Page 1

F e b r u a r i 2 01 1 - n u m m e r 2

Oud e R a a d h ui s ve r n i e u w t z i c h

He t G o o i s c h e n i e u w s i n ' t h e s po t l i g h t ' M a a t s c h a p p e l i j ke a c c e p t a t i e g e w e n s t

He t i s m o o i i n 't G o o i ! E w ou t Gen em a n s i s o pe n h a r t i g H é t m a a n d e l i j k s e m a g a z i n e va n e n vo o r a l l e m e n s e n b i j e n i n h e t R I B W

EDITIE GOOI & VECHTSTREEK

I n c l u s i e f ve r s l a g C l i ë n t e n r a a d


R e g i o n a a l e n ko r t n i e u w s HENNEPKWEKERIJEN OPGEROLD IN HILVERSUM EN NEDERHORST DEN BERG – In Hilversum en Nederhorst den Berg werden twee kwekerijen opgerold naar aanleiding van anonieme meldingen. In Hilversum werden in een woning aan de Willibrorduslaan twee kwekerijen ontdekt. Op de benedenverdieping was een kwekerij met 124 planten en boven een kwekerij met 226 planten. Nader onderzoek in de woning leverde informatie op richting een verdachte; een 27-jarige Hilversummer.

Beveiligingsexperts waarschuwen dat er steeds meer grote databanken zijn, die niet allemaal even goed beveiligd zijn. Volgens een hoogleraar hebben burgers nauwelijks een idee van wat er met hun gegevens gebeurt, wanneer zij deze bijvoorbeeld invullen bij een online winkel of een elektronisch patiëntendossier. NAAKTE AUTODIEF OPGEPAKT NA WILDE RIT – Een verwarde naakte man is dinsdag in Soest na een wilde rit opgepakt. De 24-jarige man stal twee auto's en veroorzaakte meerdere aanrijdingen, meldde de politie. In Amersfoort bedreigde de man een bestuurder en stal diens auto. Vervolgens reed hij met de gestolen auto naar Bunschoten. Onderweg veroorzaakte hij twee aanrijdingen. Daardoor sloeg onder meer een auto over de kop op de N199 met daarin een moeder een een kind. In Bunschoten stal hij een andere auto waarmee hij via Hilversum naar Soest reed. Onderweg trok de man al zijn kleding uit. In Soest ging de man volledig door het lint. Hij sprong in de Beukenlaan door de ruit van een woning en raakte gewond. De naakte man werd vervolgens op straat door de politie aangehouden. Het gaat volgens een politiewoordvoerster om iemand zonder vaste woon- of verblijfplaats.

MEDEWERKER GEWOND BIJ GEWAPENDE OVERVAL SUPERMARKT – Pas geleden werd een supermarkt in Weesp aan de Amstellandlaan overvallen. Even na 17.30 uur kwamen twee overvallers de supermarkt binnen. Een van hen bedreigde een medewerkster achter de kassa met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en eiste geld. De andere overvaller dreigde ook met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en beval de aanwezige klanten en medewerkers op de grond te gaan liggen. De medewerkster gaf de overvaller een onbekend geldbedrag uit de kassa. Ook bedreigde de overvaller een klant die vlakbij de kassa stond. De vrouw moest onder bedreiging van het op een vuurwapen gelijkende voorwerp haar portemonnee afgeven. Hierna vluchtten de twee overvallers te voet in onbekende richting. Tijdens de overval raakte een 34-jarige medewerker gewond aan zijn gezicht. De medewerker werd overgebracht naar Tergooiziekenhuizen Blaricum.

MOOIE WEBSITE MET GOOISCH NIEUWS – Sinds enige tijd is er in onze regio een leuk initiatief ontstaan, uitgevoerd door Lucas Mol (tevens eigenaar en webmaster) en EvertJan Strackke (fotograaf/filmer). Op de site kun je op een duidelijke en overzichtelijke wijze kennis nemen van al het (reddings)nieuws uit onze regio. En omdat dit initiatief is geboren uit een persoonlijke drijfveer voor alles wat met hulpverlening te maken heeft, verdiend het om 'deze jongens' en hun website ook in de Weetjes even wat aandacht te geven. Ga zelf eens kijken op www.Gooinieuws.nl en beleef wat er gebeurd in jouw omgeving!

