a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Utrecht 2019 | €5,95

Investeren en genieten

INCLUS

IEF

11 PA G I N A’ S M ET AANBO D VA N PA R T I C ULIERE N

INVESTEREN IN GAMBIA, EEN PARADIJS IN DE TROPEN TIPS VOOR EEN WONING IN HET BUITENLAND

MAGAZINE OVER HET KOPEN VAN EEN VAKANTIE WONING

10 REDENEN OM EEN TWEEDE HUIS TE KOPEN IN PORTUGAL 1


2


SECOND HOME MAGAZINE

|

COLOFON

Colofon Redactie & Opmaak Anouk Van Zandwijk Koen De Zutter Vincent Peek

Verspreiding

Dit magazine wordt gratis overhandigd aan alle bezoekers van Second Home Beurs in Utrecht. Op aanvraag (en tegen betaling) kan het magazine ook opgestuurd worden.

Oplage 6.000 exemplaren Drukwerk

Van harte welkom op Second Home Beurs!

Drukkerij Express

Beste bezoekers van de Second Home Beurs We zijn er als tv producent erg trots op dat we al sinds het eerste seizoen van ons RTL4 programma een fantastische samenwerking hebben met de Second Home Beurs. Wat in 2015 begon als een wederzijdse, voorzichtige sprong in het diepe qua programma maar ook qua bundeling van krachten, is ondertussen uitgegroeid tot een hecht partnerschap. Daardoor worden niet alleen de doelstellingen van het programma en de beurs versterkt, maar maakt het vooral onze missie om een inspirerend, dynamisch en informatief tv programma over tweede woningen en vakantiehuizen te produceren, een stuk gemakkelijker! Ofwel: een feestje. Vanzelfsprekend hebben wij door deze samenwerking uitgebreid contact met veel van de exposanten die u vandaag aantreft op de beurs. Bovendien zijn een groot aantal van de deelnemers al voor onze camera’s verschenen en reizen we met de ‘Way Of Living’ tv-crews meerdere malen per jaar af naar hun vastgoed projecten, investerings objecten, vakantiehuizen of tweede woningen in binnen- en buitenland. Daarbij valt het ons als programmamaker altijd weer op hoe goed al die makelaars en projectontwikkelaars de zaken voor elkaar hebben en hoe solide hun producten zijn. Maar, bovenal zijn we tijdens al die bezoeken iedere keer weer verrast over hoe breed en divers het aanbod in de wereld is. Op deze beurs zult u zich daar ongetwijfeld en net als wij, zelf over verbazen. Want, maar liefst 140 exposanten uit 25 landen zijn vertegenwoordigd. Dus sluiten wij ons volledig aan bij de woorden van de organisatie: u vindt gegarandeerd wat u zoekt op de Second Home Beurs!

Presentatoren Way of Living Ambassadeurs Second Home Beurs

Contact

www.secondhome.nl info@secondhome.nl T +31 (0)30 888 78 77

Meer info over het particulier aanbod? www.secondhome-properties.com

Agenda 18 MEI

Antwerpen Expo 18-05-2019 - 19-05-2019 Antwerpen - (B)

04 OKT

Jaarbeurs Utrecht 04-10-2019 - 06-10-2019 Utrecht - NL

11 OKT

Flanders Expo Gent 11-10-2019 - 13-10-2019 Gent - (B)

25 JAN

MECC Maastricht 25-01-2020 - 26-01-2020 Maastricht - NL

14 FEB

Flanders Expo Gent 14-02-2020 - 16-02-2020 Gent - (B)

3


INHOUDSOPGAVE

|

SECOND HOME MAGAZINE

“Droomde u ook altijd van een 2de woning? Eéntje onder de Spaanse zon om zelf van te genieten, of eerder een chalet in de Oostenrijkse bergen als interessante investering? Bij Second Home ben je alvast aan het juiste adres!”

06 Wat je moet weten als je een tweede huis koopt

10 Waarom beleggen in recreatief vastgoed

28 Gambia, een ongeslepen diamant


SECOND HOME MAGAZINE

|

INHOUDSOPGAVE

58 Het Spaanse leven van Hans Kazan

36

Een vakantiewoning in Valencia

72 Hongarije...,dat is puur genieten!

54

Investeren in Turks vastgoed


TWEEDE WONING |

SECOND HOME MAGAZINE

Wat je moet weten als je een tweede woning koopt Droom je van een vakantiehuis in eigen land of het buitenland? Zorg dan dat je goed weet wat ‘een tweede huis’ betekent. Droom je van een vakantiehuis in eigen land of het buitenland? Zorg dan dat je goed weet wat ‘een tweede huis’ betekent en hoe je de waarde bepaalt. En wat gebeurt er als je je tweede woning verhuurt?

• •

Vakantiehuis binnen of buiten Nederland Een tweede woning is een huis waarvan je de eigenaar bent maar waar je niet in woont, bijvoorbeeld een vakantiewoning binnen of buiten Nederland. De volgende types woning vallen niét onder de noemer ‘tweede huis:

6

Je (tijdelijke) eigen woning die je hoofdverblijf is in het jaar van de aangifte. Geef dit aan bij ‘Eigen woning’ in box 1. Een woning die je verhuurt, ook je voormalige eigen woning die je tijdelijk verhuurt in afwachting van verkoop. Geef dit aan bij ‘Overige onroerende zaken’ in box 3. Een landgoed, bos of natuurgebied dat volledig jouw eigendom is. Geef dit aan bij ‘Overige bezittingen’ in box 3.


SECOND HOME MAGAZINE |

NEDERLAND

Een tweede huis in Nederland Heb je een tweede huis in Nederland? Dan valt dit onder je bezittingen in box 3 van de belastingaangifte. Je moet elk jaar de waarde van de woning vermelden op 1 januari van het jaar vóór het jaar van aangifte. De zogenaamde ‘WOZ-waarde’ (Waardering Onroerende Zaken) vind je op de WOZ-beschikking die je krijgt van de gemeente. Bij een huis met erfpacht trek je de waarde van de toekomstige erfpachtcanons (i.e. 17 keer de jaarlijkse erfpachtcanon) af van de WOZ-waarde. Als je je tweede woning in Nederland (tijdelijk) verhuurt (bv. aan studenten), moet je de huurinkomsten niet opgeven in je belastingaangifte. De waarde van de woning in box 3 volstaat (zie hierboven).

Tweede woning buiten Nederland

waarde vermelden van de woning in onbewoonde staat op 1 januari van het jaar vóór het jaar van aangifte.

Belasting op inkomsten uit tweede woning Als er sprake is van meer dan enkel tijdelijke verhuur (bv. wanneer je ontbijt/diner aanbiedt of linnengoed verstrekt, kunnen je huurinkomsten uit je tweede woning belast worden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid arbeid die je verricht en of je hierdoor een hogere huuropbrengst hebt. Geef je huurinkomsten indien nodig aan als ‘Resultaat uit overig werk’ in box 1. Er kan ook sprake zijn van winst uit onderneming.

Ligt je tweede huis buiten Nederland? Dan moet je de

7


ZWITSERLAND |

SECOND HOME MAGAZINE

10 misverstanden over het kopen van een woning in Zwitserland 1. Alleen Zwitsers zelf kunnen een woning kopen. In Zwitserland is het niet toegestaan om onroerend goed met woonbestemming te kopen als niet Zwitsers ingezetene. Dit is wettelijk vastgelegd middels de Lex Koller wetgeving. Deze zelfde wetgeving reguleert ook meteen de uitzonderingen hierop. Jaarlijks worden 1.500 ontheffingen verdeeld over de 26 kantons. Graag leggen wij u uit hoe het precies in zijn werk gaat. In elk geval is het aanbod op onze site 100% voorzien van deze ontheffing.

Het land waar het onroerend goed staat mag heffen, in dit geval Zwitserland. Ook indien u niet verhuurd zal de woning toch een huurwaarde toegekend worden, deze moet u bij het in Zwitserland te belasten inkomen optellen. Voordeel alle kosten incl. rente van een hypotheek mogen hiervan in mindering gebracht worden. Veelal blijft er hierdoor weinig over om te belasten!

6. Verhuren is niet toegestaan.

Aan deze ontheffing zijn ook beperkingen verbonden: • Max. bewoonbare woonoppervlak 200m2 • Max. grootte grondstuk in volledig eigendom 1000 m2.

De woning mag verhuurd worden aan toeristen. Inderdaad is het niet toegestaan te verhuren aan vaste bewoners. Dit om speculatie op de woningmarkt van „buitenaf“ te voorkomen.

2. Alleen zeer vermogende mensen kunnen in Zwitserland wonen.

7. De woning mag alleen aan Zwitsers zelf worden doorverkocht.

Indien u een inwoner bent van de Europese Unie of EFTA land, kunt u zich vestigen in Zwitserland indien u bijvoorbeeld kunt aantonen een dienstverband te hebben resp. inkomen te hebben in Zwitserland.

Hieromtrent bestaan de meeste misverstanden. U bent te allen tijde gerechtigd de woning aan wie dan ook door te verkopen, zonder restricties.

3. Banken in Zwitserland zijn zo conservatief dat ze niet Zwitsers niet financieren.

Nee ook dit is een hardnekkig misverstand. Zwitserland heeft een eigen monetair beleid. Wel kijkt het goed naar wat de EZB doet natuurlijk. De Zwitserse Frank is reeds vele decennia een veilige haven en is tot heden gestaag in waarde gestegen.

Onjuist. Een vuistregel is dat de banken bereid zijn tot 60% van een tweede woning te financieren. Let op! uitsluitend in Zwitserland gevestigde banken mogen een hypotheek verstrekken resp. in het grondboek worden ingeschreven.

4. Eenmaal gekocht wordt je met de ene na de andere belasting geconfronteerd. juist niet, alle te verwachten belastingen zijn volledig bekend. Wel verschillen de tarieven per kanton en gemeente. Graag informeren wij u over uw specifieke woning.

5. Met een huis in Zwitserland ben ik niet meer belastingplichtig in Nederland.

8. De Zwitserse Frank is aan de Euro gekoppeld.

9. Verhuren is verplicht. Nee. Uitsluitend indien u een woning koopt in een “toeristisch of hotel concept” en vergund is na 01.01.2013, is dat van toepassing.

10. In Zwitserland betaal ik geen belasting. Vrijwel alle belastingverdragen zijn hierin eenstemmig: in het land waar het onroerend goed zich bevindt kan geheven worden. Zwitserland kent veelal geen erfbelasting.

Helaas was dat maar waar. Dat heeft niet te maken met het bezitten van een huis maar het daadwerkelijk wonen in Zwitserland. Zwitserland zal belasting heffen op het geïnvesteerde vermogen (vermogensbelasting), de onroerendezaakbelasting en inkomstenbelasting over mogelijke huurinkomsten. Bron: FIRST 8


9


Waarom beleggen in recreatief vastgoed?

Je spaargeld investeren in een vakantiewoning is een verstandige beslissing. Het brengt meer op dan een bankrekening, al blijft het een grote sprong.

De voordelen van en tweede woning Steeds meer mensen worden eigenaar van een tweede woning. Investeren in een tweede woning is investeren in vrije tijd. Lijkt het u niet heerlijk om een plek te hebben waar u na een drukke werkweek of tijdens vakanties heen kunt gaan om het hectische dagelijkse leven even te verruilen voor pure ontspanning? Een eigen stek waar u zich helemaal thuis voelt, waar u heen kunt gaan wanneer het u uitkomt.

Een tweede woning dichtbij huis Een groeiende groep Nederlanders kiest welbewust voor een tweede huis in eigen land of één van onze buurlanden. Motief: lekker dichtbij. Zo vermijden we lange en stressvolle autoritten of chaos op het vliegveld. Met een optrekje dichtbij huis kunnen we er makkelijk ‘even’ van genieten. Daarnaast beginnen we ons eigen land en de directe buurlanden echt te herontdekken. En terecht, want er zijn hier zoveel mooie plekjes! 10


SECOND HOME MAGAZINE | BELEGGEN IN VASTGOED

Een zekere én leuke investering Een tweede woning wordt steeds meer als een belegging gezien. Het is voor veel mensen momenteel niet erg interes­sant om het spaargeld op de bank te laten staan. Beleggen in recreatief vastgoed heeft een mooi rendementspotentieel. U heeft de zekerheid van steen en de investering is tastbaar, in tegenstelling tot aandelen op de beurs. Bovendien zorgt een (gegarandeerd) rendement uit verhuur voor een interes­sante maandelijkse inkomstenbron.

Niet te vergeten heeft U op lange termijn vaak de mogelijkheid om uw recreatie­woning met een meerwaarde te verkopen. Als de woning niet verhuurd is, kunt u er bovendien zelf van genieten.

Privé beleggen Het beleggen in recreatief vastgoed is een waardevaste invartikel 2 pagina’s lang artikel 2 pagina’s lang in veel gevallen (gedeeltelijk) kunt terugvorderen als u de recreatiewoning (deels) beschikbaar stelt voor verhuur? De huuropbrengsten en verkoopwinst zijn in veel gevallen onbelast.

“Een tweede woning wordt steeds meer als een belegging gezien. ”

Zakelijk investeren Voor beleggers in onroerend goed is recreatief vastgoed een mooie aanvulling op de algehele portefeuille. De vakantie gaat immers nooit failliet! Maar let op: Rendement & exploi­tatie, betrouwbaarheid en de juiste park­en woningkenmerken zijn bepalend voor een succesvolle investering. Laat u daarom altijd informeren door een specialist in recreatief vastgoed; een partij die de markt goed kent.

De voordelen in het kort • • • • • •

Het (vaste) rendement is aantrekkelijk en de risico’s zijn beperkt Extra inkomsten door verhuurrendement Beleggingstabiliteit op lange termijn Kostenbesparing op vakanties door Eigen gebruik van de woning Fiscaal aantrekkelijk

Bron: de Vakantiemakelaar 11


VERHUREN |

SECOND HOME MAGAZINE

EIGENAREN OVER HUN VAKANTIEHUIS IN BERGEN OP ZEE: ‘Ons vakantiehuis zit in de zomer en winter vol’ Het ondernemende stel Karen Hoogland en Rein Boon zijn vakantiehuizenverhuurders van het eerste uur. Samen reizen ze de wereld over om hun ondernemende geest de ruimte te geven. Karen als fotografe en styliste, Rein als eigenaar van een bouwbedrijf. Hun ervaring met verhuren begon in Bali, waar zij vakantiegangers ontvingen in een 12

mooie villa. Eenmaal weer terug in Nederland begon het te kriebelen. Want waarom ook niet hier een vakantiehuis verhuren? Inmiddels verblijven jaarlijks vele tevreden gasten in hun sfeervolle, geschakelde vakantie-appartementen aan het gouden strand van Bergen aan Zee.


SECOND HOME MAGAZINE |

Vanwaar de keuze in Bergen aan Zee een huis te kopen en verhuren?

Verhuur bleek noodzakelijk voor de dekking van de jaarlijkse kosten

We zijn zelf echt gék op het strand. Een dag aan zee betekent voor ons ultieme vrijheid, rust en je hoofd leegmaken. Veel mensen beleven dat op die manier, maar niet iedereen is zo bevoorrecht om vlak bij het strand te kunnen wonen. Ons vakantiehuis ‘Beachhouse’ ligt op nog geen 100 meter van de Noordzee, in een omgeving die zowel in de zomer als winter betoverend is. Een heerlijke plek voor gasten uit binnen- en buitenland.

Wat zochten jullie vooral in een huis? We waren in eerste instantie op zoek naar een bijzonder object wat we goed zouden kunnen verhuren als investering. Met onze kennis vanuit Bali wisten we al veel over wat er allemaal bij komt kijken. Om ons vakantiehuis zo interessant mogelijk te maken hebben we het gesplitst in twee volledig ingerichte appartementen. Deze kunnen los worden gehuurd, maar ook gezamenlijk. De flexibele indeling maakt het interessant voor verschillende type gasten en het wordt daardoor heel verhuurbaar.

VERHUREN

Stond er nog meer op jullie wensenlijst? Een plek die we ons eigen karakter konden geven. De buitenkant van het gebouw is door Rein ‘verpakt’ in gevelplaten van antraciet. Daardoor heeft het pand een heel eigen karakter gekregen. De styling is in beide appartementen uniek, maar vormt wel één geheel. We zijn altijd bezig met het nog mooier maken. Toch handig als je zelf in die wereld zit.

Jullie verhuren het huis via een verhuurorganisatie. Waarom? Omdat wij het zien als een investering en continue op pad zijn, hebben we weinig tijd voor de daadwerkelijke verhuur. Een kennis tipte ons om eens met vakantiehuizenverhuurder Belvilla te gaan praten. Zij bieden een full-service verhuuroplossing. Dit houdt in dat ze de administratieve afhandeling en de promotie van ons huis verzorgen en ook nog eens de professionele schoonmaak, het opmaken van de bedden met fris, luxe bedlinnen en de ontvangst en het vertrek van de gasten regelen. Sinds we verhuren via Belvilla hebben we geen omkijken meer naar. Ideaal!


