RKZ Magazine VOOR U - nummer 4 | december 2019

Page 1

VOOR U

Dit tijdschrift mag met u mee!

Magazine van het Rode Kruis Ziekenhuis - nummer 4 - december 2019

Terugblik open huis Collega’s opereren in Nigeria Kinderafdeling ontvangt Zilveren Smiley RKZ-terrein rookvrij


> advertenties

Iedereen moet zo prettig en zelfstandig mogelijk kunnen lopen, bewegen en sporten. Daarom is ons team steeds op zoek naar betere oplossingen, nieuwe orthopedische technieken en mogelijkheden om onze werkwijze en service aan u te verbeteren. Wij werken met de nieuwste systemen. Voor zowel loop- en voetanalyses als het aanmeten ĂŠn maken van schoenen, steunzolen en orthesen op maat.

Heeft u voetklachten? Bel 072 540 40 38 voor een afspraak Meer informatie? Kijk op www.voetzorg.info


In dit magazine

Beste lezer,

Pagina 8 Collega’s opereren in Nigeria

In deze Voor U kijken we graag met u terug naar een aantal mooie momenten die wij de afgelopen maanden in ons ziekenhuis met elkaar mochten meemaken. We zijn trots op onze collega’s die hun kennis en kunde belangeloos hebben ingezet voor brandwondenslachtoffers in Nigeria. Op onze longexperts die blijvend vechten tegen de tabaksindustrie. Op de Kinderafdeling die een Zilveren Smiley heeft ontvangen en zo lief voor de kleinste patiëntjes is. Op alle collega’s die tijdens een gezellig en leerzaam open huis lieten zien

Pagina 5 Kinderafdeling ontvangt Zilveren Smiley Pagina 6 RKZ in de media Pagina 11 RKZ terrein per 1 januari 2020 rookvrij

welke expertise wij allemaal wel niet in huis hebben! En daarvoor is dit nummer niet dik genoeg: Ik kijk terug op een jaar waarin ik dankbaar ben voor de loyaliteit en tomeloze inzet van alle collega’s.

We kijken ook vooruit! Naar een ziekenhuisterrein waar

Pagina 12 Jaaroverzicht

vanaf 1 januari niet meer gerookt mag worden. Naar

Pagina 13 MuzIC: livemuziek op de Intensive Care

zien hoe wij onze ziekhuiszorg bij u thuis brengen. En

Pagina 14 Kort nieuws: - Kinderen uit RKZ als eerste in nieuwe vestiging Ballorig - Kookboek ‘Niet roken maar koken’ - Naamsverandering Geboortezorg Midden Kennemerland - Recepten medicijnen digitaal verstuurd - Meekijkconsult huisarts van start - Moniek Akkerman wint Kreisprijs 2019

meer kunnen laten zien en horen over onze (ver)bouw-

Pagina 16 Lezersonderzoek

Bestuursvoorzitter RKZ

Pagina 17 Interview bezoeker open huis Pagina 18 Terugblik open huis Pagina 20 Weblog Sandra Schaap en Dave Wijker Pagina 21 RKZ-agenda

de e-healthweek eind januari waarin wij u kunnen laten

bovenal kijken we ernaar uit dat we u het komend jaar

plannen voor een ziekenhuis dat nog heel lang de spil in de zorg van onze regio wil zijn!

Ik wens u mooie feestdagen en een gezond 2020.

Jaap van den Heuvel

Al 42 jaar maakt RKZ chef-kok Marcel Schumacher voor Sinterklaas een overheerlijk kunstwerk van marsepein voor de Kinderafdeling. Zijn creatie sierde de voorpagina van het Noordhollands Dagblad.

Pagina 22 Compliment of klacht: Wij horen graag van u! Pagina 23 Rode Kruiswoordpuzzel december 2019

3


> advertenties

Heeft u last van uw hand of pols? Het RKZ heeft de grootste afdeling Handchirurgie van Noord-Holland! Er werken deskundige handchirurgen nauw samen met de afdeling Neurologie en de afdeling Handtherapie voor de beste, persoonlijk afgestemde, diagnostiek en behandeling van uw hand en pols. Voor het carpaletunnelsyndroom kunt u in één bezoek terecht bij zowel de neuroloog als de handchirurg. Zo combineren we voorlichting, diagnostiek en advies over de verschillende behandelopties vanuit meerdere disciplines in één bezoek. Vaak kunnen wij u tijdens uw eerste bezoek al behandelen met spalk of injectie. Anders maken we een afspraak voor een operatiedatum die u het beste schikt. Het RKZ biedt daarnaast excellente behandelingen voor triggerfingers (als uw vinger of duim tijdens het buigen vast gaat zitten), quervain (een peesontsteking van de duim ter hoogte van de pols) en ganglions (slijmvlieszwelling aan uw pols of vinger).

Wij kunnen u snel helpen om uw klachten te behandelen!

U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig om een afspraak te maken

Poli Handchirurgie T 0251 265355 Balie G16 (begane grond)


KINDERAFDELING

Kinderafdeling RKZ ontvangt Zilveren Smiley Wat verlegen loopt Christiaan (3 jaar) naar voren om de oorkonde van de Zilveren Smiley aan te nemen. Hij is één van de kinderen die, samen met zijn ouders, heeft meegedaan aan het kwaliteitsonderzoek naar de Zilveren Smiley op de Kinderen dag-behandelingsafdeling die het RKZ op 28 november ontving. Het RKZ was al in het bezit van een Bronzen Smiley. Voor de zilveren variant is een intensief traject van 1,5 jaar gevolgd waarin allerlei verbeteringen zijn doorgevoerd. Zo mogen ouders tegenwoordig altijd bij de sedatie (=verlagen van bewustzijn) van hun kinderen aanwezig zijn. En alle kinderen op de afdeling worden verzorgd door gespecialiseerde kinder(brandwonden)verpleegkundigen. De afdeling

heeft ook punten verbeterd in de informatie die aan ouders en kinderen wordt gegeven, samenwerking tussen ziekenhuis en het gezin en ruimte voor respect en privacy.

