Page 1

VALORILE ȘI MODELELE ADOLESCENȚILOR DIN ROMÂNIA


DESPRE ADOLESCENȚII EXCEPȚIONALI


• Participanţii la „Excepţionalii″ sunt o categorie de adolescenţi care, cel puţin la nivel declarativ, se cunosc pe ei înşişi într-o măsură destul de mare şi au încredere în propriile abilităţi.

CERCETARE

Chestionar preconferință stabilirea profilului participanților

Focus-grupuri identificarea modului în care privesc educația și propriul viitor

• Lucrează în permanenţă la dezvoltarea propriilor puncte forte participând la diverse proiecte, implicându-se în activităţi de voluntariat şi punându-şi în practică ideile de câte ori au ocazia. • Încearcă în permanenţă să îşi depăşească limitele şi nu aşteaptă apariţia unor ocazii pentru a a-şi pune în evidenţă calităţile, ci îşi crează singuri aceste ocazii.

• Dau dovadă de aceeaşi tencitate şi în ceea ce priveşte punctele lor slabe. Se află într-un continuu proces de autocunoaştere şi de îmbunătăţire a acestor puncte slabe.


EDUCAȚIE • Jumătate ştiu deja ce drum vor să urmeze pe viitor şi încă un sfert s-au hotărât fie ce facultate vor să urmeze , fie în ce domeniu doresc să lucreze. • O parte semnificativă a acestor adolescenţi doresc să îşi facă studiile în străinătate, cea mai mare parte a lor dorind să îşi pună şi bazele unei cariere în afara ţării. • Principalul motiv pentru care participanţii au făcut o astfel de alegere este, după părerea lor, lipsa posibilităţilor de devoltare în România. Pe de o parte, aceştia consideră urmarea unei facultăţi de top din străinătate ca fiind o condiţie necesară pentru a fi impliniţi profesional, iar pe de altă parte, sunt de părere că în alte ţări pot avansa mult mai repede pe plan profesional decât în România.


VIITOR PROFESIONAL Programul de lucru să fie flexibil

31,4

Locul de muncă pe care îl am să-mi ofere posibilitatea să-mi pun în practică ideile

82,6

Să am un salariu mare

27,9

Să am un loc de muncă stabil

37,2

Să îmi placă domeniul în care lucrez

83,7

Să lucrez în domeniul pentru care m-am pregătit pe timpul anilor de studiu (liceu, facultate, masterat, etc.)

31,4

Nu știu/nu m-am gândit la asta până acum

0

Altceva

16,3 0

20

40

60

80

100


VALORI TOP VALORI: 1.Sinceritatea/ Onestitatea

Sinceritate Onestitate

2.Ambiţia/ Perseverenţa/Voinţa/ Determinarea

Respect Ambiție Perseverență

Voință Determinare

Corectitudine

3. Respectul 4. Corectitudinea


PROFILUL ADOLESCENTULUI DIN ROMÂNIA


- Studiu național -

CERCETARE

Martie-mai 2014 1000 respondenți din toată țara (14-19 ani) chestionar auto-adresat 6 interviuri cu profesori din București

- Studiu calitativ – Octombrie 2014februarie 2015 31 de interviuri cu elevi de clasa a XI-a din București (15 filieră tehnologică, 16 filieră teoretică)


VIZIUNE GENERALĂ ASUPRA ADOLESCENȚILOR TEORETIC:

TEHNOLOGIC: •

Capacitatea de abstractizare și conceptualizare

Capacitate de exprimare redusă, punctată frecvent de greșeli gramaticale și utilizare incorectă a unor cuvinte

Volum scăzut de idei

Volum mare de idei

Nu sunt obișnuiți să gândească în termeni abstracți sau să își pună întrebări despre lumea din jurul lor

Interes pentru propria educație și dezvoltare

Nu au planuri concrete de viitor

Sunt autosuficienți în ceea ce privește propria educație.

Exprimară clară a ideilor

Planuri de viitor clar conturate


INTERES #1: Educație


ATITUDINI CU PRIVIRE LA EDUCAȚIE TEORETIC:

TEHNOLOGIC:

Elevii de la teoretic sunt mai degrabă motivaţi fie de setea de cunoaştere şi formarea unei culturi generale, fie de posibilitatea de a ajunge la o facultate de prestigiu şi a-şi pune bazele unei viitoare cariere de succes.

Elevii de la tehnologic învaţă fie de „frică” să nu rămână corigenţi sau repetenţi, să nu termine şcoala sau să nu ia note de trecere la examenul de bacalaureat, fie ca să se poată angaja ulterior şi să-şi poată câştiga proprii bani, putând astfel să-şi întemeieze o familie şi să aibă un viitor mai bun.

„Ce mă motivează? Nu ştiiu, pur şi simplu cred că e genetic, cred că e din familie, nu ştiu, am o... sete de cunoaştere aşa, dacă sună pompos sete de cunoaştere, da` îmi place să învăţ, adică fiecare chestie nouă... mmm nu ştiu, mă face să mă simt mai bine că o ştiu [...], nu-mi mai trebuie altceva, mai aflu de ce au îngălbenit frunzele sau de ce a venit viscolul asta acum şi la Sibiu sunt 10 grade şi era uscat [...].”