Uw vakantiehuis verhuren? Kom naar ons seminar “Uw tweede huis verhuren� Bezoek ons op Stand #408 1,3+ miljoen gasten per jaar

Belvilla regelt alles Bereik miljoenen internationale vakantiegangers Ontvang betalingen voor aankomst van uw gasten

Uw vakantiehuizen verhuurexpert 14 20190220_DESIGN-1448_Ad_SecondHomeBeurs.indd 2

22.000+ vakantiehuizen

Uw huis op 2.000+ websites

Uitstekende 24/7 service Minimale inspanning, maximaal rendement!

belvilla.nl/verhuren/sh verhuur@belvilla.nl

NL + 31 (0)88 202 12 17 BE +32 (0)784 808 06

21/02/2019 09:58


SECOND HOME MAGAZINE |

VERHUREN

Hoe komen jullie aan gasten? Ook daar hoeven we zelf niet heel veel aan te doen. Belvilla heeft ons ‘Beachhouse’ professioneel op haar eigen website staan en verder ook op de websites van andere grote aanbieders, zoals Booking.com, Airbnb en HomeAway. Daarmee bereiken we heel veel gasten in één klap. Ons vakantiehuis zit zomer en winter vol. Dat zegt genoeg, denk ik zo.

Waren er nog verrassingen toen je begon met verhuren? Een eyeopener was dat ik meer praktisch moest gaan denken wat de inrichting betrof. Je kunt beter geen bewerkelijke dingen in het vakantiehuis hebben. Bijvoorbeeld een keukenwerkblad wat geolied moet worden om de zoveel tijd, is niet handig voor gasten. Wat we ook heel bijzonder vinden is dat onze gasten zo ontzettend aardig zijn. Soms zijn er wel veel vragen. Maar gelukkig beantwoordt Belvilla die allemaal voor ons. Heel prettig en professioneel allemaal.

Nog plannen voor de toekomst? Zeker weten. We hebben net een viertal stijlvolle ‘boutique homes’ ontwikkeld op het paradijselijke eiland Bali. Voorlopig verhuren we die zelf via villakarein.com. Maar wie weet wat de toekomst verder nog brengt. Wij zitten voorlopig in ieder geval nog niet stil!

Tips voor bezoekers van de Second Home beurs:

• • • • • •

We adviseren om altijd vooraf een advocaat in de arm te nemen die alle papieren checkt. Neem daarin geen risico met de aanschaf van een vakantiehuis. Vooral in het buitenland. Controleer altijd goed of alle aspecten met betrekking tot het vakantiehuis goed zijn ingeschreven bij het kadaster. Klopt de vermelding van het zwembad, de oppervlakte van het huis, de tuin? Check ook of bij eventuele verbouwingen de vergunningen in orde zijn. Laat je goed informeren over alle fiscale aspecten van de aanschaf, deze zijn in het buitenland afwijkend van die in Nederland. Ook bij een eventueel latere verkoop van het huis krijg je hiermee te maken. In diverse landen kent men tegenwoordig een verhuurvergunning/-licentie. Zonder deze vergunning mag je daar niet verhuren en het is soms kostbaar of zelfs onmogelijk om deze te verkrijgen. Controleer dit vooraf. Bekijk wat er allemaal komt kijken ten aanzien van erfrecht en wat je moet regelen. Hiervoor is een Nederlands testament namelijk niet voldoende. Tot slot met betrekking tot de verhuur: Schakel een goede verhuurorganisatie zoals bijvoorbeeld Belvilla in. Een partij als deze neemt je veel werk uit handen, heeft professionele contacten, brengt goede huurders aan en de financiële afwikkeling verloopt uitstekend.

Bron: Belvilla Vakantiehuizen

15


WAY OF LIVING |

SECOND HOME MAGAZINE

Way of Living: lights, camera, action! Terwijl u vandaag een heerlijke en inspirerende dag doorbrengt op de Second Home Beurs kunnen thuisblijvers dit weekend maar liefst 3x genieten van het RTL4 programma ‘WAY OF LIVING’ dat nauw verbonden is met de organisatie van de beurs. Presentatoren Sanne Heijen en Arno Raymakers, die ook producent zijn van het populaire en succesvolle nationale en internationale woon- en lifestyle programma, vertoeven drie dagen lang in Utrecht om er opnames te maken voor het huidige en komende seizoen. U komt ze dus ongetwijfeld tegen op de beursvloer, voor of achter de camera en op bezoek bij onze exposanten. Of u treft ze bij ons in de beursstand zelf! Want daar hebben we dit jaar opnieuw een mini-studio ingericht waar opnames worden gemaakt voor Second Home TV . ‘Way Of Living’ gaat al weer zijn 8e seizoen in en daarvoor draaien de RTL camera’s in binnen- en buitenland bij een aantal projecten van onze exposanten. Vanzelfsprekend zijn wij razend benieuwd naar hun ervaringen als presentator en producent van dit programma dus schotelden wij ze een aantal vragen voor.

Wanneer kregen jullie het idee om een programma als ‘Way Of Living’ te gaan maken en hoe ging dat in zijn werk? Arno: We liepen al jaren met het idee om een internationaal woon- en lifestyle te produceren en daarvoor hadden we in 2013 ook al een naam bedacht: ‘Toplocaties’. Dat pitchten we bij RTL die meteen ‘ja’ zeiden tegen een programma dat voor drie kwart gevuld zou zijn met leuke vastgoed items in het buitenland. Ofwel, travel tv met een woon- & lifestyle sausje er overheen. Sanne: Het duurde nog even voordat het programma van start kon gaan vanwege de financiering, maar in diezelfde periode werden we toevalligerwijze benaderd door de organisatie van de Second Home Beurs. Ze wilden kijken of we niet samen een programma zouden kunnen maken. Van het een kwam het ander en in 2015 ging ons programma van start. De rest ‘is history’!

Hoe verliepen die eerste spannende opnames voor het nieuwe programma en waar was dat? Arno: We maakten in het voorjaar van 2015 meteen een blitz start en vlogen voor één van de eerste items van Way Of Living helemaal naar Zuid Afrika om de Zandspruit Estate 16

te filmen in Hoedspruit. Nederlander Gerritjan van der Grijn bouwt er schitterende villa’s en lodges in de bush. Hij is als exposant 2 keer per jaar te vinden op de beurs hier.

Jullie bekijken en filmen niet alleen huizen en woningen, maar ook het ‘umfeld’, ofwel: wat is er te zien en te beleven in de omtrek van de projecten. Wat was daarbij jullie allermooiste film ervaring in Zuid Afrika? Sanne: Oh pfff, even denken, dat waren er zo veel. We filmden bijvoorbeeld op de Thsukudu Game Reserve in de buurt van Zandspruit Estate waar we op zoek gingen naar een jachtluipaard dat door mensen was groot gebracht. Het aaien van dit schitterende dier was denk ik wel de mooiste ervaring. Het mooist, maar ook het meest spannend! Arno: Voor mij was dat het moment dat we ‘s ochtends om 7 uur op de airstrip van het wildresort, met een klein vliegtuig tussen het wild, de lucht ingingen. Terwijl ranger Fred met een jeep de ‘wildebeesten’ (gnoe’s) van de startbaan verjaagde, hing onze cameraman half uit het vliegtuig (de deur hadden we eruit gesloopt voor betere opnames) om de mooiste shots te maken van de Hoedspruit Estate en de Drakensbergen met de Blyde River Canyon. Zulke momenten vergeet je nooit meer.

Jullie maken waarschijnlijk op alle locaties bijzondere dingen mee wanneer je aan het filmen bent? Noem nog eens een paar ervaringen… Arno: Oh, tsja... Ik ben met een paraglider van een berg af gesprongen in Oostenrijk, samen met Joran van Romex om vervolgens zowat op het grondstuk te landen waar ze een schitterend project gingen bouwen. Dat was erg cool. Vooral toen de piloot onaangekondigd ging stunten… Sanne: Met de mannen van Romex hebben we eigenlijk alléén maar leuke dingen gedaan Arno, haha! Met Paul zijn we namelijk ook de lucht in gegaan. Met een helikopter wel te verstaan. Dat was zo vreselijk gaaf over die besneeuwde bergen. Dat soort opnames zijn wel de krenten in de pap. En wat ik echt leuk vond was de sledehondentocht hoog op een besneeuwde berg nabij Val Cenis in de Franse Alpen tijdens opnames met Pied-A-Terre. Oh ja: overnachten in een tentje tussen de rode zandduinen van een Marokkaanse woestijn nabij de Algerijnse grens was ook erg speciaal. Tsja, er zijn zoveel momenten…


SECOND HOME MAGAZINE |

WAY OF LIVING

Ik hoor allerlei leuke landen voorbijkomen. Noem er nog eens een paar waar jullie voor het tv- programma zijn geweest. En waren daar makelaars of project ontwikkelaars bij die hier nu op de beurs staan? Sanne: Ja dat is een hele reeks natuurlijk. In Spanje hebben we opnames gehad met o.a. Casa Las Dunas en Atlas. In Frankrijk dus met Romex. Arno: Oostenrijk ontbreekt eigenlijk nooit in een seizoen. We waren er o.a. met Vaya Projects op diverse locaties. Sanne: Met Second Home Invest gaan we naar Portugal, met First hebben we dit voorjaar opnames in Montenegro en we zijn net terug uit Zweden. Natuurlijk moeten we Nederland niet vergeten: zo zijn we al een paar weken op pad geweest met Vakantiemakelaar in verschillende regio’s.

17


WAY OF LIVING |

SECOND HOME MAGAZINE

Worden er alleen opnames gemaakt met exposanten en deelnemers van de beurs? Arno: Nee, het programma moet wel enigszins onafhankelijk blijven en de kijker verrijken met informatie over internationaal wonen en leven. Dus namen we bijvoorbeeld ook de boot naar Engeland om in Londen opnames te maken over de huizenmarkt aldaar en vlogen we naar Kroatië om er o.a. op zoek te gaan naar kastelen die te koop stonden. Maar de samenwerking met de Second Home Beurs blijft natuurlijk het meest belangrijk voor ons programma.

Wat staat er nog op jullie verlanglijstje qua land? Sanne: We willen nog naar heel veel landen maar uiteraard moeten er wel vastgoedprojecten zijn die we kunnen belichten voor het programma. Ik zou bijvoorbeeld wel graag naar Azië willen. We hebben o.a. contact met een project ontwikkelaar in Thailand, dus dat gaat er misschien wel van komen. En uiteraard gebeurt er op dit moment veel op vastgoed gebied op de Nederlandse Antillen. Het zou ook wel erg leuk zijn voor het programma als we daar voor een paar Nederlandse ontwikkelaars gaan draaien. Zo heeft MyNextHome een schitterend project in aanbouw op Bonaire. Misschien zit dat wel in het programma volgend seizoen... Arno: Ik heb 13 jaar in Florida gewoond en ook daar zijn steeds meer Nederlandse makelaars en ontwikkelaars actief. Dus het zou leuk zijn om bijvoorbeeld met een tv-crew weer even terug te keren in mijn oude woonplaats Miami! Op mijn verlanglijstje staat verder o.a. de Malediven en Kaapverdië.

‘Way Of Living’ gaat voornamelijk over tweede huizen en vakantie woningen. Wat was voor jullie programma de allermooiste, meest bijzondere of unieke woning waar je binnen bent geweest? Sanne: Oh pfff, jeetje. Dat is moeilijk! Eén van de lodges in Zuid Afrika was erg bijzonder, dat leek zo uit een film te komen. En de penthouses van 24 by Avenida in Kaprun waren oogverblindend en zo smaakvol ingericht. Daar zou ik zo intrekken… Arno: Ja het zijn er zo veel. Ieder huis dat we filmen is eigenlijk bijzonder. Maar, we waren een keer in Javea in Spanje, in de vakantiewoning van iemand die in de Quote 500-lijst staat en waar we de naam niet van mochten weten. Die villa had een thuisbioscoop, eigen hamman en een zwevend zwembad met glazen wanden en een glazen vloer waar je onderdoor kon lopen. Bizar mooi. En in Kroatië liepen we rond in het kasteel van een multimiljonair met een absurde kunstverzameling waar een museum jaloers op zou zijn. Het was ‘slechts’ zijn vakantiehuis waar hij een paar weken per jaar verbleef. Dat levert natuurlijk altijd prachtige tv momenten op! 18

Wanneer is het programma op tv? Arno: Dit weekend! Zelfs drie keer. Zaterdag om 12:00u, zondag om 17:00u en maandag 15:00u bij RTL4. Sanne: En seizoen 8 komt in begin september op tv. Daarvoor zijn de eerste opnames alweer begonnen. Zoals hier dit weekend op de beurs.

Dank jullie wel! Succes met het programma. Arno & Sanne: Graag gedaan! Tot ergens hier op de beurs...


Uw wensen

Modulaire Bouw

Uw mogelijkheden Uw ontwerp Wij produceren Wij leveren Wij plaatsen www.dmdholland.nl

sales@dmdholland.nl


MONTENEGRO

|

SECOND HOME MAGAZINE

Vakantiewoning aan de Adriatische Zee

Voor vele is Montenegro nog een onbekende bestemming Het land is met recht een zwarte “ongeslepen” diamant. Montenegro is het jongste land in Europa. Het land is ontstaan nadat Montenegro zich afscheidde van Servië. De naam Montenegro komt uit het Venetiaans en betekent letterlijk “zwarte berg”. De naam dankt het land aan de zwarte uitstralingen van de berg Lovcen. Montenegro is een steeds populairder wordende vakantiebestemming aan de Adriatische Zee.

Dit deel van de Balkan is al door velen geroemd om zijn uitzonderlijke schoonheid. Zo zijn er niet minder dan vijf nationale parken, waarvan er twee terug te vinden zijn op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Met name de Baai van Kotor is erg geliefd bij de toeristen. Deze baai behoort al jaren tot de populairste toeristische bestemming in Montenegro en dit zal met de komst Luštica Bay Montenegro alleen maar meer worden. Met de komst van Luštica Bay heeft Montenegro de mogelijkheid uit te groeien om het nieuwe Saint Tropez of Marbella te worden. Het fijne van deze bestemming is dat het direct aan zee ligt en zowel aan te vliegen is op het “eigen” vliegveld Tivat, als op Dubrovnik (Kroatië) welke op 45 minuten afstand gelegen is. Het gebied heeft alles in zich voor een geweldig verblijf zomers en winters, wat het investeren in vastgoed verstandig maar ook een genot maakt. Het land is na Kroatië nu erg in opkomst en zal tevens binnenkort toetreden tot de Europese Unie. De Euro hebben ze al! Montenegro is een steeds populairder wordende vakantiebestemming op het Balkanschiereiland. Deze populariteit heeft met een aantal factoren te maken. Ten eerste het uitstekende klimaat in Montenegro. Ten tweede de diversiteit van het land. In goed twee uur rijdt je van de kust naar een skigebied op twee kilometer hoogte. Als derde zijn het de prijzen, want Montenegro behoort tot de goedkoopste vakantielanden van zuid-oost Europa. De laatste jaren zijn de prijzen in Slovenië en Kroatië flink gestegen, in Montenegro zijn ze min of meer gelijk gebleven. Alleen in de echt toeristische plaatsen zullen de prijzen iets hoger liggen dan in de rest van het land. De toeristen die naar Montenegro vertrekken komen er meestal voor een relaxte zon- zee- en strandvakantie, maar ook voor een actieve (watersport) vakantie kun je er terecht. Kortom Montenegro heeft voor ieder type toerist wel iets te bieden!

Bron: First Montenegro 20


De naam Montenegro komt uit het Venetiaans en betekent letterlijk “zwarte berg�.

21


NOG ENKELE VILLA’S BESCHIKBAAR MET 5% NETTO RENDEMENT

Investeer nu in het exclusieve 5 sterren Familieresort in Drents Unesco-natuurgebied P U U R E X L O O. N L

ABE LENSTRA BOULEVARD 50-1, 8448 JB HEERENVEEN • TEL. 0513 745 016 PUUREXLOO@KONTOURVASTGOED.NL • KONTOURVASTGOED.NL

22

VALUE FOR LIFE.


SECOND HOME MAGAZINE |

GADGETS

Onmisbaar in uw tweede huis.