GOEDE ZORG “De Zilveren Smiley is voor ons een instrument om onze zorg beter te maken”, zegt kinderarts Erim van Os. “We kunnen zelf zeggen dat onze zorg goed is, maar nu hebben we een uitgebreid, objectief rapport in handen waarin staat dat dat ook zo is. En nu op naar de Gouden Smiley!” Eva Schmidt-Cnossen van Stichting Kind en Ziekenhuis: “Wat uniek is aan de Kinderafdeling van het RKZ is het Kinderbrandwondencentrum. Kinderen met brandwonden liggen hier tussen leeftijdsgenoten van de kinderafdeling. Daarmee is het RKZ de enige in het land. De Kinderafdeling van het RKZ scoort daarnaast bovengemiddeld op het voorkomen van angst en pijn bij kinderen. Dat is echt iets om trots op te zijn. Ook zijn er veel stappen genomen in het constant afstemmen met kinderen en hun ouders over wat ze willen op de afdeling.” De uitreiking van de Zilveren Smiley werd gevierd op de Kinderafdeling met taart, een kleurwedstrijd voor alle kinderen op de afdeling (waarbij alle kinderen in de prijzen vielen) en het hijsen van de speciale Zilveren Smiley vlag op het dak van het ziekenhuis. december 2019 5


RKZ IN DE MEDIA

Brandwonden door telefoon in bad Annebeth de Vries, chirurg en hoofd kinderbrandwondencentrum in het RKZ, publiceerde dit jaar samen met Sem Hardon (VUmc), Pieter Haasnoot (RKZ) een artikel in een medisch tijdschrift over een meisje dat brandwonden had opgelopen nadat ze haar telefoon, die aan de oplader lag, in het bad had laten vallen.

Actiedag voor een beter cao

Half november heeft de Nederlandse media dit opgepakt en Annebeth vertelde, onder andere in het jeugdjournaal, wat er gebeurt als je onder stroom komt te staan.

Op woensdag 20 november voerden onze collega’s actie voor een beter cao in de zorg. Zij sloten hiermee aan bij de landelijke actiedag in de zorg. In het Noordhollands Dagblad een groot artikel over de actiedag in het RKZ. Er is een zondagsdienst gedraaid waarbij actievoerend personeel de collega’s die wel aan het werk waren ondersteunde. Patiënten werden extra in de watten gelegd, er zijn spandoeken gemaakt en actieliederen gezongen. ‘We zijn geen kostenpost, maar het bedrijfskapitaal’ kopte het Noordhollands Dagblad.

RKZ bij best gewaardeerde ziekenhuizen 2019 Het Rode Kruis Ziekenhuis hoort bij de tien best gewaardeerde ziekenhuizen op ZorgkaartNederland. Patiënten kunnen op ZorgkaartNederland een waardering achterlaten over zorgaanbieders. Alle ziekenhuizen die in 2019 meer dan honderd waarderingen behaalden op ZorgkaartNederland zijn beoordeeld. Iedereen die een ziekenhuis waardeert op ZorgkaartNederland moet voor zeven zaken een cijfer geven. Bijvoorbeeld over het nakomen van afspraken, de behandeling of het luisteren naar de patiënt. Ook wordt aan de patiënt gevraagd of hij de instelling zou

6

aanbevelen aan anderen. Aan de hand van de waarderingen is uitgerekend wie er over 2019 het best gewaardeerd werden door hun patiënten en cliënten.

#trotsopRKZ


RKZ IN DE MEDIA

1000e baby in het RKZ is alle concurrentie te snel af Op maandag 7 oktober is de 1000e baby van 2019 in ons ziekenhuis geboren! Pip (2 jaar) zorgde meteen goed voor haar broertje Teun. Teun werd veel te vroeg geboren maar mocht gelukkig gezond en wel met de trotse ouders mee. Van het RKZ kreeg het gezin Beentjes een mooie bos bloemen mee en natuurlijk een knuffel voor de trotse grote zus. In het Noordhollands Dagblad verscheen een artikel over Teun, die een hele vroege 1000e baby is. In de afgelopen jaren werd de 1000e baby namelijk pas eind oktober geboren.

Rookstopcoach Pauline Haasbroek in de Telegraaf: “Bloedchagrijnig in één huis” Tijdens Stoptober probeerden in Vinkeveen 50 mensen te stoppen met roken in het Stoptoberhuis. RKZ rookstopcoach Pauline Haasbroek was als begeleider aanwezig. In een Telegraaf artikel over het Stoptoberhuis, komt Pauline Haasbroek aan het woord: “Van mensen die zonder hulp stoppen, lukt het 4 procent om na een jaar nog steeds niet te roken. Bij mensen die begeleiding krijgen ligt dat aantal al op 24 procent.”

december 2019

7


MISSIE IN NIGERIA

Kikkers op de OK en duct tape om de apparaten “Hij staat alweer op het lijstje voor een volgende missie hoor, een rol duct tape.” Anesthesioloog Ina Groustra en anesthesiemedewerker Petra van der Hulst gingen in oktober twee weken lang ‘back to basic’ tijdens een missie naar Nigeria. In die twee weken opereerden ze met een team zo’n honderd mensen. Voor Ina was het de derde keer dat ze mee was op missie met Stichting Interplast Holland. Petra was voor de eerste keer mee.

