Race Report 2022 - Seilsportsliga

Page 1

RACE REPORT 2022

WWW.SEILSPORTSLIGA.NO WWW.SEILING.NO
INNHOLD Magnus Hedemark 06 Alle gode ting er… 30 seilforeninger i to divisjoner 10 Eliteserie og 1. divisjon Ligarunde #1 Oslo 12 Seiling midt i bybildet Ligarunde #2 Bergen 20 Annerledes i askøyvær Ligarunde #3 Stavanger 28 Fløteføre i to dager Ligarunde #4 Grimstad 36 Den store finalefesten Tabellene 44 Eliteserien og 1. divisjon Statistikk 46 Vinnerhodene og foreningene Ungdomsligaen 48 En rørende braksuksess Sesongen 2023 29 Få med deg årets sesong! RACE REPORT 2022 – NORSK SEILSPORTSLIGA UTGIVER: Norges Seilforbund og SailLogic REDAKTØR OG TEKSTER: Morten Jensen FOTO I MAGASIN: Trond R.
FOTO FORSIDE: Trond R.
LAYOUT OG PRODUKSJON: Infotravel AS www.seiling.no - www.seilsportsliga.no Race Report 2022 - 3 MORTEN JENSEN
Teigen, Henrik Eriksen, Yrjan Olsnes og Morten Jensen
Teigen

THE NEXT GENERATION

I seilsportsligaen behøver man ikke å eie en båt selv for å konkurrere, oppleve spenning og mestring. Det deltar flere jenter og damer nå enn noen gang før. Seilsportsligaen samler unge voksne seilere som tidligere falt ut av seilsporten. Ungdomsligaen fostrer nye seilere, skaper lagånd og foreningstilhørighet. De kan bli fremtidens frivillige som all fritidsaktivitet så sårt trenger. The next generation.

4 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 5 MORTEN JENSEN

ALLE GODE TING ER…

I 2023 går seilsportsligaen inn i sin åttende sesong, og ligaseiling har i løpet av disse årene vokst til et helt lite univers – både internasjonalt og i Norge. Nå er det et ligatilbud til ungdommer, voksne og damer.

igang en internasjonal ungdomsliga, og nå kommer flere land etter med sin ungdomssatsing, sier Magnus Hedemark, som er Norges Seilforbunds prosjektleder for seilsportsligaen.

Flere norske lag har allerede før den nasjonale starten på sesongen 2023, vært i aksjon for å kvalifisere seg til internasjonale ligafinaler. Det gjelder både lag fra seilsportsligaens eliteserie og lag fra ungdomsligaen.

– Ingen fra eliteserien har hittil (per april 2023) klart å kvalifisere seg til Sailing Champions League-finalen Travemünde Tyskland fra 22. til 25. juli. Nå må vi sette vår lit til BI Athletics, som er det siste norske laget som skal ut i en kvalifiseringsrunde – fra 15. til 18. juni. Den går Sopot Polen, sier Magnus.

Bedre har det gått med ungdommene. Stavanger Seilforening, som kom best ut av ungdomsligaen 2022, er allerede sikret seg en plass, mens Ran Seilforening kapret en finaleplass ved å ta 7. plassen kvalifiserins-

MORTEN JENSEN Race Report 2022 - 7

runden som fant sted i Vilamoura i Portugal i begynnelsen av april.

Magnus forteller at det etter litt famling, prøving og feiling ser ut til at det internasjonale ligaopplegget nå har funnet sin endelige form. Det betyr blant annet at all kvalifisering til de ulike Sailing Champions League-finalene – liga, ungdom og damer – vil foregå forkant av at de respektive nasjonale ligasesongene starter, slik det delvis er blitt praktisert år.

– Det er kanskje ikke så fordelaktig for oss i Norge, fordi det å seile så tidlig kanskje vil bære litt preg av «rust-banking». Men sånn er det bare, så det må vi forholde oss til. Og det er jo slettes ikke slik at man ikke kan seile her i Norges vinterstid om man ønsker å være godt forberedt.

Det vil også fra og med år være slik at vinnerne av eliteserien ikke lenger vil være forhåndskvalifisert til en Sailing Champions League-finale. Nå må alle lagene igjennom en kvalifisering før de eventuelt får en finaleplass. Det betyr at en topp tre-plassering i årets ligaer er målsettingen å hige etter.

Ligaseiling for damer blir Norge håndtert gjennom Grundig Womens Regatta. De beste lagene fra Grundig

Womens Regatta får plass en internasjonal kvalifiseringsrunde, hvorfra de beste lagene der går videre til en finale. I år foregikk kvalifiseringen i Berlin april, mens finalen finner sted Sundby Danmark 14. og 15. september.

– Det vil ikke komme noen egen dameliga her i Norge. Vi ser at andelen av damer seilsportsligaen og ikke minst i ungdomsligaen er økende, så vi vil heller jobbe for å øke denne andelen – fremfor å ha en egen dameliga, sier Magnus Hedemark. Grundig Womens Regatta vil derfor forbli damenes årlige og eget arrangement.

Ungdomsligaen er en suksess

Ungdomsligaen som ble gjennomført i 2022, var en test på om dette var et levedyktig konsept. Oppslutningen ga klartekst et svar om at

det er det, og allerede syv måneder før den første ungdomsligarunden Ålesund 2023 skal gå av stabelen, blir dette bekreftet ved at hele 25 lag allerede da var påmeldt. Det er satt en begrensning på 30 lag. – De to ungdomsliga-stevnene i fjor hadde en veldig god kjønnsfordeling, og det var dessuten flere rene jentelag som deltok. Den trenden tror vi bare vil forsterke seg år, og jeg tror det vil bli en veldig morsom liga. Vi vil seile ti og ti båter hver flight, så dette blir en slags «fleet racing på speed». Det blir gøy!

En seilforening kan delta med flere lag ungdomsligaen, og påmeldingen skjer på Manage2Sail. Prinsippet om førstemann til mølla gjelder.

Den gode oppslutningen om ungdomsligaen mener Magnus også vil bidra sterkt til å sikre etterveksten og kontinuiteten selve seilsportsligaen. For når ungdommene faller for aldersgrensen på 20 år,

Race Report 2022 - 9
TROND R. TEIGEN

er Magnus ganske sikker på at de vil fortsette å seile i seilsportsligaen.

– Vi vil nok se mange av ungdommene også i seilsportsligaen denne sesongen, spår Magnus, som gleder seg stort over utviklingen.

– Denne veksten legger imidlertid et økt press på oss som arrangører og på NSF, for omfanget av ligaseiling er jo blitt dobbelt så stort løpet av et par år. Men det er veldig moro og en utfordring vi skal ta.

2023-sesongen innledes i Ålesund 2023-sesongen starter Ålesund 5. og 6. mai.

– Dette representerer den perfekte sesong-åpningen. Der er det veldig flinke folk, Ålesunds Seilforening er en fantastisk forening, og Ålesund som by, er flott. Alt er på plass der oppe. Banen ligger tett på byen, og der er det nesten alltid vind.

Magnus Hedemark gjør ikke noe forsøk på å skjule verken sin begeistring eller sin forventning før årets ligaåpning Ålesund. Med seg vil han bringe ligaens fem J/70-er. Disse vil bli supplert med tre båter fra Molde og to fra Ålesund. I tillegg vil Magnus ha med seilsportsligaens mediateam med Henrik Eriksen, Trond R. Teigen og Thomas Nilsson.

I likhet med ligaens alle tidligere år vil alle flightene blir tracket ved hjelp av TracTrac og SAP Analytics’ overbygning. Ligastevnene er Norges utvilsomt best dokumenterte regatta-arrangementer, og dette vil fortsette også 2023.

Etter stevnet i Ålesund fortsetter seilsportsligaen til Soon Seilforening 24. og 25. juni. Der vil det bli slått på stortromma for fullt, for ligastevnet vil avslutte en hel uke med seiling: Soon Sail Week. Der blir det bag-seiling mange varianter. løpet av uken vil det være treningsleir for både damer og ungdommer J/70, det blir ligaseiling for master-seilere, og det blir paraseiling RS Venture i samarbeid med Cato-senteret i Son.

Det meste av seilingen vil foregå havnebassenget rett utenfor Soon Seilforenings anlegg. Seilforeningen var for øvrig, sammen med naboforeningen i Moss og KNS, den første foreningen til å satse på foreningseide J/70-er.

Det tredje ligastevnet vil foregå Arendal, og det vil finne sted den første helgen av den landskjente Arendalsuka.

– Vi håper på stødig vind inn Galtesund, slik det veldig ofte er der om sommeren. Den første runden

ungdomsligaen følger så helgen etter, og i uken imellom vil det blant annet bli seilaktiviteter med seilsportsligaens hovedsamarbeidspartner, Høegh Autoliners. Ligabåtene vil dermed bli godt synlige havnebassenget utenfor Arendal, samtidig med at store og viktige aktører innen politikk og næringsliv er til stede i sørlandsbyen.

Siste stopp i årets ligasesong blir Åsgårdstrand – først en seilsportsligarunde og helgen etter blir det ungdomsliga.

– I Åsgårdstrand er vi jo godt kjente fra før. Der er det en flott bane umiddelbart utenfor moloen, og det er et vindsikkert sted.

Årets liga inneholder én ny forening i 1. divisjon, og inn som ny forening er Stord kommet. Bodø og Bærum Seilforening ønsket ikke å være med videre etter 2022-sesongen. Det betyr at det ikke blir noen kvalifisering om de ledige plassene i 1. divisjon.

– Per nå ser det ut til at det blir 14 foreningslag i 1. divisjon, og dersom det ikke melder seg noen lag i siste liten før Ålesund-stevnet, blir det sånn 2023. Vi vil imidlertid bruke den 15. plassen til å gi ut wild card til foreninger som har lyst til å prøve seg på ligaseiling. En slik plass vil de kunne få til en stevneleie på 6900 kroner, sier Magnus Hedemark.

Det betyr at av de fire foreningene som var under kvalifiseringsstreken i 2022, fortsetter Horten og Asker Seilforening. NTNUi vil også, som 2022, fortsette med å ha et 2. lag 1. divisjon. I tillegg kommer altså Stord, som imidlertid ikke er helt fersk liga-gamet. Foreningen var med den aller første ligasesongen i 2016 der foreningen ble nummer 12 eliteserien. Nå gjør de come back.

– Vi hadde hele 12 foreninger på listen over interesserte seilforeninger som har lyst til å være med, men det var til slutt bare Stord som tok steget inn ligaen. Vi tror imidlertid pågangen etter å få med lag seilsportsligaen vil øke etter hvert som ungdomsligaen får satt seg, og ungdommene legger press på foreningene sine om at de også må delta i seilsportsligaen med et lag.

Ligaseiling brer om seg

Stadig flere seilforeninger får nå sine egne foreningseide

J/70-er. Asker, Askøy, Grimstad, Horten og Larvik er blant dem. Det vil bidra til å øke aktivitetene rundt om i landet og høyne kvaliteten på lagene som deltar. Foreningene med egne båter har muligheten til å legge et godt treningsgrunnlag før de stiller til start.

– Flere foreningseide båter rundt om i landet vil også ha den gunstige effekten at vi kan drive seilsportsligaen litt mer bærekraftig ved at vi ikke vil behøve å taue ligabåtene land og strand rundt, men ved at vi vil kunne benytte båtene distriktet. Likeså håper vi å få til

Veien til seier uansett klasse er de beste seilene og den beste partneren.

With Marine er din lokale klasseekspert.
With Marine AS christen.with@northsails.com paal.berntsen@northsails.com
NORGE

en ordning med et smidigere opplegg rundt det å dekke behovet for RIB-er som et ligastevne krever.

De foreningene som nå påtar seg å arrangere et ligastevne, får 50 000 kroner arrangementsstøtte fra Norges Seilforbund. Det har satt fart lysten til å arrangere ligastevner.

– Allerede nå er det derfor klart hvor 2024-sesongens stevner vil bli arrangert. Mye tyder på at åpningsstevnet vil foregå i Kragerø. Stevne nummer to vil være Tønsberg, mens det tredje ligastevnet – endelig vil jeg si – vil bli arrangert fra tradisjonsrike Garnholmen på Hankø. Der ble det fjor bygget en ny brygge, og ved å legge ut en temporær flytebrygge tillegg, håper i at vi skal kunne avvikle hele stevnet fra Garnholmen, og at vi skal kunne gjenskape noe av den gamle stemningen med å ha publikum sittende på svabergene rundt om –slik man så ofte gjorde der ute for over hundre år siden.

Magnus har jobbet langsiktig med å finansiere og virkeliggjøre den nye bryggen på Garnholmen, og nå håper han at drømmen om å få til god, gammel Hankø-stemning der ute, skal gå i oppfyllelse i 2024.

Avslutningen av 2024-sesongen blir neppe mindre spektakulær. Den vil for første gang foregå på Mjøsa i regi av Lillehammer Seilforening!

– Vi opplever at interessen for å arrangere seilsportsligaen er sterkt økende, så vi mottar gjerne henvendelser fra foreninger som vil arrangere stevner 2025. Jo før vi kan begynne å planlegge, desto bedre, sier Magnus Hedemark.

Han forteller også at ligaens fem båter vil bli solgt etter årets sesong, og at nye skal kjøpes inn til 2024-sesongen.

– Vi har allerede en forening som har meldt seg interessert å kjøpe alle de fem båtene!

Når det gjelder opplegget rundt seilsportsligastevnene, vil mye følge det etter hvert godt innarbeidete opplegget. Seilingsbestemmelsene for året inneholder dog et nytt punkt:

– Vi vil nå ta OCS-båtene ut av en seilas – altså de som har tjuvstartet og ikke gått tilbake. De har tidligere fått fullføre seilasen, for etterpå å få beskjed om at de har tjuvstartet. Nå vil de bli plukket ut med beskjed om å gå ut av seilasen.

Magnus Hedemark understreker også viktigheten av at lagene melder på hvilke mannskaper som skal utgjøre laget innen de tidsfristene som er satt for hvert stevne. Like-

så at lagene har bibber som gir dem en klar identitet.

– Mediearbeid, filming og bilder er en viktig del av seilsportsligaen, og det å kunne identifisere lagene og navngi seilerne overfor presse og sosiale medier bidrar til å høyne seriøsiteten og oppmerksomheten rundt seilsportsligaen. For å si det sånn, det stiller ikke opp et lag eliteserien fotball uten at man vet hvem som spiller på laget. Og det er en selvfølgelighet at lagoppstillingen er avlevert innen oppgitt tidsfrist, sier Magnus Hedemark før årets sesong Norsk Seilsportsliga.

Han gleder seg.

MORTEN JENSEN

2023: Ja, så får vi se da – hva sesongen 2023 bringer av deltakelse, seilere, stevner, vær, vind, resultater, sosiale sammenkomster, moro, glede, spenning, dramatikk, tårer og latter.

ENABLING GLOBAL TRADE, LEADING POSITIVE CHANGE. CLARKSONS.COM

HÖEGH AUTOLINERS

Sailing for Sustainability

30 SEILFORENINGER I 2 DIVISJONER I 2022

BI ATHLETICS

Stiftet 2005

1011 medlemmer ialt.* Seiling utgjør en av 16 idrettsgrupper.

HISTORIE i SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 4 1. div/2017: Nr. 14 Elite

2018: Nr. 3 1. div/2019: Nr. 3 Elite

2021: Nr 3 i Elite/2022: Nr. 2 Elite

Nettside: www.biathletics.no

FLORØ SEILFORENING

Stiftet 1967

119 medlemmer; 33 kvinner og 86 menn

8 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 6,7%

HISTORIE i SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 11 Elite/2017: Nr. 12 Elite

2018: Nr. 1 1. div/Nr. 9 Elite

2021: Nr. 7 Elite/2022: Nr. 15 Elite

Nettside: www.floroseilforening.no

GRIMSTAD SEILFORENING

Stiftet 1902

144 medlemmer; 38 kvinner og 106 menn.

25 medl. 13 til 25 år.Ungdomsandel 17,4%

HISTORIE i SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 3 1. div/2017: Nr. 10 Elite

2018: Nr. 10 Elite/2019: Nr. 6 Elite

Nr. 4 Elite/2022: Nr. 1 i Elite

Nettside: www.grimstad.seilforening.no

KONGELIG NORSK SEILFORENING

Stiftet 1883

4461 medlemmer; 971 kvinner og 3490 menn.

471 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 10,6%

HISTORIE i SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 1 Elite/2017: Nr. 7 i Elite

2018: Nr. 10 Elite/Nr. 12 i Elite

2021: Nr. 1 1. div/2022: Nr. 11 Elite

Nettside: www.kns.no

KRAGERØ SEILFORENING

Stiftet 1881

176 medlemmer; 47 kvinner og 129 menn

27 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 15,3%

HISTORIE i SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Deltok ikke/2017: Nr. 14 1. div

2018: Nr. 12 1. div/2019: Nr. 13 i 1.div

2021: Nr. 5 1. div/2022: Nr. 15 Elite

Nettside: www.krageroseilforening.no

LILLESAND SEILFORENING

Stiftet i 1885

170 medlemmer; 73 kvinner og 97 menn.