„Păăăăi... mă motivează într-un fel pentru că dacă nu ai şcoală, nu ai unde să lucrezi. De aceea... trebuie să învăţ.... că ăăăă dacă nu am şcoală şi n-am studii şi n-am capacitate, nu am unde să lucrez şi n-o să am funcţie ca să am bani sămi întreţin o familie. De aia învăţ, [..] ca să am şi eu un loc de muncă.”

Elev la un liceu teoretic din Bucureşt

Elevă la un liceu tehnologic din Bucureşti


INTENȚIA DE A URMA O FACULTATE 81% • Mai probabil să fie elevi de la profile teoretice • Fete • București sau Transilvania • Cei mai mulți intenționează să urmeze facultatea în România (92%) • Profile dorite: Științe sociale

28

Științe medicale

16

Științe inginerești

15

Științe economice

12

Matematică, informatică

10

Arte (inclusiv arhitectură)

9

Științe umaniste

9

Sport și educație fizică

4

Științe ale naturii

3

Biologie, biochimie

3

DA

14% dintre elevi nu s-au decis înca dacă vor da la facultate sau nu

NU

5% • Elevi de clasa a XII-a • Profil tehnologic


PLANURI DE VIITOR TEORETIC •

Aproape toți acești adolescenți și-au stabilit deja facultatea și profesia dorită sau au în vedere câteva opțiuni.

Cei care doresc să urmeze o facultate în străinătate numesc drept motive sistemul de învățământ mai performant, posibilitatea de a urma o facultate de top și a face performanță.

De asemenea, în cazul adolescenților care s-au hotărât să urmeze o facultate în străinătate, parcursul profesional depinde de țara în care și-ar găsi un loc de muncă atractiv.

TEHNOLOGIC •

Cei mai mulți elevi din acest grup și-ar dori să urmeze o facultate după terminarea liceului, dar această opțiune depinde de măsura în care aceștia vor reuși să promoveze examenul de bacalaureat.

De cele mai multe ori facultatea aleasă are o specializare asemănătoate cu a liceului tehnologic urmat.

O parte semnificativă a acestor adolescenți intenționează să lucreze o perioadă în strănătate cu scopul de a strânge suficienți bani pentru a-și deschide ulterior o mică afacere în România.


INTERES #2: Relația cu familia


INFLUENȚA FAMILIEI ASUPRA PROCESULUI DECIZIONAL


RELAȚIA FAMILIE/EDUCAȚIE TEORETIC •

Implicarea părinţilor în procesul decizional este semnificativ mai mare decât în cazul elevilor de la tehnologic, cu toate că, de multe ori, această implicare se rezumă mai degrabă la sugestii/sfaturi, decizia finală fiind lăsată la latitudinea copilului.

Se remarcă o mai evidentă orientare a viitorului acestor adolescenţi încă din perioada copilăriei prin intermediul înscrierii lor la diverse cursuri, recomandarea de cărţi sau filme.

Familia capătă funcţia de ghid, iar de foarte multe ori constituie chiar sursă de inspiraţie pentru parcursul educaţional şi viitoarea carieră a adolescenţilor

TEHNOLOGIC •

În cazul acestui grup se remarcă un grad mic de deschidere atunci când este vorba de a da informații despre propria familie, adolescenții de la tehnologic ezitând să dea prea multe detalii despre situația lor familială.

Un număr mic de adolescenți declară că se sfatuiesc cu părinţii sau familia lor pe tema educației, iar, de obicei, sugestiile se rezumă la a avea un comportament decent şi conform normelor sociale în cadrul şcolii, a învăţa şi a finaliza liceul cu cât mai puţine absenţe sau note mici.


INTERES #3: Relația cu prietenii


CERCURILE DE PRIETENI • Mecanism de formare: locul de cunoștință (școala generală, liceu, cartierul în care locuiesc) joacă un rol mai important decât hobby-urile sau activitățile comune. • Criterii de alegere a prietenilor: mai degrabă modalități comune de petrecere a timpului liber decât hobby-uri. • Ce apreciază la prieteni: adolescenții numesc trăsături de caracter și valori cu toate că nu conștientizează acest lucru.


CRITERII DE ALEGERE A PRIETENILOR Compatibilitatea, sinceritatea, certitudinea că acele persoane sunt acolo pentru ei, putându-se baza pe ele atât la bine, cât şi la rău.

TEORETIC • • • • •

Inteligența Încrederea Personalitatea puternică Corectitudinea Capacitatea potențialilor prieteni de a-i accepta așa cum sunt

TEHNOLOGIC

• •

Respectul Afecțiunea


PRINCIPALELE MODALITĂȚI DE PETRECERE A TIMPULUI LIBER Mă întâlnesc cu prietenii

75%

Navighez pe internet

68%

Citesc

44%

Practic diverse sporturi

38%

Joc diverse jocuri

36%

Călătoresc

27%


INTERES #4: Concepția despre viață


VIZIUNE GENERALĂ ASUPRA VALORILOR •

Atât elevii de la tehnologic, cât și cei de la teoretic au întâmpinat dificultăți atunci când au încercat să definească conceptul de set de valori.

