apple Music, Spotify, Deezer of uw andere online muziekdiensten. Sonos geeft u de mogelijkheid om naar meer dan 100.000 gratis lokale en internationale radiozenders te luisteren. Met het Sonos Wireless HiFi System klinkt alle muziek ter wereld warm, vol en kristalhelder, in elke kamer en op elk volume. Sonos vult uw huis met muziek en combineert HiFi-geluidskwaliteit met WiFi betrouwbaarheid. Een intelligent systeem dat u makkelijk kunt installeren, bedienen en uitbreiden.

SOMFI Een vakantiewoning ligt over het algemeen niet naast de deur. Toch is het wel een fijn idee als u op afstand controle heeft over een aantal essentiële zaken. Met het systeem van Somfi bedient en controleert u zonweringen, rolluiken, raamdecoraties, verlichting, elektrische apparatuur, de verwarming, garagedeuren en hekken met uw smartphone of tablet. Waar u ook bent en wanneer u dat wilt.

Een goed geluidsysteem is ook een pluspunt als u uw vakantiewoning verhuurt. Potentiële huurders houden waarschijnlijk ook wel van goede muziek.

U kunt tevens (tijds)scenario’s maken voor aangesloten apparatuur. Denk aan verlichting zodat echt lijkt of er iemand aanwezig is in de woning. Tevens is er de mogelijkhiedom apparaten automatisch te laten reageren op de omstandigheden door gebruik te maken van sensoren. Met Somfy Smart Home beweegt uw vakantiehuis mee met uw leefritme. Ook kunt u uw woning in de gaten houden met behulp van camera’s en bewegingsdetectors voor volledige gemoedsrust.

www.sonos.com

www.somfy.com

25


Vraag uw makelaar naar de vaste en eventueel bijkomende kosten van de woning die u gaat kopen. Hiermee voorkomt u verassingen 26


SECOND HOME MAGAZINE |

SPANJE

Jaarlijkse kosten voor een tweede woning in Spanje Wie een woning koopt in Spanje wil daar vooral van genieten en niet voor onverwachte verrassingen komen te staan Plannen om een vakantiewoning te kopen in Spanje? Dan wil je vast weten welke jaarlijkse kosten verbonden zijn aan deze investering. De kosten kunnen ingedeeld worden in 5 categorieën: belastingen, verzekering, nutsvoorzieningen en kosten inzake mede-eigendom of privé-eigendom. Belastingen Lokale belasting Deze lokale taks moet iedereen betalen die eigenaar is van Spaans vastgoed, of je nu een inwoner bent van het land of een buitenlander die er een tweede woning heeft. Ook bij leegstand moet je deze belasting betalen, die berekend wordt op basis van de kadastrale waarde (‘Valor Catastral’) van je pand.

Je ontvangt een brief rond de maand juni, maar sommige lokale overheden doen dit niet. Denk er zelf ook aan! Als je te laat betaalt, krijg je een boete.

Het geld van de heffing wordt gebruikt voor de infrastructuur, vuilnisophaling, onderhoud etc. van de gemeente waar het vastgoed gelegen is.

In sommige gemeentes mag je deze taks betalen via domiciliëring. Dit kan interessant zijn voor jou als buitenlander. Zo ben je zeker dat je op tijd betaalt en geen boete krijgt.

Nationale belasting Je verhuurt je tweede verblijf in Spanje: je moet elk trimester het formulier 210 (‘Modulo 210’) versturen. Je behoudt je vakantiewoning in Spanje voor eigen gebruik: je dient het formulier 210 (‘Modulo 210’) elk jaar te versturen. Als jullie met meerdere personen eigenaar zijn van de tweede woning in Spanje (echtgeno(o)t(e), kinderen…), moet elke persoon deze belasting betalen.

Het is aan te raden om een beroep te doen op een expert ter plaatse om de aangifte in te vullen. Zo ben je zeker dat alles correct is.

Verzekering De jaarlijkse kosten van de verzekering van je tweede woning in Spanje bedraagt 0,05 % van de waarde van het vastgoed. Het is een goed idee om te werken met een verzekeringsagent die je moedertaal spreekt, er zijn er een aantal in Spanje. Dat maakt het makkelijker om alles te bespreken en zo vermijd je vervelende misverstanden.

Nutsvoorzieningen Als je vakantiewoning gebruikt/verhuurd wordt, mag je uitgaan van € 150 maandelijkse kosten (water, elektriciteit en gas), afhankelijk van het aantal bewoners en hun verbruik. Ook bij leegstand zal je kosten hebben voor nutsvoorzieningen, al liggen die een stuk lager (€ 40 à € 50).

Mede-eigenaarskosten Deze kost hangt grotendeels af van het type vastgoed. Is het een nieuw gebouw, is er een gemeenschappelijk zwembad of lift, zijn er veel wooneenheden die leeg staan? Voor deze kostenpost reken je op een bedrag van € 50 à € 100 per maand. Tip: vraag de verslagen op van de algemene vergaderingen. Die geven je een beter beeld van de te verwachten kosten voor de gemeenschappelijke delen van het pand.

Kosten inzake privé-eigendom Ten slotte moet je rekening houden met de kosten die je maakt voor je eigen rekening, bijvoorbeeld tuinaanleg en -onderhoud, onderhoud van je privé-zwembad, schilderwerken etc. Uiteraard bepaal je volledig zelf hoe ver je hierin gaat. Bron: howtobuyinspain.com 27


RUBRIEK

|

SECOND HOME MAGAZINE

Vrijstelling van belasting is maar één reden om te kiezen voor Portugal. Portugal is een gewild emigratieland geworden en staat op de 5e plaats van de top 5 van bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s etc. ondersteunen deze keuze. Er zijn redenen genoeg om te kiezen om in Portugal te wonen. We geven er hier maar 10!

De kosten van een vakantiewoning in Portugal

Het kopen van een woning brengt natuurlijk kosten met zich mee, maar die vallen in Portugal echt mee. Als u zich permanent vestigt betaalt u over een aankoop tot € 92.400 géén overdrachtskosten. Voor een vakantiehuis is dat tarief 1%. Daarboven betaalt u 0,8% belasting. Voor notaris en registratiekosten bent u in het algemeen niet meer kwijt dan zo’n €400. Ná aankoop heeft u te maken met een jaarlijkse gemeentelijke belasting dat veelal zo rond de 0,3% zal

28

liggen van de aanslagwaarde (lager dan werkelijke waarde).

Wonen in Portugal? Goedkoop levensonderhoud?!

De verpakte levensmiddelen in de supermarkt hebben vergelijkbare prijzen als in Nederland. Maar de groente en het fruit van de markt (of van uw buren) is aanmerkelijker lekkerder en goedkoper. Ook vlees en vis zijn vaak beter van kwaliteit en goedkoper. Een espresso koffie kost zo’n € 0,60 een biertje of wijntje nog geen euro en een lekkere wijn uit de supermarkt kost veelal niet meer dan zo’n 2 – 5 per liter. De belasting voor uw auto is laag. Voor auto’s die gekentekend zijn voor 1 juli 2007 (ongeacht soort brandstof) komt dit vrijwel nooit boven de € 50 per jaar! Ook de garagekosten zijn zonder meer erg laag te noemen.


29


10 REDENEN VOOR EEN WONING IN PORTUGAL

|

SECOND HOME MAGAZINE

Gastvrije bevolking

Wilt u wat weten, bent u verdwaald? Dan staat er al snel iemand klaar om u te helpen. Wees ook niet verbaasd als u meteen wordt uitgenodigd om ergens mee te eten of een wijntje te drinken. Hoe weinig de Portugees ook zelf heeft, men deelt ook dat gemakkelijk. Men is altijd bereid om een praatje te maken en de ander te helpen. In ieder land en dus óók in Portugal komt criminaliteit voor. Maar Portugal heeft één van de laagste criminaliteitscijfers van Europa! Aanslagen gebaseerd op politieke of godsdienstige verschillen doen zich niet voor in Portugal.

Gezondheid

Een onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zet Portugal op de 12e plaats in de ranking, Luxemburg op plaats 16, Nederland op 17 en België op de 21e plaats.

Klimaat

Hoewel Portugal net als Spanje op het Iberische schiereiland ligt, heeft het toch een ander klimaat. Portugal is over het algemeen wat koeler dan Spanje vanwege het koude zeewater van de Atlantische Oceaan. Het westen van het land heeft een gematigd zeeklimaat en het zuiden (de Algarve) een Middellandse zeeklimaat. Het hele land heeft in het algemeen met warme droge zomers (in het noordwesten iets koeler) te maken. Portugal is dan ook niet voor niets een populair vakantieland. Veel toeristen kiezen evoor om een vakantie te boeken naar Portugal. Het prettige in Portugal is dat het ’s avonds lekker afkoelt, zodat men lekker kan slapen en het huis weer kan koelen voor de volgende dag.

Neerslag

In de zomermaanden valt er in heel Portugal vrij weinig neerslag. Met enkele tientallen millimeters gemiddeld per maand heb je het dan al snel gehad. Het natst is het gebied rondom de Serra de Estrela (midden Portugal), dat is goed voor zo’n 2500 millimeter per jaar. Dit wordt veroorzaakt door stijgende vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan.

Rust, ruimte, natuur

De schitterende natuur: bergen, stuwmeren en bossen vormen een sterke aantrekkingskracht uit. Maar ook het feit dat men voor zeer betaalbare prijzen een huis met veel leefruimte er omheen kan vinden en hier zelfs nog een dagschotel incl. wijn en koffie kan krijgen tussen de € 5 en € 7,50 helpt sterk mee aan de aantrekkelijkheid van het land.

De bevolkingsmix

Er wonen zo’n 10-11 miljoen mensen in Portugal. Dat betekent dat er veel ruimte is. Het minimumloon is erg laag, dus vertrekken veel (voornamelijk jongeren) naar het buitenland om daar te gaan werken. In Portugal hebben zich nogal wat Engelsen gevestigd. Duitsers, Belgen en Nederlanders zijn in de minderheid.

Een huis kopen in Portugal Uiteraard zijn er concentraties (voornamelijk in het midden en zuiden van Portugal), maar het hele land wordt als aangenaam ervaren en het zijn persoonlijke voorkeuren die de vestigingsplaats bepalen. Asielzoekers vinden Portugal geen aantrekkelijk vestigingsland. Ze zijn er weliswaar veilig, maar vinden er geen luxe.

Taal

De Portugese taal is voor Nederlanders en Belgen nog wel een “dingetje”. Maar de bereidheid van de Portugees om met buitenlanders te communiceren is groot. Met handen en voeten en Frans of Engels komt men er meestal wel uit. Veel Portugezen hebben of zélf in het buitenland gewerkt of hebben familieleden die er gewerkt hebben. Bron: Easy Living Portugal

30


SECOND HOME MAGAZINE

|

10 REDENEN VOOR EEN WONING IN PORTUGAL

dit zijn de 10 redenen Portugal is dan ook niet voor niets een populair vakantieland. Veel toeristen kiezen ervoor om een vakantie te boeken naar Portugal. Het prettige in Portugal is dat het ’s avonds veelal weer lekker afkoelt.

31


FRANS MULDER 25 JAAR SECOND HOME UW WENSEN

UW NIEUWE THUIS

UW NIEUWE LEVEN

Tijdens ons jubileum krijgt u bij aankoop van een woning een e-Bike van ons kado!

(Vraag ons naar de voorwaarden)

WIE

JARIG IS

TRAKTEERT

UW NEDERLANDSE MAKELAAR IN SPANJE

UW ZOEKTOCHT NAAR EEN WONING IN SPANJE START VANDAAG BIJ FRANS MULDER OP STAND 326 EN GAAT VERDER IN ONS KANTOOR IN NEDERLAND, OF BIJ U THUIS!