Wat me bijblijft is de dankbaarheid van de mensen, de blijheid. En vooral ook hoe stoer ze zijn.

8

ALLES GEBRUIKEN WAT ER IS Voordat het team in Nigeria is, wordt hun komst in de kerk bekend gemaakt. “Op de eerste dag dat we er waren, stonden er zo’n 140 mensen buiten. Ongeveer 75% hiervan is kind. We onderzoeken ze allemaal en maken een schema wanneer we wie


MISSIE IN NIGERIA

opereren. De zware operaties doen we het liefst in week één, dan kunnen we die mensen in de tweede week nog een keer zien. Gelukkig konden we dit jaar bijna iedereen helpen.” Opereren in Nigeria is uiteraard anders dan in Beverwijk. Hoe anders het is, blijkt uit de verhalen die Ina en Petra delen. “Er zijn minder middelen en er is ook veel kapot. Je moet alles gebruiken wat je hebt. We hebben bijvoorbeeld een hele rol duct tape gebruikt, onder andere om apparaten mee te maken. Elastiekjes zijn handig om dingen aan elkaar te binden. En ook met touwtjes hebben we heel wat gerepareerd.” Waar in Nederland alles steriel en gecontroleerd is, is dat in Nigeria anders. “De afzuigslang van de zuurstofconcentrator hangt door een open raam naar buiten, de deur van de operatiekamer staat regelmatig open en we hebben ook wel wat bezoek gehad van geïnteresseerde mensen en dieren. Wat voor dieren? Een kikker, miljoenpoot, oorkruipers en vliegen…”

JUNGLE JUICE Toch zijn deze omstandigheden niet wat het meeste indruk heeft gemaakt. “Wat me bijblijft is de dankbaarheid van de mensen, de blijheid. En vooral ook hoe stoer ze zijn.” Veel operaties worden namelijk gedaan onder plaatselijke verdoving. Dat betekent dat de mensen bij kennis zijn op de operatietafel. “We maken gebruik van zogenaamde ‘jungle juice’: lokale verdoving met adrenaline. Door dat laatste

zijn er minder bloedingen. Want we kunnen geen bloed toedienen op de operatietafel. We konden dit jaar voor het eerst gebruikmaken van zenuwblokkades met een mobiel echoapparaat. Daar hebben we heel veel aan gehad. Alle stoere kinderen kregen een knuffel en na de operatie een diploma voor hun heldengedrag.”

AFRIKA MAAKT JE ZUINIG Weer terug in Nederland is het wennen. “Het is echt omschakelen naar de moderne wereld. Daarom hebben we nog een paar extra dagen vrij genomen voordat we weer in het RKZ aan de slag gingen.” Petra: “Ik ben ook veel zuiniger geworden, we gooien hier zoveel weg wat echt zonde is.” Ina: “Ja, dat doet Afrika met je…” “Je geeft alles in twee weken. Je hebt een gezellige én hectische tijd met een team. En dan vertrek je zomaar weer. Gelukkig horen we af en toe nog iets van de begeleider van het ziekenhuis in Nigeria. Het is fijn om foto’s of informatie te krijgen hoe het nu met patiënten gaat.” In maart 2021 reizen ze weer samen naar Nigeria. Met per persoon twee koffers vol spullen. Het wensenlijstje ligt al klaar: een klok, weegschaal, twee bloeddrukmeters, een extra monitor, een oplaadbare laryngoscoop, nieuwe OK kussentjes en, ja, ook duct tape…

Ik ben ook veel zuiniger geworden, we gooien hier zoveel weg wat echt zonde is.

december 2019

9


MISSIE IN NIGERIA

Stichting Interplast Holland Stichting Interplast Holland zendt jaarlijks een aantal teams met ervaren plastisch en reconstructief chirurgen, anesthesiologen en operatie- en anesthesieassistenten uit naar ontwikkelingslanden. Daar opereren de teams in twee weken zo’n honderd mensen. Het gaat hierbij vooral om brandwonden of aangeboren afwijkingen aan bijvoorbeeld mond, ogen, oren of handen. In Nigeria zijn veel mensen met brandwonden door ongelukken met koken. Stichting Interplast Holland steekt daarom ook veel tijd in preventie, om zoveel mogelijk van deze ongelukken te voorkomen. Om te helpen het wensenlijstje voor

de volgende missie (financieel) te realiseren, kunt u contact opnemen met Ina Groustra, igroustra@rkz.nl. U kunt de Stichting Interplast Holland steunen middels een donatie via de site www.interplastholland.nl

Gelukkig horen we af en toe nog iets van de begeleider van het ziekenhuis in Nigeria. Het is fijn om foto’s of informatie te krijgen hoe het nu met patiënten gaat.

Het team en hun bewaking met Petra in het midden en Ina als vierde van rechts.

08 8


ROOKVRIJ

RKZ terrein per 1 januari 2020 rookvrij Ons ziekenhuis is vanaf 1 januari 2020 op alle locaties geheel rookvrij. Er mag dan ook niet meer gerookt worden op de buitenterreinen. In de gebouwen was het rookverbod al langer van kracht. De rookfaciliteiten verdwijnen en met borden wordt de rookvrije zone gemarkeerd. Het rookverbod geldt voor alle rookwaar (dus ook sigarettenvervangers) en voor iedereen: medewerkers, patiënten, bezoekers, leveranciers en alle anderen die op het terrein van het Rode Kruis Ziekenhuis komen.

ROOKSTOPPOLI

Roken past gewoon niet in een omgeving die dag en nacht bezig is met het verbeteren van de gezondheid.

