RevistaEscolarElPiGrosJuny2019

Page 1

EL PI GROS

Revista

Escolar

Escola Sant Cristòfor BEGUES, JUNY 2019 - N.º 59 1


Revista Escolar EL PI GROS

EDITORIAL Estimades famílies de l’escola Sant Cristòfor: Últim dia de curs! És un dia molt especial per a nosaltres; però a la vegada, una mica trist. Deixem enrere una etapa molt important, la primària, i comencem un nou camí cap a la secundària. En aquests nou anys a l’escola hem après moltíssimes coses i ens hem esforçat per treure el millor de nosaltres. A l’escola, hi hem experimentat molts sentiments i emocions: felicitat, alegria, vergonya, tristesa, satisfacció ... Hem après a fer amistats de veritat, a solucionar problemes, a comunicar-nos amb la gent i a estimar-nos tal com som. Hi hem viscut moments molt macos: excursions, colònies, festivals, exposicions, treballs, xerrades… Fa dos dies érem els més petits de l’escola. Deixàvem enrere la família i estàvem a punt de descobrir un nou món. Ara ja en som els més grans i esperem amb moltes ganes la gran festa de comiat! Estem molt tristos/es perquè deixem enrere aquesta escola tant meravellosa amb molts dels nostres records i alegries guardats a dins. Volem agrair a tots els professors i a totes les professores el seu acompanyament i les coses que ens han ensenyat. També agrair a les monitores i als monitors la seva paciència i el seu carinyo cap a nosaltres. Gràcies a tothom! Els alumnes de sisè ÍNDEX EDUCACIÓ INFANTIL Activitats de P3 Activitats de P4

3-4 5-6

Activitats de P5

7 EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Activitats de Cicle Inicial: 1r i 2n curs

8-10

Activitats de Cicle Mitjà: 3r i 4t curs

11-14

Activitats de Cicle Superior: 5è i 6è curs

15-18

ENTRETENIMENTS EQUIP DIRECTIU RECOMANACIONS PER L’ESTIU AMPA GUANYADORS DELS JOCS FLORALS PORTADES GUANYADORES

19-20 21-23 24 25 26-27 28-32

2


Revista Escolar EL PI GROS

LES CLASSES DE P-3 HEM FET UNA SORTIDA A LA BIBLIOTECA DE BEGUES. EL CARGOL BARBUT ENS HA EXPLICAT EL CONTE DE L’ANEGUETA. TOT TEATRALITZANT AMB ELS NENS I NENES HEM FET UNA ACTUACIÓ BEN EIXERIDA!!!!

3


Revista Escolar EL PI GROS

4


Revista Escolar EL PI GROS

P4-EL NOSTRE PROJECTE: ELS TAURONS Els metges i les metgesses i els pirates i les pirates vam anar d’ excursió a l’Aquàrium i ens van agradar molt els taurons. Quan vam arribar a l’escola vam fer una votació sobre quin animal volíem conèixer més coses i les dues classes vam coincidir en que volíem saber tot dels taurons. Així va començar el nostre projecte i estem molt il·lusionats preparant la nostra exposició amb ajuda dels nostres pares i mares. Aquí tenim una petita mostra del treball cooperatiu amb famílies. Gràcies per compartir aquesta experiència!

5


Revista Escolar EL PI GROS

6


Revista Escolar EL PI GROS

P5-LES NOSTRES PRIMERES COLÒNIES Els dies 29 i 30 d’abril vàrem anar de colònies a Can Foix la classe dels/les esportistes i els indis i índies. Van ser dos dies genials plens de somriures i moments únics. Tenim moltes ganes de repetir-ho d’aquí a dos cursos!

7


Revista Escolar EL PI GROS

8


Revista Escolar EL PI GROS

2n. ELS I LES ALUMNES DE 2n ESTUDIEM LA PREHISTÒRIA Ja fa dies que els i les alumnes de 2n estem treballant la Prehistòria, és el nostre projecte interdisciplinari. Hem investigat molt sobre aquesta època i per fer-ho hem fet diverses activitats com per exemple: hem anat al Museu d’Història de Catalunya, al Museu de les Mines de Gavà i el pare d’en Tomàs ens ha exposat diverses eines prehistòriques. Us deixem un recull de fotografies d’aquestes activitats.