KANTOOR NEDERLAND: Kade 42 - Kadegebouw 4 l 3371 EP Hardinxveld-Giessendam tel.: +31 (0) 184 63 06 44 l e-mail: info@fransmulder.nl KANTOOR SPANJE: Calle Hollanda 3a l Palau Saverdera l tel.: +34 649 71 23 41

WWW.FRANSMULDER.NL


SECOND HOME MAGAZINE |

GRIEKENLAND

STEEDS MEER TWEEDE HUIZEN IN GRIEKENLAND Ook de verhuur van vakantiehuizen in Griekenland is aan een opmars bezig.

Het aantal toeristen dat op vakantie gaat naar Griekenland zit de laatste tijd stevig in de lift. Daarnaast zijn er ook steeds meer mensen die er een tweede huis kopen. Ze kunnen een mooi rendement halen uit het verhuur van hun vastgoed. Investeren in Grieks vastgoed De laatste jaren gaan steeds meer mensen op vakantie naar Griekenland. Ook het aantal tweede huizen stijgt er aanzienlijk. De bank van Griekenland spreekt van een stijging van maar liefst 61,7% in de instroom van buitenlands kapitaal voor de aankoop van onroerend goed in het eerste kwartaal van 2017. Als deze trend zich verderzet tijdens de rest van het jaar, zal er in totaal zo’n 430 miljoen euro in Grieks vastgoed geïnvesteerd worden vanuit andere landen. Ter vergelijking: in 2016 was dit nog 270 miljoen euro, ook al een stijging van 45% ten opzichte van 2015. De kopers van Grieks vastgoed komen voornamelijk uit Nederland, België, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Scandinavië.

Verhuur van vakantiehuizen in de lift Ook de verhuur van vakantiehuizen in Griekenland komt steeds vaker voor. Veel eigenaars van een tweede huis verhuren hun woning om extra inkomsten te genereren. Het verkrijgen van een verhuurvergunning is namelijk veel eenvoudiger geworden. Voor verhuur tot 3 maanden in het jaar is er zelfs geen vergunning meer nodig. Veel huiseigenaren laten het verhuur van hun vakantiewoning over aan een professionele instantie. Op die manier zijn 20 verhuurde weken (of meer!) per seizoen geen uitzondering, waardoor er mooie rendementen te halen vallen. Mocht je overwegen om een tweede woning aan te schaffen in het Zuiden, dan is Griekenland zeker een interessante optie!

33


ZWITSERLAND

|

SECOND HOME MAGAZINE

HUIS IN ZWITSERLAND KOPEN, HET IS ANDERS DAN JE DENKT Zwitserland staat met name bekend om kwaliteit, wintersport, duurzaamheid en mooie natuur. Ook staat het financieel gezien bekend als solide maar niet als goedkoop. Vanuit een beleggingsoptiek is het vaak het geval dat de rendementen niet, mede door de hoge loonkosten, hoog zijn maar wel behaald worden.

Nog steeds draait het vaak om geld in positieve zin, dat multinationals, privé personen en internationale organisaties kiezen voor Zwitserland, dit wordt versterkt door de directe democratie, neutraliteit en zelfstandigheid. Tevens is de vastgoedmarkt stabiel en zijn er nauwelijks excessen zoals in andere landen, alles is gebaseerd op reëel waardes. Kortom Zwitserland ligt welleswaar in Europa maar is toch in vele opzichten net even anders.

Alles heeft zijn waarden Sinds 15 Januari 2015 is de Zwitserse nationale bank (SNB) gestopt met het “ondersteunen” van de Zwitserse Frank (Chf). Tijdens het uitbreken van de financiële crisis steeg de Chf steeds meer in waarde, respectievelijk werd de Euro steeds minder waard door de enorme staatsschulden en het monetaire beleid van de EZB. De SNB heeft omwille van bijv. de export en het toerisme de Frank 3 jaar lang op een koers van 1 Euro – 1.20 Chf, middels steunaankopen, weten te houden. Nadat duidelijk werd dat de EZB massief verder zou gaan met de drukpersen werd de druk op de Chf te groot en is het ondersteunen begin 2015 beëindigd. De Chf werd vrijwel direct 1 Euro waard. Nu in 2018 staat de koers op natuurlijke manier weer bij 1.18. Het is aannemelijk dat deze ontwikkeling zich langzaam maar gestaag zal voortzetten. Wat niet zal veranderen is dat de Chf een veilige haven is en zal blijven, een geruststelling, zeker in de helaas nog altijd geopolitieke onrustige tijden.

Bron: www.fp.ag 34


Ruim

aanbod

onroerend

goed

sta

nd

in205

O o s t e n ri j k Alpreal heeft de expertise en ervaring om u goed te begeleiden bij aankoop en verkoop én bij emigratie naar Oostenrijk.

Zweitwohnsitz of verhuur

2 slaapkamers - in leuk stadje - nabij Obertauern (25min) - 5 skigebieden op 15min - heerlijke zomers - geen verhuurplicht! - oplevering herfst 2018

Gelegen in Tamsweg in de zonnige streek Lungau 0 va n a f € 1 8 6 . 5 0

We maken graag kennis met u: op de beurs, telefonisch of op kantoor.

huizen chalets horeca

Alpreal is in Oostenr ijk gecer tifi ceerd makelaa r

vakantiewoningen in de skigebieden van

Salzburgerland

alpreal.nl

Rußbach in Dachstein-West 2 of 3 slaapkamers (45-107 m2) - 300m van de lift - 77km pistes - direct naast natuur zwembad - mooi rendement - oplevering direct / winter 2018

va n a f € 1 67 . 0 00

tevens bungalows in

N o o r we g e n

anno 2005

r

jaar rvarin e

g

rui

jaar Alp

l

6

2

info@alpreal.nl de Biestermannen 22 5591NH Heeze (Eindhoven) - NL +31(0)4071 10322

13

ea

m

www.alpreal.nl

centrum en skilift op 300 meter

alpreal.nl

+ 31 6 53 33 99 74 + 90 537 761 38 68 www.bleesestates.com info@bleesestates.com

Investeer, golf en geniet nog deze zomer van uw exclusieve villa Prijs vanaf: €296.000,- kk

Panoramisch uitzicht op zee Luxueus en exclusief Golf resort, zand strand en shopping

90% verkocht, project afgebouwd 6% verhuur rendement per jaar Nederlandse bouwer met 12,5 jaar ervaring


SPANJE |

SECOND HOME MAGAZINE

Een vakantiewoning kopen in Spanje in 8 stappen Heb je een vakantiehuis gekocht in Spanje of een interessant pand op het oog? Gefliciteerd! Voor je volledig eigenaar bent van het vastgoed, zijn er 8 stappen die je moet volgen. Daarna kan je volop genieten van je investering! Overleg uiteraard even met de makelaar of hij een aantal van deze stappen voor u uit handen kan nemen. NIE aanvragen Het ‘Número de Identificación de Extranjeros’ is een uniek identificatienummer dat je nodig hebt om als niet-inwoner vastgoed te kopen en belastingen te betalen. Het is aan te raden om dit al aan te vragen wanneer je begint uit te 36

kijken naar panden. Je kan dit doen in Spanje zelf of via het Spaans Consulaat (in je thuisland). Ook de eventuele persoon met wie je samen het vastgoed koopt (bv. echtgeno(o)t(e)) heeft dit nummer nodig. Zoek een meertalige advocaat Een betrouwbare, bekwame advocaat die gespecialiseerd is in Spaans vastgoed- en eigendomsrecht is een must als je een vakantiewoning koopt in Spanje. Zorg dat hij/zij zowel Spaans als je eigen moedertaal spreekt.


SECOND HOME MAGAZINE |

SPANJE

Open een bankrekening Een bankrekening heb je nodig om de betalingen te verrichten die gepaard gaan met de aankoop van het vastgoed in Spanje. Teken het ‘contrato de Reserva’ Met dit contract ‘reserveer’ je het vastgoed en geef je aan dat je het wil kopen. Hiervoor dien je een bedrag te betalen tussen € 3.000 en 6.000. Je hebt vanaf dan 14 tot 21 dagen tijd om het pand te controleren. Dit is een belangrijk contract; teken het niet zonder de provisies te betalen. Anders kan je het niet meer verbreken, mocht je je bedenken. Controle van het pand Samen met één of meerdere experts wordt het pand nauwkeurig geïnspecteerd: is de ‘Registro de la Propriedad’ in orde, hangen er geen schulden vast aan het pand, ziet het eruit zoals beschreven? Ga een lening aan Als je niet over voldoende eigen middelen beschikt om de aankoop van het tweede huis in Spanje te financieren, kan je een lening aangaan in je eigen land of in Spanje. Teken het ‘Contracto de Arras’ Dit is het uiteindelijke koopcontract, ook wel ‘Contrato

Privado de Compraventa’ genoemd. Eerst dien je binnen de 10 dagen een voorschot te betalen van 10 % van de volledige prijs van het vastgoed. Na de controle van het pand zal gevraagd worden om het contract te tekenen, waarin de totale koopprijs vermeld staat.

Ga naar de notaris Ter afronding van het koopproces worden alle betrokken partijen verwacht bij de notaris: koper, verkoper, advocaat, bank (als je een lening aangaat). Het koopcontract wordt ondertekend. Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle kosten en dat je over voldoende middelen beschikt om alles te betalen. Bron: howtobuyinspain.com 37


NEDERLANDSE TV IN EUROPA Nu vanaf

€ 9,

95* p.m.

38 Canal Digitaal® is een merk van M7 Group S.A. | Gevestigd Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg | R.C.S. Luxembourg : B 148.073 | Vestigingsvergunning n° 00143760/1


TV IN HET BUITENLAND Ben je in je vakantiehuis of woon je in het buitenland? Het volgen van je favoriete tv-programma kan gewoon doorgaan. Tv van Canal Digitaal kent (bijna) geen grenzen. Waar je ook bent, al jouw favoriete tv-programma’s gaan met je mee. Voor service of installatie kun je bij een van onze Europese partners terecht. Ontdek Canal Digitaal: ■ Ruim 400 vrij te ontvangen radio en tv-zenders, meer dan 50 in HD ■ Alle populaire Nederlandse zenders ■ FOX Sports Eredivisie 1 HD ■ Superieure beeld- en geluidskwaliteit ■ Overal tv-kijken met de gratis Canal Digitaal TV App ■ Uitgebreid Europees netwerk van installateurs * Alleen in combinatie met een 2-jarig contract. FOX Sports Eredivisie 1 is niet verkrijgbaar met Recreatie Basis HD.

Ontdek iets bijzonders op onze stand

Wil je gebruik maken van deze aanbieding? Bel ons dan via 088-003 85 55 (lokaal tarief). We zijn van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur bereikbaar.

39


GESPREID BELEGGEN

|

SECOND HOME MAGAZINE

Gespreid beleggen in vastgoed Nu de rente zo laag staat, levert spaargeld weinig op. Door de vermogensrendementsheffing rendeert spaargeld per saldo zelfs negatief! Daardoor is het aantrekkelijk om te kijken naar alternatieve manieren om meer rendement op het vermogen te behalen. Vastgoed is een voor de hand liggende keuze om uw geld wél te laten renderen. Let wel; beleggen is geen sparen! De waarde van beleggingen kan immers fluctueren waardoor een belegger meer risico loopt dan een spaarder. Beleggen in vastgoed geeft in de meeste gevallen relatief minder risico dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen, terwijl het toch een aardig rendement kan opleveren. Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren. U kunt zelf vastgoed kopen, bijvoorbeeld een vakantiebungalow of een tweede woning in Nederland om te verhuren. Ook is het mogelijk door een investering in een vastgoedfonds te beleggen in vastgoed zonder zelf daadwerkelijk vastgoed te kopen.

