Raport OlimpiadeleK

Page 1

POVESTEA UNUI PROIECT

CARE SCHIMBĂ

ROMÂNIA

PRIN EDUCAȚIE


CONTEXT PAGINA 1

DESPRE OLIMPIADELE KAUFLAND

PAGINA 3

INVESTIȚII PAGINA 11 SCHIMBARE ÎN EDUCAȚIE PAGINA 15 IMPACT

PAGINA 9

SCHIMBARE ÎN COMUNITATE PAGINA 18 IMPACTUL ÎN CIFRE PAGINA 21

TOP HĂRNICUȚI PAGINA 23

“Dacă tu crezi în tine, ai dedicare și mândrie - și nu renunți niciodată, vei fi un învingător. Prețul victoriei este scump, dar la fel sunt și recompensele.” PAUL BRYANT

TOP FRUNTAȘI

PAGINA 25

PARTENERI ÎN INOVAȚIE

PAGINA 28


NICOLAI BINGENHEIMER Director General Achiziții Kaufland România

DE CE-ul din spatele proiectului „Olimpiadele Kaufland” Dorinţa

de a investi şi de a obţine schimbări notabile în educaţia din România, dar şi experiența de 3 ani de implicare activă în modernizarea școlilor în urma implementării programului “Ajutăm împreună”, a motivat Kaufland România să iniţieze, în parteneriat cu Şcoala de Valori, Olimpiadele Kaufland, o competiţie naţională între unităţile de învăţământ preuniversitare. Unităţile de învăţământ de stat au fost invitate să formeze echipe de elevi şi profesori, să se înscrie pe platforma online www.olimpiadelek.ro, iar apoi să desfăşoare diferite activităţi creative cu impact educaţional, participând la o competiţie unde pasiunea şi implicarea pun în mişcare proiecte inspirate. Competiția a permis profesorilor să își redescopere elevii, să lege relații mai strânse de prietenie cu proprii colegi și să obțină o sursă de inspirație pentru viitoare activități (atât școlare, cât și extrașcolare). Unităţile de învăţământ câştigătoare (Top Fruntaşi şi Top Hărnicuţi), care au demonstrat dedicare şi responsabilitate în dezvoltarea şi implementarea activităţilor, au obţinut premii financiare notabile. Cu ajutorul premiilor, acestea au transformat şcolile sau grădiniţele în medii de învăţare modern echipate, care susţin activităţi şcolare diverse, adaptate nevoilor de dezvoltare ale copiilor.

„Demarat «Din toată inima pentru România», programul Olimpiadele Kaufland este unul de succes și a fost primit cu entuziasm de către profesorii și elevii participanți. Cu toții s-au implicat activ în reușita fiecărui proiect, au pus în scenă piese de teatru, festivaluri de muzică și dans și au învățat ce înseamnă să eficientizeze consumul, dar nu numai. Au învățat să fie o echipă, să urmărească un obiectiv și să-l atingă cu succes. Ne bucurăm că am putut susține comunitățile locale.”

ȘTEFAN PĂLĂRIE “Olimpiadele Kaufland, aşa cum i-am auzit susţinând cu lacrimi în ochi pe unii dintre profesorii implicaţi din şcolile participante, este gura de aer fresh de care comunităţile locale aveau nevoie pentru a-şi aduna energiile ca să investească în educaţia generaţiilor în formare. Profesori, învăţători, elevi, părinţi, primării, fundaţii şi asociaţii s-au mobilizat, iniţial motivaţi de ideea premiilor şi de spiritul competitiv, apoi pentru că ceea ce se întâmpla în comunitate – echipe de cadre didactice unite pentru un ţel comun, copii bucuroşi să se implice în activităţi şi motivaţi să înveţe, instituţii care îşi ofereau suportul – făcea ca activitatea de peste zi să capete mai mult sens. Olimpiadele Kaufland a creat contextul ca şcolile să devină un spaţiu demn de procese de învăţare de calitate, în care întreaga comunitate investeşte cu pasiune resurse, participând în timp real la schimbări notabile.”

Președinte Școala de Valori

ALIN-CĂTĂLIN PĂUNESCU

Director General, Direcția Generală Evaluare și Monitorizare Învățământ Preuniversitar, Ministerul Educației Naționale

Mai mult, accesibilitatea proiectului și implicarea unui număr foarte mare de unități de învățământ, cadre didactice, elevi, părinți și instituții au condus firesc la scopul proiectului: crearea unei sinergii în cadrul comunităților locale, acum mai bine pregătite pentru a lucra împreună pentru dezvoltarea României.

„Olimpiadele Kaufland sunt o dovadă a faptului că școala este o instituție vie, puternică, cu oameni care se pot mobiliza în echipă, obținând rezultate extraordinare. Motivați de premiile substanțiale și de un sistem de evaluare obiectiv și transparent, profesorii și elevii au (re)descoperit beneficiile proiectelor extrașcolare, plăcerea și bucuria lucrului în echipă, sprijinul comunității, complexitatea mediului înconjurător, abilități și calități personale noi, neexplorate. Suntem fericiți și onorați că am făcut parte din acest proiect, alături de partenerii Kaufland România și Școala de Valori. Pe lângă premiile oferite cu generozitate de Kaufland, unitățile de învățământ au obținut rezultate și mai valoroase: au căpătat încredere în echipele lor, profesorii și directorii au dobândit competențe noi, de scriere și implementare de proiecte personalizate, au practicat metode alternative de învățare și au trăit experiențe noi, valorizante pentru copii. Acestea sunt marile beneficii ale Olimpiadelor K, iar noi sperăm că participarea la concurs nu este decât începutul unor transformări reale în aceste școli, care vor deveni motoare ale comunității în care trăiesc.”