Gadgets die niet mogen ontbreken in uw vakantiewoning! QUOOKER - CUBE De kraan die alles kan! Met de nieuwe Quooker CUBE haal je naast warm, koud en kokend water, nu ook koel bruisend en gefilterd water uit de Quooker-kraan. Met de CUBE geniet je in een handomdraai van een glas tintelend fris water of maak je de lekkerste limonades en cocktails. Zo haal je alles uit één kraan: kokend, warm, koud, bruisend en gefilterd water. De CUBE brengt nóg meer plezier in de keuken. Het bespaart je tijd en ruimte, maakt het gebruik van plastic flessen overbodig en is helemaal veilig. Om bruisend water te krijgen, druk en draai je één keer. De lichtring die bij kokend water rood wordt, knippert nu blauw: er komt bruiswater aan. Houd je de draaiknop iets langer vast, en draai je dan, komt er gefilterd water uit de kraan. Een goede kraan is ook een pluspunt als u uw vakantiewoning verhuurt. Potentiële huurders hebben pas echt een vakantiegevoel als zij in een handomdraai: kokend, warm, koud, bruisend en gefilterd water kunnen gebruiken. www.quooker.nl

DYSON - V10 Neem afscheid van de stofzuiger met snoer en maak jouw vakantiewoning schoon met de Dyson Cyclone V10. Stofzuigers met snoer zijn vaak lomp en zwaar. En nemen dus veel ruimte in beslag. Ze zijn vaak lastig te manoeuvreren en moeilijk te tillen. Het snoer zit in de weg en zorgt ervoor dat je niet ver bij het stopcontact vandaan kunt. Met de Dyson Cyclone V10™ stofzuiger maak je vrijer schoon. Daarnaast bereikt de stofzuiger elke hoek en kier. Aangezien de motor boven het handvat zit, ligt het zwaartepunt van de Dyson Cyclone V10 stofzuiger zodanig dat u de machine moeiteloos kunt gebruiken voor hoge of moeilijk bereikbare plekken. De V10 kan met één klik snel en eenvoudig worden getransformeerd van steelstofzuiger naar kruimelzuiger. Voor een snelle reiniging van kleine ongelukjes of reiniging op moeilijk bereikbare plekken. Kortom: met de Dyson V10 maak je je vakantiehuis sneller en makkelijker schoon. www.dyson.nl

23


24


Koop een vakantiewoning in Portugal! Een vakantiewoning in Portugal kopen is misschien niet de eerste gedachte, maar toch is Portugal ongekend populair. Wat veel mensen niet weten is dat Portugal geen vermogensbelasting kent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje.


PORTUGAL |

SECOND HOME MAGAZINE

Wonen in je vakantiehuis in Portugal Als je investeert in een vakantiewoning in het buitenland, ontsnap je aan de vermogens-rendementsheffing van box 3 uit je belastingaangifte. De heffing over een vakantiewoning in het buitenland gebeurt namelijk in het land waar de woning gelegen is. Denk je eraan om van je vakantiehuis je eerste woning te maken? Dan moet je rekening houden met de fiscale gevolgen. In Portugal kunnen deze zeer voordelig uitpakken..

Een vakantiewoning in Portugal

Portugal kent geen vermogensbelasting, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje. Als je een vakantiewoning bezit in Portugal, moet je hierdoor ‘slechts’ één heffing betalen op jaarbasis: de ‘Imposto Municipal sobre os Imóveis’ (IMI). In Portugal betaalt je geen inkomstenbelasting voor het eigen gebruik van je vakantiewoning (in Spanje wel). Als je inkomsten haalt uit het (gedeeltelijke) verhuur van je huis, betaal je hierop 28% Portugese inkomstenbelasting (‘Imposto sobre o Rendimento das Pessoas Singulares’, IRS).

Van je vakantiehuis je eerste woning maken

Als je beslist om van je tweede woning in Portugal je eerste woning te maken, word je na je emigratie een inwoner van Portugal. Vanaf dat moment moet je in Portugal belastingen betalen op je wereldinkomen. Heb je nog inkomsten in Nederland? Dan gebeurt de belastingheffing in Portugal of in Nederland, afhankelijk van de bron van de inkomsten. Als je bijvoorbeeld nog eigenaar bent van vastgoed in Nederland, dan blijft Nederland daar belastingen op heffen. Je spaargeld en pensioeninkomsten worden na je emigratie belast in Portugal.

Voordelig voor niet-gewone ingezetenen

Niet-gewone ingezetenen van Portugal (residentes não habituais) genieten van een fiscaal voordeel. Hun pensioen is gedurende 10 jaar vrijgesteld van de Portugese inkomstenbelasting (IRS). Je betaalt als niet-gewone ingezetene dus belasting op je pensioeninkomen in je moederland. Voor Nederlanders pak deze regelgeving gunstig uit.

26

Als je je wil inschrijven als niet-gewone ingezetene van Portugal wilt, moet je aan 3 vooraarden voldoen:

• • •

Je bent de afgelopen 5 jaar geen belastingplichtige geweest in Portugal. Je bent de afgelopen 5 jaar aantoonbaar fiscaal resident geweest buiten het territorium Portugal. Je ontvangt je inkomen uit een ander land dan Portugal.

Om de bovenstaande redenen is het dus interessant om te investeren in een tweede woning in Portugal. Los daarvan is Portugal natuurlijk ook een heerlijk vakantieland met een aangenaam klimaat, bruisende steden, prachtige natuur en lekker eten.


Nieuwbouwspecialist in Spanje

Niemand doet het beter Vraag ons waarom

APPARTEMENTEN - GUARDAMAR

Prijzen vanaf 151.000 €

SCHAKELWONINGEN- ORIHUELA COSTA

Prijzen vanaf 179.995 €

Villa’s in Los Alcázares Prijzen vanaf 298.000€

Download op onze website uw

Gratis Spanje Gidsen www.medlandspanje.com/utrecht +31 20 499 0758

LUXE VILLA`S - FINESTRAT

Prijzen vanaf 695.000 €


GAMBIA |

SECOND HOME MAGAZINE

GAMBIA, EEN ONGESLEPEN DIAMANT

Als je aan palmenstranden, korte broeken en blote voetjes in het zand denkt, kom je al snel uit op verre oorden met lange vluchttijden en tijdszones. En dan te bedenken dat Gambia op 6 uur vliegen ligt, met een uur tijdsverschil, en 8 maanden lang een stralende zon. Inclusief stranden met palmen die naar de zee rijken en die menig ansichtkaart doen verbleken. Voor een zonbestemming heeft Gambia alles wat je van een verblijf in de tropen zou verwachten. Aan de monding van de Gambia rivier liggen uitgestrekte mangrovebossen met meanderende kreken, die garant staan voor de grootste vogelpopulatie in westelijk Afrika. De rivier is tevens een scheidslijn tussen de savanne in het noorden, en de uitgestrekte jungle in het zuiden. Maar de werkelijke parel van Gambia vormt de bevolking. De meerderheid is het Mandinka volk: trots, goedlachs en opgewekt. Aanstekelijk als je er voor open staat!

Gambia is booming

Als investeringsland voor je tweede woning denk je niet in eerste instantie aan een land in West Afrika. De oorzaak laat zich raden; onbekend maakt onbemind. Daarnaast heeft Gambia een wat rommelig verleden achter zich. Niet dat dit direct negatieve effecten had, maar de reputatie heeft de realiteit ingehaald. Sinds twee jaar kent het land een stabiele politiek, en zijn investeerders uit alle delen van de wereld bijzonder actief: in de wegenbouw, het vastgoed en het toerisme. Vooral als zon-vakantie-bestemming in de winter, is er een run op hotelkamers en vakantie-appartementen, en is het land booming.

28

Onontgonnen gebied

Daarnaast zijn grote delen van het land onontgonnen en is er veel mogelijk, mits je de juiste regels in acht neemt, en de wegen kent. Restricties die veel andere landen kennen, zijn hier nog niet, op een paar vaste wetten na. Een ervan is de TDA (Tourist Destination Area) die buitenlandse investeerders niet toelaat binnen een straal van 800 meter van het strand grond te bezitten. Een ‘lease’ voor 99 jaar mag dan weer wel. Zorg wel dat iemand je begeleidt in het naleven van die regels, en het bemachtigen van de juiste papieren.

Aantrekkelijk rendement

De beste manier om geld te laten renderen is het kopen van een stuk grond, en het bouwen van een eigen woning, die naar wens kan worden ontworpen en gerealiseerd. Het lange seizoen maakt het verhuren van de woning aantrekkelijk, zodat je een leuk rendement kunt maken als je er zelf geen gebruik van maakt. Ook qua kosten staat het land nog in de kinderschoenen; onder de 120k is het mogelijk een perceel te kopen, een huis te bouwen, en een zwembad te laten aanleggen in een tropische tuin. Met de juiste begeleiding is het een fantastische plek om de grauwe winters van Nederland door te komen! Bron: Ronald Schmets, Schmets Beeldvorming


SECOND HOME MAGAZINE

| KAAPVERDIË

Voor een zonbestemming heeft Gambia alles wat je van een verblijf in de tropen zou verwachten.

29


Een huis kopen in Oostenrijk: argumenten en tips Wat heeft het prachtige oostenrijk eigenlijk niet te bieden? Fantastisch land Wat heeft Oostenrijk eigenlijk niet te bieden. Uiteraard het prachtige Alpenlandschap, maar daarnaast ook de glooiende wijnbergen in het oosten van het land, de warmste meren van Europa, tal van historische steden en dorpen, een enorm cultureel aanbod, heerlijk eten, uitstekende wijnen en bier en een gastvrije bevolking. Oostenrijk is bovendien ongeveer twee keer zo groot als Nederland, maar heeft de helft minder inwoners. Er is dus nog volop ruimte en natuur.

Zekere investering Oostenrijk is een stabiel en veilig land met ook een stabiele onroerend goed markt. Dat betekent dat je bij de aanschaf van een tweede woning weinig risico loopt. Daar staat tegenover dat het te verwachten rendement (op de koopprijs plus kosten koper) ook relatief bescheiden is: 2 tot maximaal 4 procent. Wie een huis koopt in Oostenrijk, is dan ook op zoek naar meer dan alleen een goede investering. Vrijwel iedereen maakt zelf ook gebruik van het gekochte huis of appartement. Dat vertaalt zich in plezier en natuurlijk ook een tukje verborgen inkomsten: je hoeft immers niet elders op vakantie. 30


SECOND HOME MAGAZINE |

OOSTENRIJK

Vier seizoenen Of je nu een huis of appartement koopt om er zelf in te wonen of vooral voor de verhuur: Oostenrijk ontwikkelt zich meer en meer tot een vier seizoenen-bestemming. Het wintertoerisme blijft groeien, maar zodra de sneeuw verdwijnt, veranderen de meeste skigebieden in een waar wandelparadijs waar het ook van begin mei tot eind september goed toeven is. In de Oostenrijkse wijnregio’s, zoals Neder-Oostenrijk, Burgenland en Stiermarken, is de nazomer zelfs de mooiste tijd van het jaar, want dan begint hier de ‘wijnherfst’.

Taal Er is geen grote taalbarrière. We spreken allemaal tenminste een paar woorden Duits en verstaan in ieder geval voldoende om ons te redden. Toch zit er een addertje onder het gras. Je zou kunnen zeggen dat Oostenrijks tot Duits staat als Vlaams tot Nederlands. De klankkleur is volkomen anders, veel zangeriger. Bovendien praten Oostenrijkers vrij nasaal en kan het dialect per regio en soms zelfs dal verschillen. Dat maakt het Oostenrijks in het begin soms lastig te volgen, maar heeft tegelijk de charme van het exotische.

Gemütlich Net als wij hebben Oostenrijkers het graag ‘gemütlich’: gezellig. Ze houden van een gemoedelijke atmosfeer, een hapje en een drankje, nemen het leven niet al te serieus en hebben een goed gevoel voor humor. Ze zijn daarbij wel wat gereserveerder dan de directe Nederlanders. Een Oostenrijker zal je niet snel op zijn levensverhaal trakteren (tenzij hij/zij erg dronken is). Ook praten ze liever niet over politiek en kerk. Dat is privé. Gelukkig blijft er genoeg over om een gezellige avond door te brengen. Daar hoort een schnaps natuurlijk bij.

Regels per deelstaat In Oostenrijk kent elke deelstaat eigen regels omtrent ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen. Die regels bepalen bijvoorbeeld of een huis daadwerkelijk voor vakantie of verhuur mag worden gebruikt. Zo kun je in de minder populaire deelstaten nog makkelijk een tweede huis kopen zonder daar het hele jaar te hoeven wonen of het te moeten verhuren, iets wat in landen als Tirol en Salzburg bijna onmogelijk geworden is. Wanneer je je zinnen hebt gezet op een bepaalde regio, ga dan ter oriëntatie eens praten met Nederlanders die er al wonen. Besluit je daadwerkelijk te kopen, dan is het raadzaam je goed voor te laten lichten door notaris of makelaar over de juridische zaken omtrent de aankoop van onroerend goed.

31


Op 45 minuten afstand van Dubrovnik bevindt zich een paradijs op aarde: LUŠTICA BAY MONTENEGRO.

-

LUŠTICA BAY Life as it should be

Topkwaliteit woningen 100% eigendom Vanaf €190.000,-

-

Kom naar onze stand! Boek het unieke kennismakingsarrangement en ontvang gratis een doos mooie wijn. Standnummer: 135

PROJECTINFORMATIE

T. 020 331 67 03

APA RTM ENTS

Ruim

aanbod

TOW N H OUSE S

onroerend

goed

www.fp.ag

VILLAS

sta

nd

in402

O o s t e n ri j k Alpreal heeft de expertise en ervaring om u goed te begeleiden bij aankoop en verkoop én bij emigratie naar Oostenrijk.

Invest in Bad Hofgastein 1,2, of 3 slaapkamers • goede rendementen voorzien • Skibus voor de deur

4 seizoenen • georganiseerde verhuur met 6 weken eigen gebruik naar wens

NAF € 239.000 3 - K A M E R A P P VA

We maken graag kennis met u: op de beurs, telefonisch of op kantoor.

huizen chalets horeca

vakantiewoningen

Alpreal is in Oostenr ijk gecer tifi ceerd makelaa r

in de skigebieden van

Salzburgerland

tevens bungalows in

N o o r we g e n

jaar rvarin e

g

rui

32

anno 2005

l

8

2

info@alpreal.nl de Biestermannen 22 5591NH Heeze (Eindhoven) - NL +31(0)4071 10322

14 jaar Alpr

ea

m

www.alpreal.nl

NAF € 159.000 2 - K A M E R A P P VA In het befaamde Gasteinerdal bieden we u dit project met 15 nieuwbouwappartementen aan. Mooi gelegen aan de Gasteiner beek loopt u in 5 minuten naar zowel het gezellige dorpscentrum alsook het vernieuwde skicentrum en naar de Thermen. Nieuw bij de Alpentherme: een thermaal zwemmeer waar vers en warm thermaalwater in stroomt. Mail ons voor meer info.

500M 0M • SKILIFT OP THERMEN OP 50

alpreal.nl


Hart van Europa Oostenrijk ligt letterlijk in het hart van Europa. Vanaf de vliegvelden van Wenen, Innsbruck en Salzburg ben je in enkele uren in Nederland. Italië, Kroatië, Slovenië, Slowakije, Zwitserland, Liechtenstein en Duitsland zijn (afhankelijk van je woonplaats) eveneens binnen enkele uren bereikbaar. Volop mogelijkheden voor korte en lange trips naar het buitenland dus.

De beste locatie? Of de aankoop van een huis of appartement een goede investering is, hangt mede af van de locatie. Toch is de vraag naar wat dan de beste locatie is nog niet zo simpel te beantwoorden. Zo is een ligging vlakbij de piste niet per definitie goed, ook al is dit gewild door een bepaalde groep vakantiegangers. Er kan ook geluidsoverlast zijn: denk aan après-skibars of sneeuwkanonnen die ’s nachts draaien. Rustzoekers zullen dat juist niet waarderen. Bovendien betaal je voor zo’n ski in ski out-locatie vaak de hoofdprijs. Is die prijs te hoog, dan haal je wellicht een beter rendement met een appartement of huis verder van de piste, als de eventueel lagere huuropbrengsten daar worden gecompenseerd door een lagere aanschafprijs.

Tussen de Nederlanders? De helft van alle Nederlandse vakantievierders in Oostenrijk gaat naar Tirol, een kwart naar het Salzburgerland en een achtste naar Karinthië. Het resterende achtste verdeelt zich over de overige deelstaten: Vorarlberg, Opper- en Neder-Oostenrijk, Stiermarken, Burgenland en Wenen. Wanneer je op zoek gaat naar een huis in Oostenrijk, kun je de keuze dus ook laten afhangen van het aantal Nederlanders dat je in je omgeving wilt hebben.