45 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 26,5%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Deltok ikke/2017: Deltok ikke

2017: Deltok ikke/2019: Nr. 4 1. div

2021: Nr. 8 Elite/Nr. 8 Elite

Nettside: www.lillesand-seilforening.no

MOSS SEILFORENING

Stiftet i 1960

650 medlemmer; 110 kvinner, 540 menn.

47 medl. 13 til 25 år.Ungdomsandel 7,2%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 1 1. div/2017: Nr. 1 Elite

2018: Nr. 6 Elite/2019: Nr. 11 Elite

2021: Nr. 2 Elite/2022: Nr. 5 Elite

Nettside: www.moss-seilforening.no

NESODDEN SEILFORENING

Stiftet i 1960

300 medlemmer; 121 kvinner og 179 menn.

56 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 18,7%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 8 Elite/2017: Nr. 8 Elite

2018: Nr. 13 i Elite/2019: Nr. 3 1.div

2021: Nr. 10 i Elite/2022: Nr. 12 i Elite

Nettside: www.nesodden-seilforening.no

NTNUI SEILING

Stiftet i 1910

13 943 medlemmer ialt.** Seiling er en av 70 ulike aktivitetsgrupper.

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Deltok ikke/2017: Deltok ikke

2018: Nr. 5 1. div/2019: Nr. 2 1.div

2021: Nr. 5 Elite/2022: Nr. 10 Elite

Nettside: www.ntnui.no

OSLOFJORDEN SEILKLUBB

Stiftet i 2018

63 medlemmer, 13 kvinner og 50 menn.

7 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 11,1%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Deltok ikke/2017: Deltok ikke

2018: Deltok ikke/2019: Nr. 1 1.div

2021: Nr. 9 Elite/2022: Nr. 6 Elite

Nettside: www.oyc.no

RISØR SEILFORENING

Stiftet i 1889

129 medlemmer; 43 kvinner og 86 menn.

24 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 18,6%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Deltok ikke/2017: Nr. 1 i 1. div

2018: Nr. 1 i Elite/2019: Nr. 14 i Elite

2021: Nr. 3 i 1. div/2022: Nr. 14 Elite

Nettside: www.risorseilforening.no

STAVANGER SEILFORENING

Stiftet i 1906

674 medlemmer, 141 kvinner og 533 menn

67 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 9,9%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 14 Elite/2017: Deltok ikke

2018: Deltok ikke/2019: Deltok ikke

2021: Nr. 2 i 1. div/2022: Nr. 3 i Elite

Nettside: www.soon-seilforening.no

TØNSBERG SEILFORENING

Stiftet i 1888

654 medlemmer; 193 kvinner og 442 menn

72 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 11,3%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 9 i Elite/2017: Nr. 4 Elite

2018: Nr. 7 i Elite/2019: Nr. 2 Elite

2021: Nr. 6 i Elite/2022: Nr. 7 Elite

Nettside: www.tonsbergseilforening.no

ÅLESUNDS SEILFORENING

Stiftet i 1927

488 medlemmer; 78 kvinner og 410 menn

37 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 7,6%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 13 Elite/2017: Nr 5. 1. div

2018: Nr. 2 i 1. div/2019: Nr. 8 i Elite

2021: Nr. 11 Elite/2022: Nr. 4 i Elite

Nettside: www.aasf.no

ÅSGÅRDSTRAND SEILFORENING

Stiftet i 1935

211 medlemmer; 55 kvinner og 156 menn.

20 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 9,5%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 2 i Elite/2017: Nr. 2 Elite

2018: Nr. 5 i Elite/2019: Nr. 1 Elite

2021: Nr. 1 i Elite/2022: Nr. 9 Elite

Nettside: www.seilforeningen.no

*Gjelder alle idrettsgrenene i BI Athletics

**Gjelder alle idrettsgrenene NTNUI

ARENDALS SEILFORENING

Stiftet i 1878

476 medlemmer; 121 kvinner og 355 menn.

59 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 12,4%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 4 i Elite/2017: Nr. 11 i Elite

2018: Nr. 9 i Elite/2019: Nr. 5 Elite

2021: Nr 14 i Elite/2022: Nr. 4 1.div

Nettside: www.asf.no

ASKER SEILFORENING

Stiftet i 1932

1006 medlemmer, 246 kvinner og 760 menn

116 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 11,5%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 2 i 1. div/2017: Nr. 15 i Elite

2018: Nr. 9 i 1. div/2019: Nr. 5 1. div

2021: Nr. 13 1. div/2022: Nr 13 1.div

Nettside: www.askerseil.no

ASKØY SEILFORENING

Stiftet i 1979

284 medlemmer; 84 kvinner og 200 menn.

32 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 11,3%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Deltok ikke/2017: Nr. 2 i 1.div

2018: Nr. 8 i Elite/2019: Nr. 4 Elite

2021: Nr. 15 Elite/2022: Nr. 5 i 1.div

Nettside: www.askoy-seilforening.no

BODØ SEILFORENING

Stiftet i 1976

133 medlemmer; 45 kvinner og 88 menn

9 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 6,8%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 11 1. div/2017: Nr. 8 i 1. div

2018: Nr. 4 i 1. div/2019: Nr. 15 i Elite

2021: Nr. 6 i 1. div/2022: Nr. 14 i 1.div

Nettside: www.bodoseilforening.no

BÆRUM SEILFORENING

Stiftet i 1921

540 medlemmer; 191 kvinner og 349 menn.

102 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 18,9%.

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 8 i 1. div/2017: Nr. 10 i 1. div

2018: Deltok ikke/2019: Deltok ikke

2021: Nr. 8 i 1. div/2022: Nr. 15 i 1. div

Nettside: www.bseil.no

HORTEN SEILFORENING

Stiftet 1965

176 medlemmer; 36 kvinner og 140 menn.

16 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 9,1%.

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Deltok ikke/2017: Nr. 14 1. div

2018: Nr. 12 1. div/2019: Nr. 9 1.div

2021: Nr. 12 1. div/2022: Nr. 11 i 1. div

Nettside: www.hortenseilforening.no

LARVIK SEILFORENING

Stiftet 1889

426 medlemmer; 152 kvinner og 274 menn.

58 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 13,6%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 6 Elite/2017: Nr. 6 i Elite

2018: Nr. 4 Elite/2019: Nr. 7 i Elite

2021: Nr. 13 Elite/2022: Nr. 2 1.div

Nettside: www.larvikseilforening.no

LILLEHAMMER SEILFORENING

Stiftet 2021

15 medlemmer: 6 kvinner og 9 menn

3 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 20,0%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Deltok ikke/2017: Deltok ikke

2018: Deltok ikke/2019: Deltok ikke

2021: Deltok ikke/2022: Nr. 7 1. div

Nettside: www.lillehammer-seilforening.no

MOLDE SEILFORENING

Stiftet 1920

227 medlemmer: 63 kvinner og 164 menn

36 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 15,9%

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 7 1. div/2017: Nr. 11 1. div

2018: Nr. 7 1. div/2019: Nr. 8 i 1.div

2021: Nr. 7 1. div/2022: Nr. 7 i 1. div

Nettside: www.moldeseilforening.no

NTNUI SEILING 2

Stiftet 1910

13 943 medlemmer ialt.** Seiling er en av 70

ulike aktivitetsgrupper.

HISTORIE SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Deltok ikke/2017: Deltok ikke

2018: Deltok ikke/2019: Deltok ikke

2021: Nr. 4 1. div/Nr 12 1.div

Nettside: www.ntnui.no

OSLO SEILFORENING

Stiftet i 1886

1303 medlemmer, 518 kvinner og 785 menn. 248 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 19,0%

HISTORIE i SEILSPORTSLIGAEN:

SANDEFJORD

SOON

SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 15 i Elite/2017: Nr 9 1. div

2018: Nr. 8 1.div/2019: Nr. 12 1. div

2021: Nr. 10 i 1. div/2022: Nr. 9 i 1. div Nettside: www.soon-seilforening.no

TRONDHJEMS SEILFORENING

Stiftet i 1895

561 medlemmer; 93 kvinner og 468 menn. 32 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 7,5%

HISTORIE i SEILSPORTSLIGAEN:

2016: Nr. 5 Elite/2017: Nr. 9 Elite

2018: Nr. 14 i Elite/2019: Nr. 7 1. div

2021: Nr. 9 1. div/2022: Nr. 1 1.div Nettside: www.trondhjems-seilforening.no

Alle medlemstallene er offisielle tall fra Norges Idrettsforbund for 2021.

16 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 17
2016: Nr. 5 1. div/2017: Nr. 7 1. div 2018: Nr. 10 i 1. div/2019: Nr. 6 i 1. div 2021: Nr. 11 1. div/2022: Nr 10 1.div Nettside:
i 1894 264 medlemmer; 48 kvinner og 216 menn. 44 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 16,7% HISTORIE
SEILSPORTSLIGAEN: 2016: Nr. 3 Elite/2017: Nr. 3 Elite 2018: Nr. 3 Elite/2019: Nr. 10 Elite 2021: Nr. 12 i Elite/2022: Nr 3 1.div Nettside: ranseil.no
www.osloseilforening.no RAN SEILFORENING Stiftet
i
Stiftet i 1890 208 medlemmer, 65 kvinner og 143 menn. 46 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 22,1% HISTORIE i SEILSPORTSLIGAEN: 2016: Nr. 9 1. div/2017: Nr. 6 1. div 2018: Nr. 13 i 1.div/2019: Nr. 10 1. div 2021: Nr. 14 i 1. div/2022: Nr. 6 i 1.div Nettside: www.sandefjordseilforening.no
SEILFORENING
SEILFORENING Stiftet i 1919 403 medlemmer, 196 kvinner og 207 menn 87 medl. 13 til 25 år. Ungdomsandel 21,6% HISTORIE i

#1 OSLO

Det er alltid spennende å arrangere regattaer i havnebassenget i Oslo der vind kan være en sjelden og uberegnelig gjest. Denne gangen gikk det bra.

FOTO: TROND R. TEIGEN

1 STORT BEHOV: –Blir det vind, eller…? Det er alltid det store spenningsmomentet ved arrangement i havnebassenget, sier Magnus Hedemark.

2 RACE VILLAGE: Området «Sukkerbiten» var rigget opp til å være en skikkelig race village.

3 URBANT: Seilerne fikk føle på et urbant miljø. De kunne sjekke kursen mot byggekraner og høyhus, men måtte styre unna for flytende badstuer.

4 SPEAKERE: Knut Weberg og Thomas Oksmo gjorde en formidabel innsats som speakere. Det trakk tilskuere til Sukkerbiten.

SEILING MIDT I BYBILDET

– Det ble atskillig bedre enn fryktet – vær og vind var upåklagelig, sa en lettet primus motor for seilsportsligaen, Magnus Hedemark, etter at sesongens første ligastevne var unnagjort. For det er alltid med en viss spenning det arrangeres regattaer i havnebassenget i Oslo.

Man vet aldri hva man får av vær og vind der inne, men sjansen for ikke å få vind det hele tatt, er definitivt størst. begynnelsen av mai var imidlertid værgudene på lag. Den første dagen bød på hyggelig sønnavind som Munchmuseet kunne nikke tilfreds til. Den andre med passelig nordavind som spredte seg ut havnebassenget etter å ha passert høyhusene i Barcode, nye Deichmannske bibliotek og svingt seg over operaen. Det ga ikke akkurat stabil vind, men det man nok vil kalle «utfordrende forhold».

– Baner og startlinje ble ikke alltid snorrette, men alt alt fikk vi gjennomført ni flighter eliteserien og åtte 1.divisjon som alle ble ganske OK. Det blir nå en gang litt ustabilt og skjevt nå og da når banene ligger så tett på land og vinden kommer derifra, sier Magnus Hedemark.

Fordelen ved å arrangere et ligastevne midt i hovedstaden er synlighet, og sjelden har en ligarunde vært mer synlig enn årets første Oslo. En sak er de ti seilbåtene som svirrer rundt ute på havnebassenget. De synes godt, men langt fra de fleste forbipasserende skjønner hva som foregår. De som imidlertid tok turen i nærheten av området «Sukkerbiten» rett utenfor Munchmuseet, fikk sjansen til å få litt nærmere forklaring. Thomas Oksmo og Knut Weberg var informative speakere som lot seg høre på lang avstand. Og de snakket ikke bare seilernes eget språk, men de forsøkte også å forklare ikke-innvidde hva som foregikk ute på fjorden – og de inviterte publikum inn på området.

De som lot seg lokke helt ut på Sukkerbiten for å se på, kunne dermed også ta seg en runde i race village der det var rigget opp en liten teltlandsby med ulike stands

som bød på informasjon om blant annet seil- og sommerskoler, paraseiling og viktigheten av å holde havet rent. Det vanket også ulik servering. I øyekroken – enten de ville eller ikke – fikk de også med seg hvem som var seilsportsligaens samarbeidspartnere. Beach-flagg med ulike logoer omkranset og blafret villig vekk på området.

– Det var fett med så mye synlighet, en dyktig speakertjeneste og så mye folk. Jeg tror alle var godt fornøyde, sier Magnus.

Sett fra utstiden gikk arrangementet ganske så smertefritt. Sett fra innsiden var det noe mer hektisk.

– Man er alltid litt rusten i starten av en ligasesong, og vi hadde våre utfordringer, blant annet med å få SAPsystemet til å spille med trackingen. Systemet krever at man holder tungen rett munnen. Men det hele gikk på et ganske godt vis, og ikke minst var det deilig å kjenne på at sesongen endelig var gang.

NYKOMMERE TOK KOMMANDOEN

Eliteserien bød på fire nyopprykkede lag, og blant dem yppet de unge seilerne fra Stavanger seg fra første stund. De vant sin aller første seilas eliteserien i den første flighten – der også BI Athletics og Oslofjorden Seilklubb vant sine seilaser.

Rogalendingene vant også sin neste seilas og tok dermed ubeskjedent ledelsen sammenlagt. To andre lag våknet til liv og vant sine seilaser i den andre flighten: Grimstad og Risør. Risør Seilforening var også nyopprykket – sammen med Kragerø og KNS.

I den tredje runden buttet det for Stavanger-laget. De ble talt inn i mål som nummer fire sin seilas. Seiersskuddene denne flighten gikk til tre nye foreninger: Åsgårdstrand, Ålesund og Florø. Stavanger-laget beholdt imidlertid ledelsen sammenlagt sammen med Oslofjorden Seilklubb, som hadde seilt godt. Det var rekordjevnt. Innenfor en differanse på tre poeng lå hele ti lag!

Fjerde flight: Ny seier til Oslofjorden, som dermed overtok ledelsen. Stavanger kom på 3. plass, mens

18 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 19
MORTEN JENSEN 1
2 MORTEN JENSEN 4 MORTEN JENSEN 3
TROND R. TEIGEN

DOMMERE I

1. RUNDE

Disse dommerne var aktivitet

Oslo:

• Nichlas Fure, KNS

• Regis Jean Paul Rougier, Gandsfjord

• Henrik Møinichen, KNS

• Peter Thomas Hansen, Askøy

• Karl Petter Haugen, Askøy

• Tonny Jensen, Moss

• Sandra Åsle Hatch, Fredrikstad

• Dag Olav Arnstein Nikolaysen, KNS

sørlendingene fra Grimstad hadde våknet til liv og tok en seier. Det sendte dem opp på annenplass sammenlagt foran Stavanger. Den tredje seilasseieren i den fjerde flighten fikk Moss, som dermed meldte seg på kampen om de øverste sammenlagtplassene.

I SÆRKLASSE SERIØSE

Stavanger-laget avsluttet like sterkt som det begynte med seire i de to siste flightene, og med det sikret de tredjeplassen foran Oslofjorden Seilklubb. Tønsberg avsluttet også godt med tre seire og en 2. plass i de fire siste flightene, noe som ga dem en femteplass etter en litt forsiktig – eller kanskje heter det rusten – åpning. Like mange poeng som Tønsberg fikk KNS-laget.

5 DOMMERNE: Dommerne gjør en viktig jobb og har travle dager under et ligastevne. Fra venstre: Regis Jean Paul Rougier, Dag Olav Arnstein Nikolaysen, Tonny Jensen, Peter Thomas Hansen, Karl Petter Haugen, Niclas Fure, Henrik Møinichen og Sandra Åsle Hatch.

6 BODØ: Laget fra Bodø ankom ligastevnet sjøveien på tradisjonelt vis.

7 EN VEGG: Danskebåten lå som en vegg og markerte banens begrensning.

8 ØDELAGT UTSTYR: Har noe gått i stykker om bord, vinkes det, slik Esben Keim på Oslo-laget, gjør det med signalflagg L.