1.

2.


DEVOTAMENT. EFORT. SERIOZITATE. IMPLICARE TOTALĂ. Anul şcolar 2015-2016 a însemnat debutul proiectului OlimpiadeleK - o competiţie naţională, o olimpiadă altfel, un program de responsabilitate socială sponsorizat de către Kaufland România şi implementat în parteneriat cu Şcoala de Valori şi Ministerul Educaţiei Naționale şi Cercetării Științifice.

Despre Olimpiadele Kaufland

CARE SUNT REGULILE UNEI OLIMPIADE ALTFEL? OlimpiadeleK s-a adresat tuturor unităţile de învăţământ de stat din ţară, provocându-le să se mobilizeze, să lucreze în echipă şi să implementeze activităţi educaţionale extra-curriculare. Primul pas pentru ca o instituţie de învăţământ să devină olimpiK a fost formarea de echipe energice şi entuziaste între elevi şi profesori şi înscrierea pe platforma online www.olimpiadelek.ro, ce a devenit puntea de legătură dintre implementarea de activităţi nonformale şi acumularea de puncte. Echipele care au demonstrat vigilență, creativitate și responsabilitate și au acumulat punctaje mari au fost răsplătite cu premii în bani, transformate în proiecte de impact.

„Cel mai mult mi-au plăcut următoarele activităţi: când am mers să curăţăm oraşul de gunoi, dar şi când ne-am creat hăinuţe din materiale reciclabile. Mi-au plăcut aceste activităţi pentru că m-am distrat şi pentru că ambele sunt moduri prin care protejăm şi ajutăm natura.” Beatrice-Nicoleta Bălan, Clasa a IV-a „Mie mi-au plăcut activităţile de ecologizare, dans şi muzică, vestimentaţie, dar şi când am inventat macheta. Au fost activităţi educative şi distractive. Am învăţat să lucrăm în echipă. Mi-aş dori să mai facem jocuri, să ne distrăm şi să reciclăm hârtie pentru a face bine naturii. Pe parcursul activităţilor am observat că acei copii care au lucrat în echipă s-au mai apropiat şi şi-au descoperit unii altora pasiunilor.” Cosmina Gologan, Clasa a IV-a „A fost o plăcere că am participat la Olimpiadele Kaufland. Nu este vorba de a câştiga, este vorba de a ne distra şi învăţa. Cel mai mult mi-au plăcut concursul de şah şi activităţile legate de educaţie financiară. În acest proiect am învăţat că activităţile educaţionale nu sunt neaparat de a scrie, ci de a te juca pentru a învăţa mai uşor. Dacă aş mai repeta acest proiect? Bineînţeles, deoarece am învăţat multe lucruri noi, jucându-ne.” Sorana Scarlat

4.


ŞTIINŢĂ, CULTURĂ ŞI EDUCAŢIE – 19,931 activităţi

2,961

2,855

2,842

2,329

Activități dedicate teatrului

Activități de educație în trafic

Activități de prim ajutor

Vizite culturale

1,718

1,714

1,469

2,059

1,984

ACTIVITĂȚI Activităţile sunt împărţite pe 4 categorii, aducând participanţilor atât puncte pentru competiţie, cât şi experienţe şi informaţii noi.

MEDIU

SPORT ȘI SĂNĂTATE

ecologizare, plantare, reciclare etc.

competiții sportive, cumpărături inteligente etc.

Cu fiecare activitate încărcată pe platformă şi validată de către echipa iscusită a Olimpiadelor, fiecare instituţie cumulează puncte şi îşi asigură locul în topul învingătorilor. Perioada de desfăşurare a programului OlimpiadeleK a fost 15 septembrie 2015 – 29 februarie 2016, perioadă în care 1,190 de grădiniţe, şcoli elementare, gimnaziale şi licee din toată ţara s-au mobilizat cu entuziasm şi au desfăşurat în total 57,474 DE ACTIVITĂŢI EDUCAŢIONALE din cele 4 domenii propuse. Aproape de finalul proiectului, şi anume pe 15 decembrie 2015, Olimpiadele K au premiat pe cei mai responsabili și harnici participanți – TOP 100 HĂRNICUŢI OlimpiadeleK, instituțiile de învățământ cu cele mai multe puncte pentru activitățile anunțate și confirmate până la data de 30 noiembrie 2015. Acestea au fost premiate cu suma de 2,000€.

5.

CREATIVITATE ȘI TRADIȚII

ȘTIINȚĂ, CULTURĂ ȘI EDUCAȚIE expoziții, teatru, vizite culturale sau dans, design, informative, creații literare etc. intervenții, prim-ajutor etc.

CREATIVITATE ŞI TRADIŢII – 15,987 activități

Activități Activități de Activități de dedicate educație orientare profesională esteticii urbane financiară

3,743

3,673

3,433

Expoziții interne

Proiecte inovative

Activități dedicate tradițiilor

2,994

2,144

Activități dedicate literaturii

Activități dedicate designului vestimentar

SPORT ŞI SĂNĂTATE – 14,459 activităţi

2,652

2,557

Competiții sportive

Activități de dans și muzică

1,890

1,702

Vizite în Activități dedicate fabrici, ateliere, companii internetului

1,919

2,208

Activități Activități dedicate unui dedicate sănătății orale stil de viață activ

1,531

MEDIU – 7,640 activităţi

Activități de tipul „Pachețelul sănătos”

Activități Activități de dedicate sport și cumpărăturilor nutriție inteligente

2,097

1,898

1,174

Activități de ecologizare

Activități de reciclare a deșeurilor

Activități de plantare a copacilor

636

1,156

679

Activități de reciclare selectivă

Activități dedicate protejării resurselor

Activități de eco-bricolaj

6.