Bron: Oostenrijk Magazine

33


VOOR WONEN, WERKEN EN LEVEN IN HET BUITENLAND GA NAAR WWW.VERTREKNL.NL/MAGAZINE


SECOND HOME MAGAZINE |

AANKOOPMOTIEVEN

Wat voor een koper ben ik? De aankoopmotieven voor een tweede woning zijn voor iedereen anders. Wat voor koper bent u? Doe de test! 1 De familiemens (Volledig eigen gebruik) Met familie en vrienden op de veranda genieten van de 2 buitenlucht en de eerste warme zonnestralen. Een goed De slimme glas wijn, lekker eten, leuke anekdotes en het gelach van de kinderen op de achtergrond. En het mooie is; morgen volgt er weer zo’n dag. Investeren in een tweede woning betekent investeren in vrije tijd. Het lijkt u heerlijk om een plek te hebben waar u in de weekenden en tijdens vakanties heen kunt gaan om het hectische dagelijkse leven even te verruilen voor pure ontspanning. Quality time met familie en vrienden vindt u erg belangrijk. U wilt uw tweede woning volledig tot uw eigen beschikking hebben en kiest er daarom voor om de woning niet te verhuren. 2 De slimme levensgenieter (Combinatie van verhuur en eigen gebruik) Het lijkt u leuk om er af en toe eens een paar dagen tussen uit te kunnen gaan. Met zijn tweeÍn of met het gezin even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en bijtanken in een andere, maar toch vertrouwde omgeving. De woning zelf, de omgeving en het park moeten u aanspreken. U wilt echter geen hoge kosten maken, het moet wel leuk blijven. Daarom kiest u er voor om de woning te laten verhuren in de perioden dat u er zelf geen gebruik van maakt. Zo kunt u het bezit van de tweede woning kosten dekkend of zelfs rendabel maken.

4 De investeerder die op safe gaat (Rendementsgarantie) U bent op zoek naar een veilige belegging en wilt van tevoren weten waar u aan toe bent als het om het rendement op uw eigen vermogen gaat. U wilt er zeker van zijn dat u gedurende een aantal jaren periodiek een vast bedrag uitgekeerd krijgt. Het product is van onder geschikt belang. Sterker nog, de woning moet voor u onderhouden worden, zodat u geen omkijken heeft naar het object. Ook moet de woning courant blijven met oog op een eventuele doorverkoop. Tip Wat voor type koper u ook bent, laat u in alle gevallen informeren door een specialist op het gebied van recreatief vastgoed. Zo voorkomt u dat u een woning aankoopt, die niet 100 procent aansluit op uw wensen.

Bron: de Vakantiemakelaar

3 De particuliere belegger (100% verhuur) U bent op zoek naar een tastbare belegging (voor uw spaargeld). U wilt een goed gevoel hebben bij de recreatie woning, maar het rendement geeft de doorslag bij het maken van uw beslissing om een woning wel of niet aan te kopen. U kijkt naar de verhuurresultaten uit het verleden en/of de verhuurprognoses voor de toekomst. De verhuur dient op professionele wijze georganiseerd te worden en ook de exploitatie van het park moet gezond zijn. U kijkt vanuit zakelijk oogpunt naar een tweede woning. Als u er in de toekomst nog eens zelf gebruik van kunt maken, zou dat een leuke bijkomstigheid zijn.

35


Valencia: Een bruisende stad waar het hele jaar door van alles te doen is. 36


37


VALENCIA |

SECOND HOME MAGAZINE

Een tweede huis kopen in Valencia “Voor ons was deze aankoop echter een logische stap” Spanje heeft alle troeven in huis voor een heerlijk verblijf: een aangenaam klimaat, mooie steden, prachtige stranden, lekker eten, pittoreske dorpen, de gastvrije bevolking,… “Spanje is en blijft hét topland voor wie een tweede woning wil kopen in het buitenland. Hoewel de huizenprijzen alweer gestegen zijn sinds de crisis, liggen ze nog altijd een stuk lager dan ervoor. In combinatie met de lage rente blijft het interessant om hier te investeren in vastgoed. De vraag stijgt dan ook jaar na jaar. De politieke onstabiliteit in Turkije heeft er zeker ook mee te maken. In Spanje zit Valencia de laatste jaren in de lift als vakantiebestemming. Het is een unieke stad die enorm veel te bieden heeft,” vertelt Erwin Hartgring van Spaanse Droomhuizen/Makelaar Valencia. Hoe verklaar je de stijgende populariteit van Valencia? “Het is een trend dat mensen meer interesse hebben om te wonen in (grote) steden. Vroeger stond ‘een vakantiewoning in Spanje’ bijna synoniem aan een villa met zwembad aan de kust. Vandaag geven veel mensen de voorkeur aan een appartement of huis in of rond de stad. Vooral dertigers en 38

veertigers voelen zich aangesproken door het bruisende stadleven. Ze denken: als we een dagje naar zee willen, dan verplaatsen we ons toch gewoon vanuit de stad? En gelijk hebben ze. Veel stadsappartementen worden ook gekocht als investering door ouders voor hun kinderen die in Valencia studeren, of om te verhuren. Geld op de bank levert immers toch niets op. Bovendien ligt de prijs per vierkante meter in Valencia momenteel veel lager dan in Barcelona en Madrid.” Waarom zou jij mensen aanraden om te kiezen voor Valencia om een woning te kopen? “Valencia heeft zoveel te bieden. De Costa Blanca en de Costa Del Sol zijn fantastische bestemmingen maar Valencia mag niet over het hoofd gezien worden. Het is, na Madrid en Barcelona, de derde stad van Spanje. Valencia is een bruisende stad waar het hele jaar door van alles te doen is. Vooral Las Fallas, het grootste straatfestival van Spanje en misschien wel van Europa, is niet te missen in maart. In Valencia eet je trouwens de beste paella van Spanje want hier vindt het gerecht zijn oorsprong. De stad is ook de


SECOND HOME MAGAZINE |

VALENCIA

grootste leverancier van sinaasappels ter wereld. Je ziet ze werkelijk overal! Nog een belangrijke troef: de bereikbaarheid. De luchthaven ligt op amper 20 minuten van het stadscentrum. De stad is ook goed toegankelijk met de trein, tram, metro, auto of fiets en taxi´s zijn goedkoop. Dus als je op zoek gaat naar bijvoorbeeld een villa met zwembad in de buitengebieden rond Valencia dan zijn deze ook prima verbonden met de stad door middel van metro!” Wat maakt Valencia nog uniek? “Valencia ligt aan het strand, net als Barcelona overigens. Uniek is dat de stad over een breed, uitgestrekt zandstrand beschikt met mooie boulevards, palmbomen en veel leuke beach bars en restaurant. Dit is niet te vergelijken met het kleine stadsstrand van Barcelona. Ook op cultureel vlak kom je in Valencia ruimschoots aan je trekken. Er zijn tal van kerken, musea en architecturale hoogstandjes. Denk maar aan het Unesco erfgoed ‘La Lonja’ of het hypermoderne ‘Ciudad de las Artes & Sciencias’. Valencia is de perfecte combinatie van cultuur en ontspanning. Toch is het er nog minder toeristisch dan aan de Costa’s. Je krijgt er nog meer het gevoel van een dorp, met sfeervolle straten en levendige binnenpleinen. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel mensen aanspreekt.” Hoe zit het met het klimaat in Valencia? “Valencia beschikt misschien wel over het aangenaamste klimaat van Europa. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt 22 graden en de zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar! Ook in de winter is het hier heerlijk vertoeven.”

Valencia is een bruisende stad waar het hele jaar door van alles te doen is

Hoe ziet een appartement in Valencia er gemiddeld uit? “De gemiddelde koper is op zoek naar een stadsappartement met 2 slaapkamers en 2 badkamers van ongeveer 90 à 100 m². Een terras is helaas moeilijk in de stad. Qua prijs moet je denken aan 150.000 tot 200.000 euro voor een bestaand appartement. Hou er rekening mee dat er vaak nog renovatiewerken nodig zijn. Dit is wel een stuk goedkoper dan in NoordEuropa. Er is trouwens in het algemeen (nog) weinig nieuwbouw in Valencia. De schaarse nieuwbouwprojecten die er zijn, richten zich doorgaans op de eigen jeugd en zijn niet altijd beschikbaar voor buitenlandse investeerders. Als je dus op zoek bent naar een nieuwbouwwoning of -appartement in Spanje, zijn de Costa Blanca of de Costa Del Sol wellicht betere opties.” Welke tips kan je geven aan geïnteresseerde kopers? “Als je eraan denkt om een tweede woning te kopen in Valencia, is het goed om eerst op zoek te gaan naar een geschikte locatie. Wil je een huis in de stad, net erbuiten of meer in het binnenland? Goed om weten is dat Valencia-stad bestaat uit 19 wijken (‘barrios’) met elk hun eigen sfeer, bijzonderheden én prijzen. Ik kan iedereen aanraden om een eindje rond te lopen of te rijden in een bepaalde buurt, er eens te gaan eten, de sfeer op te snuiven enzovoort. Van zodra je een beter zicht hebt op de gewenste locatie(s), kun je een makelaar contacteren. Zo kan die je gerichter en sneller helpen bij je zoektocht, wat je tijd bespaart en misschien wel bepaalde frustraties voorkomt.”

5 goede redenen om een woning te kopen in Valencia • • • •

Breed en uitgestrekt zandstrand Goede bereikbaarheid Het aangenaamste klimaat van Spanje Levendige stad waar nog een soort dorpsgevoel heerst

Bron: Makelaar Valencia 39


PORTUGAL |

SECOND HOME MAGAZINE

Waarom het goed is om te investeren in een vakantiewoning in Portugal

Waarom het goed is om te investeren in een vakantiewoning in Portugal. Als je investeert in een vakantiewoning in het buitenland, ontsnap je aan de vermogensrendementsheffing van box 3 uit je belastingaangifte. De heffing over een vakantiewoning in het buitenland gebeurt namelijk in het land waar de woning gelegen is. Denk je eraan om van je vakantiehuis je eerste woning te maken? Dan moet je rekening houden met de fiscale gevolgen. In Portugal kunnen deze zeer voordelig uitpakken.

Een vakantiewoning in Portugal

Portugal kent geen vermogensbelasting, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje. Als je een vakantiewoning bezit in Portugal, moet je hierdoor ‘slechts’ één heffing betalen op jaarbasis: de ‘Imposto Municipal sobre os Imóveis’ (IMI). In Portugal betaal je geen inkomstenbelasting voor het eigen gebruik van je vakantiewoning (in Spanje wel). Als je inkomsten haalt uit het (gedeeltelijke) verhuur van je huis, betaal je hierop 28% Portugese inkomstenbelasting (‘Imposto sobre o Rendimento das Pessoas Singulares’, IRS).

Van je vakantiehuis je eerste woning maken

Als je beslist om van je tweede woning in Portugal je eerste woning te maken, word je na je emigratie een inwoner van Portugal. Vanaf dat moment moet je in Portugal belastingen betalen op je wereldinkomen. Heb je nog inkomsten in Nederland? Dan gebeurt de belastingheffing in Portugal of in Nederland, afhankelijk van de bron van de inkomsten. Als je bijvoorbeeld nog eigenaar bent van vastgoed in Nederland, dan blijft Nederland daar belastingen op heffen. Je spaargeld en pensioeninkomsten worden na je emigratie belast in Portugal.

Voordelig voor niet-gewone ingezetenen

Niet-gewone ingezetenen van Portugal (residentes não habituais) genieten van een fiscaal voordeel.

40

Hun pensioen is gedurende 10 jaar vrijgesteld van de Portugese inkomstenbelasting (IRS). Je betaalt als niet-gewone ingezetene dus belasting op je pensioeninkomen in je moederland. Voor Nederlanders pak deze regelgeving gunstig uit. Als je je wil inschrijven als niet-gewone ingezetene van Portugal wilt, moet je aan 3 vooraarden voldoen: • Je bent de afgelopen 5 jaar geen belastingplichtige geweest in Portugal. • Je bent de afgelopen 5 jaar aantoonbaar fiscaal resident geweest buiten het territorium Portugal. • Je ontvangt je inkomen uit een ander land dan Portugal. Om de bovenstaande redenen is het dus interessant om te investeren in een tweede woning in Portugal. Los daarvan is Portugal natuurlijk ook een heerlijk vakantieland met een aangenaam klimaat, bruisende steden, prachtige natuur en lekker eten.


Iedereen voelt zich hier onmetelijk rijk

Verkoop reeds gestart

Stand 151 Goeree Overflakkee, 76 hoge kwaliteit recreatiewoningen Er is een nieuw land ontdekt: GroenLand, op Goeree

Overflakkee, zijn nu in verkoop. Wilt u meer weten van

Overflakkee. Een nieuw recreatiepark met 76 re-

deze exclusieve kans? Kom dan naar stand 151. Kijk ook

creatie woningen in de hoogste kwaliteitsklasse. De

op www.groen-land.nl.

woningen staan op 400-800 m eigen grond (!), ze zijn 2

onderhoudsarm, energieneutraal en hebben alle eigenschappen van een solide, charmant en ruim woonhuis. De locatie is superieur. Gelegen naast het pittoreske Ooltgensplaat met alles in de nabijheid: zee, strand, de meest fantastische groene landschappen en heerlijke horeca. Water(sport) liefhebbers kunnen hun hart ophalen hier. Toch liggen ook de stadse genoegens van Rotterdam slecht op 50 kilometer afstand. De twee woningtypen van GroenLand op Goeree

GroenLand. Het groenste recreatiepark van Nederland www.groen-land.nl

T 070 393 2300 E info@tacoverbeek.nl


DWDD IS NU OOK HIER TE ZIEN! MIS NIETS!

Canal Digitaal® is een merk van M7 Group S.A. | Gevestigd Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg | R.C.S. Luxembourg : B 148.073 | Vestigingsvergunning n° 00143760/1

42


NEDERLANDSE TV IN EUROPA Heb je een vakantiehuis in het buitenland, dan hoef je niets te missen. Tv van Canal Digitaal kent (bijna) geen grenzen. Waar je ook bent, al jouw favoriete tv-programma’s gaan met je mee. Voor service of installatie kun je bij een van onze Europese partners terecht. Voel je thuis in je tweede huis. Ontdek Canal Digitaal: ■ Mis geen seconde van thuis in je tweede huis ■ Bijna overal in Europa live Nederlandse televisie ■ 70 zenders waarvan minstens 24 in HD en 11 in Ultra HD, inclusief FOX Sports 1 ■ Kijk op meerdere apparaten met de gratis Canal Digitaal TV App ■ Installatie mogelijk door lokale partner

Ontdek iets bijzonders op onze stand

Meer weten? Kijk op canaldigitaal.nl.


GENIET VAN PRACHTIGE WIJNEN UIT ARGENTINIร‹ EN CHILI!

Het Argentijnse wijnhuis Bodegas Salentein werd opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. De bodega maakt op meerdere kwaliteitsniveaus wijnen, allemaal afkomstig uit de eigen wijngaarden. De wijnen van het huis kunnen worden herkend aan de stijl: zacht, elegant en vol van smaak! Het befaamde Chileense wijnhuis Errรกzuriz produceert al ruim 140 jaar prachtige kwaliteitswijnen. Opgericht in 1870 door pionier, ondernemer en politicus Don Maximiano Errรกzuriz. Het wijnhuis staat op nummer 5 in de lijst met meest bewonderenswaardige wijnmerken ter wereld en werd in 2017 door Robert Parker verkozen tot beste Chileense wijnhuis!

Verkrijgbaar via www.salenteinshop.nl of www.errazurizshop.nl

Geen 18, geen alcohol


SECOND HOME MAGAZINE |

OOSTENRIJK

BOUWHAUSSE IN OOSTENRIJK Schaarste en enorme vraag naar comfortabele en luxe vakantiewoningen

Deze vraag wakkert de bouwlust sterk aan en is natuurlijk zeer interessant voor een potentiele koper van een vakantiehuis in Oostenrijk. Het overgrote deel van deze groep koopt een huis met als doel om het voor de eigen vakanties te gebruiken en daarnaast te gaan verhuren. Een modern gebouwd chalet of appartement genereert uitstekende huurinkomsten en uitgesproken rendementen.

Gemiddeld 60.000 nieuwbouw woningen per jaar Tirol en het Salzburgerland zijn van oudsher de gebieden waar de meeste toeristen naar toe gaan. Bouwgrond is nog maar sporadisch te vinden en huizenprijzen zijn hier dan ook al jarenlang hoog. Vaak worden oudere hotels afgebroken om plaats te maken voor luxe nieuwbouw appartementen. Steiermark en Karinthië zijn de laatste jaren sterk in opkomst als vakantiebestemming. Deze regio’s zijn door grote investeringen in toeristische infrastructuur steeds populairder geworden. Er is relatief veel nieuwbouw en door de toenemende vraag zijn de prijzen stijgend.