9 LUNEFULL: Når nordavinden feier ut mellom høyhusene og ut på regattabanen, kan den by på overraskelser.

De to neste flightene endte med to spikere til Grimstad-laget. De begynte å feste et grep om têtposisjonen. Laget bestod av Georgios Nikoltsis, August Austefjord, Andre Jørgen Ugland og Vidar Ljungstrøm. Men de hadde også med en usynlig femtemann på laget, for hjemme Grimstad satt Lars Ingeberg og fulgte nøye med på kurser, vindbyger og veivalg via SAP Analytics. Ut av hva han så på skjermen, dannet han seg et bilde av hvor det lønte seg å gå på banen, hva slags halser det var smart å ankomme bidevindsmerket med og hvilke områder på banen man burde unngå. Mellom seilasene var det hyppig kontakt mellom hjemmesitteren og Grimstad-seilerne Oslo, og informasjonen de fikk, ga åpenbare resultater.

– Grimstad-laget var i særklasse det mest seriøse i måten de forberedte hver seilas, og det var veldig gøy å se hvordan de hadde nytte av SAP Analytics til noe mer enn bare å følge med på hvordan rekkefølgen gjennom en seilas endret seg. De fikk vist at systemet er «good to have» – ikke bare «nice to have», sier Magnus Hedemark.

UHYRE JEVNT

Etter at seks flighter var i boks, ledet Grimstad-laget med tre poeng. Også BI Athletics, Tønsberg og KNS hadde hatt to gode runder med 1. og 2. plasser. BI-studentene rykket med det opp på 2. plass sammenlagt. Stavanger og Oslofjorden Seilklubb delte 3. plassen. KNS og Moss fulgte deretter med kun ett poeng mer.

Intet var avgjort.

Grimstad og BI fikk hver sin 2. plass den syvende flighten. KNS og Oslofjorden tok dermed innpå; de vant hver sin seilas. Grimstad hadde 12 poeng, BI 15, Oslofjorden 16, KNS 17 og Stavanger 18.

Åttende flight bød på en ny seier til Grimstad. BI fikk en 2. plass. Dermed økte Grimstad ledelsen til fire poeng, og ettersom det begynte å lakke og li ut på søndag ettermiddag og det ble klart at det kanskje bare ville kunne bli én fligt til, pekte alt retning av at det skulle mye til om Grimstad skulle rote bort sammenlagt-seieren.

Det gjorde de da heller ikke, for med 2. plass den siste runden var saken biff for sørlendingene. BI Athletics gjorde hva de kunne og vant sin seilas, men det holdt ikke til seier. De endte på 2. plass – tre poeng bak.

LARVIK OG OSLO PÅ TOPP

1. divisjon skulle kampen komme til å stå imellom Larvik og Oslo Seilforening. Larvik hadde rykket ned fra eliteserien året før sammen med Ran, Askøy og Arendals Seilforening, men med et erfarent mannskap om bord var det tydelig at Larvik-laget hadde tenkt å gjøre 1.divisjon-oppholdet kortest mulig. Før de rykket ned hadde foreningen, som et av få lag, tilbrakt all sin tid eliteserien siden seilsportsligaen startet.

Laget fra Oslo Seilforening som stilte på hjemmebane i Oslo-gryta, var imidlertid ikke mindre erfarent. Det bestod av meritterte Express-seilere med Trygve Leergaard som skipper.

Larvik-seilerne startet kanonsterkt med tre strake seire, mens Oslo-laget startet med en 2. plass for så å gå på en blemme i den andre seilasen. Da kom de sist mål. I den tredje seilasen fant de seiersformen. Deretter seilte begge lag stødig med kun 1. og 2. plasser. Helt til siste flight.

Larvik stilet mot en klar sammenlagtseier takket være forspranget de hadde opparbeidet på Oslo-laget innledningsvis, men siste flight kunne alt ha raknet.

Oslo Seilforening vant sin seilas, mens Larvik bare karet seg inn på en 4. plass. Det holdt akkurat så vidt med ett poengs margin. Hadde laget kommet på 5. plass i stedet, hadde Oslo og Larvik hatt helt identiske plasseringer, men Oslo ville ha vunnet fordi de vant den siste seilasen.

Bak de to dominerende lagene stod kampen først og fremst mellom Trondhjems Seilforening, Ran Seilforening og NTNUis 2. lag. Ran-seilerne trivdes godt i lørdagens flighter og festet et godt grep om de to andre lagene, men under søndagens seilaser, som foregikk mer ustabil vind, raknet det mer og mer med 3., 4. og 5. plass. Vestlendingene måtte dermed se de to trønder-lagene foran seg. Trondhjems Seilforening knep 3. plassen mens studentene fra NTNU ble nummer fire.

20 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 21
8
5
6 MORTEN
9
TROND R. TEIGEN
TROND R. TEIGEN
MORTEN JENSEN
JENSEN
MORTEN JENSEN 7

1. Grimstad

Georgios Nikoltsis

August Austefjord

Andre Jørgen Ugland

Vidar Ljungstrøm

2. BI Athletics

Jon Alexander Hvam

Vegard Sandnes

Anette Heldal

Even Eide Onstad

3. Stavanger

August Hanevik

Markus Hammerø Hagen

Roman Shevchuk

Søren Håland

4. Oslofjorden

Mari Sveen

Andreas Myhrvold

Tine Simensen Oldereid

Arnt Fremstad

5. Tønsberg

Jørgen Smith-Meyer

Jostein Fredrick Aker

Sivert Foyn-Andersen

Jacob Lepperød

6. KNS

Halvor Albjerk Hamran

Svenja Christiansen

Lene Hjellestad

Marthe Enger Eide

Andreas Hole

Eline Norum Snerlebakken

7. Moss

Jørn-Erik Ruud

Roger Larsen

Magne Klann

Herman Bordal

8. Ålesund

Ole Morken

Andreas S. Larsen

Andreas Bro Kolstø

Håvard Yndestad

9.

Åsgårdstrand

Trym Kristian Markussen

Torbjørn Lunde

Sindre Sørebø

Håkon Sørebø

10. Florø

Frode Stavang

Eirik Byrkjeland

Vegard Årebrot

Alexander Rognaldsen Solheim

Arne Reksten Hovden

11. Risør

Thomas Mathisen

Morten Røisland

Erik Nilsen

Tiril Mathisen

Eirik Olav Mo Wroldsen

12. NTNUi

Sigurd Tveit

Seiling

Ivan Martinez Garcia

Simen Duus Carlsen

Siri Moholt

Henrik Schrader Bordal

13. Lillesand

Thomas Frigstad

Aleksander Gauslaa

DaveTalloen

Sander Egeberg Hansen

Tobias Frigstad

14. Kragerø

Øyvind-Tore Mylius

Sondre Børresen

Mark Magi Stian Stjørseth

15. Nesodden

Henrik Bucher

1.

2.

3. Trondhjem

4. NTNUi

Seiling 2

5. Ran

Oscar Nøttingnes Skovly

Tiliam Strømme

Tinius Strømme

Emilie Nilsen

6. Bodø

Kai Linde, Roar Wiik

Tine Torjuul Hansen

Theo Byberg

7. Askøy

Torstein Hellebust

Trine Fossheim

Kjetil Høydal

Kristian Amli

Erland Handegard

8. Lillehammer

Kjell Andreas Steinstad

Lars Bjarne Mythen

Anders Gunleiksrud Rustad

Henrik Julius Nilsen

Oskar Mythen, Holgeir Klausen

Therese Tollefsrud

Kristian Hernes

9. Asker

Marthe Bjerkåsholmen

Gunnhild Johansen

Hedda Roll

Theodor Godheim

10.

Molde

Geir Berg Oshaiug

Jon Petter Hol

Nils Korperud

Lars Stian Walle

11.

Sandefjord

Karen Sophie Andersen

Margit Gyllenhammar-Wiig

Trine Tjøm

Linda Holm

12. Soon

Knut Gudmund Carlsen

Olaf Christensen Tonnaer

Nina Braaten

Magnus Halvorsen

13. Arendal

Kristian Funderud Melby

Carl Fredrik Kalleberg

Jens Hopstock

Stig Axelsen

Gjennomsnittsalderen på seilerne eliteserien Oslo-stevnet var 30 år, mens seilerne 1. divisjon var hakket eldre. Der var gjennomsnittsalderen 35 år. Lagene 1. divisjon slapp imidlertid til langt flere damer en lagene eliteserien. 1. divisjon var dameprosenten 26,1 prosent, mens den eliteserien var kjipe 10,6 prosent. Av de 66 seilerne som utgjorde eliteserie-lagene, var det kun syv damer. 1. divisjon var det 18 damer og de 15 lagene 1. divisjon samlet til sammen 69 seilere.

30 ÅR

Hele 11 av eliteseriens 15 lag hadde gleden av å få seierssignalet en av sine ni seilaser. Flest seire kunne Grimstad-laget notere seg for. De vant fem seilaser. Fire ganger var Stavanger-laget først i mål. I 1. divisjon kom både Larvik og Oslo Seilforening først mål fem ganger, og 1. divisjon var det ti lag som kunne slå seg på brystet og si at de kom først mål. Til sammen var det dermed hele 84 seilere som løpet av seilasene Oslo fikk kjenne på følelsen av å være vinnere!

1 1. GRIMSTAD: Fra venstre Andre Jørgen Ugland, August Austefjord, Giorgios Nikoltsis og Vidar Ljungstrøm..

2 2. BI ATHLETICS: Fra venstre Jon Alexander Hvam, Anette Heldal, Vegard Sandnes og Even Eide Onstad.

3 3. STAVANGER: Fra venstre: Markus Hammerø Hagen, Søren Håland August Hanevik og Roman Shevchuk.

5 1. LARVIK: Fra venstre:.Atle Dreng, Jakob Holm, Lars Nilssen og Hans Gaarder Bjærke.

5 2. OSLO: Fra venstre:.Astrid Emilie Gamborg, Arild Holt, Esben Keim og.Tellef Tveit.

5 3. TRONDHJEM: Fra venstre:. Henrik Nyeng Wisth, Christos Kalavrytinos, Simen Sandseter og Erik Christensen.

4 8 PARTNERE: Helly Hansen viste en kolleksjon av resirkulerte materialer og partnere ble profilert.

14.

Horten

Andreas Erik Karlsen

Guillermo Garciade la Concha

Jenny Pøhner

Helene Grenne

Scott Berg, Martin Hellen Schei

Jørn Vevstad

15. Bærum

Vilde Tønnesen

Karen Krogenæs

Marcus Bekker

Henry Clemens

22 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 23
Eskild
Erik
Ova
Woo Nøren Anders Sletten
Larvik Lars Nilssen Atle Dreng Hans Gaarder Bjærke Jakob Holm
Stein
Oslo Arild Holt, Esben Keim
Broch Olsen Tellef Tveit, Astrid Emilie Gamborg
Erik
Simen
Henrik
Christos
Christensen
Sandseter
Nyeng Wisth
Kalavrytinos
Rafael
Eivind Dalholt Pelle Gundersen Nathalie
Bautista Péres
Domke
ELITE 1.DIV 84 VINNERE TROND
5 TROND R. TEIGEN 6 TROND R. TEIGEN 3 TROND R. TEIGEN 2 TROND R. TEIGEN 7 TROND R. TEIGEN 1 MORTEN JENSEN 4 MORTEN JENSEN 8
R. TEIGEN

#2 BERGEN

Vestlandet er kjent for sitt våte og vekslende vær – og det slo ikke feil da seilsportsligaen besøkte Askøy.

YRJAN OLSNES

1 SPENNING: Godt med vind ga mye fart og spenning under ligaseilasene Bergen.

2 VESTLANDSVÆR: Deltagerne fikk virkelig en god dose med Vestlandsvær!

3 HØYDE: Denne høyden i Strusshamn ga best utsyn over banen.

4 KYSTMILJØ: Omgivelsene i Strusshamn byr på et godt og tradisjonelt kystmiljø.

5 MOSS: Jørn-Erik Ruud, Magne Klann, Karl-Einar Jensen og Roger Larsen trivdes da det blåste som mest og vant runden eliteserien.

6 TRONDHJEM: Simen Sandseter, Caio Swan de Freitas Alexander Undrum Fathi og Henrik Nyeng Wisth sørget for at seieren førstedivisjon endte i Trondheim.

ANNERLEDES I ASKØYVÆR

Ligarunden Strusshamn ble ikke som alle andre ligarunder. Både resultater og avviklingen skilte seg fra «det vante». Og kanskje er det sunt med det som er litt annerledes?

Planen var at ligarunden Bergen skulle inngå som en del av Bergen Seilfestival. Dette skulle være en storstilt festival der seiling høylytt skulle bli satt på kartet og synliggjort for hele Bergen by. Bergen Seilfestival skulle bli Vestlandets svar og variant av Færderseilasen. Storbåtseilere, kjølbåtseilere, jolleseilere – og ligaseilere – alle skulle med. Ligaseilerne skulle ha tilhold på en stor charterbåt, og banen skulle ligge rett utenfor denne båten og være godt synlig for folk fra bryggene Bergen. Slik ble det ikke. Man fant ikke mange og store nok samarbeidspartnere som kunne gi Vestland Seilkrets og de arrangerende seilforeningene store nok økonomiske muskler til å kunne gjennomføre det vidløftige prosjektet, som skulle arrangeres for første gang 2022 og bli til et årlig arrangement.

I stedet ble seilsportsligaens runde nummer to lagt til Strusshamn på sydspissen av Askøy, godt utenfor synsvidden til dem som gikk bryggelangs i Bergen. Det var hele tiden planen at Askøy Seilforening skulle være arrangør, og da seilfestivalen gikk i vasken, var det naturlig for dem å arrangere ligarunden hjemlige trakter forbindelse med midtsommerfesten som lokale krefter hadde planlagt i Strusshamn. Der ville det være mest folk og aktivitet denne midtsommerhelgen.

Flesteparten av seilerne ble innlosjert på Askøy Seilforenings storstilte seilsportsenter ved Hanøytangen og derifra fraktet til Strusshamn.

– Askøy Seilforening gjorde en imponerende og formidabel innsats for å hale denne ligarunden vel i havn etter en litt usikker planleggingsperiode. Seilsenteret til Askøy er imponerende, og det at mange kunne bo på samme sted, var et åpenbart pluss, sier Magnus Hedemark.

Ligarunden Strusshamn ble litt annereledes enn alle de andre i 2022. Strusshamn er et lite tettsted inne en bukt, og det er preget av et industriområde. Race village lå et kupert terreng, og banen lå også lengre ut enn vanlig. Dermed var det ikke så enkelt å se hva som foregikk der ute for dem som ventet på land. Mange av lagene pleier å benytte pausene til å se og lære av hva som foregår ute på banen. Nå hadde de kun trackingen å holde seg til.

– Det ble på mange måter et litt annerledes arrangement Strusshamn. Det gjaldt også det sportslige, for mens man ser et slags mønster resultatene i årets øvrige stevner, så avvek dette stevnet litt fra de andre, sier Magnus Hedemark.

Seilerne fikk sin dose Vestland-vær med vind og regn, som seg hør og bør når man er på de kanter. Og – seilerne fikk også en føling med hva tidevannsforskjeller kan sette opp av strøm ulike retninger – til ulike tider. Og kanskje var det nettopp på grunn av utfordrende og uvanlige forhold for mange av seilerne, at dette stevnet også resultatmessig skilte seg litt fra de øvrige. Stevnet ble utvilsomt en ny erfaring for mange – og viktig læring som de kan ta med seg videre – såvel il ligaseiling som i øvrig seiling.

OVERRASKELSER I REGNBYGENE

Grimstad Seilforening kom til Strusshamn med en eliteserie-seier fra Oslo-stevnet i bagasjen. Det samme gjorde Larvik Seilforening 1. divisjon. Ingen av lagene gikk til topps Strusshamn, men Larvik-seilerne klarte seg bedre enn kollegaene i Grimstad da regnskapet etter fullført runde endelig ble oppgjort.

Lørdagens seilaser ble gjennomført i piskende regnvær og frisk vind. Søndag kom sola og det ble seiling under flotte forhold helt til vinden døde utpå ettermiddagen.

– Vi fikk på mange måter alle årets fire årstider i løpet av to dager. Det gikk fra å være «et lite helvete» den ene dagen, til virkelig smørføre den andre, påpeker Magnus.