TOP FRUNTAŞI OLIMPIADELEK

A fost desemnat pe 16 martie 2016, competiţia oferind unui număr de 103 instituţii premii reprezentate de sponsorizări în bani ce au putut fi folosite pentru diverse investiții necesare instituțiilor de învățământ câștigătoare:

1

1 PREMIU DE 40,000€

2

1 PREMIU DE 30,000€

3

101 PREMII A CÂTE 20,000€ FIECARE

Grădinița nr. 3, Vaslui

Școala Gimnazială Mihai David, Negrești

Instituţiile câştigătoare au redactat proiecte de investiţii şi au investit premiile pentru a achiziţiona materiale şi echipamente necesare unei educaţii de top, precum şi pentru a construi, reabilita sau moderniza clădiri, săli sau alte spaţii anexe. Proiectul a ajuns la 101,824 beneficiari direcţi.

„Olimpiadele Kaufland ne-a provocat să abordăm altfel procesele de învățare ale copiilor: educatorii dau acum dovadă de mai multă flexibilitate şi creativitate în abordarea situaţiilor didactice, pentru a evita rutina şi a face copiii să înveţe de plăcere. Pe parcursul derulării proiectului, organizația noastră a devenit o echipă cu abilităţi complementare, care împărtăşeşte acelaşi scop şi un set comun de standarde de performanţă. Cadrele didactice și preșcolarii grădiniței noastre au format adevărate echipe și au desfășurat împreună 106 activități educaționale extracurriculare pe teme precum: protejarea mediului înconjurător, sport și sănătate, creativitate și tradiții, știință, cultură și educație. În cadrul fiecărei activități copiilor li s-au deschis ferestre pentru a explora, a ordona, a manipula, a imagina, a repeta, a lucra şi a comunica - de o importanţă crucială pentru evoluţia umană. În urma investiţiilor făcute, grădiniţa noastră conţine mult mai multe experiențe de învățare care dezvoltă abilitatea copilului de a-şi asculta interesele şi impulsurile. Cadrele didactice pun accent pe perfecționarea profesională prin folosirea tehnologiilor moderne și implicarea în acțiuni educative la cele mai înalte standarde. Toate aceste lucruri ne-au recomandat în comunitatea locală, motiv pentru care numărul beneficiarilor care ne solicită a crescut destul de mult. Vă mulţumim pentru că investiţi în educaţie!” Cristina Lefter Director, Grădinița cu Program Prelungit, Nr. 3, Vaslui

7.

8.


Impactul proiectului


INVESTIȚII

1,673,558.7 € Cheltuieli materiale Investiții

„Proiectul a fost o provocare pe care am reuşit să o ducem la bun sfârşit. Premiul de 20,000 Euro ne-a ajutat să dotăm sălile de clasă cu table magnetice, videoproiector şi laptop. De asemenea, sala de sport a fost echipată cu saltele, ladă de gimnaszică, trambulină, panouri de baschet, inele, plase, mingi de oină, materiale necesare derulării orelor în cele mai bune condiţii de igienă şi securitate. Părinţii au constituit o resursă constantă în ceea ce priveşte procurarea materialelor necesare pentru desfăşurarea activităţilor, transportarea deşeurilor colectate spre centrele din oraş şi chiar susţinerea unor activităţi pe teme ecologice, igienă dentară, acordarea primului ajutor etc. Copiii au fost foarte bucuroşi constatând că, în urma activităţilor derulate împreună cu profesorii, au contribuit la realizarea unor săli de clasă cu mijloace moderne care să faciliteze învăţarea. Mulţumim pentru şansa acordată!” Păduraru Victoria, Director adjunct, Şcoala Gimnazială Mircea Santimbreanu, Bucureşti

INVESTIȚII TOTALE ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT CÂȘTIGĂTOARE

2,290,000 €

553,827.5 € Cheltuieli materiale Achiziții obiecte de inventar

28,191.2 € Cheltuieli directe cu elevii

13,641.6 € Cheltuieli cu personalul și cadrele didactice

SUME OBȚINUTE DIN SURSE SUPLIMENTARE DE FINANȚARE

89,528 €

Pe lângă sumele obținute prin participarea la competiția Olimpiadele K, 42 din cele 103 unități de învățământ din Top Fruntași au reușit să atragă fonduri suplimentare în valoare totală de de 89,528 €. Aceste fonduri au fost puse la dispoziție de diverșii parteneri implicați în procesul de implementare al proiectelor de investiții. Cea mai mare sumă de bani atrasă de către o instituţie de învăţământ a fost de 17,601.9€ 17,601.9€. .

11.

Cele mai multe unități de învățământ câștigătoare au investit în echipamente electronice fie cu scopul de a moderniza anumite laboratoare sau săli de clasă, fie pentru a dota laboratoare nou create. Alte tipuri de investiții realizate de o parte considerabilă a unităților de învățământ sunt: construirea, renovarea sau modernizarea unor clădiri, săli sau alte spații anexe și achiziția de mobilier pentru sălile de clasă, laboratoare sau alte tipuri de cabinete școlare (medicale, psihologice, cancelarii etc.).

Cea mai mare parte a banilor (aproximativ 74%) utilizați de către unitățile de învățământ câștigătoare au fost alocați unor tipuri de cheltuieli materiale de tip investiții (renovări, modernizări, aparatură electronică etc.).

De asemenea, o mare parte dintre unitățile de învățământ căștigătoare în competiția Olimpiadele K au învestit în achiziția unor obiecte de inventar, cel mai frecvent, printre acestea numărându-se diverse tipuri de materiale didactice (hărți, planșe, mulaje etc.) și materiale sportive (mingii, saltele, conuri, echpamente sportive). O altă parte semnificativă a unităților de învățământ a ales să își completeze efectivul de cărți din bibliotecile proprii sau să achiziționeze manuale școlare, dicționare sau atlase pentru laboratoarele de specialitate.