Beleggen in een fonds maakt het zelfs mogelijk om met relatief kleine bedragen deel te nemen in grotere beleggingen. De gezamenlijke inleg in een fonds wordt gebruikt voor het kopen van woningen, winkels, kantoren en vakantiebungalows. Zelf doen versus beleggingsfonds Als u besluit zelf vastgoed te kopen, houdt u dan rekening met ‘kosten koper’, onderhoud, verhuurinspanningen, leegstand en het minder in trek raken van een locatie of veranderingen op de huurmarkt. Door gebrek aan spreiding, het in bezit hebben van maar één object, is de particuliere verhuurder al snel in een afhankelijke positie. Een fonds daarentegen verzorgt de aan- en verkoop, onderhoud, de huurpenningen, marketing en de administraties. Bovendien, indien u de keuze maakt voor een fonds voor uw investering, dan verlaagt u met een goede spreiding binnen het fonds in één klap uw risico t.o.v. direct zelf beleggen in vastgoed.

Verschillend risico bij beleggingsfondsen Kiest u voor een beleggingsfonds, houdt u dan rekening met het type vastgoed waarin belegd wordt. Het ene vastgoed is het andere niet, het ene risico is het andere niet. En dat terwijl er vaak wel eenzelfde rendement van rond 6% tegenover staat!

Kantoorpand versus supermarkt Alhoewel voor zowel een belegging in een kantoorpand als in een supermarkt een rendement van 6% redelijk zou zijn, zijn de verschillen in de risico’s groot. De waarde van het kantoorpand is sterk afhankelijk van economische ontwikkelingen en de kredietwaardigheid van de huurder. Een faillissement leidt tot een leeg kantoor. Voor een belegging in een supermarkt zijn er meer lokale risico’s, zoals concurrentie in de buurt of online alternatieven.

Vakantiewoning versus reguliere woning Regulier woningvastgoed wordt vaak gezien als een stabielere rendementsbron, toch is dit ook een markt van vraag en aanbod. Die ook zijn pieken en dalen kent. Een vakantiewoning is daarentegen afhankelijk van trends in de toeristische sector of buitenlandse politieke veranderingen.

40


41


THAILAND |

SECOND HOME MAGAZINE

Investeren in het land van de glimlach: een vakantiewoning in Thailand Thailand wordt steeds populairder als vakantiebestemming bij toeristen en bij investeerders. Het land heeft dan ook heel wat te bieden op vlak van cultuur en natuur. Bovendien is de lokale bevolking erg gastvrij en geniet je het hele jaar door van lekker weer. Thailand is het ideale vakantieland en een uitstekende bestemming voor een tweede huis! Mooie locatie voor tweede huis Thailand, het vroegere Siam, wordt ook wel ‘het land van de glimlach’ genoemd. De overwegend boeddhistische inwoners (meer dan 90%) zijn bijzonder vriendelijke mensen. Het land heeft een rijke cultuur met tal van tempels, festivals en feestdagen die uitgebreid worden gevierd. In het binnenland vind je prachtige natuurparken en bossen en aan de kust zijn mooie stranden en duiklocaties.

Snel groeiende economie Thailand is een parlementaire grondwettelijke monarchie met een wet- en regelgeving naar westers voorbeeld (common law systeem). Het land beschikt over een van de snelst groeiende economieën in Zuidoost-Azië en een sterke lokale munteenheid (baht). De werkloosheid onder de Thai is zeer laag (minder dan 1%). Met name de financiële en de hotelsector doen het bijzonder goed en hebben veel mensen werk. Vanuit Thailand worden vooral machines, computers en telecommunicatietoestellen, vervoermiddelen en agrarische producten geëxporteerd.

Non-stop aangenaam klimaat In Thailand is het altijd heerlijk warm. De dagtemperaturen schommelen tussen 25 en 35 graden het hele jaar door. Het regenseizoen (moesson) loopt van juni tot november. Thailand is dankzij het aangename klimaat een prima land om te investeren in een tweede huis. Je kan er zelfs gaan overwinteren of je vakantiewoning verhuren aan toeristen. Bijkomende factoren om te kiezen voor Thailand zijn de lage kosten van het levensonderhoud, de uitstekende vervoerinfrastructuur (lucht- en zeehavens) en de medische zorg van hoge kwaliteit.

42


SECOND HOME MAGAZINE |

THAILAND

Stijgende interesse in vastgoed Het valt op dat steeds meer mensen kiezen voor Thailand als vakantiebestemming of als emigratieland (permanent wonen of overwinteren). Ook het aantal mensen die investeren in een vakantiewoning in Thailand stijgt aanzienlijk. Dit is een slimme belegging wegens het gegarandeerde rendement. Afhankelijk van de locatie schommelt de gemiddelde prijs voor een nieuwbouwappartement tussen 80.000 en 100.000 THB (€ 2.000 à € 2.500) per m². In vergelijking met West-Europa zijn dit lage vastgoedprijzen, al wordt verwacht dat ze zullen stijgen als gevolg van de groeiende economie. De Thaise Board of Investment doet veel inspanningen om investeerders te stimuleren, bijvoorbeeld met belastingvoordelen voor wie investeert via de BOI. Bron: ILBE.BE 43


Tips voor wie wil investeren in Thailand! Wie overweegt om een tweede woning te kopen in Thailand, moet goed nadenken over een aantal zaken:

Voor buitenlandse investeerders zijn er een aantal mogelijkheden wat betreft het bezit van vastgoed in Thailand:

• •

Wat is de reden van de aankoop? Gaat het om een belegging? Wil je het vastgoed verhuren of gebruiken als eigen vakantie- of (semi) permanente residentie? Informeer je over het klimaat: kan je goed tegen hoge temperaturen, het hele jaar door? Wat te doen met je werk en je relatie? Waar wil je je vestigen? Verkies je de nabijheid van een strand of liever het binnenland? Hou rekening met bereikbaarheid, nabijheid van medische voorzieningen, sociale en recreatieve mogelijkheden, scholen etc. Welke kosten komen bij de investering kijken? Denk aan onderhoud van de woning, belastingen, jaarlijks terugkerende kosten…

Aankoop van een appartement in een condominium volledig op eigen naam (in overeenstemming met de voorwaarden van de Condominium Act art. 19); Appartement met een leasecontract van 30 jaar met de mogelijkheid om 2 keer te verlengen; Aankoop van grond/huis is eveneens mogelijk door de oprichting van een Thaise Ltd. Dit is enkel aan te raden als je het vastgoed wil exploiteren en het dus om een zakelijke investering gaat. Het is verboden een Thaise Ltd. op te richten met als enig doel het verwerven van Thais onroerend goed. Hier wordt streng naar gekeken.


SECOND HOME MAGAZINE |

TURKIJE

EEN VAKANTIEHUIS IN TURKIJE? EEN SLIMME INVESTERING! In Turkije valt zoveel meer te beleven dan enkel zon, zee en strand. Het land heeft een prachtige natuur en ook op cultureel vlak heeft het veel te bieden. Denk je eraan om te investeren in een tweede huis? Dan is Turkije een slimme zet, zeker ook door de gunstige prijzen.

Prachtige natuur

Voor veel toeristen is Turkije vooral zon, zee en strand. Maar het land heeft nog veel meer te bieden. Het heeft een grote diversiteit qua natuur. Turkije heeft niet alleen een van de mooiste kustlijnen van de Middellandse Zee, maar ook een prachtig berglandschap. Aan de vele bergrivieren en canyons is het heerlijk vertoeven tijdens de warme zomermaanden. In Turkije vind je nog heel wat ongerepte natuur, in tegenstelling tot veel andere Zuid-Europese kustgebieden.

Proeven van cultuur

Ook op cultureel vlak heeft Turkije heel wat te bieden. Overal in het land kom je sporen tegen van de rijke geschiedenis en de vele tradities. Je kan er ook heel lekker eten. Het is heerlijk om de vele kleine, verborgen dorpjes te ontdekken en kennis te maken met de gastvrije lokale bevolking. Nog een andere belangrijke factor: op vlak van medische zorgen heeft Turkije een uitstekende reputatie. Wie al eens pech heeft gehad tijdens zijn of haar verblijf daar, kan dit bevestigen.

Een eigendom overschrijven in Turkije gebeurt niet via een notaris maar rechtstreeks met het registratiekantoor. Turkije heft bovendien geen belastingen op een vakantiewoning. De jaarlijkse onroerende voorheffing bedraagt slechts 0,1%. Tot slot streven de bouwbedrijven naar een hoge afwerkingsgraad. Je krijgt in Turkije zeker waar voor je geld!

Vakantiewoning in Turkije: tips

Als je plannen hebt om een tweede woning te kopen in Turkije, denk dan goed na over de locatie. De nabijheid van winkels, restaurants, openbaar vervoer en andere diensten is belangrijk. Je kan verliefd zijn op een idyllische, afgelegen plek maar praktisch gezien is dit niet zo interessant. Als je iets koopt op een goede locatie, hoef je bovendien niet altijd een auto te huren om je te verplaatsen. Het is aan te raden om zoveel mogelijk verschillende regio’s te vergelijken. Ga niet zelf op verkenning op de buitenlandse vastgoedmarkt. Laat je bijstaan door een expert die de regio en de wetgeving kent. Zorg ook dat je een aanspreekpunt hebt in Nederland, dat biedt je zekerheid in eventuele moeilijke situaties. Bron: Turkimmo

Slimme investering

Door de negatieve berichten in de media hadden veel mensen de laatste jaren vooroordelen tegenover Turkije. Vandaag lijkt het erop dat toeristen definitief terug de weg gevonden hebben. De grote reisorganisators bevestigen dit en eigenaren van een tweede woning in Turkije genieten nog steeds van hun investering. Veel mensen die op verkenning gaan in een andere zuiderse bestemming beslissen uiteindelijk toch om in Turkije vastgoed te kopen, vooral door de goede prijs/kwaliteit verhouding.

Interessante vastgoedprijzen

Investeren in een vakantieverblijf is Turkije een slimme zet. De aankoopprijzen van vastgoed in Turkije zijn nog steeds laag in vergelijking met België en andere landen. Een nieuwbouwappartement met zeezicht en 2 slaapkamers in een luxeresidentie met tal van vrijetijdsvoorzieningen heb je vanaf € 80.000. Ook de bijkomende kosten zijn minimaal. Je betaalt slecht 3,5 % registratierechten op het aankoopbedrag en er zijn geen notariskosten.

Investeren in een vakantieverblijf is Turkije is een slimme zet. De aankoopprijzen van vastgoed in Turkije zijn nog steeds laag in vergelijking met België en andere landen.