KLOPJACHT OP BANKOVERVALLERS HUIZEN – De politie in de Gooi en Vechtstreek is nog steeds op zoek naar twee bankrovers. Een gewapend trio sloeg gisteren toe bij een bank aan de Ruyterstraat in Huizen. Na een klopjacht met een helikopter werd de gestolen vluchtauto gevonden in Naarden. In de omgeving werd een verdachte aangehouden. De andere twee konden ontsnappen. IDENTITEITSDIEFSTAL – Het AD meldde deze week dat identiteitsfraude een steeds groter probleem wordt in Nederland. Criminelen stelen persoonsgegevens om bankrekeningen leeg te halen of creditcards op andermans naam aan te vragen.

O ok w a t t e m el d en ? St u u r d a n e e n m a i l n a a r d e r e d a c t i e : W e e t j e s - N i e u w s b r i e f@ h o t m a i l . c o m

2


M e t d e z e s i t e ' b e n j e e r g l o e i e n d b i j !'

He t G o o i s c h e n i e u w s o p i n t e r n e t ; vo l g h e t o o k vi a G o o i n i e u w s . n l ! En ondanks het populaire en digitale nieuws wat je zou kunnen volgen via het internet, wordt de berichtgeving toch nog op de ouderwetse manier gemaakt! Zodra er wat gebeurd, en er wordt via de politie of hulpverlening ergens melding van gemaakt, dan snelt het race-team van het GooiNieuws.nl meteen naar de onheilsplek! Met de camera op de schouder zijn de verslaggevers snel ter plekke om een goed en juist verslag te maken van het nieuws. De eigenaar van de site GooiNieuws.nl is Lucas Mol. En omdat hij in zijn vrije tijd vaak bij hulpdiensten te vinden is, heeft hij meteen van zijn hobby zijn 'werk' gemaakt. En zo op de site te zien, is hij duidelijk in zijn opzet geslaagd! Want behalve zorgen dat hij 'dicht op het nieuws' zit, is hij tevens webmaster en zorgt voor een dagelijkse update

Sinds twee maanden is er op het internet een mooi initiatief te volgen. Behalve het 'gewone' dagelijkse nieuws, kun je nu ook kijken naar het lokale nieuws uit onze eigen regio!

van de nieuwsberichten. Het uitvoeren van het onderhouden van een 'eigen website' mag trouwens ook niet worden onderschat. Het vergt nogal wat technische kennis en inspiratie om te zorgen voor een goede en mooie beeldvorming. En in het team van GooiNieuws.nl zit tevens EvertJan Strackke. Omdat hij nogal veel aan boten sleutelt, en als vrijwilliger werkt bij de HOGE (Hulp Organisatie Gooi en Eemmeer) ligt het voor de hand dat ook hij zijn steentje bijdraagt aan het nieuws. De site van GooiNieuws.nl is ingedeeld in handige rubrieken en categorieĂŤn zodat je redelijk snel de gewenste nieuwsberichten kunt zien. En of het nou foto's, reportages, of video's zijn; het ziet er allemaal gelikt uit. En mede door het bekijken van de vele YouTube-filmpjes, krijg je toch als kijker het idee 'dat je er gloeiend bij bent'!

Beeldmateriaal onder toestemming van GooiNieuws.nl (team) geplaatst voor dit nummer.

3


D e s p e u r t o c h t n a a r m a a t s c h a p p e l i j ke a c c e p t a t i e

P s y c h i a t r i s c h s t i g m a i s t w e e d e z i e kt e Dementeren, depressief of verslaafd raken en daarom negatief en wantrouwend worden benaderd, het is als een tweede ziekte. Het verschijnsel ‘psychiatrisch stigma’, en hoe daar als patiënt en familie mee om te gaan, is onderzocht door Job van ’t Veer, die zich op de Universiteit van Twente promoveerde. “De samenleving staat nog steeds intoleranter tegenover personen met psychische problemen dan tegenover lichamelijk zieken”.