12.

Sumele precizate pe această pagină au fost preluate din bugetele anexate planului de investiții de către unitățile de învățământ câștigătoare.


ÎN CE AU INVESTIT INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT

67 de şcoli au ales să includă tehnologia

6 şcoli au ales să reamenajeze sălile de

în procesul educativ prin introducerea tablelor interactive, videoproiectoarelor, a laptopurilor sau prin extidenterea reţei de internet.

clasă (văruit, schimbat parchet etc.).

5 şcoli au organizat excursii, festivaluri sau competiţii sportive pentru elevi.

2 şcoli au reamenajat bucătăria. 1 şcoală a amenajat un cabinet metodic. 1 şcoală a investit într-un laboratorul

de seismologie.

51 de şcoli au ales să modernizeze sălile

de clasă, achiziţionând mobilier nou şi materiale educaţionale.

5 şcoli au ales să doteze biblioteca cu

25 de şcoli au ales să investească în dotarea sălilor de sport cu materiale noi (mingi, saltele, mese de ping-pong, echipament sportiv etc.)

5

21

5

noi materiale (laptop, mobilier sau cărţi). şcoli au dotat amfiteatrul/sala de festivităţi cu mobilier, sistem audio sau laptop.

de şcoli au ales să-şi modernizeze laboratoare de informatică cu calculatoare şi mobilier nou.

şcoli au hotărât să înveselească pauzele cu un sistem radio.

4

şcoli au introdus cursuri pentru dezvoltarea abilităţilor pentru cadrele didactice.

18

şcoli au investit resurse în înfiinţarea unui centru multimedia pentru diverse activităţi extracurriculare.

1 școală a infiinţat un nou laborator de ştiinţe.

1 şcoală a înfiinţat un laborator 3d. 1 şcoală a ales să amenajeze vestiarele din sala de sport. 1 şcoală a gimnastică.

amenajat

şcoala

de

1

şcoală a investit în dotarea laboratorului fonetic cu echipament.

3

şcoli au investit în îmbunătăţirea condiţiilor termice din şcoală, fie prin achiziţionarea unei centrale termice noi, fie prin reamenajarea instalaţiei vechi.

11 şcoli au dotat laboratoarele de ştiinţe

cu materiale specifice fiecărui laborator

10 şcoli au ales să reamenajeze curtea interioară, construind foişoare, scene în aer liber sau investind în grădinărit.

3

şcoli au ales să investească în modernizarea terenurilor de sport.

şcoli au ales să creeze o bază de instruire pentru desfăşurarea orelor de practică (Alimentaţie şi Turism, firme de exerciţiu sau laborator de gastronomie).

8 şcoli au ales să modernizeze grupurile

2

8

şcoli au investit în dotarea cabinetului psihopedagogic sau cel de logopedie.

sanitare.

8 şcoli au introdus sisteme de siguranţă

în şcoală (supraveghere video, acces pe bază de interfon)

2 şcoli au investit în dotarea cabinetului

8 şcoli au ales reamenajarea generală a

2

profesoral

şcoli au înfiinţat un program extracurricular/şcoală de vară

instituţiei (văruit holuri, schimbat acoperiş ş.a.) 13

NUMĂR TOTAL DE BENEFICIARI

101,824 52,603

45,490

3,142

589

părinți

profesori

elevi

personal auxiliar 14

„Entuziasmului, distracţiei şi caracterului educativ - cele trei atribute esențiale ale proiectului Olimpiadele Kaufland - noi am adăugat profesionalism, lucru în echipă, creativitate şi multă muncă. Olimpiadele K a avut impact și relevanță în cadrul comunității locale și naționale, prin numărul mare de voluntari implicați în proiect. Datorită modului în care oferă o alternativă educațională ce susține performanța, a stimulat în rândul copiilor şi tinerilor, creativitatea, talentul, spiritul civic, lucrul în echipă şi alte abilităţi. Am fost încântați să (re)cunoaștem educatoare şi prescolari ambițioși, curajoși și dornici să contribuie prin experiențele lor la dezvoltarea bazei materiale a instituţiei noastre. Pentru că valorile noastre se întrepătrund, împreună ne propunem să încurajăm excelența în educație și tânără generație prin activităţile care îmbină modernul cu tradiționalul. Vă mulțumim că am avut ocazia să demonstrăm că învățământul preșcolar este la fel de important, prin finalitățile pe care le urmărește, ca și celelalte trepte ale educației. Doar spiritul de echipă și implicarea membrilor organizației face diferența.” Prof. Angelica Costin şi Alina Borza, Grădinița cu Program Prelungit, Nr.3, Vaslui