47


OOSTENRIJK |

SECOND HOME MAGAZINE

Oostenrijk, veelzijdig en populair vakantieland

Oostenrijk is een prachtig land om op vakantie te gaan. Het staat bekend om zijn mooie natuur, rijk cultureel erfgoed en natuurlijk de vele aantrekkelijke wintersportgebieden. Het hele jaar door valt er heel wat te beleven in Oostenrijk! Bovendien is het een politiek stabiel land met een mooie centrale ligging in Europa en vriendelijke inwoners die je met open armen verwelkomen. Dit alles maakt het interessant om een tweede woning te kopen in Oostenrijk. Toerisme het hele jaar door Machtige bergen, schitterende natuur, mooie steden (bijvoorbeeld Wenen, Innsbruck, Salzburg), lekkere wijnen, lokale gerechten om van te smullen. Het is een geliefde vakantieplek in de winter én in de zomer. Het land richt zich volop op het ‘Ganzjahres Tourismus’. ’s Winters maken de enthousiaste sneeuwfanaten hun opwachting in wintersportgebieden als Saalbach, Königsleiten, Zillertal Arena en Gerlos. Het zomerseizoen begint steeds vroeger en eindigt alsmaar later. Dit komt onder andere doordat veel mensen tegenwoordig kiezen voor een actieve zomervakantie in plaats van een strandvakantie omdat ze de hoge temperaturen in het zuiden niet goed kunnen verdragen. Aantrekkelijk klimaat De wintermaanden staan in Oostenrijk vrijwel volledig in het teken van wintersport. Dankzij de veelal uitstekende weersomstandigheden voor allerlei wintersporten is het land een van de populairste skibestemmingen ter wereld. Het staat ook bekend om zijn gezellige après-ski. De zomers in Oostenrijk zijn gemiddeld warmer dan bij ons. Zelfs in de middelhoge berggebieden is het dan vaak

48

warm en vrij zonnig. Op een hoogte boven de 1800m zijn zomerse temperaturen uiteraard zeldzaam. Maar over het algemeen geldt dat het klimaat in de zomer erg aangenaam is, ideaal voor een actieve en ontspannende vakantie. Interessant voor tweede woning Kortom, het is interessant om een vakantiehuis te kopen in Oostenrijk. Enerzijds geniet je natuurlijk zelf van de vele troeven van het land. Anderzijds kan je als huiseigenaar bovengemiddelde rendementen behalen dankzij het dubbele verhuurseizoen. Dat Oostenrijk een populair land is om te investeren in een vakantiewoning, blijkt uit het feit dat nieuwbouwprojecten vaak al volledig verkocht zijn nog voor de bouwwerken eigenlijk moeten beginnen. Het is evenwel aan te raden om kritisch te zijn. Laat je niet misleiden door de mooie rendementen die beloofd worden want dat is niet altijd het geval in de

Door je woning te verhuren kan je aardig wat geld verdienen. Je kan dit zelf doen of samenwerken met een organisatie die het verhuur voor je regelt.


SECOND HOME MAGAZINE

| KAAPVERDIË

Oostenrijk, veelzijdig en populair vakantieland

Bovengemiddelde rendementen dankzij het dubbele verhuurseizoen

49


OOSTENRIJK |

SECOND HOME MAGAZINE

Oostenrijkse makelaar neemt in de meeste gevallen beide rollen op zich.

praktijk. Kijk ook goed naar het toegestane gebruik van de tweede woning. Het is vaak niet mogelijk om een huis te kopen enkel voor eigen gebruik en niet voor verhuur. Je hebt hier toestemming voor nodig en die is er niet altijd. Anderzijds moet je goed opletten of je de woning of het appartement überhaupt mag verhuren want ook dit is niet altijd toegestaan. Daarom is het een goed idee om je te laten bijstaan door een organisatie met kennis van zaken.

Kijk ook goed naar het toegestane gebruik van de tweede woning

50

Wees voorzichtig Nog een aandachtspunt: wanneer je tijdens je zoektocht op het internet informatie aanvraagt bij een Oostenrijkse makelaar, zit je voor dat bepaalde pand/object ook vast aan die makelaar. Koop je het uiteindelijk via een andere weg of een andere makelaar bij wie je het ook hebt gezien, dan is het mogelijk dat je een dubbele provisie moet betalen. Oostenrijkse makelaars zijn op dat vlak goed beschermd. Hou er ook rekening mee dat men in Oostenrijk geen onderscheid maakt tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. Een

Aantrekkelijk rendement mogelijk Welke prijzen mag je verwachten als je een vakantiehuis in Oostenrijk koopt? Dit varieert per regio. In de populairste gebieden schommelen de (netto) nieuwbouwprijzen tussen € 4.000 en € 5.000 per m². Dit zijn betaalbare prijzen, in vergelijking met andere Europese vakantielanden. Bestaande panden en woningen of appartementen in regio’s als Karinthië of de Steiermark zijn over het algemeen iets goedkoper. Het te behalen rendement op een tweede huis in Oostenrijk hangt eveneens af van de regio. Gemiddeld is een rendement van € 2.500 netto per bed per jaar zeker haalbaar. Als je daarbij nog eens optelt dat de Oostenrijkse overheid veel inspanningen doet om het toerisme te stimuleren, is Oostenrijk zonder twijfel een prima land om te investeren in een vakantiewoning. Oostenrijk is een veelzijdig land met veel troeven voor huiseigenaren én vakantiegangers: • Geliefd bij toeristen in winter en zomer • Ideaal voor een actieve vakantie • Populairste skigebieden ter wereld • Aangenaam klimaat in de zomer • Bloeiende huizenmarkt • Interessante vastgoedprijzen • Aantrekkelijk rendement mogelijk


FRANKRIJK

|

SECOND HOME MAGAZINE

Met een tweede woning in Frankrijk zit je goed

Leven als een god in Frankrijk… in je eigen vakantiewoning! Frankrijk is het land van croissants, kaas, wijn, de Eiffeltoren, Disneyland Parijs en zoveel meer. Dankzij de uitstekende geografische ligging en de verschillende klimaattypes is ‘la douce France’ een populaire vakantiebestemming. In Frankrijk is er voor elk wat wils, ah oui!

Veelzijdig land Weinig landen evenaren Frankrijk op vlak van diversiteit. Je vindt er prachtige kustgebieden zoals de grillige Atlantische kust in het westen en de mondaine Côte d’Azur in het zuiden. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in adembenemende bergketens: de Alpen, Pyreneeën, de Vogezen, Jura, Centraal Massief… Je hoeft slechts een paar uur te reizen om in een volstrekt andere wereld terecht te komen met tal van natuur- en klimaattypes. In het grootste deel van Frankrijk heerst een gematigd zeeklimaat. De Alpen kennen een frisser bergklimaat, weliswaar met veel zonuren. Langs de zuidoostelijke kust geniet je van het heerlijke klimaat van de Middellandse Zee. Vlotte bereikbaarheid Frankrijk is centraal gelegen in Europa. Het land deelt zijn grenzen met maar liefst 8 andere landen: België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Monaco, Italië, Andorra en Spanje. Je kan moeiteloos met de auto naar je bestemming rijden of je kan kiezen voor de TGV. Die brengt je in minder dan anderhalf uur van Brussel naar Parijs en in 3 uur van Parijs naar Avignon.

Lekker eten en drinken De Franse keuken is wereldberoemd en heeft een uitstekende reputatie. De chefs werken met verse ingrediënten, recht van ‘le marché quotidien’. Ze hebben aandacht voor de vegetarische keuken, voedingstrends en steeds vaker voorkomende voedselintoleranties. In Frankrijk kan je gastronomisch eten in veel restaurants met 2 of 3 Michelinsterren. Maar je geniet evenzeer (en voor weinig geld) van de ‘plat du jour’ op een typisch terras in een sfeervol dorp. Frankrijk is ook het wijnland bij uitstek. Mooie wijnroutes brengen je naar wijnboerderijen en -kastelen. De bekendste wijnstreken zijn Bordeaux, Dordogne, Champagne, Bourgogne en Côtes du Rhône.

Op verkenning in het binnenland Frankrijk is een land vol verrassingen dat je het best ontdekt met de auto. Neem 2 of 3 dagen de tijd om naar het zuiden te rijden en geniet met al je zintuigen! Aanraders in het binnenland zijn Metz, Nancy, Vaucouleurs en Domremy (geboorteplaats van Jeanne d’Arc). In de Bourgogne proef je van de lekkerste Chardonnay of Pinot Noir en de bekende Dijon-mosterd. Verder naar het zuiden kom

52


SECOND HOME MAGAZINE |

FRANKRIJK

Stabiele vastgoedmarkt Het is duidelijk: Frankrijk is een veelzijdig land waar je als bezoeker altijd wel ergens je gading vindt. Het hoeft niet te verwonderen dat steeds meer buitenlanders investeren in Frans vastgoed. De woningmarkt is vrij stabiel en met seizoensgebonden verhuur kan je een mooi rendement halen. Ook interessant: de interesten op leningen zijn laag, namelijk tussen 1,6 % en 2,0 %. Voor bestaande woningen zijn de prijzen de laatste jaren licht gedaald. Dit komt enerzijds door de crisis en anderzijds door de staat van de woningen. Het merendeel voldoet niet meer aan de moderne woonnormen en -verwachtingen. Als je een bestaande woning koopt, hou je dus rekening met flink wat opknapwerken. Denk goed na voor je iets koopt, misschien is het wel beter om een nieuwe woning te bouwen.

Interessante prijzen je terecht in Lyon, een stad die men vaak onterecht links laat liggen. De Rhône en Saône vloeien er samen en de binnenstad staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wist je dat er in Frankrijk meer dan 40 locaties zijn die op de UNESCO-lijst staan? De Fransen hebben door de eeuwen heen erg goed voor hun monumenten gezorgd waardoor ze nu in uitstekende staat verkeren. Cultuurliefhebbers zullen zich hier niet vervelen!

Bruisende steden Frankrijk heeft heel wat fascinerende steden. Met stip op één staat wereldstad Parijs, waar zoveel te beleven valt. Er is de Eiffeltoren, de Notre Dame, l’Arc de Triomphe, de Champs-Elysées, Disneyland… Een museumbezoek mag niet ontbreken en ga ook zeker de charme opsnuiven in Montmartre en Le Marais. Parijs leer je écht kennen door nonchalant door de stad te flaneren en je te laten meeslepen door de schoonheid. Ook in de Provence zijn er prachtige steden met een rijke cultuur. Nice, Marseille, Aix-enProvence, Montpellier, Cannes, Bordeaux, Nîmes, Toulouse en Avignon zijn parels in het zuiden van Frankrijk.

Populaire wintersportbestemming Frankrijk is geliefd bij wintersporters en heeft veel goede skigebieden voor alle niveaus. Dicht bij huis zijn er de Vogezen en iets verder rijden vind je de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de lente en de zomer zijn de bergen een leuke vakantiebestemming. Je kan er wandelen, klimmen of fietsen met de racefiets of mountainbike. Legendarische cols zoals de Mont Ventoux, de Galibier en de Télégraphe spreken veel fietsfanaten aan.

Als je een nieuwe woning bouwt in Frankrijk, moet je rekenen op prijzen van € 75 tot € 100 m² voor een bouwperceel van meer dan 1.250 m². In sommige regio’s en dicht bij grote dorpen of steden zijn er lichte prijsstijgingen. Een nieuwbouwappartement heb je vanaf € 150.000. Een nieuwe woning met 3 slaapkamers en zwembad op een terrein van groter dan 1.000 m² heb je vanaf € 350.000. Uiteraard wordt de prijs bepaald door veel factoren, in de eerste plaats de ligging. Sowieso is het belangrijk om vooraf een haalbaarheidsstudie te maken op vlak van fiscaliteit, financiering, ligging etc. Het is goed om je te laten begeleiden door een nederlandstalige makelaar. Je kan ook tips vragen aan mensen die al jaren in Frankrijk wonen of er een vakantiewoning hebben. Overloop zeker ook onze checklist.

Vakantiehuis in Frankrijk: checklist

• • • • • • • • • •

Wat is mijn budget? Wat zijn de onderhoudskosten? Kan ik de woning eventueel verhuren en wat zijn de verhuurkosten? Is de woning makkelijk te bereiken? Heeft de woning een snelle internetverbinding? Wil ik hier het hele jaar wonen? Zal ik de woning over 20 jaar nog gebruiken? Kan ik de woning makkelijk opnieuw verkopen? Ligt de woning in de buurt van toeristische bezienswaardigheden? Is er een luchthaven in de buurt?