VRIENDSCHAPPEN EN RELATIES In de beleving van patiënten is het psychiatrische stigma een groot probleem. Zij zien vooral belemmeringen bij het aangaan van vriendschappen en relaties en het vinden van een baan. Stigma verhoogt in hun ogen dus de kans op sociale uitsluiting. Behalve dat patiënten de kans op stigmatiserende reacties hoog inschatten, is ook de emotionele impact hiervan meestal groot, stelt Van ’t Veer. Slechts een kleine minderheid meent het psychiatrische stigma zichzelf te mogen aanrekenen en heeft zijn ‘lagere status’, met een zekere emotionele onverschilligheid, ‘geaccepteerd’.

BEELDVORMING BIJ HET PUBLIEK Als mensen denken aan ‘de psychiatrische patiënt’, denken ze al snel aan de meer extreme gevallen. Het gevaar van het stigma zit voor een belangrijk deel in het gebruiken van zo’n globaal ‘etiket’. Bij meer specifieke ziektebeelden, zoals depressie, dementie en ook schizofrenie, blijkt het publiek een genuanceerder en minder negatief beeld te hebben. Alleen het ziektebeeld ‘verslaving’ roept duidelijk negatieve stereotiepen op, zoals agressie en het veroorzaken van overlast. Wanneer het publiek psychiatrische stoornissen toeschrijft aan ‘externe’ factoren (oorzaken buiten de schuld van de patiënt om) is men minder geneigd sociale afstand te bewaren dan wanneer de stoornissen worden toegeschreven aan ‘interne’ factoren (zoals drugsgebruik). Kennelijk is het publiek minder tolerant wanneer men denkt dat het ontstaan van de psychiatrische problemen ‘verwijtbaar’ is.

VERMAATSCHAPPELIJKING De vermaatschappelijking die de geestelijke gezondheidszorg in de afgelopen decennia heeft willen doorvoeren, lijkt nog niet te hebben opgeleverd wat men ervan hoopte. Zowel voor de sociale integratie van de patiënten als voor de destigmatisering onder het publiek blijft het echter een geldige strategie. Maar vermaatschappelijking zet zich pas door als er geïnvesteerd wordt in daadwerkelijk contact tussen de cliënt en zijn directe omgeving. Van ’t Veers onderzoek laat zien dat persoonlijke ervaringen bij het publiek bijdragen aan een minder negatieve houding ten opzichte van psychiatrische patiënten.

4


He t w o r d t w e e r m o o i i n h e t G o o i !

M e t a m o r fo s e r a a d h u i s i n L a r e n De gemeente Laren wil van het gemeentehuis op de Eemnesserweg een Centrum voor Maatschappelijke Zorg en Dienstverlening maken. Hier komen onder andere een huisartsenpraktijk, SWO-BEL, GGD, MEE Utrecht, Vivium Zorggroep en Versa Welzijn. De zolder wil men commercieel verhuren. Voor het zover is zal het gemeentehuis een fikse metamorfose ondergaan. Hiervoor is het Architectenbureau Jonkman en Klinkhamer uit Amersfoort verantwoordelijk. Opvallend in het plan is onder andere het 'grasdak' en de grote overkapping. Het college van B&W blijft gehuisvest in het voorste deel van het pand. Binnenkort verhuist De Warrekam tijdelijk naar het gemeentehuis op de Eemnesserweg 19, Laren.

Architecten: Rigter en van Bronkhorst, 1913. Gebouwd als broederhuis (Broeders van Sint Louis) bij de er naast staande St. Aloysiusschool (broederschool voor jongens), nu basisschool "De Binckhorst-St. Jan".

Tevens is hier een politiepost gevestigd van de Politie Gooi en Vechtstreek.

Sfeer-impressie

5

bron: Laarder Courant De Bel

Voor het gemeentehuis staat het kunstwerk "Vrijheid in Verbondenheid", in opdracht van de gemeente vervaardigd door PéPé Grégoire.


D o c t o r W i ki Iedereen kent het wel, of heeft er ooit eens van gehoord: WikiPedia, de encyclopedie op internet dat een enorme informatiebron kent. Of wat meer in het nieuws: WikiLeaks, oftewel de enorme 'lekkage' op internet. En nu in de Weetjes, de eerste versie van Doctor Wiki! Met in dit nummer achtergrondinformatie over Dyslexie, wat is dat eigenlijk?