SCHIMBARE ÎN EDUCAȚIE Competiţia Olimpiadele Kaufland a însemnat o mare provocare pentru Şcoala Gimnazială “Mihai David” Negreşti, dar şi o oportunitate pentru cadrele didactice şi elevi. A fost o competiţie care ne-a diversificat paleta de activităţi extraşcolare, venind cu idei noi de activităţi şi moduri de desfăşurare diferite. Pe toată perioada desfăşurării activităţilor s-au mobilizat toate cadrele didactice implicate în proiect, elevii fiind foarte activi, implicaţi şi dornici să participe la cât mai multe activităţi. Satisfacţia a fost şi mai mare datorită câştigării Premiului II. Datorită acestei reuşite am ajuns cunoscuţi în judeţ, dar şi în toată ţara. Cu banii câştigaţi am realizat mai multe proiecte de investiţii în şcoală, proiecte sugerate de către elevi şi de către cadrele didactice. Am avut în vedere îmbunătăţirea dotărilor sălilor de clasă, reamenajarea spaţiului şcolar şi crearea unor condiţii normale pentru desfăşurarea actului educaţional. La nivelul comunităţii, desfăşurarea Olimpiadei Kaufland a presupus implicarea mai multor instituţii. Am fost sprijiniţi de către Consiliul local Negreşti, Poliţia Negreşti, Centrul de Tineret, cadre medicale, funcţionari bancari, Asociaţia de Părinţi Negreşti şi mici întreprinzători din oraş. Cu toţii am fost conştienţi de impactul şi scopul activităţilor asupra calităţii educaţiei elevilor din şcoala noastră. Mulţumim celor care s-au implicat în derularea activităţilor, cadrelor didactice şi elevilor şi, nu în ultimul rând, organizatorilor – Şcoala de Valori şi Kaufland România. Iulian Andor, Director Adjunct, Școala Gimnazială “Mihai David” Negresti

96,3%

DINTRE CADRELE DIDACTICE CHESTIONATE AU CONTINUAT DESFĂȘURAREA DE ACTIVITĂȚI EDUCAȚIONALE NON-FORMALE

PREMII ȘI RECUNOAȘTERE

La GALA OAMENI PENTRU OAMENI, Olimpiadele Kaufland a câştigat premiul pentru CEL MAI BUN PROIECT DE SPONSORIZARE AL UNEI COMPANII, cu 2,29 milioane de euro investiți de Kaufland România în proiecte educaționale și de renovare ale celor peste 1100 de școli. De asemenea, Kaufland România a ocupat o poziţie importantă la categoria Educaţie în cadrul galei de acordare a premiilor ROMANIA CSR AWARDS 2016, câştigând PREMIUL II cu proiectul Olimpiadele Kaufland. Premiul a fost acordat pentru prima fază a programului – “Top Hărnicuţi”, în urma căreia au fost premiate 100 de şcoli cu câte 2.000 de euro fiecare.

În aproape toate unitățile de învățământ (96,3%) din cadrul cărora un cadru didactic reprezentant a completat formularul de feedback, s-a continuat desfășurarea de activități educaționale non-formale după finalizarea competiției Olimpiadele K. În cazul celor mai multe unități de învățământ, aceste tipuri de activități se desfășoară de câteva ori pe lună.

15.

16.


SCHIMBARE ÎN COMUNITATE

91,3%

DINTRE INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT CONSIDERĂ CĂ PROIECTELE IMPLEMENTATE AU INFLUENȚAT COMUNITATEA LOCALĂ

NUMĂR DE PARTENERI PE PROIECTELE IMPLEMENTATE ÎN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT CÂȘTIGĂTOARE

26

24

23

9

de asociații și fundații

de asociații ale părinților

de primării

companii private

5

4

3

3

consilieri locali

instituții ale statului

comitete ale părinților

inspectorate școlare județene

de instituții de învățământ nu

42 au avut parteneri pe proiecte 17.

18.

„Cu mulți ani în urmă și eu am fost elevul acestei școli și țin minte că băteam mingea aici pe un teren (impropriu spus) și mi-aș fi dorit să am un teren în adevăratul sens al cuvântului. Mi-aș dori să putem face în fiecare școală un astfel de teren, iar copiii să poată să aibă acces oricand la aceste activități. Încurajăm sănătatea, încurajăm sportul și această oportunitate este un lucru benefic pentru copiii noștri.” Radu Liviu - Primarul Municipiul Caracal


Pentru mine, experienţa Olimpiadele Kaufland a fost una foarte placută. M-am simţit mândră că lucrez la Kaufland. Am urmărit toate activităţile şi m-am bucurat de fiecare dată când mă întâlneam cu copiii şi îmi povesteau ce au mai creat, în ce s-au mai implicat. Aş participa de 10 ori pe an dacă ar exista contextul şi, chiar daca ar trebui să dedic din timpul meu liber, m-aş duce cu plăcere!

În cadrul Olimpiadele Kaufland, cea mai mare parte a directorilor de magazine Kaufland s-au implicat atât în etapa de promovare a proiectului, cât şi în organizarea festivităţii de premiere a unităţilor de învăţământ din judeţul în care respectivul magazin Kaufland îşi desfăşoară activitatea. MODURI ÎN CARE PROIECTELE IMPLEMENTATE AU INFLUENȚAT COMUNITATEA ÎN CARE UNITATEA DE ÎNVĂȚĂMÂNT ÎȘI DESFĂȘOARĂ ACTIVITATEA

Aproximativ 41% dintre unitățile de învățământ câștigătoare în competiția Olimpiadele K nu au avut parteneri în procesul de implementare al proiectelor de investiții. Cel mai frecvent, unitățile școlare au demarat proiectele de investiții alături de diferite fundații și asociații precum Asociația Pro Învățământul Românesc, Asociația de Tineret Edmond Nicolau, Youth Acedemy, Uniunea Democratică Culturală a Rromilor sau Asociația O Șansă în Țara Piticilor. Alte două categorii de parteneri care se regăsesc destul de frecvent în planurile de investiții redactare de către câștigători sunt primăriile localităților în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ și asociațiile părinților elevilor din cadrul școlilor sau grădinițelor câștigătoare.

Legarea de parteneriate cu diferite instituții după finalizarea competiției Olimpiadele K (primării, poliție, companii de salubritate, biserici etc.)

