Page 1

2 Een klassieke poort of een designpoort? Zonneluifel of terrasoverkapping? Een motor op je garagepoort, zonwering of rolluik? In dit magazine ontdek je wat Holstra je te bieden heeft.

-

EENVOUDIGE TIPS VOOR EEN VEILIGE WONING PROJECT IN DE KIJKER WAAROM ZONWERING KOPEN IN HET NAJAAR KLANT AAN HET WOORD

EDITIE NAJAAR 2017

20170909_afwerking.indd 1

23/09/2017 10:10:38


EENVOUDIGE TIPS

VOOR EEN VEILIGE WONING

PLAATS EEN ROOKMELDER In België worden er dagelijks gemiddeld 32 branden gemeld, en jaarlijks vallen er tientallen doden door woningbrand. Toch blijkt dat meer dan 35% van de woningen geen rookmelder heeft. Wie er wel één heeft dient regelmatig de batterijen na te kijken. De hoogwaardige, robuuste rookmelders van Somfy testen de eigen batterij elke 40 seconden. De rookmelder heeft een eigen sirene, maar kan ook gekoppeld worden met een alarmsysteem. In combinatie met Somfy Tahoma ontvang je ook een SMS of e-mail bij rookdetectie, of kunnen elektrische apparaten aangestuurd worden – bijvoorbeeld rolluiken open en lichten aan-, zodat je makkelijk kunt vluchten uit de brand. Vanaf 2020 is een rookmelder verplicht in elke woning. Dat is nu reeds het geval voor huurwoningen. Verkrijgbaar bij Holstra Vanaf €79,99 incl. btw – smarthome startpakket beveiliging: €499 incl btw.

KIES VOOR EEN INBRAAKVEILIGE GARAGEPOORT Een inbreker wil graag snel, ongezien en geruisloos het huis kunnen binnendringen. Het volstaat dus vaak om het hen niet te makkelijk te maken. Je oude kantelpoort openbreken houdt echter niet veel in. Onze 4cm dikke, stalen, sectionele poorten, daarentegen, zijn een pak moeilijker om open te krijgen. Vooral als die gemotoriseerd is. De motor zorgt er namelijk voor dat je de poort niet kunt optillen, ook als er geen stroom is. En aangezien er bij de keuze voor een motor, geen zichtbaar slot of handvat is, heeft de inbreker niets om aan te prutsen. Wil je nog meer zekerheid? Kies dan voor een inbraakwerende kit (richtprijs €75). De versterkte scharnieren en SKG-beugel zorgen ervoor dat je poort voldoet aan weerstandsklasse 2 (WK2).

20170909_afwerking.indd 2

23/09/2017 10:10:42


PLAATS VOORZETROLLUIKEN Toegegeven, voorzetrolluiken zijn niet per sé een esthetische verbetering van je gevel. Maar ze zijn wel bijzonder functioneel, en de ideale oplossing voor wie wil genieten van de troeven van een rolluik, maar geen inbouwrolluiken heeft. Een voorzetrolluik is niet alleen inbraakwerend, maar zorgt ook voor energiebesparing en een betere verduistering. Tegenwoordig bestaan er ook voorzetrolluiken met een motor op zonne-energie.

MOTORISEER JE MANUELE ROLLUIKEN Wist je dat gemotoriseerde rolluiken veiliger zijn dan manuele rolluiken? Dankzij de sterke antidiefstal verbindingen kan het rolluik niet van buitenaf worden opgetild, wat bij een manueel rolluik wel mogelijk is. Bovendien kun je gemotoriseerde rolluiken aansturen met een programmeerbare timer waardoor uw aanwezigheid wordt gesimuleerd. Het leuke is dat je geen nieuwe rolluiken hoeft te kopen. Holstra motoriseert je bestaande rolluiken zonder kap- of breekwerk.