28 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 29
1
2
3 YRJAN OLSNES 6 YRJAN OLSNES 4
YRJAN OLSNES
YRJAN OLSNES
YRJAN OLSNES
YRJAN OLSNES 5

DOMMERE I

2. RUNDE Disse dommerne var aktivitet Bergen:

• Harald Holmen Sørensen, KNS

• Karl Petter Haugen, Askøy

• Peter Thomas Hansen, Askøy

• Niclas Fure, KNS

• Sandra Hatch, Fredrikstad

• Harald Masst, Bærum

• Regis Jean Paul Rouiger, Gandsfjord

En utfordring både seilere og arrangører kjempet med, var de kuperte bunnforholdene. kombinasjon med tidevannet resulterte det i uberegnelige strømforhold. Her og der dukket uventede strømvirvler opp, og strømretninger av ikke ubetydelig styrke varierte. For arrangørene gjorde bunnforholdene det vanskelig å legge ut merker.

– Det er ganske morsomt å se hvordan de ulike arrangørene rundt om i landet har innrettet seg i sin bøyelegging når det gjelder teknikk og utstyr som passer til forholdene. Det kan være alt fra dregger til ulike typer lodd som får bøyene til å ligge, og ulike måter å få det hele opp på. Noen steder er det grunt og enkelt, andre steder kan det være dyp på inntil hundre meter. Men alle steder har arrangørene funnet sin måte å takle utfordringene på. For arrangørene i Askøy Seilforening er ikke Strusshamn et sted de vanligvis arrangerer regattaer, så med det ulendte undervannsterrenget, hendte det for eksempel at moringene havnet oppå en topp, for senere å rause ned et dyp når det ble litt strekk bøyetauet. Resultatet var at bøyen drev av.

– For å si det sånn, konkluderer Magnus.

– Bøyemannskapet hadde en ikke helt enkel jobb, men vi klarte likevel å gjennomføre nesten ti fulle flighter eliteserien og ni i 1. divisjon – og det var slettes ikke dårlig under de rådende forholdene.

GARVETE VETERANER FRA MOSS

Etter fire runder friskt vestlandsvær pekte Moss Seilforening seg ut eliteserien. En annenplass i 1. flight og deretter tre seire ga laget en klar ledelse.

– Moss Seilforening kapitaliserte på å ha et voksent og erfarent lag som alltid har vært gode i hard vind. Det har vi sett før – mange ganger, kommenterer Magnus.

poengs margin, mens Lillesand kunne se tilbake på tre gode flighter og hadde kommet ajour med Stavanger. Med det hadde seilerne fra Lillesand meldt seg på kampen om en plass på pallen. Grimstad-laget lå to poeng bak, og de måtte ta seg godt sammen skulle de ha håp om å leve opp til forventningene som seieren Oslo hadde avstedkommet.

Moss taklet også forholdene løyende vind og vant også flight nummer 8. Vant gjorde også Ålesund, som derved var á poeng med BI på 2. plass. Moss’ ledelse hadde økt til syv poeng. Lillesand var nå oppe på 4. plass – ett poeng foran Stavanger.

I niende flight røk mossingene på en 3. plass. Men det var ingen katastrofe, all den stund alle de nærmeste konkurrentene fikk annenplasser. Grimstad Seilforening våknet til live og vant sin flight. De to øvrige seirene gikk til Oslofjorden Seilkubb og NTNUi.

I den 10. flighten fikk man gjennomført kun en seilas før det hele døde hen. Den vant Tønsbergs rene jentelag anført av OL-seilerne Helene Næss og Marie Rønningen. De blåste regelrett bort, lette som de var, da vinden var frisk, men da det løyet, fikk de endelig vist seg frem.

I og med at det ikke ble en fullført flight, ble det tildelt gjennomsnittspoeng for å fylle ut poengtabellen. Bak seirende Moss ble det jevnt, men BI knep seg til slutt to poeng foran Ålesund.

TRØNDERE GIKK TIL TOPPS

1. divisjon skilte to lag seg godt ut. Trondhjems Seilforening stod med fire seire etter fire flighter, mens Larvik, som vant det første stevnet Oslo, hadde to seire og to 2. plasser. Også Ran-seilerne trivdes godt på det som nærmest var en hjemmebane, men en tjuvstart 3. flight ødela.

1 PENT VÆR Etter regn kommer sol – andre dag av stevnet bød på sol og strålende forhold.

2 LILLESAND: Lillesand Seilforening hang lenge med blant de aller beste lagene, og endte til slutt på 5. plass eliteserien.

3 DOMMERE: Peter Thomas Hansen og Sandra Hatch var nok en gang på plass i en av dommer-RIB-ene.

Med tre poengs margin ledet østfoldingene på de unge lagene fra Stavanger og Ålesund. Mens seilerne på Moss-laget hadde en gjennomsnittsalder på 53 år, var seilerne fra Stavanger og Ålesund henholdsvis 20 og 28 år i gjennomsnitt.

BI Athletics fulgte deretter ett poeng bak de to unge lagene. Grimstad-laget trivdes åpenbart ikke de røffe forholdene som var helt annerledes enn hva «det blide Sørlandet» gjerne har å by på. Hele seks poeng lå de bak rivalene fra Moss, som bestod av Jørn-Erik Ruud, Magne Klann, Roger Larsen og Karl-Einar Jensen. Skrus tidsaksen ytterligere tre flighter frem, kunne laget fra Moss notere seg for ytterligere tre seire, og det begynte å nærme seg noe som kunne kalles en utklassing. Skjønt, med to seire og en anneplass var ikke BI-studentene stort dårligere og hadde seilt seg opp til 2. plass, men hele fem poeng bak Moss. Ålesunds Seilforening hadde knepet seg ifra Stavanger med ett

Godt seilte også Sandefjords rene damelag. To seire og to tredjeplasser det forrykende vestlandsværet var sterkt og ble lagt merke til.

Lagene til Bodø, Asker og Bærum Seilforening glimret med sitt fravær, og derved ble det kun seilt med fire lag i hver flight i 1. divisjon. Trondhjem-seilerne lyktes ikke i 5. flight og kom sist. Lyktes gjorde derimot Larvik-laget og vant sin seilas. Derved var hele forspranget til trønderne spist opp og lagene lå likt. Vant gjorde også Ran-laget og laget til Hortens Seilforening. For Horten-laget var dette årets første seier i en flight.

Trondhjems-seilerne avsluttet med stil og vant de tre siste flightene. Godt seilte også Larvik. Lagene endet begge med 13 poeng, men fordi de hadde flere enkeltseire, vant trønderne denne runden i Bergen.

Ran Seilforening avsluttet også sterkt og tok den tredje pallplassen foran damelaget fra Sandefjord. Molde og Askøy hadde samme poengsum som Sandefjord.

30 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 31
YRJAN OLSNES 3
YRJAN OLSNES
1
2
YRJAN OLSNES

1. Moss

Jørn-Erik Ruud (2)

Roger Larsen (2)

Magne Klann (2)

Karl-Einar Jensen

2. BI Athletics

Alexander Hvam (2)

Vegard Sandnes (2)

Anette Heldal (2)

Even Onstad Eide (2)

3. Ålesund

Andreas S. Larsen (2)

Ole Morken (2)

Håvard Yndestad (2)

Andreas Bro Kolstø (2)

4. Stavanger

August Hanevik (2)

Markus Hammerø Hagen (2)

Lucie Franssen

Anders Lindmark

5. Lillesand

Thomas Frigstad (2)

Aleksander Gauslaa (2)

Sander Egeberg Hansen (2)

Wenche Talloen

6. Grimstad

Georgios Nikoltsis (2)

August Austefjord (2)

Andre Jørgen Ugland (2)

Lars Nicolay Løvdal

7. Oslofjorden

Mari Sveen (2)

Andreas Myhrvold (2)

Fredrikke Lund

Marit Maarnes

8. NTNUi

Seiling

Henrik Schrader Bordal (2)

Kristine Hjellestad

Lasse Dickhausen

Benedikt Niedenthal

9. Nesodden

Henrik Bucher (2)

Eskild Ova (2)

Erik Woo Nøren (2)

Henning Østby Karlsen

10. KNS

Lene Hjellestad (2)

Ragna Agerup

Marie Lothe

Jørgen Wangsten Berg

11.

Åsgårdstrand

Trym Kristian Markussen (2)

Sindre Sørebø (2)

Håkon Sørebø (2)

Mathias Alexander Sandsgaard

Tage Brattlid Skauen

12. Florø

Frode Stavang (2)

Alexander Rognaldsen Solheim (2)

Tom Erik Løseth

Jarle Solheim

13. Tønsberg

Helene Næss

Marie Rønningen

Marie Lepperød Jacobsen

Mathilde Bregner Robertstad

Marie Butler Wang

14. Kragerø

Øyvind-Tore Mylius (2)

Sondre Børresen (2)

Mark Magi (2)

Stian Stjørseth (2)

15. Risør

Erik Nilsen (2)

Lise Nilsen

Tiril Mathisen

Filip Lundberg

To-tallet parentes forteller at seileren deltok sin andre ligarunde for året.

1. Trondhjem

Simen Sandseter (2)

Henrik Nyeng Wisth (2)

Caio Swan de Freitas

Alexander Undrum Fathi

2. Larvik

Lars Nilssen (2)

Atle Dreng (2)

Øyvin Gjone

Henry Kristoffersen

3. Ran

Simen Guldberg

Tobias Sandmo Birkeland

Steffen Berthelsen

Einar Nystad

4. Sandefjord

Karen Sophie Andersen (2)

Margit Gyllenhammar-Wiig (2)

Trine Tjøm (2)

Toril Dahl Høgheim

5. Molde

Lars Stian Walle (2)

Geir Oterhals

Kari Bachmann

Kari Moen

6. Askøy

Torstein Hellebust (2)

Trine Fossheim (2)

Kjetil Høydal (2)

Kristian Amli (2)

Ingrid Wiik

7. Soon

Knut Gudmund Carlsen (2)

Kim Keon Krogsæter

Øyvind Solbakken

Ola Ravnestad

8. Lillehammer

Kjell Andreas Steinstad (2)

Kristen Hernes (2)

Henrik Julius Nilsen (2)

Oskar Mythen (2)

Lars Bjarne Mythen (2)

Anders Gunleiksrud Rustad (2)

Holgeir Klausen (2)

Axel Mythen

9. Horten

Andreas Erik Karlsen (2)

Helene Grenne (2)

Scott Berg (2)

Martin Hellen Schei (2)

10. Oslo

Fabian Victor Svendsen

Axel Fuhr

Francis Mcpherson

Fredrik Sontum

11. Arendal

Kristian Funderud Melby (2)

Marie Melby

Johan Sten Gustavsen

Olav Vandvik

12. NTNUi Seiling 2

Ivan Martinez Garcia

Rakel Sørhaug

Maja Risteh

Philippe de Rua

Asker, Bærum og Bodø stilte ikke med lag Bergen.

67 PROSENT

Til tross for en god 4. plass klarte Stavanger Seilforening ikke å vinne en eneste seilas Bergen. Laget satte imidlertid rekord 2. plasser. De kom inn som nummer to seks av de ni seilasene laget fikk seilt; det vil si 67,7 prosent. Ti lag fikk seiersskudd i en eller flere seilaser eliteserien. Mossingene som vant, var suverene og kom først i mål syv av ni seilaser! BI på 2. plass hadde fire 1. plasser og Ålesund på 3. plass hadde tre.

Tre lag i 1. divisjon uteble fra serierunden Bergen, og det gjorde at flightene ble seilt med kun fire båter. Runden betød også et farvel til Bodø Seilforening, som meddelte at de ikke lenger fant det mulig å fortsette serien. Det åpnet opp for at andre lag fikk sjansen til å forsøke seg i andre runder. I stevnet Stavanger fikk to juniorlag fra arrangøren anledning til å være med, og Grimstad gjestet et lag fra Christianssands Seilforening ligaen. Innhoppene har styrket interessen Stavanger og kanskje får vi se Christianssand ligaen i 2023?

3 LAG

1 SEIER: Laget fra Moss kan slippe jubelen løs etter å ha vunnet over alle lagene eliteserien Bergen.

2 UNDER VANNET: Selv om vindforholdene var gode, lurte det mange utfordringer under vannflaten. På grunn av tidevann og kuperte bunnforhold kunne strømmen ta nye og uventede retninger.

3 ÅLESUND: Ålesunds Seilforening tilbakela en en solid serie Bergen, og seilte inn til en tredjeplass. Det ble lagets beste plassering årets seilsportsliga.

4 JENTELAG: Friske forhold så ikke ut til å skremme jentelaget fra Sandefjord. De seilte inn til en sterk 4. plass, og også for dem var stevnet Bergen deres beste i sesongen 2022.

32 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 33
1
YRJAN OLSNES
2
HENRIK ERIKSEN
ELITE 1.DIV
YRJAN OLSNES 3 YRJAN OLSNES 4

#3 STAVANGER

Ikke mellom bakkar og berg, men tett mellom by, broer og ferger ble den tredje ligarunden gjennomført i Stavanger under strålende forhold.

HENRIK ERIKSEN

1 KREMSEILASER: Havnebassenget Stavanger bød på de beste forholdene en kan ønske seg for ligaseiling.

2 TRAVELT: Dommer Peter Thomas Hansen hadde travle dager, men ser åpenbart fornøyd ut!

3 FERGER: Fergene til og fra Stavanger har krav på sin plass havnebassenget, og det bidrar til å begrense området som seilerne kan boltre seg på.

4 TETT: En tight bane gir også tette dueller, og det gjelder å kjenne sine rettigheter når man kommer til runding.

5 SYNLIG: Ligarunden var godt synlig i havnebildet i Stavanger, og noen beboere hadde ekstra god tilskuerplass.

FLØTEFØRE I TO DAGER

– Jeg tror aldri vi har opplevd tidligere at vi har kunnet la banen ligge over natten, for så å fortsette seilingen dagen etter uten å flytte på et eneste merke. Men så stabile var vindforholdene i Stavanger.

Magnus Hedemark, som har opplevd hvert eneste ligastevne siden den spede begynnelsen Ålesund i 2015, ser tilbake på Stavanger-stevnet i 2022 som et av tidenes beste rent seilmessig. Det var fløteføre stort sett hele veien, og det ga kremseilaser. 4–6 m/sek som tidvis ga litt planing med vinden, og sol hele tiden – hva mer kan en ønske seg?

Og under slike forhold gjorde det lite at ligabanen, som lå den delen av havnebassenget i Stavanger som kalles Pinå, var trang og litt liten. Fergetrafikken til og fra Stavanger ga begrensninger.

– At banen var trang – og heldigvis at vinden var stabil – gjorde seilasene ekstra tette og spennende. Det var flott å kunne sitte på høyden bak klubbhuset til Stavanger Seilforening og følge seilerne nærkamp der de seilte ganske tett på land. Det ble mange situasjoner og mye å gjøre for dommerne. Det var høy temperatur, og det var ikke minst gøy å se på og morsomt for seilerne, sier Magnus Hedemark.

På høyden der man kunne skue ut over regattabanen, hadde også Magnus & co satt opp et digert telt på hele 150 kvm.

– Der hadde vi en fantastisk grillmiddag for deltagerne med lokal mat. Det ble veldig sosialt og morsomt.

MANGE FLIGHTER PÅ TO DAGER

De gode forholdene førte til at man fikk gjennomført hele 12 flighter. Og at seilasene Stavanger gikk kjapt unna, synes ikke å være noen tilfeldighet. For da Stavanger sist var vertsskap for en ligarunde – i 2016 – fikk man gjennomført hele 14 flighter. Det er det høyeste antallet

ligahistorien. Etter 2016 er det kun stevnet i Bodø 2018 som har kunnet oppvise så mye som 12 gjennomførte flighter.

Etter stevnet i 2016 uteble Stavanger Seilforening fra seilsportsligaen, og de ble borte inntil foreningen med et brak gjorde come back 2021 ved å bli nummer to i 1. divisjon. Det ga direkte opprykk til eliteserien 2022. Engasjementet rundt den lokale ligaseilingen, som blir gjennomført foreningens egne båter av typen Bavaria B/One, og resultatet selve ligaen, har ført til stor interesse for ligaseiling foreningen. Og nettopp det var en av grunnene til at Stavanger var ønsket som vertsskap for et ligastevne 2022.

En annen grunn var at Norsk Seilsportsliga hadde kommet langt i forhandlingene med en samarbeidspartner. Den potensielle partneren hadde som krav at et ligastevne skulle avholdes i Stavanger i forbindelse med oljemessen, dersom de skulle inngå en avtale.

– Alt ble derfor tilrettelagt for at vi skulle ha ligastevnet Stavanger etter partnerens ønsker, men vi ble tatt på sengen da de siste liten valgt å trekke seg. Det skapte litt hektisk aktivitet i kulissene når det gjaldt den praktiske gjennomføringen av stevnet, men det ble heldigvis ikke merkbart for deltagerne, som jeg derimot tror fikk en veldig god opplevelse Stavanger, sier Magnus.

POSITIVE BIEFFEKTER

Som en del av den opprinnelige planleggingen, ankom ligabåtene Stavanger i god tid før stevnet, og som en bieffekt av dette, fikk flere av foreningens juniorseilere prøve J/70-ene forkant av stevnet. Blant annet ved at de ble seilt en av foreningens klubbregattaer, som bød på ellevill seiling 12–13 m/sek.