Het Rode Kruis Ziekenhuis stimuleert patiënten zoveel mogelijk om te stoppen met roken en biedt daarbij actief ondersteuning aan met de Rookstoppoli. Ook medewerkers worden gestimuleerd om te stoppen. “Roken past gewoon niet in een omgeving die dag en nacht bezig is met het verbeteren van de gezondheid. Rokers zijn verslaafd gemaakt en wij willen ze graag helpen hier vanaf te komen. Medewerkers die willen stoppen met roken bieden we begeleiding aan of ze kunnen kiezen voor andere middelen die (bewezen) ondersteunen bij het stoppen”, aldus Jaap van den Heuvel, bestuursvoorzitter RKZ.

De hulp van onze Rookstoppoli valt vanaf volgend jaar niet meer onder het eigen risico van uw zorgverzekering. Wilt u blijvend stoppen met roken? Neem dan contact op met onze Rookstoppoli (0251- 265247 of rookstoppoli@rkz.nl).

december 2019

11


JAAROVERZICHT

Jaaroverzicht In een ziekenhuis gebeurt altijd wel wat. 24/7 en dat 365 dagen lang. We vinden het leuk om met u terug te kijken op een paar bijzondere momenten van 2019.

JANUARI De Eerste Hart Hulp opende in januari. De EHH is bedoeld voor de eerste opvang van mensen met hartklachten of een verdenking van hartklachten.

FEBRUARI Op 4 februari was het Wereldkankerdag. Masseurs Patricia Grasman en Marja Gerritsen boden kankerpatiënten in ons ziekenhuis op die dag een heerlijke hand- of voetmassage aan. Daar werd volop van genoten!

MAART Radio 5 is te gast in het RKZ. Zij verzorgen een twee uur durende live uitzending vanwege de week van Zorg en Welzijn. In de uitzending bespreken ze het werken in de zorg met diverse collega’s van ons ziekenhuis.

APRIL Het Brandwondencentrum Beverwijk bestaat 45 jaar! Dat vierden we in april met een prachtige foto expositie in het Atrium waarop oud-brandwondpatiënten zijn geportretteerd.

MEI Opnieuw gaat het RKZ personeel van Defensie opleiden. Het is niet voor het eerst dat het Rode Kruis Ziekenhuis medisch specialistisch personeel van Defensie opleidt. ,,Maar het is uniek dat we er twee tegelijk krijgen’’, zegt manager Erwin van Til van de OK-unit van het RKZ.

JUNI Dit jaar behoorden wederom twee afdelingen van het RKZ, Kindergeneeskunde en Psychiatrie, tot de genomineerden voor het Beste Coschap (2019) van het Amsterdam UMC, locatie AMC.

JULI & AUGUSTUS Tijdens de hete zomer van 2019 trakteert het RKZ alle collega’s en bezoekers af en toe op een ijsje!

12


JAAROVERZICHT SEPTEMBER Begin september verzamelden meer dan 100 RKZ’ers zich voor het ziekenhuis. Ze lieten zich horen voor een betere cao. En hoe! Met twee zelfgeschreven actieliederen lieten ze weten pas blij te zijn met minstens 5% loon erbij.

OKTOBER Op 1 oktober bestaat de afdeling Geriatrie binnen het RKZ 10 jaar. Dat viert de afdeling met patiënten en collega’s.

NOVEMBER Op 20 november staken onze collega’s tijdens de landelijke actiedag cao. Het ziekenhuis draait die dag een zondagsdienst. Werkzame collega’s leggen patiënten extra in de watten, maken spandoeken en zingen actieliederen in het atrium.

DECEMBER Muziek in het atrium! In aanloop naar de kerst treden diverse artiesten op. Patiënten en bezoekers kunnen van 16 t/m 20 december genieten van diverse optredens. iederen in het atrium.

MuzIC: livemuziek op de Intensive Care ”Livemuziek kan een positieve boost geven. Muziek brengt doorgaans gevoelens en herinneringen op; vaak mooie emoties.” In het RKZ is vanaf november 2019 twee keer per maand livemuziek op de IC aanwezig. De stichting Vrienden van het RKZ maakt de inzet van MuzIC mogelijk. Een opname op de IC is een angstige en stressvolle ervaring. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor naasten. De patiënt is de hele dag omringd door geluiden van apparatuur en gesprekken op de afdeling. Muziek heeft een positief effect op de patiënt en hun naasten, zo blijkt uit onderzoek.

therapeut kunnen al deze emoties op een goede manier begeleiden door het spelen van livemuziek. Het RKZ wil de patiënten op de IC met MuzIC voor heel even totale afleiding bieden van de situatie. Muziek kan voor een gevoel van vertrouwdheid, veiligheid en geruststelling zorgen. We willen hiermee zorgen voor een dierbaar moment in een moeilijke tijd. Verder blijkt dat muziek een positieve, rustgevende werking heeft op pijn en angst. De interactie tussen de muzikanten versterkt de ervaring. Zij volgen de emoties en stemmen de muziekkeuze, het ritme en de toon van de muziek af op de patiënt.

MuzIC speelt livemuziek aan het bed van de patiënt. De muzikanten spelen op verzoek van patiënten en hun naasten. Ze stemmen hun muziek af op de voorkeur van de patiënt. De muzikanten zijn goed op de hoogte van de werkwijze van een IC. Ze zijn geschoold in musiceren bij ernstig zieke mensen en kunnen goed omgaan met de emoties die op de afdeling aanwezig zijn. Muziek brengt bij veel mensen gevoelens en herinneringen naar boven. De professionele musicus en opgeleide muziekdecember 2019

13


KORT NIEUWS

Kinderen uit RKZ als eerste in nieuwe vestiging Ballorig Op maandag 7 oktober opende een nieuwe vestiging van Ballorig in Beverwijk. Op zaterdag 5 oktober waren de kinderen uit het RKZ uitgenodigd om als eerste gasten te komen spelen. Zieke kinderen kunnen normaal gesproken niet altijd naar een indoor speelparadijs. Vandaar dat Ballorig de kinderen nog voor de officiële opening in een nieuwe en nog helemaal schone vestiging had uitgenodigd. Pedagogisch medewerker Marleen Beemsterboer: “We hebben een ontzettend leuk uitje gehad. We waren met ongeveer 30 kinderen in een vestiging die speciaal voor ons open was!”