W a t i s D ys l ex i e? Over de oorzaken van dyslexie is wetenschappelijk geen eenduidigheid. In grote lijnen zijn wetenschappers het meestal wel eens over de volgende factoren: • (snelheid van) fonologische verwerking • oproepbaarheid van de taalkennis • problemen met de informatieverwerking, vooral als daarbij een hoog tempo gevergd wordt • moeite om letters (visuele code) snel om te zetten in klanken (auditieve code).

Dyslexie is een onzichtbare handicap, die in het onderwijs helaas te vaak niet wordt onderkend. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor dyslectische kinderen zelf, voor hun ouders/verzorgers en voor het onderwijzend personeel. Voor de maatschappij als geheel gaat talent verloren door voortijdig schoolverlaten. Problemen met lezen en spellen die niet op tijd zijn onderkend, kunnen ook op latere leeftijd nog een handicap vormen. Dyslexie betekent dat iemand ‘ernstige en hardnekkige problemen bij de automatisering van het lezen en/of de spelling’ heeft. Dyslectici hebben, ook als zij extra hulp krijgen, moeite met foutloos en vlot leren lezen en spellen. Ook hebben zij moeite met het leren lezen en spellen in de moderne vreemde talen, zoals Engels en Frans. Dyslexie is onafhankelijk van intelligentie en komt voor bij normale en zelfs hoge intelligentie. Kinderen met dyslexie blijven wat betreft schoolprestaties achter bij het niveau wat van hen verwacht mag worden. Hun prestaties zijn, ondanks inzet en ijver, niet in overeenkomst met hun geestelijke vermogen, met alle gevolgen van dien in de persoonlijke, gezins- en maatschappelijke sfeer.

De lees- en spellingproblemen die het gevolg zijn van dyslexie zijn in de praktijk behandelbaar. Dat wil zeggen dat verreweg de meeste dyslectici kunnen komen tot een aanvaardbaar niveau van geletterdheid, een niveau waarmee zij zich staande kunnen houden in deze maatschappij. Het is daarbij van groot belang dat de handicap zo vroeg mogelijk wordt onderkend. Bo-

6


D o c t o r W i ki vendien moet de behandelmethode zoveel mogelijk afgestemd worden op de individuele situatie. Hierbij spelen, naast de individuele probleembeschrijving, zaken een rol als: • wat motiveert de leerling? • wat zijn de sterke kanten? • welk niveau van geletterdheid heeft iemand nodig? • werkt hij of zij graag met computers? • hoe kunnen computers ondersteuning bieden bij het lezen en spellen?

worden begeleid en leerstrategieën kunnen ontwikkelen die bij hen passen, dan zullen ze met minder pijn en moeite de positie in de samenleving kunnen innemen die bij hun talenten aansluit.

Mensen met dyslexie zijn vaak creatieve, beeldende of logische denkers. Als zij op school goed

C o m p u t e r l e s vo l g e n i n d e D r a a i ko m i n H u i z e n Vanaf begin februari organiseert bureau Versa Welzijn een computercursus voor beginners. Iedereen die gebruik wil leren maken van de computer is welkom. Tijdens de lessen komt aan de orde hoe een computer werkt, zoals de muis, het toetsenbord en het beeldscherm. Daarna volgt het tekstverwerken en uitleg van e-mail en internet. Er is veel ruimte om onder begeleiding zelf te oefenen. De cursus bestaat uit tien lessen wordt gegeven door Walter Eerdmans, een ervaren docent. Vanaf februari kunt u elke dinsdag terecht van 15.00 tot 17.00 uur in

wijkcentrum De Draaikom. De kosten voor deze lessen bedragen 100 euro. Daarnaast zijn er kosten voor aanschaf van boeken. Voor informatie en aanmelding: Clé Burgers, telefoon 0355882238. Of u kunt contact opnemen via de mail, cburgers@versa-welzijn.nl.