Stabiele huizenmarkt De prijzen in Oostenrijk zijn stabiel en in de toeristische regio’s de afgelopen jaren flink gestegen. Uit een publicatie van de makelaarsorganisatie Remax, blijkt dat ook voor 2019 de verwachting is dat de huizenprijzen weer flink in de lift zullen zitten.

Nieuwbouw kopen in Oostenrijk niet ingewikkeld Het aanschaffen van een nieuwbouwhuis in Oostenrijk is niet ingewikkeld. De wetgeving is transparant en biedt

een uitstekende bescherming voor de consument. Er wordt gebouwd volgens de wet op de projectontwikkeling (BTVG). Dat betekent onder andere dat de voortgang van de bouw wordt gecontroleerd door een door de overheid beëdigd bouwkundig inspecteur, betalingen van de bouwtermijnen verlopen via een derdenrekening en er hoeft pas betaald te worden als de desbetreffende bouwfase is afgerond.

Woningbouw in Oostenrijk

Afgegeven bouwvergunningen & opgeleverde huizen 70

60

Geschat

Oostenrijk is al jaren één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Europa. Het aantal overnachtingen stijgt ieder jaar weer, met een record aantal van 150 miljoen in 2018. Wat vooral opvalt is de vraag naar self-catered en luxe vakantiewoningen. Steeds vaker wordt gezien dat men zijn vakantie wil doorbrengen in een vakantieaccommodatie in het hogere segment. Een comfortabele inrichting, luxe badkamers of zelfs een in-house wellness is dan wel een eis welke de hedendaagse vakantieganger stelt.

50

40

30

82 84 86 88 90 92 94 96 98 00 02 04 06 08 10 12 14 16 18 Afgegeven bouwvergunningen Opgeleverde huizen

Aantallen X 1.000

Bron: GBV, Statistik Austria, UniCredit Research

Prognose huizenprijzen 2019 Stijging ten opzichte van 2018 in % Kärnten

5,1

Steiermark

4,9

Burgenland

3,8

Wien

3,6

Salzburg

3,5

Niederösterreich

3,2

Oberösterreich

2,6

Tirol

2,6

Vorarlberg

2,6

0

1

2

3

4

5

6

Bron: Remax

Bron: NextHome B.V. / Februari 2019

45


FRANKRIJK |

SECOND HOME MAGAZINE

Een vakantiewoning kopen in Frankrijk in 5 stappen Heb je een vakantiehuis gekocht in Frankrijk of een interessant pand op het oog? Gefeliciteerd! Bepalen wat u zoekt: Dat is soms moeilijker dan het klinkt. Iedereen heeft wel enkele keuzecriteria in gedachten, waarvan sommige door logica ingegeven zijn en andere van maar “sentimentele” aard. Een lijst opmaken is een goed uitgangspunt om de wensen duidelijker te omschrijven en de prioriteiten op orde te zetten. Het budget Over welk bedrag beschikt u? Voorziet u contant of op krediet te kopen? Zou een kleine bijkomende lening veel veranderen 46

aan de kenmerken van het goed dat u zoekt? Merk op: de boven- en ondergrens van het budget vastleggen blijkt heel nuttig te zijn om een zoektocht te verfijnen en om over een aanbod te onderhandelen als het zover is.

De omgeving In de stad, op het platteland, in de bergen of aan zee? Hoe ver van uw werkplek? Handelszaken, diensten, een school, uw lievelingshobby of -sport… De buurtvervoermiddelen en de bereikbaarheid moeten ook mee in overweging genomen worden.


SECOND HOME MAGAZINE |

Het essentiële

Het verkoopcompromis

Hoeveel kamers? Met of zonder tuin? Welk type gebouw? Ziet u renovatiewerken zitten? Bent u bereid enig decoratiewerk te (laten) doen of absoluut niets? Wilt u er het hele jaar wonen of enkel tijdens vakantieperiodes? Met het antwoord op die vragen zult u zich beter kunnen “richten” op uw toekomstige eigendom.

Een verkoopcompromis ondertekenen is in de praktijk onontbeerlijk. Dit wordt gedaan wanneer de koper en de verkoper zeker zijn dat ze de verkoop willen sluiten, maar bepaalde gegevens nog ontbreken om de zaak helemaal af te ronden (zoals voorkooprecht, hypotheek, …). De koper moet een borg storten van 5 à 10% van het verkoopbedrag (som die geblokkeerd wordt op de rekening van de notaris tot de ondertekening van de definitieve akte). Het verkoopcompromis wordt meestal opgesteld door onze juridische dienst. Onze gediplomeerde notaris is daardoor altijd in staat om u alle nodige inlichtingen te verstrekken.

Het primordiale Zicht op zee? In een klein gehucht? Midden in een stad? Aan de voet van de skipistes? Wilt u een haard, een bepaald type verwarming of dakbedekking, een zwembad…? Als een bepaald criterium absoluut doorslaggevend is voor uw keuze, kunt u dat beter van bij het begin vastleggen. Dat is een belangrijk gegeven dat u tijd zal uitsparen tijdens uw zoektocht.

Stap 2: Eigendommen bezoeken Het is tegelijk opwindend en ook altijd een beetje stresserend. Aarzel niet om aan uw agent alle inlichtingen te vragen die u nuttig acht. Stel hem vragen en vraag hem eventueel om het eigendom dat u interesseert, meerdere keren te bezoeken. op verschillende dagen en verschillende tijdstippen van de dag. Stap 3: Een bod doen Als uw keuze vastligt, moet u een bod doen. Dat is een formeel voorstel en u kunt er geen meerdere tegelijk doen. Meestal komt het overeen met de prijs die gevraagd wordt, maar het mag ook iets lager zijn. Volg het advies van uw agent: hij heeft ervaring met het onderhandelen en zal als bemiddelaar optreden tussen u en de verkoper. Hij zal alles doen om een overeenkomst tussen de twee partijen te bewerkstelligen. Als het bod aanvaard wordt, zal het eigendom voorlopig van de markt gehaald worden en zal uw agent alle nodige elementen voor de transactie beginnen verzamelen.

FRANKRIJK

De clausules Het compromis moet een aantal verplichte gegevens bevatten: de oorsprong en een gedetailleerde beschrijving van het goed, de verkoopprijs en de betaalmodaliteiten, de leveringstermijn, het resultaat van het DDT (= technisch diagnosedossier)… Maar het staat de twee partijen vrij om daar specifieke clausules aan toe te voegen. De enige verplichte opschortende clausule heeft betrekking op het verkrijgen van een lening. Als de koop door de ontlening gefinancierd wordt, wordt de kandidaat-koper van zijn verbintenis bevrijd als hij de gevraagde lening niet binnen de voorziene termijn krijgt. Hij recupereert in dat geval het integrale bedrag van de borg. De koper die niets ontleent, moet nadrukkelijk in het compromis vermelden dat hij verzaakt aan het wettelijk voorrecht. Andere voorbeelden van opschortende clausules : een stedenbouwkundig attest of een bouwvergunning krijgen, afwezigheid van erfdienstbaarheid of voorkooprecht… Rekening houdend met de omvang van de verbintenissen van iedereen, bevatten de verkoopcompromissen over het algemeen opschortende clausules die de transactie verhinderen doorgang te vinden in geval van een voorval dat onafhankelijk van de wil van beide partijen gebeurt. 47


FRANKRIJK |

SECOND HOME MAGAZINE

Recht van voorkoop Het recht van voorkoop is een wettelijk of contractueel recht dat aan bepaalde private of publieke personen verleend wordt om een goed met voorrang op enige andere verwerver te verwerven. De notaris moet het bestaan van rechten van voorkoop nagaan. Er zijn er veel en ze kunnen betrekking hebben op gebieden met uitgestelde aanleg (GUA), kwetsbare en natuurgebieden, de SAFER (Société d’aménagement foncier et d’établissement rural), een huurder enz. Als er zulk een recht is, moet de notaris overgaan tot de “vrijmaking” ervan, d.w.z. dat hij aan de houder van het recht moet voorstellen om het goed met voorrang te verwerven.

De kosten De geafficheerde prijzen van de eigendommen zijn agentschapskosten inbegrepen, maar de kosten van de notariële akte (ten laste van de koper) zullen er nog bijgeteld moeten worden. De bedragen daarvan variëren naar gelang van de streek en de prijs van het goed en situeren zich tussen de 6 en 9% van de netto-verkoopprijs. Er kan niet over onderhandeld worden, want ze vertegenwoordigen de lasten die aan de Staat doorgestort moeten worden. Grondbelasting: ze wordt betaald in functie van de datum van de aankoop van het eigendom, pro rata van het lopende jaar. Woningtaks: wordt betaald door de persoon die het genot van het goed heeft per 1 januari van het betreffende jaar.

Tien dagen – bedenktijd Een particulier die een verkoopcompromis ondertekent, beschikt over een termijn van 10 dagen om zich terug te trekken. De termijn begint te lopen vanaf de dag na de betekening van de akte. Daarna zal hij de gestorte borg niet meer kunnen recupereren.

Stap 4. De verkoopakte De notaris legt de datum vast voor de ondertekening van de definitieve akte (ongeveer drie maanden na de ondertekening van het compromis). Die zal plaatsvinden in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het agentschap. De authentieke akte is het officiële document dat van u een eigenaar zal maken. Volgens artikel 1650 van het Burgerlijk Wetboek « bestaat de hoofdverplichting van de koper in het betalen van de prijs op de dag en de plaats bij de koop bepaald », te weten het hele bedrag van de transactie, inclusief de prijs van het eigendom, de agentschapskosten en de notariskosten. Als het goed vrij verkocht wordt, heeft de verkoper als hoofdverplichting om het goed aan de verwerver af te leveren, bijvoorbeeld door hem de sleutels te overhandigen. De aflevering komt overeen met de verwerver die in genot treedt van het goed, meestal op de datum van de ondertekening van de verkoopakte.

Stap 5 Gefeliciteerd – u bent de nieuwe eigenaar !

48


sdf

TopParken_Advertentie_Beursmagazine_Mrt_DEF.indd 1

25-02-19 16:13


50


SECOND HOME MAGAZINE |

TRENDS

Vakantiewoning kopen: de laatste trends in recreatieland Als u investeert in een vakantiewoning wilt u dit weloverwogen doen. Inspelen op de trends in de (verhuur)markt is hierbij essentieel, aangezien dit zeker van invloed kan zijn op de hoogte van het rendement en de waarde van de woning bij eventuele doorverkoop. Trend 1: Met drie generaties op vakantie Landelijke verhuurorganisaties constateren al een tijdje een groeiende vraag naar accommodaties voor drie­generatie­ vakanties. Opa en oma, kinderen en kleinkinderen samen een weekendje weg is een toptrend geworden. Maar liefst één derde van de Nederlanders gaat wel eens met drie generaties op vakantie. Eén van de voornaamste redenen om de vakantie samen door te brengen is om de band tussen de drie genera­ties te versterken. Met z’n allen naar de dierentuin, leren boogschieten met opa, koekjes bakken met oma en ’s avonds samen spelletjes doen. Samen op vakantie is wel zo gezellig en opa en oma hebben volop de tijd voor hun kleinkinderen. Niet alleen als oppas, maar juist om van alles te ondernemen. Ontwikkelaars spelen op deze trend in door (ook) 8­tot 20­persoons accommodaties te bouwen. De bezettingsgraad 11 van deze woningen is over het algemeen hoog, waardoor dit soort woningen vaak wordt aangekocht door (particuliere) beleggers.

Andere items die hoog gewaardeerd worden zijn een veranda voor veel buitenplezier, keuken met luxe (inbouw)apparatuur, flatscreen televisie met homecinema set en sfeerhaard. Ook vindt de consument het gebruik van duurzame materialen en energiezuinige woningen steeds belangrijker.

Een van de voornaamste redenen om de vakantie samen door te brengen is om de band tussen de drie generaties te versterkten. Trend 3: Renovatie

Het inspelen op trend 2 is niet alleen weggelegd voor ont­wikkelaars van nieuwbouwprojecten of kopers van nieuw­ bouwwoningen. De nieuwste trend is namelijk het renoveren van bestaande recreatiewoningen. Door de huidige 12 marktomstandigheden kunnen bestaande woningen over het algemeen wat scherper worden aangekocht. Zo blijft er budget over om deze woningen weer helemaal van deze tijd te maken. Het is hierbij wel van belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Het is daarom raadzaam om hierbij Trend 2: Behoefte aan luxe en duurzaamheid informatie in te winnen bij een specialist op dit gebied, zodat Een andere trend is de groeiende vraag naar luxe en comfort de woning ‘verhuurproof’ wordt qua indeling en materialen. in het vakantieverblijf met alle bijbehorende voorzieningen. Ook is het essentieel dat er voor een locatie wordt gekozen, Dit geldt zowel voor de eigenaar als de toerist. De recreatie­ waar de exploitatie en verhuur succesvol verzorgd worden. woning moet de thuissituatie overtreffen. In een groeps­ Als er op goede wijze gerenoveerd wordt, zorgt het (op de woning betekent dat met de hele familie er tussen uit zonder juiste parken) voor een betere verhuurbaarheid en waarde­ elkaar voor de voeten te lopen. Veel ruimte en voldoende vermeerdering van de woning. ‘De Beste Vakantiewoning’ privacy, bijvoorbeeld in de vorm van een eigen badkamer, is een professionele partij die eigenaren actief kan infor­ zijn daarom een pre. Ook wellness voorzieningen zijn in trek. meren en begeleiden over en bij het totale renovatietraject. Mensen zoeken naar ontspanning, rust en een plek om weer Hierbij wordt de woning bouwkundig beoordeeld en wordt helemaal tot zichzelf te komen, binnen de muren van de er een verbouwingsplan gemaakt, compleet met tekeningen recreatiewoning. Het is derhalve een goed idee om van de en animaties. Uiteraard maakt een creatief plan voor de badkamer een mini wellness center te maken, compleet met inrichting en styling ook onderdeel uit van het totale sauna, whirlpool en Sunshower. voorstel. Doel hierbij is om ‘de beste vakantiewoning’ van het park te creëren. 51


Supported by:

SELECT Villas of Moraira

52


Spanish Pavilion

DEDICATED TO

THE BEST

SPANISH

PROPERTIES

A dedicated area for trustworthy, most experienced, checked and verified real estate companies with outstanding portfolios‌

Select Villas Team

The Key to Your Move

Leave behind the Snow and Rain buy yourself a Home in Spain

W: www.select-villas.es E: info@select-villas.es T: +34 616 002 993

W: www.viking-homes.es E: vikingcostablanca@gmail.com T: +34 96 676 40 60

Areas: Costa Blanca North

Areas: Costa Blanca, Costa Calida Mats Norell

More than 45 years of experience in the real estate industry...

We like to move you!

W: www.trgrupo.com E: info@trgrupo.com T: +34 93 203 19 08

W: www.homeinternational.es E: claus.vestergaard@homeinternational.es T: +34 680 740 500

Areas: Catalonia and Costa del Sol

Areas: Costa del Sol

Carlos Tortajada Rodes

Claus Vestergaard

VIP MEMBER

Just look at the sea... W: www.aedashomes.com/en E: esc@aedashomes.com T: +34 674 18 76 49

Areas: Costa del Sol, Balearic Islands and Costa Blanca

Amanda Seaward www.spanish-pavilion.com


BELASTING |

SECOND HOME MAGAZINE

Mag ik permanent wonen in mijn tweede huis? Er is sprake van permanente bewoning als je je vakantiehuis gebruikt als hoofdverblijf. Als je een vakantiehuis hebt, droom je er misschien van om er permanent te wonen en er niet alleen te verblijven in het weekend en de vakanties. Mag dat eigenlijk? En met welke fiscale gevolgen moet je rekening houden als je een lening afsluit voor je tweede huis. Een overzicht van enkele veel gestelde vragen! Mag ik permanent wonen in mijn vakantiehuis? Vaak mag je niet permanent wonen in een vakantiehuis. Stel dat veel huiseigenaren voorgoed hun intrek nemen in een vakantiepark, dan is dat in feite geen vakantiepark

meer. Als een vakantiehuis in een natuurgebied staat, kan permanente bewoning de rust verstoren. Bovendien is een vakantiewoning vaak niet geschikt voor permanente bewoning, bv. door minder goede isolatie. Of je effectief mag wonen in je tweede huis is afhankelijk van het bestemmingsplan van de gemeente waar het ligt. Als het huis een woonbestemming heeft, is er geen probleem. Heeft het een recreatiebestemming? Dan mag je er (meestal) niet permanent wonen. Het is dus best om te informeren bij de gemeente.