6 weetjes over inbraken Tijdens de wintermaanden is het vroeg donker en pas laat terug licht. Een ideale periode voor inbrekers dus. Om een inbraak te vermijden kan je deze weetjes beter in je achterhoofd houden.

20170909_afwerking.indd 3

Meer dan de helft van de inbraken vindt plaats tussen 6 en 18 uur.

In januari wordt het vaakst ingebroken.

60% van de inbraken begint aan de achterdeur.

Een inbreker heeft gemiddeld 30 seconden nodig om je woning binnen te geraken.

Als een inbreker na 3 minuten een woning niet is binnen geraakt, staakt hij meestal zijn poging.

De meeste inbrekers laten zich afschrikken door zichtbare inbraakbeveiliging.

Slechts 10 procent van de woningen is goed beveiligd.

23/09/2017 10:10:47


Project in de kijker STRAKKE BUITENKAMER MET LAMELLENDAK EN OPEN HAARD Binnen en buiten vloeien naadloos in elkaar over Deze witte woning gelegen in een rustige Vlaamse woonwijk biedt een open leefruimte die naadloos overgaat in een strakke buitenkamer. Dankzij de buitenhaard en neerlaatbare zijelementen in de terrasoverkapping hoeven de bewoners de zomer niet langer af te wachten om van kwalitatieve buitenmomenten te kunnen genieten. Interieurarchitect Kurt Demeulemeester kreeg de opdracht om zowel binnen als buiten meer woonruimte te creëren met aandacht voor openheid en daglicht: ‘De klant had 3 duidelijke doelstellingen met deze verbouwing’, treedt hij in detail: ‘Hij wou meer daglicht binnenhalen, extra ruimte binnen en een overdekte buitenruimte creëren die perfect aansloot bij het interieur.’ Dit realiseerde hij door de leefruimte te vergroten met een aantal extra vierkante meters en door het oude gebogen raam met dakoversteek te vervangen door een nieuw groot schuifraam. Maar het is vooral de kamerbrede wandkast die de leefruimte optisch vergroot.

"

We ervaren dat we nu langer buiten kunnen blijven, ook bij mindere weersomstandigheden. - familie Delporte

Het aansluitende terras zag Demeulemeester als verlengstuk van de leefruimte en dat wordt ook volop zo benut door de eigenaars. ‘Ik kreeg heel veel vrijheid voor mijn ontwerp en stelde zelf het aluminium lamellendak voor van Renson. Deze constructie biedt het grote voordeel dat je zelf de lichtinval kunt regelen zowel op het terras als in de woonkamer waar die aan paalt’, aldus Demeulemeester. De ‘Camargue’ terrasoverkapping zorgt ervoor dat het zonlicht met één druk op de knop geregeld wordt. Met gesloten lamellen hoeven de bewoners ook niet langer naar binnen te vluchten bij een spatje regen. De loodrechte positionering van de lamellen op de zuidgerichte achtergevel zorgt ervoor dat ze – waar vroeger een vaste oversteek heel veel licht weg nam – voortaan ook binnenshuis volop van het daglicht blijven genieten. Maar bij te felle zon, bewijst het lamellendak ook zijn nut als zonwering voor de woning.

20170909_afwerking.indd 4

23/09/2017 10:10:51


Kurt Demeulemeester werkte een strak concept uit voor dit project waarbij hij de horizontale wit-zwart-belijning van het wandmeubel in de leefruimte laat doorlopen op de ingewerkte wand onder de terrasoverkapping. De buitenhaard is er niet enkel voor de gezelligheid maar doet ook dienst als barbecue. De extra kastruimte naast de open haard is dan weer heel praktisch om alle benodigdheden voor een aperitief of barbecue dicht bij de hand te hebben. De overkapping van Renson was hiervoor de perfecte oplossing omdat die perfect op maat van het terras en de wand kon gemaakt worden.’ Het resultaat werd bij de bewoners op heel veel enthousiasme onthaald.