– Jeg tror dette ga interessen for ligaseiling i Stavanger et ekstra piff, og at dette bidro til å gi godt påfyll til en allerede stor interesse, sier Magnus.

Dette skulle vise seg senere å stemme, for

36 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 37
1
HENRIK ERIKSEN
2
HENRIK ERIKSEN
5
HENRIK ERIKSEN HENRIK ERIKSEN
3 4
HENRIK ERIKSEN

DOMMERE I

3. RUNDE

Disse dommerne var aktivitet Stavanger:

• Karl Petter Haugen, Askøy

• Henrik Møinichen, KNS

• Peter Thomas Hansen, Askøy

• Sandra Åsle Hatch, Fredrikstad

• Niclas Fure, KNS

• Esben Keim, Oslo

• Harald Masst, Bærum

• Regis Jean Paul Rougier, Gandsfjord

Stavanger stilte med bravur lag ungdomsligaen, og resultatet av den deltagelsen, ble at foreningens juniorlag ville få prøve seg i Youth Sailing Champions League i 2023.

– Stavanger byr på mange måter på en solid arena for ligaseiling, og jeg ser ikke bort fra at fremtidige ligasevner vil bli lagt til byen, konkluderer Magnus Hedemark.

KNALLHARD FIGHT I TOPPEN

Situasjonen da lagene kom til Stavanger, var at BI Athletics hadde tatt en klar ledelse eliteserien med sine to 2. plasser Oslo og Bergen. Hjemmelaget fra Stavanger og Grimstad Seilforening lå tre poeng bak med syv poeng, mens Moss fulgte hakk i hæl ett poeng bak. Disse fire lagene hadde skilt seg litt ut fra de øvrige, men både mossingene og sørlendingene hadde avslørt at det var kort vei mellom topp og det middelmådige. Begge lagene hadde hver sin rundeseier, men de hadde også «glippet» med henholdsvis en 7. og en 6. plass. Jevnhet toppen – og ikke nødvendigvis helt øverst – har i alle år vært en suksessformel i seilsportsligaen. To 2. plasser til BI-studentene de to første rundene var med andre ord mer enn godt nok til at de kunne ha en komfortabel ledelse. At en 3. og en 4. plass skulle holde til en 2. plass, hadde neppe Stavanger-seilerne tenkt på forhånd.

I 1. divisjon var det jevnere. Larvik Seilforening lå på topp – ett poeng foran Trondhjems Seilforening. Disse to lagene hadde skilt seg ut, for ned til Ran var det fire poeng. De lå på sin side fire og fem poeng foran henholdsvis Oslo og Askøy Seilforening.

Hva skapte så fløteforholdene Stavanger av endringer?

Ålesund-laget, som etter åtte runder hadde inntatt 2. plassen alene bak Grimstad. Avstanden på tre poeng holdt de. BI og Ålesund delte 3. plassen sammenlagt.

Etter at ti flighter var bokført, var Grimstads ledelse økt til fire poeng. BI og Ålesund var nærmeste utfordrere på delt 2. plass. Tønsberg vant både 9. og 10. flight og hadde dermed 22 poeng mot Grimstads 17. Nesodden Seilforening hang også med kampen om pallplassene.

I bunnen av tabellen var det superjevnt – kun ett poeng skilte de fem nederste plassene.

Med nok en seier 11. flight var Grimstads seier prinsippet boks, selv om også Tønsberg vant sin flight. Straffen de fikk 7. flight smertet for mye. Hadde den endt en tredjeplass eller bedre, hadde spenningen vært en helt annen. Med 3. plass i siste flight kunne dermed sørlendingene cruise inn til en klar seier. Tønsberg og BI endte med samme poengsum, men med sine syv av 12 mulige seire, snek Tønsberg seg foran. Ålesunds Seilforening fulgte opp sin gode seiling fra Bergen-stevnet og kom på 4. plass.

– Det var en velfortjent seier til Grimstad-seilerne, som stadig var oppe på bybrua for å studere veivalg og vindskift mens konkurrentene seilte, sier Magnus.

Sammenlagt knappet dermed sørlingene inn på BI Athletics, og det brygget dermed opp til en superspennende finale på Grimstad-seilernes hjemmebane.

TRØNDERE I TÊT

1 SEIER: Laget fra Grimstad viste stødighet og profesjonalitet både seilingen og i måten de forberedte seg på før hver seilas, og det ga uttelling i form av en klar seier eliteserien.

2 FØRSTE SEILER: Kragerø Seilforening (nærmest) kunne glede seg over sin aller første flight-seier i eliteserien.

Første flight antydet i alle fall at Grimstad-seilerne hadde alvorlige hensikter. De vant sin seilas. Det gjorde ikke de andre topplagene. Seirene 1. flight gikk derimot til Nesodden og Kragerø Seilforening. Spesielt var gleden stor om bord hos Kragerø-seilerne, som tok sin aller første seier som nyopprykket lag i eliteserien.

Nesodden-laget fortsatte sin gode seiling, og etter fire runder delte de ledelsen sammenlagt med Grimstad. De to lagene hadde opparbeidet et forsprang på tre poeng på Tønsberg, Ålesunds og Lillesand Seilforening. Grimstad-seilernes argeste konkurrenter før Stavanger-runden var med andre ord ikke helt der oppe.

I de fire neste flightene seilte Grimstad godt, men ikke best. Tønsbergs sterke lag med Jostein Aker til rors briljerte med to 1. plasser og én 2. plass, men i den fjerde seilasen ble de ilagt en skjønnsmessig straff etter en episode. Det kom til å koste dem seieren Stavanger.

BI-studentene hadde også blitt varme trøya og noterte seg for tre seire og en 3. plass. Godt seilte også

1. divisjon viste Trondhjems Seilforening at seieren Bergen ikke var en tilfeldighet. Med hele ti seire etterlot de ingen tvil om at laget er knallsterkt. Stavanger hadde imidlertid laget fått en ny, hard konkurrent Arendals Seilforening. For etter en anonym tilværelse i bunnen de to første ligarundene, hadde de toppet laget sitt med den svært gode Melges 24-seileren Jon Aksel Mortensen som skipper. Og Stavanger fulgte de trønderne nesten til døren med sine syv seire og fire 2. plasser.

Larvik-seilerne fikk det tøffere denne gangen og måtte ta til takke med en 3. plass, og med det hadde Trondhjems Seilforening overtatt tabelltoppen etter tre ligarunder – ett poeng foran Larvik.

Ran Seilforening tok en 4. plass Stavanger. Dermed kunne Trondhjems, Larvik og Ran Seilforening begynne å føle seg nokså trygge på at de ville kunne rykke opp eliteserien for 2023-sesongen. Hvilken forening som ville ta den 4. og siste opprykksplassen, var imidlertid helt åpen før det siste og avgjørende stevnet Grimstad. Molde Seilforening ville inneha den når lagene ankom sørlandsbyen, men de hadde samme poengsum som Askøy og bare ett poeng mindre enn Sandefjord. Fem poeng bak 4. plassen lurte Arendals Seilforening, som allerede var påmeldt med Jon Aksel Mortensen som skipper….

38 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 39
1
HENRIK ERIKSEN
2
HENRIK ERIKSEN

1. Grimstad

August Austefjord (3)

Lars Nicolay Løvdal (2)

Thomas Gjesteland

Lars Ingeberg

2. Tønsberg

Jostein Fredrick Aker (2)

Jørgen Smith-Meyer (2)

Sivert Foyn-Andersen (2)

Jacob Undrum

3. BI Athletics

Alexander Hvam (3)

Vegard Sandnes (3)

Anette Heldal (3)

Even Onstad Eide (3)

4. Ålesund

Andreas S. Larsen 3)

Håvard Yndestad (3)

Andreas Bro Kolstø (3)

Erik Bøen

5. Nesodden

Henrik Bucher (3)

Eskild Ova (3)

Erik Woo Nøren (3)

Henning Østby Karlsen (2)

6. Stavanger

Anders Lindmark (2)

Søren Håland (2)

Olai Hagland

Viktor Scherer

7. Moss

Roger Larsen (3)

Magne Klann (3)

Philip Kjærnes Kristensen

Lars Even Nilsen

8. Lillesand

Thomas Frigstad (3)

Aleksander Gauslaa (3)

Tobias Frigstad (2)

Dave Talloen (2)

Bjarte Olsen

9. Florø

Frode Stavang (3)

Tom Erik Løseth (2)

Eirik Byrkjeland (2)

Vegard Årebrot (2)

10.

NTNUi Seiling

Lasse Dickhausen (2)

Sigurd Tveit (2)

Vemund Grandsæther

Maria Heiberg Larsen

11. Oslofjorden

Mari Sveen (3)

Andreas Myhrvold (3)

Fredrikke Lund (2)

Marit Maarnes (2)

12. Risør

Erik Nilsen (3)

Filip Lundberg (2)

Morten Røisland (2)

Kim Robin Wintermark

13. KNS

Ragna Agerup (2)

Andreas Hole (2)

Anne Marie Enger

Erik Hveding

14.

Åsgårdstrand

Trym Kristian Markussen (3)

Håkon Sørebø (3)

Sindre Sørebø (3))

Mathias Alexander Sandsgaard (2)

Tage Brattlid Skauen (2)

15. Kragerø

Øyvind-Tore Mylius (3)

Sondre Børresen (3)

Mark Magi (3)

Stian Stjørseth (3)

To-tallet parentes forteller at seileren deltok sin andre ligarunde for året.

1. Trondhjem

Simen Sandseter (3)

Henrik Nyeng Wisth (3)

Caio Swan de Freitas (2)

Sander Gudim Johansen

2. Arendal

Jon Aksel Mortensen

Baard Hubert

Christian Brinch

Martin Pedersen Frigstad

3. Larvik

Lars Nilssen (3)

Atle Dreng (3)

Hans Gaarder Bjærke (2)

Niklas Høst

4. Ran

Oscar Nøttingnes Skovly (2)

Tinius Strømme (2)

Tiliam Strømme (2)

Joakim Skovly

6. Molde

Thomas Hjertø

Espen Julnes Lia

Pål Sletvold

Kjell Gunnar Rød

7. Sandefjord

Karen Sophie Andersen (3)

Margit Gyllenhammar-Wiig (3)

Trine Tjøm (3)

Tordis Lerøen

8. Askøy

Torstein Hellebust (3)

Trine Fossheim (3)

Kjetil Høydal (3)

Erland Handegard

9. Soon

Knut Gudmund Carlsen (3)

Kim Keon Krogsæter (2)

Øyvind Solbakken (2)

Ola Ravnestad (2)

10. Horten

Andreas Erik Karlsen (3)

Helene Grenne (3)

Scott Berg (3)

Mathias Karlsen (2)

Jenny Pøhner

12. Lillehammer

Kjell Andreas Steinstad (3)

Oskar Mythen (3)

Axel Mythen (3)

Lars Bjarne Mythen (3)

Henrik Julius Nilsen (3)

Anders Gunleiksrud Rustad (2)

Holgeir Klausen (2)

Therese Tollefsrud (2)

13. NTNUi

Seiling 2

Pelle Gundersen Lund (2)

Sandra Slåttelia

Josefine Michelsen

Jakob Odenvald

14. Oslo

Stein Sørlie

Til Pfleger

Olav Osvold Larsen

Hedda Habrecht

Maja Leivsdatter

72 ÅR

Den eldste deltageren årets seilsportsliga var 72 år. Hjemmelaget Stavanger stilte med det yngste laget eliteserien med den gjennomsnittsalder på 19 år. Åsgårdstrand-seilerne var nesten like unge – 19,5

år. Kragerø og Moss utgjorde nestorene med en gjennomsnittsalder på henholdsvis 44,25 og 43,5 år. I 1. divisjon var nestor-lagene enda eldre. Molde hadde et snitt på 59,75 år, mens Sandefjords rene damelag var 55 år snitt. Det yngste laget 1. divisjon var Horten med 20,25 år snitt.

30 ÅR

Gjennomsnittsalderen på de syv damene som deltok eliteserien Stavanger, var 30 år. Og med kun syv damer, var andelen damer kun 11 prosent. Hele 11 av lagene eliteserien var rene herrelag! 1. divisjon var det litt flere damer: 11. Det gir en dameprosent på 20,8. Damene 1. divisjon var litt eldre enn eliteserien. Gjennomsnittsalderen Stavanger var 35 år. Det var også gjennomsnittsalderen på alle deltagerne 1. divisjon. I eliteserien var gjennomsnittsalderen 31 år stevnet i Stavanger.

1 GRIMSTAD: Fv: Lars Ingeberg,August Austefjord, Thomas Gjesteland, Lars Nicolay Løvdal.

2 TØNSBERG: Fv: Sivert Foyn-Andersen, Jørgen Smith-Andersen, Jostein Aker, Jacob Undrum.

3 BI ATHLETICS: Fv: Vegard Sandnes. Anette Heldal, Alexander Hvam, Even Onstad Eide.

4 MEKKING: Det er alltid noe som må fikses..

5 ARENDAL: Jon Aksel Mortensen, Martin Frigstad, Baard Hubert og Christian Brinch.

6 TRONDHJEM: Fv: Simen Sandseter, Caio Swan de Freitas, Henrik Nyeng Wisth, Sander Gudim Johansen.

7 LILLEHAMMER: Nystartede Lillehammer Seilforening er første innsjøforening som er med seilsportsligaen..

8 NESODDEN: Nesodden var lenge med tetbildet og kjempet om en plass på pallen.

9 UTSIKT: Fra land hadde man god utsikt over regattabanen som lå tett på.

Asker, Bærum og Bodø stilte ikke med lag Bergen.

Race Report 2021 - 41 40 - Race Report 2022
HENRIK ERIKSEN 1 HENRIK ERIKSEN 6 HENRIK ERIKSEN 7 HENRIK ERIKSEN 8 HENRIK ERIKSEN 9 ELITE
1.DIV
2
HENRIK ERIKSEN
HENRIK ERIKSEN 4
HENRIK ERIKSEN 3
HENRIK ERIKSEN
5

#4 GRIMSTAD

Årets siste ligarunde ble en finalerunde verdig. Det var høy temperatur, lokal entusiasme og tøffe matcher.

TROND R. TEIGEN

1 PRIMUS MOTOR: Lars Ingeberg var utvilsomt den drivende kraften både før og under finalestevnet Grimstad.

2 JUBEL: Trondhjems

Seilforening kan juble for seier 1. divisjon for sesongen 2022 og opprykk til eliteserien.

3 REDNING: Åsgårdstrand Seilforening stod i fare for å rykke ned i 1. divisjon, men hanket inn redningsmannen Karl Otto Book som skipper finalen.

4 TAKET: Stemningen stod taket under festen hjemme hos Lars Ingeberg.

5 PÅ BERGET: Grimstad-seilerne er trolig de av seilerne seilsportsligaen som har benyttet pausene best til å overvåke seilasene og kartlegge banen.

6 SKIPPERMØTE: Det er briefing før dagens flighter kan begynnes.

DEN STORE FINALEFESTEN

Grimstad innfridde på alle måter. Arrangementsmessig kunne det ikke ha vært bedre, og at hjemmelaget sikret seieren i eliteserien, var prikken over den lokale i-en. Og så bød Grimstad på tidenes avslutningsfest.

Det er ikke ofte man kommer til et regatta-arrangement der man fornemmer at hele byen sitrer av forventning. Men slik var det Grimstad. De aller fleste byen visste at seilsportsligaens finale skulle foregå nettopp der, og at Grimstad Seilforening skulle kjempe om sammenlagtseieren på hjemmebane.

– Det å oppleve den lokale entusiasmen for seilsportsligaen, var utrolig gøy. Grimstad Seilforening, med propellen Lars Ingeberg spissen, stod på hodet for å tilrettelegge alt for deltagerne, og det at hjemmelaget var posisjon til å vinne, ga det hele en ekstra nerve. Da vi kom til byen, kunne vi fornemme forventningene hele Grimstad hadde til det som skulle skje, sier Magnus Hedemark.

Det startet lenge før selve stevnet, for da ligastevnet Stavanger var over, premiene delt ut og båtene pakket sammen, ble en av J/70-ene resolutt hektet på tilhengerfestet til Lars Ingebergs bil og kjørt til Grimstad. Med på lasset var også mye av profilmateriellet som seilsportsligaen etter hvert har. Og da båten ankom sørlandsbyen, ble den rigget opp og plassert midt på torget. På veggen av sitt eget hus sentralt Grimstad, hang Lars et digert banner som fortalte hva som skulle skje 24. og 25. september 2022. Byen og områdets lokale medier ble kontaktet, og de ble fortalt hvilken stor betydning det hadde for Grimstad Seilforening at den hadde fått tildelt ligafinalen. Ikke minst kunne det fortelles at foreningens eget lag hadde potensiale til å kunne stikke av med seieren.