Bron: Bouwbegeleiding Frankrijk & Pyramid Immo

Leven als God in Frankrijk: bien sûr! • • • • •

Stabiel land Centrale ligging en vlotte bereikbaarheid Veelzijdig en voor elk wat wils Aantrekkelijk klimaat Mooie steden

• • • •

Prachtige natuur Rijk cultureel verleden Stabiele vastgoedmarkt Interessante vastgoedprijzen

53


BESTE EN GEZONDSTE KLIMAAT VAN EUROPA

54


5

Tips voor...

Spanje

Na enkele moeilijke jaren, zitten de vastgoedprijzen in Spanje terug in de lift. Wie overweegt om een tweede huis in Spanje te kopen kan dus maar beter goed voorbereid zijn. De volgende 5 tips zouden de aanschaf van een woning in Spanje alvast moeten vergemakkelijken

Tip 1: Bepaal op voorhand je budget (en reken 15% extra) Om het juiste pand te vinden is het belangrijk om op voorhand een bepaald budget voor ogen te houden. Afhankelijk van de regio waarin je koopt is het belangrijk een marge van 15 procent in te bouwen voor het betalen van BTW, notaris, registratie en taksen.

55


Aan alle Nederlanders die hun vakantiehuis willen verhuren!

Direct contact huurders !

10 redenen waarom u uw vakantiehuis bij Micazu verhuurt: 1

Direct contact met uw Nederlandse huurders.

6

U bepaalt zelf de beschikbaarheid van uw woning.

2

Géén hoge commissiekosten voor u als verhuurder.

7

U bepaalt zelf wie uw vakantiehuis gaat huren.

3

Uw huurders betalen géén boekingskosten aan Micazu.

8

Onze helpdesk staat 7 dagen per week voor u klaar.

4

De huurders betalen direct aan u.

9

Uw huurders verleiden met uw foto’s en video’s.

5

Eenvoudig uw advertentie opstellen en beheren.

10

Omdat ook u wilt blijven genieten van uw droomhuis.

Tot zo, op stand 106

Verleid ook uw toekomstige huurders! Nieuwsgierig hoe? Ga naar www.micazu.nl/verhuren adv Micazu 210x277.indd 1

22-02-18 16:20


SECOND HOME MAGAZINE |

SPANJE

Tip 2: Check de lokale huurwetgeving Als je van plan bent om de woning in Spanje te verhuren, dan is de locatie van je tweede huis niet onbelangrijk. Een pand dichtbij de kust of in de buurt van winkels en restaurants zal vaak makkelijker verhuurd worden dan eentje in het binnenland en ver weg van bijvoorbeeld een stad of supermarkt. Maar hou ook rekening met de lokale wetgeving rond huur en verhuur wanneer je je pand uitkiest. Sommige regio’s houden namelijk strenge wetten en regels op na wanneer het aankomt op verhuur aan toeristen.

Tip 3: Met of zonder hypotheek? Nu de prijzen van vastgoed terug in stijgende lijn zitten en het vertrouwen in de Spaanse economie en bankensector toeneemt, is het aangaan van een hypothecaire lening zeker een optie. De meeste banken zijn bereid om tot 70 procent van het totale project in hypotheek te nemen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het echter aantrekkelijk zijn om het een keertje te vragen bij je eigen bank in Nederland, waar de leningen momenteel voordeliger zijn.

“Een huis kopen in Spanje? Zo ga je te werk!”

Tip 5: Onderhandel over de prijs (maar overdrijf niet)

Tip 4: Neem een advocaat onder de arm Zonder lokale advocaat ga je bepaalde zaken over het hoofd zien of met bepaalde voorschriften niet in orde zijn. Een advocaat kan bovendien met de nodige volmachten in jouw naam optreden en ervoor zorgen dat je bankrekening geopend is.

Nu de Spaanse vastgoedmarkt herleeft, sta je als koper in een iets minder sterke positie dan pakweg een aantal jaren terug. Maar dit betekent niet dat je geen korting kunt bedingen op de aankoopprijs. Vooral bij reeds bestaande woningen of appartementen kan er nog afgepingeld worden. Wanneer het gaat om nieuwbouw zijn het vastgestelde prijzen en zijn er geen kortingen mogelijk, omdat de vraag het aanbod momenteel overstijgt. Maak dus op voorhand een goede afweging van hoever je wil gaan in je onderhandelingen.

Ook na aankoop kan hij nog van pas komen, bijvoorbeeld om de wilsbeschikking over je vastgoed in orde te brengen.

57


PORTUGAL |

SECOND HOME MAGAZINE

Portugal? Een land met aantrekkelijke fiscaliteiten als het om investeren gaat

Wie zijn tweede huis verhuurt, betaalt slechts 8,75% belasting op de huurinkomsten. Vroeger bedroeg dit 28%. Bovendien hoef je geen belasting te betalen op een tweede huis en zijn er geen successierechten in rechte lijn. 58


SECOND HOME MAGAZINE |

PORTUGAL

Verhuren: In Portugal betaal je slechts 8,75% belasting

buitenlandse investeerders aantrekt. Concreet betekent het dat mensen die minstens 183 dagen per jaar in Portugal verblijven niet belast worden op hun pensioeninkomsten en op buitenlandse dividenden of interesten. Veel investeerders voelen zich ook aangesproken door de Golden Visum-regeling, waarbij niet-EU-burgers een Portugese verblijfsvergunning ontvangen bij de aankoop van een pand van minstens â‚Ź 500.000.

Verhuur van vakantiewoning Daarnaast is er een gunstige regelgeving voor de verhuur van een vakantiewoning in Portugal. Wie zijn tweede huis verhuurt, betaalt slechts 8,75% belasting op de huurinkomsten. Vroeger bedroeg dit 28%. Bovendien hoef je geen belasting te betalen op een tweede huis en zijn er geen successierechten. Doordat de prijzen van Portugees vastgoed zeer geleidelijk stijgen (behalve in Lissabon) is het vandaag nog steeds mogelijk om een vakantiewoning te kopen voor een voordelige prijs.

Bijkomende kosten

Bij Nederlandse toeristen is Portugal minder populair dan Spanje. Maar op gebied van vakantiewoningen beschikt het land over heel wat voordelen, vooral de aantrekkelijke fiscaliteit.

Als je een tweede huis aanschaft in Portugal, doe dan zeker een beroep op een plaatselijke advocaat. Hij behartigt de belangen van de koper in plaats van de notaris of makelaar. Je betaalt een honorarium dat 1% van de aankoopprijs bedraagt, plus 23% BTW. Hou rekening met de overdrachtsbelasting, die varieert tussen 0 en 8%. Je betaalt ook een zegelrecht, notaris- en registratiekosten en al dan niet een commissie aan de makelaar. De totale kosten voor de aankoop van een tweede verblijf in Portugal bedragen op die manier 4 tot 7% van de aankoopprijs.

Interessante fiscale voordelen

Belastingen

Na de crisis van 2008 lijkt Portugal in 2017 uit het dal te zijn geklommen: de werkloosheid daalt en er is sprake van economische groei. Dat weerspiegelt zich in de vastgoedprijzen. Die stijgen omdat de vraag groter is dan het aanbod, wat dan weer komt door de vele fiscale voordelen. Zo is het NHR-regime van kracht, wat

Als eigenaar van een woning in Portugal betaal je jaarlijks belastingen, zoals de gemeentelijke vastgoedbelasting. Als je de woning verhuurt, ben je een zegelrecht van 10% verschuldigd op de verhuurprijs.

59


60


SECOND HOME MAGAZINE |

VOORDELEN VASTGOED

De vele voordelen van investeren in vastgoed! Een tweede woning koop je niet omdat je op zoek bent naar snel en makkelijk rendement maar met het oog op de toekomst Denk je eraan om een vakantiewoning te kopen? Een slimme keuze want investeren in vastgoed heeft tal van voordelen. We zetten ze op een rijtje! Interessante belegging op lange termijn Investeren in vastgoed is een risicovrije belegging op lange termijn. Een tweede woning koop je niet omdat je op zoek bent naar snel en makkelijk rendement maar met het oog op de toekomst. Vastgoed kent minder hoge pieken en diepe dalen in waarde dan bijvoorbeeld aandelen. Het pand en de locatie van je vakantiewoning behouden hun waarde en als je het huis verhuurt, betekent de huuropbrengst een mooi extra rendement. Informeer je goed vooraf Als je investeert in vastgoed, moet je rekening houden met een aantal factoren. Het pand moet in prima staat verkeren, de locatie moet aantrekkelijk zijn voor huurders en je moet het kunnen financieren. Hier dien je je vooraf goed over te informeren. Zelfs als al deze voorwaarden in orde zijn, kan je nog voor verrassingen komen te staan. Denk maar aan huurders die niet betalen volgens de afspraak. Dit kan een domper betekenen voor je rendement. Stabiel en zeker rendement Laat je echter niet ontmoedigen door deze mogelijke ‘valkuilen’ want anderzijds biedt een tweede woning je

kans op een mooi rendement. In tegenstelling tot een dividend dat je ontvangt bij aandelen, is de huuropbrengst hoger en stabieler. Je weet precies welk bedrag je op het einde van de maand zal ontvangen terwijl je bij een dividend het einde van het boekjaar moet afwachten – en dan nog ben je niet zeker of je het wel zal ontvangen. Ook de inflatie heeft geen invloed op de huuropbrengst. Nieuwe investeringen Er zijn nog meer voordelen van investeren in vastgoed. Als je de aankoop van je tweede woning financiert met een lening, kan je de huuropbrengst gebruiken om de aflossing te betalen. Op die manier neemt je eigen vermogen toe want de openstaande schuld op je financiering neemt af terwijl de woning haar waarde behoudt. Hierdoor kan je, indien gewenst, nieuwe investeringen aangaan met beperkte inzet van eigen middelen. Fiscaal aantrekkelijk Ten slotte is de aankoop van een vakantiewoning fiscaal aantrekkelijk. Als je dit privé doet, zijn de huurinkomsten onbelast. Dat is ook het geval bij een eventuele verkoop. Het is aan te raden om je hier vooraf goed over te informeren. Maar zoals je ziet, zijn er voldoende redenen om te overwegen om te investeren in vastgoed!

61


RECEPT |

SECOND HOME MAGAZINE

Heerlijke spaanse gerechten voor bij de tapas Buen apetito!

Verras vrienden en familie met heerlijke tapas! U kunt er zelfs een echt Spaans feest van maken door Spaanse muziek te draaien en een glas 62 Sangria te drinken!


SECOND HOME MAGAZINE |

PATATAS BRAVAS VAN ZOETE AARDAPPEL

ALBONDIGAS

Ingrediënten: 1 kg zoete aardappels 400 ml tomatenblokjes Scheutje olie Peper en zout 1 ui 2 tenen knoflook 1 theelepel paprikapoeder Snuf cayennepeper Snuf komijn 1 eetlepel creme fraiche Peterselie om te garneren

Ingrediënten: 500 gr gehakt 1 ei 5 eetlepels paneermeel snuf paprikapoeder Snuf oregano 2 a 3 teentjes knoflook Bosje verse peterselie 500 ml gezeefde tomaten 2 sjalotjes 1 theelepel suiker peper en zout ½ rode peper

Bereiding: Verwarm de oven op 200 graden. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van ca 2 a 3 cm. Doe ze in een kom en besprenkel met een beetje olie en bestrooi met een beetje peper en zout. Schep goed door elkaar. Verspreid de aardappeltjes over een bakplaat met bakpapier. Zet ze ca. 20 tot 25 min in de oven tot ze gaar zijn.

