Raportul anual 2018

Page 1

2018 // WWW.SCOALADEVALORI.RO

RAPORT

ANUAL ȘCOALA DE VALORI


ȘCOALA DE VALORI ORGANIZAȚIE NON-GUVERNAMENTALĂ Şcoala de Valori, înființată în 2010, este o organizaţie non-guvernamentală modernă a cărei viziune este transformarea României într-o societate bazată pe valori. În toate ”viitorurile” posibile, vor avea succes aceia care își explorează potențialul și învață să se auto-depășească, colaborează cu celelalte generații și caută activ oportunități pentru a contribui la transformarea unei societăți care oferă bunăstare generațiilor prezente și următoare. Noi credem în potențialul tinerilor de a-și transpune în realitate visurile mărețe, ideile despre umanitate și drumul în atingerea misiunii personale. Poveștile tuturor oamenilor care au obținut succesul fac referire la creșterea mentală, dezvoltarea emoțională și îmbunătățirea stimei de sine a copilului care devine adolescent și apoi adult. Reziliența personală, gândirea progresistă și determinarea pentru depășirea potențialului sunt apanajul oricărui tânăr care dorește să reușească în viață. Energia interioară, mintea ageră, dezvoltarea intuiției, preocuparea pentru lucrurile care contează pentru el și pentru ceilalți, precum și toleranța la risc pot transforma potențialul uman și declanșa în oricare individ dorința de reușită și curajul de a depăși obstacolele vieții. Credem că tinerii au nevoie să descopere cum pot visa, cum se pot lăsa purtați de ideile mărețe care nu le dau pace și cum își poți folosi propriul sistem de valori, în mod colaborativ, pentru a transforma societatea actuală într-una bazată pe valori sănătoase.

PROMISIUNEA NOASTRĂ

Școala de Valori își propune să transforme valorile din concepte abstracte și intangibile în principii care pot fi formulate și aplicate prin atitudini și comportamente prosociale. 2

În 2018, organizația a trecut printr-o schimbare de leadership. Ștefan Pălărie, co-fondator și Președinte, a decis să se implice în viața politică. Conducerea asociației a fost preluată de Silvia Bogdan. Așa a început un proces de regândire profundă a strategiei și restructurare a portofoliului educațional al organizației. Cele mai importante schimbări puse în practică sunt legate de integrarea conceptului de învățare pe tot parcursul vieții, bazat pe dezvoltarea celor 16 abilități necesare secolului 21, precum și saltul cuantic de paradigmă de la ”educația non-formală” la ”educația centrată pe valori”.

CUVÂNT ÎNAINTE PREȘEDINTE ȘCOALA DE VALORI Mulțumim partenerilor pentru încredere și susținere, voluntarilor, ambasadorilor și echipei noastre pentru că au făcut posibilă experiența educațională a tinerilor cărora ne adresăm. Pentru Școala de Valori, 2018 a fost un an cu provocări, lecții învățate și multe reușite. La 8 ani de la înființare, ne bucurăm că încă schimbăm mentalități!

Noua viziune repoziționează activitatea organizației pe schimbarea de orizont mental a tinerilor și înzestrarea acestora cu inteligența valorilor de care avem nevoie pentru a transforma România într-o societate integră (re)construită pe fundamente etice și morale. Accentul pus pe dezvoltarea caracterului, personalității și spiritului, precum și pe civismul activ dezvoltă limbajul valorilor, introduce vocabularul etic, îmbunătățește inteligența emoțională, consolidează relațiile inter-umane, induce noțiunea de coeziune socială și favorizează crearea unei culturi bazată pe valori sănătoase. Altfel spus, toate acestea contribuie pozitiv la lumea interioară a gândurilor, sentimentelor, senzațiilor și emoțiilor indivizilor care au parte de acest tip de educație, iar comunitatea pe care o facilitează devine mai reflexivă, agilă și armonioasă. Educația prin valori înzestrează tinerii, pe profesorii și părinții lor cu o mai mare responsabilitate personală pentru actul educațional, în ansamblu.