Kookboek ‘Niet roken maar koken’ Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter hebben een boek geschreven voor mensen met een dinertjes-fobie: Niet roken maar koken. Opbrengsten van het boek gaan geheel naar de stichting Rookpreventie Jeugd. Door hun fanatieke strijd tegen de tabaksindustrie groeiden Pauline en Wanda uit tot de bekendste longartsen van Nederland. Je zou denken dat deze dappere strijders nergens bang voor zijn maar niets is minder waar. Een hardnekkige kookangst weerhield hen jarenlang van het geven van diners. Totdat zij besloten om ook deze confrontatie aan te gaan. Een flink aantal RKZ-ers heeft aan het boek meegewerkt. Zo kun je de recepten maken van MDL-arts Eric Gielisse, chirurg Jorianne de Nie, longarts Erik Kapteijns en rookstopcoach Pauline Haasbroek.

Geboortezorg Midden Kennemerland heet voortaan IJmond Geboortezorg Geboortezorg Midden Kennemerland heeft vanaf half oktober een nieuwe naam: IJmond Geboortezorg. Het RKZ werkt binnen IJmond Geboortezorg intensief samen met verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden en echoscopisten in de regio. Binnen IJmond Geboortezorg wordt alle zorg rondom zwanger worden, zwanger zijn, bevallen, de kraamtijd en de verandering naar ouderschap verzorgd vanuit één organisatie.

14


KORT NIEUWS

Recepten medicijnen vanaf 1 november digitaal verstuurd Het RKZ startte op 1 november met het elektronisch versturen van recepten voor medicijnen naar de apotheek van de patiënt. Poliklinisch apotheker Felix Korving (RKZ): “Door het tekenen van het convenant kunnen de specialisten rechtstreeks digitaal recepten versturen naar alle aangesloten openbare apotheken in de regio (Beverwijk, Castricum, Heemskerk, IJmuiden, Overveen, Santpoort-Noord en -Zuid, Velserbroek, Zandvoort, Heemstede, Haarlem, Bloemendaal en Bennebroek).”

Moniek Akkerman wint Kreisprijs 2019

Meekijkconsult huisarts van start Het RKZ en de Huisartsenvereniging Midden Kennemerland werken samen aan een ‘meekijkconsult’. Met het meekijkconsult krijgen huisartsen de mogelijkheid om (medisch) specialistische zorg te raadplegen vanuit de huisartsenpraktijk. Voor patiënten is het voordeel dat het meekijkconsult niet ten koste gaat van het eigen risico.

Moniek Akkerman onderzocht de ontwikkeling van de inspanningscapaciteit bij jonge brandwondenpatiënten nadat ze uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Dit deed zij met 24 patiëntjes en een ‘steep ramp test’. Daarmee werd over een vaste periode het herstel gemeten en vergeleken met de ontwikkeling van leeftijdsgenootjes. Het doel van haar onderzoek is om te zien of het herstel van de inspanningscapaciteit te voorspellen is aan de hand van kenmerken van de brandwond of eerdere beoordelingen. Moniek Akkerman won met haar onderzoek de Kreisprijs 2019, de tweejaarlijkse prijs voor de beste brandwondenonderzoeker. De prijs wordt uitgereikt om onderzoek naar brandwonden te stimuleren.

Tot eind december testen we het meekijkconsult bij de afdeling Longgeneeskunde. Dit doen we samen met tien huisartsenpraktijken uit de regio. We hopen vanaf januari 2020 ook voor andere medische specialismen een meekijkconsult mogelijk te maken.

december 2019

15


LEZERSONDERZOEK

Uw mening is belangrijk voor ons Vanaf volgend jaar verdwijnt het VoorU magazine in zijn huidige vorm. In plaats daarvan maken we vier keer per jaar een krant, die we ook huis-aan-huis laten verspreiden in de regio. Om de nieuwe krant nog beter op uw wensen aan te laten sluiten, horen we graag uw mening over de informatie in dit magazine. Wij nodigen u daarom graag uit voor een kort lezersonderzoek, waarin we u een aantal vragen voorleggen over het RKZmagazine. Meedoen aan het onderzoek neemt slechts 3 minuten van uw tijd in beslag. Onderstaande vragen kunt u hiervoor invullen. U kunt daarna een scan of foto van deze pagina mailen naar communicatie@rkz.nl of de pagina opsturen per post naar: Vondellaan 13, 1942 LE Beverwijk, t.a.v. de afdeling Communicatie. Onder de inzenders verloten we een heerlijke taart naar keuze van patisserie Dick Leek in Beverwijk. Graag onderstaande vragen invullen

PROFIELGEGEVENS Geslacht m / v Leeftijd ……… Postcode ………................................ Email adres: ......................................................................

HOEVEEL LEEST U IN HET MAGAZINE? Ik lees het hele magazine Ik blader het door Ik maak alleen de puzzel Ik lees alleen artikelen die mij aanspreken Anders, namelijk…………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………

HOE BEOORDEELT U DE VORMGEVING? Sluit goed aan bij de inhoud Saai, mag gevarieerder Te druk, mag rustiger Anders, namelijk…………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………

WAT VINDT U VAN DE VERSCHIJNINGSFREQUENTIE (4X PER JAAR)? Te veel / te weinig / goed / anders, nl. ……………………… ………………………………………………………………………………….