Det førte til solide avisoppslag og mye lokal medieomtale. Forventningene ble bygd opp i forkant.

– Grimstad Seilforening brukte alle de mulighetene det å arrangere et ligastevne, bringer med seg. Det

er virkelig beundringsverdig. De fikk med seg media, næringslivet, lokalbefolkningen og kommunen – og med det en masse goodwill.

Det ga uttelling.

– Ja, jeg vil si det så sterkt og konkret at seilforeningen fikk betalt for sin innsats form av to J/70-er. Foreningen hadde ønsket seg to J/70-er for å kunne fortsette satsningen på seilsportsligaen, og for å styrke ikke bare ungdomsmiljøet i seilforeningen, men også å ha en mulighet til å rekruttere seilere et stort aldersspenn. Fredagen før stevnet var dette en fjern drøm. Da både stevne og seieren var i havn søndag kveld, var drømmen mer eller mindre en realitet. Alle gode krefter ville at foreningen skulle kunne anskaffe to J/70-er til sesongen 2023, sier Magnus.

22. desember 2022 vedtok et ekstraordinært årsmøte Grimstad Seilforening enstemmig at foreningen skulle gå til anskaffelse av to J/70-er.

– Samholdet og entusiasmen i Grimstad er helt spesielt, og foreningen viste til fulle hvilket potensiale det bor i det å ha et ligastevne – og hva det kan bringe. Ingenting ser ut til å være umulig i Grimstad.

AVSLUTNINGSFEST AV DE SJELDNE

Deltagerne nøt også godt av sørlendingenes eufori og gjestfrihet. Nærmest på hvert hjørne ble de møtt av «bløde røster» som spurte om de trengte hjelp til noe. Foreningens frivillige stilte opp hopetall.

– Vanligvis har vi med noen få lokale i startbåten sammen med vår faste stab, men i Grimstad fylte vi opp hele båten med regattasjefer. Så det manglet jo ikke på gode råd og historier.

Magnus tror det mange av deltagerne kanskje vil huske aller best fra stevnet Grimstad, var da Lars Ingeberg åpnet dørene og inviterte alle de vel 150 deltagerne hjem til seg på seilerfest med mat, dans og diskolys.

– Det ble utvilsomt tidenes avslutningsfest!

44 - Race Report 2022
TROND R. TEIGEN 1 TROND R: TEIGEN 2 TROND R: TEIGEN 3 TROND R: TEIGEN 5 TROND R: TEIGEN 6 LARS INGEBERG 4 Race Report 2019 - 45

DOMMERE I

4. RUNDE

Disse dommerne var aktivitet Moss:

• Harald Holmen Sørensen, KNS

• Karl Petter Haugen, Askøy

• Peter Thomas Hansen, Askøy

• Sandra Hatch, Fredrikstad

• Esben Keim, Oslo

• Tonny Vedeler Jensen, Moss

• Harrald Masst, Bærum

• Carl Christian Skogen Strømberg, Moss

Regattabanen lå ute på Groosefjorden. Selve stevnet hadde tilhold ved sommerrestauranten på Groos. Der er det en stor gressplen, det var servering og det var lett å komme seg ut til banen. Lars Ingeberg satt selv oppe på en kolle med utsikt over banen og kommenterte det som skjedde en lokal direktesending på nettet. Ikke minst fulgte han Grimstad-laget med argusøyne – et lag han selv var en del av. Oslo-stevnet coachet han laget til seier, og Stavanger var han selv med og seilte laget inn til nok en seier.

På hjemmebane skulle laget kjempe mot BI Athletics om seieren i eliteserien.

KAMPEN OM PALLEN

BI-studentene kom til Grimstad med ett poengs ledelse. Det betød at det av de to lagene som ble best ute på Groosefjorden, ville vinne eliteserien 2022. Kampen stod realiteten mellom disse to lagene; poengspranget ned til Stavanger, Ålesunds og Moss Seilforening var for stort til at det var realisme å trekke dem inn kampen om eliteserie-seieren. For disse tre lagene stod kampen først og fremst om den tredje pallplassen og retten til å få turen til Sailing Champions League.

Alltid når det er snakk om finale og lagene får kniven på strupen – enten det dreier seg om medaljer, opprykk eller nedrykk – så blir det gjerne topping av lagene. Det er derfor alltid noe spesielt med den siste ligarunden. Det er «oppgjørets time».

forhånd. Men, samtidig visste de at en glipp så inderlig vel også kunne ramme dem selv. Så selv om skuldrene kanskje kunne senkes et lite hakk, var ikke noe avgjort. Det gjensto ennå mange flighter.

I kampen om den tredje pallplassen lå de unge seilerne fra Stavanger best an, mens veteranene fra Moss ikke helt fikk det til å stemme. Heller ikke Ålesund-laget så ut til å finne ut av Groosefjorden.

Helt nederst på tabellen styrte Risør og Kragerø Seilforening mot nedrykk, men hvilke andre to lag de ville få følge av, var høyst usikkert. Etter fire runder var det KNS og Florø som lå på de utsatte plassene.

Åsgårdstrand-laget fortsatte ufortrødent videre. de fire neste flightene ble beholdningen tre seire og en annenplass. Det ga laget en suveren ledelse. Et annet lag som seilte godt i flight fem til åtte, var Oslofjorden Seilklubb, som denne ligarunden hadde fått Anette Melsom Myhre tilbake skipperrollen. De vant to flighter og kom mål som nummer to i de to andre. Dermed passerte de Grimstad-laget, som hadde fått litt kladdeføre. Samtidig hadde BI-studentene våknet til live og knepet seg opp til en 4. plass etter åtte flighter. Det betød at Grimstad og BI var á poeng kampen om eliteserie-seieren sammenlagt.

Etter åtte flighter hadde Stavanger styrket sitt grep om den tredje pallplassen, mens KNS hadde seilt seg så vidt vekk fra sin nedrykksplass og overlatt den til Nesodden.

1 GODE FORHOLD:

Finaleforholdene var gode ute på Groosefjorden. Lillesand Seilforening droneperspektiv.

2 REGATTASJEFER:

Det manglet ikke på frivillighet Grimstad, og startbåten var fylt av lokale regattasjefer.

3 BI ATHLETICS:

Studentene fra BI har gjennomført en sterk og jevn sesong, men måtte til slutt gi tapt for entusiastiske sørlendinger kampen om seieren i eliteserien sammenlagt.

For Åsgårdstrand Seilforening representerte 2022-sesongen et generasjonsskifte. Foreningens gode og rutinerte lag med Jostein Grødem spissen, hadde gitt fra seg rorkult og skjøt til yngre krefter. Før stevnet Grimstad lå foreningen i nedrykkskampen, og skulle så skje, ville et av foreningens stolteste særpreg ryke. Åsgårdstrand er nemlig den eneste foreningen sammen med Tønsberg som siden starten av seilsportsligaen uavbrutt har klart å holde seg eliteserien.

Dette hegemoniet ville de så visst ikke gi fra seg uten kamp. For å bistå de unge seilerne ble derfor Åsgårdstrands store seilersønn, Karl Otto Book, hanket inn. Det skulle bli avgjørende.

Da fire flighter var unnagjort, stod Åsgårdstrand-laget med fire seire. Hjemmefavorittene skuffet heller ikke. Med tre seire og en 2. plass fulgte Grimstad vestfoldingene hakk hæl. BI-studentene åpnet derimot langt mer nølende og endte på en 5. plass første flight. Å komme sist mål hadde de kun gjort én gang før i 2022. 2-1-3 ble plasseringene de neste rundene. Dermed hadde Grimstad Seilforening festet et solid grep om eliteserie-seieren. Med hele seks poengs ledelse etter fire runder var nok grepet også fastere enn de hadde toret håpe på på

Etter ni flighter var stillingen den samme topp og bunn. Det led mot ettermiddag og det var tid til kun en flight til. Fire poeng skilte mellom Grimstad og BI Athletics den pågående serierunden. Grimstad-laget måtte gå på en smell og komme sist, BI-studentene måtte vinne. Det var scenariet dersom BI-skulle kunne vinne eliteserien.

Så skjedde ikke. Grimstad vant sin seilas og BI-studentene kom på 2. plass. Dermed var det duket for en tårevåt seierssermoni der all spenning knyttet til forventninger og håp om ligaseier fikk sin utløsning.

TRØNDERE TIL TOPPS

1. divisjon var Trondhjems, Larvik og Ran Seilforening så å si klare for opprykk før start. Spørsmålet var hvilken forening som ville få den fjerde og siste plassen. Den plassen signaliserte Arendals Seilforening tidlig at de ville ha, og laget feide igjennom de ti flightene med åtte seire og to 2. plasser. Det holdt til seier Grimstad og opprykk til eliteserien i 2023.

Trønderne seilte inn til en solid anneplass Grimstad og vant dermed 1. divisjon foran Larvik og Ran.

I bunnen av tabellen endte Asker, Bodø og Bærum. Bodø trakk seg fra ligaen allerede etter 1. runde, mens Asker- og Bærum-lagene uteble fra stevnene Bergen og Stavanger. Dermed må de ut i kvalifisering for å få delta 2023.

46 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 47
TROND R: TEIGEN TROND R: TEIGEN
2 3
TROND R: TEIGEN
1

1. Åsgårdstrand

Sindre Sørebø (4)

Mathias Alexander Sandsgaard (3)

Torbjørn Lunde (2)

Karl Otto Book

Jacob Nyquist

2. Grimstad

August Austefjord (4)

Lars Nicolay Løvdal (3)

Georgios Nikoltsis (3)

Andre Jørgen Ugland (3)

Thomas Gjesteland (2)

Vidar Ljungstrøm (2)

3. Oslofjorden

Mari Sveen (4)

Andreas Myhrvold (4)

Tine Simensen Oldereid (2)

Anette Melsom Myhre

4. BI Athletics

Alexander Hvam (4)

Vegard Sandnes (4)

Anette Heldal (4)

Even Onstad Eide (4)

5. Stavanger

August Hanevik (3)

Markus Hannerø Hagen (3)

Olai Hagland (2)

Roman Chevchuk (2)

6. NTNUi

Seiling

Sigurd Tveit (3)

Vemund Grandsæther (2)

Maria Heiberg Larsen (2)

Kristine Hjellestad (2)

7. Ålesund

Andreas S. Larsen 4)

Håvard Yndestad (4)

Andreas Bro Kolstø (4)

Ole Morken (3)

8. Lillesand

Thomas Frigstad (4)

Aleksander Gauslaa (4)

Sander Egeberg Hansen (3)

Dave Talloen (3)

Daniel Hansen

9. Tønsberg

Marie Butler Wang (2)

Andreas Næss

Emil Schøning-Olsen

Ferdinand Juell-Bergan

10. Moss

Roger Larsen (4)

Magne Klann (4)

Jørn-Erik Ruud (3)

Karl-Einar Jensen (2)

11. KNS

Andreas Hole (3)

Erik Hveding (2)

Svenja Christiansen (2)

Marie Lothe (2)

12. Nesodden

Henrik Bucher (4)

Eskild Ova (4)

Erik Woo Nøren (4)

Henning Østby Karlsen (3)

13. Florø

Frode Stavang (4)

Vegard Årebrot (3)

Aleksander Rognaldsen Solheim (3)

Arne Reksten Hovden (2)

14. Kragerø

Øyvind-Tore Mylius (4)

Sondre Børresen (4)

Mark Magi (4)

Stian Stjørseth (4)

12. Risør

Tiril Mathisen (2)

Mads Mathisen

Erik Mathisen

Anders Martin Andersen

Tallene parentes forteller antall

ligarunder seileren har deltatt i.

1. Arendal

Jon Aksel Mortensen (2)

Emilie Mortensen

Martine Steller Mortensen

Kristian Melby

Martine Kjøge

2. Trondhjem

Henrik Nyeng Wisth (4)

Caio Swan de Freitas (3)

Tallak Jensen Torkildsen

Achim Barleymountain

4. Larvik

Lars Nilssen (4)

Atle Dreng (4)

Hans Gaarder Bjærke (3)

Niklas Høst (2)

5. Ran

Tinius Strømme (3)

Tiliam Strømme (3)

Simen Guldberg (2)

Alexander Dahl Høgheim

6. Sandefjord

Karen Sophie Andersen (4)

Margit Gyllenhammar-Wiig (4)

Christine Gyllenhammar-Wiig

Nanna Sofie Juell-Bergan

7. Askøy

Ingrid Wiik (2)

Trond Berntsen

Erlend Hellebust

Daniel Hjorth

8. Lillehammer

Kjell Andreas Steinstad (4)

Oskar Mythen (4)

Axel Mythen (4)

Lars Bjarne Mythen (4)

Henrik Julius Nilsen (4)

Anders Gunleiksrud Rustad (3)

Holgeir Klausen (3)

Therese Tollefsrud (3)

9. Molde

Lars Stian Walle (3)

Geir Oterhals (2)

Kristian Bachmann

Trygve Bjørlo

10. Asker

Marthe Bjerkåsholmen (2)

Hedda Roll (2)

Cecilie Baklid

Kristin Sætrang Haakonsen

10. Horten

Andreas Erik Karlsen (4)

Helene Grenne (4)

Scott Berg (4)

Mathias Karlsen (2)

Jenny Pøhner (2)

12. Soon

Kim Keon Krogsæter (3)

Øyvind Solbakken (3)

Ola Ravnestad (3)

Johan Andersen (2)

Mads Francke

13. Bærum

Erling Poppe Oldervoll

Wilhelm Harlem

Fredrik Harlem

Mikal Tveita

2 LAG

BI Athletics og Kragerø Seilforening seilte samtlige ligarunder 2022 med det samme laget. Ni av eliteserielagene Grimstad talte kun herrer. På Oslofjorden Seilklubbs lag var 3 av 4 damer. Gjennomsnittsalderen eliteserien i Grimstad var 31,3 år, den høyeste årets fire runder. I 1. divisjon var snittalderen 31 år Grimstad, som var årets laveste den divisjonen, og for første gang var den lavere enn eliteserien. For damene eliteserien Grimstad var snittalderen 27,5 år, 1. divisjon var de litt eldre: 30 år.

1 av 4 seilere i 1. divisjon Grimstad var damer. eliteserien var prosenten 15,6. Nesodden og Stavanger stilte med de yngste lagene finalerunden. De hadde en snittalder på 22 år. Eldst var mossingene: 53 år. Yngste deltager var 13 år og kom fra Florø. 1. divisjon stilte Bærum Seilforening med et lag som var 18,5 år gjennomsnitt, mens Molde utgjorde old boys laget med 51,75 år snitt. Bare 6 av lagene 1. divisjon var rene herrelag. 2 lag bestod kun av damer. Sandefjord Seilforening gjennomførte heleårets liga med kun damer på laget.

25 %

1 ELITESERIEN SAMMENLAGT: Grimstad (i midten) vant foran BI (t.v) og Stavanger Seilforening..

2 BEST GRIMSTAD: Åsgårdstrand. Fra venstre Sindre Sørebø, Jacob Nyquist, Mathias Alexander Sandsgaard, Torbjørn Lunde (+ Karl Otto Book).

3 OSLOFJORDEN: Oslofjorden Seilklubb fikk 3. plass og årsbeste Grimstad.

4 NTNUi: Maria Heiberg Larsen, Sigurd Tveit, Vemund Gransæther og Kristine Hjellestad..

5 ÅLESUND: Ole Morken, Andreas Bro Kolstø,

Andreas S. Larsen, Håvard Yndestad.

6 SEIER: Trondhjems Seilforening vant 1. divisjon.

7 LARVIK: Atle Dreng, Niklas Høst, Hans Gaarder Bjærke, Lars Nilssen.

8 RAN: Tiliam Strømme, Alexander Dahl Høgheim, Simen Guldberg, Tinius Strømme.

9 ARENDAL: Martine Steller Mortensen, Jon Aksel Mortensen, Kristian Melby, Emilie Mortensen, Martine Kjøge.

10 DELTAKERE: Spente deltagere Grimstad.

14. Oslo

Arne Olav Haabeth

Karsten Barton

Kristina Holmblad

Rasmus Sevrein

Tinius Gorset Johnsrud

15. NTNUi Seiling 2

Ivan Martinez Garcia (2)

Billy Romain

Simen Duus Carlsen

Marion Picchu

Bodø stilte ikke med lag Grimstad.

Christianssands Seilforening deltok med et lag og tok 3. plass.