Aangezien de Camargue volledig op maat (tot op een mm nauwkeurig) gemaakt kan worden, stelde dit nooit een probleem.’ De twee open zijdes van de terrasoverkapping zijn voorzien van screens die neergelaten kunnen worden. Zo wordt een gezellige cocon gecreëerd, beschut tegen zon en/of wind. In combinatie met de dimbare led-verlichting in de lamellen gebruiken de bewoners het terras nu tot ’s avonds laat: ‘We ervaren dat we nu langer buiten kunnen blijven, ook bij mindere weersomstandigheden. De terrasoverkapping is intussen dan ook ons favoriete plekje om in goed gezelschap te genieten van een drankje en een hapje op de barbecue.’

Een project op maat als dit vraagt natuurlijk om perfect op elkaar afgestemde onderdelen. Al had dat volgens Rimmert Van Maele (Holstra) op zich niet zoveel gevolgen voor de plaatsing van de terrasoverkapping:

Meer info:

Renson - Camargue terrasoverkapping www.renson-outdoor.be Holstra, Renson Premium Ambassador Plaatser terrasoverkapping - www.holstra.be Kurt Demeulemeester - Interieurarchitect www.kurtdemeulemeester.be

20170909_afwerking.indd 5

23/09/2017 10:11:00


TIP

ZONWERING IN HET NAJAAR

In de winter denk je niet meteen aan zonwering. Maar zonwering kan ook in deze periode van het jaar nuttig zijn.

20170909_afwerking.indd 6

ÏÏ

In het najaar hangt de zon een stuk lager waardoor deze dieper in huis binnenkomt, en zorgt voor storend licht op tv- en computerschermen. Met een screen aan het raam is dat pro­bleem snel verholpen en kijkt u zonder richtreflectie naar het veldrijden.

ÏÏ

De zon geeft dan al minder warmte, maar de UV stralen in de winter zijn al even schadelijk voor uw parket en meubilair.

ÏÏ

Wie een echte fan is van het buitenleven kan z’n zomer nog wat verlengen door een terrasoverkapping die beschut tegen regen en wind.

ÏÏ

Bovendien zijn de levertermijnen in het najaar een stuk korter en bent u meteen voorbereid voor een mooi voorjaar.

23/09/2017 10:11:05


WERKNEMER(S) IN DE KIJKER Werenfried en Ruben Deneckere, vader en zoon, zijn beiden techniekers bij Holstra. Goeie producten staan of vallen met de kwaliteit van de installatie. Holstra werkt daarom met eigen, ervaren en geschoolde techniekers. Werenfried werkt al 22 jaar in de firma. Zoon Ruben kwam erbij in 2010. Beiden maken ze deel uit van een team van 8 techniekers. “Na mijn opleiding wou ik zo snel mogelijk aan de slag. De job van m’n pa sprak me wel aan, en we wonen vlakbij de firma, dus dat leek me wel ideaal. Pa deed een goed woordje voor mij en ik mocht vrij snel beginnen”, vertelt Ruben. “Hij heeft zich wel moeten bewijzen hoor”, pikt Werenfried in, “In het begin werden we nooit samen op pad gestuurd. Zodat hij zich niet kon verschuilen achter z’n vader. Maar ondertussen gebeurt het wel eens dat we samen op de werf zitten. Eigenlijk is dat best wel leuk.”

“Of dat raar is om als vader en zoon hetzelfde werk te doen? Niet echt”, zegt Ruben. “Ondertussen ben ik ook al 7 jaar aan de slag bij Holstra dus we zijn dat gewoon. Zoals pa zegt zitten we zeker niet elke dag samen op hetzelfde werk. Een residentiële garagepoort kun je als ervaren technieker alleen plaatsen. Een ploeg bestaat dus niet altijd uit twee personen, we zijn vaak alleen de baan op. Bovendien word ik ook al eens ingezet voor de montage van zonwering en rolluiken, terwijl pa een echte poortenspecialist is. We hebben ’s avonds dus zeker nog wel wat te vertellen.” “Hah, en binnenkort gaat hij samenwonen met z’n vriendin, en is ie de deur uit. Stel je voor, we zullen moeten afspreken in het weekend om te kunnen roddelen over de baas”, lacht Werenfried.