Bereiding: Meng het gehakt met het ei, paneermeel, 1 teen knoflook, peper, zout, paprikapoeder en een snuf oregano en de helft van de peterselie. Is het mengsel nog erg nat dan kun je wat extra paneermeel toevoegen. Draai er kleine balletjes van. Verhit een beetje olie of boter in een pan en bak de gehaktballetjes mooi bruin in ca 12 minuten.

Snipper ondertussen de ui en knoflook. Fruit deze aan in een pannetje met een beetje olie. Voeg de tomatenblokjes toe. Breng op smaak met paprikapoeder, cayennepeper (naar smaak), komijn, peper en zout. Doe de saus in een hittebestendige staafmixer en blend fijn, of houd hem grof als je dat lekker vind. Doe de saus teurg in het pannetje en roer de creme fraiche er door. Haal de aardappeltjes uit de oven en serveer met de bravas saus en wat verse peterselie.

Zet het vuur in het begin hoog en als ze een mooi korstje hebben laat je ze verder garen op laag vuur. Verhit ook wat olie of boter in een andere pan en fruit hier de gesnipperde sjalotjes in aan. Voeg de andere teen knoflook in kleine stukjes toe en de rode peper naar smaak. Fruit dit een paar minuten aan en voeg dan de gezeefde tomaten toe. Breng de saus op smaak met suiker, peper en zout. Voeg als laatste nog wat verse peterselie toe. Doe dan de balletjes bij de saus en schep alles goed om.

RECEPT

63


HONGARIJE | SECOND HOME MAGAZINE

64


SECOND HOME MAGAZINE | HONGARIJE

HONGARIJE EN DE LOKGROEP VAN HET BALANTONMEER Grootte is niet alles! Hongarije mag dan wel een klein land zijn, er valt heel wat te beleven binnen zijn grenzen. Het landschap varieert van eindeloze grasvlakten tot weelderige pieken en valleien. Hongarije is een republiek in Midden-Europa met een oppervlakte van ruim 93.000 vierkante kilometer (het land is daarmee ongeveer 2 keer zo groot als Nederland) en heeft iets meer dan tien miljoen inwoners. Een kwart van de Hongaren woont in de hoofdstad Boedapest of in een van de voorsteden, de stad is daarmee verreweg de grootste van het land. Boedapest is één van s’ werelds meest romantische hoofdsteden, met het “Parijs van het Oosten” als bijnaam, is de stad een plaats met brede boulevards en groene parken, grote Art Nouveau woningen en helder geschilderde kerken en levendige cafés. De stad is verdeeld in twee delen (Boeda & Pest) door de rivier de Donau. Talrijke bruggen verbinden Boeda & Pest op een elegante manier. Waterpret in rivieren, meren en waterparken Hongarije ligt ingesloten in het hart van Europa ver van de meest nabijgelegen kustlijn. Ondanks die afstand draait alles in het land toch rond water en kan je naar hartelust pootje baden, zwemmen of zeilen. Het Balatonmeer! Een ruwe diamant die reeds vele landgenoten ontdekt hebben! Het Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer van Europa. Als je het meer niet kent, kun je je nauwelijks voorstellen dat er mensen zijn die er zo verknocht aan zijn… En als je op zoek gaat naar de vraag waarom, krijg je de meest uiteenlopende antwoorden. Kinderen zijn fan van het ondiepe, warme en zacht aanvoelende water. Natuurvrienden beschrijven

met stralende ogen de idyllische rust in het hoogland op de noordoever en de majestueuze vergezichten van het Kis Balaton, het natuurgebied waar zwermen watervogels vanuit de rietlanden opvliegen over de plassen. Volgens kenners leveren de vulkanische heuvels rond het meer de mooiste plaatjes op van Hongarije. Wijnliefhebbers zijn lyrisch over wijnen als de Badacsonyi en de Boglári Olaszrizling. Fijnproevers geven hoog op van gebakken snoekbaars uit het meer. Voor zeilers vormen wind en water een waar paradijs. Het mediterraan klimaat en de vele thermaalbaden zijn ideaal voor vele kwalen. De duizenden gezichten van het Balatonmeer maakt het voor iedereen een te ontdekken vakantiebestemming.

H2O Therapie Hongaars water is niet alleen om in te dollen. Het kan eveneens heel heilzaam zijn. Het land is gezegend met de aanwezigheid van natuurlijke thermale bronnen, die ontspringen met een temperatuur van 30°C en die veel zouten en mineralen bevatten. Deze bronnen liggen aan de oorsprong van een badcultuur die reeds ontstaan is in de tijd van de Romeinen. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, verfrissing of herstel, Hongarije zal er moeiteloos in slagen om aan uw verwachtingen te voldoen.

Groeiende verkoop van vakantiewoningen Waar begint een droom van een tweede of permanent verblijf in het buitenland? Voor velen zijn deze dromen bedrog, maar er zijn reeds talloze Nederlanders en Belgen waarvoor deze droom werkelijkheid geworden is. Velen hebben goed naar hun gevoel geluisterd en hebben geen half leven getwijfeld om hun droom te realiseren. Niet alleen het bezit van een tweede woning of definitief

65


In Hongarije is de mentaliteit helemaal anders

verblijf neemt toe, maar ook het gebruik. Daar zijn twee redenen voor: men heeft vaker de behoefte om er even tussenuit te zijn en wij willen een aanvaardbaar rendement voor het zuur verdient spaargeld. De bankcrisis heeft ons aangetoond wat er met U spaargeld gebeurt en deze banken zullen U de komende jaren niet overladen met aanlokkelijke intrestvoeten. Dus het rendement van de woning wordt ook steeds belangrijker. Uit onderzoek van het (NRIT) Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme klopt de bewering “Tweede woning alleen voor rijken” niet! Het tweedewoningbezit komt in alle inkomensklassen voor. Zo’n 15% van de bezitters van een tweede woning heeft een modaal inkomen, waarvan 11% van hen een woning heeft in het buitenland. Tweedewoningbezitters komen uit alle lagen van de bevolking, worden steeds jonger en hebben steeds vaker een gezin met opgroeiende kinderen. De traditionele kooplanden zoals Spanje, Frankrijk en Italië alwaar de immobiliënprijzen sinds de recessie zwaar onder druk staan, liggen welliswaar goed in de mond maar liggen niet binnen handbereik van een modaal inkomen. Daarinboven zal de waardevermeerdering van deze immobiliën niet gegarandeert zijn voor de komende jaren. Immobiliën in Hongarije en rond het Balatonmeer hebben een jaarlijks stijgingspotentieel tussen de 7% en 9%. Als je hier de alsmaar stijgende huuropbrengsten toevoegt en als je dan rekening houd met de huidig nog gunstige 66

aankoopprijzen, houd een investering in Hongaarse immobiliën verhoudingsgewijs een zeer beperkt risico in. De verwachtingen zijn dat de immoprijzen bij de nakende invoering van de Euro, vermoedelijk ergens vanaf 2020, een inhaalbeweging zullen inzetten naar prijzen dewelke gangbaar zijn in Duitsland, Oostenrijk en Kroatië. Dit maakt dat investeren in vastgoed in Hongarije, meerbepaald de regio rond het Balatonmeer, op dit moment een lucratieve aangelegenheid is voor diegenen die de mogelijkheden en het groeipotentieel zien.

Huizen die in een EU-land minder kosten dan een auto…. Ondanks de recessie van de afgelopen jaren is Hongarije bezig aan een belangrijke inhaalbeweging sinds de toetreding tot de Europese Unie in 1 mei 2004. Inderdaad wat velen misschien niet weten is dat Hongarije reeds 13 jaar lid is. De nationale Hongaarse munteenheid is de Forint(voor €1 krijgt men 300 Forint). Het dagdagelijkse leven is er stukken goedkoper als bij ons. ‘Huizen in een EU-land die minder kosten dan een auto: daar investeren Nederlanders en Belgen natuurlijk graag in. En ondertussen geniet je maar mooi van je vakantiehuis.’ Sommige landgenoten willen zelfs definitief naar Hongarije vertrekken. ‘Met de opbrengst van de verkoop van een bescheiden huis kun je hier gemakkelijk een groot huis kopen met een mooie tuin. En je houdt nog geld over om het te verbouwen. Bovendien betalen gepensioneerden in Hongarije geen belastingen. Velen willen een nieuw leven beginnen, weg van de stress en de drukte. Hier tellen enkel je portefeuille en je horloge. In Hongarije is de mentaliteit helemaal anders. Als de buurvrouw ‘s zomers te veel aardbeien of sla heeft, deelt ze die uit. Mensen helpen elkaar als dat nodig is, zelfs al verstaan we mekaar niet altijd goed.’ De verkeersverbindingen met de wagen naar Hongarije zijn ideaal, lopen over Duitsland en Oostenrijk en bedragen circa 1200km. Als men in de morgen om 06u00 vertrekt vanuit Hasselt/ Eindhoven/Luik/Maastricht is men omstreeks tussen 19u00 en 20u00 op zijn bestemming rondom het Balatonmeer. Er zijn ook ideale vluchtverbindingen via de luchtvaartmaatschappij Wizzair (www.wizzair.com) vanuit Eindhoven of Charleroi naar Boedapest(vluchtduur circa 1u45).De vluchtprijzen voor een retourvlucht variëren afhankelijk van het tijdstip, maar kunnen reeds vanaf €75 per persoon. Vanuit Boedapest kan men makkelijk een auto huren om het land te verkennen. De afstand vanuit Boedapest tot het Balatonmeer bedraagt ongeveer 180km.


Hongarije mag dan wel een klein land zijn, er valt heel wat te beleven binnen zijn grenzen. 67


FISCALE BELEGGING |

SECOND HOME MAGAZINE

VAKANTIEWONING KOPEN: EEN SLIMME FISCALE BELEGGING

Door de lage rente op de spaarrekening gaan velen op zoek naar een manier om meer rendement te krijgen op hun spaargeld. Investeren in een vakantiehuis is een slimme zet waarmee je het nuttige koppelt aan het aangename. Het is belangrijk om een aantal fiscale aspecten niet uit het oog te verliezen. Vakantiehuis op je aangifteformulier

Als je niet permanent verblijft in je tweede woning, behoort ze tot het ‘box 3’ vermogen op je aangifteformulier. Dat wil zeggen dat de werkelijke inkomsten en uitgaven, gerelateerd aan het vakantiehuis, niet van belang zijn voor je aangifte. Het bedrag waarop je belast wordt, is een fictief rendement op de WOZ-waarde van de woning. Dit schommelt tussen 2,871% en 5,39% in 2017. Het bedrag wordt verminderd met de schuld die er eventueel op rust.

Tweede woning in het buitenland

Heb je een vakantiehuis in het buitenland? Dan mag je in Nederland doorgaans gebruik maken van de ‘aftrek elders belast’ regel. Zo vermijd je dat je twee keer belast wordt. De belastingheffing gebeurt meestal in het land waar het huis zich bevindt. Het is belangrijk dat je je hier vooraf goed over informeert.

BTW op inkomsten uit vakantiewoning

Als je de eigenaar bent van één vakantiewoning en ze verhuurt, ben je geen ondernemer voor de inkomensbelasting. Op vlak van BTW is het anders: je betaalt 6% BTW op de huuropbrengsten. Anderzijds mag je ook de BTW terugvorderen op kosten die je maakte en zaken die je aanschafte. Meestal leidt dit tot een teruggave. Als je je vakantiehuis voor een deel zelf gebruikt en voor de rest verhuurt, wordt de BTW evenredig berekend. Woon je bijvoorbeeld één maand per jaar in het huis, dan is 11/12 van

68

de BTW aftrekbaar. Als je dit wil omzeilen, kan je alle verhuur laten verlopen met een tussenpersoon. Maar dan moet je zelf ook huur betalen in de periode wanneer je de woning betrekt, wat misschien minder interessant is.