Prin noua viziune recalibrăm potențialul organizației de a crea un ecosistem în cadrul căruia părțile implicate fac schimb de valoare și contribuie la dezvoltarea unor programe coerente, consistente și cu sens care promovează relațiile pozitive și repoziționează importanța educației bazată pe valori la nivel de societate. Totodată, dezvoltăm capacităţile interne ale organizației de analiză a politicilor publice şi a procesului acestora pentru o activitate de advocacy eficientă și eficace în sprijinul creșterii calității educației în România.

VALORI LIBERTATE // INTEGRITATE // CURAJ // ÎNCREDERE

VIZIUNE Când o minte atinge o altă minte este vorba despre o transformare. Genul de impact pe care Școala de Valori îl generează se traduce prin expunerea tinerilor la repere, atât valorice, cât și umane, care îi ajută să devină autonomi și să-și exprime potențialul.

Ne-au trecut pragul 47.730 de tineri, de la care am învățat cât de importantă

este educația timpurie și cât de esențială este colaborarea și comunicarea la nivel uman.

Ne mândrim cu faptul că acești tineri își conștientizează potențialul, încep să-și stabilească scopuri în consonanță cu propria personalitate, sunt preocupați de integritate și dornici să implementeze inițiative care să transforme România într-o societate bazată pe valori sănătoase, ghidată după principii etice și morale!

IMPACT 01

SCALABILITATE 02

SUSTENABILITATE 03

A defini traseul vocațional al unui tânăr înseamnă o investiție enormă pentru întreaga societate, prin creșterea capitalului uman și, implicit, prin redefinirea sistemului de valori după care aceasta se ghidează.

MISIUNE Misiunea noastră este să descoperim potențialul tinerilor și să îi susținem, astfel încât să își stabilească un scop măreț, în acord cu valorile personale și cu competențele lor, inspirându-le forță și încredere! Contribuim astfel la schimbarea României, prin formarea unei generații cu o gândire fundamentată pe principiile unei societăți moderne. 3


CUM FACEM?

În Școala de Valori ne ghidăm după principiul ”Învață. Dezvață. Reînvață.” și credem că este demn de urmat pentru că pune accent pe flexibilitate și determinare.

ÎN VĂȚARE P E P ARCURSUL ÎN TREGII VIEȚI

CE LIVRĂM?

NOUA STRATEGIE ȘCOALA DE VALORI 3 PROGRAME NAȚIONALE

4 PILONI CUM LIVRĂM? DE ZV OL TA REA CA RA CTERU L U I DE ZV OL TA REA PERS ON A L ITĂ ȚII

DEZVAȚĂ

C I VI SM U L A CTIV ÎNVAȚĂ

M I ND FU L N ES S

REÎNVAȚĂ

01

02

03

EXCEPŢIONALII

ADOPTĂ UN LICEU

LABORATORUL DE CARIERE

CE DEZVOLTĂM? 4 COMPETENȚE

CUM DEZVOLTĂM? Informație 10%

Gândire critică

Creativitate

Transfer la realitate Colaborare & Interactiune

Comunicare eficientă

CE MĂSURĂM?

55%

Simulare 35%

CUM MĂSURĂM?

3 ARII ESENȚIALE

CERCETARE Scale adaptate și create Procentaje și Centile Analize formale, analize empirice, comunicări multimodale și sisteme complexe

Impact

Scalabilitate

Sustenabilitate

Tracking 3 luni, pană la 5 ani, după caz

Program național pentru liceeni din învățământul teoretic

Program național pentru liceeni din învățământul tehnologic

Program național pentru studenți și young professionals

Sprijinim liceenii în procesul de autodescoperire și de pregătire pentru a reuși în viață, prin completarea curriculumului de studiu formal, cu ateliere pe subiecte actuale, și centrate pe dezvoltarea competențelor-cheie în acord cu tendințele viitorului.