WELKE ARTIKELEN/RUBRIEKEN LEEST U VOORAL? …………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………….

WAAR ZOU U HET LIEFST MEER OVER WILLEN LEZEN? Het werk wat we doen in het RKZ Verhalen van patiënten De mensen die in het RKZ werken Ontwikkelingen in de zorg Wat er te doen is in het RKZ Anders, namelijk…………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………

WAT VINDT U VAN DE ADVERTENTIES? Goed / niet goed / anders, namelijk ..............................

Help mee en maak kans op een heerlijke taart!

WAT VINDT U VAN DE SCHRIJFSTIJL?

Prettig leesbaar Te ingewikkeld / vakinhoudelijk Te eenvoudig / oppervlakkig Anders, namelijk............................................................

Ik bewaar het magazine Ik blader het door Ik geef het door Ik gooi het weg

WAT DOET U MET HET MAGAZINE?

HEEFT U NOG OPMERKINGEN? TIPS? …………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………. 16


OPEN HUIS

‘Een ontzettend leuk, goed geregelde en leerzame dag!’ Ivy bezocht ons open huis met haar dochters Esmay (4) en Feline (2). ‘Het was niet de eerste keer dat ik het open huis bezocht, maar het was een tijdje geleden. Mijn moeder werkte hier namelijk vroeger en in die periode ben ik ook al een paar keer geweest’, vertelt Ivy. ‘Het was weer een ontzettend leuke dag; goed georganiseerd, goed verzorgd en ook nog leerzaam.’

Bij het open huis waren Ivy en haar kinderen vooral in de kidscorner te vinden. ‘We hebben daar bijna het hele rondje gemaakt met alles wat er te doen was. Natuurlijk de poppendokter, die was fantastisch. Allebei de poppen hadden hun arm gebroken. Eén was van de fiets gevallen en de ander van de stoel. Dus beide poppen kregen een verbandje om. De poppendokter heeft ons verzekerd dat het goed zou komen, maar we moesten wel goed opletten dat de arm niet te dik zou worden.’ ‘Het rondje in het atrium vonden de meiden minder interessant. Dat is ook logisch, daar waren minder activiteiten speciaal voor hun leeftijd.

Maar het allerleukste voor Esmay en Feline stond buiten: de ambulance. Die vonden ze echt zo indrukwekkend. Het werd echt tastbaar door in de ambulance te kunnen kijken, er in te zitten, een vestje aan te trekken en die sirene van zo dichtbij te horen. Heel spannend vonden ze het. En ik trouwens ook!’

De poppendokter heeft ons verzekerd dat het goed zou komen met onze poppen.

december 2019 17


OPEN HUIS

Open huis 12 oktober Op zaterdag 12 oktober bezochten ongeveer 1600 geĂŻnteresseerden ons open huis. Tijdens deze dag konden zij onder andere een echo laten maken, meedoen aan een krukkenrace, rondleidingen volgen, een eigen smoothie bij elkaar trappen op een shakefiets, hun longfunctie testen en een kijkoperatie uitvoeren. Natuurlijk was er ook aan de jongste bezoekers gedacht. In de kidscorner opereerde de poppendokter tientallen knuffels en poppen, kregen vele kinderen een gipsen arm en werden honderden ballonnen geblazen.

“Het was echt superleuk! Alle rondleidingen mogen doen. Bedankt namens ons!�

18


OPEN HUIS

“Wat een leuke open dag. Goed georganiseerd, leuke mensen die de tijd namen om je te woord te staan.”

Echt? Zoveel? • Er zijn 400 cupcakes versierd • 500 kinderen zijn met een ballonfiguur van de ballonnenclown naar huis gegaan • De keuken heeft 650 bakjes pasta uitgedeeld • De gipsmeesters hebben 225 armen gegipst • Meer dan 250 collega’s en vrijwilligers hebben zich de hele dag ingezet • De bezoekers hebben tezamen 640 pannen koekjes gegeten • Zo’n 750 bezoekers hebben een rondleiding gehad in het ziekenhuis

Tijdens het open huis was er een kleurwedstrijd voor de kinderen. We kregen ongeveer vijftig prachtige tekeningen binnen. De winnaars van de wedstrijd zijn Dani (8 jaar) en Nikos (6 jaar). Zij wonnen hiermee vier kaartjes voor de bioscoop.

astische dag!

g op een fant

Wij kijken teru

nd!

t u dat ook vo

We hopen da

december 2019

19


WEBLOG Onze Geestelijk Verzorgers houden een weblog bij over hun werk via Facebook en www.rkz.nl. Hieronder kunt u twee recente, mooie verhalen nog eens nalezen.