În contextul discuției despre valori, s-a observat o capacitate redusă de exprimare și abstractizare în cazul adolescenților de la tehnologic.

Mult mai puțini elevi de la tehnologic față de cei de la teoretic au reșit să își declare propriul set de valori.

Același trend s-a putut observa și atunci când au fost rugați să identifice valorile apropiaților lor sau agenții care le-au influențat conturarea propriului set de valori.

În cazul adolescenților care au putut identifica valorile cunoscuților lor, cea mai mare parte are, mai degrabă, valori comune cu prietenii decât cu părinții.


AGENȚI CARE INFLUENȚEAZĂ CREAREA SETULUI DE VALORI

(%)

Părinți

66

Alte rude în afară de părinți

În general, adolescenților din licee teoretice le este mult mai ușor să indentifice agenții care au ajutat la crearea și consolidarea setului lor de valori.

25

Prieteni

București

20

Profesori Mass-media

Fetee

FeteFete

20

București

6 0

50

100


VALORILE TINERILOR Onestitate/Sinceritate

18

Ambiție/Perseverență/voință/Determinare

15

Respect/Bun simț/Stimă

12

Corectitudine/Integritate morală/Cinste

10

Încredere

7

Dezvoltare profesională/Carieră/Situație materială

6

Generozitate/Bunatate/Altruism

6

Familie

6

Dreptate/Justiție

5

Bani/Putere financiară/Situație materială

5 0

5

10

15

20


MODELE DE VIAȚĂ Măsura în care țin cont de aceste modele când iau decizii (%)

74

62

Părinții

25

Alte persoane din familie

61

23

Profesorii

69

15

Colegi, prieteni Vedete, persoane publice din străinătate

2

Vedete, persoane publice din România

0,5

61

40 23


MOTIVE PENTRU ALEGEREA MODELELOR TEORETIC

TEHNOLOGIC

Cei mai mulți adolescenți din acest grup declară că au modele de viață.

Un număr mic de elevi din acest grup declară că au modele.

De cele mai multe ori, aceste modele sunt părinții sau oameni care au făcut performanță în domenii în care adolescenții doresc să aibă o carieră.

Cel mai frecent, modelele sunt părinții sau alți membri ai familiei.

Motivele pentru alegerea modelelor au legătură directă cu capacitatea acestora de a finaliza o școală, de a-și găsi un loc de muncă și de a-și întemeia o familie.

Motivele pentru care adolescenții își consideră membrii familiei modele sunt asemenătoare cu planurile de viitor pe care le au pentru ei înșiși.

Părinții sunt considerați modele datorită determinării de care dau dovadă și capacității de a progresa și a deveni persoane performante.

Cealaltă categorie de modele este aleasă pentru mintea strălucită, ideile inovatoare, viziune și geniul creator de care dau dovadă.

Și în cazul acestor adolescenți se evidențiază legătura dintre planurile de viitor pe care le au și aspectele apreciate la modelele lor.


INTERES #5: Relația cu societatea


CONSUMUL DE INTERNET TEORETIC •

TEHNOLOGIC •

Rareori acest grup folosește internetul cu alt scop în afară de a intra pe Facebook.

Folosesc rețelele de socializare mai mult pentru a comunica cu prietenii sau a cunoaște oameni noi decât pentru a urmări pagini sau a urmări știrile.

Un număr mic vizionează filme sau seriale, se joacă, ascultă muzică sau citește site-uri sportive.

Principala activitate a acestui grup pe internet constă în utilizarea rețelelor de socializare. Cu toate acestea, foarte mulți adolescenți din liceele teoretice folosesc, de asemenea, internetul pentru a se documenta cu privire la subiecte legate de școală sau caută informații și articole despre teme care îi pasionează (modă, arhitectură, fotografie, etc.)


RESPONSABILITATE SOCIALĂ TEORETIC •

Aproape toți adolescenții din acest grup consideră că au responsabilități sociale. Față de elevii de la tehnologic, acest grup numește ca responsabilități și aspecte precum respectul reciproc, păstrarea curățeniei și a liniștii publice, respectarea legilor, încercarea de a îmbunătăți societatea în care trăiesc și de a nu-i judeca pe cei din jurul lor.

TEHNOLOGIC •

Conceptul de responsabilitate socială nu le este foarte clar.

Cei mai mulți consideră că nu au responsabilități sau datorii față de membrii societății sau față de societate, în general.

Responsabilitățile se rezumă la a ajuta oamenii cu lucruri precum sunatul la salvare sau poliție dacă este cazul.


VĂ MULȚUMIM!

Incursiune in lumea adolescentilor colaj cercetare 2014/2015 Scoala de Valori  

Un colaj cu rezumatele cercetarilor din 2014/2015 realizate de catre Scoala de Valori - pe segmentul adolescenti.

Incursiune in lumea adolescentilor colaj cercetare 2014/2015 Scoala de Valori  

Un colaj cu rezumatele cercetarilor din 2014/2015 realizate de catre Scoala de Valori - pe segmentul adolescenti.

Advertisement