Îi expunem pe liceerii din învățământului tehnologic la experiențe de învățare practică și creăm contexte în care aceștia își explorează potențialul de dezvoltare. Implicăm în acest proces și părinții și profesorii, astfel încât aceștia să susțină dezvoltarea întregului ecosistem educațional.

Creștem angajabilitatea tinerilor prin crearea de oportunități și participarea într-un program atractiv, livrat în limbaj specific, care dezvoltă competențe-cheie și promite experiențe de învățare relevante, precum și „contactul cu viața reală profesională” din industriile partenerilor.

5


PEPINTEEN

GĂINA CARE A NĂSCUT PUI VII

PARTENER:

PARTENER:

BURSELE START

EXCEPŢIONALII EDIŢIA A V-A

PARTICIPANȚI: 60 LICEENI

PARTENER:

LOCALITĂȚI: PARTICIPANȚI: 150 LICEENI

PARTICIPANȚI: 1000 ELEVI, 100 PROFESORI

50 BURSE PENTRU LICEENI CARE FAC

LOCALITĂȚI:

LOCALITĂȚI:

PARTE DINTR-UN CLUB DE PICTURĂ, MUZICĂ,

BUCUREȘTI, GIURGIU, PUCIOASA

RĂCARI, BUCUREȘTI, FOCȘANI, CÂMPULUNG

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, GÂNDIRE CREATIVĂ,

MUSCEL, PITEȘTI, BRĂILA

COMUNICARE, IT

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ

DESEN SAU CARE SUNT PREMIAȚI

TRĂSĂTURI DE CARACTER: INIȚIATIVĂ, CURIOZITATE,

TRĂSĂTURI DE CARACTER: INTELIGENȚĂ, SOCIALĂ

ADAPTABILITATE

ȘI CULTURALĂ, CURIOZITATE

YOUR FIRST JOB

PARTENER:

PARTICIPANȚI: 80 LICEENI, 5 PROFESORI LOCALITĂȚI:

PARTENER:

BUCUREȘTI

PROGRAM NAȚIONAL PENTRU LICEENI DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL TEORETIC

COMPETENȚE: GÂNDIRE CREATIVĂ, GÂNDIRE CRITICĂ, COLABORARE, COMUNICARE TRĂSĂTURI DE CARACTER: INIȚIATIVĂ, CURIOZITATE, LEADERSHIP, ADAPTABILITATE

GROW - EDIŢIA DE IARNĂ

DIGITAL YOUTH

EXCEPŢIONALII

BUCUREȘTI, PITEȘTI, RÂMNICU VÂLCEA, GALAȚI,

CRAIOVA, IAȘI , SIBIU, BRAȘOV, TIMIȘOARA, PLOIEȘTI.

GROW - EDIŢIA DE VARĂ

PARTENER:

PARTENER:

EDIȚIA 19

EDIȚIA 20

PARTICIPANȚI: 1.438 LICEENI

PARTICIPANȚI: 703 LICEENI

40 PROIECTE // 15 BURSE

45 PROIECTE // 11 BURSE

IMPACT PROIECTE: 1.135 PERSOANE

IMPACT PROIECTE: 1.215 PERSOANE

LOCALITĂȚI:

LOCALITĂȚI: BRAȘOV, BUCUREȘTI, CĂLĂRAȘI,

PARTICIPANȚI: 91 LICEENI LOCALITĂȚI:

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, GÂNDIRE CREATIVĂ,

BUCUREȘTI, IAȘI

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, COLABORARE

COLABORARE, COMUNICARE

TRĂSĂTURI DE CARACTER: ADAPTABILITATE,

TRĂSĂTURI DE CARACTER: CURIOZITATE, INIȚIATIVĂ,

CURIOZITATE, LEADERSHIP

PERSEVERENȚĂ

MAKE YOURSELF HAPPEN

PARTENER:

PARTENER:

PARTICIPANȚI: 48 LICEENI

PARTICIPANȚI: 8 123 LICEENI // ȘCOLI / LICEE: 196

LOCALITĂȚI:

6

ȘCOALA DE BANI PE ROŢI

BUCUREȘTI

LOCALITĂȚI:

ALBA-IULIA, BRAȘOV, BUCUREȘTI,

CĂLĂRAȘI, CLUJ-NAPOCA, IAȘI, SUCEAVA,

IAȘI, SUCEAVA, CRAIOVA, FOCȘANI, ORADEA,

CRAIOVA, FOCȘANI, ORADEA, PITEȘTI, ROMAN,

PITEȘTI, ROMAN, SLOBOZIA

SLOBOZIA, TÂRGU-MUREȘ, TOPLIȚA COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, COLABORARE,

IAȘI, BOTOȘANI, SUCEAVA, BAIA MARE, BISTRIȚA,

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, GÂNDIRE

CLUJ-NAPOCA, BUCUREȘTI, BRAȘOV, MIOVENI, STRAJA, TIMIȘOARA,

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, COLABORARE,

CREATIVĂ, COLABORARE, COMUNICARE

ORADEA, DEVA, SEBEȘ, ALBA IULIA, SIBIU

GÂNDIRE CREATIVĂ

TRĂSĂTURI DE CARACTER: ADAPTABILITATE,

TRĂSĂTURI DE CARACTER: CURIOZITATE,

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, COLABORARE

TRĂSĂTURI DE CARACTER: ADAPTABILITATE,

LEADERSHIP, INTELIGENȚĂ SOCIALĂ ȘI CULTURALĂ

PERSEVERENȚĂ

TRĂSĂTURI DE CARACTER: CURIOZITATE

LEADERSHIP, INTELIGENȚĂ SOCIALĂ ȘI CULTURALĂ

GÂNDIRE CREATIVĂ

7


Luca Știrbăț

- participant Excepţionalii

Pentru mine, evenimentul a fost o ocazie de învățare: am aflat mai multe despre procesul de onboarding, standardele de recrutare și metodele de selectare din HR. Am folosit tot ce am învățat în acea jumătate de zi și acum am o metodă mult mai structurată de recrutare și o perspectivă mai deschisă legată de întregul proces.

8


UN AUCHAN DE OPORTUNITĂŢI

ATELIERE DE DEZVOLTARE PERSONALĂ

PARTENER:

PARTENER:

DIGITAL YOUTH

PARTENER:

PARTICIPANȚI: 21 LICEENI

PARTICIPANȚI: 70 LICEENI

PARTICIPANȚI: 52 STUDENȚI

NUMĂR LICEE: 1

NUMĂR LICEE: 2

NUMĂR UNIVERSITĂȚI: 4

LOCALITĂȚI:

LOCALITĂȚI:

BRAȘOV

ALTE PROIECTE

ALEȘD, CÂMPULUNG MUSCEL

LOCALITĂȚI:

BUCUREȘTI

COMPETENȚE: COMUNICARE, COLABORARE

COMPETENȚE: COMUNICARE, COLABORARE, GÂNDIRE CRITICĂ

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, COLABORARE

TRĂSĂTURI DE CARACTER: INIȚIATIVĂ

TRĂSĂTURI DE CARACTER: ADAPTABILITATE, INIȚIATIVĂ, CURIOZITATE

TRĂSĂTURI DE CARACTER: ADAPTABILITATE, INIȚIATIVĂ

CODERDOJOTECH ACADEMY

PARTENER:

PROFESORESCU

ADOPTĂ UN LICEU

PARTENER:

SCC TECH TALENTS

DRUM SIGUR

LABORATORUL DE CARIERE

PARTENER:

PARTENER:

PARTICIPANȚI: 30 LICEENI

PARTICIPANȚI: 44 STUDENȚI

NUMĂR LICEE: 2

LOCALITĂȚI:

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, COMUNICARE

LOCALITĂȚI:

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, COMUNICARE

LOCALITĂȚI:

TRĂSĂTURI DE CARACTER: INTELIGENȚĂ

COMPETENȚE: COMUNICARE, COLABORARE

TRĂSĂTURI DE CARACTER: ADAPTABILITATE,

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ,

SOCIALĂ, PERSEVERENȚĂ, LEADERSHIP

TRĂSĂTURI DE CARACTER: INIȚIATIVĂ

CURIOZITATE

COMUNICARE

PARTICIPANȚI: 17 PROFESORI LOCALITĂȚI:

PROGRAM NAȚIONAL PENTRU LICEENI DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL TEHNOLOGIC

DEVA, PUCIOASA

BRAȘOV, PLOIEȘTI

IAȘI, BACĂU

PROGRAM NAȚIONAL PENTRU STUDENȚI ȘI YOUNG PROFESSIONALS

PARTICIPANȚI: 480 ELEVI 66 PROFESORI BRAȘOV

TRĂSĂTURI DE CARACTER: PERSEVERENȚĂ, CURIOZITATE

SMARTTEACHER

PARTENER:

PARTENER:

FUTURE JOBS AND ME

PARTENER:

PARTICIPANȚI: 30 PROFESORI

PARTICIPANȚI: 21 LICEENI

PARTICIPANȚI: 38 TINERI ANGAJAȚI

LOCALITĂȚI:

LOCALITĂȚI:

LOCALITĂȚI:

ALEȘD

BUCUREȘTI

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, COMUNICARE

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, COLABORARE

TRĂSĂTURI DE CARACTER: INTELIGENȚĂ SOCIALĂ,

TRĂSĂTURI DE CARACTER: PERSEVERENȚĂ, LEADERSHIP

PERSEVERENȚĂ, LEADERSHIP

10

ZENTIVA EXPRESS

IAȘI

COMPETENȚE: GÂNDIRE CRITICĂ, COLABORARE TRĂSĂTURI DE CARACTER: ADAPTABILITATE, LEADERSHIP, INTELIGENȚĂ SOCIALĂ ȘI CULTURALĂ

11


IMPACT FINANCIAR ȘCOALA DE VALORI Școala de Valori valorifică resursele primite într-o manieră eficientă și transparentă.

A

TOTAL ACTIVITATE ÎN 2018: 824,807 EURO

STRUCTURĂ SURSE VENITURI

VENITURI 2018

Bogdan Covrig

- participant Excepţionalii

Participarea la Excepţionalii, fără dubii, a fost o experienţă care mi-a marcat viaţa. O experienţă care a dat de fapt startul ei şi care m-a făcut să mă gândesc la viitor şi să îl văd sub o altă formă, o formă plăcută mie. Am realizat prin prisma unor oameni deosebiţi că acest excepţional nu se obţine niciodată fără muncă şi perseverenţă. Ionuţ Budişteanu m-a fascinat din acest punct de vedere şi m-am bucurat enorm că am avut ocazia să îl “citesc” în cadrul Bibliotecii Vii.

12

92% VENITURI NON-ECONOMICE 8% VENITURI ECONOMICE

Monica Iliescu

Am pornit la drum cu intenţia de a mă regăsi pe mine, de a nu-mi mai fi frică de viitor şi de a putea relaţiona mai uşor cu cei din jurul meu, iar în aceste şase zile pot să garantez că acestea s-au împlinit!

CHELTUIELI 2018

16% CHELTUIELI ADMINISTRATIVE 71% IMPLEMENTARE PROIECTE 4% CHELTUIELI ECONOMICE

- participant

Experienţa cu Școala de Valori a fost una revelatoare. Prin toate activităţile am reuşit să îmi cresc încrederea în mine. Am descoperit că diferenţele ne fac mai puternici, că nu există un comportament corect sau greşit, ci doar seturi de valori ce nu corespund unei alte persoane.

STRUCTURĂ CHELTUIELI

9% BURSE

B

APARIȚII MEDIA

6

APARIȚII TV

5

INTERVIURI LA RADIO

80

ARTICOLE ȘI ȘTIRI ÎN PRESA LOCALĂ ȘI NAȚIONALĂ

13


RAPORT DE CERCETARE

COMUNITĂȚI LA NIVEL REGIONAL 2018

GALA BUSINESS REVIEW Best Community Development Initiative

CE AM REUȘIT ÎN 10 ANI?