sectionale poort incl motor

€ 1.599

excl btw

Holstra Best Deal Geleverd & geplaatst in een passende opening. (max 2500mm x 2125mm) Sectionale A-merk poort van Teckentrup met kwaliteitsmotor van FAAC Populair design: Stucco middellijn Kleur naar keuze in hoogwaardige, kwalitatieve lak Inclusief 2 afstandsbedieningen

20170909_afwerking.indd 7

23/09/2017 10:11:05


Uitgelicht product

Renson TOPFIX Max

AANGENAME BINNENTEMPERATUREN IN ZIEKENHUIS MOESKROEN Renson Topfix Max beschermt glazen dakkoepels centrale traphal Een centrale traphal doemt recht voor je op wanneer je het ‘Centre Hospitalier de Mouscron’ (kortweg CHM) binnenkomt. De hoofdas die het ziekenhuis in tweeën deelt en langs waar patiënten passeren op weg naar hun afspraak grossiert in daglicht met dank aan de 3 glazen dakkoepels. Die zorgen op hun beurt ook voor contact met buiten. Dat dat in de hal helaas ook tot hoog oplopende temperaturen kon leiden, is nu gelukkig verleden tijd dankzij de Topfix Max buitendoekzonwering van Renson. NOOD AAN DAGLICHT EN OVERTUIGD VAN BUITENZONWERING Jérémie Leleu (technisch verantwoordelijke CHM): “binnen het CHM zijn we er al langer van overtuigd dat je enkel met buitenzonwering kan voorkomen dat binnenvallend zonlicht tot oververhitting kan leiden. De centrale traphal in het ziekenhuis is daar eigenlijk het mooiste voorbeeld van: door de zonnestralen tegen te houden nog voor die het glas bereiken, zakt de binnentemperatuur hier op warme dagen met minstens 2 graden. Een voelbaar effect voor al wie hier passeert. Zonder de Topfix Maxen op de dakkoepels voelde het hier vaak zelfs warmer aan dan het effectief was.” Thermische studies wijzen nu eenmaal de efficiëntie van buitenzonwering aan om opwarming binnen tegen te gaan. “Maar daar moesten we de bouwheer in dit geval dus niet van overtuigen,” zegt Wim Vanneste (Technisch-commercieel meedenker bij Holstra), “die was zich daar helemaal van bewust.” Roberto Momcilovic (Project manager AAVO Architects) beaamt: “Bij de bouw van een ziekenhuis is het belangrijk om veel ramen te voorzien. Daglicht heeft nu eenmaal een positief effect, niet alleen op patiënten, maar ook op bezoekers en personeel. Mensen willen er ook altijd zo snel mogelijk terug buiten zijn en dus is het net zo belangrijk om overal voldoende zicht naar buiten te hebben, zoals in de centrale traphal via de glazen dakkoepels. Uiteindelijk kan je – zeker als je het vanuit een ecologisch standpunt bekijkt – dan ook bijna niet anders dan screens voorzien om te voorkomen dat het binnenvallend zonlicht via die vele glaspartijen vrij spel krijgt om de binnentemperaturen ongecontroleerd te doen oplopen.” TOPFIX MAX DOEKZONWERING MET DOEKKAST ONDERAAN En dus werden begin dit jaar de 3 dakkoepels in de centrale traphal van het ziekenhuis voorzien van Topfix Max buitendoekzonwering van Renson, goed voor 120m². Op de middelste koepel kwamen er aan elke zijde 2 stuks, de 2 andere hebben slechts 1 kant die in glas uitgevoerd is en die uitgerust werd met Topfix Max, elk op zich aangedreven door een aparte motor. Uitgevoerd in RAL7016 structuurlak, vallen de aluminium kasten, voetjes en geleiders van dit type zonwering voor horizontale en schuin liggende beglazing amper op op het frame van de dakkoepels. En dat was ook de uitdrukkelijke wens van de architect. Roberto Momcilovic: “Ik stond erop dat de motor (en dus ook de doekkast) van de doekzonwering zich onderaan de dakkoepels bevond, zodat het zicht naar buiten van in de traphal – op de ziekenhuisgevel en de open hemel – niet belemmerd zou worden door de kasten op de top van de dakkoepels. De technici van het ziekenhuis gingen dan ook op zoek naar een oplossing en vonden die op Batibouw in de Topfix Max van Renson.” “Voor de projectmarkt is de Topfix Max een absolute meerwaarde,” is ook Vanneste overtuigd. “Hier was uiteindelijk zelfs geen alternatief mogelijk. We realiseerden tot dusver een drietal projecten met dit type doekzonwering en ook voor ons als plaatser is het een interessante update van de gewone Topfix. Je kan niet alleen grotere glasoppervlakken coveren, ook het feit dat je de doekkast naar keuze onder- of bovenaan kan voorzien, bewijst hier dus z’n nut.”