Een weg die je niemand zou toewensen Als ik haar voor het eerst ontmoet, heeft ze last van afasie, een aandoening waardoor ze heel moeizaam uit haar woorden kan komen. Ze vormt nieuwe, niet bestaande woorden of gebruikt woorden die ze niet bedoelt te zeggen. Dat maakt het gesprek moeilijk en vooral voor haar ontzettend frustrerend, maar één ding weet ze glashelder duidelijk te maken: ze wil niet meer. Ze weigert te eten en wil geen medicijnen innemen. In de loop van de week neemt de afasie af, waardoor aan het eind ervan een dieper gesprek mogelijk is met mevrouw. Haar dochter en een palliatief verpleegkundige zijn er bij. Mevrouw vertelt over haar leven en hoe haar wereld in de loop van de tijd steeds kleiner is geworden. Hoe haar echtgenoot tien jaar geleden overleed en hoe ze door een breuk in haar elleboog niet meer kon fietsen. Nu is ze 84. Ze houdt van haar kinderen en kleinkinderen en zij houden van haar, maar het leven is wat haar betreft klaar. Zij wil naar haar man. Ze wil euthanasie. Liefdevol maken haar dochter en later ook haar zoon, schoondochter en de kleinkinderen duidelijk dat zij hun moeder en oma begrijpen en dat ze achter haar staan. Ook wij begrijpen haar wens, maar tevens moeten we de boodschap brengen dat euthanasie bij een voltooid leven in Nederland niet mogelijk is. Hoezeer zij ook de mening toegedaan is dat elk mens zelf moet kunnen beschikken over diens leven, wat ze wil is bij wet verboden. In de week voorafgaand aan het gesprek is zij bijzonder wilskrachtig en volhardend geweest in haar besluit om niet meer te eten én te drinken. Daar kunnen wij haar wél in steunen. We kunnen haar helpen door te zorgen dat ze geen pijn heeft of andere ongemakken. Na intensief overleg met mevrouw en met haar kinderen besluit zij deze weg te gaan. Ze blijft in het ziekenhuis, waar ze liefdevol tot aan het einde wordt verzorgd en begeleid. Zij kiest een weg die past bij haar wilskrachtige en volhardende karakter. Een weg die vooral door haar karakter, het respect van haar kinderen en de zorg waarmee ze omringd wordt, een waardige weg is. Maar ook een weg die je eigenlijk niemand zou toewensen. Deze blog wordt gepubliceerd met uitdrukkelijke toestemming van de familie. Dave Wijker

20

In goede handen Sommige mensen hebben het niet getroffen in het leven. Ik spreek een man van in de veertig die op gezondheidsvlak al veel te veel op zijn bord heeft gehad. Dit levert hem allerlei beperkingen op in zijn dagelijks leven die hij zo goed en kwaad als het gaat het hoofd probeert te bieden. Dit jaar hangt tot nu toe aan elkaar van opnames en operaties in het RKZ. Gisteren heeft meneer weer een ingreep gehad. Ook heeft hij te horen gekregen dat er binnenkort nog een operatie zal volgen. Weer een tijd uit de running, weer die afhankelijkheid. Je zou er moedeloos van worden, maar tot mijn verbazing vertelt meneer het volgende. Hij vertelt me hoe het voor hem was om gisteren ‘weer eens’ geopereerd te worden. Dat één van de specialisten die hem ging opereren even een hand op zijn schouder legde. Dat de anesthesist precies wist welk gespreksonderwerp hij aan moest snijden om hem rustig te krijgen zodat hij goed en met een glimlach de narcose inging. Dat de verpleegkundige die zei ‘als je wakker wordt, dan ben ik er weer’ er ook inderdaad was toen hij bijkwam. Meneer wordt er emotioneel van, maar dan op een goede manier. Aandacht zit ‘m in zulke kleine dingen, maar die maken wel dat je je als mens gezien voelt en dat je je veilig voelt. Tijdens een operatie leg je toch je bewustzijn en je leven in de handen van anderen. ‘Dat het dan zo vertrouwd is hier, dat ze me zo goed kennen.’ Over een paar weken zie ik hem weer. Natuurlijk zou hij het ook liever anders zien, maar als het dan toch moet, dan hij is hier in ieder geval in goede handen. Gepubliceerd met toestemming van de patiënt. Sandra Schaap

Aandacht zit ‘m in zulke kleine dingen, maar die maken wel dat je je als mens gezien voelt.


AGENDA Di 7 januari, di 4 februari en di 3 maart I 19:30 tot 21:30 uur (zaal open om 19:00 uur) ZWANGEREN INFORMATIE AVOND Het RKZ organiseert in samenwerking met Geboortezorg Midden Kennemerland iedere maand een informatieavond over bevallen voor zwangere vrouwen en hun partners. Er is genoeg gelegenheid tot het stellen van vragen. Als de situatie het toelaat, krijgt u een rondleiding langs de kraam(couveuse)suites.

Wo 15 januari om 17.00 I RKZ, Beverwijk Wo 12 februari om 19.00 I NWZ, Alkmaar Wo 18 maart om 19.00 I NWZ, Den Helder INFORMATIEBIJEENKOMST RKZ OBESITASCENTRUM: OPERATIE JA/NEE Heeft u al jaren last van zwaar overgewicht en lukt geen enkel dieet op de lange termijn? Misschien is een maagverkleining met een blijvende leefstijlverandering dan de oplossing voor u. Elke maand vertellen een obesitaschirurg van het RKZ en een medewerker van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) over het hele behandeltraject van het RKZ Obesitascentrum.

Vrij 17 januari, do 13 februari en di 17 maart I 10.00 tot 11.30 uur Sportcafé de Waterakkers, Kerkweg 217 in Heemskerk MAMACAFÉ IJMOND RKZ Kraamzorg organiseert maandelijks het Mamacafé IJmond; een gezellige ontmoetingsplek in Heemskerk voor moeders uit de regio die borstvoeding geven. Geef je borstvoeding en vind je het leuk om andere voedende moeders en hun kindje te ontmoeten? Heb je vragen voor een deskundige (lactatiekundige, draagdoekconsulente en/of vrijwilligster) van het Borstvoedingplatform IJmond? Kom dan langs! Aanmelden is niet nodig.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website: www.rkz.nl/agenda, tenzij anders aangegeven. Locatie: Alle bijeenkomsten zijn in het restaurant op de tweede verdieping van het Rode Kruis Ziekenhuis, tenzij anders aangegeven. De toegang is gratis.