95% dintre directorii de magazin intervievaţi consideră că proiectul a avut impact asupra comunităţii locale şi consideră organizarea unei noi ediţii Olimpiadele Kaufland ca fiind oportună, datorită impactului asupra comunităţii (condiţii mai bune în unităţile de învăţământ, procese de învăţare interactive de care copiii să se bucure ş.a.) şi datorită încrederii crescânde în brandul Kaufland, un brand aproape de realitatea zilnică, care investeşte în educaţie.

Atragerea unui număr mai mare de elevi în unitatea de învățământ datorită mediatizării activităților desfășurate și a dotărilor noi realizate prin intermediul sumei de bani primită ca premiu la finalul competiției Îmbunătățirea condițiilor din cadrul instituției de învățământ, ajutând în acest mod la menținerea sănătății elevilor care învață în cadrul acesteia Îmbunătățirea relației cu autoritățile locale Sporirea calității actului educațional Punerea la dispoziției a noilor săli sau terenuri de sport autorităților locale și altor tineri care nu studiază în cadrul unității de învățământ câștigătoare Îmbunătățirea relației dintre copil și propria familie Creșterea gradului de motivație, curiozitate și entuziasm al elevilor și cadrelor didactice care predau în cadrul unităților de învățământ câștigătoare 19.

20.

Mariana Ghit, Director Kaufland 6000, Oradea, jud. Bihor

O acţiune de promovare a educaţiei, aşa cum este proiectul Olimpiadele Kaufland, este esenţială în România. Mai ales că nu sunt multe companii care investesc în această arie. Sper să mai întreprindem astfel de acţiuni, pentru că au fost benefice atât pentru şcoli, cât şi pentru comunitatea locală şi, chiar pentru noi, ca magazin. Clienţii au căpătat mai multă încredere în brandul Kaufland. Daniel Kopacz, Director Kaufland 7400, Vaslui, jud. Vaslui


IMPACTUL PROIECTULUI

1,190

25,490

3,142

52,603

101,824

589

unități de învățământ active

părinți impactați

elevi implicați

beneficiari direcți ai investițiilor în unitățile de învățământ

profesori implicați

personal auxiliar

103 de școli finanțate cu 2,090,000 €

100 de școli finanțate cu 200,000 €

în cadrul TOP FRUNTAȘI

57,474

ACTIVITĂȚI REALIZATE ÎN CADRUL PROIECTULUI, DIN CARE:

5,684 ORE

5,304

5,114 ORE

21,440

de instruire în prim-ajutor

de competiții sportive desfășurate

de dans și muzică

de costume vestimentare create

3,522

1,272

3,395

de puieți plantați

coșuri de reciclare selectivă

de căsuțe din bricolaj construite

209,700 M2 37,960 KG

ecologizați

21.

în cadrul TOP HĂRNICUȚI

de deșeuri adunate

22.


TOP

100 HĂRNICUȚI Vaslui Râmnicu Sărat Negreşti Corlăţel Suceava Rădăuţi Moineşti Brăila Şamşud Bălteni Vulcan Brăila Botoşani Vaslui Iaşi Suceava Sâncrăieni Petroşani Târgu Secuiesc Botoşani Caransebeş Blaj Reşiţa Rădăuţi Aleşd Botoşani Călăraşi Bircii Ştei Făgăraş Reghin Tulcea Miercurea Ciuc Drobeta-Turnu Severin Fârliug Luduş Petros Gheorgheni Băbana Sfântu Gheorghe Caracal Chicerea

Grădiniţa nr. 3 Şcoala Gimnazială "Vasile Cristoforeanu" Şcoala Gimnazială "Mihai David" Şcoala Gimnazială Grădiniţa "Prichindel" Colegiul "Andronic Motrescu" Şcoala Gimnazială "Alexandru Sever" Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Şcoala Gimnazială "Szikszai Lajos" Şcoala Gimnazială nr. 1 Colegiul Tehnic "Mihai Viteazu" Liceul cu Program Sportiv Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" Grădiniţa nr. 19 Şcoala Gimnazială "Ion Simionescu" Şcoala Gimnazială "Miron Costin" Şcoala Gimnazială "Vitos Mózes" Şcoala Gimnazială nr. 7 Liceul Teoretic "Nagy Mózes" Şcoala Gimnazială nr. 12 Grădiniţa nr. 4 Şcoala Gimnazială "Toma Cocisiu" Şcoala Gimnazială nr. 8 Şcoala Gimnazială "Regina Elisabeta" Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" Liceul de Arta "Stefan Luchian" Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Şcoala Gimnazială Colegiul Naţional "Avram Iancu" Colegiul Naţional "Doamna Stanca" Şcoala Gimnazială "Alexandru Ceuşianu" Liceul Teoretic "Grigore Moisil" Şcoala Gimnazială "Nagy Imre" Şcoala Gimnazială nr. 14 Şcoala Gimnazială Liceul Tehnologic nr. 1 Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Fogarasy Mihály" Şcoala Gimnazială Liceul Teoretic "Mikes Kelemen" Şcoala Gimnazială nr. 2 Şcoala Gimnazială 23.