Race Report 2022 - 49 48 - Race Report 2022
TROND R: TEIGEN 1 TROND R: TEIGEN 2 TROND R: TEIGEN 4 TROND R: TEIGEN 5 TROND R: TEIGEN 6 TROND R: TEIGEN 7 TROND R: TEIGEN 9 TROND R: TEIGEN 10 TROND R: TEIGEN 8 TROND R: TEIGEN 3 ELITE 1.DIV

HVA TABELLEN FORTELLER

Sifrene under arrangørnavnene forteller hvilken plassering foreningen fikk i de enkelte ligarundene. Sifrene det mørke feltet forteller hvor mange 1. plasser, 2. plasser osv. som foreningen fikk de enkelte seilasene i løpet av de fire ligarundene. Poengene til sist er ligapoengene foreningen fikk. 1. plass en ligarunde gir 1. poeng, 2. plass 2 og så videre.

SAILING CHAMPIONS LEAGUE

• Grimstad Seilforening

• BI Athletics

• Stavanger Seilforening

skal representere Norge Sailings Champions League 2023.

RYKKER NED I 1. DIVISJON

• Nesodden Seilforening

• Florø Seilforening

• Risør Seilforening

• Kragerø Seilforening rykker ned og skal seile 1. divisjon 2023.

FUN FACTS

Moss Seilforening har vært årets mest ujevne forening igjennom årets eliteserie. Foreningen har nest flest enkeltseire, men har for mange svake plasseringer til å ende helt på topp.

NESTEN ALLE VANT

Alle seilforeningene – bortsett fra to – vant minst én seilas løpet av de tilsammen 80 flightene som ble gjennomført i de to divisjonene. Aller flest seire hadde Trondhjems Seilforening med sine imponerende 25. Nest flest hadde Grimstad og Larvik med 18 seire. Tre foreninger klarte seg igjennom alle sine seilaser uten å komme sist mål noen gang: Grimstad, Trondhjem og Larvik. Tilsammen ble det gjennomført 240 seilaser – 123 i eliteserien og 117 1. divisjon.

RYKKER OPP I ELITESERIEN

• Trondhjems Seilforening

• Larvik Seilforening

• Ran Seilforening

• Arendals Seilforening rykker opp og skal seile eliteserien i 2023.

MÅ SEILE KVALIFISERING

• Asker Seilforening

• Bodø Seilforening

• Bærum Seilforening

må seile en eventuell kvalifisering mot andre seilforeninger som ønsker å delta seilsportsligaen før sesongen 2023.

FUN FACTS

Trondhjems Seilforening vant 1. divisjon med 1,51. plass som gjennomsnitt. Larvik hadde 1,69 snitt, mens Grimstad, som vant eliteserien, hadde1,93. plass som gjennomsnitt. Både Trondhjems og Grimstad hadde bedre snitt en fjorårets vinnerlag.

50 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 51
No. Forening Oslo Bergen Stavanger Grimstad 1.pl 2.pl 3.pl 4.p 5.pl DNF/S POENG 1 Grimstad Seilforening 1 6 1 2 18 12 7 4 0 0 10 2 BI Athletics 2 2 3 4 14 15 8 2 2 0 11 3 Stavanger Seilforening 3 4 6 5 9 12 14 4 2 0 18 4 Ålesunds Seilforening 8 3 4 7 8 14 11 4 4 0 22 5 Moss Seilforening 7 1 7 10 16 8 6 6 4 1 25 6 Oslofjorden Seilklubb 4 7 11 3 10 12 5 8 5 1 25 7 Tønsberg Seilforening 5 13 2 9 11 8 6 10 5 1 29 8 Lillesand Seilforening 13 5 8 8 7 7 10 11 5 1 34 9 Åsgårdstrand Seilforening 9 11 14 1 10 4 10 8 8 1 35 10 NTNUI Seiling 12 8 10 6 3 10 12 11 5 0 36 11 KNS 6 10 13 11 4 9 10 7 11 0 40 12 Nesodden Seilforening 15 9 5 12 6 4 9 12 9 1 41 13 Florø Seilforening 10 12 9 13 3 10 7 9 11 1 44 14 Risør Seilforening 11 15 12 15 2 0 9 12 19 0 53 15 Kragerø Seilforening 14 14 15 14 1 1 4 12 20 3 57 1. DIVISJON No. Forening Oslo Stavanger Bergen Grimstad 1.pl 2.pl 3.pl 4.pl 5.pl DNF/S POENG 1 Trondhjems Seilforening 3 1 1 2 25 10 2 2 0 0 7 2 Larvik Seilforening 1 2 3 4 18 16 4 1 0 0 10 3 Ran Seilforening 5 3 4 5 14 9 10 3 2 1 17 4 Arendals Seilforening 13 11 2 1 16 8 5 7 2 1 27 5 Askøy Seilforening 7 6 8 7 4 9 15 9 1 1 28 6 Sandefjord Seilforening 11 4 7 6 7 7 11 9 3 2 28 7 Molde Seilforening 10 5 6 9 5 9 14 6 4 1 30 8 Lillehammer Seilforening 8 8 12 8 3 9 11 8 5 3 36 9 Oslo Seilforening 2 10 14 14 6 4 3 9 14 3 40 10 Soon Seilforening 12 7 9 12 4 7 8 12 7 1 40 11 NTNUI Seiling 2 4 12 13 15 3 0 11 14 9 2 44 12 Horten Seilforening 14 9 10 11 1 7 9 8 5 1 44 13 Asker Seilforening 9 DNS DNS 10 0 5 3 7 3 21 51 14 Bodø Seilforening 6 DNS DNS DNS 2 3 0 1 0 33 54 15 Bærum Seilforening 15 DNS DNS 13 0 4 1 6 5 23 60 LHS
ELITESERIEN
2022 2022

VINNER HODENE FORENING SLAGENE

Denne oversikten viser hvilke seilere seom har vært med å vinne flest seilaser gjennom alle flightene de fire serierundene 2022.

Vidar

Grimstad • Mari

Sveen, Oslofjorden • Andreas Myhrvold, Oslofjorden • Jørgen

Smith-Meyer, Tønsberg • Jostein

Fredrick Aker, Tønsberg • Sivert

Foyn-Andersen, Tønsberg • Sindre

Sørebø, Åsgårdstrand • Karl-Einar

Åsgårdstrand • Karl Otto Book, Åsgårdstrand

7 SEIRE

Søren Håland, Stavanger • Jacob Undrum, Tønsberg

6 SEIRE

August Hanevik, Stavanger • Markus Hammerø

Hagen, Stavanger • Roman Schevduk, Stavanger •

1. ÅSGÅRDSTRAND SEILFORENING representert med foreningens ferskeste lagbilde.

Jensen, Moss

9 SEIRE

Torbjørn Lunde, Åsgårdstrand • Mattis Alexander Sandsgaard, Åsgårdstrand

8 SEIRE

Tine Simensen Oldereid, Oslofjorden • Håvar Yndestad, Ålesund • Andreas Bro Kolstø, Ålesund

• Andraes S. Larsen, Ålesund • Jacob Nyquist,

Eliteserien 1. Divisjon

Thomas Frigstad, Lillesand • Aleksander Gauslaa, Lillesand • Henrik Bucher, Nesodden • Erik Woo Nøren, Nesodden • Eskild Ova, Nesodden • Henning Østby Karlsen, Nesodden • Lars Ingeberg, Grimstad

5 SEIRE

Ole Morken, Ålesund • Sander Egeberg Hansen, Lillesand • Olai Hagland, Stavanger • Anette Melsom Myhre, Oslofjorden

3 SEIRE

Jørgen Fremstad, Oslofjorden • Jacob Lepperød,

Tønsberg • Svenja Christiansen, KNS • Lene Hjellestad, KNS • Andreas Hole, KNS • Herman Bordal, Moss • Frode Stavang, Florø • Wenche Talloen, Lillesand

2 SEIRE

Halvor Albjerk, KNS • Marthe Enger Eide, KNS • Eline Narum Snerlebakken, KNS • Trym Kristian Markussen, Åsgårdstrand • Håkon Sørebø, Åsgårdstrand • Eirik Byrkjeland, Florø • Vegard Årebrot, Florø • Aleksander Rognaldsen Solheim, Florø • Erik Nilsen, Risør • Morten Røisland, Risør

• Fredrikke Lund, Oslofjorden • Marit Maarnes, Oslofjorden • Henrik Schrader Bordal, NTNUi • Lasse Dickhausen, NTNUi • Benedikt Niedental, NTNUi • Marie Lothe, KNS • Tom Erik Løseth, Florø • Philip Kjærnes Kristensen, Moss • Lars Even Nilsen, Moss • Daniel Hansen, Lillesand

2. TØNSBERG SEILFORENING representert med foreningens ferskeste lagbilde.

9 SEIRE

Kristian Funderud Melby, Arendals • Simen Guldberg, Ran

8 SEIRE

Nicklas Høst, Larvik • Emilie Mortensen, Arendals

• Martine Mortensen, Arendals • Martine Kjøge, Arendals

7 SEIRE

Alexander Undrum Fathi, Trondhjems • Karen

Sophie Andersen, Sandefjord • Margit Gyllenhammer Wiig, Sandefjord • Baard Hubert, Arendals

• Christian Brinch, Arendals • Martin Pedersen Frigstad, Arendals

6 SEIRE

Tallak Jensen Torkildsen, Trondhjems • Achim Barleymountain, Trondhjems

5 SEIRE

Jakob Holm, Larvik • Trygve Leergaard, Oslo • Esben Keim, Oslo • Stein Broch Olsen, Oslo • Tellef

Tveit, Oslo • Oscar Nøttingnes Skovly, Ran • Øyvind Gjone, Larvik • Henry Kristoffersen, Larvik •

3 SEIRE

MOSS SEILFORENING representert med foreningens ferskeste lagbilde.

Trine Tjøm, Sandefjord

• Alexander Dahl Høgheim, Ran

4 SEIRE

Knut Gudmund Carlsen, Soon • Tobias Sandmo

Birkeland, Ran • Steffen Berthelsen, Ran • Einar Nystad, Ran

Rafael Bautista Péres, NTNUi • Eivind Dalholt, NTNUi • Pelle Gundersen Lund, NTNUi • Nathalie Domke, NTNUi •Emilie Nilsen, Ran • Torstein Hellebus, Askøy • Trine Fossheim, Askøy • Kjetil Høydal, Askøy • Kjell Andreas Steinstad, Lillehammer • Lars Bjarne Mythen, Lillehammer • Henrik Julius Nilsen, Lillehammer • Oskar Mythen, Lillehammer • Kristen Hernes, Lillehammer • Toril Dahl Høgheim, Sandefjord • Kim Keon Krogsæter, Soon • Øyvind Solbakken, Soon • Ola Ravnestad, Soon • Thomas Hjertø, Molde • Espen Julnes Lia, Molde • Pål Sletvold, Molde • Kjell Gunnar Rød, Molde

RAN SEILFORENING representert med foreningens ferskeste lagbilde.

POENGENE: Poengene fremkommer ved å slå sammen de to divisjonene.

1. plass i eliteserien gir 30 poeng, 2. plass 29 osv. 1. plass 1. divisjon gir 15 poeng, 2. plass 14 poeng osv. Poengene er sammenlagt for 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 og 2022. Rød ring betyr seier eliteserien dette året, grønn ring er seier 1. divisjon. Gul strek under tallene indikerer at foreningen har holdt seg sammenhengende og uavbrutt i eliteserien perioden.

Tabell 1 SUM 2016 2017 2018 2019 2021 2022 Åsgårdstrand 166 29 29 26 30 30 22 Tønsberg 151 22 27 24 29 25 24 Moss 145 15 30 25 20 29 26 Ran 137 28 28 28 21 19 13 Grimstad 136 13 21 20 25 27 30 Larvik 133 25 25 27 24 18 14 KNS 130 30 24 22 19 15 20 BI Athletics 127 12 17 13 28 28 29 Arendals 123 27 20 21 26 17 12 Florø 118 20 19 15 22 24 18 Nesodden 118 23 23 19 13 21 19 Ålesunds 113 18 11 14 23 20 27 Brevik 97 24 26 29 18 Trondhjem 96 26 22 17 9 7 15 Risør 92 0 15 30 17 13 17 Askøy 91 0 14 23 27 16 11 NTNUI 72 0 0 11 14 26 21 Oslofjorden 62 15 22 25 Stavanger 59 17 14 28 Lillesand 58 12 23 23 Asker 54 14 16 7 11 3 3 Bodø 53 5 8 12 16 10 2 Molde 49 9 5 9 8 9 9 Soon 48 16 7 8 4 6 7 Oslo 47 11 9 6 10 5 6 Fredrikstad 39 21 18 0 Bundefjorden 37 1 13 18 5 Kragerø 36 0 2 4 3 11 16 Hurum 34 6 12 16 Sandefjord 34 7 6 3 6 2 10 Bærum 23 8 6 0 8 1 Stord 19 19 Horten 16 7 4 5 Malvik & Stjørdal 11 4 1 5 1 Lillehammer 8 8 Tromsø 3 3 Ulstein 2 2
August Austefjord Grimstad 18 seire Andre Jørgen Ugland, Grimstad 12 seire Henrik Nyeng Wisth, Trondhjems 25 seire Magne Klann Moss 15 seire Caio Swan de Freitas, Trondhjems 23 seire Roger Larsen Moss 15 seire Simen Sandseter, Trondhjems 19 seire Alexander Hvam BI Athletics 14 seire Lars Nilssen, Larvik 18 seire Anette Heldal BI Athletics 14 seire Atle Dreng, Larvik 18 seire Vegard Sandnes Larsen BI Athletics 14 seire Jon Aksel Mortensen, Arendals 15 seire Even Onstad Eide, BI Athletics 14 seire Hans Gaarder Bjærke, Larvik 13 seire Jørn-Erik Ruud Moss 13 seire Tiliam
me, Ran 10 seire Lars
Løvdal, Grimstad 13 seire
Nikoltsis,
12 seire
10 seire Tinius
10 seire
Strøm-
Nicolay
Georgios
Grimstad
Sander Gudim Johansen, Trondhjems
Strømme, Ran
SEIRE Thomas Gjesteland,
10 SEIRE
11
Grimstadi
Ljungstrøm,
52 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 53
3.
ALLE BILDER: TROND R. TEIGEN
1.

UNGDOMSLIGAEN

Norsk Seilsportsliga arrangerte sitt aller første stevne i Ålesund i 2015. Syv år etter var byen vertsskap for nok en banebrytende begivenhet i norsk seilsport.

HENRIK ERIKSEN

1 BEST LAG:

Ungdommer trives sammen, og i ligaseiling er de nettopp det. De er sammen på et lag og gjør sitt beste mot konkurrentene, og de er sammen med konkurrentene hele tiden når de ikke seiler.

EN RØRENDE BRAKSUKSESS

– Vi forsøkte oss litt nølende frem, men allerede under det første stevnet i Ålesund skjønte vi at ungdomsligaen ville bli en suksess, sier Magnus Hedemark, som har holdt sin arrangerende hånd over årets nyskapning i norsk seilsport. Seilere er best i lag.

To stevner ble gjennomført i 2022.

– Dette med ungdomsligaen var ikke min idé, men en oppgave vi fikk tildelt å gjennomføre av generalsekretær NSF, Per Christian Bordal. Ungdomsligaen er hans hjertebarn og noe han brant for å få satt ut i livet, fortsetter Magnus.

– Ja, det hele begynte vel med at Ole Petter Pollen (1. visepresident NSF) og jeg begynte å drodle om at det kunne ha vært gøy å følge opp seilsportsligaen med en egen liga kun for ungdom. Men det var først da vi plutselig fikk en milliongave fra Ringnes-stiftelsen, at vi kunne

virkeliggjøre ideen, forteller Per Christian Bordal.

Den ideelle tanken bak ungdomsligaen var at den skulle tette et gap mellom barne- og ungdomsseilingen jolleklassene og «voksenseilingen» kjølbåter. For på den måten, håpet man, å kunne redusere frafallet ungdomsalderen. Ungdomsligaen skulle også gjøre det mulig for flere ungdommer å delta, i og med at man ikke trengte å eie sin egen båt. Man hadde også en tanke om at det i et lag på fire til fem seilere også ville kunne være plass til relativt uerfarne seilere, slik at de kunne vokse som seilere sammen med laget sitt.

– Ja, for det er jo egentlig ikke så mange idretter der man naturlig kan begynne som 15-åring. Men det kan man seiling, sier Per Christian.

Lagfølelse og sosial ramme var også stikkord da ungdomsligaen ble skapt, likeså en tanke om å kunne avholde bærekraftige arrangementer. Ligaformatet krever ikke at hvert lag har sin egen båt. De samme fem til ti båtene kan derimot brukes av mange seilere og flyttes fra sted til sted.

– Det blir mindre transport og flerbruk av utstyr, og det er bra, sier generalsekretæren.

PILOTEN

I ÅLESUND

Med midler og et sterkt ønske om å forsøke, ble ideen om en ungdomsliga satt ut livet. Ungdom denne sammenhengen ble definert til å være mellom 14 og 20 år. Ålesund og Åsgårdstrand påtok seg å skulle være test-arenaer for de to planlagte stevnene. For Ålesunds Seilforening lå det noe litt symbolsk i oppgaven, fordi det aller første test-stevnet før seilsportsligaen ble en realitet, foregikk nettopp Ålesund i 2015.