SECOND HOME MAGAZINE |

Wat houdt permanente bewoning in? Er is sprake van permanente bewoning als je je vakantiehuis gebruikt als hoofdverblijf. De regels hierover zijn niet eenduidig. De gemeente toetst dit doorgaans aan de hand van een aantal factoren:

• •

Een richtlijn die vaak gehanteerd wordt, is dat je het huis gedurende een half jaar meer dan twee derde van de tijd als woonadres gebruikt. Je moet je dan ook op dat adres inschrijven. De gemeente kijkt ook vaak of je de hypotheekrente aftrekt. Dit mag je alleen doen als het huis je hoofdverblijf is. Waar je sociale leven zich afspeelt, is ook een bepalende factor (bv. waar woont je huisarts, waar ga je naar de sportclub, waar gaan je kinderen naar school, waar doe je meestal boodschappen,…?)

Hoe vaak mag ik verblijven in mijn vakantiewoning als ze een recreatiebestemming heeft? Het aantal dagen verschilt per gemeente. Informeer je goed vooraf. Soms vermeldt de koopovereenkomst dat je 365 dagen per jaar mag recreëren in het huis. Maar dat wil niet zeggen dat je er het hele jaar door mag verblijven. Het geeft aan dat er geen beperkingen zijn op de periodes waarin je de woning mag betrekken. Hoe kan ik mijn vakantiehuis financieren? Een lening krijgen voor een vakantiewoning is niet eenvoudig. Banken zijn nogal terughoudend en meestal kun je maar een lening krijgen voor een deel van de aankoopsom. Veel banken hanteren een renteopslag en vaak gelden er specifieke voorwaarden (bv. bouwtechnische eisen of beperkingen inzake verhuur van het huis). Je houdt er dus best rekening mee dat je veel eigen geld zal nodig hebben om het vakantiehuis te financieren.

Er is een grote maar: de fiscus weigert zich bij dat arrest neer te leggen

BELASTING

Heb je al een hypotheek op je eerste huis? In dat geval zijn dezelfde voorwaarden van kracht als bij elke andere verhuizing. Als er op de eerste woning een overwaarde rust, kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Als je vorige huis nog niet verkocht is, mag je de rente op die hypotheek 3 jaar blijven aftrekken zolang de woning te koop staat. Is het huis na die periode nog niet verkocht? Dan vervalt de aftrek en komt de woning (en de schuld die erop rust) terecht in box 3 (sparen en beleggen). Wat zijn de fiscale gevolgen van een woning in box 3? Als je niet permanent in je huis woont, moet je de waarde opgeven als bezitting in box 3. Hierop betaal je vermogensrendementsheffing:

Voor een vakantiehuis in Nederland moet je de WOZ-waarde opgeven. Belangrijk: als waardepeildatum geldt 1 januari van het voorgaande kalenderjaar (niét van het huidige belastingjaar). Voor een vakantiewoning in het buitenland geldt de waarde in het economisch verkeer in onbewoonde staat. Ook hier geldt 1 januari van het voorgaande jaar. Als je een lening hebt afgesloten voor je huis, mag je de schuld aftrekken van de WOZ-waarde of de waarde in het economisch verkeer.

Zijn verbouwingskosten aftrekbaar? Net als bij gewone huizen, zijn de kosten om je vakantiewoning te verbouwen niet aftrekbaar.

Is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar? Als je een lening aangaat voor je vakantiewoning, is de hypotheekrente enkel aftrekbaar in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) op voorwaarde dat je de woning gebruikt als hoofdverblijf. Als je nog een andere woning hebt, mag je maar voor één van de twee de hypotheekrente aftrekken. Het gaat dan met name om het huis dat de meest prominente plaats in je leven inneemt en gezien wordt als je hoofdverblijf (zie hierboven). Als je vakantiehuis je hoofdverblijf is en je er van de gemeente permanent mag wonen, mag je maximaal 30 jaar de rente aftrekken in box 1. Bij hypotheken afgesloten in 2013 of later, kan de rente enkel afgetrokken worden als je de hypotheek aflost met een maandelijkse annuïteit. 55


TURKIJE |

SECOND HOME MAGAZINE

Profijt halen uit de liracrisis? Investeer in Turks vastgoed

De euro is in Turkije steeds meer lira waard en de spaarrente is lager dan ooit. Veel mensen gebruiken die kans om goedkoop een huis in Turkije te kopen. Woningverkopen aan buitenlanders in Turkije stegen in juli met 65,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het Turks statistisch instituut TurkStat die woensdag werden vrijgegeven. De meeste kopers komen uit het Midden-Oosten, maar ook Europeanen slaan toe nu de prijzen dalen. Nederlanders die aan een vakantiehuisje denken, moeten inderdaad nu hun slag slaan, zegt de Turkse makelaar Bayram Tekce van Antalya Homes. Woningen zijn er nu 15 tot 20 procent goedkoper dan eerder dit jaar. 1 euro was begin augustus 5,75 lira waard. Afgelopen vrijdagmorgen was dat 6,42 en ‘s avonds 7,33 lira. Een week later is het iets beter: 6,63 lira voor 1 euro.

Niet kijken, wel kopen

“In de afgelopen week kregen we drie keer meer kopers normaal”, aldus Tekce. “Ze kopen zelfs via de telefoon, zonder eerst te komen kijken, want het moet snel gebeuren. Ze willen geen tijd en geld verspillen door eerst naar Turkije te komen.” Ook het Nederlandse makelaarsbedrijf Real Turkey speelt in op kooplustige Nederlanders die hun kans schoon zien. “Kopen in Turkse lira is nu voordelig. Vandaag: Alanya Sultan Sehir, een nieuwbouwproject met prijzen vanaf 380.000 TL. De koers is ongekend. De komende dagen zullen wij dagelijks één of meerdere projecten lanceren die rond de 20 procent in prijs zijn gedaald”, schrijft Real Turkey maandag op zijn Facebook-pagina.

Wat kost dat in lira?

De enorme val van de lira trekt logischerwijs investeerders aan die een lucratieve deal zien, zegt de Nederlandse makelaar en turkoloog Esmeralda Sepers van Esmare Turkey. “Normaal gesproken is er weinig vraag van Nederlanders naar Turks vastgoed. De diplomatieke relatie is verstoord, de ambassadeurs zijn vertrokken, maar de enorme val van de lira maakt het land ineens een stuk aantrekkelijker.” Sinds vrijdag krijgt ze aan de lopende band telefoontjes, en waar klanten eerst in euro’s willen betalen, wordt nu gevraagd naar de prijs in lira. “Ik heb de prijzen op mijn website maar veranderd in lira, want iedereen vraagt ernaar.” Zo heeft Sepers een vakantiewoning met twee slaapkamers aan de Egeïsche Zee van 550.000 lira voor iets minder dan 96.000 euro. Op dinsdag was datzelfde

56

Ze kopen zelfs via de telefoon, zonder eerst te komen kijken, want het moet snel gebeuren. Ze willen geen tijd en geld verspillen door eerst naar Turkije te komen


KIJK DIT WEEKEND NAAR WAY OF LIVING OP RTL4! Sanne & Arno op zoek naar nieuwe plekjes onder de zon en in de sneeuw

Zaterdag 9 maart 12:00u Zondag 10 maart 17:00u Maandag 11 maart 15:00u

Het meest succesvolle internationale woon- & lifestyle magazine van RTL4 Geproduceerd door:


TURKIJE |

SECOND HOME MAGAZINE

huis omgerekend 74.000 euro. Er wordt bovendien nog steeds gebouwd, en nu in een nieuwbouwproject stappen is gewoon een fantastische investering, zegt Sepers. “Over tien jaar is die munt al lang weer stabiel en dan heb je voor echt een klein bedrag een appartement aan zee.”

Eten voor 5 euro

“Je lacht je dood met deze prijzen”, zegt aldus Gedikoglu. “Je kunt uit eten voor 5 euro”

Appartementen zijn tot zo’n 20 procent goedkoper, zegt ook Hanneke Peijnenburg Gedikoglu. Zij woont al 22 jaar in Turkije en verkoopt vastgoed in Turkije. Ze werkt met Turkse bouwers, vertelt ze, en als die in geldnood komen, vragen ze haar binnen een paar weken een appartement te verkopen, zodat er weer wat cash binnen is. “Je lacht je dood met deze prijzen”, zegt aldus Gedikoglu. “Je kunt uit eten voor 5 euro, het is hier net Joegoslavië. Ik geniet wel van die prijzen.” Een tweede huis in Turkije verkoopt ze vaak aan Iraanse, Afghaanse of Marokkaanse Nederlanders, omdat Nederlanders zonder enige binding met Turkije en de cultuur volgens Gedikoglu vaak een vertekend beeld van het land hebben en het niet aandurven.

58

Gedikoglu: “Er is 3.000 kilometer kustlijn, er zijn bergen, je kunt hier skiën. Het gaat niet alleen over politiek hier.” Nederlanders die twijfelen tussen een Grieks of een Turks huisje trekt ze bijna altijd over de streep, vertelt ze. “De westkust is precies Griekenland.”

Niet alleen Erdogan-fans willen Turks huis

Sepers klantenkring breidt zich steeds meer uit tot jonge Nederlanders, vertelt ze. “Je zou denken dat die klanten alleen maar Turkse Nederlanders zijn, de Erdogan-fans. Maar mijn klanten zijn ook jonge gezinnen die nog helemaal warm en verliefd terugkomen van vakantie en willen weten wat zo’n appartement aan zee nou kost. Of stellen die iets met hun spaargeld willen, omdat de spaarrente nu natuurlijk niks voorstelt.” Onroerend goed is nu eenmaal een verstandige investering, zegt Sepers. “Maar wees selectief. Turken blijven natuurlijk onderhandelaars.”


‘Aan de kust wonen veel buitenlanders en komen veel toeristen. Je hebt daar allerlei restaurants, supermarkten en winkels. In het binnenland is het gelijk veel Spaanser. Er zijn daar weinig mensen die Engels spreken en alle restaurants zijn Spaans.�

60


Het Spaanse leven van Nederland meest bekende illusionist: Hans Kazàn De meeste mensen zullen Hans Kazàn kennen van zijn tijd als goochelaar en presentator op de Nederlandse tv. Momenteel is hij drukker dan ooit, met optredens in Nederland als gastspreker, dagvoorzitter of goochelaar, alleen of samen met zijn zoon Steven. Maar altijd is daar zijn huis in Zuid-Spanje, waar hij al 20 jaar thuiskomt. Spanje Een van de populaire vakantielanden voor Nederlanders. Destijds ook voor Hans Kazàn en zijn gezin. “Zoals velen brachten wij onze zomervakanties door in Spanje. Op een gegeven moment in Cabopino, een kleine havenplaats in Andalusië. Dat deden wij jarenlang. Eind jaren 90 waren wij met Kerst in Nederland en verlangde ik enorm naar de zon. Dus riep ik ‘wie springt er met mij in de auto om naar Spanje te rijden?’. Hetgeen met gejuich van onze kinderen werd begroet. Dus wij gingen. Mijn vrouw Wendy kwam toen per vliegtuig na met de jongste, die nog een baby was. Wij hadden er veel plezier. Tijdens die vakantie heb ik toen voorgesteld aan mijn vrouw om te verhuizen naar Spanje.” Hans, zijn vrouw en zijn kinderen gingen het avontuur van harte aan. Het Nederlandse huis werd verkocht. Een huis in Cabopino werd gekocht. Enkele maanden later gingen Hans en zijn vrouw op zoek naar scholen voor de kinderen.

plaats zullen mensen denken aan de zon. Ja, dat is zo, maar niet de warmte. Het kan hier ’s zomers in juli en augustus namelijk erg heet zijn. Het is vooral het lícht dat je een positief gevoel verschaft, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Het weer beïnvloedt hier je leven in het algemeen. Er speelt zich veel meer buiten af: eten, koffiedrinken, ’s avonds flaneren door je woonplaats…” In elk geval in ZuidSpanje waar hij woont is men erg open en gemakkelijk om contact mee te leggen. “Ze accepteren mensen zoals die zijn, staan op voor andere culturen en zaken. Je wordt hier in je waarde gelaten.”

Kust of binnenland Iets om rekening mee te houden als je overweegt in Spanje te gaan wonen, is het verschil tussen de kust en het binnenland. “Aan de kust wonen veel buitenlanders en komen veel toeristen. Je hebt daar allerlei restaurants, supermarkten en winkels. In het binnenland is het gelijk veel Spaanser. Er zijn daar weinig mensen die Engels spreken en alle restaurants zijn Spaans.” Hans Kazàn roemt de Spaanse gezondheidszorg. “Die is overal heel erg goed en functioneert op een hoog niveau. Beter dan in Nederland. En spreek je geen Spaans, dan kun je zeker aan de kust terecht bij een van de vele Nederlandse dokters.”

Thuisgevoel Wat is het, dat Hans Kazàn dat gevoel van thuis gaf en geeft? “Eigenlijk de kwaliteit van leven. Wat is dat? In de eerste

61


HANS KAZÀN

|

SECOND HOME MAGAZINE

Een advocaat is essentieel “Het weer beïnvloedt hier je leven in het algemeen. Er speelt zich veel meer buiten af”

“Een makelaar zoekt een of meer huizen voor je. Maar de advocaat is degene die alles regelt tot en met de overdracht bij de notaris”, zegt Hans Kazàn. “De regels zijn intussen zo streng geworden, dat je daar als gewone leek niet uit komt. Zorg dus dat je een Spaanse advocaat vindt die betrouwbaar is en die ook Nederlands of Engels spreekt. Eerste behoeften als je in Spanje op huizenjacht gaat, zijn een NIE (Número de Identidad de Extranjero oftewel buitenlanderidentificatienummer) en een bankrekening in het land zelf.”

Om aan te geven wat voor invloed Spanje hebben kan, zegt hij: “Toen wij nog in Nederland woonden, hadden wij zo’n wit tuinbeeld. Dit was na enkele jaren zwartgroen geworden. Wij namen het mee naar Spanje en na tien dagen was het even wit als toen wij het kregen. En ter afsluiting nog wat over mezelf: in Nederland voelde ik mij vaak zo’n verstoft vaatdoekje dat onderin n vochtig gootsteenkastje lag. In Spanje voel je je lichamelijk en geestelijk stukken beter.”

Over Hans Kazàn

Hans Kazan (65) won in 1973 de derde prijs tijdens de wereldkampioenschappen voor illusionisten in Parijs. Korte tijd later was hij een veelgevraagd artiest en trad als entertainer en presentator op in theaters en ontelbare TV-shows. Hij presenteerde én produceerde televisieprogramma’s voor zowel de publieke omroep als commerciële zenders. Hans Kazàn is ook een bevlogen ondernemer die veel ups en downs heeft meegemaakt. Zijn eigen theater in Spanje werd hard onderuitgehaald. Het stimuleerde hem nieuwe wegen te zoeken en ondertussen bewees hij de waarheid die schuilt in de boksers-quote: “Het gaat er niet om hoe goed je kunt slaan, maar hoe goed je kunt incasseren.” Hans woont permanent in Zuid-Spanje en vliegt wekelijks heen en weer tussen Spanje en Nederland voor zijn optredens, presentaties en lezingen.

62


SECOND HOME MAGAZINE |

FRANKRIJK

?J7B?; C7=7P?D; @77H=7D=)&

DH$((&'/-"'+

Kom naar onze stand in het Frankrijk-paviljoen ?8IKJKF:?KMFFIC8;FC:<M@K8

DE ROMANTIEK VAN ITALIË

DH$( (&'/

TOSCANE, SICILIË, TRENTINO " DÉ LATIN LOVER

Hoe Rudolph Valentino Hollywood veroverde

MMM$?J7B?;C7=7P?D;$DB

TOSCANE in de voetsporen van Giacomo Puccini

Het Italië-gevoel vanRICK NIEMAN

RESTAURANT MARIO 50 JAAR

Recepten van de oer-Italiaan in Nederland

Buon appetito! <E:FCLDEJM8E

Rosita Steenbeek, Ewout Kieckens & Rik Rensen

M ÉDITERRANÉE WINTER 2018/2019 JAARGANG 17 WWW.MEDITERRANEE.INFO

1

05-02-2019 10:05:41

WINTER 2018/2019  6,10

IM2019_2_001Cover*AD.indd 1

CASTILIË & LEÓN De warme schoonheid van 5 Spaanse steden

Inspiratie voor reizen in de Méditerranée

VERSTILD VENETIË Ja echt, het bestaat!