SORTIDA AL MUSEU D’HISTÒRIA DE BARCELONA

SORTIDA AL MUSEU DE LES MINES DE GAVÀ

9


Revista Escolar EL PI GROS

EXPOSICIÓ D’EINES PREHISTÒRIQUES

10


Revista Escolar EL PI GROS

3r. UN DIA A L’ESCOLA MARIA FELIP DURAN

Els nens i nenes de 3r A hem passat el matí a l’Escola Maria Felip Duran de Gavà, per gaudir d’unes activitats molt divertides que ara us explicarem.... Quan hem arribat, la nostra companya Anna ja ens esperava, s’ha posat molt contenta quan ens ha vist a tots. Hem començat mirant un vídeo sobre el valor de l’amistat. Després ens hem repartit en petits grups per visitar l’escola i per fer els diferents tallers que ens havien preparat.

Mirant el vídeo.

Fem el teatre del Titin.

Llegim pictogrames.

Fem un pin.

El banc de l’amistat.

Ens acomiadem.

ENS HO HEM PASSAT GENIAL!

11


Revista Escolar EL PI GROS

3r. JORNADA ESPORTIVA A CASTELLDEFELS Els alumnes de 3r hem passat el matí a la platja de Castelldefels fent jocs esportius amb altres escoles.

Ens ho hem passat molt bé fent castells a la sorra!

Hem fet curses en parelles

Hem fet moltes activitats…

Hem jugat amb el paracaigudes!

I hem conegut molts nens d’altres escoles

I hem gaudit treballant en equip

ENS HO HEM PASSAT GENIAL! 12


Revista Escolar EL PI GROS

13


Revista Escolar EL PI GROS

14


Revista Escolar EL PI GROS

5è. CINQUÈ VA A LA BIBLIOTECA: FÒRUM D’AUTOR Enguany, les noies i nois de 5è de primària hem llegit el llibre d’en Carles Sala, “50 oficis esbojarrats”. Ha estat fantàstic!! No és un llibre qualsevol, com altres que havíem llegit a l’escola, és un llibre amb petites, que dic petites, petitíssimes historietes que ens expliquen oficis. Però no són oficis qualsevol ... Us poso alguns dels que ens han agradat més, en fi, un tastet per a què us animeu a llegir-lo: DESPERTAIRES: Intenten que el seu client es desperti de la manera menys traumàtica possible, amb el cant dels ocells, fent torradetes, cafè... XUCLAGAMBES: Xuclen els caps de les gambes perquè el client faci el menys soroll possible quan les consumeixi... EMPENYACICLISTES: persona molt ràpida i resistent que empeny els ciclistes quan passen per una pujada... TOMBARELLOTGES: s’encarrega de tombar els rellotges de sorra cada cop que s’acaba. Sinònims: minutaire, passatemps... Com veieu en Carles Sala té molta imaginació!!! En resum, “ens ha encantat per l’originalitat, és molt divertit, està molt ben escrit, i alhora que distreu, aprens molt vocabulari i frases fetes”. La sessió a la biblioteca amb en Carles va ser molt enriquidora i entretinguda, ens va explicar, fil per randa, tot el procés que segueix per escriure (observar, pensar, prendre notes, organitzar-les, redactar-les, revisar-les...). Hem sortit convençuts, que tots podem arribar a ser escriptors si ens agrada aquest ofici i que, si posem el cor i l’esforç ho aconseguirem!!

15


Revista Escolar EL PI GROS

5è. JA ESTEM ACABANT EL PROJECTE CUEME D’ENGUANY! Hola famíles! Com ja sabeu els/les alumnes de 5è de Primària de la nostra escola vam començar aquest curs un nou projecte CUEME. Ha estat una experiència molt enriquidora, on hem après moltes coses: crear una cooperativa, dissenyar el logotip, redactar els Estatuts, crear i produir els prototips…etc. També hem rebut formació sobre alguns aspectes importants a l’hora de crear una petita empresa, com ara estratègies de venda i publicitat, conèixer què és una ONG i quines en tenim al nostre poble…etc. A més a més no ens hem saltat cap tràmit burocràtic, i com a bones cooperatives els respectius equips directius han visitat l’OAC quan ha estat necessari; com ara anar a sol.licitar el permís de venda pel proper dia 10 de Juny. Ah! i per suposat hem gaudit molt treballant en equip a l’hora de dissenyar i produir els nostres productes. Aquí us deixem un petit recull de les últimes activitats… Disseny i producció

Taller “Estratègies de Venda”

Cartells publicitaris

Taller “Què és una ONG”

Us presentem alguns dels nostres productes!