– Vi dro til Ålesund med det for øyet å lage et forsiktig, lavbudsjettert pilot-stevne. Vi ville føle oss litt

56 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 57
MORTEN JENSEN 1

1 INNSATS: Det manglet ikke på innsats og temperatur om bord da ungdommene møttes i Ålesund.

2 NYTTETRAFIKK: Banen i Ålesund lå midt i havnetrafikken, men det skapte ingen konflikter – snarere tvert mot: Seilerne var velkomne der ute på vannspeilet.

3 SAMHANDLING: I ungdomsligaen møttes seilere fra ulike båter, klasser og miljøer.

4 RAN: Laget til Ran hadde erfaring fra seilsportsligaen, og det kom godt med i Ålesund.

frem. Vi hadde ikke med oss tracking, men kun det aller nødvendigste for å kunne gjennomføre stevnet. Ikke visste vi hvordan det ville bli tatt mot blant ungdommene, og ikke visste vi helt hvordan de ville mestre og håndtere J/70-ene. Vi håpet på det beste, men var usikre.

Det tok ikke lang tid før all skepsis hos Magnus Hedemark og staben hans var blåst bort som dugg for sola. Ålesunds Seilforening tok dem i mot med åpne armer. Kommunen hadde stilt en sentral del av de sentrumsnære bryggene til disposion som oppholdssted, og regattabanen lå havnebassenget rett utenfor.

– I motsetning til hva vi har opplevd andre steder, vinket nærmest styrmennene om bord fergene til oss og styrte utenom, stedet for å tute og være irriterte over seilerne som svirret rundt. På brygga var det mye folk, og været var strålende. Deltagerne følte virkelig at de var velkomne.

Vinden var innledningsvis løy, og de unge seilerne skulle få en innføring J/70-en før de ble sluppet utpå.

– Ungdomsstevnet i Ålesund startet med det som er noe av det viktigste med ligaseilingen, nemlig det sosiale. Ungdommene fikk prate og henge sammen. Det var musikk og kiosk på brygga.

Stemningen var chill.

– Den var veldig annerledes enn de regattadagene som mange av deltagerne var vant med. Her var det ikke snakk om å sitte tissatrengt alene i en klam våtdrakt om bord en jolle langt ute på sjøen, for å si det sånn.

Magnus håper ikke han blir arrestert for denne karakteristikken. Den var ment å skulle illustrere det spesi-

elle og genuine ved ligaseilingen, sier han.

Da seilerne kom utpå, ble det mye fin seiling i passelig vind. For mange av seilerne var læringskurven bratt. Det at seilere som vanligvis seiler alene eller to og to – og gjerne er konkurrenter – nå satt sammen én og samme båt og dermed måtte koordinere avgjørelser og manøvre, skapte temperatur om bord mange av båtene. Det kunne man som tilskuer høre.

– Men det gikk så bra, og vi som arrangører fikk nærmest gåsehud der vi satt og så hvor moro seilerne hadde det. Der og da følte vi sterkt at dette var en suksess. Dette var vellykket.

Magnus forteller at entusiasmen grep ham sterkt, for under fellesmiddagen lørdag kveld med nærmere hundre taco-spisende ungdommer samlet, kom han med et løfte.

– Under middagen gikk jeg høyt ut på banen og lovte at til det andre ungdomsliga-stevnet i Åsgårdstrand ville vi rulle ut hele liga-apparatet vårt for ungdommene med tracking, mediafolk og det hele.

Magnus ler.

– Jeg hadde ikke avklart dette på forhånd med generalsekretær Per Christian Bordal, så det å måtte be om et litt større budsjett til Åsgårdstrand-stevnet, fikk jeg ta da jeg kom hjem.

Da Per Christian fikk høre at hjertebarnet hans var blitt en suksess, ble overtalelsesjobben relativt grei.

– Det jeg også husker fra middagen i Ålesund, ler Magnus, – det er at det er ufattelige mengder med taco-kjøttdeig ungdommer klarer å sette til livs!

58 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 59
HENRIK
1
2
3
4
ERIKSEN
HENRIK ERIKSEN
HENRIK ERIKSEN
HENRIK ERIKSEN

1 VÆR: I Åsgårdstrand ble seilerne møtt av et helt annet vær enn Ålesund, og da de endelig fikk slippe utpå, ble det en ildprøve for mange.

2 LAGÅND: Tønsbergs lag med Ida-Linn Vittersø, Marie Lepperød, Emil Schøning-Olsen og Victor Lööf trives åpenbart sammen..

3 PÅ RIPA: Hvert gram på ripa – lengst ut –teller.

4 VENNER: Ungdomsligaen byr på en mulighet til å utvikle vennskap på tvers av foreningene. Ingrid Søvik fra Ålesund og Lucie Franssen fra Stavanger.

5 FRIVILLIG: Torbjørn Lunde fra Åsgårdstrand synes det er gøy å legge ut bøyer!

3 OPP OPP: Gennakeren skal opp kjapt – ingen tvil om det om bord hos Ran-laget.

BLÆST I ÅSGÅRDSTRAND

Fikk de unge seilerne en forsiktig start i Ålesund med sol og snill vind, viste Åsgårdstrand seg fra en helt annen side. Det blåste kjetting, så hele hurven, som nå hadde vokst fra 14 lag Ålesund til 19 Åsgårdstrand, måtte vente til vinden løyet.

– Det ga nok en gang tid til sosialisering. I klubbhuset til Åsgårdstrand Seilforening kunne seilerne spille kort, prate og kikke ut på vinden som rullet inn fjorden fra Slagentangen.

Til slutt tæret det på tålmodigheten både til arrangører og seilere. Man bestemte seg for å slippe seilerne utpå, men uten gennaker.

– Det var nok i grenseland mye vind for mange, men vi var godt innenfor sikkerhetsgrensene. Det ble noen utstyrsskader på grunn av de røffe forholdene, men ingen alvorlige. Heldigvis.

Magnus forteller at det var tydelig at mange hadde lært mye av stevnet i Ålesund. En del av seilerne på de beste lagene hadde også erfaring fra selve seilsportsligaen, og mye vind med en slik ballast i erfaringsbasen, profiterte de på det.

Fant ungdommenes ilddåp sted på lørdagen, ble det atter superføre på stevnets siste dag, søndag.

De to stevnene talte ikke sammenlagt, men ettersom det etter hvert skulle vise seg å ligge en plass Youth Sailing Champions League i potten for ungdommene, måtte det likevel lages en sammenlagtliste.

– Da ungdomsligaen gikk, forelå det ingen planer om en Youth Sailing Champions League, men på et internasjonalt møte høsten 2022, ytret vi, tyskerne, dansken og sveitserne et ønske om at et slikt stevne skulle gjenopptas.

Det ble arrangert et internasjonalt stevne for ung-

dommer i 2019, men så kom koronaen og det hele ble lagt på is.

– Forslaget vårt falt i god jord, og det ble bestemt å arrangere Youth Sailing Champions League i 2023.

Dermed måtte man finne et lag som kunne få den plassen, men det var svært jevnt blant de beste lagene om man slo sammen de to stevnene. Men da man ble enig med seg selv om hvordan utregningen skulle foregå, var det klart at Stavanger Seilforening fikk den norske finaleplassen i Youth Sailing Champions League.

I løpet av høsten 2022 og vinteren 2023 har imidlertid interessen for Youth Sailing Champions League vokst også andre land, så til våren 2023 er det tillyst et kvalifiseringsstevne der de to neste lagene på listen, Tønsberg og Ran, også får sjansen til kvalifisere seg til YSCL-finalen som går i Kiel Tyskland fra 1. til 3. september 2023.

– Jeg tror de norske lagene har en god sjanse der, sier Magnus.

I 2023 arrangeres den første ordinære sesongen av ungdomsligaen med to stevner – først i Arendal og deretter i Åsgårdstrand. Det vil være plass til 30 foreningslag, men allerede slutten av februar 2023 er 23 lag påmeldt.

– Det er utrolig gøy, ja nesten rørende, at Per Christians kongstanke er blitt en sukses – jeg vil kalle det en braksukssess – og at vi gjennom ungdomsligaen har funnet et morsomt og spennende tilbud til mange ungdommer som ellers ville ha falt ut av seilsporten. Nå er de blitt introdusert for en type seiling de kan holde på med hele livet.

– Ungdomsligaen vil også være en enorm rekutteringsarena for selve seilsportsligaen. Dette er virkelig en solskinnshistorie, konkuderer Magnus Hedemark.

60 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 61
HENRIK ERIKSEN 1 MORTEN JENSEN 2
3 MORTEN JENSEN 5 MORTEN JENSEN 6 MORTEN
4
HENRIK ERIKSEN
JENSEN

ÅLESUND ÅSGÅRDSTRAND

1. Ran

Oscar Nøttingnes Skovly

Tinus Strømme

Tiliam Strømme

Emilie Nilsen

Magnus Torsvik

2. Tønsberg/Sandefj.

Marie Butler Wang

Iver Elias Holm

Sindre Angell-Hansen

Nanna Juell-Bergan

3. Tønsberg

Sivert Foyn-Andersen

Ida-Linn Vittersø

Emil Schøning-Olsen

Marie Lepperød

4. Stavanger

August Hanevik

Lucie Franssen

Søren Håland

Gudleik Kjøpsnes

Viktor Scherer

5. Horten

Helene Grenne

Scott Berg

Emma Sofie Næss

Lenny Lekven Pøhner

6. KNS 1

Markus Berthet

Erling Poppe Oldervoll

Fredrik Harlem

Wilhelm Harlem

7. KNS 2

Cornelia Fure

Eira Nilsson

Diane Jutulstad

Erik Aabye

8. Bærum

Jenny Skirstad Pollen

Julie Sverdrup

Anine Halstensen

Marie Stenhagen

9.

Åsgårdstrand

Sindre Sørebø

Håkon Sørebø

Jacob Nyquist

Mattis A. Sandsgaard

Edvard P. Lysberg

10. Ålesund 2

Erik Bøen

Andre Fugledal

Hedda Devold

Ida Louise Skaar

Sindre Garvik

11. Moss

Filip Kjærnes Kristensen

Markus August Bakke

Magnus August Silnes

1. Stavanger

August Hanevik, Lucie Franssen

Søren Håland, Gudleik Kjøpsnes

Viktor Scherer

2. Tønsberg

Sivert Foyn-Andersen, Ida-Linn Vittersø, Victor Lööf

Emil Schøning-Olsen, Marie Lepperød

3. Bundefjorden

Einar Olaf Blydt Aarnæs, Sindre og Vilde Aarnæs

Ana Winther, Jonas Stjernstrøm

4. Ran

Oscar Nøttingnes Skovly

Tinus og Tilam Strømme

Magnus Torsvik, Mikal Tveita

5. Tønsberg/Sandefj.

Marie Butler Wang

Iver Elias Holm

Sindre Angell-Hansen

Nanna Juell-Bergan

6. KNS 1

Markus Berthet, Rudolf Ugelstad

Fredrik og Wilhelm Harlem

7. Bærum

Jenny Skirstad Pollen

Julie Sverdrup, Anine Halstensen

Marie Stenhagen

8. Bergen

Albertine og Nils-Henrik Lind

Birk Nesset, Alexander Kalland

9. Horten

Helene Grenne, Scott Berg

Emma Sofie Næss

Lenny Lekven Pøhner

10. Åsgårdstrand

Sindre og Håkon Sørebø

Jacob Nyquist, Edvard P. Lysberg

Mattis A. Sandsgaard

11. KNS 2

Cornelia Fure, Eira Nilsson

Erik Aabye, Oda Sverre

12. Ålesund 1

Erik Bøen, Andre Fugledal

Sindre Garvik, Ida Louise Skaar

13. Fredrikstad/KNS

Jacob Wærsten,Axel Heiberg

Jonathan Jaksjø, Axel Eklund

14. Ålesund 2

Ingrid Bøen, Ingrid Søvik

Maja Moen, Aurora Ringdal

15. Soon

Kim Leon Krogsæter

Ola Ravnestad, Øyvind Solbakken

Jonas Skogstad, Tilde Moringen

16. Oslo

Rasmus Severin Møller

Hedda Habrecht, Maja Leivsdatter

Lars Kolflaath-Bjørgo

Tinius Gorset Johnsrud

17. Nesodden

Eskil Ova, Vetle Støen

Erik Woo, Jonas Sørlie

18. Asker

Simen Hope Abel

Sebastian Tinholt, Theodor Godheim

Charlotte Bauer Ellingsen

19. Moss

Markus August Bakke

Viktoria Romstad, Sofie Juriks

Magnus August Silnes

1 BEST I ÅLESUND: Ran Seilforening var best Ålesund. Fra venstre Magnus Thorsvik, Tiliam Strømme, Tinius Strømme, Oscar Nøttingnes Skovly og Emilie Nilsen.

2 NUMMER TO: Blandingslaget fra Tønsberg og Sandefjord kom på 2. plass Ålesund.

1 BEST ÅSGÅRDSTRAND: Stavanger Seilforening var best i Åsgårdstrand. Fra venstre bak: Lucie Franssen og Gudleik Kjøpsnes. Foran: Victor Scherer, August Hanevik og Søren Håland.

2 ANSVARLIGE: Magnus Hedemark og Thomas Nilsson har jobbet mye og godt for ungdomsligaen.

Filip Kjærnes Kristensen

Race Report 2022 - 63 62 - Race Report 2022
Benjamin Grøndahl Viktoria Romstad
1
12. Ålesund
Ingrid Bøen Maja Moen Ingrid Søvik Aurora Ringdal
13. KNS 3 Olav Grønlund Stian Bergsbakk Mikkel Jansen Johan Mjøen
Niels
14. Ulstein Johannes Kaul
Leenders Boris Leenders Arja Grimstad Louise Kaul
HENRIK ERIKSEN 1 HENRIK ERIKSEN 2 MORTEN JENSEN 4 HENRIK ERIKSEN 3

KLART FOR SESONGEN 2023

SAILING CHAMPIONS LEAGUE

22.–25. JULI FINALE, TRAVEMÜNDE

1.–3. SEPTEMBER FINALE YOUTH, KIEL

14.–17. SEPEMBER FINALE WOMEN, SUNDBY

SEILSPORTSLIGAEN

6.–7. MAI ÅLESUND

24.–25. JUNI SON

12.–13. AUGUST ARENDAL

23.–24. SEPEMBER ÅSGÅRDSTRAND

UNGDOMSLIGAEN

19.–20. AUGUST ARENDAL

30.9–1. OKTOBER ÅSGÅRDSTRAND

GRUNDIG WOMEN’S REGATTA

3.–4. JUNI KNS, OSLO

ELITESERIEN 2023

Arendals Seilforening

BI Atheltics

Grimstad Seilforening

Kongelig Norsk Seilforening

Larvik Seilforening

Lillesand Seilforening

Moss Seilforening

NTNUI Seiling

Oslofjorden Seilklubb

Ran Seilforening

Stavanger Seilforening

Trondhjems Seilforening

Tønsberg Seilforening

Ålesunds Seilforening

Åsgårdstrand Seilforening

Asker Seilforening

Askøy Seilforening

Florø Seilforening

Horten Seilforening

Kragerø Seilforening

Lillehammer Seilforening

Molde Seilforening

Nesodden Seilforening

NTNUI Seiling 2

Oslo Seilforening

Risør Seilforening

Sandefjord Seilforening

Soon Seilforening

Stord Seilforening

1. DIVISJON 2023
64 - Race Report 2022 Race Report 2022 - 65 MORTEN JENSEN

Tar du godt vare

på båten din?

Da tar vi godt vare på deg.

WaterCircles baserer seg på den enkle tanken at ansvarsfulle kunder har færre uhell. Færre uhell gir færre utbetalinger, og derfor kan vi gi kundene våre både konkurransedyktige priser og god personlig service.

WaterCircles baserer seg nemlig på den enkle tanken at ansvarsfulle kunder har færre uhell. Og siden færre uhell gir færre utbetalinger, kan vi gi kundene våre lavere premier. Og mer personlig service.

Siden du er medlem av Norges Seilforbund regner vi deg som én av dem som tar ekstra godt vare på båten sin. Da får du også ekstra gode betingelser hos oss.

Siden du er medlem av Norges Seilforbund regner vi deg som en av de som tar ekstra godt vare på båten sin. Du vil også få ekstra gode betingelser hos oss.

Hvor gode de er, får du vite om du ringer oss på tlf. 67 20 60 50.

Hvor gode de er, får du vite om du ringer oss på 67 20 60 50.

watercircles.no/nsf

ROBLINE LEADS THE WAY.

www.roblineropes.com
www.saillogic.no Stolt arrangør av Norsk Seilsportsliga