7


Sh o w b i z z z z

E w o u t G e n e m a n s o pe n h a r t i g o ve r b i s e k s u a l i t e i t Ewout Genemans is biseksueel. De presentator vertelt in het AD dat hij op meisjes én op jongens verliefd kan worden. 'Het kan voor mij beide kanten op. Toegeven dat die optie er voor me is, geeft me al veel rust', aldus de 25-jarige presentator van het Junior Songfestival en de maker van documentairereeks Fans! Hij stelt dat hij niet uit de kast komt. 'Het is niet zo dat ik jarenlang een geheim verborgen hield. Ik ben sinds een tijdje simpelweg op zoek naar wie ik op privévlak precies ben en dit is mijn eerste conclusie', vertelt hij openhartig.

eerder te zien als meisjesidool Bastiaan in de jeugdsoap Zoop. 'Die rol van meisjesidool nam mijn eigen leven bijna geheel over. Daardoor heb ik met jongens nog veel minder ervaring.' Onlangs presenteerde hij zijn eerste grote studioshow: Wie wordt Kruimeltje? Hij wil als presentator doorgroeien. ' Mijn valkuil is steeds maar verder te denken en te plannen. Natuurlijk zou een show als X Factor prachtig zijn, maar die presenteert een topper als Martijn Krabbè ook pas sinds hij tegen de veertig loopt. Voor mij is dat nog zo ver weg.'

MEISJESIDOOL Genemans was al

B IO G R A F IE

Ewout Genemans, geboren te Den Haag, is een Nederlands acteur, zanger, presentator en directeur. Omdat zijn studie Journalistiek te weinig gericht was op TV ging Ewout in 2003 meewerken aan de serie Meiden van De Wit. Na een auditie in 2005, acteerde Ewout aan de soap ZOOP op Nickelodeon en de bijbehorende films Zoop in Afrika, Zoop in India en Zoop in Zuid-Amerika. In 2007 begint Ewout zich steeds meer op presenteren te richten, waarna hij vervolgens meewerkte aan programma's als Vrienden Zonder Grenzen, ZOOP Nickelodeon, NCRV Willem Wever, en nog vele andere produkties. Ewout bracht enkele hitjes uit; Verliefd, Ooh Ooh Het Voelt Zo Goed, Laat Me Leven, Djeo Ma Djula, India You're Like Magic To Me, Baila Mi Tango.

8


C l i ë n t e n r a a d R IB W G o o i e n V e c h t s t r e e k

V er s l a g C l i ën t en r a a d

Op deze en de volgende pagina van de Weetjes (blad 9/10) kun je hier het integraal verslag lezen van de Cliëntenraad, gehouden op 16 november 2010. bezet waardoor uitgeweken moest worden naar Vluchtheuvel. Gelukkig is maar een CR-lid eerst naar St. Joseph gegaan. De Mauritzhof in Bussum is geopend ook met Langdurige Zorg Hebron. Er is geen isoleer- wel een separeer- cel. Er zijn samenwerkingsafspraken tussen RIBW en Symfora over over tijdelijke extra zorg waarbij RIBW cliënt rechtstreeks naar Mauritzhof kan. Er komt nog een aanvullend voorstel over het betreden van woningen van de RIBW door personeelsleden , bijvoorbeeld bij de legionellacontrole. i.v.m. de gevolgen die dat heeft voor de privacy van de cliënten. Cliëntenraad - Er wordt stil gestaan bij het overlijden van Clement Steele. Lange tijd een gewaardeerd CR-lid. Helaas is het pas laat duidelijk geworden dat hij overleden is. We bedanken hem postuum voor bewezen inzet en diensten. Johan Ghazi is verhuisd naar Huizen. - Een cliënt van de Cocon dacht dat de CR een gezelligheidsclubje was. Simon heeft het belang van de CR voor de cliënten en de RIBW duidelijk kunnen uitleggen. De folder wordt met de laatste gegevens aangepast.