20170909_afwerking.indd 8

23/09/2017 10:11:08


Renson TOPFIX Max Zonwering boven lichtstraat, veranda's, skylights, ... -

filteren storend licht (bv op schermen) behouden van natuurlijk licht warmtewerend windvast tot 120 km/u kan grote oppervlaktes overspannen (tot 30m²) kan ook van onder naar boven openschuiven

DAGLICHT EN ZICHT NAAR BUITEN BLIJVEN BEHOUDEN “De traphal mocht in ieder geval niets inboeten aan daglicht en het zicht naar buiten moest behouden blijven,” herinnert Wim Vanneste zich. “Als ambassadeur van Renson waren wij uiteraard dan ook blij met de logische keuze voor Topfix Max.” Voor kleinere lichtstraten, tot 18m², is er de compactere Topfix. VOELBAAR EFFECT OP DE BINNENTEMPERATUREN “Voorlopig blijven de windvaste doeken op de dakkoepels altijd dicht,” verklaart Jérémie Leleu de bediening nader. “Ze zijn niet aangesloten op het centrale sturingssysteem dat alle doekzonwering van het ziekenhuis automatisch op- en neerlaat bij felle zon of wind. De dakkoepels zitten dan ook aan de zuidkant en vangen dus heel wat rechtstreeks zonlicht. Enkel in de winter en de tussenseizoenen zou het kunnen dat we die regelmatig gaan openen om toch van de gratis zonnewarmte te kunnen profiteren. Dat valt nog af te wachten.” Nog volgens Leleu is het effect sinds de installatie van de doekzonwering op de dakkoepels duidelijk merkbaar: “Je merkt dat de felle zon minder impact heeft op de binnentemperaturen in de centrale hal van het ziekenhuis, en ook van het onthaal dat zich aan het begin van de hal bevindt, komen sindsdien veel minder opmerkingen op dat vlak.” Jérémie Leleu bedient de zonwering om z’n punt te maken en het moet gezegd: je merkt de impact van de binnenvallende zon meteen bij het neerlaten van de doeken op de dakkoepels.

CONSEQUENTE LOOK&FEEL: VAN BUITENZONWERING TOT GEVELBEKLEDING Naast de 8 Topfix Max-zonweringen op de dakkoepels boven de centrale ziekenhuishal, stond Holstra recent ook in voor het vervangen van de 37 screens op 5 verschillende vliesgevels van de ziekenhuissite. De oude screens met kabelgeleiders hadden er vooral te lijden onder de wind, en dus werd er hier voor geopteerd om die te vervangen door windvaste Fixscreens. Die zijn uitgerust met doeken die met een gepatenteerd ritssysteem in de zijgeleiders vast zitten. “Ook hier speelt het belang van een consequente look&feel voor het hele ziekenhuis,” verklaart Roberto Momcilovic: van de Icarus-lamellen als structurele zonwering voor de ramen van de traphallen, over dezelfde lamellen als ventilerende gevelbekleding op de nieuwe parkeergarage tot de buitendoekzonwering: het moet alles samen één coherent geheel vormen.”