PORTUGAL Paradijselijk logeren DEEL 3

DE FIJNSTE RECEPTEN Onder de mediterrane zon

Zomerdromen

CÔTE D’AZUR • SALAMANCA • KRETA

+ VEEL MEER BESTEMMINGEN WAAR DE ZON SCHIJNT BP

MED2019_1_001Cover_MSAD.indd 1

14-12-2018 12:16:35

En profiteer van onze beursaanbiedingen 63 CREDITSMEDIA ADV_SecondHome_092018.indd 51

18-02-2019 16:43:32


Een huis in Spanje: de do’s & dont’s

Spanje is een prachtig land vol met nieuwe unieke ervaringen die op u wachten zoals gastronomie, geschiedenis, architectuur, betaalbare woningen, de zon en de stranden. Echter, verliefd zijn op Spanje en dromen over verhuizen naar dit land is niet voldoende om de grote stap soepel te laten verlopen, vooral als het gaat om de aankoop van een woning in Spanje en de complexiteit van de gerelateerde juridische aspecten. Dus, als u klaar bent om een woning in Spanje te kopen, heeft u misschien besloten welke streek, welk type woning u wilt kopen en wat uw budget is.

De volgende lijst van do’s en don’ts zal helpen om op een veilige manier om een vastgoed in Spanje te kopen. DO’S: Contracteer een advocaat. Niemand anders kan het aankoopproces efficiënter uitvoeren dan een ervaren vastgoedadvocaat. Bouw je je eigen huis in Spanje zelf? Waarschijnlijk niet. Je zou het meestal kopen, hetzij off-plan, nieuwbouw of tweedehands, via een ontwikkelaar of een makelaarskantoor? Daarom is de beste persoon om het aankoopproces in Spanje te begeleiden een geregistreerde en ervaren advocaat.

65


SECOND HOME MAGAZINE |

SPANJE

Bekend zijn met belastingverplichtingen Het aankoopproces omvat verschillende belastingen, inclusief niet-residenten belasting, zodra het onroerend goed op uw naam staat. Een Spaanse fiscus zal geen fouten vergeven, daarom is dus onze aanbeveling advies te krijgen over de belastingen waarvoor je aansprakelijk bent, zodat je voorbereid eenmaal je eigenaar bent.

Maak een Spaans testament Je zou best je Spaanse testament laten opmaken zodra je een eigendom in Spanje hebt gekocht. Het is een eenvoudige procedure die de erfrechtprocedure eenvoudiger en goedkoper maakt dan alleen een testament uit het land van herkomst.

DONT’S: Probeer een DIY (doe-het-zelf) aankoop Een grote fout. Het aankoopproces is niet alleen een uitwisseling van handtekeningen en cheques bij de notaris. Veel mensen betalen uiteindelijk hoge kosten door het proberen zelf te doen of via mensen die niet ervaren zijn in de juridische kant van het kopen of verkopen van een woning.

Negeer controles Hier zijn enkele krachtige vragen: Heeft de woning schulden in belasting, nutsvoorzieningen, gemeenschapskosten? Is de eigendom volledig geregistreerd bij het kadaster? Het niet herzien van enkele kritieke punten zou later terug kunnen komen in de vorm van dure rekeningen en boetes.

“Een huis kopen in Spanje? Zo ga je te werk!”

In zekere zin is het kopen van een woning in spanje zoals het spelen van een professionele sport. Je hebt een coach (advocaat) nodig om te trainen voor de wedstrijd en de wedstrijd te spelen (door heel het process te gaan en de koopprocedure af te ronden). Bent u klaar voor de grote stap? Bron: Sun Lawyers

Betaal een risicovol voorschot Wanneer u de diensten van een advocatenkantoor contracteert, zal er een team van advocaten zijn die zorgvuldig alle aanbetalingen zullen herzien. In Spanje is het vrij gebruikelijk om een aanbetaling te doen om de woning te reserveren. Als u echter geen advocaat hebt aangenomen om het aankoopproces van uw huis uit te voeren, hoe zou u dan weten dat uw aanbetaling op de juiste manier wordt bewaard? 67


RECEPT |

SECOND HOME MAGAZINE

Heerlijke spaanse gerechten voor bij de tapas Buen apetito!

Verras vrienden en familie met heerlijke tapas! U kunt er zelfs een echt Spaans feest van maken door Spaanse muziek te draaien en een glas 68 Sangria te drinken!


SECOND HOME MAGAZINE |

GAMBA SPIES MET SALSA

ALBONDIGAS

Ingrediënten voor 4 stuks: 200 gr gamba’s (staartje verwijderd) 1 limoen 2 tomaten 1 rood uitje ½ mango 1 a 2 teentjes knoflook (uitgeperst of heel fijn) gesneden snuf paprikapoeder (of cayenne voor een pittige smaak) Paar takjes verse peterselie scheut olijfolie

Ingrediënten: 4 eieren 1 kleine ui 1 grote aardappel 1 eetl olijfolie 1 pot groente asperges 1 rode chilipeper 1 courgette 3 eetl geraspte kaas

Bereiding: Doe de gamba’s in een kom en meng met een scheutje olijfolie, paprikapoeder en knoflook. Laat 30 min tot een halve dag afgedekt marineren. Snijd ondertussen de mango, rode ui, peterselie en tomaat (zaadjes verwijderen) in kleine gelijke blokjes. Meng ze samen met het sap van de limoen. Verhit een koekenpan en bak de gamba spiezen in 5 tot 7 minuten gaar aan beide kanten. Serveer de spiezen met de tomaten-mango salsa.

RECEPT

Materialen: Schaaltje van ca 20 cm doorsnede Bereiding: Snipper de ui en snijd de aardappel in hele dunne schijfjes. Verhit de olie in een pan een fruit de ui aan. Leg de aardapplschijfjes op de ui en dek de pan af met aluminiumfolie en laat 20 minuten op zacht vuur gaar worden. Verwarm de oven op 200 graden. Schep de ui en aardappel voorzichtig in een ovenschaaltje van ca 20 cm doorsnede en verdeel over de bodem. Laat de asperges uitlekken en snijd de courgette dwars doormidden en daarna in dunne reepjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd ook in dunne reepjes. Schik de asperges, courgette en peper als spaken van een wiel over de aardappel. Kluts de eieren in een kom en klop ze los. Giet de eieren over de schotel en strooi er wat zout en peper over. Verdeel de kaas en zet het schaaltje 25 minuten in de oven. Prik met een prikker in de frittata om te kijken of hij gaar is. Serveer warm of lauw.

69


The industry body. The industry voice. The industry standard.

THE STANDARD BY WHICH BUYERS WILL JUDGE YOU Based in London, AIPP is the professional organisation for more than 360 companies in 31 countries selling foreign property in Europe. AIPP membership means buyers have reassurance that members voluntarily follow a strict code of conduct and can be disciplined if they do not deliver high standards.

Meet us on the stand of the organisers of this property exhibition, with whom we are working closely to raise professional standards in the industry. Trade membership of AIPP has 3 key benefits, read more online at: www.aipp.org.uk/the-benefits-of-membership/

AIPP members include: estate agents, property developers, lawyers and other property professionals.

To find out more about the benefits of trade membership, please contact us on:

Tel: +44 (0)203 4883951 enquiries@aipp.org.uk â&#x20AC;˘ www.aipp.org.uk

We are a not-for-profit organisation. We do not sell property.

AIPP Second Home Expo 210x277 0119.indd 1

31/01/2019 09:48


SECOND HOME MAGAZINE |

AIPP

Professionals die aangesloten zijn bij het AIPP maken kennis met de tweede huizenmarkt Op zoek naar exposanten met het AIPP logo De aankoop van een tweede huis om je vakanties of je pensioen door te brengen is best wel spannend, zeker omdat je dat niet zo vaak doet. Hoogstwaarschijnlijk is het zelfs je eerste keer. De professionals die u bijstaan bij de aankoop van uw woning, hebben dit proces natuurlijk al vele keren doorlopen. Dat betekent dat de machtsbalans meer overhelt naar de kant van de makelaar dan van de koper. Spelen ze dan wel volledig open kaart als ze zo’n sterke positie hebben? De leden van het AIPP (Association of International Property Professionals/Vereniging van Internationale Vastgoed Professionals) hebben beloofd u eerlijk te behandelen, ga naar hen op zoek op deze beurs. Sinds 2006 helpt het AIPP vastgoedkopers en professionele makelaars sterkere relaties uit te bouwen en betere zaken te doen. Het AIPP heeft meer dan 370 bedrijven (uit 31 landen over de hele wereld) in hun portefeuille. Dat zijn vooral makelaars die actief zijn in de internationale vastgoedsector. Lidmaatschap bij het AIPP is vrijwillig. Makelaars dienen een aanvraag in om lid te worden en gaan stemmen daarbij in om kopers van onroerend goed eerlijk te behandelen door:

1. De deontologische code van het AIPP na te leven in de omgang met hun klanten

2. Verantwoording af te leggen binnen de disciplinaire

goed. Ze worden betaald door de sector en onpartijdig verstrekt door het AIPP. De leden van het AIPP begrijpen hun collectieve verantwoordelijkheid om te helpen ondersteunen wat de sector creëert, namelijk eigenaars van een woning in het buitenland. Het AIPP verkoopt geen vastgoed, het is een niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk die zowel de sector als het publiek bijstaat. Het AIPP is een onderdeel van de International Ethics & Standards Coalition en werkt ook nauw samen met het Second Homes Expo team om de professionele normen in de sector op te trekken. AIPP is in 2019 in België gestart en kan nu al met trots haar 11 nieuwe leden presenteren! Abruzzo Casa 425.1 Azull 104 Blue Med 526 Casapuglia 357 DroomHuisSpanje 401 Easyads 448 Sun Lawyers 423 Makelaar Valencia 303 Medland 404

Puurspanje Second Home Beurs Second Home Invest Second Home Properties SolSpain Group Spaanse Droomhuizen TM Benelux

224 004 308 001 541 303 419

procedure van het AIPP als ze onze regels schenden

3. Continu hun professionele dienstverlening te verbeteren Daarnaast ondersteunen de AIPP-leden het werk van de vereniging om contact te houden met en te lobbyen bij de autoriteiten en agentschappen an de EU om steun en interventies te faciliteren zodat kopers en eigenaars van een woning in het buitenland beschermd worden. In het Verenigd Koninkrijk ondersteunen de AIPPleden nu al de 1 miljoen Britse eigenaars en 30.000 kopers van een woning in het buitenland per jaar door in mei 2018 een nieuwe organisatie op te richten: De AIPO – Alliance of International Property Owners. In de nabije toekomst zal een Belgische versie van de AIPO (en andere landspecifieke takken) in het leven geroepen worden om eigenaars en kopers te ondersteunen in hun eigen land waar ze hun hoofdverblijfplaats hebben. Alle diensten verleend door de AIPO zijn gratis voor kopers en eigenaars van onroerend 71


FISCALE BELEGGING |

SECOND HOME MAGAZINE

VAKANTIEWONING KOPEN: EEN SLIMME FISCALE BELEGGING

Door de lage rente op de spaarrekening gaan velen op zoek naar een manier om meer rendement te krijgen op hun spaargeld. Investeren in een vakantiehuis is een slimme zet waarmee je het nuttige koppelt aan het aangename. Het is belangrijk om een aantal fiscale aspecten niet uit het oog te verliezen. Vakantiehuis op je aangifteformulier

Als je niet permanent verblijft in je tweede woning, behoort ze tot het ‘box 3’ vermogen op je aangifteformulier. Dat wil zeggen dat de werkelijke inkomsten en uitgaven, gerelateerd aan het vakantiehuis, niet van belang zijn voor je aangifte. Het bedrag waarop je belast wordt, is een fictief rendement op de WOZ-waarde van de woning. Dit schommelt tussen 2,871% en 5,39% in 2017. Het bedrag wordt verminderd met de schuld die er eventueel op rust.

Tweede woning in het buitenland

Heb je een vakantiehuis in het buitenland? Dan mag je in Nederland doorgaans gebruik maken van de ‘aftrek elders belast’ regel. Zo vermijd je dat je twee keer belast wordt. De belastingheffing gebeurt meestal in het land waar het huis zich bevindt. Het is belangrijk dat je je hier vooraf goed over informeert.

laten verlopen met een tussenpersoon. Maar dan moet je zelf ook huur betalen in de periode wanneer je de woning betrekt, wat misschien minder interessant is.

BTW op inkomsten uit vakantiewoning

Concreet voorbeeld vakantiewoning

Als je de eigenaar bent van één vakantiewoning en ze verhuurt, ben je geen ondernemer voor de inkomensbelasting. Op vlak van BTW is het anders: je betaalt 6% BTW op de huuropbrengsten. Anderzijds mag je ook de BTW terugvorderen op kosten die je maakte en zaken die je aanschafte. Meestal leidt dit tot een teruggave. Als je je vakantiehuis voor een deel zelf gebruikt en voor de rest verhuurt, wordt de BTW evenredig berekend. Woon je bijvoorbeeld één maand per jaar in het huis, dan is 11/12 van de BTW aftrekbaar. Als je dit wil omzeilen, kan je alle verhuur

72

Je investeert 150.000 € in een afgewerkte, ingerichte vakantiewoning met je eigen middelen. Totale kosten: 7.500 € (incl. gemeentelijke heffingen, verzekeringen, afschrijvingen) 25 weken verhuur/jaar Huurprijs gemiddeld 600 €/week Jaaropbrengst: 15.000 € Wat je overhoudt: 7.500 €, ofwel 5% van je investering van 150.000 € Zelf na de ‘box 3’ belastingheffing hou je nog een mooi bedrag over! Investeren in een vakantiewoning is dus een slimme manier om meer rendement te halen uit je spaargeld. Bovendien kan je zelf goedkoop op vakantie, wat uiteraard mooi meegenomen is!


Je krijgt méér voor elkaar met een NVM-makelaar!

Of je nou een tweede huis wil kopen of verkopen; je krijgt meer voor elkaar met een NVM-makelaar. Hij heeft namelijk meer expertise, omdat hij gebruikmaakt van allerlei data en onderzoek. Hij heeft een NVM-keurmerk, dat staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit en een uitgebreid netwerk van collega makelaars. Vandaar de nu al gevleugelde uitspraak: Je krijgt méér voor elkaar met een NVM-makelaar!

nvm.nl


Hongarije... Dat is puur genieten

74


SECOND HOME MAGAZINE | HONGARIJE

Het leven in Hongarije lijkt eigenlijk wel een doorlopende vakantie!

Denkt u aan het kopen van een tweede huis? Kijk dan eens rond in Hongarije! Met haar verschillende landschappen, culturele hotspots, culinaire hoogstandjes en de vele mogelijkheden voor recreatie, is dit echt the place to be. De hoofdstad Boedapest wordt gezien als één van de mooiste steden van Europa en bruist van de energie. Hongarije heeft veel ongerepte natuur met grote laagvlaktes in het Oosten tot woeste bergen en rivieren in het Noorden. Het mooie, vlakkere landschap langs de Donau kent vele tinten groen en het Zuidwesten bestaat uit glooiende heuvels. Het Balatonmeer is een geliefde plek voor zowel locals als bezoekers. Hongarije heeft een heerlijk landklimaat: warme, lange zomers en winters die nog echt koud kunnen zijn. Ziet u zichzelf al zitten op een terrasje onder het genot van een heerlijke Hongaarse wijn? Met volle teugen genietend van het leven?

The place to be! Het leven in Hongarije lijkt eigenlijk wel één doorlopende vakantie. Met alles wat het land te bieden heeft, komt Hongarije ook steeds meer in de picture bij jong en oud. Boedapest heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om haar twee stadsdelen – Buda en Pest – die op natuurlijke wijze in elkaar vloeien en de stad een ongekend karakter geven. Maar ook buiten Boedapest is het leven gevarieerd en zeer de moeite waard: hier houdt men nog vast aan oude tradities, cultuur en klederdrachten. De bevolking is al net zo gevarieerd: in Hongarije wonen veel expats en de lokale bevolking is gastvrij en vriendelijk en iedereen staat voor elkaar klaar.

Veel Hongaren spreken goed Engels en door de vele expats hoor je er talen uit alle windstreken. Een nieuw sociaal leven bouw je hier snel op. Ook in financieel opzicht is Hongarije ‘een winner’: het dagelijks leven is zeer goed betaalbaar, zeker ten opzichte van de prijzen in Nederland. En voor gepensioneerden uit Nederland zijn er zelfs nog extra voordelen. De kans dat u over uw Nederlandse pensioen geen inkomstenbelasting betaalt is namelijk groot. De prijzen van onroerend goed liggen laag. Maar zullen naar alle verwachting de komende jaren verder stijgen. Dit betekent dat wie nu koopt, daar straks veel profijt van heeft. Dit maakt een aankoop van een tweede huis erg interessant. De medische zorg staat overigens op een hoog peil. Er zijn korte wachttijden en goede medische voorzieningen.