Aanwezig: Rob Joosten (directeur RIBW), Bart Holtz, Els van Kampen, Simon van Maaren (voorzitter), Rik Post (adviseur/ ondersteuner), Dick ten Braak, Arnold Lemson, Johan Ghazi, Anne Floor, Johan Smeink, Aletta en Martijn om agendapunt 7 toe te lichten. Afwezig met kennisgeving: Sai Terlouw. 1 OPENING Rob Joosten heet iedereen welkom. Aangezien hij wat grieperig is wil hij echt de eindtijd van 21.00 uur halen. Gezien de volle agenda vraagt dat behalve van de voorzitter, van iedereen discipline. 2 VERSLAG D.D. 19-10-2010 De notulen van de vorige vergadering 19 oktober. Johan was natuurlijk wel aanwezig. Punt 8 Hilly Beuving. Verder ontbreekt het gesprek over de begrotings-voorstellen van de CR. Deze zijn uitgebreid besproken en van commentaar voorzien door de directie en worden in de decembervergadering aan het verslag toegevoegd. Naar aanleiding van punt 9 geeft de CR aan dat zeker 1 bewoonster uit Huizen nog steeds geen factuur van het CAK heeft ontvangen voor de Eigen bijdrage begeleiding voor Ambulante Cliënten. Zoals toegezegd had Rob Joosten uitgezocht hoe dat zat maar dat heeft niet geleid tot een factuur. Inmiddels zijn er al 5 maanden verstreken en kan de rekening oplopen tot over de € 300,00. Niet iets wat de gemiddelde cliënt gemakkelijk kan betalen. Rob Joosten wil weten waar het probleem zit en of dit meer cliënten treft. In eerste instantie is het iets tussen cliënt en CAK . Bij plaatsing van nieuwe cliënten wordt dat ook verteld. Maar het kan zijn dat de RIBW laat is met doorgeven informatie aan het CAK. Hij zegt al toe mocht dit tot problemen leiden voor cliënten er een regeling getroffen wordt. Als het ook door het RIBW komt dat facturen laat komen, wil hij nog extra kijken wat er gedaan kan worden. Verder zonder opmerkingen met dank aan Notulist Sae, goedgekeurd. Aletta meldt dat zij graag de notulen van de CR zou ontvangen. De bewonerscie. ziet die nu niet. Er zijn al vaak afspraken gemaakt over het verzenden naar diverse locaties. Maar blijkbaar loopt het nog niet. Rob Joosten zegt toe hier samen met de locatiehoofden nog eens naar te kijken.

4 HET ZOEKLICHT OP DE VLUCHTHEUVEL Geen nieuws. Er zijn geen cliënten geweest. Wellicht door late aankondiging. Misschien is het ook iets om bij het reserveren door secretariaat mee te nemen dat er een postertje gestuurd wordt en opgehangen. 5 UITBREIDINGSPLANNEN RIBW Er is een uitgebreide briefwisseling geweest tussen CR en directie. Rob Joosten licht mondeling toe dat de CR van de Essen een 24 uurs bemensing van de receptie als eis heeft neergelegd. Hier komt de RIBW tijdelijk aan tegemoet. In Huizen is er een succesvolle voorlichting geweest voor de buurt (Vooronder). Het zag er naar uit dat de wachtlijst opgelost kon worden maar er ontstaat al weer een klein wachtlijstje. Het is moeilijk gespecialiseerd ervaren personeel te vinden. Wat betreft nachtaanwezigheid voor ZZP 3 en hoger geeft Rob Joosten aan dat het Zorgkantoor het er mee eens is dat dat anders ingevuld wordt ondanks de AWBZ eisen. Ook op de Heuvellaan speelt dat probleem aangezien er geen slaapwacht meer is.De groep bewoners wordt complexer en vraagt meer zorg en de kans op problemen in de nacht is daardoor groter. Dit is binnen de RIBW in onderzoek en Rob Joosten zegt een notitie daarover aan de CR toe. Ook samenwerkingen met ouderenzorg of alarmeringservices zijn wellicht mogelijk. Er volgt snel een positief advies van de CR. De CR

3 MEDEDELINGEN EN REGIONALE ONT WIKKELINGEN Directie - Veel zaken komen terug op agenda daarom maar een mededeling. Namelijk een excuss over het iets te laat regelen van de vergaderruimte bij St. Joseph. Dit was allemaal

9


C l i ë n t e n r a a d R IB W G o o i e n V e c h t s t r e e k wat anders. Rob Joosten komt volgende vergadering met een voorstel.

is blij met deze uitbreiding en de afspraken die gemaakt zijn om de kwaliteit op de locaties te waarborgen.