2017

GALA SOCIETĂȚII CIVILE Proiecte și companii de Responsabilitate Socială

47.730 PARTICIPANȚI

IMPACT

2016

O metaforă pe gustul nostru este cea legată de reverberații. Când un corp atinge suprafața unei ape se formează cercuri concentrice din ce în ce mai mari.

> 632 LICEE

Pentru a avea însă grijă ca acestea să nu se disipeze, menținem constant contactul cu comunitățile noastre la nivel național și le oferim resursele necesare tinerilor care participă în programele Școlii de Valori, atfel încât să își poată susține propriile proiecte, ajutând, la rândul lor, alți tineri.

> 57 ORAȘE

GALA TINERETULUI DIN ROMANIA Locul I la Educație Nonformală

2015

GALA SOCIETĂȚII CIVILE TINERE DIN ROMANIA Cel mai bun program educațional

2014

IAȘI

BIHOR

MUREȘ

2000

GALA PREMIILOR DE EXCELENȚĂ HR CLUB Recrutare și Selecție

BACĂU

2011 SIBIU TIMIȘ

GALAȚI

BRAȘOV

HUNEDOARA

ARGEȘ

BRĂILA PRAHOVA

VÂLCEA

DÂMBOVIȚA

ILFOV

IALOMIȚA

BUCUREȘTI CĂLĂRAȘI DOLJ

14

GIURGIU

91% - vorbitul în public;

8000

2013

PREMIUL CHARLEMAGNE PENTRU TINERI EUROPENI Cel mai bun proiect educațional de tineret din România

CLUJ

COMUNICARE

12000

6000

2012

NEAMȚ

NUMĂRUL DE PARTICIPANȚI PE CRITERII

PARTICIPANȚII ȘI-AU ÎMBUNĂTĂȚIT:

GALA PREMIILOR DE EXCELENȚĂ HR CLUB Cel mai valoros proiect de Compensații și Beneficii

GALA PREMIILOR DE EXCELENȚĂ HR CLUB Cel mai valoros proiect de Compensații și Beneficii

SUCEAVA

BISTRIȚA-NĂSĂUD

A 10000

2013 BOTOȘANI

Pentru a vedea dacă și-au atins obiectivele propuse în cadrul proiectului, am realizat o evaluare de tip 360 de grade, care și-a propus să evalueze impactul proiectului în rândul liceenilor, elevilor, precum și în rândul profesorilor.

73%

4000

- adaptarea la contextul conversației;

0

Profil tehnologic

LICEENI

B

PROFESORI

PREMIUL CHARLEMAGNE PENTRU TINERI EUROPENI Cel mai bun proiect educațional de tineret din România

2011

GALA PREMIILOR ÎN EDUCAȚIE FUNDAȚIA DINU PATRICIU Cel mai bun proiect educațional

73%

Altele

- capacitatea de a asculta punctele de vedere ale altor persoane;

STUDENȚI

0

40

60

80

100

PARTICIPANȚII ȘI-AU ÎMBUNĂTĂȚIT:

COLABORARE

55%

PARTICIPANȚII ȘI-AU ÎMBUNĂTĂȚIT:

- competența de a rezolva problemele întâmpinate;

70%

82%

- capacitatea de a prioritiza sarcinile;

- capacitatea de a lucra în echipă;

70%

71%

- abilitatea de a lua decizii bazate pe argumente;

- capacitatea de a interacționa cu ceilalți;

0

20

GÂNDIRE CRITICĂ

IMPACT PARTICIPANȚI

GALA SOCIETĂȚII CIVILE Cel mai bun proiect de educație financiară pentru tineri

2011

Profil teoretic

20

40

60

80

100

0

20

40

60

80

100 15


www.facebook.com/ScoaladeValori www.instagram.com/scoaladevalori www.linkedin.com/company/scoala-de-valori www.youtube.com/ScoaladeValoriRomania www.scoaladevalori.ro Str. Gheorghe Manu, nr. 3, etaj 4, Sector 1, București


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.