Concreet voorbeeld vakantiewoning

Je investeert 150.000 € in een afgewerkte, ingerichte vakantiewoning met je eigen middelen. Totale kosten: 7.500 € (incl. gemeentelijke heffingen, verzekeringen, afschrijvingen) 25 weken verhuur/jaar Huurprijs gemiddeld 600 €/week Jaaropbrengst: 15.000 € Wat je overhoudt: 7.500 €, ofwel 5% van je investering van 150.000 € Zelf na de ‘box 3’ belastingheffing hou je nog een mooi bedrag over! Investeren in een vakantiewoning is dus een slimme manier om meer rendement te halen uit je spaargeld. Bovendien kan je zelf goedkoop op vakantie, wat uiteraard mooi meegenomen is!


WAARDEVASTE INVESTERING MET GEGARANDEERD RENDEMENT

Exclusief familieresort in Drents Unesco-natuurgebied PU U R E X L OO.N L

ABE LENSTRA BOULEVARD 50-1, 8448 JB HEERENVEEN • TEL. 0513 745 016 SECONDHOME@KONTOURVASTGOED.NL • KONTOURVASTGOED.NL

2018018_Kontour_Adv_PuurExloo_210x277_final.indd 1

VALUE FOR LIFE.

22-02-18 23:03


SECOND HOME MAGAZINE | FINANCIERING

EEN VAKANTIEWONING FINANCIEREN DIT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN Velen dromen van een vakantiehuis in eigen land of het buitenland. Een appartement in Spanje, een chalet in Oostenrijk of een villa in Frankrijk. Als je plannen hebt om een recreatiewoning te kopen, moet je goed nadenken over hoe je ze gaat financieren. Vakantiehuis financieren met een hypotheek Een recreatiewoning is niet goedkoop. Je kan een (tweede) hypotheek aanvragen bij de bank als je zelf niet over voldoende financiĂŤle middelen beschikt. Er zijn echter maar weinig banken bereid om een volledige vakantiewoning te financieren met een tweede hypotheek. Vaak moet een deel van het bedrag sowieso met eigen middelen betaald worden. Een vakantiehuis financieren met een eerste hypotheek is moeilijk. Slechts enkele banken bieden een dergelijke hypotheek aan. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je woning aan een aantal eisen voldoen, bijvoorbeeld dat de woning niet permanent bewoond mag worden. Een andere mogelijke eis is dat je de eigenaar bent van de grond waarop de woning staat.

Vakantiehuis met persoonlijke lening Je kan de vakantiewoning gedeeltelijk betalen met een persoonlijke lening of tweede hypotheek. Het verschil tussen een gewone en een tweede hypotheek zit in de renteaftrek. Die is namelijk niet van toepassing bij een tweede hypotheek.

Bij een tweede hypotheek is de rente vaak hoger dan bij de eerste hypothecaire lening. De hoogte van de rente hangt af van de bouw van de woning (bijv. fundering, bouwmaterialen). Een tweede hypotheek is vaak wel goedkoper dan een persoonlijke lening omdat er sprake is van een onderpand.

Belastingen Als je een vakantiewoning financiert met een tweede hypotheek, geniet je niet van de hypotheekrenteaftrek. Enkel de rente die is afgesloten voor de aanschaf, de verbouwing of het onderhoud van een huis dat als hoofdverblijf gebruikt wordt, is fiscaal aftrekbaar. WĂŠl fiscaal interessant is het verhuren van de vakantiewoning. Deze opbrengsten worden namelijk niet belast. Hierdoor is een recreatiewoning voor velen een interessante investering.

Financiering vakantiehuis in het buitenland Als je droomvakantiehuis in het buitenland ligt, is het belangrijk om je goed te informeren. Je moet niet alleen rekening houden met de belastingen in eigen land maar ook met de fiscale regels van het land waar de woning staat.

71


PARTICULIER AANBOD |

SECOND HOME MAGAZINE

Particulier Aanbod Naast het aanbod van de exposanten hebben wij ook aanbod van particulieren. Op deze pagina’s vindt u vakantiewoningen die worden aangeboden door particulieren. Voor meer informatie kijkt u op www.secondhome.nl/aanbod. Wilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk. Zo is uw vakantiewoning online en op de Second Home Beurs zichtbaar.

€ 895.000,Villa Azure in Bonaire te koop Bonaire ID 6279

€ 279.950,Heerlijke plek om van Frankrijk te genieten Indre, Frankrijk ID 6280

€ 370.000,Villa Mountain Style Silver Coast, Portugal ID 6242

72

€ 585.000,-

€ 290.000,-

Provençaalse villa van alle comfort voorzien Provence, Frankrijk ID 6278

Vakantieboerderij Gerberodi te koop Bourgogne, Frankrijk ID 6028

€ 325.000,-

€ 295.000,-

Comfortabel villa project aan de Zilverkust Silver Coast, Portugal ID 6259

Comfortabel villa project aan de Zilverkust Silver Coast, Portugal ID 6258

€ 129.500,-

€ 105.000,-

Uniek aanbod - Chalet Fügen Tirol, Oostenrijk ID 6209

Begane grond appartement met tuin Lombardy, Italië ID 6225

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


SECOND HOME MAGAZINE | PARTICULIER AANBOD

€ 195.000,-

€ 242.000,-

Woning te koop in Umbrië Umbria, Italië ID 6192

Residentie Bioko 217 te koop in Spanje Alicante, Spanje ID 6282

€ 149.000,-

€ 210.000,-

Vakantiewoning in Italië te koop Tuscany, Italië ID 6197

Vrijstaande vakantiewoing in Zuid-Holland Zuid-Holland, Nederland ID 6160

Boerderij met 5000m2 eigen grond te koop Luik, België ID 6200

€ 299.000,-

€ 285.000,-

Luxe villa in la nucia in Costa Blanca Alicante, Spanje ID 6035

Luxe recreactie woning te koop Bennekom Gelderland, Nederland ID 5896

€ 149.000,Vakantiehuis in de Provence te koop Provence, Frankrijk ID 6191

€ 250.000,-

€ 200.000,Te koop appartement Lago Maggiore Lombardy, Italië ID 5949

€ 349.000,Casa Montalfoglio Marche, Italië ID 5895

€ 99.000,-

€ 215.000,Villa luludi met zwembad te Nidri Lefkas Ionian Islands, Griekenland ID 5994

Vakantiehuis Tambotie in Zuid-Afrika Zuid-Afrika ID 5882

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

73


Recreatievilla op Landgoed de Scheleberg

sdf

Een tweede huis kopen? Om zelf in te genieten Als u kiest voor TopParken heeft u keuze uit maar liefst 17 vakantieparken met woningen voor eigen gebruik in diverse prijscategorieën vanaf € 30.000,-.

Bezoek onze stand

Als interessante investering Een tweede huis bij TopParken is ook zeer interessant bij volledige verhuur met de speciale beurs aanbieding van een gegarandeerd netto rendement van 8% per jaar op een investering vanaf € 119.000,- (volledig verhuurklaar en inclusief eigen grond).

topparken.nl/secondhome

Meer informatie kunt u vinden op Of neem contact op met een van onze recreatiemakelaars via

74

Interesse in het kopen van een vakantiewoning in eigen land? Wij zien u graag bij ons op de stand op de Second Home Beurs (stand 521). De koffie staat klaar!

+31 (0)88 500 2444


SECOND HOME MAGAZINE | PARTICULIER AANBOD

€ 445.000,-

€ 148.500,-

Villa te koop in Italië Lombardy, Italië ID 5826

Villa in Portugal op een fantastische locatie Silver Coast, Portugal ID 5818

Paradijsje in de Bourgogne Bourgogne, Frankrijk ID 5790

€ 149.000,-

€ 159.000,-

€ 395.000,-

Heel Schutteheide 240 Limburg, Nederland ID 5785

Magnifieke Villa Picardie, Frankrijk ID 5784

€ 899.500,-

Vrijstaande recreatiewoning (chalet) Gelderland, Nederland ID 5789

€ 205.000,Bungalow in de Dordogne te koop Dordogne, Frankrijk ID 5783

€ 225.000,Landhuis Tsjechië Hradec Králové, Tsjechië ID 5772

€ 298.000,-

€ 385.000,-

Appartement aan golfbaan te koop Tarragona, Spanje ID 5781

Luxueus appartement op Marjal Beach Alicante, Spanje ID 5780

€ 535.000,-

€ 591.500,-

Champéry, ruim appartement met uitzicht Valais, Zwitserland ID 5770

Vakantiewoning in België te koop Flemish Brabant, België ID 5762

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

75


PARTICULIER AANBOD |

SECOND HOME MAGAZINE

€ 1.850.000,-

€ 179.000,-

Exclusieve villa’s te koop in Croatië Dalmatia, Kroatië ID 5746

Prachtig gerestaureerd Erfgoed in Alentejo Alentejo, Portugal ID 5745

Boshuis in de Veluwe te koop Gelderland, Nederland ID 5739

€ 119.000,-

€ 175.000,-

€ 185.000,-

Te Koop: Familiehuis in Aubeterre-sur-Dronne Charente, Frankrijk ID 5817

Nieuwbouw appartement met zeezicht Cyprus ID 5744

€ 235.000,-

Recreatiewoning te koop in de Veluwe Gelderland, Nederland ID 5741

€ 895.000,Groot familiehuis met ruim zwembad op 4 ha. Rhône-Alpes, Frankrijk ID 5712

€ 475.000,Charmant landhuis in de Drôme Rhône-Alpes, Frankrijk ID 5699

76

€ 120.000,-

€ 340.000,-

Nieuwbouw Fuerteventura Canarische eilanden, Spanje ID 5782

Nieuwbouw Luxe Villa / Privé zwembad Cyprus ID 5734

€ 270.000,-

€ 97.000,-

Te Koop! Unieke kans & Koopje - Villa Elvas Portalegre, Portugal ID 5689

Traditionele vakantiewoning Petranka House Noord Bulgarije, Bulgarije ID 5687

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


SECOND HOME MAGAZINE | PARTICULIER AANBOD

$ 399,000

$ 299,000

Appartement Ortensia 3 in Porlezza te koop Lombardy, Italië ID 5648

Ruime en zeer rustig gelegen woning Panama ID 5652

Vrijstaande woning “Quetzal” te koop Panama ID 5651

$ 785,000

$ 339,000

€ 1.275.000,-

Vrijstaande woning “Hawk” te koop in Panama Panama ID 5649

Villa El Pajarero Malaga, Spanje ID 5858

€ 150.000,-

Luxe, ruime, vrijstaande en rustig gelegen villa Panama ID 5650

€ 399.000,Gerenoveerd Arabisch Middeleeuws Huis Sahel, Tunisia ID 5591

€ 745.000,Villa Theodora Zuid Kreta Griekenland Kreta, Griekenland ID 5586

€ 42.000,-

€ 48.500,-

Hoekkavel te koop @Grote Berg @Curaçao Curacao ID 5566

Vrijstaande woning in Hongarije te koop Pest, Hongarije ID 5749

$ 1,575,000

€ 445.000,-

Villa met zwembad, direct aan zee, uit 2016 Bonaire ID 5553

Vakantiewoning Maratea in Zuid Italië te koop Basiliciata, Italië ID 5554

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

77


PARTICULIER AANBOD |

SECOND HOME MAGAZINE

€ 265.000,-

€ 88.000,-

Casa Luna Marche, Italië ID 5549

Vrijstaand huis voor tien personen Elzas-Lotharingen, Frankrijk ID 5690

Studio in Château des Gipières Provence, Frankrijk ID 5538

€ 185.000,-

€ 165.000,-

€ 15.000,-

Nieuwbouw woning Centraal-Macedonië, Griekenland ID 5754

Bouwgronden en villa´s onder de zon aan zee Centraal-Macedonië, Griekenland ID 5540