8 CAMERABEWAKING KMK Bart licht namens de CR toe dat de CR alleen in haar advies toestemming heeft gegeven voor camerabewaking bij De Cocon. Dat staat ook duidelijk in het advies van september 2008. Net als een evaluatie en cliëntervaring. Het uitgereikte protocol is dus ten onrechte op de gehele MO van toepassing verklaard. Want ook bij de Vluchtheuvel blijken camera’s aanwezig. Volgens de CR hangen al deze camera’s er dus zonder instemming.De CR is hier op tegen. Ook als deze op de KMK gebruikt worden om personeel in de nacht te vervangen. Deze kunnen dus niet geïnstalleerd worden op de Utrechtseweg.

6 WERKEN MET ERVARINGSDESKUNDIGHEID De notitie is nog niet goed door iedereen gelezen. Er is steeds meer aandacht voor ervaringsdeskundigheid binnen de RIBW. Wel is afstemming van belang. De directie heeft al eerder aangegeven dat het initiatief van de Cliëntenraad is. De budgetten worden gezamenlijk bewaakt. De Cliëntenraad kan invulling geven hoe de cursussen en de planning eruit moeten zien en waar het opgericht moet zijn. Uiteindelijk sluit de directie het contract met een organisatie die door de CR is uitgekozen. Het is jammer dat daar nu gedoe over is ontstaan. Het zou ook vervelend zijn als er nou een cursus wordt voorbereid waar geen belangstelling voor is. Ook is het belangrijk dat voor oud - deelnemers binnen het RIBW voldoende plekken komen waar hun ervaringsdeskundigheid tot bloei kan komen. In de notitie staat daarover reeds het een en ander. Komt volgende maand terug op de agenda.

9 WAT VERDER TER TAFEL KOMT Naar aanleiding van de vorige vergadering leggen we hier nog de commentaren van de directie op de begrotingsvoorstellen vast. 1 Voor de herstelcursussen net als voorgaande jaren het bedrag van 10.000 toe te voegen aan begroting Cliëntenraad 2011. Akkoord. 2 Een bedrag van € 4.000,00 beschikbaar stellen om een werkgroep herstel vanuit cliënten op te richten en in stand te houden. Dit is bedoeld om ondersteuning in te huren en de deelnemers een vergoeding te geven voor hun deelname. Akkoord. 3 Een bedrag van € 5.000,00 voor innovatie vanuit cliënteninitiatief op de begroting van de RIBW toevoegen. CR en Directie beslissen samen of een voorstel voldoende inhoud en betekenis heeft. Akkoord. 4 Tenminste 2 Cursussen lichaam en Geest en alcoholgebruik in 2011, € 10.000,00. Akkoord. 5 Een training budgetteren voor cliënten te geven door andere cliënten en daarvoor € 2.500,00 te begroten. Akkoord. 6 Vaststellen van een vergoeding van 10 euro voor ervaringsdeskundige cliënten die een bijdrage leveren in werkgroepen of andere commissies etc van de RIBW. Akkoord. 7 Voor onderzoek en start mogelijkheden Weekendtref. € 2.000,00 beschikbaar te stellen. Akkoord. 8 Het overnemen van de eigen bijdrage voor cliënten met lage inkomens dat kost ongeveer € 150,00/200,00 per jaar per cliënt. Zie voorstel Emergis. Niet Akkoord. Behalve als binnen de RIBW alliantie dat toch nog verandert. 9 Bijdrage bij de aanvullende verzekering van 50%. Niet Akkoord. 10 Het voedingsgeld met 10% verhogen en de bedragen zoveel mogelijk afronden op € 0,25. Niet Akkoord. Directie gaat uit van ongeveer 2%.