20170909_afwerking.indd 9

23/09/2017 10:11:12


KLANT AAN HET WOORD Maurice Knockaert en zijn vrouw uit Wevelgem gingen een eindje geleden over tot de aankoop van een sectionaalpoort bij Holstra. Maurice wou graag getuigen over zijn samenwerking met Holstra.

Maurice bij zijn nieuwe poort

Wat was voor u doorslaggevend om met Holstra samen te werken? Toen we de toonzaal van Holstra bezochten, werden we zeer vriendelijk onthaald door één van de medewerkers. We kregen een diepgaande uitleg over de werking van de poort en de verschillende opties die mogelijk waren. We kregen onmiddellijk een voorstel mee volgens onze specifieke wensen. Hoe kijkt u terug op uw samenwerking met Holstra? Zeer positief. De communicatie tussen ons en Holstra verliep enorm open en eerlijk. Transparantie naar de klant toe draagt Holstra blijkbaar zeer hoog in het vaandel, wat wij enorm appreciëren. De plaatsing van de poort zelf verliep bijzonder vlot. De technieker in kwestie was een echte stielman die zeer proper werkte. In een tijdspanne van drie uren was de poort al geplaatst, waardoor wij weinig hinder hebben ondervonden. Hoe heeft u de kwaliteit van ons product ervaren? De poort is van een zeer hoge kwaliteit. Ze loopt zeer soepel en stil. Soms hoor ik mijn vrouw niet eens thuis komen.

Hoe zou u Holstra in enkele kernwoorden omschrijven     

20170909_afwerking.indd 10

Mee-denkend Transparant Eerlijk Kwaliteit Warm onthaal

23/09/2017 10:11:13


Ter inspiratie..

20170909_afwerking.indd 11

23/09/2017 10:11:18


kantelpoorten sectionaalpoorten designpoorten industriepoorten

terrasoverkappingen zonneluifels screens structurele zonwering

voorzetrolluiken dakraamrolluiken motorisatie bestaande rolluiken

BRUGGE TOONZAAL

Welkom in onze n e l a z n o to

Maalse Steenweg 42, 8310 Brugge T 050 97 71 97, info@holstra.be

geselecteerde kwaliteitsmerken BRUGGE

OOSTENDE

vaste prijzen, vooraf afgesproken meer dan 18 jaar ervaring

DIKSMUIDE

TIELT

ALVERINGEM ATELIER MET TOONZAAL

eigen lakkerij, plaatsings- en onderhoudsdienst

ROESELARE

oog voor detail en afwerking

Vleterenstraat 5, 8690 Alveringem (baan Veurne-Ieper) T 057 40 07 20, info@holstra.be KORTRIJK

WEVELGEM TOONZAAL

Kortrijkstraat 301, 8560 Wevelgem T 056 42 22 86, info@holstra.be

www.holstra.be facebook.com/holstra

OPENINGSUREN

TOONZALEN

dinsdag tot vrijdag: 9u30 - 12u / 14u - 18u zaterdag: 9u30 - 12u / 14u - 17u zondag en maandag: gesloten

Alle nieuws en promoties op www.holstra.be

20170909_afwerking.indd 12

23/09/2017 10:11:19

Holstra magazine 2  

· eenvoudige tips voor een veilige woning · project in de kijker · waarom je zonwering moet overwegen, ook in het najaar · ...

Holstra magazine 2  

· eenvoudige tips voor een veilige woning · project in de kijker · waarom je zonwering moet overwegen, ook in het najaar · ...

Advertisement