Sol.licitem el permís de venda

16


Revista Escolar EL PI GROS

6è-BARCELONA MODERNISTA Durant el segon i el tercer trimestre, els nens i nenes de sisè hem treballat seguint la metodologia projectes i de forma interdisciplinària. El projecte anomenat “El Modernisme” tractava de l’edat contemporània, la revolució industrial a Catalunya, el Modernisme a Barcelona i del conegut arquitecte Antoni Gaudí. Un projecte interdisciplinari és un projecte on es treballen els continguts i les competències de totes les assignatures: català, castellà, anglès, matemàtiques, naturals, socials, educació física, plàstica, música… Ens vam dividir en grups cooperatius de quatre o cinc persones i vam reorganitzar la classe per poder treballar en equips de forma còmoda. També ens vam repartir els càrrecs de secretari, portaveu, material i coordinador.

Vam fer excursions relacionades amb el projecte per veure una colònia industrial i edificis d’Antoni Gaudí com la Sagrada Família, la cripta de la Colònia Güell, la casa Milà (la Pedrera), la casa Batlló, el Park Güell, entre d’altres edificis modernistes a Barcelona com el Palau Macaya.

Cada grup cooperatiu va fer el seu projecte durant uns tres mesos a la classe. Vam buscar informació, prendre apunts a les sortides, fer 17


Revista Escolar EL PI GROS

fotografies, i ens van donar dossiers de treballs per fer-los i afegir-los a la nostra investigació. Teníem els llibres de la biblioteca i uns dos portàtils per equip per buscar informació. També podíem anar a l’aula d’informàtica.

A part d’entregar el treball, durant el tercer trimestre hem fet una presentació amb PowerPoint per exposar a la classe davant de les nostres famílies els nostres descobriments i la feina feta.

Ens ha agradat fer aquest projecte i treballar d’aquesta manera. Hem après moltes coses, coneixem millor la nostra ciutat, que és Barcelona, coneixem els edificis del geni Antoni Gaudí i, a part, hem après a fer un treball en equip, buscar informació, repartir-nos les feines, arribar a acords, respectar les opinions dels altres, ser responsables, fer una exposició oral davant d’un públic... Uns aprenentatges molt útils per quan anem a l’institut!

18


Revista Escolar EL PI GROS

ENTRETENIMENTS

19


Revista Escolar EL PI GROS

20


Revista Escolar EL PI GROS

EQUIP DIRECTIU ROBÒTICA ESCOLAR La Robòtica és una activitat molt engrescadora i una eina magnífica per treballar aspectes molt interessant amb l’alumnat. L’infant desenvolupa la seva creativitat, és el protagonista ja sigui del joc de construcció del robot o de la seva programació per fer-lo arribar on desitja. La robòtica fomenta la imaginació de futurs hipotètics, el raonament, la lògica, entre d’altres factors, i això ajuda a enfrontar-se amb la resolució de problemes i al seu plantejament. S’ha demostrat que la robòtica serveix per despertar les vocacions STEM (acrònim en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques ) entre els infants. El fet d’introduir la programació i la robòtica a l’Escola ajuda a trencar el prejudici que l’enginyeria i la ciència són camps aptes només per a persones molt intel·ligents. Aquesta activitat va més enllà d’aquests aspectes tècnics ja que es practiquen les habilitats motrius i cognitives a l’hora de muntar les peces del robot. Com es pot veure a les fotos, la robòtica educativa també fomenta la col·laboració i els entorns participatius. A l’Escola es realitza una activitat extraescolar de robòtica des de fa temps. Però en horari escolar encara no disposàvem del material necessari per treballar-la. El present curs la situació ha canviat. S’ha fet una inversió amb ajut de l’AMPA de l’Escola i s’ha comprat el material que ha permès que l’alumnat pugui gaudir de la robòtica al seu nivell.