7 BELETTERING VAN BUSJE RIBW Aletta en Martijn lichten goed toe waarom zij van de belettering af willen.Met name de geestelijke gezondheisdzorg tekst. Binnen de Cliëntenraad is men van mening dat de lijn zou moeten zijn om alleen een logo erop te zetten. Er is geen belang voor allemaal teksten. Als een manager trots is op de RIBW is dat prachtig maar geen argument voor belettering op een bus waar hij zelf niet als cliënt in zit. Het spoort ook niet met de Herstelgedachte. Dat een sponsor tegemoet gekomen wordt is heel

VOLGENDE VERGADERING 18 januari 2011, Lorentzweg 81 in Bussum.

10


su ku do

P u z ze l m e e m e t d e R i b w !

8

3

1 6

5 2 7

7

2

9

5

6

4

2

9

3

7

5

1

2

3

8 1

1

3 7

4 8

9

9

r i b W o o r d z o e ke r

vi s u e e l - f a c t o r e n - c o m p u t e r l e s - p r e s e n t a t o r - ve r s l a g - vo e d i n g s g e l d - n y l o n k o u s m e t a m o r f o s e - d y s l e x i e - t e m p o - s c h o o l - h a r d n e kki g - a u t o d i e f - s m u r f - i n t e l l i g e n t i e

11


RIJVAARDIG Agent: .... ’’Dat ongeluk was helemaal uw schuld, meneer! De rechter zal u uw rijbewijs afnemen! Man: ’’Oh, dat geeft niks! Ik heb helemaal geen rijbewijs!’’

L E K K E R M O P P IE

POKEREN In de dierentuin kan een vrouw haar ogen niet geloven. Ze stapt op een oppasser af en zegt:’Er zitten daar vier chimpansees aan een tafeltje te pokeren!’’ Nou, en?’ zegt de oppasser schouderophalend. ’Ze spelen niet om geld, maar om pinda’s’’.

EIGENHEIMER Twee aardappels komen elkaar tegen. ‘Wat kijk je bedrukt’, zegt de een. ‘Ja, wat wil je,’ zegt de ander: ’Mijn moeder zit in de puree.’ BANKOVERVAL Een olifant en een kangoeroe overvallen een bank. Met zijn slurf grist de olifant al het geld weg en stopt het in de buidel van zijn vriend. Als later de politie komt, wordt aan de loketbediende gevraagd of hij de daders zou herkennen. ‘Nee,’ zegt de man... ’ze hadden allebei een nylonkous over hun hoofd getrokken!’

HANS KLOKJE Een meisje vraagt aan een goochelaar: ”Waar is toch dat meisje dat u vorig jaar heeft doorgezaagd?” ”Oh”... zegt de tovenaar: ”Die is verhuisd. Ze woont nu in Amsterdam en in Eindhoven.”

DOKTER Een man is op spreekuur bij de dokter. Na het onderzoek moet hij vijfentwintig euro betalen. ‘Nou, meneer,’zegt de dokter, ’het werd tijd dat u langskwam.’’Hoezo, dokter? Zat u zo krap?’’

BERENVEL Er komt een Belg bij een Nederlander over de vloer en hij vond het berenvel op de vloer prachtig. De Belg vroeg hoe hij eraan was gekomen. De Nederlander zei: Ja voor een berenhol staan en roep: “Beer! Beer!” En dan komt de beer uit zijn hol en schiet je hem neer. De Belg gaat dit dus ook doen. Na een tijdje hoorde de man dat de Belg in het ziekenhuis lag. Hij vroeg hoe het kwam en de Belg antwoordde: ”Ik riep Beer! Beer! Voor een berenhol, - en toen kwam er ineens een trein uit!’’

NIEUWE PLEK Een man komt op straat een zwerver met een sigarenkistje tegen. ‘Heb je een lekkere kist sigaren gekocht?’ ’Nee, ik ga verhuizen!’

RESTAURANT “Ober, er zit een vlieg in mijn soep!” - ”Welnee meneer, dat is een kakkerlak". "De vlieg zit namelijk op uw groente.”

SLIM Een boekhandelaar zegt tegen een schooljongen: ‘Dat boek bespaart je de helft van je werk!’Jongetje: ‘Da’s mooi, dan neem ik er twee!’

12

Februari 2011  

"Het is mooi in 't Gooi!"

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you