Do 6 februari I 19:30 – 21:30 uur (zaal open om 19:15 uur) INFORMATIEBIJEENKOMST OORSUIZEN ‘IK HOOR WAT JIJ NIET HOORT, 24 UUR PER DAG HERRIE IN JE HOOFD’ Donderdagavond 6 februari organiseren de Stichting Hoormij en het RKZ een bijeenkomst over oorsuizen (tinnitus). Iemand met tinnitus hoort voortdurend een geluid in één of beide oren. Dat kan variëren van een zachte ruis tot een harde piep. De oorzaak is zeer uiteenlopend: van blootstelling aan zeer harde geluiden tot ouderdom. Tijdens de bijeenkomst wordt ingegaan op de diverse oorzaken en eventuele behandelmethodes. Ook vertelt een ervaringsdeskundige zijn verhaal. Daarnaast worden adviezen gegeven over het omgaan met tinnitus, wanneer medische behandeling niet mogelijk is.

Do 16 april I 15:00 tot 16:00 uur (zaal open om 14:30 uur) INFORMATIEBIJEENKOMST OVER PARKINSON Het RKZ organiseert een bijeenkomst over de ziekte van Parkinson voor patiënten, familie en andere belangstellenden. De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Patiënten kunnen uiteenlopende klachten hebben. Ondanks diverse onderzoeken naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson is een duidelijke oorzaak helaas nog niet gevonden. Neuroloog Willem van der Meulen van het RKZ geeft informatie en beantwoordt vragen over deze ziekte.

Do 14 mei I 19:30-21:30 uur (zaal open om 19:15) INFORMATIEBIJEENKOMST ONGEZOND SNURKEN / APNEU Snurken lijkt misschien onschuldig, maar toch kan er een serieuze aandoening aan ten grondslag liggen: slaapapneu, ademhalingsstops tijdens de slaap. Op donderdag 14 mei organiseert het RKZ een informatiebijeenkomst over snurken en apneu. Wat is het, hoe herken je het en wat kan de gespecialiseerde slaappolikliniek van het RKZ betekenen? De nieuwe benadering met begeleiding in de levensstijl komt ook aan bod.

december 2019

21


POST

Wij horen graag van u Hoe waardeert u onze zorg? Laat het ons weten via onze medewerkers, ZorgkaartNederland, een enquête, Twitter, Facebook of LinkedIn. Met uw adviezen verbeteren wij onze zorg.

Enkele reacties via Twitter, Facebook, LinkedIn of ZorgkaartNederland /RKZ.BrandwondencentrumBeverwijk /RodeKruisZH /company/rode-kruis/ziekenhuis

COLOFON VOOR U is een uitgave van het Rode Kruis Ziekenhuis| Brandwondencentrum Beverwijk.

REDACTIE EN FOTOGRAFIE

Het magazine verschijnt viermaal per jaar. Hoewel de inhoud met zorg is geschreven, kunt u hieraan geen rechten ontlenen.

UITGEVERIJ

22

Ronald Goedheer RKZ Communicatie BC Uitgevers BV, Sneek T (0515) 42 94 29 E advertenties@bcuitgevers.nl

BLADMANAGER Dennis de Kam T (0515) 42 94 28

VORMGEVING

Nanno van Leeuwen T (0515) 42 94 21

DRUK

Scholma Print & Media Bedum

RODE KRUIS ZIEKENHUIS

Vondellaan 13 1942 LE Beverwijk T (0251) 26 55 55

Het Rode Kruis Ziekenhuis maakt deel uit van het Zorg van de Zaak Netwerk.


RODE KRUISWOORDPUZZEL

Puzzel gezellig mee

1

2

7

1 slagwerk 4 bek 7 tot en met 8 afzetgebied 9 uitroep van pijn

4

12

14

18

20 zeegod 21 vechtsport 23 buiten dienst 24 voegwoord 25 familielid 28 kleur 30 zang-

10

15

17

16

Zwitserland 15 hoogfrequent 18 tegenover 19 vogelproduct

6 9

13

11 noordwest 13 pl. in 16 kiezelsteen 17 land in Azië

5

8

11

Horizontaal:

3

19

20

21

22 24

23 25

26

28

27

29

noot 31 ondernemingsraad

30

32 harde klap 33 Europese

31

hoofdstad 35 en dergelijke

32

36 controle 37 kosten koper

33

34

38 gedaan en laten 40 wel-

36

35

riekende stof 42 informatie-

37

echnologie 43 deel v.h. hoofd 44 brompot.

38

Verticaal: 1 lengtemaat 2 bijbelse stad

39

40

41

43

3 stierenvechter 4 inlegwerk

42

44

5 United Nations 6 bergplaats 7 gereedschap 10 Europese voetbalbond 12 onmens 13 tegen 14 verbond 15 lastig 20 kloosteroverste 22 gewicht 26 handigheid 27 afdeling 28 gepofte maïs 29 rijstdrank 32 bakmengsel 34 kaartspel 39 lumen 40 met name 41 Europese Unie 42 ego.

32

20

44

21

23

9

29

8

15

35

42

1

Puzzel gezellig mee!

Stuur uw oplossing (inclusief uw naam, adres en telefoonnummer of e-mailadres) in voor 1 maart 2020 en maak kans op een heerlijke taart naar keuze van patisserie Dick Leek in Beverwijk. Mail uw oplossing naar communicatie@rkz.nl. Bij meerdere goede inzendingen wordt er geloot. De oplossing van de kruiswoordpuzzel in het vorige magazine was ‘Versnapering’. Renata Zoetmulder uit Beverwijk was één van de inzenders van het juiste antwoord. Na loting is zij gekozen als winnaar.

december 2019

23