21


Revista Escolar EL PI GROS Els més petits han fet servir els Bee-bot. És un robot en forma d'abella molt divertit. Ens permet poder programar-lo per moure'l. Això vol dir que li podem dir on ha d'anar gràcies a uns botons que té a l'esquena. Es tracta d’iniciar els més petits en la programació d'un robot. Permet programar diferents opcions: endavant, enrere, gir dreta, gir esquerra... D’aquesta manera les abelles Bee-Bot permeten començar a controlar el llenguatge direccional i programació a nens i nenes. Els permet aprendre a dissenyar recorreguts i també a controlar les abelles per tal que facin el que ells volen. A l’Escola també hem incrementat el seu potencial creatiu dibuixant els tapissos, utilitzant peces de Lego per a fer els camins,...

El més grans s’han iniciat amb un kit de robòtica , el LEGO education WeDo 2.0, un robot educatiu que permet aprendre ciències, programació, enginyeria i tecnologia de la forma més divertida i efectiva. 22


Revista Escolar EL PI GROS Lego WeDo és un producte molt senzill, que permet muntar els propis models amb peces de Lego, connectar-hi un motor i sensors, i amb l’ajuda d’un software molt senzill de fer servir, programar el robot per tal que faci una determinada tasca. Permet treballar diverses branques com per exemple: • Ciències: engranatges, politges, màquines simples, palanques, transmissions de moviment, etc. • Tecnologia: programació, ús de software, disseny, creació de models, etc. • Matemàtiques: mesures de temps i distàncies, sumar, restar, multiplicar, dividir, etc. • Llenguatge, lectura i escriptura: escriptura creativa, narració d’històries, explicar, entrevistar, interpretar, etc. El software de programació és molt senzill d’utilitzar; es tracta d’arrossegar i deixar anar blocs a la pantalla, en un determinat ordre segons les tasques que volem realitzar. Hi ha blocs que controlen els motors, els sensors, el teclat, el micròfon o l’altaveu.

L’experiència ha estat valorada molt positivament tant pels alumnes com pels mestres que l’han dut a terme. Esperem seguir avançant el curs vinent! L’Equip directiu 23


Revista Escolar EL PI GROS

RECOMANACIONS PER A L’ESTIU

24


Revista Escolar EL PI GROS

AMPA “Sabeu que els iogurts no caduquen mai la data que porten a la tapa? No ens hem de creure tot allò que es diu dels aliments, ja que circulen idees falses, per exemple, que la llet engreixa o provoca al·lèrgies, que la fruita s'ha de pelar o que tots els vegetals contenen plaguicides perillosos. El sobrepès, els mals hàbits i falses creences sobre l'alimentació dels nostres infants són els temes

que

vam

tractar

al

taller

"Apa,

quin

àpat",

divendres

31

de

maig.

L'Emma Navarro, dietista nutricionista, dins del programa que desenvolupa la Generalitat per introduir el consum de fruita, hortalisses i llet a través de les escoles, ens va donar a les famílies assistents, les pautes a seguir per fer un menú sa i equilibra. També va parlar sobre al·lèrgies, intoleràncies i ens va preparar un gaspatxo de maduixes deliciós que vam tastar allà mateix, durant la sessió de show cooking. A més a més, ens va passar la recepta de la pizza amb la massa de coliflor que -us haig de reconèixer- és una manera molt "discreta" d'introduir aquest aliment tan saludable en la dieta de la gent menuda. Jo ho he provat i ha estat un èxit: no se n'han adonat!!!” Comissió d’escola de famílies.

AMPA Sant Cristòfor

BÚSTIA DE COMUNICACIÓ AMPA SANT CRISTÒFOR BEGUES WEB AMPA

25


Revista Escolar EL PI GROS

26


Revista Escolar EL PI GROS

GUANYADORS DELS JOCS FLORALS 18-19

27


Revista Escolar EL PI GROS

28


Revista Escolar EL PI GROS

29


Revista Escolar EL PI GROS

30


Revista Escolar EL PI GROS

31


Revista Escolar EL PI GROS

32