7600 puncte 7480 puncte 7360 puncte 7330 puncte 7260 puncte 7200 puncte 7170 puncte 7160 puncte 7120 puncte 7070 puncte 7060 puncte 6960 puncte 6960 puncte 6700 puncte 6700 puncte 6690 puncte 6590 puncte 6580 puncte 6560 puncte 6520 puncte 6520 puncte 6450 puncte 6410 puncte 6400 puncte 6400 puncte 6360 puncte 6300 puncte 6280 puncte 6280 puncte 6260 puncte 6260 puncte 6260 puncte 6240 puncte 6210 puncte 6200 puncte 6190 puncte 6160 puncte 6150 puncte 6140 puncte 6070 puncte 6050 puncte 6040 puncte

Strejnicu Ploieşti Piatra-Neamţ Răstoliţa Dancu Bacău Sighetu Marmaţiei Râmnicu Sărat Lugoj Vaslui Tecuci Ziduri Curtea De Argeş Tecuci Slobozia Giurgiu Reghin Rădăuţi Petreştii De Jos Valea Lupului Mărgineni Slobozia Câmpia Turzii Roznov Vaslui Mioveni Fălticeni Ploieşti Oradea Oradea Carei Slatina Bacău Fălticeni Ploieşti Constanţa Milişăuţi Iaşi Brăila Timişoara Târgu Jiu Odorheiu Secuiesc Gheorgheni Panticeu Târgovişte Videle Giurgiu

Şcoala Gimnazială Colegiul Naţional "Nichita Stănescu" Şcoala Gimnazială nr. 8 Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Ştefan cel Mare" Şcoala Gimnazială nr. 10 Şcoala Gimnazială "Dr. Ioan Mihalyi de Apsa" Şcoala Gimnazială nr. 2 Şcoala Gimnazială nr. 2 Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Liceul Tehnologic "Ovid Caledoniu" Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Basarab I" Şcoala Gimnazială "Iorgu Iordan" Liceul Tehnologic "Înălţarea Domnului" Şcoala Gimnazială "Sf.gheorghe" Şcoala Gimnazială "Florea Bogdan" Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Şcoala Gimnazială "Ioan Bujor" Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Gheorghe Popescu" Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul" Liceul Tehnologic "Gh. Ruset Roznovanu" Grădiniţa nr. 17 Liceul Teoretic "Iulia Zamfirescu" Şcoala Gimnazială "Ion Irimescu" Liceul Tehnologic "1 Mai" Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" Liceul Teoretic Şcoala Gimnazială "Eugen Ionescu" Grădiniţa "Crai Nou" Şcoala Gimnazială "Mihail Sadoveanu" Grădiniţa "Dumbrava Minunată" Şcoala Gimnazială nr. 23 "Constantin Brâncoveanu" Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Nicolae Iorga" Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Şcoala Gimnazială nr. 12 Grădiniţa M.eminescu (Nr. 9) Şcoala Gimnazială "Orbán Balazs" Şcoala Gimnazială "Vaskertes" Şcoala Gimnazială Liceul Tehnologic "Voievodul Mircea" Şcoala Gimnazială nr. 2 Şcoala Gimnazială nr. 10 24.

5970 puncte 5960 puncte 5950 puncte 5890 puncte 5840 puncte 5820 puncte 5800 puncte 5790 puncte 5780 puncte 5740 puncte 5740 puncte 5720 puncte 5680 puncte 5680 puncte 5670 puncte 5660 puncte 5640 puncte 5630 puncte 5620 puncte 5600 puncte 5580 puncte 5560 puncte 5560 puncte 5550 puncte 5510 puncte 5440 puncte 5420 puncte 5400 puncte 5380 puncte 5370 puncte 5360 puncte 5360 puncte 5340 puncte 5320 puncte 5310 puncte 5260 puncte 5260 puncte 5240 puncte 5210 puncte 5200 puncte 5200 puncte 5180 puncte 5170 puncte 5170 puncte 5140 puncte 5140 puncte


Sighetu Marmaţiei Gârcina Brăila Târgu Secuiesc Constantin Daicoviciu Cluj-Napoca Bucuresti Sectorul 2 Târgu Mureş Vaslui Măgireşti Slobozia

Liceul Pedagogic "Regele Ferdinand" Şcoala Gimnazială "Episcop Melchisedec Stefănescu" Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" Şcoala Gimnazială "Molnár Józsiás" Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Ion Agârbiceanu" Şcoala Gimnazială "Petre Ghelmez" Şcoala Gimnazială "Tudor Vladimirescu" Tîrgu Şcoala Gimnazială "Constantin Parfene" Şcoala Gimnazială Liceul de Arte "Ionel Perlea"

5140 puncte 5120 puncte 5120 puncte 5100 puncte 5090 puncte 5080 puncte 5050 puncte 5050 puncte 5040 puncte 5040 puncte 5020 puncte

TOP

103 FRUNTAȘI Vaslui Negreşti Brăila Caracal Botoşani Reşiţa Caransebeş Sânmartin Balş Sighetu Marmaţiei Petros Brăila Târgu Secuiesc Bircii Brăila Slatina Bârlad Gheorgheni Strejnicu Gheorgheni Călăraşi Rădăuţi Conţeşti Ziduri

Grădiniţa nr. 3 Şcoala Gimnazială "Mihai David" Liceul cu Program Sportiv Şcoala Gimnazială nr. 2 Liceul de Arta "Stefan Luchian" Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă "Aurora" Grădiniţa nr. 4 Şcoala Gimnazială "Floare de Lotus" Liceul Teoretic "Petre Pandrea" Şcoala Gimnazială "Dr. Ioan Mihalyi de Apsa" Şcoala Gimnazială Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Liceul Teoretic "Nagy Mózes" Şcoala Gimnazială Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" Şcoala Gimnazială "Stefan Protopopescu" Şcoala Gimnazială "Episcop Iacov Antonovici" Şcoala Gimnazială "Vaskertes" Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Fogarasy Mihály" Colegiul Naţional "Barbu Stirbei" Şcoala Gimnazială nr. 2 Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială 25.