Zo dichtbij, maar toch compleet anders Hongarije is zeer goed bereikbaar: slechts twee uur vliegen van Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven en ook met de trein ben je snel in de hoofdstad. Vanuit Boedapest naar Wenen gaat ook makkelijk: in slechts drie uur ben je met de trein in het centrum van de Oostenrijkse hoofdstad en ook via de snelweg kun je veilig en snel alle kanten op. Hongarije heeft een groeiende economie, stabiele politieke vooruitzichten en is een van de veiligste landen in Europa. Breng eens een bezoek aan Hongarije en ervaar zelf wat voor moois het land te bieden heeft. Hongarije … een droom die uitkomt!

Bron: Grapehill Resort & Residences 75


PARTICULIER AANBOD |

SECOND HOME MAGAZINE

Particulier Aanbod Naast het aanbod van de exposanten hebben wij ook aanbod van particulieren. Op deze pagina’s vindt u vakantiewoningen die worden aangeboden door particulieren. Voor meer informatie kijkt u op www.secondhome.nl/aanbod. Wilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk. Zo is uw vakantiewoning online en op de Second Home Beurs zichtbaar.

€ 197.000,Vrijstaande vakantiewoning op een toplocatie Drenthe, Nederland ID 7810

€ 525.000,Villa’s te koop in Vila Vicosa Alentejo Alentejo, Portugal ID 7770

€ 395.000,Nieuwbouwvilla met 4 slaapkamers Leiria, Portugal ID 7768

76

€ 398.000,-

€ 395.000,-

Chateau Pecoulette Provence, Frankrijk ID 7796

Bellevue te koop in Frankrijk Provence, Frankrijk ID 7772

€ 234.000,-

€ 355.000,-

Aan het Heegermeer Friesland, Nederland ID 7764

Nieuwbouwvilla met 3 slaapkamers Leiria, Portugal ID 7769

€ 369.000,-

€ 130.000,-

Nieuwbouwvilla met 3 slaapkamers Leiria, Portugal ID 7767

Appartement in Alicante Alicante, Spanje ID 7774

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


SECOND HOME MAGAZINE | PARTICULIER AANBOD

€ 298.000,-

€ 625.000,-

Uniek wooncomplex midden in de Ardèche Ardèche, Frankrijk ID 8184

Karakteristiek huis met bijgebouwen Dordogne, Frankrijk ID 8023

Appartement Juan les Pins Côte d’Azur, Frankrijk ID 8127

€ 149.500,-

€ 149.000,-

€ 215.000,-

Twee onafhankelijke woningen met tuin Pyrenees, Frankrijk ID 8194

Vakantiehuis Pilmeroth Moselle, Duitsland ID 8196

€ 168.000,-

Vakantiewoning Dinant Namen, België ID 8161

€ 189.000,Sfeervol en Karakteristiek natuurstenen huis Liguria, Italië ID 8197

€ 370.000,Knappe woning in de Vallei van de Semois Namur, België ID 8249

€ 180.000,-

€ 79.000,-

Vakantiewoning in Hongarije te koop Bacs Kiskun, Hongarije ID 8226

Recreatiewoning Simpelveld Limburg, Nederland ID 8233

€ 398.500,-

€ 99.000,-

Vrijstaande vakantiewoning in Spanje te koop Gerona, Spanje ID 2562

Villa in Zuid-Afrika te koop Zuid-Afrika ID 5882

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

77


PARTICULIER AANBOD | SECOND HOME MAGAZINE

€ 103.000,-

€ 91.499,-

Vakantiewoning in Frankrijk Pyrenees, Frankrijk ID 7675

Vrijstaande recreatie-villa met tuin Limburg, Nederland ID 7489

Chalet inclusief 460m2 eigen grond Gelderland, Nederland ID 7477

€ 128.000,-

€ 190.000,-

€ 449.000,-

Compleet gemeubileerde duplex-woning Murcia, Spanje ID 7411

Luxe moderne Ibiza stijl villa Alicante, Spanje ID 7295

€ 328.000,-

Ruim appartement met panoramisch uitzicht Nordrhein- Westfalen, Duitsland ID 7423

€ 125.000,Vrijstaande recreatiewoning nieuw Gelderland, Nederland ID 7293

€ 149.500,Recreatiewoning in bos-park Lunsbergen Drenthe, Nederland ID 7224

78

prijs op aanvraag

€ 675.000,-

Vrijstaande vakantiewoning Gelderland, Nederland ID 7296

Architectonische villa in Piemonte Piemont, Italië ID 7223

€ 595.000,-

€ 144.000,-

2 prachtige villa’s met groot zwembad Alicante, Spanje ID 7185

Fraaie vrijstaande rietgedekte recreatiewoning Overijssel, Nederland ID 7292

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


SECOND HOME MAGAZINE

| PARTICULIER AANBOD

€ 490.000,-

€ 165.000,-

Unieke, ruime woning in gerestaureerd pand Languedoc-roussillon, Frankrijk ID 7184

Prachtig gerestaureerd Erfgoed in Alentejo Pyrenees, Frankrijk ID 7123

Villa met prachtig uitzicht te Kusadasi Egeische zee, Turkije ID 7119

prijs op aanvraag

€ 190.000,-

€ 695.000,-

Appartement las colinas golf orihuela Alicante, Spanje ID 7045

Villa Maravilla Uw Droomhuis - Costa del Sol Malaga, Spanje ID 7028

€ 189.000,-

Jusula Kunda Gambia ID 7117

€ 190.000,Genieten van een unieke recreatiewoning Drenthe, Nederland ID 7021

€ 525.000,Vakantiewoning in Frankrijk Provence te koop Provence, Frankrijk ID 6980

€ 197.500,-

€ 129.000,-

Half vrijstaand dorpshuis te koop in Italië Piemont, Italië ID 7022

Sunflowers House Marche, Italië ID 6987

€ 45.000,-

€ 169.000,-

Appartement in Turkije te koop Middellandse Zee, Turkije ID 6954

Prachtige vrijstaande villa met zeezicht Sicilië, Italië ID 6908

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

79


PARTICULIER AANBOD | SECOND HOME MAGAZINE

€ 1.495.000,-

€ 350.000,-

Groot familiehuis te koop in Frankrijk Hautes Alpes, Frankrijk ID 6907

Kasteel of landgoed Nieuwbouw Alentejo, Portugal ID 6895

Vrijstaande vakantiewoning in Portugal Setubal, Portugal ID 6912

€59.000,-

€ 195.000,

€ 1.195.000,-

Appartementen in Oostenrijk te koop Kärnten, Oostenrijk ID 6876

Villa in Cyprus te koop Cyprus ID 6856

€ 649.000,-

Appartementen in Beieren te koop Bayern, Duitsland ID 6894

€ 350.000,Villa Zefyro - Kamilari (Zuid-Kreta) te koop Kreta, Griekenland ID 6855

prijs op aanvraag Boerderij in Slowakije te koop Slowakije ID 6943

80

€ 209.000,-

€ 60.000,-

Appartement in Oostenrijk te koop Salzburgerland, Oostenrijk ID 6865

Bungalow in Frankrijk te koop Languedoc-roussillon, Frankrijk ID 6798

€ 80.000,-

€ 130.000,-

Penthouse in Duitsland te koop Thuringen, Duitsland ID 6742

Villa in Thailand te koop Zuid-Thailand, Thailand ID 6726

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


SECOND HOME MAGAZINE

| PARTICULIER AANBOD

€ 230.000,-

€ 690.000,-

Villa in Spanje te koop Murcia, Spanje ID 6725

Vakantiewoning in Spanje te koop Murcia, Spanje ID 6715

Vrijstaande vakantiewoning in Italië te koop Marche, Italië ID 6682

€ 72.500,-

€ 339.000,-

€ 399.995-

Villa in Italië te koop Umbria, Italië ID 6602

Appartement in Spanje te koop Malaga, Spanje ID 6518

€ 298.000,-

Vrijstaande woning in Duitsland te koop Nordrhein-Westfalen, Duitsland ID 6622

€ 189.500,Appartement in Italië te koop Lombardy, Italië ID 6486

€ 49.500,Chalet in Gelderland te koop Gelderland, Nederland ID 6451

€ 483.000,-

€ 49.500,-

Villa met zwembad in Aruba te koop Aruba ID 6449

Chalet in Gelderland te koop Gelderland, Nederland ID 6461

prijs op aanvraag

€ 298.000,-

Villa met zwembad in Spanje te koop Gerona, Spanje ID 6441

Vakantiewoning in Spanje te koop Murcia, Spanje ID 6383

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

81


PARTICULIER AANBOD | SECOND HOME MAGAZINE

€ 895.000,-

€ 585.000,-

Appartement in Oostenrijk te koop Salzburgerland, Oostenrijk ID 6384

Villa in Bonaire te koop Kralendijk, Bonaire ID 6279

Villa in Frankrijk te koop Provence, Frankrijk ID 6278

€ 264.500,-

€ 105.000,-

€ 149.000,-

Begane grond appartement met tuin Lombardy, Italië ID 6225

Villa appartement met uitzicht op kasteel Provence, Frankrijk ID 6191

€ 345.000,-

Een plek om van het Franse leven te genieten Indre, Frankrijk ID 6280

€ 195.000,Woning te koop in Umbrië Umbria, Italië ID 6192

€ 149.000,Vrijstaande vakantiewoning in Zuid-Holland Zuid-Nederland, Nederland ID 6160

82

€ 242.000,-

€ 250.000,-

Residentie Bioko 217 te koop Alicante, Spanje ID 6282

Vakantiewoning in Toscane te koop Tuscany, Italië ID 6197

€ 210.000,-

€ 419.000,-

Boerderij met 5000m2 eigen grond Luik, België ID 6200

Villa Mari Masuk Bali, Indonesië ID 6128

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


SECOND HOME MAGAZINE | PARTICULIER AANBOD

€ 199.500,-

€ 299.000,-

Ciel Suisse te koop in Valais Zwitserland Valais, Zwitserland ID 6127

Bungalow in Kreta te koop Kreta, Griekenland ID 6198

Luxe villa in la nucia in Costa Blanca te koop Alicante, Spanje ID 6035

€ 325.000,-

€ 365.000,-

€ 285.000,-

Landgoed in Italië te koop Piemont, Italië ID 6339

Luxe recreactiewoning te koop in Bennekom Gelderland, Nederland ID 5896

€ 680.000,-

Natuurstenen villa in Frankrijk te koop Ardèche, Frankrijk ID 6474

€ 200.000,Villa in Griekenland te koop Ionian Islands, Griekenland ID 5994

€ 385.000,Luxueus appartement Marjal Beach Residential Alicante, Spanje ID 5780

€ 124.500-

€ 205.000,-

Paradijsje in de Bourgogne Bourgogne, Frankrijk ID 5790

Bungalow in de Dordogne te koop Dordogne, Frankrijk ID 5783

€ 169.000,-

€ 99.000,-

Te Koop: Familiehuis in Aubeterre-sur-Dronne Charente, Frankrijk ID 5817

Vakantiewoning in Limburg te koop Limburg, België ID 6059

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

83


PARTICULIER AANBOD | SECOND HOME MAGAZINE

€ 698.000,-

€ 89.500,-

Vrijstaande woning in Hongarije te koop Pest, Honagrije ID 5749

Villa Theodora Zuid Kreta Griekenland Kreta, Griekenland ID 5586

Studio in Château des Gipières Provence, Frankrijk ID 5538

€ 165.000,-

€ 15.000,-

€ 385.000,-

Bouwgronden en villa´s onder de zon aan zee Centraal-Macedonië, Griekenland ID 5540

Klein kasteel met 2 gastwoningen te koop Vas, Hongarije ID 5395

€ 48.500,-

Nieuwbouw woning te koop Centraal-Macedonië, Griekenland ID 5754

€ 425.000,Chateau Pécoulette Provence, Frankrijk ID 5465

€ 130.000,Appartement te koop in regio Tarragona Tarragona, Spanje ID 5297

84

€ 127.500,-

€ 179.000,-

Vakantiewoning Le Ruello te koop Bretagne, Frankrijk ID 5423

Vrijstaand vakantiehuis te koop in de Vogezen Vogezen, Frankrijk ID 5289

€ 810.000,-

€ 350.000,-

Villa in Piana Crixia te koop Liguria, Italië ID 4707

Vrijstaande vakantiewoning te koop Bourgogne, Frankrijk ID 2786

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


SECOND HOME MAGAZINE

| PARTICULIER AANBOD

€ 290.000,-

€ 275.000,-

Vakantiewoning in Frankrijk te koop Picardie, Frankrijk ID 2743

Goede belegging vakantiewoning in Frankrijk Bourgogne, Frankrijk ID 6028

Vrijstaande vakantiewoning in Kroatië te koop Dalmatia, Kroatië ID 2292

€ 149.900,-

€ 398.500,-

€ 290.000,-

Vrijstaande vakantiewoning in Spanje te koop Gerona, Spanje ID 2562

Karakterestiek landhuis Haute-Saône, Frankrijk ID 7864

€ 249.500,-

Vrijstaande vakantiewoning in Slowakije Slowakije ID 2204

€ 421.000,Vroegere Boerderij met extra huis en landgoed Dordogne, Frankrijk ID 7905

€ 875.000,Huis in natuursteen Languedoc-roussillon, Frankrijk ID 7943

€ 115.000,-

€ 259.000,-

Idyllisch huis Saar-Hunsrueck Rheinland-Pfalz, Duitsland ID 7896

Kasteelappartement op de Cauberg Limburg, Nederland ID 7914

€ 130.000,-

€ 335.000,-

Vakantiewoning te koop in Duitsland Hessen, Duitsland ID 7949

Boerenhof Dordogne, Frankrijk ID 7960

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

85


PARTICULIER AANBOD

| SECOND HOME MAGAZINE

€ 1.200.000,-

€ 595.000,-

Rifugio/Albergo/Ristorante Graziani Veneto, Italië ID 7765

Villa aan zee op het eiland Lastovo Dalmatia, Kroatië ID 7760

€ 529.000,-

€ 150.000,-

Vakantiewoning in Zweden te koop Varmland, Zweden ID 7759

4 slaapkamer appartement in Malaga te koop Malaga, Spanje ID 7758

Appartement in Italië te koop Tuscany, Italië ID 7743

€ 179.500,-

prijs op aanvraag

Gemeubileerde bungalow met hoog rendement Dordogne, Frankrijk ID 7694

Appartement Sardinië, Italië ID 7679

€ 59.000,Appartement op de mooiste plek van Toscane Tuscany, Italië ID 7763

€ 50.000,-

€ 99.000,1 kamer appartement in Cha Am Centraal-Thailand, Thailand ID 7653

86

€ 110.000,Bungalow op kasteelpark nabij Bordeaux Gironde, Frankrijk ID 7674

€ 280.000,-

€ 85.000,Mooi rustig appartement met zeezicht Calabria, Italië ID 7620

House and breakfast Balaton, Hongarije ID 7599

Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod


SECOND HOME MAGAZINE | PARTICULIER AANBOD B EZO EK ONS O P D E SECO ND HO ME B EURS - STAND NR. 332

Vogelveld

GEEFT RUST

INVESTEER IN UW VRIJSTAANDE RECREATIEVILLA

MET 5% GEGARANDEERD NETTO RENDEMENT VOOR 5 JAAR Centraal op de Veluwe, onder architectuur gebouwd én voorzien van alle luxe en comfort. Op recreatielandgoed De IJsvogel worden 82 luxe recreatievilla’s (waarvan 10 vrijstaand) ontwikkeld. Met een gegarandeerd rendement van 5% voor 5 jaar, uitstekende parkfaciliteiten én een schitterende omgeving biedt Vogelveld u de perfecte belegging. Dat geeft u maximale zekerheid! De recreatievilla’s zijn beschikbaar vanaf € 209.000,- (excl. BTW en incl. eigen grond). Uw recreatievilla is na oplevering direct gereed voor verhuur. Zo bent u verzekerd van optimaal en langdurig rendement van uw eigen recreatievilla. BEKIJK DE VILLA’S OP WWW.VOGELVELD.NL

RECREATIELANDGOED DE IJSVOGEL • KIEFTVEEN 18 • VOORTHUIZEN • T. 057 7 - 402 229

U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningsplicht voor deze activiteit. Meer informatie over dit aanbod www.secondhome.nl/aanbod

87


DS 7 CROSSBACK Audacity drives to excellence

DSautomobiles.nl Gem. brandstofverbruik: 3,9 l/100km – 5,9 l/100km; 16,9 km/l - 25,0 km/l; CO2-uitstoot 102 g/km – 135 g/km.

Profile for SecondHome

Second Home Magazine - voorjaar 2019 - Utrecht  

Dit is het beurs magazine van de Second Home Beurs

Second Home Magazine - voorjaar 2019 - Utrecht  

Dit is het beurs magazine van de Second Home Beurs

Advertisement