€ 465.000,-

Vakantie Villa in Tsjechie Hradec Králové, Tsjechië ID 5539

€ 375.000,Penthouse in Malaga te koop Malaga, Spanje ID 5508

€ 390.000,Skyline Villa Rojales Alicante, Spanje ID 5543

78

€ 120.000,-

€ 750.000,-

Vakantiewoning te koop in Reigny Frankrijk Cher, Frankrijk ID 5531

Prachtige franse villa met panoramisch uitzicht Provence, Frankrijk ID 5630

CHF 325,000

€ 169.000,-

Chalet in Breiten (Wallis) Valais, Zwitserland ID 5488

Vakantiewoning in Zeeland te koop Zeeland, Nederland ID 5474

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


79


italie magazine jaargang 29

nr. 2 2018 E 6,95

InspIratIe voor wonen en reIzen de eerste, de beste!

nr. 2 2018

toSCane

www.italiemagazine.nl

Chianti San gimignano arezzo Cortona PiStoia

‘Klein ParijS’ CitytriP Parma

Sardinië meer dan Strand en zee

Bijzondere eetadressen in rome, deel 2

BiBi Segaar Verliefd op de ‘marcuzzo’-streek

BP

trenDs & Hotspots voor 2018 MarBeLLa & MÁLaGa Andalusisch dubbelportret

IDYLLIsCH IstrIË

Verwennerij in Grieks CHaLKIDIKI nIeUwe spaanse sMaKen

13-02-2018 14:17:47

HOLLANDS HET MOOISTE VAN NEDERLAND

DE GELDERSE VALLEI Kaasmakers, bierbrouwers & wijngaarden

PORTRET VAN DE SOLDAAT VAN ORANJE

Musical is ongekend succes

EEN TWEEDE HUIS • Wat koop je voor welk bedrag? • De Boshut, genieten op de Veluwe

ONS DORP BREDEVOORT Waar boeken een hoofdrol spelen

De winteragenda

Thuis bij Yves Saint Laurent in parIJs & MarraKeCH

Tips en uitjes voor de donkere dagen

BP

Inspiratie voor reizen in de Méditerranée

zeILCrUIse In stijl langs Franse en Italiaanse kusten

JAARGANG 7 - NR. 1 2018

wInter 2017 / 2018 JAARGANG 16

HOLLANDS Glori �

NR.1 2018 € 5,95

M ÉDIterranÉe

1

WINTER 2017/2018 D 5,95

IM2018_2_001Cover*.indd 1

BP

MED2018_1_001Cover_MSBM.indd 1

15-12-2017 13:32:01

HG2018_1_001coverkeuzeFINAL.def*.indd 1

14-11-2017 15:06:09

Kom naar onze stand 140.1 en maak gebruik van onze beursaanbieding: een abonnement voor 4 nummers en een Capitool Compact gids naar keuze voor maar D15! 80 CREDITSMEDIA ADV_SecondHome_022018.indd 51

20-02-2018 15:20:18


SECOND HOME MAGAZINE | PARTICULIER AANBOD

€ 135.000,-

€ 125.000,-

Vrijstaande villa te koop in Tibi - Alicante Alicante, Spanje ID 5487

Droomfinca Lledo Aragon, Spanje ID 5473

Vakantiewoning in Brossac te koop Charente, Frankrijk ID 5438

€ 425.000,-

€ 139.000,-

€ 425.000,-

Bouwkavel te koop op het prachtige Riverparc Gelderland, Nederland ID 5806

Chateau Pécoulette Provence, Frankrijk ID 5465

€ 179.000,-

Klein kasteel met 2 gastwoningen te koop Vas, Hongarije ID 5395

€ 435.000,Vakantiewoning Dominicaanse Republiek Puerto Plata, Dominicaanse Republiek ID 5352

€ 107.500,Vakantiewoning Le Ruello te koop Bretagne, Frankrijk ID 5423

€ 144.000,-

€ 410.000,-

Vakantiewoning in Tsjëchie te koop Hradec Králové, Tsjechië ID 5351

Vakantiewoning Bad Hulckesteijn te koop Gelderland, Nederland ID 5345

€ 495.000,-

€ 525.000,-

Half open woning met uniek zicht Malaga, Spanje ID 5482

Nieuwe Villa in Pärnu in Estland Estonia ID 5295

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

81


PARTICULIER AANBOD |

SECOND HOME MAGAZINE

€ 189.000,-

€ 130.000,-

Vrijstaand vakantiehuis te koop in de Vogezen Vogezen, Frankrijk ID 5289

Vakantiewoning te koop in Bourgogne Bourgogne, Frankrijk ID 5294

Appartement te koop in regio Tarragona Tarragona, Spanje ID 5297

€ 490.000,-

€ 275.000,-

€ 249.000,-

Villa aan Braziliaanse strand Brazilië ID 5358

Grote typisch spaanse vakantiewoning Alicante, Spanje ID 5537

€ 179.000,-

Gerestaureerde granieten quinta Braga, Portugal ID 5251

€ 169.900,Luxieus Landhuis Bretagne, Frankrijk ID 5109

€ 120.000,Idyllisch zomerhuis Indre, Frankrijk ID 5184

82

€ 960.000-

€ 500.000,-

Pian del Nasso Liguria, Italië ID 4707

Vakantievilla Marius in Castellane Provence, Frankrijk ID 3151

€ 550.000,-

€ 339.800,-

Villa Manoir La Belle Maison Charente, Frankrijk ID 5535

Uw droomhuis in Mirabel Frankrijk Pyrenees, Frankrijk ID 2901

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


SECOND HOME MAGAZINE | PARTICULIER AANBOD

€ 248.000,-

€ 159.500,-

Ensemble in Dordogne, boerderij Dordogne, Frankrijk ID 2907

Vakantiewoning Costa Blanca - Spanje Murcia, Spanje ID 2863

Villa aan golfresort Charente, Frankrijk ID 2826

€ 350.000,-

€ 570.000,-

€ 278.000,-

Landhuis met tuin, zwembad en olijfgaard Umbria, Italië ID 5494

Frans landhuis te koop Picardie, Frankrijk ID 2743

Prijs op aavraag

Drooghuis La Grye Bourgogne, Frankrijk ID 2786

€ 970.000,Landhuis te koop in de Provence Provence, Frankrijk ID 2713

€ 625.000,Vrijstaand landhuis in skigebied Zell am See Salzburg, Oostenrijk ID 2703

€ 515.000,-

€ 680.000,-

Val d’Anniviers, Ayer: Gezellig chalet Valais, Zwitserland ID 5252

Villa in Altea te koop Murcia, Spanje ID 2722

€ 314.000,-

€ 389.000,-

Mooi vakantiehuis met zwembad en uitzicht Dordogne, Frankrijk ID 2706

Royale vrijstaande villa in Harderwold Gelderland, Nederland ID 2731

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

83


84


SECOND HOME MAGAZINE

|

PARTICULIER AANBOD

€ 1.079.000,-

€ 365.000,-

Boothuis in Frankrijk Haute-Saône, Frankrijk ID 2659

Luxueus landhuis Gerona, Spanje ID 2646

Vrijstaande villa in Dordogne Dordogne, Frankrijk ID 2644

€ 89.500,-

€ 79.500,-

€ 290.000,-

Te Koop huisje in de Gard Ardêche Frankrijk Ardèche, Frankrijk ID 2639

Appartement met panoramisch zeezicht Gerona, Spanje ID 2578

€ 290.000,-

Vrijstaande Rivierlodge in Maurik Gelderland, Nederland ID 2643

€ 115.000,Luxe appartement Zwarte Zee Zwarte zee, Bulgarije ID 2758

€ 529.000,Gerenoveerde hoeve met zwembad Piemont, Italië ID 2564

€ 315.000,-

€ 120.000,-

Waanzinnig uitzicht Adriatische Zee Kroatië ID 2757

Eldorado voor families Noord Bulgarije, Bulgarije ID 2697

€ 425.000,-

€ 445.000,-

Vrijstaande vakantievilla met zwembad Gerona, Spanje ID 2562

Vrijstaande villa op een mooie locatie Charente, Frankrijk ID 2560

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

85


PARTICULIER AANBOD |

SECOND HOME MAGAZINE

€ 475.000,-

€ 219.000,-

Villa in Alicante Murcia, Spanje ID 2559

Perfect gerenoveerde dubbele villa Murcia, Spanje ID 2561

Vakantiehuis te koop in Zuid-Ardèche Ardèche, Frankrijk ID 2553

€ 219.000,-

€ 750.000,-

€ 99.000,-

Villa Vignabella met een panoramisch zicht Lazio, Italië ID 2545

Vakantiewoning in Limburg te koop Limburg, België ID 6059

€ 398.000,-

Te koop: Luxe vakantiewoning aan het water Drenthe, Nederland ID 2590

€ 325.000,Luxe chalet Pirin Hills in Bulgarije te koop Zuid-West Bulgarije, Bulgarije ID 6257

€ 210.000,Vakantiewoning op Kreta te koop Kreta, Griekenland ID 6198

86

€ 219.000,-

€ 450.000,-

Luxe 3 slaapkamer villa in Pirin Hills Bulgarije Zuid-West Bulgarije, Bulgarije ID 6255

Penthouse te koop Malaga, Spanje ID 6069

€ 680.000,-

€ 419.000,-

Ciel Suisse te koop in Valais Zwitserland Valais, Zwitserland ID 6127

Villa Mari Masuk Bali, Indonesië ID 6128

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


7-PERSOONS PEUGEOT 5008 SUV BESTE NIEUWKOMER VAN HET JAAR 2018

ONTDEK DE PEUGEOT 5008 SUV OP STAND 120

De Peugeot 5008 SUV is gekozen tot Beste Nieuwkomer van 2018. Bij Peugeot zijn we trots op dit resultaat, net als op de 5008 SUV zelf, met een slim interieur, elegant design en voorzien van de nieuwste generatie PEUGEOT i-CockpitÂŽ. Bovendien is de 5008 SUV zeer functioneel met 7 individuele zitplaatsen. Kennismaken met deze Nieuwkomer van het Jaar? Kom naar onze showroom en ontdek de Peugeot 5008 SUV of kom langs bij onze stand op nummer 120. Gem. verbr. l/100 km: 4,0-5,8; km/l: 25,0-17,2; CO2: 105-133 gr./km. (gemeten in overeenstemming met EU-richtlijn Emissions 715/2007/EC). Afgebeeld model kan afwijken van de werkelijkheid. Netto bijtellingsbedrag op basis van 40,8% inkomstenbelasting. Wijzigingen voorbehouden.

87


Vlieg je vaker dan 3x binnen Europa? KLM Flight Bundle: meerdere vluchten voor een vaste, lage prijs Vlieg je regelmatig binnen Europa, dan is een KLM Flight Bundle iets voor jou. Hiermee leg je vooraf de bestemming(en) en het aantal vluchten vast, voor een vaste lage prijs. Pas als je zin krijgt om je koffers te pakken, kies je de datum van vertrek. We houden op elke vlucht een stoel voor je vrij, ook in het weekend en schoolvakanties - klm.nl/flightbundle

88

Second Home Magazine - Utrecht 03/2018  

Beursmagazine

Second Home Magazine - Utrecht 03/2018  

Beursmagazine

Advertisement