7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte

Ştei Pucioasa Petroşani Reghin Vulcan Roznov Bucuresti Sectorul2 Valea Mare Slatina Turda Reghin Carei Slobozia Botoşani Turda Iaşi Vaslui Brăila Bucuresti Sectorul 5 Miercurea Ciuc Gheorgheni Suceava Galaţi Târgu Jiu Băbana Cluj-Napoca Milişăuţi Hunedoara Miercurea Ciuc Moineşti Corlăţel Vaslui Ploieşti Botoşani Târgu Mureş Piatra-Neamţ Fălticeni Târgu Secuiesc Petreştii De Jos Dancu Caransebeş Baia De Fier Carei Vânju Mare Târgovişte Bălteni

Colegiul Naţional "Avram Iancu" Şcoala Gimnazială nr. 4 "Elena Donici Cantacuzino" Şcoala Gimnazială nr. 2 Şcoala Gimnazială "Florea Bogdan" Colegiul Tehnic "Mihai Viteazu" Liceul Tehnologic "Gh. Ruset Roznovanu" Şcoala Gimnazială nr. 39 Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Eugen Ionescu" Şcoala Gimnazială "Teodor Murăşanu" Liceul Tehnologic "Petru Maior" Şcoala Gimnazială nr. 1 Liceul de Arte "Ionel Perlea" Şcoala Gimnazială nr. 13 Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" Şcoala Gimnazială "Ion Simionescu" Şcoala Gimnazială "Dimitrie Cantemir" Şcoala Gimnazială "Vasile Alecsandri" Şcoala Gimnazială "Mircea Sântimbreanu" Şcoala Gimnazială "Nagy Imre" Liceul Teoretic "Sfântu Nicolae" Grădiniţa "Prichindel" Colegiul Economic "Virgil Madgearu" Grădiniţa M.eminescu (Nr. 9) Şcoala Gimnazială Liceul Tehnologic nr. 1 Şcoala Gimnazială Colegiul Naţional de Informatica "Traian Lalescu" Liceul Tehnologic "Kós Károly" Şcoala Gimnazială "Alexandru Sever" Şcoala Gimnazială Grădiniţa nr. 19 Grădiniţa "Dumbrava Minunată" Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" Liceul Vocaţional de Arta Tîrgu Colegiul Naţional de Informatică Şcoala Gimnazială "Ion Irimescu" Şcoala Gimnazială "Turóczi Mózes" Şcoala Gimnazială "Ioan Bujor" Şcoala Gimnazială "Ştefan cel Mare" Colegiul Naţional "Traian Doda" Liceul Tehnologic Şcoala Gimnazială "Vasile Lucaciu" Şcoala Gimnazială Liceul Tehnologic "Voievodul Mircea" Şcoala Gimnazială nr. 1 26.

7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7800 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7780 puncte 7770 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7760 puncte 7750 puncte


PARTENERI ÎN INOVAȚIE Giurgiu Galaţi Făgăraş Lugoj Focşani Moişa Târgu Mureş Rădăuţi Chicerea Oradea Oradea Ploieşti Constanţa Târgu Mureş Craiova Odorheiu Secuiesc Sfântu Gheorghe Rădăuţi Buzescu Fârliug Târgu Mureş Găneasa Vaslui Videle Focşani Carei Reghin Ploieşti Hunedoara Timişoara Vaslui Râmnicu Sărat Oradea

Şcoala Gimnazială "Sf.gheorghe" Şcoala Gimnazială "Stefan cel Mare" Colegiul Naţional "Doamna Stanca" Şcoala Gimnazială nr. 2 Şcoala Gimnazială "Ion Basgan" Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Tudor Vladimirescu" Tîrgu Colegiul "Andronic Motrescu" Şcoala Gimnazială Liceul Teoretic "Ady Endre" Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" Şcoala Gimnazială "Rareş Vodă" Şcoala Gimnazială nr. 23 "Constantin Brâncoveanu" Şcoala Gimnazială nr. 7 Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul" Şcoala Gimnazială "Orbán Balazs" Liceul Teoretic "Mikes Kelemen" Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Dacia" Tîrgu Şcoala Gimnazială Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Şcoala Gimnazială nr. 2 Şcoala Gimnazială "Alexandru Vlahuta" Liceul Teoretic Şcoala Gimnazială "Alexandru Ceuşianu" Şcoala Gimnazială "Sfântul Vasile" Colegiul Tehnic "Matei Corvin" Grădiniţa nr. 32 Şcoala Gimnazială "Alexandra Nechita" Şcoala Gimnazială "Vasile Cristoforeanu" Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna"

7740 puncte 7740 puncte 7740 puncte 7740 puncte 7740 puncte 7730 puncte 7730 puncte 7720 puncte 7720 puncte 7720 puncte 7720 puncte 7720 puncte 7720 puncte 7720 puncte 7720 puncte 7720 puncte 7710 puncte 7710 puncte 7710 puncte 7700 puncte 7700 puncte 7700 puncte 7700 puncte 7700 puncte 7700 puncte 7700 puncte 7700 puncte 7700 puncte 7700 puncte 7690 puncte 7690 puncte 7680 puncte 7680 puncte

Kaufland România susţine proiecte sociale şi educaţionale ce au ca beneficiari principali copiii de toate vârstele, sprijină programe ce au ca obiectiv facilitarea accesului lor la educaţie, încurajarea frecventării şcolii ṣi prevenirea abandonului şcolar. Pentru că cel mai de preț cadou pe care îl putem face societății este să oferim copiilor acces la educație, Kaufland desfășoară anual, în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale, proiecte ce urmăresc înlesnirea accesului la școală pentru copii provenind din medii defavorizate. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.kaufland.ro.

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală modernă ce are ca viziune dezvoltarea unei societăți bazate pe valori prin educație inovativă. Punem sub semnul întrebării granițele educației tradiționale și creăm oportunitatea persoanelor de a accesa informații de valoare, experiențe de formare a caracterului, de a interacționa cu modele pozitive și de a avea expunere internațională, cu scopul de a crește responsabilitatea personală și controlul fiecăruia asupra alegerilor personale. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.scoaladevalori.ro.

27.

28.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.